Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2019 15:27 - Вечността е за любящите души
Автор: danchoplovdiv Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1391 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Божията премъдрост, Христовите истини най-често противоположни на земните, защото не са от този свят, а са от Царството на Бога от Царството Небесно, затова и са надматериални, надразумни, надлогични... Те не могат да бъдат възприети с човешкия разум, с човешката логика, а се възприемат със сърцето, и то сърце смирено, в което има вяра и любов.
Една февруарска вечер бях много натъжен. Обхваната от силна сръб за моите неизброими грехове, душата ми изранена от тях, осъзнала своята окаяност, съкрушена страдаше и плачеше. Някак си неусетно, непонятно за мен тъгата ми премина в силно покайно настроение, в силно и дълбоко покаяние. Взех лист хартия и макар че не съм поет изпитвах някаква необходимост и започнах да пиша покайно стихотворение на една жена. доста след полунощ завърших стихотворението. И тогава изведнъж с голяма сила и спокойствие ми се даде мисълта да го преработя от твърде лична изповед в общочовешка и така се роди новото стихотворение за покаянието и любовта "С покайно чувство", което завършва с тези важни думи, които са и заглавието на това писание.
Днес в този свръхматериален, безбожен век изключително много хора изобщо не познават Християнската Вяра, Православието и казват за Него: закостенели норми и ограничения, отживелица - преценки в които няма и капчица истина. Те дори не знаят и най-основното - че Християнството е любов! 
Преди 3500 години на планината Синай Бог дал на Мойсей две каменни плочи (скрижали) с написани на тях Десетте Божи Заповеди. Те станали основата на Закона, на Вехтия Завет. 1500 години след това на Земята дошъл в човешка плът Иисус Христос - Синът Божи, нашият Господ, Учител и Спасител. Той редуцирал, събрал 10-те божи заповеди в две, наречени ДВЕТЕ ГОЛЕМИ ХРИСТОВИ ЗАПОВЕДИ:

I. Възлюби Господа, Бога Твоего с всичкото си сърце, с всичката си душа и с всичкия си разум: тази е първата и най-голяма заповед.
II. А втората подобна ней е: Възлюби ближния си както себе си.

Последствието на първата е да обичаме Бог повече от всичко, последствието на втората е да постъпваме с другите така, както искаме с нас да постъпват човеците.
Тези Две Големи Христови Заповеди съдържат в себе си по божествен начин всичките десет, но вече са за любов. Десетте Божи Заповеди не са отменени! Сменена е само мотивацията за изпълнението - от страх, каквато е основната мотивация във Вехтия Завет, на любов в Новия Завет. Затова са истинни и верни думите, че Християнството е любов! Любов първом към Бога, след туй любов към ближните, към човеците. Двете Големи Христови Заповеди са Основния Закон, нравствения и морален кодекс на Християнина.

(следва продължение)



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: danchoplovdiv
Категория: Лични дневници
Прочетен: 13319
Постинги: 8
Коментари: 2
Гласове: 45
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031