Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.11.2015 03:12 - BERSERKER - боеца на севера
Автор: germantiger Категория: История   
Прочетен: 50642 Коментари: 153 Гласове:
34

Последна промяна: 08.11.2015 07:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
          Б Е Р З Е Р К Е Р И

и антибългарските (?) ми коментари под постинга

Шибания изток трябва да пали свещ всеки ден западняците да НЕ намерят звяра в себе си - впрочем няма да им позволят, нали ги претопяват с мигрантиimage

Актьорите Александър Лудвиг и Гайа Вайсс (той скромно над 190, тя не ми се мисли) от сериала "Vikings"
Сериала разбира се, не е до край исторически достоверен.
Сина на Рагнар, Бьорн Железния всъщност надминава баща си, отмъщава за смъртта на Рагнар заедно с братята си, побеждава и увеличава завоеванията - "могилата" му, хълма където се твърди, че е погребан съществува и днес

- Този постинг ще има продължение - втори постинг за варангите на византийска служба, защото за викингите има маса книги и всеки знае повече или по-малко.
- Вследващия постинг ще предложа инфо за човека покорявал възстания в България - Харалд Хардрада, момчето, което на 15 години води бой, бяга в Русия при другите викинги/варяги/варанги, става наемник, влюбва се в руската принцеса Елисавета, но понеже няма нищо не му я дават. След години той ще има почти всичко - битки, слава, богатство и ще стане крал и разбира се, тогава ще я има - ще му я "дадат"
- Пак в следващия ми постинг ще покажа как ВИКИНГИ СА БИЛИ ГРУЗИНЦИ, АБХАЗЦИ, Т У Р Ц И, как са спасявали империята в маса кампании и десетки сражения, КАК СА ПОЛАГАЛИ ОТ ДВЕТЕ СТРАНИ НА ПЪТ ОТРЯЗАНИТЕ ГЛАВИ, А ИМПЕРАТОРА Е МИНАВАЛ МЕЖДУ ТЯХ и разбира се, във втория постинг отново ще започна с две жени, както ще го направя сега...
 
Не берзерките, а две забележителни жени ще са в началото - бели жени, западни!

image  
     ХАННА ДЪСТЪН с Мери Нефф и един хлапак на 14-15 години КОЛЯТ И ПОСЛЕ СКАЛПИРАТ 10 ИНДИАНЦИ... Причината – те са отвлечени от червенокожите, а бебето на Ханна е убито от индианец, който РАЗБИВА ГЛАВАТА И МОЗЪКА МУ В ЯБЪЛКОВО ДЪРВО. Влаченето през хълмове и гори продължава денонощия, момчето се сближава с „човечните” индианци и научава от тях как се извъшрва скалпирането – за това момчето е подбудено от Ханна Дъстън завързана с г-жа Нефф. В една нощ, когато индианците безхаберно спят, Ханна дава сигнал за действие – за минути двете жени и тийнейджъра изтребват своите похитители, двама успяват да избягат. Ханна с томахавка в ръка ги убива и после скалпира, занася като доказателство 10 скалпа връщайки се при белите като героиня. Днес тя има няколко скромни монумента, музей, картина и няколко сайта за нея в САЩ, които разказват историята подробно и като предистория – къде е родена, съпруг, деца, също за бягството после, през река с кану итн. Отмъщението за бебето и спасяването на собствения й живот, както и на тези с нея, тя извършва на 14 март 1697 г. Излишно е да коментирам „доблестта” на индианците като детейбийци, няма смисъл да иронизирам как тези „родени разузнавачи” и бойци спят, въпреки „заложниците” с тях, въобще няма да питам защо няма холивудски филм за тази, вместо 100 за индианци...

 image

ЖАННА ЛЕНЕ и после получила прозвището Джоан „Аше” или Жан „Ашетт” – Жанна „Секирата”. На 27 юни 1472 г. армията на бургундците водена от Карл Смелия блокира Бове. В града има само 300 войници гарнизон, а противника е многоброен след което започва обсада и щурмува. В решителния момент на боя един бургундец успява да изкачи крепостната стена и да издигне там знамето/хоругвата/щандарта, точно в този момент 16 ГОДИШНАТА ЖАННА С БРАДВА В РЪКА ГО ПОСИЧА И ХВЪРЛЯ ЗНАМЕТО В КРЕПОСТНИЯ РОВ. Подвига на младото момиче въодушевява иначе загубилите надежда граждани и гарнизон, в боевете за града се присъединяват жените, обсадата и сраженията продължават 25 дни, но Бове не пада! Людовик XI възнаграждава Жанна с пари, дава началото на традиция шествие в нейна чест и освобождава от данъци завинаги нея, нейния мъж и техните потомци, намалява налозите и на Бове.

  Германския австриец Арнолд Шварценеггер като древния германец, както аз го "виждам", тук момент от "Predator"

SS е германското, Бетовен, Вагнер са германци, Нитцше е германец, Шиллер е германеца, Оливер Каан и Еффенберг бяха германци във футбола, Херман („Херминатора”) Майер беше в ските... Бисмарк беше истински германец, Хинденбург също, германските варвари превзели Рим няколко пъти, бяха германи... 

От този постинг ще разберете, че яростта, гнева и емоцията са били хилядолетия присъщи на германо-скандинавците, че те не са били „хладните” или „безхарактерни” машини, които са днес, нито децата и мъжете им днес страхливци, жертва на всеки мигрант в училище или на улицата. Днешните лигльовци са имали предци, пред които както се казва е треперел света и то на няколко континента. ГНЕВА ПРЕДИ И ОВЧЕДУШИЕТО ДНЕС! Западния човек е този пред когото Исляма и изтока бледнее като геноцид, дори като жестокост – ИДИЛ днес върши „някакви” масови убийства, та белия човек ликвидира цели континенти с индианци не само на север, но и на юг в Америките. Днешния араб е просто скромен дилетант, невръстен ученик пред „майстора”, който като бял и западен човек владя Африка, истреби маса племена там и то окончателно. Днес някой в Азия рязал глава, на запад това беше индустрия от религиозните войни до лагерите и Холокауста „ако щете”. Така както бял човек убива съзнателно, методично, планирано, решително и дори извратено перверзно жестоко, до момента никой не може – ни Тамерлан, ни Дженгиз, ни Атила преди тях, камо ли, някой днешен талибан! Има величие на смъртта и то е в традицията на северните германо-скандинавски народи, при тях дори боговете умират и ще умрат според тях завинаги, дори божествата им са смъртни и уникални в това, има величие и в жестокостта, поне за мен! Винаги съм се възхищавал на един Писсарро, макар след него да умират милиони индианци от болест, от глад, от бяла сила (разбира се, че съм ПРОТИВ такъв геноцид). Винаги ще ме покорява англо-саксонското завземане, усвояване, трансформиране на цял един континент – северна Америка. Ако българи бяха стори това, то днес маса бгнационалисти вкл. тук в блог.бг, щяха да наричат индианците – мангали и щяха да се гордеят с това постижение, а то е – да цивилизоваш, да промениш цял един континент – това е велико, то е мащаб, работа, дух, пак работа, БОРБА! То не е малко, замислете се, и то е дело на „гадни” американци (велики впрочем, да велики и бели и англо-сакси).

image
      БЕРЗЕРКЕРИ – кои са те – германо-скандинавци и викинги

Зверове – войни: берсеркер, улвхедин, свинфюлкинг, варулв, верволф, вурдалак, ликантроп, кучеглав и мечовълк... Не иде реч само за саги и думи, но и за изображения – хора с вълчи кожи са намрени изобразени в Торслунд Швеция, в Гутенщайн долна Австрия, в Кунсанген пак Швеция.

Старите германски имена Волфганг – движещия се като вълк или следващия вълка, Волфхетан – вълчата кожа, Вулфрок – облечения като вълк, Волфдрегил – бягащия като вълк, Исангрим – сивата маска и особено Вулфолайк – танцуващия с вълци, което ме подсеща за едноименния филм на Холивуд с актьора от германски произход Кевин Костнър, но разбира се, филм посветен на индианци...

Викингите – от вик залив или с друго значение – хора на боя, бойци. Езика на всички тях е бил общ в Скандинавия за норвежци, шведи и датчани и разбира се, исландци, защото те заселват острова, също така свободно се разбирали с англо-саксонците, а общия северен език се наричал norroen. Ярл-и били лидерите на отрядите (и херсир-и вождовете), карл-и свободните хора (бонд-и селяните) и трелл-и робите, събранието им било ding на германски и на английски ting.

Ернст Крик водещ германски учен в 20 - 40-те години на миналия век в Хайделбергския унивеситет пише: „Викинг – това значи свободен войн формиран в резултат на расови инстинкти... Това бил взрив на първобитен субективизъм... Северните мъже се разтворили в завоюваните народи: след няколко столетия те се романизирали или русифицирали.”

 

НАЧАЛОТО

Първото упоменаване на берзеркери е в стиховете на скалд-поета Торбьорн Хорнклови и иде реч за фиксирано в историята сражение – това в Хаврсфьорд през 872 г.: „Берсерки облечени в мечешки кожи, крещяли, тресяли мечове, хапели в ярост ръбовете на своите шитове и се нахвърляли срещу враговете. Те били обладани и не усещали болка, дори когато ги поразявало копие. Когато битката била спечелена, войните падали без сили на земята и изпадали в дълбок сън”. В онези ранни времена берсеркери се наричали бойците, които в младежки години се посвещавали в служба на Оден, а думата берзеркер/берсеркер (не берсерк, което е съкратено и по-късно) вероятно произлиза от Ber-мечок и Serkr-кожа, защото в много от изворите те са описани именно наметнати с мечешки кожи или другата версия – безкожи, като аргумента на това второ становище са други извори, които разказват как берсеркерите влизали в бой голи и диви.

В „Сага за Инглингите” се говори това: „... скачали  като бесни кучета или вълци. В очакване на боя поради своето нетърпение и ярост, които кипяли вътре в тях, гризели със зъби шитовете си, до кръв хапели ръцете си. Те били силни като мечки и бикове. Със зверски крясъци се хвърляли върху врага и ни огън, ни желязо не можели да ги наранят...” Тази неуязвимост ни отвежда до върколаците и „вампирите”, които не можеш да убиеш с обикновено оръжие и огън, а с специален кол или по-късно мотива със сребърен куршум. Неуязвимостта е позната в много митове – такъв от дете е Ахил, знаем как е потопен за петата от майка си в реката Стикс, неуязвим е Херакъл в лъвската кожа на Немейския лъв, неуязвим за зъбите на дракона и отровата, когато държи кучето Цербер. Херакъл не умира от оръжие, дори не от отрова, макар да се мъчи от нея, той доброволно отива на кладата. Майката на Ахил, Тетида го държи като бебе в огъня за да го направи неуязвим и безсмъртен, богинята Деметра закалява в огън Демофонт. Срещат се и други „лудости” – яростния Тор защитника на Митгард и хората „много странствал, обиколил половината свят и сам победил всички берсерки, всички великани, най-големия дракон и много диви зверове”, а трябва да добавим, че 12-годишен утрепва своя възпитател Лорикус и жена му Лор (?!)

Страстта също пряко ни води към Один/Вотан/Водан, чийто много имена в същността си са еманация точно и само на ЯРОСТ: Вотан (в превод обладан), Воде (злодей преведено, това дори е прозвище на историческа личност – нордманския лидер при Дъблин 1171 г.), Игг (страшен), Хериан (войнстващ), Хникар (сеещ разпри) и разбира се думата ву(о)т – беснеене. Така бясно в сагата за Хервьор и Хайдреке два берзеркера избиват от кораб на кораб войниците в два кораба, но накрая са победени от други двама в сагата – примерно Одд поваля 11 души в бой, а Хялмар получава 16 рани в другия сбкъсък.

В онези времена берзеркерите заслужено са имали слава на елитни бойци, не заради тяхната неудържимост, а съвсем рационално, защото те почти винаги са започвали боя, първи са щурмували градове като оставяли след себе си само трупове в самия град. Те са дори лични гардове или гвардия на различни конунги, ярлове, какъвто е примера с датския крал Хролф, който разполагал с 12 „бодигарда” изрично посочени като берсерки и то с имената: „Бедуар, Бярки, Хялти, Хохгемут, Квитсерк, Кюн, Верт, Весети, Байгуд и братята Свипдаг”.

Нещо „подобно” на берсеркери описва Публий Корнелий Тацит в 31 глава на произведението си „Германиа” за германците: „Присъща им е вродена дивота. Имат черни щитове, изрисувани тела, избират непрогледни нощи и тогава нападат... Никой не може да устои пред техния ненормален и сякаш адски вид.” „Рускосите народи премного ценят свободата си. Те са смели и непреклонни в бой, имат дързък и горещ характер.”

image 

АЗ-ът

Сърцевината на войскаря, същността на берсерка била не в това да победи, а да отнесе колкото може повече животи на врагове в смъртта. БЕРСЕРКА НЕ ВОЮВАЛ В ИМЕТО НА НЕЩО, ТОЙ СЕ БИЕЛ САМО ЗА ПОБЕДА. Берсерка не просто отивал на смърт – той получавал яростно удоволствие от това (и точно за това често пъти оцелявал)! Гнева, яростта са присъщи на всички велики войни и митични герои в Античността – такъв е Херакъл/Херкулес, такъв е Ахиллес със склонноста и способността му да изпада в епичен гняв, също като него Александър Велики е пример за неистова страст и гняв, понякога безумни и разрушителни, но винаги част от бойните му качества и ефективност с които въздейства на свой и чужди – буен, неукротим, див, избухлив. Точно заради тази прилика с гнева на Ахила Пелеев, античните винаги сравнявали Александър с Ахил, а самия македонски цар от дете е подражавал на героя от „Илиада”. Сред боговете яростта е също разпространена – Хера (от която идва думата герой) в същата епична трворба се гневи 13 пъти – тя е рекордьор надминавайки Зевс – гневи се 10 пъти, Арес – 8 пъти, Атина – 6, Аполлон – 5, Артемида – 4 и Посейдон 2, а на Зевс си позволява да се гневи отново и само Хера. В Беотия е имало мит за това как Хера е кърмила Херакъл, в Италия има мотиви как Юнона (варианта на Хера) и Херкулес (римския вариант на Херакъл) са свързани и дори женени, Хера и Херкулес заедно се борят с диви животни. Безумния гняв с който Хера „наказва” Херакъл всъщност може да се окаже дар, защото това е нейната най-характерна черта и той Херакъл се превръща в неин „ипостас”, а гнева е част от идеала за епическия герой! Героя убива кого... брата на Орфей – Лин, който го учил на музика и кога убива – в пристъп на ярост, разбира се. Колко персонажи в античните митове или в скандинавските саги избиват учителите, дори роднините си, просто „не е за вярване”, колко изтребват зверове, ползват техните кожи и това ги прави повече или по-малко неуязвими и „сакрални” също е за няколко тома. Апотеоза на всичко е отново Херакъл, който убива собствените си деца, отново в гневно безумие причинено и изпратено от Хера.

С гняв - това значи да се воюва по германски, римския начин е противоположен, той е „механичен”, по римски рационален и дори „геометричен”, като машина (как днес се менят народите, нали и това е вече присъщо на северняците, а изконно НЕ е било тяхно). Римляните се придържали към дисциплината и бойния ред, при германците напред излизали войни за двубои, германите развивали мистичните wut и odhr – свещена, божествена ярост. Изненадващото е, че вут и одхр значат също божествена енергия свойнствена и на поетите-скалди. Това качество вуот/ярост дава името на Вуотан/Вотан/Водан един  от главните войнстващи богове в германския Пантеон. За Вотан пишат Карл Густав Юнг (положил основите на модерния окултизъм въобще, маса секти или езотерици ползват неговите идеи и постановки за да възсъздават свои нови учения и „матрици”) и Карл-Вилхелм Нинк, създавайки в 10 глави апотеоз на германския Бог. Вотан е като берзерк, като бог на бурите, той е пътешественик и изследовател, очарователен бог, вълшебник, лидер на айнхериите и сам първи айнхер (einheijar) , бог и на поетите.

image 

ЕКИПИРОВКАТА

Оръжието, което станало посестрима на викингите била брадвата, секирата, особено такава с дълга дръжка и голяма сечаща част, като често са удряли напред с тъпото на дървото, за да отблъснат разсечен противник. За тези „брадви”, както и за щит, ризница, броня и друго въоръжение ще пиша в следващия постинг за варангите 5 века на византийска служба спасявали империята от араби, ПОБЕЖДАВАЛИ ТУРЦИ, ГРУЗИНЦИ, КАВКАЗЦИ и др. Тук ще отбележа, че секирите са достигали до почти  1.80 м дължина и са сечали КОН И ЧОВЕК С ЕДИН УДАР (вкл. изобразено в Средновековието) в маса случаи. Секирите смазват като ефективност всяка друго оръжие в атака – защо: УДАР ОТ СЕКИРА НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ БЛОКИРАН, блок няма пред тежестта, размаха и вложената сила, за меч, за „сабя” блок има. СЕКИРАТА СЛЕД УДАР МОЖЕ ДА НАТРОШИ ЩИТ И БРОНЯ, „типичния” меч не - той се „плъзва” по щита. Секирата разсича ризници, маса други оръжия след отразяване от щита могат да се „плъзнат” по ризницата и тя да съхрани боеца, именно заради такива отразени удари е създадена ризницата. СЕКИРАТА РАЗБИВА МНОГО ДРУГО – ПРИМЕР БОЙ С ПЕЧЕНЕГИ, КОИТО БАРИКАДИРАЛИ СЕ ЗАД ПОДОБИЕ/предтеча на ВАГЕНБУРГ ОТРАЗЯВАТ АТАКИТЕ НА РОМЕЙТЕ, НО СЛЕД НАМЕСАТА НА ВАРАНГИТЕ РЕЗУЛТАТА Е... НАТРОШЕНИ И РАЗБИТИ „ТАЛИГИ И КАРУЦИ” СЛЕД КОЕТО НАСЕЧЕНИ ПЕЧЕНЕГИ. Сагите пишат за мечове, някои от които магични, които са способни да разсичат всичко и се спират едва срещнали земята, легендарните мечове по стара германо-скандинавска традиция си имат имена, примерно Тюрвинг. Легендарния меч на Зигмунд (бащата на Сигурд/Зигфрид) се нарича Барнсток, който след претопяване и ново изковаване получава имета Грам, способен да разсича дори камък, но в края на краищата пречупен при сблъсъка с копието на Оден/Один/Вотан. Викингите НЕ са носили рогати шлемове – такива археологията не открива, а гоблените и картините на които са изобразени не показват това. Рогати шлемове носят само скандинавските богове, а и такива шлемове в бой са неудобни – лесно могат да бъдат „пернати” и отнесени от главата, могат да се „закачат” в дърво, храст или друго. Знамената на нордмените (gunnafanes) обикновено са изобразявали дракон или гарван – примерно щандарта на Кнут в сражението при Аигдон 1016 г. е гарван на бял фон, подобен е описан и в англо-саксонска хроника от 878 г., знамето на Сигурд също е било с бродиран гарван, но тъй-като го е била пришила майка му, а тя е била магьосница, са му приписани магични свойства. Трите лъва на Вилхелм Завоевателя всъщност показват, че той е наследник на Ролло/Роллон нормандския „крал” в земята на франките, но тези три лъва всъщност идват от неговата родина – Дания, там откъдето е тръгнал. Три лъва имат датчаните в герба си и този символ посочва къде са били – те са лъвовете на Линданисе или Таани Линна – ДНЕШНИЯ ТАЛЛИН в Естония.

Берзерките били изключителни с друго – бързата реакция, движения, предусещането на удара срещу тях, остро зрение в ноща, изострено периферно зрение ... Били обладавани от пристъпи на честа ярост и тогава слизали от викингските драккари („змиевидните” кораби), за да не наранят съратниците си, те отивали на брега мятали огромни камъни и изкоренявали дървета от земята.

image 

ТРАНСФОРМАЦИЯТА

Превръщането в звяр, разбира се не буквално, намираме в много народи и войнски практики по целия свят от Античност, през Средновековие, а дори днес имена на хищници се дават на различни специални части, през ВСВ дори на маса германски танкове. Германската традиция в това отношение е стара и в нея хищника-звяр играе ролята на наставник на отделни бойци. Мюнхенския етнолог Ханс-Йоахим Папрот пише за рисунки от каменния век в пещерите Труа-Фрер в южна Франция, които избразяват танцуващи хора в мечи кожи, шведските и норвежките лапландци отбелязват Мечешки празник до миналото столетие, както впрочем и японските айни. Австрийския германист Отто Хьофлер споменава, че култа към мечката е много стар и намира отглас дори в шапките на английските гвардейци днес пред лондонския Тауър, но наистина сигурното е, че в датския фолклор дори и днес (вече на шега) се вярва, че който нахлузи метален нашийник, може да се превърне в мечка или дори мечовълк.

В Скандинавия векове „преди Карлос Кастанеда” е било известно „изкуство на бойна магия” – хамрамм, това е описано като лежащ човек, който се пренася в птица, риба, дракон или друго животно и пътешества по света. Вселяването в птица и гледането прз нейните очи се наричало (hamfarir, ham е телесната обвивка), а такива митове имат и други народи, примерно този за Аристей пътувал като лебед до Хиперборея. Разказва се, че келтския Мерлин (Мирддин по уелски) можел да приема облика на ястреб или сокол, а впрочел с думата (lik) викингите наричали човешкото тяло. В „Слово за полка на Игор” се разказва също за такова магично пътешествие и разузнаване, за други руски князе владеещи подобни умения – Олег-Хелги (Хелги означава свещен) също умеел това, а има теза, че името Олга произлиза от скандинавското Хелга. Богинята на скандинавския ад се е наричала Хелл (днес в англ. думата за ад), а Один е бил едноок, но вярването е било, че с едното око той вижда реалността, а с другото „отнетото”/сляпото той вижда неземния свят и напред във времето. Осмокракия кон Шлайпнир с 4 от крайниците си препуска във физическия свят, а с други 4 в отвъдния, това е култа към коня, който е видим още в 8-и век върху каммени стели в Швеция (Готланд) – войници с мечове, лидери на коне. В аламанския закон сред алемани и сред маркомани е записано: „Да оскърбиш коня, ще рече да оскърбиш ездача, човека”. Франко Кардини изгражда теория за готите, които скрепили един микс между германското и източното, приемайки от иранските народи кавалерийски техники, умения, култове, източна металургия и металургия преди векове наследена от съседите на германите – келтите (още Рим се сблъсква с тези майстори и техните постижения). След векове германците по Райн ще започнат да създават най-качествените европейски мечове в онзи период изнасяни както в Скандинавия, така и до Балканите в България например – германско производство. Теорията също проследява традиции в древните германци и заедно с това християнското отношение към войната на видни богослови като Амврос Медиолански и Аврелий Августин. Появява се теорията, че предтеча на монашеските ордени и особено военната им същност идва от севера и германите, опита да се съгласят и споят в едно Меч и Кръст, стара войнственост и нов морал и вяра.  Това е германската общност на войниците известна още когато Рим наема именно и най-вече германци обвързани в комитати от бойци, скрепени с чест, вярност и обричане на тази войнска общност. В древногерманските традиции войната е нещо свято, връзката е по линия на рода (Sippe) и в отряда на войниците гардове (Gefolgschaft или на латински дружина комитат, на англо-сакски theod, на франкски trustis оттам думата тръст, може би, на готски gasintha, на лангобардски gesinde и gesith в законите на Витред). Това е отразено още в германските родови закони за КЛЕТВА НА ЖЕНИТЕ С „ГЪРДИТЕ СВОИ” И ЗА БОЙЦИТЕ КЛЕТВА С „ОРЪЖИЕТО СВОЕ”. Всички войни са били равни и братя, а заедно с това и синове на своя вожд/лидер, той е първи сред равни (frawja) – фрайуя, той е (Fuerst) фюрст или (first) фирст на английски – Първия. Скрепявали понякога договорите си с кръв, още Один и Локи боговете сключват такъв кръвен договор. При смъртта на един от „братята” някои от съратниците и приятелите му са извършвали ритуал самоубивайки се, защото приживе са се клели да си помагат дори в задгробния живот. Това вярване остава толкова силно на запад дори в Християнските срдни векове, че когато кръстоносците щурмуват Йерусалим в 1099 г. се казва, че С ЖИВИТЕ НА ЩУРМ СЕ ВДИГАТ КЪМ СТЕНИТЕ МЪРТВИТЕ загинали по пътя – това с таро северно германо-скади вярване, впрочем ползвано от Толкин също в неговите фентъзи романи. А про по самия Толкин е разказвал, че фамилията и рода му идват от Тюрингия и се наричат Толкюн или че са били войници при Фридрих Барбаросса, не помня и не проверявам коя беше тезата му, вероятно за да се хареса още повече или?! Сърцевината на германските „мъжки съюзи” е великолепно изследвана от Лили Вайзер, Отто Хьофлер и Жорж Дюмезил. Германските дружини и отряди именно на войнски принцип извън племенния и родов са споменати още при Цезар и Тацит, когато срещу Гай Юлий се стичат за война германи от всякакви различни племена от вътрешността на покритата и забулена в гори ГерманиА. Характеристики като доблест (virtus), дързост, безстрашие (audacia) са били недостатъчни на римляните да предадат духа с който се сражавал келта и германеца.

Пак и пак стигаме до ЯРОСТТА – вуот, веут или готската дума woths – обладан, бесен, оттам и Вуотан/Вотан или думите od, odhr, odem значещи ярост и оттам Один. Римляните наричали всичко това furor, furor teutonicus – тевтоснка ярост, гняв, а векове по-късно на латински De furore normannorum libera nos Domine – от норманската/северната на северните мъже ярост избави ни Господи! Берзеркрсганг berserkrsgang се нарича преминаването в такова състояние на берсерките, а scelera improbissima – страстта към оргии характерна също за някои берзерки. Те не работили, нямали семейства и не се женили – общината работила за тях и ги хранела в замяна на техния войнски дълг и задължението при война да се изправят в бой. Някои от тях носили специфичен пръстен, който показвал принадлежността към този „орден” или общност на такива войни, други имали маски, примерно кучешки описани при лангобардите от Павел Дякон и дори в онези вече християнски времена, германските народи си спомняли за берзерките/кечеглави и плашели с тях враговете си.

Според много историци се изгражда общност от тюркско-монголско- ирано-германски народи, обичаи и техники, включително скитски, които германите възприемат – примерно обичая да се пие от черепа-чаша на победения враг, дори има версия и за германски произход на името Аттила. Общото в митовете за мечовете – този на Атила е намерен, меча на Один е изтеглен с лекота от самия него, когато е бил забит в Световното дърво, Артур Пенндрагон измъква своя от камък, Батрадз от скала. Има история и за меча на още един исторически лидер Теодерих (Дитрих Бернски в „Нибелунгенлийд”), а на този меч се е възхищавал лично Касиодор виждайки го в двора на остготския крал в Италия. Германските митични мечове винаги са ковани от майстор-ковач, или от някой „дуорф”/гном/джудже, или от великан и са калени в треви, магия, кръв дори – като меча Хрутинг, например и разбира се, всички имат имена. В ГЕРМАНСКАТА ТРАДИЦИЯ ОТ ДРЕВНИ „РИМСКИ” (и явно предримски) ВРЕМЕНА С МЕЧ И ОРЪЖИЕ СЕ ДАРЯВАТ ПРИ СВАТБА ЖЕНИХ И НЕВЕСТА! Над оръжие германите са произнасяли клетва – такива са лангобардите предци на част от днешните северни италианци – лобадците или байоварите предтечи на днешните баварци. Върху легендарните германски мечове са изписвани руни, меча на Роланд „неистовия, бесния” дори има вложена в него кръв от Василий Велики, зъб на свети Петър, тъкан от ризата на Богородица, а меча се нарича Дюрандал, като в ръкохватката има забит гвоздей от Кръста на Голгота (разбира се, легенди и фантазии). Въпреки, че вече сме в годините на Християнството, въпреки, че франките вече са уседнали, че германските варвари са започнали да се цивилизоват, то техните мечове носят имена по старите германски традиции – Дюрандал (здравия на Роланд), Алтклер (светлия на Оливер), Жуаез (радостния на Карл Велики Шарлеман) и дори келтския Ескалибур на Артур Пенндрагон. Дори когато умира неистовия Роланд НЕ оплаква златните къдри на любимата си, а... собствения си меч Дюрандал (дарен му от Карл Велики), дори умиращ успява да го закрие с тялото си.

Различни автори, вярвания, предания разказват за позата на келтийския Луг, за рисуването на символ като (gapaldur) или другия (ginfaxi) под петата на бореца в двубой, за бойната магия (glimagaldur), а изследователи като Найджъл Пенник и Антон Платов защитават позицията, че в Средновековието маса елитни войни са практикували някаква „магия” (примерно hamingja за ползването в бой на тялото, за „отключване” на второ зрение). Аз не вярвам в това и тези пози или „техники” намирам за фантазни или не представляват интерес поне за мен – има книги за тях, както и такива твърдящи (Том Грейвс), че в Шотландия и Ирландия са намерени и се почитат т.нар „стъклени замъци” изгорени с такасва температура и „отгоре”, без да има обяснение защо и как. Ирландски извор от 18-и век пише: „Съществуват хора от келтската раса, които имат вълшебна власт наследена от предците: чрез тайно изкуство те могат да приемат образа на вълци с остри зъби.” Сещам се и за книгите за чудовища през Средните векове, а „извор” от 18-и век едва ли е сериозно да приемем като достоверен и ясен (ще трябва да стигнем и до ликантропията, до Франция итн).  В сагата за Хролф се разказва за човек, който се превръщал в мечка и така се биел с „одр” – боен екстаз. Свръхестествената сила и поносимост на болка се наричала в Скандинавия (rammaukin), практикувало се познатото по цялата земя пиене на кръвта или изяждане на части от убито тотемно животно и вярата, че така поемаш силата на звяра или на убития от теб противник. За това има писано премного, но то е толкова многообразно, повторяемо и поне днес за нас и мен нереално, че аз тук ще се въздържа да вляза в тази конкретика. Имало дори войни, които освен в мечки и вълци, могли да се превръщат в диви свине свинфюлкинги, а това ни препраща към старогерманската тактика на клин-а. В неговото чело заставали двамата най-силни и опитни войни (rani), след тях другите в разширяващ се клин и основа. Възможна е алюзия с построението на тевтонските рицари в битката на Чудското езеро 1242 г. и в друга не толкова известна отново на Тевтонския орден при Раквер (Раковер на изток казват) през 1268 г.

image 

ТЕОРИИТЕ

Каква е причината за тази неистовост, нечувствителност към болка, историците и изследователите спорят – халюциногени, гъби, психозаболявания, мутация, алкохол, психофизическа особена подготовка, нестигнали до нас бойни умения и тренировки (за тях ще иде реч нататък) или микс от споменатото? Мускарин, мухоморки, доза примесена с друго или какво може да обясни картината през 872 г. в сражението при Ставангер, когато след победата, берсерките изпопадали на брега и преспали повече от денонощие?! Изненадващото е друго – „гъбената теория” НЕ намира никакво потвърждение в изворите, а скандинавците в онези векове чудесно са познавали гъбите и са описвали подробно най-различни детайли свързани с берсеркери и подготовката им преди бой, упоението от самия бой като процес и изтощението след него, но гъби никъде и никога не се споменават! В нито една сага няма споменаване на нищо, което да наподобява каквито психотропни субстанции.

Джесси Байок съзира в „Сагата за Егил” заболяване – синдром на Паджет, но то не обяснява всички други саги. Егил е бил жесток, незобуздан в гнева си викинг и „по съвместителство” поет, но се отличавал с голяма глава, толкова масивна, че след смъртта му не могли да я разсекат на две. Байок предолага, че това е болестта при която костите разстат бързо и много (както знаем костите се обновяват постепенно за 8 години, но при някои хора този процес е така ускорен, че новообразуваните кости са уродливи и с възрастта се увеличават и „натрупват”. Дядото на Егил – Улв/Улф бил известен още с името Кведулф, което ще рече „нощен вълк”, бил известен маг и можел да приема образа нв вълк, бащата на Егил пък, Скаллагрим Кведулфсон също бил берсерк и понякога изпадал в пристъпи на ярост в които убил хора – въобще фамилия съмнителни типове и кофти хора :) Самия Егил бил изключителен поет (написал първото си стихотворение още като дете) и заедно с това берсерк, който прегризвал „шийните” вени на враговете си, и с този си характерен прийом бил известен и ужасявал враговете. Такива му „осигурявал” конунга Харалд Прекрасните коси, който е историческа личност и включвал Егил в „ударния си отряд”. В свидетелствата за битката при Клонтарф недалеко от Дъблин през 1014 г. се разказва за много берзеркери, които след това вилнеели в околностите при това не само в ирландските, но и понякога срещу своите без разлика. Нещо повече – понякога след връщане в Скандинавия отряди от берзеркери нападали някои от своите села-ферми (gard, от която дума идва вероятно думата град в руски и български).

Домът е в Скандинавия, не в Русия

image 

В ГАРДАРИКИ/Русия

Както някои от вас може би знаят има теория, че Россия носи името си от викинги, народа Рус за който и досега се спори, както и  това че, викинга Рюрик повикан на изток произхожда от местността Рослаген, която е на юг от днешния Стокхолм. Другата версия е, че росскарл (гребци) е прозвището на викингите дали името на бъдеща Россия, думата витязь произлиза от викинг, е следваща „веха” за лингвистите. Още в 6 - 7 векове скандинавците изследват западна Двина и достигат „средноруското” междуречие в районите на горното течение на Волга и река Ока. Нанасят поражение на маджарската орда и превземат град Верхний Салтов, след това се „спускат” по реките Донец и Дон и стигат до Азовско море и севернокавказкия регион. На Изток заминават 4 конунга, те са исторически личности свързани с други руски такива, като например княз Владимир Красное Солнъйшко или Ярослва Мъдри, но това вече е друга  история...

За един такъв ще пиша на финала – той е известния в историята на Средновековието Харалд Хардрат/Хардрада (суровия, страшния) харесал руската принцеса Елисавета, но поради факта, че бил млад и недоказал се с нищо, „броди” по света от Византия, първо в Азия – Сирия и Месопотамия, през България като той е физическия убиец в бой на възстанника Петър Делян, през континентална Европа в Сицилия и пак до Скандинавия. Доказва се, става крал, и после му я дават за жена, поставя основите на Осло не с „българско злато”, а с „българскоТО злато” – малкото на брой варанги нечувано са отличени и получават 1/3 дял от трофеите и плячката в България, другата 1/3 е винаги за импаератора и останалата 1/3 за голямата византийска войска. Забележителен е един друг – Олав Трюгвассон роден в Нореге/Норвегия, който после попада в Русия и 12 ГОДИШЕН води първия си отряд в бой и побеждава, след което извършва много подвизи начело на войска в полза на руския княз Владимир, а сагите дори му приписват влияние в покръстването на Русия, защото постоянно говорил и оказвал влияние на княза и княгинята с цитати за Господ: „Аз никога няма да спра да ви проповядвам истинската вяра и словото Божие, за да можете вие да въздавате плодовете и труда си на истинския Бог”. Или Олав Харалдссон, който е канонизиран от норвежката църква и вършил чудеса в руските земи – излекувал смъртно болно момче, което не можело да поглъща, но и свързан с любов с княгиня Ингигерд – съпругата на Ярослав. Заради деянията на Олав в Новгород съградили норманска църква и веднъж града щял да изгори в пожар, който се разраствал, но всички бягащи хора се стекли към тази църква на Блаженния Олав и монаха Стефан възспрял огъня.

image 

КРАЯ НА ЕДНА ЕПОХА

С приемането и навлизането на Христинството, отношението към берзерките категорично се променя – от войни заслужили възхищение и слава, те се превръщат в криминални „елементи” и отрицателни персонажи. Берсерк и викинг вече става нарицателно за разбойник, пират, изхвърлен от обществото елемент, (varg) ще рече вече изгнанник, човек извън закона, вълк-единак. Нападат беззащитни хора, посягат на жени и винаги в края на историите за тях получават справедливо наказание, най-често смърт. Вероятно те са били много подгвотени войници, които са владеели психовъдействитео и манипулация върху противника ползвайки страха му, опитни и тренирани в бой, но след викингските нашествия и Християнизацията тях ги застига съдбата на всяка забравена армия – армия без война – деградация.

Боговете на германо-скандинавския Пантеон остават на север до 13 век, дори тогава са почитани въпреки Християнството, а един извор от 10 век пише: „Хелги беше много религиозен. Той вярваше в Христос, но за попътния вятър и мъжеството възнасяше молитва към Тор. Когато на хоризонта се появи Исландия, Хелги призова оракула Тор и кого попита на кой бряг да акостира. Оракула посочи северния.” На смъртния си одър Роллон – норманския вожд на викингите въпреки, че бил кръстен, заповядал да се даде злато на църквата, но и да бъде принесена жертва на северните богове.

И тук вече не иде реч за саги, а ЗА ЗАКОНИ ПИСАНИ И РЕАЛНИ! През 1012 г. Ярл Айрик Хакьонарсон обявява берсерките извън закона в земите на Норвегия и в земята на Исландия, в територията на островната държавичка през 1123 г. е записано в закон: „Забелязан в бяс берсерк ще бъде наказван с 3 години заточение.” Това е времето, когато тези бойци слизат от историческата сцена, кога и къде загива последния берзьерк не е известно, а за тях до днес остават да напомнят пръснатите камъни с руни по хълмовете на цяла Скандинавия...

 

„Подготовка” за следващия постинг

 ВОЙНАТА

Критерия за всяка армия по всяко време може да бъде само един – ефективност. Въпреки от някои знакови поражения на викингите примерно в Бретан 890 г. или при Левен 891 г. или емблематичното – битката при Станфорд бридж, където е убит Харалд Хардрада през 1066 г. от англо-саксонците на крал Харолд, факт е точно обратното - в продължение на 300 години викингите смазват всеки в Европа, Африка, Азия и вероятно в северна Америка. За тези 3 века никой не успява да организира и обедини сили за ответен поход, който да застраши Скандинавия и въобще извора на викингската сила, никой в онова време никога не създава алтернатива на викингската druth – думата от която идва дружина в славянските еизици или онова ядро отряд gird (в старонорвежки) или grid (на шведски).

Мощта на нордмените е впечатляваща:

Готтфрид Датски презь 810 г. дебаркира във Фрисландия с 200 кораба

Краля на Леон през 837 г. отразява викингско нападение подпалвайки 70 кораба

В Ирландия „акостират” два флота с общо 120 кораба

В Сена през 845 г. навлизат 120 кораба

849 г. – 140 кораба в Ирландия

851 г. – 350 кораба в Англия

852 г. – 252 кораба във Фризия, Фландрия и франция

Средната численост като боен състав на всеки кораб според драккара е била от 40 до 70 човека и северна армия от 10 000 до 20 000 бойци е била реалност във времето на Средновековието, което първо не се отличава с голям размах и мащаб на армиите. Примерно Хакон Добрия въвежда закон за войската, която всеки фюлк/окръг трябва да осигури във всенародния „поход”, като не се споменава брой бойци, а всъщност число кораби.

При това съдовете не са имали никакво въоръжение, освен отряда в тях, т.е. кораба е само транспорт на „морска пехота” решаващ всичко в ръкопашен бой. Норд отрядите са формирани от три „източника” – народно „опълчение” ледунг, дружините на конунгите и от свободни отряди – много от бойците в тях са водили често живот на единаци, на свой страи риск и са описани в саги, като например Греттир и рядко са влизали в една или друга дружина. Това са били  професионалисти за времето си, вдъхващи страхопочитание и постоянно усъвършенстващи своите умения в ръкопашен бой. Такива „специализирани отряди” също са засвидетелствани в саги – Харек начело на 100 „колеги”, Хаук лидиращ  30, други умират в междуособните викингски вендети с хората си – примерно ярл Ренгвалд изгорен заедно с 60 войници, друг конунг в пламъците взел със себе си във Валхалла 90 свой подчинени.

Драккарите им развивали скорост от 9.2 мили в час и може ли да стигнат от Европа до Нюфаундленд в северна Америка за 27 дни преминавйаки 4 800 км, тези морски дракони пренасяли на борда си 70 бойци, 400 кг оръжие, 2 тона и половина провизии и половин тон друг товар. Острани на борда били закрепени щитовете защитавайки от стрели или друго метателно оръжие, при буря веслата се прибирали и над кораба се опъвало платнище, а личния сандък на всеки викинги стоял под краката на личното му място на веслото. Имали и други типове кораби – асками, шнеки, кнорри, карфи, скейа, за руните няма да пиша, ще спомена само една ansuz (Ac) най-тясно свързана с Один и думата ansuz се е отнасяла към починалите предтечи, както впрочем готите на Йордан наричали духовете на предците – anses. Один като бог на битката бил избран за покровител на много германски племена – лангобарди, алемани, херуски, но пък векове по-късно в Исландия по-популярни са били Тор и Фрейя, но Один е бил личен покровител на маса северни лидери, примерно на Eirikr Blodoex – Айрик Кървавата секира.

 БОГИНЯТА - Alyssa Sutherland
Богиня за мен, в сериала тя е съпруга на Рагнар и няма нищо общо с Аслауг от сагите, последната е силна и героична, а тази в сериала дори е с "грешно име" - исторически Рагнар се влюбва в Тора, дъщерята на крал Герот след което се разделя с Ладгерта, но за това във втория постинг
image

Ще завърша с една история за Торгилс/Торгест/Тургайс историческа личност, един от лидерите на викингите, които нападат Айрин/Ерин/Ирландия 15 години първо по крайбрежието. При Торгилс викингите вече завладяват Ирландия като територия и навлизат все по-навътре, в някои територии избиват до 90% включително от ирландските деца, през 841 г. завладяват Дъблин. Понякога губят сражения като това през 845 г. когато краля на Майда – Маел Съчнайл водещ айрите побеждава и евентуално убива Тургайс?!

Забележителното: Торгилс и неговите викинги разграбват манастира Арме, остават да зимуват и за първи път не напускат ирландските земи, а той прави жена си Ота върховна жрица на Тор в Ирландия, има намерение отново да въведе езичеството сред населението там. Тя пророкувала седейки на църковния престол на епископ Фориндан, но ХРОНИСТИТЕ СЪОБЩАВАТ ОЩЕ НЕЩО – СМЪРТТА НА ТОРГЕСТ ПОРАДИ ЛЮБОВ. Викинга обичал дъщерята на един ирландски вожд и тайно се виждал с нея, използвайки това враговете му уговарят среща между момичето и северняка, той отива там без гардовете си, които винаги го съпровождали и на мястото на срещата на остров в едно езеро намира не нея, а преоблечени ирландски войни в женски дрехи. Те го убиват, обезглавяват и хвърлят главата му в езерото, а островчето и до днес се нарича „ Тургайс остров”…
Характера Каан - Титан или Кинг Каан, a Каан на германски е лодка

 Божествена... (а негъра от рекламата е на кон) - онзи бежанец в дясно 
Някой наричат това студена, хлад, свирепост...
Аз виждам в това вътрешна борба, сила, огън ВЪТРЕ в нея, тест, изпитание, съзнание, че мъжа отива на война и рейд, че може да не се върне и тя през земи и морета повече да не го докосне, съзнание, че трябва да възпитава такива деца - мъжки.
Това е болката вътре, изпитанието вътре в нея, борбата - ще издържи без да се тръшка и без да реве и без да мрънка пред другите! 

image
Гласувай:
36Следващ постинг
Предишен постинг

1. germantiger - Как аз "виждам" нещата
08.11.2015 04:28
СЕВЕРА НЯМА РАВЕН!

Нека траки и ромеи да имат своите ромфеи, нека римляните да са своя къс меч гладиус и пилум метателно "копие" , нека дори фалангистите да са сариси...

Нека всички траки и българи да са сиянйни според спароток, нека са Болг-арии, благородни и пр. фантазии (защото човек е човешко хубаво и лошо, добро и зло, никой не е само сичние).

Аз харесвам тези БРАДВАРИТЕ НА СЕВЕРА!
Тези които не веднъж като Тервел (за което е велик безспорно), а тези които десетки пъти спасяваха Европа и Византия от араби от турци, ако те бяха български наменици много от пишещите в блог.бг българи щяха да тръбят, че света им е длъжен.

Брадварите на севера, германо-скади народите, които днес са превърнати нарочно в безродни овце. Аз не вярвам в избрани народи, но ако има такива, то те са те, "аха... да" - това са избраните народи и за това днес първо тях много преди 'вас" първи избиват и претопяват с поредните бежанци.
цитирай
2. germantiger - Детайли
08.11.2015 04:43
В постинга има няколко споменавания и думи на готите (нали и готите бяха траки еле българи...)

Има и обяснения на името Один и Вотан на германо-скандинавска версия, иначе за доста блогъри Один и Вотан са ртазбира се тракийски и славянски богове, еле български и те

Има и обяснение на Беовулф името без да съм го писал отделно - именно чрез берзерк... но и Беовулф е трак според колеги блогъри

Въобще в този постинг всичко е тракийско

В следващия постинг ще се занимая с Харалд Хардрада основателя на Осло, който е съградил града не с българското злато (разбира се огромне дял плячка въздадена от императора за боевете срещу възстанници тук), но най-вече с това което е спечелил за 10 ГОДИНИ ВИЗАНТИЙСКА СЛУЖБА И 7 ГОДИНИ РУСКА СЛУЖБА - ще покажа ОТКЪДЕ И КАКВИ СА ДОХОДИТЕ НА ХАРАЛД, но каквъ е смисъла - той е също трак, нали?
цитирай
3. germantiger - Дреме ми...
08.11.2015 04:54
Дреме ми за Бога - Слънце или за елинските богове, които вероятно не всички са елински, а НАИСТИНА И БЕЗ ИРОНИЯ са тракийски - това трябва да се знае, няма проблем.

Дреме ми обаче за това кой бил ирано-ариец или автентичен арий...

Севера е рус и синеок (след 100 години ще е бежански), но все още е рус и синеок макар и помургавял.

Дреме ми за бога - Слънце - северните жени са слънца и севера има елфи, ЕЛФИ поватям - друг няма.

Аз "тва аресвам" - не автентични ирано-арии, аз харесвам шведки
Не ме вълнува чия е свастиката - елфите ме радват
Гледам не градежа в Микена или Перперикон, а дворците в Австрия гледам
Не Орфей, а Бах, Моцарт, Беетовен, Вагнер
Не коня, танка гледам аз

НЯКОЙ ЩЕ КАЖЕ - НЕСРАВНИМИ СА - Е ДА ДЕ... ДА!

И аз това казвам, но някой фен на Ванга иска да си го мери
Не аз, а някой друг чака... Ч А К А (?!) България и Русия да поведат света

За това по логиката на тези симпатяги аз "ги меря" и знаете ли - порасна ми с още километър... и имам елфи ;) пука ми нали не са руснаци хаха
цитирай
4. germantiger - С "две думи"
08.11.2015 05:48
- ирано-арийците може да са други - за мен тези северни народи са най-

- всеки може да рисува карти на всякакви империи вкл. български свободно от Иберия до Владивосток - аз реално гледам карти и колонии - континентите на англо-сакса ЦЯЛА СЕВЕРНА АМЕРИКА, КОНТИНЕНТА АВСТРАЛИЯ, МАСА ОТ АФРИКА, ИНДИЯ...

- конни народи ли... англо-саксонските владяха океаните, моретата и въздуха и още ги имат

- някой някому бил длъжен (?!) и бил спасил Европа (вярно да), но и вярно е, че тези за които ще е втория постинг по тази логика спасяват Европа десетки пъти и те са викинги на византийска служба

- за някои блогъри и българи всички са българи - готите са траки, баварите българи, бургундите също, дори франките и даже саксите, Беовулф е трак може би за някои, Один и Вотан са балканци... ХАРДРАДА ТРАК ЛИ Е, БЪЛГАРИН ЛИ Е - ще питам за него във втория постинг

Поздравявам всички конни народи - германец исмисли автомобила
(бъулгарите не трябва да се засягат, те са конен народ, но и уседнал с каменни градове едновременно) те са паралелно в Памир, на Балканите, в Египет, в Индия и вероятно в двере Америки (без значение че има теза за кетцалкоатъл и виракоча, че са именно скандинавци, но мен това не ме занимава)

СИЯЙНИ ЗА СПАРОТОК МОЖЕ ДА СА ТРАКИ И БЪЛГАРИ...

АЗ ПРЕДПОЧИТАМ НЕ СИЯЙНИ КАТО ХАННА ДЪСТЪН И ХАРАЛД ХАДРАДА - те са тъмни субекти,

ХАРАЛД Е РУС НЕ МУ ТРЯБВА ДА Е СИЯЕН голЕм смЕх, а?!
цитирай
5. germantiger - "Ябълката на раздора"
08.11.2015 06:20
Нямам нищо против траките

СПАРТАК Е ВЕЛИК и заслужава маса постинги, на диданов предложих книги ако желае след време да направи такъв постинг

ИМАМ ПРОТИВ, когато готите, баварите, скандинавците, белгите, балтите, бургундите "стават" траки

И ако това е истината, ако това някой има маса аргументи да излезе пред т.нат официална наука и да я опровергае

Докато не направи това, той е франтазьор или фразьор (или поне човек в процес на търсене, може би)
цитирай
6. germantiger - За какво беше цялото словоблудство в коментари по-горе
08.11.2015 07:03
- преди дни при диданов прочетох за пореден път, че германските готи са тракийски гети (дидано добросъвестно дискутира за всичко, не е заявил категорично подкрепа на текста, а преди ден в друга наша дискусия за друго беше веряотно напълно прав)

- при диданов дискутирахме с други и се появи поредното Бавария е каква... снамек за българска, нещо което чудесно знаем от малката статъйка на човека на руска "служба" Фритцлер - защо Бавария и баварците са германци аз и света знае

- за колегата Гет Беовулф май май е какво трак или ?! (какво като в Готланд има такъв ареал или "провинция", какво като името има превод скандинавски и всичко е староанглийско като текст - това е църковно-славянски ама английски изкривен)

- за колегата Гет, за колегите Леон евентуално балтийското крайбрежие и то е тракийско, келтите също са тракийска общност (историците са коснпиратори и нарочно са измислили келтогерманската общност, но най-паче ГАЙ ЮЛИЙ ЦЕЗАР Е НАПРАВИЛ ЗАГОВОР АНТИБЪЛГАРСКИ, защото си е позволил да пише, както и други римляни за общото в келти и германи - римляните са антибългари ей)

- за колегата щапаров бургундите, белгите, саксонците, франките дори са българи, разбира се, както готите, баварите (какво тук значат някакви си стотици имена, езици, археология, извори, фолклористика и прочие науки)

- за колегата мерлин преди бол време варягите бяха несъмнено само славянски, само! (няма значение, че в изворите им ги има записани имената в договори - германските имена, скандинавските имена, тва са подобрности да не издребняваме)

- за колегата безистена всичко е българско, вкл. Господ Бог също - няма майтап (няма значение че Бог не е човек, а ние сме мейби по негов образ и подобие)

- вероятно пропускам други колеги блогъри за които това или онова също е тракийско, славянско и българско

Като прибавим и дежурните лафове, че когато българите са имали държави другите нищо са нямали и са били по дърветата (на които дори няма банани, интересно защо не са в храстите с диви ягоди примерно), като добавим, че тук винаги са сияйни, благородни, справедливи и винаги жертви на някой лош отвън... та мисълта ми за това в слвдващия постинг ще пиша за едни не сияйни, с брадви, простаци кръстосвали средновековния свят пред които всички сияйни и чисти са цапали гащите като ги видят или чуят

Очаквам щапаров да обясни българското име Харалд Хардрат или този път по изключение великодушно ще заяви, че този поне не е българин?
цитирай
7. injir - Teзи викинги имат нещо общо май с ...
08.11.2015 08:28
Teзи викинги имат нещо общо май с варягите, а? :)
цитирай
8. vmir - Интересен постинг,
08.11.2015 09:00
но неизбежно ексценричен за темата, особено след патоса, който влагаш в изложението си. Трудно е да останеш равнодушен пред волята за победа, особено когато е превърната в смисъл на живота, подплатен с рядка сила и непоколебимост. Но романтиката на този образ е само носталгичен вик на душата, напълно неуместен или дори невъзможен някога. Неслучайно е замесен с толкова много митология и мистика, които според мен към момента на създаването си са били не по-малко проклинати или подигравани, отколкото превъзнасяни, както обикновено приемаме днес, за да си обясним неспоменатото в историята.

Изобщо не оспорвам ролята на яростта, отлично ми е позната незаменимата й функция, пред която здравия разум отстъпва, включително понякога и съвсем неоснователно. Този феномен и на мен ми е бил много интересен. Но яростта постепенно е превърната в маргинален фактор за победата още от изобретяването на македонската фаланга и множеството тактически и стратегически находчивости, на които според мен Александър Велики съзнателно е придавал по-голямо значение, отколкото на слепия гняв, който е трудно да бъде поддържан или дори разпален в експанзионистична мисия.

Да не говорим за ролята на технологиите и средствата за убиване, защото ти отлично знаеш значението им и на на професионализма в използването им. Сещам се за кратка филмова илюстрация на всичко това, когато някакъв бабанко злорадо и неудържимо въртеше някакви мечове като перка на хеликоптер пред себе си и така се приближаваше към жертвата си, но за негова зла участ нарочения за накълцване беше самия Харисън Форд, който не се впечатлява от подобни умения, затова извади револвера си и с невъзмутимо натискане на спусъка предотврати преждевременната радост и накълцването си.

Освен това, преднамереното предизвикване на ярост е незаменим психологически похват, който е коствал живота на безброй индивиди, надценили силите или възможностите си, включително на много млади и здрави германи, победени от беззъби, плешиви и застаряващи, но добре организирани римски войници.

Отбелязвам всичко това, не защото не одобрявам чувствата ти, а защото намирам за особено тъжен факта, че и най-добродетелния, мотивиран, благороден и възхитителен боец може да бъде застрелян от някой опикан от страх човешки отпадък само, защото последния притежава необходимото оръжие, а “свой” го държи на мушка да го гръмне, ако отстъпи. Не е честно напикания получовек убиващ, за да не бъде убит от “свой”, да бъде венцехвален като герой и прочие заради такова убийство. Защото терорът поражда терор и няма нищо героично в организирания терор, който възпроизвежда страх, омраза, ограниченост и посредственост. Какъвто и да е бил Запада, той отдавна е разбрал, че в дългосрочен план терорът е колективно самоубийство, а просперитетът изисква свобода, предприемачески дух и възможности на хората да работят и за себе си, а не само за държавата в лицето на местния подстрекател или дерибей. И се надявам Запада да не допусне връщане назад към безнадеждните времена, ограниченията, жестокостта и безумията на които изглежда бързо забравихме.
цитирай
9. syrmaepon - „човечните” индианци
08.11.2015 10:06
Човешките жертвоприношения са познати на всички народи, това е етап от човешкото развитие и миросъзнание. Келтите също режат главите на враговете си и прочие други примери. Въпросът е, че две култури на различни етапи от развитието си се срещат. В Кавказ Дюма пише за кавказките абреки, които дават обет и непрестанно предизвикват на двубой странници за да докажат бойните си умения.
За поста,- както винаги изобилстващ с информация. Много хора смятат, че езичеството е сбор от вярвания, различни за всяко племе и народ. Езичеството е обединяващ мироглед , принципи и възгледи характерни за определен период на развитие на човека. Поради тази причина въпреки различните езици и наименования общи черти могат да се изявят при различни народи. Но може би при германците и тюрките войнските практики и обряди са най-силно видими.
За пътуването на душата извън тялото - всъщност шаманът също е войн, но той воюва с невидими за човека сили. Всичко което практикува езичникът е почерпил от природата край себе си и най-вече от прародителя тотем мечка или вълк.
За гарвана - не знам каква точно е символиката на това животно при скандинавските народии, обикновено птиците се свързват с отвъдния свят, пътуване на душата и смъртта.
цитирай
10. syrmaepon - То траките, или поне част от тях са погърчени и "цивилизовани" северняци само с блуждаещи спомени )))))
08.11.2015 10:08
germantiger написа:
СЕВЕРА НЯМА РАВЕН!

Нека траки и ромеи да имат своите ромфеи, нека римляните да са своя къс меч гладиус и пилум метателно "копие" , нека дори фалангистите да са сариси...

Нека всички траки и българи да са сиянйни според спароток, нека са Болг-арии, благородни и пр. фантазии (защото човек е човешко хубаво и лошо, добро и зло, никой не е само сичние).

Аз харесвам тези БРАДВАРИТЕ НА СЕВЕРА!
Тези които не веднъж като Тервел (за което е велик безспорно), а тези които десетки пъти спасяваха Европа и Византия от араби от турци, ако те бяха български наменици много от пишещите в блог.бг българи щяха да тръбят, че света им е длъжен.

Брадварите на севера, германо-скади народите, които днес са превърнати нарочно в безродни овце. Аз не вярвам в избрани народи, но ако има такива, то те са те, "аха... да" - това са избраните народи и за това днес първо тях много преди 'вас" първи избиват и претопяват с поредните бежанци.

цитирай
11. syrmaepon - Абе тоя Один дето донесъл руните нещо ми се провижда като сибиряк да е ))))) А че и шаман. Айде няма да спорим
08.11.2015 10:11
germantiger написа:
В постинга има няколко споменавания и думи на готите (нали и готите бяха траки еле българи...)

Има и обяснения на името Один и Вотан на германо-скандинавска версия, иначе за доста блогъри Один и Вотан са ртазбира се тракийски и славянски богове, еле български и те

Има и обяснение на Беовулф името без да съм го писал отделно - именно чрез берзерк... но и Беовулф е трак според колеги блогъри

Въобще в този постинг всичко е тракийско

В следващия постинг ще се занимая с Харалд Хардрада основателя на Осло, който е съградил града не с българското злато (разбира се огромне дял плячка въздадена от императора за боевете срещу възстанници тук), но най-вече с това което е спечелил за 10 ГОДИНИ ВИЗАНТИЙСКА СЛУЖБА И 7 ГОДИНИ РУСКА СЛУЖБА - ще покажа ОТКЪДЕ И КАКВИ СА ДОХОДИТЕ НА ХАРАЛД, но каквъ е смисъла - той е също трак, нали?

цитирай
12. syrmaepon - А-а-а бога Слънце не пипай ))) Какво разбирате вие, северняците, в тоя мрак и студ от Слънце. Само задгробен живот и Валхала за вас
08.11.2015 10:14
germantiger написа:
Дреме ми за Бога - Слънце или за елинските богове, които вероятно не всички са елински, а НАИСТИНА И БЕЗ ИРОНИЯ са тракийски - това трябва да се знае, няма проблем.

Дреме ми обаче за това кой бил ирано-ариец или автентичен арий...

Севера е рус и синеок (след 100 години ще е бежански), но все още е рус и синеок макар и помургавял.

Дреме ми за бога - Слънце - северните жени са слънца и севера има елфи, ЕЛФИ поватям - друг няма.

Аз "тва аресвам" - не автентични ирано-арии, аз харесвам шведки
Не ме вълнува чия е свастиката - елфите ме радват
Гледам не градежа в Микена или Перперикон, а дворците в Австрия гледам
Не Орфей, а Бах, Моцарт, Беетовен, Вагнер
Не коня, танка гледам аз

НЯКОЙ ЩЕ КАЖЕ - НЕСРАВНИМИ СА - Е ДА ДЕ... ДА!

И аз това казвам, но някой фен на Ванга иска да си го мери
Не аз, а някой друг чака... Ч А К А (?!) България и Русия да поведат света

За това по логиката на тези симпатяги аз "ги меря" и знаете ли - порасна ми с още километър... и имам елфи ;) пука ми нали не са руснаци хаха


Ама домати хапвате ))) А че и златото българско /тракийско/ отмъквате )))
цитирай
13. syrmaepon - Проблемът не е в теб, нито в простите англичани, които уважавам, а в идиотската политика. И разбира се загатката за учените
08.11.2015 10:21
germantiger написа:
- ирано-арийците може да са други - за мен тези северни народи са най-

- всеки може да рисува карти на всякакви империи вкл. български свободно от Иберия до Владивосток - аз реално гледам карти и колонии - континентите на англо-сакса ЦЯЛА СЕВЕРНА АМЕРИКА, КОНТИНЕНТА АВСТРАЛИЯ, МАСА ОТ АФРИКА, ИНДИЯ...

- конни народи ли... англо-саксонските владяха океаните, моретата и въздуха и още ги имат

- някой някому бил длъжен (?!) и бил спасил Европа (вярно да), но и вярно е, че тези за които ще е втория постинг по тази логика спасяват Европа десетки пъти и те са викинги на византийска служба

- за някои блогъри и българи всички са българи - готите са траки, баварите българи, бургундите също, дори франките и даже саксите, Беовулф е трак може би за някои, Один и Вотан са балканци... ХАРДРАДА ТРАК ЛИ Е, БЪЛГАРИН ЛИ Е - ще питам за него във втория постинг

Поздравявам всички конни народи - германец исмисли автомобила
(бъулгарите не трябва да се засягат, те са конен народ, но и уседнал с каменни градове едновременно) те са паралелно в Памир, на Балканите, в Египет, в Индия и вероятно в двере Америки (без значение че има теза за кетцалкоатъл и виракоча, че са именно скандинавци, но мен това не ме занимава)

СИЯЙНИ ЗА СПАРОТОК МОЖЕ ДА СА ТРАКИ И БЪЛГАРИ...

АЗ ПРЕДПОЧИТАМ НЕ СИЯЙНИ КАТО ХАННА ДЪСТЪН И ХАРАЛД ХАДРАДА - те са тъмни субекти,

ХАРАЛД Е РУС НЕ МУ ТРЯБВА ДА Е СИЯЕН голЕм смЕх, а?!


И аз не знам защо толкова въздишат по Персия и прочие други империи. Всички империи свършват по един начин - позорен край и разруха. Само градът и човекът-войн остават вечни.
цитирай
14. veilet - Сарацин си го каза много ясно. Той ...
08.11.2015 12:34
Сарацин си го каза много ясно. Той каза: "Германия има полза само от мигранти, които са на високо интелектуално ниво. Такива са имигрантите от далечния изток и от източна Европа. Те тласкат германското развитие напред, докато мигрантите от Африка, циганите, както и Близкия Изток я дърпат надолу поради слабия си умствен потенциал и неграмотността..." Но моята версия е, че американските Приятелчета на госпожа Меркел целят довеждането на Европа до пълен хаос и после планират личната си поява на "бял кон", за да ни "освободят". Ала какво се опитат да постигнат с подобна проява ми е пълен Ретцел?!
Не знаех, че индианците и деца избивали- излиза, че са си били комплексари и диваци, логично. То и според редица теории за човешката еволюция бялата раса е водеща сред всички останали, това обяснява и множество от изложените факти в постинга. Колкото до качествата на Жените, равни в боя на Мъжете не ме учудва нищо- защо пък не?! Заслужено възхищение и аплодисменти, пък и макар и сигурно някои от читателите да ги счетат за жестоки и сурови. А, теорията за нарастване броя на костите не ми се връзва с никоя позната- по-скоро ми звучи като предполагаема хипотеза, но без опорни доказателства.
Благодаря за интересното неделно четиво!!! :)))
цитирай
15. ssdimitar - кой управлява човека?
08.11.2015 12:48
Още като четох постинга ти се сетих, че тези хора са били обладани от зли духове.После и ти правиш връзка с християнството и отпадането на тези воини.Ако разбираме кой ни управлява няма да се чудим, от къде е тази ярост, тези оргии, но това е една друга тема и друга борба.Борбата на Духа!
Духа на човека и духа на воина са много различни.
цитирай
16. troia - Привет!
08.11.2015 12:50
Интересен постинг, който бих определила като типично мъжки, защото в него се разказва за битки, войни, смърт, ярост и героизъм.
Беше ми интересно, но не бих влязла в спор кой народ е по-велик и кой народ е заслужавал съдбата си. Хората сме като животните. по- силният и жестокия "хищник" побеждава. На мен лично ми е мъчно за индианците, защото те са били унищожени по много жесток начин. И сега се постъпва така, но вече облечено с повече красиви думи и всичко е в името на демокрацията и свободата :)) , думи зад които се крият най-първичните подбуди за икономическа власт, контрол и пари.
Много труд и старание си положил.
Хубав ден!
цитирай
17. get - - за колегата Гет Беовулф май май е ...
08.11.2015 14:55
germantiger написа:

- за колегата Гет Беовулф май май е какво трак или ?! (какво като в Готланд има такъв ареал или "провинция", какво като името има превод скандинавски и всичко е староанглийско като текст - това е църковно-славянски ама английски изкривен)

- за колегата Гет, за колегите Леон евентуално балтийското крайбрежие и то е тракийско, келтите също са тракийска общност (историците са коснпиратори и нарочно са измислили келтогерманската общност, но най-паче ГАЙ ЮЛИЙ ЦЕЗАР Е НАПРАВИЛ ЗАГОВОР АНТИБЪЛГАРСКИ, защото си е позволил да пише, както и други римляни за общото в келти и германи - римляните са антибългари ей)


- Първо воински съюзи(на млади воини) ... свързани с "вълци"-глутница НЕ СА САМО И ЕДИНСТВЕНО МОНОПОЛ - на северните бойци - има ги описани поне с ПЕТ ВЕКА по-рано отколкото при НОРМАНИТЕ?

- За Боевулф - същият щом се бие с фризийците - Няма как да го изкарвам ... балканец?

Трето - относно ГОТИТЕ ?
- И като тръгнали те ... с трите си кораба, не знам дали са "дракари" или други ... но за има няма ДВЕСТА ГОДИНИ - "Забравили" за "викингският" бог Один и взели да се молят на ЗАМолксис(който е доказано гето-тракийски и то не в един античен извор !) - Така казва(съм го прочел при) Йорнанд(това е името му в първото "официализирано") в книгата си, озаглавена ГЕТИКА а не ГОТИКА ... И явяваща се "библия" за норманистите!!

- Иначе РЕСПЕКТ за положеният труд ... по събирателската ти работа ... и сглобяване на постинга ... възвеличаващ "народа на севера" - който бил пряк наследник на "атлантите", както твърди още през 17-ти век, шведа професор, от Упсала, Олаф Рудбек(Olof Rudbeck 1630-1702) ... и възприето в по-късните окултно-мистични ордени, като Обществото Туле и нему подобни!

- Не се шегувам казвайки - бе ми интересно да се запозная с материала ти ... независимо - Какъв по произход е меча намерен от Атила? Апропо за името Атила - още по времето на Пуническите войни имаме документирани трима римски велможи, с име Атилий ... това казвам, за да не изпаднеш в заблуда, че си мисля, според името ... че Атила не е нещо по-различно от ЕВРОПЕЕЦа - Разбунтувал се и на практика УНИЩОЖИЛ РИМ - преди викингите!!

- С уважение и пожелание за здраве!
цитирай
18. sestra - Чужда съм на предпочитания според расови и подрасови белези.
08.11.2015 15:44
Осъзнавам, че много хора зачитат това, но аз не. Съжалявам, че не мога да споделя емоцията в този постинг. За мен човек е нещо много по-просто и силата на духа чета в лицата по същия начин, но персонално. Индивидът човек, не груповият е в центъра на моя интерес, а обичам да говоря за нашето тракийско българско южно великолепие, защото то е умишлено потулвано от нас през векове история и е време да се върнем при себе си, за да възстановим хармонията, която ни е отнета. Не виждам да е лошо студеното, но правдиво излъчване на северните хора, но също - далеч съм от мисълта, че те са мекотели, както видях да описвате днешните. Обичам духа на Германия, и то днешния.
цитирай
19. ard - Поздравления
08.11.2015 16:38
Поздравления за положения труд и за добре написания текст, хареса ми, има интензитет.
Снимките са също добре подбрани и усилват емоцията.
цитирай
20. elcho - "TISKA"
08.11.2015 16:45
Злобата е проява на слабост и не е нужно да падаш толкова низко, за да напишеш този чудесен постинг ! Наистина ми хареса ! Абсолютно си прав ( или поне така ми се иска и на мен ) за произхода на руснаците, защото и аз се рових преди години за тях. И намерих народите " Урус" и Шведските "Роси". А за блогърите тук несъм чел някой да е писал за ОДИН, че е бил тракийски или бЪЛГАРСКИ бог? Но ако е така, то този човек е болен.
цитирай
21. germantiger - ...
08.11.2015 18:13
injir написа:
Teзи викинги имат нещо общо май с варягите, а? :)


Така е...
Това се знае от векове - викинги - варяги - варанги
Тези за които ще е втория ми постинг са точно такива, като във Византия в един момент се говори на АНГЛИЙСКИ/САКСОНСКИ, ПОЗДРАВА НА ИМПЕРАТОРА Е АНГЛИЙСКИ В ГВАРДИЯТА, ВЪОРЪЖЕНИЕТО ТАКТИКИТЕ Е СКАНДИНАВСКО, АНГЛО-САКСОНСКО, НОРМАЛСНКО ИТН

Варягите разбира се са били миск от всякакви наемници, но вероятно над 80% само скандинавци според ртазличните периоди на варангата например - това е гвардията на ИРИ/Византийската империя
цитирай
22. germantiger - ...
08.11.2015 18:17
ssdimitar написа:
Още като четох постинга ти се сетих, че тези хора са били обладани от зли духове.После и ти правиш връзка с християнството и отпадането на тези воини.Ако разбираме кой ни управлява няма да се чудим, от къде е тази ярост, тези оргии, но това е една друга тема и друга борба.Борбата на Духа!
Духа на човека и духа на воина са много различни.


Лично аз не вярвам в зли демони, духове, божественото не ме занимава, но допускам и да си прав.
Първо всеки има право на позиция, второ за това, което пишеш ти, маса хора през вековете са писали, говорили, оставили нещо след себе си.

Освен това аз не съм познавач в тази материя - религии, вярвания, езотерика или не знам точно как да нарека споменатото.
цитирай
23. germantiger - ...
08.11.2015 18:20
elcho написа:
Злобата е проява на слабост и не е нужно да падаш толкова низко, за да напишеш този чудесен постинг ! Наистина ми хареса ! Абсолютно си прав ( или поне така ми се иска и на мен ) за произхода на руснаците, защото и аз се рових преди години за тях. И намерих народите " Урус" и Шведските "Роси". А за блогърите тук несъм чел някой да е писал за ОДИН, че е бил тракийски или бЪЛГАРСКИ бог? Но ако е така, то този човек е болен.


Аз обаче съм чел и то доста ПРЕЗ ГОДИНИТЕ ВКЛКЮЧИТЕЛНО СЪМ УЧАСТВАЛ И В ДИСКУСИИ С ТАКИВА ТУК В БЛОГ.БГ.

Примерно щапаров ако коментира вероятрно ще потвърди това което споменах, той е един от блогърите с това съждение. Впрочем аз допускам всичко, дори и това.

В малките часове съм попрекалил в първите ми кометари.
цитирай
24. germantiger - ...
08.11.2015 18:22
ard написа:
Поздравления за положения труд и за добре написания текст, хареса ми, има интензитет.
Снимките са също добре подбрани и усилват емоцията.


Благодаря, но за пореден път съм прекалил в количествотъо инфо за постинг, в количеството изображения също и в началните "общи и понякога излишни" думи. Впрочем съкратих и се отказах от маса още инфо.

Убеден съм, че почти никой не би чел всичко отначало докрай, аз си го чета, зщаото тези теми ме провокират.
цитирай
25. germantiger - ...
08.11.2015 18:30
troia написа:
Интересен постинг, който бих определила като типично мъжки, защото в него се разказва за битки, войни, смърт, ярост и героизъм.
Беше ми интересно, но не бих влязла в спор кой народ е по-велик и кой народ е заслужавал съдбата си. Хората сме като животните. по- силният и жестокия "хищник" побеждава. На мен лично ми е мъчно за индианците, защото те са били унищожени по много жесток начин. И сега се постъпва така, но вече облечено с повече красиви думи и всичко е в името на демокрацията и свободата :)) , думи зад които се крият най-първичните подбуди за икономическа власт, контрол и пари.
Много труд и старание си положил.
Хубав ден!


Благодаря за оценката, но не ми струваше толкова труд, колкото "досада" от набиране, превод никога не ме е затруднявал, макар не винаги да ми с еполучава добре в цитати.

Проблема е да "компресирам" инфо, примерно за викинги имам десетки книги, въпроса е да се откажа от тази, от онази, от следващата и така беше в случая с този постинг - ползвах инфо от 3 книги, в следващия ми постинг може би от 4.

Освен силния и жестокия първо побеждава УМНИЯ, както и ти знаеш това.

Съгласен съм с теб за днешния ден.

Разбира се, индианците са били жертва на геноцид и в това няма спор, аз просто се прекланям пред личности като Франсиско Писсарро и Ернан/до Кортес. докато Къстър (който е ГЕРМАНЕЦ ПО ПРОЗИХОД) НЕ ме впечатлява толкова.
цитирай
26. germantiger - ...
08.11.2015 18:32
sestra написа:
Осъзнавам, че много хора зачитат това, но аз не. Съжалявам, че не мога да споделя емоцията в този постинг. За мен човек е нещо много по-просто и силата на духа чета в лицата по същия начин, но персонално. Индивидът човек, не груповият е в центъра на моя интерес, а обичам да говоря за нашето тракийско българско южно великолепие, защото то е умишлено потулвано от нас през векове история и е време да се върнем при себе си, за да възстановим хармонията, която ни е отнета. Не виждам да е лошо студеното, но правдиво излъчване на северните хора, но също - далеч съм от мисълта, че те са мекотели, както видях да описвате днешните. Обичам духа на Германия, и то днешния.


Предположих тази ти позиция, но по антипутинистка "линия" ти симпатизирам, иначе с теб НЕ се дишаме в други "направления" и преди време имахме разлики в позиции.

Ти ще си чудесна активистка и функционер примерно в една "зелена партия"
цитирай
27. germantiger - ...
08.11.2015 18:55
veilet написа:
Сарацин си го каза много ясно. Той каза: "Германия има полза само от мигранти, които са на високо интелектуално ниво. Такива са имигрантите от далечния изток и от източна Европа. Те тласкат германското развитие напред, докато мигрантите от Африка, циганите, както и Близкия Изток я дърпат надолу поради слабия си умствен потенциал и неграмотността..." Но моята версия е, че американските Приятелчета на госпожа Меркел целят довеждането на Европа до пълен хаос и после планират личната си поява на "бял кон", за да ни "освободят". Ала какво се опитат да постигнат с подобна проява ми е пълен Ретцел?!
Не знаех, че индианците и деца избивали- излиза, че са си били комплексари и диваци, логично. То и според редица теории за човешката еволюция бялата раса е водеща сред всички останали, това обяснява и множество от изложените факти в постинга. Колкото до качествата на Жените, равни в боя на Мъжете не ме учудва нищо- защо пък не?! Заслужено възхищение и аплодисменти, пък и макар и сигурно някои от читателите да ги счетат за жестоки и сурови. А, теорията за нарастване броя на костите не ми се връзва с никоя позната- по-скоро ми звучи като предполагаема хипотеза, но без опорни доказателства.
Благодаря за интересното неделно четиво!!! :)))


Според книгата където четох това ТО Е ФАКТ В МЕДИЦИНАТА, не теория, разбира се, аз не съм лекар.

Косвено потвърждение от моите понзнаия мога да предложа в укрупняване и лациране на костно вещество при жени културистки и по-малко при мъже, поради химия и тренировки - пример главите на културяги, борци итн

Аз не съм съгласен с Тило сарацин - на Германия не й трябват умници от Индия, тя може да си произведе собствени германски по-умници от всякакви източно-европейци и азиатци, но тя не го прави и не само тя. Би могла, но не го прави и все по-малко ще може да го прави.

Жените разбира се, не са равни на мъжете в бой и ти чудесно знаеш това, но такива жени винаги впечатляват всеки (или почти всеки), мен много :)
Благодаря ти
цитирай
28. germantiger - Към ГЕТ
08.11.2015 19:49
Рзбирта се, маса народи имат такива войски "съюзи" или "касти" - исрторията сочи десетки такива, но рицарските ордени превъзхождат като ниво в уставна база, съществуване и постижения доста от другите, германските комитати на рисмка служба са нива като масовост и сила над всички други на рисмак служба, а варангите и варягите нямат нищо като отговор примерно в траки или българи или славяни и ако дадеш нещо тракийско, славянско или българско като пример аз ще ти покажа по-силния северен или западен пример. Мисълта ми е прав си за всякакви съюзи, но аз тук показвам едни

- за 3-те кораба е мит, били са разбиура се десетки или дори хиляди през вековете, а рпо по точно с кораби и миграция англите, ютите саксите правят Британия в амсата си англо-саксонска

- виж ПОРТЕДИЦАТА С КОРАБИ В КРАЯ НА ПОСТИНГА МИ, 3 не са били и векове преди тези

- а про по ако държиш на митове и броя 3, то тогава държиш и на:
СКИТИТЕ ПРОИЗЛЕЗЛИ ОТ КРЪСТОСКА МЕЖДУ ЗМИИ И ХОРА, ТАКА КАК СИ ЗМИЬО?
- хуните произлезли от вещици и горски уроди - как са българите хуни или българите скити, защото нали скитиите и те бяха нещо като траки, нещо карто праславяни и всъщност българи

Мисълта ми е след 3-те готски кораба добре, а след змиите, вещиците и уродите още по-добре

Прощавай иртонията ми, иймаш пълно право да ми я върнеш и ти БЛАГОДАРЯ НАИСТИНА ЗА КОМЕНТАРА, кометара ти е сериозен, чудесне и дори стегнат за ралзика от моя примерно. Освен всичко аз за готиоте съм отворен, за мен тве са били миикс от всякакви но в същнсотта си началото и количеството може би много повече германци.

Приемам написаното от теб за Атилий, макат оконачание ий в латиинския да няма, иначе казнао грешиш като точност, но НЕ грешиш в същността на това за което пишеш. Аз НЕ мисля, че името Атила има германски произход - не, просто има такава теза, но тя отпраща към ата - баща, а това мисля трябва да ни отпрати към турския, с което проблем нямам
цитирай
29. shtaparov - Да, но има няколко проблема. Хитлер ...
08.11.2015 23:03
Да,но има няколко проблема. Хитлер изглежда не е бил германец,а Шарлеман (Шаламан) със сигурност не е,понеже Франките (Фраките) са Фриги и Траки. Рим не е превземан от германците няколко пъти,а само веднъж- през 1943 г. и това е: никога повече. Нямам против германските успехи- нека,ние също им се радваме като на наши,но само когато наистина са германски.
цитирай
30. germantiger - ...
08.11.2015 23:56
shtaparov написа:
Да,но има няколко проблема. Хитлер изглежда не е бил германец,а Шарлеман (Шаламан) със сигурност не е,понеже Франките (Фраките) са Фриги и Траки. Рим не е превземан от германците няколко пъти,а само веднъж- през 1943 г. и това е: никога повече. Нямам против германските успехи- нека,ние също им се радваме като на наши,но само когато наистина са германски.


Така е...
За това пък бай Ганьо е баш българин, Димитър Общи е от българин по българин, а убиеца на Ботьова е най-паче тракобулгар... за момент си помислух, че Георги Димитров е най-истинския българин или беше бай Тошо сиганчето от Правец - ти ще каже, аз специалист не съм.

Франките и фригите ясно че са българи - стара работа, марсианците обаче са по-българи от тях?!
цитирай
31. germantiger - ...
09.11.2015 00:14
syrmaepon написа:
Човешките жертвоприношения са познати на всички народи, това е етап от човешкото развитие и миросъзнание. Келтите също режат главите на враговете си и прочие други примери. Въпросът е, че две култури на различни етапи от развитието си се срещат. В Кавказ Дюма пише за кавказките абреки, които дават обет и непрестанно предизвикват на двубой странници за да докажат бойните си умения.
За поста,- както винаги изобилстващ с информация. Много хора смятат, че езичеството е сбор от вярвания, различни за всяко племе и народ. Езичеството е обединяващ мироглед , принципи и възгледи характерни за определен период на развитие на човека. Поради тази причина въпреки различните езици и наименования общи черти могат да се изявят при различни народи. Но може би при германците и тюрките войнските практики и обряди са най-силно видими.
За пътуването на душата извън тялото - всъщност шаманът също е войн, но той воюва с невидими за човека сили. Всичко което практикува езичникът е почерпил от природата край себе си и най-вече от прародителя тотем мечка или вълк.
За гарвана - не знам каква точно е символиката на това животно при скандинавските народии, обикновено птиците се свързват с отвъдния свят, пътуване на душата и смъртта.


Напълно си права за шаманизма, тотемните практики (защото убеден съм това имаш предвид) и не се съмянвам, че ти и атил знаете маса повече от мен. Аз не съм познавач в тези побласти както и в лакардиите (или истините) за бойна магия и техники.

Пошегувах се с Бога-Слънце, аз например съм любител на слънцето, не на снега, освен това Слънцето е жбивот, без него не би имало нищо на планетата, подсетих се за блогъра солинвиктус преди години та за това се избудалках така.

За жертвоприношенията е така - те са от ацтеки, до пруси, от келтгермани по блатата до знам ли, може би Египет (за последното не знам), напълно съм съгласен.

За шамана също, впрочем Один е наричан и шаман разбира се, не с тази дума, но това си е шаманизъм.

П.С.
А доматите са от южна Америка, както и картофите впрочем ;)
цитирай
32. germantiger - Към вмир
09.11.2015 00:22
Вероятно съм съгласен с над 90% от коемнтара ти и това не е зшаото лично теб те уважавам като човек, БЪЛГАРИН и пр.

- несъмнено да се воюва с емоция е... идиотизъм, днес и не само днес, това би било идиотизъм преди векове, може би, именно Рим окончателно ликвкдира поне на евопейската сцена каквато и да е "емоционална сила" и дава примера, че е Европа вече е друго ниво.

- емоцията трябва да е част от войната не само зшщаото всеки войник знае това, не порсто защото Хегел като философ го е заявил, не заради Клаузевитц и нвегови сентенции за емоцията страстта и войната и не просто заради масата примери когато страст и ярост са обръщали сражения и дори решавали войни

- емоцията може да е само финала след анализа, правилното решение, проучване, разгръщане, позициониране, пристрелване, текущ контрол и пр... емоцията е след всичко което е мозък и рационален професионализъм, тя е черешката на тортата но не прави "тортата войа", мисълтъа ми е съгласен съм с теб!

- примери за провокирани, подлъгани победени поради емоцията и неразумността си в историята има бол, мегапримери - умния в края на краищата е ниво над всеки друг, ума е повече и намира път, начин, средсство да победи всяка неистовост

- аз намирам обаче сплавта между двете за идсеалан, за мен и не само за мен 90% профеисонализъм и 10% финална страст правят нещата почти съвършенни във войната, макар думата съвършенство война итн да се отвратителни заедно и някак антихуманни

- примера с опикания но въоръжен е на място
цитирай
33. minevv - да
09.11.2015 08:58
както винаги красив пост- удоволствие за четящия.
Само за война- винаги има кауза...Берсерка е служене на рода и народа.
/поне аз така смятам. /
Берсерка е в нас, само чака да бъде предизвикан.
цитирай
34. syrmaepon - П.С. А доматите са от южна Америка, както и картофите впрочем ;)
09.11.2015 10:19
Да, грешката е моя ). Но имах предвид, че Слънцето ражда и храни тъй както и Земята, тоест заедно, а тъмнината и севера са възприемани в древността като отвъдния свят.

Иначе и аз се майтапих, но като цяло се разбрахме надявам се ))))
цитирай
35. audan - Имам си една мечта - да съм ясновидец
09.11.2015 11:57
Берсеркерите често се биели и с двете ръце, разбирайте - с 2 брадви, два меча или брадва и меч. Има описани случаи, в които на такъв воин му отсичат ръка по време на боя. а той продължава да млати с другата без да изпадне в безсъзнание от кръвозагуба, както ни учи сегашната медицина.

Айните са обширна и много интересна тема. Водят се народ, живял преди японците да дойдат на островите си. Интеесното е, че айните са от бялата раса и имали дълги бради.

Официалната история отрича високоразвити цивилизации преди 10 000г., например, въпреки очевадни доказателства. Затова кой от кого е заимствал думи и обичаи е само в сферата на догадките.
С това смятам да свърша коментара си, а не да почвам спор кои са били готите и защо 'баварския Херодот" твърди, че българи и бавари са преселници от държава със столица Туле. Затова и българите основават в сегашна Франция град Тулуза.
цитирай
36. viva1122 - G_T - Поздравления!
09.11.2015 12:04
За мен непознато и много интересно и научаващо - особено така систематизирано и сбито, доколкото е възможно - отново с лично отношение и емоция - присъщо и разпознаваемо автора. Ще следя и прочета и следващите постинги!

Поздравления!
цитирай
37. mt46 - Поздрав!...
09.11.2015 12:14
Постингът ти показва, че всеки има право да се гордее със своя народ, род, националност...
Шарл де Гол: „БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА Е ЛЮЛКАТА НА ЕВРОПЕЙСКАТА КУЛТУРА И ЦИВИЛИЗАЦИЯ” 1962 г.
***
Франсоа Митеран : “БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД Е ЕДИН ОТ СЪЗДАТЕЛИТЕ НА ЦИВИЛИЗАЦИЯТА НА НАШАТА ПЛАНЕТА.”
***
Италианският президент Карло Чампи в словото си при откриването на зимната олимпиада в Торино през 2006 г каза: "БЪЛГАРИТЕ СА ЕДНИ ОТ ПЪРВИТЕ ТВОРЦИ НА НАШАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ".
***
"Една от историческите заслуги на българите е тази, че задържаха успешно няколко века турците далече от сърцето на Европа. Те платиха прескъпо с кръвта си, с вярата си, свободата си и упадъка на брилянтната им култура по онова време" - Проф. Санте Грачоти, Италия
***
„Цар Симеон бе Карл Велики за България, но по-образован от нашия Карл Велики и много по-щастлив от него, защото положи основите на една национална литература." - Френският историк Алфред Рамбо
цитирай
38. slavianstvo - За последно Швеция и Германия си ...
09.11.2015 17:37
За последно Швеция и Германия си мериха секирите, мускетите и танковете знаете с кой. Оттогава първата воюва само с рибните пасажи, а втората със здравия разум. И с това е казано всичко. Бог не върви със силата, а с правдата.
цитирай
39. germantiger - За сливяните
09.11.2015 18:33
Последно дядо ми гернманеца като хауптманн/капитен/капитан е свалил/убил няколко руснака преди да бъде ранен при Захарово край Москва 1941г.

В "онази война" за 1 германец падаха по 4-6 от Изток победители

А про по шведите ИЗТРЕБВАТ В РЪКОПАШЕН БОЙ ЕМБЛЕМАТИЧНО РУСНАЦИ - това се учи в маса военни "академии", но славянчетата го не знаят

В битката при Нарва 12 хил шведи с 36 ор срщеу 36 хил руснаци със 190 ор
В утрити и под прикритието на мъглата шведите смазват руснаците

РУСКИТЕ ЗАГУБИ СА НАД 7 000
ШВЕДСКИТЕ ОКОЛО 700 УБИТИ АКО ДОБРЕ ПОМНЯ
РУСНАЦИТЕ ГУБЯТ ЦЯЛАТА СИ АРТИЛЕРИЯ
РУСНАЦИТЕ ГУБЯТ ЦАРСКАТА ХАЗНА
РУСНАЦИТЕ ГУБЯТ ПЛНЕНИ НАД 200 ЗНАМЕНА И 10 ЛИДЕРИ В ГЕРНЕРАЛКСКИ РАНК

А про по

Кремлин е татарска дума
След поредния плаеж на Кремъл именно германски и холандски майстори го възстановяват, а санкт Петербург е съграден от италиански и германски архитекти
цитирай
40. germantiger - 1
09.11.2015 18:34
КАКВО Е ГЕРМАНИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ

- РУСКИЯ НИ ЦАР ОСВОБОДИТЕЛ АЛЕКСАНДЪР II ВСЪЩНОСТ Е ГЕРМАНЕЦ ПО МАЙКА и по баща почти напълно германец
- ПУШКИН Е 1/4 ГЕРМАНЕЦ И Е ПОСВЕЩАВАЛ СТИХОВЕ НА ГЕРМАНСКА ПРИНЦЕСА
- ГЕРМАНЕЦ Е И ТОТЛЕБЕН - ПРЕВЗЕЛИЯ ПЛЕВЕН, ГЕРМАНЕЦ Е И ДИБИЧ-ЗАБАЛКАНСКИ
- ЕКАТЕРИНА ВЕЛИКА Е ГЕРМАНКА, ЕЛИЗАВЕТА СЪЩО И ОЩЕ НЯКОЛКО "РУСКИ" ИМПЕРАТРИЦИ, ВПРОЧЕМ ОГРОМНА ЧАСТ ОТ САНКТ ПЕТЕРБУРГ И СТАРИНИТЕ В НЕГО СА СТРОЕНИ ОТ ГЕРМАНСКИ АРХИТЕКТИ
- ГЕРМАНИЯ Е ДАЛА НА БЪЛГАРИЯ В 1941Г. С ГЕРМАНСКА КРЪВ НА СВОИ ВОЙНИЦИ И БЕЗ КАПКА БЪЛГАРСКА КРЪВ ЗА АДМИНИСТРИРАНЕ МАКЕДОНИЯ, ЗАПАДНА-ЕГЕЙСКА ТРАКИЯ И ОСТРОВИ В ЕГЕЙСКО МОРЕ, А КОГА БЪЛГАРСКИ ВОЙНИК Е ОСВОБОДИЛ ГЕРМАНСКИ ЗЕМИ СЪС СВОЯ КРЪВ?!
- ПРЕЗ ПСВ ГЕРМАНСКИТЕ ВОЙСКИ ПОД КОМАНДВАНЕ НА МАКЕНЗЕН БАЩА ГАЗЯТ РУМЪНИЯ НА СЕВЕР ПРЕЗ КАРПАТИТЕ, БЪЛГАРИТЕ ОТ ЮГ
- ПАК ПРЕЗ ПСВ ГЕРМАНСКИ И АВСТРИЙСКИ ЧАСТИ НАСТЪПВАТ ОТ СЕВЕР В СЪРБИЯ, БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ ОТ ИЗТОК

- На берлинския конгрес Бисмарк играе за България, макар и без да го прави за конекрадците отвъд Дунав не заслужаващи живота на нито един померански гренадир, а именно:
ПРЕЗ НОЩА НАХЛУЗИЛ ПРУСКИЯ СИ ОСТРОВЪРХ ШЛЕМ-ПИКЕЛХАУБЕ, ТОЙ БЛЪСКА ПО ВРАТАТА КЪДЕТО Е ОТСЕДНАЛА ТУРСКАТА ДЕЛЕГАЦИЯ, ОКОЛО ПОЛУНОЩ... ЗАПЛАШВА ГИ, ИГРАЕ ГО ПОБЕСНЯЛ И ГРЪМОГЛАСНО ЗАПЛАШВА ТУРЦИТЕ ДА ПРИЕМАТ ПОРЕДНИЯ РУСКИ КОМПРОМИС! (до този момент русия отстъпва пред натиска на англия и франция в полза на турция). НА СЛЕДВАЩИЯ ДЕН ТУРЦИТЕ ПРИЕМАТ, А АКО НЕ БЯХА БЪЛГАРИЯ ВЕРОЯТНО БИ БИЛА ОЩЕ ПО-МАЛКА СЛЕД 1878 Г.
От bolg: Всъщност още в англо-руското споразумение от 30 май 1878г., сключено преди свикването на Берлинския конгрес, за княжество България се е предвиждало да заема територията между Дунав и Стара планина, Софийският санджак е на юг от Стара планнина и е трябвало да остане в Румелия. Бисмарк е посъветвал Шувалов да се позове на труда на Хохщетер, според който Ихтиманските възвишения и планините южно и югозападно от София имат еднакъв скален състав с този на Балкана и са част от него. Затова Софийския санджак трябвало да се числи към земите между Дунав и Стара планина. Това си звучи направо нелепо, не знам и дали наистина е съществувал този геолог Хохщетер и ако е реална личност, дали изобщо се е занимавал със скалния строеж на българските планини, но все пак, колкото и странно да звуяи, този довод постига целта си пред англичаните (headbang) И добре, че е станало така.
цитирай
41. germantiger - 2
09.11.2015 18:36
КАКВО Е РУСИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ

- избиването на десетки хиляди волжки българи от войските на Иван Грозни и направата на пирамиди от черепите им
- потапянето и убиването на български кърмачета в ледовете с главите надолу в направените за целта дупки в леда
- изселването на волжки българи и наричането им татари, както и омесването им с такива
- Русия беше против акта на българското Съединение
- Русия подкрепи и подскокороса Сърбия да удари България в Сръбско-Българската война
- обстрела на Балчик и Варна през ПСВ от руския имперски флот и жертвите сред цивилно българско население
- на България е обявена война от СССР-Русия на 5 септември 1944г., Жуков в спомените си говори за победа над българите и дори това е отпразнувано със салют в Москва
- след ВСВ СССР гласува със съюзниците си от Запад България да е в лагера на победените
- с одобрението на Москва, сръбски и български комунисти беше създадена фалшивата македонска нация и беше откъсната от България тази наша земя и народ
- пак в Москва беше създадено ДПС с участие на български комунисти

Апропо в световен мащаб:
- РУСИЯ ВЛАДЕЕШЕ 136 НАРОДНОСТИ
- БЕШЕ ИМПЕРИЯ МНОГО ПРЕДИ ЩАТИТЕ ВЪОБЩЕ ДА ГИ ИМА

ВЪПРЕКИ ВСИЧКО-ВИНАГИ ПОКЛОН НА РОССИЯ И РУСКИЯ ВОЙНИК (СЪЩО ФИНЛАНДСКИЯ, ВОЛЖСКОБЪЛГАРСКИЯ, РУМЪНСКИЯ, ПОЛСКИЯ ВОЙНИК) ЗА ВЕЛИКОТО ДЕЛО НА ОСВОБОЖДЕНИЕТО!
цитирай
42. germantiger - още и още
09.11.2015 18:38
РОССИЯ Е НЕПОБЕДИМА – трагикомичен мит

- Русия е няколко века под монголо-татарско иго
- Русия губи от шведите преди Полтава
- Русия губи война от Наполеон/е Буонапарте преди тази от 1812г., самия Кутузов яде зверски бой с руското царче и австрийското имперче от корсиканеца
- Русия губи Кримската война
- Русия губи Руско-японската
- Русия губи... ПЪРВАТА СВЕТОВНА ПРЕД ПОБЕДИТЕЛ... Германския втори Райх
- Русия губи Първата Чеченска позорно
Русия (за мен) НЕ губи Афганската, защото според военанализатори за 1 „казак” падат до 6-10 брадати „духове”, както и САЩ НЕ губи Виетнамската в която за 1 мериканос сдават до 12 „витконга”

С „ДВЕ ДУМИ”
РОССИЯ Е НЕПОБЕДИМА – тази НЕистина е ирелевантна за историята, но реална за леваците (разб. левите) в БГ
ЕДИНСТВЕНАТА „БЯЛА” АРМИЯ БЕЗ ПОРАЖЕНИЕ ДОСЕГА Е... е... е... американската за близо 2 века – просто факт!
цитирай
43. germantiger - още по още
09.11.2015 18:39
КАТ РОССИЯ НЯМА ДРУГА НА СВЕТА – още митове

- Русия никога не е била най-голямата империя нито в население нито в територия – такава е била британската с половин Африка, Индия, континента Австралия и доминиона Канада
- Русия и славянските народи днес НЕ са най-многобройни – в момента те са най-малобройните като бяла еизкова група след нартодите от романската езикова група и след тях тези от германската група
- Русия днес НЕ е надежда за българските тъпи зачервени лумпени, защото в днешна Русия владее КАПИТАЛИЗЪМ В ПЪТИ ПО-ДИВ ОТ ТОЗИ НА ЗАПАД – социализма другарите трябва да търсят днес в... Скандинавия – в русията им не, но те никога няма да бъдат „скадофили”, защото шведите, норвежците и финландците не са... руснаци ;)
- Русия е добро, а Запада зло – чудесно другари – тогава моля емигрирайте вие и вашите деца в... КУБА, северна КОРЕЯ, в СИБИР, ТУНДРАТА, ТАЙГАТА... в ИРАНН и в СИРИЯ – защо не сте там, а на „Уест”
- ПОМИСЛЕТЕ ЗА ПЪРВИТЕ 10 НЕЩА (примерно), КОИТО ПОЛЗВАТЕ ВСЕКИ ДЕН – ТЕ СА ЗАПАД, НЕ ИЗТОК – АВТОМОБИЛА, САМОЛЕТА, ВЛАКА, ТЕЛЕВИЗОРА И GSM-a, дори КОМПЮТЪРА ви (последния е дело на поколения умове, но първия работещ такъв е на германец – КОНРАД ЦУЗЕ и имам постинг за това, що иде реч до наистина великолепния учен Джон Атанасоф – той е американец, защото е роден там, защото не е знаел български и защото е работил и учил всичко що се зове американска наука
- Това което сега, точно в този момент ползвате – ИНТЕРНЕТ-а, също е западно творение и то правено за... американската армия в неговия фундамент и зародиш
цитирай
44. germantiger - Квинтесенцията
09.11.2015 18:40
РУСОФИЛСТВОТО Е

- най-извратеното - филство, защото то започва с любов към големия – руския, от малкия – българския;
- русофилството поставя в основата собствената слабост и немощ на българина като комплекс и иска да се реализира като друг – голям, чужд и руски;
- русофилството е любов, обикновено всяко друго филство в България се основава на нечии чужди постижения – било германски в армия, наука, философска мисъл; било франкофонство – в музика, литература; било „имагинерно” и отвлечено - американско или англофилство покрай Адам Смит, банките и икономиката;
- казвам, че РУСОФИЛСТВОТО Е ЛЮБОВ КЪМ ДРУГ, НЕ КЪМ СЕБЕ СИ, А ВСЯКО ДРУГО -ФИЛСТВО КЪМ ЗАПАДЕН НАРОД Е ОСНОВАНО НА УВАЖЕНИЕ! РУСОФИЛЪТ ОБИЧА, А „ЗАПАДНОФИЛЪТ” УВАЖАВА!
- НЯМА ПО ЖАЛКО ФИЛСТВО ОТ ТОВА КЪМ РУСИЯ, ТО Е СЕБЕОТРИЧАЩО, КОМПЛЕКСАРСКО И МАЛОБЪЛГАРСКО, ТО Е ИЗВРАТЕНО!

С „ДВЕ ДУМИ”
ЧЕРВЕНИ МАЙЦЕПРОДАВЦИ
цитирай
45. germantiger - КОНКРЕТИКА НЕ ЛАЛАДЖИЙСТВО
09.11.2015 18:41
„ПОБЕДИТЕЛИТЕ” ОТ ИЗТОК – цената на победата

По инфо от германските архиви и WAST германските загуби на военни са не повече от 3,5 млн. на Източния фронт. Общо военните загуби на Германия на всички фронтове през ВСВ са 5 млн. цивилните над 3 млн. Общо загубите на Германия военни и цивилни 8-9 млн

Съветските БОЙНИ загуби са:
1. Според "Гриф секретности снят" на комисията водена от Г. Ф. Кривошеев – изследване 90-те години, са над 12,5млн.
2. Според картотеките на ЦАМО от 2000г. военните загуби на СССР са 14 млн. 507 хил. персонални досиета
3. Според ЦАМО на РФ, който се помещава в Подолск, картите на персонален отчет са 16 млн.

Отделно според Книга Памяти на отделните области в РФ към 2006г. има няколко милиона заявления и "безименни" неразпознати досиета и документи на военнослужещи. Според руските автори днес загубите на СССР безвъзвратните военни са 19-20 млн.
Отделно загубите на цивилните са спорни и се "колебаят' от 20 до повече милиони.
Германия губи срещу ВСИЧКИ ПРОТИВНИЦИ 8,5ЛН. ВЪВ ВОЙНАТА, С ИЗБИТИТЕ ОТ ГЛАД И НАСИЛИЕ ГЕРМАНСКИ ПЛЕННИЦИ В РУСКИ И СЪЮЗНИЧЕСКИ ЛАГЕРИ - 2,5 МЛН.

ОБЩО ГЕРМАНСКИ ЗАГУБИ ПРИБЛИЗИТЕЛНО 11 МЛН ВОЕННИ И ЦИВИЛНИ
ОБЩО СЪВЕТСКИ ЗАГУБИ 19-20 МЛН ВОЕННИ И МОЖЕ БИ ОЩЕ 20 МЛН ЦИВИЛНИ И ТО ПОЧТИ САМО СРЕЩУ ГЕРМАНСКИЯ ПРОТИВНИК
ГЕРМАНИЯ ГУБИ 11 МЛН СРЕЩУ ВСИЧКИ
СССР ГУБИ 40 МЛН ПОЧТИ САМО СРЕЩУ ГЕРМАНИЯ

С „ДВЕ ДУМИ”
За 1 германец са падали по няколко „победители” – просто факт и тук НЕ иде реч за цивилисти, а за бой, умение и опит – за сила, техника и командване... за войника!
цитирай
46. germantiger - слИвянино
09.11.2015 18:44
КАТО НЕ ЗНАЕШ НЕЩО - ПИТАЙ - НЕ Е СРАМНО!

Аз винаги се стремя да помагам на невежите.
цитирай
47. germantiger - ...
09.11.2015 18:46
minevv написа:
както винаги красив пост- удоволствие за четящия.
Само за война- винаги има кауза...Берсерка е служене на рода и народа.
/поне аз така смятам. /
Берсерка е в нас, само чака да бъде предизвикан.


Благодаря за оценката на постинга и мен, но за разлика от теб аз съм песимист - днешния бял човек (да го наречем така) е почти неспособен да намери или прероди в себе си бяла сила в смисъл на етническа общност и контрапункт на емиграцията. Надявам се, да си прав!
цитирай
48. germantiger - ...
09.11.2015 18:47
syrmaepon написа:
Да, грешката е моя ). Но имах предвид, че Слънцето ражда и храни тъй както и Земята, тоест заедно, а тъмнината и севера са възприемани в древността като отвъдния свят.

Иначе и аз се майтапих, но като цяло се разбрахме надявам се ))))


Разбжира се, че се майтапи ти и аз също ;) Разбрахме се, защото сме ИНТЕЛИГЕНТИ, не телигенти (има и такива:)
цитирай
49. germantiger - ...
09.11.2015 18:50
viva1122 написа:
За мен непознато и много интересно и научаващо - особено така систематизирано и сбито, доколкото е възможно - отново с лично отношение и емоция - присъщо и разпознаваемо автора. Ще следя и прочета и следващите постинги!

Поздравления!


В коментара ти си казала/написала всичко, както и посиках да го прдложа - сбито, макар както забелязваш ти да не се е получило или поне за мен да е невъзможно още да го "компресирам".

Благодаря за чудесното ясно отличаване на стила или "почерка" ми като внушение, патос и разбира се, хероизиране и идеализиране поне в някаква степен :)
цитирай
50. germantiger - ...
09.11.2015 18:56
audan написа:
Берсеркерите често се биели и с двете ръце, разбирайте - с 2 брадви, два меча или брадва и меч. Има описани случаи, в които на такъв воин му отсичат ръка по време на боя. а той продължава да млати с другата без да изпадне в безсъзнание от кръвозагуба, както ни учи сегашната медицина.

Айните са обширна и много интересна тема. Водят се народ, живял преди японците да дойдат на островите си. Интеесното е, че айните са от бялата раса и имали дълги бради.

Официалната история отрича високоразвити цивилизации преди 10 000г., например, въпреки очевадни доказателства. Затова кой от кого е заимствал думи и обичаи е само в сферата на догадките.
С това смятам да свърша коментара си, а не да почвам спор кои са били готите и защо 'баварския Херодот" твърди, че българи и бавари са преселници от държава със столица Туле. Затова и българите основават в сегашна Франция град Тулуза.


Действително има и такова инфо за берзеркерите с двойни "остриета", но за берсерк с отрязана ръка не знаех - винаги ако желаеш може да добавишп инфо за това или за друго!

Знам за народа айни, но те дали са японските айни не съм се интересувал и не съм осведомен по темата, също може да добавиш ако пожелаеш?

Вероятно е имало цивилкизации преди нашите ясни и фиксирани исторически човешки, но АЗ СЕ СЪМНЯВАМ В ТОВА. Склонен съм да приема повече становището на т.нар. официална наука и история, но допускам и другото - процеса на трупане, намиране на знанеи е отворен и може би, безкраен, така че допускам твоята правота. Просто според мен много се надценяват всякакви фантазни и нефантазни "новини", инфо и изненади в нет-а, всякакви мистерии, ванги, нострадамуси, градежи, подземни тунели и феи на зъбките...

Жалкото е, че в цялото бърборене в нет-а от непрофесионалисти, се губи действително истинното за такива цивилизации както и за българска история, защото неясно, неустнаовено и покрито, скрито, дори лъжа има, но във фантазиите на някои те се губят (нямам предвид теб, въобще не теб).

Не съм се интересувал кой е създал Тулуза, но се съмнявам, че е българин, тракиец или славянин, почти убеден съм че не е, но знае ли човек?!
цитирай
51. germantiger - ...
09.11.2015 19:13
mt46 написа:
Постингът ти показва, че всеки има право да се гордее със своя народ, род, националност...
Шарл де Гол: „БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА Е ЛЮЛКАТА НА ЕВРОПЕЙСКАТА КУЛТУРА И ЦИВИЛИЗАЦИЯ” 1962 г.
***
Франсоа Митеран : “БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД Е ЕДИН ОТ СЪЗДАТЕЛИТЕ НА ЦИВИЛИЗАЦИЯТА НА НАШАТА ПЛАНЕТА.”
***
Италианският президент Карло Чампи в словото си при откриването на зимната олимпиада в Торино през 2006 г каза: "БЪЛГАРИТЕ СА ЕДНИ ОТ ПЪРВИТЕ ТВОРЦИ НА НАШАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ".
***
"Една от историческите заслуги на българите е тази, че задържаха успешно няколко века турците далече от сърцето на Европа. Те платиха прескъпо с кръвта си, с вярата си, свободата си и упадъка на брилянтната им култура по онова време" - Проф. Санте Грачоти, Италия
***
„Цар Симеон бе Карл Велики за България, но по-образован от нашия Карл Велики и много по-щастлив от него, защото положи основите на една национална литература." - Френският историк Алфред Рамбо


Силни думи, хубави думи, има основания да са казани и заслужени, но и доста неистинни или нарочни.

Обяснението е просто - дипломатите и лидерите на държави според политиката, желанието дса се харесат и в интерес на двата народа винаги ще заявяват подобни лакардии.

Примерно за древна Гърция, за Рим, дори за една американска сдържава както е млада са писани и казвани още по-големи думи.

ДЕ ГОЛ, МИТЕРАН, ЧАМПИ НЕ СА ИСТОРИЦИ и зьа това грешат - когато се зараждат цивилизации няма държави, камо ли българска в Европа, просто не съществуват държави въобще.

Грачоти греши и то много - на Балканите най-вече сърбите спират турците или се опитват да ги спрат, нещо повече - позорно е, че българската държава и дърави в онова време не намират начин и сили да се противпоставят мощно или как да го кажа достойно на поробителя, съпротивата е жалка на фона на българското минало и на това което правят съседите на българите.

Рембо е написал нещо смело, доколко е вярно не знам, ПРОПУСНАЛ Е НАЙ=ВАЖНОТО - СИМЕОН Е ВИАНТИЙСКИ ВЪЗПИТАНИК, ВОДИ КОРЕСПОНДЕНЦИЯТА СИ НА ГРУЦКИ

Може би, не знаеш, но Симоеон не е писал документи на български, и е говорил често на гръцки вкл. в двора си, българския. Той е продукт на най-висококултурната империя в онова време - ИРИ/Византия и най-големия неин бияч и победител, за това с право е Симеон Велики чутовен победител над ромеите!
цитирай
52. germantiger - ...
09.11.2015 21:54
Това, че Симеон е водил кореспонденцията си на гръцки не е проблем, просто защото тогава Византия е била като днешна Америка или Русия. Симеон е помлял "братята гърци" невъобразимо!

Маса крале в двора си са говорили на други езици, примерно Фридрих Велики много е любел всичко френско, а Пьотр Великий си внася германци и холандци отвън, това не е проблем

Аз НЕ оспорвам факта, че на Балканите са явно най-старите следи на цивилизация в Европа - това е безспорен факт, но просто тогава дори е нямало племена и народи, оформяли се нещо като "общности" и действително на земите които днес са български.
цитирай
53. slavianstvo - germantiger
10.11.2015 01:11
Какви русофили, аз съм 3/4 руснак. Баща ми беше наполовина, а майка ми рускиня.
Когато беше в един лагер с Германия, България преживя ненужна война на Южния фронт заради чужди интереси, разгром, обезлюдяване, опустошение, комунизиране, гражданска война, бомбардировки, позор, нова ненужна война за измиване на позора.
Когато беше в един лагер с Русия, не е участвала в нито една война, стана космическа, океанска и промишлена държава със своя рафинерия, в която нямаше хора в безизходица. Не всичко беше хубаво, съответно не всичко с германците беше лошо, но като цяло беше така.
germantiger написа:
КАТО НЕ ЗНАЕШ НЕЩО - ПИТАЙ - НЕ Е СРАМНО!
Аз винаги се стремя да помагам на невежите.


Какво има за питане, всичко е отдавна известно.
Схемата е една и съща - един европейски военно-политически хегемон събира най-силната за времето армия и я хвърля срещу Русия.
-Северната война:
1.Шведската империя иска да изтика Русия от северните й земи и всички балтийски пристанища.
2.Русия иска балтийски прозорец и ликвидиране на вечната уязвимост откъм Север.

Резултат: Русия се закрепва на Балтийско море. Шведската империя престава да съществува. Швеция става второстепенна и неутрална държава.

- ВСВ
1.Германия иска да колонизира цялата европейска част на СССР и да асимилира, унищожи и пороби цялото й славянско население.
2. Сталин не иска да унищожи Германия, дори и през 41 не иска, за разлика от американци, англичани и французи. Истински силните са великодушни. Иска победа и поне за 50 години ликвидиране на опасността от Запад.
Резултат: Край на "1000летния Райх" и на германската хегемония в Европа, безусловна капитулация (това значи да се наведеш и да се хванеш за палците ).
Другото са подробности. Откакто са out of the game, японците съчиняват и по-дивни истории за великите си самураи.
цитирай
54. germantiger - ...
10.11.2015 01:33
Нормално е като руснак ти да имаш своите заблуждения и аз като различен да имам моите, но убедено мисля, че ти имаш повече и то фундаментални:

1. Пишеш, че България като държава в руския лагер не е преживяла война - напротив - преживя и точно тази в края на ВСВ - когато БГ беше с Райха, тя не води война със сухопътни войски, а претърпя инциденти в българската зона в бивш гръцки и югославски територии (всъщност български като мнозинство население в почти всички пунктове, макар не във всички) и претърпя ограничени жерттви от бомбардировките на англо-американци.

Като държава със СССР България воюва с бившия си съ/зник Райха и претърпя по чвервено време загуби признати до 34 000 души, а днес (и за това след време ще имам постинг) вече признати загуби над 50 000.

2. Със СССР и заради руснаците България претърпя вероятно трагичен погром в историята си или поне този оставил най-трайна диря днес - погром на манталитет, ценности - от комунягите на руска служба беше избира маса интелигенция, народа в немалка степен стана неинициативен, мързелив, атеистичен.

Същия погром червените нанесоха и на руския народ впрочем, макар там резултатите да ссаа различни в разлините "сфери" на обществения и всяаккъв друг живот за който иде реч. Червения тероро беше бич титаничен за руснаци и по-късно за българи.

3. ГЕРМАНИЯ НИЙКОГА НЕ Е ИСКАЛА ДА КОЛОНИЗИРА И ПОРОБИ ВСИ СЛАВЯНИ дори само Хитлер не го е искал и това показват впрочем действията на германците - за 4 години война на съветска и не само руска територия имаше Руска република, имаше Украинска власт, колкото и тези два примера да са "васални", непълно или да се съмняваме в тях - те са факт. Нещо повече - Германия никога не изсели и не изби всички славяни в тези земи, а победителите руснаци, поляци и чехи за по-малко от година изселиха или избиха над 90% от германците на изток и то в мирно време след войната!

4. Сталин е искал да има почти цяла Европа и това в поредица постинги аз ще покажа и няма защо аз да го доказвам, след като то е ясен и доказан факт в историята и историците знаят това, но аз ще го покажа, с цитати, планиране и няма да позлвам комиксите на Виктор Суворов, а само КОНКРЕТИКА И ЦИТАТИ, БИОГРАФИИ, ФАКТИ, СРАВНЕНИЯ В АРМИЯ ИТН

5. Шведската империя не желае да изтика руската от нейните северни земи, които хилядолетия и никога НЕ са били руски, те и досега на балтийските народи, които руснаците по червено време заселваха с руснаци и които претопяваха що годе успешно - славяни никога не са били нито естите, нито латвийците, нито литовците дори, нито суоми-финландците. Руската империя се разширява и е нормално две империи в експанзия да се сблъскат - тук няам лоши шведи и добри руснаци - в случая и двата "лагера" са "лоши" - факт!

Нещо повече - земите на които днес са Полша и Чехия са земи населени с германски племена векове преди новата ера - в тези земи славяните идват 4-5 век от новата ера - ще рече изворово 8-9 века след германците (защото първите германи са засвидетелствани изворово 4 век преди новата ера), а археологически над 1200 г преди новата ера - славяните идват на германски земи (макар земите да са ничии, а хората да сме паразити на планетата) та славяните идват в германски земи вероятно 1600 години - 16 века след германите и техните предтечи! Славяните стигат до Елба/Албис/Елбе/Лабе и тогава действително земите на източна германия стават славянски в мнозинството си, но по-късно германците започват своята реконкиста и вълната се връща до Тевтордена итн итн итн

6. Комично е това което е матрица в твоята глава, както и на маса българи и руснаци - вие винаги сте жертви и винаги вас удря някой друг или Европа.

Чудно как вие превземате Полша, как по същата матрица (която обаче не забелязвате) превземате и постоянно удряте турците които преди това са същите като вас а вие след тях - как вие руснаците превземате Крим в който никога не са живяли руснаци и славсяни - той е бил скитски, гърцки, посел всякакъв степен, вкл. част готски, български, после турскаи, татари дори има там итн и едва тогава руснаци

По същия начин понеже винаги вас нападат - вие руснаците владеете над 100 народности които сте покорили най-вече в Азия но и в Европа и 136 народности воюват в червената армия през всв от състава на СССР.

Как вие руснаците превзехте средна азия, как Кавказ (а за това има томове книги, томове документи, бол сражения и война), но за това вие не говорите или ако говорите то е с гордост но как тогава това се е случило, как сте освобождавали като сте превземали? Или вие превземате освободително - това мисля само руснак го може?!

Ще ти напомня бол рускаи настъпателно войни в Европа - тези срещу турците са нон-стоп сериал, но нали срещу феове с това проблем нямате(вие руснаците и русофилите в бг) вие обаче водите такива войни и в Кавказ през неевропейския му хребет, но аз казах, че ще спомена за тези в Европа

- войните на Иван Грозни срещу рицари в Балтика и особено тези срещу българи примерно
- северната война когато Пьотр увеличава империята си
- войната на Русия срещу Фридрих Велики 7 годиншата война която руснаци водят на германска и всякаква друга евротеритория, но не руска
- войните/кампаниите когато навлизате в Европа в периода когато Наполеон е в Сирия и Египет, а Суворов кръсва включително и Швейцария
- Първата Световна когато именно руснаците първи влизат в германска и австро-унгарска територии

Както забелязваш - показах ти няколко големи войни в Европа, едни от най-мащабните в които вие сте агресори, в настъпление, а ако прибавя турските войни - то ще е страшно като брой - Германия НЯМА толкова войни в агресия в Европа анпример. Дори да откажеш кампаниите когато вие заедно с австрийци сте срещу агресивна Франция, той това което остава отново е почти "същото".

Фантазното е пожелателно колега блогър - реалията обаче друго - рационалното и истинното са фактите.

Русия е агресор като всяка друга империя - факт!
Вие сте империя с настъпателни войни в Европа вероятно най-много това не е шега, а факт!
Вие и българите обожавате да се имате за жертви и да твърдите, че друг ви е длъжен, а вие сте справедливи.

Вашето невежество обаче е ирелевантно за историята!
Истината не е пожелание - тя понякога горчи и боли!

Впрочем приветствам разумния ти тон в твоя поне втори коментар тук и да прощаваш моя рязък в коментарите ми одеве днес през деня.

Харесвам бол руски неща и това не е майтап, но с други категорично не съм съглсен - като представата на някои от вас за историята, че вие винаги сте добри, сияйни и справедливи - бъдете мъже и застанете пред истината - всички сме добри и зли, всички правим грешки и всички имаме своите престъпления!

Или само руснаците и българите сте божествени и чисти ;)
цитирай
55. germantiger - ...
10.11.2015 02:03
И почитания към възрастта Ви без ирония - в профила ви пише 50 години,а самия аз съм на 41, надявам се, да запазим добрия тон - за дискусия винаги съм готов.

За просташки коментари и цинизми също съм готов по всяко време, но съм приятно изненадан от тона ви поне до момента, като уважителен такъв!

Блога е пълен с чобани, самия аз също съм се "явявал" така в мои реплики за съжаление.

Жив и здрав бъдете, независмо от разликите в нашите позиции.
цитирай
56. vmir - 32. germantiger,
10.11.2015 10:34
Явно величието и величаенето, както героизмът и героизацията са изконни човешки нужди. Изглежда, че образът на боеца, героя е основополагащ за човешкото светоусещане и мислене. А от различията на представите за него тръгват недоразуменията и конфликтите на всяко ниво. Интересното е, че независимо от различията, на практика всички отдават предпочитания и симпатии на защитника пред завоевателя. Затова всеки агресор полага максимални усилия да се представи като защитник, а някои дори като освободители, което по отношение на цял народ или нация е логически абсурд, намиращ почва в безпросветните и цивилизационно изостанали общности, копнеещи без усилия да станат част от нещо по-голямо или признато от останалите. Всичко това е израз на нуждата от сигурност и просперитет, възможността за които идва със забогатяването.

А начините за забогатяване могат да бъдат сведени до два – кражба или съзидание, които корелират с агресията и защитата. Има много удачна българска поговорка, отчитаща неизбежната злоупотреба с понятията: “Амсалак лозе копае, юнак вино пие”. Без да оспорвам официалното световно първенство на германците във философията и рационалността, тази скромна българска поговорка казва повече от тонове философска литература. Защото един бай Ганьо ще я намери безупречна и еднозначна в най-буквалния й вид, друг ще забележи и оцени находчивата сговорчивост на иронията в нея, а трети може да намери в нея потвърждение на редица философски и социологически постулати.

Каквото и да си говорим обаче, въпросът пред малцината родени за да станат герои или юнаци е един – за какво си заслужава да умре човек? Независимо от личчната им преценка, страничният и повърхностен отговор е неутешителен – за власт и привилегии. (Трудно е за вярване, че някой ще посегне на близките на един добродетелен и безстрашен юнак само за да си спечели яростта на неговата реакция.) Нито Ботев, нито Левски щяха да бъдат настоящите национални герои, ако Сульо и Пульо не беше ги използвал като знаме в най-нелицеприятните си домогвания до властта, а това се отнася до всички герои изобщо.

И няма по-изкушаващо и лесно средство за запазване на властта от лъжата – колкото по-безскрупулна и безсрамна, толкова по-неотразима в момента. И колкото по-повтаряна и поддържана със силата на държавните институции – толкова по-деморализираща и демотивираща, превръщаща управляваните в маймуни с ракети, залъгвани с претекста, че те са най-добрите и миролюбиви хора на света. Система, в упорстването на която медиите попадат в ръцете на управляващите, институциите прикриват и защитават лъжите и безобразията им, децата са научавани от малки, че другите нации искат да ги поробят.

И всички се прехласват пред измислени минали геройства, а държавният глава е обсебил функциите на всички герои по света не по силата на негово благородство или мисъл, а защото е представен за последният непобедим комиксов герой, който единствен знае как и може да спаси нацията. А възрастните знаят и разбират всичко останало не по-малко от бабата на нашия съблогър ВВ1951, която отивайки на опера, разбрала Маркс, и не по-зле от бай Ганьо, който отивайки на опера, показва колко е наясно с любезността във Виена: “Санким, честна ли е, знам ги аз тукашните жени”, а малко по-късно с героичния си отпор към служителя по реда: “кого ще уплашиш, бе?”. За немалко нашенци няма по-възхитителен героизъм от този на облещения бай Ганьо, който отказва да напусне операта и предизвиква смеха на публиката. И с путинска реторика ще изреват като ранени в сърцето пантери в защита на бай Ганьо: “Ама нали има права, пък и билет си е платил!”. А после ще заповтарят по путински колко лицемерен и надменен е Западът към нашите славянски културни заслуги...

И се сещам за английската ливада, която се нуждаела от 300 години грижи. Както и за “Магна Харта” отпреди точно 800 години. С която са отнети права на краля и са дадени права на поданиците му. Формулирани са свободи и права на гражданите. А също така е отделена религиозната от светската власт. Пак в Англия. После векове наред се водят войни и се правят революции, за да се създадат и накарат да работят институции в защита на тези свободи и права. И неслучайно индустриалната революция и търговското замогване започват пак в Англия. Защото, когато са ограничени възможностите за забогатяване чрез грабежи и насилие, хората развиват технологиите и после продават произведеното. И пак неслучайно държавите от типа “маймуни с ракети”, където патриотизма се разбира като лоялност спрямо върховния и незаменим вожд, са технологично и стопански изостанали. Защото забогатяването от лоялност е за сметка на обедняване на останалите, а забогатяването от производство е общонационално достояние.

Прав си, че Западът е построен върху безброй отрязани глави и реки от пролята кръв, но това важи и за Изтока. Съществената разлика според дълбокото ми убеждение е в това, на Запад режат главите основно по закон, а на Изток – за опазване престъпната власт на Вожда и обкръжението му. А за престъпници на власт не е особено трудно да накарат институциите да имитират законност. Особено когато са в ролята на супергерои.

Ще завърша с това, че през последните години за Нобелова премия неколкократно е номиниран един турски икономист, който в сътрудничество с още двама американски професори математически доказва, че икономическия просперитет е тясно свързан с качеството на работа на институциите и ефективната законова защита на собствеността.

Ето заради всичко това съм донякъде въздържан по темата за героите, защото героизмът е лично отношение, което може да бъде използвано например за налагане на байганьовщина, която не е само роден феномен, а източен, който и днес се инспирира и поддържа по геополитически съображения.
цитирай
57. vmir - И още нещичко по въпроса –
10.11.2015 14:20
И още нещичко по въпроса – ако плъзнем бегъл поглед върху историята от последните 800 години на Запада и Изтока, ще забележим много отчетлива разлика в мотивите за граждански и междунационални ексцесии и войни. Започвайки от Magna Carta Libertatum през 1215, преминавайки през Ренесанса, Просвещението, френските моралисти и философи, английските утописти и политикономисти, буржоазните революции в Англия и Франция, войните за спасяване идеалите на революциите, събитията и мотивите за независимостта на САЩ, декларирани по европейска традиция в Декларацията на независимостта и конституцията на САЩ, сблъсъците за стриктно придържане към приетите документи, закони и принципи, като изключим модерното му формално привнасяне, почти нищо от това го няма в Изтока, и ако на някого там му пука за всичко това, то е единствено от гледна точка къде има слаби места за евентуално нахлуване и окупация. Болшевиките първоначално заклеймяват агресивността на Руската империя, но по-късно логично я възраждат под претенцията да оглавят “неизбежните” революции за освобождаване на народите от “гнета на капитала”.

Германия се оказва буферна зона между западните пристрастия към законността и правата на човека от една страна, и пълното им игнориране на изток под претекст, че са фалшиви и ще бъдат заменени с истински като бъдат изтребени всички, които се придържат към “старите” представи. И Германия се оказва в междинната позиция на националсоциалистическа държава, която обаче не възнамерява да национализира стопанството, защото това противоречи на западната традиция, а ликвидацията на частната индустриална собственост е поантата на болшевизма. Но Германия се оказва инфектирана с тоталитаризъм и така разкрачена между Запада и Изтока, тя се оказва длъжна да оправдае отстъплението си от индивидуалните права за сметка на колективните, което се оказва непосилна задача. Днес Изтока повтаря грешката на Германия, но за разлика от нея, го прави не под натиска на обстоятелства, а заради властолюбие и безотговорност, като се надява да привлече Германия на своя страна.
цитирай
58. iuliuscaesar - постинга е страхотен, много ми х...
10.11.2015 18:44
постинга е страхотен, много ми хареса. скандинавците прекалено късно излизат на историческата сцена, но за сметка на това много брутално и с много широк обхват на действие. нещо като славяните. правя паралел с тях нарочно щото нали някои гении твърдят, че не можело изведнъж да се появят и да са толкова силни и т.нат.
от време на време стават такива експлозии.

иначе направи един постинг за Харлд Хардрат, любимият ми северен владетел, но не защото е разорил България както някои би ме уязвил, а поради уникалната му биография.
цитирай
59. elcho - Още за Швеция и Русия.
10.11.2015 19:33
Забравих да отбележа, че преди няколко години, Швеция отправи официялна молба към Европейския Съюз да се направи компромис и да отпаднат визите на Русия само за Швеция.Но им беше отказано. - И ако Вие се чудите на Шведите, аз и germantiger НЕ!
цитирай
60. slavianstvo - germantiger
10.11.2015 20:08
Ами как да кажа, една империя не се появява защото на някой му се иска империя, а защото не може иначе. И Рим, и САЩ, и Русия в един момент са се изправяли пред дилемата експанзия или свиване със сепарация.
Елфически кралства има само в приказките но Русия не е най-лошият господар, възможностите за вертикален растеж на представители на народностите не са били лоши, в това отношение може да се сравни с Рим и Византия. През ПСВ конната гвардия, т.е. цветът на петербургската аристокрация, се е командвала от Хусейн Хан Нахичевански, един мюсюлманин стигнал до чин генерал-адютант. Това на практика значи няма друга горна граница освен принадлежност към императорската фамилия. В Британската империя никога не е имало нещо подобно, в САЩ почва едва след 1960те години, в Османската империя условието е било да приемеш исляма, за да заемеш какъвто и да е военен или административен пост.
Англосаксонските, испански, холандски, португалски и т.н. колонизации са протичали с избиването не само на цели народи, ами дори и на животински видове по суша, въздух и море. Руснаците правят нещо чак такова само на Аляска, и то не държавата, а търговските фактории.
Полша? Полша винаги щом Русия изпадне в криза и слабост я напада и то винаги с намерение да я затрие. Литовското кралство същата работа. Какво да правиш с такива съседи мили.
Или нека си представим, че Русия я нямаше или че беше свита до Московско княжество. Вероятно тогава всички народи от Средна Азия и Кавказ щяха да живеят независими, в хармония, мир-дружба-дъвка? Една част щяха да са разделени между Турция и Персия, други глътнати от джунгарите с подобаваща сеч, после върху тюркския пояс щяха да се хвърлят манджурите, а след тях щяха да довтасат япончугите с корейците и край.
цитирай
61. get - - Първо впечатлен съм от препратката К. Кастанеда - "преобразяване" в гарван ... а прякора на първият унгарски крал Матиаш "Корвин" ... ?
10.11.2015 20:30
germantiger написа:

Рзбира се, маса народи имат такива войски "съюзи" или "касти" - исрторията сочи ...

... означава точно ПЪРВАТА ПОСВЕТИТЕЛСКА СТЕПЕН на ГАРВАНА във ВОИНСКИТЕ ОРДЕНИ ... както примерно Дракула (за принцепса Владимир) - е воинско-окултна степен ДРАКОН!
- Според това, което е известно на мен "гетският-брухо"(?), по въпроса ... същият е членувал в окултно-воинският орден на "Зеленият дракон" !!
germantiger написа:

за 3-те кораба е мит, били са разбиура се десетки или дори хиляди през вековете, а рпо по точно с кораби и миграция англите, ютите саксите правят Британия в амсата си англо-саксонска

- виж ПОРТЕДИЦАТА С КОРАБИ В КРАЯ НА ПОСТИНГА МИ, 3 не са били и векове преди тези

- а про по ако държиш на митове ...:
СКИТИТЕ ПРОИЗЛЕЗЛИ ОТ КРЪСТОСКА МЕЖДУ ЗМИИ И ХОРА, ТАКА КАК СИ ЗМИЬО?
- хуните произлезли от вещици и горски уроди ...
Мисълта ми е след 3-те готски кораба добре, а след змиите, вещиците и уродите още по-добре
...
...

- Специално за ИСТОРИЯ на корабоплаване и корабостроене - Не се "закачай" с мен - шЪ тЪ разнищя :))) - ако вземем да си приказваме за кораблестроенето във Скандо-Финия - съмнявам се ... дЪл можеш излезе напредЯта ми!! :)))

- Само ще кажа - Позоваването ти на ДРАКАРИ къмто ВРЕМЕ на ГОТСКОТО пришествие, в южно Ост Зее (Защо ли наричат германците така "родната им" Балтика/или/Море маруза:))) ДРАКАРИ ОЩЕ Е НЯМАЛО ... или транспортните съдове с име "кнарове"(и още две наименования)!
- Най-големият археологически документиран "дракар", на които са викали още и ландскип! - Е този, от IХ-ти век(втора половина) на ярла Улаф Грейстадлав (завареният син на кралица Оси) ... намерен на остров Зееланд.
Освен сто и двадесетте гребла е имал и ветрилно стъкмяване ... водоизместимост 28 тона, с бойни кули на носа и кърмата ... приблизително е можел да превозва около 150 човека.
- Но пак казвам, това е от ... ? - IX-ти ВЕК ... ано домине!?! (Забележка: а по известните поради това, че са изложени в музея на Осло, "дракари" от Гокстед и Озберг - са значително по-скромни от този на ярла Улаф!

- Инак ПЪРВИЯТ ДОКУМЕНТИРАН КОРАБ ... бледо подобие(!) на бъдещите ДРАКАРИ е този от Алзен, известен още и като "корабът от Хьортшоринг". Датировка края на IV-ти, начало на V-ти век !
- Защо КАЗВАТ ЧЕ Е ПРЕДОБРАЗА НА ДРАКАРИТЕ!
- Защото за пръв на него е документирана бордова обшивка "тип клинкер"(!) ... За непосветените, това означава "чрез припокриване дъските на обшивката на борда" !

- Мислех да пиша и за престолонаследието във връзка с Рюрик, ама ... засега, желая ти - Поздрави и успех!!

П.П.
Докато приключвах този пост, щях да пропусна факта, че те е "налазило" едно "славянче" ... само да се питам, както ни плаши с "япончугите":))) - да не вземе след време и той да преживее "евразийско" прераждане, както стана и с товарищ Путин ... и с личният му ментор, баш-евразиеца "дисидента" (слагам го в кавички предвид произхода му на генералско чадо) другаря Дугин!

- Мда-а? - Да скифы мы ... ама защо от "скифы" - решиха сега да стават "евразийци" .... ?
http://blog/comedit.php?id=4809290
цитирай
62. elcho - Документираният " дракар ", на който са казвали още " ландскип " е...
10.11.2015 22:22
" ландскоп "----Като цяло коментара ти е компресиран, но и много точен !
цитирай
63. germantiger - ...
11.11.2015 00:32
iuliuscaesar написа:
постинга е страхотен, много ми хареса. скандинавците прекалено късно излизат на историческата сцена, но за сметка на това много брутално и с много широк обхват на действие. нещо като славяните. правя паралел с тях нарочно щото нали някои гении твърдят, че не можело изведнъж да се появят и да са толкова силни и т.нат.
от време на време стават такива експлозии.

иначе направи един постинг за Харлд Хардрат, любимият ми северен владетел, но не защото е разорил България както някои би ме уязвил, а поради уникалната му биография.


За Харалд Хардрада вероятно ти знаеш повече и би направил по-издържан постинг, аз не се вълнувам особено от викингската тема, но ршеих да сменя "десена" и ще направя още един подобен постинг, но там историческото ще е повече и по-сериозно ;)

Благодаря за оценката на постинга!
цитирай
64. germantiger - ...
11.11.2015 00:34
elcho написа:
Забравих да отбележа, че преди няколко години, Швеция отправи официялна молба към Европейския Съюз да се направи компромис и да отпаднат визите на Русия само за Швеция.Но им беше отказано. - И ако Вие се чудите на Шведите, аз и germantiger НЕ!


Ако шведите са пожелали това, значи не са у рд ;)

Съвсем сериозно - миналото на онези княжества в микс от скандинавци и руснаци и даже българи, едва ли е от значение прд днешните руски лайна от типа на проститутки и руска мафия!
цитирай
65. germantiger - ...
11.11.2015 00:36
slavianstvo написа:
Ами как да кажа, една империя не се появява защото на някой му се иска империя, а защото не може иначе. И Рим, и САЩ, и Русия в един момент са се изправяли пред дилемата експанзия или свиване със сепарация.
Елфически кралства има само в приказките но Русия не е най-лошият господар, възможностите за вертикален растеж на представители на народностите не са били лоши, в това отношение може да се сравни с Рим и Византия. През ПСВ конната гвардия, т.е. цветът на петербургската аристокрация, се е командвала от Хусейн Хан Нахичевански, един мюсюлманин стигнал до чин генерал-адютант. Това на практика значи няма друга горна граница освен принадлежност към императорската фамилия. В Британската империя никога не е имало нещо подобно, в САЩ почва едва след 1960те години, в Османската империя условието е било да приемеш исляма, за да заемеш какъвто и да е военен или административен пост.
Англосаксонските, испански, холандски, португалски и т.н. колонизации са протичали с избиването не само на цели народи, ами дори и на животински видове по суша, въздух и море. Руснаците правят нещо чак такова само на Аляска, и то не държавата, а търговските фактории.
Полша? Полша винаги щом Русия изпадне в криза и слабост я напада и то винаги с намерение да я затрие. Литовското кралство същата работа. Какво да правиш с такива съседи мили.
Или нека си представим, че Русия я нямаше или че беше свита до Московско княжество. Вероятно тогава всички народи от Средна Азия и Кавказ щяха да живеят независими, в хармония, мир-дружба-дъвка? Една част щяха да са разделени между Турция и Персия, други глътнати от джунгарите с подобаваща сеч, после върху тюркския пояс щяха да се хвърлят манджурите, а след тях щяха да довтасат япончугите с корейците и край.


Дойде на моя, а именно няма добра империя или недобра - всичко е сила и интерес и борба. Според теб литовци и поляци искат да ликвидират Русия, а горката тя накрая ги ликвидира от доброта и винаги защото е застрашена - сериозно ли това е матрицата в главата ти?!

Впрочем това е в главата на милиони българи и руснаци, също сърби и белоруси и до там в Европа.

Според теб Русия е затрашена от тези или онези и може да ги мачка, а те не са застрашени от нея и оравилно са бити - много интересно - желязна логика!

Мисълта ми е - руснаците не са лоши за мен, но не са и добри както явно саза теб, впрочем за теб като руснак има основания да са добри и ок,но обективно погледнато те са като Литва и като Полша - всички се борят, но надделява Русия - просто факт, аче литвци два пъти влизат и палят Москва, а поляците мисля веднъж - такае и те винаги са настъпвали срщеу руснаците, спор няма.

...

Забелязвам, че си отминал с мълчание неща в които няма как да ми възразиш и аз те коригирах - загубите на България в десетки хиляди именно в руския лагер, вашата агресия векове, повтарям векове наред срещу всякакви азиатци, кавказци и европейци.

...

Що иде реч с твоя пример за неруснаците в империята на ръководни постове - прав си, не бях се замислял за кавказци или азиатци или мюс'лмани, за геманците знам на руска служба, но за другите не съм се замислял и в този ред на мисли приемам написаното от теб като сравнение с други империи.

...

Разбира се, че ако нямаше Русия то нямаше да има "вакуум" или празно (защото "празното" не е вакуум впрочем). Естествено тогава щеше да има други играчи, други империи, други държавности и жестокости.

Не можем да гадаем или поне несигурно е да гадаем какви щяха да са тези империи,но нека ти напомня за руската Тюрьма на народите - тъмницата, зандана за народите. От друга страна убеден съм почти сигурен, че ако империя на изток беше нещо мюс'лманско или монголоидно щеше д е още по-диво - това да.

Също така аз не желая слаба Русия или маргинализирана или смачкана на фона на еидн Китай и един Ислам все по-нагъл и мачкащ, за това аз предпочитам силна Русия.
цитирай
66. germantiger - Гет, Гет ;) гете внимателно чети, не така витиевато и йезуитски :)
11.11.2015 00:57
Никъде не съм споменал готски драккари, мисля, че дори фантазиращ трак като щапаров или великобългарин като Спароток не би съзрял драккари дори в траките... а това ме води към интересно сравнение впрочем мда...

- имаме траки които според вас са в Египет, Индия, вероятно в Балтика, в Ирландия и може би, в Британия, спроед някои дори траки в Америките, а те драккари също нямат... КАК Е ВЪЗМОЖНО ТРАКИТЕ ДА СА НАВСЯКЪДЕ БЕЗ НЯКОГА ВЪОБЩЕ ДА СА БИЛИ ФЛОТОВОДЦИ НА НИВО, виж недолюбваните от вас гърци са били спецове в това, та траките са навсякъде но ти веднъж не задаваш въпроса как

- от друга страна Скандинавия която е много по-близо до земите на Балтика ти се струва непосилна за германите преди векове... интересно гете - как така германите не могат да заселят и плават в задния си двор, а траките могат да са през континенти без да имат никога флотоводенето на северните мъже, интересна парадигма чини ми се, но не се затормозявай с нея - науката знае отговора

...

Германската дума за море поне днес е Меер, а Маре мисля беше латинската, учил съм латински едно време, но в момента не поглеждам останалите ми от тогава учебници, че и речник (тухла), та мисълта ми е какйво намекваш с думата за море, че е тракийска, палеобалкнаска, славянска или българска (каквато не е),но дори да беше как според теб думата решава народите, техните миграции и произход. Ако спроед теб една или 10 думи определят ареал, то всеки сериуозен човек ще ти намигне индо-европейски и ще ти спомене, че се заблуждаваш, а най-интересното е, че може дори да те попита аджеба колко са тракийските думи, щото те са шепа в науката, поне засега. Казвам за науката, защото за Спароток вероятно бяха 200 или 500, а знаеш ли КОЛКО СА ГЪРЦКИТЕ, ЛАТИНСКИТЕ ИЛИ СДТАРОГЕРМАНСКИТЕ - ПРИМЕРНО СТАРОАНГЛИЙСКИТЕ, та думата море дали ще се изгуби в семверния океан от думи, саги, факти и сериозност?

И аз мислех да пиша за Рюрик, но като се сетих, че за този скандинавец са писани стотици книги съжалих траки и славяни и българи...
цитирай
67. germantiger - Към Гет продължение
11.11.2015 02:06
Извън шеговития ми "тон" в предходния рекоментар, нои всъщност задаващ сериозни въпроси и впрочем показващ как вие не виждате гредата във вашето око, но сламката в чуждото откривате, сериозно ти казвам:

- разбира се, че миграциите не са дело на мит или на 3 кораба. Разбираемо е, че готите се "спускам" от Скандинавия вероятно векове наред и с норнмално е да предположим стотици кораби. Такива са маса миграции ипримери в историята могат да се предложат.

- от друга страна предполагаемикте миграции на траките често не се потвърждават нито от здравата и нормална логика, нито от мауката до момента или поне не от установените становища, за други с право може да има съмнение че са факт и вероятно са били факт.

- циркулирането на съмнения, парчета, фрагнентарно "знание" по избор от съмнителни източници и намеци не е сериозна позиция, а наука въобще не би могло да е. Да има маса аргумевнти или теории за едно, но ти или някой друг уверно да твърди друго с по-малко аргументи, по-малко познание от маса и поколения учени преди, но и сега е...

...

Уважение към твоите познания и търсене, съвсем сериозно респект към товакоето търсите и четете,но в желанието си да утвърдите една теза вие се опитвате да надскочите сянката си - хем се заблуждавате, че тезите ви са сигурни и истинни, хем може да се получи комично като се сблъскате със знаещ историк и се е случвало така комично впрочем.

Добре се "засилвате" и с това аз проблем нямам и не бих опонирал това търсене или част от спорното ви знание,но историята не е нито скок дължина нито на височина.
цитирай
68. germantiger - Към vmir
11.11.2015 03:07
Мога да преповторя с мои думи повечето от твоите коментари, за да се съглася с повечето в тях. Мога да ги цитирам, за да се забележат и пак прочетат от други.

Казвам, че твоите коментари са полезни под постинга, защото провокират размисъл, демонстрират много и ралзични връзки и препращат към какво ли не, мащабни са като размах и катодълбочина.

Ще маркирам само някои разлики с теб, съгласието ми с твоите мисли е МНОГО повече и в маса "пунктове", но ето разликите често пъти само в нюанси:

- героите не са само позлвани от някого и за нечии цели, до голяма стеен си прав, примери може да дадеш много, азсъщо ще ги подкрепя,но героите са възпитавали поколения деца, младежи, да не кажа понякога цели общества и то не винаги в онзи отрицателен по-скоро смисъл който ти показваш. Едни сафги са възпитавали векове маса племена и народи на север, както и митове маса народи на юг от които примери не винаги са се ползвали властниците. Примерно детето момче слкандинавец е имало нужда точно от тези примери за да оцелява, нежели властника за някаква партийна игра в онези векове;

- мисля, че идеализираш или ахйде не идеалиазираш но имаш по-чиста или по-възьвишена или по-устремна и ясна представа за запада, отколкото всъщност той залсужава. казвам, че запада далеч не винаги се е развивал разумно, планирано, хуманистично или дори в смисъла на обществения договор. Струва ми се, че извисяваш някои моменти в западната да я наречем история с малко повече стъпала нагоре отколкото я заслужават, но разбира се, може и да си прав;

- също така в твоето обяснение или "визия" за Гемрнаия презь ВСВ има прекалено много диалектически материализъм казано на шега :), мисълта ми е, че ти полагаш една неотменима обективност според теб, която обяснява и едва ли не почти не дава друга алтернатива в онова време, като образ на национал-социализма поставяйки го в едни ясни за тебе "рамки" на които той става "жертва" или просто ги осъществява. Може да си прав, но на мен така затворената на пръв поглед система не ми изглежда така статична или предначертана и предварително решена.

Въобще поставяш въпроси и модели и възможности за мисъл и дискусия които заслужават отделни постинги и ако ти пишеш такива - ще се радвам да ми ги линкваш или поне сигнализираш. По размах и подход към проблемите мисля, че имате общо с Виктор Кордон, а сравнението или твоето "отпращане" към днешния путински вождизъм е фубндаментално и според мен абсолютно. Примерните с поговорките бяха удоволствие да прочета и оригинални идеи за да се замисля, чудесни попадения!
цитирай
69. germantiger - И тоново ще цитирам твоиъте коемтари от вчера:
11.11.2015 03:14
КОМЕНТАРИТЕ НА VMIR

Явно величието и величаенето, както героизмът и героизацията са изконни човешки нужди. Изглежда, че образът на боеца, героя е основополагащ за човешкото светоусещане и мислене. А от различията на представите за него тръгват недоразуменията и конфликтите на всяко ниво. Интересното е, че независимо от различията, на практика всички отдават предпочитания и симпатии на защитника пред завоевателя. Затова всеки агресор полага максимални усилия да се представи като защитник, а някои дори като освободители, което по отношение на цял народ или нация е логически абсурд, намиращ почва в безпросветните и цивилизационно изостанали общности, копнеещи без усилия да станат част от нещо по-голямо или признато от останалите. Всичко това е израз на нуждата от сигурност и просперитет, възможността за които идва със забогатяването.

А начините за забогатяване могат да бъдат сведени до два – кражба или съзидание, които корелират с агресията и защитата. Има много удачна българска поговорка, отчитаща неизбежната злоупотреба с понятията: “Амсалак лозе копае, юнак вино пие”. Без да оспорвам официалното световно първенство на германците във философията и рационалността, тази скромна българска поговорка казва повече от тонове философска литература. Защото един бай Ганьо ще я намери безупречна и еднозначна в най-буквалния й вид, друг ще забележи и оцени находчивата сговорчивост на иронията в нея, а трети може да намери в нея потвърждение на редица философски и социологически постулати.

Каквото и да си говорим обаче, въпросът пред малцината родени за да станат герои или юнаци е един – за какво си заслужава да умре човек? Независимо от личчната им преценка, страничният и повърхностен отговор е неутешителен – за власт и привилегии. (Трудно е за вярване, че някой ще посегне на близките на един добродетелен и безстрашен юнак само за да си спечели яростта на неговата реакция.) Нито Ботев, нито Левски щяха да бъдат настоящите национални герои, ако Сульо и Пульо не беше ги използвал като знаме в най-нелицеприятните си домогвания до властта, а това се отнася до всички герои изобщо.

И няма по-изкушаващо и лесно средство за запазване на властта от лъжата – колкото по-безскрупулна и безсрамна, толкова по-неотразима в момента. И колкото по-повтаряна и поддържана със силата на държавните институции – толкова по-деморализираща и демотивираща, превръщаща управляваните в маймуни с ракети, залъгвани с претекста, че те са най-добрите и миролюбиви хора на света. Система, в упорстването на която медиите попадат в ръцете на управляващите, институциите прикриват и защитават лъжите и безобразията им, децата са научавани от малки, че другите нации искат да ги поробят.

И всички се прехласват пред измислени минали геройства, а държавният глава е обсебил функциите на всички герои по света не по силата на негово благородство или мисъл, а защото е представен за последният непобедим комиксов герой, който единствен знае как и може да спаси нацията. А възрастните знаят и разбират всичко останало не по-малко от бабата на нашия съблогър ВВ1951, която отивайки на опера, разбрала Маркс, и не по-зле от бай Ганьо, който отивайки на опера, показва колко е наясно с любезността във Виена: “Санким, честна ли е, знам ги аз тукашните жени”, а малко по-късно с героичния си отпор към служителя по реда: “кого ще уплашиш, бе?”. За немалко нашенци няма по-възхитителен героизъм от този на облещения бай Ганьо, който отказва да напусне операта и предизвиква смеха на публиката. И с путинска реторика ще изреват като ранени в сърцето пантери в защита на бай Ганьо: “Ама нали има права, пък и билет си е платил!”. А после ще заповтарят по путински колко лицемерен и надменен е Западът към нашите славянски културни заслуги...

И се сещам за английската ливада, която се нуждаела от 300 години грижи. Както и за “Магна Харта” отпреди точно 800 години. С която са отнети права на краля и са дадени права на поданиците му. Формулирани са свободи и права на гражданите. А също така е отделена религиозната от светската власт. Пак в Англия. После векове наред се водят войни и се правят революции, за да се създадат и накарат да работят институции в защита на тези свободи и права. И неслучайно индустриалната революция и търговското замогване започват пак в Англия. Защото, когато са ограничени възможностите за забогатяване чрез грабежи и насилие, хората развиват технологиите и после продават произведеното. И пак неслучайно държавите от типа “маймуни с ракети”, където патриотизма се разбира като лоялност спрямо върховния и незаменим вожд, са технологично и стопански изостанали. Защото забогатяването от лоялност е за сметка на обедняване на останалите, а забогатяването от производство е общонационално достояние.

Прав си, че Западът е построен върху безброй отрязани глави и реки от пролята кръв, но това важи и за Изтока. Съществената разлика според дълбокото ми убеждение е в това, на Запад режат главите основно по закон, а на Изток – за опазване престъпната власт на Вожда и обкръжението му. А за престъпници на власт не е особено трудно да накарат институциите да имитират законност. Особено когато са в ролята на супергерои.

Ще завърша с това, че през последните години за Нобелова премия неколкократно е номиниран един турски икономист, който в сътрудничество с още двама американски професори математически доказва, че икономическия просперитет е тясно свързан с качеството на работа на институциите и ефективната законова защита на собствеността.

Ето заради всичко това съм донякъде въздържан по темата за героите, защото героизмът е лично отношение, което може да бъде използвано например за налагане на байганьовщина, която не е само роден феномен, а източен, който и днес се инспирира и поддържа по геополитически съображения.

И още нещичко по въпроса – ако плъзнем бегъл поглед върху историята от последните 800 години на Запада и Изтока, ще забележим много отчетлива разлика в мотивите за граждански и междунационални ексцесии и войни. Започвайки от Magna Carta Libertatum през 1215, преминавайки през Ренесанса, Просвещението, френските моралисти и философи, английските утописти и политикономисти, буржоазните революции в Англия и Франция, войните за спасяване идеалите на революциите, събитията и мотивите за независимостта на САЩ, декларирани по европейска традиция в Декларацията на независимостта и конституцията на САЩ, сблъсъците за стриктно придържане към приетите документи, закони и принципи, като изключим модерното му формално привнасяне, почти нищо от това го няма в Изтока, и ако на някого там му пука за всичко това, то е единствено от гледна точка къде има слаби места за евентуално нахлуване и окупация. Болшевиките първоначално заклеймяват агресивността на Руската империя, но по-късно логично я възраждат под претенцията да оглавят “неизбежните” революции за освобождаване на народите от “гнета на капитала”.

Германия се оказва буферна зона между западните пристрастия към законността и правата на човека от една страна, и пълното им игнориране на изток под претекст, че са фалшиви и ще бъдат заменени с истински като бъдат изтребени всички, които се придържат към “старите” представи. И Германия се оказва в междинната позиция на националсоциалистическа държава, която обаче не възнамерява да национализира стопанството, защото това противоречи на западната традиция, а ликвидацията на частната индустриална собственост е поантата на болшевизма. Но Германия се оказва инфектирана с тоталитаризъм и така разкрачена между Запада и Изтока, тя се оказва длъжна да оправдае отстъплението си от индивидуалните права за сметка на колективните, което се оказва непосилна задача. Днес Изтока повтаря грешката на Германия, но за разлика от нея, го прави не под натиска на обстоятелства, а заради властолюбие и безотговорност, като се надява да привлече Германия на своя страна.
цитирай
70. vmir - Една забележка, ако ми позволиш – за “Диалектическия материализъм”
11.11.2015 09:29
Това понятие е рожба на т.н. “Научен комунизъм”, дело на поколения “учьони”, натоварени със задачата да обосноват научно болшевизма като върховно постижение на научната мисъл и практика.
Дисертациите и книгите за налагането му са безброй.

В действителност обаче, понятието е плод на грозна спекулация, защото Диалектиката и законите на диалектиката са формулирани от великия германски философ Хегел и са приети в марксизма дословно, въпреки, че Хегел е оплют безапелационно защото като приемал за разумни монархизма и мирното развитие, отричал “движещите сили на революцията”. И тъй като сам Маркс вижда в Диалектиката най-силната опора на властта, той се нуждае от един фокус-бокус, за да легитимира чрез нея “Диктатурата на пролетариата”, която ще бъде упражнявана от превратаджиите, които ще освободят народите от гнета на капитала.

Затовя гепват Диалектиката на Хегел, като заявяват, че тя доказва развитието като “естественоисторически” процес, който няма нищо общо с религията и вярата, които трябва да бъдат преориентирани или дори заличени в съзнанието на хората и я приписват на Маркс под етикета “Диалектически материализъм”. За да бъде измамата по-успешна, намесват още един немски философ – Фойербах, който, макар и далеч от класата и проблематиката на Хегел, се оказва безценен, защото е измежду немногото философи, заклеймяващи религията...

Днес едва ли може да бъде намерен учен, (освен ако не е бил на хранилка в тази далавера), който да привижда в “Диалектическия материализъм” научна система.

Путинския вождизъм не е нищо ново. Болшевиките измислиха как да прескочат "капитализма", и от феодализъм да скочат направо в комунизма, въпреки, че според диалектическия материализъм всичко върви само по естествения ход на нещата. Днес пък повтарят, че щели да прескочат демокрацията със симбиоза между държава, църква и превръщане на законите в химери. Прав е Мао, като казва, че идиотите в Кремъл ще върнат Русия в средновековието.
цитирай
71. germantiger - ...
11.11.2015 10:09
Чудесно знам това за Хегел и това не е забележка, а бележка, ремарк или допълнение ;)

Впрочем за мен няма нищо лошо или "мърсно" в диалектиката, тя е дори ОТПРЕДИ ХЕГЕЛ, а Хегел направих опит преди няколко гидини да чета и признавма почти нищо не разбрах - беше непостижим за мен, както и не само з мен впрочем.

Аз обаче съм притеснен от друго - дори русия да се върне в някакво Средновековие вероятно ще я има, докато запада като такъв мисля, че умира.
цитирай
72. wolfy - Енциклопедичен постинг
11.11.2015 12:58
Доста информация си ни предложил, тези неща по памет ли ги пишеш? Знам, че четенето развива паметта, но ти вече явно си го усъвършенствал това ти умение.

Това за индианците не ме изненадва изобщо - диващината и издевателствата са добре характерни за масата монголоиди. А по филмите слушаме за "индианска чест,достойнство и хармония с природата". Силно е преувеличен и т.нар. "геноцид над мирните индианци" (това е още един метод за упражняване на "бяла вина", пораждащ комплекс за малоценност). Има изследвания предлагащи силни аргументи в полза на това, че американците (европейците) пристигат в континента през периода 25-17 хил. пр.н.е., т.е. преди да е имало каквито и да е индианци там (те пристигат около 11 хил. пр.н.е. апропо НЕ те са "кореняците"). А това, че там е имало европейци преди всякакви монголоиди още преди да са пристигнали, променя значително фактите. Къде изчезват белите хора, дошли 10 хил. години преди индианците? Това предопределя, че може да се спори, кой над кого всъщност е извършил геноцид.

П.С. Тигре, знам, че си почитател на филми за нормани/викинги/варяги за това ще ти препоръчам един нов сериал, казва се "Последното кралство" (The last Kingdom). Правен е по книга за саксонските хроники със знаменитият автор - Бърнард Корнуел.
цитирай
73. wolfy - Сега се сетих и още нещо, от филма ...
11.11.2015 13:13
Сега се сетих и още нещо, от филма 13-тия воин, тези с които воюваха варягите, във филма бяха наречени вендоли (вандали?!) четейки твоят постинг, виждам приликата им с берзерките с изключение, че там бяха представени като канибали.
цитирай
74. vmir - 71. germantiger, Прав си – Panta Rei!
11.11.2015 14:20
Пък и не можеш да си съвсем щастлив, ако съседите ти размахват заплашително брадви и лопати и дебнат кога ще си забравиш отворен прозореца, за да ти отмъкнат я нотбука, я някоя и друга книга, на която да си напишат името и да я сочат като доказателство, че те превъзхождат по информираност, знания или култура. Да се хвалят пред махаленските гамени колко лесно се краде от теб и колко си бъзлив, че не се биеш, когато ти отмъкнат стария часовник, който ти все забравяш да изхвърлиш. Или да се подиграват децата им в училище на твоите колко са тъпи, че вярват в Дядо Коледа или, че са зубъри, щом се справят добре с учението, а ти си мошеник, защото не караш раздрънкана кола като тяхната.

Както казва Шварценегер: “Всеки съчувства на слабия. А завистта трябва сам да си я заслужиш!” На всичксото отгоре, “Благородството задължава.” – не можеш да си позволиш да крадеш, лъжеш и мамиш, за да се тупаш в гърдите като тях колко си велик, щом не ти пука, че може да те окошарят. Няма как да се затвориш завинаги зад дебели огради от цялата тая паплач, която постоянно подстрекават, че е бедна защото ти си богат, че е естествено ти да си ограничаваш нуждите, но не и паплачта, която ненавижда всяко умствено и физическо усилие, защото вече знае и може всичко.

Накрая, за да не ти подпалят всичко, ще се опиташ да обичаш тази паплач с всичките й “културни” особености и даже ще търсиш начини да ги оправдаеш и приемеш част от от тях, за да ги склониш да не упражняват онези, които са най-опасни или най-деструктивни. И това е вечната игра на паразитиращата лична или групова “култура”, за която най-важно е да претендира, за да бъде щастлива от постигнатите отстъпки. Или, докато не изчерпа търпението и на най-търпеливите и не събуди звера и в най-големите хуманисти...
цитирай
75. slavianstvo - germantiger
11.11.2015 14:31
"germantiger" написа:
Дойде на моя, а именно няма добра империя или недобра - всичко е сила и интерес и борба. Според теб литовци и поляци искат да ликвидират Русия, а горката тя накрая ги ликвидира от доброта и винаги защото е застрашена - сериозно ли това е матрицата в главата ти?!

Впрочем това е в главата на милиони българи и руснаци, също сърби и белоруси и до там в Европа.

Според теб Русия е затрашена от тези или онези и може да ги мачка, а те не са застрашени от нея и оравилно са бити - много интересно - желязна логика!

Мисълта ми е - руснаците не са лоши за мен, но не са и добри както явно саза теб, впрочем за теб като руснак има основания да са добри и ок,но обективно погледнато те са като Литва и като Полша - всички се борят, но надделява Русия - просто факт, аче литвци два пъти влизат и палят Москва, а поляците мисля веднъж - такае и те винаги са настъпвали срщеу руснаците, спор няма.

Там е работата, че не ги ликвидира. Днес има и полска, и литовска държави, и то по-големи, отколкото им се полага общо взето. Русия може да не е по-добра, но не е и по-лоша от тях, просто по ред причини е станала по-силна. Като казвам за правдата имам предвид че Русия има право да е империя и велика държава колкото всеки друг който успее да го достигне. През 50-те години когато френските вестници почват да плюят САЩ заради Гватемала американците им отвръщат гледайте си работата няма какво да ни обвинявате за същото което сте вършили три века.
"germantiger" написа:
Забелязвам, че си отминал с мълчание неща в които няма как да ми възразиш и аз те коригирах - загубите на България в десетки хиляди именно в руския лагер

Не, защо, аз казах още с първия си пост, че България води тая война ненужно и за изкупление. България обявява война на Германия на 5 септември и нямаше как да не я води ако искаше да остане на картата, независимо в кой лагер. И последствията от нея въобще не могат да се сравнят с тези от ПСВ.
цитирай
76. germantiger - Към славянствонсйто
11.11.2015 21:37
Именно - Полша, Литва, Франция, Германия никой не ликвидира Русия също!

Грешиш и в другото - БЪЛГАРИЯ НЕ ВОДИ ВОЙНА ЗА ИЗКУПЛЕНУИЕ, ТЯ НЯМА ГРЯХ ПРЕД СССР ИЛИ НЯКОЙ ДРУГ.

Ако следваме твоята логика веднага трябва да заявим и защото е твоя тази логика ти ПЪРВИ ТРЯБВА ДА ЗАЯВИШ СЛЕДВАЩОТО:

- тогава според тази твоя логика рязането на руски глави в дагестан и чечня беше изкупление

- тогава русия трябва да води ощше войни и да гори с още самолети във въздуха за изкупление

- руснаци вкл. деца трябва да умират в още блокове взривени от терористични мюслиатентати за изкупление

И ако не знаше какво има да изкупва русия веднага ти казвам

вие владяхте и смазахте над 100 народности с война
вие ги владяхте векове наред
над някои от тях вършехте геноциди
катои комунисти и руснаци вършехте чутовни геноциди над своите народи но и над неруснаци

ето това има да изкупувате следвайки ТВОЯТА ЛОГИКА, която не е логика за мен, но за теб явно е

И още нещо - в главата ти типично за маса руснаци и българи е сметище - сметище от къжи и пропаганда - вие винаги сте жертва, винаги добри и винаги справедливи, не бе, вие сте скотове като всички останали имперци в историята одри понякога повече - е това е, а и да - понякога като вички империи сте били висота, култура и ръка за изостаналкитъе региони и това - така е. Нищо повече, нищо специално.
цитирай
77. germantiger - Към wolfy - Благодаря за посещението в блога
11.11.2015 21:49
Абсурд да пиша това по памет ;)

Обикновено чета няколко или една книга и след това решавам да направя постинг върху една книга или микс от няколко.

После подбирам първо изображения и клипове като по-лесна и бърза част, а и като естетическа за мен мотивация и след това започвам набиране и превод от книгите, защото аз на български почти не чета - това, което ме вълнува на български не е издадено и специализирано, не защото имам нещо против българския език - нямам, но на бг няма почти нищо на ниво от темите, които са "мои".

За първо път чувам за толкова хиляди години преди новата ера и бели в Америкките, аз съм скептичен към такива информации, но ги допускам за възможни, ако това е истинно, то това коренно променя много "неща", фундаментално ги променя!

Не знам за този филм и сериал, ще го потръерся в замунда и зелка дано го има, в ютуб не ми е удобно да гледам.
цитирай
78. germantiger - ...
11.11.2015 21:52
vmir написа:
Пък и не можеш да си съвсем щастлив, ако съседите ти размахват заплашително брадви и лопати и дебнат кога ще си забравиш отворен прозореца, за да ти отмъкнат я нотбука, я някоя и друга книга, на която да си напишат името и да я сочат като доказателство, че те превъзхождат по информираност, знания или култура. Да се хвалят пред махаленските гамени колко лесно се краде от теб и колко си бъзлив, че не се биеш, когато ти отмъкнат стария часовник, който ти все забравяш да изхвърлиш. Или да се подиграват децата им в училище на твоите колко са тъпи, че вярват в Дядо Коледа или, че са зубъри, щом се справят добре с учението, а ти си мошеник, защото не караш раздрънкана кола като тяхната.

Както казва Шварценегер: “Всеки съчувства на слабия. А завистта трябва сам да си я заслужиш!” На всичксото отгоре, “Благородството задължава.” – не можеш да си позволиш да крадеш, лъжеш и мамиш, за да се тупаш в гърдите като тях колко си велик, щом не ти пука, че може да те окошарят. Няма как да се затвориш завинаги зад дебели огради от цялата тая паплач, която постоянно подстрекават, че е бедна защото ти си богат, че е естествено ти да си ограничаваш нуждите, но не и паплачта, която ненавижда всяко умствено и физическо усилие, защото вече знае и може всичко.

Накрая, за да не ти подпалят всичко, ще се опиташ да обичаш тази паплач с всичките й “културни” особености и даже ще търсиш начини да ги оправдаеш и приемеш част от от тях, за да ги склониш да не упражняват онези, които са най-опасни или най-деструктивни. И това е вечната игра на паразитиращата лична или групова “култура”, за която най-важно е да претендира, за да бъде щастлива от постигнатите отстъпки. Или, докато не изчерпа търпението и на най-търпеливите и не събуди звера и в най-големите хуманисти...


Описал си духовито и истинно действителността днес в "германия" или в някои села и квартали на "българия" контактуващи с мангали!

Мен ме вбесява още нещо - дали вече не сме във фазата КЪСНО Е ЛИБЕ ЗА КИТКА
цитирай
79. get - 66. germantiger - Гет, Гет ;) гете внимателно чети, не така витиевато и йезуитски :) + продължение !
11.11.2015 23:26
- Първо за "великите мореплаватели" гърци - Заинтересувай, се как наричат ... с какви думи корабите си? Защото кораб ... ще да е дошло при нас от "кухо" - Нещо както българските думи за "кора"(на дърво) или кухо дърво "коруба"! Да не говорим, какво пишат самите гърци - Кой е изобретателят на "котвата" и "платното" :))) !?

- По отношение на "мореплавателите" ГОТИ?
Първо - Не случайно ти направих тази обстойна ретроспекция - до появата на първият кораб от ЧЕТВЪРТИ ВЕК с "клинкерна обшивка" ... Преди това корабите са били покривани с кожа ... тоест БОРДА им Е бил КОЖЕН - ТОВАРОНОСИМОСТ в порядъка от десетина човека!! ... Дори и с един такъв ФЛОТ - Как смяташ е станало преселението на ГОТИТЕ?!? Колко ли време ще им е коствало то ... и Колко човека, са АКОСТИРАЛИ В УСТИЕТО НА ВИСЛА (което Птоломей нарича "венедски залив")! Защото нали се твърди, от германските-готицисти, че това е първото място КЪДЕТО ПЪРВОНАЧАЛНО са ДЕБАРКИРАЛИ ГОТИТЕ с ... ТРИТЕ кораба!? :))

- Между впрочем, при Тацит най-добрите мореплаватели в Балтийско море са СВИОНИте ... най-вероятно предците на съвременните шведи(според мен)? ... Всъщност най-добре да спра с разсъжденията(авто) И да попитам? Туй готите ще да са живели в съвременното шведско - или ти имаш друго становище?

- В заключение - вероятно си чел "Сага за инглингите", с която започва свода саги на Снори, наречен "Земният кръг"? В нея нещо да ти е направило впечатление ... по отношение на Один, берзерки и бардит?! А при Тацит отново се употребява понятието БАРДИТ ... вследствие на това действие(криещо се зад понятието) воините ставали "берзерк"(и) ?!

- Но спирам, защото два въпроса са предостатъчни ... и като си ги изясним, ще продължим ПО СЪЩЕСТВО разговора си ... било за готи - било за берзерки(викинги)! ... Било за дългия ... или скок височина ...
цитирай
80. germantiger - ...
11.11.2015 23:39
Първо ми е направило впечатление, че в науката има маса учени, поколения изследователи извучавали извори, древни езици, посещавали места музеи, само разкривали находки, мислили, сравнявали, писали градили.

Прави ми впечатление и друго - българи, които в блог.бг не знаят "класически езици", не работят с извори, зщаото и това не знаят, самите те не са държели в ръцете си оригинален извр, не са намирали такъв е земята или в нечия крипта, библиотека, скриптория, нямат образование на историци, археолози, етнолози, фоклористи, а са примерно бивиши милиционери/полицаи като теб Гет или химици какъвто е Леон ако добре помня.

Все ми се струва, че образованието, знанието и опита в науката са сериозни "неща", които не трябва да заобикаляме и най-ми се струва, че не бива да си въобразявате/ме, че света започва с нас (разбира се ако не зпаочва с българите, защото всичко е българско и тракийско).

Мисълта ми е, самозабравянето е страшно, то е много характерно за някои от вас, вкл. и за мен понякога и то е страшен бич. Мисля си, че човек трябва да има повече уважение към науката, учените, изследователите и образованието, ти как мислиш?!

Разбира се, че гърците са били велики антични мореплаватели, нещо,което траките никога не са били и не мгат да бъдат поради хода на историята вече. Елините са колонизирали, посетили, оставили толкова много, че дори фантазията на блоговите траки бледнее пред това дело векове наред. Излишно е да пиша колко и какво са направили гърците и колко малко е тракийското пред елинското титанично и тук не иде реч за нечия обида, а за факти.

Науката е излседвала миграцията на готите от земите на дн. Швеция и тя е продължила векове, нещо повече - такава миграция дори няма нужда от кораби, ще те оставя да се позамислиш от какво и от какво няма нужда - надявам се, да съобразиш и ако не се сещаш ще помогна охотно :)

Впрочем най-сериозното доказателство, че траките може все пак да са колонизирали нещо с флот е в... Аристотел, ще те оставя сам да го откриеш, а понеже си много начетен може и вече да си се сетил и все пак, тъй-като като знание не си учен и си далеч от познанието поне според мен на хора като юлко, гепард, глишев и анонимуса (но може и да греша, дори да си ги вече приближил?), мисълта ми е - провери какво ти подсказвам, то е крайгълен "камък" и няма как да бъде заобиколен, ще ти прдложа още един жокер - извор е.

...

Иначе казано - готската миграция е установена от науката, германските готи са несъмнено от тези германски народи останали в историята с изключителни дела в хубаво и лошо, оставили своя германски отпечатък дори върху Тракия, където траките вече са слезли от историческата сцена и романизирани и станали жертва на различни нашествия.

Хубаво е да погледнеш гостките думи в постинга, които са близки като германски за други германи, предполагам до момента на моя постинг те ти бяха неизвестни, има още премного неизвестни неща за блоговата общност тук просто защото тя не знае и не е информирана.
цитирай
81. vmir - 78. germantiger,
11.11.2015 23:52
Понятието “късно” e винаги условно. (Късно за какво?) А както казва Хегел, “Всичко съществуващо носи смисъл”. Освен това, за да се оправи нещо, то трябва да се развали. Въпреки, че няма да е както преди. Нашата романтика умира, но се ражда друга, която ще се открие за идващите след нас. И докато ние оплакваме нашата, други ще се радват на тяхната. Стига някой дърт червен тапир да не реши, че щом му е минало времето, значи може да гръмне ядрените арсенали, за да бъде запомнен и той с нещо. Или както казва поетът:
“Докле е младост леко път се ходи и леки са световните несгоди”.
цитирай
82. germantiger - ...
12.11.2015 01:18
vmir написа:
Понятието “късно” e винаги условно. (Късно за какво?) А както казва Хегел, “Всичко съществуващо носи смисъл”. Освен това, за да се оправи нещо, то трябва да се развали. Въпреки, че няма да е както преди. Нашата романтика умира, но се ражда друга, която ще се открие за идващите след нас. И докато ние оплакваме нашата, други ще се радват на тяхната. Стига някой дърт червен тапир да не реши, че щом му е минало времето, значи може да гръмне ядрените арсенали, за да бъде запомнен и той с нещо. Или както казва поетът:
“Докле е младост леко път се ходи и леки са световните несгоди”.


Аз не наричам убийството на култури и народи - раждане на нова романтика. Раждането е тогава, когато се състои и ако се състои - смъртта на Рим не е биоло раждане на романтика, такава евентуално се е родила векове следтова и то доста векове след Рим с връщането към античния идеал (условно да го наречем така).

Ще добавя и друго- днес наиситна се случва нещо уникално - първо комплекса за вина НИКОГА И НИКЪДЕ в човешката история не ебил така насаден и толкова радикален както в"германия" - друг пример от историята такъв никой не може да ми даде.

Никой не може да ми даде и пример в историята, когато маса правителства така са убивали демографската база на народите и нациите си - няма такъв пример в световната исотиря до момента. Всичко това ме "навежда" на неромантични мисли за раждане на конфликт, кръв, национални предателства и демографски убийства на народи и нации.

Простата смяна на народи, племена, държави тук за мен не е точния пример и то ВЪОБЩЕ!
цитирай
83. germantiger - Към Гет
12.11.2015 01:35
Сериозен разговор с намеци, подсказки и най-важното с твоа какво ти знаеш и какво аз знам, не става и едва ли някога ще стане.

Науката не е сляпа и тя не е сляпа поколения учени, не от днес, а поне от няколко века.

Вие имате нещо в главата си, където тракийското и българското е номер едно, почти винаги и почти за всичко, разбира се, нямате аргументите за това - имате някой друг аргумент, теза или нещо такова, но то не стига, то не издържа в сблъсък сдругата голямабаза контрааргументи - това е истината.

Колкото и да ви се иска, изпускате въздух и не ви достига, защото само с подксазки, думички и някои алюзии ии сравнения истина не се доказва, особено когато имаш срещу себе си една наука, която разполага с много, много повече и се стреми да изследва и върви напред въпреки грешките, въпреки някои фалшификации особено в 20-и век и най-често в полза на руското и славянското.

Ти чудесно съзнаваш, че излизайки пред хоразнаещи и образовани вероятно не би могъл да докажеш маса "неща", за които намекваш, "подхвърляш" и твърдиш, ти наистина съзнаваш това, както и всеки от вас в блог.бг с изключение може би, на лудия човек с ник безистена. Та мисълта ми е, кого заблуждавате - мен във всеки случай не, при мен това не минава.

Не е ли по-дпбре чистосърдечно да положите тзите на масата и да рпизнаете - тук е само догадка, тук е предположение, тук имаме повече аргументи, за това нямаме, за онова имаме дори теза, теория итн/ Мисля, обаче че сте неспособни на това, не защото не можете, а защото не го искате - този сериозния разумния разговор за съжаление.
цитирай
84. slavianstvo - germantiger
12.11.2015 03:34
Що да е по моята логика не мога да разбера да не съм аз карал България да воюва през ВСВ. Пак казвам България обявява война на Германия на 5 септември, старото правителство я обявява докато търси контакти със съюзниците от Запад. Ако България беше останала встрани Съюзниците щяха да я изядат. Гърция как никой не я кара да участва във войната.
Тая "тъмница на народите" е измислена от западните държави през 19 в. и е дрън-дрън. Голяма тъмница ама днес всички тия народи са си живи и здрави. Някои от колонизирваните от Запада обаче липсват. Финландец, поляк, туркмен или грузинец е можел да стане генерал и да командва руски офицери и да си остане поляк и грузинец и какъвто е, егати тъмницата. В пруската армия можело ли е така? А къде са всъщност прусите? А къде са поляците от Германия? Поляци ли се водят? Четох някъде, че 30% от депутатите в Бундестага са с полски фамилии, обаче се водят германци. Прадедите на Ангела Меркел по бащина линия са се казвали Казмерчак и Войцеховски, дядо й си сменил фамилията от Казмерчак на Каснер през 1930 г. що ли?
цитирай
85. germantiger - ...
12.11.2015 04:41
slavianstvo написа:
Що да е по моята логика не мога да разбера да не съм аз карал България да воюва през ВСВ. Пак казвам България обявява война на Германия на 5 септември, старото правителство я обявява докато търси контакти със съюзниците от Запад. Ако България беше останала встрани Съюзниците щяха да я изядат. Гърция как никой не я кара да участва във войната.
Тая "тъмница на народите" е измислена от западните държави през 19 в. и е дрън-дрън. Голяма тъмница ама днес всички тия народи са си живи и здрави. Някои от колонизирваните от Запада обаче липсват. Финландец, поляк, туркмен или грузинец е можел да стане генерал и да командва руски офицери и да си остане поляк и грузинец и какъвто е, егати тъмницата. В пруската армия можело ли е така? А къде са всъщност прусите? А къде са поляците от Германия? Поляци ли се водят? Четох някъде, че 30% от депутатите в Бундестага са с полски фамилии, обаче се водят германци. Прадедите на Ангела Меркел по бащина линия са се казвали Казмерчак и Войцеховски, дядо й си сменил фамилията от Казмерчак на Каснер през 1930 г. що ли?


Аха, аха... "виж сега" човека като не знае, как се получава след малко с теб:

- защо България обявява война на Германия, А ЗАЩО И РУМЪНИЯ ОБЯВЯВА, ЗАЩО ДОРИ ФИНЛАНДИЯ ОБЯВЯВА ВОЙНА НА ГЕРМАНИЯ, ЗАДАВАЛ ЛИ СИ СИ ВЪПРОСА ЗАЩО или ти не знаеше, че с Германия воюват срщеу Райха в кйрая на войната бившите му румънски,български и финландски съюзници - защото това е натиска на руснаците и той е фиксиран съвсем официално и докумнетлано с финландците, несъмнено натиск е имало върху българи и румънци също или си въобразяваш, че българите с голям кеф са хукнали да се бият и мрат по фронтовете?!

- румънския, финландския случай както и българския са три потвърждения на едно и също, не едно, не две, три и то за ВЕДНАГА с навлизане на руснаците в тези земи или веднага с излизане на на суоми-фините от войната

- нещо повече - подобно правят и италианците срещу германците - какво ти казва всичко това - това е практика и давление на СССР, САЩ, Англия - мисля че еясно за всеки или още някой ослепя?!

- напротив - тъмницата на народите ако добре помня е лаф на руски писател, ваш и световен класик, но не се сещам на прима виста кой беше, нещо повече - тези думи тюрьма на народите са циркулирали във вашата и българската литератури съущо, в белетристика тоже или явно и това не знаеш?!

- чел си нещо за боклука Меркле, та аз съм чел че Путин е еврейн, а Миллер, аАбрамович, а Жириновски, а всички германци които ви направиха аладемия на науките,които ви служеха в армията, те са хиляди германски офицери по царско време тях гледам си ги пропуснал покрай поляка, туркмена и другите, но ти даваш друг пример, разбирам те, за друго пишеш,но аз да напомня, чеГЕРМАНЦИ ВИ СЛУЖЕХА В АРМИЯТА, ПРАВЕХА ВИ ЧЕСТО ГРАДОВЕТЕ С ДРУГИ АРХИТЕКТИ, ЛИТЕРАТУРАТА СЪЩО ВИ НАПРАВИХА ЧАСТ ОТ НЕЯ, А СКАНДИНАВЦИ ВИ СЪГРАДИХА ПЪРВИТЕ КНЯЖЕСТВА В УКРАЙНА И РУСЬ... та какво за Меркел?! Не си ли чел, че аз имам директна връзка с Ванга и чена Марс няма вода, абуквално тече мед и масло?

- 30% от Бундестага бил с полски фамилии, нещо сди недочелдруже... а не си ли чел, че в бг парламента има бол турци и тях наистина ги има,щото в Бундестага 30% с послки фамилии няма, да си чел че в Конгреса на сащ има бол негра или в НАТО още повече, а да си чел, че във вашата армия векове наред служат всякакви - явно си го чел, защото го потвърждаваш с коменмтари за офицерство,но аз говоря за редови състав, то в царската ви армия и българи са служили,вкл участвали в Освобождението на България волжки, таврически всякакви...

- да бе да, ама ти не знаеше ли, че в пруската армия има бол негерманци, сериозно ли ти не знаешли, че маса лидери на Фридрих Велики са негерманци, не си ли чувал, че има англичани, шотландци, даси чувал че в руската армия имало наемници от цяла европа, ЛОМОНОСОВ ДА СИ ЧУВАЛ ЧЕ Е БИЛ ПРУСАШКИ ГРЕНАДИР,но той вярно ебил дръпнат и вербуван со малко кьотек не со кротце - да в пруската армия служат маса негермански офицери и войници, вербувани са доста такива, а да си чувал, че ГЕМАНЕЦА КЛАУЗЕВИТЦ Е БИЛ НА РУСКА СЛУЖБА И НЕ САМО ТОЙ?!

...

Какво имаме до момента

1. България обявява война на Гемрания в края на ВСВ под натиск на СССР - товасъщото се случва срумънци, забележиу с финландци, които са ви мразели в червата и сте себили с тях в самата всв, срумънците е същото, става същото и с българи, нещо повече - на запад така става с италианците под натиск на западняците - ТУК ТИ СГРЕШИ

2. Пишеш за поляци в Гемрнаия - за Бундестага и онези 30% грешиш, а аз ти показвам, че вие на изток сте получили ТИТАНИЧНО ПОВЕЧЕ ОТ ГЕРМАНЦИ, ОТКОЛКОТЛ ГЕРМАНЦИТЕ ОТ ЕАС И С ЛЕКОТА МОГА ДА ТИ ДОКАЖА ТОВА - германци хиляди са ваши учени, офицери, писатели,философи, архитекти - и в този пункт ти загуби, защото Германия е дала повече на изтока, отколкото той на нея

3. Сгхреши в още нещо - не знаеше, че в пруската армия има бол непрусаци и пробва да контрирасш в този пункт - нямаше как дати се получи

4. За тюрмата на народите също грешиш - това като лафциркулира от руснаци, от българи, от всякакви на изток и в литературата ви също, никой на запад не е рупор на това- ваше си е

...

И рзбира се, ще посоча правотата ти в един пункт в КОЙТО ЗАБЕЛЕЖИ АЗ С ТЕБ НЕ СЪМ СПОРИЛ, ти си отваряш тази тема и аз там не оспорвам - факта, че отделни племена са ликвкдирани от западняци, а много надори пострадали от геноцид, докато в урската империя ликвкидраните окончателно народности не са толкова много - така е, но... НО!

обяснението е просто защо - вие нямате организацията и властта с която да стигнете до всяка хижа, хутор в средна азия или в кавказ, самия терен, традиции и вашия начин не го позволяват - вие никога нямате ознази изключителна организираноист на западняка, НО ПО ГЕНОЦИД И ПРЕСЕЛВАНЕ НА НАРОДИ В ЕНА ДЪРЖАВА ВИЕ СТЕ НОМЕР ЕДНО - НЯМА ДРУГА ДЪРЖАВА ОТДЕЛНО ВЗЕТА ИЗБИЛА ТОЛКОВА МИЛИОНИ СВОИ ПРИ ТОВА В СЕБЕ СИ КОЛКОТО ВИЕ И КОМУНИЗМА "ВИ".

Няма друг малоумник като Сталин, който така да вършееше с народите вземайки ги от Крим, местейки ги в Казахстан или от Волга към Сибир итн, уникално е и в това жертви бяах всички в СССР вкл руснаци и украинци - едва ли има по-страдал народ в европа от руския, убеден съм няма от свои и чужди.

А впрочем Сталин руснак ли бешеили Джугашвили или Жида син швили, а той дали си е сменил фамилията и руснак ли беше, щото Меркел е по германка от колкото той руснак друже, а иначе другарката пионерка Меркел е помия.
цитирай
86. germantiger - ГЕРМАНИ И СЛАВЯНИ
12.11.2015 05:43
1. Може би, не знаете, че за германите векове преди Тацит пише Пифей от Массилиа (дн. Марсилия), този елин търговец в 4-и век пр.н.е. пътува до Британиа и Германиа, ситуира и пише за тевтоните в земите на дн. Дания. В онова време римляни и елини са познавали дорбре траките, но са определили келти и германи като различни от траките. За българи и дума няма в изворите от онези епохи.

2. Пак векове преди Тацит елинския писател Посидоний разказва за кимврите и тевтоните през 2-и век пр.н.е. когато тези племена достигат земите на дн. Франция и разбиват дре римски армии в долината на р. Рона и при Оранж, по-късно германите са победени от Гай Марий и реформираната му армия. Посидоний изрично отделя тевтоните и кимврите като германски народи.

3. За германите пишат още: Цезар, Страбон, Патеркул, Плиний-стари, (Тацит е „тук” като поредност), Плутарх, Флор, Аппиан, Касий, Марцеллин... Всички те знаят и отделят траките от германците. Мога да предложа вкл. на латински част от тези извори, в обем писаното за германите никак не е малко! Писани са обичаите, целомъдрието, военните им традиции, храната и начин на живот, както и външния им вид – коси, очи, дори фигура-стойка...

Племената от изворите с помоща на археологията ситуирани и „картографирани” през вековете – посочвам някои от тях, а германските племена са десетки

- Ост Пройссен-Източна Прусия
16 000 г. пр. н. е. (няма грешка в нулите) на южния бряг на Остзее( Балтийско море в края на Айсцайта) поселение - остъанки
98 г. от н. е. споменато от Тацитус населена с германски племена в неговото съчинение Германиа – ГОТОНИ/гутони и река Готалус разделяща естите от готите.

- Вест Пройссен и Позен-Познан
4 000 г.пр.н.е. първи поселения датирани
ок. началото на новата ера заселена с германски племена
МАНИМИ, ХЕЛВЕКОНИ, ХАРИИ, ЛУГИИ, ВАНДИЛИИ-вандали (съвсем други племена и на изток са венедите или венетите, да не се бъркат)

- Остбранденбург
германски племена ок. 2-и век от новата ера
СЕМНОНИ, СВЕВИ/суеби

- Поммерн-Померания
около 1 200 г.пр.н.е. заселена с германски племена
БУРГУНДИОНИ, ЛЕМОВИ

- Шлезиен-Силезия и Зудетенланд-Судетите
200 г.пр.н.е. заселена от германци, известно в по-късен период кралството на Марбод, крал на маркоманните
МАРСИГНИ, БУРИ, КВАДИ, МАРКОМАНИ, НАРИСТИ, ХЕРМУНДУРИ

При т.нар. Велико преселение на народите МНОГО ОТ ТЕЗИ ПЛЕМЕНА КАТО ГОТОНИТЕ-ГОТИТЕ, СВЕВИТЕ ИЛИ СУЕБИТЕ ИЛИ ШВАБИТЕ СЛЕД ВРЕМЕ НАРЕЧЕНИ, КАТО БУРГУНДИОНИТЕ-БУРГУНДИТЕ НАРЕЧЕНИ, КАТО МАРКОМАНИТЕ СЕ РАЗСЕЛВАТ НА ЗАПАД СМАЗВАЙКИ РИМ.

ВЕКОВЕ НАРЕД В ДНЕШНИТЕ ЗЕМИ НА ПОЛША, ЧЕХИЯ И СЛОВАКИЯ ЖИВЕЯТ ГЕРМАНСКИ ПЛЕМЕНА И ПАК ВЕКОВЕ ПО-КЪСНО ИДВАТ СЛАВЯНИТЕ!
цитирай
87. germantiger - Какво ти думам
12.11.2015 05:49
На тези земи

ПЪРВИ СА ГЕРМАНЦИТЕ И ТО ВЕКОВЕ,ДЕСЕТКИ ВЕКОВЕ ПРЕДИ СЛАВЯНИТЕ

След това с миграцията на германците на запад и юг в тези земи идват славяни и претопяват малкото останали германци, славянската миграция стига до Елба, а по-късно във великото славяснко възстание пали и отвъд Елба

След товагерманците започват своята "Реконкиста" - с огън меч те на свой ред връщат земите си и избират или претопяват остналите славяни - примерно Подступими/Потсдам е подарен на една аристократка и в него е нялао нито един човек/славянин, имало 5 къщи това е...

Така махалото се връща...

първо германци
посел славяни
посел пак германци

Полша и Чехия сднес са на земи първо заселени векове наред с германци, еедва след тях са славяните.

И понеже много славяни обичат да лъжат и манипулират с източна Германия като славянска:

ЗАГУБИ

През 30-годишната война провинциите на Прусия:

Мекленбург губи почти цялото си население

Померания губи 70% от населението си

Бранденбург в частта му Пригниц губи 90% от населението

В частта му Алтмарк губи 50% от населението си

Град Берлин губи 40% от хората в него

ДЪРЖАВНО СЪГРАЖДАНЕ

- 13-и век, маркграфовете създават над 30 града в Прусия

- 1668г. - великия електор Фридрих-Вилхелм открива канал дълъг 27 км с 13 шлюза, между реките Одер и Шпрее, пак той създава берлинската библиотека, която към момента на смъртта му има над 80 000 тома!

- Между 1746г. и 1752г., Фридрих Велики изгражда 122 нови селища, а държавата финансира училища за най-бедните деца!

- Прусия става страна на училищата - така е наречена от Виктор Кузен, който при обиколката си през 1831г. пише, че фигурата на пруския учител вече е застанала редом до тази на офицера и юнкера.

- След 1850г. шефа на берлинската полиция Хинкелдай администрира и града като:

създава корпус от обучени огнеборци
пречиствателна мрежа
газово осветление и инсталация
обществени бани
места за хранене на бедните

- От 1851 до 1857г. в Рур са построени 57 доменни пещи работещи с кокс

За 10г. производството в Рур се увеличава от 1,9 милиона на 4,2 милиона тона
Пруското желязо се увеличава от 500 000 тона на 1, 3 милиона тона
Борзиг произвежда през 1854г. 500-ия си локомотив, през 1858г. вече 1000-ия
В 1850г. има 1500 парни машини в Прусия, а в 1861г. вече 7000
Заводите на „Круп” през 1848г. имат само 70 работници, а през 1860г. вече много над 6000

ОКОЛО 1860г. НЕГРАМОТНОСТТА В ПРУСИЯ ПОЧТИ ИЗЧЕЗВА!

...

Ккаво ти думам в НАЧАЛОТО

дори да е имало славянин то той е почти оконачателно изтрит през 30-годишната война, както и германскот население там от тази жестока война - после започва ново заселване и колонизация чисто германски.

...

Другата любима сливняска тема с невежество и лъжа, дате осветля с истина и история

Прусия НИКОГА НЕ Е БИЛА (в онези времена) полска област - поляци и пруси са се клали (прусия никога не е била покорена и никога дори административно не е била в границите на полските владетели преди Дойче/тевт ордена), нещо повече:

Прусите са изгаряли живи поляци, други са принасяли в жертва, трети са поробвали и са продавали в робство по източните търговски "пътища" след което тези бели роби са стигали до... Близкия изток.

Има разлика между автентичните pruzzen и бъдещите preussen, които са маса германски колонисти, малко холандски също. В зората на новото време в тогавашна германска вече Прусия съства на населението е бил 3-4 към 1 автентичен прус или поляк. В ноивото време демографската картина се променя още по-фундаментално в полза на германското. Не случайно дядото на бъдещия Фридрих Велики създава 122 нови селища с колонисти в Прусия итн итн итн


С "две думи"
- тук почти никой не знае, че прусите са изгаряли живи хора, че са пренасяли в жертва чрез задушаване и членоразделяне живи хора
- тук почти никой не знае, че прусите са продавали в робство вкл. поляци
- тук почти никой не знае, че ИМА РАЗЛИКА между автентични pruzzen и германски preussen - първите са почти иозтребени (наистина геноцид - факт), а вторите са германци ОТ ЗАПАД и малко холандци, в по-късни етапи и много малко френски хугеноти
- ТУК ПОЧТИ НИКОЙ НЕ ЗНАЕ, ЧЕ ПОЛЯЦИТЕ СЪЩО СА ГРАБИЛИ ЗЕМИ НА ОРДЕНА, ЧЕ СА ПИЯНСТВАЛИ И ИЗГАРЯЛИ БОЛ СЕЛИЩА, ЧЕ СА ИЗТРЕБВАЛИ ГЕРМАНСКИ КОЛОНИСТИ
цитирай
88. germantiger - ...
12.11.2015 05:56
Едно време е битувало по света мнение (всъшност заблуждение), че

ГЕРМАНЕЦА ЗНАЕ ВСИЧКО

Не, той не знае всичко, ПРОСТО ТОВА КОЕТО ЗНАЕ, ГО ЗНАЕ НАЙ-ДОБРЕ!

И случая с мен е такъв, теми в които имам претенция да са ми на сърце и да познавам като война... полека, по терлички, почорапки тихичко край мен!

Да добавя - аз не съм враг на славяните, та кой съм аз някой си човек и какво значи на славяните?! Аз не се съмнявам в тях (а много хора ги отричат като такива и ги припозванат само като езикова група и фикция на империята от новото време изкуствено създадени с доктрината на панславизма). Аз обаче не се съмнявам втях и не мисля, че са само езикова група. Славяните са родили и дали на света бол гении в различни области, а поред мен (и не само според мен) Пушкин е най-великия поет за всички времена и народи.

Когато обаче дойде ред за история и война, на изотк битува едно мерзко и долно заблуждение, то е буквално лъжа - винаги руснаците и българите са жертви - не, не са! Понякога да, понякога не - товае.
цитирай
89. vmir - 82. germantiger,
12.11.2015 10:32
germantiger написа:
... Всичко това ме "навежда" на неромантични мисли за раждане на конфликт, кръв, национални предателства и демографски убийства на народи и нации.Ако имах твоята ерудиция и познания за войната, щях да имам по-ясна представа какво ни чака. А сега се питам дали масовите изтребления между народите са изглеждали толкова безалтернативни, колкото изглеждат днес. От една страна се сещам за Анатол Франс, който пише: “Историята на всеки народ е изтъкана от престъпления, нещастия и безумия”, а от друга изглежда уж ясно, че причините за войните са се променили съществено, а с тях и международните недоразумения.

Изостаналите технологично и стопански народи са склонни да вярват, че войните се водят единствено за ресурси, защото нямат практиката и опита с иновативното масово производство и не познават нито възможностите му, нито условията за превръщането му в средство за просперитет и надмощие. Цялата им “прозорливост” е сведена до премъдрости от сорта: “Всичко е заради парите (нефта, газа)”, отвъд която е единствено пропагандата, който заграби суровините, той ще управлява света. Не знам дали причините за войните и в миналото са се отличавали с такава самоубийствена инфантилност, но за всеки случай да припомня как тя помогна на САЩ само за около година и нещо да достигнат производство на свой шистов петрол над 90% от рекордния добив на естествен петрол в Русия. За газта и терминалите за доставката й да не говорим.

Сега целия този бизнес в САЩ изчаква да се вдигнат цените на енергоносителите, за да преполовява не печалбите, а бюджета на Русия. Без да са завладели и един от десетките хиляди петролни кладенеца на Русия! Без да са гръмнали поне с тапешник около прехвалените кладенци! (А само преди година Путин ехидно поучаваше ЕС да слушка, защото и нефта, и газа и дървата били в Русия!?).

Къде са сега онези, които след падането на комунизма повтаряха до припадък колко тъпи били американците? Да не говорим, че само “Епъл” с джобните си устройства прави близо половината от икономиката на цяла Русия барабар с нефта и газа в нея. А те се правят главно от пясък и дано някой умник да не реши сега, че ще забогатява от продажба на пясък, защото за да си купи един айфон с такива пари, ще му се наложи да продаде пясък за производството на толкова милиарда айфона, колкото хора още няма по земята. Но тази елементарна аритметика не е по вкуса на определен тип управляващи, за които е много по-приемливо да превърнат страната си суровинен придатък на развитите икономики, отколкото да кажат истината, че ракетите идват след просперитета, а не той след тях.
цитирай
90. planinitenabulgaria - Страхотно интересен постиг, изискващ много веме за запознаване с него.
12.11.2015 17:38
Не по-малко интересни са и репликите ти към коментариите към него, които допълват описаното. Това е метод и на поесетесата Дела Раи, с ник Wonder. А писалите коментарии доста са се постарали да са на нивото на автора на постинга. Хубаво е, че имаш позиция в живота и я защитаваш, а позицията ти за бъдещето на това, което става по света е реална, както и за възможностите на определени нации, делата на които и днес са достойни за уважение.
Едно допълнение:
Херкулес е отровен от дреха, подарена му от един подлец, кевнавърът Нес, която е била пропита с отрова. Тя причинява края му.
А сега един коментар извън темата на постинга:
Познанията по изложената тема са изклрючително широки и е положен особено голям труд те да бъдат придобити. Страхувам се за отклонение от пътя на естесвеното Божие употребление, който също трябва да следващ. Мъжът остава доста дълго в размножителна възраст, но времето, когато трябва да създаде семейство и деца не бива да превишава 40 години за мъжа и доста по-малко за жената. Това е един процес, необходим за комплексното пазвитие на личността. Ако опасенията ми са неоснователни, можеш да ги разсеяш. Едва ли съм единственият в блога, който си задава този въпрос. При тази всестранна подготовка, която води до нови хоризонти, видими от поместваните все по-сложни постинги постниги имаш ли време за това, което нарекох естествено Божише употребление?
Радвам се, че твоите постинги са едни от най-сериозните и значиме в блога.
цитирай
91. anonymousbulgaricus - Добро есе, поздравления!
12.11.2015 19:06
Добро есе, поздравления!
цитирай
92. get - 83. germantiger - Към Гет … Get: Хайде да поумирим малко патриотичният план … инак започваме да „говорим” на „ангро” … ?
12.11.2015 21:04
germantiger написа:
Науката не е сляпа и тя не е сляпа поколения учени, не от днес, а поне от няколко века.

- Точно Историята е НАЙ-ПОЛИТИЗИРАНАТА – от хуманитарните науки, и поради това ПРЕДУБЕДЕНА – Както при интерпретация на факти, така и при последващи заключения!!!
I.
- Първият мой отговор на твоето внушение: „гърците мореплаватели” – „подсказах”, че ДВЕТЕ ДУМИ ЗА ПЛАВАТЕЛНО СРЕДСТВО на същите, към МОМЕНТА, звучат: „КАРАВИ” и „ПЛОИО” – същите са с коренови, които преобладващата част от лингвистите, приемат за „славянски” ?!!
II.
28. germantiger написа:

Приемам написаното от теб за Атилий, макат оконачание ий в латиинския да няма, иначе казнао грешиш като точност, но НЕ грешиш в същността на това за което пишеш. Аз НЕ мисля, че името Атила има германски произход - не, просто има такава теза, но тя отпраща към ата - баща, а това мисля трябва да ни отпрати към турския …

- Въ връзка ВНУШЕНИЯТА ЗА ЦЕНТРАЛНО АЗИАТСКИ а от ТОВА И ТЮРКСКИ ПРОИЗХОД на името:Атила? Още по време на ПЪРВА ПУНИЧЕСКА ВОЙНА (264 - 241 г. пр.н.е.) ИМАМЕ ДОКУМЕНТИРАНА РИМСКА ФАМИЛИЯ „АТИЛИЙ” – Дали ще сложиш окончанието(ус –лат.) или не по съдържание името не се променя! Дори претора Марк Атилий Регул се явява, единият от преговорящите в Картаген за уточняване условията на мирното регулиране на спора между двете държави?
- Второ, което искам да отбележа във връзка с КОЛЕБАНИЯТА ТИ(интелектуални) по отношение – дали името Атила, не произхождало от турската дума АТА – за което ще кажа - ПРИСЪЩА за ТЮРКСКИТЕ ЕЗИЦИ дума за БАЩА е БОБА – Ата, го има още от ВТОРО ХИЛЯДОЛЕТИЕ ПРЕДИ ХРИСТА в АНАТОЛИЯ и то при ЕВРО-ЕЗИЧНИ НАРОДИ! Производна от АТА е ОТЕЦ.
Същата дума, през средновековие(късно) НАРОДА НИ ПРЕСТАВА ДА УПОТРЕБЯВА – Предвид, че ОТЕЦ е започнало основно да се използва в религиозен смисъл, за БАЩА-ДУХОВЕН!
III.
- Казваш ?
66. germantiger написа:
Извън шеговития ми "тон" в предходния рекоментар, нои всъщност задаващ сериозни въпроси и впрочем показващ как вие не виждате гредата във вашето око, но сламката в чуждото откривате, сериозно ти казвам …

- Отделно ме приканваш ... ?
80. germantiger написа:
тъй-като, като знание не си учен и си далеч от познанието поне според мен на хора като юлко, гепард, глишев и анонимуса …

Които за мен са ... „Пазителите на статуквото”(!) в българската историческа нЕука – и поради това, не могат да МИ бъдат пример за учени … а за наУчени – Да!
В тази връзка, спирам с цитатите, Казвайки:

- НЯМА НИЩО ПО-ПАГУБНО В НАУКАТА от Догмата!

До началото на 18-ти век, понятията догма и схоластика са били с ПОЗИТИВЕН смисъл! Не случайно и в тази връзка, при преобладаващото множество от случаи ЗА ДОКАЗВАНЕ НА ИСТИННОСТ е било достатъчна „аргументацията” от вида: „Magister dixit – Учителя каза!”?
- Докато дойде 18-ти век, при който се ражда един голям ум, не само германски а и за цялото човечество – Иманеул Кант! Отново акзинтирам на ГОЛЯМ УМ – който за мен(и не само) е ПЪРВИЯТ съвременен-модерен учен, който изведе на ново качествено стъпало научната мисъл!
Това той направи доразвивайки мисълта на Хораций: „Sapere aude!” – в негова, на Кант, интерпретация:
„Имай дързостта да се ползваш от СОБСТВЕНИЯ СИ УМ!” ? С това бе даден интелектуалният тласък … бе създаден фундамента на СЪВРЕМЕННАТА НАУКА от времето на Просвещението!
Приключвайки уводните си думи, ще възкликна в протест!
- Тигре, давайки ми за пример „пазителите на статуквото”, ме караш да се доверявам на „общоприетостта” … на „Магистър дикси” – тоест на догмата и схоластиката в науката?!
- Отделно, пледирайки (че) ВСИЧКО ЗА ГОТИТЕ вече е КАЗАНО и ДОКАЗАНО(!) – ще отговоря – не, нищо не е доказано! И това го казвам на база, същите тези „извори”, които ми препоръчваш „да чета”? Чета ги и установявам ОЧЕВАДнИят факт – имаме САМО ДВА извора (междувпрочем, първоначално издадени заедно в ЕДНА КНИГА(от 1511 г(?)с която и начева „историографията” на скандинавските „германци”) КОИТО да ТВЪРДЯТ:
„Готите са от Скандинавия, тоест „германци” … срещу това, мога да изредя поне ДЕСЕТ източника(автора) твърдящи:
А/ „Готите са Гети”- „Gothi qui et Getae!” и подобното по смисъл …
Б/ „Готите произхождат от при-Дунавието.” !
- Но по-интересно е ЕТАПИТЕ и НАЧИНА на РАЗВИТИЕТО на ЯВЛЕНИЕТО ГОТИЦИЗЪМ? Преди това да стане исторически факт … тоест предмет за изучаване от науката История … имаме прословутата реч държана на католическият Събор в Базел (1431 г.) от Нилс Рагвалдсзон(Nicolaus Ragvaldi) епископ на Ваксийо, Швеция!
- В нея той казва, че произхожда от Родината на Готите, която сега наричали Швеция. Споменава за далението им, на „ост” и „вест” ГОТИ? Същите два народа, както произхождали от Швеция, така покорили Европа, Азия и Египет. Амазонките, били „шведски-готки” … а шведа, готският цар Еврифил се бил в Троянската война, където славно загинал … и т.н.?

- Ако не вярваш на мен дилетанта-непрофесионал, „автохтонист” и „тракедонист” … в твърдяното, за речта на Рагвалдсзон-Ригвалди, можеш да го прочетеш в книгата на Curt Weibull, „Die Auswanderung der Goten aus Shweden” от 1958г.?

НО ИМА И ВТОРИ СМУЩАВАЩ МОМЕНТ – Поставящ под съмнение твърдяното, че готите-германци са с произход от Германия! Това е в науката Археология?
- За неизкушените от темата: Скандо-германизма на готите, следва да припомня?
Техен материален ОБОЗНАЧИТЕЛ ЗА ПРИСЪСТВИЕ НА ДАДЕНА ТЕРИТОРИЯ е така наречената „Велбарска археологическа култура” – която е документирана ПЪРВО в земите около устието на р.Висла(Полша), където е предполагаемото ПЪРВО МЯСТО НА ТЯХНОТО ДЕБАРКИРАНЕ на южния БАЛТИЙСКИ БРЯГ? За носителите на тази култура, тоест скандо-готите, се твърди, че в миграционният им ход на юг … някъде около среден Днепър, културата им е преминала в следваща и МНОГО ПО-РАЗВИТАта ЧЕРНЯХОВСКА археологическа култура?
- Но да прочетем първо, какво пишат за Велбарската архео-култура, два източника, които според мен най-добре я осветляват?
1. Специализираното издание „Археология на СССР//Русия”, четем следното:
„Паметниците на Велбарската култура в нашата страна СА МАЛКО(!). Освен това, някои велбарски материали са близки (по признаци – д.мое) до пшеворските” … във връзка с „пшеворската култура” – поляците са категорични, че това е „полска”? – Но да продължа с цитирането!
„На база темпоралното ситуиране, по тези „готско-велбарски” археологически находки се вижда, че населението на тази (велбарска) култура ЗАПОЧВАТ да напускат Висло-Одерският ареал МАСОВО след 200-та година.”(но пренебрежимо малко като численост - доп. мое ?!)
- Значи „велбарците-готи-германци” МАСОВО тръгват от Полша-Померания, в края на ДВЕСТНАТА ГОДИНА и само след ТРИНАДЕСЕТ ГОДИНИ, вече ВОДЯТ ВОЙНА с РИМ по поречието на ДОЛЕН ДУНАВ, за което са запазени сведения свързани с времето на император Каракала! И този народ, който до преди това не е виждал нито сериозна войска … нито е водил сериозна ВОЙНА – през 251 год. разбива сборната римска армия, като при това убива и императора Деций (в близост до днешният град Разград). В тази победоносна битка е бил предвождан от „гота” с типично за „скандо-германите” име Книва?!
- Но малко се отплеснах в детайлите, та отново да се върнем на „Велбарската култура” и прочетем, Какво обяснява най-големият съвременен капацитет по „готицизма”, австрийският професор Хервиг Волфрам?
- Четете ВНИМАТЕЛНО!
2. „Ако потърсим „културата Велбарк” в Скандинавия или дори на остров Готланд, едва ли ще намерим подкрепа от страна на археолозите? (…)
По-скоро (археолозите) биха били склонни да представят, че носителите на Културата Велбарк, са предприели пътешествие през Балтийско море към Скандинавия – а не, че са тръгнали от там към континента.”

ЗАБЕЛЕЖКА: Цитата по проф. Волфрам е от книгата (му): „Кратка история на готите”, българското издание!

- Тигре, с това ще приключа настоящият си пост … а само ще започна Темата за ГОТИЦИЗМА … отново казвайки, повтаряйки думите на Имануел Кант!
- Имай дързостта да се ползваш от Собствения Си Ум!

- С уважение!
цитирай
93. slavianstvo - germantiger
13.11.2015 02:49
Не знам вече как да кажа за тая пуста война че да бъда разбран.
Да, Съюзниците принуждават да и Италия и България и Финландия и Румъния, която последната всъщност дава най-много жертви след Германия на Източния фронт и още към 50 хил. срещу Германия и й се случва до точност това което и през ПСВ - айде с едните после айде с другите. Тези държави нямат друг полезен ход. Примерно идва Толбухин в България: "обявихте ли война на Германия?"
"обявихме"
"ми айде да вървим, няма време"
"а не, ние само така, вие си се оправяйте помежду си"
Къде дават така?
Но. Тази война бившите съюзници на Германия трябва да водят, защото са бивши съюзници на Германия. Не според мен. Не според него. Обективно. Нямали са друг избор. Дали е било честно да ги карат, дали не, отделен въпрос.
Ако обърнем формулата - ако не бяха ставали съюзници на Германия, щяха ли да водят такава война? Вероятно не. Гърция не. Дания не. Холандия, Норвегия не. Защо? Ами не бяха в Оста. Гърците и норвежците се биха срещу Оста, Дания и Холандия помрънкаха малко, че не са съгласни да ги окупират, изгърмяха по една пушка във въздуха и си останаха бели и пухкави. Е вярно холандците отнесоха и малко бомби уж по грешка. И България можеше да направи като тях, обаче тя искаше морета, острови, македонии, реванш. Обаче заложи срещу по-силните и по-злопаметните. Не казвам Русия. СССР беше съюзник с Германия когато България влизаше в Оста. Но България пак заложи срещу Англия и Франция + САЩ.
цитирай
94. germantiger - Към vmir
13.11.2015 02:57
Анатол Франс не е разбирал особено от война и за това е казал нещо, недотам точно - пропуснал е да спомене, че историята на народите е изтъкана от всичко - от хубаво и лошо, от високо и низко, а вцитата от теб, той е посочол само "низостта" и бърка за реалността.

С всичко друго написано от теб съм съгласен, първо защото не всичко ми е дотам познати, но на теб до голяма степен се доверявам и второ научих някои интересни детайли.

Повтарянето на точно тази мантра - ресурси, нефт слушаме десетилетия и точно от тези които държат ресурсите на изток припознавайки винаги друг вборба за такива, при положение, че този другия има също немалко ресурси в "америката".

Интересни твои наблюдения, които ще запомня, специфични детайли!
цитирай
95. germantiger - ...
13.11.2015 03:02
planinitenabulgaria написа:
Не по-малко интересни са и репликите ти към коментариите към него, които допълват описаното. Това е метод и на поесетесата Дела Раи, с ник Wonder. А писалите коментарии доста са се постарали да са на нивото на автора на постинга. Хубаво е, че имаш позиция в живота и я защитаваш, а позицията ти за бъдещето на това, което става по света е реална, както и за възможностите на определени нации, делата на които и днес са достойни за уважение.
Едно допълнение:
Херкулес е отровен от дреха, подарена му от един подлец, кевнавърът Нес, която е била пропита с отрова. Тя причинява края му.
А сега един коментар извън темата на постинга:
Познанията по изложената тема са изклрючително широки и е положен особено голям труд те да бъдат придобити. Страхувам се за отклонение от пътя на естесвеното Божие употребление, който също трябва да следващ. Мъжът остава доста дълго в размножителна възраст, но времето, когато трябва да създаде семейство и деца не бива да превишава 40 години за мъжа и доста по-малко за жената. Това е един процес, необходим за комплексното пазвитие на личността. Ако опасенията ми са неоснователни, можеш да ги разсеяш. Едва ли съм единственият в блога, който си задава този въпрос. При тази всестранна подготовка, която води до нови хоризонти, видими от поместваните все по-сложни постинги постниги имаш ли време за това, което нарекох естествено Божише употребление?
Радвам се, че твоите постинги са едни от най-сериозните и значиме в блога.


Благодаря ти за пореден път за превъзходните оценки които даваш често било за мен, било за постингите мии наистина не ги заслужавам в пълна степен - казвам това не с наиграна скромност, а действително мисля, че не съм ги заслужил!

Ако ме питаш за както му казват продължение на рода, винаги може да ме питаш на лс и там да ти отговоря, иначе отговора ми е без да крия: имам син който тази година навърши 20г, а аз в много ранна възраст се ожених и после разведох, вярвам в брака все още.
цитирай
96. germantiger - ...
13.11.2015 03:04
anonymousbulgaricus написа:
Добро есе, поздравления!


Не заслужавам напълно тази похвала, защото преведох и набрайх инфо основно от два източника книги, разбира се, подредбата, избора, представянето, "екстракта" и част от разсъжденията са мой, но не смея да нарека това мое - есе.

Благодаря ти!
цитирай
97. germantiger - ..
13.11.2015 03:08
slavianstvo написа:
Не знам вече как да кажа за тая пуста война че да бъда разбран.
Да, Съюзниците принуждават да и Италия и България и Финландия и Румъния, която последната всъщност дава най-много жертви след Германия на Източния фронт и още към 50 хил. срещу Германия и й се случва до точност това което и през ПСВ - айде с едните после айде с другите. Тези държави нямат друг полезен ход. Примерно идва Толбухин в България: "обявихте ли война на Германия?"
"обявихме"
"ми айде да вървим, няма време"
"а не, ние само така, вие си се оправяйте помежду си"
Къде дават така?
Но. Тази война бившите съюзници на Германия трябва да водят, защото са бивши съюзници на Германия. Не според мен. Не според него. Обективно. Нямали са друг избор. Дали е било честно да ги карат, дали не, отделен въпрос.
Ако обърнем формулата - ако не бяха ставали съюзници на Германия, щяха ли да водят такава война? Вероятно не. Гърция не. Дания не. Холандия, Норвегия не. Защо? Ами не бяха в Оста. Гърците и норвежците се биха срещу Оста, Дания и Холандия помрънкаха малко, че не са съгласни да ги окупират, изгърмяха по една пушка във въздуха и си останаха бели и пухкави. Е вярно холандците отнесоха и малко бомби уж по грешка. И България можеше да направи като тях, обаче тя искаше морета, острови, македонии, реванш. Обаче заложи срещу по-силните и по-злопаметните. Не казвам Русия. СССР беше съюзник с Германия когато България влизаше в Оста. Но България пак заложи срещу Англия и Франция + САЩ.


И аз това казвам/пиша - именно постигнахме съгласие.
Няма добри и лоши на война, асилни и слаби, че и в политиката е така.
Разбира се, понякога има да ги наречем спраяведливи войни, но те са рядкост и като "прктики" водене, последствия, излизане извън рамките на справедливостта - почти всички са вкл. и "справедливите".

Написаното от теб напълно подкрепям вкл. в частта за това какво е искала България, но това е било и нормално - в Европа в онези времена, почти всички искат, а съседите на българите действително са отнели в портедица войни преди това доста българско.
цитирай
98. germantiger - ...
13.11.2015 03:12
wolfy написа:
Сега се сетих и още нещо, от филма 13-тия воин, тези с които воюваха варягите, във филма бяха наречени вендоли (вандали?!) четейки твоят постинг, виждам приликата им с берзерките с изключение, че там бяха представени като канибали.


Вчера пропуснах да отбележа:
Що годе филма ми беше харесал, а иначе в историята за германите е имало три различни "неща": венди/славяни, вандали/германи и вендели/също германи, макар да се поспори за тях.

Сериала го видях току-що и ще започна да го тегля, сърдечно ти благодаря, защото не го знаех, Обикновено следя такъв тип сериали, но този дори не съм го мяркал, пропуск. В случая обаче вероятно ще симпатизирам на саксонците, на викингите не.
цитирай
99. germantiger - Към Гет
13.11.2015 03:36
Напълно подкрепям твоя зов към смирение на шовинистичния тон и в този ред на мисли твоя зов трябва да бъде отправен към българи на български, и още по-удобно ти си го написла на български.

Шовинизма на бълкгароите в блог.бг е пшироко известен, той не знае граници в присвояване, грабене, заблуда, обида към други и претенция. Маса, но НЕ ВСИЧКИ, пишещи за история наши съблогъри са буквално обладани от див и нагъл български шовинизъм - за маса от тях/вас всичко е българи, всичко е траки или в най-лошия случай поне читавото и наистина стойностното без значение на посока, време, континент, народ, племе, личност. За това действоително подкрепям призива ти към усмиряване на варварщината сред "траките" поне в блог.бг.

За Атила аз няма становище какво е името му, посочих, че има и версия да е германско, това становище аз не съм проучил, не поддържам и честно казано не ме интересува. Приемам написаното от теб именно като отказа от българска претенция за това име - очаквах да припознаеш в Атила нещо прототракийско или българско, но ти не си заявил такова освен нещо като намек може би или не знам, нещо подхвърлено или с желание да развиеш в още и още коментари, за ковето няма проблем - заповядай ако желаеш?!

Споменаваш две думи,които според теб са думи кога, на кого явно на гърците в онези времена,което ти не посочваш как и къде си установил или прочел, а страгръцки за дапровериш не знаеш, до гръцки историци не си се допитал, но то било какво нещо като славянско за някои учени. Предполагам за същите и още по 100 учени гръцкото корабоплаване е гръцко и такива мислещи така аз и ти знаем, че са в пъти повече от споменалите две думи дадени от теб като пример за какво - наистина не разбрах какво казваш всъщност?!

Гледам, че и в темата за готите нямаш нещо особено. Вербалска култура спомената от поляци като полска вповечето артефатки и цитат от енциклопедия или източник на СССР?! За скандинавците приписали си троянско потекло с усмивка се сетих и за Калон прирписал си римско, като това за пореден път ме усмихва щото за претенцизни популисти, безханерно забравили се или пък хитри политици са били средновековните или по-късните майтапчии като шведи, като Калоян и други, които са си приписвали тряонски произход, турци включително :)

Впрочем за какво иде реч - твоята пръсната мозайка, която пропуска цялата картина и не явижда в цялост, твоите целенасочено и нарочно по-избор подбрани аргументи (някои просто са намеци) липсата на здрава база и познание с контратезата или въобще това, че не "даваш думата" на науката, която доказва и изследва германските готи идва да покаже какво всъщност?

За какво иде реч при теб Гет, просто питам добронамерено и без нерви, без провокации задавам въпрос на който предполагам ще ми отговориш с няколко въпросчета от теб, но не с директен, ясен и честен отговор:

Та питам - какви според теб са готите, траки ли са, славяни ли са, българи ли са, палеобулгари ли са, прототраки ли са, питам просто какви са, дори не питам за основанията ако случайно мислиш така, дори няма да те питам зааргументите з да не те поставям в неудобно положение евентуално. Питането ми е какво според теб са готите, не според анахронизма на Йордан, зщаото според него всичко си идва на мястото - те са германски готи дошли от Скандза, а желанието имда им придаде познато и сериозно минало назад във вековете събирайки ги в едно с гетите не е проблем, просто защото битува и друга тероия - траките са германски племена или племена от тази общност германска и тази теза аз мога да проуча защото имам книга за нея,но не я поддържам и мисля, че е несериозна.

Та за последно потам - какви са готите на базата на всичко каквото си пръснал, чул, попрочел, посъбрал позвучало ти е като думи така или онака (защото думите в моя постинг показват германо-готска общност явна), за това питам - защото ако говорим само за Йордан и за извори - тогава науката въпобще няма смисъл да изследва каквото и да било - тя трябва да приеме, ческитите са полузмии, хуните уроди получовеци, че българите са мръсен народ, че траките могат да броят само до 4, че е имало чудовища по цяла Европа в средновековието, а по времето на херодот нейде на север извън естите мисля живееха полухораживотни, същото и при Тацит включително... Та твоите търсения какво показват - твоето мнение какви са готите или какви са и други ако желаеш можеш да напишеш - примерно гръцките мореплаватели са какво - траки ли са или ги е нялао въпбще гръцките колонии, а гръцката литература какво е, защото тракийска няма, каквотро е елинската философия, социологическа мисъл, те какво са пред дупката на траките, защото там зее дупка - траките нямат това?

Та какво са готите за теб?
Какво са гръцките мореплаватели и колонизатори?
Какво е гръцката култура, социология, философия, литература?
цитирай
100. germantiger - ...
13.11.2015 05:05
Първата серия беше много силна, за жалост това етипично за много сериали 1-2 силни серии, посел изпускат пара, ще видим дали така ще е стози?!

THE LAST KINGDOM (благодарение нв wolfy)

http://zamunda/catalogs/tv?comb=yes&letter=all&search=The+last+Kingdom&field=name&page=0

Матю Макфадън и Рутгър Хауър бяха за кратко..., но други от актьорския състав поне мен радват:

Madeleine Power

http://www/name/nm3576890/?ref_=tt_cl_t21

Tobias Santelmann

http://www/name/nm4083737/?ref_=tt_cl_t6

Rune Temte

http://www/name/nm0854815/?ref_=tt_cl_t10

Независимо, че аз предпочитам саксонците, човек няма как (или има) да не се възхити на викингите още в първия епизод.

Впрочем датчани и саксонци са какво - там откъдето тръгват преди векове саксонците за да завладеят Англия, от там пак след векове тръгват "братовчедите им" датчани за да ги завладяват тях в Англия отново, просто едните са вече християни, другите все още не от едно котило.
цитирай
101. wolfy - За сериала - няма проблем
13.11.2015 12:14
germantiger написа:
Впрочем датчани и саксонци са какво - там откъдето тръгват преди векове саксонците за да завладеят Англия, от там пак след векове тръгват "братовчедите им" датчани за да ги завладяват тях в Англия отново, просто едните са вече християни, другите все още не от едно котило.


Точно това за жалост се пропуска в повечето (американски) филми, саксонците (в.т.ч. англите и ютите) винаги се представят като не-нордити, а те са си точно такива - диаспора от германски племена (или поне предимно). Дори днешните англичани са по-светли от актьорите във филма, където както забеляза бяха предимно чернокоси и с тъмни очи.
цитирай
102. germantiger - ...
13.11.2015 19:23
wolfy написа:
germantiger написа:
Впрочем датчани и саксонци са какво - там откъдето тръгват преди векове саксонците за да завладеят Англия, от там пак след векове тръгват "братовчедите им" датчани за да ги завладяват тях в Англия отново, просто едните са вече християни, другите все още не от едно котило.


Точно това за жалост се пропуска в повечето (американски) филми, саксонците (в.т.ч. англите и ютите) винаги се представят като не-нордити, а те са си точно такива - диаспора от германски племена (или поне предимно). Дори днешните англичани са по-светли от актьорите във филма, където както забеляза бяха предимно чернокоси и с тъмни очи.


Абсолютно съм съгласен с теб, дори се колебаех дали да подчертая това и още нещо - актьора играещ Алфред е синеок, зщаото съм го глведал в сериала Banished, докато в този сериал нарочно "филтъра" и сенките са такива, че досега до 3 серия съм, не можеш да видиш очите му и изглеждат тъмни.

Същото "потъмняване" наблюдавам и във Вайкингс при франките и саксонците, също нарочно...

Въобще "помургавяване" наблюдаваме вХоливуд примерно от десетилетие вече като изтикване на блондини персонажи във все по-второстепенни роли, изрусяване на кичури и прочие "миксиране", но това е друга тема...
цитирай
103. get - - Тигре, прочитайки пространният ти и същевременно - нищо не казваш последен пост - Ще те помоля ... ?
13.11.2015 19:59
germantiger написа:

Напълно подкрепям твоя зов към смирение на шовинистичния тон и в този ред на мисли твоя зов трябва да бъде отправен към българи на български, и още по-удобно ти си го написла на български.

Шовинизма на бълкгароите в блог.бг е пшироко известен, той не знае граници в присвояване, грабене, заблуда, обида към други и претенция. Маса, но НЕ ВСИЧКИ, пишещи за история наши съблогъри са буквално обладани от див и нагъл български шовинизъм - за маса от тях/вас всичко е българи, всичко е траки или в най-лошия случай поне читавото и наистина стойностното без значение на посока, време, континент, народ, племе, личност. За това действоително подкрепям призива ти към усмиряване на варварщината сред "траките" поне в блог.бг.

За Атила аз няма становище какво е името му, посочих, че има и версия да е германско, това становище аз не съм проучил, не поддържам и честно казано не ме интересува. Приемам написаното от теб именно като отказа от българска претенция за това име - очаквах да припознаеш в Атила нещо прототракийско или българско, но ти не си заявил такова освен нещо като намек може би или не знам, нещо подхвърлено или с желание да развиеш в още и още коментари, за ковето няма проблем - заповядай ако желаеш?!

Споменаваш две думи,които ... в онези времена,което ти не посочваш как и къде си установил или прочел, а страгръцки за дапровериш не знаеш, до гръцки историци не си се допитал, но то било какво нещо като славянско за някои учени. Предполагам за същите и още по 100 учени гръцкото корабоплаване е гръцко и такива мислещи така аз и ти знаем, че са в пъти повече от споменалите две думи дадени от теб като пример за какво - наистина не разбрах какво казваш всъщност?!

Гледам, че и в темата за готите нямаш нещо особено. ...

... хайде да си говорим за берзерките ... с а м о?!

- Подобно е и положението с коментара ти, по отношение на "старите" ПРУСИ! Тия дето католическите "орденски" рицари-кучета, Са ги избивали за едната "спортна слава" ?!
цитирай
104. germantiger - ...
13.11.2015 21:33
Можем да си говорим за всичко, най-вече за армия и полиция, защото ти си бил милиционер/полицай в което няма нищо лошо, напротив - в моите очи това не е минус, зщаото мисля, че не си комунист и много твои коментари са били полезни за мен.

Както казах, можем да говорим за почти всичко, но не всичко разбираме - примерно за история аз мисля, че ти трябва да проведеш разговор с историците в блога, а когато си говорил с тях понякога си изпадал в несериозни ситуации или поне на мен така ми се е сторило. Според други, вероятно ти си бил на висота.

Можем да говорим и за българския шовинизъм в блог.бг, той мисля е тема насъщна и много актуална, или за българския произход, или за тракийската култура примерно сравнена с елинската?

Ако живо те вълнува ВСВ за това също може да говорим - виж в това специално аз имам претенция.
цитирай
105. germantiger - ...
13.11.2015 21:37
Можбем да говорим за пруси, за берзеркери и мога да те насоча с кои автори да поговориш - ще ти посоча десетки такива, съмнявам се, че си по-подготвен от тях и мисля, че разговора с тях ще избегнеш или просто имаш щастието, че те не присъустват в блог.бг и на български не пишат, но това по никакъв начин не накърнява истината, че ти и твоето знание за историята на севера сравнено с тяхното е комично и все пак мисля, че най-комични и шовинистични са претенциите на тракобългарите в блог.бг, ти как мислиш?!
цитирай
106. get - - Тигре, нещата не се свеждат до ПОЗНАВАНЕ ИМЕНА и ЗАГЛАВИЯ НА КНИГИ ... а ВЕЧЕ КАЗАХ ... ?
13.11.2015 22:20
germantiger написа:
Можбем да говорим за пруси, за берзеркери и мога да те насоча с кои автори да поговориш - ще ти посоча десетки такива, съмнявам се, че си по-подготвен от тях и мисля, че разговора с тях ще избегнеш или просто имаш щастието, ... , но това по никакъв начин не накърнява истината, че ти и твоето знание за историята на севера сравнено с тяхното е комично и все пак мисля, че най-комични и шовинистични са претенциите на тракобългарите в блог.бг, ти как мислиш?!


- Имай дързостта да се ползваш от Собствения Си Ум!
Ако бе сторил същото нямаше да пишеш нелепиците за ... прусите(старите), ПОДЛОЖЕНИ НА ГЕНОЦИД от германските барони и "орденските-братя" ?
- За това НЕ МАЛКА ВИНА НОСЯТ и ПОЛЯЦИТЕ ... Докарали образно казано "Вълка в кошарата"! А това пък по причина териториално-политическите им АПЕТИТИ към ПРУСКАТА ЗЕМЯ ... Използвано добре, в своя полза от Латинските клерикали!!
- Именно от това време СЕ ПОЯВЯВАТ и ЮДЕИТЕ ... забележи пиша ЮДЕИ - не както неправилно наричат ... тези хора в Германия ЕВРЕИ!
По тази причина "юдеите" В централна Европа не говорят балканското-ландино или испанското романьоло ... а германското наречие "идиш" ... За "иврита" - няма да говоря, тъй като той е плод на "научен експеримент" - тоест, възстановен от религиозни-доктринери "евреи" ИЗКУСТВЕН ЕЗИК - Който за пръв път се заприказва от религиозните-ционисти ... а после става официален език на държавата Израел ... това изкуствено историЧЕСКО творение ИСТОРИЯТА на което започва още от срещата на Херцел със султана на Турция ... преминава през Първа св. война - Декларация на Балфур до Ротшилд, от името на Английското правителство за Създаване на Еврейско огнище(За мен нищо не значещ факт ?) ... Но най-накрая добива ЗАВЪРШЕН ВИД и то не без участието на национал-социалистите с Втората световна война!
- Ако искаш за това ЗАЩОТО Е ОПРЕДЕЛЯЩО да си говорим - Моля? Или примерно ...Кога Чърчил ПРОдаде България в ръцете на Сталин - Да! Както по-късно на о. Малта ... бе извършена от ... (?) Последната "продажба" на България, на ... ?!!

Или за историята на ГЕТИТЕ от БАЛКАНИ ... А не на готите от Скандинавия ... или Балтика ?!

Защото: "Историята на ГОТИТЕ е от БАЛКАНИ, махнем ли тази част, БАЛКАНСКАТА(!) - "германските" готи ОСТАВАТ БЕЗ История - Това го казва автор, професор и учен, австриеца Хервиг Волфрам ... най-големият "готовед"!
- А че е направена през ШЕСТНАДЕСЕТИ ВЕК една СПЕКУЛАЦИЯ ... И на гърба на БАЛКАНЦИТЕ ГЕТИ - Е написана ИСТОРИЯ НА ГОТИТЕ ... поради апетитите на Хабсбургите, да владеят ЦЯЛА ЕВРОПА - като при това, такива аспирации има и ШВЕЦИЯ и после ... А после, идва ТРИДЕСЕТ ГОДИШНАТА ВОЙНА!!
- Централна Европа остава НАПОЛОВИНА по население ... И за да илюстрирам КАКВО Е БИЛО ПОЛОЖЕНИЕТО КЪМ НЕГО МОМЕНТ ... Ето една приспивна песен, пята от германските майки за "роднините" им шведи ?!
"Bet Kindchen, bet, morgen kommt der Shwed!" ... ако желаеш преведи я на читателите ти не познаващи немски език?
- Мразя ШОВИНИЗМА - защото той , както му е присъщо ВОДИ ДО ВОЙНА!! А с такъв патос, твърде е наситен нашият спор?!
цитирай
107. germantiger - ...
13.11.2015 23:00
Добре Гет, ще ти посочвам твоето незнание

В Германия никой не нарича юдеите - евртеи, а ги наричат Ю Д Е И

ИНАЧЕ КАЗАНО ГЕТ - ПЪРВА ГРЕШКА ТВОЯ

...

Второ Гет за прусите знаеш по-малко от мен, но не количествто, а и качеството на знанието също е важно, за това ще ти помогна с конкретно такова:

Прусия НИКОГА НЕ Е БИЛА (в онези времена) полска област - поляци и пруси са се клали (прусия никога не е била покорена и никога дори административно не е била в границите на полските владетели преди Дойче/тевт ордена), нещо повече:

Прусите са изгаряли живи поляци, други са принасяли в жертва, трети са поробвали и са продавали в робство по източните търговски "пътища" след което тези бели роби са стигали до... Близкия изток.

Има разлика между автентичните pruzzen и бъдещите preussen, които са маса германски колонисти, малко холандски също. В зората на новото време в тогавашна германска вече Прусия съства на населението е бил 3-4 към 1 автентичен прус или поляк. В ноивото време демографската картина се променя още по-фундаментално в полза на германското. Не случайно дядото на бъдещия Фридрих Велики създава 122 нови селища с колонисти в Прусия итн итн итн

"УЧА ТЕ" ГЕТ, мога и още да те информирам...

...

Разбира се, че малка част от историята на готите е на Балканите, масата от нея е в Испания, в Крим, в Италия и всички споменати три повече отколкото на Балканите... сигурен ли си, че си чле Хервиг и че правилно го цитираш, а дали изваждаш това от контекста му за ГЕРМАНСКИТЕ готи, защото според любимия ти професор те са такива, впрочем да не си чел Волфрам на руски?

...

Мисля, че си събрал смелост и си стигнал до някакъв отговор и той е ЦИТИРАМ ТЕБ:
"А че е направена през ШЕСТНАДЕСЕТИ ВЕК една СПЕКУЛАЦИЯ ... И на гърба на БАЛКАНЦИТЕ ГЕТИ - Е написана ИСТОРИЯ НА ГОТИТЕ ... поради апетитите на Хабсбургите, да владеят ЦЯЛА ЕВРОПА - като при това, такива аспирации има и ШВЕЦИЯ и после"

И все пакй не разбирам докрай какво ще рече това балканци?

Кои са значи готите балканци, според теб Гет - траки ли са, славяни ли са, готи ли са, ще се научиш да ми отговаряш надявам се, добре си започнал и добре ще те приуча поне в моя блог.

"Та" питам за да ти помогна на теб и блоговите бгшовинисти - какво са готите-балканци - траки, славняи, българи, едно и също?

Извинявай ще те питам още нещо - траките балканци ли са или са идват нейде от север на Балканите?

Дошляци ли са траките, а славяните дошляци ли са на Балканите, а българите?

Чел ли си извори за всички тези дошляци?
цитирай
108. germantiger - ...
13.11.2015 23:13
При цялото ми четене Гет на

Беовулф
Старата Едда
"Младата Едда"
Десетки саги, наистина десетки във всякакви компилации
Ура-Линда
вкл. тетонски саги
дори Инго и Инграбан като по нови
маса приказки събрани от кой-ли не

НИКЪДЕ И НИКОГА в тези извори не срещнах трак, славянин или българин..
НИКЪДЕ
НИКОГА

Как така Гет ти срещаш траки, славяни и българи, ти какво четеш Гет, щото аз мога да ти посоча авторите и книгите и сагите

Никога Гет и никъде Гет няма трак или славянин или нбългарин в тези северни извори - има викинги, германи, всякакви германо-скади племена, всякакви богове, богини и митични, епосни герои, но БАЛКАНЦИ няма.

Вероятно всички тези извори писани и събрани през различни векове, в много части от Европа и с различни автори са искали да скрият, принизят българското и несъмнено са част от конспирация.
цитирай
109. get - @ 107. 108. germantiger - Ами наместо да четеш и преразказваш митове и легенди на ...
13.11.2015 23:41
... скандинавските народи - Да бе прочел внимателно ГЕТИка-та на Йордан, която в ОСНОВНАТА СИ ЧАСТ - Се развива Тук - Балкани и се цитират, имена на ВОДАЧИ-ЦАРЕ и ПЪРВОСВЕЩЕННИЦИ, плюс ОБОЖЕСТВЕНИЯТ ЗАМ-ОЛКСИС ... Които са ДОКАЗАНО ГЕТСКО-МИЗИЙСКИ-БАЛКАНСКИ?!
- Никъде не прочетох в книгата за ГЕТИТЕ на Йордан за ОДИН - Вотан или някой друг бог или герой от СКАНДО-ФЕНИЯ, тоест от Скандинавските саги!
- А като отворя скандинавските саги - чета? Один с хората си бил дошъл от Балкани(Снори употребява Турк(и)ланд). И този определено ЧОВЕК - е ОБОЖЕСТВЕН в Сагите на ИСЛАНДЦИТЕ !!
- Това ти казва не-Ученият(според теб) Гет-Балкански!
- А в момента съм (по следите) на хроника от ПЕТИ ВЕК, ДАТСКА ... Където именно се упоменават ТРАКИ ... и то ... от Прибалтика?!
- А имам и един пре-интересен речник на пруският език ... на тези СТАРИ ПРУСИ - Които поляците, упорито наричат също и ГЕТИ!!?
- А имам и надписи(надгробни) на "вест" готски крале от Испания ... в които се твърди, че те са били предводители на "гети" и "даки", съответно (изписано на латински) - Защото след шести век те изоставят арианството и Ватикана отново ги "апостолизира", тоест испанските германо-готи:))) се латинизират !

- А относно това Което ме питаш:
"Кои са значи готите балканци, ... траки ли са, славяни ли са, готи ли са ..."
- Много е ПРОСТО твърдя ОЧЕВАДЕЩИЯТ ФАКТ - В повествованието на Йордан "ГЕТИка" - същият говори за БАЛКАНСКО не за СКАНДИНАВСКО НАСЕЛЕНИЕ! Изключение ПРАВИ ЕДИНСТВЕНО ВСТЪПЛЕНИЕТО - Легендарният ПОХОД ОТ ОСТРОВ СКАНДЗА на крал Берик ... находчиво, ПРЕИМЕНУВАН от норманистите-готицисти на Ерик ... Нещо подобно, както става с виновника за Римското поражение в "ТевтоБург лес" - Който е останал в историческите анали с името Арминиус ... но не пречи на германските ултра-патриоти да го нарекат ГЕРМАН :))) !

- За четящите ме и предполагащо се невярващи - ето линка към паметника, наречен Hermannsdenkmal(как се превежда това "Hermannsdenkmal" , Тигре?):

https://upload.wikimedia/wikipedia/commons/8/88/Arminius1.jpg
цитирай
110. germantiger - ...
14.11.2015 00:13
Гет отново и отново не знаеш:

АРМИНИУС НИКЪДЕ НЕ Е НАРИЧАН ГЕРМАН, А ХЕРМАНН

Хубаво е да четешп не на руски, а директно на германски, като иде реч за германци

НИКЪДЕ В САГИТЕ ЗА

Хумир
Идунн
Тор
Герд
Балдр
Локи
сагите за Вьолсингите
Беовулф
Хагбард
Хелги
Холгерд
Олав
Гисли
Хравн
Бранд
Торвард
Храйдар
Токи
Торлайв
за Хегелингите
за Дитрих и Хилдебранд

НИКЪДЕ И НИКОГА НЕ ИДЕ РЕЧ ЗА ТРАКИ, СЛАВЯНИ И БЪЛГАРИ

А обяснението на юг е постижимо с лекота, но явно не за твоя ум...

Всички народи идваме от юг и Азия, в Европа както казва науката вероятно автохтонни са единствено баските, евентуално албанците *техните предци) и една малка група население днес живеещо в Нормандия, но нямащо нищо общо с норманите.

Твоите следи бледнеят пред следите, които са оставили севернбите нордически народи, а те са дали основата на траките, които както споменах се приемат от някой учени като племена от германската общност, но ти разбира се, не знаеш това или не желаеш да го знаеш.

Нещо повече - антропологично траките нямат почти нищо общо с днешните българи, както и дрените елини нямат много общо с днешните - мнаса от елините са нордически антропотипове, светли, както и траките, амасата днешни българи са тъмни и това е нормално - протобългарите или прабългарите вероятно са ирано-арии или тюркски народ и за това има бол думи (а вие обичате думите) титулна система и ареал на обитание.

При мен "следите" на които съм попаднал са маса учени изследвали и посветили живота си правилно или не на науката и те ясно показват, че бжългарите са "сбиротак", както биха се изразили вашите български шповинисти, зщаото този лафг гхо научих от българи в блог.бг - този лаф - сбиротак, така българите обиждат другите, без да съзнават, че самите те са сбирщина и в това няма нищо лошо, ако това е истината.

Несъмнено траки, славяни и българи са три различни неща, като траките вероятно са били по-близко до нордическия север, славяните са може би фино-угри, а прабългарите тюркски или ирански народ. И българите са точно това - микс от малко нордиди, "особени" славяни и ирано/тюрки. Разбира се, българите не са монголи, само това и тюрките за мен отпадат, но другото не са следи, а факти.

П.С.
Да не пропусна - монумнета съм го посещала, дори снимки имам правени там.
Интересно Гет защо ти НЕ СЕ ПОЯВЯВАШ никога при сирма, при атил и при още няколко защитаващи тюркската теза - разбира се, имашп право на избор къде да коментираш и все пак - защо - притеснение от сблъсък с друго знание и аргументи?!

Чудя се Гет как е възможно цялата историческа общност да се заблуждава векове наред, антибългарски, конспиративно, всеки да е предал съвестта си и добросъвестността с едничката цел - да изтрие от лицето на земята траките, които са били пруси, готи,скандинавци, балти, славяни, те са и българи, те са самите траки, те са основата на интелекта в египет, индия, те са вбелгия, на британските острови, те са като българи в ирландия, до китай, около памир, в анатолия, те са фриги, франки, бургунди, кавказци, перси са, балхари, согдиани...

ТРАКИТЕ ОБАЧЕ НЕ СА ОСТАВИЛИ САГИ
НЕ СА ОСТАВВИЛИ ЛИТЕРАТУРА
НЕ СА ОСТАВИЛИ ФИЛОСОФИЯ
СОЦИОЛОГИЯ, ДЕМОКРАЦИЯ НЕ
НЕ СА ОСТАВИЛИ МАТЕМАТИКА
НИКАКВА ЕДДА НЕ СА НАПИСАЛИ
В БАЛТИКА ЕДНА КЬОРАВА БЪЛГАРСКА ПРИКАЗКА НЯМА

защо траките са толкова нищи, бедни, неграмотни и прости хора, но несъмнено те сасияйни и в основата на всичко :) питам почти без да се хиля ;)
цитирай
111. germantiger - ...
14.11.2015 00:40
Моята мисъл гет се избистри благодарение на теб

ЗАЩО В НИТО ЕДНА САГА НЯМА ТРАКИ

ЗАЩО НИКЪДЕ В САГИТЕ НЯМА БЪЛГАРИ

ЗАШО ТРАКИТЕ НЯМАТ ФИЛОСОФИЯ

ЗАЩО ТРАКИТЕ НЯМАТ МАТЕМАТИКА

ЗАЩО ТРАКИТЕ НЯМАТ ЛИТЕРАТУРА

ЗАЩО ТРАКИТЕ НЯМАТ СОЦИОЛОГИЯ

ЗАЩО БЪЛГАРИТЕ СА СБИРОТАК, както вие българите наричате другите в бло.бг

Защо траките са близо до северните нордиди като германи, келти, скандинавци
Защо българите са ирански или тюркски племена и евентуално народ

Защо векове наред гърци, римляни, скандинавци, историци са лъгали за да скрият как траките са в основата на всичко, как така без значение на век, историк, сага, история всичко не е нещо което науката извследва, а нещо,което ти полицая, той инженерхимика леон или другия Спароток бижутера ли беше в холанбдия, ескизи за бижута ли правеше или първо беше коммандос.

Как вие милиционери, химици и бижутери знаете истината за всички векове преди нас и как тази истина винаги води до траки, славяни или българи - прощавай усмивката ми, но не мога да се спра :)

P.S.
За Арминиус какво си чел, то не е много и е постижимо да го прочетеш, макар всъшност да е много като книги, списания вкл. които имам и то книжни...Та за Херманн/Арминиус знаеш кое племе е, брат му, любимата му коя е, имената, нейния баща кой е с името и племето си, знаеш къде е бил боя (версиите) итн итн итн та не схванах какво от всичко това е трак или българин - несъмнено това са траки или българи, римляните които са се били с тях саги объркали с германи и усмивката ми стана още по-широка ;)
цитирай
112. germantiger - Да финализирам Гет
14.11.2015 01:55
- чета с интерес твоите коментари под много постинги, постингите на леон, вкл. преди година и повече на Спароток, на истина съм научил не малко от тях, съвсем сериозно - примерно за част от елинските богове, които явно може би са тракийски, за други културно импулси започнали от траките, както и за част от гръцките фалшификации на история - това приемам за сигурни факти;

- много често не сътм съгласен с нещо в постингите на Леон, понякога в твои коментари и почти винаги не съм в съгласие с щапаров, абсолютно с безситена и други. Мисля, че с вас рядко можем да водим сериозен разговор и причината е както във вас, така и в мен - в нашите реазличия;

- аз нямам претенция за история, имам претенция за война и постингите ми за ВСВ, правя постинги за литература, нотам не съм литературовед, а съзерцател на изкуство, понякога представям и други теми в блога ми. Мисълта ми е единствено за война имам претенция да отстоявам нещо фундаментално, напълно разбирайки и че е по-лесно защото примерно ВСВ еблизо до нас, докато амтичната или средновековната истории са отдалечени и там на вас и други е в пъти по-трудно,което опонента може да използва, но пък и възможността за грешка във вашите теми е голяма;

Какво казвам - идва момент, когато диалога между нас се променя, "извращава" или става почти невъзможен и идва питането - дали не е по-добре да не се "дразним" взаимно и да не коментираме аз под вашите да гио нарек постинги, вие под мои, независимо, че аз ще продължа дави чета синтерес. Имаш пълното право на твой коментар след моите който няма да махна, ще оставя и дори НЯМА ДА АПОСТРОФИРАМ (ако не е провокиращ лично към мен или нещо такова). След това обаче дискусията е излишна (така аз мисля)!

За мен вие излизате извън рамките на истината или възможната такава и превръщшате всичко в тракийско, славянско или българско (някои от вас според степента на предпочитанията, мечтите или заблудите ви в различна степен и разлинчо "безмерие" - за вас вие пък сте истина почти на 100%).

П.С.
За мен българите са микс от траки, славяни и прабългари, стази разлика (от преди), че за мен славяните не са море, българите не са малка орда и траките не са безпросветни подхора сравнени с гърците. Това е!

Лека
цитирай
113. slavianstvo - тъмницата на народите ако добре ...
14.11.2015 02:55
”germantiger” написа:
тъмницата на народите ако добре помня е лаф на руски писател, ваш и световен класик, но не се сещам на прима виста кой беше, нещо повече - тези думи тюрьма на народите са циркулирали във вашата и българската литератури съущо, в белетристика тоже или явно и това не знаеш?!

Говориш за Херцен. Той използва този израз, но авторството е на един французин, Астолф де Кюстин от книгата му „Русия през 1839“. После влиза в обръщение в западните и особено френските вестници. По онова време французите първо усилено заиграват с Полша и второ все още изпитват анални болки заради 1812 година, те са крайно злопаметни в това отношение. Намразиха накрая дори Де Гол, който на два пъти ги вади от нищото, но го намразиха понеже беше прекалено широко скроен.
С една дума руснаците са зверове и потисници, малката добра Полша и големите зли Русия, Австрия и Прусия – и за Австро-Унгарската империя е използван тоя израз. Има една хубава приказка „изчисти си пръста, преди да ми сочиш петната“. Франция води кървави колониални войни чак до средата на 20 в. и в известен смисъл им тегли последствията и досега, и до това което стана днес. Но в руски издания няма да се появят подигравки с атентатите в Париж, както в Шарли Ебдо се подиграваха с падналия руски самолет ето още една разлика.
Волтер е бил един от най-богатите хора в Европа и парите му са идвали от търговия с роби, макар че бил защитник на свободата и умножени с машинации на еврейски банкери, макар че бил антисемит. Мисля толкова за тези дето са измислили „тъмницата на народите“, и сегашните и предишните.
цитирай
114. germantiger - ...
14.11.2015 05:06
slavianstvo написа:
”germantiger” написа:
тъмницата на народите ако добре помня е лаф на руски писател, ваш и световен класик, но не се сещам на прима виста кой беше, нещо повече - тези думи тюрьма на народите са циркулирали във вашата и българската литератури съущо, в белетристика тоже или явно и това не знаеш?!

Говориш за Херцен. Той използва този израз, но авторството е на един французин, Астолф де Кюстин от книгата му „Русия през 1839“. После влиза в обръщение в западните и особено френските вестници. По онова време французите първо усилено заиграват с Полша и второ все още изпитват анални болки заради 1812 година, те са крайно злопаметни в това отношение. Намразиха накрая дори Де Гол, който на два пъти ги вади от нищото, но го намразиха понеже беше прекалено широко скроен.
С една дума руснаците са зверове и потисници, малката добра Полша и големите зли Русия, Австрия и Прусия – и за Австро-Унгарската империя е използван тоя израз. Има една хубава приказка „изчисти си пръста, преди да ми сочиш петната“. Франция води кървави колониални войни чак до средата на 20 в. и в известен смисъл им тегли последствията и досега, и до това което стана днес. Но в руски издания няма да се появят подигравки с атентатите в Париж, както в Шарли Ебдо се подиграваха с падналия руски самолет ето още една разлика.
Волтер е бил един от най-богатите хора в Европа и парите му са идвали от търговия с роби, макар че бил защитник на свободата и умножени с машинации на еврейски банкери, макар че бил антисемит. Мисля толкова за тези дето са измислили „тъмницата на народите“, и сегашните и предишните.


Не знаех за този французин и бях убеден че "понятието" или нарицателното е източно, защото много българи и руснаци са го позлвали, хубаво е, че научих това и благодаря за корекцията.

Излишно е да напомням (или), че аз те коригирах няколко пъти, а на теб това ти е първия към мен, но ти благодаря, зьащото детайлите са важни.

Не следя темата със самолета и ако "Шарли" са направили това значи са лайна, но това е нормално те са левичари, комунисти и прочие левичарски боклук. Русия се е подигравала с бол чужди неща и продължава да го прави, за това не бери грижа(ако джоасариан не е подвел аудиторията - при него има постинг в който показва как руснаци от трибуната на руска тв се хилят за холанддския самолет в Укрйана където имаше бол избитри деца). Единствено говоренето на днешна "германия" е над всички като лексика, смирение и уважение, но както знаем това не е германия, а помийна яма що иде реч до национално и силно като национално.
цитирай
115. get - Какво казвам - идва момент, ко...
14.11.2015 12:43
germantiger написа:

Какво казвам - идва момент, когато диалога между нас се променя, "извращава" или става почти невъзможен и идва питането - дали не е по-добре да не се "дразним" взаимно и да не коментираме аз под вашите да гио нарек постинги, вие под мои, независимо, че аз ще продължа дави чета синтерес. Имаш пълното право на твой коментар след моите който няма да махна, ще оставя и дори НЯМА ДА АПОСТРОФИРАМ (ако не е провокиращ лично към мен или нещо такова). След това обаче дискусията е излишна (така аз мисля)!

- След, като ме приканваш "да замълча" - добре ще млъкна, най-малко поради чувството ми за такт и етичност - След като по този начин сам и поради твоето настояване се "осъждам на мълчание" - и предвид последното, с което завършваш поста си ... ?
germantiger написа:

За мен българите са микс от траки, славяни и прабългари, стази разлика (от преди), че за мен славяните не са море, българите не са малка орда и траките не са безпросветни подхора сравнени с гърците. Това е!

- Ще приключа със следното - Защото дори и "осъдения на ..." - му се дава правото на "последна дума"?
- Славяни Е ЕДНО КАБИНЕТНО ПОНЯТИЕ - Въведено от науката, зад което се визира конгломерат от близко-родствени по език и произход хора - Венети плюс ГЕТИ(които по латинска традиция(със специфичният за латинският транслитерация ... гръцкото изписване с "Е", да се предава с "О", тоест са назовавани: ГОТИ?)!
- Тези ГЕТИ-ГОТИ след ЗАГУБВАНЕТО НА ВЛАСТ В ИТАЛИЯ - (времето на крал TotIо - както е латинската(италианска) традиция при изписването на името) ... в изблик на омраза, ЗАПОЧВАТ ДА СЕ НАРИЧАТ от "наследниците на "римляните" с унижаващото ги "склав-РОБ/Слуга"! Така почти цели Апенини, би следвало да се "напълнили със славяни" по извратената логика на учЕните?
- Истината е МНОГО ПО-ПРОСТА ... но ако се изрече на глас, би следвало една голяма част от руско-"славянската" плюс "германо-готската" история да бъдат ОТРЕЧЕНИ, като НЕВЕРНИ поради научни СПЕКУЛАЦИИ!

- Здрав да си!
цитирай
116. germantiger - Към Гет
14.11.2015 19:44
Никъде не съм поставил ограничение, граница или забрана за още коментари - можеш винаги да продължищ и аз нямам проблем с това.

За спор винаги съм изпълнен с енергия, но когато полемизирам с теб или Леон или друг познат (който не е комуняга) идва момент, когато не харесвам спора с вас по няколко причини и съжалявам:

- споря с хора които уважавам, а съм склонен да минавам граници било неправилно и грубо към тях, било сериозно и жестоко, но показвайки грешките им

- обикновено идва момент когато съжалявам ако споря с хора, които уважавам или имам нещо общо с тях като теми, интереси

- никога не съжалявам и винаги съм готов вкл. да се изгавря в спор с комуняга или германофоб, тогава е въпрос на чест да споря докато откажа човека, докато го изгавря вкл. на лс, не само под постинг

...

Разговора с вас става безпредметен в един момент, защото вие или пишете пропаганда или за мен пишете глупости (за вас може да са умности).

Ти твърдиш, че пишеш истини, а историците преди теб 4-5 века са писали спекулации - аз наричам това твое твърдение - глупост или идиотщина, ти го наричаш истина.

Не желая да минавам границите с теб и да простея, но ако желаеш - аз съм винаги готов да продължа, по много и винаги, ежедневно, без всякаква спирачка.
цитирай
117. germantiger - С две думи
14.11.2015 23:08
Мисълта ми е Гет - твоите коментари и постингите на Леон винаги чета понякога със съгласие, понякога не, но винаги или почти винаги с интерес.

Не ми е приятно да споря по "моя начин" с вас, защото вие не сте комуняги и не сте идиоти, за това след подобен спор изпитвам смесени чувства в мен - добри и недобри.

Отношението ми към Спароток и Щапаров е почти 50 на 50, вече към никикм и безистена изпитвам почти нетърпимост.
цитирай
118. get - - След като пиша неверни неща ... направи си труда да прочетеш//проучиш - писани, не от мен неща ...
15.11.2015 00:30
germantiger написа:

Разговора с вас става безпредметен в един момент, защото вие или пишете пропаганда или за мен пишете глупости (за вас може да са умности).

Ти твърдиш, че пишеш истини, а историците преди теб 4-5 века са писали спекулации - аз наричам това твое твърдение - глупост или идиотщина, ти го наричаш истина.

Не желая да минавам границите с теб и да простея, но ако желаеш - аз съм винаги готов да продължа, по много и винаги, ежедневно, без всякаква спирачка.

... и чертани ... не от мен карти ?!
- Виж на следните адреси?
1)
http://wwwt/map_archive/frankish_territories_481_814_map.htm
2)
Thomas Kantzows Chronik von Pommern in niederdeutscher Mundart sammt einer Auswahl aus den übrigen ungedruckten Schriften desselben
3)
https://upload/wikipedia/commons/f/fe/Pomeraniae_Ducatus_Tabula.jpg

- Дано от това, което прочетеш и видиш - ти се проясни ... какво обяснявам за СПЕКУЛАЦИИТЕ ИЗВЪРШЕНИ ПРЕЗ ШЕСТНАДЕСЕТИ ВЕК ОТ Х А Б С Б У Р Г И Т Е ?

ГОВОРЯ!!
- Досежно етно-политическа стратификация къмто ПЕТИ ВЕК в Земите източно и западно от р. Одер - пред образ на бъдещото дукство Померания(И южна Балтика, като цяло) от 12-ти век?
- Вероятно това население около река Одер (на картата изработена от Eilhardus Lubinus** ) са "славяни-роССнаци" или "германи-гото-прусаци"(според определението: "глупавото и граничещо с идиотщина" - мое мнение :(((( ?!

- И моля, не ме карай против волята(ми) да отговарям ... повече ... било в този пост или при теми, за които ти считаш, че коментарите на опониращите, биха довели до дискредитиране историята или авторитета на Германия, като държава !?

- Здрав да си и - Имай дързостта да се ползваш от Собствения Си Ум! - както ни поучава Имануел Кант. Един велик германец(за мен !) ... с допълнение, че не всички германци притежават достойнствата му на учен ... за съжаление!

** - Eilhardus Lubinus** - за него можеш да прочетеш и видиш в голям мащаб картата му ...
Тук: http://archeo.edu/lubinus/#lub ... и ...
Тук: https://de.wikipedia/wiki/Eilhard_Lubin
цитирай
119. germantiger - ...
15.11.2015 04:12
Гет, първо ще трябва да се научиш на български :) език от славянската езикова група, макар изпълнен с многои турцизми, думи от латински и гръцки произход или таквиа като името на държавата България с латинско окончание...

Именно зщаото аз с еползвам от моя ум правя постинги за разлика от теб - тя рядко правиш такива и мисля че нямаш нито един за антична история?!

И за това ще те призова да се ползваш от своя ум, ако може събран, синтезиращ, не "фрагментарен" и пръснат, зщаото аз или друг не е длъжен да следва мисловния охлюв (а това не е ирония и съществува в логиката и реториката - изкуства небългарски и нетракийски в своя генезис), та с две думи Гет - представи аргументите си, вместо да ме пращаш да чета евентуално какво и какво в това което линкваш?!

Ако желаеш аз ще те пратя да почетеш книги, които вероятно няма да намериш и трудно ще ти са в наличност. и все пак ще направя опит:

Потърси и прочето сагата за Харалд Сигурдссон, там ще трябва да стигнеш до частта със западния поход на Харалд и да намериш едно име, което ще ти напомни името Тотио, както ти четеш Тотилла - открий името за което намеквам и помисли с твоя ум, не с великобългарско безумие какво е общото между намереното име, което оставям сам да откриеш, Тотти и Тотио, а ако щеш и Тотила?!

Ако желаеш можеш да сравниш лингвистично (но понеже нямаш такава подготовка и учените са сравнили тези думи) да намериш специалист, за предпочитане образован не щапаров и да намериш общото между думите:

ansuz - anses
gesinde - gestih - gasintha

След това се надявам да уважиш труда ми и да събереш в този постинг всички думи, които обясняват Вуотан и Один, все пак съм ги предложил и на български и с латински букви някои.

Защо те стимулирам към това, защото имаше време, когато ти и някои български повинисти тук си въобразяваха, че Вотан е българското вода, а Один е един на български. За съжаление науката, не аз има обяснение на тези богове северно обяснение, не с една, а с цяло "гнездо думи" и то характерни за природата на тези богове - силни, властни дори на вид описани като такива.

В този ред на мисли КОИ СА БЪЛГАРСКИТЕ БОГОВЕ, ТЕЗИ НА ПРАБЪЛГАРИТЕ ПРИМЕРНО?

Преди време ти зададох маса въпроси на които не получих отговор, а те са фундаментални и касаят (с русизъм ти го пиша, убеден съм щапаров в това ще намери българизъм) та въпросите микасаят ТРАКЙИЙСКО, БЪЛГАРСКО, и за това те трябва трепетливо да те вълнуват както и всички българи в блог.бг пишпещи за история?!

И така аз ще повторя питанията си:

КЪДЕ И КАКВА Е ТРАКИЙСКАТА ФИЛОСОФИЯ СРАВНЕНА С ГРЪЦКАТА

КЪДЕ И КАКВА Е ТРАКИЙСКАТА ЛИТЕРАТУРА СРАВНЕНА С ГЪРЦКАТА

КЪДЕ И КАКВА Е ТРАКИЙСКАТА МАТЕМАТИКА СРАВНЕНА С ЕЛИНСКАТА

КЪДЕ И КАКВА Е ТРАКИЙСКАТА СОЦИОЛОГИЧЕСКА МИСЪЛ СРАВНЕНА С ЕЛИНСКАТА ПАК

Защо питам това ли, зщаото все пак се прекланям пред гърцката култура (както и целия разумен свят), но за вас тракобългарите - гърците са плява.

Та значи аз се намемам да посоча част от елинските автори и постижения след като ти ми посочиш тракийските

И Гет - аз щепосоча гръцките дори ти да се затрудниш и да не ми посочиш тракийски или да ползваш отговора на павката Спароток преди време, когато той ми посочи една рехава колонска смесени траки, зщаото те не бяха дори траки.

Още нещо Гет, именно зщаото се ползвам с моя ум - посочването ще го направя аз, щес е потрудя малко, не с линк по твой нарочен избор, не избирателно, а подхващайки дебелите книги и не само тях.

Това е само началото Гет, след това ще преминем на сагите за готите...

...

Преди всичко обаче ако ще водим сериозна дискусия то трябва да я положим на сериозна основа и тази основа ще нахвърлям сега, понеже е късна доба утре ще я развия, а основата е:

ШОВИНИЗМА НА ТРАКОБЪЛГАРИТЕ В БЛОГ.БГ С КОНКРЕТНИ ПРИМЕРИ, ДОРИ МОЖЕ ДА ИЗЛЯЗАТ СЛЕД ВРЕМЕ ПОСТИНГИ ОТ ТОВА

Преди да говорим за каквото и да е трябва да ибърнем внимание на генезиса на това явление и изповядващите го, даупоменем тях и тяхната "изходна база" - утре аз ще зпаочна сериозно и надявам се на твоята смелост и упорство!

Затварям коментарите, като оставям твоя и мояи утре аз ще зпаочна тук в моя блог и постинг сериозния разговор с теб, ако желаят да заповядат и други :)
цитирай
120. germantiger - Преди да говорим за каквото и да било, трявбва да положим основа
15.11.2015 04:32
И темата за утре е ТРАКО-БЪЛГАРСКИЯ ШОВИНИЗЪМ В БЛОГ.БГ

- кои "изповядват" тракедонизма както някои го наричат, а аз му казвам тракийската теория автохтонната да я наречем, но тя не е такава, защото покрива континенти

- кои са българи - посочени народи, племена, заявени от шовинисти, блогъри патриоти или луди/болни хора (мисля че има един такъв)

- какво казва науката история по "горния въпрос", доколкото аз скромно знам

П.С.
Искрено съжалявам, че няма да имаме публика, а наистина бих желал маса хора да се включат активно в темата
цитирай
121. germantiger - Още нещо Гет
15.11.2015 05:31
Понеже обичаш да се ползваш от твоя ум, аз вече се ползвах от моя и се надявам ти да разтъпчеш своя, та потърси извора на Кекавмен и там намери едно име АРАЛТ... какво е общшото между него и Арминиус и каква е твоята грешка и заблуда преди ден?!

Понеже споменавша Кант и ме зовеш да се позлвам от моя ум, аз ще ти цитирам Гьоте, като НЕ визирам теб и Леон, адруги блогъри в блог.бг:

„Няма нищо по-страшно от едно дейно невежество.”

„Най-страшното е, когато глупави, неспособни хора се съберат с фантазьори.”

„Който не знае чужди езици, не знае нищо и за своя собствен.”

цитирай
122. get - @ 120. 121. germantiger ... наместо да чета ренегата Кекавмен - във връзка с вагра-рус "Харалд" - Прочети, какво твърдят ПРУСИТЕ за себе си ... ?
15.11.2015 12:19
- Kails! - Willkommen in Preussen - Welcome to Virtual Prussia!!
- We realize you must have many questions. And our site is here to answer them, but first and foremost, we will answer the most riddling question of all - What is Prussia? (...) Just what is Prussia? Is it a bastion of German imperialism? An ancient Slavic land? Maybe it is just Lithuania Minor? (...)
- Contrary to popular knowledge - Prussian IS NOT THE SAME AS German. Prussians were originally a West Baltic tribe, of similar culture and language to that of Lithuanians or Latvians.
Old Prussian is also CONSIDERED TO BE A CLOSE RELATIVE OF the Proto-SlОvЕnsk(!) language, though in many ways similar to Sanskrit, Gothic(!), and Ancient Greek. The Prussians were CONQUERED BY German CRUSADERS in the 13th century. The Prussians WERE SUBJECTED TO ETHNOCIDE and THEIR DESCENDANTS DIFFUSED into German, Polish and Lithuanian cultures, bringing with them, something unique. They preserved aspects of their own culture, and became what is known as a dispersed ethnic minority. (...)" !!!

- "Демократичната" Германска държава през 1989 год. ОТКАЗА РЕГИСТРАЦИЯ на двете им културно-исторически и ПРОСВЕТНИ дружества с претекст - "ПОРАДИ ЛИПСА на пруска земя" - постъпвайки съвсем по сталински ... няма земя, няма пруско-готско малцинство ... Няма проблем(и) ! :(((

- Моля те! - поумири малко тона ... защото по този начин дискусия не става - а аз те уважавам, защото имаш потенциал ... въпреки че не си го разкрил напълно поради свръх-емоционалното приемане на някои факти ... ? Последното КОЕТО ТВЪРДЯ - Не е голословно ... предвид - Ако бе отворил картата на Eilhardus Lubinus - щеше да видиш нарисуваното Генеалогично дърво на Померанските дукове/херцози ... поради това представляваща интерес - предвид ПЪРВИЯТ херцог-дук все още и В 12-ти век носи името Wartislaw I ? А от това ИДВА като ИЗВОД - Следващото!
- Второ - Щеше да осмислиш твърдението ми за ПРЕДВЗЕТО-КАБИНЕТНИЯТ ХАРАКТЕР на "ТЕОРИЯТА" ЗА СклАВяНИТЕ(?) ... Според която, СЪЩИТЕ до ШЕСТИ ВЕК се БИЛИ "СКРИЛИ" ОТ ОЧИТЕ НА ИСТОРИЯТА ... в западно-украинските ПРИПЯТСКИ БЛАТА и ЛЕСОВЕ :))) - На което аз АПОСТРОФИРАМ: Славяни в ШЕСТИ ВЕК НЯМА !!! :))))
- В това ще се убедиш ако си наложиш усилието да погледнеш картата: http://wwwt/map_archive/frankish_territories_481_814_map.htm ... изобразяваща ГЕОГРАФСКАТА СТРАТИФИКАЦИЯ на НАСЕЛЕНИЕ в при-Одрието към ПЕТИ ВЕК (Забележи ПЕТИ ВЕК НАЧЕВА ОТ 400-та ГОДИНА ?)!
- Както вече казах: СЛАВЯНИ няма такива НИКЪДЕ ИЗПИСАНИ в НИТО ЕДИН ИСТОРИЧЕСКИ ИЗВОР, поне до начало на СЕДЕМНАДЕСЕТИ ВЕК !!
- От което? КАК ТОГАВА ОСНОВНИЯТ ЕТНО-СЪСТАВЕН ЕЛЕМЕНТ на НАС БЪЛГАРИТЕ е наречен СЛАВЯНИ - в тази връзка И ВЪПРОС Относно "Теорията за СЕДЕМТЕ СЛАВЯНСКИ племена" СА ЕДНА ФИКЦИЯ(научна) ... Най-вероятно заета от СЕДЕМТЕ ГЕТСКИ(в Йорданова редакция ГОТСКИ) племена! - Създадена вероятно в "научен" кабинет или нечия канцелария, примерно в "Азиатският департамент" на Империята ... било Российска или Австрийска?!

- Виждам, че си сложил "филтър" ... Но за истината "филтри" - Няма! Рано или късно ... тя излиза на светло ... като най-малко се заблуждавам, че това ще бъде в резултат на моите скромни усилия/участие при осветляването Й - както е в момента! :((

- Здрав да си!
П.П.
Арал(ь)т-ХАРАЛД Е син на василевса на Варангия(?). Имал е брат Юлав, който след смъртта на баща си заел престола, признавайки на брата си Аралт/Харалд ПРАВОТО НА НАСЛЕДЯВАНЕ СЛЕД НЕГО(това е от значение, тъй като влиза в конфликт с традициите в "династичното право/закон"(!). Аралд/Харалд се принуждава да се наеме на военна служба(1033-1043 години) при император Михаил Пафлагонски.
Довежда със себе си дружина от ПЕТСТОТИН ВОЙНИ(варанги) които по произход били "вагри" и "руси" ... Остава да си отговорим на ВЪПРОСА - Можем ли да поставим(препишем) на тези воини: вагри и руси - етносен признак/принадлежност? За "русите" ВЕДНАГА МОГА ДА ОТГОВОРЯ? Не са "сКЛавини"! - А за вагрите ... ??!
- Това на кратко, за НОРВЕЖКИЯТ КРАЛ известен като Харалд Суровият(Сигурдссон или Хардрад) ... загинал през 1066г. на 25 септември в "битката при Стамфорд-Бридж" при опита да превземе Английският трон ... и с това преустановявайки ТРИ ВЕКОВНИЯТ период на викингска експанзия! - Бог да го прости!
цитирай
123. slavianstvo - Русия се е подигравала с бол чужди ...
15.11.2015 20:52
germantiger написа:
Русия се е подигравала с бол чужди неща и продължава да го прави, за това не бери грижа(ако джоасариан не е подвел аудиторията - при него има постинг в който показва как руснаци от трибуната на руска тв се хилят за холанддския самолет в Укрйана където имаше бол избитри деца).

Ако е това което си мисля просто съобщават по тв пътническия самолет като свален военен на Украйна.
Апропо за чужденците в армията имах предвид не наемници и емигранти, а военни от поробените, окупирани и както ще да е народи. Знам че е имало чужденци в пруската армия естествено но имало ли е примерно поляк - не германизиран потомък като Меркел :) а поляк от самата анексирана пруска или австрийска част да е командвал пруски или австрийски полк? Това питах.
Немци в руската армия е имало много никой не отрича. Можели са да си останат католици или лютерани и също германци никой не им е пречил. Някои са обрусели, но по естествен житейски път не че е имало натиск и дискриминация. То е въпрос някои колко са били германци - да германци по произход и кръв например Е. Тотлебен - роден в Руската империя, учил в Руската империя, воювал в Руската армия и т.н., също и прочутият фон Унгерн, хиляди са ами затова е империя.
Приносът на германците за Русия също никой не го отрича, но човек ще рече че германците са си били научени поначало и са отишли да учат Русия. Европейският Ренесанс почва от италианските републики - поезия, изкуства, архитектура па и военно дело и после минава през Франция. В дворовете на немските княжества се е говорел френски. Най-високият пруски военен орден има френско име. Термини като каре, мускетар, фузильор, и т.н., свързани с новата роля на пехотата пак са френски. Цялата терминология в класическата музика е на италиански - сещам се само за два немски термина ауфтакт и форшлаг не знам може да има и още. Но вярно е, че музиката се поставя масово в Германия като в Италия и това е голяма работа хубаво наистина.
цитирай
124. slavianstvo - germantiger
15.11.2015 21:06
Казваш прусите горели хора, ми и мордовците са горели ама мордовци все пак все още има. А то малко ли кой не е горял хора в ранното и не ранно Средновековие. По-горе споменах за Ренесанса вярно почва от Италия обаче първите му наченки са в Южния Прованс, Лангедок, Окситания. Половината окситанци са изгорени и избити в Албигойския поход за да се получи Франция в днешния й вид, ей така Западът е правел но после тюрма на народите. Прусите са горели хора може би окситанците пък са ядели хора знам ли.
Поляците продавали хора в робство ми и татарските ханства са продавали включително и поляци. Кримското и Казанско ханство тъй са си формирали БВП с друго не са се занимавали отвличали са в някои години до 10% от населението. Но после Иван Грозни звяр че им разбил ислямската държава. Сигурно трябваше да чака и него да отвлекат. Точно по същото време почват Хугенотските войни, френският крал само в Париж за една нощ избива повече свои поданици, отколкото Иван Грозни свои поданици за цялото си царуване. Тюрмата на народите и Западът бял добър и пухкав.
цитирай
125. germantiger - ...
15.11.2015 23:15
martosblack написа:
винаги има много национализъм!
Жалко!
На света му трябва Единомислие,но в полза на човечеството!
В твоите постове има разделение,по цвят на кожа,очи,език,религия!


Всъщност моите постинг описват живота такъв каквъвто е бил в миналото векове наред - раделение, смърт, сила, жестокост и красота.

Не аз, а реалността е разделяла хората по цвят, култура, религия, националност, преди това по народност и аз само представям и отразявам това, да по моя начин, да със силата на моите думи, но и с фактите, знанието и опита на тези които чета.

Впроче България е точно това векове наред също - та е враг, убиец и победител на византийци, после тя е саможертва, след това победи в Балканските войни, в Псв.

НА НАЦИОНАЛИЗЪМ СЕ НАУЧИХ ОТ БЪЛГАРИТЕ, НА РАЗДЕЛЕНИЕ СЪЩИ СЕ УЧЕХ ОТ БЪЛГАРИ И РУСНАЦИ. Това е истината и тя не трябва да те обижда.

Като дете гледах "вашите" филми за хан Аспарух, четях "вашите" съветски книги за войната, защото по живково други нямаше - това сте вие, от вас научих това!
цитирай
126. germantiger - Към slavianstvo
15.11.2015 23:27
- питаш (и всъщност намекваш или твърдиш, че в германската армия вкл. прусашката нямало поляци или сравняваш, че вруската е имало от владените от вас народи)

- грешиш, че вгерманската е нямало - имало е шотландци, англичани, французи, нещо повече - някои от тези фамилиии оцеляват ивкл. участват във Втората световна война, докато чуждите фамилии от страи родове в червената русия не оцеляха като водещи войски и това е факт с обяснение реално

- разбира се, че в германската армия няма "чисти поляци" и как да има - над 3/4 от поското население е било във вашата руска империя владяно, нещо повече ГЕРМАНЦИТЕ ВИНАГИ КАТО ПОДГОТОВКА СА ПРЕВЪЗХОЖДАЛИ ПОЛЯЦИ КАТО ЗНАНИЕ, КАДЕТСКИ УЧИЛИЩА и за това липсата на поляци се обяснява с техния непрофесионализъм. Нещо повече ГЕРМАНИЯ Е ИЗНАСЯЛА ВОЕННИ КАРДИ ЕДВА ЛИ НЕ В ЦЯЛ СВЯТ, ВКЛ. ЗА ВАШАТА РУСКА ИМПЕРИЯ, ЧЕ И ДО КИТАЙ.

Ще приложа нещо интеренсо като инфо - какаво значи лидер и водач на държава/кралство:

За просветените монарси на Пройссен-Прусия:

- Фридрих-Вилхелм още след погребението на баща си - бившия крал, реже дворцовите длъжности от 142 на 47, продава менажерията, гондолата, диамантите и каляските за тържествени случаи, отказва се от големия гардероб и първи от монарсите в Европа привиква да носи военно-синя униформа.

- Задължава министрите си да се събират всеки ден сутрин в 8 часа, едночасовото отсъствие е санкционирвано с голяма глоба, а отсъствието без извинение със СПИРАНЕ НА ЗАПЛАТАТА 6 МЕСЕЦА!

- По негово време се създават 20 депа за зърнени култури, които в началото служат на армията, впоследствие обаче зърното служи за изравняване на цените-ЗАНИЖАВАНЕТО ИМ В ГЛАДНИ ГОДИНИ И ПРИ ВОЙНА, ЗА ДА НЕ ГЛАДУВА НАРОДА, КУПУВАЙКИ СКЪП ХЛЯБ!

- Негов цитат: „Прекалено тежките данъци, които изнервят поданиците, ги правят неспособни да изплащат напълно обикновения натурален данък!”-написано 1722г.

- Фридрих-Вилхелм създава два института, отваря сиропиталища, една благотворителна болница и ЗАДЪЛЖАВА ВСИЧКИ ДЕЦА ОТ 5 ДО 12 ГОДИШНА ВЪЗРАСТ ДА ПОСЕЩАВАТ УЧИЛИЩЕ ПОНЕ 2 ДНИ В СЕДМИЦАТА!-1717Г.

- Неговия син - Фридрих I I, свежда до минимум церемониите по интронизацията си, процедурите по отдаване на почест са съкратени и опростени, а самата КОРОНИЗАЦИЯ Е ПРЕМАХНАТА!

- През 1746г., специално упълномощен от Фридрих министър посещава и ЛИЧНО РАЗРЕШАВА, И ТАКА ПРЕКРАТЯВА 7 000 ОТ ОБЩО 11 000 ВИСЯЩИ ДЕЛА - НЯКОИ ПО 10 ГОДИНИ ЗАБАВЕНИ!

- ФРИДРИХ СИ ИЗБИРА ЛИЧНА РЕЗИДЕНЦИЯ, КОЯТО ВСЪЩНОСТ Е САМО НЯКОЛКО СТАИ С КАРТИНИ, ЕДИНИЦИ РИМСКИ СТАТУИ, НО ХИЛЯДИ ТОМОВЕ КНИГИ.

- През 7-годишната война Прусия е анексирана от руснаците, по-късно руската армия разграбва... да още тогава руснаците грабят двореца Шарлоттенбург в Берлин! В тази война на Фридрих му умират 33 генерали лично в бой! В никоя друга армия това не се случва, защото пруските генерали дават личен пример сражавайки се често пъти до войниците си, и често така и точно за това побеждават... и умират.

- СЛЕД ВОЙНАТА ФРИДРИХ ВРЪЩА В НАСЕЛЕНИЕТО 35 000 КОНЯ, НАМАЛЯВА ДАНЪЦИТЕ
РАЗДАВА СЕ ДЪРВА ОТ КРАЛСКИТЕ ГОРИ
РАЗДАВА СЕ БЕЗ ПАРИ ПРОДОВОЛСТВИЕ И СЕМЕНА
ИЗПЛАЩА СЕ ОБЕЗЩЕТЕНИЕ ЗА РАЗРУШЕНИ КЪЩИ

- И ТЪЙ-КАТО СЛЕД ВОЙНАТА В ПРИДОБИТИТЕ ТЕРИТОРИИ ПОПАДАТ СМЕСЕНИ ПОЛЯЦИ С ГЕРМАНЦИ, ТО ФРИДРИХ НЕ ЗАБРАНЯВА ПОЛСКИЯ И ДОРИ УЧИ ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИКА НА...ПОЛСКИ ЕЗИК!

- ПРЕЗ 1748Г. НАМАЛЯВА ЗАСЕДАНИЯТА НА ГЛАВНАТА ДИРЕКТОРИЯ ДО 3 ЧАСА НА ДЕН, ЗАЩОТО ПРЕЗ ДРУГОТО ВРЕМЕ ЧЛЕНОВЕТЕ ЧЕТАТ ВЕСТНИЦИ И ИЗИСКВА ДА СЕ ОБРЪЩАТ КЪМ НЕГО-КРАЛЯ ЗА ВСЯКО РЕШЕНИЕ, КОЕТО НЕ МОГАТ ДА ВЗЕМАТ ЗА...6, НЕ ЗА 60, А ЗА 6 МИНУТИ!

- Заплатите на чиновниците са сметнати пестеливо и точно, защото както той казва:
„Тази държава е прекалено бедна, за да дава голяма издръжка на безделници. Трябва да се развиват добри, работливи и дейни поданици, и да им се предоставя това, с което почтено да се издържат.”

- Развива металургията в горна Силезия и в 1779г. Прусия прекратява вноса на шведско желязо, защото произвежда достатъчно свое. За икономическата си политика създава Dispositionskasse - специална каса, от която стриктно се ползват средства. Ако някой чиновник злоупотреби, наказанието е уволнение и затвор.

- Самия Фридрих признава съдилищата дори над краля - над себе си!
цитирай
127. germantiger - ...
15.11.2015 23:34
Екстракта от горния ми коментар

ти мислиш, че в германската и прусашката армия няма чужденци

- има премного, те доживяват и водят войски, когато вие реуснаците сте ликвидирали своите чужденци фамилии водели армяита ви

ти казваш че няма полаци

- грешиш, има смесени поляци с германци, мога да ти посоча такива като Оппелн-Брониковски, като Фалкенхорст, който си е променил името и ти обясних защо няма поляци - германците като офицери и войници са били нива над поляците като подготовка, няма как некадърния да е над умния

- още нещо - ГЕРМАНИЯ ВИНАГИ Е БИЛА РАЙХ ПОЧТИ САМО ГЕРМАНСКИ, ДОКАТО ВАШАТА ИМПЕРИЯ ОТ БРЕСТ ДО ВЛАДИВОСТОК ВЛАДЕЕШЕ 136 НАРОДНОСТИ, вие сте рекордьори в Евроап, вкл. сега ги владеете в много от техните земи в РСФСР

И отново да ти подчертая този факт за седемгодишната война

- И ТЪЙ-КАТО СЛЕД ВОЙНАТА В ПРИДОБИТИТЕ ТЕРИТОРИИ ПОПАДАТ СМЕСЕНИ ПОЛЯЦИ С ГЕРМАНЦИ, ТО ФРИДРИХ НЕ ЗАБРАНЯВА ПОЛСКИЯ И ДОРИ УЧИ ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИКА НА...ПОЛСКИ ЕЗИК!

...

Що иде реч до геноцида - вие нямате равни в Европа, вашия руския подчертавам комунизъм, зщаото независимо от еврейската основа той беше руски на изток, учехме всички руски и фалшифицирахме историята проруски, та руския комунизъм изтреби толкова хора колкото нито една другха империя отделно - взети заедно западните ВСИЧКИТЕ ЗА ВСИЧКИ ВЕКОВЕ само тогава ви надминават
цитирай
128. germantiger - Не внимаваш Гет, не внимаваш ;)
15.11.2015 23:50
- Аралт си открил то аз и ти го споменах, но не си направил връзката с Арминиус, или връзката Харалд и Херманн, или тя е непостижима за теб, но за щапаров ако беше германец моментално :) Не си намерил и Тости в сагите, не си направил връзката Тоти, имена като Рютли, Бюрки итн съвсем а ти непознати като именна традиция, но след моята забележка може и да провериш ;)

Харалд, Херманн, Тостиг, Тотилла са германци и това се доказва през векове, зщаото именната традиция и "палатализациите" показват точно това, оставям настрана факта, че изворите показват чий син е Харалд, чий род и племе е Херманн, кой е Теодерих/Дитрих, а готските думи общи с германските ти дори не коментира и това са само няколко примера, а ако посоча имената готски в сагите и думите в гостския, ако чуеш неговите възстановки и го припознаеш с прародните норвежки и шведски и норроен... Не си се справил с домашното, но това очаквах, защото то щеше да те отведе до германо-скандинавското, не до българското на север, нормално истината боли :)

...

За прусите не казваш нищо ново - ето ползваш недолюбваната от теб наука и то една от нейните версии, защото прусите не са установени какво са и едва ли някога ще бъдат ясни на науката, освен на българите в блог.бг, на вас Вселената ви е ясна.

Споменал си, цитирал си написаното от други за автентичните пруси и ако четеше внимателно, още преди дни щеше да прочетеш това от мен, за жалост трябва пак да го цитирам - и то е мои думи след прочит на книга, не цитат от неч1ий друг ум Гет :) ЩЕ СЕ ПОВТОРЯ ЗАЩОТО СИ НЕВНИМАТЕЛЕН:

Има разлика между автентичните pruzzen и бъдещите preussen, които са маса германски колонисти, малко холандски също. В зората на новото време в тогавашна германска вече Прусия съства на населението е бил 3-4 към 1 автентичен прус или поляк. В ноивото време демографската картина се променя още по-фундаментално в полза на германското. Не случайно дядото на бъдещия Фридрих Велики създава 122 нови селища с колонисти в Прусия итн итн итн.

...

Какво казвам гет - да ти синтезирам

каквито и да са били автентичните пруси те са почти напълно избити и после изчезнали или претопени в масата огромна на германски и малко холандски колонисти и това азсъм писал ясно неведнъж, но кой да чете. Иначе казано дори ти фантазно да направиш прусите бълкгари, то германците са ги избили.

ЗАБЕЛЕЖИ ГЕТ В ТВОЯ ЦИТАТ, повтарям ТВОЯ - НИКЪДЕ НЕ СЕ СПОМЕНАВАМ ТРАК ИЛИ БЪЛГАРИН, никъде, но ти комично и веселяшки, разбира се и нагло, но тъй-като си заблуден това ти е простено правиш или намекваш че прусите са траки или българи.Но ти НИКЪДЕ НЕ НАМЕКВАШ ТОВА, ти водиш каъм друго - след като те имат нещо общо (може би, но несигурно) със славяните следователно те са тракобългарска общност, защото спроед теб славяни няма и това е късно 'служебно" понятие, това ручиш ти и то наистина е весело. Защо се учудваш на споменатите готи, та ти Гет не знаеш ли, четези условно наречени източни германци формират маса народи на изток,които са негермански и оказват огромно влияние в онбези времена на Балтика - тяхното спомнаване в ЦИТАТА ОТ ТЕБ Е НА МЯСТО, но траки и българи не са упоменати и как да са - те нямат място там.
цитирай
129. germantiger - Сега вече СЕРИОЗНИЯ РАЗГОВОР ГЕТ
16.11.2015 00:05
Ще маркирам само пунктове, зщаото пред мен стои проблем - да направя постинг за Шиллер, какъвто съм замислил преди 2-3 дни, след него ще е този за варангите, после за дегрелл имам да довършвам, после съм подготвил общо 8 постинга за бъдещата година до нейната половина живот и здраве, та пред мен стои проблема да правя постинг за Шиллер с чудесни изображения, няколко клипа и текст от "Мария Стюарт" и "Орлеанската Дева", постинг със силна литература, хероизъм, борба, гордост, смърт, жени или да направя това, което вчера провокира в мен - чудех се дали да започна поредица от постинги за българите. Така или иначе съм замислил един вън от нашия разговор - постинг за български митове и лъжи, но си казах, че мога да направя няколко извън него...

Пред мен стои проблема - постинг за Шиллер с велик текст, красиви изображения и някой клип, плюс всичко от душа и сръце, защото това елитература, която ме вълнува или да правя постинг, който БЕЗ ДА АТАКУВА "ВАС БГТРАКИТЕ" да постави начало на дискусия вблог.бг за произхода.

Защо това няма да стане

- сериозен разговор с вас не може да има - всички вие траки, ирано-арии и тюрки вярвате само в своите теории и разговор години наред не направихте сериозен, та кой съм аз да ви канявсички под мой постинг (не сте длъжни) и как аз ще успея в нещо,което вие българите не успявате дасторите години - загубена работа

- мислех да поканя теб, леон, щапи, безситена не, атил сирма, глишев, юлко ако желае, анонимуса ако желае и глишев, но това няма да стане - първо повечето няма да участват въобще, второ ще започнете да се обиждате и най-важнбото - постинга не е група или форум, формата не е удобна, това не е място за диспут и за това ако направя постигн той ще е слаб, неплътен, приканващ към дискусия и какво - сравнен примерно с постинг за Шиллер ще е нищо като същност и моите знаняи не го позволяват

За това Гет в следващия ми коментар ще маркирам някои "моменти" за вас и вашите теории...
цитирай
130. germantiger - ...
16.11.2015 00:16
ВИЕ

- ти си бивш милиционер и после полицай, не редови мисля, а криминалист ако си бил точен и съм запомнил, леон е инженер-химик или нешо друго, но това помня, във всеки случай съм близо до иостината, защото той често е споменавал нещо в "този дух", щапаров нямам идея какво е работил или работи, освен това там мисля са двама баща и син, спароток казваше, че първо е бил коммандос, а после и сега човек правещ скици за бижута или нещо подобно

Извод: Никой от вас не е историк,никой от вас няма цялостно образование за това, никой от вас не е научен как се работи с извори, никой от вас не знае класдически или древни езици (примерно аз съм училпърво старогръцки, после латиснки и старобългарски, но спомените ми са почти нищо, поне ми останаха учебниците от едно време). Какво казвам - никой от вас не е историк и често пъти вашето незнание е лъсвало много комично, наистина много - пример Леон янколко пъти вероятно нарочно повтаря една и съща глупост - келтите от Балканите отивали на запад, не - келтите одват от там и продължават дори пътя си някои от тях, другите правят тук държава. Тази елементарна истина той не знаеше. леон допуслка още грешки - твърди, че не може българите да са били нещо различно от траки или роднини на траките и не е възмжно "завоваетел" ич ужд да се разтвори в завладян - греши и много пъти съм сочил защо греши - ФРАНКИТЕ СА СИЛНИ, МАЛАКО И ЗАВОЕВАТЕЛИ И СЕ РАЗТВАРЯТ В ЗАВЛАДЕНИТЕ, СЪЩОТО Е С НОРМАНИТЕ В АГНЛИЯ, СЪЩОТО Е СГЕРМАНЦИТЕ В ИСПАНИЯ ГОТИ, С ВАНДАЛИТЕ В АФРИКА ИТН

Имало е маса случаи когато анонимус, юлий и гепард са поправяли вашето не знание, не знанеи чисто фактологично, изворово, не говорим за връзки, анахронизми и пр.

Ако имаш честност пред себе си Гет, ще признаеш, че вие сте по-слабо подготвени, по-незнанещи и повече грешящи от историците в блог., бг и няма как да еиначе - човек който гледа кримисериали не може да ти излезе пред теб с твоя опит на полицай на улицата примерно.
цитирай
131. germantiger - ...
16.11.2015 00:29
ТЕЗИТЕ ВИ

- според едни от вас българите са траки
- спроед други оот вас българите са славняи
- българи само
- ирано-арии
- хуни
- кутригури, оногундури
- бели и черни българи
- предтечи на осетинци
- на кабардинци
- балкари
- согдиани
- антични македонци
- франки и скси дори
- бургудни
- готи и то ост и вест

- вие сте в скандинавия
- на британските остови
- в ирландия
- в египет
- индия
- южна америка дори
- северна и индианските носии също
- вие сте атланти за някои сред вас
- 13-тото племе на Израил сте пак вие
- келти/гали сте
- вие сте балти и балто-славяни
- вие сте анти
- скитите сте вие
- сармати сте
- даки
- фриги
- хетите също

ПО едно и също време сте били много от споменатите народи ситуирани на хиляди километри едни от други, а понякога в различни векове сте тези споменати

За вас няма спирка и преграда, няма бариера във време, място, континент, няма флот, кон, вие сте винаги и навсякъде

- вие сте в памир
- в алтай сте
- в островите на аталнатика даже
- вие сте до китай
- мала азия
- степите в дн. Украйна
- балтика казах, скандинавия, европа
- иберийскйия полуостров
- вие сте в микена
- линеарите са ваши
- разбира се кирилица и глаголица
- ваши обаче са и руните
- вие сте зад кавказ и предкавказието
- вие сте перси и партянци
- пеласги сте
- илири също
- вие сте Ахил, Херкулес
- вие сте баварци

Вероянто съм пропуснал нещшо и някои

ВИЕ СТЕ ВИНАГИ ЖЕРТВИ
ВИЕ СТЕ ВИНАГИ СПРАВЕДЛИВИ
ВИЕС ТЕ ВИНАГИ ОСВОБОДИТЕЛИ
ВИНАГИ НЯКОЙ ВИ Е ДЛЪЖЕН
НЯКОЙ ВИНАГИ ЧУЖД ВИ Е ОГРАБИЛ
ВИЕ СТЕ СВЕТА ВОДА НЕНАПИТА
ВИЕ ОБАЧЕ СТЕ НАЙ-СИЛНИ И ЮНАЧНИ
ВИЕ СТЕ РОДЕНИ ВОЙНИЦИ
ВИЕ СТЕ НАЙ-УМНИ, МОЖЕ БИ САМО СЛЕД ЕВРЕЙТЕ
НЕСЪМНЕНО СТЕ С НАЙ-КРАСИВИТЕ ЖЕНИ
ВИЕ СТЕ НАЙ-СПОСОБНИ
НИКГА НЕ СТЕ ГУБИЛИ ВОЙНИ, НЯКОЙ ДРУГ ГИ Е ГУБИЛ

ВИЕ СТЕ СИЯЙНИ
БЛАГОРОДНИ
АРИЙЦИ

Пропуснах може би, нещо?

Мисълта ми е всеки нормален човек ще се изхили на маса от тези идиотщини, те наистина са цирк, а дори ако пишещите сред вас се замислят сееиозно и са нормални (не безистена, той не е) ще признаят - НЕ Е ВЪЗМОЖНО ВИЕ ДА СТЕ ВСИЧКО ТОВА, ВИНАГИ, ЕДНОВРЕМЕННО И НАВСЯКЪДЕ И ЗАБЕЛЕЖИ - ДРУГИТЕ НЯМАТ ПРАВО ДА ХОДЯТ, ДА МИГРИРАТ КАТО ВАС, ДА СЪЗДАВАТ АЗБУКИ, РУНИ, ДА СЪЗДАВАТ КАКВОТО И ДА БИЛО - ВСИЧКО Е ВАШЕ, ТО Е РЕЗЕРВЕ, мястото за паркиране е заето...
цитирай
132. germantiger - Финално
16.11.2015 00:40
Аз ще започна този разговор с вас, но без ирония в бъдещи постинги, няма да забравя и щес тигнем до това и НЯМА ДА ВИ АТАКУВАМ ИРОНИЗИРАМ (заслужено както сега), а ще се опитам сериозно да предложа някаква среща или дискусия между вас - знам, че това няма да стане, но ще пожелая да пробвам - веднъж.

В хода на този бъдещ постинг аз ще спомена защо гръцката култура е гигант, а тракийската все пак не е като нея, ще стигнем и до готите, единствено не знам как ще стане това, зщаото подобен разговор е невмъзможен - той е разговор за години, за томове - това е непосилно за мен, за вас може да е.

Ще посоча и в каво СЪМ СЪГЛАСЕН С ВАС

- НЕСЪМНЕНО ОТ БЪЛГАРИТЕ Е БИЛО ГРАБЕНО КАТО ИСОТРИЯ И НАСЛЕДСТВО - А Б С О Л Ю Т Е Н ФАКТ!

ГЪРЦИ, турци, сърби и пак ГЪРЦИ са правили това тяхно позорище

- Наитнста гръцката цивилизация вероятно е премного надценена и шползваща чуждо знание

- Несъмнено чааст от посочените племена и народи в моя предходен постинг може да са българи/траки/други и да се родеят с тях - убеден съм в това

И все пак - да мислите, че срещу вас има вековна всеобща конспирация и само от вас се е грабило е... нерационално.

Също така е факт, че маса историци са лъгали, продавали са се и са били пасмина и то в ущърб на българското.

Ще е чудесно ако винаги когато пишете за история оставяте една вратичка, една идея признание, че не за всичко писано от вас има достатъчно аргументи и впрочем това е нормално - онази история не е ВСВ - при мен е по-лесно. Аз имам нечия биогрсафия, боен,път дивизия, нечия книга или книги - постижимо е, близко е, въпреки ралзиките и някои лъжи там, грешки също.

Казвам на финала - аз съм за такъв разговор и не се съмняван, че съседите на България са посягали на българското и са се позлвали, лъгали и грабели от него - това е ИСТИНА.

П.С.
ЗАСЛУЖЕНО ЩЕ ОТБЕЛЕЖА, ЧЕСЪМ НАУЧИЛ НЕМАЛКО ИЗНЕНАДВАЩИ ИСТИНИ ОТ ПОСТИНГИ НА СПАРОТОК, ОТ НЯКОИ ПОСТИНГИ НА ЛЕОН И ТВОИ КОМЕНТАРИ ГЕТ, това не го пиша от куртьоазия, а наистина честно.
цитирай
133. nbrakalova - Впечатлена от историческата справка с личен оттенък! (1)
16.11.2015 12:39
Разбрала "от този постинг", но и заинтригувана.

"От този постинг ще разберете, че яростта, гневът и емоцията са били хилядолетия присъщи на германо-скандинавците, че те не са били „хладните” или „безхарактерни” машини, които са днес, нито децата и мъжете им днес страхливци, жертва на всеки мигрант в училище или на улицата. Днешните лигльовци са имали предци, пред които, както се казва, е треперел светът и то на няколко континента. ГНЕВЪТ ПРЕДИ И ОВЧЕДУШИЕТО ДНЕС! Западният човек е този, пред когото Ислямът и Изтокът бледнее като геноцид, дори като жестокост – ИДИЛ днес върши „някакви” масови убийства, та белият човек ликвидира цели континенти с индианци не само на север, но и на юг в Америките. Днешният араб е просто скромен дилетант, невръстен ученик пред „майстора”, който като бял и западен човек владя Африка, изтреби маса племена там и то окончателно. Днес някой в Азия рязал глава, на запад това беше индустрия от религиозните войни до лагерите и Холокауста, „ако щете”. Така както бял човек убива съзнателно, методично, планирано, решително и дори извратено перверзно жестоко, до момента никой не може – ни Тамерлан, ни Дженгиз, ни Атила преди тях, камо ли, някой днешен талибан! Има величие на смъртта и то е в традицията на северните германо-скандинавски народи, при тях дори боговете умират и ще умрат според тях завинаги, дори божествата им са смъртни и уникални в това, има величие и в жестокостта, поне за мен! Винаги съм се възхищавал на един Писсарро, макар след него да умират милиони индианци от болест, от глад, от бяла сила (разбира се, че съм ПРОТИВ такъв геноцид). Винаги ще ме покорява англо-саксонското завземане, усвояване, трансформиране на цял един континент – северна Америка.
цитирай
134. nbrakalova - Впечатлена от историческата справка с личен оттенък! (2)
16.11.2015 12:39
Ако българи бяха стори това, то днес маса бгнационалисти, вкл. тук в блог.бг, щяха да наричат индианците – мангали и щяха да се гордеят с това постижение, а то е – да цивилизоваш, да промениш цял един континент – това е велико, то е мащаб, работа, дух, пак работа, БОРБА! То не е малко, замислете се, и то е дело на „гадни” американци (велики впрочем, да велики и бели и англо-сакси).

Не с цел да опровергавам, не мога да пропусна да не акцентирам върху цитирания параграф-извод, само споделям споходилите ме мисли и въпроси около него.

"Индустрия(та) (точно квалифицирано, бел.м., Н.Б.) от религиозните войни до лагерите и Холокауста, „ако щете”, въпреки че и религиозните са всъщност политически; "Така както бял човек убива съзнателно, методично, планирано, решително и дори извратено перверзно жестоко, до момента никой не може…" Бял "съвременен човек" или въобще белият човек? Не ми се иска да абсолютизирам. Яростта и гневът не са били присъщи само на германо-скандинавците. Те – яростта и гневът – са част от човешкото ни естество, за съжаление или за похвала, зависи. (Поне за мен овладяването на гнева е повече признак за характер, отколкото гневът да владее и ръководи характера, но и това е гледна точка). В контекста на постинга обаче и съвременната претенциозност или слабодушие (не само като физическа проява, тя е резултат на вътрешната такава) параграфът, безспорно, има своята логика и тежест.
цитирай
135. nbrakalova - Впечатлена от историческата справка с личен оттенък! (3)
16.11.2015 12:41
"Има величие на смъртта…"
– Да!!! Допреди години благоговеех пред нея, смъртта, но… има нюанси, за които тук не е място да разсъждавам.
"…да цивилизоваш, да промениш цял един континент – това е велико, то е мащаб, работа, дух, пак работа, БОРБА!"
– Да!!! Но дали това може да става само чрез война? Защото в случая става след нея. Всъщност цивилизоването става след населяването от новозаселниците, които създават модел на нова плуралистична държава, чиито плодове (по ирония) днес ни горчат? Горчат обаче не поради мотивите и ценностната система на онези заселници, създали и организирали тази Нова земя, и не поради вложеното в законодателните основи на тази нова държава-модел, а поради човешкото естество. Процесът, разбира се е дълъг, началото му е далеч преди Просвещението, без задълбочено, а по-скоро емоционално повърхностно теоретично-идеалистически изкристализирали по негово време и дали тласък на процеси с невъзвратим днес резултат.

От паралела с езическите богове – може би човек заприличва на боговете, които следва, или по-скоро ги създава по своя образ, по своето естество. Днес процесът е същия, но затова се грижи определена съвременна индустрия, създаваща съвременните богове отново по желанията и влеченията на "новия" човек…
цитирай
136. nbrakalova - Впечатлена от историческата справка с личен оттенък! (4)
16.11.2015 12:43
Търся причините защо един е подбуден да бъде едно, а друг – друго… Опитвам се и търся под привидната повърхност и нейните изяви; искам да видя дъното, където се зараждат действията. Търся под вола теле?!?! Не, търся мотивите, манипулацията. Защото, не само според мен, истината (с главна и с малка букви) се намира с търсене и разсъждаване, а не в спор и съмнително-променливи шаблони.

„Берсерки облечени в мечешки кожи, крещяли, тресяли мечове, хапели в ярост ръбовете на своите шитове и се нахвърляли срещу враговете. Те били обладани и не усещали болка, дори когато ги поразявало копие. Когато битката била спечелена, войните падали без сили на земята и изпадали в дълбок сън”. В онези ранни времена берсеркери се наричали бойците, които в младежки години се посвещавали в служба на Оден…"

: „... скачали като бесни кучета или вълци. В очакване на боя поради своето нетърпение и ярост, които кипели вътре в тях, гризели със зъби щитовете си, до кръв хапели ръцете си. Те били силни като мечки и бикове. Със зверски крясъци се хвърляли върху врага и ни огън, ни желязо не можели да ги наранят...”

Мотивът, който движи желанието, мисълта, действието?… Или живо средство, използвано от друг?… Целенасочено възпитание, или целенасочено НЕвъзпитание?… "Посвещаване" (да) – защо, за кого, за какво?… Паралел: самураят-наемник, вълк единак – е също начин на живот; не е ли избор и клошарството например (колкото и скверно да звучи на фона на постинга, но ми идва на ум, което се определя обаче и от фактори, не само от личния избор); ВПЕЧАТЛЯВАЩИЯТ БЕРЗЕРКЕР е роден, създаден, възпитан от…? Както еничарите, например – оформени психологически, физически, създадени с определена цел. Разликите и приликите в душевността, подбудите, за да се стигне до действията – ужасяващи или вдъхновяващи?
цитирай
137. nbrakalova - Впечатлена от историческата справка с личен оттенък! (5)
16.11.2015 12:44
Средните векове с кръстоносните походи са политически действия, възползващи се от оформен предварително и за целта фанатизъм. Чрез фанатизма на едни се облагодетелстват други. Така свидетелят се обръща във воин и свидетелството в насилие. Защото призивът е "вие сте Ми свидетели", а не: вземете меч... Да, меч има, но това е "мечът на словото", което е коренно различно. Едното е свидетелство, а другото е насилие. (Интересното в тази посока е, че никой не иска да говори, да пише, още по-малко да прави филми за потърпевшите от това насилие…). Та, говорех за фанатизъм. Има ли при берзеркерите фанатизъм (който ги кара в страстта им да се самонараняват по подобие на древните свещеници на Ваал по време на жертвоприношение? И при едните, и при другите, и при третите ЦЕЛТА е все ПОБЕДА над врага. Може ли да се развие идеята за врага във времето – персонален или общ. Врагът е основна мотивираща тема и в комунистическата идеология. Къде отидох?! Не отивам – ние живеем в тази ситуация, само визията, технологиите, модата са други…

Който обича – жертва! Но жертва от себе си и себе си, а не други (включително и собствените си деца!).

цитирай
138. germantiger - Мършо... ТОВА СЪМ ПРАТИЛ НА МАЙЛЕЙДИ КАТО ЛС
16.11.2015 18:14
анонимен написа:
Сега ти казвам, че съм бил в грешка:
Ти си болен, много тъп кретен и комплексар.
Срамувам се от теб, честно ти казвам.
Абсолютно селяндурщина е малкото блогово /подчертавам/ познание, което си усвоил.
С поведението си го доказваш.
Но мисълта ми е друга:
Извини се на Георги Стоименов, ок.
Що не разкриеш обаче подбудите си да правиш тези неща?!
Що не разкриеш другите си НИК-ове, които си имал, имаш и съм сигурен, че ще имаш тепърва?!
Казал съм го защо: Защото нямаш ташаци.
/но пък си ги рисуваш - тоест, копираш/
/Демонстрирах ти /и при това, че си втора цигулка/ наскоро творчество и в този аспект. С цели картини дори. Идеи, пич. Идеи и креативност. Това е същината. Другото все някой е накодил преди нас. Ако не - ти можеш ли да си го накодиш?! Сигурен съм, че НЕ!/

А и още веднъж потвърждава думите ми, че си комплексар.
Та кой нормален човек от работата си или от някъде другаде, извън къщи /е, не казвам, че не е нормално и от другаде, но не и като теб/ посещава блог.бг


получавам това под мой постинг

лайна не ме занимават

ако това лайно е баннато от блог.бг моментъаслно:

- да си прави рег отново

- да ми пише на лс

- или на теб ако си му близка

- да ми дадеш неговия гсм

- моемнтнално му звъня и се чуваме

- троша го вербално и физически ако желае

- моментално по гсм и ако желае лично при договорка

- лайна като него, хлорис и останалите които мернах преди време в няколко постинга не ме занимават

лично аз кой съм - на майка им ебач ако питат

извън това кой съм

15-20 човека реално ме познават извън нета и блог.бг

11 години служба на 3 континента
издадена книжка в бг
канили са ме в няколко тв, отказах
колега ме е споменавал в Шоуто на Слави, там също имах покана

ако ме бърка с някой ще го коригирам моментално, за жалост през екрана не мога да си изтърва ръката
абсдолютно същото ще поместя под постинга ми на този анонимен негов коментар - прилагам тук:

като си близка с него - да стиугне това до него ако желаеш и да не ме бърка с други
цитирай
139. germantiger - Чакам мършо чакам
16.11.2015 18:15
чакам не да ми се извиниш за това, че ме бъркаш с други

а за да те чуя гласчето по гсм

ясно ли бе женски мъж

...

Не можеш да дефилираш из живота и да храчиш по хората, да ги бъркаш с други и да ги вкарваш в своя филм

все някога попадашп на човек с достойнство и го разбираш болезнено

чакам, чакам гсм
цитирай
140. germantiger - Финално, защото си говоря сам
17.11.2015 18:24
капут

влизаш на 7 страница в блога ми тук

http://germantiger.blog/?&page=7

и гледашщ постинг

АЗ НА ФОТОСИ - за авитохуйчо или авитохол ;)

посел влизаш мършо на 3-а стр. в блога ми

http://germantiger.blog/?&page=3

и гледаш постинг

Моята библиотека

Чобанинооо отивам да гледам Германия - Холандия мач
цитирай
141. anonymousbulgaricus - Малко да се опитам да подредя някои ...
17.11.2015 18:26
Малко да се опитам да подредя някои неща. Българите, всъшност не са много по-различни от германите по историческо развитие. Но, по същество, проблемът (не блогърския) с "многото българи" и разбирането им идва точно заради това.

Първо, през 3-5 век в периферията на римския свят се появява група племена, която настъпва от прикаспието (може би с изходна точка Волга) към северното черноморие с различна динамика и прояви. Те започват да ги отбелязват, като с времето и контактите с тях установяват, че това всъшност е една племенна група "българи", създадена от различни племена - често воюващи по между си, но с потенциал дабъде ползвана в "голямата политика". Така, от четвърти пети век натам, тази група или части от нея първо наистина стават част от "европейската политика" и второ, започват да се заселват трайно на различни места в ЕВропа - не само на Балканите. (това е първият елемент на неразбиране). После, преживели различните изригвания на степта, в шести век се консолидират и създават собствена държава в северното черноморие, която е важна за историята на региона и целия свят (доколкото е функция на тези събития) и влиза по-трайно и устойчиво в изворите. Подобно на всички предходни вкл. и германски такива образования, тя се разделя меджу синовете и не удържа новия напор на степта, като големи маси се движат и заселват компактно в различни места в Европа. Част от тях на територии, на които вече има заселени българи (примерно в Италия днешна, в Унгария днешна и в днешна Македония и Гърция). Част от тях създават държави с различна устойчивост и различен исторически път, други не успяват и стават част от историята и културата на други народи.

Нашата история се вълнува най-вече от 1/5 о т този конгломерат и се опитва да му изведе корените или намери пътя, като често не гледа другите и още по-рядко проявява разбиране към асинхронния характер на различните групи българи и ролята им в исторята на късно-античния свят. Опитват се да направят линейна генеалогия!
цитирай
142. anonymousbulgaricus - Та, въпросната 1/5 от това късно ...
17.11.2015 18:38
Та, въпросната 1/5 от това късно българско преселение към Балканите, създава втора вълна "българи", в резултат на миксация със заварено и завладяно население и най-вече в резултат на процеса по християнизация - уникално за Европа, съчетан с успешно налагане на собствен богослужебен език, алфабет и собствена църковен диоцез (това на запад ще се случи след Реформацията). Тази втора българска група, която заради своите специфични характеристики много силно започва да се отличава от онази другата устойчива група на Волга, първо не е формирана от "славяни + траки + прабългари" в някакви съотношения, а е сложен политико-културен и национален синтез, в който изначално влизат и много народи от небългарски произход, сред които и готи и гърци, и различни тракийски късноантични остатъци (траки като общност на самоосъзнаване никога не е имало), берсили, херули, славяни, авари и т.н. В допълнение, към този синтез в следващите векове ще навлязат и ще бъдат асимилирани (не защото са малки на брой, а защото мощта на държавността и културата и въобще тогава е било валидно "горд съм, че съм българин) етнически и племенни масиви и групи, сред които кумани, печенеги, узи, татари, фризи, нормани, варяги, власи, маджари, каталани, сакси и т.н. и всичкото това пак ще бъде "българи" и ще се самоосъзнава като българи.

Това ти е по-сложния разказ, който бе опростен най-вече от забележи МАРКСИЧЕСКАТА историография, която ни направи "славяи+траки+прабългари" и го наложи като разбиране.

Преди това, решването на "пъзела", защо имаме българско самосъзнание, славянски език и тук таме късно-антични (не непременно тракийски обичаи) създаваше главоблъсканица и пораждаше развитие на историческата наука, после всичко стана комунизъм и братска дружба от векове за векове със съветския народ, който пък има "широка славянска душа". Сега, понеже народът ни изчезва ментално и исторически - както и през 14-15 век, наивници или търгаши експлоатират историята му с идеална или не толкова идеална цел!
цитирай
143. germantiger - ...
18.11.2015 00:10
Благодаря на анонимус за двата коментара, моите НЕ са насочени към него.

Съжалявам, че едно денонощие задържах коментар на Гет за готите и траките, а сега когато одобрих на анонимус двата, Гет за жалост е изтрил совя, аз не бях го трил до моемнта.

Ще прочета написаното от анонимуса, зщаото (поне за мен) той ениво в историята именно за БЪЛГАРИТЕ!
цитирай
144. anonymousbulgaricus - Само в добавка, има още едно поредно ...
18.11.2015 15:45
Само в добавка, има още едно поредно объркване, защото онези българи, създени от 9-ти век натам, първо са създадени на много по-голяма територия и демографска среда спрямо днешна България и второ и те, подобно на п ървите българи, също експанзират и мигрират и стават част от други народи или вграждат част от себе си в тях, което прави картината още по-сложна и преплетена, но дава обяснение на това, защо намираме на странни места сходни неща, или пък имена, или пък легендарни или летописни свидетелства, които ги включват и тн.
цитирай
145. germantiger - !
19.11.2015 23:34
Ако някога решиш да говориш с мен сериозно!

- съзнаваш грешката си да ме бъркаш с някой друг ф... някой си

- съзнаваш идиотията си да ме виниш за онзи пулев мен вместо коментара на друг

цитирай
146. viva1122 - и...
20.11.2015 18:48
не ме засяга, но....след като прочетох толкова коментари и никакъв ре коментар, дори и само дума - просто се чудя. Как може потребител да влиза и припознава и...не по темата автора с друг и след това мълчание... мълчание.
Аз не го разбирам - дори и като жена - не е блогово/ да не кажа мъжко/ просто -
мое мнение :)
цитирай
147. germantiger - ...
21.11.2015 05:14
Саакън Вива ;) възможно да припознаят сега теб в мен и следователно ти също да си онзи ф873 или някой друг.

Няма никакво значение, че ти си реална жена, аз реален мъж познат на бол хора във вибокс7 и блог.бг извън нет-а включително на може би, не знам 15-20 човека.

Подвоумих се дали да допусна този коментар, но ако желаеш изрично и след ден мога да го изтрия и ти БЛАГОДАРЯ ЗА КОМЕНТАРА!
цитирай
148. germantiger - Поздрави без ирония вкл. за Георги Стоименов
21.11.2015 05:14
Вчера беше първия ден в който

- не получих коментатор от анонимен представил се за Геори Стоименов
- не получих лс от потребител elcho
- не получих лс от потребител voland6
- не получих лс от потребител cecobob

Без значение дали всички 4 са един и същи човек или различни, за мен резуктата от крамолата почти седмица е:

- Стоименов най-сетне трябва да е разбрал, че ме бърка с друг и че първи провокира и ме засяга под мой постинг

- споменатите трима най-сетне трябва да са забелязали, че те първи започнаха под постинга за Кличко и после всичко на лс винейки мен за коментар написан от друг за произхода на Пулев, коментар който аз като мое убеждение НЕ споделям

Що иде реч до мен

- аз бях по-радикален, по-краен и по-простак както в коментарите под постинга ми Berserker контра Стоименов коментари, така и цинизмите ми на лс към споменатите три потребителя

НА ФИНАЛА

- ДАНО ВСИЧКИ СА РАЗБРАЛИ ГРЕШКИТЕ СИ - ТЕ ДА МЕ ВИНЯТ ПЪРВИ НЕКОРЕКТНО

- ГЕОРГИ СТОИМЕНОВ ДА СЕРЕ И ДА МЕ ПРИПОЗНАВА ВМЕСТО ДРУГ

ЩО ИДЕ РЕЧ ДО МОИТЕ ПРОСТАЩИНИ, КОИТО БЯХА НАД И НАДМИНАХА ВСИЧКО ОТ ЧЕТИРИМАТА.. това е "нормално" за мен и то не значи нищо особено - ако за другите е нещо - то съжалявам и беше прекалено от мен, беше профанско.

За мен няма почти никакъв проблем мъже да се попсуват или дори понапляскат, за да "олабят жилата", това не е проблем и не значи нещо фундаментално за мен. Големите неща са кауза, близки, роднини, любими хора, другото е бош лаф.

...

С две думи:

- на мен трябва всички 4 да ми се извинят за грешката да ме бъркат с някой си f873 или да ме винят за лафа за Пулев

- аз след това да се извиня за простащините в които се олях и бях в пъти повече идиот

Живи-здрави всички и успех!

Ако някой се е засегнал - да ме прощава!

Аз не чакам изивнение от никой и дори НЕ искам - нищо особено не е станало, това са глупости, всички ги правим.
цитирай
149. germantiger - ...
21.11.2015 05:18
Ако някой от споменатите или друг желае да се храчи с мен - няма никакъв проблем - моментално съм готов.

Аз съм открит човек, пиша, чувам се и се виждам с хора.

Безкомпромисен съм, когато някой е неправ към мен или към това, което мисля и чувствам за истина, както и кйогато сгреша - да се извиня или да го посоча.

Избора е ваш - аз няма проблем да бъда човек или простак.

С ЧОВЕЦИТЕ - ЧОВЕШКИ
СЪС ЗВЕРОВЕТЕ - ЗВЕРСКИ

Живи и здрави всички!
цитирай
150. allvin - !
24.11.2015 00:12
Интересен пост, но засега повече няма да пиша, тъй като съм адски изморен и ще лягам да заредя ,,батериите" :) Прочетох поста, но коментарите засега не - това като заредя ,,батериите"...; и чак тогава пак ще пиша ... sorry ... :)
цитирай
151. allvin - Викингите
24.11.2015 08:15
За мен лично изразът ,,викинги" е ,,по-благозвучен" от ,,берзеркери", така че поне аз мисля да продължавам да си им викам,, викинги" :) Що се отнася до древните митологии, те са част от историята на древните цивилизации, които поне аз на практика не познавам. Що се отнася до религиите обаче, аз ,,инвестирах" в тях още преди години и разбрах каква е в общи линии истинската история на света, а също така и истинското бъдеще. Митологиите са просто една шарена част от ,,дрехата" на световната история :) България едно време беше пометена от хазаро - юдеите, но тогава тя потърси нови територии и ги намери, но днес вече всичко е заето. Днес България отново загива, но пак има изход! Само че сега вече не е нужно да се водят земни войни, а просто една ,,война" със самия себе си за развитие на вътрешните ни системи - вътре в нас има огромни територии за ,,завоюване"! Така че всеки може да бъде в сърцето си Симеон Велики или пък като викингите, само че трябва да знае, че вътре в ,,сърцето" така наречените ,,сили на злото" могат да нахлуват като същински хуни от едно време със своето главно оръжие - психотронната война, а за да можеш да оцеляваш, трябва да ги изучаваш. В това отношение препоръчвам книгите на Елена Вайт(Елън Уайт) ,,Великата Борба", ,,Патриарси и Пророци" и ,,Пророци и Царе" (http://amigosbg/forum/viewforum.php?f=54); както и двете томчета на Христо Гешанов ,,Библия и Космос". Толкова от мен засега. Приятен ден! :)
цитирай
152. allvin - Новата България
24.11.2015 08:38
,,Мястото" на новата българска държава ще е в Космоса и там заедно със хора от другите народи ще бъде ,,основан" така нареченият ,,Хилядолетен Райх". След като тези хиляда години преминат естествено без войни и конфликти, хората ще се завърнат на Земята и ,,Хилядолетният Райх" ще премине пак естествено без войни и революции, за да бъде основана Новата Земна Цивилизация - истинското ,,Небесно Царство" като в едноименния филм... :)
цитирай
153. nikikm - Ти не поумня!
05.12.2015 23:40
Никога не разбра,че когато България е била ИМПЕРИЯ,Е НЯМАЛО ДРУГО!А когато другото се е появило е засукало от Българите ..ЦИВИЛИЗАЦИЯ! Това,че детето е станало по-голямо от МАЙКА СИ, нищо не значи,генът е от едно място и не можеш да го отречеш!Ферщейн,глупако?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: germantiger
Категория: История
Прочетен: 4511497
Постинги: 412
Коментари: 7516
Гласове: 21812
Календар
«  Декември, 2023  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031