Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.01.2014 09:59 - КОНРАД ЦУЗЕ - ПЪРВИЯ КОМПЮТЪР
Автор: germantiger Категория: История   
Прочетен: 30946 Коментари: 59 Гласове:
45

Последна промяна: 12.01.2014 20:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
КОНРАД ЦУЗЕ

 Автор на постинга е ns4e
http://www.vbox7.com/user:ns4e?p=allvideos
Над 100 превoда на германски Lieder-и и маршова музика

 (Таблицата от мен)
image

Следва от ns4e

Радвам се, че с този постинг споделям това, което години наред събирах, четох и писах за този велик гений!

image

Източниците на инфото ми са многобройни – който има въпроси, моля, нека ми пише на ЛС:

http://vbox7.com/user:ns4e

Идеята и вдъхновението за подготвянето на този постинг,
както и неговата реализация в блог.бг са на german_tiger.
 

Чие дело е компютърът? Кой е построил машината, която промени нашият живот, икономика, наука и култура? Различни учени от различни държави са кандидати за „бащинство“. Истината е че компютърът е дело на много поколения изследователи – подобно грандиозно дело не може да е творение на един „баща“. Но със сигурност има един пионер/ патриарх на компютъра: това е германския гений Конрад Цузе (22.06.1910, Берлин – 18.12.1995, Хюнфелд).
 


image

 Конрад Цузе и компютрите му

Хронология:


image

 - Конрад Цузе още 10 годишен конструирал строителни кранове и е направил стълбищното осветление в семейната къща – от метални пластини и игли! На 21 е проектирал елиптично кино.

- 1935  завършва машиностроение в техническия уиверситет Берлин-Шарлоттенбург (днешният ТУ Берлин). Работи в Дессау за авиофирмата „Хеншел“ – конструира специфични машини за решаването на изчислителни задачи. Година по-късно

- 1936 Цузе вече прави проект за конструиране на програмируема изчислителна машина на база на бинарната числова система.

- 1938 Z1 е готов – първият програмируем дигитален компютър в света. Заложените в Z1 принципи на работа биват формулирани на английски чак 1940 в САЩ от Джон фон Нойманн.

- 1940 Z2 функционира със система от телефонни релета

- 1941  - убедил се, че с релетата може да се работи, Цузе конструира Z3 – работи с бинарна числова система и е първият свободно програмируем компютър в света. Днес Z3 е признат за първият функциониращ компютър. Изолацията на Германия през ВСВ спира Цузе да работи заедно с американските компютърни конструктори.

- 1945 – Основаната през 1940 от него фирма "Zuse Apparatebau“ и Z3 са разрушени от бомбена атака. Вече започнатия Z4 е пренесен в Allgдu.

- От 1945 до 1946 Цузе пише и първия универсален алгоритмичен програмен език в света – „Планкалкюл“. Това е формален език, служещ за написването на компютърни програми.

- 1949 Цузе основава в Нойкирхен Zuse KG, която по-късно е пребазирана в Бад Херсфелд. Като нейн първи продукт Z4 е даден под наем на ТУ Цюрих. В този момент той е единственият работещ компютър в Европа и първият комерсиален в света. А фирмата му – първата компютърна фирма в света.

- Началото на 50те години Цузе разработва с помощта на Z5 специализиран компютър за изчисляване на оптични системи за фирмата Ernst Leitz GmbH.

- 1956 държавната  забрана, пазеща монопола в ГДР бива премахната, и фирмата му – „Zuse KG“ – стартира продукцията на Z11 компютър с ел.релета за подпомагане измервателната дейност на няколко държавни държавни института и за употреба в германската оптичната индустрия.

- 1957 Z22 - първият компютър с магнитен „хард“ е завършен и от 1958 Z22 бива използван в много научни области от университети и изследователски институти; пример: в областите на стопанската икономика, строителство, електротехника, балистика, аеродинамика, оптика, измервателна техника, в конструирането на машини и реактори.

- От 1963 фирмата продава и Z25, използван за контрол на производството особено в текстилната индустрия.

- През 1964 седемте бройки Z31 биват интегрирани в здравноосигурителната каса на Германската федерална Република.

- От 60те години Z11 и Z22 са експортирани за измервателните институти в Чехословакия, а системата Z451 и компютърът Z25 – за СССР. Фирмата му не спира до там и продължава да конструира, продуцира и продава още компютри.

- До 1969 фирмата на Цузе продава общо 251 компютъра, а още колко ли дава на заем?



Като цяло продукти на Zuse KG:

- На базата на технологията с релета са продавани Z4 (първият комерсиално продаван компютър в света) и Z11 за оптичната индустрия и за университети;

- С Z22 фирмата сменя с видимо по-бързите ел.лампи и магнитни „хардове“. 55 бройки са продадени, което прави Z22 първия пазарен успех на фирмата. Z22 e първият компютър с магнитна памет. Той бива изместен от по-бързите Z23 с транзистори, които дават път за нови подобрения - Z25 и Z31.

- Успоредно с конструирането и продажбата на компютри Zuse KG пуска на пазара и Z64 Graphomat – табло за скициране –  широко употребявано от конструкторски бюра и в механиката за рязане на картони и метални пластове. С него Frieder Nake рисува четирицветни картини.

- 1965 в техническия университет в Щутгарт,  благодарение на влиянието на Цузе и фирмата му, се състои първата изложба на компютърно изкуство,след която следват много други по света.

- Поради икономически трудности Цузе продава фирмата си на Siemens. На 1 април 1971 името Zuse KG спира да съществува. Средата на 70те продукцията на компютри в Бад Херсфелд бива спряна, защото Siemens концентрират работата в Мюнхен.

- С това Цузе слага край на бизнеса си. Той спира да използва своя творчески и откривателски потенциал в тази област. И случайно или не Конрад Цузе спира да пише и конструира бъдещето!


image

Конрад Цузе с реплика на Z1


image

image

Компютърен „уъркшоп“


image

Надписът: „Първият компютър“ – Z1 в техническият музей в Берлин:


image


Надписът: „Изчислителната машина на Конрад Цузе – Z3“


image


Паметта, компонент вграден в компютрите Z22 и Z23, от 50те и 60те години.


image


Памет с феритно ядро, вградена в компютрите Z22 и Z3


image


Перфокарта – служи за програма накомпютрите от Z7 до Z10 през 50-те години


image

image


Надписът: „Конструиране на компютър по време на война“ – технически музей Берлин


image


Реплика на Z1 в техническия музей в Берлин


image

Z
22 в Карлсруе, построен 1956 от Конрад Цузе. Последен запазен напълно функциониращ модел от серия Z22.

image

След като фирмата му спира работа той се отдава на другата своя страст, която го владее от детство до смъртта му:

Още 15 годишен Цузе проявил изключителни художнически умения – появяват се многобройни акварели и карикатури;  той се интересува и от пейзажи, но и от технически уреди и модерна архитектура. До смъртта си през 1995 рисува и портрети – автопортрети, портрети на Роман Херцог, Хайнц Никсдорф и Билл Гейтс, последната творба е окачена над бюрото в офиса на шефа на Майкрософт.

image

Конрад Цузе подарява на Билл Гейтс портретът, който той е нарисувал за него.
На компютърната меса в Кебит през 1995


image

Конрад Цузе в ателието си.


image

image

И на изложба.


image

Семейство Форд. Нарисувано около 1930. Цузе още от ученик е имал талант за рисуване. 
Около 1930 се е опитал да рисува реклами за фирма „Форд“


image


 

„Баща ми се бореше за признание!“

Professor Dr.-Ing. habil. Horst Konrad Zuse

 

Синът му Хорст Цузе е роден на 17. ноември 1945. Той учи електротехника в ТУ Берлин и се специализира в областта на софтуерните технологии, а по късно и в областта на практическата информатика. От 1996 до 2000 разработва "Konrad Zuse Multimedia Show", което показва историята и развитието на компютърната техника. Днес той преподава в ТУ Берлин. Цитати от него като заключение:

„Времето беше дошло. "MARK I" на Хауърд Айкенс и "ENIAC", с 3 години закъснение спрямо Z3,бяха конструирани за военните. Сам проф. Роджас казва, че моят баща е революционер в компютърната архитектура – основите на която са се виждали още в Z1 от 1936 год. Намирам за интересно, че техническите предпоставки (системите с релета) са били налични още в края на 1920те години. Но чак 1941 са използвани в Z3. И въпреки това моят баща е бил по-бърз с няколко години от американците. При това е конструирал доста елегантни машини, които имат голяма прилика с модерните компютри (без да считаме техническата разлика). Конрад Цузе е майстор в ефективността на работата – работил е без излишъци (минималистичен принцип).“ ~ Хорст Цузе в разговор с Алис Ланзке за телевизия ARD на 22.06.2010

Всичко, което не ви трябва, го оставете в колата ми, ще го дам на сина ми.“, звучеше типичната разпоредба на баща ми към мениджъра на фирмения склад. И аз използвах тези части на моя изобретателски и изследователски „фронт“, за да насочвам моя Mдrklin-влак напълно автоматично – и то не без риск. Имах до себе си голямо червено копче, нормално – когато работиш с 220 волта в ръцете си. И като бях малко момче това ми беше достатъчно – можех когато си поискам да прекъсна веригата с десния си крак“ ~ Хорст Цузе, 21.06.2010

„В Германия още началото на 30-те инженерът Конрад Цузе е започнал да строи компютър – при това без изобщо да знае идеите на Алън Туринг. Полумеханичните компютри от Z1 до Z4 са предците на днешния компютър: с установка за събиране на данните и установка за показване на резултатът – днешните клавиатура и монитор; имали са и установка за съхраняване на данните (памет) и установка за изчисляване. Вътрешно компютрите на Цузе също са работели като днешните им „синове“: на принципа на бинарната числова система с цифрите 0 и 1: при Цузе компютрите му са работели с малки шалтери – включен означавало 1, изключен означавало 0. 

С 0 и 1 всичко може да се представи.

С тези бинарни елементи можем да опишем и решим повечето математически проблеми. Но защо само математически? С нули и единици можем да представим не само числа, но и друга информация и символи: букви, текст, снимки, неща, мисли, мечти! Не е ли нашето мислене подобно на обработване на информация и боравене със символи? И ако това е така то компютърът от своя страна не е просто изчислителна машина – не е ли той изкуствен интелект?“ ~ от  Rainer Dachselt  в Manuskript-Nr. 10-076

image

image

 image

image

image


Хорст Цузе и Z1 в техническия музей в Берлин


image

 
Моят коментар
(на NS4E)

Той - Конрад Цузе - сам е конструирал не един, а няколко компютъра, създал е и език за програмиране; създал е и първата комп-фирма в Европа, която продава 251 компа; създава и първия комерсиален комп в света (Z4); създал е и теория, обясняваща вселената; рисува - има изложба със 130 негови картини, негова творба е стояла в личния кабинет на Бил Гейтс; И отново се връщаме на въпроса кой е първият? Германеца сам изпреварва с няколко свои компютъра американците, англичаните и българина. Било то с година, месец или дори с ден - Конрад Цузе е първият и е НЕСРАВНИМ!

2010 гуугъл пуснаха техен “дуудъл“ в негова чест :

 

image



Запис от 28.03.1958 самият Конрад Цузе говори пред камера:

http://www.hr-online.de/website/includes/video_popup.jsp?vId=mp4:video/fs/allgemein/20100521_HR-Abendschau1958.mp4&color=ffffff&start=NaN&image=mp4:video/fs/allgemein/20100521_HR-Abendschau1958.mp4 -  28.03.1958

 

Хорст Цузе представя делото на баща си и неговата реконструкция:

http://www.youtube.com/watch?v=_YR5HhWlOgg

image



image

image

image

image
 


На откриването на паметник на Конрад Цузе в Берлин.От ляво на дясно: управителят на града Щефан Швенк; първи консул Моника Михм; кметът д-р. Еберхард Феннел;председателят на обществото Конрад Цузе проф. д-р. Волфганг Карл; синът на Конрад Цузе – проф. д-р. Хорст Цузе.


image

image

  Паметна плоча на площад „Конрад Аденауер“ в Хюнфелд до паметника на Цузе там. 

 Надписът:

 „Конрад Цузе. Почетен гражданин на Хюнфелд. Откривателят и конструкторът на първата програмируема бинарна работеща изчислителна машина през 1941 в Берлин. Живял от 1956 до своята смърт през 1995 в Хюнфелд. 1946 разработил „Планкалкюл“ – първия висш програмен език. 1949 основава в Нойкирхен „стария център на Хюнфелд“ фирмата ZUSE KG – първата в света фирма за компютри – пуснала в серийно производство първия комерсиален компютър в света. Успоредно със своята научна и комерсиална дейност Конрад Цузе е бил и художник. 1988 в негова чест е основано обществото Конрад Цузе. 2006 община Хессен дава на град Хюнфелд почетното название „град на Конрад Цузе“. Пазители на неговото дело днес са и музеят Конрад Цузе в Хюнфелд и други музеи по целия свят!“

 ......

Клип БЕЗ връзка с темата - "ей тъй за кеф"

 The Gothard Sisters







Гласувай:
46



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mt46 - Ето статия по темата -
11.01.2014 10:35
http://www.manager.bg/%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%BD%D0%BE/%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D1%8E%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B0-%D0%B5-%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%86%D1%8A%D1%82-%D1%86%D1%83%D0%B7%D0%B5-%D1%82%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%B4%D0%B8-%D0%B4%D0%BE%D0%B9%D1%87%D0%B5-%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B5
цитирай
2. mt46 - Историческо развитие на компютрите - http://tuj.asenevtsi.com/CA/CA007.htm
11.01.2014 10:38
17 век - Паскал и Лайбниц разработват някои от първите примитивни изчислителни машини на механичен принцип.

Средата на 19 век - Чарлс Бебидж проектира “аналитична машина” - механично устройство, обединяващо вход от перфокарти, памет, изчислителен блок, автоматичен изход и което е най важно - последователност от инструкции, които управляват неговото функциониране. В тази дейност Бебидж е подпомаган от Ада Байрон - дъщеря на лорд Байрон. Програмният език Ада е наречен на нейно име.

1936 г. - английският математик А. Тюринг доказва, че всеки алгоритъм може да бъде реализиран с помощта на дискретен автомат.

1939 г. - Джон Атанасов създава първата електронно изчислителна машина. Тя е с 300 електронни лампи. Има вход и изход. Има памет и работи.... .В създаването и са използвани няколко новаторски принципа:

Двоична бройна система;

Регенеративна памет;

Логически схеми и електронни компоненти за обработка и съхранение на данните.

1946 г. - Джон фон Нейман публикова статията "Предварително обсъждане логическата конструкция на ЕИМ",в която представя основните принципи за създаване на компютър.

1946 г. - учени от Университета в Пенсилвания обявяват създаването на първия многоцелеви компютър в света. Той се нарича ENIAC. Построен е на принципите открити от Джон Атанасов.

1957 г. - Б. Нойс и Г. Мур създават първата в света компания за производство на полупроводникови прибори. След десет години те създават фирмата "Intel Corporation".

1973г. - след дългогодишно съдебно разбирателство, за това кой пръв е създал компютъра, съдът се произнася в полза на Джон Атанасов, който е обявен за бащата на компютъра.

1976г. - Стив Возняк и Стив Джобс създават Apple Computer и разработват първия персонален компютър Apple 1.

1981г. - фирмата IBM създава IBM Personal Computer, с който се легитимира новоизлюпената промишленост за персонални компютри.

1990г. – компютърът започва да обработва сложни данни. Той се превръща от електронно изчислителна машина в сложно многофункционално устройство, подпомагащо работата на човека във всички обществени сфери. Започва процес на информатизация на обществото.

Поколения компютри
цитирай
3. germantiger - ОК, но...
11.01.2014 10:42
В инфото от теб Марине, КАКТО ВИЖДАМЕ КОНРАД ЦУЗЕ ВЪОБЩЕ, АБСОЛЮТНО, ДО ДУПКА ЛИПСВА ;)

Той не съществува за инфото от теб или инфото всъщност е от българи или американци ;) ?!

Работата е там, че освен инфо, което пише някой американец, има още МУЗЕИ, ДОКУМЕНТАЦИЯ И МАШИНИ буквално материални, които ясно показват изоставането на "братята" зад океана, вкл и българския брат.
цитирай
4. vmir - Гениален.
11.01.2014 10:56
За съжаление, постиженията на отделния човек са неизбежно в контекста на важностите, определяни от останалите. Самия аз не просто изобретих, но и реализирах на практика възможно най-икономичната съвременна отоплителна система почти 5 години преди японците да я създадат и предложат на пазара в края на 2006, продължавам да се отоплявам ив момента успешно с нея в къщи, а японците продължават да завлядяват пазарите с принципа, реализиран от мен 5 години преди тях.

Това е живота и никой не избира нито родителите си, нито държавата в която да се роди, нито времената, нито проблемите и бесовете, които властват около него и предопределят резултата от усилията и способностите му... И да си изтъквам заслугите, няма как да надвикам безумците, които ще се нахвърлят да ме опровергават или изкарват лъжец или каквото им дойде в празните глави, а колкото повече си изтъквам заслугите, толкова повече глупави реакции ще предизвиквам, и спасение от глупостта няма там, където тя властва и претендира за ум.

Чудесен постинг, поздравления!
цитирай
5. germantiger - И още нещо с уважение към Марин Тачков и "един вид" съгласие
11.01.2014 10:57
ЦИТИРАМ NS4E И В ПОСТИНГА ПИШЕ

Истината е че компютърът е дело на много поколения изследователи – подобно грандиозно дело не може да е творение на един „баща“. Но със сигурност има един пионер/ патриарх на компютъра: това е германския гений Конрад Цузе (22.06.1910, Берлин – 18.12.1995, Хюнфелд).

...

ОТ МЕН

Иначе казано - разбира се, че компа е дело на поколения умове и опит, КАКТО ВПРОЧЕМ ФАЛАНГАТА Е "РЕГИСТРИРАНА" В ЕГИПЕТ 3 000 Г.ПР.Н.Е. НО ВЕКОВЕ ПО-КЪСНО ФИЛИП И АЛЕКСАНДЪР Я РАЗВИВАТ НАД ЕГИПЕТСКАТА И НАД ГРЪЦКАТА И македонската фаланга НЕ е египетска и елинска, а нива над техните и да я наречем "чисто" македонска специфика.

Същото бих написал за компа, и поне за мен е явен факт първенството на Конрад Цузе пред всеки друг в 20-и век!
цитирай
6. germantiger - ...
11.01.2014 11:30
Впрочем аз не съм знаещ в темата и нямам претенция за истинност.

Ако NS4E желае да репликира, да не се съгласява или да подкрепи различни мнения - от моя страна проблем в блога ми няма.

Това както се казва е една гледна точка или всъщност фактология.
цитирай
7. mt46 - http://www.kaldata.com/forums/topic/175324-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D1%8E%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5/
11.01.2014 11:52
"... Германия за малко да стане лидер в компютрите. Един велик мозък, Конрад Цузе, разработва всички основни идеи на компютрите, но немската военна машина непрекъснато му пречи. През 1938 година Цузе завършва работата си по първият електромеханичен програмируем двоичен калкулатор Z1. Тази машина можела да работи с плаваща запетая и отрицателни числа..."

/Има и други статии за Цузе /и неговия принос/ на български език -
http://zar.bg/view_article.php?article_id=9196

http://nauka.bg/a/%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%BD-%D1%86%D0%B8%D1%84%D1%80%D0%BE%D0%B2-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D1%8E%D1%82%D1%8A%D1%80

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D1%80%D0%B0%D0%B4_%D0%A6%D1%83%D0%B7%D0%B5
/
"..Цузе и Шреер започват Z2 – усъвършенстван вариант на базата на релета. Но Цузе го взимат войник и той търка подове до 1941г. Веднага след уволненито Цузе започва Z3 с 64 думи памет и над 3000 релета. На базата на Z3, Цузе започва Z4 – истински компютър, но Хитлер му "отрязва" бюджета. Същата година той работи над Plankalkul, първият алгоритмичен език.

Z4 е завършен едва през 1950г. Цузе основава фирма и продава 300 машини, преди тя да бъде купена от концерна Siemens..."
цитирай
8. germantiger - ...
11.01.2014 11:54
Благодаря, Марине за допълнителното инфо, аз за Шреер НЕ съм и чувал до момента!
цитирай
9. germantiger - ...
11.01.2014 12:04
Вероятно в БИНАРНИЯ КОД Джон Атанасоф е първи, в компа може би НЕ?!
цитирай
10. atil - Интересно. . ! Сигурно въпрос на ...
11.01.2014 12:26
Интересно..! Сигурно въпрос на конюнгтура и исторически обстоятелства. Да бъде обявено кой е първи или втори - български американец или германец...
Лично на мене почти ми е все едно днес. По лошо ми става като знам, че в началото на 20- ти век България е била авиационна сила и имала повече самолети от САЩ, Италия, Япония...А сега сме едно нищо...
https://www.youtube.com/watch?v=42FgjIFzxHA
цитирай
11. germantiger - След написаното от atil
11.01.2014 12:33
Най-лошото, че стова управление и изтичане на качествени младежи навън - тенденцията на НИЩОТО се затвърждава и може би, гарантира!
цитирай
12. get - - Тигре, добре си почнал с Бл. Паскал ...
11.01.2014 13:27
- Тигре, добре си почнал с Бл. Паскал и Г. Лайбниц ... последният освен, че е блестящ философ е и за мен ПЪРВИЯТ работил(развил) математическият анализ !
- Вероятно не ти е известно, че между него и Нютон възниква спор за "авторството" ?

- Всъщност искам да ОБОБЩЯ, че "идеята" за възникване на компютъра - не е могла да възникне от само себе си - без предварително КАЧЕСТВЕНИ НАТРУПВАНИЯ под вида на иновации и НАУЧНИ НАТРУПВАНИЯ ?
- Явно към четиридесетте години на миналият век - човечеството е "узряло" под вида на "научната мисъл" да направи КАЧЕСТВЕН СКОК - Създаването на компютъра ? - въпроса е опирал не само до софтуера а и до софтуера - Който ще подкара "машината" ?! - тук се явяват няколко "умове" с техните концепции - които в едната си част се припокриват ... а в друга са конкретно(личностно-творчески) специфични ?!

- Това е нещо подобно, като с изобретяването на "парната машина" от александрийският учен Heron ((c. AD 10–70) - Жалкото е че, УПОТРЕБАТА НА парата като ОСНОВА НА НАУЧНО ТЕХНИЧЕСКАТА, се "отлага" САМО ДО 1679 г. С ИЗОБРЕТЯВАНЕТО НА ПАРНАТА МАШИНА от Дени Папен.
- Какво да се прави ? - при наличието на неограниченото множество от БЕЗПЛАТНА робска РЪКА(характерно за Римската империя !) - На кой му е било нужно да внедрява, един такъв високо ефективен източник в ПРОИЗВОДСТВОто ?!
- Така че, първите "математико-аналитични" механични образци на "компютъра" създадени от Г. Лайбниц и Бл. Паскал ... просто човечеството НЕ Е БИЛО УЗРЯЛО за да им НАМЕРИ ПРИЛОЖЕНИЕ ?!

- Но за мен Лайбниц е УНИКАЛЕН не толкова като математик ... а като ФИЛОСОФ ?! - ЗАЩОТО ! - ако човечеството се бе вслушало, но най-вече ОСМИСЛИЛО ! - Какво му казва този гениален ум - Историческото ни развитие и ние като общество бихме било изглеждали по съвсем друг начин ?!

- Поздрав !
цитирай
13. germantiger - БЛГ за коментара
11.01.2014 13:31
Справката с идеите и опитите във времето е от Марин Тачков - mt46, не от мен Гет.
цитирай
14. bezistena - Защо никой не знае семантиката на думата КОМПЮТЪР ?
11.01.2014 14:08
Прекрасна синергетична верига на човешкия Дух и Разум,донесла най-висшето Бого-човешко изобретение на всички времена и бъдещето-КОМПЮТЪРА
Поклон пред пионера КОНРАД ЦУЗЕ и всички от тази гениална изобретателска кохорта!
Преди тях първо на Българските Богове,вдъхновители на гениалните Си потомци,чиито биографии ще ви разкрием по-късно щом разсекретим личните йм досиета!
От сърце пожелаваме постинга да заеме заслужаващото първо место в категорията и защо не в блога!
Бъди благословен,достоен сине на Ежуа Трага и Диана Мария=ДЖЕРМАНТИГЕР!
ДУХА И РАЗУМА НА ЧОВЕКА=Духа на Мария и Бок Изуш-СВЯТИЯТ ДУХ!

и една предварителна задача с НЕповишена трудност:
КОМПЮТЪР=???
цитирай
15. germantiger - От VBOX7
11.01.2014 16:37
ns4e
преди 2 ч. 37 мин.

Бг вестници пишат "за малко лидер" - световните медии пишат и показват - Цузе е първият (и то не в 1 нещо);
"германската военна машина постоянно му пречи" - КОЙ БОМБАРДИРА И СРИВА ГЕРМАНСКИТЕ ГРАДОВЕ БЕ - Е ПОЗНАЙ НЕ СА САМИТЕ ГЕРМАНЦИ!
военнитене му пречат, а даже му дават работа във министерството на въздухоплаването!

НЯМА "Шеер" ИМА ХЕЛМУТ ШРАЙЕР (Helmut Schreyer) и има интервюта в сайта на ТУ Берлин, със самия Цузе, говорейки за кооперацията си с Шрайер. Той дава идеята да се използват релета в изчислителни машини е негова;
Ти пишеш за помощта му за Z2, но той още за Z1 през 37ма помага на Цузе да намери "чарколяци" за него. 1938 намира пред кой да представят идеята си - но не им се удава много успешно. Но все пак биват забелязани - и документи се пазят и за Z1, Z2 и за Z3 нищо че продуктите са унищожени. Та двамата работят приблизително 3 год заедно докато не започва ВСВ - Шрайер работи с учени в областта на радиоелектриниката, дори по апаратурата за насочване на Фау-2 ракетите. А Цузе продължава работа по Z...овете и други неща. С Цузе повторно не работи защото след края на ВСВ подобно на други германци духва за Рио щот у порутена Германия не му изнася вече!

Пишеш "Цузе и Шреер започват Z2 – усъвършенстван вариант на базата на релета. Но Цузе го взимат войник и той търка подове до 1941г."

И ЦУЗЕ И ШРАЙЕР РАБОТЯТ ЗА ВОЕННИТЕ - НИКОЙ НЕ ТЪРКА ПОДОВЕ, КАКТО МОЖЕ БИ АТАНАСОФФ Е ПРАВИЛ ДОКАТО КЛИФОРД БЕРРИ Е КОНСТРУИРАЛ КОМПЮТЪРА?

Именно понеже Цузе работи за военни те му дават финанси - той открива фирмата Zuse Apparatenbau и така прави Z3. Така си набавя хилядите релета - уволнен ли?! Смешка!

"Z4 – истински компютър, но Хитлер му "отрязва" бюджета."
Марине, известни професори и изследователи, учени пишат че още Z1 през 36та е имал в себе си заложени принципите, идеите и механизмите за следващите Z..-ове и модерни компютри! По тази логика може да се говори още за Z1 като за истински компютър, официално Z3 e признат за първия.
И Z4 не е спрян заради Хитлер както ти пишеш! Цузе сам казва в един майтап, който се въртял около него по онова време "Шпеер някак си узнал за мен и това, което конструирал и казал на Фюрера, че това средство може да помогне за спечелването на войната - Хитлер отговорил "Не ми трябва някаква си изчислителна машина, аз ще спечеля войната със смелостта на моите войници!" - майтапа ли ти е основанието да твърдиш това???
Реално Цузе има жена, деца, няма дом, сринат е от бомбардировките, няма и пари за да продължи с компа, а трябва да издържа семейството си в разграбена и порутена следвоенна Германия.

А това за Атанасоф и бинарния код изобщо не го разбирам, тъй като преди него още Z3 и предишните неоцелели 2 компа и те работят с шалтери 0, 1 - бинарна система - изобщо недоумявам защо Атанасоф а не Цузе да е първия.
цитирай
16. germantiger - Поздрави!
11.01.2014 16:45
georgedt написа:
Може ли и аз да кажа нещо?
Компютър = computer, идва от kompute = изчисли. Сметни или сметало.
Най-старото сметало е намерено в Китай и е датирано отпреди 5000 години.
Блез Паскал е роден на 19 юни 1623 год. На 19 години (1642 год.)изобретява първата сметачна машина съставена от лостове, бутони, зъбни колела и барабани. Може да извършва събиране, изваждане, умножение и деление. До 1653 год. прави 20 подобрени машини. Една от тях е изложена в Лувъра. През 1953 се отказва от математиката и се отдава на господа (става силно религиозен). Починал е на 19 август 1662 год. Готфрид Лайбниц е роден на 1 юли 1646 год. и напълно се разминава с Паскал.
Кой въвел релета, кой електронни лампи, кой транзистори, кой интегрални схеми, това са подробности.


Мен "ми дреме" за подробния ти коментар - това беше първата ми реакция на простотията с лафа за подробностите.

Но подробностите трябва да се уважават, дори в коментари с неуважителен финал ;)

Аз поне държа на детайлите, не приемам работа през пръсти и на ангро.

P.S.
Можеш да кажеш/напишеш и още, но с подходящ маниер, лексиката ти бива. БЛГ ЗА ИНФОТО покрай Китай - съвсем сериозно без ирония.

цитирай
17. sande - Много интересна информация ,или какво знаем / не знаем за компютъра!
11.01.2014 17:10
Поздрави, Тигре!

Наистина колко странно и чудно е, че много малко знаем за чудото компютър!

Без това епохално откритие, не бихме могли да си представим 21 век и бъдещето на света.

А защо знаем толкова малко? Коя е причината?

цитирай
18. germantiger - Част от мое лс във вибокс7 до познат
11.01.2014 17:14
Атанасов, разбира се, че си остава. Цузе също предполагам е "взел" идеята от поколения учени преди него, така или иначе всеки стъпва на нещо. Пътя на Атанасов и Бери е отделен, както и на други учени, било в Британия, било в САЩ, а Паскал векове преди това е направил нещо като машина (разбрах го от коментара на georgedt, по-горе)

Иначе казано няма откритие на зелена морава или подобни рядко има...
цитирай
19. godlieb - БЕЗСПОРНО ФАШИСТКА ГЕРМАНИЯ БЕ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО НАПРЕДНАЛА -
11.01.2014 18:47
И ТОВА БЕ ПОВОДЪТ ЗА ПОСЛЕДВАЛИТЕ ЕКСЦЕСИИ И ВОЙНИ - КОЙ ДА ЛАПНЕ ПАТЕНТИТЕ НА ФЮРЕРА. СТАВА ДУМА ДАЛИ СЪЮЗНИЦИТЕ СА УСПЕЛИ ОКОНЧАТЕЛНО.
цитирай
20. kostadin - Първо да ти се извиня за изразите ,които неминуемо ще се наложи да употребя.
11.01.2014 19:11
Не ми е ясно защо си се мъчил толкова много да изследваш на кой е по плодовита главата . Виж, ако беше намерил кой е измислил колелото, би било по- интересно.Ти все се захващаш с регионални подробности.Нима не знаеш ,че кучето и котката са по-съвършени от хората и може би е дошло времето да се поучим от тях.
Накратко всички фундаментални открития са направени случайно и са плод на интуицията или научно казано, всичко вече съществува във вселената и само трябва да се възприеме от някого.При това когато човечеството достигне определен етап от развитието на съответните резониращи способности ,то идеята се дава не на един човек ,а на група от хора.Преди втората св. война се развиват ивформационните технологии и има свободен и доста широк научен обмен между заинтересованите учени.Всичките сметачни машинки без Булевата алгебра са щели да останат на равнището до Цузе и всички други бележити умове,така че Дж. Атанасов и Цузе са едни от първопроходците в разработването на изчислителните технологии,но тези идеии са поникнали в съзнанието на учените много много по отдавна.
По добре е ,ако се укаже какво точно е направил Цузе и какво Джон Атанвасов -и за това има достатъчно сведения.
Ако трябва нашето поколение и човечеството да се прекланят пред някого ,то това е Тесла.Без него нямаше да има днешният бум на всичките технологии по света...Но това е само едната страна на медала ,защото гениите всред учените са допринисли най- много за днешното опоскване на природните ресурси и всички големи нещастия на човечеството ,случили се още от времената преди утвърждаването на древните цивилизации.
цитирай
21. pando - Бащата на компютера
11.01.2014 19:41
Е безспорно Джон Венсан Атанасоф по простата причина ,че е въвел двоичната(бинарна) система.Т.Е.информацията се представя с нула и едно.И това е единственият език,който микропроцесорът може да "чете".Имал е процес с АЙ БИ ЕМ,но го е спечелил,защото те са заявили патента 20 години след него.А иначе до реализацията на машините,то е въпрос на технология и концепция,но не и на революционно откритие.
цитирай
22. pvdaskalov - Привет на всички!
11.01.2014 21:33
Тигърът заслужава похвала, тъй като повдигна с основание една дискусионна тема. Искрено се радвам на коментарите, които - заедно с постинга - ме обогатиха. Кой не се радва на нова информация!
Държа да отбележа и СЕРИОЗНИЯ ТОН на разговора по темата.
Препоръчвам постингът, заедно с обобщение на коментарите, да се публикува и в категория "Технологии", където се вихрят предимно лигави писания, недостойни за раздела.
цитирай
23. born - За мен не е от особено съществено ...
11.01.2014 21:44
За мен не е от особено съществено значение кой е първи или втори . Човешкият гений не е съразмерен със състезателното начало. Всички изброени в постинга и дискусията след него имат принос в развитието на направлението, което даде и улесни до невъобразими размери електронните техники и комуникирането ни в този момент. Що се отнася до постинга той е перфектно и изчерпателно подготвен , за което можем само да поблагодарим на автора. Поздрави.
цитирай
24. bezistena - до georgedt - Може ли и аз да кажа нещо? Компютър ...
11.01.2014 21:49
Приетелю,това обяснение е за непосветените.Думата КОМПЮТЪР е
съставена по правилата на Свещения Български шифър от
ТАЙНАТА НА СВЕЩЕНИЯТ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК-част1и2 в постингите ни
http://bezistena.blog.bg/history/2013/05/24/tainata-na-sveshteniiat-bylgarski-ezik-chast-1.1113546
http://bezistena.blog.bg/history/2013/05/26/tainata-na-sveshteniia-bylgarski-ezik-chast-2.1114061
и е абсолютен христоматиен пример за начинаещи как се прави от името на Богиня Диана Мария анаграмна комбинация-зашифровка ,която носи сакралната информация Кой е авторът-вдъхновител на компютъра и на какъв език и шифър е зашифрован,съответно на изобретатели от Кой род ще бъде възложено да се разкрие изобретението за хората!Гледайте сега и само благоговейте пред Тях-щото Те Са Боговете бългрски:
КОМПЮТЪР=ПКДМ=Бокиня Диана Мария-същата Богородица и Мария Магдалена
КОМПЮТЪР=ПКМТР=Бокиня Матара
И за да няма съмнение и да не стане някоя грешка,в техническия паспорт на компютъра и в придружителните му документи Авторите му са написали с горния шифър с математическа точност и прицизност,че всички ангажирани от тях новатори и изобретатели по този дългогодишен колективен проект ДО ЕДИН СА ТЕХНИ ГЕНЕТИЧНИ ПОТОМЦИ ОТ ГЕНИАЛНАТА ИНТЕЛЕКТУАЛНА РОДОВА БЪЛГАРСКА ДИНАСТИЧНА ФАМИЛИЯ ДУЛО,ПРЪСНАТИ ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛЕН ЕЛИТ-РАЗБИРА СЕ И ТЕХНИЧЕСКИ И ТЕХНОЛОГИЧЕН,СРЕД ВСИЧКИ ПЛЕМЕНА!
И започват с най-очевадния пример,за да няма никакви съмнения и възражения за Тяхното Българско авторско патентно право:
КОНРАД ЦУЗЕ=КОНРАД ТСУЗЕ=Исус Трака и Диана!
Няма три-четири!Няма мрън-мър!Няма не знам!Точно и ясно!
НЯМА ТРИ-ЧЕТИРИ=Ешуа и Мария Друида!
НЯМА МРЪН=МамаМария
НЯМА НЕ ЗНАМ=Иза и Мария Магдалена
ТОЧНО И ЯСНО=Диана и Исуш
При повечко познания ще откриете в анаграмната комбинация и западно-католическия изказ на Христос:
КОНРАД СУЗЕ=КРИСТОЗ=ХРИСТОС
КОНРАД ЦУЗЕ-Божи Български потомък,свидетелстващ с името си под кръстна клетва,че е генетичен потомък на Българските Богове,за радост и гордост на ДЖЕРМАНТИГЕР,който е от същия род и ген!
цитирай
25. bezistena - Гордей се,Приятелю ДЖЕРМАНТИГЕР,с Божия си Български феноменеН произход!
11.01.2014 21:50
Засекретяването на информацията в името в случая е станало по най-елементарната анаграмна зашифровка;ОБРАТЕН ЗАПИС.Просто прочитате името обратно и то ви съобщава,че първата брънка на изобретателската верига е от рода на Исус Тракиеца:
КОНРАД ЦУЗЕ=Изуц Драка=Исус Трака=ХРИСТОС!!!
Прекрасният постинг започва с реторичният въпрос “Чие дело е компютърът?“-сиреч отговорът е във въпроса:
ЧИЕ ДЕЛО Е КОМПЮТЪРА=ТШИЕ ДЕЛО Е КОМПЮТЪРА=на Ешуа Дуло и Бокиня Матара
Същата информация ни носи и почетната категория
БАШТА НА КОМПЮТЪРА=Бог Ешуа и Бокиня Диана Матара
Великият Български изобретател ЦУЗЕ ни е оставил засекретения си архив заедно с кода,неоткрит и от вездесъщото ГЕСТАПО(Богиня Диана и Иса=ГОСПОД)!
Всички важни имена и понятия са първоразрядни зашифровки на Българският му Божествен произход и свидетелства за намесата на Божията ръка:
НАМЕСА НА БОЖИЯТА РЪКА=Исуж и Бокиня Диана Мария
Завършил в Техн.университет ШАРЛОТТЕНБУРГ=Шар Дуло Диана Бурга
работил в ДЕССАУ=Диана и Исус,първата му фирма е ZUSE APPARATEBAU=Бог Исус Бард.
През 1965г организира първата изложба за компютри в ЩУТГАРТ=Ешуа Трака и Диана,продава фирмата си на SIMENS=Исус и М(Мария,Мама)
Принадлежността си към Свещеното Исусово родословие КРИСДОЗ доказва и с уменията си по рисуване и архитектура-външни издайнически жречески белези от феноменната област!Затова се и събира с далечният си трако-Български родственик и роднина на Ямболския Жречески потомствен феномен Джон Атанасов-Бил Гейтс,който отдавна знае,че си е наше момче-Ямболче Тракийче и Българче!Това го пише във визитките йм:ВИЗИТКА=Бокиня Диана и Иза
ДЖОН АТАНАСОВ=ДЖОН от Богиня Диана и Иса=Дете на Бог Исуж-демек Българин!
БИЛ ГЕЙТС=Балг Диана и Иса=Бог Иса Дуло
А сега да видим,на Кои е кръстил и империята си!
МАЙКРОСОФТ=Иса и Бокиня ДианаМария!
Защо ли?
Сина на немския Българин е ХОРСТ ЦУЗЕ=Син на Исус Трака!
Благодарим за клипа ЕЙ ТЪЙ ЗА КЕФ=Бокиня Диана и Иза,и се съгласяваме,че КОНРАД ЦУЗЕ Е НЕСРАВНИМ,защото е Българин от
Бог Иса и Мария=НЕСРАВНИМ!
цитирай
26. bezistena - до kostadin:Откритията били случайни?А в Библията,Корана,Талмуда и всички религии философии казвт,че Бог дава всичко!
11.01.2014 22:46
“Накратко всички фундаментални открития са направени случайно и са плод на интуицията или научно казано, всичко вече съществува във вселената и само трябва да се възприеме от някого.“
Приятел,нещо като ОКСИМОРОН е горния дълбокосмислен и красив цитат!
ОКСИМОРОН=Иса и Мария Кая(Кан,Жрица)
КРАСИВ ЦИТАТ=Богиня Диана и Отец Иса Трака
Първото съставно изречение до запетаята изключва възможността за верност на второто!Хайде да не повтаряме атеистичната сбъркана философия и наука от последните 200 години
Направо караме:
Интуицията ти се дава от Тия,Които Са Се зашифровали в термина и процеса:
ИНТУИЦИЯ=ДИАНА И ИСА=Диана и Исус-Исус и Мария Магдалена!
Наистина,всичко има Горе и само трябва да се приеме и възприеме наготово,но с максимум усилия от наша страна и най важното с чиста Душа и да си обезателно от феноменната Йм родова каста на Българския интелектуален разсад!
ДА СИ ОБЕЗАТЕЛНО ОТ РОДА НА=да си от рода на Бог Иза Дуло
РОДОВА КАСТА=Иса Трака и Богиня Диана
ПРИЕМАНЕ ОТ=от Богиня Мария
ВЪЗПРИЕМАНЕ от=от Бог Иза и Богиня Мария
ВЗЕМАМЕ НАГОТОВО от=ВЗЕМАМЕ от Богиня Диана
ДАВАТ НИ НАЗАЕМ=Иза и Богиня Диана Мат
ВЗЕМАМЕ НАЗАЕМ от=Бог Изуз и Богиня МММ(Мама Мария Магдалена)
ИДЕЯ=Диана
КОНЦЕПЦИЯ=Бок Исус
ПОНЯТИЕ=Богиня Диана
НАМЕРЕНИЕ=Мария
СХВАШТАНЕ=Бохиня Диана и Исуш
ИНИЦАТИВА=Богиня Диана
ХРУМВАНЕ=Бохиня Мария
ПРОЕКТ=Барк Диана
ДОСЕЩАНЕ=Диана и Исуш
ЗАМИСЪЛ=Исуз Ламя
ЗНАТШЕНИЕ=Изуш и Диана
СЪВЕТ=Иса и Богиня Диана
ВНУШЕНИЕ=Бог Ешуа
ОТКРИТИЕ=Диана Трака
ИЗНАМЕРВАНЕ=Иза и Богиня Мария
НОВОВЪВЕДЕНИЕ=НОВО от Бог и Богиня Диана
НОВОСТ=Бог Иса и Диана
ИЗОБРЕТЕНИЕ=Иза Барда=Зар Богиня Диана
ИЗОБРЕТАТЕЛ=Иза Бард Дуло
...сещате ли се други синоними,ако влезем в ПРЕВОДАЧА пак Тях ще открием на всички езици!
Приятел,ако си Българин и Християнин-поне веднъж да си влезнал в Черква и със свещица да си Ги потърсил поне веднъж Исус и Богородичка-попитай Ги пак дали е верно това,което научи сега!
Иначе това Те Са го написали отдвна в Светото писание!
Че всичко на човеците си дава от Тях!
цитирай
27. planinitenabulgaria - Поздравления за този уникален постинг, германско Тигърче,
12.01.2014 00:54
Той повдига завесата и за още нещо - защо мафията разруши Германия през ВСВ, кой се плашеше от нея, защо бе спряна идеята за обединяването на Европа, наричана фашизъм, защо в СССР не бе унищожен вирусът на Маркс, та достигна чак до Северна Корея, защо Европа бе разделена и държавите противопоставени, защо и до днес се вменява вина на германците за войната. Отговорите на тези въпроси са същите както на въпроса защо след като войната бе почти приключила, бе разрушена културната столица на Германия, Дрезден - трън в очите на приматите.
Защото Германия бе първа в света в областта на науката и технологиите. Както днешните управляващи не искат интелигентни хора, а примати, които да манипулират, така и Германия бе трън в очите на конкурентите си, които бе оставила далеч зад себе си и се бе превърнала на трън в очите на световната мафия. Която победи и чиито горчиви плодове берем днес.
С пожелания блъгърите да отварят Твоите постинги, а не тези като днешния първи на първа страница, възхваляващ мощта на авиацията на Путин. Дано в Северна Корея да имат блог, та някой севкорпарторг да изхимнослови автора му и деянията на летците, разливащи със самолетите си кафето на американските военни.
Поздравление, Тигърче!
цитирай
28. bezistena - http://bezistena. blog. bg/hi...
12.01.2014 08:42
http://bezistena.blog.bg/history/2014/01/12/kak-izvynzemnite-dadoha-kompiutyra-na-horata-ili-koi-iskashe.1227568
Нашият принос към чудесната статия и тема!
Благодариме на автора и участниците!
Бъдете благословени!
цитирай
29. syrmaepon - Хубав пост наистина. Благодаря !
12.01.2014 09:42
Хубав пост наистина. Благодаря !
цитирай
30. ok3223 - Едно не мога да разбера, и не те разбирам ...
12.01.2014 12:19
Ти българин ли си бе, или побългарен немец. Или както се фалиш имаш там някакъв ппроцент немска кръв и искаш да минеш за по-католик от папата.
Както се посочи и по Горе, Българинът Джон Атанасофф е признат за първия създател на компютър от съвременен тип.
За да се признае това негово право, се е водило дело с IBM в нормален американски съд, където са се изтъквали и претенциите и на други за първенство при създаване на съвременния компютър, като съдът след преценяване на аргументите за и против, С ОФИЦИАЛНА ПРИСЪДА - РЕШЕНИЕ Е ПРИЗНАЛ ВЕДНЪЖ ЗА ВИНАГИ БЪЛГАРИНА ДЖОН АТАНАСОФ ЗА СЪЗДАТЕЛ НА ПЪРВИЯТ СЪВРЕМЕНЕН КОМПЮТЪР. От IBM не са обжалвали решението, нито немците.
Това решение на американския съд не те ли удовлетворява, та ни навираш категорично като създател този немец.
Като всяко велико откритие в науката, то е плод на трудът и творчеството кохорти от гениални учени от най-различни националности, всеки от които е допринесъл с нещо, повече или по малко за неговото реализиране. Без приноса даже на един от тях то би се забавило най-малкото с години, затова приноса на всеки от тях е безценен.
Ноо, както е присъдил и американският съд, честта да увенчае делото и трудът на тази гениална кохорта от учени се е паднала на българина
ДЖОН АТАНАСОФ.
А това никак не е малко за самочувствието на българската нация.
цитирай
31. allvin - Геният си е гениий!
12.01.2014 13:37
Не толкова важно точно кой е ,,бащата" на компютъра; по-важното е,че на такива хора им се предоставя възможност да се развиват и творят свободно, а не да се борят за коричка хляб,както е от 24 години тук, в България ... И освен това технологичното развитие на цивилизацията изпреварва това на психологическото - резултатът е ,,маймуна" с атомна бомба в ръцете ... И един ,,хубав ден за световната демокрация" гладната ,,маймуна" ще види орех на земята, и като замахне с бомбата, за да го счупи,за да си го хапне, и ще се получи едно такова хубаво ,,счупване",че от нея и ,,народът 'и" няма да остане нищо ...
цитирай
32. ok3223 - Те такива като тази ОТРЕПКА фашист със строшени рога
12.01.2014 17:37
planinitenabulgaria написа:
Той повдига завесата и за още нещо - защо мафията разруши Германия през ВСВ, кой се плашеше от нея, защо бе спряна идеята за обединяването на Европа, наричана фашизъм, защо в СССР не бе унищожен вирусът на Маркс, та достигна чак до Северна Корея, защо Европа бе разделена и държавите противопоставени, защо и до днес се вменява вина на германците за войната. Отговорите на тези въпроси са същите както на въпроса защо след като войната бе почти приключила, бе разрушена културната столица на Германия, Дрезден - трън в очите на приматите.
Защото Германия бе първа в света в областта на науката и технологиите. Както днешните управляващи не искат интелигентни хора, а примати, които да манипулират, така и Германия бе трън в очите на конкурентите си, които бе оставила далеч зад себе си и се бе превърнала на трън в очите на световната мафия. Която победи и чиито горчиви плодове берем днес.
С пожелания блъгърите да отварят Твоите постинги, а не тези като днешния първи на първа страница, възхваляващ мощта на авиацията на Путин. Дано в Северна Корея да имат блог, та някой севкорпарторг да изхимнослови автора му и деянията на летците, разливащи със самолетите си кафето на американските военни.
Поздравление, Тигърче!


мътят умове на дечурлигата.Не му препоръчвам среща с МОСАД.Обединение под диктата на Хитлер,ето какво сънува дъртото фашага.Нема как да станеше,защото Хитлер е откачалка,и бе загубил войната в аванс.Ресурсите немски бяха мизерни,в сравнение на тези на СССР и съюзниците.Шансовете да спечели ВСВ бяха нулеви и за германския генерален щаб,който бе против войната.ТАКИВА СА ФАКТИТЕ,КОИТО СИ КАЗАХА ДУМАТА.
Германофилчо,нивото на науката във Франция и Анлия,в СССР и САЩ не е било никога по-ниско от това на НЕМЦИТЕ,като качеството на бойната техника участвувала в боевете е често било и по-високо.
ДРЕЗДЕН бе унищожен по лична заповед на ЧЪРЧИЛ,за назидание,защото немците първи бомбардираха ЛОНДОН,и дадоха пример как да се воюва.
цитирай
33. veilet - Да си призная, че съм пълен профан по ...
12.01.2014 18:46
Да си призная, че съм пълен профан по отношение на прочетеното- за първи път срещам името и събията около неговата особа. Или е било слабо пропангандирано делото му или той самия е бил скромна особа. Хубова е да се знае, че има и такива хора, които са живяли за идеята до пълното и реализиране. Поклон пред неговия гений!!!
цитирай
34. leonleonovpom - Поздравления!
12.01.2014 19:49
Точно днес не ми се коментира нищо, но от друга страна такива проучвания са полезни.
Според скромното ми мнение името идва от compte- сметка.
Явно е замислен като изчислителна машина. Тези които са правили такава и са постигнали това, могат да се считат за първите. Смятам, без да твърдя абсолютно, че Джон Атанасов е направил това
цитирай
35. germantiger - ...
12.01.2014 20:03
ok3223 написа:
Ти българин ли си бе, или побългарен немец. Или както се фалиш имаш там някакъв ппроцент немска кръв и искаш да минеш за по-католик от папата.
Както се посочи и по Горе, Българинът Джон Атанасофф е признат за първия създател на компютър от съвременен тип.
За да се признае това негово право, се е водило дело с IBM в нормален американски съд, където са се изтъквали и претенциите и на други за първенство при създаване на съвременния компютър, като съдът след преценяване на аргументите за и против, С ОФИЦИАЛНА ПРИСЪДА - РЕШЕНИЕ Е ПРИЗНАЛ ВЕДНЪЖ ЗА ВИНАГИ БЪЛГАРИНА ДЖОН АТАНАСОФ ЗА СЪЗДАТЕЛ НА ПЪРВИЯТ СЪВРЕМЕНЕН КОМПЮТЪР. От IBM не са обжалвали решението, нито немците.
Това решение на американския съд не те ли удовлетворява, та ни навираш категорично като създател този немец.
Като всяко велико откритие в науката, то е плод на трудът и творчеството кохорти от гениални учени от най-различни националности, всеки от които е допринесъл с нещо, повече или по малко за неговото реализиране. Без приноса даже на един от тях то би се забавило най-малкото с години, затова приноса на всеки от тях е безценен.
Ноо, както е присъдил и американският съд, честта да увенчае делото и трудът на тази гениална кохорта от учени се е паднала на българина
ДЖОН АТАНАСОФ.
А това никак не е малко за самочувствието на българската нация.


Аз кой съм като мъж, ти гумена кукло, ли ме питаш?!
По майка съм германец, по сърце, съзнание и избор също.
Какво скромно съм направил за България:
- научил съм една небългарка на сносен български език
- популяризирал съм бгинфо било за история, било за традиции сред бол чужденци от РАЗЛИЧНИ ДЪРЖАВИ И КОНТИНЕНТИ
- предлагал съм идеи на бгнационалисти, от няколко са се възползвали
- популяризирам впечатляващо бгинфо между българи във вибокс& и съм бил АДМИН НА 15 ПАТРИОТИЧНИ ГРУПИ ТАМ

Дотук с отчета гумена главо!

Следва забележката ми - вероятно по твоите мерйки и теглилки ДЖОН АТАНАСОФ НЕ Е БЪЛГАРИН КАТО МЕН, ЗАЩОТО ДОКОЛКОТО ЗНАМ:

Е РОДЕН В САЩ
НЕ Е ПОСЕЩАВАЛ БЪЛГАРИЯ
НЕ Е ЗНАЕЛ БЪЛГАРСКИ
ПРОДУКТ Е НА АМЕРИКАНСКАТА СИСТЕМА

И още нещо - спора му в съда не е с изпреварилия го германец, а с американците за техните си компове!
цитирай
36. germantiger - ...
12.01.2014 20:09
pando написа:
Е безспорно Джон Венсан Атанасоф по простата причина ,че е въвел двоичната(бинарна) система.Т.Е.информацията се представя с нула и едно.И това е единственият език,който микропроцесорът може да "чете".Имал е процес с АЙ БИ ЕМ,но го е спечелил,защото те са заявили патента 20 години след него.А иначе до реализацията на машините,то е въпрос на технология и концепция,но не и на революционно откритие.


ЦИТИРАМ ПОСТИНГА - това е преди Атанасоф
- 1936 Цузе вече прави проект за конструиране на програмируема изчислителна машина на база на бинарната числова система.

Разбира се, за истинност АЗ не гарантирам, защото съм бос в тези теми.

Процеса му с АЙБИЕМ не касае (с русизъм ти го пиша) германеца Цузе. Може да има процес и с президента.
цитирай
37. germantiger - Към бай .уй ok3223 без уважение и към pando с респект
12.01.2014 20:29
Аз допускам Атанасоф да е първи в каквото посочите и го пиша/казвам без ирония!

За да бъдем сериозни обаче - предложете КОНКРЕТИКА!

Процеса му е в Америка с американци за американски машини - какво отношение има към това германеца, който според постинга е първи с машината си преди Атанасоф и Бери?!

Процеса на Джон е с американци, не с Цузе за първенство - таблицата ясно сочи чие е.

...

Дори Атанасоф да е открил ЗА МАШИНИТЕ бинарния код, то ПЪРВИЯ КОМПЮТЪР Е НА ЦУЗЕ.

Иначе казано може да изковеш първия меч и той е зверски важен, но този,к ойто ще събере меча, щита, доспеха и коня - той е бай рицаря.
цитирай
38. germantiger - Дрисльо ok3223
12.01.2014 21:01
Не се занимавай аз кой съм и какъв съм, а каква е ИСТИНАТА!

Ако тя те дразни - задай си въпроса защо!

Ако те дразня аз - не посещавай блога ми!

Ако мислиш, че величието на Атанасоф е застрашено - то според мен грешиш.
Застрашена е манията да се биеш по гърдите като по-по-най.

В този ред на мисли, ще цитирам коментара на born:
24. born - За мен не е от особено съществено ...
11.01 21:44
За мен не е от особено съществено значение кой е първи или втори . Човешкият гений не е съразмерен със състезателното начало. Всички изброени в постинга и дискусията след него имат принос в развитието на направлението, което даде и улесни до невъобразими размери електронните техники и комуникирането ни в този момент. Що се отнася до постинга той е перфектно и изчерпателно подготвен , за което можем само да поблагодарим на автора. Поздрави.
цитирай
39. allvin - Германия - икономическият ,,локомотив" на Европа! :)
12.01.2014 23:46
Вижте още през 1931 година в Германия какви влакове е имало:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=765365800143716&set=a.530133397000292.136025.530039857009646&type=1&theater
цитирай
40. planinitenabulgaria - Привет, Немско Тигърче!
13.01.2014 09:15
Такива като Теб, хора без научно звание, но мислещи могат да раздвижат мисленето на обърканите хора, като на един от коментиращите в блога Ти, der größte Arschloch, der ich getroffen habe. Миналата година научих нещо от Путин, че СССР пречупиил гръбнака на фашизЪма през ВСВ. Друг активиран от Центъра сега политпроститут твърди в блога Ти, че ресурсите на СССР щяли да му осигурят победата. И за себе си нещо научих, което не знаех – че съм фашист със строшени рога.
Има два вида хора, които класифицираме като прости, но не е така. Сам себе си глупавият сбърква, мнозина умният обърква. Това го е казал Гьоте. Простият човек е добър човек. Често ние наричаме прости хора лошите хора, за които злото е присъща както на пора да смърди.
Не ги допускай в блога си, Тигърче!!!
Узнах, че след като Ким Чен Ун застрелял приятелката си, която пяла пред публика с пола, а не с панталон, но също и целия състав, който разрешил това, като изпозастрелял и всичките, които гледат некорейска телевизия или притежават в дома си Библия, сега си направил ник в блога. Нека да четат него бетонните глави, да видят до какво доведе вируса на Маркс тези страни и какво желаят те за страната си.
Ето и един поздрав за бетонните глави, даже два:

https://www.youtube.com/watch?v=QBQYvzK9YsI
https://www.youtube.com/watch?v=O0vapJFnQwU
цитирай
41. germantiger - ...
13.01.2014 15:42
Пишеш, че не приемаш един или другучен (всъщност човек) да е баща на машина, но наричаш отделни машини - баща и дядо?! Бъди последователен в "принципа"си на "одушевен и неодушевен" - разбира се, ако желаеш - твоя воля дали ще си.

Патетичността във финала на коментара ти не я разбрах, но отдавам това, на моята семплост пред несемплостта на написаното от теб.

Не само всички велики хора са българи, несъмнено и великите, които още не са родени са българи (според НЯКОИ лумпени). Има премного разумни българи, които уважават знание и умение без значение националност или произход.

Конрад Цузе и Джон Атанасов са едни от поредицата или плеядата велики умове - светла им памет!
цитирай
42. germantiger - И аз да сменя "тона"
13.01.2014 15:58
Извън размяната на "взаимни оригиналности", твоя коментар georgedt, напълно го подкрепям.

Разумен е, съгласен съм с (нека я нарека) посоката на мислене и реалността, че всеки стъпва на десетки преди него за да произведе и създаде своето - особено в науката.

За допълнителното инфо за Паскал и китайците - отново ти благодаря!
цитирай
43. germantiger - БИНАРНИЯ КОД ОТ 19 ВЕК
13.01.2014 16:17
Another mathematician and philosopher by the name of George Boole published a paper in 1847 called 'The Mathematical Analysis of Logic' that describes an algebraic system of logic, now known as Boolean algebra. Boole’s system was based on binary, a yes-no, on-off approach that consisted the three most basic operations: AND, OR, and NOT.[1] This system was not put into use until a graduate student from Massachusetts Institute of Technology by the name of Claude Shannon noticed that the Boolean algebra he learned was similar to an electric circuit. Shannon wrote his thesis in 1937, which implemented his findings. Shannon's thesis became a starting point for the use of the binary code in practical applications such as computers, electric circuits, and more.
цитирай
44. shtaparov - Човекът несъмнено има заслуги по ...
13.01.2014 16:34
Човекът несъмнено има заслуги по въпроса- това не може да му се отрече.
цитирай
45. germantiger - БЛГ
13.01.2014 17:28
И така (както преди време в себе си предполагах) ще стигнем или стигнахме до разумния извод:

Почти всяко велико дело (особено в науката) е продукт на плеяда умове, работа и умение.

Всеки "стъпва" на другите преди него или на тези дио него,за да върви напред (това е и житейска истина).

Благодаря на vmir, bezistena, pvdaskalov, planinitenabulgaria, syrmaepon, godlieb, kostadin, allvin, veilet, leonleonovpom и shtaparov, които НЕ рекоментирах, но прочетох с добро чувство! Другите НЕ ги споменавам, защото ги РЕКОМЕНТИРАХ и често цитирах.

Отделно поздравления за anticonformist във vbox7 или backout в блог.бг:
ЦИТИРАМ ГО

Ние просто сме прекалено малки да оценим целия човешки гении вложен в тази малка машина. Атанасов, колкото и да е велик, е само брънка от всичко това. Цузе, колкото и велик да е, също е само брънка в това. Колкото и велик изобретател да си, не можеш да си повече от брънка.
цитирай
46. leonleonovpom - Да Германтигър и според мен исти...
13.01.2014 17:42
Да Германтигър и според мен истината е такава!
цитирай
47. mt46 - Поздрав, Тигре!...
13.01.2014 17:52
Да, това е разумен извод... Всички велики /и не само в науката/ ползват предишните достижения на човечеството... Защото нищо не може да възникне изведнъж, от нищото, от нулата...
цитирай
48. germantiger - Ре
13.01.2014 18:08
Заслужено уважение за това, което си свършил - всяко умение,опит и продукт (ако са читави) заслужават уважение и окуражаване!
цитирай
49. allvin - И аз благодаря! :)
13.01.2014 18:19
germantiger написа:
И така (както преди време в себе си предполагах) ще стигнем или стигнахме до разумния извод:

Почти всяко велико дело (особено в науката) е продукт на плеяда умове, работа и умение.

Всеки "стъпва" на другите преди него или на тези дио него,за да върви напред (това е и житейска истина).

Благодаря на vmir, bezistena, pvdaskalov, planinitenabulgaria, syrmaepon, godlieb, kostadin, allvin, veilet, leonleonovpom и shtaparov, които НЕ рекоментирах, но прочетох с добро чувство! Другите НЕ ги споменавам, защото ги РЕКОМЕНТИРАХ и често цитирах.

Отделно поздравления за anticonformist във vbox7 или backout в блог.бг:
ЦИТИРАМ ГО

Ние просто сме прекалено малки да оценим целия човешки гении вложен в тази малка машина. Атанасов, колкото и да е велик, е само брънка от всичко това. Цузе, колкото и велик да е, също е само брънка в това. Колкото и велик изобретател да си, не можеш да си повече от брънка.


Моля,няма защо,Тигре! Винаги в услуга на теб и целият ти род,както обичаше да казва добрият стар г-н Билбо Бегинс ... :)
цитирай
50. vmir - 46. germantiger, прав си
13.01.2014 19:26
germantiger написа:
Колкото и велик изобретател да си, не можеш да си повече от брънка.


Въпреки конкретните идеи и приноси, няма постижение, което да не подпомогнато от работата на множество хора преди него. Цивилизацията е колективно дело, в което всичко е взаимно свързано, но е добре да се разграничават делата и да се третират подобаващо, защото разменят ли се местата на творците и на готованците с претенции, настъпват тежки дни.
цитирай
51. kostadin - Добре е, че стигнахме до разбира...
14.01.2014 15:59
Добре е ,че стигнахме до разбирането за брънката и веригата.
Това означава ,че намирайки се на различни височини ние долавяме едно и също нещо.
Следващата крачка е развитието на идеята за авторското право...с всичките му съвремени изкривявания и заробвания на човешкият дух.
цитирай
52. dimat - Общо взето,дойдохме си на "думата".
15.01.2014 21:01
Съвсем естествено е.че "компютъра"(как ли са го наричали тогава), не е изобретен от някакъв си тъмен балканско-американски субект,"Атанасоффффффф".
Това може да направи само и единствено някой представител на висшата арийска раса ,германската,или,по-точно,"дойчландската".

Но,не трябва представителите на "висшата раса" да ликуват,защото има и по-висша от тяхната раса,еврейската и нищо чудно,изобретателят на "компютъра"-звучна германска и особено,еврейска дума),да се окаже евреин.

Това би трябвало да се разбира от само себе си,тъй като компютър може да бъде изобретен само от висше същество,а още от Библията(да не говорим за Тората,още повече,Талмуда),единственото"човешко" същество,което комуникира с Бога, са евреите,а всички останали,са просто,"гои",демек,говеда.Хитлер няма да го броим,защото той е просто един плагиат.

цитирай
53. germantiger - ...
15.01.2014 21:11
Ако германец е направил според ФРЕНСКАТА ДУМА компте компа,то не бери грижа - АДАМ И ЕВА СА БЪЛГАРО-ТРАКИ, А ГОСПОД НЕСЪМНЕНО Е БЪЛГАРИН. ъй-като в началото бе Словото,то Първоначалния или Големия взрив доказва български език поне на 13,7 млрд. години ;)
цитирай
54. amiayalom - Тоз пък
15.01.2014 21:35
Бомбандирали Дрезден като отговор на бомбандировките на Лондон. Случайно да знаеш ,че скапаните англичани първи са бомбардирали Германия и Берлин. Въздушната кампания на Луфтвафе е била толкова ефективна, че ако не е било глупавото решение на Хитлер да се отмъщава ( всъщност в Берлин при британската бомбардировка е имало руска делегация), нямаше да има Битката за Англия, защото нямаше да има летища ,самолети, радари. Жалко, че и не са свършили работа като хората, защото много ме дразни всичко около Темза. А американците защо бомбардират Дрезден? Да не би да си отмъщават за Ню Йорк?
цитирай
55. germantiger - ре
15.01.2014 21:37
Сефте да се съглася с коментар на предходния с който традиционно си говоримсцинизми!

Абсолютно прав е - първата бомбардировка е... английска, преди дни ми липсваше конкретиката, която на прима виста не помня, но е факт!

Лафа за Ню Йорк и мериканосите (защото бомбардмънта на Дрезден е англо-американски) е на място!
цитирай
56. nkf - Не знаех, че Конрад Цузе е фактич...
16.01.2014 14:41
Не знаех, че Конрад Цузе е фактически "баща" на първият компютър. Това е нещо ново за мен, поради което благодаря за информацията. Наистина статията заслужава да бъде на първа страница в блог.бг и то за дълго време.
цитирай
57. bojil - Версиите за родоначалието на пъ...
17.01.2014 16:32
Версиите за родоначалието на първия компютър са много- сега вече има дори старогръцка,отнасяща се до механизма от Антикитера,както и египетска,според която този механизъм е копие на древноегипетски уред от Александрия.
цитирай
58. germantiger - ...
17.01.2014 17:25
В този ред на мисли, нямабългарски или други бебета - всички сме африканци.

Всъщност танка ще е мантелет, но ние чудесно знаем, че той е английски и има твърде малко общо с мантелета защитаващ стрелци, арбалетчици или просто "щурмоваци" при обсада.

Мисълта ми е, че загубили се мярата сравненията и версиите стават твърде комични и здравия смисъл ни казва, че онова в древността не е компютър по смисъла на това което днес прави света.

Иначе блг, че ми напомни за механизма от Антикитера, гледах преди месеци филм за него по AXN или ТВ7
цитирай
59. christotamarin - Поздравления и от мене за чудесният пост.
27.02.2014 13:58
И тъй, без свойството "Programmierbar/Programmable/Програмируем" това не е компютър, калкулатор е. Устройствата, разработени от Паскал и Лайбниц, са калкулатори. Това, дето се казва ABC (Atanassoff-Berry Computer), е калкулатор, електронен калкулатор. Може да му е признат на ABC патент за приложението на електрониката в изчисленията, но това си остава само калкулатор.

Zuse-3 и Zuse-4 били компютри, макар че още не били електронни. На това равнище бил и Mark-1 на IBM.

Излиза, че първият електронен компютър бил ENIAC от 1948. Май точно това пише в повечето книги по темата. Но ако пропуснем признакът "електронен", то първият завършен компютър излиза да е на Конрад Цузе. Трябва да се признае, че идеята за програмируемост при ENIAC идва през IBM от френските жакардови станове от 19-ти век. Може би жакардовите станове са дали идеята и на Конрад Цузе. Добра идея за истински компютър имал още през 19-ти век Charles Babbage, но не успял да изработи нито един завършен прототип.

Интерес у мене събуди колоната за плаващата точка. Прочетете тук:

http://en.wikipedia.org/wiki/Floating_point#History

Първенството на Цузе там е оценено. Аритметиката с плаваща точка в mainsteam-компютрите е въведена едва през 1962 във UNIVAC и IBM.



цитирай
Търсене

За този блог
Автор: germantiger
Категория: История
Прочетен: 4611454
Постинги: 412
Коментари: 7517
Гласове: 21816
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031