Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.06.2017 16:49 - Наука или жълта преса: проф. В. Фол и случаят Златосел
Автор: prarodinata Категория: История   
Прочетен: 13523 Коментари: 2 Гласове:
9

Последна промяна: 24.06.2017 17:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

В новата книга на Н. Нинов „Времето гледа с десет очи“ освен многото интересни пътеписи за различни древни места из Родината, които авторът е посетил, може да се прочете и една любопитна и поучителна история за това докъде може да стигне един достатъчно популярен български учен в търсене на сензации и допълнителна прослава на името си. Думата ми е за проф. Валерия Фол, която още преди година изобличихме в отворено писмо към сп. 8, че си приписва откривателство и дори се опитва да преименува станалия популярен мегалит Плочата при с. Златосел. Както е известно, мегалитът беше посетен на 20 юни 2015 от Йордан Стайков и моя милост и въпреки че бяхме първите, които го регистрираха като значим за науката обект, не сме си и помисляли да се титулуваме откриватели.  Писмото ни беше публикувано в сп. 8 и целеше да предпази любителите в България от неверните твърдения и внушения, но дори след отпечатването на броя в интервюта в националното радио и телевизия проф. Фол невъзмутимо продължаваше да твърди, че именно нйната експедиция е открила мегалита. И тук стигаме до книгата на Н. Нинов, защото в частта за Златосел той подробно разяснява как се е стигнало до „откриването“ на мегалита от Фол, като част от фактите досега не бяха известни и за нас. Накратко историята е следната: Нинов вижда в профила на Стайков във Фейсбук снимките от Плочата и се свързва с кметската наместничка на Златосел. На нея обектът не е известен и тя се свързва с местни краеведи, които познават забележителностите на района. Те също не са го виждали, затова организират експедиция, намират го и го заснемат. После изпращат снимките на Фол, която посещава мястото и с много фанфари и фойерверки си присвоява заслугата за откриването на мегалита месеци след като го посетихме и публикувахме за пръв път. И до ден днешен професорът продължава да твърди, че тя е открила мегалита и че той е най-големият в България, като и двете твърдения изключително лесно могат да бъдат оборени.

И сякаш това не е достатъчно, при участието си в БНР проф. Фол е представила моя снимка на друг мегалитен обект край Старосел като част от своя личен архив (вж. снимката по-долу).

image

Лесно мога да докажа, че снимката съм правил аз, най-малкото защото на нея е моя позната, на която бих искал да се извиня (предполагам, че този, който е редно да го стори, така и няма да го направи...). Така проф. Фол надмина жълтия в-к Уикенд, който беше публикувал мои снимки на мегалита Братята при Розовец, без разбира се да посочи източник, но и поне без да претендира за авторство...

image

За съжаление в България „стандартът“, въведен от жълтата преса, който изисква да не се посочват източници и да се плагиатства интелектуален продукт на килограм, вече се въвежда и в науката...

И тук възниква съвсем логичен въпрос: Трябва ли да приемаме за достоверни и адекватни изследванията на един учен, който си служи с подобни похвати за изтъкване на собствената си особа в ущърб на истината и обективността? Трябва ли например да се доверим на проф. Фол за това, че траките са безписмени, а олтарните плочи от Родопите са изписани през последните 200 години с никому неизвестната „дюлгерска писменост“ (повече за олтарните плочи, мненията на учените и въпросите, които пораждат, може да прочетете тук). Ако човек лъже за нещо елементарно, дали можем да му имаме доверие за толкова сложна и многопластова тема като писмеността на предците ни?!



Гласувай:
9



1. sparotok - !
24.06.2017 18:53
Неприятна работа! Присвояване на снимки и представяне на некоректна информация е под всякаква критика...и такива хора са лицето на българската наука???
цитирай
2. prarodinata - Да, все още е така, за съжаление. Но ...
25.06.2017 18:50
Да, все още е така, за съжаление. Но пък колелото се върти и статуквото може доста бързо да се промени, нищо не се знае... Обречен е само този, който се откаже от борбата.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: prarodinata
Категория: История
Прочетен: 1534699
Постинги: 49
Коментари: 896
Гласове: 2105