Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2021 19:20 - Прабългарските руни
Автор: hranislav Категория: История   
Прочетен: 1279 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 26.02.2021 19:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

image


  Ако някой си купува медальон-розета нека да гледа медальонът да е имитация на истинската розета (визирам разположението на знаците). Понеже има и ментета.


   "Прабългарските руни са били използвани, както гръцките букви, освен за писмо още за цифри и каменоделски белези, а също за обозначаване на притежание, както германските руни. Най-сетне, пак както германските руни и гръцките букви, някои прабългарски знаци са имали и магическо значение, за което Черноризец Храбър изрично съобщава. Обаче трудно е да се разграничи отделната им употреба. С по-голяма вероятност може да се установи употребата им като магически знаци. Тук ще споменем най-напред една седмолъча розетка, намерена в Плиска(20). На лицевата страна се намира известният знак IVI, който в случая означава небето или небосклона. Ha обратната страна, която в средата има кукичка за надяване на връв, се намират във всеки от седемте лъча знаци, които по всяка вероятност означават известните тогава седем главни звезди: Слънце, Луна, Марс, Меркурий, Юпитер, Венера и Сатурн. Тези звезди са играли важна роля в древната магия и по името на всяка една от тях са наречени седемте дни на седмицата в Асирия, Вавилон и Рим, а също и у старите германци. Розетката е била сигурно магически уред за предсказване на бъдещето, каквито са добре известни от древността. През кукичката на обратната страна се вдявал конец или връв, чрез който розетката се въртяла. Знакът или по-скоро денят, на който се спирало въртенето, показвал дали това, което ще се предприеме на посочения ден, ще бъде успешно или неуспешно. Тридесет и петият отговор на папа Николай I по допитванията на българите(21) съобщава, че българите, когато отивали в сражение, имали обичай да съблюдават дни и часове, за да има сражението щастлив изход. А в седемдесет и седмия отговор се задава следният въпрос: «Вие разправяте, че някой от гърците взимат затворена книга в ръце, и един от тях, взимайки една съвсем малка клечка, я тиква в самата книга, и ако от де и да е се добие някаква двусмислица, твърдели, че по този начин могли да знаят, каквото желаели. Вие, обаче, се допитвате, дали това трябва да се спазва или отхвърли»(22). От този въпрос се вижда, че гадаенето е било широко разпространено, и то официално, за да бъде предмет на запитване до папата. И освен това споменатото гадаене не е било много различно от гадаенето с розетата.

  
В Преслав е била намерена кръгла бронзова пластинка с диаметър 2 см с халкичка за окачване. На лицевата страна е врязан знакът IVI, а на задната шест пъти знакът V, и то така, че образува привидно кръст(23). Както знакът IVI, който е бил белегът на небето съответно на висшия бог Тангра, така и самостоятелният знак V са отблъсквали според вярването на българите злите сили, т. е. те са имали апотропейчно или отблъскващо значение подобно на кръстния знак у християните. Затова първият знак е врязан върху един пръстен от Престовац, Югославия, а вторият върху елипсовидната плочка на златен пръстен, намерен във Видин. Не по-друго значение е имал знакът IVI върху керемиди, тухли, каменни блокове и глинени съдове и предмети. Върху керемидите той е служил за гръмоотвод. Арабският писател Ибн Фадлан съобщава, че волжките българи имали особен страх от гръм. «Ако гръм удари къща, те не се приближават до нея и я изоставят, а също и всичко, каквото има вътре, хора, имущества и друго, докато времето я срути. Те казват: «Тази къща е от онези, на които бог се е разгневил.»(24) Следователно постройките, в основите на които са вградени каменни блокове с горния знак, са стояли под мощната закрила на висшия бог. Същият знак е бил поставян и на глинените съдове за здраве. Във връзка с това стои може би и петдесет и третият въпрос на българите до папа Николай I, с който питат дали е позволено да се поставя знамението на светия кръст върху трапезата, на която не присъствува свещеник или дякон, и да ядат(25). Знакът IVI е издълбан върху един каменен блок, намерен в Бяла заедно с други два, поставени от двете му страни. Същият знак с още няколко е издълбан и върху блока, намерен в Шудиково. Заслужава да се изтъкне, че два от трите знака върху блока от Бяла се срещат и върху блока от Шудиково. Общи знаци има и между блока от Шудиково и розетката. Тези общи знаци обединяват паметниците и показват техния единен произход. Може би знакът IVI върху двата блока, които са стояли в гранични области, са служили също за магическа отбрана или защита. И така бронзовата пластинка със знака IVI е била амулет, който е предпазвала носителя й от болести, уроки и пр. За носенето на амулети съобщава изрично 79–ият отговор на папа Николай I: «Вие заявявате, че у вас има обичай немощните да носят някакъв амулет, окачен под шията» за да си възвърнат здравето»(26). Споменатият по-горе амулет има наистина халкичка за носене. Очевидно прабългарските знаци не са били създадени в България, а са били донесени от българите от тяхната стара родина. Това се вижда не само от обстоятелството, че същите или подобни знаци се откриха в Южна Русия, в земи, обитавани някога от тюркски племена, като хазари и други, но и от наличието на пълни или близки съответствия с рунното писмо на старотюркските надписи от Орхон, Енисей и др.

  
След създаването на двете старобългарски азбуки, глаголица и кирилица, които почиват на фонетичния принцип — за всеки звук отделен белег, и възприемането на старобългарския език за църковен, съответно писмен, българското рунно писмо е било принудено да се оттегли. Това е станало обаче, както изглежда, с известни отстъпки в негова полза."

  
Научен ръководител: проф. д-р А. Нейкова
   Автор: Веселин Бешевлиев

   Източник: https://electronic-library.org/books/Book_0068.html?fbclid=IwAR2Ex3RGcdUUKIICMoGYQYdtQLmPGE6m6sjQ17XRQ_4qM0Q0dNtYqnJ5hKM .



Гласувай:
2



1. shtaparov - Може професорка да е писала това, но ...
27.02.2021 10:42
Може професорка да е писала това,но е била доста по-зле подготвена от мен. Щом Българите са вярвали в Седемте богове,което е характерно за най-развитите култури на Евразия а не за тюрките,значи в средата на Розетата може да е имало само божество,което е по-висше от всички тях взети заедно. Това разбира се не може да е "Тангра",който бил "персона нон грата" за "пра"-Българите. Бог с името "Тангра" не е съществувал никога и никъде а онзи,за който говорят тюрколозите е бил твърде низш,за да заеме центъра на Розетата.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 642035
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1291
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031