Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.04.2020 19:46 - ГЕРМАНИЯ няма ВИНА 1 - преводи война
Автор: germantiger Категория: История   
Прочетен: 7752 Коментари: 0 Гласове:
20

Последна промяна: 18.04.2020 21:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
ЗАГЛАВИЕТО, РАЗБИРА СЕ Е ПРОВОКАТИВНО, но и „почти” вярно.

Без съмнение Германия на Хитлер има вина за Втората Световна война, не отричам логичното и естественото. Все пак аз НЕ съм руски или български комунист фалшифицирали историята 45 + 30 години, аз не съм и западен холивудски филмов демократ лъгал също толкова години. Германия има своите вини, но тук ще прочетете КОНКРЕТНО С НЕВЕРОЯТНО МНОГО ДЕТАЙЛИ И ДОРИ ДИПЛОМАЦИЯ В СЛЕДВАЩИ ПОСТИНГИ стъпка по стъпка как не Германия, а Англия и САЩ или господарите на света зад тях носят вина за онази война.


НЕ ГЕРМАНИЯ И НЕ СССР НОСЯТ ОСНОВНАТА И ПЪРВА ВИНА

ВИНАТА Е НА ПЪРВО МЯСТО АНГЛИЙСКА И ДОРИ АМЕРИКАНСКА

но не в смисъла в който ни учеха червените другари 45 години или както ни учат сега от запад


Този постинг е ПРЕЛЮДИЯ, той е въвеждащ, но следващите постове убеден съм ще ви БУКВАЛНО ИЗУМЯТ, разбира се, ако сте изкушени от темата и познавачи!image

 

Започвам поредица постинги с преводи от книгата на Александр Усовский:

„Военнъйе преступники Черчиллъ и Рузвельт. Анти-Нюрнберг”

КНИГА ЛЕГАЛНА, С ОФИЦИАЛНО И НЕРАДИКАЛНО ИЗДАТЕЛСТВО

Извел съм някои акценти като щих-щрих пунктове отделно, докато автора понякога ги „губи” в текста; Много рядко съм си позволил да ползвам главни букви, самия автор го прави в отделни изречения и изрази, макар в съвсем редки случаи; Изключително малко съм си позволил мой коментари в скоби и с полегат/италик шрифт;

 

Лъжата може много да прилича на истината. Лъжата може да се трансформира в причудливи форми, използвайки като маскировка и част истина. Лъжата има сили чрез целенасочената работа на своите създатели да овладее милиони умове, да бъде преповтаряна милион пъти и така да заприлича на истина. Лъжата може много, освен само едно. Лъжата не може да се превърне в истина. Никога.

 

ГЕРМАНИЯ НЕ Е ПОДГОТВИЛА ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА. ГЕРМАНИЯ НЕ Е БИЛА СПОСОБНА ДА Я ВОДИ. НАЦИОНАЛ-СОЦИАЛИЗМА НЕ Е ИДЕОЛОГИЯ НА ВОЙНАТА И АГРЕСИЯТА. И АЗ ЩЕ ГО ДОКАЖА. Авторови думи с главни букви.

 

......

 

РЕЗУЛТАТИТЕ И ГАВРАТА СЛЕД ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА

Задължително преди да започнем с Втората Световна

 

През ноември 1918 г. Германия губи всички свои съюзници – на 29 септември капитулира България, на 4 октомври моли за прекратяване на огъня Австро-Унгария, а на 30 октомври пада Османската империя. Независимо от всичко това германците не са победени към този момент, те продължават дасе бият – няма чужди войски стъпили дори на педя германска територия, нещо повече – фрицовете на запад са в Белгия, на изток в Полша и в Русия въпреки договора с червените. Когато мирните преговори започват Германия има в армията си действащи 5 360 000 офицери и войници, 106 450 картечници, 22 000 миномета и пехотни оръдия, 11 948 полеви оръдия и леки гаубици, 7 860 тежки оръдия, гаубици и мортири, дори до калибър 420 мм. Да, в този момент на запад идват свежите и досега не участвали във войната американски дивизии, но те нямат боен опит и успяват да запишат на сметката си единствено значимата Сен-Миелска операция със спорни резултати. Тези дивизии са само 3, а преди да дойдат маса американци ще е вече 1919 г., Германия не може да бъде победена бързо, ще се леят реки от кръв ако войната продължи, тя е с неочевиден край. И тогава на помощ на съюзниците идва хитростта... или измамата!

 

Известно е, че на 8 януари 1918 г. президента на САЩ Уилсън оповестява своето предложение ЗАБЕЛЕЖЕТЕ ЗА „МИР БЕЗ ПОБЕДА”, БЕЗ АНЕКСИИ И КОНТРИБУЦИИ – ето това никак не е известно нали. А още по-малко известни са конкретиката в неговите 14 пункта ШОКИРАЩИ:

-         СВОБОДНО ПЛАВАНЕ И СВОБОДА НА ТЪРГОВИЯ В МИРНО И ВОЕННО ВРЕМЕ (това трябва да зарадва германците, които са в морска блокада години)

-         КОНТРОЛ НА НАЦИОНАЛНИТЕ ВЪОРЪЖЕНИ СИЛИ, КОЙТО ДА ИЗКЛЮЧВА АГРЕСИЯ (революционно за света)

-         ПРЕРАЗГЛЕЖДАНЕ НА КОЛОНИИТЕ В СЪОТВЕТСТВИЕ ПРАВАТА НА НАРОДИТЕ (невероятно още тогава нали и това също би било в германски интерес)

-         ОСВОБОЖДЕНИЕ НА РУСИЯ И ДАВАНЕ НА ВЪЗМОЖНОСТ САМА ДА ИЗБЕРЕ ОБЩЕСТВЕНИЯ СИ СТРОЙ (представяте ли си – смазване със сила на червените там и нямаше да има милиони жертви на терора)

-         ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА БЕЛГИЯ (естествено)

-         ВРЪЩАНЕ ВЪВ ФРАНЦИЯ НА ЕЛЗАС И ЛОТАРИНГИЯ (недобре за германците поради германогорящите там)

-         КОРИГИРАНЕ НА ИТАЛИАНСКАТА ГРАНИЦА СЪОБРАЗНО ЕТНИЧЕСКИЯ ПРИНЦИП (великолепно, в полза на австрийци и германци, впрочем и до денс в южен Тирол, който е северен за Италия район живеят сотици хиляди немско-езични и сега, те продължават да дават зимни спортисти, които печелят масамедали за днешна Италия)

-         АВТОНОМИЯ ЗА НАРОДИТЕ НА БИВША АВСТРО-УНГАРИЯ (наистина добро решение)

-         ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА РУМЪНИЯ, СЪРБИЯ И ЧЕРНА ГОРА (без съмнение)

-         СУВЕРЕНИТЕТ ЗА ТУРЦИТЕ И АВТОНОМНО РАЗВИТИЕ ЗА НАРОДИТЕ В БИВШАТА ОСМАНСКА ИМПЕРИЯ (справедливо)

-         СВОБОДА НА ЧЕРНОМОРСКИТЕ ПРОЛИВИ ЗА ТЪРГОВСКИ СЪДОВЕ (в онова време буквално мечта)

-         ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ПОЛША (Германия биха загубили неголеми територии, бивша Русия би загубила много повече)

 

Сега си представете, че България като загубила с Германия страна би получила същото – според тези условия вероятно царство България нямаше да е орязано като територия, нямаше да има Версай! Закономерно такъв имаше, защото победителите се погавриха с всички загубили – Германския Райх, царство България, монархията Австро-Унгария и Отоманската империя...

 

Да се установи мир на базата на тези пунктове, да се създаде Лига на нациите, предтеча на ООН, преди това именувано като ОН, да се гарантира безопасност за всички държави в бъдеще. Тези думи на Удро Уилсън били като елей върху раните за всички германци измъчени то войната. Колкото повече хора узнавали за американския план,толкова повече били готови на отказ от война докрай. Кой не би приел подписнваето на мир, макар като загубила страна, но да се спасиш с малки териториялни загуби, възможно да получиш нещо и в колонии – стойността на такъв мир е по-малко от цената на една продължена война.

 

 

РЕАЛНОСТТА – ЛЪЖАТА

 

Тя се оказала много по-сурова, измамна и жестока, както винаги става в живота, политиката и най-вече войната – все пак дори и днес света е сила, а не женски или детски възпитаван с пропаганда наивен и идиотски позитивизъм.

 

На 11 ноември на гара Ретонд в Компиенскаа гора германската делегация подписала примирие. Според този документ обаче германската армия трябвала до две седмици да се изтегли от Елзас и Лотарингия, да напусне предмостните укрепления на Майнц, Кобленц, Кьолн и дори да установи неутрална зона на десния бряг на Рейн.

 

Най-важното – съюзниците поискали с ултиматум веднага да се интернира германския мощен тогава надводен боен флот, да се предадат на Антантата 5 000 тежки оръдия, 3 000 минохвъргачки, 25 000 картечници, 1 700 самолета, 500 локомотива, 150 000 железопътни вагона и 5 000 автомобила. Антантата започнала всъщност да руши гръбнака на германската държава – нейната армия.

За 3 месеца униформата свалили над 5 милиона германски войници, кайзеровата имперска армия не съществувала със закон от 6 март 1919 г. и била заменена от т.нар. временен райхсвер, който през юни имал в подчинение само 350 000 щикове и саби под свое командване. Към момента на Версайския „мирен” договор Германия била обезоръжена!

 

27 съюзни държави които били победителите в ПСв и присъединилите се към тях държави решавали съдбата на Германия в Париж без дори да поканят нейните представители. Въвели ги единствено за да им представят текста, който трябвало да бъде подписан. До този момент Ваймарското правителство, което обявило Германия за демократична република, което ликвидирало монархията, предполагало,че ще се отърве с минимални териториални загуби, без жестоки и безумни репарации, да – до този момент „новите германци” били изпаднали в заблуждение. То бързо се разсеяло откривайки им лъжата в онзи „справедлив мир” на който те смешните наивници или послушни изпълнители разчитали. Безпочвените илюзии се разсеяли на 7 май, когато съюзниците обявили своите условия – някои германци се готвели за най-лошото, но това което последвало никой не очаквал.

 

ГЕРМАНИЯ ГУБЕЛА всички свои колонии с площ 2 952 700 квадратни километра и население 10 176 000 човека,които после победителите поделили помежду си забележете като подмандатни на Лигата на нациите – онази справедливата. Англия получила Източна Африка, част от Того и Камерун; британские доминиони взели – Юго-Западна Африка, северо-източните области на Нова Гвинея с придаден архипелагом и островите  Самоа; Франция – другата част от Того и Камерун; Япония – Маршаловите, Марианските и Каролинските острови в Тихия океан, а също така китайската област Цзяочжоу (Киачао) и концесия в Шандун. Това обаче са колонии, днес бихме казали несправедливо в Германия да търси „нещо там”, тогава да погледнем към Европа: германоговорящия Елзас с германско мнозинство тогава и Лотарингия се давали на Франция, северен Шлезвиг също германо-говорящ и с мнозинство етническо германско на Дания, Белгия присъединила региона Ойпен – Малмеди и областта Морен, където впрочем 80% населението било германско.

Поляците придобили, погълнали и се облажили най-много: основната част от провинциите Позен/Познан и Западна Прусия, също така част от териториите на Померания, Източна Прусия и Горна Силезия. Германския Данциг бил обявен за „свободен град” под егидата на Лигата на нациите, а въгледобивните мини на Саар били предадени в ръцете на французите, левия бряг на Рейн с германското население били окупирани от всойки на Антантата, а на десния германския бряг създадена демилитаризирана зона с ширина 50 км.

Общата сметка била – Германия губила над 73 хиляди квадратни километра с население 7.3 милиона души. Това я лишавало от 10% производствени мощности, 20% от добива на въглища, 75% от запасите на желязна руда и 26% от произведения чугун, ареките Рейн, Елба и Одер се обявявали за свободно плаване на чужди съдове.

 

Следвоенна Германия се задължавала да плати на победителите 20 милиарда марки, най-вече във физически активи – животни 371 000 глави добитък от които 140 000 дойни крави, въглища, златния си резерв, половината от химическите изделия, всички големи търговски кораби, половината от средните, четвърт от риболовния и една пета от речния си флот. Франция заграбила Рур и неговия въгледобивен басейн, германците търябвало да доставят като репарации на французите 140 милиона тона въглища, на Белгия 80 милиона тона въглища, за Италия 77 милиона.

 

 

ПРЕДНАЧЕРТАНОТО ОТ ПОБЕДИТЕЛИТЕ БЪДЕЩЕ

 

Новото било във военните параграфи на Версайския договор – като англо-френска „иновация” в международното право станали тези членове: 160 -  Найкъсно до 31 март 1920 г.германската армия не трябва да превишава 7 пехотни и 3 кавалерийски дивизии. От този момент нататък германския състав не трябвало да превишава 100 000 войници, включително офицери и да бъде предназначен за поддържане на вътрешния ред и погранична охрана. Общия персонал на всякакви щабове без значение какви и за какво не трябвало да надвиошава 4 000 офицери и сътрдуници,а Гермаснкия Генерален щаб е разпуснат и е заявено,че под никаква форма няма да бъде възстановен. Член 173 – всякаква всеобща военна служба в Германия е отменена!

 

Дотогава в историята такова нещо никога не се е случвало – на сувереннна макар и победена държава да се забранят всякакви укрепления,но и да се предпише унищожаване на всички дотогавашни крепости – член 42 забранявал на Германия да разполага укрепени райони по бреговете на Рейн, дори на 50 км отстояние от тях. Нещо повече – на победена Германия се забранявало да има армия над 100 000 не за период от време, а занапред окончателно, като за страна с размерите на Райха и неговото население, това не е войска, а все едно вътрешни войски.

 

НА ГЕРМАНИЯ СЕ ЗАБРАНЯВАЛО ДА ИМА В ПОДЧИНЕНИЕ ТАНКОВЕ, САМОЛЕТИ, ДИРИЖАБЛИ, ПОДВОДНИЦИ И КОРАБИ С ВОДОИЗМЕСТВАНЕ НАД 10 000 ТОНА, а нейния флот можел да включва само 6 леки броненосеца, 6 леки крайцера и 12 еминеца/миноносеца – армия архаична за онова време. НА ГЕРМАНЦИТЕ СЕ ЗАБРАНИЛО ДА РАЗРАБОТВАТ КАКВИТО И ДА Е НОВИ ОБРАЗЦИ, никаква техника и прогрес, но това не било всичко...

 

За да бъде надзиравано германскотом разоръжаване била събрана Между-съюзническа военно-контролна комисия от 337 офицери и 654 войници – тази комисия останала на територията на Германия до 1927 г.!

Широко разпространено е мнението,че германците успели да скрият много и ефективността на надзирателите била ниска, но това е заблуда или лъжа – комисията успяла да свърши премного: германците сдали в ръцете на съюзниците почти всичкото си въоръжение от ПСВ, в т. ч.: барут и взривни вещества - 37 000 тона; артилерийски системи от различен тип и калибър – полеви, зенитни, крепостни - 33 550 броя; артлафети - 30 000 бройки; снаряди - 38 700 000 няма грешка в цифрата; ръчни гранати в размер на 16 550 000 бройки; миномети – 11 600 броя; картечници 105 000/по други източници 130 000 броя; карабини, пистолети, револвери – 6 000 000 броя; 473 милиона патрона; 1 072 огнехвъргачки; 59 танка/през ПСв Германия почти не е произвела такива, тогава те са революционното оръжие в онази война; 31 бронирани влака; 8900 радиостанции; забележете 14 000 самолета от които 5 000 бойни; 27 700 авиодвигатели; и 8 милиона комплекта обмундирване;

 

Съюзниците изнесли от Германия не само въоръжението след Голямата война, те посегнали и на карабините Драйзе с които прусаците воювали срещу французите още през 1871 г. Реквизирани били всички германски арсенали сартилерия включитлено до времето съответстващо на Кримската война от 19 век. Наистина германците не понасяли това пасвино и безропотно и старателно укрили от съюзниците каквото могат. В началото на 1927 г. генерал Хайе информирал германското правителство, че спасени от комисията са: 350 000 карабини, 22 000 картечници, 400 миномета, 600 леки и 75 тежки оръдия. Вземайки под предвид Райхсвера, прибавяйки към него тайната полиция ок. 80 000 и необходимия за замяна контингент, към 1933 г.германците са могли максимум да изправят на един предполагаме фронт не повече от 500 000 войници и офицери. За сравнение поляците могли много повече, та дори и „малките” чехи в повече!

 

За януари 1933 г. Франция можела да въоръжи и разполага с 3 милона и 500 хиляди души, Полша имала в заапас амуниции за разгръщане армия във военно време от порядъка на 1 милион и 150 хиляди човека. Чехословакия в своите складове била натрупала възможности за осигуряване на армия в численост до 1 милион и 300 хиляди бойци. За това неслучйано в своята книга „Втора Световна война” Уинстън Чърчил пише: „През 1935 г. Франция без помоща на своите предишни съюзници можеше да нахлуе в Германия и отново да я окупира без каквито и да е сериозни боеве.”

 

С две думи с идването си на власт през 1933 г. НСДАП НИКАКВИ ЗАПАСИ ОТ ОРЪЖИЕ НЕ Е ИМАЛА и е нямала как да ги има въобще.

 

Може би, почти никой от четящите не знае за ЖЕНЕВСКАТА КОНФЕРЕНЦИЯ С ЦЕЛ РАЗОРЪЖАВАНЕ ПРЕЗ 1932 Г. ПО ПРЕДЛОЖЕНИЕ НА ГЕРМАНЦИТЕ ОГЛАСЕНО ПРЕЗ ЮЛИ СЪЩАТА ГОДИНА – след като Версайския договор е разоръжил германската държава и говори за обща сигурност, след като на континента всеки желае предотвратяване на войни в Европа, то в такъв случай нека и другите държави вземат за пример прогресивния германски опит на обезоръжаване и намаляване заплахата. Може би трябва всички съседи на Германия и въобще в Европа да сведат до минимум военния си контингент. Германците били прави – защо е нужно Франция, Англия и САЩ да хвърлят милиарди, да произвеждат милиони карабини, десетки хиляди картечници,хиляди оръдия, след като по техните собствени заявления никаква война не замислят и са миролюбиви победители? Съюзниците-победители били в потрес от тази справедлива логика...

 

 

ПРОМЯНАТА И ПЪТЯ ПРЕДИ ВСВ

 

ВНИМАНИЕ на 11 декември 1932 г. (назначването на Адолф Хитлер за райхсканцлер след ще се състои едва след 50 дни, той все още нямавласт и не е Германия) Англия, Франция, Италия и САЩ подписали ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА РАВНОПРАВИЕ НА ГЕРМАНИЯ ВЪВ ВЪВПРОСИТЕ НА ВЪОРЪЖАВАНЕТО! Ще рече победителите н били мирни, не искали да занижават военнатая си мощ и продукция, а дават зелена улица за превъоръжаване на ваймарска хилава Германия, която тя не може да направи веднага, но все пак я тласкат към нова сила.

 

Германците не започнали веднага и не безогледно да възтановяват военната си сила – закона за строителството на Вермахта бил приет едва на 16 март 1935 г., ДВЕ ГОДИНИ СЛЕД КАТО ДЪРЖАВИТЕ-ПОБЕДИТЕЛКИ РАЗРЕШИЛИ НА ГЕРМАНИЯ САМА ДА НАПРАВИ ТОВА.

 

Постоянния спад на промишленото производство продължило от края на 1929 г. до юли-август 1932 г., а обема на продукцията за този период се смалил на 40.6%. В тежката промишленост спада бил още по-чувствителен: стоманата спаднала на 64.9%, произведения чугун до 70.3%, машиностроенето на 62.1%,аобема на корабостроенето се понижил на 80%. Дела на Германия в световното промишлено производство се снизил сд 14.6% през 1928 г. до 8.9% през 1932 г. Например в германската Горна Силезия същата година са загасени всички доменни пещи, прекратило се строителството. С 2.5 пъти намалял оборота на външната търговия, а промишлените предприятия в самата Германия работили с капацитета на само 33.4% от своите мощности. В началото на 1933 г.официално безработните били почти 9 милиона, които били половината лица от ангажираните в намения труд. Мизерни помощи за безработни получавали едва 20% от всички, имало много частично безработни заети от 2 до 4 дни в седмицата и те били ј от работоспособното население на Германия. ЕТО ТОВА Е БИЛА „КАРТИНКАТА” ПРИ ИДВАНЕТО НА ВЛАСТ НА ХИТЛЕР И КО.

 

На финала в тази първа част ще се върнем във времето и ще трябва да отбележим, че не всички политически дейци и лидери ве страните на бившата победила Антанта били съгласни с гаврата и ограбването на Германия, с просешката тояга до която е доведена преди Адолф Хитлер. Лойд Джордж в своя меморандум от 25 март 1919 г. заявил: „... Вие можете да лишите Германия от нейните колонии, да превърнете нейната армия в проста полиция, да превърнете военно-морския й флот на равнището на малка и жалка държавица, обаче ако в края на краищата Германяи почувства чес нея са се отнесли несправедливо при сключване на мирния договор от 1919 г. то тя ще намери средства, с които да се сдобие и да поиска нейното от победителите... БНЕСПРАВЕДЛИВОСТТА И ВИСОКОМЕРИЕТО ПРОЯВЕНИ В МИГА НА ТРИУМФ НИКОГА НЯМА ДА БЪДАТ ЗАБРАВЕНИ И ПРОСТЕНИ. Затова аз решително се противопоставям на предаването на голямо количество германско население под властта на други държави и трябва да предотвратим това доколкото е възможно. Аз не мога да си затворя очите и да остана сляп за бъдещето, че германския народ, който се е проявил като една от най-енергичните и силни нации на света, ще бъда заобиколен от много малки държави... Предложението на комисията по полските въпроси за подчиняването на 2 милиона и 100 хиляди германци под властта на народ с различна религия, народ който през цялата си история е показал, че не е способен на стабилно самоуправление по мое мнение трябва рано или късно да доведе до нова война в Източна Европа.”

 

Лойд Джордж е бил напълно прав, но само за онази, истинска Германия след ПСв. Както знаем след ВСв никой германски деец, защото германски лидери нямаше и няма, не би надигнал глава или глас за гаврите с Германия след втората война. Нещо повече – днес няма германски народ със съзнание и историческа гордост в героизъм – този народ като сила умря, всъщносте беше убит! След Втората Световна война от Германия беше разкъсано много повече отколкото след Първата Световна, след ВСв пропагандата и до днес е заминила и задушила справедливостта и това няма да се промени, за това на мен ми остава само безсилно, но от сърце и душа, със страст да мразя и дълбоко в себе си да искам чужди народни трагедии и болки – това е логично и правилно, ДА!

 
image
Гласувай:
24Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: germantiger
Категория: История
Прочетен: 4756728
Постинги: 412
Коментари: 7517
Гласове: 21817
Календар
«  Юли, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031