Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2013 22:33 - СЕВЕРА против ТРАКИЯ
Автор: germantiger Категория: История   
Прочетен: 46528 Коментари: 90 Гласове:
30

Последна промяна: 26.05.2013 19:51


Инфо, плод на мои търсения, провокирано от споменати блогъри
Мотива ми - германо-скандинавците не са траки
Викингите също!

Циганката която ме хвали "умря" така-че, сам да се похваля - поканиха ме в Искам думата към "ШОУТО НА СЛАВИ", но отказах. Жив и здрав за друга дата може и да се отвори път. Темата беше постинга ми "Един германец против 9-и май..."

image

Клип от мен и изображение от ns4e във vbox7
http://www.vbox7.com/user:ns4e?p=allvideos
НАД 80 ПРЕВОДА НА ГЕРМАНСКИ LIEDER-И И КЛАСИКМУЗИКА

Един от северните символи - елфите
И друг клип за дамите в края на постинга



Заглавието на постинга е провокативно, мисля, че написаното от мен не е антитракийско и се надявам да не "звучи" така. Никой - нито Спароток, нито Гет, нито Мерлин, нито leonleonovpom са писали, че всички посочени надолу племена и народи са траги ерго българи и са споменавали германите като отделна група народи. 
 "Въпроса" е, че немалко от четящите ги, така са разбирали (недоразбрали) постингите им, а споменатите блогъри никога категорично не са показали "границата" и не са възспирали незнанието на читателите си (надявам се, не умишлено)! За мен е удоволствие да комуникирам всички автохтонисти и дори се чувствам "свойски" в блога покрай тях - поздрави!
 Резултата от постингите на автохтонистите и коментарите им, е този против който пиша! Намеците и манипулациите, които следват от невежеството на ЧАСТ от четящите ги и липсата на корекция, която споменатите уважавани блогъри трябва да положат, но не правят ясно!


МОИТЕ ОПОНЕНТИ

 

Научил съм немалко от тях – със сигурност, че елинския Пантеон богове в основата си е тракийски. Вероятно траките са дали импулси и култура на немалко зараждащи се племена и народи в Европа, може би дори в мала Азия или Египет, до Индия както е писал Спароток?! Не приемам, обаче маргинализирането на великата елинска култура - литература, архитектура, скулптура, философия, математика, дори социология... Почти всеки от спорещите с мен се е отнесъл коректно и търпимо към моите аргументи, не ми е трил коментари или по изключение веднъж, много от тях са били добронамерени, рядко резки, докато аз понякога съм бил вербално агресивен. 

Автохтонистите „срещу” мен понякога будят „съмнение” – доколкото ми е известно Спароток/Павел Серафимов е бил барета или каквото той споменава в службите преди 1989г., Гет – милиционер и после полицай криминален, напуснал по свое решение. Демограф – генерал преди години, Мерлин – русофил...

Няма да ползвам намеци или логични заключения „в посока” миналото, което винаги ни изпреварва и евентуалната зависимост днес. Не съм съгласен с блогър Цезар или дори Летописец/Кирил Милчев, че миналото на тези хора зачерква знанията, уменията, навиците им и ИСТОРИЧЕСКИТЕ ИМ ДОКАЗАТЕЛСТВА. Уважавам познанията на sparotok, get, leonleonovpom, merlin, симпатизирам дори на щапаров, никикм, българинът57, зелас, един стадион дами подкрепящи Павел (простете иронията – тя е в израза, не към самите тях), както и огромен брой четящи блога му без значение пол или възраст.

Приемам техните аргументи и почти винаги се стремя да споря чрез КОНКРЕТИКА, НЕ ЛАЛАДЖИЙСТВО!

Оставам със своите „подозрения” за някои техни фундаментални постулати – траките всъщност са славяни („старите славяни”), славяни са хуните, сарматите, скитите... ?! Друга група блогъри като Щапаров, понякога никикм „прави” българи почти всички в Европа, често съм чел по форуми и сайтове (НЕ от познатите ми в блог.бг), българи са траките (независимо от общото неетническо наименование), даките, илирите, славяните – венеди/венди, гети, готи (ост, вест), балти – литовци, латвийци, пруси, българи са авари, дори приелите юддаизма хазари, българи са хуните, унгарците, чеченците, осетинците, волжките българи, угро-фините дори, трако-българи са саксонците, франките, бургундите, келтите, уелсците, ирландците, шотландците, белгите, някои форумни патриотари достигат южна и северна Америки, потеребител Костадин атлантите, лемурите ( в това „понятие” нямам), всъщност Господ е българин, а 13-тото племе израилево също е българско. НЕСЪМНЕНО В ЧАСТ ОТ ТЕЗИ ТЕОРИИ ИМА ИСТИНА И ИМА ДОКАЗАТЕЛСТВА, НЕ СЕ СЪМНЯВАМ, ЧЕ МНОГО ОТ ТЕЗИ НАРОДИ МОЖЕ ДА СА БИЛИ ОБЩНОСТ С БЪЛГАРИТЕ ИЛИ ДОРИ ФУНДАМЕНТА ИМ БЪЛГАРСКИ - много блогъри имат свои търсения и пишат за което - сирма, атил, летописец, както и всички автохтонисти споменати първи.

В БЪДЕЩ ПОСТИНГ ЩЕ КОМЕНТИРАМ РОЛЯТА ИЛИ ПОЛЗАТА НА РОССИЯ ОТ ТРАКО-СЛАВЯНО-БЪЛГАРИТЕ, дай Боже да греша! Никакъв проблем да коментирам моите подбуди – от 2008г. до момента аз не съм получил абсолютно никаква подкрепа, камо ли помощ от какво да е германско консулство, посолство, организация или отделен човек представящ тях или друго. Окуражен съм от моя тесен кръг познати и немалко блогъри тук, както и познати във вибокс7.

БЛАГОДАРЯ!

..........

 

Думата ми в този постинг ще е защо германо-скандинавците не са траки, защото и за тях има „хвърлей залък”, намек, манипулация, „отворен финал” и... германо-скандите всъщност излизат трако-славяно-българи.

 

ИЗВОРИТЕ – накратко тук, защото в много постинги съм ги цитирал с конкретика

 „Теза” на великотраките:
Тацит се бил „объркал”, неговото съчинение ГерманиА не било истинно!

Отговор: разбира се, че всички автори грешат, тези за сияйните и великолепни траки може би също или те според вас са безгрешни щом иде реч за прекрасното тракийско?!

 1. Може би, не знаете, че за германите векове преди Тацит пише Пифей от Массилиа (дн. Марсилия), този елин търговец в 4-и век пр.н.е. пътува до Британиа и Германиа, ситуира и пише за тевтоните в земите на дн. Дания. В онова време римляни и елини са познавали дорбре траките, но са определили келти и германи като различни от траките. За българи и дума няма в изворите от онези епохи.

2. Пак векове преди Тацит елинския писател Посидоний разказва за кимврите и тевтоните през 2-и век пр.н.е. когато тези племена достигат земите на дн. Франция и разбиват дре римски армии в долината на р. Рона и при Оранж, по-късно германите са победени от Гай Марий и реформираната му армия. Посидоний изрично отделя тевтоните и кимврите като германски народи.

3. За германите пишат още: Цезар, Страбон, Патеркул, Плиний-стари, (Тацит е „тук” като поредност), Плутарх, Флор, Аппиан, Касий, Марцеллин... Всички те знаят и отделят траките от германците. Мога да предложа вкл. на латински част от тези извори, в обем писаното за германите никак не е малко! Писани са обичаите, целомъдрието, военните им традиции, храната и начин на живот, както и външния им вид – коси, очи, дори фигура-стойка...

4. За готите в Античността съм писал може би 6 постинга, ще добавя няколко детайла: Интересен факт – когато Аларих и готите му превземат Рим, те разграбват само богатите домове, бедните къщи и християнските храмове не са пипнати, защото самия лидер-Аларих е бил християнин! В германските погребения почти не се срещат лъкове и стрели (за разлика от скитите, които Мерлин „направи” славяни, но не пропусна да пославянчи и готите)! Та готите нямат конни стрелци каквито имат бол скитите и сарматите (отново славяни според Мерлин). 4-и век римски мечове се срещат при германите, но гравирани с футарк и имена на германци – войни. На римска служба има огромни германски маси в късната империя и дори в Рим има германско легионерско гробище с изписани на камъни имената на германците и племената от които са родом! В 537-538г. при поредната обсада на Рим, готските кавалеристи нямат лъкове, а само копия и мйечове и са лесно поразявани от дистанция от римляните и техните наемни съюзници – хуните (които според Мерлин също са славяни). Впрочем армията на вестготите също е преобладаващо... пехотна – не на кон!

5. Любопитни факти и разлики с траките: Много от германските вождове не са били такива по наследство и кръв, а изборни! Във времето на Цезар, германците забраняват вноса на вино, защиото то подривало боеспособността! Целомъдрието описано от Тацит до Савиан, който споменава готите през 5-и век като предателски, но целомъдрен народ, саксите също са описани като жесток, но непорочен народ – това няма общо с вакханалиите при траките, секса преди брак и членовредителството. Браковете при германците са били късни за онова време на 17-22г., а съпружеската вярност се е тачила и следвала. Намерен съд в гроб в Юеллинге и по негови следи от напитка от няколко вида ягоди. Дрвените германци са ползвали костени кънки и са се пързаляли на лед. Друго забавление – кегли на лед, като за „кегли” са служили кости и крайници от животни, подоби забавления при траките няма. Германските щитове с умбон в средата – шип, подобни тракийски не съм прочел! В началото на средните векове франките и лангобардите имат секири и метателни брадвички – „франциски”, а алеманите носят меча на гърба стърчащ над рамото отзад – подобен „стайлинг” при траките мисля няма, то и въобще в Европа едва ли другаде?!

6. Племената от изворите с помоща на археологията ситуирани и „картографирани” през вековете – посочвам някои от тях, а германските племена са десетки, може би над 60:

- Ост Пройссен-Източна Прусия
16 000 г. пр. н. е. (няма грешка в нулите) на южния бряг на Остзее( Балтийско море в края на Айсцайта) поселение - остъанки

98 г. от н. е. споменато от Тацитус населена с германски племена в неговото съчинение Германиа – ГОТОНИ/гутони и река Готалус разделяща естите от готите.

 - Вест Пройссен и Позен-Познан
4 000 г.пр.н.е. първи поселения датирани

ок. началото на новата ера заселена с германски племена

МАНИМИ, ХЕЛВЕКОНИ, ХАРИИ, ЛУГИИ, ВАНДИЛИИ-вандали (съвсем други племена и на изток са венедите или венетите, да не се бъркат)

 - Остбранденбург
германски племена ок. 2-и век от новата ера

СЕМНОНИ, СВЕВИ/суеби

 - Поммерн-Померания
около 1 200 г.пр.н.е. заселена с германски племена

БУРГУНДИОНИ, ЛЕМОВИ

 - Шлезиен-Силезия и Зудетенланд-Судетите
200 г.пр.н.е. заселена от германци, известно в по-късен период кралството на Марбод, крал на маркоманните

МАРСИГНИ, БУРИ, КВАДИ, МАРКОМАНИ, НАРИСТИ, ХЕРМУНДУРИ

При т.нар. Велико преселение на народите МНОГО ОТ ТЕЗИ ПЛЕМЕНА КАТО ГОТОНИТЕ-ГОТИТЕ, СВЕВИТЕ ИЛИ СУЕБИТЕ ИЛИ ШВАБИТЕ СЛЕД ВРЕМЕ НАРЕЧЕНИ, КАТО БУРГУНДИОНИТЕ-БУРГУНДИТЕ НАРЕЧЕНИ, КАТО МАРКОМАНИТЕ СЕ РАЗСЕЛВАТ НА ЗАПАД СМАЗВАЙКИ РИМ.

ВЕКОВЕ НАРЕД В ДНЕШНИТЕ ЗЕМИ НА ПОЛША, ЧЕХИЯ И СЛОВАКИЯ ЖИВЕЯТ ГЕРМАНСКИ ПЛЕМЕНА И ПАК ВЕКОВЕ ПО-КЪСНО ИДВАТ СЛАВЯНИТЕ!

И отново да отбележа – векликотраките в блог.бг не знаят, че има вандали, вендели и венди и че всички те се различават, блогърите също не знаят, че ВАНДАЛИ И ВЕНДИ СА КАРТОГРАФИРАНИ В ЕДНА ЕПОХА ПАРАЛЕЛНО СЪЩЕСТВУВАЩИ И РАЗДЕЛЕНИ ОТ СТОТИЦИ КИЛОМЕТРИ СЪС СЪСЕДИ РАЗЛИЧНИ ПЛЕМЕНА! Вандалите после се разделят на асдинги тръгнали на запад и силинги останалив Силезия и смесили се/претопили се с дошлите славяни.


Извод:
ИЗВОРИТЕ КАТЕГОРИЧНО РАЗЛИЧАВАТ ГЕРМАНЦИ ОТ ТРАКИ – ПРАВЯТ ГО ДЕСЕТКИ АВТОРИ, ПРАВЯТ ГО КАКТО ВЪВ ВЪНШЕН ВИД, БИТ И ДОРИ МАНТАЛИТЕТ!

 ..........


АРХЕОЛОГИЯТА – с повече „акценти” за находките и погребенията

 „Теза на великотраките:
Находки сочат, че траки в севера е имало, това са курганните погребения-могилите, въобще келтите също са траки и в германските земи е пълно с погребения на траки!

 Отговор: явно не сте чели за погребенията, труповете в торфените блата и конкретиката, която науката има и аз ще предложа в съкратен, но ясен ГЕРМАНСКИ „вид”!

 1. От неолита до римския период археологията не открива фундаментални изменения при древните германци и това доказва написаното от Тацит, че те са изконни несмесили се жители на севера. Общността келто-германи съществува векове наред както антропологично, културно, военно, така и „териториално”. Германите са описвани в изворите като по-русокоси от келтите, като и келтите са блондини. Обикновено германските племена се заселват на територии освободени от клетите или се смесват с тях (примерно в Бойхайм – Бохемия). АНТРОПОЛОГИЧНИТЕ ТИПОВЕ НА КЕЛТО-ГЕРМАНИТЕ НЕ СА ТЕЗИ НА БЪЛГАРИТЕ ДНЕС ЗА РАЗЛИКА ОТ СВЕТЛИТЕ СЕВЕРНОЕВРОПЕЙЦИ.

2. Келтско влияние науката открива в колесницата от Деберг (Ютландия), в котела от Гундеструп (Химмерланд) и гигантския котел от Бро (Ютландия). В германските земи се открива още повече римско и ограничено елинско влияние – десетки погребения в които се откриват римска керамика, въоръжение и посуда (примерно кургана Бьорске-Вастманланд в Швеция, където върху ведро се чете латинския надпис: „Посветено на Аполлон Гранн от Амиллиус Константин за неговия храм”). ДНЕС НЯКОИ ВЕЛИКОТРАКИ В БЛОГОВЕ И ФОРУМИ ТВЪРДЯТ, ЧЕ ШВЕДИТЕ СА... ТРАКИ ЕРГО БЪЛГАРИ, ПОРАДИ ТРАКИЙСКИ НАХОДКИ (ВСЪЩНОСТ КЕЛТСКИ) НА СЕВЕР... ВСЪЩНОСТ СПОРЕД ТАЗИ ЛОГИКА ГЕРМАНЦИТЕ СА РИМЛЯНИ, ЧЕ ДОРИ И ЕЛИНИ – ТАКИВА НАХОДКИ ДОСТА ТАМ! А КАКВИ СА ТРАКИТЕ СЛЕД КАТО В ТЕХНИ СЪКРОВИЩА СЪЗИРАМЕ НЕГЪРСКИ ГЛАВИ ИЛИ ЕГИПЕТСКИ КУЛТОВЕ В ДН. БЪЛГАРСКИ ЗЕМИ ОТ РИМСКИТЕ ВОЙСКАРИ В КЪСНАТА ИМПЕРИЯ?!

3. Погребенията: ЗАПАЗЕНИ СА НАД 400 ТРУПА ОТ ВЕК ПРЕДИ НОВАТА ЕРА ДО 5-И ВЕК ОТ НОВАТА ЕРА!

Находките показват, че германите обикновено са се бръснали макар да е имало такива с бради и мустаци по-рядко. Изследванията на труповете показват русокоси или кестеняви коси, почти няма тъмнокоси. Висок ръст и силни крайници – ръце и крака, така са описвани и в изворите германците. Германските жени са оставяли голи гърдите си, обичали са брошки, фибули и дребни украшения. Германките особено са харесвали и носили стъклени и кристални „аксесоари”, мъжете пък с колани и даже вериги. Освен разпространеното в Римската империя облекло, германците са ползвали също кожи от вълци, мечки, елени и дори тюлени!

КУРГАНИТЕ/могилите

При германо-скандинавците е характерна кремацията – запалването на трупа, пепелта се е полагала в урна, а тя в основата ма бъдещата могила. Закопавало се е пречупено оръжие, примерно меч, копие, често шлем и щит (като на датския остров Борнхолм). Не съм се интересувал от тракийските могили, но в тях не съм чувал за символично пречупено въоръжение или за урни с кремация, а ако ги има едва ли са толкова масови?! Разбира се, това, че аз не съм чувал, не значи че няма, но ДО МОМЕНТА НЕ СЪМ ПРОЧЕЛ ОТ СПАРОТОК И ГЕТ КОНКРЕТИКА ЗА ТЕЗИ ТРАКИЙСКИ ПОГРЕБЕНИЯ. При мен такава следва за германо-скандите: до момента са намерени над 2 000 урни като най-големите групи са в Скандинавия и в междуречието на Елба и Висла. В тези кургани е заровена луксозна римска керамика, посуда за пирове, стъклени съдове, огледала, средиземноморски съдове дори, гребени и украшения местно производство. Според великотраките ако в гроб се разкрие „нещо тракийско” то това е доказ за тракийец в гроба... ?! Тези германо-скади гробове съответно са на римляни, не на траки, на елини не на траки и въобще тезата, че германо-скандите са траки отпада, те стават повече римляни ;) – това трябва да е вашата логика! В 1-и век вече има тук-таме трупополагане и отново масово римска посуда, особено бронзова и най-вече в долината на река Заале и централна Германия.

РИМСКАТА И СРЕДИЗЕМНОМОРСКА ПОСУДА В ГЕРМАНСКИ ГРОБОВЕ Е ПЛОД НА ТЪРГОВИЯ, ДИПЛОМАЦИЯ И ДАРОВЕ ИЛИ РЕЙДОВЕ, ВОЙНИ И ТРОФЕИ!

Нещо повече – открити са цели погребални полета с урни в които германци са погребвани векове наред без промяна от 1-и век преди до 6-и век от новата ера – при Вестерванн и Перлберг бай Щаде! Разделни погребения на мъжки и женски урни се практикува от Везер до Висла, в Норвегия, Швеция и Готлад се практикува кремация преди новата ера и векове след нея – традиция, непромяна в населението там! Санкт Канникегор е такова гробище ползвано преди рождество Христово и до Великото Преселение на народите.

Продължаваме с още нещо нетракийско и нехарактерно за траките, но абсолютно за германо-скандинавците: Погребения във вид на кораби – такива кораби подобие създадени от положени камъни или дори дървени кораби изгорени и върху тях могила или гробница – масово в Норвегия, Швеция, дания, Готланд, дори Англия след заселването й с англи, сакси, юти – германски племена. В Германия и Скандинавия такива погребения са от БРОНЗОВИЯ ВЕК ДО СРЕДНОВЕКОВИЕТО – категоричен аргумент за традициите и германо-скандинавската култура на населението на севера! Могили на незапалени кораби при Съттън-Ху в Англия, при Вендел и Валсгард – Швеция. ТАКА СА ПОГРЕБВАНИ В КОРАБИ СЪЩО ЖЕНИ – не съм прочел в нито един дори „фантазен” форум погребение на тракийка в кораб! Чувал съм за подобен „кораб” под пирамида в Египет, но не правя еггиптяните – скандинавци (както вие твърдите, че отново читавото в Египет е тракийско)! На тези погребални кораби е имало кухненска посуда, храна, жертвени животни – коне, крава или бик, кучета, овце, свине, гъски, патици, дори соколи и орли!

Кралските гробници в ранното Средновековие – отново германски, не тракийски!

Гробницата на майката на франския крал Хлодвиг – Хилдерика открита през 1653г. в Турне като положени при нея са били копие, секира, 200 сребърни и 100 златни монети, също плащ с вшити 300 цикади. Гробницата в Сен Дени на Арнегунде – съпруга на меровинга Хлорат I при изледванията установено, че тя е била стройна, русокоса. Две погребения дълбоко под Кьолнската катедрала (иградена над тях векове по-късно), отново на знатна жена и на 6-годишно момченце. При него са поставени малко кресло, малко креватче, дротик, германска метателна брадвичка, меч, малък шлем направен от костени пластини.

 Извод:
ОТ НЕОЛИТА ДО СРЕДНОВЕКОВИЕТО ГЕРМАНО-СКАНДИНАВЦИТЕ СЕ ПОГРЕБВАТ ПО УСТАНОВЕНИ И ПОЧТИ НЕПРОМЕНЕНИ СВОИ ТРАДИЦИИ, НЯКОИ СА СПЕЦИФИЧНИ И УНИКАЛНИ – ИМЕНАТА НА ХОРАТА В ГРОБНИЦИТЕ, МЕСТАТА, ОТНОШЕНИЕТО КЪМ ЖЕНИТЕ НЕ СА ТРАКИЙСКИ!

 ..........

 

ВИКИНГИТЕ и „още нещо”

 „Теза” на великотраките (особено Мерлин):
Всъщност балткрайбрежието е славянско разбирай варяжко, викингите от 5-и век също

 Отговор: ... no comment ;)
Поствам мой коментар към блогъра Мерлин под мой и негов постинги

- ВИКИНГИ НЕ СА ВАРЯГИ - ВИКИНГИ СА НОРМАНИ, ДАНИ, ВАРЯГИ – ВСЯКАКВИ, не само споменатите от теб

 - ВИКИНГИ ТЕ СЕ САМОНАРИЧАТ С А М О Н А Р И Ч А Т

 - VIK - ЗАЛИВ - ФЬОРД ОТТАМ ВИКИНГИ

 - ВИКИНГИТЕ НЕ ЗАПОЧВАТ 5 ВЕК, ДОРИ НЕ 6-И А 793Г.

 - ДЕЛЯТ СЕ НА АЕТ-И КЛАНОВЕ, БОНД-И НАСЕЛЕНИЯ, ТИНГ-И СЪБРАНИЯ ИМАТ, КОНУНГ СИ ИМАТ ЛИДЕР

 - ЗАПОЧВАТ НАБЕЗИТЕ ОСНОВНО ОТ НОРВЕГИЯ, ШВЕЦИЯ И ДАНИЯ, ЧЕ И ГРАДОВЕ ИМАТ, НУЛ СЛИВЯНИН КАТО ГРАДЕЦ ТАМ

 - ОТ БЕРГЕН, РЕБИЛД, ОРХУС, ЙЕЛИНГ, УППСАЛА

 - НЯКОИ ОТ ЛИДЕРИТЕ ИМ -ДЕКА ТУКА Е СЛИВЯН

 ХАСТИНГ

 ТУРГАЙС

 АЛВИР

 ХРОЛФ

 РАГНАР ЛОДБРОК

 ЗИГУРД ЗМИЙСКООКИЯ

 ИВАРД БЕЗКОСТНИЯ

 БЬОРН ЖЕЛЕЗНИЯ

 ХВИТСЕРК

 ХАРАЛД ВЕЛИКИЯ

 ЛЕЙФ

 ОЛАФ ТРЮГВАССОН

 ПОСЛЕ НЯКОЙ СТАВАТ КРАЛЕ

 ХАЛАД СУРОВИЯ

 ХАРАЛД ПРЕКРАСНИЯ

 ЕРИК РАУДИ ЗНАЧИ РИЖИЯ

 А ПРОПО ЕДИН ОТ НАЙ-ВЕЛИКИТЕ СКАЛДПОЕТИ ЕГИЛ Е ДРУЖАЛ ОТ ДЕТЕ С МОМЧЕ НА ИМЕ ГРИММ, ОЩЕ ТОГАВА ЗАСВИДЕТЕЛСТВАНО ТОВА ГЕРСКАНДИМЕ
Абсолютно за всеки от споменатите мога да напиша какъв е бил, за някои от тях имам цели книги, за викингите също десетки! Не за постинг, а за трилогия или цикъл са викингите и всичко около тях! В тази конкретика Мерлин няма славянско, в тези имена, в жените, в децата, в съратниците им няма славянско! В споменатото няма тракийско и българско! Нещо повече - Хардрада се е бил и палил в България и за това е писано също!


Блогъра Гет, обича да списва с „подсказки”, въпроси, вероятно търсейки ролевия и поведенчески модел на въпросите и инициативата с които притеснява дискутиращия с него – с мен такъв ефект не е постигал, понякога съм му отвр6ъщал със същото – ангажирал съм се (без пУдсказка) да напиша в бъдеще постинг с всички персонажи, локации, топоними и хидроними от Беовулф показвайки му, че сред тях няма тракийски. Героите, племената, местата не са трак ерго българин и ще спазя това мое обещание, но към Беовулф ще прибавя хрониката Ура Линда, Старата Едда, земния кръг на Снорри Стурлуссон и сагите извън еддите- скандинавски и германски – стотици!

 За момента ще коригирам някои негови заблуди или просто ще представя инфо в „маркери” за негов размисъл

 - Гет, Снорри пише 200 години след приетотио Християнство и за това много излседователи се съмняват в истинността на събраното от него в немалко „пунктове”.

 - Гет, когато пишеш за според теб „почти тракийския” Один, съзнавам, че не знаеш – векове преди него германо-скандинавците са имали няколко бога на които Оден/Одензе е продължение или „наследник” и те не са тракийски – Тиваз, Тив, Тюр. Вотан заменя Тюр в КЪСНАТА РИМСКА ИМПЕРИЯ И НЕГОВ СИН Е ОДИН. Да споменем и друг - Донар – Тунар – Тор всъщност може би има общ индо-европейски произход с индийския Индра, така предполага науката. Са ли германците индуси, общия ни протоевро или индо-евро произход се прплита в еизк, религия, обичаи, но това не прави германците – индийци.

 - Гет, освен с жертвоприношения тези богове са се почитали с германски ритуали – в гори вярващите са се завързвали с вериги един за друг, ако някой е падал, то той не е ставал, а се е влачил с всички към светилището – обичай на семноните между Елба и Одер. Подобни култове и обряди в гори траките нямат същите! Подобни светилища в ДЪБОВИ ГОРИ имат дори прусите до 16-и век, а подобно отношение и място на дъбовата гора при траките няма. Нещо повече тази траядици се отразява дори до Втората Световна Война в декорирането/награждаването на германската армия към Рицарския кръст – дъбови листа – такова в България няма и не е имало. Овесването с главата надолу на пленници за жертва, потапянето им в блата не са български, борбата на пленник с отбран германски войн в единоборство или живота на малкото роби сред германците в отделна своя къща за роба, който е имал свободи над тези на елинския и римския векове преди него.

 - Гет, често си споменавал Фрейя, вероятно знаеш за нея, но не знаеш за десетките други богове и богини в германо-скандинавския Пантеон – ангажирам се в бъдещия постинг с Беовулф да ти изброя германо-скади боговете и да те питам къде е ттракийско еле българското в имената им, ще те питам за техните предци и за техните деца, за зверовете в тази митология, за имената на местата, а Щапаров може на воля да фразира и фантазира осъществявайки възродителен процес и преименуване на скандинавската митология ;) Та Фрейя Гет, за теб е Прия – приятна и това си писал в свой коментар, разбира се пропуснал си нейния съпруг Фрейр/Фрайр, чийто култ е последствие от друга съпружеска двойка Нерте и Ньорд! В ГЕРМАНСКАТА ПЛЕМЕННА ИСТОРИЯ ЗАРАДИ НЕРТЕ СА СЕ ПРЕКРАТЯВАЛИ ВОЙНИ, а дори през 4-и век готския яводач Атанарих практикува обряди с колесница и процесия в блата, по-късно тези вярвания ще преминат в народните германски приказки за фрау Холле... Българските деца нямат приказки за жената с колесницата, за верния й Еккарт, завивките, зимата и момичетата (трудолюбива и мързелива) наследени – тракийски няма!

 - Гет, типични за германите са огромните каменни глави в блата и големи камъни подредени в светилища в горите – такива има открити в Уппсала (Швеция), в Дампе (Шлезвиг-Холлщайн). Не съм чел и вие никога не сте коментирали за тракийски каменни глави в дъбови гори и светилища край блата, от вас не съм видял за това, което има в Скандинавия – 3-метрови фигури на мъж и жена в Браке (Холлщайн) или знаменитата мъжка фалическа фигура отново огромна в Бродденберг (Ютландия). Има и малка изящна женска фигурка с изсечени рязко гърди и полови органи намерена в Ребилд. В Средновековието германците имат това, което в Тракия не се среща и за каквото не сте писали – огромен дървен стълб на саксите наречен Ирминсул на саксонски в превод Стълб на света – сринат от воюващия с тях за Християнство Карл Велики през 772г. В България има Мадарски конник, има предизторични поселища, но светилища в блата, в дъбови гори, стълбове оцелели до Крум или споменати въобще – не!

 Извод:
ИМЕНАТА НА ВИКИНГСКИТЕ ЛИДЕРИ, КРАЛЕ, ГЕРОИ НЕ СА ТРАКО-БЪЛГАРО-СЛАВЯНСКИ, ТЕХНИТЕ ДЕЦА И ЖЕНИ НЕ НОСЯТ ТАКИВА ИМЕНАТА, ТОПОНИМИТЕ ИМ НЕ СА ТРАКИЙСКИ, НИТО СЛАВЯНСКИ, САГИТЕ ЗА ТЯХ СА ГЕРМАНО-СКАНДИНАВСКИ, АНТРОПОЛОГИЧНИТЕ ИМ ТИПОВЕ НЕ СА ХАРАКТЕРНИ ВЪОБЩЕ ЗА БЪЛГАРИТЕ И РЯДКО ЗА СЛАВЯНИТЕ.

 

Както би написал Спароток – ето колко лесно скъпи приятели, доказахме, че „това и това е тракийско и българско”... ето драги читатели колко лесно сам в противовес на десетки великотраки в блог.бг без да съм историк доказах, че това и онова не е тракийско, а германо-скандинавско.

За в бъдеще имам намерение да напиша постинг за Спартак и неговия военен и лидерски гений – там тракийското ще е заслужено и на място, титан пред който всички от Античността, че и в Новото време за свеждали имагинерно глава или подкосявали крак! Спартак е тракиец, викингите – не! Част от елинските богове явно са тракийски, но германо-скандинавските – не!

А пропо – идете в Германия (преди все още да са я претопили), идете в Скандинавия (въпреки емигрантите там), пропътувайте до Исландия... там българи (и траки) няма да видите освен мигрантите от 20-и век или евентуално жената на Хардрада (може би).

Един нордид за дамите - всъщност Михаел Фассбендер
 

 

 ИЗБИРАЙТЕ КАКВО СТЕ

 КРАДЦИ ИЛИ ТЪРСАЧИ НА ИСТОРИЧЕСКА ИСТИНА

 КАЛЯЩИ ЧУЖДОТО ВЕЛИКО ИЛИ ВЪЗДИГАЩИ СВОЕТО

 ДОБЛЕСТНИ ПРЕД ИСТИНАТА ИЛИ ИЗМИСЛЕНИ ПРЕД СЪРЦЕТО




Гласувай:
34



1. bgwest - Здравей, Тигре! Поздрави!!!...
24.05.2013 23:28
Здравей,Тигре!
Поздрави!!!
Хубава тема си отворил!
цитирай
2. shtaparov - Не приятелю, работата е малко по...
24.05.2013 23:41
Не приятелю,работата е малко по-друга. Тринайстото израилево племе не е Българско,както и днешните англичани не са американци,а точно обратното: част от пра-евреите са били Българско племе от Кавказ,и за да не бъда голословен,веднага назовавам името на това племе: то се е наричало Ибери! Това го установява "Анализът",и мисля че дори генетиката не е в състояние да докаже противното! Понеже Евреи= Евери (Ивери,Ибери),сиреч: Иберите са живели много векове преди първите евреи да се появят на земята,и са техни несъмнени прадеди. А кои всъщност са Иберите,това остави на моите постинги,в които ще го публикувам някой ден,за да стане ясно и на децата,че има далеч,далеч по-стари народи на евреите,които,макар и доста древни,не са много по-стар народ от гърците. Докато споменатите от теб Готони не са нищо друго освен потомци на старите Хедони (сиреч: на Тракийските Едони или Гетони),а древните Бургунди са несъмнено Бургинци или Булгинци,дошли в земите на западна Европа от Кавказ,където са живели под името Вуругунди. Марсигни и Маркомани не са нищо друго освен Марсични и Марсо-мажи,т.е. потомци (поклонници) на Българския бог на войната,наричан още Марес (Марс,Арес) и Мариз ( в наши стари диалекти това означава "бой,побой"). Квадите са Чади или Чуди (късни потомци на племената Гети и Скити). Лугиите са някогашни Лугье (Люде,наричани от гърците Лиди [Лидийци]),а Вандилиите не са нищо друго освен Вундарии (хората на Вунд,наричани още Вундари,Вандари и Вандали). И лелеяният от всички скандинавци езически рай не е нищо друго освен древната Балхара,наричана от тях Балхала! Прав ли съм или греша? Понеже всяко име крие в себе си тайната на своя произход подобно човешките гени,тя не може да бъде укрита задълго! Затова не робувай на казионната хазаро-комунистическа "наука",а повярвай в Истината!
цитирай
3. nbrakalova - Не ми остава друго, освен в потвъ...
24.05.2013 23:47
Не ми остава друго, освен в потвърждение на мотива на germantiger – такъв, какъвто съм го разбрала, – да припомня мисълта на Ричард Вейтли: "Едно е да желаем истината да бъде на наша страна, а друго е искреното желание да бъдем на страната на истината"…
цитирай
4. lidislidis - Само луд и невеж българин може да твърди, че скандинавците имат български произход!!
25.05.2013 00:11
Айде стига сте се орезилвали сами с налудничавост и фантазии на луди! Седнали да определят потеклото на скандинавците!!! Смешно и нелепо! Велики учени, нема що!!! Те скандинавците не си знаят сигурно произхода, а чакат някои въшкари да се очесат у тях! Плачевно жалки са всички, които твърдят, че скандинавците са траки и са прости, та сега велик учен невеж и побърканяк бълхарски, ще ги светне от къде са с лъжи и догадки!!!
Стига сте се излагали!!!
цитирай
5. podvodni - Подводни
25.05.2013 00:41
Хахаха, тигре, още ли вярваш на дядо Коледа и официалната нАука!
Само да вметна, че религията има един първоисточник. Става въпрос за пантеона на северните божества, които по наакаква си случайностимат невероятна прилика с римски, гръчки, шумерски, тракийски и пр. Вземам пример с нашумялата Фрейа която някакси по функция много напомня Изида, Ищар, Йехова и так далее. И понеже микрокосмисът (людете) е пълно но умалено копие на макрокосмосът ( боговете) следва да се пнпарви не толкова приятният извод, че всички люде имат един пра-родител. Сиреч имат един корен. То така си и го пише в Библия-та!
Но целта ми е не, да ти противореча а да те пообъркам, и то доста.
Та начи, по билейско му имаме един корен? Да, ама не! Преди да дойде мадам Бог библейска на земята и да създаде Хадама и Ейуа ( оная същата от филма "Аватар") е провела редица оперативно-тактически действия с използването на небесни стрели (Махабхарата, съвременно му казваме ОМП) и се пръкнали пустините. това станало нейде преди някакви си 15 илядо годин.
Опааа, начи, много преди 15 000 години е имало некви субекти на планетката които били доста напред в матриала от къмто технологиите.
Според некои били Атланти, сопред други - Лемурийци, а пък според северните народи и зАбележи - рашките ( мамка им комунистическа), били Хиперборейте.
Та как мислиш, дали в некое блато или хралупа на дъбово дръво не е останал некой документ по въпроса?
Ама да биде официален - с подпис, печат и входящ номер!
цитирай
6. germantiger - ...
25.05.2013 00:46
И аз това "казвам" подмолни ;)

Не е тракийска и не е българска, разбира се, че е протоевропейска или индо-европейска, но със специфика германо-скандинавска.

То за това е борбЪтЪ - да я направят тракийска или да намерят тракийската "диря" в нея - лошо няма да са истинни, предлагат си хората аргументите в други постинги, а аз в моя.

"То" и германския шлем от войната е каска като руската, но все пак мъничкооо по-различни са, нали вдяваш ;) Шлема и каската с еднакви функции, но различни също според страната и производството, та така и боговете и богинчетата.

А ти "гледам" и чета - изоставил си цинизма и простотията тази нощ - изморен ли си или помъдрял?!
цитирай
7. germantiger - ...
25.05.2013 00:52
bgwest написа:
Здравей,Тигре!
Поздрави!!!
Хубава тема си отворил!


Благодаря за отзива, макар да звуча антитракийски и антибългарски в някои изречения - не е добре това, но в бъдеще ще се реванширам с някой постинг за Спартак примерно - заслужава го великия трак абсолютно!
цитирай
8. germantiger - ...
25.05.2013 00:56
Щапаров, благодаря за "що-годе" положителния отзив при положение, че аз едва ли не те иронизирам или критикувам тук-таме в постинга, другаде пък съм те споменал позитивно.

Благодаря още веднъж, но за свободните етимологии от теб не мога да се съглася (за лидийците да, но другите едва ли!

Знаеш как съм се шегувал - защо не ти хрумне примерно:

траки > тураки > турки > турци

Мисля на един руснак беше му скудоумно хрумнало - това за мен с траките или българите-бълхарите е просташка идиотщина, профанизъм и обида, но никога не ти идват на ум подобни "етимологии", а винаги тези на ползу роду (на ползу истину обаче едва ли)?!
цитирай
9. germantiger - За lidislidis
25.05.2013 01:02
Аз (и слава на Бог не само аз ;) мисля, че логично е всички да имаме общи прародители преди да се формират племената, след тях народите и векове по-късно нациите.

Какви са предтечите ни - индо-европейци, прото-европейци не се наемам да твърдя категорично!

lidislidis, аз също като теб съм убеден, че скандинавските народи нямат нищо общо в етногенезиса си с балканските.
цитирай
10. lidislidis - Благодаря, ти за този постинг!
25.05.2013 01:48

Напоследък чета из българския нет само неадекватни прости прозрения...незнам на какво се дължи? За всички е ясно, че става дума за българска излагация...и то каква! Ами българите, ако сега съчиняват историята си с измислици премислици, то другите народи борават с научни от векове факти, проверени от генетиката и исторически доказателства с изследвания. Говорим за страни, където науката и техниката са на космическо ниво от нашате българските...нелепо е и е гнусно да се самозалъгват ''великите'' сегашни българи, че с лъжи и невежество ще изпъкнат пред идните си поколения, като праотци на света и на жителите на земята! Това не ги прави велики, а прости и смешни в очите на света, имайки впредвид и сегашните им заслуги към претопяването на българския род, сегашното им място в света. Нелепо и налудничаво е такива измислици, фантазии и лъжи. Хората по света си знаят произхода отдавна. Поздрави!
цитирай
11. germantiger - ...
25.05.2013 01:56
"Отварям" коментарите без рестрикция/оганичения до утре - финала и Байерн!

Искрено се надявам културата да надделее над простотията при коментиращите.

До момента благодаря на всички коментирали с респект!
цитирай
12. mglishev - Човече,
25.05.2013 01:59
и аз дълго време си губих времето с идиоти, а ти, виждам, още го правиш. Приятелска препоръка: радвай се свободно на любимата си (ни) германо-скандинавска култура, без да ти пука за кресливи типове.

Впрочем, може и да са ти интересни тези две новини:
- Harper/Collins издадоха "The Fall of Arthur", епическа поема от около хиляда стиха на Толкин, непубликувана досега (а преди две години бяха издали "The Legend of Sigurd and Gudrun", която сега се превежда у нас);
- сър Кристофър Лий най-сетне пуска на пазара втората част на рокоперата си за Карл Велики: "Omens of Death" (първата беше "The Sword and the Cross").

Тъй че има поводи човек да се радва и без да обръща внимание на глупости.

Поздрави!
цитирай
13. atil - Ами то каквото се вижда на пръв по...
25.05.2013 02:05
Ами то каквото се вижда на пръв поглед, вижда се и на втори, след това остава да се разбере и осмисли. Сега тръгна един сериал по историческия канал в световната мрежа на телевизиите, който се казва именно "Викинги". Първия сезон от 9 серии вече мина. Производство на Исландия, но лично аз му давам оценка отличен (5+)! Един от най-добрите и достоверни игрални филми за историята на северните европейски народи.
Там има много древнобулгарско обаче, от нравите, до жертвоприношенията (в това число на хора) и овесването на жертвите по дърветата. Има общо и с древните саклани(славяни), общото се дължи на общите корени европеидната арийска раса, която не е дошла от Африка или Азия а се е разселвала по тези континенти като е създавала културите им...
Неотдавна без особена изненада открих че скандинавските руни имат много близко ,почти дентично значение с древнобулгарските, наричани още турански и т.н.Приличат си по графика(защото другото,значението им не го знаят) с тях, също и с минойските, старофиникийските и пралатинските,етруските. Приликата е пак от общите корени на европеидната арийска култура. Шаманското духовно учение , което го криеха и го брояха за "окултно" подобно на чародейството и черната магия(а то нещо съвсем друго и коренно различно) е дори не общоевропейско а световно. В същината си то е едно и също от Тихия океан да Скандинавия,Сибир, Сев.Америка и Средна Азия. Само названията на едни и същи неща са на различни езици.
Колкото до траките те кажи речи на никого извън Балканите нищо не са дали и никъде не са ходили.И ако полумитичния Дионисий(или някоя реална личност стояща зад това име) ако е ходил на поклонение някъде, то нито е единствения сред народите , нито пътешествието му е прецедент.
Общото което забелязват между траки, гърци ,римляни са дължи на древната булгаро-арийска култура, на която се базират техните култури. Затова и тук едни и същи неща всеки си ги нарича по своему на своите езици.
Смешно е - всеки се прави на специален и на по-голям днес ..
цитирай
14. atil - Всеки от потомците или почти всеки, ...
25.05.2013 02:31
Всеки от потомците или почти всеки, особенно тези от Балканите и Русия са претъпкани с комплекси - от мания за величие до малоценност!
Тракийските - туранско-иделски - древнобулгарски племена имат общо със скандинавците и славяните. Голяма част от тях дори са били антропологично(физически) сходни с тях.Особено тази преселническа вълна която основала г.Атряч(Троя).
В легендите за Железния баща(Демир Баба) се казва , че той се заселил в Лудогорието като си носел прочутата двуостра брадва(двойна брадва)...
Но с времето се формират регионални култури със свои особености, дори племената и родовете от една народност имат свои особености а какво остава за едни отдалечени и изолирани от растоянията райони.
Освен това на различни места дори представителите на един етнос са почитали на първо място различни един от друг духове...
Когато един дървар почне да се прави на компетентен многознайко и разбирач на корабоплаването например, може да откара кораба в съвсем друга посока, а може и да го потопи. Та и с историята и културата на народите, та дори и с прословутите езикови анализи. Дори на днешен български език има еднакви думи с различно значение. Само едно ударение го определя. А в китайския има множество такива думи и значенето се определя дори не от ударенето а от интонацията.
В момента българската историческа наука е доста проста, също както елита на републиката.А в недалечното минало не беша проста, но беше лъжлива, подла и двулична. Но за нейна чест много по-малко отколкота тази на съседите и на началниците си от Москва.
Но имахме и истински учени, като Д.Овчаров, Хр.Тодоров Бемберски, Бешевлиев, Станчо Ваклинов още десетки по-известни и по-неизвестни, но от тяхното лоно.
Масовия потребител и неговите корифеи дотолкова са деградирали и оскотели , та не припознават и не приемат дори собствената си история и миналото на предците си, запазено за поколенията от самите тях...?!
Този факт е повече от красноречив за трагичното състояние в което се намира днес българина.
цитирай
15. leonleonovpom - Радвам се на интереса, който тут...
25.05.2013 07:22
Радвам се на интереса, който тутакси предизвика материалът
Понеже бях споменат, чувствам се длъжен да направя коментар
Търся корените на българския народ. Ако се приеме , че той е стволът на дървото, то най-мощният му корен са траките.
Смешно е да се твърди, че нямат участие, че Херодот не е прав- кой изобщо от античните автори тогава е прав, че са избити , така че в Добруджа например един не е оцелял и т. н.
Върл противник съм на чистотата на съвременните нации. И ще се мотивирам.Ами как са омесени кралските династии. Може ли някой от тях да твърди, че е чист англичанин, белгиец, испанец, грък, руснак и т.н., да не изреждам всичките и дори тези, които са в античността. Това е по върховете, но се възпроизвежда на всички нива по.долу в по-голяма или по-малка степен. Ето дори и в рода по майчина линия. Две от прабабите ми са гъркини, едната от Атина, Другата спасена от бягащи при едно от кланетата в днешна Северна Гърция, за да не я сполети съдбата на закланите вече Тях няма как да познавам, но познавам много от хората, който са получили живот от тази връзка-те са българи Такава беше майка ми такъв бе и дядо ми, така са възпитавани в семейството. В това възпитание са участвали и прабабите, защото са уважавани в рода. Човек трябва да е такъв, какъвто се чувства .
Една жена, родена и живяла в Украйна ме озадачи с приказката" Ние българите" Поразпитах я.Отговори ми ,че наистина се чувства българка-тук се е оженила, българи са мъжът й и децата, тя как да бъде някаква друга?
Ами генеалогията на българските царе и ромейски василевси. За последните особено се чудя на Анонимус и Цезар защо не са я разнищили. Вярно, много е преплетено, но има работа, има рационално зърно.
Така е, всичко в генеалогията на съвременните народи е преплетено като Гордиев възел. Може би решението отново трябва да е силово и то изглежда на такова
Иначе, както винаги Германтигър акуратно, в типичен стил, подредено, илюстровано е изложил тезата си, за което заслужава поздрав!
цитирай
16. syrmaepon - Поздрави за поста!
25.05.2013 08:27
Поздрави за поста!
цитирай
17. voulgaros - БРАВО ГЕРМАН ТИГЕР. . . . . ИСКАМ В...
25.05.2013 08:33
БРАВО ГЕРМАН ТИГЕР.....ИСКАМ ВУЛГАРИТЕ ДА СИ НАБИЯТ ТОЗИ ПОСТ....И ТОВА В МРЪСНАТА ЦИГАНСКА БОЛНА КРАДЛИВА МАНГАЛСКА ТЮРКО-СЛАВЯНСКА ГЛАВА..ЧЕ СА ОТПАДЪК..ЧЕ СА УРОДИ..ЧЕ ТРЯБВА ДА ИЗЧЕЗНАТ ОТ ПЛАНЕТАТА.
ЗАЕДНО ЩЕ УНИЩОЖИМ ВУЛГАРИТЕ.

ГЪРЦИЯ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ДО ДУНАВ...И ЩЕ БЪДЕ !!
цитирай
18. pvdaskalov - Germantiger,
25.05.2013 08:35
работейки по темата, попадал ли си случайно на:
1. Изследвания на наши блогъри по въпроса за глобалното трако-българско влияние, преведени на чужди езици, и има ли рецензии от световноизвестни изследователи? Не ги наричам учени, тъй като явно тази дума е мръсна за някои от блогърите.
2. Има ли публикации на чуждоезични изследователи, стигнали до тези глобални изводи, които ти критикуваш?
3. Какви интердисциплинарни изследвания са направени, за да се търси глобалното трако-българско физическо и културно влияние? И по-специално, има ли ДНК-анализи и какво показват те?
Аз не те изпитвам, а предполагам, че не си срещал, което означава, че възможността да бъде доказана каузата на споменатите от теб блогъри, на които опонираш, клони към нула.
Споделям също, че за нищо на света не бих защитавал мъртвородени хипотези. А колкото до теб - бъди сигурен: заслепените не би могъл да върнеш в руслото на традиционната наука. Просто си губиш времето. За симптомите на заболяването няма лек.
Поздрави!
цитирай
19. kordon - от kordon до germantiger
25.05.2013 09:24
Благодаря ти за този постинг! С удоволствие ще си позволя да го запазя в моя архив, защото го намирам достоен за нашата кауза и за каузата на истината.
цитирай
20. freeoldmen - до voulgaros
25.05.2013 09:44
Да не сте мазохист? Нали сте наясно, че колкото хора прочетат коментара ви, толкова ще ви напсуват. Май ви харесва...
цитирай
21. leonleonovpom - На вниманието на Даскалов
25.05.2013 10:04
Извинявай Даскалов, не че съм против написаното от тебе в коментара, но то има един нюанс ,който не ми се нрави много. Защото се поставя ударение върху външно одобрение. Следователно чужди учени могат да допущат грешки и да се приемат твърденията им, защото са външен, важен фактор, но българи задължително и то за тяхната история ,трябва да съгласуват написаното с тях. Т. Е. да получат височайшо одобрение и едва тогава и някакво мижаво признание. Такава постановка подхранва нихилизъм.
Аз имам публикации в чужбина, но повече ценя цитирането ми от чужди автори за публикации в наши списания. Уважавам и признавам чуждите постижения, но съм против сляпото чуждопоклонничество. Защото нашата история е изопачена от външни фактори -Написаното в по-голямата си част е унищожено и подменено с удобно за някои. Да оставим настрана и свободните съчинения-и едното , и другото са факт неоспорим
Поздрави!
цитирай
22. pvdaskalov - Leonleonovpom,
25.05.2013 10:33
Извинявай, братко, че тръгвам за Пловдив и нямам възможност в следващите два-три дни да ти отговоря. Ще го сторя това, но като лично съобщение, за да си кажем някои истини право в очите, а не да наливаме масло в огъня. А ако ти решиш да публикуваш моя отговор, имаш право. Стига да прецениш, че е компетентен, тъй като аз съм много тесен специалист и не работя със замаха на нашите блогъри, които Германският тигър критикува.
Бъдете всички здрави и не се ядосвайте... Виждате, че почти няма теория, която да е вечна. Е, има няколко, но те са от физико-химическо естество...
цитирай
23. merlin68 - Тигър,
25.05.2013 10:33
ще излизам и не прочетох до края, но като се върна разбира се ще дочета внимателно. През това време един бърз въпрос свързан със самото начоло на постинга ти.
Кой твърди, че германците и скандинавците са траки? Аз не знам някой от наричаните от теб автохтонисти да твърди подобно нещо. Всъщност немският професор Волфрам, има подобна теза, че тракийските гети през V век на територията на днешна България се осъзнали като германци.
Близко до ума е, че влиянието което траките в древността се оказвали върху развитието на много народи (включително индийци и ирландци), не прави днешните индийци, ирландци, датчани.... траки. Но ти продължаваш да спекулираш на тази тема, въпреки че това ти е пределно ясно. За подобно влияние в миналото има много свидетелства и те са споменати за всеки конкретен случай по който съм писал аз (както и останалите автохтонисти).
Относно това, че траки, скити и славяни са общите названия на близко езични и родствени помежду си народи има безкрайно много доказателства. Част от тях съм представил в последните си три постинга. Конкретни аргументи против моите там липсват както от твоя страна, така и от страна на когото и да било.
Безспорен факт също е, че след разпада на хунският съюз и "появата" на славяните през VІ век, земите които те обитават съвпадат със северните и западни граници на атиловата империя. Това включва голяма част от днешна Източна Германия, цялото балтийско крайбрежие до Дания, както и островите.
Безспорно тези славяни повлияват в огромна степен скандинавските племена, защото първите известни мореплаватели занимаващи се с морски грабежи и набези са именно варгите славяни (варягите) от балтийското крайбрежие. Тези са първообраза на норманските викинги. Но по тази тема ще пиша може би по-късно:) С факти! И разбира се тигър, влиянието което оказват постатиловите скити, наречени славяни върху скандинавците НЕ ОЗНАЧАВА, ЧЕ СКАНДИНАВЦИТЕ ДНЕС СА СЛАВЯНИ. ТОВА ПОДЧЕРТАНО!
цитирай
24. atil - За да спасиш овцете, трябва да хв...
25.05.2013 10:36
За да спасиш овцете , трябва да хванеш вълка. А вълците ги хващат само вълци. Когато вълците в България почнат да вземат решения, мръсната сган, псевдобългарска, гръцка или каквато и да е ще бъде насметена на сметището.
Херодот е писал, че там откъдето дошли траките, на север от Дунава, трябва да пътуваш 30 дни все през земите на техните племена. Тези племена са се наричали т.е. самонаричали - булгари, иделци, сармати, неври, туранци(тураки на Балканите) като етническа и културна общност. А племената им били множество и с най-различни имена.
От древни времена в Източна Европа управлявали петте династии основани от синовете на първия полумитичен древнобулгарски цар Иджик-Боян. Те носели имената на основателите си (Според преданието,по река Кама злите духове докарали в Идел красавицата Чулман..Заради която се скарали петимата братя - Буртас, Булгар,Алан,Чермиш-Сармат и Бесер!
Същите които поставили началото на петте царски династии наричани Биш калпак(Петте венеца), векове наред враждуващи помежду си. Тези междуособици са една от причините за разселенията на големи групи древни българи в различни точки на земното кълбо.)
А След втори век властта преминала към Първата хунска династия основана от Агарджа Дуло, който се оженил за сестрата на идел-булгарския цар, когото убил в личен двубой. Нещата били нагласени от старата идел-булгарска аристокрация с участието на сестрата на царя.
Затова по-късно след като тези земи и народи били наричани с разни имена според управляващата династия там, към 4-ти век започнали да ги наричат - и хунски. Естествено по-късно хуните също мистично се изпарили и изчезнали а останали някакви "други" там...
А нещата от 9-ти век нататък са се случили така:
През 922 г. от Багдад към г.Болгар тръгнало дългоочакваното халифско посолство. В огромния посолски керван се наброявали 5 хил.човека, 3 хил.коня(без да се броят камилите).Секретар на това посолство бил крупния багдатски аристократ Ахмед ибн Фадлан.
Интересното е че подобно на случая с покръстването у нас и там недоволните боляри организирали заговор против царя. Уговорили средния син на Алмъша - Микаил Ялкау да им стане водач и претендент за трона. Простолюдието подкрепяло заговорниците тъй като Алмъш усилил феодалната експлоатация. Освен това се въвеждали закони, които унижавали немюсюлманите. Особенно закона по който езичника трябвало да сваля шапка пред мюсюлманина... Макар че при булгарите публичното сваляне на шапката на мъжа се считало за невероятен позор, и др.
Само че Ялкау не проявил решителност и заговорниците останали без водача си не предприели активни действия. Посолството пристигнало благополучно в г.Болгар. След това царя привлякъл на своя страна най-силната групировка на бунтовниците като предложил дъщеря си за жена на Кермек Аскал и той с войската си минал на негова страна. Ахмед ибн Фадлан предложил сурово наказание за бунтовниците, един от синовете на царя го подкрепил. Но хуманният и далновиден дипломат и политик Микаил Бащу използвал силата на авторитета си и убедил царя да им даде амнистия.
Алмъш имал и други съображения - не искал разкол и врагове, но му трябвали воини за бъдещата война срещу Хазарската орда.
За участие във войната от Яна Галидж(Новгород) в гр.Болгар пристигнал и флота на Салахби(Вещий Олег).

През зимата на 922г.Той бил изгонен от Киев от сина на Лачина - Угар. Тогава Алмъш му дал поста наместник в Яна Галидж.
А Угар(в руските летописи го нарекли Игор Рюрикович), провъзгласил Киевския бейлик за независимо от Булгария, Руско княжество.
Тъй като династията на Урус Айдара, към която се числял и Угар, се наричала "уруска" - "руска" по славянски. Освен това болшинството от киевските булгари се наричали още от хунски времена "урус булгари" с център в Киев.
Така в западните булгарски земи възникнала трета независима държава(след Дунавска България и Унгария), наричана условно Древноруска или Киевска Рус.
С това окончателния дележ на Кубратавата Велика България(или Кара Булгар) приключил.

На нейна територия се появили или се отделили от нея пет нови държави - Волжка България,Хазария,Русия,Унгария и Дунавска България.
цитирай
25. get - - Ако не бе направено това ... на пръв поглед "МЕЖДУ ДРУГОТО" внушение ?? - Бих се включил с коментари !
25.05.2013 11:13
@ "germantiger" :
"Автохтонистите „срещу” мен понякога будят „съмнение” – доколкото ми е известно Спароток/Павел Серафимов е бил барета или каквото той споменава в службите преди 1989г., Гет – милиционер и после полицай криминален, напуснал по свое решение. Демограф – генерал преди години, Мерлин – русофил..."

- Ако тръгнем по тази ПЛОСКОСТ - нещата вероятно ще избият в една ТАКАВА (!)изродена форма ??!

1. http://www.crestock.com/uploads/blog/2008/propagandaposters/us_propaganda-4.jpg
... или тази (?)
2. http://blog.flocabulary.com/wp-content/uploads/2012/03/William_Allen_Rogers_-_Only_the_Navy_Can_Stop_This_WWI_U.S._Navy_recruitment_poster.jpg

- Съответно с контраверсии от опониращата страна - от вида на тези ?

1. http://beck.library.emory.edu/greatwar/postcards/emory:b3k1f/medium/
2. http://summer12-orol-02.wikispaces.com/file/view/German%20WWI%20propaganda.JPG/349246758/240x347/German%20WWI%20propaganda.JPG

- ТИГРЕ - правилно ме разбери - Не са българите (в частност и историческата им наука) - Които ПЪРВИ ЗАПОЧНАХА да пишат Ура-патриотични версии на Историята на Европа - като по този начин се изкарваха ПЪПА(или "лоното"на ЕВРОПЕИЗМА) под имена(вкарващи внушения) от вида: Индо-ГЕРМАНЦИ или ГЕРМАНО-АРИЙцИ ... в учебниците и теориите на германската и англо-САКСОнската историческа школа - ТАКИВА ПРИМЕРИ са не стотици а хиляди на брой !!

- В интерес на научната коректност и в подкрепа на обективната истина - следва да се каже, че първи скандинаво-германците измислиха ТЕОРИЯТА за ГЕРМАНСКИТЕ НАРОДИ, като наследници на Атлантите ... и "германският език"(култура) като протооснова на европейската такава !

- Знаеш, че моята теза е за ИСТОРИЧЕСКА КОРЕКТНОСТ ! - тоест НЕ БИВА, за такива ранни (ПРЕД)исторични времена да се извежда етносност ... и тази същата да се свързва с много по-късно създадените (през капитализма, постнаполеоновите ?) НАЦИОНАЛНИ държави ?!

- Знаеш и становището ми относно ГОТИ-ГЕТИ, при които може да се приеме ТЕЗАТА(ми) за преход м/у вероятните протоГЕРМАНЦИ и протоСЛАВЯНИ - Това поради обстоятелството, че нямаме достатъчно данни(!) - за да бъдем безапелационни, като един МГлишев например ... с претенции за историк-специалист - а на практика, пример за "казионен-доктринер" и национал-нихилист ?!
цитирай
26. podvodni - Подводни
25.05.2013 12:58
germantiger написа:
И аз това "лазвам" ...


Пак не позна! Разбираемо е, с оглед на опората която търсиш ,съвсем прледнамерено, в официалната нАука.
Всъщност няма да оспорвам тезите на "древните" автори които полваш с тези на други "древни" автори, защото те са толкоз древни колкото е древен първият полет на братя Райт.
преди време, некви руски учЕни - математици (мамка им комунистическа) взели че напраили едно странно откритие - Историята не е таква каквато ни се представя. Даже и по-лошо, тя е доказано манипулирана и фалшифицирана. Сиреч, между 17-ти и 20-ти век, някой сериозно е изготвил бая "достоверни документи" описващи действия и събития станали преди 11-век на основата на действия и събития станали след 12-ти век. Което ми възроди един спомен, че доста отдавна, някъде, по някакъв повод бях написал, че "древната история" и всички "древни автори" са се пръкнали през последните 300 години.
То и Кремо и Кениън са на същото мнение, но пък кой ли ги бръсне за слива? Нали не са Стаборн, Херодот или Омир! А да не говорим за Сичин и Морнинг Скай. Те просот са анатема за оцифиалната нАука!
Ама да оставим тези незначителни и неудобни подробности на страна и да споменем един интересен факт.
Та начи, нашата цивилизация (бялата демек) се назовава Индо-европска. Тоест, европска ама произлезла в Индия. Хехехехе, че кой ли е бил направил във верме оно коло Индията неква циливилизация (държавица)? Да де, ама индо-европска също означава, че некой дошъл в Индията от Европата да направи там държава.
Получава се некво странно цикло - Европа-Индия-Европа. Хиихихи, ти да видиш макро и микрокосмос. Квот горе -тва и долу. И зАбележи, в тази основа на циклото не са били скандинауците, щото просто не са съществували тогиз.

Чекай, че се сетих нещо друго да те потам!
Абе ти, що отказа национален ефир? Да се не уплаши? Нали си нещо баш юнак, алфа мен, делта форс и саблезъб тайгар? Май не ще да е било страх!
Опаа, сетих се!
Чакаш покана от CNN или ОРТ за международна изява!
цитирай
27. leonleonovpom - Точно така Гет, историята е такава ...
25.05.2013 13:14
Точно така Гет, историята е такава наука,както един колега сполучливо беше изкоментирал,че за около 80 години едно поколение се ликвидира физически и на тази база тя позволава няколко ,включително и дирижирани истини.
КАКТО И ДАСКАЛОВ, КОЙТО МНОГО УВАЖАВАМ БЕШЕ ДОПЪЛНИЛ, ЧЕ ТОВА Е ВАЛИДНО И ЗА ДРУГИТЕ НАУКИ. Така е, но в по-малка степен. В химията например, промениш незначително дозировката и нещата тръгват в друга посока. Та и в историята, трябва да се внимава с дозировката. Иначе неудобствата идват от това, че примерно няма живи свидетели на описаните, имам предвид реални събития и няма как те да се възстановят, за да се провери истината, както става в точните науки
Има истини налагани и силово, за угода някому.Лошо е ако тази истина е плод на учени, подвластни на закона на случая и на национал нихилизма.Тогава делото им попада изцяло в графа националпредателство. Говоря принципно, нямам предвид конкретно някой
цитирай
28. seasonofthewitch - Гладиаторе, защо постингът ти не е ...
25.05.2013 16:40
Гладиаторе,защо постингът ти не е на първа?!
Другият път приеми поканата на Слави,трябва да те чуят повече хора и дано си разчупят малко мисленето:)))))).
Поздрави.
цитирай
29. germantiger - ...
25.05.2013 20:44
23. merlin68 - Тигър,
10:33
ще излизам и не прочетох до края, но като се върна разбира се ще дочета внимателно. През това време един бърз въпрос свързан със самото начоло на постинга ти.
Кой твърди, че германците и скандинавците са траки? Аз не знам някой от наричаните от теб автохтонисти да твърди подобно нещо. Всъщност немският професор Волфрам, има подобна теза, че тракийските гети през V век на територията на днешна България се осъзнали като германци.
Близко до ума е, че влиянието което траките в древността се оказвали върху развитието на много народи (включително индийци и ирландци), не прави днешните индийци, ирландци, датчани.... траки. Но ти продължаваш да спекулираш на тази тема, въпреки че това ти е пределно ясно. За подобно влияние в миналото има много свидетелства и те са споменати за всеки конкретен случай по който съм писал аз (както и останалите автохтонисти).
Относно това, че траки, скити и славяни са общите названия на близко езични и родствени помежду си народи има безкрайно много доказателства. Част от тях съм представил в последните си три постинга. Конкретни аргументи против моите там липсват както от твоя страна, така и от страна на когото и да било.
Безспорен факт също е, че след разпада на хунският съюз и "появата" на славяните през VІ век, земите които те обитават съвпадат със северните и западни граници на атиловата империя. Това включва голяма част от днешна Източна Германия, цялото балтийско крайбрежие до Дания, както и островите.
Безспорно тези славяни повлияват в огромна степен скандинавските племена, защото първите известни мореплаватели занимаващи се с морски грабежи и набези са именно варгите славяни (варягите) от балтийското крайбрежие. Тези са първообраза на норманските викинги. Но по тази тема ще пиша може би по-късно:) С факти! И разбира се тигър, влиянието което оказват постатиловите скити, наречени славяни върху скандинавците НЕ ОЗНАЧАВА, ЧЕ СКАНДИНАВЦИТЕ ДНЕС СА СЛАВЯНИ. ТОВА ПОДЧЕРТАНО!

...

Поздравления Мерлин!

ЗА ПЪРВИ ПЪТ ТИ ТУК В ТОЗИ КОМЕНТАР ПРАВИШ ЯСНАТА И КАТЕГОРИЧНА РАЗЛИКА, НАЙ-СЕТНЕ СЛЕД ПОЧТИ ДВЕ ГОДИНИ ЧЕТЕНЕ НА НАЙ-РАЗЛИЧНИ "НАМЕЦИ", ПОДСКАЗКИ И ПОСТИНГИ (не лично от теб, но и от теб преди година).

Никой автохтонист до момента НИКОГА НЕ БЕ НАПРАВИЛ ЗАБЕЛЕЖКА НА САМОЗАБРАВИЛИТЕ СЕ И ИЗВРАЩАВАЩИ ИСТОРИЯТА НЕГОВИ ФЕНОВЕ!

Не аз Мерлин, а вие спекулирате и не сте един и двама!

Спекулацията да оставяте у другите впечатления, да не ги коригирате и никога да не лсагате мяра на фразьорствояо, фантазьорството, шовинизма и кражбата на история от българи в блог.бг

...

СЪБРАЛ 64 СТР. НА WINWORD КОМЕНТАРИ И ЛУДОСТИ НА ВЕЛИКОТРАКИ СПОРЕД КОИТО ТЕЗИ И ТЕЗИ НАРОДИ СА ТРАКИ - събрал съм всичко това и един ден ще го постна - гавра с история от десетки блогъри.

От друга страна мерлин, не само аз, а и много други четящи история в блог.бг имат същите впечатления като мен - за мисли се, нима това е случайно?!

...

Помня и друго - може би преди година ти писа за варягите като славяни - аз започнах да ти копирам инфо от книга, но ти изтри последния ми коменар и ме заплаши, че няма да позволиш да поствам свое инфо -цяла книга (може би с право, защото мога да направя това в моя блог, не под твой постинг).

Иначе казано Мерлин - бих ти върнал "жеста" и не бих позволил да превръщаш моя блог в сцена за твое инфо (както ти бол пъти си правил първи тази забележка срещу мен).

Що иде реч за варягите - според науката те не са руснаци, а скандинавци и ти отлично знаеш това. Тази теория има повече аргументи, повече доказателства и повече мастити учени от съществуваща друга - РУСКА, която ти поддържаше и поддтържаш в блога си.

Мога да направя постинг за скандинавските варяги дали началото на руски княжества и литератуирата за това надвишава в пъти защитаващата твоята теза. Няма проблем да стигнем и до такъв постинг след време, обещал съм и на Гет.

...

"Та вкратце":

за скандинавските варяги има повече извори и повече маса литература

за "славянските варяги" литературата и изворите са минимални пред другите (без това да е мерило за истинност, разбира се)

ти не ми позволи под твой постинги преди година да поставя инфо от книга и ме заплаши вкл. изтри коментар с информация

казваш, че аз спекулирам...

всъщност спекулирате вие и това се вижда от добрите отзиви на други българи под мои постинги (вкл. за готите) на които им е писнало от траки навсякъде (на Марс и Луната дали?)

добре знаеш, че тракийската истерия е обхванала сайтове, форуми и блога тук, когато Спароток който уважавам, пишеше

за мен това не е случайно, вашето не е случайно и аз се питам - да съзирам руската политика и "ръка" на белокаменна Москова (не само аз мисля за такава)

И за финал - въпрос който сам трябва да си зададеш славянино - русофил:

КАКВИ СА ТЕЗИ СЛАВЯНИ, ЩО ЗА ОКЕАН Е ТОВА, КОЙТО ПОГЛЪЩА И ПРАВИ СЛАВЯНИ СКИТИ, САРМАТИ, АЛАНИ, ГОТИ, ГЕТИ, ХУНИ, УГРО-ФИНИ... префразирам думите на познат от вибокс7

ТЕЗИ СЛАВЯНИ СА ИЗВЪНЗЕМНИ ПРЕТОПИТЕЛИ, ДРАГИ ;)

АКО ПЪК ВСИЧКИ ИЗБРОЕНИ ОТ МЕН СА ЕДНОРОДНИ НАРОДИ И ВСЪЩНОСТ СЛАВЯНИ... ти действително здрав смисъл, разсъдък, логика и доблест да го заявиш имаш ли?
цитирай
30. sekirata - Не е по моята част, но...
25.05.2013 20:45
се радвам че разбуни духовете...така!
Поздрави,че си отказал срещата със Слави Трифонов!
цитирай
31. veilet - Много, много труд си положил- ап...
25.05.2013 21:04
Много, много труд си положил- аплодисменти!!! Като пълен лаик в руслото на историята бих коментирала постинга съвсем повърхностно, изразявайки неодобрението, че сегашните немски мъже са мързеливи в по-голямата си част към външния си вид и предпочитат да ходят небрежно неизбръснати. И тъй като днес цяла Германия диша "футбол" ще дам пример с няколко немски футболни треньора като потвърждение на думите ми: Юрген Клопп, Лотар Матеус, Михаел Скиббе и, и, и....Задавам си въпроса защо мъжете даже в миналото са полагали старания в тази насока, а в ерата на съвременни развити технологии- не. Поздрави още веднъж за постинга!!!:)))


цитирай
32. nikikm - Поздравления!
25.05.2013 21:37
Поздравления ..за труда ти Тигре!
Всъщност ти винаги си бил обстоятелствен и доказателствен!Но просто не приемаш някои неща.
Това,което винаги ме учудва в теб е защо с такава стръв и постоянство се опитваш да защитиш една кауза,в което няма лошо,но го правиш за сметка на друга! С противопоставяне,с чиито тухлички не ще да съградиш много.
Аз все се чудя на Де Гол,който казва,че България е люлката на европейската цивилизация!Нещо ще да е знаел,нали не е случаен човек,ама мже би даскалите му са били калпави или недай Боже българи,знае ли човек?Ами Митеран и той калпав:той пък да се изцепи,че българите са в основата на световната цивилизация!Абе..Ами Норман Дейвис,кой знае нашите автохтонисти какви пари са му дали,че да говори за българите,като за най-стария наарод на балканите и че когато България е била държава,Европа е ходела права под масата!Не са занимавай с него,къв професор е той,че..Явно не е чел колкото теб и другите германосканди!Аз да попитам,нали не съм историк,12-13 в.какви държави има в Европа?
Ами оня арменец ли къв беше, бизатеец Леонид Хала-хала-кондил ли таквоз нещо беше,дето вика „българете най-стария народ на земята!” то бива бива,ама,чак пък..
С_ега да поспра ,че има наш колко такива глупави изказвания на Фехер,на Лихачов,Фасмер,Прокопий,Кенет Гарет,Лихачов и той са цепи,като Дьо Гол, как да продължавам,да не ме разбереш грешно че са изфърлям,ама то и Рънсиман май беше казал ,че България е не държава,а Империя,пък и други казуват,че винаги е била Империя! Ама те са прости,да не им обръщаме внимание!
Сега друго,аз с него щях да започна,ама нъл съм си малко гламав...Абе уводът ти си е длъшек,ще го преглътнем,ама какво общо с темата,кой какъв е бил ипр..Сега аз се гордея с познанството си със Гет,Спароток,Щапаров и т.н. Пък ти виж кой те подкрепя,Боже,Боже...Че тоз дет са пише за грък и не знае да каже В и С ,таквиз като него разправяха сами,че сме най-старият народ на Балканите,но нямаме една хартийка да го докажем! Айде ти си помисли за да не навлизам в обстоятелствени подробности,че отнема много време.В момента,ако говорим истински,ти си в положение да защитаваш статуквото!За това ти ръкопляскат,работиш за тях,за световната лъжа!А,другото ,истината трудно пробива,вика,бори се и крещи..ту помниш ли го от Маркса?Но ще избие.Вярно,че нефел човек трудно ще повярва на някои неща впредвид мащабната пропаганда,която дави!А знам един бивш воене,офицер,днес рови в кофите,а е бил меко казано НЕЩО!Това никой няма да го повярва,защото ДОТАМ НИ ДОКАРАХА! УМИШЛЕНО! Но ние не щем чуждо,хиляди пъти сме го казвали,ИСКАМЕ НАШЕТО И НЯМА ДА ОТСТЪПИМ!
С най-голямо уважение,понеже ме убеждават,че не си от купените,разбери горното! И пак провери,кои са ти съюзниците,това е показателно за това от коя страна на барикадата си!В момента германите са същите роби,като нас,смачкани и без самочувствие,а врагът е ообщ!Много здраве от мен Никито!
цитирай
33. nikikm - Пак съм аз!
25.05.2013 21:55
Просто ми попадна и не мога да се стърпя!
"Сегашния генетичен пул на 97% от българите по хаплогрупи
Автор: fascindoo

~1400 теста 2008-2011:

1. Хаплогрупи I, J и E (балкански хаплогрупи) - около 67 % от съвременните българи, сл. потомци на старото балканско население – траките, наричани гети, и предтракийското население, наричани пелагси;

2. Хаплогрупи R1а, R1b, G, H и L (азиатски хаплогрупи) - не надхвърля 30% от съвременните българи.


/Обобщения по Bulgarian DNA Project



ЗА ПЛЕВЕН ОНЛАЙН ПОРТАЛ:

д-р инж. Никола Тодоров, доцент
цитирай
34. dolsineq - Тигре, защо така хаотично разгл...
25.05.2013 22:19
Тигре, защо така хаотично разглеждаш темата, всъщност не една, а много. Подреди си мислите, боравиш с много информация, но изморително е да се връща човек или по–скоро да ти гони човек мислите...:)
цитирай
35. merlin68 - Тигър,
25.05.2013 22:54
съжалявам, че ще бъда може би болезнено за някои откровен. Никога не съм спекулирал, че всичко живо дето щъка от Индия до Ирландия е все траки. Никога нищо подобно не съм писал, постингите ми са пределно ясни и ако някой остава с такива впечатления, то той е завършен идиот. Понеже съм чел и почти всичко написано от Спароток, тук в блога, то той също е достатъчно ясен. И още нещо за това, как някои били останали с някакви погрешни впечатления. Освен теб, Глишев, летописеца и познавачката на финландските викинги:))) не знам друг да е оставал с подобни впечатления. Аз честно казано не мисля, че ти си идиот, кажи ми обаче защо тогава се правиш на такъв? И пишеш, че за пръв път ясно съм разграничавал нещата - не е вярно специално на теб поне 5-6 пъти съм ти ги повтарял тези неща които съм писал и тук в горния коментар.
Що се отнася до това, че аз съм си правил тук реклама, а на теб не съм ти давал при мен подобна възможност - също невярно. Можеш сам да погледнеш последния си коментар в моят постинг където си копнал и линк към този си пост, нещо което аз тук не правя.
Относно това, че варягите са славяни няма никакво съмнение и съм го доказал безапелационно в постингите си за Рюрик. Там се позовавам на германски летописци, а ти не можа да обориш нито дума от написаното. Да не говорим за смешните напъни на Глишев да изкриви из основа руските летописи търсейки там шведите - Рус:)))
Нямам много време, а имам да пиша още много за хуните, но ти ме амбицираш като свърша да довърша и работата си по варягите.
Там германски ми приятелю, не само че няма германска следа в създаването на Рус, а напротив има доста данни сочещи как процеса на държавообразуване е вървял точно в обратната посока:)
цитирай
36. get - - Без коментар ! - във връзка @ 29. germantiger "ВА(Р/Г)Ите" и ... ?
25.05.2013 23:07
germantiger написа:
за скандинавските варяги има повече извори и повече маса литература

за "славянските варяги" литературата и изворите са минимални пред другите (без това да е мерило за истинност, разбира се)

1. http://www.oldenburger-wallmuseum.de/index.php/en/ - Willkommen!
Wir begrüßen Sie herzlich auf der Homepage des Oldenburger Wallmuseums !
2. Стариград (находящ се в съвременни провинция - Шлезвиг Холщайн, част от които е ВАГРИЯ) ! - ВИЖДА СЕ В ГОРЕН ЛЯВ ЪГЪЛ ?!
- съставител: Gustav Droysen (1886) http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f8/Billunger_Mark_1000.PNG?uselang=ru
3. Относно Старград (нем. Oldenburg in Holstein), пише в CHRONIK VON POMMERN ( Adam von Bremen; ??? - 1081 года), който също го упоменава, вече във връзка с приемане на християнството по тези земи ?!
4. Къде се намира този Олденбург/СтАРград - можете да научите от текста и картата Тук: http://en.wikipedia.org/wiki/Oldenburg_in_Holstein
5. Вагрите се явяват част от военно-племенният съюз на Ободритите(славоезични ?), те пък съюзници на Charlemagne (известен и като, Карл Велики ; 742 - 814).

- Въздържам се от коментари, поради ФАКТА ЗА присъщото ПРИ германо-руските историци, да "погерманчват" или "пославянчват", ПОМЕРАНо-пруско-полабските народи ?! - казвам това, без претенции от моя страна, да ги "потракийчвам" :))) !
цитирай
37. merlin68 - Тигър,
26.05.2013 00:02
нещо не виждам доказателства за германския произход на готите, виж за това, че те са тракийските гети, доказателства има бол.
Прокопий Кесарийски "Войната с готите" книга І: "Малко по-рано римляните приемат в качеството им на съюзници скирите, аланите и други готски племена".
Нали ти е известно, че аланите са скитско племе населяващо земите между Черно и Каспийско море, каква ще им е родствената връзка с готите:) А тоя автор тигре е знаел добре какво пише, защото е участвал във войната с готите, бил е секретар на византийския пълководец Велизарий (какво хубаво славянско име). Та Велизарий разбива готите и вандалите, които също са от рода на готите, само дето по рано на тия готи им викали сармати и гети:))

"Войната против вандалите": "най-многобройни и могъщи сред готските племена са: готи, вандали, везеготи и гепиди, те по-рано са наричани сармати и меланхлени, а според някои и гети"

Готският историк Йордан в De origine actibusque Getarum (Гетика) съвършено ясно пише, че тракийското племе гети и готите са едно и също нещо.

"Вандалите, живеещи край Меотидското езеро, бяха подгонени от глад и
поеха към страната на германците, които сега се наричат франки, и реката Рейн...”

“Тази година (497 н.е. – бел.авт.) армия, състояща се от готи, беси и
други тракийски народи, бе изпратена от император Анастасий да бъде
на разположение на Ареобинд, син на Дагалайф, който беше губернатор
и префект на Изтока...” - Теофан

"И тези два народа, а именно готите, наричани още склави, и българите,
се заобичаха извънредно много, тъй като и двата народа бяха езичници
и имаха общ език. Скоро българите се почувстваха сигурни от всички
страни, построиха си чифлици и села, и останаха в земята, която
обитават и до днес." - Дуклянския презвитер (presbyter Diocleas)

цитирай
38. merlin68 - продължение за тигър
26.05.2013 00:13
"В заключение, ако внимателният читател не забележи, че готите и
гетите са едно и също, и че при някои победи на гетите те са наричани
понякога скити и понякога кимерийци или тракийци, той (читателят)
никога няма да разбере готската или скитската история." - Йохан Магнус

Австриецът Херберщайн, още през ХVІ век, след като се запознава с руските летописи, изказва следното мнение: "Руснаците са извикали князете си, по скоро от ВАГРИТЕ, или ВАРЯГИТЕ, от колкото да връчат властта на чужденци, различаващи се от тях по вяра, обичаи и език."
Немците и скандинавците наричали ВАГРИ, ВАРЯГИ, всички крайморски славяни. Това е очевидно и основанието на Херберщайн да изкаже тази си мисъл.

Адам Бременски пише: "Славянски народи съществуват много. Сред тях най-многобройни са западните вагри....След това следват ободритите, които сега се наричат ререги, а градът им Магнополис."

Според Саксон Граматик, шайките нападащи Англия се състоят от дани (датчани) и славяни.

"Руяните са жестоко племе, обитаващо в сърцето на морето и фанатично предано на идолопоклонничеството. Те са първи сред всички славянски народи, имат крал и знаменито светилище. Пренебрегвайки напълно ползите от земеделието, те са винаги готови да извършват нападения по море, залагайки своята единствена надежда и всичките си богатства на корабите."

Ето какво пише и историкът Гилфердинг, по повод датските и шведски кръстоносни походи за изтребление на славяните в Балтика:
"Както хората изтърпели в своето време всякакви беди и лишения и закалени в борбата, стават склонни към упорство, така и Балтийските Славяни; едва ли е имало на света народ по-упорит. От всички народи на Европа, те единствени положиха живота си в защита на миналото си, за своят стар езически бит: упорита защита на своето, това е първото свойство на всички тези първи племена Славянски..."
цитирай
39. bgwest - Здравей, Тигре! Поздрави!!!...
26.05.2013 01:45
germantiger написа:
bgwest написа:
Здравей,Тигре!
Поздрави!!!
Хубава тема си отворил!


Благодаря за отзива, макар да звуча антитракийски и антибългарски в някои изречения - не е добре това, но в бъдеще ще се реванширам с някой постинг за Спартак примерно - заслужава го великия трак абсолютно!

Не ми звучиш нито анти български,нито анти тракийски,братле.
Звучиш ми по-скоро,като човек търсещ Истината.
Като мен!!!
Добре,съгласен съм с теб,германите и скандинавците нямат нищо общо с траките,ок....От кьде идват тогава/германите и викингите/.От ледения север ли?
или от Африката прелитайки над Морето от Траки/славяни/.
:)))Твърдиш,че на север нямате нищо общо с Българите...ок...
Може би и вие идвате от звездите/точно както и някои други народи/
:)))Не се заяждам.Съгласен съм с теб.....Само ми обясни тогава,според теб,какъв е произхода на Германи и Викинги.Нека да науча нещо от теб.
П.С.Сведения от новата ера ми звучат малко несериозно....
Успех!!!
цитирай
40. shtaparov - Към въпроса на Мерлин
26.05.2013 14:02
Аз твърдя,че древните Германи са потомци на преселени Траки приятелю,и не поради случайна прищявка или приумица,нито с цел да се лъже и спекулира,а с цел да се каже Истината,базирана на данните от "Анализа" и от древните исторически извори. Както всяко име крие вътре в себе си тайната на своя произход,така и в името "Германи" е скрита тайната за Българския (сиреч Бригийския,Тракийския) произход на онези древни племена,дали името си на днешна Германия. А погребенията в кораби са късно появил се локален обичай,използван само от онези "Барбарски" (Баргарски) племена,които са населили Скандинавия (Сканда-Новая,Нова Скития) след римските нашествия в Централна и Източна Европа. Тяхното оцеляване в общи линии зависело от търговията и добива на кехлибар по бреговете на Сарматско (Балтийско) море,който предопределил начина им на живот близо до морето и съответна промяна на обичаите им. Тези хора не са паднали от Марс- и те са потомци на древните индоевропейци (разбирай: Прото-Българи),които пък са потомци на африканци,които не винаги са живели до морето. Така че не отнемайте и не забравяйте правото на промяна у хората: те са се променяли при всеки удобен или несгоден случай,за да се приспособят към условията на средата.
цитирай
41. shtaparov - "В заключение, ако внимат...
26.05.2013 14:12
merlin68 написа:
"В заключение,ако внимателният читател не забележи,че готите и гетите са едно и също,и че при някои победи на гетите те са наричани
понякога скити и понякога кимерийци или тракийци,той(читателят)никога няма да разбере готската или скитската история."-Йохан Магнус
Австриецът Херберщайн,още през ХVІ век,след като се запознава с руските летописи,изказва следното мнение:"Руснаците са извикали князете си,по скоро от ВАГРИТЕ,или ВАРЯГИТЕ,от колкото да връчат властта на чужденци,различаващи се от тях по вяра,обичаи и език."Немците и скандинавците наричали ВАГРИ,ВАРЯГИ,всички крайморски славяни.Това е очевидно и основанието на Херберщайн да изкаже тази си мисъл.
Адам Бременски пише:"Славянски народи съществуват много.Сред тях най-многобройни са западните вагри...След това следват ободритите,които сега се наричат ререги,а градът им Магнополис.
Според Саксон Граматик,шайките нападащи Англия се състоят от дани (датчани) и славяни.
"Руяните са жестоко племе,обитаващо в сърцето на морето и фанатично предано на идолопоклонничеството.Те са първи сред всички славянски народи,имат крал и знаменито светилище.Пренебрегвайки напълно ползите от земеделието,те са винаги готови да извършват нападения по море,залагайки своята единствена надежда и всичките си богатства на корабите."
Ето какво пише и историкът Гилфердинг,по повод датските и шведски кръстоносни походи за изтребление на славяните в Балтика:
"Както хората изтърпели в своето време всякакви беди и лишения и закалени в борбата,стават склонни към упорство,така и Балтийските Славяни;едва ли е имало на света народ по-упорит.От всички народи на Европа,те единствени положиха живота си в защита на миналото си,за своят стар езически бит:упорита защита на своето,това е първото свойство на всички тези първи племена Славянски..."

Ето още едно потвърждение на моите проучвания: Вагри= Бугри,а Бугри= Бугари,при което първата гласна (Ъ) е можела да премине в У,А,О или Е според диалекта,който ги използва,а Ререги= Лелеги.
цитирай
42. shtaparov - До Германтигер
26.05.2013 15:26
Названието Балхари не се ползва в днешна България,а в някои диалектни области на Русия и Украйна,където пък думата "Бълха" не е позната в този си вид. Такава съпоставка правят предимно комунисти,които общуват прекалено често с руснаци и понякога сами си правят Български "превод" на руските думи,с които всекидневно си служат. Нали по същия начин можем да спекулираме,че "сърби" означава "сърбящи,въшливи" а "чукчи"- чукащи (по главите си разбира се!) :)) Виж за другото съм по-съгласен: Турки= Тураки (Траки),а Индия= Синтия (старото име на Пакистан е Синд,по името на Тракийското племе Синти),което не прави тюрките и индусите Траки а по-скоро означава,че дедите им са били роби на Траките (разбирай: Българите),затова са взели тяхното име така,както са взели много елементи от митологията и езика им! Та нали в Индия е била империята на цар Кардама,а Китай е бил завладян от европейското племе Хуни,затова и днес носи името Хан (Хун)! Колумбийците не са потомци на Колумб но носят неговото име,а американците не са потомци на италианци нито на Кимери (Амери). Венецуела не е населена от венецианци и най-малкото: от Венети (Ванади,Вананди),но това не пречи да носи съответното име и да говори испански език така,както "Византия" се е наричала Римска империя въпреки гръцкия си език и преобладаващото Българско население. Името Белгия не гарантира,че нейните жители са оригинални потомци на древните Белги,а името Франция не гарантира,че жителите й са натурални Франки (Транки,Траки)! И етимологиите не са измислени от мен,а от народа,който никога не се е самонаричал с обидни имена: примитивните (да не казвам просташки) англоезични сравнения на измисленото име "славяни" със "слейв" (слуги) и на "Булгари" с "буламач" и с "вулгарни" са същите като да сравняваме думата Баргари (изопачена от гърците на "Барбари") с "брадясали","невчесани" и "неразбрано говорещи",а думата Башкири- с думата Въшкари (в което обаче има известен здрав смисъл,с оглед написаното за тях от арабските историци).
цитирай
43. germantiger - Отговор към bgwest
26.05.2013 17:39
Нямам достатъчно знание или интерес да се запозная с въпроса въобще за произхода на народите (отделно или в "групи"), както знаем има и разлика между етнос, език, раса - не винаги съвпадат и "комбинациите" може да са различни.

Изследването въобще за произхода на племе, народ, раса трябва да е ИНТЕРДИСЦИПЛИНАРНО.

"МОЯ" (все пак) отговор на твоя въпрос е отговор на науката:

Ако добре помня тя определя ТРИ ВЪЛНИ МИГРАЦИИ В ПРЕДИСТОРИЧНО ВРЕМЕ КЪМ ЕВРОПА

1. Бъдещите романски народи (които тогава разбира се не са били романски или други)

2. Бъдещите формирани като келто-германски народи

3. Балто-славяните последни

Като разбира се, келти и германки не са едно и също, макар да са общност наероди, както балти и славяни също не са еднородни. Примерно за много учени балтите са пио-близо антроплогично до германо-скандинавците нежели до славянските народи. Също така литовците намирам за близки до славяните, но естонците и латвийците до германо-скандите.

НАУКАТА ОПРЕДЕЛЯ КАТО АВТОХТОННИ ЗА ЕВРОПА САМО МОЖЕ БИ БАСКИТЕ, АЛБАНЦИТЕ (ЗА ТЯХ СПОРНО ПОКРАЙ "ИЛИРИЙСКАТА ВЪЗМОЖНА ВРЪЗКА") ИОГРАНИЧЕНА ГРУПА НАСЕЛЕНИЕ В ДН. НОРМАНДИЯ (без да има общо с норманите - които са те десетки векове по-късно знаем).

Иначе казано, сопоред науката всички сме дошляци в Европа - СЪЩО И ТРАКИТЕ АКО ДОБРЕ ПОМНЯ ВЪВ ВТОРОТО ХИЛЯДОЛЕТИЕ ПРЕДИ НОВАТА ЕРА (извини ме ако греша "ситуирането"/датирането, НО ТРАКИТЕ СЪЩО ИДВАТ НА БАЛКАНИТЕ И ЗАВАРВАТ НАСЕЛЕНИЕ, както спорно е дали въобще пеласгите са траки, макар за блогърите те обезателно да са траки).

Романските народи идват преди други, германските след тях и последни в Европа мигрират славянските - това е научното мислене със своя обосновка и аргументи.

...

Общия ни ондо-европейски или както понякога пише Гет прото-европейски (И туик аз съм съгласен с него) произход не се наемам да коментирам, пак поради това, че не съм проучвал за себе си в дълбочина този въпрос.

НЕ СЕ СЪМНЯВАМ, ЧЕ ВСИЧКИ СМЕ МИКСИРАНИ И СЪМ УБЕДЕН, ЧЕ В СЕВЕРА МОЖЕ ДА ИМА ТРАКИЙСКО ИЛИ ДОРИ БЪЛГАРСКО, но то според мен следвайки аргументите, инфото и находките или го няма или ще е минимално.

Нямам нищо против и допускам траки или други да са дали цивилизационни импулси на примитивния в онези векове север, това за мен е абсолютно истинно, но ИМАМ ПРОТИВ БЛОГЪРИ ТУК, ПОТРЕБИТЕЛИ В ДРУГ САЙТ И ЮЗЪРИ В НЯКОЛКО ФОРУМА ПРЕДИ ДА СИ ПРИСВОЯВАТ, БУКВАЛНО КРАДАТ И В КРАЯ НА КРАИЩА ДА СЕ ГАВРЯТ ОПРЕДЕЛЯЙКИ СЕВЕРА И ЧИТАВОТО В НЕГО ЗА ТРАКИЙСКО, БЪЛГАРСКО, А ОТСКОРО И СЛАВЯНСКО. И съм против защото находките и изследванията сочат това за неистинно. На второ място е възмущението ми и съзираната от мен "дълга ръка" на Московата отново да фалшифицира и преправя история (всички са гоп правили, но ДРУГАРИТЕ МОСКАЛИ НАЙ-МНОГО И НАЙ-НАГЛО И ОТВРАТИТЕЛНО).
цитирай
44. germantiger - Към анонимен госткоментар 42
26.05.2013 17:49
Не споменавам за посочените от теб открития, находки и постижения защото:

1. Това не е предмет на постинга ми - конкретно в случая написаното от мен е мотивирано от дискусия с няколко блогъри под постинги на Мерлин

2. Това не е предмет на моите преки интереси и предпочитания - такива са войната и германо-скандинавския север от преди новата ера, до днес в почти всичко

3. Искаш да пиша за "това и това" тракийско... ?!

Пиши ти, регистрирай се, създавай, "претворявай"...

Аз не те призовавам и не очаквам да пишеш за нещо германско или да се трудиш на моята градина - създавай и обгрижвай своя! Аз питам ли те "що" ти не постваш нещо за величието на северните народи?

...

Що иде реч за споменатото от теб - част от него съм чувал и то е повод българите днес и държавата да се гордеят, ползват и изследват още повече и още по-упорито за в бъдеще!

БЕЗСПОРНО НАСЛЕДСТВОТО НА ТРАКИТЕ И ТЕЗИ ПРЕДИ ТРАКИТЕ Е В СВЕТОВНАТА КУЛТУРНА СЪКРОВИЩНИЦА - ЗАСЛУЖЕНО!
цитирай
45. germantiger - За Мерлин и готите, траките, българите... от мой предишен постинг
26.05.2013 17:53
1.ГОТИ И БЪЛГАРИ СА РАЗЛИЧНИ НАРОДИ

Магнус Ф. Енодий - V век:

"Сблъскали се два народа, които никога не са се плашили от смъртта. Чудили се един на друг, че се намират равни на себе си и че в човешкия род Гот се осмелява да противостои на Българин и Българин на Гот. Най-сетне готите победили Това е народът(на българите),който преди тебе имаше всичко,което е пожелавал; народ,в който този е придобивал титли,който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,в който бойното поле прославя рода,понеже у тях се смята без колебание за по-благороден оня,чието оръжие е било окървавено в сражение;те са народ,комуто преди битката с тебе(крал Теодорих) не се е случвало да срещне противник,който да му устои,и народ,който дълго време е извършвал войните само с набези.Тях не са поставяли в затруднение,както трябва да се очаква,нито планинските масиви,нито изпречилите се реки,нито липсата на храна,понеже смятат,че е достатъчно удоволствие да пият кобилешко мляко.Кой би устоял срещу противника,който се носи и храни от своето бързо животно? По-рано вярваха,че светът е открит за тях,сега смятат,че за тях е затворена само тази част от земята,която ти пазиш. "

И ПАК

Касиодор в своята Готска хроника (ок. 519 г.) под 504 г. е записал: „В това консулство, след като благодарение на доблестта на крал Теодорих бяха победени българите, Италия отново овладя Сирмиум”.

И ОЩЕ

През 480 г. византийският император Зенон (474-491) се обръща към българите за помощ срещу готите. Враждата между остготските вождове Теодорих Амалецът и Теодорих, синът на Триарий, приключва в 479 г. В опит да изпълнят молбата на император Зенон българите са отблъснати от Теодорих, сина на Триарий. През 482г. е споменат български владетел Бузан. През 488 г. Теодорих тръгва за Италия по римския крайдунавски път. Гепидите, подкрепени от български отряди, се опитват да спрат и отклонят остготите в сблъсък при р. Улка. Загива вождът на българите Бузан (П. Дякон).

ДВА РАЗЛИЧНИ НАРОДА - "ГРАНИЦАТА" ЯСНО Е ПОСТАВЕНА

КЪДЕ ВИ ОТИДОХА БЕГЕГОТИТЕ?!

ИМАЛО ОЩЕ

По повод на готите ако си чел хубаво Йорданес трябва да си прочел ето това:

След смъртта на Острогост, Книва, разделил войската на две части и изпратил една част да опустошава Мизия, понеже знаел, че тя пoради нехаиството на императорите била лишена от защитници, а сам той се установил с 7000 воиници при Еусция
/Йорданес/

Тракия почувствала жестокоста на готите. Тук именно при полите на планината Хемус те предприели нападение към близкия до морето град Анхиало и скоро се приближили до него.
/Йорданес/

Едва ли местен народ би опустошавал собствената си земя?!

Този въпрос ти го пиша, защото ти наблягаш и не само ти на поредни "освобождения" и завръщане на народ при народа в "своите" земи при "родсвеници", често ползвате този аргумент немалко потребители, но В СЛУЧАЯ той е дискредитиран.

2. СЛАВЯНИ И БЪЛГАРИ – ПАК РАЗЛИЧНИ НАРОДИ

За смесването...Георги Пизидийски в помета си „Аварската война”:

„Бушуващата буря на неприятелите ни връхлетя като неизмерима вълна, изригвайки пясък от варвари. Защото лошият вятър от Тракия ни докара насила сред лято буря...Наистина войната не беше проста и единствена, но беше преплетена и беше се разпростряла сред различни и смесени племена. Защото славянин се беше споразумял с хун, скит с българин и пак мидиец със скит, те имаха различни езици и земи, бяха разделени и дълго време се намираха в близки отношения...” (славянин-склавин? или).

ОТНОВО РАЗЛИКАТА МЕЖДУ БЪЛГАРИН И СЛАВЯНИН - ФАКТ!

И ПАК И ОЩЕ
ОТ ПОТРЕБИТЕЛ http://iuliuscaesar.blog.bg/

Във връзка със заселвнето на бългрите предвождани от Кубер в днешна Македония в извора се споменава за един от неговите първенци следното:

Споменатият предводител Кубер узнал за това. Не можейки да скрие коварството, което лежало в сърцето му, за своя гибел и по свое усмотрение той направил съвещание заедно със съветниците си и тайно взел следното решение. Един от неговите първенци, който бил изтъкнат и лукав във всичко, знаел нашия език, както и езика на римляните, на славяните и на българите и , накратко казано, бил изкусен във всяко отношение и изпълнен с дяволска хитрос.

Ето и старогръцкия оригинал на част от цитирания пасаж:

και τεν καθ ημας εποτομενον γλωσσαν και τεν Ρωμαιον, Σκλαβων και Βουλγαρων...

Цитираният пасаж е много показателен в някои отношения:

В извора ясно се говори за славянски и български език. Както знаем езикът е най-силният етноопределящ фактор. От това сведение става ясно, че славяни и българи говорят на различни езици и оттук, че са два различни народ.

3. БЪЛГАРИТЕ НЕ СА ТРАКИ

Патриарх Никифор и Теофан Изповедник говорят за българите на Балканите като за „новопоявил се народ”, което изключва отъждествяването им както с ираноезичните и добре познати на ромеите сармати и скити, така и с траките, които, разбира се, са източноримски поданици.

НОВ НАРОД, ДОБРЕ СИ ЗНАЯТ НАРОДИТЕ В ИРИ, ТОЗИ НЕ ГО ПРИПОЗНАВАТ!

......

ИЗВОРИ НЕ ЛАЛАДЖИЙСТВО

ЗА БЪЛГАРИТЕ ТРОЯНЦИ И ЗА МНОГОБРОЙНИТЕ ТРАКИ

ОТ ПОТРЕБИТЕЛ http://mglishev.blog.bg/

в "Инглинга сага" пише, че и шведите произхождат от Троя. Същото казва Мехмед ІІ в писмо до Шарл VІІ - че османците имат троянско потекло.

За "най-многобройни" са обявявани всички странни и чужди на автора на съответния текст народи. И в Англосаксонската хроника пише същото за скандинавците. И в "Gesta Danorum" пише същото за ободритите. Всички те няма как непременно да са един и същи народ :)

КАКТО ВИДЯХМЕ СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ ТУРЦИТЕ СЪЩО „СА” ОТ ТРОЯ, НАЙ-МНОГОБРОЙНИТЕ НАРОДИ СТАНАХА НЯКОЛКО, А ОНЗИ ИЗВОР ЗА ПЕСЪЧИНКИТЕ НА БРЕГА – НЯКОЙ НЯМА ЛИ ДА ХУКНЕ И ДА ГИ БРОИ?

......

ЗА ДОСТОВЕРНОСТТА (от мен) НА ИСТОРИЧЕСКИТЕ ИЗВОРИ И ТЯХНАТА КОМИЧНОСТ „НА МОМЕНТИ”:

Ако се „сборува” написаното от Плутарх за галската война на Цезар ще „излезе”

Цезар превзел с щурм 800 града за 9 години, покорил 300 народности, сражавал се срещу 3 милиона души, от тях 1 милион убил и толкова пленил...

Цезар пише, че в битката при Фарсала Помпей губи 15 000 убити и 24 000 пленени, докато сами Цезар пише за свои загуби 200 войници и 30 заслужили центуриони...

Е ТЕ ТВА ИЗВОРИТЕ СА ГОЛЯМ МАЙТАП ПОНЯКОГА...

Отново за комичността на някои извори:

За войската на Дарий Ксеркс нахлула в Елада през 480г.пр.н.е., Херодот пише, че тя наброявала 1 700 000 пехотинци. „А изчислили ги по следния начин: като събрали на едно място 10 000 души и ги натъпкали, колкото може по-натясно, описали отвън кръг. След това ги пуснали и оградили кръга с ограда, чиято височина достигала до човешки пъп. Това като направили, вкарвали в оградата други, догдето преброили всички по тоя начин.”
цитирай
46. germantiger - Отново re към Мерлин...
26.05.2013 18:05
Предходния ми рекоментар ясно показа РАЗЛИЧИЕТО

Българите НЕ са готи

Българите НЕ са славяни

Българите НЕ са траки

...

Това сочат цитираните от мен извори, съзнавайки, че могат да се намерят и извори противоречащи на споменатите от мен (всъщност не могат да се намерят много и някои от "моите" са абсолютно БЕЗ алтернатива:

никой никъде НЕ е писал, че българите са готи - факт

никой никъде НЕ е писал, че българите са славяни

...

Въпреки това, аз пак допускам всичко за възможно и не бих се учудил, ако някога науката открие и покаже, или докаже аргументи за това, че българи, славяни, готи или който пожелаеш са с общ произход или корени в смисъл на народности, не просто "човешки" (вероятно всички произхождаме от праафриканската "Ева", макар лично да се съмнявам).

ВИЕ АВТОХТОНИСТИТЕ ОБАЧЕ, НИКОГА НЕ ДОПУСКАТЕ СЪМНЕНИЕ - НИКОГА ОТСТЪПЛЕНИЕ И ТОВА ВИ ПРАВИ ПОНЯКОГА ХАЙДЕ НЕ СМЕШНИ, НО КОМИЧНИ И НЕИСТИННИ!

... СЪС СИГУРНОСТ И НЕ ДОБЛЕСТНИ!

Аз мога (не като жест и "реверанс", а съвсем чистосърдечно и с размисъл), да допусна, че готите са в същността си германски племена, но увлекли и миксирани след векове в Крим и Украйна с други негермански, мога да допусна, че вандалите останали в Силезия (не тези към Африка) са миксирани с дошлите славяни, НО ВИЕ НИКОГА НЕ ДОПУСКАТЕ НЯКОЙ НЕЩО НА ВАС "ДА Е ДАЛ" - вие винаги сте покрива на света ;)

Нима елините не са "дали" на траките свои умения и постижение и то титанични, нима римляните не са оставили фундамент на бъдещия европейски свят и култура?!

Вие не признавате дори когато някой е бил траките в бой - неведнъж автохтонисти са псували с цинизъм по личността и гения на Сашо Мегалото!

Света не започва и не свършва с никой и никой не е по-голям от света, уважаеми съблогъри!

P.S.
Що иде реч за варягите и викингите в Россия и техните княжества, въобще дали основа на не една и две руски "династии" може да напиша ОТДЕЛЕН ПОСТИНГ, въпроса е въобще откъде да го подхвана поради огромността на литературата вкл. изворите!!!
Рейдовете, отрядите, имената им, смесването им със славянската аристокрация и дъщери, дори някои думи останали от викингите в славянските еизиц.
цитирай
47. germantiger - ...
26.05.2013 18:16
"Рекапитулация"

Славяните са по-късни в извори

Славяните като преобладаващи антропологични типове са по-късни и миксирани

Нямам за цел да засегна славянофилите или не дай Бог русофилите ;), но съвсем сериозно - славяните вероятно в предисторични времена са произлезли и наследници на германо-скандинавци.

...

В ПРЕДИСТОРИЧНО ВРЕМЕ Е НЯМАЛО МОЖЕ БИ ДОРИ ПЛЕМЕНА, ЕТНОСИ И НАРОДИ ВЪОБЩЕ!

ПРОЦЕСА ЕТНОС > НАРОДНОСТ > НАЦИЯ Е МНОГОВЕКОВЕН

Да не бъркаме!

И един клип от lidis

Duo Kuunkuiskaajat "Maailman majoilla"

http://www.youtube.com/watch?v=4Pg5Z2UXG-Y&feature=player_embedded#!
цитирай
48. germantiger - ...
26.05.2013 18:27
seasonofthewitch написа:
Гладиаторе,защо постингът ти не е на първа?!
Другият път приеми поканата на Слави,трябва да те чуят повече хора и дано си разчупят малко мисленето:)))))).
Поздрави.


Вече втори мой постинг получава "две значки", а на следващия ден са му отнети и двете!

Дори ме няма в "класирането" по секция История, а в поредност "Последни" ме има ;)

Здраве да е, орденоносец не съм, нито рипам за такъв ;)

"Виж" да съм четен - желая, заради "нея" - Германия!
цитирай
49. germantiger - Благодаря
26.05.2013 18:36
Да ме прощават доста блогъри, че не съм рекоментирал техните коментари - абсолютно всички чета.

Нямах достатъчно време тези 2 дни!
цитирай
50. germantiger - ...
26.05.2013 19:33
ЦИТАТИ ОТ ПОСТИНГИ НА ЩАПАРОВ ЗА ВСЕТРАКИЙСКАТА ПЛАНЕТА ;)

Всичко това според него (и други) са българи:

Прощавай Щапаров, но нека хората прочетат написано от теб в кратце, може да си прав, всичко може, нека всеки прецени сам за себе си!

Оногури= Хоногури (Хонохора,Хунохора,Хуни-хора), или дипектно казано: Хуни.
Хуни (в изворите се говори за "Хунът Коврат")= Пуни (Пуники,Финики,сиреч Винити или Венети), Фини (Финландци), Дани (самоназвание на Датчаните… "Славяни",изместило истинското им име "Склави" (Сакалави,Сакалиби= Сака-люде,Скити-Хора)!

Български имена като Картаген [Гарда ген= Града Жен,Женски град]; Ханибал [Ханибар,Ханимар- антична форма на по-късните имена Хунимир и Станимир]; Барка [Варка= Верко,Берко]- оттам и топонимът Берковица,който означава селото [градът] на Берко [Верко,Велко,Велико]- явно родоначалникът на рода,основал Берковица,е носел по съвпадение същото това "финикийско" име; Хамилкар [явно нарицателно]= Хунал-кар [Хунар гур= Хунски човек,с прех. Р-Л] Древните Финикийци (Финики,Пуники,Пуни= Хуни).

Българите Катари (Кидари,Гетари),т.е.- бивши жители на Босна,Далмация,Хърватска,Албания,Черна гора и пр.,чиито жители са наречени от Дуклянския презвитер "Готи". Там се е намирала средновековната област "Зета" (Гета),както и митичната Котокия (Готокия,Готичия).
Племето Севери (Сибири,Кубери)= хората на бога Кубер ("Кубера" е едно от имената на цар [бог] Дионис). Това племе
е наричано още Савири и Сувари. Негови близки роднини или потомци са племената Ивери (Ибери),Авари,Бавари,Азери,Асири,
Хазари и пр.,чието общо-събирателно име е било Богари.

Обяснява и другото име на Китай- Сина (Кина,Хуна)= Синда (Хунда,Хунза),както и самото име Китай (Синай,Хунай),т.е.- Земя,колонизирана от Хуните!
Прадедите на днешните Казахи и Казаци,които са частично тюркизирани след VI-VII век.
Племената и народите,носещи имената Руси (Ръзи,Хръзи), Пруси, Фризи (Бризи,Брити,Фръзи), Бриги (Фриги,Блъги), Фраки (Траки,Франки- с носовка) и пр.
Старите жители на областта Шумадия- Шумадите (Коматите,Венетите).

Сака-родени: с прех. Р-Л),а тяхното племенно название,както видяхме,се отлично обяснява с Българския език,както и би трябвало да бъде. И за да натрием носа на онези безотговорни авантюристи и дилетанти,които твърдят че несъществуващия етноним "Слави" (Славяни) се обяснява с английското "Слейв" (Слейви) ще им кажем,че употребената от тях дума също не е английска,а древно- Българска и означава Слуйг (Слуйги,Сльуги,Слуги,Служащи),която е занесена и утвърдена в древна Британия от народите Болги (Бълги), Брити (Бриги,Блиги,Блъги) и Англи (Ангри,Унгри)= Угри,без носовката,т.е. Бугри (Бугари),но истинското название на тази група племена никога не е било "славяни",а винаги е било Склави (Скловени,Склавини,Сакалави,Сакалиби и т.н.)

-Естони= Бистони (име на древно Тракийско племе), Гаскони (древно племенно име,възстановено по името на областта Гаскония в днешна Франция)= Гащони (Гатони,Гетони,Гети), Астяни (Асти- име на древно Тракийско племе), Баскони (Баски= Божки,Болжки), и т.н.
-Латвийци (наричани още Латиши)= Латви (Людви,Людови,Людове= Люде и
Родови т.е. Родове), Лащийци (прех. Щ-ТВ)= Лъгийци (Блъгийци). Съответно Латиши= Лагиши (Благиши,
Благичи,Блъгичи).
-Литовци (Льетувии,Льетуви)= Литови (Литви,Латви- родствен на Латвийците народ), Людовци (Людови,Люджи= Люгье,Люди,Роди), и т.н.
-Жемайти (Жамойти,Жмуди- имена на старо Балтийско племе)= Самойди (Самоеди)- родствен на самоедите народ, Джуди (Чуди)- родствен на Чудите народ, Швуди (Шведи,Шваби,Свеви,Суеби и пр.- вторично германизирани племена), Гьуди (Гьети,Гети)- Тракийски народ, Самогети (Масогети,Масагети)- отломка от Масагетите,които са клон на Гетите, и т.н.

За амазонския езически обичай сред древните Българи имаме сигурни писмени свидетелства- арабски и арменски извори сочат,че никоя Българска мома не можела да се омъжи до тогава,докато не успее да убие поне един враг! Именно това са амазонките /А-мъжанките,Не-мъженките/: групи от въоръжени Български момичета,тръгнали по света да дирят своето щастие,за да могат един ден и те да се омъжат и да имат достойни за рода си семейства. Придвижването им на групи било наложително,понеже въоръжените мъже също се движели на групи,и сама жена обикновено нямала никакъв шанс срещу тях. Съответно- Амазонките не са били отделен етнос,а отделна социална категория. Те правели силно впечатление на чужденците и в частност- на гръцките колонизатори,при които жените имали почти робски статут подобно на този,който имат днес мюсюлманките.
цитирай
51. kostadin - Що за успех е този при който се хвалиш ...
26.05.2013 20:15
Що за успех е този при който се хвалиш с някакви си откази да се появиш по телевизията- типично германска хвалипръцковщина

Историята е удобна за тези ,които не си познават родата,а им се иска да се нещо по по най.
Интересно къде сте били по времето на Омир, и даже при фароните в Египет.
цитирай
52. merlin68 - Тигър,
26.05.2013 20:21
започва да ми става скучно, защо повтаряш едно и също нещо вече години. Къде те чукат, къде се пукаш, този разговор сме го водили не знам колко пъти, защо пак?
Някъде някой да твърди, че готи=българи? Никъде, само, че готите стават част от българският народ през VІІ век, до тогава българи и готи са различни народи. Факт е също, че за готите няма никакви сведения те да са дошли от Германия, също няма сведения някога да са отишли там, така че аз напълно не разбирам безумците твърдящи, че готите са германски народ. Ще ти повторя, от ХVІІ век германците пишат история по начин сравним с македонците днес, но в несравнимо по-голям мащаб.
И би ли дал инфо за твърдението си, че в скандинавия има погребения в кораб от бронзовата ера, защото съм почти сигурен, че такова нещо от преди VІ от н.е. там няма.
Сега да обобщим в кратце фактите по твоите твърдения, и това за последно!

"Предходния ми рекоментар ясно показа РАЗЛИЧИЕТО

Българите НЕ са готи

Българите НЕ са славяни

Българите НЕ са траки"
...............

Българите не са готи, част от готите стават българи през VІІ век.

Българите са славяни, защото говорят славянски език, създали са славянска азбука и имат много общи неща както в бита, така и в религия и култура с останалите славянски народи. Освен това, както пише и Дуклянският презвитер, а също и Теофилакт - готите през VІ век са наречени славяни и те говорят един език с българите - факт. Даже ти тигър, колкото и да не ти се ще си поне толкова славянин, колкото и германец. Би било по-разумно да примириш двете си същности.

Българите не са траки. Да така е, българите, са потомци на траките.
цитирай
53. germantiger - За Коцето
26.05.2013 20:38
Съмнявам се, наистина да те вълнува къде са били германците по времето на Омир ;)

Иронията във въпроса ти, едва ли е на място, просто защото Омир разказва за троянската война векове след нея, слепец е, и текста на "поемата" всъщност епоса, има бол записи и после преписи дори векове след него.

Та предполагам питаш къде са били германците по времето на Троянската война ;) ?!

Там където и векове преди нея - в Скандза - Скандинавия и централна Европа.

По това време обаче българи е Европа е нямало, те се появяват 3-4 векове, друг ще ти каже най-рано 2-и век.

А пропо Троя също е в Азия, а до момента никой никъде не е доказал, че тя е тракийска, засвидетелствано е участието на траките във войната. Те обаче не са българи!
цитирай
54. germantiger - Към Мерлин с уважение - прощавай, че ти е доскучало, не ми е цел да ти е забавно или весело!
26.05.2013 20:52
Е сега вече се съгласих с теб ;)

Готите участват в етногенезиса на българите, ограничено и нерешаващо, което ще рече, че в българския народ има нордическо или да го наречем германско влияние, макар и минимално.

...

Корабостроенето при германо-скандинавците започва векове преди такова да има при славяните!

ОЩЕ В БРОНЗОВИЯ И ПОСЛЕ В ЖЕЛЕЗНИЯ ВЕКОВЕ В СКАНДИНАВИЯ Е ПЪЛНО С РИСУНКИ ОСТАНАЛИ И ДО ДНЕС НА КОРАБИ (не просто "лодки" - лодки има от неолита къде ли не по света).

В Скандинавските рисунки са изобразени широки кораби, с повдигане в носа и кърмата. Основата е била дървена, а върху нея са налагани кожи.

Най-древен и запазен е кораба от Йотспринт (Алс) 200 години преди новата ера!
Дълъг 58 фута с екипаж вероятно над 20 човека. Имам строежа на целия кораб в детайл с терминология - морска и научна. Този тип кораби се развиват във времето и достигат до бързоходните викингски дракари, векове по-късно когове итн

Каменните съоръжения - пиогребения, във вид на кораби съществуват сред германо-скандинавците много преди новата ера - бронзовия век, такива има и от железния "римски" век.

От бронзовия век са погребенията в каменни кораби в Норвегия, Дания, южна Швеция и особено Готланд.

В тези времена славяните нито имат флот, нито имат корабостроене като масовото сред скандинавците, нито имат традиция да се погребват в кораби. Векове след това те възприемат и научават за флотоводенето от германо-скадите... те на това се учат до Пьотр Великий дори ;)

Готите разбира се идват в Украйна от ГерманиА, а в ГерманиА идват от Скандинавия и Готланд, това науката отдавна е установила, макар ти да не го приемаш защото така не можеш да ги пославянчиш, потракиш или просто побългариш.

Не истината на нас да служи трябва Мерлин, а ние на истината (ако и доколкото можем)!
цитирай
55. get - - Това НАИСТИНА ЛИ ГО МИСЛИШ ?!
26.05.2013 21:27
@ 47. germantiger
"ВИЕ АВТОХТОНИСТИТЕ ОБАЧЕ, НИКОГА НЕ ДОПУСКАТЕ СЪМНЕНИЕ - НИКОГА ОТСТЪПЛЕНИЕ И ТОВА ВИ ПРАВИ ПОНЯКОГА ХАЙДЕ НЕ СМЕШНИ, НО КОМИЧНИ И НЕИСТИННИ!

... СЪС СИГУРНОСТ И НЕ ДОБЛЕСТНИ !"

............................................

- ЖАЛКО ! - възприемах те за смислен човек, ако и пламенен идеалист и германски патриот ... но откровенно съм се излъгал - Просто си бил Велико-ШОВИНИСТ !!
- Такива не ги обичам, нито под формата руски или каквито и там, да било !

- Твоето мислене и отношението, към опонентите ти е неразличимо от, на тези, които създадоха Национал-СОЦИАЛИЗМА (забележи Социализма и прочети, кой го изобрети и пося на немска почва) !

- Заради такива "светли" ИДЕИ - Германският народ даде толкова жертви ... а с поведението си, ти се изплю (образно казано) върху паметта на няколкото милиона, напълно невинно загинали германци(цивилни) !
- Ако разглеждаш нещата от такава страна ... Изобщо нямаш право, да протестираш за честването на "9 май" ! ! - защото с нищо не се различаваш от тези, които издадоха ... примерно, през миналият век Vergleichendes Wörterbuch der indogermanischen Sprachen (1927–1932) ?! - Забележи "Индо-Германиш"ето в наименованието на Индо-европейският речник за ПРОТОезика !
- Тези същите(с такива едни "идеи" !) предначертаха и историята на Германия - която доведе народът й, до тази трагична историческа развръзка и масова човешка драма !

- Ако смяташ, клакьори от вида на откровенни "блондинки" от Суоми - като критерий за правилност на поведение в спор и за верност на изводите ти - аз не съм толкова сигурен !

- Съжалявам за участието си !
цитирай
56. nikikm - Дай сега да цитирам:
26.05.2013 21:33
"БУКВАЛНО КРАДАТ И В КРАЯ НА КРАИЩА ДА СЕ ГАВРЯТ ОПРЕДЕЛЯЙКИ СЕВЕРА И ЧИТАВОТО В НЕГО ЗА ТРАКИЙСКО, БЪЛГАРСКО, А ОТСКОРО И СЛАВЯНСКО. "..
Че то тук-расизъм бе брат!Значи тракийско,българско и славянско,което между другото е едно и също,ама ти все не вдяваш за истината,не е читаво,а приоритет на читавите неща има само севера! Май бъркаш вчера със днес и материалното с духовното!До тук братко,чета и другите коментари и макар тънко да се съгласяваш с туй,онуй,не се сърди ама издишаш!Изобщо не си убедителен!А опонентите ти са на ниво! Каузата ти е надута,пардон пердута ли беше.Абе и двете, загубена,ама продължавам да чета.Пак ще пиша,ако разрешиш коментарите ми за резултатите от големия мач!
цитирай
57. nikikm - Много
26.05.2013 21:42
veilet написа:
Много, много труд си положил- аплодисменти!!! Като пълен лаик в руслото на историята бих коментирала постинга съвсем повърхностно, изразявайки неодобрението, че сегашните немски мъже са мързеливи в по-голямата си част към външния си вид и предпочитат да ходят небрежно неизбръснати. И тъй като днес цяла Германия диша "футбол" ще дам пример с няколко немски футболни треньора като потвърждение на думите ми: Юрген Клопп, Лотар Матеус, Михаел Скиббе и, и, и....Задавам си въпроса защо мъжете даже в миналото са полагали старания в тази насока, а в ерата на съвременни развити технологии- не. Поздрави още веднъж за постинга!!!:)))




на място,високо интелигентно и изключително съдържателно и обогатяващо мнение!
цитирай
58. germantiger - ...
26.05.2013 21:46
Гет, мисля че, толкова драматизъм едва ли е необходим (какъвто чета в коментара ти), но аз също ползвам драматизъм в постингите ми, ако мисля, че е на място.

- Съмнение в твоите доводи, търсения или тези, ти си допускал рядко, бих казал колкото и аз, макар това да не може да се "мери и тегли", в този смисъл към теб претенции не мога да имам и нямам

- Спароток е допускал минимално съмнение или просто заявено в постинги, но без конкретика в какво

- Мерлин почти не допуска такова съмнение реално, макар да се вслушва

Понякога заявявате, че може да грешите, но никога бне сте отстъпили от ваш "постулат" или посочили в какво конкретно грешите или другия изглежда прав.

За сравнение - аз съм стигал до извода, че готите са съюз от племена, в основата германските готи, но увлекли много други по подобие на хунхския съюз след тях примерно.

Отстъпил съм и от друг мой първоначален тезис - този за абсолютно всичко елинско заявено като такова в миналото, убедех се, че не всичко е елинско, а много от него взаимствано, да не кажа присвоено.

Приех и друго логично и вероятно - траките и техния цивуилизационен импулс възможно към много народи в Европа и Азия, доколко, в какво не се наемам да твърдя.

Тези мои същностни корекции нямат отговор у вас и няма защо да имат отговор - ако сте напълно истинни - чудесно, няма какво да отстъпвате!

Когато обаче видим моя масив от аргументи за германското в готите, който вие не успяхте дори да разклатите, оспорихте детайли "около него" и то не бих казал успешно - та нито веднъж не признахте и не отстъпихте, а беше повече от доблестно да заявите моя масив от аргументи като до момента силен и истинен (поне за сега).

Ето как аз мога да призная нещо, но вие явно не!

Сред вас най-гъвкав (в добрия смисъл на думата) е инженера leonleonovpom
цитирай
59. merlin68 - Е тигър,
26.05.2013 21:50
сега ми стана по-забавно:)
Колко ограничено участват готите в етногенезиса на българите едва ли точно ще се установи, съвършено точно обаче е, че готите въобще не участват в германския етногенезис!
Понеже бързо забравяш, та ще ти припомня нещо което да ти избие от главата мисълта за норманската кръв вляла се чрез готите в българите:
"И тези два народа, а именно готите, наричани още склави (СЛАВЯНИ), и българите, се заобичаха извънредно много, тъй като и двата народа бяха езичници и имаха ОБЩ ЕЗИК. Скоро българите се почувстваха сигурни от всички
страни, построиха си чифлици и села, и останаха в земята, която
обитават и до днес." - Дуклянския презвитер (presbyter Diocleas)
Припомням също, че Теофилакт Симоката, също нарича готите СЛАВЯНИ
Разбира се припомням, че нито един от живелите по времето на готите историци не казва, че те са германи, напротив всичките твърдят, че те са тракийските гети.
Какво установила науката:))) Установила е, че археологическите данни показват по-скоро разселение от юг на север, а не обратното. Всъщност то няма и никакво основание да се търси подобно движение от Скандинавия към Черно море, единствения мотив за подобно "научно" дирене, е една легенда която Йордан разказва, как ГЕТИТЕ дошли от Скандза няколко века преди Троянската война:))) Да припомням ли, че готите са наричани масово и скити? Въобще ти тигър, можеш ли да приведеш един аргумент, че готите са германи?


цитирай
60. germantiger - Е, хайде сега, Ники ;)
26.05.2013 22:03
Казваш, че издишам пред опонентите, то като се замисля здраво съм размазал с постинга една каручка с такива като вас ;)

То за това са и четени постингите ми, "щото" имам умението да представям болезнено за великотраките инфо, умея да го правя експресивно и по начин, който на теб примерно друже, никак не ти се удава.

Щом казваш, че издишам, ще взема да поема дълбоко въздух и се ангажирам винаги да ви обдишвам с такива постинги като настоящия - те оставят трайна следа (болезнена) сред неистините които твърдите.

Ти, както винаги бос по конкретиката, но категоричен в оценките за мен!
Вземи прочети едно книжле до следващия ми постинг, а такъв за крадливите великотраки пак ще има, Ики.
цитирай
61. germantiger - ...
26.05.2013 22:14
Хубаво е да си весел, Мерлин, особено когато моите извори са неоспорими от теб и за теб.

На моите извори ти представяш друг свой от дуклянския поп - известен, но и съмнителен като автентичност, сетих се, че то и веда словена въобще е вероятна фантастика, но пък уважаваме - може пък да е истинна.

...

Та на моите няколко извора и извода за българите ти противопоставяш един извор по единия пункт. И мислиш, че доказваш нещо ;)

Всъщност не ти мен оспорваш и не в мен разколебаваш истинността.

АЗ МЕРЛИН, В БЛОГ.БГ РАЗКЛАЩАМ ВЯРАТА ВЪВ ВЕЛИКОТРАКИТЕ, вие сте тези, които всъщност губите, защото така разполагате с историята - като с война!

Вие не търсите истина а желаете да наложите траки, славяни и българи, нещо повече - да ги "направите" в едно. Който не е съгласен с вас, е със сигурност враг и греши - така виждате нещата ;)

Не аз, а вие нямате безнаказано спокойствие да твърдите понякога явни лъжи.

Въобще такива като глишев, юлко, анонимуса, гепарда и моя милост сме кофти за вас, но здраве да е, не сме ощипани госпожици - ще търябва да се търпим ;)

Та на един манипулиран извор как противопоставяш стотици германски имена, топоними, хидроними, думи и саги, как с един извор подменяш масив археологически находки... нима ;) ?!
цитирай
62. germantiger - Дуклянския поп какво дума по този масив ;) ?!
26.05.2013 22:17
ГОТИТЕ СА ГЕРМАНИ, НЕ ТРАКИ, ЗАЩОТО:

Топонимите

Готтесберге

реката Готалус разделяща готи и ести на континента

Гьоттинген

Готтард (вкл. прохода св. Готтард)

Готланд/Гьотланд

градчето Гота

старото название Готтенхафен

племето готони/гутони споменато от Тацитус още

думата Готт-Бог

ОСВЕН ТОВА БОЛ СКАЗАНИЯ В ГЕРМАНСКИТЕ НАРОДИ ЗА ПРЕСЕЛЕНИЕТО НА ГОТИТЕ, ПОСЛЕ РАЗСЕЛЕНИЕТО ИМ, ЗА ТЕХНИТЕ "КРАЛЕ" - ДЕСЕТКИ САГИ, КОИТО МОГА ДА НАПИША С ТОЧНИТЕ ИМ ЗАГЛАВИЯ - ТАКИВА БЪЛГАРСКИ НЯМА!

И още имена на готите германци, нямащи общо с гетите - траки от мен:

GOTAHARD

Gender: Masculine

Usage: Ancient Germanic

Germanic name derived from the elements god "god" and heard "hardy, brave".

От него произлизат

GOTTHARD

GOTTHILF

GOTTHOLD

GOTTLOB

GOTTSCHALK

GOTELEIB

Gender: Masculine

Usage: Ancient Germanic

Germanic name derived from the elements god "god" and leub "love".

От него прозилиза GOTTLIEB

GODFREY

Gender: Masculine

Usage: English

Pronounced: GAHD-free [key]

From the Germanic name Godafrid, which meant "peace of god" from the Germanic elements god "god" and frid "peace". The Normans brought this name to England, where it became common during the Middle Ages. A notable bearer was Godfrey of Bouillon, a 10th-century leader of the First Crusade and the first ruler of the Latin Kingdom of Jerusalem.

От него произлиза GOTTFRIED

Подобна именна традиция българите нямат нито в древността на Готт, нито в средните векове, нито днес - факт!
цитирай
63. merlin68 - Тигър,
26.05.2013 22:21
сега малко и за корабните погребения от бронзовата ера:)
Най-старото погребение в кораб е от Шлезвиг и датировката му е от ІІІ-ІV век от н.е., твърде далеч от бронзовата ера:) Ако археолозите са прави датирайки го към ІV век, то това е знак, че още преди Атила, скитите са властвали в част от днешна Дания. Определено този тип погребения, ако и безспорно да са практикувани от викингите през VІІІ - Х век, те са привнесена погребална практика. В тази насока говори факта, че в голямата част от подобни погребения чак до Х век, заедно с погребания, в гроба са полагани кон и куче. Практиката за погребение с коне и куче се прилага масово в Тракия поне от VІ век пр.н.е. Същата практика е разпространена и сред скитите които очевидно са я пренесли на север. Преди това в Скандинавия, погребения с коне и кучета липсват!!! И това е естествено, едва ли можеш да наречеш скандинавците конен народ, страни сковани от студ и с предимно планински терен, не са подходящо място за отглеждане на коне. Възможно и логично скитите също да са взаимствали част от погребалния ритуал от норманите, в частта му с корабите. При установяването си на север в Балтика, за скитите корабите са се превърнали в необходимост и подобно съчетание на могилно погребение в кораб и с кон е естествено отражение на новия им бит.
Заслужава да се отбележи още нещо много важно.
До VІ - VІІ век, скандинавските кораби всъщност са големи лодки без мачта, без рул (кормило) и почти без кил, което на практика ги прави непригодни за плаване в открито море. Били са предназначени за крайбрежни плавания само.
Модернизацията им се извършва след VІ век, слага се мачта, тежък кил и рул, което ги прави пригодни за далечно плаване. Този период на модернизация съвпада с властването на славяните в Балтика. Преди това никой не е виждал викинг да щъка из Европа, да не говорим за Америка.
цитирай
64. germantiger - Попа тези не ги е предложил в писанието си ;)
26.05.2013 22:22
Преселението на готите

Срутилият се мост

Защо готите нахлули в Гърция

Фридигерн

Смъртта на Атаулф

Кралският гроб

Трулите

Произходът на хуните (тук споменат 5-ия крал на готите)

Рибата ма масата

Душата на Теодерих

Урая и Илдебад

Тотила изкушава светеца

Походът на лангобардите (и тези "слизат" от Скандза и са споменати готите и други племена с тях)

ВСИЧКО ТОВА ГЕРМАНСКИ САГИ В РОДОВАТА ПАМЕТ ЗА ГОТИТЕ

При траките и българите нищо ;)

...

Ще продължавам да се грижа за веселостта Мерлин и за в бъдеще ще правя още постинги за самите готи конкретно и всеки мой постинг ще тежи с конкретика и подобно на този знам - ще е неудобен за вас, но пък истината трябва да се уважава, а кражбата на история поне да НЕ се толерира :)
цитирай
65. nikikm - вИЖ НЕ СЪМ ИСТОРИК,АМА...
26.05.2013 22:30
[quote=germantiger]1.ГОТИ И БЪЛГАРИ СА РАЗЛИЧНИ НАРОДИ

Магнус Ф. Енодий - V век:

"Сблъскали се два народа, които никога не са се плашили от смъртта. Чудили се един на друг, че се намират равни на себе си и че в човешкия род Гот се осмелява да противостои на Българин и Българин на Гот. Най-сетне готите победили Това е народът(на българите),който преди тебе имаше всичко,което е пожелавал.......

До 46. germantiger

*** ”и че в човешкия род Гот се осмелява да противостои на Българин и Българин на Гот.”..
* Гет на мизиец,какво чудно?
***Това е народът(на българите),който преди тебе имаше всичко,което е пожелавал; народ,в който този е придобивал титли,който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,в който бойното поле прославя рода,понеже у тях се смята без колебание за по-благороден оня,чието оръжие е било окървавено в сражение;те са народ,комуто преди битката с тебе(крал ТеодоРИХ) /от мен ИспеРих/ не се е случвало да срещне противник,който да му устои,и народ,който дълго време е извършвал войните само с набези.
*На това обърни внимание” който преди тебе имаше всичко,което е пожелавал”,че все ги имаш българете за нищо!ТОВА Е СВЕТОВЕН НАРОД!
***През 480 г. византийският император Зенон (474-491) се обръща към българите за помощ срещу готите...”
*Ми, смени българи с мизи,старото им название и ЧУДО ОТГОВОР! Абе братя се бият,че...
***Цитат „..След смъртта на Острогост, Книва, разделил войската на две части и изпратил една част да опустошава Мизия, понеже знаел, че тя пoради нехаиството на императорите била лишена от защитници,..”
*Амче това не е война против българите-мизи,то си е война срещу ИМПЕРАТОРИТЕ!..Какво доказваш?
***Цитат :” .. Едва ли местен народ би опустошавал собствената си земя?!”..
*Те може и да не са местен народ впредвид огромните територии,/което винаги пропускаш да осмислиш/,та те едва ли са опустошавали бедния народ,а и какво да му опустошават?Друго ще да е било,но и това е отговор.
***Цитат..” „Бушуваща ..е,продължавам..
цитирай
66. merlin68 - Тигър,
26.05.2013 22:33
в постинга ти не само, че липсва конкретика, липсва логика, което го лишава от разумност.
Още чакам да ми отговориш на въпроса, как германците имат саги за готите, когато готите никога на са ходили в Германия?:))) Как така имат готски топоними германците, след като готите са живели в Украйна, България, Италия, Испания, дори в Африка, но никога в Германия:) Как става тая работа тигре? Ще ти кажа как става - с лъжи:)
цитирай
67. nikikm - Цитат:
26.05.2013 22:37
[quote=germantiger]Предходния ми рекоментар ясно показа РАЗЛИЧИЕТО

Българите НЕ са готи

Българите НЕ са славяни

Българите НЕ са траки

*По-голямо падение от това,здраве му кажи! Приятелю,или си болен или платен!Във всички случаи, ставаш за милиционер,защото си образуван! "У"-то не е слУчайно! Поздравления!Не го трий плийз!

цитирай
68. germantiger - Разликата
26.05.2013 22:40
Ето как Мерлин,

- на един твой извор аз имам няколко

- на нищо във фолклористиката и етнологията при теб, аз имам масив за готите при германите

- на нула имена и топоними при теб, аз имам стотици в германските народи

P.S.

Очаквах това тълкуване за корабите и ти го бе заложил още във въпроса си, за това бих казал, че сега ти ме веселиш ;), но както съм писал кражбата на история не може да ме радва!

- Няма хуни в Дания и такива никога не са се разселвали там, нито в Скандинавия, виж в хунския съюз германци е имало и то много

За теб обаче те са като хуни в Дания и като славяни в Скандинавия ;)


- Развитието на флот при скандинавците както при всеки друг народ през вековете е факт

Ти обаче считаш този флот за славянска мисъл при положение, че славяните такъв нямат, а германо-скадите имат корабостроене векове въобще преди да се появяват славяните


- Ако има погребение с куче и кон - то това за теб е хунско погребение и хуните са славяни за теб

- Тези които имат корабостроене от бронзовия век - германо-скадите за теб немогат да се развиват, явно на тях отричаш правото на мисъл, технология, развитие и те трябва да чакат славянин или хун да им даде кораб

- ИНТЕРЕСНО КОЙ Е ХУНСКИЯ ФЛОТ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ ПРЕДИ И ОТ НОВАТА ЕРА, ДОКАТО ГЕРМАНИТЕ ТВОРЯТ КОРАБИ ОТ БРОНЗОВИЯ ВЕК ;)

...

При теб Мерлин:

1. Другите право на развитие нямат
Само славяните могат да създават технологии

2. Куче и кон в погребение (в Британия) също е славянско и хунско предполагам
Други няма да погребват така, нищо, че и неевропехйски народи го правят

3. Ето и аз да се повеселя ;) - за курганите и обредите все още не си измислил славянска лъжа, не си измислил такава и за изворите пишещи келтите като общност с германските народи, защото за вас келтите са аха траки, пропуснал си да измислиш манипулация за всички споменати от мен археонаходки, задължително трябва да намериш решение на проблема с корабните погребения и корабостроене пред новата ера!
цитирай
69. nikikm - Вижте това!
26.05.2013 22:43
"Ich liebe dich Deutschland.С ЧОВЕЦИТЕ ЧОВЕШКИ..СЪС ЗВЕРОВЕТЕ-ЗВЕРСКИ!КОЕТО НЕ СЕ ПОСТИГА С УВАЖЕНИЕ..СЕ ПОСТИГА С БОЙ!Роден с германска и българска кръв! http://www.vbox7.com/user:german_tiger

"КОЕТО НЕ СЕ ПОСТИГА С УВАЖЕНИЕ..СЕ ПОСТИГА С БОЙ!" Това мисъл ли е,философия ли е,начин на живот или убеденост за налагане на мнение?!Звучи ми като щом не вярваш в холокоста-в пандиза! Ха,но аз вярвам в холокоста,но на човечеството! И понеже ме атакуват,че не съм историк,всъщност ми отнемат правото да мисля и вземам отношение,които пък са мои исконни права! Тогава?
цитирай
70. germantiger - Твоите и ваши проблеми, Мерлин ;)
26.05.2013 22:51
1. Славяни няма до новото време, дотогава те са склавини, а под това име са и неславянски народи, тепърва науката ще разкрива дори колко неславянско има в славяните, явно смесени като антропотипове.

2. Как да направиш флот и погребения на германо-скадите, как да направиш германското да стане славянско и хунско (което за теб също е славянско), КАК ДА НАПРАВИШ НЕЩО СЛАВЯНСКО ПРЕДИ НОВАТА ЕРА, КОГАТО СЛАВЯНИТЕ СЕ ПОЯВЯВАТ 4-5 ВЕК ОТ НОВАТА ЕРА?

3. Как да отречеш развитиеот като възможно за всеки друг и това,което той има като германо-скандинавец и развива векове наред (защото развитие археологията в кораби, метали и занаяти показва), как германец да му се пише, че не може да се развива и чакак гениалния хун и славянин да му даде корабна технология

4. Как да се зачеркант хиляди погребения, светилища и обреди и да се наоправят те славянски или хунски (което ще рече пак славянски за теб) посредством куче и кон (разбира се, не знаеш, че германците са имали кавалерия, макар и немасова, че такава ползва от тях Цезар, че тя му печели боеве в Африка и галия, че германски вождове с коне са погребвани).

5. Той произлиза от въпрос 4 - как всяко погребение с куче или кон (такива има и по света) да стане славянско (или да не стане, защото ние сме близо до германците и само на тях можем да посегнем като славяни, русофили и трако-българи;)

6. НАЙ-ВАЖНИЯ ВЪПРОС - КАК ХОРАТА НАМЕРЕНИ В ТОРФЕНИ БЛАТА И ОТДЕЛНИ ПОГРЕБЕНИЯ, КАК ОСТАНКИТЕ ОТ ЧЕРЕПИ, КОСИ, ДОРИ ЗАПАЗЕНИ МУМИФИЦИРАНИ ЧАСТИ ОТ ТЕЛА НА ГЕРМАНО-СКАДИ ДА БЪДАТ НАПРАВЕНИ ХУНСКИ И СЛАВЯНСКИ - ето това вече косата удря на камък, защото тези тела и хора показват германските фино и дало-нордически скелети, лица, коси, но в никой случай понттипа на траките или миксираните типове на славяните, камо ли българите днес, е тука зор ;)

P.S.
Мерлин, пишеш, че ми липсва лгика и питаш откъде германските народи имали саги за готите като не били в ГерманиА готите

1.Няколко века готите са в ГерманиА описана от Тацитус, едва след това поемат към украинските степи.

2. Преди това готите заедно с други германски племена векове наред мигрират от Скандинавия

3. Саги за готите имат скандинавците, германците, австрийците, швейцарците - все германски народи... нямат обаче българите, руснаците, траките - "що ли"?

Та какво в логиката - произхождам от Скандинавия, мигрирам в Европа ипосле се движа по европа не ти е ясно?

По-ясно ли ти е - произхождам от Адам и Ева, мигрирам по Египет, Китай, Персия, мала Азия, до Галия, Британия, в Украйна също - трак съм, ама и славянин съм защото съм в Подмосковието, балткрайбрежието, посел съм в Померания, висла, Аспарух съм и се връущам на балканите - това по ясно ли ти е ;) ?!

Нека и аз те питам нещо:

КАК ТРАКИТЕ В

БАЛКАНИТЕ
ЕГИПЕТ
МАЛА АЗИЯ
ДО ИНДИЯ
В ГАЛИЯ
ДО БРИТАНИЯ

СЛАВЯНИТЕ В

РАЙОНА МОСКВА-СМОСЛЕНСК
БАЛТКРАЙБРЕЖИЕТО
УКРАЙНА
КАТО ГОТИ ПО ЕВРОПА
КАТО ВЕНДИ ДО ВИСЛА ПОСЛЕ И ДО ЕЛБА
КАТО ХУНИ НАВСЯКЪДЕ ПОЧТИ

КАК ВСИЧКО ТОВА Е ЕДНО И ТИ Е ЛОГИЧНО И ТО ВЪВ ВРЕМЕ КОГАТО МНОГО ОТ ТЕЗИ СПОМЕНАТИ СЪЩЕСТВУВАТ ЕДНОВРЕМЕННО И С РАЗЛИЧНИ НАИМЕНОВАНИЯ

Я ми кажи каква е тази логика - всеки кораб, погребение, всяко движение и народ да свидетелства по половината свят за трак, славянин и българин - ПОЗДРАВЯВАМ ТЕ ЗА ЛОГИКАТА!

Желязна (или дървенославянска), ама като опашата лъжа в смисъл на коснката опашка като символ ;)
цитирай
71. germantiger - ...
26.05.2013 23:17
На финала (след вчера победата ;)

Твоята логика Мерлин, е желязна

Тя "звучи" така:

Никой няма право да погребе кон и куче към кораб - това задължително е хун, което знаич славянин. Няма никакво значение масовостта на други погребения без кучета и коне в и около кораби, въобще кон и куче германеца няма право да слага.

Никой няма право на развитие - само славянина и хуна (който също е славянин) се развива! Логиката германо-скадите да правят флот векове наред, да го усъвършенстват както това правят елини, римляни и всеки народ с технологиите е невъзможно и непостижимо за германеца! Трябва да дойде славянин и хун да му даде кораб модерен. Няма значение това, че хуните са в сърцето на земи далеч от море и океан, "бе" няма значение, че славяни по крайбрежие поради балтите няма и славянски флот няма векове наред - тиоя славяни и хуни се явяват и дават кораб на германо-сканда!

Нима логиката германците да развият корабостроене (което археонаходките показват), нима логиката да положат куче, кон, тюлен, сокол, да положат римска посуда и средиземноморска е забранено, защо не ги нарече римляни, елини, средиземноморци... Моля те, покрай кучето не пропускай керамиката - римлани са - казвам ти, тя е в пъти повече от кучкарниците!

И още нещо Мерлин - знаеш ли какви са кучетата в гробовете... щото преди роттвайлерите и доберманите - германците са развивали отпреди новата ера породите основа за тези две или това не го знаеше?!
цитирай
72. shtaparov - Благодаря на Германтигер за хуб...
26.05.2013 23:27
Благодаря на Германтигер за хубавите ми материали,които е подбрал,и го разбирам много добре защо не се е съгласил да отиде при циркаджията Слави: за да не налива вода в палячовската му мелница и понеже не е клоун,а сериозен човек. И понеже знае,че Слави е комунистически слуга,чието предаване е нужно на "партията",а не на България.
цитирай
73. germantiger - ...
26.05.2013 23:38
nikikm написа:
"Ich liebe dich Deutschland.С ЧОВЕЦИТЕ ЧОВЕШКИ..СЪС ЗВЕРОВЕТЕ-ЗВЕРСКИ!КОЕТО НЕ СЕ ПОСТИГА С УВАЖЕНИЕ..СЕ ПОСТИГА С БОЙ!Роден с германска и българска кръв! http://www.vbox7.com/user:german_tiger

"КОЕТО НЕ СЕ ПОСТИГА С УВАЖЕНИЕ..СЕ ПОСТИГА С БОЙ!" Това мисъл ли е,философия ли е,начин на живот или убеденост за налагане на мнение?!Звучи ми като щом не вярваш в холокоста-в пандиза! Ха,но аз вярвам в холокоста,но на човечеството! И понеже ме атакуват,че не съм историк,всъщност ми отнемат правото да мисля и вземам отношение,които пък са мои исконни права! Тогава?


Не! Това е реакция-отговор на този, който иска да ми наложи нещо!

Така от дете ми налагаха славянската версия на историята, налагаха ми руско-комунистическата версия на войната. Така струва ми се, се опитвате да налагате трако-славяно-българската сега! Може и да сте прави, стига да го докажете, имате си доводите.

Радва ме друго - постинга ми бе замислен и като провокация към трако-славяно-българите. Тези, които се чувстват траки и славяни се показаха тук, в което няма нищо лошо. Но постигнах и това от замисъла ми - за пореден път да се прочете тенденцията - отново българите са славяни, всъщност траките са славяни, то кой не е славянин или тракиец, въобще по един начин пославянчваха народа от деца, по друг ще бъде днес и утре.

Тамо е заровено кучето - у белокаменна Москова май-май ;)

И с тези последни мои целеносочени и нарочни мои думи приключвам този "тип" спор и коментари!
цитирай
74. shtaparov - Допълнение
27.05.2013 00:00
От друга страна Митко (ако не бъркам името),не се налага ние Българите да посягаме на нашите приятели германците,а само да заместим лъжата с истина! Истина е,че всички европеиди,особено говорещите индоевропейски езици,имат единен произход. Истина е,че германците и "славяните" някога са били един народ: това не може да го отрече никой сериозен учен! Истина е,че в немския език има множество древно-Български и Тракийски думи,та дори и лични имена,да не говорим за обичаи и расов тип. Истина е,че в средновековния Български език няма нито една германска дума за разлика от днешния,и че Западна Европа (вкл. Германия) е била населена от хора,дошли от Източна Европа и по-конкретно: от Югоизточна. А Готи и Българи в оригиналите са наричани по-скоро "племена",отколкото "народи": нали така казва и Дуклянският презвитер (цитирам): "По времето на Бладилий откъм великата река Волга се зададоха безбройни множества народи (разбирай: племена),наречени Волгари." То е ясно,че Българите (Баргарите,"Барбарите") не са се състояли от отделни народи,а от отделни племена,но същата несъществена "грешка" е допусната и от Енодий. Поставям думата "грешка" в кавички,понеже грешката е формална: древните хора под отделен народ много често са разбирали "потомците,народени от един отделен род",а не група от племена както е сега. Племето почти винаги е било съставено от няколко рода,които обикновено са произлезли от един първичен,но много древен род,а групите племена са фактически потомци на група роднини,които се разделили и заживели отделно,а с течение на времето потомците им се отчуждили помежду си така,както днес третите и четвъртите братовчеди се нямат помежду си дори и за роднини,макар че реално са именно такива! Генетиката,езикознанието,археологията,антропологията и историческите данни сочат,че германите и "славяните" някога са били роднински племена,което ще рече (в далечен ретроплан)- потомци на два роднински рода и респективно: на двама братя,родени от едно и също семейство! Така ли е?
цитирай
75. germantiger - ...
27.05.2013 00:15
Всъщност в славянските езици има много германски думи, и тук не иде реч за научна терминология или думи от новото време, а от средновековието и вероятно дълбока древност. Имам такъв речник с германските думи в руския език правен от руснаци по червено време!

Германски думи има и в българския език - те бяха малко - мисля повече от 10 и бяха останали от готите, ако добре помня 2 от тях бяха плуг и булка. Спора - готите траки ли са или германи е известен между нас.

Келто-германско в България има и то се проследява през различните векове - ограничено или минимално,но факт:

- келтската държава с център Тиле в България - откриват я край едно село в Ямболско, на прима виста ми убягва името сега

- местата с останали (преди хукването им към Италия) готи просъществували спред някои дори до Симеон в отделни региони - малки поселения

- децата родени от грабнати западни жени по време на първия кръстоносен поход и споменаването, че доста светли деца са се родили в тия краища на бгцарството

- саксонските рудничари на Йоан Асен

- отделни групи след Освобождението по Дунав и някои манастири (дори ДНЕС тук-таме с германски монахини)

От познатия ми sagitarius14 във вибокс7 знам и това:

В днешното добруджанско село Добрево дълго време са живели германски преселници-католици (фолксдойче). Логично те са наричани от местното население, "добруджански немци". До 1940 година, румънската управа оставя името на селото на турски - Али Анифе калфа. Българите обаче знаят селото като Немска калфа. След сключването на крайовската спогодба от 1940 г. населеното място е преименувано от българските власти на Германци (заради жителите му). Повечето колонисти обаче се преселват обратно в Райха още преди 1944 г. по Heim ins Reich. И до ден днешен католическият храм в селото е запазен, макар и да е превърнат в православен от останалото население на селото. В гробището все още са запазени и паметниците на починалите, като някои от тях са семейни гробници. За съжаление по-голяма част от архитектурните украси на паметниците не са се запазили с времето. На по-обикновените надгробни плочи обаче се различават характерните герански кръстове и имена. В селото има запазени и реновирани и няколко от къщите на преселниците, които са в алпийски стил. За съжаление към момента само една от тях е обитаема, а останалите бавно се разрушават с времето.

Интересна подробност. Действието в един от най-емблематичните Йовкови разкази - "Песента на колелетата" се развива именно в Али Анифе.

...

За убеждението у теб щапаров, че северна и централна европа е бил заселена схора от балканите не мога да споря - то е несъстоятелно научно и нямам нищо против да напишеш докторат или въобще книга, която да представиш пред официалната наука (не пред приятели, а и пред тях), когато сблъскаш твоите аргументи с тези на учените ще се види кой-крив, кой-прав. Дотогава съм казвал, че автохтонистите си оставате фразьори, но и търсачи на истина - не отричам. Не отказвайте и на другите това, обаче!

Колкото до факта, че всикки сме хора и че в Германия може да има българско - защо не - до Бавария и Австрия е имало много панонско българско.
цитирай
76. germantiger - УВАЖАВАМ ВАШЕТО МНЕНИЕ, НО НЕ ГО ПРИЕМАМ!
27.05.2013 00:21
Да спомена в "ендшпила":

Автохтонната теория може да е истинна, може и да не е, аз приемам пунктове от нея, дори допускам да е абсолютно истинна!

Мисля, че тя ще се и вече се ползва понякога нечестно и в интерес не на истината и не на българите.

Теорията за траките преминава в такава за всите славяни, това едва ли е истинно?!

Дори това да е вярно за тракийските племена или част от тях, то вече прераства в претенция към миналото на бол европейски и невропейски народи - това абсолютно е неистинно и мерзко!

Това е края на дискусията (както аз определям в тези дни) и желая този ми акцент в края на споровете.

Лека нощ и блг за активността!
цитирай
77. letopisec - Поздравления...
27.05.2013 09:17
Поздравления...
цитирай
78. nikikm - Виж се сега!
27.05.2013 12:19
Май нищо не ти влиза,както и да се аргументира човек,щом противоречи на каузата ти.цитирам:
"никой никъде НЕ е писал, че българите са готи - факт
никой никъде НЕ е писал, че българите са славяни.."

Мизите са Българи, "Най-славни от всички!.." по Йорданес,поне това няма да отречеш! Готите са Гети на които новото име е славяни са един народ според Дион Касий,Теофилакт Симоката,Йорданес. Така,че писали са!Друг е въпросът,че ти и тези неща няма да признаеш,защото при тебе няма развитие! Твоята позиция е:"ДА,АМА.." Или като на шопа,дето стоял пред жирафа,гледал го и викал:"Те такова животно нема!" Много,много е градивна тази позиция,да си жив и здрав!
цитирай
79. nikikm - Цитат:
27.05.2013 12:22
"ПРОЦЕСА ЕТНОС > НАРОДНОСТ > НАЦИЯ Е МНОГОВЕКОВЕН.."
Спомни си как Ататюрк и за колко време направи от османците,турска нация! При това нито са един народ,нито етнос!
цитирай
80. get - - На деветдесет процента, от постовете и Вашата насоченост в тях са признак за АРОГАНТНОСТ !!
27.05.2013 16:19
germantiger написа:

Да спомена в "ендшпила":



- Отново ПОДЧЕРТАВАМ - Насоченоста на изявленията ти :
а) са от вида - "Ad hoc"(лат.) - означаващо "специално предназначени за" конкретно визирани от теб хора (?) ! - в това число и скромната ми персона;
б) спорът ни излезе от полето на наукоподобният дебат и се обърна във вида: "ад хоминем", тоест - не срещу мои тези, факти или аргументи - а срещу мен, като личност, професионална кариера ... но най-вече бях обявен за НЕПОЧТЕН !!

germantiger написа:
@ 47. germantiger
"ВИЕ АВТОХТОНИСТИТЕ ОБАЧЕ, НИКОГА НЕ ДОПУСКАТЕ СЪМНЕНИЕ - НИКОГА ОТСТЪПЛЕНИЕ И ТОВА ВИ ПРАВИ ПОНЯКОГА ХАЙДЕ НЕ СМЕШНИ, НО КОМИЧНИ И НЕИСТИННИ!

... СЪС СИГУРНОСТ И НЕ ДОБЛЕСТНИ !"


- В цивилизованото общество, едно такова поведение НЕ СЕ ПРИЕМА ЗА НОРМАЛНО, а човек с такъв модел на поведение, за ВЪЗПИТАН !

- Бъди така добър ! - както публично отправи обидите си - така също и публично да се извиниш за нападките си и необоснованите обвинения(оскърбления) ! - Защото за мен ОФИЦЕРА понятията за чест и достойнство са от приоритетно значение - за разлика от останалите ?!
- Ако не сториш това, то за мен остава да приема, че е напълно правилно, олицетворението на германците(в частност и ти) на Това (?) ! - http://www.100megspop3.com/bark/Propaganda4.jpg
- и това:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ab/'Destroy_this_mad_brute'_WWI_propaganda_poster_(US_version).jpg

- Съдейки от демонстрираното до момента от теб поведение, в мен се загнездва съмнението, че истинската същност на прусаците е това (съвременно олицетворение на диваците "хуни" (?) "псетата на войната" :
http://3.bp.blogspot.com/_Cx5YSp-ghS8/SxBXbv2qLAI/AAAAAAAADzk/zk9NJ1fTxcQ/s1600/German-atrocities-propaganda-hoax.jpg

- Така че всичко зависи от твоята Воля ?! - продължаваш с цинизма и арогантноста си ... или (?!) постъпваш като цивилизован, за каквито до скоро считах и считам, вече с уговорката ? - (само германците, живеещи в Германия) !
цитирай
81. germantiger - ...
27.05.2013 20:01
nikikm написа:
"ПРОЦЕСА ЕТНОС > НАРОДНОСТ > НАЦИЯ Е МНОГОВЕКОВЕН.."
Спомни си как Ататюрк и за колко време направи от османците,турска нация! При това нито са един народ,нито етнос!


Спомням си друго - как другаря Димитров бълнуваше България да постигне за десетилетия, това, което други народи са натрупали за векове - е, не се получи, няма и как!
цитирай
82. germantiger - ...
27.05.2013 20:02
Гет, не ми се струва разумно бивш милиционер (ти) да преклаяваш с категории като чест, доблест, дори достойнство!

Прости ми тази "задявка", защото веднага се коригирам - тя не е лично към теб, а към хората въобще от кариерата.

Лично теб нямам намерение да обиждам, ако не го заслужиш или предизвикаш - с много добри впечатления съм от комуникацията ни (без ирония)!

Аз за разлика от теб не желая от хората да ми се извиняват!

Първо мисля, че това е някаква принуда, ако самите те не са осъзнали в себе си някаква вина или прекрачени граници, второ от теб не съм пожелал извинение за аналогиите и препратките към национал-социализма или нацизма, не съм искал и въобще от българите да ми се извиняват за десетките антигермаянски филми правени от държавата им (имам списък на такива сериозно - ако желаеш ще го публикувам тук), никога не съм очаквал или изисквал извинение за отношение към мен, защото съм получавал и прекрасно такова, защото понякога и сам съм предизвиквал отрицателното в другите.

С "две думи" - не очаквам, не искам и не възвеличавам извинението като претенция.

Ти явно имаш друг ранг за него, стремиш се и търсиш какво?

- човешко извинение
- манипулация на четящите и удобна позиция за теб
- да ме поставиш в роля на длъжник и защитаващ се ?!

Ако си се усетил засегнат - аз съжалявам, но няма за какво да се извинявам!

Ако търсиш извинение, задай си въпроса дали и ти не дължиш такова.

На групата автохтонисти не се извинявам (вкл. теб), защото не помня нито веднъж да признахте ваша грешка, слабост и чуждите аргументи като по-истинни и силни дори за момента!

Въздържай се уважаеми от лафове за прусащината, както аз за ганьовщината и ТЕ ПРИВЕТСТВАМ БЕЗ ИРОНИЯ за чувствата на чест, доблест и достойнство в теб - убеден съм че ги имаш (ти си ме убедил в немалка степен, че е така)!
цитирай
83. germantiger - Поредния бъг с коментари в сайта изтри
27.05.2013 20:28
"Одеве" бях написал подробен коментар за това, което получих от роднини днес след питане нощес и ще получавам още в косоро време...

- Учени за готите - десетки през вековете и техните изследвания - германисти, лингвисти, археолози

- Конференциите им в Райхенау през 60-те и 70-те години, поддържани от доста полски, руски и чехски изследователи - имам и техните имена, ще получа работите на поне част от споменатите

- Шмидт, Вагнер, Кун, Щокл, Хахман, Свениннг, Краузе, Клайн, Алтхайм, Алфелди, Швартц, Щурмс, Екхардт, Леве, Мюлленхоф, Шанйдер, Раппапорт, Шьонфелд, Райнеке, Зинтар, Фюгеди, Травковский, Кубини...

- промяната в готологията да я наречем, смесването на германци със славяни на изток

- ГОТИТЕ В СКАНДИНАВИЯ - ТОПОНИМИТЕ ИМ, СЪСЕДСТВОТО ИМ С ДРУГИ ГЕРМАНО-СКАДИ ПЛЕМЕНА, ЗА ТОВА СА НАПРАВЕНИ БОЛ ИЗСЛЕДВАНИЯ

- С ИЗНЕНАДА РАЗБРАХ, ЧЕ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ГОТИ СА ПОДДЪРЖАЛИ ВРЪЗКА С ГОТИТЕ ОСТАНАЛИ В СКАНДИНАВИЯ ДО 6-И ВЕК ВКЛЮЧИТЕЛНО

- готските писмени шпаметници, които всъщност са голямо количество

- грешките в гетика на Йордан, противоречията, къде всъщност е писал Гетика, от кого се е ръкововдил (въобще не само от Касиодор)

И навсякъде нито дума за българи или траките-готи, никой излседовател от германци, шведи, англо-говорящи, руснаци, чехи, поляци - всички те изследват и показват германското в готите, изследват се също черняховската и вербалската култури - там спора е славяно-германска или друга!

Готите не само са германи и такива са били в Скандинавия векове наред за което има огромне масив доказателства и находки - това ме изненада като човек, който иска да лети с восъчни криле, докато съседа му вече е направил самолет.

ЯВНО НИКОЙ ОТ ВАС НЕ ЗНАЕ ЗА ТОЗИ МАСИВ КОЙТО СПОМЕНАХ И ЗА В БЪДЕЩЕ ПОСТЕПЕННО ЩЕ НАПРАВЯ ПОСТИНГИ СМИЛАЙКИ ПОСТЕПЕННО ТОВА ИНФО!

Ще има постинг и за викингите-конунги на Россия:

там другарите Меркулов, Фомин, една дама и още другари близки до руското правителство пишат с ЦИТИРАМ:

- ДА ИЗЧИСТИМ ИСТОРИЯТА ОТ НОРМАНИСТИТЕ

- ДА ПРОГОНИМ ОТ НАШАТА ИСТОРИЯ КОНУНГИТЕ

- НАШАТА НАУКА ТРЯБВА ДА Е НАСТЪПАТЕЛНА

Трагедията за тях е, че изследователите срещу тях са в пъти повече, векове наред търсили и най-важното – изворите за руско-варяжкия въпрос в полза на склавяните са мравка пред слона с извори за германо-скадите създавали княжества в Росс или Русь.
цитирай
84. get - @ 83. germantiger - Бъди достоен Човек !
27.05.2013 21:04
- Достатъчно дълго сме комуникирали на "лични" и отделно в блоговете, но никога не съм си позволил непочтенни нападки !

- Не ми се говори, за историята на ЗАПАДНА Прусия и Померания - Защото там нещата са много болезнени и са послужили на няколко пъти, като повод за войни и геноцид !

- Чувството ти за СУПЕР-етносност си е твой проблем - но не го превръщай в ОБЩЕСТВЕН, моля (!) - това води до разпалване на междуетносна омраза, ревизионизъм (и дори в пряко вербално-физически) РЕВАНШИЗЪМ !
- В тази връзка извикваш в съзнанието ми, как съм ходил да разтървавам (като МИЛИЦОНЕР - защото годините бяха 1979-80) участници в масови сбивания "източно" германци и поляци (гости в курорта ни) Камчия ?!

- Наспроти твоите малко или много пропити с национализъм постове - аз застъпвам, противоположна теза, че след НАЙ-РАНО ПЕТО СТОЛЕТИЕ ! - Можем да говорим за(ясно изразено !) ЕЗИКОВО или етносно разграничение между народи в Централна и Северна Европа ?!
- Това по простата причина, че най-рано регистираният и известен Old High German(нем. Althochdeutsch) самите германски езиковеди го извеждат от периода (750 - 1050 год.) !
- От този и малко по-ранният период имаме общност на думи ЕВРОПЕЙСКИ ... които с течение на времето започват да се обособяват"етнизират" !?

- Ако вземем за пример Тацит(1-ви AD) с понятието му БАРДИТ, което той съотнася към "германците" (?) - То същото го имаме и при "гали" и "ирландци, и "кимброи-уелси", и при "ободрити" ?! - Това ти го давам, като пример за ОБЩНОСТ (!)... А ти ако искаш доказвай "германската" или "славянска" принадлежност на дума-понятието ?!

- Същото, колкото да ти е невероятно, е свързано с епитета "Wоdinaz" с "vannus"(лат. а от там и с името на хълма в/у който е построен "Ватикана") и както твърдят със съвреманната му (deutsch-форма) WEDEL ?!

- В заключение ! - само ще допълня, че с тази коренова PIE, са свързани и "былините", които е пеел ВЕЩият Боян ?
цитирай
85. germantiger - ...
27.05.2013 21:27
Гет, приветствам коментара ти нелицемерно, а чистосърдечно.

Всъщност ти повтаряш теза в науката (и не само една) за общността било на индо-европейците, било на прото-европейците както ти предпочиташ на база аргументи (а може би и аз).

Приемам инфото от теб, защото в коментираното от теб аз до момента съм нямал търсения в детайл, но намирам логика при теб!

...

Ако аз съм някакъв расист, националист или каквато и квалификация (макар да е важна и диферентна) да ползваме, то ако аз съм "етничен", мисля, че някои от автохтонистите са "нива" шовинисти над мен!

Никога не съм си позволявал и няма да направя други народи - германски

Автохтонистите правят траки, славяни или българи десетки, да не кажа "почти-почти" всички евронароди от Античността, та дори и предисторичността

СТРЕМЕЖА МИ ДА ОТГОВОРЯ, РЕАГИРАМ И ЗАЩИТЯ ОТ ОГРАБВАНЕ ГЕРМАНСКОТО И НОРДИЧЕСКОТО КАТО СЪЩНОСТ НЕ Е ШОВИНИЗЪМ, а реакция на лъжата (според мен) - според вас истина!

Не прехвърляй от здравата на болната "глава" ;)

Света не е германски (според мен), а трако-славяно-български според "вас"!

Кой е етноцентричен или мегашовин?
цитирай
86. shtaparov - Средновековните германци също ...
27.05.2013 22:50
Средновековните германци също признават,че Готите са славяни: германски духовник от 9-10 век пише,че "Някой си Методий изнамерил Готски писмена",като определено визира братът на Св.Кирил- Св.Методий,и налаганата от него глаголица!
цитирай
87. germantiger - Не бива така да манипулираш и "четеш" неграмотно, друже!
27.05.2013 23:27
Напротив Щапаров ;)

В случая иде реч, че Методий създавайки глаголицата се учи от всякакви писмена, вкл. германски. Учи и ползва може би почти всички известни тогава в европа азбуки, а в цитирания без посочване извор от теб се споменават готски писмена.

В цитата няма нищо славянско, нито готите са определени като славяни, а глаголицата не е славянска азбука. Четеш извотите като Дявола - Евангелието ;)

От друга страна готите са повлиявали, давали знание, култура и умение на славяните и много други народи, както и са заимствали от тях достижения.
цитирай
88. get - - Първо прочети @ 36 get - Където посочвам източници, за Варги и СтарГрад ?
27.05.2013 23:37
- Това е именно за времето, за което говоря - Кога се приема, че настъпва езикова(етносна) диференциация и то по категоричен начин ДОКУМЕНТИРАНА от науката ?!
- Не говорим за ГОТИТЕ в Скандинавия(Гота-ланд) а за други, които живеят на земите БАЛКАНСКИ ?!
ЦИТАТ: "На следният ден, от телохранителите на императора, били заловени трима човека, по род "славяни"... единственият им багаж били цитрите. Императора започнал да ги разпитва, откъде са и как са попаднали в ромейските земи.
Те отговорили, че по племе са "славяни" и живеят до Западният океан; че хагана изпратил вестоносци до там[балтика], за да събере воински сили, и подкупвал старейшините им с богати подаръци ..." по Теофилакт Симоката !
- А събитията се развиват в края на 6-ти, начало на 7-ми век, за което поляци не обичат да си спомнят ! - В Панония и придунавието, когато властват аваритеЕФТАЛИТ ! - В "Полската хроника" - се коментират именно подобни факти ... също и "Померанската" !
86. germantiger написа:

Не прехвърляй от здравата на болната "глава" ;)

- Това сириозно ли го говориш ?
- Ами, прочети какво пише ЙОХАН Г. Дройзен, през 1836 г. в неговата "История на елинизма" ?
- А Теодор Момзен, който говори за "елинска" НАЦИЯ и индо-ГЕРМАНЦИ, като прародители на ЕВРОПЕЙСкото КУЛТУРНО и НАЦИОНАЛНО НАСЛЕДСТВО(генеза) !

- За Винкелман, да си чувал че "репресирал" тогавашните културни и естетически вкусове с неокласическият му "елинизъм" ?!

- Нe казвам, че само и единствено ГЕРМАНСКАТА наука е с "ПРИНОС", при издигане на "елинизма" и Гърция в КУЛТ ? - Но това е станало и става, за сметка на нас Българите(като култура, история и присъствие на Балкани) ?!

- Поради тези стереотипи - на нас все още ни се приписва ГЕНЕЗИС В АЗИЯ(тюркски), а Гърция и гърци - за наследници на ВСИЧКО що е било в причерноморие и източно средиземноморие !

-Смята се за ерес(само мисълта !), че примерно фригийски ЕЗИК-думи: dheu-дъх; davo-вълк; dhau-давя; kudi-къде - може, да имат аналог в българският ?! - не, гръчки били !

цитирай
89. germantiger - Към Гет
27.05.2013 23:57
Стремиш се да ме въвлечеш в твоя дискусия със споменатите покойни учени?!

Неведнъж съм ти писал Гет-е - имаш собствен блог, в него можеш да пишеш каквото решиш за история - било световна, било тракийска, било българска, но ти не го правиш?!

Ако желаеш да спориш със световната наука - моял направи го, пишеш докторат, защитаваш, издаваш книга и търсиш контакт с науната общност или представяш своя труд.

Аз не съм адвокат на Момзен, драйзен и други - все едно аз да те питам защо "аджеба" българите воювали некадърно срещу Базил Втори и неговите няколко уникални лидери сътворили преходи в нощ, дъжд, буря, прихванали българите в засада и показали чутовни победи за византийското оръжие?!

Аз питам ли те защо това бгисториографията не коментира и не разкрива?!
Ако това ме дразнеше - щях да го пиша, показвам в блога ми или другаде.
Аз не съм фен на гърците и намирам нормално в България да се учи за българските победи, а не за българските пленени знамена каквито има в противовес на мита, че няма! Не съм защитник на гърците и спор с нашите нямам - ако имах бих писал.

Мисълта ми е Гет:

- като те дразни Момзен и компания - пиши в блога ти или направи книга, аз не съм Момзен, не съм го чел и нямам намерение засега

- като ще оспорваш Момзен ще рече - убеден съм, човека е написал една камара книги и в тях има АРГУМЕНТИ - ти тях защо не ги коментираш, нещо не ги цитираш, ако ще го оспорваш

...

А както казах - аз съм прав за великотраките и здравата глава е моята, а болната тази, която направи десетки народи българи, траки или славяни и за да потвърдя това си виждане ето пак подборката от Щапаров.

ГЕТ, ТИ СЪС ЩАПАРОВ СПОР НЯМАШ ЛИ, ПРАВ ЛИ Е ВЪВ ВСИЧКО НАШИЯ ДОБЪР ПОЗНАТ ИЛИ СИ МЪЛЧИШ ОТ ТАРИКАТЛЪК - ГЕТ, ТИ ТАРИКАТ БЪЛГАРИН ЛИ СИ?
цитирай
90. germantiger - ЕТО ОЩЕ ВЕДНЪЖ НАПИСАНО ОТ ЩАПАРОВ
28.05.2013 00:03
С това всички вие - спароток, гет, мерлин, ники, leonleonovpom не спорите ли, това за вас истинно ли е, в противовес извори нямате ли (аз и не искам да ги представяте вие, трябва спорещия със щапаров да го прави), но понеже сте ми честни и доблестни мълчите ;)

Крайно време е да подкрепите Щапаров - ясно, открито и честно, а аз тепърва ще ползвам това в постинги.

ЦИТАТИ ОТ ПОСТИНГИ НА ЩАПАРОВ ЗА ВСЕТРАКИЙСКАТА ПЛАНЕТА ;)

Всичко това според него (и други) са българи:

Прощавай Щапаров, но нека хората прочетат написано от теб в кратце, може да си прав, всичко може, нека всеки прецени сам за себе си!

Оногури= Хоногури (Хонохора,Хунохора,Хуни-хора), или дипектно казано: Хуни.
Хуни (в изворите се говори за "Хунът Коврат")= Пуни (Пуники,Финики,сиреч Винити или Венети), Фини (Финландци), Дани (самоназвание на Датчаните… "Славяни",изместило истинското им име "Склави" (Сакалави,Сакалиби= Сака-люде,Скити-Хора)!

Български имена като Картаген [Гарда ген= Града Жен,Женски град]; Ханибал [Ханибар,Ханимар- антична форма на по-късните имена Хунимир и Станимир]; Барка [Варка= Верко,Берко]- оттам и топонимът Берковица,който означава селото [градът] на Берко [Верко,Велко,Велико]- явно родоначалникът на рода,основал Берковица,е носел по съвпадение същото това "финикийско" име; Хамилкар [явно нарицателно]= Хунал-кар [Хунар гур= Хунски човек,с прех. Р-Л] Древните Финикийци (Финики,Пуники,Пуни= Хуни).

Българите Катари (Кидари,Гетари),т.е.- бивши жители на Босна,Далмация,Хърватска,Албания,Черна гора и пр.,чиито жители са наречени от Дуклянския презвитер "Готи". Там се е намирала средновековната област "Зета" (Гета),както и митичната Котокия (Готокия,Готичия).
Племето Севери (Сибири,Кубери)= хората на бога Кубер ("Кубера" е едно от имената на цар [бог] Дионис). Това племе
е наричано още Савири и Сувари. Негови близки роднини или потомци са племената Ивери (Ибери),Авари,Бавари,Азери,Асири,
Хазари и пр.,чието общо-събирателно име е било Богари.

Обяснява и другото име на Китай- Сина (Кина,Хуна)= Синда (Хунда,Хунза),както и самото име Китай (Синай,Хунай),т.е.- Земя,колонизирана от Хуните!
Прадедите на днешните Казахи и Казаци,които са частично тюркизирани след VI-VII век.
Племената и народите,носещи имената Руси (Ръзи,Хръзи), Пруси, Фризи (Бризи,Брити,Фръзи), Бриги (Фриги,Блъги), Фраки (Траки,Франки- с носовка) и пр.
Старите жители на областта Шумадия- Шумадите (Коматите,Венетите).

Сака-родени: с прех. Р-Л),а тяхното племенно название,както видяхме,се отлично обяснява с Българския език,както и би трябвало да бъде. И за да натрием носа на онези безотговорни авантюристи и дилетанти,които твърдят че несъществуващия етноним "Слави" (Славяни) се обяснява с английското "Слейв" (Слейви) ще им кажем,че употребената от тях дума също не е английска,а древно- Българска и означава Слуйг (Слуйги,Сльуги,Слуги,Служащи),която е занесена и утвърдена в древна Британия от народите Болги (Бълги), Брити (Бриги,Блиги,Блъги) и Англи (Ангри,Унгри)= Угри,без носовката,т.е. Бугри (Бугари),но истинското название на тази група племена никога не е било "славяни",а винаги е било Склави (Скловени,Склавини,Сакалави,Сакалиби и т.н.)

-Естони= Бистони (име на древно Тракийско племе), Гаскони (древно племенно име,възстановено по името на областта Гаскония в днешна Франция)= Гащони (Гатони,Гетони,Гети), Астяни (Асти- име на древно Тракийско племе), Баскони (Баски= Божки,Болжки), и т.н.
-Латвийци (наричани още Латиши)= Латви (Людви,Людови,Людове= Люде и
Родови т.е. Родове), Лащийци (прех. Щ-ТВ)= Лъгийци (Блъгийци). Съответно Латиши= Лагиши (Благиши,
Благичи,Блъгичи).
-Литовци (Льетувии,Льетуви)= Литови (Литви,Латви- родствен на Латвийците народ), Людовци (Людови,Люджи= Люгье,Люди,Роди), и т.н.
-Жемайти (Жамойти,Жмуди- имена на старо Балтийско племе)= Самойди (Самоеди)- родствен на самоедите народ, Джуди (Чуди)- родствен на Чудите народ, Швуди (Шведи,Шваби,Свеви,Суеби и пр.- вторично германизирани племена), Гьуди (Гьети,Гети)- Тракийски народ, Самогети (Масогети,Масагети)- отломка от Масагетите,които са клон на Гетите, и т.н.

За амазонския езически обичай сред древните Българи имаме сигурни писмени свидетелства- арабски и арменски извори сочат,че никоя Българска мома не можела да се омъжи до тогава,докато не успее да убие поне един враг! Именно това са амазонките /А-мъжанките,Не-мъженките/: групи от въоръжени Български момичета,тръгнали по света да дирят своето щастие,за да могат един ден и те да се омъжат и да имат достойни за рода си семейства. Придвижването им на групи било наложително,понеже въоръжените мъже също се движели на групи,и сама жена обикновено нямала никакъв шанс срещу тях. Съответно- Амазонките не са били отделен етнос,а отделна социална категория. Те правели силно впечатление на чужденците и в частност- на гръцките колонизатори,при които жените имали почти робски статут подобно на този,който имат днес мюсюлманките.
цитирай
91. germantiger - ...
28.05.2013 00:13
Планирам да направя постинг в който ще представя подборка (но ще трябва да я съкратя) с всички племена и народи, които "направихте" траки, славяни и българи!

Една лумпенкомпилация с цитати от различни блогъри и ще питам всеки от вас в постинга - истинно ли е, подкрепя ли пунктовете, съпротивлявал ли се е на лъжата, а ако не е лъжа то значи за него е истина!

Всеки по всички краища на света подменен с трак, славянин и българин ще посоча, с цитати - постинга може да е поредица, но това е излишно "злобарско' - ще го нправя веднъж без гавра, ирония или цинизъм - честни и ясни въпроси.

Вероятно отново постинга ми ще бъде свален от класиране, но това не е проблем, "класирането" на истината и добросъвестността във всеки е фундаментална, нежели тук в блога.

Надявам се, покрай постинга ми да няма цирк, смях и подигравка на автохтонизма, каквито част от последователите му заслужават със сигурност.

Лека нощ и съм впечатлен, доволен, че постинга ми предивика, показа и постинга включително този ми мотив - да прокирам и да се явят тук траки, славяни и българи - всичките всъщност едно "разкритие" ;)
цитирай
92. germantiger - ...
28.05.2013 00:20
Затварям коментарите,които с пълна сила се надявам да продължат под следващия постинг по споменатата тема!

Надявам се, обидени да няма, ще се питаме за моралните/нравствените категории особено под следващия постинг ;)

Хубаво е, че мислим различно, защото ако всички мислем "еднакво", значи най-вероятно никой не мисли!
цитирай
93. germantiger - До автохтонистите
28.05.2013 19:50
Днес като премислих се разколебах - иначе казано - автохтонизма си има истините и смисъла. Ако ще го осмивам, то трябва да покажа и другото в него - да го наречем положителното и историчното.

Предполагам след време ще стигна до такъв споменат като идея постинг, но това ще е когато отново някой "посегне" на нещо германско или северно, та в отговор ще се изтропам и аз.

Въобще пенявим се излишно всички ;), но пък е забавно, зарежда с енергия, а и за мен е "дълг" да реагирам когато някой ми бара любимото и милото - жена ли е, история ли е, каквото ми е на сърце.

От друга страна както писах и аз не съм докрай прав - траките го отнасят заради лудостите на някой друг идиот в блога, а не трябва да е така - историята като тракийска диря е може би фундаментална за Балканите, че и за Европа.
цитирай
94. ovcharq - До germantiger
18.07.2013 16:26
Поздравления за труда,четох го с интерес.Четейки последвалите коментари оставам с чувството ,че труда ти е бил напразен.Спориш с хора имащи жалко настояще и опитващи се да градят самочувствие върху историческото минало,без да се колебаят да го фалшифицират,само и само да избият комплекса си за малоценност.

Относно българска следа в скандинавието единствена такава е открита от филолозите сред финландците.Това се дължи на това ,че угрофинската или алтайската езикова общност винаги е била в тесен контакт с тюркската.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: germantiger
Категория: История
Прочетен: 4621171
Постинги: 412
Коментари: 7517
Гласове: 21816
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031