Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.03.2021 21:17 - Русалки и Mermen: Истинските легенди за морските богини в Аляска са верни?
Автор: zahariada Категория: История   
Прочетен: 2068 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 03.03.2021 21:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Русалки и Mermen: Истинските легенди за морските богини в Аляска са верни?

image от Екип на древен код      

https://www.youtube.com/watch?v=Htq45X4qypU&feature=emb_logo

Легендите за русалките и мермените основани ли са на нещо истинско? Ако е така, историите, датиращи от първите писания, не приличат на Малката русалка. 

От 1988 г. над 16 000 души са изчезнали в триъгълна зона,  „Бермудският триъгълник на Аляска“.  Процентът на изчезналите лица е два пъти по-висок от средния за страната, като четири отчети за изчезнали лица са на всеки 1000 души.

 

Когато Аляски изчезнат, зоната за търсене може да бъде  толкова голяма, колкото цели щати  в долните 48. По този начин щатските войски рядко намират следи от тела, или мъртви, или живи. По-лошото е, че суровата пустиня прави намирането на изчезнали хора още по-малко вероятно.

За местната инуитска култура се смята, че поне някои изчезвания се приписват на  свръхестествени същества.

Русалки и Русалки на инуитските легенди 

За нашите цели ние ще наричаме тези легенди русалки и русалки. Историите обаче съвсем не приличат на това, което обикновено смятаме за мерфолк.

 

Например се казва, че Qalupalik има зелена кожа и се радва да грабне деца, ако се приближат твърде много до водата. Инуитската морска богиня  има много имена  с уникални митологии. Тези същества могат да бъдат полезни за хората или изключително опасни. 

Например ловците се  опитвали да успокоят Седна,  за да бъдат плодовете им плодотворни. Тя контролира целия морски живот от дома си на дъното на океана. Странно, но тюлени, моржове, риби и китове изскочиха от отсечените й пръсти. Баща й ги отрязал, за да се спаси от удавяне, според един разказ.

 
  • Седна
  • Нуляюк
  • Талулюк
  • Taleelayuk
  • Калупалик 

Твърди се, че Калупалик има дълга коса и дълги нокти и носи  амаутик. Тази инуитска парка има торбичка за държане на бебета. Не е точно герой на Дисни ...

Родителите в северната част на Арктика разказаха историята на децата, за да ги обезсърчат да се скитат. Ако се доближат твърде много до морето, Куулупалик може да ги отнесе в торбичката си, за да ги отглежда като свои.

По този начин той е подобен на историите за  Намахаге в Япония  или  Крампус  в Германия. Разказвайки историите, родителите могат да обезкуражат лошото поведение.

Вижте повече за Qualupalik от  анимационната лаборатория Nunavut.

Калупалик ли се движи на юг?

Със зеленикави, оперени ръце Qalupalik грабва както деца, така и възрастни. Използвайки дреха, подобна на торбичка, те държат жертвите си, докато се връщат към водата. 

Историите за Калупалик произхождат от най-северните региони, но сега изглежда, че съществата може да се движат по-на юг в търсене на плячка.

Тъй като изменението на климата засяга Арктика, се съобщава за наблюдения по-на юг. Може ли да се дължи на движенията на потенциална плячка като сьомга? Това е една теория. Днес сьомгата  изчезва  от голяма част от ареалите си и намалява. Може би това притиска Qalupalik в по-населените райони.

Срещи с Qualupalik

В поредицата "Изчезнали в Аляска" свидетелите описват срещи с това, което може да бъде Qualupalik. Рибар губи приятеля си от водата, след като вижда, че на лодката се появява зелена мрежа. Тайнствена форма във водата грабва мрежа от рибар. Друг свидетел губи приятел, докато ловува на ракообразни на брега. След писък открива отпечатъци от стъпала в пясъка.

Вижте повече за инуитската легенда за русалките и мермените от ИСТОРИЯ по-долу:

Сметката на Хенри Хъдсън 

Първият европеец, който плава по реката в залива, който сега носи неговото име, Хенри Хъдсън пише в своя дневник, след като екипажът му вижда русалка през 1608 г. В  разказа  е ясно, че русалката е много човешка по характеристики.

„Един от нашата компания, погледнал зад борда, видя русалка и извика част от компанията да я види, излезе още една и тя беше близо до корабната страна, гледайки искрено на мъжете. Скоро след това дойде море и я обърна. Гърбът и гърдите й бяха като на жена, тялото й е голямо колкото един от нас; кожата й беше много бяла и дълга черна коса висеше отзад. При слизането й те видяха опашката й, като опашката на морска свиня, и петниста като скумрия. Имената им, които я видяха, бяха Томас Хилс и Робърт Рейнър. " 

Въпреки че някои предполагат, че русалките и мермените са били наблюдения на морски крави, това описание изглежда го поставя в покой.

Човекът от Кущака или Земя-Видра

Тлингитските и  цимшийските народи,  местни в югоизточната част на Аляска, имат истории за Кущака. Името грубо се превежда на „Land-Otter Man“ и се смята от някои като Големия крак на Аляския триъгълник. Твърди се обаче, че това същество краде души и злобно атакува хората.

Според Discovery: 

„Легендата разказва, че съществото се явява на пътешественици в неустоима форма (като роднина или уязвимо дете), за да примами жертвите до близката река, където ги разкъсва на парчета или ги превръща в друга Кущака.“

Вижте повече за Кущака от Изчезнали в Аляска от канала ИСТОРИЯ:

Първите истории на Мерфолк 

Приказките за русалките датират от древна Месопотамия с божеството, Оан и  Атаргатис  в древна Сирия. Според Британика Оан е описан по следния начин:  

„Оан, както е описан от вавилонския свещеник Берос, е имал формата на риба, но с глава на човек под главата на рибата му и под опашката на рибата му краката на човек. През деня той се приближи до морския бряг на Персийския залив и инструктира човечеството в писмеността, изкуствата и науките. Оан вероятно е бил пратеник на  Еа , бог на сладководната дълбочина и на мъдростта. "

От Сирия  историите за морската богиня Атаргатис  може да са довели до гръцки истории за Афродита.

  Енки, бог, подобен на Мерман, който спаси хората

Еа е  шумерският Енки , което означава „господар на Земята“, който е създал хората като роби на боговете. На външен вид Енки беше представен като астрологичния знак за Козирог, полукоза, полуриба. Някои казват, че той е бил човек, който е спасил човечеството от потоп, изпратен от бога Енлил. Неговият син беше Мардук, известен също като Бел (Господ), богът на Вавилония, споменат в Библията, със своя  хибриден дракон.

image

Бог Еа (шумерски Енки), заобиколен от прикрит с риби апкалу от Осама Шукир Мохамед Амин FRCP (Glasg) чрез Wikimedia Commons , (CC BY-SA 4.0) Русалки по света и Мермен

По целия свят русалките и богините на русалките се виждат в легенди. В древна Гърция Тритон е бил почитан като  син на Посейдон.  Днес хората, които практикуват индуски учения, могат да почитат богини на русалки като Суванамак,  златната русалка. 

Междувременно в Япония  днес са популярни историите  за Нинген, гигантски морски хуманоид от Антарктика. Древният японски фолклор разказва за Нингьо, друга подобна на русалка риба с човешко лице.

Свързани:  Запознайте се с Нинген - гигантски хуманоиди на антарктическия континент

Вижте повече за merfolk по целия свят от BRIGHT SIDE:

Препоръчано изображение: Sedna, Sanna с отсечени пръсти (Sanna aux doigts coupйs) от  Caroline Lйna Becker  през  Wikimedia Commons ,  CC BY-SA 4.0 със скрийншот чрез YouTube / HISTORY






Гласувай:
3



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39740540
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031