Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.09.2013 14:43 - БИСМАРК - ЖЕЛЕЗНИЯ
Автор: germantiger Категория: История   
Прочетен: 25602 Коментари: 53 Гласове:
45

Последна промяна: 16.09.2013 12:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 ОТТО ФОН БИСМАРК

Цитати – Размисли – Факти 

Включително какво е писал/казал за България


image
 

 

Железния канцлер:

„ Фауст се оплаква, че в гръдта си има две души, в моята се таят множество и те не могат да се помирят помежду си.”

„ Това е умение – да предизвикаш предумишлено катастрофа и отговорността за избора на нейния момент.”

„... ако ние не поемем ролята на чук, то лесно можем да се озовем в ролята на наковалня.”

След победата при Кьонигграц през 1866г. генерал фон Щош преди това изявено настроен антибисмарк, заявява: „ За първи път наблюдавах лично Бисмарк и честно признавам, че впечатлението което ми направи беше потресаващо. Той съдеше за всичко уверено и здраво, всяка негова мисъл свидетелстваше за широта на кръгозора. Яснотата и величието на неговия поглед ми доставиха изключително удоволствие.”

Пишейки за детството и юношеството си, Бисмарк подчертава изрично възпитанието в пруското училище – възпитание и израстване в германо-националистични идеи! (да би видял днес „германското” училище)

В този ред на мисли още един актуален цитат от него:

„ Бъдещето на Германия виждам в черно... всички те – политиците са дребнави, ограничени и никой не работи за общото благо, всеки тегли тясно в интерес на неговата фракция.” (вярно и универсално)

В КРАЯ НА ПОСТИНГА ЕДИН (според мен „пророчески” цитат за бъдещето на Германия)!

 

Лаконично

Бащата на Бисмарк – Фердинанд, е от стара юнкерска фамилия, една от трите най-влиятелни в Прусия (Шуленбург, Алвенслебен и Бисмарк). Още Фридрих I пише за тях като за непокорни хора.

Майка му – Вилхелмине Менхен е от буржоазната интелигенция, нейния баща е бил съветник на Фридрих Вилхелм II и Фридрих Вилхелм III .

Биографите пишат за тези гигантски различия – жестокост, сила на волята наследени от юнкера, с духовно богатство, образованост и жив ум от майката. Двете линии Бисмарк развива до крайности в себе си – твърдост и енергичност отвън, съчетани с тънка чувствителност отвътре.

Отто учи в Померания и се влюбва в природата, ползва земеделска лексика дори в политиката години по-късно, следва 3 семестъра право, но на лекции почти не присъства, намират го в пивници, различни съюзи и занимания за собствено удоволствие.

Като студент, той пише на свой приятел:

„ Аз ще стана или велик негодник или най-великия реформатор на Прусия.”

Прехвърля се в Берлинския университет, взема изпити и е референт в Аахен.

„ Аз следвах 6 месеца без прекъсване в килватера на една красавица англичанка (17-годишната Изабелла Лорън-Смит)... накрая я склоних към годеж, тя се призна за победена и съгласна, но след 2 месеца беше отнета от мен от един еднорък полковник, достойнството на който беше 50 годишен, 4 скъпи коня, 15 000 годишна рента... „ (да нямаш и друг да има - "сефте";)

1838г. Бисмарк напуска държавната си работа в разрез с родителите си и пише:

„ Аз искам или да творя музика, която желая или въобще да не правя такава.”

Захваща се с родовото имение Книпхоф, но селския живот му доскучава, независимо, че участва в самоуправлението като заместник на мандрата и член на ландтага в провинция Померания. Пътува в Англия, Франция, Италия, Швейцария, усърдно чете германски и английски класици и романтици. Нарича тогавашния си живот „ безволно плаване по вълните на живота подвластно само на един рул – живот ден за ден.”

Запознава се с група пиетисти и особено с Мари фон Тадден – вярваща девойка с тежка болест починала рано и това остава твърд отпечатък в душата на Бисмарк. При Мари, той се запознава с Йоханна фон Путткамер и в 1846г. иска ръката й с писмо до нейния баща:

„ Аз се въздържам от всякакви уверения за моите чувства и намерения по отношение на дъщеря Ви, защото стъпката която предприемам говори за това повече от всякакви думи. Обещания за бъдещето също нямам, а на Вас Ви е известна ненадеждността на човешкото сърце. Единствения залог за благополучието на Вашата дъщеря – това е моята молитва към Господа.”

В писмо до брат си, Бисмарк пише за своята невеста:

„... жена с рядка душа и рядко благородство.”

Брака с тази жена става фундаментална опора за Отто до нейната смърт през 1894г.

2 години преди брака той става депутат в ландтага на Саксония, а в 1847г. заема длъжността предстаявител на остелбското рицарство в обединения ландтаг. Това се счита за налото на политическата му кариера. Там той произнася остри и жестоки речи срещу либералите.

Темпарамента му е войнствен и необуздан, едва по-късно става овладян.

Революциите го правят твърд антиреволюционер и поддръжник на монархията. В революцията той вижда само алчен стремеж на безимотните. През март 1848г. той дори замисля поход със свои селяни срещу революцията и дори подбужда генерали от армията за участие, краля не пожелал тази акция.

Бисмарк става ултраконсерватор и участва в създаването на вестника „Кройццайтунг”. Не е избран във „фиктивния” германски парламент събрал се във франкфуртската Паулкирхе, но пък влиза депутат в първата палата на Прусия и в „райхстага” на Ерфуртския съюз. Като антирвеволт той пероизнася: „ Ние сме прусаци и прусаци искаме да останем. Народа не иска да види как пруското кралство ще се разтвори в блатото на южногерманския безпорядък. Прусия е в състояние сама да дава закони на Германия, а не да ги заимства от други.

Полемиката му с либералите стига до дуел с един от лидерите им – Георг фон Винке!

На 36 години Бисмарк е назначен на поста посланик на Прусия в Германския съюз. Постепенно Бисмарк започва да се отдалечава от консерваторите и стига до „реалната политика”, провъзгласявайки отказ от използване на каквато и да е идеология в качеството на основа за държавата.

 

И пак цитати от Отто:

„ Големите кризи създават „атмосфера”, която развива Прусия и ние я използваме безстрашно, а понякога и безогледно.”

„ Намирайки се в центъра на Европа не е възможно пасивно да чакаме развитието на събитията и да избягваме срещата с тях, такива опити често водят до печални последици."

„ Германския народ – най-добрия съюзник на Прусия. Единствения и най-здръжлив съюзник към който може и стига да се обърне Прусия е германския народ.” (днес ликвидират този народ с чудесния "съюзник-емигрант")

„ Аз гледам на принципите само в смисъл полезни или вредни са за Прусия.”

„ Грешката на германците винаги е била желанието да получат всичко или нищо и упорито да действат само с едни определени методи.”

„... не с речи и височайши постановления се решават важните въпроси на съвремието... а с желязо и кръв!” (абсолютно)

В момент когато краля на Прусия проявява малодушие и казва на Бисмарк, че първо ще отсекат неговата – на Бисмарк глава, а после и тази на краля, Бисмарк заявява:

„ Смъртта е сигурна за всички – рано или късно, но трябва да се умре достойно.”

„ Увлеченията по чужди национални стремления даже тогава, когато могат да се осъществят за сметка на собствената родина, е форма на политическо заболяване, географското разпространение на което за жалост се явява само в Германия."(и в Бг и в България)

Лондонския „Тайм” за Бисмарк:

„ Той е единствения човек в Германия, който знае какво иска; без него стремежа на германците, народ морално несмел, никога нямаше да се осъществят и въплътят.”(и днес народ несмел - за "някои неща" поне)

 

Впечатлението у бележити личности и детайли от живота

На крал Вилхелм, Бисмарк прави демонично впечатление.

Дизраели слуша речите на Бисмарк и не го харесва:

„ Пазете се от този човек!

Той мисли това, което говори!”

Отто фон Бисмарк е наричан премиер-министър на конфликтите, защото умее да ги предизвиква и да се ползва от тях.

На почивка в Биарриц, Бисмарк вижда руския посланик от Брюксел – княз Орлов и младата му съпруга Екатерина с която Бисмарк флиртува.

След победата над Дания той критикува германските вестници заради тяхната антидатска кампания и пише:

„ След победата е недостойно да се говори с Дания чрез дразнещ и високомерен тон... победителя на трябва да оскърбява победения и националните му чувства... достатъчно! Победителя няма никакъв повод да проявява или провокира ожесточение.”

Преди войната с Австрия срещу Бисмарк е извършено неуспено покушение от демократа Коен-Блинд!

Пак преди войната Бисмарк заявява на английския посланик:

„ Прусия може да загуби, но при всички случаи тя ще се сражава самоотвержено и с чест. Ако ни разбият аз няма да се върна тук. Аз ще загина в последната атака. Да умреш можеш само веднъж.” Този фридрихов елемент и маниер „победа или смърт”.

На 9 юли Бисмарк пише на жена си:

„ Делата ни вървят добре... ако постигнем мир ще си е струвало усилията. Но ние много бързо изпадаме в упоние, както и в отчаяние и за мен остава неприятната задача – да охлаждам и да напомням, че в Европа не живеем само ние, а още три велики държави, които ни ненавиждат и завиждат.”

При образуването на Германския съюз Отто пише на съпругата си:

„ Необходимите дела малко ме уморяват, но ненужните ме ожесточават.”

 
 

БЕРЛИНСКИЯ КОНГРЕС

Бисмарк много пъти заявява, че не желае Германия да е трети съдия, нито арбитър.

„ За нас е все едно кой управлява в България и въобще какво ще стане с България, целия Източен въпрос за нас не е въпрос на наша война. Ние няма да позволим на никой да сложи въже на шията ни и да ни скара с Русия!”

Оформя се мнението, че Бисмарк е динамичен политик, действията на който е трудно да се предвидят и действащ само в интерес на Прусия и Германия.

Той казва:

„ Лесно е да ни благоразположат към който и да е с любов и доброжелателност – може би, дори е преклаено лесно, но никога със заплахи! Ние, германците се боим от Бога, но от никой друг на света!”

„Победата над Русия не е рагром, това е появата на източен съсед жадуващ реванш. Ай-доброто което ние можем е да се отнасяме към нея, като към изначално съществуваща опастност против която да имаме готови защитни валове, но която не сме в състояние да изтрием от лицето на земята.”

Според Швайниц, Бисмарк е уважавал всички велики европейски държави, но въприемал на нож всичко насочено срещу Германия от когото и да било. Бисмарк се олицетворявал и идентифицирал с Германия. Абсолютно сливане на егоизъм, на саможертва и на любов.

Бисмарк разбирал Германия като континетална държава и колониите почти не го интересували. През 1888г. той пише на Ойген Волф (германски изследовател на Африка и радетел за колонии):

„ Вашата карта на Африка наистина е много интересна, но моята карта на Африка е разположена в Европа. Тук е Русия, тук е Франция, а ние сме в средата – ето я „моята Африка”.

От мен извън книгата и превода:

На Берлинския конгрес Бисмарк играе за България, макар и без да го прави за конекрадците отвъд Дунав не заслужаващи живота на нито един померански гренадир (както сам е заявявал), а именно:
ПРЕЗ НОЩА НАХЛУЗИЛ ПРУСКИЯ СИ ОСТРОВЪРХ ШЛЕМ-ПИКЕЛХАУБЕ, ТОЙ БЛЪСКА ПО ВРАТАТА КЪДЕТО Е ОТСЕДНАЛА ТУРСКАТА ДЕЛЕГАЦИЯ, ОКОЛО ПОЛУНОЩ... ЗАПЛАШВА ГИ, ИГРАЕ ГО ПОБЕСНЯЛ И ГРЪМОГЛАСНО ЗАПЛАШВА ТУРЦИТЕ ДА ПРИЕМАТ ПОРЕДНИЯ РУСКИ КОМПРОМИС! (до този момент русия отстъпва пред натиска на англия и франция в полза на турция). НА СЛЕДВАЩИЯ ДЕН ТУРЦИТЕ ПРИЕМАТ, А АКО НЕ БЯХА БЪЛГАРИЯ ВЕРОЯТНО БИ БИЛА ОЩЕ ПО-МАЛКА СЛЕД 1878 Г.

 

В края на пътя

Към края на политическата си кариера Бисмарк влиза в конфликт с центриската партия, всъщност католическа такава и водеща борба с протестанството и модерното в новия германски Райх. Католиците в Парламента се обединяват с малцинствата – френски елзасци, поляци и „велфи”. Бисмарк считал центъра в Райхстага като партии служещи на чужди държави срещу Германия.

Най-голямата опастност обаче, Бисмарк съзира в социалистическото работническо движение. Против император Вилхелм са извършени 2 покушения следствие от които е приет „Закон за социалистите” („Закон против обществено-опасните стремежи на социал-демократите”). Той забранявал всякакви сициалистически и комунистически обединения, събрания и прочеи целящи демонстрации!(фундаментално)

След принудителната оставка на Бисмарк му е присвоен на 20 март 1890г. тотул херцог и звание генерал-фелдмаршал. На 29 март Отто и семейството му напускат столицата – тълпи от хора му ръкопляскат на гарата и запяват „Вахт ам Райн”, Бисмарк плаче във вагона...

След това е наречен „Стареца от саксонския лес”

В имението си започва да посреща почитатели, политически дейци, студенти...

Жена му умира на 17.11.1894г., това е потрес за Отто фон Бисмарк, той подрива здравето си и след период на безсъние умира на 30 юли 1898г.

 

Акцента/щрих/щихпункт в заключение

В една реч пред студенти в имението си той вдига нздравица с пожелание и през 1950г. да се вдигат тостове за Германия и императора, но казва на младежите:

„ Може би, Бог е отсъдил Германия още веднъж да се срине в упадък и после отново да се вдигне на върха на славата върху една нова републиканска основа, но това вече няма да засяга нас в бъдещето.”(не "си познал" - след ставащото днес няма да има Германия, защото има мигрантландия)

Превода и подбора ми, върху книгата на Хиллгрубер - биография на Бисмарк

image
 

 




Гласувай:
45



1. pvdaskalov - Да бяха всички като него...
15.09.2013 15:53
„ Пазете се от този човек!
Той мисли това, което говори!”

... светът щеше да бъде по-друг!
цитирай
2. georgihadjiyski - Интересен текст
15.09.2013 16:00
Много добре се усеща германският дух.
цитирай
3. sande - Много интересна информация за един велик германец!
15.09.2013 16:43
Такъв човек ни трябва на нас в този решителен момент. За съжаление имаме дребни играчи, фразьори, марионетки,хитреци и еднодневки.

Поздрави с благодарност!
цитирай
4. qga - Готин постинг!!! :)))
15.09.2013 17:10
Благодаря!
http://www.youtube.com/watch?v=My2FRPA3Gf8
Беба
цитирай
5. vencivaleri1951 - вв1951 Ами ние си имаме Бисмарк.
15.09.2013 17:17
sande написа:
Такъв човек ни трябва на нас в този решителен момент. За съжаление имаме дребни играчи, фразьори, марионетки,хитреци и еднодневки.

Поздрави с благодарност!


Цачева нали каза , че нейният лидер и напомнял за него:)

Иначе: поздравления на автора за постинга.
цитирай
6. germantiger - Силен коментар за който благодаря!
15.09.2013 17:26
pvdaskalov написа:
„ Пазете се от този човек!
Той мисли това, което говори!”

... светът щеше да бъде по-друг!


По-справедлив, но и по-труден и отговорен за живеене и СПОГАЖДАНЕ ;)
цитирай
7. germantiger - Дано да е заслужен комплимента и благодаря!
15.09.2013 17:28
georgihadjiyski написа:
Много добре се усеща германският дух.


Това въобще е духът на мъжеството (присъщо не само на мъжете), имат го хора негерманци и германци (имаха го), нескромно мисля го имам и аз.
цитирай
8. germantiger - Съгласен
15.09.2013 17:30
sande написа:
Такъв човек ни трябва на нас в този решителен момент. За съжаление имаме дребни играчи, фразьори, марионетки,хитреци и еднодневки.

Поздрави с благодарност!


Убеден съм, че почти всички днешни "бели" лидери нямат силата, родолюбието и честността точно на този. Българските лидери като действия, а може би и мотиви са антибългари!
цитирай
9. germantiger - ...
15.09.2013 17:33
qga написа:
Благодаря!
http://www.youtube.com/watch?v=My2FRPA3Gf8
Беба


Малко в повече на вежди, страхотни лещи и зеници, приковаваща устни!

Пращаш ми го заради мотива в текста!

Свалям си клипа заради полуголото хулиганче, такъв тип жени палят ;)
цитирай
10. syrmaepon - Много силни мисли на велик човек. ...
15.09.2013 18:49
Много силни мисли на велик човек. Такива сега няма
цитирай
11. germantiger - Съгласен, Сирма
15.09.2013 18:52
И да има силни, то днес - "сцена/подиум", трибуна и власт не им дават!

Такива титани имат може би, всички евронароди, днес обаче страдат от дефицит на подобни.
цитирай
12. lovertosimplicity - Браво Тигре!
15.09.2013 19:30
И с твоите думи в коментарите за Духа съм съгласен...
И със Санде за необходимостта и то не само при нас от такива хора също...

Дано някой ден всички осъзнаем, че трябва да живеем и постъпваме така, че да даваме пример на следващите поколения.
Не може всички да са велики, но ако всеки се стреми - то поне ще се доближава повече до това и съответно резултатите ще са на лице.

Мъжко ръкостискане за теб, Тайгър!

Рей
цитирай
13. planinitenabulgaria - Брависимо за постинга!
15.09.2013 20:26
Аз съм германофил и той особено ми допада. Името на Бисмарк е носел най-страшният за времето на Втората световна война боен кораб, който освен другото си оръжие е имал и две далекобойни оръдия, произведени от Круп за снаряди 380 мм. Оръдията са тежали по 1800 тона. При първия рейд на този кораб на него пътува германския министър на отбраната и всички английски кораби, излезли срещу него са били потопени. Обстрелвани са и цели по бреговете, отдалечени до 30 км. от кораба. Тъжен е краят на този кораб. Последната вест за него е донесена от самолета, който е трябвало да излети от борда му само ако корабът има опастност да потъне...
ВСВ - тя за мен постави началото на упадъка на Европа. Внедрените тук пазарни механизми и мултиетнически държави ще довършат люлката на човешката цивилизация. Всякакви боклуци ще се заселят по Европа, Европа ще ги издържа от помощи, а те ще живеят от социалните помощи за децата. И докога?
Най-великата държава на Европа бе победена от мафията и този живот, който го живеем днес и който не ни харесва никак е поради този край на войната. Ако не бе се намесила мафията, Европа щеше да се разлеши проблемите.
И до днес се разпространяват заблуди за ВСВ. Последниат пример е този с Путин, който в реч по случай нещо си заяви: СССР пречупи гръбнака на фашистка Германия.
Мисля, че младежи като Теб и други в следващите години ще успеят да хвърлят светлина по този въпрос.
цитирай
14. zaw12929 - Този текст е интересен поглед на събития в държавата Германия
15.09.2013 20:26
която става пример за подражание, как да се организира възстановеното българско царство. Източник на закони, на нови идеи и в България дошлият от Европа Цар Фердинанд показва завидна подготовка, възпитание и той организира България по западен образец и внедрява новостите успоредно със Запада- макар и само в столицата и даже в моя град Русе на Дунава. Тук е една от резиденциите му. По Дунава докарват съоръжения, машини автомобили, София се електрифицира, Край София има самолети- обучават се летци и те са участници в Балканската война. България 1885 година прави съединяване с останалата под управление на султана ( според Берлинския договор ) Област Румения, която вклачва Управител в Пловдив и така без да слуша Запада или Русия ( които разделят българи от българи ) Една голяма част и днес сме отвън.

Но темата е за Бисмарк, а нашия Фердинанд е от неговото тесто и поколение- човекът от Европа... друга тема... но той налага доброто от Германия тогава и резултатът 1908 г получаваме пълна независимост, която празнуваме на 22. септември, а не почитаме и Фердинанд и Русия
Нека всеки от нас остане на своето мнение за Бисмарк, относно България. Ако не бе се състоял Берлинския конгрес- България щеше да бъде според Санстефанския договор и той е свикан от Бисмарк, от страх, за появата на нова сила на картата на Ервопа. От тогава всички се упражняват да ни намаляват и унищожават.
Животът на Бисмарк не се изчерпва с този факт, но при него и като управник и човек той е истински германец- защитава интереса на родината си и яз уважавам такава личност.
Текстът е полезен, трябва да се чете и мисли. Той ни обогатява с един друг поглед- на германец, към германец, което е похвално
Българите се нуждаем от възпитание, оценяваме управниците, а нашето отношение засега се изразява в две насоки: изливане помия, отричане направеното и така ни липсва най важния поглед към миналото: спойката, поуката, доброто, приемливото; намиране причините за злото, за да не го повторим..
Успехи здраве!
цитирай
15. allvin - Бисмарк - железен!!!
15.09.2013 22:02
От това,което прочетох,ми се струва,че Бисмарк в политиката е бил това,което беше в българската армия полковник Дрангов - и двамата с железни характери,воля и ум,и двамата са правели страхотно и незабравимо впечатление на хората край тях. А специално на мен много ми допада следната мисъл на Бисмарк : ,,Войната се печели в класната стая!!!" :)
цитирай
16. zelas - Бисмарк може и да бил мъж на място, ...
15.09.2013 22:26
Бисмарк може и да бил мъж на място, ама то вече почти няма мъже никъде по-света. Сега са наред жените и женчовците, тези дето много говорят, а нямат топки, сега са на власт.

Тези процеси не можем да ги спрем. Така, че файда нема ...
цитирай
17. germantiger - ...
15.09.2013 23:06
lovertosimplicity написа:
И с твоите думи в коментарите за Духа съм съгласен...
И със Санде за необходимостта и то не само при нас от такива хора също...

Дано някой ден всички осъзнаем, че трябва да живеем и постъпваме така, че да даваме пример на следващите поколения.
Не може всички да са велики, но ако всеки се стреми - то поне ще се доближава повече до това и съответно резултатите ще са на лице.

Мъжко ръкостискане за теб, Тайгър!

Рей


Съгласен съм с теб!

Стремежа към съвършенство (което е недостижимо) е похвален, градивен и нужен.

Всеки в това което може или желае, постоянно, истинно и умело.
цитирай
18. germantiger - ...
15.09.2013 23:09
planinitenabulgaria написа:
Аз съм германофил и той особено ми допада. Името на Бисмарк е носел най-страшният за времето на Втората световна война боен кораб, който освен другото си оръжие е имал и две далекобойни оръдия, произведени от Круп за снаряди 380 мм. Оръдията са тежали по 1800 тона. При първия рейд на този кораб на него пътува германския министър на отбраната и всички английски кораби, излезли срещу него са били потопени. Обстрелвани са и цели по бреговете, отдалечени до 30 км. от кораба. Тъжен е краят на този кораб. Последната вест за него е донесена от самолета, който е трябвало да излети от борда му само ако корабът има опастност да потъне...
ВСВ - тя за мен постави началото на упадъка на Европа. Внедрените тук пазарни механизми и мултиетнически държави ще довършат люлката на човешката цивилизация. Всякакви боклуци ще се заселят по Европа, Европа ще ги издържа от помощи, а те ще живеят от социалните помощи за децата. И докога?
Най-великата държава на Европа бе победена от мафията и този живот, който го живеем днес и който не ни харесва никак е поради този край на войната. Ако не бе се намесила мафията, Европа щеше да се разлеши проблемите.
И до днес се разпространяват заблуди за ВСВ. Последниат пример е този с Путин, който в реч по случай нещо си заяви: СССР пречупи гръбнака на фашистка Германия.
Мисля, че младежи като Теб и други в следващите години ще успеят да хвърлят светлина по този въпрос.


Изразил си част от това, което мисля аз - написал си го ясно, смело и директно, както и трябва да бъде писано!

Единствено не съм съгласен, че съм младеж ;) все пак съм на 39г.
цитирай
19. germantiger - ...
15.09.2013 23:11
bezistena написа:
Превъзходно!
Ще коментираме при възможност по-късно,сега само за загрявка ще разкодираме Божественият му индикационен код:
ФОН БИСМАРК=фон(от благородния род на) Иса и Бокиня Мария-което еднозначно и без коментарно и безапелационно определя Бисмарк като поредният ВИСОКОПОСВЕТЕН Български Исусово-Мариин династичен потомък!
ЕДНОЗНАЧНО=Диана и Изуш
БЕЗ КОМЕНТАР=Иза и Бокиня Матара


Ех, стези кодирвоки и разкодирания не съм съгласен или поне не ги разбирам ;)

Вън от шегата - благодаря за твоите положителни и чести коментари, макар да имаме различия в друго, това показва, че си добър човек - човечен и добронамерен поне към блога ми, не е малко!
цитирай
20. germantiger - ...
15.09.2013 23:13
allvin написа:
От това,което прочетох,ми се струва,че Бисмарк в политиката е бил това,което беше в българската армия полковник Дрангов - и двамата с железни характери,воля и ум,и двамата са правели страхотно и незабравимо впечатление на хората край тях. А специално на мен много ми допада следната мисъл на Бисмарк : ,,Войната се печели в класната стая!!!" :)


Този тип, тази "порода" хора е имало във всички истирочески периоди и сред всеки народ - един по-богат на такива, друг по-малко.

Силата е присъщо човешка както и слабостта, днес се възпитава най-вече последната (за жалост)!
цитирай
21. germantiger - Прав си
15.09.2013 23:16
zelas написа:
Бисмарк може и да бил мъж на място, ама то вече почти няма мъже никъде по-света. Сега са наред жените и женчовците, тези дето много говорят, а нямат топки, сега са на власт.

Тези процеси не можем да ги спрем. Така, че файда нема ...


Вярно е, че ние отделните без средства, власт и позиции не можем да ги спрем, но това не е причина само да приемаме реалността.

Аз също като теб съм реалист и може би, дори песимист?!

В същото време достатъчно мразя и любя за да бъда различен от налагащото ми реалност. Предполагам и ти?!
цитирай
22. germantiger - Към zaw12929
15.09.2013 23:30
До момента съм те възприемал или мислил като и за комунистка, поради (според мен) явната ти симпатия към БСП в последните месеци.

Този ти коментар за момент (или за винаги) ликвидира тези ми предразсъдъци или мнителност или дори грешка във възприятието ми към и за теб - това за човек като мен е МНОГО!

Благодаря за коментара ти, за споменаването на детайли от историята на Русе (за мен непознати) и въобще за широтата на погледа ти, без значение политпредпочитанията ти!

Твоя коментар наистина ме зарадва и приятно учуди, не очаквах такъв от теб!
цитирай
23. freeoldmen - Човекът е ял, пил и се веселил!
16.09.2013 00:30
Когато му е дошло времето, е действал, както му повелява сърцето!
Дай Боже, всекиму!!!
цитирай
24. veilet - Viele Grüsse aus Sozopol :-) :-) :-) !
16.09.2013 08:21
Za poreden Pat SE ubejdavame v dobrodetelite i vazpitanieto na prusacite i tqhnata togavashna rolq v upravlenieto na Germania. Es ist schade, dass es heute keinen deutschen Politiker vom Format Bismarcks gibt!Wenn es einen geben sollte, kann er sich nicht durchsetzen, weil es zu viele Politiker gibt und jeder nur für seinen persönlichen Interessen denkt und neidisch ist. Pozdrav za postinga, nauchih OT nego mnogo 'tanki' podrobnosti, za koto sardechno BLAGODARQ :-) :-) :-) !
цитирай
25. letopisec - Поздравления, добре си се подго...
16.09.2013 10:28
Поздравления, добре си се подготвил. Не беше ли Бисмарк казал на социалистите да ходят в Русия да си правят експерименти?
цитирай
26. zaw12929 - До момента съм те възприемал или ...
16.09.2013 10:57
germantiger написа:
До момента съм те възприемал или мислил като и за комунистка, поради (според мен) явната ти симпатия към БСП в последните месеци.

Този ти коментар за момент (или за винаги) ликвидира тези ми предразсъдъци или мнителност или дори грешка във възприятието ми към и за теб - това за човек като мен е МНОГО!

Благодаря за коментара ти, за споменаването на детайли от историята на Русе (за мен непознати) и въобще за широтата на погледа ти, без значение политпредпочитанията ти!

Твоя коментар наистина ме зарадва и приятно учуди, не очаквах такъв от теб!


дано не е лоша новина- не гласувам за БСП, тя не е комунистическа партия а с идеи за защита на хората, които работят, на малкия бизнес за налагане приемливо лице на капитализма..

но съм националист и искам да се съюзят партиите около национална кауза: Просперираща България, която исключва омраза , а творзество и уважение.
Защото обичам България
цитирай
27. vmir - Чудесен постинг,
16.09.2013 11:00
поздравления!
цитирай
28. born - Бисмарк е един от великите мъже в ...
16.09.2013 12:03
Бисмарк е един от великите мъже в европейската и световна история. Вероятно такива вече не съществуват и в бъдеще едва ли ще се появят. Просто заради глобалната тотална манипулация на сребролюбивите "женчовци", за които Байганювските морални правила са станали верую.
цитирай
29. tikoev - Bismarck Otto Eduard Leopold von ...
16.09.2013 13:21
Bismarck Otto Eduard Leopold von Schonhausen...:)
цитирай
30. germantiger - За това Шйонхаузен
16.09.2013 15:38
И още в този ред на мисли от уики

Bismarck was born in Schönhausen, a wealthy family estate situated west of Berlin in the Prussian Province of Saxony. His father, Karl Wilhelm Ferdinand von Bismarck (Schönhausen, 13 November 1771 – 22 November 1845), was a Junker estate owner and a former Prussian military officer; his mother, Wilhelmine Luise Mencken (Potsdam, 24 February 1789 – Berlin)
цитирай
31. jeremy231 - Прочетено, харесано и
16.09.2013 17:15
откраднато! :-)
цитирай
32. vencivvg - Превъзходна статия, Браво
17.09.2013 00:52
Такива хора като ОТТО ФОН БИСМАРК се раждат рядко.
В момента и Германия, а и България имат нужда от такъв достоен човек,
с организаторски качества, способен да поведе народа си.
Вярвам, че скоро ще се появи.
цитирай
33. germantiger - ...
17.09.2013 12:44
freeoldmen написа:
Когато му е дошло времето, е действал, както му повелява сърцето!
Дай Боже, всекиму!!!


Мисля същото и не само с този от големите е така, то така не е лошо да е с свеки от нас (ако имаме възможностите за първото и всичко от нас за второто).
цитирай
34. germantiger - ...
17.09.2013 12:48
veilet написа:
Za poreden Pat SE ubejdavame v dobrodetelite i vazpitanieto na prusacite i tqhnata togavashna rolq v upravlenieto na Germania. Es ist schade, dass es heute keinen deutschen Politiker vom Format Bismarcks gibt!Wenn es einen geben sollte, kann er sich nicht durchsetzen, weil es zu viele Politiker gibt und jeder nur für seinen persönlichen Interessen denkt und neidisch ist. Pozdrav za postinga, nauchih OT nego mnogo 'tanki' podrobnosti, za koto sardechno BLAGODARQ :-) :-) :-) !


Днешните германски политици не следват и няма да следват типа, формата или маниера на Бисмарк не само защото условията са други, а защото (ти и аз и други знаем), че НЕ СА ГЕРМАНСКИ политици!

Да благодарим на Андреас Хиллгрубер за книгата
цитирай
35. germantiger - ...
17.09.2013 12:51
letopisec написа:
Поздравления, добре си се подготвил. Не беше ли Бисмарк казал на социалистите да ходят в Русия да си правят експерименти?


Не знаех, че им е казал подобен лаф, но явно са го послушали!

При теб от доста време също има промяна - постингите ти с повече изображения, естетически, както казват "разчупени" и с вкус. Също така рядко си позволяват да те "апострофират" под твои постинги - ето това нежелание за дискусия или спор не разбирам след като не приемат нещо (пр. автохтонистите).
цитирай
36. germantiger - ...
17.09.2013 12:52
vmir написа:
поздравления!


Благодаря!

Както благодаря още веднъж за задълбочените ти, будещи размисъл (дори коментирах с познати вън от нета и блог.бг) твои коментари в предишния ми постинг!
цитирай
37. germantiger - ...
17.09.2013 12:54
born написа:
Бисмарк е един от великите мъже в европейската и световна история. Вероятно такива вече не съществуват и в бъдеще едва ли ще се появят. Просто заради глобалната тотална манипулация на сребролюбивите "женчовци", за които Байганювските морални правила са станали верую.


За съжаление споделям песимизма ти!

Питам се (не само аз) докъде или накъде ще ни водят днешния тип политикани?!
цитирай
38. germantiger - ...
17.09.2013 12:56
jeremy231 написа:
откраднато! :-)


"А бре" Катана, ти не си крадец, а радетел (и съмишленик) срещу червените крадци и престъпници ;)

Живо-здраво и дано блога ти оцелее!
цитирай
39. germantiger - ...
17.09.2013 12:59
vencivvg написа:
Такива хора като ОТТО ФОН БИСМАРК се раждат рядко.
В момента и Германия, а и България имат нужда от такъв достоен човек,
с организаторски качества, способен да поведе народа си.
Вярвам, че скоро ще се появи.


Аз НЕ вярвам, че ще се появи!

Бих искал да има не един, а екип такива, но реалностите не позволяват!

Българи и германци (и не само те), днес НЕ са способни да излъчат подобни титани. Първо материала не ражда такива и второ народите са объркан "боклук" за да ги разпознаят и изберат - не могат. Трето "системата" не би допуснала това още в зародиш.
цитирай
40. starbuck69 - Една добавка към чудесния материал, ако позволиш...
17.09.2013 17:39
"Единствената здрава основа на великата държава е държавният егоизъм, а не романтика, и е недостойно великата държава да се бори за дело, не касаещо собственият и личен интерес." / Бисмарк/ Тази великолепна мисъл илюстрира всичко онова, което нашите политици пропускат, когато става дума за външна политика, а би следвало да се вземе под внимание.

А относно войната, Той е пределно изчерпателен с това:
"Даже победоносната война – това е зло, което е длъжно да се предотврати с мъдростта на народите."
Само умният водач, е в състояние, със средствата на дипломацията, не само да избегне военния сблъсък, но и да запази авторитета на страната, която представлява по начин, с нищо не накърняващ достойнството на друг народ, или нация...

Поздрави за великолепно поднесената тема!
цитирай
41. germantiger - Заслужено ти връщам приветствие!
17.09.2013 17:44
Не знаех цитираното от теб, архивирам си го, защото е истинно, прагматично и от велик ум (и воля)!
цитирай
42. pioneer - Благодарение на Прусия и Бисмар...
18.09.2013 12:12
Благодарение на Прусия и Бисмарк:
1. Германците са измислили и установили модерното земеделие!!
2. Германците са измислили и установили химическата промишленост от нула!!!
3. Станали са рекордери в производството на стомана!!!!
цитирай
43. kostadin - Предполагам, че повечето българи ...
18.09.2013 23:35
Предполагам ,че повечето българи не мислят и говорят ,като Бисмарк за България.
Спомените за бляскавото минало се появяват ,когато няма напредък сега и за в бъдеще.

На неговият ум дължим идиотската пенсионна система,която е продължение на разбирането ,че най- лесният начин да живееш е да намериш от някъде пари.Това в крайна сметка ни е довело да намалената раждаемост,защото хората от ден на ден забравят все повече ,че храната не се създава от парите ,а от труда на всеки човек.С една дума услужил е на банкерите и есъдействувал за абсолютното заробване и загробване на хората.

PS- за Pioner!
Измисленото от войници земеделие в момента превръща плодородните земи в пустиня.Те направо са следвали повелята на Сталин :
-Да покорим природата!

Жалко ,пък и не е възможно!

Все пак ги разбирам ,какво да правят металургичните и химическите заводи с продукцията си в мирно време.Ако ги затворят ,собствениците им ще обеднеят ...,а умните хора ,които знаят ,че най- лесно се живее ,като намериш от някъде пари ще им спретнат и революцийка.
цитирай
44. styv - Е-е-ех
19.09.2013 15:28
Какви чада раждала германска майка юнашка...
цитирай
45. styv - А пък що се отнася до постингите ти за ...
19.09.2013 15:56
А пък що се отнася до постингите ти за расите, на мен ми харесва трактовката на Петър Добрев.Той е изследовател на историята на древните българи от Памир и Хиндокуш и според него спадаме към памиро-ферганската раса,която е подтип на бялата.Отличават се със светла кожа,правилни черти,но тъмни очи и коси.Този тип се среща в цяла централна Азия-Северен Иран,Северен Афганистан,Северен Ирак/днешен иракски Кюрдистан/,та чак до Кавказ.Ако се вгледаш в кадрите със сирийски бежанци,ще видиш,че една част не можеш да ги отличиш от българите.
Така,че смятам,че в трактовката на господин Добрев има много вярно:)))
цитирай
46. germantiger - ...
20.09.2013 12:09
kostadin написа:
Предполагам ,че повечето българи не мислят и говорят ,като Бисмарк за България.
Спомените за бляскавото минало се появяват ,когато няма напредък сега и за в бъдеще.

На неговият ум дължим идиотската пенсионна система,която е продължение на разбирането ,че най- лесният начин да живееш е да намериш от някъде пари.Това в крайна сметка ни е довело да намалената раждаемост,защото хората от ден на ден забравят все повече ,че храната не се създава от парите ,а от труда на всеки човек.С една дума услужил е на банкерите и есъдействувал за абсолютното заробване и загробване на хората.

PS- за Pioner!
Измисленото от войници земеделие в момента превръща плодородните земи в пустиня.Те направо са следвали повелята на Сталин :
-Да покорим природата!

Жалко ,пък и не е възможно!

Все пак ги разбирам ,какво да правят металургичните и химическите заводи с продукцията си в мирно време.Ако ги затворят ,собствениците им ще обеднеят ...,а умните хора ,които знаят ,че най- лесно се живее ,като намериш от някъде пари ще им спретнат и революцийка.


Пенсионната система в "германия" е нива над българската.

Модела уж същия, изпълнителите и организацията явно различни.

При германци става, при българи "йок", ще да е причината НЕ у Железния.

Фридрих Велики е принудил своите германци да произвеждат и ядат картофи, после (и до днес) са влюбени в картофите. Отделно френските хугеноти и холандските колонисти с техните аспержи и земеделие итн

Сравнението между стопанството на Сталин и това на фридриховите и след него нови времена, струва ми се трудно е сравнимо, да не "кажа" НЕсериозно, но лошо няма, всеки има право на позиция и мислене.
цитирай
47. letopisec - Прав си приятелю, автохтонистите все повече се вслушват в доводите ми и не е далеч деня на вразумлението
21.09.2013 16:15
germantiger написа:
letopisec написа:
Поздравления, добре си се подготвил. Не беше ли Бисмарк казал на социалистите да ходят в Русия да си правят експерименти?


Не знаех, че им е казал подобен лаф, но явно са го послушали!

При теб от доста време също има промяна - постингите ти с повече изображения, естетически, както казват "разчупени" и с вкус. Също така рядко си позволяват да те "апострофират" под твои постинги - ето това нежелание за дискусия или спор не разбирам след като не приемат нещо (пр. автохтонистите).

цитирай
48. kostadin - Предполагам, че повечето българи ...
22.09.2013 22:39
germantiger написа:
kostadin написа:
Предполагам ,че повечето българи не мислят и говорят ,като Бисмарк за България.
Спомените за бляскавото минало се появяват ,когато няма напредък сега и за в бъдеще.

На неговият ум дължим идиотската пенсионна система,която е продължение на разбирането ,че най- лесният начин да живееш е да намериш от някъде пари.Това в крайна сметка ни е довело да намалената раждаемост,защото хората от ден на ден забравят все повече ,че храната не се създава от парите ,а от труда на всеки човек.С една дума услужил е на банкерите и есъдействувал за абсолютното заробване и загробване на хората.

PS- за Pioner!
Измисленото от войници земеделие в момента превръща плодородните земи в пустиня.Те направо са следвали повелята на Сталин :
-Да покорим природата!

Жалко ,пък и не е възможно!

Все пак ги разбирам ,какво да правят металургичните и химическите заводи с продукцията си в мирно време.Ако ги затворят ,собствениците им ще обеднеят ...,а умните хора ,които знаят ,че най- лесно се живее ,като намериш от някъде пари ще им спретнат и революцийка.


Пенсионната система в "германия" е нива над българската.

Модела уж същия, изпълнителите и организацията явно различни.

При германци става, при българи "йок", ще да е причината НЕ у Железния.

Фридрих Велики е принудил своите германци да произвеждат и ядат картофи, после (и до днес) са влюбени в картофите. Отделно френските хугеноти и холандските колонисти с техните аспержи и земеделие итн

Сравнението между стопанството на Сталин и това на фридриховите и след него нови времена, струва ми се трудно е сравнимо, да не "кажа" НЕсериозно, но лошо няма, всеки има право на позиция и мислене.


Докато сме донори на отбраното общество на западна Европа и амер. долар ще е така!
цитирай
49. germantiger - ...
22.09.2013 22:47
И докато управляват (разбирай винаги след 1944г.) руско-български комуняги пак така!

Който желае да поеме към сибир, северна корея, китай, куба, венецуела - лошо няма - част от качеството напусна България, нека да замине и червения боклук при братските народи.
цитирай
50. nbrakalova - Чудесна и на място във времето ни е идеята
05.11.2013 21:22
за споделяне на книгата и текстовия подбор.
При управления на такива емблематични личности като Бисмарк нациите и държавите са във възход. Действителната им или наложена под някаква форма "принудителна оставка" само подчертава необходимостта от тяхното присъствие във властта…
"… Към края на политическата си кариера Бисмарк влиза в конфликт с центристката партия, всъщност католическа такава и водеща борба с протестантството и модерното в новия германски Райх. Католиците в Парламента се обединяват с малцинствата – френски елзасци, поляци и „велфи”. Бисмарк считал центъра в Райхстага като партии служещи на чужди държави срещу Германия."
"Най-голямата опасност обаче, Бисмарк съзира в социалистическото работническо движение. Против император Вилхелм са извършени 2 покушения, следствие от които е приет „Закон за социалистите” („Закон против обществено-опасните стремежи на социал-демократите”). Той забранявал всякакви сициалистически и комунистически обединения, събрания и прочие целящи демонстрации!" (фундаментално)
"…Ние, германците, се боим от Бога, но от никой друг на света!”...
„Смъртта е сигурна за всички – рано или късно, но трябва да се умре достойно.”

Днес има глад за държавници като "Бисмарк - Железният". В темповете, в които живеем, хората забравят не само за достойнството, но и че са смъртни и "да умреш можеш само веднъж".
цитирай
51. sandlih - Приятно и полезно четиво! Що се о...
05.12.2013 21:11
Приятно и полезно четиво! Що се отнася до: "Фридрих Велики е принудил своите германци да произвеждат и ядат картофи, после (и до днес) са влюбени в картофите." Според историческите факти, не ги принудил, а познавайки нрава и навиците им, им е предоставил възможността сами да се убедят в ползата от тях. Подходът му е бил следния. Нарежда да се засее една подобаващо голяма нива с картофи, но без да обявява на околното население какво се засажда и така да се постъпва, че да се подразбере, че засаденото е нещо много полезно за изхранването. Допълнително нарежда да се поставят войници да я пазят. Когато настъпва времето за изваждането на узрелите картофи, снема охраната и ги оставя без контрол. Околното население, като разбира какво е станало, по германски, за кратко време изважда и прибира по домовете си всички картофи и от тогава, след като се убеждават в техните качества, настъпва тази "влюбеност" в тях. За разлика от германците, русите едва след 160 години принуда, въстания, бой с нагайките, разбират за какво става дума и сега тяхното отношение към картофите, вече не е по-различно от това на немците. При нас българите "само" за 60 години, картофите изминават пътя от Родопите до Самоковското поле и после до други български области. Бисмарк има едно напътствие към германската войска и в него им дава като пример, за действие на бойното поле, устрема на хуните. Поздравления и "тъй дръж"!
цитирай
52. germantiger - ...
05.12.2013 21:36
Приемам корекцията,макар да трябва да я приеме или не приеме автора, защото така е писал в книгата си или четах за тази принуда вкнигата на Керотре "История на Прусия"(тази вече на български).

Детайлите не ги знаех и ти благодаря - интересни и специфични!
цитирай
53. ard - Здравей
22.09.2016 11:41
След като прочетох текста, си помислих че великите личности просто се раждат такива, сами се създават и сами следват пътя си.
Силата на духа, да следваш собствения си път, подчинен на идеята за благото и добруването на държавата Германия, да не се интересуваш от завладяването на колонии, във време, когато колониализмът е процъфтявал- това е изключително.
Сега, когато наблюдаваме процес на обратна колонизация и сблъсък на култури, очаквам официален крах на идеята за мултикултурното общество и зараждане на нови идеи за развитие на цивилизациите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: germantiger
Категория: История
Прочетен: 4620823
Постинги: 412
Коментари: 7517
Гласове: 21816
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031