Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2010 22:58 - ЕЛЕКТРОТЕХНИКА - ЗАКОН НА ОМ
Автор: electrotehnika Категория: Технологии   
Прочетен: 57498 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 09.04.2013 12:39


Закон на Ом

     За мнозина физиката е една неразбираема, неприятна и трудна наука.  Но за мен тя е интересна и важна. Такава я направиха моят татко и учтелят ми по физика в 5 клас.        
    С течение на времето физиката се разделя на все повече клонове . Един от клоновете е електротехниката. Позволете да ви покажа колко лесни и прости са основните закони в електротехниката.
    Знаете ли какво е електрически ток? Да, това е  насочено движение на електрически заредени частици. А думата ток прилича ли ви на друга дума – поток? Какво е поток? Насочено движение на вода. А водата от какво се състои - от частици. Какво излиза – потокът е насочено движение на водни частици. Забелязвате ли приликата? А тя изобщо не е случайна! И затова думите са толкова близки. Даже казваме: „тече ток“ и „тече вода“!
    Сега нека разгледаме силата , която кара тока да тече. Това е потенциалната разлика приложена в двата края на проводника или казано по друг начин - напрежението  приложено в двата края на проводника.
   А коя сила кара водата в потока да тече?  Силата на земното притегляне. А сега  да разгледаме водата в един водопровод. Кое кара водата да се движи? Налягането! Или по-точно разликата в наляганнията в двата края на тръбата.
    Електрическия ток може още да се дефинира като количество заряд, преминало през проводника за единица време. А водният поток може да се определи като количество вода преминало през тръбата за единица време.

 Сега нека разтледаме един проводник и една тръба.


image

 


  Разликата в потенциалите U1-U2, приложени върху проводника предизвиква протичането на ток I през проводник със сечение S1. Аналогично в тръбата със сечение S2 разликата в наляганията P1-P2, приложени върху тръбата предизвиква протичането на поток Ф. Ако разликата в наляганията P1-P2, приложени върху тръбата остане една и съща, а сечението се намали два пъти, то и потока ще намалее два пъти. Същото е и при проводника. Още може да се каже, че съпротивлението се е увеличило двойно. Оказва се, че съпротивлението зависи  от сечението. Знаете ли, че ако дължината на тръбата се увеличи, при равни други условия, то    количеството протекла през тръбата вода ще намалее. Също така ако проводникът се удължи ще се намали протеклия през проводника ток т.е. ще се промени съпротвлението. Ако се промени вискозитета (вместо вода се напълни тръбата с боза) при еднакви дължина, налягане и сечение ще се промени количеството преминала през тръбата течност за единица време (поток). Аналогично при проводника, ако се промени вида на проводящата среда (материала) ще се промени тока. Т.е.  оказва се, че отново се е променило съпротвлението.

    Налага се извода, че съпротвлението зависи от сечението на проводника (тръбата), дължината на проводника (тръбата) и вида на средата на проводника (тръбата). Или казано на езика на физиката:
                                                               R=r.l/S ,
където R e съпротивлението на проводника, r  е специфичното съпротивление (какъв е материала на проводника),  S е сечението на проводника.
      А знаете ли, че има и случай с тръба, в която тече електрически ток. Това се случва в тръбата на луминисцентната (енергоспестяваща) лампа. Там вместо вода тече йонизиран газ!
      Най-лесния и може би най-важен закон в електротехниката е законът на Ом.
                                                                            Законът на Ом
                                                                                    I=U/R. 
    
Може да го разгледаме по следния начин: Ако  искаме през проводник със съпротвление R да протече ток I е необходимо да приложим в краищата на проводника напрежение U. А може и така: Ако имаме напрежение U и желаем през проводника да тече ток I, то ни трябва проводник със съпротивление R. А може и така: Ако искаме в двата края на проводник със съпротивление R да имаме напрежение U, то трябва да осигурим през проводника протичането на ток I.

Забележете:

Електричество Вода
Ток Поток
Разлика в потенциалите (напрежение) Разлика в наляганията (налягане)
Електрическо съпротивление Водно съпротивление

      Може да се каже, че законът на Ом важи и при течностите в затворени проводи.     
      Когато имате някаква неяснота свързана с електричеството винаги си представяйте вода! Ще видите как нещата се изясняват.
 
Наскоро попаднах в интертет на смешна, интересна, вярна и поучителна интерпретация на закона на Ом:

image
Снимката я качих от http://www.johns-jokes.com/Ohms-Law-Explained.html, но не можах да разбера кой е автора, тъй като я срещнах на няколко места
     




Гласувай:
4



1. magnoliya - ЧЕСТИТО!
21.10.2010 20:56
Да ти е честит първия постинг! Надявам се, че ще има още много такива образователни, защото много разбираемо обясняваш основите на електротехниката. Желая ти успех и в бъдеще!
цитирай
2. анонимен - bravo
08.02.2011 17:53
na xorata koito se se6tat za xybavi raboti za ne6to naycno bravo i samo bravo
az sm za vr6il el.texnika 1.stepen za pocvam 2.stepen
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: electrotehnika
Категория: Технологии
Прочетен: 149113
Постинги: 2
Коментари: 3
Гласове: 5
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930