Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.12.2012 02:59 - ПИСМА ОТ ЗАТВОРА - ЧОВЕК И МЪЖ
Автор: germantiger Категория: История   
Прочетен: 42368 Коментари: 80 Гласове:
42

Последна промяна: 18.12.2012 10:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

МОЛЯ, ВИЖТЕ ПИСМАТА НАЗАД В ПОСТИНГА!

НАПИСАНИ ПРЕДИ 60 ГОДИНИ – ИСТИНИ СЯКАШ ДНЕС!

ЛИЧНО ЗА МЕН ТОЗИ НЯМАШЕ РАВЕН - RUHE IN FRIEDEN!

 image

За Пайпер е писано много и различно!

На български, като книга е преведено – нищо!

Този ми постинг ще е различен от поредицата ми за германски героизъм!

Той  – агресивен, знаещ, можещ, с опит, жесток, хитър и дори коварен, високомерен, безумен – всъщност храбър до отказ, с шанс, но и с тежка съдба!  Любящ с жената, мил с децата. Почти перфектен (нека не отказваме съвършенството Богу, приписвайки го человечески ;) Въобще един от мъжете, които вече средата не прави и от мъжете, които жените вече не раждат! Ако друг народ имаше герои като този - би направил филми за тях, паметници, учебници и книги - но германците не! Такива всъщност няма - аз мелеза, братовчедка по кръв 100 гер но в южна Африка, българските ми познати - дами (особено две) и мъже, със сигурност полуавстриеца от Варна - сме повече германци от днешните безродници! Няма по-велик народ в миналото ипо-жалък днес от "германския"! С такива титани като Пайпер и добавяйки Левски, балканджи Йово (без значение фантазен) може да играеш "на шамари" с Господ (простете безвкусната шега)! И да гледаш света от високо!

 

ПАЙПЕР – РАНЯВАН/ТРАВМИРАН 9 ПЪТИ!

1. Фрагмент тук му казват осколка от граната  заседнала в тилната област 1940

2. Фрагмент от граната в лявото бедро 1944

3. Фрагмент от граната в дясното коляно 1941

4. Фрагмент от граната заседнал в лявото бедро 1944

5. Разкъсни рани 1941

6. Куршумен пробив в лявата предмищница 1944

7. Сътресение на мозъка 1941

8. Сътресение на мозъка 1945

9. Холерно заболяване с последваща повреда на паренхимите 1944

 

Пайпер НЕ Е член на нсдап и НИКОГА не става нацист, войник – да!

Пайпер се отказва от ФРГ след войната – това е МЕНТЕ „германия”!

Пайпер обича и спасява болната си от РАК на кръвта съпруга!

image

Юношата "бледен" вече възмъжава и свирепее

image

Пайпер с двама братя самоубийци.

 Пайпер с баща Валдемар воювал ПСВ като диверсант в Африка при Летоу-Форбек (за малцина военни на ниво по света това име казва много).

Пайпер, който отказал топлата и удобна служба на химмлеров (!) адютант и пожелал да се бие на фронта.

ПОГЛЕДА ... !!!

image

image

image

 

- Пайпер лично „спира” съветски танк като разстрелва водача му със смъртоносен изстрел в амбразурата пред подчинени споменавайки, че с това биха си гарантирали железен кръст.

- Пайпер, който лично повежда бойна група и измъква 320-а пехотна дивизия от руско обкръжение, избивайки по пътя си съветски заслони, превземайки два моста, спасявайки 1 500 германски ранени, губейки само 1 бтр и нито един войник, но не само това – за да евакуира тежката техника и танкове (след като спасените преминават) провежда „на своя глава” 8-километров „марш” в съветския тил намирайки мост за преминаване (без това да се изисква в заповедта му – достатъчно е било спасението на ранените и преминали от 320 пд).

- Пайпер, този път в екип с други двама култови Курт „Панцер” Майер и Макс Вюнше изтребва няколко съветски колони край Ефремово в харковската зима 1943г., после отразява няколко еднотипни и малоумни руски атаки полегнали и окървили снега.

- Пайпер, когото винят за избиване на италиански войници (в бой!), до 34 мирни жители в Бове, на - спори се - от 88 до 120 американски военнопленници край Малмеди (сред тях сенаторски син и друг на индустриалец).

- Пайпер, който в Ардените е блестящ (със само един пропуск при мост за няколко часа решаващи), а е блестящ защото при Хонсфелд ликвидира или овладява 15 амер. пто, 50 бронемашини и 80 камиона, край Бюллинген и на полосата до Моршнек унищожава 12 амер. самолета на земята, придобива 200 тона гсм... при Боние разпръсква няколко американски колона и пленяват 1 650 американци! Когато след няколко дни горивото свършва, германците не подкрепят групата на Пайпер забила се дълбоко сред съюзниците, той е принуден да унищожи обездвиженета си техника и да си пробие път назад – боя за илизане през Ла Глез е също блестящо проведен – от 800 германци към 770 достигат германските позиции, съюзническите загуби отново са повече!

- После пак срещу руснаците при Балатон – пробива си път напред със своята бойна група изминавайки 72 км повече и пред  всички други сс-части!

 

 ... НО ПОСТИНГА ЩЕ Е ЗА ДРУГО – ПАЙПЕР КАТО МЪЖ И ЧОВЕК...

image

image
 
МЪЖ – Пайпер след войната

 За престъпните разпити на които е подложен, процеса-фарс, който го осъжда и писмата, които пише и са поместени в КНИГАТА НА ХАУССЕР, но ги НЯМА в бгизданието (неизвестно защо – питал съм издателството с мейл – отговор не получих).

След войната Пайпер е съден:

Бой и глад и жажда, по определени части от тялото, с разл. „пособия” - той не се пречупва

Без сън, с осветление и сирени в различни часове от денонощието – той не се пречупва

Заплахи за неговия живот и семейството му – той не се пречупва

Шантаж, че съратниците му са предали него спасявайки себе си – той не се пречупва

Отнемане купоните на семейството и близките му – той не се пречупва

Затваряне в камерата на смъртниците, нито дума месеци с човек – той не се пречупва

ИМИТАЦИЯ НА ПРОИЗНЕСЕНА ПРИСЪДА – той не се пречупва

ИМИТАЦИЯ НА ОБЕСВАНЕТО МУ – ДО БЕЗСЪЗНАНИЕ И ПРИМКА – той не се пречупва

Вкарване на фалшив приятел, дори на „свещенник” при Пайпер – той не се пречупва

Вкарване в камера нагрята до 80 градуса – Пайпер успява да разбие касата на прозореца и да се спаси дишайки през него забил лице – той не се пречупва

Когато го заплашват, че за пореден път ще бъде изтезаван лично от разследващия Пърл – Пайпер му казва – „Мислех Ви за по-кадърен психолог, нима мислите, че съм податлив материал за подобни заплахи?” – усмихвайки се на американеца.

И ВСИЧКО ТОВА ЗА ДА ПРИЗНАЕ И ПОДПИШЕ „СОБСТВЕНО ПРИЗНАНИЕ” ПРОДИКТУВАНО, А СЛЕД ТОВА И НАПИСАНО ОТ СЪДЕЩИТЕ ГО! „Пречупва” се, когато заплашват да ликвидират живота на няколко от подчинениете мутогава 16-годишни германски войничета – заради тях той е готов да поеме вина каквато никога не е имал, за деяния неизвършени от него край Малмеди!

 ..........

След войната Пайпер е съден за избиването на амер. POW като желаят да препишат това на негова заповед. Такава той не е издавал, а подобни заповеди е имало бол в армиите на съюзниците (примерно тази в 328 амер пп – „СС и диверсанти в плен да не се вземат. Разстрел на място!”).

Следствието се води от полковник Розенфелд и 1-и лейтенант Пърл – двамата евреи, като последния преди войната работи като адвокат във Виена пряко свързан с ционисткото движение в Австрия.

На пътя им застава подполковник Уилям Евъретт младши, който успява да опровергае първия процес, той да бъде обявен за нищожен, а самия Евъретт води разследванията си с лични средства. В помощ му идва америаканския полковник Хел Мак-Каун, през войната заловен от Пайпер – пощаден, заедно с група амер. пленници и дори оставен да напусне плен и ако има доблест да докара лекарства за американците останали в плен по уговорка със самия Пайпер – американеца спазва думата, а Пайпер го освобождава с 300 пленници по-късно! КАК Е ОПРАВДАН ПАЙПЕР, КАК ПЪРВИЯ ПРОЦЕС Е ПРИЗНАТ ЗА ПОЗОРЕН ОТ И ЗА АМЕРИКАНСКОТО ПРАВОСЪДИЕ Е КАКТО СЕ КАЗВА – ДРУГА И ДЪЛГА ИСТОРИЯ, описана подробно в няколко книги!

След 10 години затвор в Ландсберг на Лех Пайпер, 1956г. постъпва на работа в Порше – първо мие автомобили, после дилър-продавач, а след това е включен в управленския екип, накрая става началник отдел! На 26 януари 1958г. Отпада задължението два пъти в месеца да се „отчита” в полицията. 1961г. Порше разтрогва договора си с него, след кампанията на „германските вестници” против Пайпер... Намира си работа при Макс Моритц дилър към Фолксваген, Пайпер скоро става рекламен агент и успешен продавач – уволнен и оттам след втора офанзива по вестниците. 1968г. Италия изисква предаването на Пайпер на съд за случая в Бове – съд в Щуттгарт не намира основателни доказателства и не го предава на италианците (да не повярваш – имало германски съд за миг). Оказал се в „ОБЩЕСТВО ОТ МОШЕНИЦИ” както сам нарича ФРГ, Пайпер напуска страната и се установява във Франция за което МУ ПОМАГА ФРАНЦУЗИНА ГОТИЕ – спасен през войната от самия Пайпер френски пленник, сега му връща добрината! Пайпер живее 16 години спокоен живот в селцето Траве край Весул департамент Горна Сена до момента в който на 22 юни 1976г. левашкия вестник Хуйманите (Л’Юманите) излиза със заглавие „Какво прави този нацист във Франция”. Започва раздаване на листовки в Траве, прииждат комунисти от цяла Франция, а Пайпер се погрижва болната му от рак жена, двете му дъщери (Елке и Зилке) и сина му (Хинрих) да се евакуират въпреки трудностите и протестите им. Отказва и не замесва в ставащото съседа си – също бивш сс Ервин Кетелхут притежател на мелница да го скрие през ноща в своя имот – Пайпер решава да защитава дома който е построил със свои средства във Франция. През ноща към 23.00 се чуват изстрели като първия е на Пайпер във въздуха... след това „всичко е мистерия”... Къщата е изгорена, Пайпер намерен с отрязани ръце и крака, избодени очи – френската полиция не води разследване, което е скандално, за убийството се появяват версии: убит от комунисти, убит от евреи в „ескадроните на смъртта” и дори, че Пайпер подхвърля чужд труп и преминава нелегално границите. След случая сина му Хинрих прекъсва образованието си в Германия и емигрира в САЩ, както баща му години преди това декларативно се отказва от германското си „гражданство”!

Години преди смъртта си Пайпер казва пред Чарлз Уитинг на интервю във Франция: „Аз седя на буре с барут, Еллис, Кемпнер и Визентал – всички те се опитваха да ме осъдят. Един ден все някой от тях ще ми измисли още едно „престъпление” и тогава бурето ще експлоадира. И всичко ще бъде свършено.”

image

ЧОВЕК – писмата на Пайпер от затвора – превеждам пасажи: 

„В монашеска килия на своето свито легло седи военнопрестъпник. На вратата пише „До живот”, а в календара е октомври 1952г. Печката къкри, паяк търси места за зимуване в дупките, а есенен вятър блъска по решетката и прозореца нависоко.

Тринайсет години съпружество отдалеко, пета година на осъдения на смърт очаквайки може би изпълнение на присъдата празнува своя рожден ден, осма година в каторжен затвор...”

„Нашата родина ни научи да владеем оръжие. Да умеем предателство никой не ни учеше. Ние довчерашните елитни войници, сега стояхме сами, презирани от всички, заобикалняи от всеки, като хлапета за бой обкръжени от кръвожадна тълпа.”

„Недоверие, съмнение и духовен нихилизъм замениха камерадшафта. Всеки сочеше кривиците на другия, но не виждаше своите недостойнства. Хомо вулгарикус откъсна веригата на воля. Примитивни инстинкти тържестваха, тъпчеха всичко с чудна радост от саморазрушение и себеотричане. Глада гонеше всеки и човешкото достойнство се сгъна, преви и падна под него. Благородна традиция, гордост и устойчивост падаха под фаса на земята. „ 

„Какво е това свободата, разбираш когато се лишиш от нея.”

„23 кубически сантиметра въздух позволени за всеки за дишане. В тях концентрираш всичкото „АЗ” от главата до края на пръстите ти.”

„Юмруците постепенно се разтвориха и отпуснаха слаби, съпротивата стихна, остана само болката за любимите и гнева към провидението лишило ни от честен куршум и край. Учехме се да живеем в полусенки и ъгли....”

„Но бяхме млади и все още енергични. Крещяхме „Германия!” дори да не чувахме ехо. Играехме шах през стените, говорихме с потъпващи палци и дори писахме собствените си некролози с ирония и цинизъм. После и от това се уморихме, овесихме на бесилото и надеждата, станахме несправедливи един към друг и озлобени.” 

„Когато живота тече зад решетки е сложно да останеш справедлив и човек. В безсилна ярост тресяхме веригите си, чувствахме как силите ни напускат, а смелостта ни старее. Постепенно всичко утихна.”

„Започнахме да измерваме времето по... бръснене, хранене...” 

„Узнахме, че сме служили в престъпна организация, поток кал се изля върху нас от безброй мемуарна и разобличаваща „ни” литература от военачалници и дипломати, които сякаш са работили против нашето отечество. Да се почувстваш като тримата Деций Мус.” (Трима римски консули – дядо, баща и син, доброволно приели смъртта, но с цената на нея извоювали победа на римските легиони.)

„ЕДИНСТВЕНАТА КОНСТАНТА В ТОЗИ ХАОС БЕШЕ МЪЛЧАЛИВИЯ ГЕРОИЗЪМ НА НАШИТЕ ЖЕНИ И МАЙКИ.”

„И всичко сякаш се промени.

Най-верните синове на Германия явно живееха в най-малките къщи и хижи.

Сляп от войната радист живеещ в мазе събираше дрехи за своя осъден командир. Войник с ампутиран крак протягаше ръка и даваше помощ покрай затовра. Безсмислените времена отново почнах да придобиват смисъл!”

„Камеради – нека заровим цялата злоба събрана по пътя.

Историята ще съди по-справедливо вместо нашите заслепени от злоба съвременници.”
(Тук е сгрешил – днес отново няма и няма да има за вас държавно признание и поклон)

„Хванете лъжата за гърлото, разбийте лицето на клеветата, помагайте на своите съседи и на вдовиците на войниците.” 

„През войната нашите велики дивизии бяха непоклатими в най-кризисни ситуации. Надзирателите от всички страни знаят нашия стоицизъм. Нека нашите деца кажат един ден, че в нещастие ние достойно срещнахме съдбата си и дори в затвора внасяхме своята лепта. Аз приветствам всеки, който дори в тъмницата не загуби своята свобода!”

Ландсберг, 15 октомври 1952г. Йохен Пайпер
 

 ... и години след това:

„Аз излязох във вътрешна емиграция. Правителството да прави каквото ще. Германия ли? Не ме разсмивайте!”


image

И ТОЗИ ВЕЛИК НИКОГА НЕ Е НАПИСАЛ КНИГА - ЯД МЕ Е БИЛО И ВИНАГИ ЩЕ МЕ Е!

С ТАКИВА ЩУРМУВАШ КОСМОСА, НЕ ЗЕМЯТА! - шега или не...
С ТАКЪВ ДА СЛУЖИШ, НА ТЕБ ДА СЛУЖИ И ДА СЕ ПРОБВАШ ДОРИ СРЕЩУ!


Препоръчвам част от книгите, в сайта Amazon:

1. Patrick Agte - Jochen Peiper: Kommandeur Panzerregiment Leibstandarte – обемиста, детайлна, автор – германец, същия писал в два тома биография и на Михаел Виттманн

2. Michael ReynoldsThe Devils Adjutant – също сериозна книга, в края със „завещанието” на Пайпер или по-скоро с посланието му преди и предполагайки смъртта си – насилствена във Франция 1976г.

3. Чарлс Уайтинг на английски и руски Massacre at Malmedy/Битва в Арденнах

 




Гласувай:
44



Следващ постинг
Предишен постинг

1. pioneer - Фридрих фон Паулус кажувал сосем ...
17.12.2012 04:38
Фридрих фон Паулус кажувал сосем друга прикаска. От скоро научих дека мирно си умрел в социалистичкија Дрезден 1957 година, 15 години после кланицата в Сталинград.
цитирай
2. germantiger - ПАУЛУС Е .УТКА!
17.12.2012 04:48
Паулус не е фон - това дори споменава лично - Чърчхилл го "произвел" в дворянин - адел аристократ, какъвто не е ;)

Паулус женен за румънска аристократка, наистина жена на място със синове, които Паулус избира да не вижда - те и жена му остават във ФРГ, а Паулус в ГДР!

...

За разлика от Паулус - ФЕРДИНАНД ШЬОРНЕР ГЕНЕРАЛ ФЕЛД-МАРШАЛ СЕ БИЕ С РУСНАЦИТЕ ДО 15 МАЙ, МИНАВА МНОГОДИШЕН ПЛЕН, ПОБОИЩА, ЗАПЛАХИ, ПОСЛЕ МЕКОТО - ПРЕДЛАГАТ МУ ТОПЛА СЛУЖБА В ГДР - ТОЙ ОТКАЗВА - ВРЪЩА СЕ ВЪВ ФРГ!

ТАМ ЖИВЕЕ В НЕМОТИЯ БЕЗ ПЕНСИЯ - ДЪРЖАВАТ ГО ЛИШАВА - НЕГО - ФЕЛДМАРШАЛА БАВАРЕЦ

ЖИВЕЕ С ПОДАЯНИЯ ОТ СВОИТЕ БИВШИ ВОЙНИЦИ В ЕДНОСТАЙНА КВАРТИРА!

УМИРА В НИЩЕТА И НЕ СЕ ПРЕЧУПВА!

НА ПОГРЕБЕНИЕТО МУ Е ЗАБРАНЕНО ДА ХОДЯТ ГЕРМАНЦИ ОТ БУНДЕСВЕЕРА - ЕДИН ОБАЧЕ ОТИВА И КАЗВА, ЧЕ НИКАКВА СЛУЖБА И ЗАПОВЕД НЕМОЖЕ ДА МУ ПОПРЕЧИ ДА СЕ ПОКЛОНИ ПРЕД ВЕЛИЧИЕТО НА СМЪРТТА!

Утре ще видя кой беше пича казал тези думи, рискувал службата си и почел величието на вечната като живота - смърт!

А ПАУЛУС КАКТО КАЗАХ Е .УТКА!
цитирай
3. germantiger - ...
17.12.2012 04:54
Паулус не струва и като полеви командир или такъв командващ армия на фронта!

- не реагира бързо и адеквеатно

- чупи се психически под напрежение

- не взема бързи и крайни решения

- не проявява характер в няколко решаващи момента

- не разсъждава като полеви 'бияч" - ВОЙНАТА ИЗИСКВА ЧЕРНО И БЯЛО, КРАЙНО БЕЗ ПОЛУТОНОВЕ - ТАКА Е В БОЙ

- разсъжденията и колебанията са след бой, тогава черното и бялото имат нюанси

- качествения военен има и двете - щабното с анализа и полевото с драката

Както казах Паулус е .утка - прощавай, че обиждай прекрасния дамски полов орган, Паулито дори не е утка.

Паулус има един образ, един подход, няма крайност с врага и очарование и плъзгане с жената (собствената му дори и проблемите с нея).

Човека няма инстинкт и усет, това не се учи!
Крайностите ги можеш или не - всеки знае това от опит мисля.
цитирай
4. syrmaepon - Най-трудно е да останеш верен на духа си,когато тялото е победено.Надеждата е след битката да изпълнат това
17.12.2012 08:05
Камеради – нека заровим цялата злоба събрана по пътя.
цитирай
5. get - wunderbar ... Прекрасно ! - като обобщение ?!!
17.12.2012 10:22
germantiger написа:
Паулус не струва и като полеви командир или такъв командващ армия на фронта!

- не реагира бързо и адеквеатно

- чупи се психически под напрежение

- не взема бързи и крайни решения

- не проявява характер в няколко решаващи момента

- не разсъждава като полеви 'бияч" - ВОЙНАТА ИЗИСКВА ЧЕРНО И БЯЛО, КРАЙНО БЕЗ ПОЛУТОНОВЕ - ТАКА Е В БОЙ

- разсъжденията и колебанията са след бой, тогава черното и бялото имат нюанси

- качествения военен има и двете - щабното с анализа и полевото с драката

Както казах Паулус е .утка - прощавай, че обиждай прекрасния дамски полов орган, Паулито дори не е утка.

Паулус има един образ, един подход, няма крайност с врага и очарование и плъзгане с жената (собствената му дори и проблемите с нея).

Човека няма инстинкт и усет, това не се учи!
Крайностите ги можеш или не - всеки знае това от опит мисля.


- Ако си стигнал до тези изводи по умозрителен път - Удивително !?

- Ако го знаеш от личен опит ! - Чест и почитание !!

Това, което си написал - съм го научил от живота ми, като полицай ! - поради това още веднъж ! - Чест и почитания !!

от Гет - офицер от кариерата
цитирай
6. pioneer - Благодаря на информацията. Гледах ...
17.12.2012 12:31
Благодаря на информацията. Гледах документален филм преди няколко дни за битката при Сталинград. Разговарях и с един колега германец. Мъчително чувство ме последва цял ден....
цитирай
7. allvin - Герои като Пайпер и преди,и сега се броят на пръсти ...
17.12.2012 12:49
„През войната нашите велики дивизии бяха непоклатими в най-кризисни ситуации. Надзирателите от всички страни знаят нашия стоицизъм. Нека нашите деца кажат един ден, че в нещастие ние достойно срещнахме съдбата си и дори в затвора внасяхме своята лепта. Аз приветствам всеки, който дори в тъмницата не загуби своята свобода!”

Ландсберг, 15 октомври 1952г. Йохен Пайпер
цитирай
8. starbuck69 - :)
17.12.2012 13:17
Впечатляващо добре си ги подбрал, Тайгър! Поздрави за поста, както и за винаги изявената Ти патриотична позиция!
цитирай
9. sparotok - !
17.12.2012 14:04
Всеки почтен боец заслужава уважение...лошото е, че отдавна живеем във време, в което всичко се диктува от непочтени хора...
цитирай
10. vencivaleri1951 - Привет Тигре!
17.12.2012 14:25
Никак не ни омръзваш/поне на мен/ със съобщенията си. Напротив благодаря, че ме подсещаш да погледна в блога . Това което ти пишеш /независимо дали съм съгласен/ е винаги от сърце, а когато е написано от интелегентен човек като теб грабва.
За постинга:

Всяка държава има своите "пайпери" Не са единични случаите на хора живели години с шарпнели , куршуми в гърди, глава и други части от тялото. Баща ми имаше колега/руснак/ който четри пъти е бил свалян, а най малко три ранявания са били несъвместими с живота. Съобщиха ни, че миналата година /на 90 години/ си отишъл задавяйки се с пирог!?
Теб те боли/разбираемо е/ , че няма филми, книги, представления които да отразяват героизъма на войниците на Германия през последните две войни. Такава е съдбата на победените страни. Не знам историята на Пайпер, но от това което ти пишеш той е бил фанатичен войник на третия Райх. Как да го аплодират, без да аплодират Хитлер приятелю. Фюрерът и без това живее в главите на много хиляди по света? А и нужно ли е да възхваляваме непрекъснато герои от войните?
Защо минаги помним този който е клал и много малко този който е градил. Колко са българите които знаят за Петър първи, а той 30 години не е водил война. Това е мисля си прецедент световен в онези години. Хората са се раждали, живяли, множили и никой не е отивал в безмислен курбан. И сега малко за магистрали:)))
Познавах донякъде генерал Винаров. Той беше герой и на СССР и на НРБ. Беше кавалер на много отличия. Най вече обаче си се кефеше на ордена на труда който получи като шеф на управление Пътища. Може да се каже, че това беше човека под чието управление бе изградена ифраструктурата на Б-я. Изградиха се десетки хиляди км под негово управление/махнаха го от войската защото брат му застреля съпругата си рускиня и дъщеря на високопоставен там/ без лентичка да среже:) Та той смяташе годините си на военен за загубен период от живота му.
цитирай
11. zarumitu - Войникът служи на родината си. Дал е ...
17.12.2012 14:57
Войникът служи на родината си. Дал е клетва да й служи и изпълнява заповеди. Не може да бъде съден за това!
цитирай
12. germantiger - На мен това също ми се нрави (с изв. за чудесния русизъм)
17.12.2012 15:13
syrmaepon написа:
Камеради – нека заровим цялата злоба събрана по пътя.


Това пожелание или призив мисля сеосъществява в следвоенна Европа и до днес - къде честно, къде лицемерно, къде за някои повече, за други по-малко.
цитирай
13. germantiger - ...
17.12.2012 15:19
murmashka написа:
Това е било едно жестоко и безсмислено време.Двама безумци се счепкват подкокоросани от хитрата лисица Чърчил.От това народите им страдат и се ожесточават един към друг.От неизвестноста се появяват и Пайпери и Скорцени и Ромели и Жукови,и Рокосовски,и Матросови.Не мога да обвинявамтози Пайпер че се е поддал на времето в което е живял и е станал олицетворение на злото т.е. Ес Есовец Но оправдание за неговата Ес Ес-овска и руската НКВД- ешна жесокост няма и НЕ МОЖЕ ДА ИМА.Да този Пайпер е проявил чудеса на героизъм,но мой съвет: НЕ СЕ ВЪЗХИЩАВАЙ А ПРЕЗИРАЙ ТАКЪВ ГЕРОИЗЪМ ВОДЕЩ ДО УБИЙСТВА.Хитлер и Сталин са два изверга на човечеството ,но те са успяли само защото са имали под ръка такива ,,Пайпери" Това е ПОЗОР!


До висока или голяма степен съм съгласен и с теб!

Убийството продиктувано от каквито и да е мотиви или за друг идеали (?!) е грях според много религии, според мен античовешко и престъпно (изключвайки случая да защитиш теб и близките ти, но често и онова наричано общество и родина).

В случая качествата на този като войскар ме впечатляват и дори могат да водят всеки военен.

Мисля, че си пропуснала споменавайки сс и нквд, да посочим съюзническите командоси - те достойно се нареждат до упоменатите, защото и командосите почти винаги са били главорези още през ВСВ!

САМО ГЛУПАК БИ ИЗБРАЛ ДОБРА ВОЙНА ПРЕД НАЙ-ЛОШИЯ МИР!
За това съм и съгласен с настроението и смисъла на коментара ти.
цитирай
14. dimenzed - Един голям поклон пред него и пред ...
17.12.2012 15:30
Един голям поклон пред него и пред всички загинали германски герои!!!
цитирай
15. germantiger - ...
17.12.2012 15:30
6. get - wunderbar ... Прекрасно ! - като обобщение ?!!
10:22
- Ако си стигнал до тези изводи по умозрителен път - Удивително !?

- Ако го знаеш от личен опит ! - Чест и почитание !!

Това, което си написал - съм го научил от живота ми, като полицай ! - поради това още веднъж ! - Чест и почитания !!

от Гет - офицер от кариерата

...

Благодаря Гет!

Ти си вероятно единствения бивш полицай от блога, който уважавам (не винаги може да съм показвал и изразявал). Често към други с право или без право имам съмнения.

Перфектен коментар и благодаря, няма дума за добавяне дори!
цитирай
16. rizar - Здравей, джермански Скитянино
17.12.2012 15:48
Супер пост !

От бел. 2 си вадя заключения дали в крайна сметка, фон -мон или там какъвто и да е Паулус не е сталински или чърчилов агент, подобно на мазния елин Канарис (в България фемлито Канарис е познато под името Канариеви) и дали с набутването на цели две армии в един град не си е плачел за обкръжение и спукване на бой по фланговете заети от бедните румънци, италианци и унгарци, които разполагали със жалки количества противотанкова и танкова техника непригодна за бой с купищата Т-34 , които се изливат върху тях >???
цитирай
17. germantiger - ...
17.12.2012 15:52
allvin написа:
„През войната нашите велики дивизии бяха непоклатими в най-кризисни ситуации. Надзирателите от всички страни знаят нашия стоицизъм. Нека нашите деца кажат един ден, че в нещастие ние достойно срещнахме съдбата си и дори в затвора внасяхме своята лепта. Аз приветствам всеки, който дори в тъмницата не загуби своята свобода!”

Ландсберг, 15 октомври 1952г. Йохен Пайпер


Искрено се надявам поне в Европа войни да няма - времето и насилието предизвикват изрода и героя, а истината е, че понякога това е комбинация от двете!
цитирай
18. germantiger - ...
17.12.2012 15:56
starbuck69 написа:
Впечатляващо добре си ги подбрал, Тайгър! Поздрави за поста, както и за винаги изявената Ти патриотична позиция!


Всъщност рядко съм патриот по-скоро или по-често си позволявам да пиша на пръв поглед несъгласни или "бунтарски срещу статуквото" постинги - просто част от темите ми явно са в такава "посока".

Благодаря за краткия, но категоричен и ясен коментар!
цитирай
19. germantiger - ...
17.12.2012 15:59
sparotok написа:
Всеки почтен боец заслужава уважение...лошото е, че отдавна живеем във време, в което всичко се диктува от непочтени хора...


За непочтените си хора може би си докрай прав, макар нашето време да има и други "измерения". Интернета ни позволява една свобода, която епохите преди нас мисля никога не са имали, отделно и манипулация на която сме подложени, а те не!

Аз ценя в теб (независимо от различните ни често позиции) това, че имаш за теб кауза и я преследваш - това намирам за общо, същностно и уважително между нас, а то е определящо.
цитирай
20. germantiger - ...
17.12.2012 16:05
vencivaleri1951 написа:
Никак не ни омръзваш/поне на мен/ със съобщенията си. Напротив благодаря, че ме подсещаш да погледна в блога . Това което ти пишеш /независимо дали съм съгласен/ е винаги от сърце, а когато е написано от интелегентен човек като теб грабва.
За постинга:

Всяка държава има своите "пайпери" Не са единични случаите на хора живели години с шарпнели , куршуми в гърди, глава и други части от тялото. Баща ми имаше колега/руснак/ който четри пъти е бил свалян, а най малко три ранявания са били несъвместими с живота. Съобщиха ни, че миналата година /на 90 години/ си отишъл задавяйки се с пирог!?
Теб те боли/разбираемо е/ , че няма филми, книги, представления които да отразяват героизъма на войниците на Германия през последните две войни. Такава е съдбата на победените страни. Не знам историята на Пайпер, но от това което ти пишеш той е бил фанатичен войник на третия Райх. Как да го аплодират, без да аплодират Хитлер приятелю. Фюрерът и без това живее в главите на много хиляди по света? А и нужно ли е да възхваляваме непрекъснато герои от войните?
Защо минаги помним този който е клал и много малко този който е градил. Колко са българите които знаят за Петър първи, а той 30 години не е водил война. Това е мисля си прецедент световен в онези години. Хората са се раждали, живяли, множили и никой не е отивал в безмислен курбан. И сега малко за магистрали:)))
Познавах донякъде генерал Винаров. Той беше герой и на СССР и на НРБ. Беше кавалер на много отличия. Най вече обаче си се кефеше на ордена на труда който получи като шеф на управление Пътища. Може да се каже, че това беше човека под чието управление бе изградена ифраструктурата на Б-я. Изградиха се десетки хиляди км под негово управление/махнаха го от войската защото брат му застреля съпругата си рускиня и дъщеря на високопоставен там/ без лентичка да среже:) Та той смяташе годините си на военен за загубен период от живота му.


ПЪРВИЯ ТИ АБЗАЦ ЩЕ ЗАПОМНЯ!
Рядко съм получавал толкова точна и желана от мен оценка!

Колкото до второто - аз не бих писал с такъв патос, хъс и на моменти прекалена жестокост в инфото примерно по отношение на руснаците! не бих писал ако Германия беше като победителите над нея.

Ако тя имаше своите филми и признание аз нямаше да пиша толкова и такива постинги. Вътрешно в мен аз не "звуча" като в постингите ми!

От коментара ти разбирам, че явно баща ти е още жив - дай Боже и още! Колкото до руснака - поживял си е премното човека и това е хубаво, хапнал е и от любимия пирог на тия години! Подсетих се и книгата Повест за истинския човек или как беше - мисля за Мересиев с дървените крака или нещо подобно...
цитирай
21. germantiger - ...
17.12.2012 16:11
zarumitu написа:
Войникът служи на родината си. Дал е клетва да й служи и изпълнява заповеди. Не може да бъде съден за това!


Дори съдят за неизпълнението на тази клетва ;)
Понякога - на място - разстрел в ония времена.
цитирай
22. germantiger - ...
17.12.2012 16:20
danailvdimitrov написа:
Поне по това което си описал Не мога да твърдя дали е точно така или не, но този набор от морални ценности импонира често на българския натюрел. Такъв е Дрангов,ген Вазов и много други. Прадядо ми е загинал на Дойран 3 дена преди да свърши войната, но понеже тази война е загубена за нас никой не уважава неговата памет. Така е с войните !

Е знаеш разбира се моето отношение към Левски и компания, например (то обаче не променя качествата на характерите им, като национални типажи аз също ги харесвам, просто са използвани неправилно и в грешната посока)- но това е болест на младостта им и трябва да се прощава.

Поздрави!


Натюрел-а не е български, а световен - присъщ на различни хора, не бих написал порода по цял свят и през цялата наша история - с добро и лошо!

За приликата със СПИСАРЕВСКИ съм съгласен с теб, на мен също ми мина през ум, докато правех постинга, дори в погледа на Спаич-а.

Дори се колебнаех след балканджи йово да напиша ли Дрангов - него съм го цитирал и постнал със снимка в мой предишен постинг, имам му и книжката, както предполагам и ти!
цитирай
23. germantiger - ...
17.12.2012 16:23
dimenzed написа:
Един голям поклон пред него и пред всички загинали германски герои!!!


Поклон пред всички герои без значение националност с тази "уговорка", че за германските официално и държавно признание почти и истина няма - а щом това е факт аз и ти и други като нас колкото ни позволяват "силичките" ще пишем, говорим и ще сочим тези велики, които през ВСВ като умение нямаха равни.
цитирай
24. germantiger - ...
17.12.2012 16:27
rizar написа:
Супер пост !

От бел. 2 си вадя заключения дали в крайна сметка, фон -мон или там какъвто и да е Паулус не е сталински или чърчилов агент, подобно на мазния елин Канарис (в България фемлито Канарис е познато под името Канариеви) и дали с набутването на цели две армии в един град не си е плачел за обкръжение и спукване на бой по фланговете заети от бедните румънци, италианци и унгарци, които разполагали със жалки количества противотанкова и танкова техника непригодна за бой с купищата Т-34 , които се изливат върху тях >???


За Канарис от теб чувам, не съм в дълбочина запознат с него или произхода му защото "бачка" на тихия фронт, а преките ми интереси на да го наречем същинския фронт.
За Канарис не бих се учудил ако написаното от теб е истинно - подхожда му на адмирала и "мазното" и проанглийското!

За Сталинград няма да се съглася с теб - това е категорична руско-съветска победа и изпълнение, разбира се в загуби руснаците преди години признаха, за вероятно реалните свои които през кампаниите 42-43 в донските степи, кавказ и сталинград отново надвишават германските.
Иначе казано - Паулус за мен не е бил нечий "агент", нито засега има доказателства за това, а победата на руснаците е абсолютно тяхно дело и постижение.

Не винаги положително коментирам в тявоя блог и чест ти прави положителното отношение към мен и темите ми - имам да ти връщам жеста!
цитирай
25. shtaparov - Това с "гранатата" в 1976 г. явно е прикриване на истината!
17.12.2012 16:57
Пайпер явно е бил изключително способен войник- гледах 2-3 пъти филма за него по "Виасат хистъри" и информацията не ми е напълно непозната. Само дето там казаха,че бил убит от граната,хвърлена навярно за отмъщение,понеже някои не приемали решението на съда и искали саморазправа. Мисля,че е бил в общи линии невинен и несправедливо набеден- решението на съда е категорично,че той не е имал вина! Но някаква криминално проявена и ненаказана до днес каста явно е искала чрез него да даде послание на света,че дългата й ръка може
да стигне навсякъде,така че да си опичаме акъла дали да се опълчваме на нейните мошеничества,или да си мълчим. Затова ще трябва да си замълчим :))
цитирай
26. seasonofthewitch - Всеки твой постинг е храна за духа ми:)
17.12.2012 16:57
След като прочета твой постинг изпадам в мълчание,Гладиаторе!
Казваш,че жените вече не раждат такива Мъже.Не раждат,защото се събират не с Мъже,а с безродници.Но е видно,че майка ти е направила верния избор!
Благодаря,че възкресяваш паметта на Великите войни!
Винаги пишеш с толкова жар и вдъхновение!Не спирай да публикуваш,защото много ще ми липсват тези истории.
цитирай
27. shtaparov - И още нещо приятелю. Името на баща му ...
17.12.2012 17:01
И още нещо приятелю. Името на баща му е особено показателно,понеже то не е типично германско,а... Българско! Това "Валдемар" не значи нищо друго освен Валдимир (Владимир) в диалектен вариант от времето,когато "Биги" е значело "Бага" (Бога),но подобни имена са носели и пра-германците,преди да се откъснат и отчуждят окончателно от огромния Барбарски (Бургарски) масив. Поздрави!
цитирай
28. seasonofthewitch - Ще си позволя да цитирам "п...
17.12.2012 17:10
Ще си позволя да цитирам "поета":"В светлите чертози на Валхала смелите ги чака вечен живот".
цитирай
29. germantiger - ...
17.12.2012 17:10
shtaparov написа:
Пайпер явно е бил изключително способен войник- гледах 2-3 пъти филма за него по "Виасат хистъри" и информацията не ми е напълно непозната. Само дето там казаха,че бил убит от граната,хвърлена навярно за отмъщение,понеже някои не приемали решението на съда и искали саморазправа. Мисля,че е бил в общи линии невинен и несправедливо набеден- решението на съда е категорично,че той не е имал вина! Но някаква криминално проявена и ненаказана до днес каста явно е искала чрез него да даде послание на света,че дългата й ръка може
да стигне навсякъде,така че да си опичаме акъла дали да се опълчваме на нейните мошеничества,или да си мълчим. Затова ще трябва да си замълчим :))


Версии различни, но е факт, че тялото му е намерено разчленено и очите избодени, абсурдно е, че френската полиция, въпреки протестите, молбите и надлежно опитаните процедури от близките на Пайпер първо не провежда разследване което е вероятно световен прецедент, второ не дава заключение след като все пак "обследва" местопрестъплението и дори "няма" престъпление...
цитирай
30. nbrakalova - „Това е било едно жестоко и безсм...
17.12.2012 17:13
„Това е било едно жестоко и безсмислено време” - сподели murmashka.

Едва ли е имало различно от това време. Но пред подобни като на Пайпер характери и отстояване се застава в безмълвие. Пред "мъжете, които вече средата не прави, и от мъжете, които жените вече не раждат!"

В този смисъл приемам и постинга – фактологичен, за да застанем с автора му в почест…
цитирай
31. vmir - Eeeeeeeeeeee, американският Супермен, макар и измислен, може само да си мечтае за неговите изяви.
17.12.2012 17:13
А "Терминатор" ряпа да яде...
цитирай
32. lyubomircholakov - Това, че Пайпeр е бил от СС, въобще не ...
17.12.2012 19:48
Това, че Пайпeр е бил от СС, въобще не означава априори, че е палач или негодник. Напротив: дори мнозина съвременни руски автори пишат с респект и уважение към воинските качества на членовете на СС - напр. препоръчвам книгата на Сергей Кормилицин "Черният орден SS", публикувана на български от издателство НСА "Медиа" през 2009 г. СС просто са били гвардейските части на Вермахта - елитните бойци, и главната сфера на дейността им е била по най-трудните участъци на фронта. При тях честта, достойнството и храбростта са издигани в култ, на първо място, дори преди задължението да изпълняват заповеди. Известни са случаи, когато есесовски части са отказвали да изпълняват заповеди за репресии среищу мирно население, защото са ги смятали за несъвместими с воинската чест. И което е характерно: при такива случаи никой от тях не е даден на военен съд, защото всички са знаели кога есесовец отказва да изпълни заповед - когато е несъвместима с високия морален статут на един воин. Най-големи загуби сред офицерския състав на Вермахта има точно в частите на СС - защото там офицерите винаги са вървели преди войниците си в атака.
Истина е обаче, че към СС са били и охранителните части в концлагерите, "зондер-командите", които именно хвърлят сянка върху хитлеровата гвардия. Но малцина знаят, че в СС е имало и няколко еврейски полка (според някои автори - около 150 хиляди души), именно сред охраната на концлагерите. Например, известно е също, че когато в Израел осъждат на смърт коменданта на Освиенцим Рудолф Айхман през 1962 г. (отвлечен преди това от Аржентина), той казва с горчив присмех: "Е, и сега какво? Ще убиете още един евреин".
Създаването, структурата, функциите и моралният кодекс на СС са разгледани доста добре в "Черният орден SS" на С. Кормилицин - мисля, че всеки, който се интересува от темата, може да я намери по книжарниците.
цитирай
33. djovana38 - ДВЕ ДУМИ И ОТ МЕНЕ!
17.12.2012 20:09
Вдъхновението и възхищението с което си поднесъл фактите ме карат да се радвам, че правилно съм те оценила от групата на рядкосрещаните! Но нали знаеш, всеки народ(в различни ситуации) си има своите герои-смели, саможертвени, непреклонни! На такива хора, можеш да се възхищаваш на характера, но не и на действията им. Най-смелите са най-жестоки! А жестоката смърт на Пайпер ми напомня за Че Гевара-умен, образован, саможертвен и жесток! Затова не се възхищавам от подвизите на Пайпер, а от ТЕБЕ, че по такъв майсторски начин си поднесъл с постинга един живот достоен за самостоятелна книга(сякаш си исторически белетрист)!"Историята ще съди по-справедливо вместо нашите заслепени от злоба съвременници.” Историята приятелю се пише от управляващите!И поколенията учат това, което им е поднесено!Ние също учихме, че няма по-добро от комунизма! А сега като четеш, какви ги редят, още малко и ще излезе, че никога не сме били под турско робство :)!Поздравявам те за умението да поднасяш фактите по безспорен начин, който пък ме кара да прочета до край написаното от тебе!
цитирай
34. kordon - от kordon до germantiger
17.12.2012 21:59
Благодаря ти за този материал! Благодаря ти за този пример за мъжественост, достойнство и чест!

Въпреки широко разпространеното схващане за „безмислеността” на Втората световна война, тя, както и всеки друг исторически или природен феномен, си има своите основания, причини, смисъл и функция. Според мен историческата роля на тази война бе да послужи за премахване на едно ретроградно явление, което столетия наред определяше политико-икономическите отношения в глобален мащаб. Става въпрос за колониалната система, наложена от няколко европейски държави, доминиращи от векове над огромна част от планетата. В това няма нищо неестествено, разбира се. Просто тези народи имаха потенциала да управляват света. Но в крайна сметка всяко нещо си има край и нищо не е вечно. Така и колониалните порядки трябваше да отстъпят на новия по-прогресивен ред.

Колониалните отношения бяха крайно несправедливи и нехуманни, превръщайки стотици милиони души в слуги на няколко европейски държави, но също и спъваха нормалните икономически контакти и глобалния търговски оборот, а от там и световния прогрес. Колониализмът позволяваше концентрирането на световните природни и финансови ресурси в ръцете на малцина, и по този начин възпрепятстваше неограничената циркулация на стоки, суровини, идеи и капитали. Това доведе до чудовищен дисбаланс в националните богатства, обричайки на перманентна бедност огромни маси от планетарното население, и създаде предпоставки за крайно изостряне на противоречията и радикализиране на онеправданите. Народи, на чиято територия на обитание се намираха огромни количества суровини, проживяваха в крайна нищета, защото богатствата им биваха източвани от колониалните империи, а самото население бе подлагано на безжалостна експлоатация.
продължение в следващия коментар
цитирай
35. kordon - от kordon до germantiger
17.12.2012 22:04
Именно несправедливото съсредоточаване на всемирните богатства в шепа хора (даже не и в народите, населяващи метрополиите, а само в незначителен процент от тях) породи радикалните движения на комунизма, анархизма и национал-социализма, които по свой начин търсеха решения за излизане от мизерното състояние, в което бяха поставени безправните класи и дори цели народи.
Национал-социализмът имаше своите дълбоки предпоставки, и те въобще не бива да се търсят само в тесните рамки на немското общество, което след Първата световна война бе поставено от победителите на много тежки изпитания без перспектива за повишаване на критично ниското жизнено равнище. Естественото следствие от несправедливостите, извършени спрямо германската нация във Версайската работилница на новото европейско статукво, от маргинализирането и превръщането на немския народ, известен с невероятния си интелектуален потенциал, в треторазрядно общество, от колосалните тежести и вина, стоварени върху му, бе появата на силни антагонистични настроения, чийто изразител бе Адолф Хитлер. Така че генезисът на тези социални явления се намира далеч извън границите на германския райх и трябва да се търси в контекста на обективните политико-икономически условия в тогавашния световен ред.
А Втората световна война трябваше да положи началото на края на колониалната система и да създаде условия за нови политически и икономически отношения, които да благоприятстват развитието на световната икономика. Не случайно след разпадането на колониализма стана възможно свободното движение на стоки и капитали и много народи получиха възможност да се възползват от собствените си природни ресурси (които до тогава бяха в ръцете на колониалистите) според възможностите си. Не е случайно и това, че едва след разпадането на колониалния ред станаха възможни и икономическия просперитет, общественото благоденствие и повишаването на жизнения стандарт на европейските народи, от което спечелиха и много други народи по света.
продължава
цитирай
36. kordon - от kordon до germantiger
17.12.2012 22:07
продължение
Разбира се, нещата не са идеални и ние винаги трябва да бъдем бдителни, а това, освен всичко друго, означава и правилно да разчитаме историята и да се поучим от нейните уроци. Един от тези уроци е, че Втората световна война беше съвсем естествено и логично явление, макар и твърде трагично, чиято роля бе да премахне стария и да освободи място за новия ред, който вероятно също предстои да бъде детрониран. И ако не си учим уроците, това също ще стане чрез война.
цитирай
37. darktales - @
17.12.2012 23:40
Пайпер е легендарен боец, герой, късметлия и хубавец. Такива се раждат 1:10 000, а още по-малко изобщо оцеляват.
Подобен образ беше добре пресъздаден от Брад Пит в "Троя".
Обаче това че не е бил член на НСДАП, не означава, че не е бил нацист. Приемането в СС преди войната и в първите военни години е практически същото. Дори в НСДАП са влизали хора повлечени от течението, а в СС, поне отначало, това е било до голяма степен невъзможно.
цитирай
38. darktales - 35. lyubomircholakov
18.12.2012 01:29
Еврейските полкове и дивизии са мазна партенка на руски професионални тролове и са верни колкото "декрета" за национализацията на жените и "цитатите" на А. Дълес за моралното разложение на соц държавите и на Ф. Достоевски за пиянството, т.е. хич.
цитирай
39. lyubomircholakov - 42. darktales
18.12.2012 02:09
Мисля, че никъде не говоря за "дивизии". А за това, че евреи са служили в охраната на гетата, също и са участвали в помощни работи към охраната на концлагерите, е писано на много места. Разбира се, странно е да се говори за цели "полкове" (за "дивизия" според мен, е немислимо), но явно въпросът заслужава проучване. Проблемът е, че дори да е имало подобни формирования, това ще е информация, доста трудна за намиране с необходимите детайли.
Но към СС е имало чуждестранни подразделения, напр. полкът "Бранденбург", албанската дивизия "Скендербег", подразделения от кавказци, дори мисля, че цяла мюсюлманска дивизия. Кормилицин посочва дори една индийска рота, разквартирувана в Берлин, която е изпълнявала предимно парадни функции с екзотични униформи и маниери. Разбира се, това са "странични" части, които имат само далечно отношение към основния състав и функции на СС.
цитирай
40. darktales - 43. lyubomircholakov
18.12.2012 03:31
Да, нацистите са натоварвали с отговорности или власт определени групи евреи.
Mоже да се говори за еврейски колаборационизъм, но той е бил повече принудителен, като още едно средство за оцеляване.
цитирай
41. germantiger - ...
18.12.2012 08:28
nbrakalova написа:
„Това е било едно жестоко и безсмислено време” - сподели murmashka.

Едва ли е имало различно от това време. Но пред подобни като на Пайпер характери и отстояване се застава в безмълвие. Пред "мъжете, които вече средата не прави, и от мъжете, които жените вече не раждат!"

В този смисъл приемам и постинга – фактологичен, за да застанем с автора му в почест…


Какво да напиша след подобен коментар...
Освен излишния детайл, че в почест без оръжие и неуниформени ще пропуснем да застанем, но почит може да отдадем.
цитирай
42. germantiger - ...
18.12.2012 08:38
vmir написа:
А "Терминатор" ряпа да яде...


Всъщност възможността Пайпер почти винаги да води изключителни професионалисти, фанатици, един продукт без равен в света по онова време заедно с голяма "доза" шанс, негов усет и инстинкт.

Ако пообера "тук-там" патоса, ако спомена и няколко стълкновения в Ардените които по независещи от Пайпер причини не са толкова белстящи, както и един негов пропуск, който всъщност не е пропуск ;) защото не е баба Ванга, че срещу него в една нощ няма заслон, а на сутринта ще има позиция...

Иначе казано "нещата" не винаги са толкова блестящи, зависищ от хората с теб и срещу теб, и в случая този е разполагал с качество срещу некачествено количество.

Не става дума за супемен и ти добре знаеш това, нещата са обясними, вярно и с надскачането на себе си, мига, полулудостта и подвига - има го и това в кулминация и колизия!
цитирай
43. germantiger - ...
18.12.2012 08:54
djovana38 написа:
Вдъхновението и възхищението с което си поднесъл фактите ме карат да се радвам, че правилно съм те оценила от групата на рядкосрещаните! Но нали знаеш, всеки народ(в различни ситуации) си има своите герои-смели, саможертвени, непреклонни! На такива хора, можеш да се възхищаваш на характера, но не и на действията им. Най-смелите са най-жестоки! А жестоката смърт на Пайпер ми напомня за Че Гевара-умен, образован, саможертвен и жесток! Затова не се възхищавам от подвизите на Пайпер, а от ТЕБЕ, че по такъв майсторски начин си поднесъл с постинга един живот достоен за самостоятелна книга(сякаш си исторически белетрист)!"Историята ще съди по-справедливо вместо нашите заслепени от злоба съвременници.” Историята приятелю се пише от управляващите!И поколенията учат това, което им е поднесено!Ние също учихме, че няма по-добро от комунизма! А сега като четеш, какви ги редят, още малко и ще излезе, че никога не сме били под турско робство :)!Поздравявам те за умението да поднасяш фактите по безспорен начин, който пък ме кара да прочета до край написаното от тебе!


За великолепния комплимент, който ме изненада - БЛАГОДАРЯ СЪРДЕЧНО - оригинален и наистина издигащ ;)

За историята си както права, така и не напълно или до край права.

Книги за този и такива като него има, писали са се след войната, пишат се и сега и тези книги са абсолютни бестселъри сред тесния кръг хора на ниво - това е разликата - признанието Пайпер и компания го имат, но в специализираната литература, там други не са равни на признанието към германците. Абсолютно всички знаещи пишат и сочат германците на върха като умение, но това за масите и историята в училище не се учи, на филми не се прави. Тамо е заровено кучето.
цитирай
44. germantiger - ...
18.12.2012 09:01
bulgarinut57 написа:
ЗА ДОСТОЙНИЯТ ВОИН !

ОТ ДОСТОЙНИЯТ ВОИН !

А национализмът е достойнството, че принадлежиш на народа си.
Няма ли национализъм, няма достойнство, няма нация !
Има ЕЛЕКТОРАЛНА МАСА.

Бъди здрав !!!


Абсолютен афоризъм - това за нямането на стойности, но наличието на електорална маса... КАТЕГОРИЧЕН АФОРИЗЪМ, ако е твой - перфектен е и го ползвай!

Колкото до първата оценка с главни букви - ако бях юноша щях да се изчервя и мисля, че едва ли заслужавам и тези бомбастични думи - въобще за два дни получих доста задължаващи и бих казал прекрасни оценки, които не заслужавам напълно и до край, НО БЛАГОДАРЯ!
цитирай
45. germantiger - За kordon
18.12.2012 09:13
Не съм се замислял толкова стратегически или геополитически за войната и това няма да те учуди - ти знаеш в какво са преките ми интереси, както аз знам, че ти точно по геостратегическата рамка често търсиш и се замисляш.

Тези твои съждения мисля и в разгворо не си споделял.
Мисля, че няма да ги споделя напълно или поне сега не ги споделям до край, но пък не съм чул аргументацията, макар ти да я посочваш в някаква степен в коментарите ти.

За колониалната система, за придобвиките и стандарта след войнатам, за концентрацията на капитал, средства за производство, пазари и пътища вкл. морски си абсолютно прав, там спор няма като се замисля.

Просто (или сложно ;) ми се струва поне за момента някак еквилибриум да се спретне цяла световна война в европа за ликвидиране на колониалсистемата.
цитирай
46. germantiger - За darktales и lyubomircholakov
18.12.2012 09:59
Не съм изследвал "въпроса" за евреите във Вермахта и въобще в службите на Третия Райх в детайл, защото не ме е вълнувал особено, но е провокативен, интересен и вероятно нужен.

Чувал съм за споменатите 150 000, чел съм дори инфо в нета, лафове от Ифандиев и отделни западняци. Разбира се знам за Ерхард Милх и миксирания му произход, за закрилата от Гьоринг ако добре помня, за службата на няколко офицери евреи защитени от Редер, за вероятната 1/8 или 1/4 еврейска кръв в Манщайн, както и за конкретния случай на еврейн за чиято майка Райха се е грижил - безплатни лекарства, гледачка итн. нейния син в германския вермахт.

Отклонение - аз лично не съм впечатлен и никога не съм бил от Манщайн - идеята за Ардените 1940г. (не тези 1944) всъщност я има преди манщайн, самия той с 56 корпус в Русия - вярно впечатляващ рейд към Дюнабург, но след това нищо чутовно за разлика от други корпусни командири. Севастопол вярно е камък, но там няма размах, няма дълбочина, няма темп и отворен финал - противника няма възможност да подвежда или изненада със стратегически резерви, нито да те пробира с танкови съединения, няма форсиране на речни "прегради", няма кессели, няма срещни сражения на дивизионно ниво итн итн итн

Манщайн всъщност не бие при харков - за мен там бие Хауссер и тримата под него с дивизиите, както и средното ниво и полевите коменадири - за това мога да пиша книга казано не на шега.

...

Айде дотук с Манщайн и невъзхищението ми от него (продиктувано не от това, че има малък примес еврейска кръв - вероятно, но несигурно както самия той споменавал иронично), не за това не съм впечатлен от него - лично аз никога не съм бил повлиян от него, аккто и от книгата му коятро прочетох повече от десетилетие преди да бъде издадена в бг. А рпопо манщайн има още една книга за между двете войни и нея също съм я чел - нищо особено!

Прекалих с Манщайн - мисълта ми е, ч вземайки повод от книгите от и за него, както и споменатия руски автор от Любомир, който уважавам и помня покрай Артър/Артур ако добре помня - мисълта ми е, ИМА ВЕЛИККОЛПЕНИ, СИЛНИ, СУРОВИ, ДИРЕКТНИ И ИСТИННИ АВТОРИ ГЕРМАНЦИ НА ПЪРВО МЯСТО УЧАСТНИЦИ И ПОСЛЕ ДРУГИ ЗАПАДНЯЦИ НА ВЪРХОВНО НИВО. РУСНАЦИТЕ НЕ САМО ЧЕ ПРЕПИСВАТ, А ДОРИ ИЗСОТАВАТ.

МИСЪЛТА МИ КАТО ИДЕ РЕЧ ЗА ВОЙНА И ТОЧНО ВСВ ЧОВЕК ПЪРВО ТРЯБВА ДА ЧЕТЕ И ОСОБЕНО ЗА СС ДРУГИ АВТОРИ НЕЖЕЛИ РУСКИ. Не защото са руснаци - аз уважавам примерно Лопуховский, Исаев, Широкорад, Барятинский, Замулин дори, но просто детайла, маниакалния професионализъм и дулбочина все още са другаде - особено за сс и особено за всв.

Преди година предложих на бгиздателства - лично да ги консултирам безплатно (!!!), да им предложа кои книги за война да преведат, да им гарантирам недиопускане на грешки като многото в изданията на гудериан, манщайн и хауссер, но отговор не получих!

В бг се издава Драбкин, Лъдъл-Харт, манщайн дори, а те бледнеят пред Курт Майер, десетките книги на Франц Куровски, Паул Карелл, Отто Кариус, Вилли Фей (не фай) итн итн итн

Почитяния на двама Ви за моментния спор, в който аз по-скоро съм на позицията на дарк - за сс съм чел буквално над 100 книги и списания и в нито една от тях не попаднах на еврейски не полк, а дори батальон, рота също!

Разбира се, няма човек който знае всичко - всичко знае само глупака - с други думи това, че не съм попадал не значи, че го няма, може да съм пропуснал, а и аз си гледал веригата, храста, калта, проектила и мириса - тактическия мащаб ме занимава.
цитирай
47. get - - Обърни внимание на това, което ти казва "Кordon", Germantiger-е !!?
18.12.2012 10:15
kordon написа:
Именно несправедливото съсредоточаване на всемирните богатства в шепа хора (даже не и в народите, населяващи метрополиите, а само в незначителен процент от тях) породи радикалните движения на комунизма, анархизма и национал-социализма, които по свой начин търсеха решения за излизане от мизерното състояние, в което бяха поставени безправните класи и дори цели народи.


- С това той нацелва същностното и определящото за Историята ??!
- Това не започва след Ренесанс ... а е от поне VII в. пр.н.е. ?
- Ако ти е интересно да научиш нещо - потърси информация за "търговските домове"(чети финансови къщи - б.м.) носещи имената на "Егиби" и "Мураш" ?!

- J. M. Cook, в книгата си "The Persian Empire" стига до там, та прави следната връзка ? - "This banking house, of Egibi, was of long standing, and the name may be the same as Jacob." ??!

- Тези същите стоят зад и паралелно(с) политическата и военна експанзия при Дарий и Ксеркс ! - в тогавашният античен свят ??(само ще побързам да ви предупредя - да не правите елементарната механична връзка, като ги свързвате с евреите ? - там темата е по-сложна и донякъде производна ... но само донякъде ?!).

- Дано с това ви подпомогна в търсенията ви ?!

- С уважение !

от Гет "скитополски"
цитирай
48. germantiger - ...
18.12.2012 10:20
Гет, аз нямам интерес към тези въпроси, които ти засягаш и в немалка степен и Виктор Кордон.

Чел съм все пак няколко книги за т.нар. световна конспирация - съзирам последователности и неслучайности поне от Сашо Мегалото и поне за мен там съм сигурен, че би могло или е възможно да мислим за кукловоди зад сцената - вероятно и преди него - ти си по запзнат несъмнено.

С други думи - аз нямам съмнения в думите на Кордон или твоите Гет като рамка и същност, вече конкретиката не мога да коментирам, защото нямам вашата информираност и все пак имам немалка и за това в рамката като че ли съм съгласен с вас.
цитирай
49. germantiger - За Darktales
18.12.2012 10:27
Детайл - пишеш, че човек който не е в НСДАП може да е нацист, човек,който е в СС като Пайпер вероятно е нацист.

В случая с Пайпер - не. Той не е нацист или поне доказателствата сочат повече това.
Същия е Хауссер - военен, после полицай за кратко между войните и отново военен търсещ именно пак военна кариера и за това постъпил в СС. Подобни са и Феликс Щайнер, Георг Кепплер и бографиите им го доказват, за разлика от тях хора като Хелмут Беккер, за Айке да не говорим са нацисти. Курт Панцер Майер също по убеждение не е национал-социалист, Вестернхаген вероятно е бил, Вюнше по-скоро не.

Може доста пише и както казват - комплицирано е или на български сложно е.
цитирай
50. kostadin - Ако искаш да погубиш някоя идея, ...
18.12.2012 10:39
Ако искаш да погубиш някоя идея ,най- доброто средство за това е да позволиш на идеята да се осъществи.Въпреки това идеите не умират,умират хората стремели се към реализирането на идеите.
Войните са тъжният край на всички добри идеи.Войната не е само тогава когато хората се убиват на фронта.
Кой изкривява идеите?
цитирай
51. germantiger - За първия коментар блг, за втория не бих се съгласил;)
18.12.2012 11:12
shtaparov написа:
И още нещо приятелю. Името на баща му е особено показателно,понеже то не е типично германско,а... Българско! Това "Валдемар" не значи нищо друго освен Валдимир (Владимир) в диалектен вариант от времето,когато "Биги" е значело "Бага" (Бога),но подобни имена са носели и пра-германците,преди да се откъснат и отчуждят окончателно от огромния Барбарски (Бургарски) масив. Поздрави!


WALDEMAR
Germanic derivative of the Slavic name VLADIMIR (or perhaps a cognate composed of the Germanic elements wald "rule" and meri "famous")...
Две "версии" най-малко!

Така или иначе вероятно всички хора сме произлезли от онази Ева в Африка, дори да имам съмнения в истинноста на това заявление.

Германо-скандинавците са се разселили псоред науката във втората миграционна вълна към Европа преди хиляди години, а по-късно "слезкли" от Скандза и Скандинавия пак към да я наречм континентална Европа. Германци има в днешните германски земи 1 500 г.пр.н.е, българи има засвидетелствани в Европа 3-4 век след н.е., иначе казано 1 800 - 1 900 години преди българите - германи в Европа има. Възможността българите да са и траки или преобладаващо траки не я изключвам и тогава траките ще изпреварват вероятно бъдещите германо-скандинавски народи в Европа във всичко - и заселване или автохтонност и цивилизация. Това обаче все още не е доказано категорично или достатъчно аргументирано. Аз го допускам и съм убеден, че в българите тракийско има - в това съмнения нямам, съмнявам се, обаче то дали преобладава.

И още нещо - в онези предисторични времена е нямало племена, камо ли народи - процеса племе - етнос - народ - нация е многовековен. В предисторични времена разслоението и претенцията за българи, германи или други е МОЖЕ БИ абсурдна?!
цитирай
52. germantiger - ...
18.12.2012 11:13
kostadin написа:
Ако искаш да погубиш някоя идея ,най- доброто средство за това е да позволиш на идеята да се осъществи.Въпреки това идеите не умират,умират хората стремели се към реализирането на идеите.
Войните са тъжният край на всички добри идеи.Войната не е само тогава когато хората се убиват на фронта.
Кой изкривява идеите?


Думите за смъртта на хората, но не и идеите са мъдри, мисля че съм чел нещо подобно като афоризми, но не точно написаното от теб - хубаво си го написал и човешки също със съжаление за резултата и реалността!
цитирай
53. germantiger - ...
18.12.2012 11:21
seasonofthewitch написа:
След като прочета твой постинг изпадам в мълчание,Гладиаторе!
Казваш,че жените вече не раждат такива Мъже.Не раждат,защото се събират не с Мъже,а с безродници.Но е видно,че майка ти е направила верния избор!
Благодаря,че възкресяваш паметта на Великите войни!
Винаги пишеш с толкова жар и вдъхновение!Не спирай да публикуваш,защото много ще ми липсват тези истории.


Престъпен за всеки мъж пропуск - мой от вчера - да не рекоментирам едно от най-красивите и колоритни, че и директни послания от теб преди ден!

Амазонке, амазонке без седло на жребец ;) - повече е повлиял дядо ми, майка ми по-малко. Всеки с плюсовете и минусите - от баща ми знам чудесни мъжки и човешки мъдрости, от майка ми практични неща, от дядо ми война (разбира се, като бях дете поднесена по идеализиран "модел" и "начин" с романтични образи на Сашковци, Спартакчета, Цезаруващи и други... и така до всв включително с нарастване на възрастта! И най-важното - дядо ми ме разглези, че трябва да побеждавам във всичко - игра, спор, храна дори, греховната гордост, която пречи в живота, но предивиква душевен оргазъм ще да е от него.
цитирай
54. germantiger - С клип
18.12.2012 11:23
seasonofthewitch написа:
Ще си позволя да цитирам "поета":"В светлите чертози на Валхала смелите ги чака вечен живот".


http://www.vbox7.com/play:835aa6f1

Какъв глас в бгпревод - идиотиии ;) :) :О
Трябваше да положат бас или поне баритон!

НА 4.50 БЕШЕ КУЛМИНАЦИЯТА - седна си човека и заби черяслото ;) испанеца играещ арабин беше излишен, но очарователен после - след меча и сядането филма можеше да приключи точно на 6.20!
цитирай
55. darktales - 52. germantiger
18.12.2012 12:29
Не твърдя, че Пайпер е бил нацист по убеждения, не знам това. Исках да кажа, че приемането в СС "препоръчва" даден човек като нацист в същата степен, както и членството в НСДАП.
Ясно е, че и на двете места е имало хора, които не са били в достатъчна степен или изобщо не са били нацисти.
Хитлер е бил наясно, че поголовното членство на СС в НСДАП само би объркало нещата, понеже партийният апарат си е... абе партиен апарат. Там попадат голям брой хора, които преследват само личния си интерес, той едва ли е имал илюзии по този повод. Затова като че ли изглежда логично да няма задължително членство на СС в партията - това не би ги направило по-големи нацисти.
От друга страна пък, по този начин са се образували много центрове на тежестта - освен СС и партията, също и армията, която в Германия по традиция е била силна институция. После флотът, после контраразузнаването, сигурността, отделните звена в отделните силови центрове, и в резултат често се е случвало едната ръка да не знае какво прави другата, а някои хора да не са съвсем наясно на кого трябва да се подчиняват.
Режимът на Сталин като че е бил по-компактен. Армията е била слаба, и той донякъде нарочно я е държал слаба. С всичката власт е разполагала партийната администрация, номенклатурата, а на върха й е стоял самият Сталин. Освен това офицерите и ръководителите в ГПУ-НКВД поголовно са били партийни членове, т.е. властта на номенклатурата се е разпростирала и върху тях, а обратното е било невъзможно да се случи.
цитирай
56. kordon - от kordon до germantiger
18.12.2012 12:32
Извинявам се, че отново насочвам разговора към тема, която не е много популярна, но бих искал да внеса едно уточнение. Става въпрос за следния твой коментар:
germantiger написа:

Просто (или сложно ;) ми се струва поне за момента някак еквилибриум да се спретне цяла световна война в европа за ликвидиране на колониалсистемата.

Моята идея беше, че Втората световна война е неделима част от историческия процес, явление, което се случва не по нечие желание и планове, а по обективни исторически закономерности. В този смисъл не мисля, че някой е замислил и реализирал войната според предварителните си проекти, т.е. тя не е осъществена според нечии конспиративни замисли, а че тя, както и всички исторически процеси, е произведение на много сложно съчетание от различни фактори: икономически, политически, социални и др. под.
Колониалната система е трябвало да си отиде като всяко нещо, което рано или късно остарява и трябва да бъде заменено с ново. Това е вечният природен кръговрат - нещо умира, а друго се ражда. А Хитлер, Сталин, Александър, Наполеон, Анибал, Рокосовски, Нелсън и Гудериян са само брънки от тази верига. Защото хората нямат власт над историческите процеси, а обратното - историческите процеси в цялото си многообразие определят човешките характери и поведение.
Това в най-кратка форма е моето виждане по въпроса.
Поздрави!
цитирай
57. lightsaber123 - Как ли пък няма да се възхищавам
18.12.2012 18:48
на убиец - бил той немец, руснак, българин или какъвто и да било там човек. Просто няма начин да се възхищавам, на някой който е убил някой друг. То това си е за оплакване, а не за възвеличаване. Войната не дава величие а е върховно падение на човека.
цитирай
58. kostadin - Ако искаш да погубиш някоя идея, ...
18.12.2012 23:54
germantiger написа:
kostadin написа:
Ако искаш да погубиш някоя идея ,най- доброто средство за това е да позволиш на идеята да се осъществи.Въпреки това идеите не умират,умират хората стремели се към реализирането на идеите.
Войните са тъжният край на всички добри идеи.Войната не е само тогава когато хората се убиват на фронта.
Кой изкривява идеите?


Думите за смъртта на хората, но не и идеите са мъдри, мисля че съм чел нещо подобно като афоризми, но не точно написаното от теб - хубаво си го написал и човешки също със съжаление за резултата и реалността!

Началото е по Далчев ,но го написах с продължение заради германеца опитъл се да приеме всичко ,което прави държавната машина с хората за творение на отечеството.
цитирай
59. germantiger - ...
19.12.2012 00:29
lightsaber123 написа:
на убиец - бил той немец, руснак, българин или какъвто и да било там човек. Просто няма начин да се възхищавам, на някой който е убил някой друг. То това си е за оплакване, а не за възвеличаване. Войната не дава величие а е върховно падение на човека.


В не малка степен съм съгласен с Вас!

Убийството е грях без значение дали сме вярващи или не.

Има и друго - насилието, убиването и борбата са част от нашата природа, история и живот - неизбежни! В този ред на мисли - силата в тях винаги ще възхищава или нахъсва част от нас и тези от нас ще имат повече опит, повече умение и повече емоция както и възможности от хората неприемащи насилието абсолютно!
цитирай
60. germantiger - За kordon i darktales
19.12.2012 00:37
Към kordon
Не съм те разбрал явно първия път до край или прецизно - с твоя нов коментар гледната точка, "ъгъл" се променят. Аз за разлика от теб мисля, че все пак войните и особено ВСВ е неслучайна, планирана, макар както казва Молтке - ВСЕКИ ПЛАН ПРОСЪЩЕСТВУВА САМО 5 МИНУТИ СЛЕД КОНТАКТА С ПРОТИВНИКА!
Убеден съм - ти също знаеш за планирането и подготовката на войните и това често е твоя тема. Иначе казано - трябва да направиш една сплав между тези две тови знания и мнения и това е някаква интересна задача пред теб!

Към darktales
Съгласен съм с поясненията или въобще детайлите и акцентите, мисля дори съм напълно съгласен с нюансите, които се долавят в коментара ти/Ви. Колкото до различните центрове с тежест както споменаваш - това както и ти знаеш има плюсове и минуси - това е традиционно и типично за западноевропееца, а съсредоточената власт за източноевропейските режими и държави от векове.
цитирай
61. lightsaber123 - Не съм съгласен
19.12.2012 05:22
че убийството е грях - няма пред кой - поне според мен. Просто е най-не-еволюиралия и елементарен избор, който човек може да направи. Да примитивната сила увлича, но увлича по примитивните хора.

Съжалявам, не искам да обиждам никой, но това е мнението ми по отношение насилието и силата.
цитирай
62. samvoin - Копнах го и в моя блог. Германците ...
19.12.2012 14:44
Копнах го и в моя блог.
Германците бяха коректен наш съюзник през ВСВ, а ние не бяхме "особено коректни" към тях, в края на войната и за това им дължим, поне някои истини да се знаят.
От тази наша "некоректност", най - жалкото за нас беше, че нищо не спечелихме, а само загубихме.
За разлика да кажем, от едни финландци, мамалигари - воювали срещу СССР и вършили зверства там и над много други народи и етнически малцинства в Румъния и грабили чуждото, за разлика от нас в тази война, украинците дори, чехите, словаците и прочие...
цитирай
63. samvoin - Не че и Германия няма по - назад, н...
19.12.2012 14:45
Не че и Германия няма по - назад, някой и друг "грях" към нас, но със сигурност нейните са незначителни, в сравнение с тези на останалите "велики сили" и особено тези на Запад и в Европа...
цитирай
64. nbrakalova - на убиец - бил той немец, руснак, ...
19.12.2012 14:49
lightsaber123 написа:
на убиец - бил той немец, руснак, българин или какъвто и да било там човек. Просто няма начин да се възхищавам, на някой който е убил някой друг. То това си е за оплакване, а не за възвеличаване. Войната не дава величие а е върховно падение на човека.


Не само убиването на тялото е акт на убийство – по време на война или в мирно време. В Христовия смисъл (ако ми позволите да обърна вниманието към него) с дума и мисъл – човек също може да убие съчовека си. Има не само физическо, но и психическо убийство, което и съвременната психология приема. ЗАТОВА, ИЗВЪН ПРИНЦИПНАТА ОЦЕНКА, НЕКА НЕ БЪДЕМ КРАЙНИ В ОСЪЖДАНЕТО НА ДРУГИЯ. Човек е склонен да се движи по повърхността на нещата, но в прочутата Си Планинска проповед Христос атакува точно в центъра нашите преценки, претенции и самосъзнание. Затова и Той, и преценките Му не са приети, а класическото християнство продължава да се квалифицира като овчедушие. Колкото и да изглежда в страни от изказването, има доста общо с него, което поне психологията отчита.
цитирай
65. germantiger - За атавизма сте прав, но НЕ ВИНАГИ!
19.12.2012 17:54
lightsaber123 написа:
че убийството е грях - няма пред кой - поне според мен. Просто е най-не-еволюиралия и елементарен избор, който човек може да направи. Да примитивната сила увлича, но увлича по примитивните хора.

Съжалявам, не искам да обиждам никой, но това е мнението ми по отношение насилието и силата.


В този ред на мисли примитивен е и Левски, според Вас или ?!
Убил момче (дори не зрял човек), написал и съжалявал за това.

Вероятно примитивни са Хемингуей и Лондон, едва ли Сент-Екзюпери (но може би), плеяда български герои и може би всички князе и царе от двете български държави.

Аз продължавам да мисля, че хората способни на разумно и налагащо живота насилие имат повече умение, опит и сила за себе си, близките и каузите си, от хората нежелаещи или неможещи (всъщност не намиращи в себе си сили, мисля всеки може).

В никой случай коментара Ви не ме обижда - напротив - подтиква ме да се замисля и да се съглася с част от съжденията Ви!
цитирай
66. germantiger - Към samvoin
19.12.2012 17:57
Надявам се, да си линкнал, не копирал постинга ми в твоя блог, защото държа на авторството и положения от мен труд по теми, които усещам като "лични" ;) ?!
Благодаря, че го популяризираш, надявам се и моя блог също.

...

Мисля, че в твоя ред на мисли греховете на България към Германия са повече, но това е някак имагинерно между две държави.
цитирай
67. lightsaber123 - Нека погледнем нещата от друг ъгъл
19.12.2012 19:11
Левски е убивал - вярно е, както и всички или почти всички наши и чужди революционери и "велики люде". Нека се замислим за момента за моментната им цел в момента на някое убийство - дали не е продиктувано от силен страх? Може би от предателство, може би за собствения си живот, може би за някой друг живот, а може би от нещо друго подобно. Както и да е - в основата на насилието стои винаги някакъв страх. Може би ще се окаже, че тези т.нар. "велики хора" (а аз вярвам или че всички сме велики или че никой не е по-велик от някой друг) просто са действали от страх, а понеже е минало доста време - започваме да ги идеализираме.

Според мен подобни характери могат да се разкрият в почти всеки един от нас, в зависимост от различни ситуации. Всеки би могъл да се уплаши, да изпита някакъв толкова силен страх, че да убие, за да спаси себе си или някой друг.

Мисълта ми беше, че когато човек действа воден от страх - не прави някакъв, кой знае колко възвишен избор. Ако действа от любов - това е друга бира... :)
цитирай
68. germantiger - ...
19.12.2012 21:01
Аз съм се замислил и именно за това написах коментара си за Левски и другите примери - подобни примери можем всички да приложим или добавим.

Насилие човек може да упражни или изтърпи и поради удоволствие - не иде реч за психопати, социопати или болни - наистина понякога насилието ни доставя удоволствие и превъузходство над другия или другите - за жалост факт!

Често пъти човек удря или прилага насилие не защото го е страх - смея да твърдя, че почти всички случаи когато съм удрял и то неведнъж инцидентно не е било следствие на страх!

Ако работиш военен, полицай, охрана не става дума да удариш от страх.

МИСЛЯ, ЧЕ ТОВА ДА НЕ УДАРИШ ДОРИ КОГАТО СЕ НАЛАГА Е СЛЕДСТВИЕ НА СТРАХ В МНОГО СЛУЧАИ ПОВЕЧЕ! Да не пребориш себе си, да не се решиш е страх и друго много по-често отколкото да удариш от страх и това всеки удрял го знае. Аз също съм имал своите колебания най-вече дали да блъскаш, удариш итн възрастен човек - в този случай е най-добре да го извлечеш нанякъде вместо удар. Имам точно такъв спомен като една от ситуациите с които не се справих - не ударих или не изритах възрастна жена, а трябваше и знаех, че ме наблюдават именно защото трябваше да го направя, обаче не го сторих - после съжалявах, съжалявах, че не я изхвърлих - егото, авторитета и доказването пред други съжаляваше, като човек се оправдавам и добре съм запомнил този конкретен случай!
цитирай
69. lightsaber123 - Уви
19.12.2012 21:33
Само силният духом може да си позволи да изглежда слаб в очите на другите. Само силният духом може да да си позволи да поиска помощ.

Продължавам да стоя на позицията, че насилието винаги идва от страх. Наблюдавай мислите си, когато прибягваш до насилие. Какво подбужда удара. Какво те кара дотам да се чувстваш безсилен, че да се налага да налагаш волята си чрез насилие, а не чрез други методи?!
цитирай
70. momchil - Кордон говори типичните глупости, ...
19.12.2012 22:14
Кордон говори типичните глупости, на които ни учеха по научен комунизъм. Да имаше такава наука и я учеха и ученици и студенти. Та според него (научният комунизъм) всичко е исторически предопределено и никакви личности или случайности не могат да отклонят историята от пътя водещ към светлото комунистическо бъдеще. Разбира се скороста по този път може да бъде съществено забързана в резултат на братска помощ от СССР. ВСВ не е сблъсък между капитализъм и социализъм. Тя е сблъсък между два СОЦИАЛИЗЪМА, Национал и Интернационал. А колониализмът, който той така яростно громи не е нищо друго освен днешният глобализъм. да не забравяме, че в зенита на Британската империя на една четвърт от територията на света е имало свободно движение на стоки, хора и капитали. тоест това към което се стремим сега.
цитирай
71. germantiger - ...
19.12.2012 22:38
lightsaber123 написа:
Само силният духом може да си позволи да изглежда слаб в очите на другите. Само силният духом може да да си позволи да поиска помощ.

Продължавам да стоя на позицията, че насилието винаги идва от страх. Наблюдавай мислите си, когато прибягваш до насилие. Какво подбужда удара. Какво те кара дотам да се чувстваш безсилен, че да се налага да налагаш волята си чрез насилие, а не чрез други методи?!


Твърде много идеализъм, наивизъм или "позитивъм в заучени фрази" - извини ме, че си позволявам така да те квалифицирам, но го правя СЛЕД твоето лс, което ме определя пренебрежително ;)

...

Нямам нищо против позицията ти, но тя не предполага жизнен опит в критичвна ситуация, в атавистична среда или под напрежение и стрес неприсъщ на цивилисти.

Насилието няма едно лице и определение - стремежа ти да намериш за негов източник слабостта е нерационален. Насилие прилага слабия, силния, всеки, насилие различно и многообразно бол - прикрито и открито също.

Струваш ми се нетолерантен към позицията на другия, което е похвално щом иде реч антинасилие, но непохвално с оглед мисловния ти охлюв (това не е шега - такъв "процес" се учи в реториката, психологията итн).

Света е и насилие, бил е и ще бъде - за жалост
Насилието е част от нас и всеки от нас е пристъпвал "чератата"
Това е неприятен, болезнен, но необходим опит - света няма да ни го спести

След като хората прилагащи насилие и мотивите им за него са безброй, то опита ти да определиш всички тях като слаби - е слаб!
цитирай
72. germantiger - ...
19.12.2012 22:42
momchil написа:
Кордон говори типичните глупости, на които ни учеха по научен комунизъм. Да имаше такава наука и я учеха и ученици и студенти. Та според него (научният комунизъм) всичко е исторически предопределено и никакви личности или случайности не могат да отклонят историята от пътя водещ към светлото комунистическо бъдеще. Разбира се скороста по този път може да бъде съществено забързана в резултат на братска помощ от СССР. ВСВ не е сблъсък между капитализъм и социализъм. Тя е сблъсък между два СОЦИАЛИЗЪМА, Национал и Интернационал. А колониализмът, който той така яростно громи не е нищо друго освен днешният глобализъм. да не забравяме, че в зенита на Британската империя на една четвърт от територията на света е имало свободно движение на стоки, хора и капитали. тоест това към което се стремим сега.


Пропуснал си освен двата социализма и един "демократизъм", този на нукибомбите, бомбентерора и действително колониалната система на демократите.

Колкото до Кордон - няма да му адвокатствам,но той е всичко друго, само не и марксист-ленинст, познавам го лично и не диша червени както аз не търпя.

Вярно обаче, че четейки някои негови коментари може да го тълкуваш или "припознаеш" като разсъждаваш по някои от тезите на материалистите от тошовото време което и аз юношески помня.
цитирай
73. samvoin - Надявам се, да си линкнал, не коп...
19.12.2012 23:45
germantiger написа:
Надявам се, да си линкнал, не копирал постинга ми в твоя блог, защото държа на авторството и положения от мен труд по теми, които усещам като "лични" ;) ?!
Благодаря, че го популяризираш, надявам се и моя блог също.

...

Мисля, че в твоя ред на мисли греховете на България към Германия са повече, но това е някак имагинерно между две държави.
По въпроса за линкването: Винаги цитирам източниците, ако материала не е мой и не е с моето име - под него!
Дори е обида за мен, да ми се "напомня" това, но както и да е.
Плагиат, не съм бил никога и няма да бъда, освен когато автора е съвсем неизвестен и анонимен, не желае да го споменавам и изрично е казал, да не го правя - изпращайки ми лично материал.
По въпроса за "греховете": Аз лично се сещам само за споменатия от мене вече от наша страна, през ВСВ - който е безспорен.
Нека не забравяме обаче, че и от германска страна и до край, имаше сражаващи се на страната на Третия Райх българи, а колко са и какъв е техния принос, няма да влизам в спорове.
Нека не забравяме, че при по - добра стратегия в това отношение на Хитлер, може би е имало и повече желаещи българи, да се включат на страната на Райха - след съветската окупация у нас.
Същото важи и за Източния фронт.
Не е имало стратегия, по отклоняване и преместване на минаващи на страната на Райха българи, след 9 септември 1944-а година.
Как можеха да се бият?
Нима беше сериозно въоръжена, една евентуална вътрешна антисъветска съпротива у нас?
Не, Хитлер заради един - два провала с партизански войни, почти изключва възможности за подкрепа на такива "в тил" и с това греши.
В Африка ситуацията е сходна...
С Близкия Изток - също и Хитлер го осъзнава.
Хитлер не случайно е подал репликата пред Сталинград: "Де да имах две български дивизии..."
Трябва да оценим ситуацията.
Много българи по фронтовете дезертират или опитват да го направят, но са разстреляни от назначените по съветски модел политкомисари и наказателни части от партизани и НКВД...
Аз зная за бълг
цитирай
74. samvoin - арски работници, служили във Ве...
19.12.2012 23:52
арски работници, служили във Вермахта - като доброволци или мобилизирани.
Да, българи има за жалост и от страна на СССР...
Има и загинали край Сталинград, има и на по - късен етап.
Опитвам се да разбера и техните подбуди и логика, в някакъв смисъл.
Да не забравяме, че Хитлер въобще сгреши генерално с "Барбароса".
Много грешки направи и в последствие, през самия процес на войната.
Българите които се биха с германците, го направиха много от тях, не само от комунистически и интернационален фанатизъм или от русофилия, но го направиха някои от тях и с мисълта, че ще защитат делото Обединена България и Българска Македония, най - вече...
Дали бяха прави или не, не ние ще ги "съдим" днес.
За мъртъвци загинали за Българска Земя или мачкани и унижавани после, избивани, пращани по лагери и непризнати, дори повече от сражавалите се и останали до последно лоялни на Райха и положителния за нас съюз с него - "добро или нищо".
Сталин, поне награждаваше всички сражавали се срещу германците и ги реабилитираше и им даваше почести, макар преди да са били "народни врагове"...
Тукашните му лакеи обаче, направиха нещо коренно противоположно и различно, защото самия СССР, виждаше заплаха от нашето офицерство, че и те го помнеха как бие и брани страната ни - от 1917-а година и подвига на генерал Колев...
А за други проблеми с Германия, като изключим времената на Борис Първи и малко преди и след това, аз не си спомням...
Тогавашните "грехове" на Свещената Римска империя, бяха не малки, но на тях няма да се спирам сега, защото там вина има и Ватикана, и някои папи и някои други нации и народи зад него.
цитирай
75. vencivvg - Страхотна, интересна статия
20.12.2012 11:26
Интересна, вълнуваща статия.
Какъв велик човек, какъв герой и толкова малко да се знае за него.
Както се коментира по-горе има писано за Пайпер, но тези материали не се популяризират. А това е важно - след като се напише нещо - колко човека ще разберат за него. Мисля че тази статия постигна целта си - вече много форумци прочетоха, че е имало такъв герой, запознаха се с живота му. Постепенно този велик човек ще излезе от забрава, ще се популяризира.
цитирай
76. kordon - от kordon до momchil
20.12.2012 15:09
Оставяйки настрана неуместната Ви квалификация за моите тези като "типичните глупости, на които ни учеха по научен комунизъм", ще Ви обърна внимание, че няма нищо вярно в твърдението Ви, че "в зенита на Британската империя на една четвърт от територията на света е имало свободно движение на стоки, хора и капитали. тоест това към което се стремим сега". В този период е имало движение в полза само на няколко аристократи и капиталисти, които си бяха присвоили богатствата на 1/4 от света. А народите, чиито ресурси източваха, бяха доведени до жалко съществувание. "Свободното движение" в рамките на която и да е империя от Новото време означава облагодетелстване само на нейната управляваща каста, която пък е съвсем незначителен процент от населението. Всъщност, аз съм далеч от идеята да обвинявам англичаните, капиталистите, комунистите или когото и да е друг. Според мен това, което се е случило, е съвсем закономерно, както закономерен беше и краят на колониализма, спъващ световния икономически прогрес и общественото благоденствие.
Теорията Ви, че ВСВ е сблъсък между национал-социализма и съветският тип социализъм не може да бъде вярна, поради простата причина, че от всички 62 страни, участващи във войната, имаше само две социалистически - СССР и Монголия, и само една национал-социалистическа - Германия. Останалият огромен процент от страните, взели участие в конфликта, бяха капиталистически, като съществен дял от тях бяха част от колониалната система. Тоест, огромна част от световното население живееше в ареала на колониалния строй, но не по свое желание. А за това колко е бил"приятен" животът в колониалния период говори фактът, че Австралия и други територии са били заселени с английски и ирландски каторжници, а в Индия милиони души са загинали от глад, възникващ регулярно по време на британското управление.
цитирай
77. shtaparov - Да: в 1500 г. пр. Хр. е имало пред-...
20.12.2012 17:11
Да: в 1500 г. пр.Хр. е имало пред-германци,но не може да се говори за същински Германи. Такива започват да се оформят едва след римските нашествия (50 г. пр.Хр.- 211 г. сл.Хр.) предимно под римско влияние,като не забравяме франкското и унгарското въздействие върху тях. Заради силното римско и унгарско влияние езикът им днес е относително различен от езиците на заобикалящите ги основни народи (романски и Българоидни),в чиято контактна зона са се оформили. В генотипа на днешните Германи несъмнено има силно участие на пра-германци,но до идването на римляните те вероятно не са били Германи,а Барбари (Бургари). Името Германи обаче е много показателно за техния произход- то вероятно е било ползвано от някое тяхно племе,преди да стане общонародностно за целия народ,който след намножаването си е почнал да се обособява като такъв в тези земи едва след разпада на Франкската империя. Преди това няма никаква сигурност дали е имало немски език в днешния смисъл на думата- дори да го е имало,няма сигурни свидетелства които да го потвърдят. Готските руни например са "разчетени" съвършено незадоволително и от техните "прочити" се получават предимно безсмислени изрази,и то с цената на огромни натъкмявания,както виждаме от усилията на германските учени,които иначе са честни специалисти без никакво съмнение. Причината е,че Готското писмо не е германско така,както не е немски и Готският език,а Готските руни несъмнено са извадка от онези древно- Български руни (йероглифи),в чието проучване и правилно разчитане днес никой не иска да инвестира,понеже ще излязат твърде,твърде нелицеприятни резултати за досегашните измамници,представящи се за историци- говорим предимно за онези от официалната (конвенционалната) историческа школа. Твоето мнение ми е известно разбира се,но то се базира на официалната история. Ономастиката на пра-германските племена обаче установява нещо,според което древните пред-германци едва ли са били Германи в днешния смисъл на думата. Поздрави!
цитирай
78. saportok - Интересни факти. Но се пазете, з...
20.12.2012 18:31
Интересни факти.Но се пазете,защото Вашите приятели имат много врагове.
цитирай
79. zaw12929 - ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ С ТАЗИ КАРТИЧКА...
20.12.2012 18:46
ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ С ТАЗИ КАРТИЧКА:
http://store4.data.bg/angelhell/vesela_koleda/vesela_koleda.swf
цитирай
80. candysays - Този човек има много благородно излъчване.
22.02.2013 23:39
Това мога да кажа в коментар. И писмата, които си подбрал... Силни са. Сетих се за Вапцаров... Силни, борбени хора! С идеали, с обич към хората. Какво друго да коментирам. Останалото е политика, а аз от нея не разбирам.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: germantiger
Категория: История
Прочетен: 4620386
Постинги: 412
Коментари: 7517
Гласове: 21816
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031