Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.04.2021 21:36 - Невероятни жени - каквa е ролята на жената със славянски корени
Автор: u4itel Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2208 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 19.04.2021 21:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Днес ще ви разкажа за онова племе, което ни свързва с немалко европейски държави. 

 
 И въпреки че са считани по-европейци заради светли коси, корените им са от Персия. (Така е: излиза, че истинските европейци с култура са били червенокоси тракийци. А готите, които се опитват да се изкарат с важна култура, могат да се надуят най-вече като пуйки заради светлия цвят на косите си. А ние, които си мислмим какви обидни епитети да залепим на тъмнокосите ни представители, които са си наши ("мургави", "черномръскави", като не включвам малцинствена група), не можем да кажем дали европейците трябва да бъдат "пуйчести" (светлокоси), нито някакви фюрери. За общите традиции и мястото на жените в тях, ще идем в една пазеща традициите държава - Полша.

  Чували сме за красивите полски перашки с восъчни линии, които поляците наричат "писанки". Може да се счита, че славяните са допринесли за този, датиращ от 13 век християнски обичай, но всъщност той доказва персийския произход на славяните. Защото и до днес не само в Иран се празнува на пролетното равноденствие Норуз - при който има трапеза със златни рибки в миниаквариум и писани яйцa, а и в други народи. Някога славяните се появили от сарматите, аланите и се допълнили с балканския претопен-изчезнал народ илири. А навремето само жените са ги декорирали. Смятало се, че допуснат мъж би предизвикал лош късмет. С декорирано яйце славяните лекували със заклинания и вярвали, че търкулното по тялото на болен с тези думи ще го изцерят. 


 Интересно точно на пролетното равноденствие е запалване или удавяне на куклата Марзанна - символ на зимата. Една висока женска фигура публично се унищожава в знак на новия сезон.

     
 Друг общ празник за народите със славянски езици е Еньовден, макар и с разично име. В Полша това е Купала (противоположната на най-късата нощ е най-дългата и се нарича "Коляда"),  т.
e. Йоановден на 24 юни. В Полша на този ден неомъжени жени търсят в гората цъфнала папрат, като ритуално първо влизат в гората. После в гората настъпват в търсене и младите мъже. И така от търсене и закачки заформят двойки, които могат да прерастнат в сантиментални връзки. При нас на Еньовден избираме малко момиче (на 4-5г.) и облечено като булка (но с червено було) то е рзнасяно по ниви за късмет и плодородие. А момите ладуват с китки, на които прекрепят пръстени, носещи имена на ергени, а еньовата буля избирала китка за момата, за да и подшушне името на ергена за нея.

 
 Славяните почитали мъртвите с нещо като нашите кукери, но този наш празник бих оприличила с тракийски, почитащ Дионисий или прабългарски. А "славяните" просто копирали, без много да обогатят. Сега полският Дзяди е пролетен и зимен и приобщен с християнския и оприличен на Хелоуин поради маските. А храна не са дава на облечни като страшилища деца, а се полага на гробове.



Тагове:   жена,


Гласувай:
4



1. fun1001 - :-))
19.04.2021 22:41

...нели, сладкодумна си ми..Злато!) Благодаря ти...
де да имаше повече такива..УчитЕли..нали..
цитирай
2. u4itel - Благодаря, fun1001. Моите учители ...
20.04.2021 09:01
Благодаря, fun1001. Моите учители също обичаха рзличните култури. Спомням си учителката ми по руски от малка, която вместо да накичи кабинета си с плакати с Октомвр. революция, имаше дървени тотеми от Ангола, където работеше мъжа й.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: u4itel
Категория: Други
Прочетен: 506564
Постинги: 238
Коментари: 189
Гласове: 878
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031