Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.11.2021 20:58 - Римското строителство в Северна България
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 5748 Коментари: 12 Гласове:
62

Последна промяна: 07.11.2021 21:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

                              Римското строителство в Северна България

                          

                                                                                                                  

image

    Резюме: Докладът ми е на тема“Римското строителство в Северна Българиs“. Балканският полуостров е населен най-напред от всички земи по Европа. На Балканския полуостров се заселват различни народи, като всеки от тях оставя по нещо след себе си. Римската империя е стабилна силна държава, просъществувала дълго време. Римляните идват по българските земи още през I в. сл. Хр. Те са известни с много неща по света, като са строили пътища, мостове, акведукти, терми, крепости, гробници и укрепителни съоръжения. Освен това те са усвоили териториите, които са овладели и са оставили освен постройките и функциониращ държавен апарат, закони, административни области, които дълго след оттеглянето на Римската империя остават действащи. България е дълги години съсед с Източната Римска империя( Византия) и се развива под нейното влияние. В Северна България има много крепости, пътища, останали около 2000 години и римски постройки. По средата на II в. за кратко време над река Дунав има цели 5(пет) моста, докато сега България се свързва с Румъния чрез само 2( два) моста. Римският боен ред на войските се е използвал и от други народи. Северна България преди заселването от римляните е била населена с траки и готи. Римляните са разбрали за значението на териториите на сегашна Северна България и са разположили военни гарнизони в Абритус, Марцианопол, Нове и на други места за отбраната от североизток. Счита се, че в Никополис ад Иструм( с. Никюп) се е родил Вулфила, който е създал азбука за готите и е превел на техния език Библията. В битката при Абритус( Разград) умира римския император Траян Деций и неговия син и престолонаследник Херений Етруск.

                 На територията на целия Балкански полуостров има много обекти, останали от римско време. Това са пътища, амфитеатри, акведукти, терми( бани), крепости, отбранителни съоръжения, гробници, хипокауст. На територията на днешна България минават много  римски пътища, строени преди 1900-2000 г. Те са градени по такъв начин, че  много от тях са още запазени. Римляните са известни със своите строежи- стадиони, амфитеатри, пътища, акведукти, бани( терми), крепости, мостове и др.

1. Римски пътища: не са изгубили значението си, а дори са станали причина да се разселят хората из цяла Северна България и да усвоят територията. Те и днес осигуряват връзки през трудни участъци. Такава концентрация на римски пътища, както в България няма на много места из Европа. Да се опишат обаче римските пътища из Родопите е невъзможно. За построяването им през Балкана има логика, но от къде да премине път през безкрайните дерета на Родопите – това не може да се отгатне по останалите участъци. Главни пътища, свързващи отделни части на огромната по територия Римска империя минават по дължината на България. Едни от тях е Виа диагоналис. Той минава покрай част от автомагистрала" Тракия". За далновидността на римляните и изборът им за построяване на пътища говори фактът, че някои съвременни пътища повтарят старите от преди XIX-XX века римски пътища.

              Главен път бил трансконтиненталния път, окончателно завършен  при император Траян. Той идва от Панония (Унгария) и Дакия (Югозападна Румъния). Прекосявал Дунава при големия градски център Улпия Ескус( с. Гиген). Оттам покрай с. Рибен и Сторгозия(Плевен) се е отправял към старопланинските подстъпи в провинция Мизия. Преминавал през планината Хемус при Троянския проход и оттам се отправил през Тракия за Филипопол(Пловдив). 

            Важен път, пресичащ Североизточна България започва от Мелта( Ловеч) и стига до Марцианополис( Девня) е Виа Траяна. Мелта била важен кръстопътен център от където излизали пътища за Кастра ад Монтанензиум( Монтана), Никополис ад Иструм( с. Никюп) и Филипополис( Пловдив). Друг голям римски път е бил Крайдунавския. Той е започвал от Бонония( Видин), минавал през Рациария( с. Арчар). Улпия Екус( с. Гиген), Нове( Свищов) и завършвал в Сексагинда Приста( Русе). Оттам е имало разклонения към различни места, включително и към делтата на река Дунав. Имало е римски пътища, свързващи черноморските градове, минаващи през Абритус( Разград), Дуросторум( Силистра) и водещи до Южна България през Стара планина: към Деултум( с. Дебелт), Августа Траяна( Стара Загора), Черноморският римски път се е наричал Виа Понтика, известен още като пътя на прелетните птици. Основен път за Римската империя в региона на Балканите бил Виа Милитария, който свързва Мала Азия с река Дунав. Сердика е бил сред основните му центрове, наред с Константинопол, Филипопол и Адрианопол( Одрин).

image

              Схема на главните римски пътища на територията на България

             Всичко това говори за високото ниво на развитие на комуникациите в Римската империя. Инфраструктурата на Балканския полуостров е била много добре развита по време на римското заселване след I в. сл. Хр., от което имат полза по-късно заселилите се народи, конкретно за северната част българите. Има сведение римските пътища да са се ползвали много векове, след като в Северна България не са останали римляни.

2. Римски терми: На много места из различни краища на България освен римски пътища има римски терми( бани). Богатите римляните са обичали да се срещат в термите, където да обсъждат политиката и живота в населеното място. В Северна България терми има във Варна, а в останалата част от българската територия - в Кюстендил, Хисаря и Дебелт,

image

                Римските терми във Варна

            3. Римски крепости: по българската територия са много, не се знае точният им брой. Ето някои от тях, които са в Северна България: Одесос, Дионисопол, Сексагинда Приста, Дуросторум, Марцианопол, Никополис ад Иструм, Улпия Ескус, Бонония, Нове, Трансмариска, Рациария. Кастра ад Монтанензиум, Алмус, Состра, Тримамиум( с. Мечка, русенско). Някои от римските крепости възникват на места, където преди това е имало тракийски и гръцки крепости, а други на нови места, където е възникнала необходимост да ги има. Прави впечатление, че край много места, където са били античните крепости сега има населени места. Тринадесет от градовете на българска територия са имали право да секат римски колониални монети с образа на императора и символ на града през II-III в. сл.Хр..От тях на територията на Северна България попадат Одесос, Марцианопол, Дионисопол, Никополис ад Иструм. Българските земи са населени от дълбока древност и на територията има много крепости от различно време. България е трайно по земите в Североизточна България и ги отстоява с различни средства. Българите усвояваме и използваме останалите строежи от предтракийската цивилизация, траките, гърците и римляните. По време на романизирането на траките и гърците на Балканския  полуостров се строят римски  крайпътни станции, гарнизони за разполагане на легионите за защита на дадена област. Пример за такива са Марцианопол, построен за защита на минералните извори и Одесос и Абритус. Вследствие на голямата победа на император Траян над даките през 105 г.сл. Хр. са построени Никополис ад Иструм( до с. Никюп) и Никополис ад Нестум( до с. Гърмен). Никополис ад Иструм се смята за родно място на епископ Вулфила, създал писменост за готите и превел на техния език Библията. Добре е, че през последните години се намериха средства и се възстановиха по програми много крепости в България. На територията на старите крепости се правят много исторически възстановки, по-известните от които са: „Нике-  игрите и победата“( Никополис ад Иструм); „Орел над Дунава“( Нове), „Магическа Мадара“, „Преславни дни“, „Дни на предците“( Плиска) и други.

image

                 Античният римски град Нове

             При строителството по широчината на стените и  начинът на изграждане може да се познае дали крепостта е била изграждана бързо, поради военна опасност или в спокойно време. Често строежите са били извършвани от пленниците по време на война под ръководството на майсторите строители. В крепостите има запазени много колони от римско време. При нас лошото е, че завоевателите( османските турци) за с различна религия и са унищожавали всичко, което срещнат по пътя си и не се вписва в Корана. Не са разрешавали строеж на църкви и други религиозни храмове, които да са по-високи от турчин, възседнал кон. Римски крепости има по р.Дунав: Трансмариска( Тутракан), Доросторум( Силистра), Сексагинда приста( Русе), Димум( Белене), Улпия ескус( с. Гиген), Рациария( с. Арчар), Бонония( Видин), Нове( Свищов), Асамус( с. Черковица), Апиария( с. Бръшлян).

 

 

 

 

image

               Крепостта Никополис ад Иструм

     

                  Римската империя е многонационална държава, съществувала през голям исторически период от време. Създадена е през 753 г. пр. Хр. и след разделянето Западната Римска империя съществува до 476 г. сл. Хр. а Източната Римска империя, наречена от историците по-късно Византия оцелява още около хилядолетие до 1453 г. Тази държава се гради методично и постепенно,  като се завладяват, населяват и усвояват нови територии. Докъдето е стигала Римската империя има строителни дейности. Най-големи заслуги за римското величие, строителство и живот в империята имат императорите от II в. сл. Хр.: Траян, Адриан, Антонин Пий, Марк Аврелий. През този  период римските управници проумяват, че не може вечно да се воюва и да се търси разширение. Стига се до едно място и след това се изграждат отбранителни съоръжения, пътна инфраструктура, хипокауст( подово отопление), терми,  акведукти( водопроводи). През цялото време Римската империя често воюва и има добре обучена и въоръжена армия. Римската войска е била винаги добре подредена. Като деца сме се възхищавали от стройните редици на римските легиони. Сега като чета новите исторически изследвания се възхищавам на тези, които са ги побеждавали, защото трудно се побеждава такава обучена и подготвена армия. Сред победителите са: българи, готи, траки, хуни, парти, даки. Античните автори са казвали, че Рим е цивилизацията. Още стоят останките от римски пътища из цяла България.

  4. Римските легиони: След 331 г.пр.Хр. сенатът се превръща в основен властови орган и е възприета практиката легионът да бъде разделен на две части, като всяка е командвана от консул, избиран от сената. С увеличаване на военната експанзия броят на легионите се увеличава. Командването на легиона е прехвърлено на трибуни, назначавани последователно от консули, диктатори, а накрая и от римските граждани. Всеки легион се ръководи от шест трибуна, избирани от съсловията на сенаторите, от съсловията на конниците, военни ветерани с 10 годишен опит или бойци, участвали в пет военни кампании.

               Легионът е разделен на 30 манипули, състоящи се от по 120 войници всяка. Конницата е разделена на по 10 турми и отново заема флангови позиции. С приемането на манипуларния строй тежката пехота формира три линии, всяка състояща се от по 10 манипули. Между линиите е оставяно празно място, равно на пространството, което заема една манипула. Конницата е най-почитаната военна част, като в нея се набират предимно млади мъже. Въоръжението им се състои от кръгъл щит, шлем, броня, меч и специално пригодено копие. Като цяло в Римския легион броя на конницата е значително по-малоброен от пехотата. Основната им роля е да внесат смут в редиците на врага и да прикрият прегрупирането на тежката пехота. Тежковъоръжената пехота изграждала основата на римския легион. В нея влизат граждани, които могат да си позволят въоръжение, състоящо се от железен шлем, броня, щит, меч (гладиус) и удобно за мятане копие( плиум). 

                 Хастатите са основно млади войници, с неголям опит. Причините за поставянето им на предна линия са няколко: само в битка младите войници ще натрупат безценен опит и се избягва опасността Рим да изгуби добре подготвените си ветерани. Втора линия се състои от 1200 принципи. Те са значително по-подготвени от хастатите, с повече боен опит и често с по-добро въоръжение. Тяхната роля е да подкрепят първия ред ако започне да се огъва.

                Последният ред формират 600 триари. Това са военни ветерани с голям боен опит, които се използвани само при нужда. Въоръжени са с дълго копие, което им позволява да формират фаланги и по този начин при нужда може да осигурят фланговете при опасност от вражеска конница.

image

      Римски легион

                 Най-общо може да се каже, че легионът се е състоял от десет кохорти, а всяка кохорта- от 500 войници. Кохартата се подразделяла на три манипули.от по 140-170 човека. Манипулата съдържала два центурия от по 70-80 човека и техника. В римската армия можело да бъдат набирани и доброволци, а не само граждани както било в началото на империята. През имперската епоха ролята на армията в политическия живот на Рим постоянно нараствала.

                  Центурият се е командвал от центурион, а той си имал помощник, наречен оптио, който се занимавал с обучението на войниците. Командирът на първата центурия се явявал командир на манипулата. Приблизително по описания начин изглеждала римската армия, която господствала чрез принципа"Разделяй и владей"повече от две хилядолетия( като Византия е пряк наследник на Римската империя).   

5. Амфитеатри: характерни гръцки и римски строежи, предназначени за провеждане на зрелищни състезания, гладиаторски борби, театрални представления, борби с диви  животни. Амфитеатрите представляват елипсовидна арена оградена от стена - подиум, зад която стъпаловидно са разположени местата на зрителите. Римският амфитеатърът е бил без покрив, но покриван от опънато върху корабни мачти платно. Местата за зрители били поддържани от сложна система от стълбове и арки, а под арената се намирали клетките за животни. Почти всеки град през I-III в. в пределите на Римската империя е имал амфитеатър. Обикновено е бил разположен близо до центъра на града и е събирал много хора.              

                  По-големи римски амфитеатри на територията на България е имало в Дионисопол, Августа Траяна, Марцианопол, Филипопол, Месембрия и Сердика. Повечето от амфитеатрите са в Южна България. Имало е сигурно и в други римски градове в Северна България, но не са запазени.

image

               Амфитеатърът във Филипопол

           Най-големият и същевременно най-известен римски амфитеатър е Колизеума в Рим.   Терминът произлиза от старогръцката amphi-, което означава "около" или "от двете страни" и thйātron, което означава "място за гледане".

               Амфитеатърът "Марцианополис" в град Девня е разработен и проучен през 1958-1961г.  Намира се по пътя за ВИК в Девня. Запазен е главно в основи. Има неправилна елипсовидна форма и площ от около 4 000 кв.м. Голямата ос е ориентирана север-юг и има ширина 65 метра. Малката ос е ориентирана изток-запад и има ширина 58 метра. Каменните седалки са наредени в 12 стъполовидно разположени реда. Четиринадесет стълбищни пътеки разделят амфитеатъра на четиринадесет сектора. В два от секторите били вместени двата входа на амфитеатъра, оформени като арки. По време на разкопките е открита част от варовиков блок, подобен на тези, от които са изработени седалките, с гръцки надпис с името Александър. Това вероятно е името на богат марцианополски граждани, който купил правото да разполага с тази седалка. В него се провеждат гладиаторски борби и зрелищни представления.

image

                   Римски колони в Абритус

            6. Мостове: На територията на Балканския полуостров над река Дунав е имало мостове още от римско време. Румънците се гордеят със своя Траянов мост, който е бил най-дългият-около 1140 м. Намирал се е над р. Дунав от Дробета-Турну Северин и пътя в скалите през пролома Железни врата до Кладово. Строен е от 103 г. до 105 г. от дърво върху каменни стълбове. Най-дългият мост над река Дунав не е на българска територия понастоящем, но си заслужава да се отбележи. Бил е нужен за втория поход на император Траян срещу даките, завършил с голяма победа. Помага му за победата, а после по него се изнася плячката към Рим, разказват румънските историци. Разрушен е през 270 година, когато завоевателите напускат Дакия. Мостът е изобразен на Траяновата колона в Рим. Известен е и архитектът му – гъркът Аполодор от Дамаск, който е бил главен архитект на император Траян 
            Най- северно по дунавското речно крайбрежие на територията на България е бил мостът между Бонония и Калафат. Като се тръгне по течението на река Дунав се стига до с. Гиген. Селото е голямо, разположено близо до дунавския бряг, но е малко навътре. От него се открива обширна гледка. По римско време Гиген се е наричал Улпия Ескус и е бил голям римски град. В края на село Гиген има останки от крепост и обширна местност. Римския мост е бил построен по времето на император Траян, някъде около 110 г. и е бил разрушен при Марк Аврелий( 161-180 г.). Съществувал е само няколко десетилетия. Според разказите на местните хора историята е следната:

           Император Траян построил мост да свързва римските земи от двете страни на голямата река. При император Марк Аврелий зачестили нашествията на племена от север, основно готите. Пред Сената и народа императорът обяснил, че разрушава моста, поради опасения от нахлуване на готите. Действително той решил с един ход да пречисти Римската империя. Натоварил на транспорт до Улпия Ескус всички затворници, бандити, безделници, престъпници, осъдени, проститутки и неспособни да работят, прекарал ги на север по моста и го разрушил, за да нямат път за връщане обратно. Може да се каже гениален ход за стабилизиране на държавата. Оттам може да се съди на кого са наследници, освен на даките съвременните румънци.  В Улпия Ескус е засвидетелствано идването на  самият император Траян.

image

                Римски мост

               При село Долни Вадин, Врачанска област е имало още един мост над река Дунав, трети. на българска територия. Непосредствено под селото, на Дунавския бряг са развалините на римски кастел. Там са намерени много предмети от римско време.  Римският мост при село Долни Вадин е бил най-старият мост над Дунав, строен по римско време. Данни за селото има още от времето на император Домициан, когато римляните построили първият понтонен мост между реките Долни Вадин и Орля. По-късно император Траян прекарал оттатък реката войска, бойна техника и хранителни запаси, необходими за битката си срещу даките. Мостът е малко по-стар от този при Улпия Ескус. Не е изяснено докога е съществувал моста край с. Долни Вадин.

            Продължаваме по течението на Дунав и стигаме до Нове(Свищов). Срещу Нове е античния град Демницикос, сега Зимнич. Римският лагер Нове се намира на около 3 км. от Свищов. Римляните са имали четири моста над Дунав при Нове, но те са строени един след друг. Природни бедствия са разрушавали моста и, поради удобното място римляните са строили следващия мост. Точното място на мостовете не е известно. Строителството на първият мост се датира от времето на император Адриан. 

              След Нове на изток следва Сексагинда приста( градът на шестдесетте кораба- Русе). Не са открити строителни дейности на Римската империя край града. Между Русе и Силистра е Тутракан. Градът е известен с мемориала"Тутраканска епопея", една от най-славните победи на българското оръжие. Тутракан в античността се е наричал Трансмариска. Крепостните стени личат в началото на крайдунавския парк, а срещу входа на парка е Музея на риболова и речното плаване.

                За името Трансмариска в научната литература се е наложило мнението, че то произлиза от двете съставни части “транс”-срещу и “Мариска”-античното име на река Арджеш в Румъния. Но две нови публикации оспорват това. Те резонно изтъкват, че античното име на река Арджеш е Ордесос. За мостът информацията е твърде оскъдна. Срещу Трансмариска от румънска страна е била крепостта Дафне, сега град Олтеница. Римският мост  е изграден по времето на император Валерий, известен още като Галерий Валерий и е съществувал за по-малко от половин век. 

              Следва един по-малко известен мост разположен в източната част на България. Бил е при село Ряхово, близо до Бръшлян. Имало е крепост Апиария. За нея зная от мой приятел от детството, чийто родители са от с. Бръшлян. Виждал съм останките от подпорните колони, които при ниско ниво на водата в река Дунав се забелязват. Мостът е бил действащ към II в. за кратко време, сторен по време на управлението на император Адриан( 117-138 г.). Бил е разрушен още по времето на Антонин Пий( 138-161 г.). Римските мостове над река Дунав не са запазени дълго, но има период, през който е имало цели 5( пет) моста едновременно над река Дунав. Сега в началото на XXI в. мостовете, свързващи Република България в Република Румъния са само два и то отскоро. Първият мост е "Мост на дружбата", свързващ Русе с Гюргево и втория свързва Видин с Калафат и е открит едва през 2013 г. 

image

                       Римският мост над р. Осъм при с. Българене

                  Имало е и други мостове, строени по римско време, като този до с. Българене, община Левски( на снимката). Римският мост се намира на около 250 м от главния път София-Русе, над коритото на река Осъм, близо до село Българене и наскоро е реставриран и до с. Рибарица, Тетевенско.            

          7. Заслуги на Гай Юлий Цезар за Римската империя: създава единна валута, валидна за всички римски владения; освобождава от данъци гражданите на Рим за една година, за да се пребори с високата инфлация; преброява населението и така съкращава наполовина броя на бедните, които получават безплатна храна, защото се разкриват много измами; прокарва редица закони, които позволяват умни хора от целия римски свят да се включат в държавните и обществени дела на Рим; помилва политическите си противници. След него Рим става империя и разширява територията си. Освен това Рим е бил главният град, един от най-големите за времето си с около половин милион население. Много хора са казвали, че Рим е цивилизацията.
              Гай Юлий Цезар оставя след себе си също някои велики новости, важни за цялото човечество: вестникът, който се появява през 59 г. пр. Хр., книгоподвързването,  въвежда нов календар, наречен на негово име Юлиянски, който служи на човечеството цели 17 века. По-късно календарът е заменен от Григорианския, докато ние българите си имаме друг календар, признат за най-точния в света, заедно с този на маите. Според медиците терминът “Цезарово сечение“ идва от факта, че Гай Юлий Цезар се е родил по такъв начин.

        Едни от най-известните фрази, изречени от самия Гай Юлий Цезар: 
 1. Управникът трудно може да бъде преместен от първо на второ място, но много лесно от второ – на последно. 2. Дойдох, видях, победих.  3. Жребият е хвърлен.  4. Всеки е ковач на собствената си съдба. 5. Одобрявам измяната, но не и изменниците. 6. По-добре да загинеш веднага, отколкото да живееш в очакване на смъртта. 7. По-добре ужасен край, отколкото ужас без край. 8. По-добре първи на село, отколкото последен в Рим.

           8. Акведукти: представляват система от напоителни съоръжения. В България са малко запазените римски акведукти: две съоръжения от напоителната система във Филипопол и край с. Дичин, близо до Никополис ад Иструм, строен през 102 г. по времето на император Траян. Акведуктите във Филиполол са минавали по младежкия хълм, Бунарджика и Сахат тепа. По-дългият е бил цели 6 км.

9. Гробници: повечето гробници са тракийски и са в Южна България. На територията на Северна България, която разглеждам са съществували следните римски гробници:

-          силистренска гробницата със стенописите в Силистра е от средата на IV в. Тя е еднокамерна сводеста постройка с вход от изток. Иззидана е от тухли и има размери 3,30x2,60x2,30 м. Открита е през 1942 г. Богатата стенописна украса(геометрични, животински и човешки фигури, ловни сцени, семейна двойка и техните прислужници) носи характерните белези на Константиновата епоха и се долавя стилът на надарен художник, дошъл от източните провинции на Империята. В Силистренската гробница е погребан знатен римски пълководец. Интересно, че при нея всичките стени и таванът са изцяло изрисувани;

image

                Римската гробница в Силистра

-          римската гробница  Бабово е във форма на могилен насип с височина около 8 метра и диаметър, при основата 42 метра. Състои се от четири последователно свързани помещения - преддверие, дромос (коридор), второ преддверие и гробна камера. В северната страна е разположен входът на гробницата, който сега е запечатан (бетониран). Намира се в природен парк "Калимок";

-          римски хероон до с. Лесичери, Великотърновско: намира се в полето край село Лесичери и е единственият по рода си в цяла Европа каменен римски обелиск, висок 14 метра, част от фамилна гробница-мавзолей, наречена хероон, с името на Квинт Юлий (вероятно известна личност през II-III в сл. Хр. от близкия римски град Никополис ад Иструм). Поставям го към гробниците, макар и да е малко по-различен римски строеж.

10. Римски вили: На територията на България има запазени няколко римски вили. Повечето са принадлежали на римски богати граждани. Има 3 вили без представителна жилищна част: при с. Вардим, с. Макреш, край Търговище; с представителна жилищна част: до Монтана, с. Галитин, Урвене, Долна Кремена, Смочан, Павликени, две в София, Банкя и с. Бели Лом. В софийския квартал“Хаджи Димитър“ е едната вила със шест постройки, свързани с настлани с камък пътеки и разположени на площ от около 5 декара. Другата е близо до Александровска болница. Близо до Плевен има една римска вила, която не може да се причисли към една от двете групи. Край с. Мадара се намира една от четирите римски резиденции. Най-известната е Вила Армира, между гр. Ивайловград и с. Свирачи. Музеят на мозайките в Девня е построен върху римска вила на Антиопа. Проектът е на архитект Камен Горанов от 1976 г., върху част от сграда с мозайки от времето на император Константин Велики( 306-337 г.). През 2017 г. откриха римска вила на територията на община Гурково.              

image

             Вила Армира

                Устройство на римските жилища: римските жилища са имали следните части:

Атриум (приемна) - парадната част на дома, включваща комплувий (четириъгълен отвор в средата на тавана) и имплувий (плитък резервоар разположен под комплувия, предназначен да събира стичащата се дъждовна вода);

Таблинум - архивният кабинет на стопанина на къщата и заемал средата на къщата между атриума и перистилия. Отляво и отдясно от него излизали коридори (фауци);

Перистил(каведий) - семейната част на къщата с по-широк отвор в тавана за въздух и светлина и колонада. В средата на перистила имало водоем (писцина) и виридарий (неголяма градина);

 

                Богатите римски къщи са били на два етажа, имали са много стаи. Подът е бил с мозайка, а таванът е бил украсен с дърворезба и слонова кост. 

11. Хипокауст: представлява подово отопление. Познато е по нашите земи от времето на Римската империя, където то се появява 100 г. пр. Хр.. Първоначално хипокауст е приложен при затопляне на резервоари за отглеждане на стриди и риба. Скоро след това започва отопляването на цели сгради чрез различни системи от рода на хипокауста. Най-масово се налага така наречения колонен тип. Подът на сградата се опирал на колони от керамични плочи, високи до един метър. В образуваната под пода кухина преминавал топъл въздух, идващ от горяща наблизо пещ. Топлият въздух излизал на покрива през канали в стените. Така подът и стените се нагрявали равномерно и отдавали своята топлина за дълго време в сградата. В Северна България е известно, че хипокауст е имало в римската вила до Павликени, римските терми във Варна, Нове, Никополис ад Иструм и на други места. На 5 км. от Павликени освен римска вила е имало Античен керамичен център от римско време, който е функционирал от  I до III в. Информация за хипокауста може да се придобие от Музей на водата в Ловеч, открит през 2015 г. Водохранилища по римско време е имало на много места: Залдапа, Никополис ад Иструм и на други места

image

            Каналът в Никополис ад Иструм

               Каптаж от римско време до с. Мусина: единствен в България, намира се в община Павликени. Каптажът в село Мусина е изграден заедно с построяването на римския град Никополис ад Иструм, който се намира на 20 километра от водоизточника. Римските инженери са установили, че реката около града е на по-ниско ниво, затова решили да вземат водата от извор, който е на по-високо ниво и има постоянен дебит. Това сложно съоръжение показва колко добри строители са били римляните.

12. Отбранителни съоръжения: представляват валове, фортификационни съоръжения и прегради, предназначени за запазване на територията от нападение. В района на Добруджа има защитни съоръжения, останали от римско време, но и такива, строени от българите, като Аспаруховия вал."Траяновите валове" са фортификационни система от укрепления под формата на земни насипи с ров в Добруджа и Бесарабия, на територията на днешните Украйна, Молдова и Румъния“. Те са били предназначени за спиране на настъпленията на народите от североизток предимно. Подобни съоръжения има и на други места, до които е достигала Римската империя. Най-известен е Адриановия вал във Великобритания.

13. Стадиони: В България са известни римски стадиони във Филипопол( Пловдив) и Августа Траяна( Стара Загора). В Северна България не са известни римски стадиони, но е възможно в по-големите градове да е имало.

14. Римски колони: при крепостта Состра до гр. Троян са открити две милиарни( пътни) колони от варовик, издигната в чест на императорите Траян Деций и Филип I Араб. Запазени римски колони има в Нове, Абритус, Никополис ад Иструм. Римските колони са заимствани от трите вида гръцки: дорийски, коринтски и йонийски, но се променят. Те служат за модел за творците от Ренесанса.

image

Римските колони в Состра

                Римляните са били добри строители и техните достижения са се ползвали много години, след като по земите на бившата Римска империя са се настанили трайно други народи. Римската империя е била най-могъщата държава в древността в Европа, успяла да се съхрани дълго време и да се справи с многобройните врагове, с малки изключения. Римските градове са имали главна улица, площад( форум), отбранителни кули, църкви, търговска част, религиозни храмове, обграждани със здрави крепостни стени.

 

Литература:

1.       Българска наука- Римски жилища;

2.       Доцент- доктор Валигански Людмил“ Римски крепости по Дунав кандидатстват за Юнеско“;

3.       Древни градове в България, публикувано през 2013 г. от Cartograf;

4.       Оксфорски център за късноримска история;

5.       Кели Кристофър - „Римската империя, кратко въведение“;

6.       История на древен Рим- издателство“Наука и изкуство“;

7.       Професор Попов Димитър -„ Древен Рим“;

8.       Грозданова Лили -„ Римските императори срещу готите на Книва“

9.       ЛИБИ, том I „История на римските императори“;

10.    Ливий Тит -„ Изток-запад“, том II, III, IV;

11.    Операция История: Българите са в основата на човешката цивилизация?;

12.    Георгиев Павел - „Римски терми“-1984 г.;

13.    Аналите на Тацит

             Това беше моят доклад, изнесен на 2 ноември в 9:30 ч. пред Великотърновски университет Св. св. Кирил и Методий", секция история "България, българите и Европа- мит,  съвремие и реалност".      




Гласувай:
62



1. leonleonovpom2 - Здравей, Адаш!
07.11.2021 21:20
Поздравления за постинга! Изчетох го с интерес!
Ако позволиш, Аполодор е сириец и е най- големият архитект на втори век! Продължил е дейността си и при Хадриан, който също е бил архитект Даже веднъж, без да знае ,че проектът е на Хадриан, напълно разкритикувал негов проект за храм! !Като разбрал, ужасен, помолил за милост!
Хадриан приел това в реда на нещата и не го наказал! Но след година, като полудява след смъртта на любовника си Атеной, сеща се за случилото се и заповядва да екзекутират Аполодор!
Разбира се, това е само добавка, не намаляваща с нищо стойността на написаното от тебе!

Всечко най- добро , Адаш!
цитирай
2. barin - Здравей, Адаш. Докладът се получи ...
07.11.2021 21:48
Здравей, Адаш. Докладът се получи добре, само че не излезе при пренасянето в блога снимковия материал. По част от строежите имам пиосано на други места и ми беше по=лесно да ги събера. Благодаря ти за допълнението за Аполодор. Този и следващият ми доклад нямат ограничение, докато при предните от конференциите искаха само 8 или 10 страници.
Поздрави!
цитирай
3. kvg55 - barin,
07.11.2021 22:21
Покрай моето село е минавал римски път. Наблюдават се останки. Има и основи на стражева кула.
цитирай
4. barin - Много са римските пътища. Описал ...
07.11.2021 22:24
Много са римските пътища. Описал съм ги, доколкото успях в една стара тема:
barin.blog/history/2015/03/25/rimskite-pytishta-na-teritoriiata-na-bylgariia.1349073
Поздрави!
цитирай
5. dobrodan - Barin, толкова систематизиран човек не се намира лесно:).
08.11.2021 08:53
Сигурен съм, че докладът ти е приет повече от добре:).
Страхотна работа си свършил, както обикновено :).
цитирай
6. barin - Благодаря, Добродане. Получи се ...
08.11.2021 09:17
Благодаря, Добродане. Получи се хубав доклад, дори малко по-добър от предните. Сега изпълних изискванията и чакам само превода на резюмето, за да го изпратя. Мога да се справя, но в съседния ми вход живее моя трета братовчедка, която работи като преводачка. Аз съм единствения без научна титла от 31 човека и не искам да се излагам.
Поздрави!
цитирай
7. fun1001 - и аз ,мисля, че това е най хубавият ти Постинг!!
08.11.2021 11:42
многоо подробен, и ценен, е последният ти Доклад, да те похваля,
защото,снощи, бях..изморена...)
ти си Човек, с Мисия,Успехи и радост, ти желая, Ванко.
цитирай
8. barin - Благодаря за хубавите думи, Юлия. ...
08.11.2021 11:46
Благодаря за хубавите думи, Юлия. До края на годината ще изнеса още два доклада, които ще излязат на теми. Всеки е доволен, когато постигне нещо и го оценят.
Поздрави!
цитирай
9. mt46 - Поздрави, Барин!...
08.11.2021 12:32
Имало е от кои да се учим... А и в основите на западноевропейската цивилизация са Древен Рим и Древна Гърция...
цитирай
10. barin - Вярно е, Марине. Всеки се учи от п...
08.11.2021 12:37
Вярно е, Марине. Всеки се учи от предишния, който е бил по тези земи.
Поздрави!
цитирай
11. get - До barin - Чест и уважение за това действително многостранно и всеобхватно развитие на темата ... със следните мои БЕЛЕЖКИ?
11.11.2021 13:25
barin написа:

Вярно е, Марине. Всеки се учи от предишния, който е бил по тези земи.
Поздрави!


Пишеш в ОСНОВНИЯ ТЕКСТ?
barin написа:

9. Гробници: повечето гробници са тракийски и са в Южна България. На територията на Северна България, която разглеждам са съществували следните римски гробници:

- Пропускайки, ЧЕ В СЕВЕРНА БЪЛГАРИЯ имаме не една гробница ... "тракийска", А цял КОМПКЛЕКС от такива в ... "Свещари"?

- Имам и втора бележка за "римското строителство" - отношение"
а) "Траяновите валове" ... за които изследователи (археолози, на терен) при проучването им установяват ?
Както е възприето да ги определят за "римски" - същите са с обърнати с фронт - юг и югозапад.
б) Известно ли ти е, сведението оставено ни от Скилица (Йоан) и Кедрин(Георги) - че Плиска и Преслав са строени още ВЪВ ВРЕМЕ на Константин Велики?

- Завършвам повтаряйки (се)?
Чест и уважение за труда и обстоятелствеността при изложение(разработка) на темата !

цитирай
12. barin - Здравей, Гете. Свещарския комп...
11.11.2021 13:34
Здравей, Гете. Свещарския комплекс от гробници го зная, дори съм мходил 3-4 пъти там, но не се вписваше в темата. За сведението от Скилица за Плиска и Преслав- не съм попадал на него. Благодаря за информацията. Сега се подготвям за следващия доклад, който е утре.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3626346
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67308
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031