Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.07.2011 04:49 - За СПАРОТОК и ДОЛСИНЕЯ - АЛЕКСАНДЪР ВЕЛИКИ
Автор: germantiger Категория: История   
Прочетен: 117053 Коментари: 181 Гласове:
21

Последна промяна: 22.07.2012 07:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ЧУВАЛИ СТЕ, ЧЕ АЛЕКСАНДЪР НЕ Е ПОБЕДИЛ БАКТРИТЕ ИЛИ СКИТИТЕ - ГРЕШИТЕ!
ТОЗИ, КОЙТО СМЛЯ ОТ БОЙ ТЯХ И ПЛАНИНЦИТЕ, за траки и перси - ясно е! 
 ТОЗИ МИ ПОСТИНГ НЕ Е ОБИДА, А ИСТИНИ!
НАДОЛУ В ПОСТИНГА КОНКРЕТИКА!

АКО НЯКОЙ РАЗБИРА НАЦИОНАЛИЗМА КАТО МЪЛЧАНИЕ ПРЕД ИСТИНАТА, НЕКА ХУЛИ С ЦЯЛО ГЪРЛО - ЛИЦЕМЕРНО! НАКРАЯ НА ПОСТИНГА СЪМ СИ ПИСАЛ АНТИГРЪЦКОТО, АНТИСРЪБСКОТО "ОТНОШЕНИЕ" И ДУМИ ЗА БЪЛГАРИЯ - ДОБРИ, ЧОВЕШКИ!

УМИШЛЕНО ПОДБРАХ ФОТОГРАФИИ ОТ "НЕИСТОРИЧНИЯ" ФИЛМ НА СТОУН.
 ВЪН ОТ ТЕМАТА - ЗА МЕН СПАРТАК Е УНИКАЛЕН, ВЕРОЯТНО ТИТАНИЧЕН В РИМСКО ИМПЕРСКО ВРЕМЕ! НЕ СЪМ "АНТИТРАК", В СПОР С АНТИАВТОХТОНИСТИ СЪМ ПОДЧЕРТАВАЛ ВЕЛИЧИЕТО МУ, ЗА НЕГО МОГА ДА НАПРАВЯ ОЩЕ ПЕТ ТАКИВА ПОСТИНГА!
УБЕДЕН СЪМ, ЧЕ В БЪЛГАРИТЕ ДНЕС ИМА ТРАКИЙСКА КРЪВ И НЯМАМ СЪМНЕНИЕ, ЧЕ ГЪРЦИТЕ ДНЕС, НЕ СА ЕЛИНИТЕ "ВЧЕРА"!

1. АЛЕКСАНДЪР ВЕЛИКИ Е ПРЕБИЛ ВСИЧКИ КАНДИДАТНЕБИТИ ПО ФОРУМИ:
БАКТРИ, СКИТИ, ЗА ТРАКИТЕ ЩО БОЙ СА ЯЛИ Е ЗА ЦЯЛА КНИГА.
2. ЕЛИН ПО ДУХ, ВЪЗПИТАНИЕ И МИСИЯ, аз лично гърци не дишам.
3. ИЗБИРАЙТЕ СИ ПОЗИЦИЯ:
ДОБЛЕСТНИ ПРЕД ИСТИНАТА ИЛИ ИЗМИСЛЕНИ ПРЕД СЪРЦЕТО

   Постинга ми е предизвикан от поредните гаври с Александър, където и да е - сайтове, групи, форуми и тук в блогбг, от коментари на името му под постинг на Долсинея - повода.

image

"УЖПЕДАЛА", КОЙТО БИ ВСИЧКИ МЪЖЕ, то педал да те бие, е ли престижно, мъжове?
ПОЛЗВАМ ПАСАЖИ, КОИТО СЪМ НАБИРАЛ В ГРУПА НА ВИБОКС7 ЗА ПОДОБЕН "СПОР"
За някой Александър е педераст (и това не е), за други той никога не е победил бактриани, за трети той дори не е грък (но продължава да е педал) и разбира се никога не е бил планинците на Роксана-Рошен еле "нашенци" според други. Да ама не - помлял е и тях!
 
......

Книги за Филип, Сашо и войните им много, сега ще набера само от една, защото нея нaмирам за различна от повечето:

 The generalship of Aleksander the Great от j.F.C.Fuller

Автора е световноизвестен военен - негови са първите устави за кралските танкови войски на Британия, имам ги два, той след войната има няколко книгии е военен анализатор.
В споменатата книга глава 8 е "Малките войни" на Александър - партизанските войни, гериллата

 Подглавите са:
Балканска и Илирийска кампании

Персеполска кампания

Завладяването на Бактрия и Согдиана

Превземането на Суатския планински масив

Сангалска кампания

Войната с малли и оксидраки
 

КОНКРЕТИКА ЗА БИТИТЕ БАКТРИ И СКИТИ

Под ръководството на Спитамен се вдига възстание, а възстаналите превземат 7 форта разгромявайки гарнизоните им и заемат Киропол/ис 
Аленсакдър си позтавя за цел да превземе отново тези фортове и Кирополис преди войските в тях да се изтеглят и подкрепят евентуално Спитамен в генерално сражение.

 АЛЕКСАНДЪР ЗАПОВЯДВА НА КРАТЕР ДА БЛОКИРА КИРОПОЛИС, НЕДАЛЕКО ОТ ГРАДА ДА УСТАНОВИ ЛАГЕР, ДА ПРОКОПАЕ РОВ И ДА РАЗПОЛОЖИ ОБСАДНИ МАШИНИ. В СЪЩОТО ВРЕМЕ АЕЛКСАНДЪР ПРАЩА КАВАЛЕРИЯТА СИ КЪМ ДВАТА НАЙ-ОТДАЛЕЧЕНИ ФОРТА СЪС ЗАПОВЕД ДА ГИ ОБРКЪЖАТ И ДА НЕ ДОПУСКАТ ВЪЗСТАНАЛИТЕ ВОЙСКИ ДА ГИ НАПУСНАТ. САМ АЛЕКСАНДЪР НА ЩУРМ ПРЕВЗЕМА БЛИЗКИТЕ ТРИ ФОРТА-УКРЕПЛЕНИЯ, ЗА ШЕСТИ И СЕДМИ В ТЕКСТА НИЩО НЕ СЕ КАЗВА СПОРЕД АРРИАН. 

 ПЪРВИЯ ФОРТ Е АТАКУВАН ОТ ПРАЩНИЦИ И СТРЕЛЦИ, ТЕ ОЧИСТВАТ ЗАЩИТНИЦИТЕ ОТ СТЕНИТЕ (ГАРНИЗОНА СЕ ИЗТЕГЛЯ), ПОСЛЕ МАКЕДОНЦИТЕ СЪС СТЪЛБИ ЩУРМУВАТ И СЕ РАЗПРАВЯТ С ГАРНИЗОНА. СЛЕДВАЩИЯ ФОРТ СЪЩО Е ПРЕВЗЕТ СЪЩИЯ ДЕН, А ТРЕТИЯ РАНО НА ДРУГИЯ ДЕН.

 ЗАЩИТНИЦИТЕ НА ДРУГИТЕ ДВА ФОРТА ВИЖДАЙКИ ГОРЯЩИЯ ГРАД, В ПАНИКА СЕ ОПИТВАТ ДА НАПУСНАТ СВОЕТО УКПРЕПЛЕНИЕ, ПОПАДАТ ОБАЧЕ НА МАКЕДОНСКИ КАВАЛЕРИЙСКИ ОТРЯД И ПОВЕЧЕТО СА УБИТИ.

 

 ТАКА ЗА 24 ЧАСА АЛЕКСАНДЪР ПРЕВЗЕМА 5 КРЕПОСТИ

 

След това Александър се насочил към блокирания Киропол, идеята му била да ползва каналите-водопровод които преминавали зад градската стена и вероятно се охранявали слабо (подобна китрост в 535г. ползва Белизариус-Велизарий при обсадата на Неапол прониквайки през акведукта).

 Арриан твърди, че Александър първоначално взел няколко войника само, излязъл през канала, атакувал стражата и отворил портите. Обаче бил атакуван стремително от защитниците, самия Александър получава тежък удар от камък по шлема и удар по шията, Кратер също е бил ранен от стрела, македонците обаче надделяват в близкия бой и очистват пазарния площад... възстанниците отстъпват в цитаделата, но на следващия ден поради липса на вода се предават. Твръди се, че 8 000 жители и възстанници са избити в боевете, а други 15 000 са се предали в цитаделата.

 

 следва... и намесата на скитите във възстанието...

Докато се водили боевете за Киропол, в пограничните укрепления на десния бряг на р. Яксарт се събрали скити поддръжници на Спитамен, а самия той с намерение да обсади Мараканда. Разбирайки това Александър моментално насочва натам 60 хетайри, 800 намени кавалериста и 1500 пехотинци водени от трима военачалника - Андромах, Менедем и Коеран. Те са били водени от Фарнух, който е бил местен от тия места и е знаел езика. Самия фарнух обаче не е бил военен и тримата александрови пълководци бързо губят доверие а той авторитет пред тях с воденето и загубеното от него време.
Следващите 20 дни Александър възстановява стените на пограничната Александрия Есхата на левия бряг на р. Яксарт в извивката на реката на юг от днешния Ташкент.
 
В това време скитите от десния бряг започнали да предизвикват Александър с подигравки.

 ВПРОЧЕМ СТРЕЛИТЕ НА СКИТИТЕ НЕ ДОСТИГАЛИ ЛЕВИЯ БРЯГ И ПАДАЛИ ВЪВ ВОДАТА.

 АЛЕКСАНДЪР ОБАЧЕ РАЗГЪРНАЛ КАТАПУЛТИ НА СВОЯ БРЯГ И ЗАПОЧНАЛ ОРГАНИЗИРАН ОБСТРЕЛ ПО СКИТИТЕ, МНОГО ОТ СКИТИТЕ ПОЛУЧАВАТ РАНИ, А ЕДИН Е БИЛ СВАЛЕН ОТ КОНЯ, НЯКОИ ОТ СКИТИТЕ ОТСТЪПИЛИ ОТ БРЕГА, А ДРУГИ ВИЖДАЙКИ РАНЕНИТЕ И СЛУЧА С ПАДНАЛИЯ ОТ КОНЯ БУКВАЛНО ПРОЯВИЛИ НЕУВЕРЕНОСТ.

 ТОВА ЗАБЕЛЯЗЪЛ АЛЕКСАНДЪР И САМ ВЪЗГЛАВИЛ ФОРСИРАНЕТО!

 НА ПЛОТОВЕ ИЛИ САЛОВЕ АЛЕКСАНДЪР РАЗПОЛОЖИЛ ОТПРЕД ЩИТОНОСЦИ КОИТО ПО НЕГОВА ЗАПОВЕД ЗАСТАНАЛИ НА КОЛЯНО -ПРИКЛЕКНАЛИ ПОЛАГАЙКИ ЩИТА ОТПРЕД. ЗАД ТЯХ РАЗПОЛОЖИЛ НА ПЛОТОВЕТЕ ЛЕКИ КАТАПУЛТИ И ОБСЛУЖВАЩИТЕ С ЩИТОВЕ ОТСТРАНИ ТЯХ КОИТО ЗАЩИТАВАЛИ С ЩИТОВЕТЕ СИ ГРЕБЦИТЕ!

 СЛЕД ЦЯЛАТА ТАЗИ "ПРОЦЕСИЯ" БИЛИ ОТДЕЛНИ ВОЙНИЦИ С МЕХОВЕ И СЛАМА, А НАЗАД САЛОВЕ С КАВАЛЕРИСТИТЕ!

 

 следва боя "на сухо"... 

При форасирането македонците почти не можели да мятат копие или каквото и да било, щитовете на всеки казват били надупчени от стрели, а някои плотове изпитали страх и кормчиите се отнасяли встрани.
Преди това Аристандър прорицателя посъветвал Александър да не се бие със скитите, които подиграли Дарий в предишни времена баща на Ксеркс (става дума за дарий1 в 512г. скитите примамват персите в просторите на степите зад дунав и ги избиват постепенно).
Когато стъпват на земята македонците все още не са построени, а скитите отстъпват засипвайки ги с огромен борй стрели. 

 АЛЕКСАНДЪР ИЗПРАЩА СРЕЩУ ТЯХ НАЕМНА ГРЪЦКА КАВАЛЕРИЯ И 4 ОТРЯДА КОПИЕНОСЦИ, ВИЖДАЙКИ ТЕЗИ МАЛОЧИСЛЕНИ ВОЙСКИ СКИТИТЕ ЗАПОЧВАТ ДА ГИ ОБКРЪЖАВАТ И ОБСТРЕЛВАТ СКЪСЯВАЙКИ ДИСТАНЦИЯТА. АЛЕКСАНДЪР НАРОЧНО ПРАЩА ЛЕКАТА ПЕХОТА ВОДЕНА ОТ БАЛАКР В ПОМОЩ НА ПЪРВИЯ ОТРЯД ЗА ДА МЯТА И "СТРЕЛЯ" И ТОЙ ПО СКИТИТЕ.

 СЛЕД ТОВА ЗАПОВЯДВА НА МАЛКОТО ХЕТАЙРИ И МЯТАЩИТЕ ДРОТИЦИ ДА ВЛЯЗАТ СЪЩО В БОЙ СЪС СКИТИТЕ С ЦЕЛ ВЕЧЕ ОКОНЧАТЕЛНО ДА ГИ ОБВЪРЖАТ В БОЙ И АНГАЖИРАТ В БЛИЗЪК БОЙ ТАКЪВ.

 АНГАЖИРАНИ ПОСТЕПЕННО И ПРИМАМЕНИ ОТ НАГЛЕД СЛАБ ПЪРВИ ОТРЯД СКИТИТЕ ВЛИЗАТ В БОЙ ПЪРВО ОТ ДИСТАНЦИЯ, ПОСЛЕ ЛЕКАТА АЛЕКСАНДРОВА ПЕХОТА ГИ ПРИМАМВА ОЩЕ ПОВЕЧЕ МИСЛЕЙКИ СКИТИТЕ ЧЕ Я ПРЕВЪЗХОЖДАТ ЩОМ СА НА КОН А И САМИТЕ ТЕ ПОСЛЕД ПРЕДИЗВИКАНИ ОТ МЯТАЩИТЕ КАТО ТЯХ (НЕ СТРЕЛИ А ДРОТИЦИ) СКИТИТЕ ВЕЧЕ НЕ ПОЛЗВАТ СВОЯТА ТАКТИКА БЯГА И СТРЕЛЯЙ, А ИМ Е НАЛОЖЕН ПОСТЕПЕННО ЧУЖД "ТИП" БОЙ В НАГЛЕД УГОДНА ЗА ТЯХ ПЕРСПЕКТИВА ЗА ПОБЕДА. ОБАЧЕ ТОЧНО ТОГАВА АЛЕКСАНДЪР КОЙТО ВЕЧЕ НЕОБЕЗПОКОЯВАН ПОДРЕЖДА ОСНОВНАТА СИ КАВАЛЕРИЯ В КОЛОНИ ИЛИ КЛИНОВЕ АТАКУВА КАТО ПОСТАВЯ ТОЧКАТА И ОБРЪЩА БОЯ.

 

 СПОРЕД КУРЦИЙ ЗАГУБИТЕ СА: 

 МАКЕДОНЦИ 60 КАВАЛЕРИСТА И 100 ПЕХОТИНЦИ УБИТИ (1000 РАНЕНИ)

 СКИТИ 1000 УБИТИ (И 150 ПЛЕНЕНИ)

 

След боя от скитски цар идват пратеници, които се извиняват на Александър за стореното и казват, че първоначалните скитски набези са дело на хора живеещи от грабеж и разбойничество.
Тази победа като убити не е впечатляваща, но е първата явна и то нанесена на скитите от някой голям в древността, апропо самия Кир загива от скитска ръка!
Каква става с фарнух и тримата пратени с него които водят към 860 кавалеристи и 1500 наемни пехотинци. 

 Спитамен разбирайки за приближаващия отряд сваля обсадата на Мараканд, но Фарнух вместо да влезе в града и да се установи под прикритието на стените чакайки Александър с основните сили той в тези дни се бие със скитите), та Фарнух започва да преследва Спитамен към който има и скитски отряди. Когато на няколко пъти войските на Фарнух се опитват да атакуват скитите, те верни на своята умна тактика избягват с издръжливите си бързи коне и започват обстрел по преследващите ги. Кавалерията на Андромах вече губи сили от постоянните опити да установи контакт с избягващите напред при всеки опит скити. Войските се спират и решават да отстъпят по заповед на Фарнух. Построявайки подобие на каре Фарнух започва да отстъпва опирайки единия си фланг на р. Политимет (съвременната Зеравшан).

 Скитите обаче сега вече се приближават и обсипват със стрели, опитите на фархнух да ползва храсталаците около реката като укритие са неуспешни - повечето македонци (всъщност наемници не мак) са вече ранени от стрели или контузени. Скитите ги обкръжават и се приближават на максимално разстояние стреляйки "почти от упор".

 Коеран без предупреждения отклонява кавалерията си с бързина форсирайки реката, а пехотата изпада в паника изоставена. Скитите вече атакували в близък бой част от македонците които се опитвали да навлязат в реката, други по фланговете засипвали отново със стрели. Оцелелите пехотинци се завлекли на остров в реката, обаче и там Спитамен постепенно ги обкръжил със скитите. После ибзил повечето от тях, а почти същата участ имали и пленените.

ДОТУК

 1. АЛЕКСАНДЪР БИЕ БАКТРИЙСКИТЕ ВЪЗСТАННИЦИ И НЕ ИМ ПОЗВОЛЯВА ДА ПОЛЗВАТ ПРЕИМУЩЕСТВОТО НА НИТО ЕДНО СВОЕ УКПРЕПЛЕНИЕ, ФОРТ ИЛИ КРЕПОСТ. НЕЩО ПОВЕЧЕ - ТОЙ ГО ПРАВИ ВПЕЧАТЛЯВАЩО БЪРЗО И УСПЕШНО. САМИТЕ БАКТРИЙЦИ НЕ ПОКЗВАТ УПОРСТВО ПРЕДАВАЙКИ СЕ В ЦИТАДЕЛА, НЕ ПОКАЗВАТ УМЕНИЕ - ОСТАВЯЙКИ БЕЗ ДОСТАТЪЧНА ОХРАНА ВОДОПРОВОД И ВРАТИ, В РЪКОПАШЕН БОЙ ОТСТЪПВАТ В КИРОПОЛ ПРИ СЛУЧАЙ ЧЕ ИМАТ В НАЧАЛОТО ПРЕДИМСТВО МНОГО СРЕЩУ МАЛКО МАКЕДОНЦИ И САМИЯ ЦАР ВО ГЛАВЕ.

 2. АЛЕКСАНДЪР БИЕ СКИТИТЕ, БИЕ ГИ НАРАВНО ЗАД РЕКА, ПОБЕЖДАВА ГИ ДОРИ ФОРСИРАЙКИ РЕКА, КОЕТО ДВОЙНО ПОВЕЧЕ УТЕЖНЯВА ПОЛОЖЕНИЕТО МУ, РАЗБИРА СЕ НАЙ-МАЛКИЯ МУ ПРОБЛЕМ Е ЧЕ НЕ ОБРЪЩА ВНИМАНИЕ НА ГАДАТЕЛЯ СИ И ТЕМ ПОДОБНИ.

 САМИТЕ СКИТИ МУ СЕ ИЗВИНЯВАТ ДОРИ, КОЕТО НЕ Е ХАРАКТЕРНО ЗА ГОРДОСТТА ИМ.

 3. СКИТИТЕ И СПИТАМЕН БИЯТ МАКЕДОНСКА АРМИЯ (ПРЕСИЛЕНО КАЗАНО ЗА 2-3 000 ДУШИ), НО НЕ СЪМНЕНО ТОВА Е ГОЛЯМ ОТРЯД, ТЕ ГО РАЗМАЗВАТ, НО НЕ ИЗБИВАТ АРМИЯ И НЕ ДО КРАК - КАВАЛЕРИЯТА СЕ СПАСЯВА, НЕЗАВИСИМО ОТ ТОВА ОБАЧЕ СТАВА ДУМА ЗА ПОБЕДА И ТО НЕ МАЛКА. 

Защо и как Спитамен умира и не доживява края на възстанието в зимата на 328 г.пр.н.е остават 4 согдиански да ги наречем управителя, наместници или владетели. Оксиарт, Хориен, Катан и Аустан, все още остават непокорени две планински области с крепости. Согдианската скала и скалата на Хориен. 

 Пролетта на 327гпрне Александър предлага на согдианците да предадат крепостите в замяна на мир, те обаче се присмели на предложението му казвайки, той да си намери крилати войни за да превземе крепостта която желае. 

 Според Курций Александър казал на войниците си:
"За войнската смелост и героизъм няма нищо недостъпно. Благодарение на усилията които ние приложихме, а всеки друг отказа, Азия сега е наша."
 

 300 ДОБРОВЛЦИ ПОСЛЕДВАТ НЕГОВИЯ ПРИЗИВ, ТЕ ПОДГОТВЯТ ВЪЖЕТА, МЕТАЛНИ КОЛОВЕ, ПРЕЗ НОЩА ТЕ ЗАПОЧНАЛИ ДА КАТЕРЯТ КАЗВАТ ЕДНА ОТВЕСНА СКАЛА ПОКРИТА С ЛЕД - ЗАБИВАЛИ КОЛЧЕТАТА В ЛЕДА, А С ВЪЖЕТАТА ИЗТЕГЛЯЛИ ПОРЕДНИЯ ДРУГАР-ВОЙНИК. РАЗКАЗВА СЕ, ЧЕ 30 ОТ ТЯХ ПАДНАЛИ И СЕ ПРЕБИЛИ, НО С ЦЕНАТА И НА ТЕХНИТЕ ЖИВОТИ ДРУГИТЕ УСПЯЛИ, ДАВАЙКИ УСЛОВЕН ЗНАК НА СУТРИНТА ЧЕ СА УСПЕЛИ И СА СЕ ПРИКРИЛИ. 

 ПОЛУЧАВАЙКИ ТАЙНИЯ СИГНАЛ АЛЕКСАНДЪР, ПРАЩА НОВИ ПРАТЕНИЦИ ПРИ СОГДИАНЦИТЕ КАТО ИМ КАЗВА, ЧЕ ДА - ИМА ВЕЧЕ СВОИТЕ КРИЛАТИ ВОЙНИ... ПО УРЕЧЕН СИГНАЛ ТЕЗИ ГОРЕ СЕ ПОКАЗАЛИ, А СОГДИАНЦИТЕ ИЗПАДАЙКИ В НЕДОУМЕНИЕ, ИЗНЕНАДА И СТРАХ ПРЕДАЛИ БЕЗ БОЙ КРЕПОСТТА СИ!

...... 

 Следва превземането по-трудно на скалата на Хориен...

Разказва се, че тази скала била 20 стадия височина и 60 стадия окръжност, горе към крепостта водила само една пътека, на всичкото отгоре я разделяла пропаст. 

 АЛЕКСАНДЪР РАЗДЕЛИЛ ВОЙНИЦИТЕ СИ НА ДВЕ - ЗА ДА РАБОТЯТ ЕДНИТЕ ДЕНЕМ, ДРУГИТЕ НОЩЕМ, ТЕ РЕЖЕЛИ И ПОВАЛЯЛИ ДЪРВЕТАТА, ПРЕВОДАЧА РОБСЪН НА АНАБАЗИСА НА АРРИАН НЕДОУМЯВА ЗАЩО ПРОПАСТТА НЕ Е БИЛА ЗАСИПАНА, А МАКЕДОНЦИТЕ СЕ СПУСНАЛИ В ПРОПАСТТА И В НАЙ-ТЯСНАТА И ЧАСТ ОПРЕЛИ ДЪРВЕНИ ТРУПИ, ПОСЛЕ ГИ УВИЛИ С ЛОЧИ И ХРАСТИ И ГИ ЗАСИПАЛИ СЪС ЗЕМЯ. РАБОТАТА ПРОДЪЛЖИЛА ДНИ, БИЛА ОПАСНА, А МЕСТНОСТТА БИЛА В ТАЗИ СИ ЧАСТ ОБЕЗЛЕСЕНА, КОЕТО ПОЗВОЛИЛО НА ВОЙСКИТЕ ДА СЕ РАЗГЪРНАТ ВПОСЛЕДСТВИЕ ЗА ОБСТРЕЛ. 

 ПЪРВО ПЛАНИНЦИТЕ СЕ ПРИСМЕЛИ НА ТЕЗИ МАКЕДОНСКИ УСИЛИЯ, ОБАЧЕ СЛЕД КАТО "МОСТА" БИЛ ВЕЧЕ ГОТОВ МАКЕДОНЦИТЕ ПРЕМИНАЛИ ПО НЕГО И ЗАПОЧНАЛИ ОБСТРЕЛ НА КРЕПОСТТА. НЕЩО ПОВЕЧЕ - ТЕ СКЪСЯВАЛИ ОЩЕ И ОЩЕ ДИСТАНЦИЯТА ПОЛАГАЙКИ ПРЕД СЕБЕ СИ НАПРАВЕНИ ЗАСЛОНИ ЗА ДА СЕ ПАЗЯТ ОТ КРЕПОСТНИЯ ОБСТРЕЛ.

 Хориен виждайки развитието на блокадата казват бил обзет от страх и поискал да му бъде пратен пленения от Александър - Оксиарт, последния се срещнал с Хориен и го убедил в милостта на покорителя на Азия. Хориен послед се предава, а Александър го оставя владетел на досегашните му земи! 

 Всъщност това беше възстанието в Бактрия и Согдиана, а година преди това АЛЕКСАНДЪР ПРЕВЗЕМА БАКТРИЯ, БИЕ СЕ С БЕСС ИТН... В ОНОВА "ПЪРВО ПРЕВЗЕМАНЕ" ТОЙ ПОКОРЯВА ПЛАНИНСКИ ПЛЕМЕНА, КОИТО КАЗВАТ ДОТОГАВА НЕ ПРИЗНАВАЛИ НИЧИЯ ВЛАСТ И НИКОГА ВКЛ. ПЕРСИЙСКА. За тях също има отделна глава.

...... 

 превода - това беше вкратце

За Спитамен и непокоримите дотогава племена планински на тапури и армади и как е победен Спитамен е в главата за Средна Азия!
ИМЕННО ПРИ ПРЕВЗЕТАТА СОГДИАНСКА СКАЛА ПРИ СПОМЕНАТОТО ВЪЗСТАНИЕ Е ПЛЕНЕНА РОКСАНА, та пленена е, този детайл е факт и тя е била дъщеря на Оксиарт.

 ......

И още веднъж да спомена:

 НЯМА НИКЪДЕ И НИКАКВИ ИЗВОРИ, КОИТО ДА ПИШАТ, ЧЕ АЛЕКСАНДЪР Е БИЛ ХОМОСЕКСУАЛИСТ ИЛИ ДОРИ БИСЕКСУАЛЕН, НИТО ЕДИН ДРЕВЕН АВТОР ИЛИ НЕГОВ СЪВРЕМЕННИК НЕ ГОВОРИ ЗА ТОВА!

 ......

А Роксана няма какво да коментираме!

Тя тогава е наричана НАЙ-КРАСИВАТА ЖЕНА НА АЗИЯ, във филма я бяха представили като мулатка или циганка за жалост гавра

image




ЗА АЛЕКСАНДЪР И ЕЛИНСКАТА МУ СЪЩНОСТ

 Първо "около" темата

 -Според Херодот македонците били дорийско племе, което заселеило областта преди това основно обитавана от илири и траки, дорийското племе се варваризира смесвайки се с тях и макар да застава начело на владетелите и да заема основно място в Македония е презряно от елините и поради това македонците не са приемани за истински гърци.

 -Филип на 15 години пристига в Тива и живее там като заложник 3 години запознавайки се с елинската култура, живее в дома на Епаминонд, учи се при философ-питагореец, запознава се с Пилопид и изучава елинското военно изкуство в юношеството си.

 -Панелинската програма на Исократ:предлага в писмо-"прокламация" към Филип да застане начело на обединена Елада и да поведе обединени нейни войски срещу Персия и Азия. Предлага се съюз на Аргос, Спарта, Тива, Атина и Македония.

 -Коринтския конгрес от 338г.пр.н.е.:във 2 точка се установява незабавен мир между всички в Елада и прекратяване на морското пиратство между полисите. На този конгрес Филип предлага за разискване най-важния за него въпрос-война срещу Персия и то общогръцка. Предлога е както той казва отмъщение за безчинствата на Ксеркс и войските му, нещо повече той предлага обединение на всички гърци и скок на Изток включително религиозна война. Филип е провъзгласен и гласуван за върховен главнокомандващ на Елада (с изкл. на Спарта) и то с неограничени пълномощия във воденето на войските.

 ДОТУК

 1.МАКЕДОНЦИТЕ НЕ СА НАРЕЧЕНИ НЕГЪРЦИ, А СА "КВАЛИФИЦИРАНИ" КАТО "НЕЧИСТИ" ТАКИВА.

 2.ФИЛИП РАСТЕ В ЕЛИНСКА СРЕДА, ВЪЗХИЩАВА СЕ И ДОРИ СЕ ОПИТВА ДА НАЛОЖИ ГРЪЦКИ ЕЗИК В ДВОРА СИ, ЕЛИНСКА КУЛТУРА СЪЩО.

 3.СТРЕМЕЖА М Е ДА ОБЕДИНИ ЕЛАДА, ДА ОБЕДИНИ ВОЙСКИТЕ И, ДА ПОВЕДЕ ВОЙНА СРЕЩУ ПЕРСИЯ И ТО С ЯСНОТО СЪЗНАНИЕ, ЧЕ ТОВА Е ВОЙНА НА ВСИЧКИ ЕЛИНИ СРЕЩУ АЗИЯ.

...

 - За хетайрите, за царската ила, за охраната в ежедневния живот-отряда агема няма да пиша, няма да се разпростирам и върху фалангата, за нея схеми, разсъждения, варианти са писани и може да се набере цяла книга или поне есе, ще се огранича в някои детайли:

 - Някои предполагат, че фалангата за първи път е ползвана в Елада от Федон ок. 675г.пр.н.е., за гърците това е било „иновация”, но се предполага, че преди това тя-фалангата е създадена в Азия-на една от шумерските стени в Лагаш има изобразена фаланга и то ок. 3 000 г.пр.н.е. Македонците обаче заимстват фалангистите от гръцката фаланга и тежката пехота хоплити-за тях също има писани книги, вероятно само за легиона и неговите формации има повече графомани.

 - Еней Тактик описва, че Филип в 341г.пр.н.е. ползва катапулти и подвижни обсадни кули според Диодор на височина 36 метра при обсадата на Перинф. Каташпултите македонците отново научават от елините, а не от траките. За обсадното и „инженерно” искуство на гърците имам 3 книги само за това специализирани, с примери и обсади коя от коя „по-чудновати”, едва ли някой ще ми предложи примери на тракийски войски в онова време, които въобще да се доближават до обсадния парк, „техника” и приьоми на елините-Филип обаче е имал такъв обсаден парк, а по-нататък ще напиша какво прави самия Александър и то срещу скитите.

 - Полисите на коринтския съюз предосатяват в армията на Филип 7000 хоплити въоръжени по гръцки образец и 5000 гръцки наемници-хоплити и пелтасти, самия Филип набира и критски стрелци, които за времето си едва ли са имали равни в Елада.

 Филип също така по елински образец и почин построява флот от леки галери-екипажите им са предимно от кипърци и финикийци, не от траки. 

 ИЗВОДИ

 1.АКО ПИША ЗА ИЗВЕСТНИТЕ „НЕЩА” КАТО КОЛКО ГРЪЦКА Е ФАЛАНГАТА В МАКЕДОНСКАТА АРМИЯ ЧАСОВЕ НЯМА ДА СТИГНАТ.

 2.ЗАТОВА ПОСОЧИХ НЯКОИ МАЛКО ИЗВЕСТНИ ФАКТИ-РАЗЛИКАТА В ОБСАДНАТА ТЕХНИКА КАКВАТО ТРАКИТЕ НЯМАТ РАВНОСТОЙНА НА ЕЛИНСКАТА И МАКЕДОНСКАТА.

 3.ФЛОТЪТ, КОЙТО Е ПО ЕЛИНСКИ „ОБРАЗ И ПОДОБИЕ”

 4.НАЕМНИЦИТЕ И ТО В ХИЛЯДИ БИЛИ ТЕ ГРЪЦКИ ХОПЛИТИ, КРИТЯНИ ИЛИ КИПЪРЦИ...ДОРИ ФИНИКИЙЦИ, ВЪВ ВСЕКИ СЛУЧАЙ НЕ И ТРАКИ. 

.......

 За самия него:

 - В детството си Александър първо е „поверен” на дойката си Ланика, после на Леонид-родтсвеник на Олимпиада-майка му, впоследствие на Лизимах от Аркания, който е ласкаел Филип наричайки го Пелей, себе си-учителя Феникс , а Александър логично Ахил, както е в Илиада. Впрочем образите с които е расъл Александър са отново елински епос-Илиада. 13 годишен Александър е даден на Аристотел, чийто баща Никомах е бил преди години лекар в двора на бащата на Филип-Аминта II, оттам Филип се запознава с Аристотел-знаменития ученик на Платон. Започва растежа и оформянаето на Александър тъочно в юношеството сред гърци и в елинска среда и култура... 

 - Аристотел подарява на Александър „Илиада”, която и точно тази от учителя си той носи със себе си във всеки поход по света. Нещо повече-по-късно Александър поръчва на Харпал да го снабди с още елински книги-не тракийски разбира се, а именно:

 Книги на Филист, трагедиите на Еврипид, Софокъл, Есхил, поемите на Телест и Филоксен-елини, не други!

 - Като хлапак обаче Александър започва да мрази персите и да има една мечта-победата над Персийската империя и завладяването на целия (тогава познат) свят. Любопитни детайли като това, че е бил бжърз бегач и са му предложили да участва в олимпийски игри на което отговорил-съгласен съм, но мои съперници трябва да са само царски синове, или това че в живота си се е женил 2 ПЪТИ, но вероятно е обичал само 2 жени-майка си и дойката, не друга. Да спомена също, че никъде не е упоменато, че е бил хомоксексуален или бисексуален!!! Никъде от негов близък до ежедневието му съвременник! Подобни детайли нямат отношение към темата и спирам дотук с тях.

 - За елините „около” него:много голям брой гръцки инженери и строители на обсадна техника, тесалиеца Диадес, който превзема Тир за Александър, архитекта Дейнократ, който „проектира” първата Александрия и останалата до днес, Аристобул-историк, географ и архитект, Евмен от Кардия-водил „канцеларията” и ежедневните походни записи, есететсвоизпиталя Филип от Акаркания...голяма група математици пресмятащи пътища, изминати разстояния итн-елини!

 ИЗВОДИ

 1.АЛЕКСАНДЪР ИЗРАСТВА СРЕД ГЪРЦИ, ВЪЗХИЩАВА СЕ ОТ ГЪРЦИ И КАТО ГРЪК МРАЗИ ПЕРСИТЕ.

 2.В ПОХОДИТЕ МУ ГО СЪПЪТСТВА ЕЛИНСКАТА КУЛТУРА КАТО ЛИТЕРАТУРА, КОЯТО ТОЙ САМ ИЗБИРА, НЕ КАТО ДЕМОНСТРАЦИЯ, А ЛИЧЕН ВЪТРЕШЕН ИЗБОР И ПОТРЕБНОСТ НА ЧОВЕКА, НЕ ЦАРЯ.

 3.ОКОЛО НЕГО СА ПОЧТИ САМО ЕЛИНИ-УЧЕНИ И ТВОРЦИ, ТОВА КОЕТО ИСКА ДА ОСТАВИ СЛЕД СЕБЕ СИ КАТО СЛАВА И ЗНАНИЕ Е ПРЕДНАЗНАЧЕНО ТОЧНО ЗА ЕЛИНСКИЯ СВЯТ...ТРАКИТЕ НЕ СА СРЕД „ИЗБРАНИТЕ”!

image

 

ОПИТА НА "БОЛ" НАРОД ДА СЕ ПОДИГРАЕ, ИЗГАВРИ ИЛИ ПРИНИЗИ ТОЗИ ИЛИ ОНЗИ (в случая Алекс Мегалото) Е ПРАКТИКА СРЕД МНОГО ДНЕШНИ "ПАТРИОТИ"!
НИКОЙ НЕ Е ПОКРИВА НА СВЕТА И НИКОГА НЯМА ДА БЪДЕ!
ВСИЧКО Е ПРОЦЕС, ЕДИН СЕ КАЧВА, ДРУГ СЛИЗА, С НАРОДИТЕ СЪЩО!
ИМАЙТЕ УВАЖЕНИЕ "БЕ" КУХАРИ (не визирам Спароток и Долсинея въобще в случая)!

Ако някой има аргументи да пише, ако няма да си бръкне по средата икаквото намери да си го ползва със здраве, айде живи-здрави!

......

P.S.
СЪРБИТЕ ТАКА СА НИ КЛАЛИ, А ГЪРЦИТЕ ТАКА СА НИ ПРОЧИСТВАЛИ, ЧЕ... ЗА ТУРЦИТЕ ДА НЕ ГОВОРИМ, ЗА "ЗОРБА" ГЪРКА И СЦЕНИТЕ НА ГРЪЧКИЯ "ГЕРОЙ" НА ГОР ВИДАЛ - ПЛЮЯ, ЧЕ И НА АНТЪНИ КУИН ЩЕ ЗАПЛЮЯ (то и той грък)! БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ЩЕ ДА Е НАЙ-СТРАДАЛИЯ И НАЙ-НЕВИНОВНИЯ КЪМ СЪСЕДИТЕ СИ СРАВНЕН С ТЯХНАТА ЗВЕРСКА ПОЛИТИКА!

ЗА СПАРТАК ДУМА ДА НЯМА - С АЛЕКСАНДЪР КУЛТ ДЕТСКИ МИ БЯХА.
РИМ НЯМА РАВЕН В АНТИЧНОСТТА КАТО АРМИЯ, ПРЕБИЛ ГЕРМАНЦИ НЕВЕДНЪЖ - ТОВА Е, Е И?! РИМ Е ПОКРИВА НА СВЕТА ТОГАВА, КАКВО КАТО Е БИЛ ГЕРМАНЦИ... НАПОЛЕОН Е ВЕЛИК НИЩО ЧЕ МИ Е БИЛ ПРУСАЦИТЕ И ТОЙ Е КУЛТОВ!

МОГА ДА ПРИЗНАЯ ЧУЖДОТО УМЕНИЕ И ТРЯБВА ДА ГО ПРИЗНАЯ, МОГА ДА ПРИЗНАЯ КОЙ Е БИЛ ГЕРМАНЦИ И КОЙ Е БИЛ БЪЛГАРИ, ТОВА НЕ МЕ ПРАВИ ПО-МАЛЪК, НЕ СЕ СМАЛЯВАЙТЕ ПРЕД ИСТИНАТА И ВИЕ!







Гласувай:
25



1. dolsineq - Благодаря, тигре! Довечера ще го ...
04.07.2011 06:38
Благодаря, тигре! Довечера ще го прочета. Преди много години съм чела биографията на Македонски, а преди няколко години и филма гледах.
цитирай
2. marknatan - тигърче, ма ти фратер си се раз...
04.07.2011 08:50

тигърче,
ма ти фратер си се развихрил и на исторически теми !?
Да не се възбуди от тоз русокисия ариец ,че така заприпка из блока?
ъъъъ ако смениш "коне" с "панцери" и за втората мъъъъъъъъъка мъъъъъъъъъъъка световна ,както дума църковното хористче мдете дет ще му сдавиш "гръцка" хетера за улизане у кръга ,може и да го използваш писанието и за сесесзера и победата им
мъъъъъъъъъка мъъъъъъъъъъъка световна
гледам,писал си за модерацията ,че такива като мен " ги боли ,като им не пусна коментара!"

тигърчето"Просто е брате Нейтънски, дори за теб е постижимо Нейт, а именно - нали такива като теб ги боли като им не пусна коментара"
тигърче,да ти припомня ли колко пъти на лични пишеш,страдаш и се молиш пак да си пусна коментара,че ти си ми го бил изтрил по-погрешка и как си щел да ме разбиеш с гол гъз по .... със знанията на кръга глишев ,,мъъъъъъъъъка мъъъъъъъъъъъка

тигърче мазохистче ,мъъъъъъъъъка мъъъъъъъъъъъка
фратер аз съм алтруист и не мога да гледам как страдаш и яе ти дам една ВЕЛИКА тема да разработиш за да съединиш в ено двте половинки на болната си душа хем ще е "българска" хем ще е "германска"
можеш ли да се сетиш ,коя е тази тема в която се съдържа това златно сечение ?

цитирай
3. d3bep - Знаеш, че няма сериозно да се зад...
04.07.2011 09:51
Знаеш ,че няма сериозно да се задълбавам да ровя из постингите ти. Още повече че цитати на Манол Глишев изобщо са ми далеч под нивото на познания :)
Само две неща.
Първо, избрал си грешен отбор - този на озлобените нихилисти. СЪбираш хората, които нямат никакъв принос, озлобени са към останалите и единственият им мерак е да рушат. Причината е разрухата в личен план, повечето от тях, ай да не редя имена, ама със сигурност нямат гаджета и не знаят как да имат, респективно са компенсирали с малко четене и много фантазии и се чувстват тежко унизени, че и в тая насока са задминати.
Недей си задава въпроса кой е прав и кой е крив, нито на кой какви са му мотивите, а кой е създал нещо, кой нищо и кой само е рушал.
Към последната категория принадлежат всички ,дето дърпаш за съюзници. Принос към каквото и да е, уникален , интересен материал, нещо ново = 0.

Второ, картечните ти постове просто ей така анти Спароток, седят все едно кавалерски жест към или сваляш джойката. Аз не виждам друга смислена причина и друг мотив. Излагаш се по тоя начин, ама ти си знаеш.
По тоя случай аз личн оследва пак да кажа, че имах сериозен сблъсък с него пред ивреме, обиди една моя приятелка заради това, че се спречка с него, и то не несправедливо или необосновано в една от болните му теми с доводи. После наизлязоха някакви анонимни тролове, наговориха едни по неин адрес, по мой...
Въпрек итова аз честно казано ако се хвана мога да пиша, но не искам, най малкото защото това значи война.
А това означава да почнем да се занимаваме един с друг и взаимно да си пречим, вместо да продължим да търсим. Това е доста гпупаво решение, без да говорим че нямам какво да спечеля от тая война.
Ти кво ще спечелиш?
Истината?
А ти знаеш ли я?

И последно, извини ме, н осе държиш доста незряло за професионален войник ветеран. Какъвто се представяш.
Вече неведнъж ти казах, че реагираш, скачаш, палиш се, хвалиш се и прочие детински.
Постоянното повтаряне "Спароток, Спароток" заприличва на фобията на Джойси.
цитирай
4. d3bep - Дали ше го пуснеш или не, твоя с ир...
04.07.2011 10:07
Дали ше го пуснеш или не, твоя с иработа, аз го пиша за да го прочетеш, а не за да го прочетат всички непременно.

Сега по въпроса.
За Александър - хубаво е че си имаш кумир, ама си избрал грешния.
Не си чел достатъчно. Педерастията на Александър е ясно обрисувана като начало при Плутарх и после при следващите автори. Единствено платеният му драскач, Калистен, мисля, не е пуснал нещо по върпоса.

Второ, същественият проблем е че Александър не бива.
Не го слуша главата.
Равносметката от него е следната:
ТОй стъпва 100 % на армията на баща си. Никакви реформи, никакви промени. ДИректно я юрва на походи. Навсякъде ползва само и единствено неговата тактика: видоизмененият крив клин на Епаминонд, вярвам, че след като си войник, това ще ти говори нещо.
Като например това, че иамме клапав тактик.
Баща му присъединява към македония Тракия, Гръцките полиси и от разединените гърци и трак иправи една държава.
Към всичко това Александърт добавя само Персия. Факт.
Даже дивите и голи индуси го пребиват от бой при бактрийската скала.
Той се справя само с персия и васалите й(Тир , Египет), и то не по друга причина, а поради простата причина че има насреща си отчаяно прост пълководец и цар(който между другото Александър се опитал да възвеличи, за да увеличи акциите си). Ама наистина отчаяно.
Изобщо никой не чул гениалната идея на Мемнон(главнокомандващ на Персия) за флотова битка срещу калпавия флот на Александър. Или идеята на другите тракийски и гръцки наемници, за тактиката на "оттеглянето" - те много добре са знаели че Ал. може да разчита на любимите си гърци ... само донякъде. Вместо това обаче всичк иса хвърлени в малоумни политическ иактове на щурм.
Сам отова носи победата на Александър.
Н отова не променя нещата.
След няколко десетилтия войни баща му превръща второстепенната Маекдония в световен лидер и консолидира разединените десетки държави в една.
Сам оза десет години "геният на александър", превзел персия, "създава" от всичко това 50 държави.
Гении?
Нулев стратег.

Да обощим. Тактик = 0. Стратег = 0.
0+0=?
Как печели тогава?
Много просто. Благодарение на генералите на баща си. Които не са съгласни с плановете му, но правят всичко възможно за да ги реализират, коеот естествено настройва с времето и собствената му войска срещу него.

Двете нул исе компенсиртат с .. девиантно поведение.
Ще прескочим идеите му за бог и че дор ина собствената си майка, тази, дето го е родила, издигнала и вероятн одори убила баща м уза да има той престола, пише като бог и се представя за син на най - различни божества - факт ,за който тя го подиграва в писмата им - описано от Авъл Гелий.
Но....
Той избива всичк ипълководци, коиот се осмелят да му кажат, че допуска грешка. Унищожава всички, коиот са верни на баща му.
Чуден екзотичен пример е синът на ДОйката му, млечният му брат -Клит. При граник тъпоичкият александър, влизайки в първия си героизъм, се втурва през реката с авангарда.
Само че насреща му не седи страхливият Комодан, а синовете на Мемнон.
Те просто отцепват авангарда през реката и обграждат александър. Армията му успява да форсира Граник, н овидимо няма да е навреме. Александър е обграден личн оот двамата братя и спукан от бой, единият дори го ранява с удар на секира по шлема. Александър е тотално изгубен, великата битка е щяла да свърши още тук, при първият бой с персите.
Спасява го Клит, който успява да пробие през вражата конница, поваля един от братята в гръб и въвлича другия в бой.
Някое време по късно, пиян от радост поради "великата си битка при Иса" - мисля, Александър се хвали колко е велик и сере по повод на баща си.
Клит, спасителят му и млечният му брат му казва, да не се превъзгордява, защото неговата мощ е поставена в ръцете му от баща му и все още не го е надминал.
Александър побеснява. Излиза от шатрата, пиян, но явно повече идиот отколкото пиян, и причаква с копие на изхода.
Клит Излиза и той го пронизва смъртоносно.

Да не продължавам :) Чети повече за тоя герой. Лошото, що може да се напише за него, все е вярно. Александър не струва ,това ,че е издигнат от разни "последователи" като кумир за военни победи е отделен върпос от това да се прекланяме пред личността и уменията му. Повечето нормални пълководци биха създали държава. Александър унищожава армията и разпада държавата! И то в кратк исрокове.

Плюс това александър е "основател на класическия елинизъм". Разбирай на времето, когато и държави, като Егиепт или траките, които не използват масово парите и робството, стават класически парични и робовладелски.
Т.е. той е носител на разложение и унищожение.... И нищо повече.

Като на човек, добре познаващ античната история от първоизточниците, александър изобщо не може да ми е кумир. Няма ни едно свястно качество за показ.
Друг въпрос че на гърци и римляни им трябвало знаме.
Трети въпрос дали те са най - свястното, коеот е можело да се случи...


ПОздрави!
цитирай
5. joysii - НЕ СЕ СМАЛЯВАЙТЕ ПРЕД ИСТИНАТА И ...
04.07.2011 10:15
НЕ СЕ СМАЛЯВАЙТЕ ПРЕД ИСТИНАТА И ВИЕ!
=============
Това е проблемът на тукашните "историци" и привържениците им.
Те просто са МАЛКИ хора.
цитирай
6. panazea - Чета с интерес !
04.07.2011 10:59
Знам , че майката на Александър - Олимпия е Епирка. Александър не е бил хомосексуалист като Филип II.
По времето на Александър гърци нЕма.Населението на тези земи е разнородно , говорят различни езици , воюват помежду си и затова Александър лесно ги победил. Изворите са добри.
Аз все пак залагам на Демостен , защото той е бил съвременик на Филип . Демостен казва , че македонците не са елини и аз му вярвам.
Да се бият всеки срещу всеки и болест на народите около Хемус . Спарта срещу Атина.
Каква е народността на Омир , след като неговият език е различен от така наречения "старогръцки".
Каква е народността на Аристотел? Роден в Стагира .
Аз търся истината !
Каква е народността на Талес Милетски? На Питагор ? Чие е питагорейството ?
Ще прегледам някои мои книги и ще пиша какво ми е мнението .
Едно по едно ! :))
цитирай
7. allvin - Още за Александър Македонски
04.07.2011 13:48
В личната ми библиотека има едно много хубаво ,,книжле" за Александър Македонски от Борис Чолпанов от поредицата ,,Бележити пълководци и военни дейци". От тази поредица имам и за ,,Хан Крум" от Д. Мантов;а останалите,които поне засега още не съм успял да ги намеря, са - ,,Спартак" от Ст. Стоилов; ,,Генерал Георги Вазов" от Г. Карастоянов; ,,Хан Аспарух" от Д. Добревски и ,,Олимпи Панов" от Иван Дренски. Книгите са напечатани и пуснати в продажба в началото на 60-те години на миналия век.
цитирай
8. balkanec - Безотрадна работа е
04.07.2011 13:50
да се "доказва", че Александър бил грък...
Разбира се, гъркоманите могат да си разтягат локуми до безкрай, което нищо не променя...
цитирай
9. germantiger - За дюбел
04.07.2011 14:00
d3bep:
Знаеш ,че няма сериозно да се задълбавам да ровя из постингите ти. Още повече че цитати на Манол Глишев изобщо са ми далеч под нивото на познания :)

Отговор
Това в превод е нещо от типа - нямам аргументи и ме сърби ли, бноли ?!

...

d3bep:
И последно, извини ме, н осе държиш доста незряло за професионален войник ветеран. Какъвто се представяш.
Вече неведнъж ти казах, че реагираш, скачаш, палиш се, хвалиш се и прочие детински.
Постоянното повтаряне "Спароток, Спароток" заприличва на фобията на Джойси.

Отговор
Айретен много филми си гледал за войскари момче, все гранитни образи си представяш, ти поне в бгказарма не си ли бил, не си ли дишал затворен колектив мъже с простотията, зевзеченето, но и с лоялноста?!

Сещам се, когето писах под твой постинг без резки думи или обида, как ти зайо подскочи под моя "Цитаи и мисли", оспами, писа и лични квалификации, НАКРАЯ ИНФАНТИЛНО ЗА МОЛИ ЗА МИР, ето ТВОИТЕ ДУМИ:

"Айде, мир ти предлагам :)
Дано разбереш че не всичко е война.
И че добрият войник изобщо не е тоя, който приема всеки бой за щяло и нещяло..."

...

Делиш войници на добри и лоши, че и си замиросвал, пич ти сериозно ли си взел матура мъжка?!
цитирай
10. germantiger - За Ганьо балкански, обаче уважавам цирк Балкански, старшията лично съм говорил с него
04.07.2011 14:02
balkanec написа:
да се "доказва", че Александър бил грък...
Разбира се, гъркоманите могат да си разтягат локуми до безкрай, което нищо не променя...


Гъркоман не съм, ти вероятно си празнословец без доказателства, не забелязвам аргумент контра моя?!
цитирай
11. germantiger - Още за d3bep
04.07.2011 14:15
Написал си чутовна глупост, плод на невежеството ти, а именно:

- индуси бият Александър при бактрийската скала - коя бе олум от всичките, те там не стъпват, още - индусите не са били ДИВИ И ГОЛИ, както си ги представяш с въображение
- присъединил пишеш САМО персия, тази само Персия е суперсилата на неговото време и сам сама е има-няма няколко предперсийски македонски държави "взети" заедно
- за Клит мога да те допълня в каквото пожелаеш и на няколко езика, там си се ориентирал в конкретика, ДРУГОТО ТИ Е МЪГЛА
- писал си:ТОй стъпва 100 % на армията на баща си. Никакви реформи, никакви промени. ДИректно я юрва на походи. Навсякъде ползва само и единствено неговата тактика: видоизмененият крив клин на Епаминонд, вярвам, че след като си войник, това ще ти говори нещо. - Какъв клин, че и крив бре момче при Левктра 371гпрне, там Епаминонд с 50 редици в дълбочина пробива спартанската "дължина" на Клеомброт, отзад е отряда свещенния на Пелопид за тиванците и Епаминонд. Учи ги "нещата", криви клинове не са коси атаки, не е Фридрих Велики! Пишеш, че е 0 тактик и 0 стратег защото ползва един и същ според теб "похват" - съобрази и асимилирай - ползваш това което е резултатно, което осигурява победа и печели бой, не ползваш иновация заради самата нея, ти вярно си ТЕЛИГЕНТ, различно от ИН-ТЕЛИГЕНТ;)

...

Александър бие индийците и за това филма на Оливащия Стоун е неисторичен.

При желание мога да ти предложа боя при р. Хидасп на няколко езика, имам го в над 10 книги, не се ташача с теб и мога да ти посоча заглавията им, авторите, въобще да те уча (без изв. за себеоценката ми)!
цитирай
12. balkanec - Не ми се спори
04.07.2011 14:22
с някой който си е навил нещо на пръста.

Писал съм по темата достатъчно.
За по-любопитните - защо е глупост да се твърди, че Александър бил "грък" - оттук и нататък:
http://bgsviat.narod.ru/drevnobulgarskaistoria/1.parva.htm

Също и тук:
http://bgsviat.narod.ru/drevnobulgarskaistoria/MiziaTrakiaMakedonia.htm
цитирай
13. germantiger - ...
04.07.2011 14:28
balkanec написа:
с някой който си е навил нещо на пръста.

Писал съм по темата достатъчно.
За по-любопитните - защо е глупост да се твърди, че Александър бил "грък" - оттук и нататък:
http://bgsviat.narod.ru/drevnobulgarskaistoria/1.parva.htm

Също и тук:
http://bgsviat.narod.ru/drevnobulgarskaistoria/MiziaTrakiaMakedonia.htm


Не съм си навил - в постинга ми има КОНКРЕТИКА, точно и ясно защо Александър е ЕЛИН ПО ДУХ, ВЪЗПИТАНИЕ И МИСИЯ, вероятно според теб е тракиец или?!
Къде му е тракийското възпитание, къде му е тракийския свят и политика, къде са му тракийските учители, книги и образи, ДЕТАЙЛИ балканец, не лаладжийство!

ТРАКИЙСКА ИЛИ ГРЪЦКА ИЛИ АКО ЩЕШ БЪЛГАРСКА ИЛИ ГЕРМАНСКА КРЪВ НЯМА!

Кръвта е A, B, AB + -, резус-фактор, кръвта може да е елинска или друга по дух и самосъзнание наречена такава.
цитирай
14. germantiger - За брат-чифутак, от небрат му прусак
04.07.2011 14:33
marknatan написа:

тигърче,
ма ти фратер си се развихрил и на исторически теми !?
Да не се възбуди от тоз русокисия ариец ,че така заприпка из блока?
ъъъъ ако смениш "коне" с "панцери" и за втората мъъъъъъъъъка мъъъъъъъъъъъка световна ,както дума църковното хористче мдете дет ще му сдавиш "гръцка" хетера за улизане у кръга ,може и да го използваш писанието и за сесесзера и победата им
мъъъъъъъъъка мъъъъъъъъъъъка световна
гледам,писал си за модерацията ,че такива като мен " ги боли ,като им не пусна коментара!"

тигърчето"Просто е брате Нейтънски, дори за теб е постижимо Нейт, а именно - нали такива като теб ги боли като им не пусна коментара"
тигърче,да ти припомня ли колко пъти на лични пишеш,страдаш и се молиш пак да си пусна коментара,че ти си ми го бил изтрил по-погрешка и как си щел да ме разбиеш с гол гъз по .... със знанията на кръга глишев ,,мъъъъъъъъъка мъъъъъъъъъъъка

тигърче мазохистче ,мъъъъъъъъъка мъъъъъъъъъъъка
фратер аз съм алтруист и не мога да гледам как страдаш и яе ти дам една ВЕЛИКА тема да разработиш за да съединиш в ено двте половинки на болната си душа хем ще е "българска" хем ще е "германска"
можеш ли да се сетиш ,коя е тази тема в която се съдържа това златно сечение ?



По-спокойно магаренце Марко, това еврейн да си а така да виеш хистерично не върви, кофти имидж резак ;)

Имам едни въпроси към теб, нали знаеш - не си ми отговорил на тях вече половин година почти, гледам и сега нямаш какво да кажеш, само на фалцет го даваш, да не се скъса струната (нежната) ей, брате Натане.

Да те питам нещо ново - теб що не те четат потребителите:
1. Защото си чифут?
2. Защото си магаре?
3. Или просто защото си проЗ?
цитирай
15. d3bep - Какъв клин, че и крив бре момче при ...
04.07.2011 14:49
Мда, за едно си прав, изглежда имам погрешен спомен, друг Александър е ранен от "индите". Все едно това не променя много нещата.

germantiger написа:
Какъв клин, че и крив бре момче при Левктра 371гпрне, там Епаминонд с 50 редици в дълбочина пробива спартанската "дължина" на Клеомброт, отзад е отряда свещенния на Пелопид за тиванците и Епаминонд. Учи ги "нещата", криви клинове не са коси атаки, не е Фридрих Велики! Пишеш, че е 0 тактик и 0 стратег защото ползва един и същ според теб "похват" - съобрази и асимилирай - ползваш това което е резултатно, което осигурява победа и печели бой, не ползваш иновация заради самата нея, ти вярно си ТЕЛИГЕНТ, различно от ИН-ТЕЛИГЕНТ;)

.

Туй да не го чете преди малко у форумите на "бойна слава" бре :) Щото в поста си написал доста повърхностни неща... АМа дай да не ги мачкам... И без това достатъчно сам се мачкаш.

Я дай оригинала на това твърдение за 50-то линии. Цитат на оригиналния автор, да го анализираме, да видим аккво е казано, а не така в преразказ. Атака ли е , не е ли атака...

Имаш ли идея защо изобщо говрим за кривия клин и откъде произхожда връзката? За да видим верно ли си "способен да ме учиш"?
Не си способен определено :)
Но щом си харесваш александър, харесвай си го.
Аз отрдавна вече съм чел мисля всички автори, които са писали за него и изобщо не ми се чете повече, личността му не ми е интересна . Имам калистен, Руф и Плутарх у дома, стигат ми, повече не ми и трябва.
Повърхностна е доста личността му. И творба на пропагандата изцяло. Но тебе щом те кефи, свят широк, ора сякакви. Едни ядат пържоли и сметана с кордон бльо, други насекоми и на всички им харесва.

Само ако обичаш ме остави на мира на лични.
Изобщо не ме интересува колко ти е ръката, кого познаваш в Нова Загора, Варна или в Китай.
Ако това са ти доводите, мерси :) Дерзай си онлайн приятелите и не ме занимавай.

Вервай ми, видял съм стотици като тебе и изобщо не искам да си губя времето. Следващият ти такъв пост дори няма да го чета. Пък ако искаш, вдигай си приятелите на юха, намирайте ме да се разправяте и готово :))))))))))))))))
цитирай
16. balkanec - http://bgsviat.narod.ru/drevnobulgarskaistoria/1.parva.htm
04.07.2011 14:53
Изображение на Александър Македонски с чумбас.
Тази прическа е една отличителна черта на негръцкото (предгръцкото) население на Балканите.

Раковски: "Че гръцките описатели много странни речи писани с "б" са писали с "п" върху това можеме наведе много примери. Отечеството Александра Македонскаго, кое се е съхранило и до днес в правото си наименование Бела или Белица, тии са го писали в старост Пелла а днес Мпелитса. Тъй и множество други."

ПЕЛАСГИ, ТРАКИ И МАКЕДОНЦИ - ЕДИН И СЪЩ НАРОД

В стари времена държавата на македонците се е наричала Ематия, а населението й – пеласги, казва през 1 век римския историк Помпей Трог.

През 2 век пр.Хр. гръцкия пълководец и историк Полибий нарича траките и македонците omogenes т.е. хора от един и същи народ, род или раса.

Пеония - част от Македония:
“А пеонците са българите. Не вярвай на глупаците,
да смяташ, че пеонците са различни от тях.
Те (глупаците) смятат, че Аксиос е различен от Вардара."
Йоан Цеца - „Хилиади”. "Гръцки източници за българската история" т. Х, Изд-во на БАН, София, 1980, с. 1

Йоан Зонара - "речник": "Пеонци - латинско име или тракийския народ македонци. Тези са така наречените панонци. Панонците са българи.
...

Александър се счита за потомък на Ахил. Народността и родината на Ахил:
http://bgsviat.narod.ru/drevnobulgarskaistoria/2.troia.htm
цитирай
17. balkanec - http://bgsviat.narod.ru/drevnobulgarskaistoria/MiziaTrakiaMakedonia.htm
04.07.2011 14:59
Готският историк от 6 век Йордан от Мизия казва на Равенския козмограф, че "в Долна Мизия, Тракия или Македония само българи живеят."

На карта на света от края на 6 век съставена от анонимния космограф от Равена:
"В Тракия и Македония и Долна Мизия само българи живеят". ('Inter vero Thraciam vel Macedoniam et Mysiam inferiorem modo Bulgari habitant'. Ravennati Cosmographus)

В краткото житие на Св. Климент Охридски (наречено "Охридска легенда") охридският архиепископ Димитрий Хоматиан казва: "Този велик наш отец и светилник на България бил по род от европейските мизи, които народът обикновено знае и като българи..."

Същото свидетелство са оставили и българските царе по най-категоричен начин:

НА СТАРАТА БЪЛГАРСКА КОРОНА СТОИ АЛЕКСАНДЪР ВЕЛИКИ

Върху короната на българските царе е изобразен Александър Велики. Те го смятат за български цар, а себе си - за негови наследници.

Златна пластина от Преславското съкровище, част от корона или царска диадема - с изображение на Александър Велики. На главата си Александър Велики носи същия тип корона с плочки, каквато са носели българските царе и която е скрита заедно със съкровището от нашествениците ромеи.
Иконографията е позната в средновековието: изобразява колесницата на Александър, която лети с помощта на грифони, които той мами с две парчета месо в ръцете си.

http://bgsviat.narod.ru/drevnobulgarskaistoria/Bulgaria_pod_rimska_vlast.htm
ПРЕЗ 6 ВЕК ГРАД ВОДЕН В МАКЕДОНИЯ СЕ УПРАВЛЯВА ОТ БЪЛГАРСКИ ВОЕВОДА

Енодий нарича войводата на град Едеса (Воден в Македония) Сабиниан от началото на 6 век - син на Сабиниан Велики - "българин".

Енодий - "Похвално слово за Теодорих Велики":
"Виждам пред себе си проснат българския войвода, на когото твоята десница ограничи свободата... Има ли защо още веднъж да разказвам за поражението на войската му и за срамното бягство на войводата Сабиниан."
Г. Ценов - "Кроватова България", стр. 44
цитирай
18. germantiger - Пак греда дюбел, днес за втори път ти се случва а има още ден ехе...
04.07.2011 15:00
В бойна СЛИВА не съм, кротаците там ме баннаха след 2 часа престой, защото се засегна един нарекох го шапкар, вероятно човека е бил от ония шкембелиите-червените, офицерство се наричаха бекапесарско (разбира се и сред тях, убеден съм имало е хора на ниво).

Елементарни детайли не знаеш:

1. Намираш битката при Левктра, има я на бол езици, надявам се и на български я има или?!
2. Има и схема-скица, разбира се предполагаеми диспозиции и развитие (все пак никой не е бил с викамера в ония времена)!
3. Отделно за Епаминонд, ситемата от похвати и дори загубите му можеш да прочетеш, пак казвам - на български ако си търсиш, не мога да помогна, на няколко чужди езици грижи нямаш - насреща съм с литература.

Пишеш за атака, каква атака душа, те са бол, ако желаеш да те уча, ще замолиш и заМИРосваш пак. Съвсем сериозно - ке се пробваме, не се ташача, ако желаеш да те понауча теб и бойна слива?! В отделен постинг, всъщност мога да направя поредица, обемни, повече от 10, въобще не се зевзеча!
цитирай
19. germantiger - ...
04.07.2011 15:10
balkanec написа:
Изображение на Александър Македонски с чумбас.
Тази прическа е една отличителна черта на негръцкото (предгръцкото) население на Балканите.

Раковски: "Че гръцките описатели много странни речи писани с "б" са писали с "п" върху това можеме наведе много примери. Отечеството Александра Македонскаго, кое се е съхранило и до днес в правото си наименование Бела или Белица, тии са го писали в старост Пелла а днес Мпелитса. Тъй и множество други."

ПЕЛАСГИ, ТРАКИ И МАКЕДОНЦИ - ЕДИН И СЪЩ НАРОД

В стари времена държавата на македонците се е наричала Ематия, а населението й – пеласги, казва през 1 век римския историк Помпей Трог.

През 2 век пр.Хр. гръцкия пълководец и историк Полибий нарича траките и македонците omogenes т.е. хора от един и същи народ, род или раса.

Пеония - част от Македония:
“А пеонците са българите. Не вярвай на глупаците,
да смяташ, че пеонците са различни от тях.
Те (глупаците) смятат, че Аксиос е различен от Вардара."
Йоан Цеца - „Хилиади”. "Гръцки източници за българската история" т. Х, Изд-во на БАН, София, 1980, с. 1

Йоан Зонара - "речник": "Пеонци - латинско име или тракийския народ македонци. Тези са така наречените панонци. Панонците са българи.
...

Александър се счита за потомък на Ахил. Народността и родината на Ахил:
http://bgsviat.narod.ru/drevnobulgarskaistoria/2.troia.htm


Александър блонди
Ахил рус и синеок
"типични" българи днес, или траките са друг народ с различен антропотип или днешните българи не са българи по смисъла на Ахил и Александър
Антропологията не можеш я излъга с извори

Тацитус пише за хора с животински ръце и крака, сказания говорят за произхода на хуните от вещици и горски мъже - ИЗВОРОВИ ИСТИНИ!

Раковски е изключителен аргумент, какъвто би бил примерно някой грък с претенция за историчност, а такива има десетки. Раковски има изключителни български творби, но неговите разсъждения са ирелевантни за антична история.
цитирай
20. joysii - 6. panazea
04.07.2011 15:13
"Ще прегледам някои мои книги и ще пиша какво ми е мнението . "
..............................
!?!?!?
Ама ти само ТВОИ книги ли преглеждаш!?
Направо ме уби!
Сега ми стана ясно защо си така неинформирана и захлюпена.
Скъпа...ама да не са и такива дето ТИ си ги ПИСАЛА!?
Тогава съвсем ще падна от коня!
.....................................
Истинските научни мнения и виждания са по книги и сборници в книжарници и библиотеки. Особено - в тази на БАН.Също и в университетските издания.
Малеее, каква ограничена жена е Паничката.
цитирай
21. germantiger - ...
04.07.2011 15:14
balkanec:
Същото свидетелство са оставили и българските царе по най-категоричен начин:

НА СТАРАТА БЪЛГАРСКА КОРОНА СТОИ АЛЕКСАНДЪР ВЕЛИКИ

Върху короната на българските царе е изобразен Александър Велики. Те го смятат за български цар, а себе си - за негови наследници.

Златна пластина от Преславското съкровище, част от корона или царска диадема - с изображение на Александър Велики. На главата си Александър Велики носи същия тип корона с плочки, каквато са носели българските царе и която е скрита заедно със съкровището от нашествениците ромеи.
Иконографията е позната в средновековието: изобразява колесницата на Александър, която лети с помощта на грифони, които той мами с две парчета месо в ръцете си.

http://bgsviat.narod.ru/drevnobulgarskaistoria/Bulgaria_pod_rimska_vlast.htm
ПРЕЗ 6 ВЕК ГРАД ВОДЕН В МАКЕДОНИЯ СЕ УПРАВЛЯВА ОТ БЪЛГАРСКИ ВОЕВОДА

Енодий нарича войводата на град Едеса (Воден в Македония) Сабиниан от началото на 6 век - син на Сабиниан Велики - "българин".

Енодий - "Похвално слово за Теодорих Велики":
"Виждам пред себе си проснат българския войвода, на когото твоята десница ограничи свободата... Има ли защо още веднъж да разказвам за поражението на войската му и за срамното бягство на войводата Сабиниан."
Г. Ценов - "Кроватова България", стр. 44

...

- Руската империя има двуглав "византийски" орел!

- Свещената римска империя на германската нация няма общо с автентичната и античната почти в нищо!

- пишеш 6-и век бгвойвода еди-къде си, апропо днес Константинопол е турски, еле са турци старите от Бизантион?! В този ред на мисли Варна също е "правена" от милетски гърци 600 г. пр. н. е. , съм ли аз грък - не!
цитирай
22. germantiger - За балканец от juliuscaesar цитирам го
04.07.2011 15:16
1.Омир никъде не локализира мизите в Европа. Той споменава, че те живеят в Мала Азия.
2.Омир нарича наелението на север от Стара планина ХИПЕМОЛГИ (конедоячи), но не идентифицира този народ с никой етнос.
3.Описанието, което Омир дава на ГЛАКТОФАГИ, ХИПЕМОЛГИ и АБИИ подхожда по - скоро на скитите, отколкото на траките - живеят в коли, а не в жилища, което съвпада с данните на Херодот.
4.това, че българите пият кобилешко мляко не може да служи като доказателство за отъждествяване на два етноса, които и да са те. Противното твърдение е нелепо и меко казано жалко. Представя те ли си? Да кажеш на един човек, че е мюсюлманин само защото не яде свинско.
5.От друга страна пиенето на кобилешко мляко е индикация за друго - а именно, че българите са били номадски народ.

Омир разделя народите според храненето им. Това няма общо с ценовизма, просто го отбелязвам.
Ахейците, които живеят в градове и имат закони, според Омир се хранят с хляб, месо и вино. Одобено царете и воините. Просяците си имат отделно лакомство - шкембе, пълнено с мас и кръв и опечено на жар (звучи гадничко - явно дреболиите отиват за бедняците). Сирене у Омировите ахейци се споменава май само веднъж - когато Нестор налива вино на Ахил и ръси сирене отгоре (явно някаква стара рецепта).
Странните, чужди народи ядат други неща и не познават виното и хляба - Полифем и циклопите живеят само с мляко и сирене, а лотофагите, разбира се, с лотоси, носещи забрава.
Хлябът и виното у Омир са par excellence човешка храна, месото, особено говеждо - храна за воини и царе, а сиренето и млякото свидетелстват за непознаване на земеделието и за див, чисто скотовъдски живот.
Овце и свине се споменават относително рядко.
Не съм сигурен дали в "Илиада" и "Одисея" се споменават мед и смокини, но със сигурност амброзията на боговете е окачествена като "девет пъти по-сладка от меда".
И определено "Одисея" е по-красноречива по отношение на такива битовизми от "Илиада".
цитирай
23. joysii - d3bep
04.07.2011 15:18
"...Спароток" заприличва на фобията на Джойси."
...........................
Е, дееееее, Дзвер - фобия!
От тоя мухльо бъзлив ли да ме е страх, бе, дето не смее една дума да обели с мен? :):):):)
Той няма акъл и на половината на моя.
От какво да ме е страх?
цитирай
24. germantiger - ...
04.07.2011 15:22
d3bep каза:

Мда, за едно си прав, изглежда имам погрешен спомен, друг Александър е ранен от "индите". Все едно това не променя много нещата.

Само ако обичаш ме остави на мира на лични.
Изобщо не ме интересува колко ти е ръката, кого познаваш в Нова Загора, Варна или в Китай.
Ако това са ти доводите, мерси :) Дерзай си онлайн приятелите и не ме занимавай.

...

Ти ме коментираш лично, отвръщам и аз, нямаш грижи в момента в който се спреш и си се спрял, винаги в отговор го правя и аз. Хубаво, че за Александър си се коригирал! Не обичам, но ще те оставя на мира, то ти ми се вреш, иначе ок - нямам против ничие инфо, имам претенция да знам война и история такава, в другото нямам висока себеоценка. За Александър обаче съм повече от насяно като войскар или лидер - той.
цитирай
25. balkanec - След тези смешки :)
04.07.2011 15:22
пак се връщаме на така добре казаното от Дзвер, че подобни постинги, дори не му се и четат. :)
Антопологически днешните българи и античните жители на Балканите са едни и същи. Изследвания има.
Но също като Дзвер и мене ме мързи да водя глупави спорове :)
И аз съм се нагледал на глишевци...

Некои хора твърдо убедено мислите, че някой е длъжен да седне да се занимава да спори с вас...

Пожелавам ви приятни увъртания.
цитирай
26. d3bep - Може, не знам. На тех ми заприлича. ...
04.07.2011 15:23
Може, не знам. На тех ми заприлича. Те дълбаят едни карти ,едни редици, броят ги, 55 ли са 49 ли, ма не били ефективни 50, губела са фалангата, сарисата откъде са носела... После чукат шлемове от тенекета.
В крайна сметка изобщо не схващат тактиката( и даже не знаят от коя страна са държи меча и се язди коня), ама най шарените карти и картинки са там...
Щото имам оригиналния автор и описанието ти не отговаря. Напротив, заповедта е ветераните да атакуват, а по - слабите войници при стълкновението да отстъпват, каот резерва им помага.
Именно това имитира Александър навсякъде, с един :косо поставен" отряд зад линията. ТОва не е голямата тактика и всъщност от всичките му битки няма една тактическ ивзета победа, всичките са хазартн ии висят до последния момент.

Дали и колко е успешен.... Ако му анализираш битките не знам да е много успешен, по - скоро стандартно се бори срещу неравностойни противници. Срещу таквиа, дето бързо бягат като не им стане "тактиката".
А и усшешният лидер не се мери на бойното поле, а след това.
Това, че на юруш бил много успешен, обаче никъде не успял да се задържи...

Усшешен тактик за мене е Анибал, макар че той е класически пример за отличен тактик и калпав стратег. Но той наистина успява да лавира и със строя, и с идеите, и с построенията... Александър...
Без да говорим, че сигурно 9/10 от приписаните му решения са вероятно решения на генералите. Пропагандата му буквалн ое изхвърлила Парменион и Фильотас от решенията за боевевте, а аз съм убеден ,че те са имали значение за тях поне колкото него.

За Антигон също, нито дума... А антигон е поел целият ударпо ариергарда, гарантирането на доставките за ненормалните походи и опазването на коридора отзад. Обаче Антигон го няма.
Сичко е заслуга на Александър. Разбира се.
цитирай
27. germantiger - ...
04.07.2011 15:26
balkanec написа:
пак се връщаме на така добре казаното от Дзвер, че подобни постинги, дори не му се и четат. :)
Антопологически днешните българи и античните жители на Балканите са едни и същи. Изследвания има.
Но също като Дзвер и мене ме мързи да водя глупави спорове :)
И аз съм се нагледал на глишевци...

Некои хора твърдо убедено мислите, че някой е длъжен да седне да се занимава да спори с вас...

Пожелавам ви приятни увъртания.


В какво те мързи теб, що сте такива мързели, време може да нямаш, сега и аз излизам сметки да плащам!

Не става дума за увъртания, а за ясния извод или АКЦЕНТИ КОИТО СЪМ ПОСОЧИЛ:

Просто факти, другото е бош лаф:

1. АЛЕКСАНДЪР ВЕЛИКИ Е ПРЕБИЛ ВСИЧКИ КАНДИДАТНЕБИТИ ПО ФОРУМИ:
БАКТРИ, СКИТИ, ЗА ТРАКИТЕ ЩО БОЙ СА ЯЛИ Е ЗА ЦЯЛА КНИГА.

2. ЕЛИН ПО ДУХ, ВЪЗПИТАНИЕ И МИСИЯ, аз лично гърци не дишам.

3. ИЗБИРАЙТЕ СИ ПОЗИЦИЯ:
ДОБЛЕСТЕН ПРЕД ИСТИНАТА ИЛИ ИЗМИСЛЕН ПРЕД СЪРЦЕТО

Ето това са фактите!
Увъртанията както ги наричаш могат да са "твоите":

кой народ бил пръв в нещо
кой от кой произхождал
извор-контраизвор цитати
тоя е някой, но ние сме го били и сме по някои

В това увъртай колкото желаеш...
цитирай
28. germantiger - Дзвер! сега го разчетох ника ти
04.07.2011 15:30
Та дзвер, за Анибал/Ханибал лично аз спор нямам, той е величина дори повече в античността, за него също бих написал подобно като за Сашо Веселяка (както нарича Александър един познат от вибокса).

Бойна слава или слива вероятно са знаещи, вероятно са ниво и със сигурност това е чудесен сайт, не са коректни и принципни (не в следването на принципите), а в тълкуването им (удобно за самите тях).

Живи-здрави, излизам са часове, така-че като се пише да няма чудене защо комантарите не се постват, в късния следобед ще ги приема.

И дзвер (сорри за заигравките ми с твоя ник), щом признаваш твоя грешка конкретно, признавам и аз моята некоректност и зевзечене - вероятно не на място.
цитирай
29. анонимен - бургас
04.07.2011 15:47
казах ти палячо немски,не се занимавай с балканските неща,гледай си гюнтерските истории и не си изливай простотията за неща,по които си нямаш халхабер,фащензи??!!
цитирай
30. nbrakalova - balkanec каза:
04.07.2011 17:35
„...Но също като Дзвер и мене ме мързи да водя глупави спорове :)
И аз съм се нагледал на глишевци...”

Въпреки усмивките, това звучи доста в смисъла, че който не мисли или не се базира на моето (респективно – нашето) виждане или извори – „не ми се четат...”, „нагледал съм не на...”, „мислите, че някой е длъжен да седне да се занимава да спори с вас...”, „...увъртания”, ще си затворя очите за "мързи ме".

В случая съм читател. Моето мнение по темата не е важно. Но за мен е важна истината и подходът към търсенето и представянето й въобще. Не само в историята има различни гледни точки, но и историята обикновено е предавана или препредавана от лична гледна точка, а не от позицията на обективната историческа истина. Вероятно и глишевци са се нагледали на другите. :) Е ли това повод за обезценяване търсенето на истината в далечното или близко минало или е повод за обезценяване на личностите, които я търсят по един или друг начин? Спорът ли е глупав или ...? И дали в спора се ражда истината или тя, истината, като безспорен факт, се търси между излаганите исторически спомени и мнения без непременно да се изисква съгласие или се налага симпатия? Коментарът ми е извън темата Александър (в момента), но не и извън темата история, както и към тези, които имат отношение и се интересуват от история и от истината за нея. Не е без значение и мотивът за историческото търсене, предлагането на гледната точка и отношението към гледната точка на другия. Но това е друга тема.
цитирай
31. germantiger - За анонимника
04.07.2011 18:30
анонимен написа:
казах ти палячо немски,не се занимавай с балканските неща,гледай си гюнтерските истории и не си изливай простотията за неща,по които си нямаш халхабер,фащензи??!!


Аз не се занимавам орльо, "я те чукам" с балкански колбас, не рипай и акъл не ми давай, не бъди анонимен - стани мъж! ;)
Заяви се кой си или на чий мъж си мъжка булка, айде жив и здрав!
цитирай
32. анонимен - Момиче на 17
04.07.2011 18:55
За Александър Македонски може много да се спори:едни казват,че бил гей-други го отричат,но едно е сигурно:той е бил диктатор и тиранин,както много други преди и след него.Той наистина е разбил траките,преди това е завладял гърците и накрая разбива персийската империя на цар Дарий.Не съм сигурна,но ми се струва,че Анибал картагенеца е бил по-добър пълководец,но аз лично най-много признавам Спартак,защото се е борил за съжаление неуспешно срещу най-бруталната тирания в древноста-римската империя.
цитирай
33. germantiger - Цитирам госткоментарите, защото системата на блогбг ги трие след време.
04.07.2011 19:03
анонимен написа:
За Александър Македонски може много да се спори:едни казват,че бил гей-други го отричат,но едно е сигурно:той е бил диктатор и тиранин,както много други преди и след него.Той наистина е разбил траките,преди това е завладял гърците и накрая разбива персийската империя на цар Дарий.Не съм сигурна,но ми се струва,че Анибал картагенеца е бил по-добър пълководец,но аз лично най-много признавам Спартак,защото се е борил за съжаление неуспешно срещу най-бруталната тирания в древноста-римската империя.

цитирай
34. анонимен - Момиче на 17
04.07.2011 19:12
Щом като системата ги трие госткоментарите значи е много шибана система.Между другото:хареса ми как го каза на онзи тъп бургазлия-"я те чукам с балкански колбас". Хахахахахаааааа!
цитирай
35. germantiger - Цитирам госткоментарите, защото системата на блогбг ги трие след време.
04.07.2011 19:19
анонимен написа:
Щом като системата ги трие госткоментарите значи е много шибана система.Между другото:хареса ми как го каза на онзи тъп бургазлия-"я те чукам с балкански колбас". Хахахахахаааааа!


Триеше ги поне допреди, месец и то в "рамките" на час, сега мисля ги оставя ден, а може и да са "модифицирали настройките", знам ли?!

Извини циничността ми!
Всъщност на бургЪзлията му отговорих просташки, профанизирам с подобни потребители, с такива - така! За съжеление от това страда постинга, блога ми и разбира се самия аз в ролята на простак. Признавам обаче, доставя ми явно удоволствие да храня врабчетата или поне онези - петльовците!

БЛГ за подкрепата ;)
цитирай
36. анонимен - Момиче на 17
04.07.2011 19:38
Няма за какво да се извиняваш.С теб се познаваме от предишния ти постинг-един германец против 9-ти май.Тогава,аз бях много цинична и псувах люто комунягите за което не съжалявам.
цитирай
37. germantiger - Цитирам госткоментарите, защото системата на блогбг ги трие след време.
04.07.2011 19:42
анонимен написа:
Няма за какво да се извиняваш.С теб се познаваме от предишния ти постинг-един германец против 9-ти май.Тогава,аз бях много цинична и псувах люто комунягите за което не съжалявам.


Ако желаеш пиши на мейла ми:
german_tiger@abv.bg

Помня добре, че имахме общи познати ;)
цитирай
38. dolsineq - Здравей! :)
04.07.2011 21:04
За Ал. Македонски не съм писала никога груб коментар. Писах ти, че съм чела биографията му и филма гледах. Бил е личност, много умен и смел: "Късметът идвал само при храбрите!" С тази мисъл започва и филмът за него. Безразсъдно смел мъж е бил, но и майка му е допринесла за това с неприкъснатото втълпяване че е син на Бог и недосигаем.
Тигре, ти си свободен човек и можеш да си харесваш всичко, същото важи и за мен. Нека не си разваляме отношенията заради вкусовете си! Приятна вечер! :)
цитирай
39. germantiger - ...
04.07.2011 21:11
Долсинея, благодаря за човешкия ти и чистосърдечен коментар!

Всъщност взех повод от думите на 2 потребители под твой постинг и за това направих този. Не веднъж съм ставал свидетел на оплюването на Александър от позициите на бабаитнационалисти, като престъплението на титана е че не се е родил тракиец или българин, те това им е кахъра и омразата. Невежеството им дано с този постинг съм "изобличил".

Лично ти или Спароток вярно не съм ви чел конкретно срещу Сашо, но и да бяхте писали, то сте си в правото.

Ползвах никовете ви в заглавието защото 2-3 дни подред, публикуваме няколко човека все за траки, елини и спора се усеща дори в намеците, надявах се на ответна реакция и то точно ваша - на теб и Павел, но явно за Александър съм сгрешил, очаквайки контрапостинги конкретно от вас.
цитирай
40. oranjevia - Относно Александър...
04.07.2011 22:52
Този може да е бил голям войник,да е опаткал всички на бойното поле,може и да не е съвсем така поради провеждан пиар от древните автори.Но дори и да е бил извънредно голям и велик господ и историята са се произнесли за делата му.Каква полза да завладееш света и след това да умреш,да убият сина ти и жена ти .Огромната ти държава, тигре, да се разпадне на парчета и след време да не остане нищо.Не, този е- един верно голям войник ,но провалил се политик .В крайна сметка,отрицателно време след него светът си я е подкарал по старо му.А че е завладял бактрите,и че тези бактри евентуално биха ми се оказали някакви предшественици не е толкова важно.Оженил се е обаче за Роксана Оксиарт.А ако вземем да говорим за Рим там нещата седят по резличен начин.
цитирай
41. iuliuscaesar - александър велики е един от малкото ...
04.07.2011 22:56
александър велики е един от малкото пълководци в световната история който няма загубена битка.
коментарът на дзвер е крайно разочароващ за мен, имах по-високо мнение.
изводът ми е че просто в този случай не е достатъчно компетентен.
да кажеш че завоюването на персия не било нищо???

1.както казах александър няма загубена битка. а биткиъе са му страшно много и страшно разнообразни - бой на равно поле, атака от ниско към високо, обсада и превземане на град който е в морето (тир). биткс срещу неколкократно превъзхождащ го противник, директна битка срещу противник. битка срещу противник който се пръска при първия натиск и се връща отнво (скитите), битка само срещу кавалерийски части, битка срещу войска с многобойни слониве, тежки походи в зимни условия, на голяма надморкса височина, битка с преодоляване на водна преграда и незабавен бой, битка срещу армия с голям брой бойни колесници. в мног от битките има много хитроумни ходове - лагане на земята и използване на щитове са препазване от спуснати каруци от височина. атака с конницата през скалиста местност, зигзагообразно движение с хетайрите с цел разцепване фронта на противника, използване на катапулти за разгром на противника, увличане на бойните колесници в собствения строй почти без загуби за македонците, разрязване на сухожилията на слоновете и елиминирането им от строя.. непрстанен пример за лична храброст който увлича войската. не случайно александър е пример за подражание и още в античността е обявен за най-великия пълководец. на практика александър участва във всякакъв възможен вид сражения и винаги излиза победител - къде с брутална сила, къде с хитрост и т.нат. той действа винаги светкавично, което неминуемо води до гибел неговите противници.
цитирай
42. germantiger - ...
04.07.2011 23:01
Не споменавай това с "каруците" да ме прощават италианците за тяхната дума, подпалените каруци и щитовете по тях в планинските теснини не ги споменавай, Цезаре, че пак са срещу траки...
цитирай
43. iuliuscaesar - 2. освен велик пълководец алекс...
04.07.2011 23:09
2.освен велик пълководец александър е и велик стратег, за разлика от ханибал. едно от основните качества на всеки велик стратег е да знае как да оползотвори победата си - александър го прави блестящо. неговите действия са винаги отлино премерени - преди да нахлуе в азия, омиротворява тракия, илирия и елада. след битката при граник не бърза с нахлуване в сирия а си осигурява тила и завзема мала азия. след битката при иса не тръгва да преследва даий в персида или медия, а се стреми да овладее палестинското крайбрежие за да отреже силния персийски флот. така и става - персийския флот веднага се разпада. всъщност алекс не използва своя флот щото е слаб, а след разпада на персийския щото не иска да разчина на елините. след овладяването на крайбрежието се насочва към египет, а не гони дарий, отново целта е осигуряване на гърба. след разгрома при гавгамела не гони дарий а смазва персида и с това основната бойна персийска сила. след това завоювамидия и бактрия и прави демостративен поход срещу азиатските скити. а после отива в индия за да изпълни изцяло бившата персия.
3.стратегията му се изразява и в друго нещо - при него има пълно зачитане на местните религии, което му осигорява благосклонноста на народите подчинени на персите - най-вече евреи, финикийци и египтяни. азиатските гърци също са доволни от него.
4.по негово време всички мъже спят с мъже - парадокс е обаче че за александър няма нито едно сведение за такова нещо. има само леки намеци за хефестион. и то във време когато хомосексуализмът не е проблем за никой.
5.елин по дух - не само по дух но и по убеждение. александър е сигурен че е потомък на ахил и херакъл. отделно е възпитан с гръцката култура.
6.разпад на империята - александър е мъртав и нищо не може да направи:) проблемът е че няма пълнолетен наследник. ако имаше империята нямаше да се разпадне, тъй като македонската войска и народ много държи на династията. не случайно за цар е избран малоумния му полубрат аридей
цитирай
44. antivlaks - BRAVO
04.07.2011 23:15
"ТРАКИЙСКА ИЛИ ГРЪЦКА ИЛИ АКО ЩЕШ БЪЛГАРСКА ИЛИ ГЕРМАНСКА КРЪВ НЯМА!

Кръвта е A, B, AB + -, резус-фактор, кръвта може да е елинска или друга по дух и самосъзнание наречена такава."

Може да имаме различни мирогледи ,но за тези ти думи ти свалям шапка !!!
цитирай
45. анонимен - баце
05.07.2011 00:36
При толкоз подробни коментари, ням сми човек, пък бил той и анонимен да се пъне.

Ама едно мисъл все по-ядовито ме човърка.
Че е велик пълководец - така е! Блестящ стратег - няма равен! Млад, богат, образован и амбициозен - и туй е вярно!
Ама що след като стигна и завладя люпилнята на сай роменге - Пенджаб и се уми на голямата къпалня - Инд, животът му се преобърна, тръгна наопаки и за нищо време се срина? Културогичен шок ли получи, циганки му гледаха бъдещето на ръка или находчиви братя роми го открехнаха как се ограбват държави без да се воюва?
Питам се, но отговор - йок.
цитирай
46. germantiger - Цитирам госткоментарите, защото системата на блогбг ги трие след време.
05.07.2011 00:37
анонимен написа:
При толкоз подробни коментари, ням сми човек, пък бил той и анонимен да се пъне.

Ама едно мисъл все по-ядовито ме човърка.
Че е велик пълководец - така е! Блестящ стратег - няма равен! Млад, богат, образован и амбициозен - и туй е вярно!
Ама що след като стигна и завладя люпилнята на сай роменге - Пенджаб и се уми на голямата къпалня - Инд, животът му се преобърна, тръгна наопаки и за нищо време се срина? Културогичен шок ли получи, циганки му гледаха бъдещето на ръка или находчиви братя роми го открехнаха как се ограбват държави без да се воюва?
Питам се, но отговор - йок.

цитирай
47. marknatan - - Момиче на 17 Няма за какво да се ...
05.07.2011 01:09
germantiger написа:
анонимен написа:
- Момиче на 17
Няма за какво да се извиняваш.С теб се познаваме от предишния ти постинг-един германец против 9-ти май.Тогава,аз бях много цинична и псувах люто комунягите за което не съжалявам.


Ако желаеш пиши на мейла ми:
german_tiger@abv.bg

Помня добре, че имахме общи познати ;)


фратерче,
нъл знаеш, глишевци търсят дупета,такива кат мене парета
ако ти стиска фати се на орото
на тебя и др. под. варненски друзя( дебилни варненци доказали Идеята МУ ха ха ха ка па се у Варна се собрахте да ви сбират лигите от длибоко дънофско е тамо времето у залифа. или от серекото ще да е ) се доказва нечто само ако сложат парета там къде са им устетата' (римска сказка)
Нека да направиме един граждански договор за услуга с който ти ми възлагаш да изнамеря и ти представя сведение в което българи са освободили германци,дефинирай ,какво разбираш под германски територии и т.н. и ще договорим сумата, която ще бъде заплатена при изпълнение на договора.
Слагаш капаро.По закон то се връща при неизпълнение в двоен размер,ние ще се уговорим да ти го върна в десеторен. Или изрично ще запишеме,че за изгубеното ти време ,пропуснати ползи или квото искаш аз ще ти заплатя еди ква си сума при неизпълнение и непредставяне на уговореното в дължимия срок и т.н. .
Заверяваме договора нотариално и може да си доказваме с табой .
Пробвай се ако ти стиска и аз ще ти покажа ,кога българи са освобождавали германци и скитски кон тракийски боб ядели ,ако щеш , ще ти сбера немските помощи от Ерфурт за безработни за ино лето и ще караш на варненския плаж на вода с мирис на развалени яйца ха ха ха

цитирай
48. marknatan - Коментарът ви бе изпратен успешно. ...
05.07.2011 01:13
Коментарът ви бе изпратен успешно.
За да бъде показан, трябва авторът на блога да го одобри.

ха ха ха и ти ли кат атилчо си с обчезчестен аватар и си пазиш задника тука ,че глишко ги зема само честни,за доказ ,де ,да има доказа ,за кво друго хе хе хе
цитирай
49. germantiger - ;)
05.07.2011 01:20
Причините да съм на модерация са прозаични, предполагам и себични:

1. Не гледам старите си постинги и след дни разбирам за твой примерно или друг насран коментар, който си виси като изпразнен ..., плюейки по инфото ми без мой отговор.

2. Самия аз се дразня когато някой е на модерация, стори ми се добра идея да премина на модерация за да е кофти за магарета като теб.

3. В края на краищата под моя блог аз ще ви го турям, аз ще пусувам ако пожелая и ще сте ми в поза Г, на колене когато пожелая, кеф ми е да разполагам както ми дойде с теб и компания.

Ако нещо ти е криво, "оди" плачи на майка си.
цитирай
50. germantiger - За предния ти постинг иначе отзад...
05.07.2011 01:36
Не те разбирам чифутче, вярно чета изключителни евреи, впечатляващи умове в различни "области" на знанието, но ти си от тия като Уди Алън или Уди кълвача на вид неразбираеми, иначе вероятно гениални, там и генитални ;)

Ти си ми наистина комичен дечко, ей, ти мойто момче на гола булка така ли се каниш, или почвай да пишеш каквото ти хрумне ако щеш за българи, ако щеш за германци, ако щеш за гърци, па аз после с баданарката ще те мина отгоре за кой ли път:

- кеф ти антропология, там най-боли мойто дете
- кеф ти лингвистика, два речника германски думи в славянските руски и полски ще ти преведа щом трябва и набера, не се будалкам, ази съм като питбул, като захапя няма пускане шушумиго
- кеф ти за россия и неруското и име, въобще тва сливяните има ли ги-нема ли ги
- кеф ти ако избереш темата шлйонсаци, зудетен или пройссен-прусия, там пиле шарено у гъзо разпрано ке си ми, там пробвай миличко не чакай сиганл

Да те светна светулчо:
- лично аз имам няколко вагона книги
- опит по света, не в един, а в няколко континента
- роднини в Германия, Австрия, южна Африка и Щатите
- бивши колеги пак по тия държави, участници по форуми, основно за война

Иначе казано бебо
- знам повече от теб
- мога повече от теб
- ако не знам имам да питам половината свят роднини и познати
- умея да пиша ясно, конкретно, категорично, нахално дори, ти петльо един акцент не знаеш как да стегнеш и откроиш

След няколко месеца в блога съм толкова четен, колкото като ти гледам сиромашките постинги никога ти няма да си.

Така-че не ми ситни с лафче, пиши като ти е на душа, аз после с чука ке те кова и неа се пуашиш копеуе:

СВЕТА НЕ ЗАПОЧВА И НЕ СВЪРШВА С КОНСКАТА ОПАШКА, ей ;)

Ако горното заключение не ти харесва или нещо те боли от него, не плачи на мама си, ти сам го предизвика, слънце мое ненагледно - ти си въобразяваш, че можеш да се подигхраваш с хората, съсвсен нормално е те после да се изташачат с теб, та за опашката или под опашката да го развия ли като тезис или ти го усещаш като тестис?!

Не желая да те шибам с думи по този начин, но ти и един файтон палячета си го просите от раз. Ще се научиш под мои постинги да се изразяваш ясно, точно и стегнато, като си се разпасъл ще те впрегна в коньовицата!
цитирай
51. germantiger - Чудя ви се и ви питам:
05.07.2011 02:42
1. Защо се имате за богоравни, защо трябва всички да са в "калта" пред вас
2. Точно вие окаляните (както всеки народ е бил), точно за вас няма нищо:

НЯМА АНТИЧНОСТ, НЯМА ЕЛАДА, НЯМА КЛАСИЧЕСКИ РИМ

НЯМА СРЕДНОВЕКОВИЕ, ВСИЧКИ ДРУГИ СА БИЛИ НИЩО, НЕВЕЖИ

НЯМА РЕНЕСАНС ЩОТО НЕ Е ОРТОДОКС-ПРАВОСЛАВИЕ ИЛИ АКО ГО ИМА Е "ВАШ"

къде е Вашата философска мисъл
къде е социологическата щото елада я има
къде е вашия барок, рококо, или предбарок, класицизъм са едно нищо
защо романтизма се роди в Германия, гръмна в Англия и до Япония стигна
защо не правите мерцедес, бмв, ауди
защо нямате пътища, а имате държава... нима?!
защо нямате уважение помежду си

ЗАЩО СТЕ МНОГО ВОЖД И МАЛКО ИНДИАНЕЦ
ЗАЩО БЕ ВЕЛИКИ, защо бе победители

Жалко е, но не всичко, има и велико, чудесно.

...

Утре мога да направя постинг за това, за жалкото на бгидиотите
и ЗА ВЕЛИКОТО НА УМНИТЕ, ТИХИТЕ И РАБОТЕЩИТЕ БЪЛГАРИ, НО И ОНЕЗИ ГРАНДИОЗНИТЕ В ИСТОРИЯТА!
цитирай
52. joysii - Ще ти обясня, тигърче. Години на...
05.07.2011 10:49
Ще ти обясня ,тигърче.
Години наред ,поколението на Прасо и малко след него беше свикнало да живее с промит мозък подчинен на някаква идея - знаем коя.
Както и да е -времената били такива, случило се.
Но това - ние сме най-, ние сме велик народ, велико племе...и от сорта дрън,дрън -така дълбоко е залегнало в душите и умовете на хората,че няма отърваване.
И сега изглеждаме пред света като в онзи израз - на гол .... - чифте пищови.
Затова аз мисля, че по-добре сега да се заемем да си обуем г....
Това е важно. А не да се обгръщаме с лъжи за отминала слава, защото това не гради национална гордост и самочувствие днес. Ако ще правим нещо в тази посока - то нека да подобрим сегашния си живот.
Да докажем на света ,че струваме нещо ,наистина.
Защото факт е, че сега сме мижитурки, защото и дедите ни са били такива.
Няма лошо. Съдба. Какво да се прави.
Аз поне, градя своето самочувствие на базата на това което съм постигнала сама и в моя живот.Ако живеех с мисъл отправена в миналото, щях да пропусна настоящето.
Тези ,които сега са във времето на траките и ровят там , и лъжат, и...пишат разни глупости, тези хора нямат настояще,което ги удовлетворява. Сигурна съм.
цитирай
53. rumenige - germantiger а аз ти се чудя?
05.07.2011 12:22
аз ти се чудя...
как може да отричаш концлагерите, които са ОФИЦИАЛНА ИСТОРИЯ
и в същото време ревностно да защитаваш други ФАКТИ от ОФИЦИАЛНАТА ИСТОРИЯ.
Не търся спор, а искам да се замислиш.
Извини ме за личното обръщение.
пс.аз също не вярвам в историите за концлагерите, НО не съм бил там не съм видял и затова допускам, че всичко е възможно.
Приятен ден ти желая.
цитирай
54. d3bep - Колегата анонимен, изказваш се не ...
05.07.2011 13:33
Колегата анонимен, изказваш се не само неподготвен, ами и даваш оценки.
Битката от ниското към високото, от равното към равното и от топлото към студеното.
Хм. Нема да се присмивам.

Велик стратег, УМИРОТВОРИЛ....
Само като чуя това, и падам от коня.
За теб изглежда целта история на тея земи свършва с александър.
Да маа май е хубаво да познаваш историята ,а не да си се лепнал за едно "величие" и да правиш всичко възможно за да го възвеличиш.

Чакай сега да уточним.
Знач испоред теб в новосъздадената велика държава бунтове на гърци и траки изобщо е нямало(изтъкна това като доказателство за стратегията на александър) - и това без изобщо да броим в това число "гражданските войни" между т.нар. диадохи и епигони, които по същество също са признак за "великата стратегия...

ЗНачи, като превъзнасяте нещо имайте малк оповече реални познания.
По цялата земя има само една държава, кояот не се е бунтувала срещу Александър и империята му.
Това е една принципно много миролюбива държава.
И много пострадала от Персите и влачените от тях евреи.

Това е Египет. Без да броим, че той всъщност попада под властта на може би най - силният от наследниците на Александър, включително и във военно положение и това може да е допълнителен фактор за стабилността...
Всичко друго е леш на стратега ти.

Молетиса....
Че те половината битки на Александър срещу траките се водят бунтове.
Срещу гърците тоже.
И ти ми говориш тука за лидера ,дето сички го обичали и стратега, дето оставил една велика мирна държава. Бухахаха!
Направо не знам как не ти се изприщи устата да ги кажеш всичките тея щурщини. Че и по мой адрес.
цитирай
55. letopisec - ЕЙ, ПРИЯТЕЛ, Я ПУСНИ И МАЛКО СНИМКИ ОТ ФИЛМИ
05.07.2011 14:04
ЗА АТИЛА; ЩЕ СЕ ВЪРЖЕ С ПОСТИНГА ТИ, ОЩЕ ПОВЕЧЕ, ЧЕ СПОРЕД АНГЛИЙСКИЯ ЕПОС "ВИДСИД" АТИЛА Е ВТОРИ ПО-ВЕЛИЧИЕ СЛЕД АЛ.МАКЕДАНСКИ; БЛАГОДАРЯ
цитирай
56. germantiger - ...
05.07.2011 14:08
rumenige написа:
аз ти се чудя...
как може да отричаш концлагерите, които са ОФИЦИАЛНА ИСТОРИЯ
и в същото време ревностно да защитаваш други ФАКТИ от ОФИЦИАЛНАТА ИСТОРИЯ.
Не търся спор, а искам да се замислиш.
Извини ме за личното обръщение.
пс.аз също не вярвам в историите за концлагерите, НО не съм бил там не съм видял и затова допускам, че всичко е възможно.
Приятен ден ти желая.


Не ми стана ясно къде отричам концлагерите?!

Тези на Хорейшо Китчънър британеца срещу бурското население в южна Африка, тогава в оранжевата основно холандска репуплика ли?
Тези на мериканосите за индианско население преди повече от век?
Тези на германския Райх за евреи, цигани и POW?
Тези на съветскоруската империя за германски POW и цивилно германско население?
Или тези на Айзенхауер и не само "негови" от запевропа, до канада включително за германски POW?

Не се сещам кои отричам, а ти се досети сам за кои само знаеш.
Иначе темата тук е Сашо Мегалото, но щом кажеш можем да говорим и за KZ?
Уверявам те, ще "излезе", че по-малко знаеш от мен, по-малко лично си виждал, а това което въобще не знаеш ти личи.
цитирай
57. germantiger - ...
05.07.2011 14:09
letopisec написа:
ЗА АТИЛА; ЩЕ СЕ ВЪРЖЕ С ПОСТИНГА ТИ, ОЩЕ ПОВЕЧЕ, ЧЕ СПОРЕД АНГЛИЙСКИЯ ЕПОС "ВИДСИД" АТИЛА Е ВТОРИ ПО-ВЕЛИЧИЕ СЛЕД АЛ.МАКЕДАНСКИ; БЛАГОДАРЯ


Според германския епос "Песен за нибелунгите", Атила е представен като един почти страхливец особено в момента когато избиват голяма част от хуните му близки до него в един бой на пиршество в атиловия лагер и бургундците са тези които колят хуните. Съмнявам се, че Атила е бил малодушен, целия живот му е доказал, че е бил катил, но в посочения епос е свит "герой".

Епосите са интересно нещо, не винаги обаче достоверно, трябва предпазливо да се четат и изследват!

Иначе за Атила ти можеш да направиш отделен постинг, убеден съм защото знаеш, показал и доказал си го и Атила е чутовна фигура в историята.

...

Продължавам трудно да се ориентирам "кой за кого е" и защо едни се обиждат на траки, други на хуни, трети един Бог знае на какво.
Хубаво ще е да имаме търпение, що-годе етика, без да се псуваме (нямам проблем и да се...), та за Атила може да направиш поредица от постинги!
цитирай
58. letopisec - ДА, ЕПОСИТЕ СА СИ НАПРАВО ПОСТИНГИ
05.07.2011 15:15
В ГЕРМАНСКИЯ ЕПОС "ПЕСЕН ЗА НИБЕЛУНГИТЕ" ДАЖЕ РОДОСЛОВИЕТО НА ГЕРМАНСКИТЕ КРАЛЕ Е ХУНСКО
цитирай
59. germantiger - ...
05.07.2011 15:19
letopisec написа:
В ГЕРМАНСКИЯ ЕПОС "ПЕСЕН ЗА НИБЕЛУНГИТЕ" ДАЖЕ РОДОСЛОВИЕТО НА ГЕРМАНСКИТЕ КРАЛЕ Е ХУНСКО


Ухилих се на незнанието ти, явно не си чел песен за нибелунгите, имам я на германски, български и руски език, та родословието на основните герои или тези около които се гради повествованието или фабулата нямат хунско, с изключение на Атли/Атила, другите са всякакви германци, че и исландка.

АПРОПО В ИСЛАНДСКИЯ ЕЗИК ДУМАТА ЗА ГЕРМАНЕЦ ПО СМИСЪЛ ЗНАЧИ ОСВОБОДИТЕЛ, даден след битката при р. Недао когато германци разбиват хуните, по-точно големия син на Атила (трябва да погледна за името му точно0, след което хунския съюз престава да съществува в смисъла на онази мачкаща Европа опастност и мор.

Грешиш в конкретика за "Нибелунгенлийд"!
цитирай
60. letopisec - "с изключение на Атли/Атила,"
05.07.2011 16:09
да, де...да си дойдем на думата; акъсния бог Один не е ли всесилния хунски пълководец Улдин ????
цитирай
61. germantiger - ...
05.07.2011 18:29
letopisec написа:
да, де...да си дойдем на думата; акъсния бог Один не е ли всесилния хунски пълководец Улдин ????


Със сигурност е същия персонифициран, независимо, че Один е имало преди въобще да има хуни или хули. Впроем само този ли бог от пантеона на азите знаеш, все се чудя сещаш ли се за около 20 богини примерно асгардски, за сметка на това има голямо чудене въобще Тенгри или тангра има ли го, чий Бог и в този ред на мисли кой е бил Бога на прото, пра или просто българите?!
Следиш ли мисълта ми...
Та чудя се защо след както почти всичко произлиза от българите, то дори не се знае техния бог (за него продължават съмненията), не се знаят или се гадае за обредите, камо ли за други български богове... За германос-кандинавските богове е останала система от саги, десетки богове и богини, всички със своето място и развитие, продължаваш ли да следиш мисълта ми, а бих могъл да я продължа...

Иначе хубаво, е че коригира незнанието си и след Нибелунгенлийд си подхванал боговете, вярно в епоса не ти се получи.
цитирай
62. germantiger - ...
05.07.2011 19:54
анонимен написа:
александър велики е един от малкото пълководци в световната история който няма загубена битка.
коментарът на дзвер е крайно разочароващ за мен, имах по-високо мнение.
изводът ми е че просто в този случай не е достатъчно компетентен.
да кажеш че завоюването на персия не било нищо???

1.както казах александър няма загубена битка. а биткиъе са му страшно много и страшно разнообразни - бой на равно поле, атака от ниско към високо, обсада и превземане на град който е в морето (тир). биткс срещу неколкократно превъзхождащ го противник, директна битка срещу противник. битка срещу противник който се пръска при първия натиск и се връща отнво (скитите), битка само срещу кавалерийски части, битка срещу войска с многобойни слониве, тежки походи в зимни условия, на голяма надморкса височина, битка с преодоляване на водна преграда и незабавен бой, битка срещу армия с голям брой бойни колесници. в мног от битките има много хитроумни ходове - лагане на земята и използване на щитове са препазване от спуснати каруци от височина. атака с конницата през скалиста местност, зигзагообразно движение с хетайрите с цел разцепване фронта на противника, използване на катапулти за разгром на противника, увличане на бойните колесници в собствения строй почти без загуби за македонците, разрязване на сухожилията на слоновете и елиминирането им от строя.. непрстанен пример за лична храброст който увлича войската. не случайно александър е пример за подражание и още в античността е обявен за най-великия пълководец. на практика александър участва във всякакъв възможен вид сражения и винаги излиза победител - къде с брутална сила, къде с хитрост и т.нат. той действа винаги светкавично, което неминуемо води до гибел неговите противници.

цитирай
63. germantiger - 2. освен велик пълководец алекс...
05.07.2011 19:59
анонимен написа:
2.освен велик пълководец александър е и велик стратег, за разлика от ханибал. едно от основните качества на всеки велик стратег е да знае как да оползотвори победата си - александър го прави блестящо. неговите действия са винаги отлино премерени - преди да нахлуе в азия, омиротворява тракия, илирия и елада. след битката при граник не бърза с нахлуване в сирия а си осигурява тила и завзема мала азия. след битката при иса не тръгва да преследва даий в персида или медия, а се стреми да овладее палестинското крайбрежие за да отреже силния персийски флот. така и става - персийския флот веднага се разпада. всъщност алекс не използва своя флот щото е слаб, а след разпада на персийския щото не иска да разчина на елините. след овладяването на крайбрежието се насочва към египет, а не гони дарий, отново целта е осигуряване на гърба. след разгрома при гавгамела не гони дарий а смазва персида и с това основната бойна персийска сила. след това завоювамидия и бактрия и прави демостративен поход срещу азиатските скити. а после отива в индия за да изпълни изцяло бившата персия.
3.стратегията му се изразява и в друго нещо - при него има пълно зачитане на местните религии, което му осигорява благосклонноста на народите подчинени на персите - най-вече евреи, финикийци и египтяни. азиатските гърци също са доволни от него.
4.по негово време всички мъже спят с мъже - парадокс е обаче че за александър няма нито едно сведение за такова нещо. има само леки намеци за хефестион. и то във време когато хомосексуализмът не е проблем за никой.
5.елин по дух - не само по дух но и по убеждение. александър е сигурен че е потомък на ахил и херакъл. отделно е възпитан с гръцката култура.
6.разпад на империята - александър е мъртав и нищо не може да направи:) проблемът е че няма пълнолетен наследник. ако имаше империята нямаше да се разпадне, тъй като македонската войска и народ много държи на династията. не случайно за цар е избран малоумния му полубрат аридей

цитирай
64. merlin68 - "Детска радост - куклен те...
05.07.2011 22:21
"Детска радост - куклен театър" на това ми прилича поста ти:)
d3bep, е прав, много малко за да не кажа хич са положителните качества на Александър. Той просто воюва заради войната, не би могъл да бъде кумир на нито един нормален човек, независимо дали е грък, трак, или какъвто и да е. Баща му изгражда могъща държава, но не само със сила, а и с политика, какво прави Александър, какво остава след него - само руини.
Не съм толкова запозната като d3bep, и не мога да съдя за таланта му на пълководец, но дори да приемем, че Македонски е бил гениален пълководец, от това нищо не следва, защото не е използвал войната за да обединява и създава държавност, а просто за да превзема и руши. Какво прави със столицата на Персия, избива всички и опожарява всичко, унищожава една голяма култура. Ако той беше пълководец под властта на мъдър цар, тогава нещата можеше наистина да са велики, но така са само разрушителни.
Александър Македонски - първият хулиган в световната история.
.....................................
Другият ти идол Наполеон, също световен хулиган, пропуснал си да споменеш Хитлер сред идолите си, но аз те знам отдавна:))
Друго което си пропуснал е да споменеш сред уважаваните от тебе, народи и вождове били германците - руснаците и Сталин. А не бива да го пропускаш:)
цитирай
65. germantiger - ...
05.07.2011 22:38
Мерлин68, повече ти ходи поза 69... ;)

Сега сериозно:

1. Знаеш, че Сталин не може да ми е никакъв просто защото е кавказец, комунист и убиец първо на "собствените" му народи в СССР

2. Хитлер също трудно ще ми е кумир, просто защото като военен е бил в някои моменти недоразумение, в други (първите години), вероятно дори гениален и все пак - не е ниво война за мойта "мярка".

3. Руснаците знаеш не са ми на сърце, родово съм обременен както е лафа, от друга страна съм така обременен с турци, сърби и грЪци - тях пък като българин ги гледам на криво ;) За сметка на това не съм бреме за света, каквото е твоя комунизъм (всъщност опита за въплъщаването му като държавна политика и античовешка такава).

P.S.
Наполеон е гений, хубаво е да прочетеш съчиненията му в няколко "тухли", мисля че на български не са превеждани, но на руски ще са понятни за теб, макар и в непълното им издание. Да наречеш Наполеон I хулиган, е все едно аз да ти кажа - чехълче, е айде волвокс, амебо и жив и здрав.
Колкото до постинга ми, ти не умееш да правиш подобни, защото наистина си семпъл като знание, изразяване и умения (аз пък с това те помня от сайта преди), нито на четения ще го докараш като мен, нито на ефект, нито на детайл и конкретика. Успех и се учи!
цитирай
66. merlin68 - Тигърчо, проявяваш се като трол в ...
05.07.2011 23:04
Тигърчо, проявяваш се като трол в собственият си пост - това е наистина значимо, не съм го срещал при други. От Александър минаваш на поза 69, а от там в биологията на едноклетъчните, като по средата обясняваш в кратце и родовата си обремененост.
Колкото до постинга ти и какво аз умея и не умея, то да, отчасти си прав. Нямам популярността ти, но това едва ли е повод да съжалявам. На популярност се радват изключително значимите личности, а аз не съм такъв, радват се и пълните идиоти, а аз не съм и такъв. За теб нищо не мога да кажа, сам си отговори:)
цитирай
67. germantiger - ...
05.07.2011 23:14
Тъй-като съм нов в блогбг, ако желаеш напиши ми що е то трол в блогването и смисъла на тази квалификация тук?
Питам те съвсем сериозно, твоя воля дали ще поясниш.
цитирай
68. merlin68 - Ще ти отговоря съвсем сериозно. ...
05.07.2011 23:32
Ще ти отговоря съвсем сериозно. Когато аз се регистрирах тук преди около месец, ти вече беше на линия (не знам от кога). Защо аз разбрах още на третия ден що е то "трол", а ти който си от преди мен не знаеш? Ами отговора е прост - много пишеш и малко четеш, а когато не четеш достатъчно, пишеш и много глупости:)
Трол е потребител които сменя темата на разговора и с това превръща постинга в говорилня - това което ние с теб сега правим като две тролчета:)
цитирай
69. nbrakalova - merlin каза: много малко за да не кажа хич са положителните качества на Александър.
06.07.2011 00:01
Цитирам: 1. "В древна Гърция за пръв път се появява идеята за личната свобода. Голямата заслуга на гръцкия свят се състои в това, че тази високохуманна идея той успява да постави като основа на обществения живот и така да даде нова сила на човешката нравствена дейност. [...] Главният жизнен елемент, здравия гръбнак на това ново общество е свободата. Любовта към нея била толкова голяма, че всеки от елините бил готов да жертва всичко заради нея. [...] Но свободата е нежно цвете, за което трябва непрестанно да се полагат грижи. След гръко-персийските войни и опиянението от победите междуособиците отново започват да избуяват и старите вражди между Атина и Спарта се подновяват. Те често прерастват във войни, които все повече и повече разстройват живота на древна Елада. Сред тези непрекъснати сътресения обаче изникнало нещо много вълнуващо - едно съзнание за единството на целия човешки род. Пътят за постигане на това единство, на тази близост между хората била елинистичната култура. Такава формулировка можем да открием в думите на риторика Исократ от хвалебственото му слово към Атина, произнесено 380 г.пр.Хр.: "Името елин означава по-скоро човек, който дели с нас нашето образование, а не толкова човек от самия народ". За първи път притегателната сила на духа е по-силна от тази на кръвта. Разединените и вечно враждуващи гръцки полиси обаче са неспособни да разпространят тази велика идея. Те нямат никаква сила за подобно общочовешко начинание.
цитирай
70. nbrakalova - merlin каза: много малко за да не кажа хич са положителните качества на Александър.
06.07.2011 00:12
Цитирам: 2. Александър Македонски е този,който проправя пътя за разпространението на елинизма по целия тогавашен свят.Още в Vв.пр.Хр.дворецът на македонските царе в Пела е привличал видни дейци на елинската култура.При един от предшествениците на Александър - Архела,са живели известно време знаменитият трагик Еврипид,живописецът Зевксис и др.Самите македонски царе се чувствали единни по душа.Възпитател на Александър бил прочутият философ Аристотел. Походите на Александър запознават Изтока с културата на Запада.А за древния свят тя е един забележителен връх,до който никой не е достигал.Чувството за свобода непрекъснато обогатява човека с нови преживявания,с нови идеи и ново мислене.От Гърция водят началото си натурфилософията,логиката и основните принципи,на които днес почива цялото научно познание.Гърция е родината на театъра,драмата,трагедията,олимпийските игри.Като обща черта на елинистичната култура,присъща на всички научни дисциплини,трябва да се отбележи богатството на фактическия материал,неговото систематизиране,солидният научен апарат.В изкуството и религията се наблюдават три опорни стълба:индивидуализъм,общо човечност и съчетаване на мистичното с рационалното. Съвременник на Александър е Лизип - основоположник на нов стил в скулптурата.Със своите произведения той открива ерата на гръцкото портретно изкуство. От всички богове на древния свят гръцките били най-жизнерадостни и земни.Те се различавали от хората само със своето безсмъртие.Това е най-слабата страна на гръцката религия.И е съвсем естествено,че тук за първи път се появило атеистичното мислене.След смъртта на Александър империята се разделила.Останал обаче да съществува новият дух на елинската култура.Гр.език станал общонароден.На различни места се създали културни центрове,от които в продължение на 10-ки години излизали светли умове като Евклид,Ератостен,Архимед,Хипарх и др.
цитирай
71. germantiger - ...
06.07.2011 03:26
Човек не ми се връзвай така леко, разбира се, че знам що е то, има и няколко постинга за това, а един симпатяга специално посочва никовете на такива.
Иначе благодаря за услужливостта ;)
цитирай
72. merlin68 - nbrakalova,
06.07.2011 10:40
от кого са тези цитати би било коректно да споменеш.
Много патетично писание сигурно някой грък е скрит зад него:) Фактите обаче въобще не са такива, навсякъде след Александър са останали само пожарища. За каква култура и елинизъм можем да говорим при Александър? Той унищожава култури, не ги създава, това елинизъм ли е? Първо, не може да се твърди, че Филип, или Александър са гърци - напротив, бащата на Александър (далеч, по умен от него човек) покорява гърците и укрепва македонската държава, те са траки ("Сред траките, често споменавани от античните историци, най-изтъкнати са пеоните, фриги(йци)те, мизите, македонците, одрисите, бесите и готите" ELEMENTA NOVA PRO HISTORIA MACEDONO-BULGARICA
G. Sotiroff, Regina, Lynn Publishing Co., Saskatchewan, Canada, 1986). Дебело се подчертава, че Александър е бил възпитан от гърци и прегръща елинската култура, Аристотел е негов учител. И на какво го научава този велик учител? Александър е просто юноша жаден за подвизи и слава, един нов Ахил. Не го интересува елинската култура и дори властта, интересува го само акта на завладяване. Той е войн, безспорно изключително храбър и като такъв печели възхищение и до днес. Всички останали надстройки които гърците му надслагват с цел първо да го погърчат и второ да го изкарат носител на елинизма са в стилът им за присвояване на всичко чуждо. На практика те го използват, гърците са лукаво племе и това може да се проследи от Троя, през Македония, завземането на властта в Източната Римска империя, та до ден днешен. Ето и от мен един цитата от друг форум, автора е анонимен, но съм съгласен с него:
"Трябва дебело да се подчертае: СКРИТИ ЗАД МАКЕДОНСКИТЕ ЩИТОВЕ, ГРЪЦКИТЕ ТЪРГОВЦИ И КУРТИЗАНКИ РАЗПРОСТРАНЯВАХА ТЪЙ НАРЕЧЕНИЯ ЕЛИНИЗЪМ ПО ОБШИРНАТА ИМПЕРИЯ, ЗАВОЮВАНА С ЦЕНАТА НА МАКЕДОНСКАТА КРЪВ, С ЦЕНАТА НА ОБЕЗКЪРВЯВАНЕТО НА МАКЕДОНИЯ."
цитирай
73. d3bep - nbrakalova
06.07.2011 11:27
Постът ти е отчайващ вик на пропагандата. Моля те, недей да копираш чужди мнения за неща, които дори не си "чувала и видяла".
Елинът бил бащица на свободата...
Ай сектир.

А чела ли си любимецът ти, Аристотел?
Набеденият велик учен, учителят на Александър, този, който според преданието му промил мозъка, карайки го да се чувства бог?
(Всъщност това нее прецедент в световната история. подобно нещо се случило на Ксеркс под влияние на еврейката Естир - помислил се за бог, юрнал се да завзема света).
Приликата нито е случайна, нито е неволна, Ксеркс и Александър са подобен случай продукти на юдаизма и елинизма.

Но за Аристотел ми беше думата.
Идеалите м уза свобода.
Видимо изобщо не знаеш за какво приказваш.

Така.
Според Аристотел, Политика:
"Домашните животни седят по високо от дивите, а мъжът - по високо от жената."
Честито ви жени, добре дошли посред домашните животни.

"Робът се отличава от своят господар, аккто тялото се отличава от душата. Робът е тяло. Един човек навсякъде е господар, друг навсякъде е роб. РОбътр може да извършва физически, но не и духовни дейности".
Така. Робите нямат душа и според Аристотел робството е процес, който определя робовладелеца като богоизбран да си е такъв.
ИМЕННО ТОВА ЗАЩИТАВАТ ЕЛИНИТЕ С ОРЪЖИЕ В РЪКА, своята богоизбраност. Да напомням ли отношението на атиняни и спартанци към робите?
"Робствот е естествен, природен процес. Отношенията в полиса са Природни".
Думи на естествоизпитател, който е писал за Зубри, бизони, овошки и прочие... И за робството.

Тоя възглед и изобщо аристотел е свързващото звен ов мирогледа на елини и евреи. БОгоизбраност и естествено робство. Гледна точка към робите и към жените...
Освен това само елини и евреи са способни документирано от самите тях да окрадат Египет,, да си припишат откъси от египетското знание за техни и след това да наричат народа, от който са си гепили науката - варвари. ТОва да се учиш от някого, да го припишеш после всичко научено на своите знания и да курдисаш другия варварин и низш съществува само в елинският и юдейският мироглед.... По късно са го прехвърлили при нас с понятия, като езичници, еретици и гяури.
В това е обучен и Александър, преди да го натирят да воюва.

Добре е да споменем и друго.
Крупният човеколюбец и свободар Аристотел е изпъден от египетската школа на Платон. Водят го "последовател" но на практика е изритан с шут, заради опит да краде учението и да го извращава.

Това извращение е философията ЗАД Александър Велики.
Факт.
цитирай
74. merlin68 - Още нещо тигре, понеже бързаш да ...
06.07.2011 11:31
Още нещо тигре, понеже бързаш да пишеш преди да четеш, а и във връзка със злорадството ти, за това как македонците трепали траки, скити и прочие все българи, та чети повече преди да пишеш и злорадстваш.
Полибий (Polybius) нарича траките и македонците ομογενεs, т.е. хора от един и същи народ, род или раса
Плиний (Pliny) говори за мизо-македонци в Мала Азия, които “са се събрали (conveniunt) в Ефес”
Апиан (Appian) нарича синтите македонско племе; Страбон ги нарича траки [23]. И двамата, разбира се, са прави.
Дион Хризостом (Dio Chrysostom) отбелязва, че населението на Никомедия (Nicomedia) се е състояло от “водещите измежду гърците и македонците” [24]
По това време Никомедия е бил най-големият град на Витиния. Той е бил основан, казва Павзаний (Pausanias), от Зипет (Zipoetes) – “трак по рождение, съдейки по името му” [25].
Конон (Conon). В своя 46-ти разказ Конон говори за Орфей (Orpheus), който “царувал над македонците и страната на одрисите”
Източникът е същия като в горният ми пост.
Така, че тигър не злорадствай за победи над траките от други траки, именно междуособните войни като се почне от Троя и се стигне до днес пречат на този народ наречен от Херодот най-многобройният след индийският да просперира. А гърците отлично са се възползвали от това положение в миналото и днес.
И между впрочем тигър, препоръчвам ти да прочетеш цялата статия http://www.bulgaria88.narod.ru/ELEMENTANOVAPROHISTORIAMACEDONO.htm
цитирай
75. germantiger - Ти разбира се не четеш... ;)
06.07.2011 14:09
merlin68 написа:
Още нещо тигре, понеже бързаш да пишеш преди да четеш, а и във връзка със злорадството ти, за това как македонците трепали траки, скити и прочие все българи, та чети повече преди да пишеш и злорадстваш.
Полибий (Polybius) нарича траките и македонците ομογενεs, т.е. хора от един и същи народ, род или раса
Плиний (Pliny) говори за мизо-македонци в Мала Азия, които “са се събрали (conveniunt) в Ефес”
Апиан (Appian) нарича синтите македонско племе; Страбон ги нарича траки [23]. И двамата, разбира се, са прави.
Дион Хризостом (Dio Chrysostom) отбелязва, че населението на Никомедия (Nicomedia) се е състояло от “водещите измежду гърците и македонците” [24]
По това време Никомедия е бил най-големият град на Витиния. Той е бил основан, казва Павзаний (Pausanias), от Зипет (Zipoetes) – “трак по рождение, съдейки по името му” [25].
Конон (Conon). В своя 46-ти разказ Конон говори за Орфей (Orpheus), който “царувал над македонците и страната на одрисите”
Източникът е същия като в горният ми пост.
Така, че тигър не злорадствай за победи над траките от други траки, именно междуособните войни като се почне от Троя и се стигне до днес пречат на този народ наречен от Херодот най-многобройният след индийският да просперира. А гърците отлично са се възползвали от това положение в миналото и днес.
И между впрочем тигър, препоръчвам ти да прочетеш цялата статия http://www.bulgaria88.narod.ru/ELEMENTANOVAPROHISTORIAMACEDONO.htm


- В постинга ми не разгклеждам въпроса за ПРОИЗХОДА на македоните, само споменавам в едно изречение вероятността и да е елински, именно защото знам многто писания, че според някои днес е тракийски, във всеки случай обаче е неизяснен

- Злорадството не е мое, а днес на много бгпатриотари, именно от нерви и омраза към личността на Александър вероятно защото е бил траки

- В постинга ми показвам неговите победи, не произход и разбира се неговото възпитание и мисия, те въобще не са тракийски!
цитирай
76. germantiger - ДЪРЖАВНИЧЕСКАТА МИСЪЛ НА АЛЕКСАНДЪР
06.07.2011 14:14
ОСТАВЯ СЛЕД СЕБЕ СИ:

Примери за това са:
1.Неговите градове, подобно "градско" строителство не е показвал друг преди него завоевател, след него също няма такъв в античността
2. Оставянето на власт на много от тамошните владетели
3. Уважение към традициите на заварените народи, самия Александър имподражава естествено с мисъл да владее добре точно тях
4. желанието му македонци да се женят за заварени властимащи като напреимер част от персийската аристокрация отново с цел укрешпване на властта в перспектива и с поколение
5. Изграждането на пътища не само с военна, но и с търговска цел
6. PR кампании от типа здравей оракуле делфийски за применаето ми в тогавашния свят като първенстващ, неубиването на дариевото семейство и отношението му към хората с позиции в персийската държава
7. Особено това, че приживе неговите стъпки дават резултат, той наистина е смятан за непобедим и почитан като полубог
цитирай
77. germantiger - За гръцкото от Глишев
06.07.2011 14:35
Цар Симеон, наследникът на Покръстителя, ще имитира ромеите още по-отчетливо. Ще се сражава с тях, ще ги побеждава, но ще се стреми към тяхната императорска титла. Ще превежда техните автори. Ще носи прозвището "емиаргос", полугрък и това ще бъде споменавано като негова гордост, задето го е заслужил с учеността си. Константинопол просто ще погълне българите и дарявайки им богатството на огромните си литературни съкровища, ще задуши оригиналността на местното творчество.

Св. Василий Велики е чел Омир по време на обучението си в Атина. Самият св. Константин-Кирил е познавал античните автори. Цар Симеон също ги е познавал. Михаил Псел преподава Платон. Ана Комнина пък цитира често Аристофан и Софокъл. Гръцките автори са почти християнски, те могат да бъдат приети, щом са преминали през християнска Византия и тя не ги е отрекла. Затова и нашият цар Симеон е наречен в Похвалата си "нов Птолемей" и е пишел писмата си на гръцки, затова и Йоан Александър е сравняван с Константин Велики и Александър Велики. Затова се появяват български преводи на хрониките на Константин Манасий и Георги Амартол, както и "Александрия" и "Троянска притча". Затова и "Повест за Персика" носи следи от влиянието на житието на св. Йоан Дамаскин. Затова Теодосий Търновски и Евтимий изучават добре гръцки. Естествената среда на нашите средновековни автори е гръцката. Те вероятно най-често са двуезични. Грамотната прослойка на средновековна България е възпитана в пиетет към гръцкия език, към гръцката литература и към целия блясък на триумфиращото византийско православие.

...

За сметка на това, после ние имаме наша азбука до "гъза" на Византия, наша църква, на "една ръка" от тяхната и един Калоян, който ги съхрани, за Тервел който ги спаси е ясно.
Взаимното културно проникване е нещо естетсвено и нормално, дори днес между държавите (вече не народите), гърците винаги са правили своята пропаганда умно, хитро и нагло, това не може да им се отрече, макар, че нито е доблестно, нито достойно, а коварството им е пословично!
цитирай
78. merlin68 - germantiger - За гръцкото от Глишев
06.07.2011 15:12
Аз не съм го чел много Глишев, но това което копираш от него само по себе си показва как действат гърците - чрез разни глишевци, това е било от време оно, а както се вижда и днес.
С мнението под чертата (което вероятно е твое тигре, съм по-съгласен)
d3bep, е отразил много добре същността на гръцката демокрация, то като погледнем и Хитлер искаше да създаде точно такава, а и днес идеята е жива, дори много по-жива и "демократична".

germantiger написа:
"Утре ще Ви поздравя с един постинг защо Александър Велики е елин по същност и как е смлял от бой всички кандидати за непобедимост, а именно:

Бактри ерго българи според някои
Скити също еле българи
за траките да не говорим

Постинга ми ще е повече от конкретика, чудя се дори мога ли в рамките на 30 мин и сега да го стегна?!"
Аз това го тълкувам като злорадство, ако греша извинявай:)
А това, че както казваш за половин час спретваш пост за Александър....не искам въобще да го тълкувам това, но резултатите са видими с просто око от поста:)
цитирай
79. nbrakalova - d3bep,
06.07.2011 15:14
моето отчаяние, когато изпитвам такова, не е свързано с ничия пропаганда. Тонът и маниерът Ви отразяват разбирания и реакции, които са извън света, който ме интересува. Това, което набързо цитирах, нямам намерение да защитавам пред когото и да било. Не сте имали очи за посланието, което ненатрапливо съм искала да предложа чрез него. Вашата поза на безпогрешно знаещ с камък в ръка дискредитира пред мен гледната точка на знанието, с което разполагате, защото съзрените мотиви при излагането му са ми чужди. Освен това постингът не е за неща ЗАД Александър Велики, който, както и да жонглирате, ще бъде личност, белязала исторически и културно Европа. Идеята на постинга не е слабости в характера и интимния живот на Александър Велики, тъй както и моят цитат не се върти около слабостите на други хора и техните разбирания. Това е друга тема и е въпрос доколко и от какви позиции може да бъде коментирана от подобострастни хора.
Отговарям Ви, за да отразя, че съм Ви прочела.
цитирай
80. germantiger - ...
06.07.2011 15:34
merlin68 написа:
Аз не съм го чел много Глишев, но това което копираш от него само по себе си показва как действат гърците - чрез разни глишевци, това е било от време оно, а както се вижда и днес.
С мнението под чертата (което вероятно е твое тигре, съм по-съгласен)
d3bep, е отразил много добре същността на гръцката демокрация, то като погледнем и Хитлер искаше да създаде точно такава, а и днес идеята е жива, дори много по-жива и "демократична".

germantiger написа:
"Утре ще Ви поздравя с един постинг защо Александър Велики е елин по същност и как е смлял от бой всички кандидати за непобедимост, а именно:

Бактри ерго българи според някои
Скити също еле българи
за траките да не говорим

Постинга ми ще е повече от конкретика, чудя се дори мога ли в рамките на 30 мин и сега да го стегна?!"
Аз това го тълкувам като злорадство, ако греша извинявай:)
А това, че както казваш за половин час спретваш пост за Александър....не искам въобще да го тълкувам това, но резултатите са видими с просто око от поста:)


Правилно тълкуваш този коментар под друг постинг, но пропускаш първопричината:

Нечия в случая българска наглост, кощунство и омраза, "гарнирана" с охрачване (извини лексиката ми) по Александър и въобще цялостно" по елинската култура и свят.

Това, че плюят българи, значи ли, че аз или друг трябва да мълчи на осирането им (без извинение за лексиката)?!

Не бъди като ощипана госпожица - първо хулите Александър, после обидени, когато някой ви отговори (и то в моя случай с аргументи, не с цинизми)!

Ако ме питаш защо деля "вас" и "нас", отговора е ясен - аз се разграничавам от глупостта и наглостта, тя няма националност.
цитирай
81. germantiger - ...
06.07.2011 15:37
nbrakalova написа:
моето отчаяние, когато изпитвам такова, не е свързано с ничия пропаганда. Тонът и маниерът Ви отразяват разбирания и реакции, които са извън света, който ме интересува. Това, което набързо цитирах, нямам намерение да защитавам пред когото и да било. Не сте имали очи за посланието, което ненатрапливо съм искала да предложа чрез него. Вашата поза на безпогрешно знаещ с камък в ръка дискредитира пред мен гледната точка на знанието, с което разполагате, защото съзрените мотиви при излагането му са ми чужди. Освен това постингът не е за неща ЗАД Александър Велики, който, както и да жонглирате, ще бъде личност, белязала исторически и културно Европа. Идеята на постинга не е слабости в характера и интимния живот на Александър Велики, тъй както и моят цитат не се върти около слабостите на други хора и техните разбирания. Това е друга тема и е въпрос доколко и от какви позиции може да бъде коментирана от подобострастни хора.
Отговарям Ви, за да отразя, че съм Ви прочела.


Той дори не е знаещ, вчера си призна грешката, след моя корекция, че имаше и още забележими в конкретика и не знание.
Това в ръката му не е камък (разбира се образно го наричаш така), но понеже замахването (ерго знанието им е ограничено), то камънака пада в локвата отпред и петни замахналия с хули.

Напомня онова с македонеца, който не можал да прескочи локвата, "цопнал" в нея, огледал се и като видял че няма свидетели на неумението му си казал:
"Каквото лайно си беше, такова си и остана!"

...

И все пак извинявай Надежда, надявам се, че с моите "битовизми" и лексика, не принизявам смисъла на твоя коментар, който малко от тези спорещите с теб ще доловят, камо ли осъзнаят дори библейски!
цитирай
82. merlin68 - моето отчаяние, когато изпитвам ...
06.07.2011 15:49
nbrakalova написа:
моето отчаяние, когато изпитвам такова, не е свързано с ничия пропаганда. Тонът и маниерът Ви отразяват разбирания и реакции, които са извън света, който ме интересува. Това, което набързо цитирах, нямам намерение да защитавам пред когото и да било. Не сте имали очи за посланието, което ненатрапливо съм искала да предложа чрез него. Вашата поза на безпогрешно знаещ с камък в ръка дискредитира пред мен гледната точка на знанието, с което разполагате, защото съзрените мотиви при излагането му са ми чужди. Освен това постингът не е за неща ЗАД Александър Велики, който, както и да жонглирате, ще бъде личност, белязала исторически и културно Европа. Идеята на постинга не е слабости в характера и интимния живот на Александър Велики, тъй както и моят цитат не се върти около слабостите на други хора и техните разбирания. Това е друга тема и е въпрос доколко и от какви позиции може да бъде коментирана от подобострастни хора.
Отговарям Ви, за да отразя, че съм Ви прочела.


Аз госпожо също ще се намеся, за да покажа, че съм прочел това което сте копирали, въпреки, че вие не давате знак да сте прочели това което аз писах, иначе вероятно бихте удовлетворили молбата ми да упоменете кого цитирате.
От коментарите на d3bep, поне личат знания, а от това което вие копирате какво личи - незнание. Имали сте послание, явно тайно, защото не го споделяте с нас (може би си мислите, че сте някъде високо над нас, при Александър може би). Вие за мен сте точен пример за това как чуждата псевдо култура намира гостоприемност сред родните ни псевдо интелектуалци.
С уважение!
цитирай
83. germantiger - ...
06.07.2011 15:55
Мерлин, както ясно посочих незнанието на дзвер преди ден в детайли се видя, самия той също го призна след моя корекция.

Посланието не е нужно да е подкрепено с аргумент, защото може да носи да го наречем ментален "смисъл" или елемент.

За чуждата култура не си последователен, защото ти беше носител на руско и комунистическо безкултурие, доколкото се сещам, вместо да популяризираш руската култура несвързана с болшевишкия престъпен и пак руско-съветски режим. Не би трябвало точно ти да пишеш за псевдокултура, каквато беше червената примерно. Също така КУЛТУРНИЯ ОБМЕН МЕЖДУ НАРОДИТЕ Е ФАКТ И вероятно ще продължава да е факт и за в бъдеще.

ИНТЕРНЕТА Е "ПОЛЕ" ИЛИ ОКЕАН С ИДЕИ И ИНФО (както казва моя добър познат kordon) и в този смисъл идеите нямат националност, имат я авторите им. Ако ти пишеш за вредното влияние, то отново добре е да се обърнеш към руско-комунистическия и американо-глобалистичния примери.

P.S.
Това, че вероятно не схаващаш смисъла на коментара от Надежда предполагам се "крие" в това, че той носи библейски "хатрактер", непонятен за комунист като теб?!
цитирай
84. merlin68 - тигре,
06.07.2011 16:05
наглостта и глупостта нямат националност, но какво доказва, че делението на ние и вие което правиш е вярно:) Всъщност кои са умните и кои глупавите, и наглите, да не се окаже, че някои от единият лагер трябва да ходят в другия и обратно:)
Аз лично не знам къде си видял някакво "сране" по Александър Македонски, но ако си видял такова, защо не отговори там на място, а правиш един пост, който без да те обиждам си е "детска радост - куклен театър."
Като се има предвид, че си споменал в самото заглавие имената на СПАРОТОК и ДОЛСИНЕЯ, може да се направи извода, че именно те са "срали" по Александър, аз чета очщо взето всичко от тях и такова нещо не ми е направило впечатление.
След това казваш "ИМАЙТЕ УВАЖЕНИЕ "БЕ" КУХАРИ (не визирам Спароток и Долсинея въобще в случая" и на още няколко места (да не ги търся сега, ти си ги знаеш) пишеш, че нямаш нищо против Спароток. Същевременно пишеш постове анти Спароток и Долсинея - шизофренно ми звучи всичко това (без обида, замисли се сам не е ли така).
цитирай
85. merlin68 - тигре,
06.07.2011 16:18
влизаш в познатото си амплоа на заядливец, но ще ти отговоря. Както обикновено при свършването на аргументите ти и липсата на подходящо за случая инфо което да копираш, започваш да лепиш етикети, комунист и русофил са ти любимите (не се знаем от вчера). Вече ти обясних, що е то "трол" и ето ти отново тролстваш в собственият си постинг.
Отношението ми към комунизма е следното - той е красива, но неосъществима идеология, това съм го разбрал още в 7-8 клас когато учехме философия на марксизма. Отношението ми към социалистическият период е следното - той имаше много недъзи и не ми харесваше, но това което направихме 20 години след него е много по-лошо за България и за нас българите. Стоя зад тези си твърдения и който иска да ме нарича комунист, който иска да ме нарича фашист (и двете са ми се случвали) не ми пука, аз знам кой съм и какъв съм.
Що се отнася до руската имперска, съветската и днешната руска култура, във всеки един период откривам стойностни неща и до колкото са възможностите ми ги популяризирам. За мен руската култура не е чужда култура, както не са чужди скитите на траките:)
Та такива ми ти работи тролчо:)
цитирай
86. germantiger - ...
06.07.2011 16:23
merlin68 написа:
наглостта и глупостта нямат националност, но какво доказва, че делението на ние и вие което правиш е вярно:) Всъщност кои са умните и кои глупавите, и наглите, да не се окаже, че някои от единият лагер трябва да ходят в другия и обратно:)
Аз лично не знам къде си видял някакво "сране" по Александър Македонски, но ако си видял такова, защо не отговори там на място, а правиш един пост, който без да те обиждам си е "детска радост - куклен театър."
Като се има предвид, че си споменал в самото заглавие имената на СПАРОТОК и ДОЛСИНЕЯ, може да се направи извода, че именно те са "срали" по Александър, аз чета очщо взето всичко от тях и такова нещо не ми е направило впечатление.
След това казваш "ИМАЙТЕ УВАЖЕНИЕ "БЕ" КУХАРИ (не визирам Спароток и Долсинея въобще в случая" и на още няколко места (да не ги търся сега, ти си ги знаеш) пишеш, че нямаш нищо против Спароток. Същевременно пишеш постове анти Спароток и Долсинея - шизофренно ми звучи всичко това (без обида, замисли се сам не е ли така).


Явно и ти си блогтрол, защото не си чел многобройните коментари за педала Александър, потърси - лесно ще намериш такива, освен това в постинга ми съм споменал форуми и сайтове, само от вибокс7 мога конкретно да ти постна постинги наричащи Александър всякак, разбира се с цинизъм.

Защо пиша постове антиспароток съм написал, но явно отново тролстваш и не си прочел, посочил съм го и в коментари под постингите ми защо ползвам това в заглавието, извел съм го дори в няколко пункта.

Предполагам шизофренното поведение което ми вменяваш не се дължи на старческа деменция при теб (ако желаеш можем да продължим да се лъзгаме все по тази "плоскост").
цитирай
87. merlin68 - А, тигре,
06.07.2011 16:23
пропуснах, нека използвам популярността ти и понеже отвори приказка за руска култура, а и вече тролстваме, приканвам теб и посетителите ти да посетите единственият ми до момента пост в сайта. Легенди на руският рок - АлисА, той показва и една българска следа в съвременната руска култура. И пак подчертавам, руското не е чуждо, елате и вижте, послушайте музика:)
Благодаря за рекламата:)
цитирай
88. germantiger - Отново греда, мерлин...
06.07.2011 16:26
merlin68 написа:
влизаш в познатото си амплоа на заядливец, но ще ти отговоря. Както обикновено при свършването на аргументите ти и липсата на подходящо за случая инфо което да копираш, започваш да лепиш етикети, комунист и русофил са ти любимите (не се знаем от вчера). Вече ти обясних, що е то "трол" и ето ти отново тролстваш в собственият си постинг.
Отношението ми към комунизма е следното - той е красива, но неосъществима идеология, това съм го разбрал още в 7-8 клас когато учехме философия на марксизма. Отношението ми към социалистическият период е следното - той имаше много недъзи и не ми харесваше, но това което направихме 20 години след него е много по-лошо за България и за нас българите. Стоя зад тези си твърдения и който иска да ме нарича комунист, който иска да ме нарича фашист (и двете са ми се случвали) не ми пука, аз знам кой съм и какъв съм.
Що се отнася до руската имперска, съветската и днешната руска култура, във всеки един период откривам стойностни неща и до колкото са възможностите ми ги популяризирам. За мен руската култура не е чужда култура, както не са чужди скитите на траките:)
Та такива ми ти работи тролчо:)


За пореден път грешиш и то само днес няколко пъти, а именно:

Инфото ми е ясно в блога ;) не тролвай, а чети

1. НИКОЙ НЕ ОСПОРИ ПОБЕДИТЕ НАД АЛЕКСАНДЪР НАД БАКТРИ И СКИТИ
2. Никой не обори инфото ми за гръцките възпитатели, среда и мисия на Александър
3. Никой нямаше конкретиката, която имам аз в постинга ми, такава се опита да ползва потребител дзвер, но впоследствие призна, че греши в някои детайли (разбира се не във всички)

Та нещо за конкретиката, не чух от "вас"?!
Постинга ми е почти само това - маркери И КОНКРЕТНИ ДЕТАЙЛИ!
цитирай
89. germantiger - ...
06.07.2011 16:35
merlin68 написа:
пропуснах, нека използвам популярността ти и понеже отвори приказка за руска култура, а и вече тролстваме, приканвам теб и посетителите ти да посетите единственият ми до момента пост в сайта. Легенди на руският рок - АлисА, той показва и една българска следа в съвременната руска култура. И пак подчертавам, руското не е чуждо, елате и вижте, послушайте музика:)
Благодаря за рекламата:)


Разбира се, че руското е чуждо, защото ти не си руснак по произход, какъвто аз смесен с германски имам и в този смисъл германското естетсвено не може да е чуждо. Хубаво е, че руската култура ти е близка, по смисъла на думите ти - за теб не е чужда, лошо няма.

За поканата, благодаря! Нямам нищо против в блога ми да се показват смислено инфо, линк итн, разбира се с мярка.
цитирай
90. merlin68 - тигре,
06.07.2011 16:45
първо благодаря за рекламата, но влез и прочети инфото за АлисА, изслушай и песните, аз съм убеден, че ще ти харесат - мъжкарски са.
Що се отнася до Македонски, никой не оборва победите му над бактри и скити - те са факт. Не знам какво си чел за Александър, ето ти линк към електронно издание на биографията му от Квинт Курций Руф (римски историк от І век) та ако не си я чел, а ти е интересно прочети я, самият аз още не съм я чел (само за войната със скитите четох)
http://www.kroraina.com/knigi/bmark/kr/kr_7.htm#g3
Това, че Александър е имал гръцки възпитатели също е факт, но мисля, че d3bep, достатъчно аргументирано обясни на какво са го учили и как са го използвали и моето мнение е същото.
Конкретика в постинга ти има, но ако вместо да го претупаш за половин час, го бе писал с повече четене седмица, тогава щеше със сигурност да е доста по-добър, по-различен, а и ти щеше да знаеш повечко.
Що се отнася до това бил ли е Александър педераст, или не, лично мен не ме вълнува, но мисля, че във филма (снимка от който си копнал) имаше някакви гейски изцепки (но не си спомням добре, гледх филма с половин око)
цитирай
91. germantiger - ...
06.07.2011 16:52
За Александър имам над 10 книги на различни езици (вкл. и на български0, мога да ти ги посоча ако желаеш, но предпоалагам е излишно, ако пък искаш ще ти напиша заглавията, автора, страниците и в какво коя ме е впечатлила.
квинт Курций Руф, разбира се съм го чел, както и Арриан.

Алиса ще я чуя и видя, причината да не го направя веднага е липсата на линк в коментара ти, без разбира се да е трудно да посетя блога ти, и все пак...

Дзвер в част от написаното беше прав и за това оспорих детайли в него, другото не подложих на съмнение и спор.
цитирай
92. merlin68 - тигър,
06.07.2011 16:59
като факти и конкретика никой не оспорва поста ти. Въпросът на спора е елинизма, що е то, бил ли е елин Александър, положително нещо ли е елинизма и гръцката демокрация, а също така известното ти злорадство по повод победите на Александър над скити и траки. Това са нещата с които има несъгласни (включително аз), не с фактите. Особено несъгласен съм с похвалното слово за Александър копирано от госпожата (ще съм и благодарен ако посочи автора).
цитирай
93. germantiger - ...
06.07.2011 17:14
merlin68 написа:
като факти и конкретика никой не оспорва поста ти. Въпросът на спора е елинизма, що е то, бил ли е елин Александър, положително нещо ли е елинизма и гръцката демокрация, а също така известното ти злорадство по повод победите на Александър над скити и траки. Това са нещата с които има несъгласни (включително аз), не с фактите. Особено несъгласен съм с похвалното слово за Александър копирано от госпожата (ще съм и благодарен ако посочи автора).


Въпросът на спора в моя постинг не е елинизма и положителен ли е той.

Предмет на моя постинг е кого е победил Александър и какъв е по дух, възпитание и мисия.

Другото, което ти визираш или полагаш като спор е твоя болка, твоя омраза (предполагам и на други) и наложен спор по който аз ясна позиция не съм изразил, защото не е тема на постинга ми.

...

Причината да полемизирам със Спароток и Долсинея, е че преди моите постинги нейния блог започна да се превръща в сцена, подиум ипосле арена на спароток, поддръжниците му и някои от противниците също. И поради тази причина аз посочвам никовете им, преди това не съм писал нищо за траки и подобна тематика.
цитирай
94. d3bep - Отговарям Ви, за да отразя, че съм ...
06.07.2011 17:30
nbrakalova написа:

Отговарям Ви, за да отразя, че съм Ви прочела.

Така е. Изобщо не исках да съм груб, но трявбаше по някакъв начи нда кажа, че според мен (щом ше си говорим на Вие) - се включвате в дискусията на страна, която изобщо не познавате.
Ясно ми е, че не сте в състояние да я защитите, особено след като не сте чела Артистотел и пишете за него. Проблемът е че мен в някаква степен проблематиката ме интересува и много бързо ... сегрегирам лозунги от познания.

Поздрави.

За колегата, germantiger, мога сам ода кажа....
Отговорът ми ще стане половин книга, нямам време за него.
Такова нещо като елинска култура НЕ СЪЩЕСТВУВА, тя е преписана и крадена оттук и оттам и почти всеки мит на гърците можем да покажем вече откъде са крали, макар че не всичко древно се пази, те са толкоз очевидни, че еша си нямат. Нямат един собствен бог, а вички митове са си приписали от Египтяни, Хети и траки.

Най тъпото е че те сами си го признават, а НИЕ НЕ ИМ ГО ПРИЗНАВАМЕ. Причината естествено е политическа.Елините като "култура" са частично създадени по времето на Рим, римската пропаганда, която свързва елините с ученост, ивтори път в началото на 20-и век, от националисти гърци.

ЕЛинска митолкогия няма.
Ключовите елински произведения са преписани.
ЕЛинска култура няма. СПарта и Атина, Ейон, Халикарнас, СИракуза и Гиза имат коренно различни култури
Елините са едни ГЕМИДЖИИ, търгаш и иробовладелци, които просот НАГАЖДАТ КУЛТУРАТА СИ КЪМ НАРОДА, към когото са се присламчили, т.е. колонизирали.

Остава само един малък напън.
ТОва е гръцкият език.
Изключителн остранно обаче е следното нещо:
ГЪРЦИТЕ СА ПРИШЪЛЦИ. Носят ясн исемитски богове и се приема, че идват от изток.
ЕЗИКЪТ ИМ ПРЕДИ 6-7 ВЕК, т.е. ПРЕДИ ИДВАНЕТО ИМ ТУК никъде не е документиран. Никъде.
А тук го говрят и пишат и траките.
Получава се странния феномен, че едва ли не заедно го проговарят тоя език.
И, макар че се приема, че гърците не са от ба;каните, факт, тук им се появява езика.
Вероятността НАЙ МАЛКОТО ДА СА ВЗАИМСТВАЛИ МЕСТЕН ЕЗИК, е повече от вероятна.
Според собствените им митове азбуката им е от тракиеца Орфей, брат му Лин, или финикиеца Кадъм(който бил посветен в тракийските мистерии на Самотраки преди да я измисли гръцката азбука).
Тяхна собствена версия. Едно общо нещо между всичк иверсии. Всяка прилика с действителни лица и събития....

И другият странен феномен: гръцкият е единственият фонетичен език със 100 правописа. Написаното с правописни грешки пак се приема за вярно и е официален правопис....
Следва въпросът, тогава това един език ли е????
Спорно.... Но зорлям задържат тракийските "гръцки" надписи - като например александровския, да е с 50-60 години "по - млад" от гръцките надписи....
Как му ги сметнаха годините, ко ги питаш, не могат ти кажат.... Ше е нещо загадъчно от типа "имаме си начини" , ама... това е....

За гръцката наука дайте да не я говорим, нея вече безусловно съм разгромил като крадена. Но няма да го публикувам в коментари.


Така че... Не ми се прехласвайте по "фръцката култура"....
Единственото , коеот е създала, е варвари като Александър. Вдигнал седем града, пък разрушил и ограбил 500, и потопил света в граждански войни за 50 години напред, голям герой.....
цитирай
95. germantiger - ...
06.07.2011 17:40
Знаех си аз, че:

елинските трагедии въобще са фалшификации и менте-литература
елинската социологическа мисъл въобще не съществува
елинската философия всъщност е нечий PR
елинската скулптура е дялкане

;)

P.S.
Александър и "корпуса" му инженери градят десетки градове, но айде няма да те гоня по тази "линия", че пак ще тръгнеш на зиг-заг. Бъди по-смел, направо заяви гРЪци няма, а флотоводството им наричаш гемиджилък, ех да го имаше този флот Симеон можеше и Константинопол да си прибере :)
цитирай
96. анонимен - Фалшифицирането на човешката история
06.07.2011 18:43
Голяма част от събитията, които обсъждате, съществуват само в хроники, създадени през 15-16 век в Италия.

1998: Die "Große Aktion". Europas erfundene Geschichte (Grabert, Tübingen)
1999: Erfundene Geschichte. Unsere Zeitrechnung ist falsch (Herbig, Munich)
2001: Fälschungen der Geschichte. Von Persephone bis Newtons Zeitrechnung (Herbig, Munich)
2003: horra. Die ersten Europäer (Grabert, Tübingen)
2003: Das Geheimnis des Elsaß. Was geschah damals am Odilienberg? (with Gert Meier and Hermann Zschweigert; Tübingen)
2003: ZeitFälschung. Es begann mit der Renaissance (Herbig, Munich)
2006: KalenderSprung. Falsche Geschichtsschreibung bestimmt die Zukunft (Tübingen)
http://en.wikipedia.org/wiki/Uwe_Topper
http://www.newchronology.eu/
цитирай
97. анонимен - дзвер коло си жалък човече. имаш се ...
06.07.2011 18:59
дзвер коло си жалък човече.
имаш се за специалист пък си толкова зле мой човек.
гръцкия език го нямало преди 7-6век. ами линеар Б какво е?
той разчетен именно през старогъцки език.

траките вече го говорили гръцкия. кога бе джанъм? къде имаш свиделство че гръцкия всъщност бил тракийски. ами нали тракийсите надписи с гръцки букви не могат да се разчетат. отделно ако си чел Ксенофонт а ти явно не си, щеше да знаеш че Ксенофонт говори чрез преводач със Севт. ит.нат.т.нат. баси аматьрската работа и се имаш за ерудит. четох един твой коментар, че си се занимавал с наука. каква? инжинер?

правиписът би еди къв си - еми че като нямат обща държава кой искаш да им унифицира правописа. по същата линия и монетосеченето и мерните им теглилки са различни. атина се опитва да ги унифицара но процесът е спрян от пелопонеската война. питай баща си, нали уж е няякав нумизмат.

азбуката бил я дал орфей. къде го тоя орфей бе? или ще кажеш че под орфей може да се разбират траките. ми те тея трракийски селяндури какво са написали? имат ли нещо освен два изчукани камъка?

разгромил бил гръцката наука. кой си ти бе пич? теорията на демокрит за атома от египет ли е? ами на архимед? ами астрономическия уред от антикитира и той? най са ми смешни такива като тебе.
цитирай
98. germantiger - Цитирам госткоментарите, защото системата на блобг ги трие след време...
06.07.2011 19:56
анонимен написа:
Голяма част от събитията, които обсъждате, съществуват само в хроники, създадени през 15-16 век в Италия.

1998: Die "Große Aktion". Europas erfundene Geschichte (Grabert, Tübingen)
1999: Erfundene Geschichte. Unsere Zeitrechnung ist falsch (Herbig, Munich)
2001: Fälschungen der Geschichte. Von Persephone bis Newtons Zeitrechnung (Herbig, Munich)
2003: horra. Die ersten Europäer (Grabert, Tübingen)
2003: Das Geheimnis des Elsaß. Was geschah damals am Odilienberg? (with Gert Meier and Hermann Zschweigert; Tübingen)
2003: ZeitFälschung. Es begann mit der Renaissance (Herbig, Munich)
2006: KalenderSprung. Falsche Geschichtsschreibung bestimmt die Zukunft (Tübingen)
http://en.wikipedia.org/wiki/Uwe_Topper
http://www.newchronology.eu/

цитирай
99. germantiger - Цитирам госткоментарите, защото системата на блобг ги трие след време
06.07.2011 19:57
анонимен написа:
дзвер коло си жалък човече.
имаш се за специалист пък си толкова зле мой човек.
гръцкия език го нямало преди 7-6век. ами линеар Б какво е?
той разчетен именно през старогъцки език.

траките вече го говорили гръцкия. кога бе джанъм? къде имаш свиделство че гръцкия всъщност бил тракийски. ами нали тракийсите надписи с гръцки букви не могат да се разчетат. отделно ако си чел Ксенофонт а ти явно не си, щеше да знаеш че Ксенофонт говори чрез преводач със Севт. ит.нат.т.нат. баси аматьрската работа и се имаш за ерудит. четох един твой коментар, че си се занимавал с наука. каква? инжинер?

правиписът би еди къв си - еми че като нямат обща държава кой искаш да им унифицира правописа. по същата линия и монетосеченето и мерните им теглилки са различни. атина се опитва да ги унифицара но процесът е спрян от пелопонеската война. питай баща си, нали уж е няякав нумизмат.

азбуката бил я дал орфей. къде го тоя орфей бе? или ще кажеш че под орфей може да се разбират траките. ми те тея трракийски селяндури какво са написали? имат ли нещо освен два изчукани камъка?

разгромил бил гръцката наука. кой си ти бе пич? теорията на демокрит за атома от египет ли е? ами на архимед? ами астрономическия уред от антикитира и той? най са ми смешни такива като тебе.

цитирай
100. merlin68 - 98. анонимен - дзвер коло си жалък човече. имаш се ...
06.07.2011 20:29
"гръцкия език го нямало преди 7-6век. ами линеар Б какво е?
той разчетен именно през старогъцки език."

Линеар А и линеар Б не са гръцка писменост. Линеар А е минойска писменост, а линеар Б е приспособеният вариант на който минойски писари са пишели на старогръцки език, това след нашествието на ахейците. Линеар Б е разшифрован на база гръцки именно заради това му използване, но самата азбука е съставена за твърде различен от гръцкият език.
Затова и тази писменост не е гръцка, просто е присвоена, както и много други неща от гърците. С това не искам да кажа нищо лошо за тях, да не унищожаваш чуждото, а да го присвояваш си изисква известна мъдрост.
цитирай
101. d3bep - разгромил бил гръцката наука. ...
06.07.2011 21:28
анонимен написа:

разгромил бил гръцката наука. кой си ти бе пич? теорията на демокрит за атома от египет ли е? ами на архимед? ами астрономическия уред от антикитира и той? най са ми смешни такива като тебе.

Маймуняк, и то анонимен.
Аз такива каот тебе дето ми фамилиарничат за баща ми и дядя ми, пък са анинимни, честно казано изобщо не ги отразявам.

Фактът че изобщо спореиш че тевориите на Архимед са от египет означава, че си тотално неграмотен по архимед.
Същото и за Демокрит майна, пак си пълен илитерат. Преди да стане ГОЛЕМ УЧЬОН Демокритас е бил минимум 5 години ученик в Египет, където изрично споменава египетски математици в своите произведения... ма ти тва де да си го чел, ти не си чел нито Демокрит, нито Архимед. Чел си Интернет...

Устройството.. я кажи за него батка че ся стана супер интересно.
Ма то ся последно:
- астрономически уред ли е;
- корабоплавателен ли;
- часовник ли;
- компютър ли;
- или неелектронен калкулатор.

А защо да не е и летяща чиния, вкаменена?
Ми може и летяща чиния да е...

Имам само два въпроса за него:
- как е датирана годината му? Верният отговор по принцип е Бухаха!
- кое дава основание да го наречем Гръцки??? Да има некъде другаде некой друг такъв велик пример на гръцко устройство? Що е гръцки? Щото островът се казва антикитера? Ми те тогава и камъните на Дикилиташ може турците да са ги побили батка....
Коя е таз велика елинска цивилизация на остров Антикитера, да ни споменеш на нас неуките?


Между другото островът се казва АНТИКИТЕРА, запомни му правилният правопис да не го бъркаш пак.
Има се предвид, че е СРЕЩУ КИТЕРОН.
Като елин треаше да го знаеш.


Казах ,занимавам се с наука батка, не с фантастика... Ти си падаш по некви агресивни филн ис извънземни, бъди здрав.

Демокрит и архимед, бухаха.
Между другото, правиш лошо впечатление като се появяваш и редиш анонимно в чужд блог. Седи за сметка на филтриращия.
цитирай
102. germantiger - ...
06.07.2011 22:18
Спорите си вие за това което знаете, но като прочетох че Демокрит е учил в Египет (ерго тракийско му е знанието на Демокрит), вероятно и заслугите му лични и те се определят от тракийския Египет, се сетих за българските архитекти, примерно варненските след Особождението от турско, та те масово са завършили в Германия, Австро-Унгария или Франция, значи не са български впечатляващите им сгради. Сещам се и за Джон Атанасов, който въобще е роден и израсъл в Америка, значи приноса му в процеса създаване на компютър не е негов български а американски, щото той е продукт на цялата система там въобще?!

Извинявам се, за некоректните примери, но мога да дам и много коректни, за които знам доста. Примерно българските правници, завършили юридическото си образование най-вече в Германия, български военни от Русия царска и.т.н.
цитирай
103. merlin68 - до анонимният относно гръцките букви
06.07.2011 22:50
"Човек може да види глуповата лигавина, разливаща се по колективното лице на специалистите, ако им се каже, че древните гърци може да са заели своите букви от българите. Все пак, тъждествата българи = траки = македонци = пеласги (виж Помпей Трог [Книга VII.I.2 – “Garnier” (1936 г.) – резюмето на Юстин], т. 1, стр. 155) би следвало да активира някои лениви мозъчни клетки. Дионису от Милет (Dionisu Miletus), на който се позовава Диодор Сикул (Diod. Sic., 3.67.12), казва, че пеласгите са били първите, които са употребявали буквите на Кадм (от когото гърците са ги заели). (Виж G. Sotiroff, KOINH и IDIAI, “The Classical World”, Филаделфия, декември, 1968 г., стр. 131 - 132.)"

ELEMENTA NOVA PRO HISTORIA MACEDONO-BULGARICA,

G. Sotiroff
цитирай
104. d3bep - ----Не знам дали сравнението ти ...
06.07.2011 23:25
germantiger написа:
----

Не знам дали сравнението ти на предосвобожденска българия с елада през класическия елинизъм е коректно. СПоред мен не е, учили са нашите в чужбина защото там са можели да учат.
А великите елини до един са учели в египет без някой да ги е зорил да одят там, после са се връщали и какво? Обявявали са египтяните за варвари.
Хаха!

И виж какви други неща са обявили, нали по изворите си падаш?

Херодот, говори за науката в Египет:
„С това учение си служат някои елини, едни от по-рано, други от по-късно, и то така, сякаш е тяхно собствено; аз, въпреки че знам имената им, няма да ги напиша .”[Херодот, Книга втора:123]

Обаче не е само това за съжаление.
А например има заведени ДЕЛА срещу някои от великите елини, че са обявили египетско знание за свое.
Отгоре на това има писмени самопризнания на елини, че са възприели божествата от фригите и египет, религията от египет, ама не им я били дал ицялата и какво ли още не.
Към това следва да се добави и фактът, че от литературните им произведения 2/3 са преписани , преоформени и представевни за свои. В моя блог пуснах преди време една статия "Troy-is it real". Тя е само черешката на тортата. Не сам оИлиада е прецапана от по - стари произведения, но просот тя най много ще хване окото, за това нея съм писал, останалите произведения трябва и да ги разказвам.
Същото се "говори" за некои "елински" архитекти и склуптори. Шат, и от нищото циклопски градежи.

И най - лошото, за всичко това мога да те затрупам с цитати точно на любимите ти елини.
И какво се случва?
Те самите, с 3/4 уста признават, че не са свястна култура, а само примъкват и отмъкват оттук оттам.
Само че ТИ и някои съвременни ТЪЛКУВАТЕЛИ НЕ ИМ ГО ПРИЗНАВАТЕ. ВИЕ ТВЪРДИТЕ ЧЕ ТЕ СА УНИКАЛНИ, СЪЗДАТЕЛ ИНА СВЕТОВНАТА КУЛТУРА, ДАЖЕ НЕ ГО ТВЪРДЯТ ТЕ САМИТЕ ЗА СЕБЕ СИ.

Само се замисли, те че са гемиджии така е. Имали голям трюм, събирал много роби, а на палубата много войска.
Добре, ама имат ли некое географско откритие гемиджиите ти? Нещо наистина свястно?

НЕ НЯМАТ НИКАКВО. И докато египтяни и финикийци приемат изследователски походи, гърците, мега гемиджиите на средиземноморието, дедовците на всичко де расте покрай морето, немат?
И що?
Ами ще ти кажа. Щото те съоръжават кораб само от битак д опазар ил ида нападне някое изолирано тракийско село, да грабне роби и после да надуй платната, за да не ядат и бой...
Това им е на тях, толкова им е и гемиджийството всъщност, пък в учени ако искате ше ги произведем.

И при това положение м иизмъква/те тука... Некъв касов апарат и викате бил гръцки.
Чакай ве чоджум. Един прост въпрос.
Гърците кога им е трябвал уред за звездите и планетите?
Да беше намерен в Египет или шумер, да кажа да. Имат храмове, ориентирани са по звезди и планети, прозорците им правят слънчеви илюминации, на ковчезите рисуват съзвездия към момента на смъртта. Да ,те СА АСТРОНОМИ И ПРАКТИЧЕСКИ ПРИЛАГАТ АСТРОНОМИЯ И ИМ ТРЯБВА УРЕД.

Ма при гърците. Бухаха.
Кажете ми първо тоя уред как функционира и греците за какво са го използвали???
Въпрос с повишена трудност. Уникален и без приложение в тяхната култура, май? Че и на пустинен остров! Некой гръцки Робинзон го е направил!
Хахаха!

Даже нотариален акт за тоя уред да изкарат гърците, макар че е почт исигурно че не е техен, най много да са го купили от некой битак или откраднали отнякъде и да са пребили некоя бедна душица за него, щото са счели че уредът е скъп.
ТОлкоз за народа с национален герой Одисей.

Сега за Александър.
Елинофил? Хм.
Защо тогава се е скарал с елините зарад иперсите и обичаите им? Да не е бил персофил?
Обаче защ осе е прозъгласил, че повтаря похода на тракийския дионис? Да не е тракофил?
А защо е ходил да пита оракула на Амон дали е бог, провъзгласил се е за фараон и е разнесъл по цялото средиземноморие Озирис и Апис, които кръстил Серапис? Да не е Египтофил???

Отговорът е много прост.
Той сам за себе си ако знаеше какъв фил е... ДОбре щеше да е.
Той е просто човек с болна мания за величие, възпитана у него.
Подхранвана именно ОТ НЯКОИ ЕЛИНИ.

Поздрави!
цитирай
105. germantiger - ...
06.07.2011 23:57
Написал съм - архитектите след Осовобождението, те големите учат в Германия и Австрия дори между двете световни войни, много от лекарите ни също, най-големите български юристи задължително са учили навън, там са и част от "разработките" им. Значи не си ме разбрал правилно, в смисъл не си ме прочел внимателно, което не е проблем, това не е толкова важно в детайл.

Иначе ето нещо от Глишев и проблема не е от кого е, каква е същността на инфото, не автора:

"Разбира се, аристокрацията на Второто българско царство също се византинизира. Одеждите, титлите и жестовете на дарителство са същите като у ромеите. Браковете са често с византийски благороднички, които, разбира се, пристигат с маниерите и антуража си. Най-успешната царска династия на Второто българско царство - Асеневата, се превръща в знатна византийска фамилия, макар първите Асеневци да са заклети врагове на империята. Накрая нашите владетели ще си присвоят и титлата "цар и самодържец на всички българи и гърци". Българите ще се превърнат в по-ромеи от ромеите, а тяхната столица ще стане "нов Цариград" (доста преди на север от нас да се сетят за "третия Рим").

Самият св. Константин-Кирил е познавал античните автори. Цар Симеон също ги е познавал. Михаил Псел преподава Платон. Ана Комнина пък цитира често Аристофан и Софокъл. Гръцките автори са почти християнски, те могат да бъдат приети, щом са преминали през християнска Византия и тя не ги е отрекла. Затова и нашият цар Симеон е наречен в Похвалата си "нов Птолемей" и е пишел писмата си на гръцки, затова и Йоан Александър е сравняван с Константин Велики и Александър Велики. Затова се появяват български преводи на хрониките на Константин Манасий и Георги Амартол, както и "Александрия" и "Троянска притча". Затова и "Повест за Персика" носи следи от влиянието на житието на св. Йоан Дамаскин. Затова Теодосий Търновски и Евтимий изучават добре гръцки. Естествената среда на нашите средновековни автори е гръцката."

Ако трябвеа да изведа акцент, то той е, че най-блестящия ни цар на бойното поле Симоен Велики всъщност е пишел и превеждал от гръцки! Сещам се за Гошо Тарабата и лафа му за Карл V че и неправилно цитиран...
цитирай
106. d3bep - Говорехме за друго. "Гръц...
07.07.2011 00:17
Говорехме за друго. "Гръцкият" е отделен проблем, никъде не отричам ,че траките, а и ПБЦ ползват така нареченият ГРЪЦКИ в града с тракийското име бизантион и околностите на тракийски Херсонес, които кой знае защо, не са същинска Гърция.А че са преподавали елински автори, ами това са можели. Некой, без да иска, изгорил александрия, тея, дето чели йероглифи, били избити за 1500 години напред понеже не обичали много евреите... Респективно останали само на гърците окрадените произведения... Учили ги хората. Ами какво да учат?

Но това е отделен проблем.
Той е до интерпретация, а разглеждахме проблема за гръцката култура, който е основан на ФАКТИ.
И те са че светят с отразена светлина, която са представили лек оза своя, обаче ние ги бием в тоя аспект.
цитирай
107. germantiger - А СЕГА ВЕЧЕ ПО СЪЩЕСТВО
07.07.2011 00:20
Скулптурите на:
Мирон
Фидий
Поликлет
Томотей
Скопас
Праксител
Лизип
Дайнес елинския колонист тук
Екзекий във вазовата живопис

Епоса на:
Омир
Хезиод

Драмите на:
Есхил
Софокъл
Еврипид

Сицилийската драма на:
Епихарм
Софрон

комедията на
Аристофан

...създателя на идилията Теокрит
въобще това Новоатическа комедия и Александрийска поезия с техните творци, също мога да посоча именен показател...

Иначе това
Силох
Симонид
Пиндар
Сократ
Платон
Изократ
Демостен
Аристотел
Диоген

Чудя се обаче да почна ли по именен показалец
НЕ СЕ МАЙТАПЯ НАД 100 ИМЕНА СА...
То само на Сафо знам почти 10 нейни ученички сътворили стихове, не само преспали с нея или около нея!

...

ТОВА ВСИЧКО Е ШИБАН ГРЪК или тези всички са траки?!
Та къде и кой е тракийския отговр на всичко това което се нарича:

- философска мисъл
- социологическа мисъл
- военно-теоретична ако щете
- литература, скулптура

Ако желаете, аз ще постна примерно 100 елински творци и философи, а някой който знае да обясни кои от тях са траки, кои са повлияни от траките и въобще защо тези творци не струват и елинското е боклук... след това аз ще постна още 100.

НЕ СЕ ЗАЯЖДАМ, А КАКЗВАМ ЧЕ ЧОВЕК ТРЯБВА ДА УВАЖАВА ЧОВЕШКИЯ ГЕНИЙ И НА ДРУГИ НАРОДИ, дори това да са омразни гърци (макар елини и гърци да не са едно и също). И не аз трябва да се оправдавам или извинявам за коментара си, а кощунството което забелязвам - въобще да се отрича елинската цивилизация, вместо да се разкрива какво в нея вероятно не е нейно, а повлияно от тракийци или дори тракийско в началото си.
цитирай
108. nbrakalova - НЕ СЕ ЗАЯЖДАМ, А КАЗВАМ, ЧЕ
07.07.2011 09:21
ЧОВЕК ТРЯБВА ДА УВАЖАВА ЧОВЕШКИЯ ГЕНИЙ И НА ДРУГИ НАРОДИ, ...
кощунството което забелязвам - въобще да се отрича елинската цивилизация, вместо да се разкрива какво в нея вероятно не е нейно, а повлияно от тракийци или дори тракийско в началото си.

Това е основният смисъл не само в този ти постинг, german_tirger.
А един от основните мотиви за онова, което споделяш в тях, е протестът на чувството ти за справедливост.

Да, репликата ми не е свързана с историческа и интелектуална фактология, с вярното й или невярно представяне или коментиране, но смея да кажа, че е свързана с неща, които ще надживеят историята с всичките й факти и истина.

Пристрастията са част от богатството на човешката емоционалност, но не за сметка на справедливостта, а напротив - в името на нея!
цитирай
109. анонимен - merilin е вдин коментар обвиняваш ...
07.07.2011 10:04
merilin е вдин коментар обвиняваш рицар че не те бил чел а пък критикувал.
ти правиш същото. някъде да съм казал, че линеар Б е гръцка писменост.
казах че езикът е гръцки защото дзвер твърди че нямало гръцки език преди 7-6век а ние го имаме в линаера.
така че чети внимателно
цитирай
110. анонимен - дзвер основната критка към тебе ...
07.07.2011 10:14
дзвер основната критка към тебе беше за гръцкия език на линаер Б и факта че цевт говори чрез предодач с гърците.
не ти е за първи път да грешиш - така че си признай че теорията ти че гръцкия всъщност бил тракийски не струва. има и други примери освен ксенофонт. колкото искаш.

уредът от антикитера е от 80г. преди или след не си спомням има и надпис на него от който се установява датата.

германа правилоно ти отговори, ти моо си учил и в полинезия, ама откритията които си направил след като си се върнал са си твои.
дай ми някъде египетски докумнети, където са записани постиженията на архимед и демокрит. тогава ще ти кажа че греша и толкова.
цитирай
111. d3bep - Не ми се губи време, квото имам да ...
07.07.2011 11:03
Не ми се губи време, квото имам да казвам
е го кажа, акто му дойде времето и на друго място.
Да, логореята на гърците е огромна.
Но на практика са 5-6 школи и 10000000 с претенции за учени.
И като поразгледаме историята на тея школи... СМетката излиза.

"гения на други народи".
Аз пак те питам, имат ли географско откритие гемиджиите ти или некое инженерно откритие големите архитекти. Имат стълпотворение от маймуни, които им дошло на акъла че като препишат нечие чуждо произведение ше станат известни.
За голяма цифра от тях, вкл. Демокрит дори и Аристотел е очевидно. че принципите, които излагат в произведенията си НЕ ВИНАГИ ГИ РАЗБИРАТ. Разбира се това е очевидно за който е чел произведенията им само, но някак си седи странно даже това ,че те казват нещо като некакъв постулат, да кажем прочутите ти атоми, и после ПОЧВАТ ДА ГАДАЯТ ЗАЩО ТОВА Е ТАКА.
Което си е не улика, ами направо ново доказателство, освен изтъкнатите от мен по горе че ползват чуждо знание, дето даже не разбират. Акок ползваха свое, първо щяха да изградят концепция за същността на нещата и после да я опишат, а те почти винаги правят обратното. ТОва е все едно да ти опиша интегралната схема на управляващият блок на хладилник, после да почна да гадая за какво служи и ти да ме обявиш за откривател на хладилника заради това.

И великите им принципи в произведенията са комбинирани разбира се с продажба на хора в робство, налагане на робството по целия свят, и продажба на самите себе си и държавите си срещу кинти.
Както казах вече, преклон пред гения на народа с национален герой Одисей и основно откритие: кражбата.

Опитай по хубаво да ме убедиш в холокоста, там имаш по - добри шансове за успех. ГЪрците изобщо не ги познавам от една книжка с александър македонски. От четиригодишен ги чета и зна ммного добре кое какво е.
цитирай
112. merlin68 - тигре,
07.07.2011 11:17
малко за глишевото повизантийчване на българските царе и относно това присвояват ли си те титлата "цар и самодържец на всички българи и гърци", или си я слагат по право.
"Плиний Стари, нарича траките един от най-могъщите народи в Европа.
През III век те прогонили римляните от Дакия
В зората на IV век техният водач Константин предприел поход към Рим, сразил Максений на моста на р. Мулвия, разформировал преторианските кохорти и премествайки столицата на империята при Босфора, свалил Рим до положението на провинциален град."
Кой е Константин Велики?
"Според Цезар Бароний Константин Велики твърдял, че е потомък на Веспасиан. Ние знаем, че Веспасиан е основател на рода Флавий (gens Flavia) латинската дума “flavius” означава “рус”, докато “руси”, като съществително, означава “руснаци”, Юлиан казва, че семейството му е дошло от Мизия край Дунава, Светоний записва името на бащата на Веспасиан - TITUS FLAVIUS PETRO, което според Г. Сотиров може спокойно да се преведе като СЛАВИ ПЕТРОВ. Може да се каже, че Веспасиан поставя началото на династията на Славовците или Славяните.
Дядото на Константин – Евтропий, е бил трак от Дардания (Трибелий Полио, “Divus Claudius”, XIII. 1-2 (в SHA))
Самият Константин е роден и отраснал в Ниш, тракийски (дардански) град (Anonymus Valesianus, Pars Prior, 2. (Отпечатано след Амиан Марцелин [Ammianus Marcellinus] в изданието на Loeb, т. 3.)
Юлиан Отстъпник, племенник на Константин, няколко пъти се изказва, че семейството му е тракийско, от Мизия
За него (Константин) се казва, че е основал “в страната на скитите” четири града, а именно Перстлаба (Persthlaba; също Перстлава – Бел. прев.), Плискуба (Pliscuba; също Плиск, Плискоба – Бел. прев.), Констанция (Constantia) и Дристра (Георгий Кодин (Georgius Codinus), “De rebus Constantinopolitanis” )
На практика той възстановява династията на Славите основана от Веспасиан и се нарича Флавий Валерий Аврелий Константин.

Източник: ЕЗИКЪТ НА КОНСТАНТИН ВЕЛИКИ

Г. Сотиров
следва........
цитирай
113. merlin68 - ....продължение
07.07.2011 11:34
Достоен за внимание е фактът, че от тринадесетте императори, които са управлявали между Константин и Юстиниан само трима не са били траки. G. Sotiroff, “The Assassination of Justinian’s Personality”, Regina, 1974, стр. 60.)
Този извод той прави на база Йоан Малала (Ioannes Malalas), “Cronographia”, XVIII.1. (Превод на английски от Spinka и Downey, Чикаго, 1940.) Също Прокопий (Procopius), “Anecdota”, XIV.2-3 (Loeb).

И така глишев, имали ли са правото българските царе на титлата "цар и самодържец на всички българи и гърци" или са само присвоители?
И какво като нашите царе са знаели гръцки и са можели да четат и пишат на него, това само ги прави по-знаещи от гърците. И какво като "Йоан Александър е сравняван с Константин Велики и Александър Велики", това не е гърчеене, а напротив, сравнявали са се с великите си предци.
Малка захапка и към тигър ще направя в стила на глишев:)
Ген. Михаил Скобелев отлично владее немски език, чете много немска литература и се учи от германците, това погерманчва ли го в стил глишев? - Не, напротив, ето какво казва прочутият генерал (превода е мой така, че може и да не е съвсем точен): "Да аз съм готов да се уча от немците (въпреки, че не ги харесвам), готов съм да уча полезното от цяла западна Европа, защото този полезен опит ще помогне на страната ми. Но това не означава, че аз съм готов да им служа, да се превърна в поклонник на тяхната култура, наука и начин на живот."
цитирай
114. germantiger - ...
07.07.2011 14:16
merlin68 написа:
Достоен за внимание е фактът, че от тринадесетте императори, които са управлявали между Константин и Юстиниан само трима не са били траки. G. Sotiroff, “The Assassination of Justinian’s Personality”, Regina, 1974, стр. 60.)
Този извод той прави на база Йоан Малала (Ioannes Malalas), “Cronographia”, XVIII.1. (Превод на английски от Spinka и Downey, Чикаго, 1940.) Също Прокопий (Procopius), “Anecdota”, XIV.2-3 (Loeb).

И така глишев, имали ли са правото българските царе на титлата "цар и самодържец на всички българи и гърци" или са само присвоители?
И какво като нашите царе са знаели гръцки и са можели да четат и пишат на него, това само ги прави по-знаещи от гърците. И какво като "Йоан Александър е сравняван с Константин Велики и Александър Велики", това не е гърчеене, а напротив, сравнявали са се с великите си предци.
Малка захапка и към тигър ще направя в стила на глишев:)
Ген. Михаил Скобелев отлично владее немски език, чете много немска литература и се учи от германците, това погерманчва ли го в стил глишев? - Не, напротив, ето какво казва прочутият генерал (превода е мой така, че може и да не е съвсем точен): "Да аз съм готов да се уча от немците (въпреки, че не ги харесвам), готов съм да уча полезното от цяла западна Европа, защото този полезен опит ще помогне на страната ми. Но това не означава, че аз съм готов да им служа, да се превърна в поклонник на тяхната култура, наука и начин на живот."


В този ред на мисли руснаците нагло си наложиха и културата, но и безкултурието на половин Европа за има-няма половин век, иначе Скобелев е прав, само дето неговите думи най-подхождат за руската имперска политика на налагане, просто човека трябваше да се роди примерно балт (че и като балтиец трудно щеше да научи нещо от московците, по-скоро те от него) за да го каже ;)

Впрочем мерлин думата Россия е от скандинавското рос, та дори името на Русия не е славянско, но това е детайл ;)
цитирай
115. germantiger - Цитирам госткоментарите, сащото системата на блогбг след време ги трие.
07.07.2011 14:20
анонимен написа:
merilin е вдин коментар обвиняваш рицар че не те бил чел а пък критикувал.
ти правиш същото. някъде да съм казал, че линеар Б е гръцка писменост.
казах че езикът е гръцки защото дзвер твърди че нямало гръцки език преди 7-6век а ние го имаме в линаера.
така че чети внимателно

цитирай
116. germantiger - Цитирам госткоментарите, сащото системата на блогбг след време ги трие.
07.07.2011 14:20
анонимен написа:
дзвер основната критка към тебе беше за гръцкия език на линаер Б и факта че цевт говори чрез предодач с гърците.
не ти е за първи път да грешиш - така че си признай че теорията ти че гръцкия всъщност бил тракийски не струва. има и други примери освен ксенофонт. колкото искаш.

уредът от антикитера е от 80г. преди или след не си спомням има и надпис на него от който се установява датата.

германа правилоно ти отговори, ти моо си учил и в полинезия, ама откритията които си направил след като си се върнал са си твои.
дай ми някъде египетски докумнети, където са записани постиженията на архимед и демокрит. тогава ще ти кажа че греша и толкова.

цитирай
117. germantiger - ...
07.07.2011 14:24
Няма лошо да се показва кое гръцко е заимствано, повлияно или дори "крадено" от траките, не се съмнявам че е имало такова, както обаче без съмнение и траките са учили от гърците.

Процеса никога не е едностранен, нещо повече - ако в миналото (според "вас" и според част от аргументите) е в посока от траки (пеласги) към елини, то векове след това "модела" е "обърнат".

Вероятно обаче за първия вариант в световен мащаб не се знае, траките остават в сянка, защото не е угоден на гърците, а те-гърците наистина желаят да са блясъка в Античната мисъл и то по възможност единствени!
цитирай
118. d3bep - Бе аз ти говоря за Египет. Не зна мкви ...
07.07.2011 14:38
Бе аз ти говоря за Египет. Не зна мкви траки са ти все на устата.


Отделно, че примерно Платон например откровен осе е възхищавал от египет, а последователите м уса обявили знаничта му за "чисто елински", не лично той.
Гърците са крадци.

Защо.
Защото, факти:

1. Преписали Египет след като се появила демотиката.
2. Обявили преписаното за свое.
3. Помогнали да се унищожи Египет.
4. Обявили египтяните, които ги направили хора, ЗА ВАРВАРИ.

Факт.
Какво да се възхищавам на тея мизерници?
Кражбата е очевидна и дори думата кражба е мека, то е всестранно разбойничество. Некак си не успявам да вместя целенасочената им политика по горните 4 точки в понятия като "взаимствано" и "повлияно",ами даже думи акто кражба и разбойничество ми се струват беднички за да ги опишат.
Да не говорим че такива тъпотии, каот "критска гръцка култура" изобщо не съществуват и са рожби на съвременна малоумна интерпретация на коне с капаци.

Кво да се възхищавам на гърчулята само не разбрах? Да краде всеки може. Даже без да разбира много добре, както ясно си личи от "философските им" произведения. Не харесваш пустинните номади от изтока, а искаш да се възхитим на корабните номади от юга, които изобщо не са с нещо по - различни.

Както казах, малкия ръфнат ку*ец изобщо не е единственият автор на древността, който трябва да четем и Александър е по - скоро последният човек в древността, от който да започваме да я изучаваме. С една книга и един герой пролет не се прави. Ще ме разбереш, когато се откъснеш от Александър и действително почнеш да четеш идруги автори и най - вече, други култури от древността.
Преди години и аз събирах книжки за александър, днес са ми безполезни. Освен за цитат за някои факти. АЛександър е радост за егото и точно като това е замислен
цитирай
119. merlin68 - анонимен - merilin е вдин коментар ...
07.07.2011 14:42
анонимен - merilin е вдин коментар обвиняваш ...
10:04
merilin е вдин коментар обвиняваш рицар че не те бил чел а пък критикувал.
ти правиш същото. някъде да съм казал, че линеар Б е гръцка писменост.
казах че езикът е гръцки защото дзвер твърди че нямало гръцки език преди 7-6век а ние го имаме в линаера.
така че чети внимателно

Да, може би не съм те разбрал правилно, аз също не споделям, че старогръцкият има нещо общо с тракийският, но е факт, че гърците са си присвоили линеарната азбука:)
цитирай
120. merlin68 - тигър,
07.07.2011 15:11
"В този ред на мисли руснаците нагло си наложиха и културата, но и безкултурието на половин Европа за има-няма половин век, иначе Скобелев е прав, само дето неговите думи най-подхождат за руската имперска политика на налагане, просто човека трябваше да се роди примерно балт (че и като балтиец трудно щеше да научи нещо от московците, по-скоро те от него) за да го каже ;)

Впрочем мерлин думата Россия е от скандинавското рос, та дори името на Русия не е славянско, но това е детайл ;)"

Руснаците не налагат културата си над половин Европа и именно това е една от големите разлики между славянската и западната култури. СССР налага политически модел, но не и културен. В България, а предполагам (понеже не съм имал преки наблюдения) и в останалите бивши соц. страни местната култура си се развиваше добре, за България съвсем определено може да се каже, че по време на соца, българската култура бе по-жива от днес.
Освен това като политически модел, това което бе наложено от руснаците в никакъв случай не може да бъде определено като тяхна икономическа и културна доминация, а само евентуално като политическа. Това мое твърдение е съвсем очевидно за хората имащи съзнателни спомени от социализма.
В целият соц. лагер бе установен почти еднакъв стандарт на живот, никой не може да твърди, че руснаците живееха по-добре на гърба на "поробени" или "освободени" от тяхната армия народи. Дори бих казал, че е налице обратен процес - не руснаците цоцаха от нас, а ние от тях. Ако не изкривиш прекалено германската си душица, убеден съм ще признаеш, че и победените германци от ГДР живяха в соца не по-зле от победителите си (дори по-добре, защото ги превърнахме във витрина на комунизма).
В това което казвам, моля не търси любов към комунизма и прочие зрелища:) Казвам само, че живеехме като равни, ако след падането на този строй бяхме запазили СИВ и Варшавският договор и днес щяхме да сме равни и да живеем много по достойно отколкото в ЕС.
цитирай
121. merlin68 - Няма лошо да се показва кое гръцко е ...
07.07.2011 15:12
germantiger написа:
Няма лошо да се показва кое гръцко е заимствано, повлияно или дори "крадено" от траките, не се съмнявам че е имало такова, както обаче без съмнение и траките са учили от гърците.

Процеса никога не е едностранен, нещо повече - ако в миналото (според "вас" и според част от аргументите) е в посока от траки (пеласги) към елини, то векове след това "модела" е "обърнат".

Вероятно обаче за първия вариант в световен мащаб не се знае, траките остават в сянка, защото не е угоден на гърците, а те-гърците наистина желаят да са блясъка в Античната мисъл и то по възможност единствени!


Точно това и правим, не искаме чуждото, но държим на своето.
цитирай
122. merlin68 - "Впрочем мерлин думата Ро...
07.07.2011 15:20
"Впрочем мерлин думата Россия е от скандинавското рос, та дори името на Русия не е славянско, но това е детайл ;)"

Това ти твърдение е смехотворно и отразява същността на западната културна инвазия, умопомрачителен опит за налагане на някакво превъзходство:) За съжаление не може да не признаем, че в душевността (както българска, така и руска, въобще славянска) има една свръх лековерност, една простота, която е склонна да се лови на всякакви чужди въдици, затова и днес историята ни е така окрадена.
цитирай
123. germantiger - ...
07.07.2011 15:25
merlin68 написа:
germantiger написа:
Няма лошо да се показва кое гръцко е заимствано, повлияно или дори "крадено" от траките, не се съмнявам че е имало такова, както обаче без съмнение и траките са учили от гърците.

Процеса никога не е едностранен, нещо повече - ако в миналото (според "вас" и според част от аргументите) е в посока от траки (пеласги) към елини, то векове след това "модела" е "обърнат".

Вероятно обаче за първия вариант в световен мащаб не се знае, траките остават в сянка, защото не е угоден на гърците, а те-гърците наистина желаят да са блясъка в Античната мисъл и то по възможност единствени!


Точно това и правим, не искаме чуждото, но държим на своето.


Мерлин, някои явно презират чуждото, оплюват го, маргинализират го, общо взето се гаврят с него. Разбирам омразата им, вероятно и други го правят с българското, но това не променя факта на всеобщата простотия.
цитирай
124. germantiger - ...
07.07.2011 15:27
merlin68 написа:
"В този ред на мисли руснаците нагло си наложиха и културата, но и безкултурието на половин Европа за има-няма половин век, иначе Скобелев е прав, само дето неговите думи най-подхождат за руската имперска политика на налагане, просто човека трябваше да се роди примерно балт (че и като балтиец трудно щеше да научи нещо от московците, по-скоро те от него) за да го каже ;)

Впрочем мерлин думата Россия е от скандинавското рос, та дори името на Русия не е славянско, но това е детайл ;)"

Руснаците не налагат културата си над половин Европа и именно това е една от големите разлики между славянската и западната култури. СССР налага политически модел, но не и културен...


Не си прав, защото всички учехме руски език, гледахме руски филми, издаваше основно и на първио място руска литература преди всяка друга взета заедно дори не беше колкото руската. В учебниците по история руснаците бяха номер 1 и.т.н.
цитирай
125. germantiger - ...
07.07.2011 15:40
merlin68 написа:
"Впрочем мерлин думата Россия е от скандинавското рос, та дори името на Русия не е славянско, но това е детайл ;)"

Това ти твърдение е смехотворно и отразява същността на западната културна инвазия, умопомрачителен опит за налагане на някакво превъзходство:) За съжаление не може да не признаем, че в душевността (както българска, така и руска, въобще славянска) има една свръх лековерност, една простота, която е склонна да се лови на всякакви чужди въдици, затова и днес историята ни е така окрадена.


Учудвам се, че не знаеш това, но всъщност не се учудвам - това не е западно твърдение, а руско и установено не от днес. Знае се и го има и на български и на руски. Можеш да си го потърсиш в нета без проблем и не е "нова комична" наука, а установено и варяжко. Просто не го знаеш!
цитирай
126. germantiger - Дзвере, пойна птичко ;)
07.07.2011 15:58
Ти чел ли си ги тези гърчоля и ако пишеш, че си ги чел ще те питам какво точно си им чел и кои прозиведения си им виждал, кои са аджеба школите, стиловете ако щеш, дебелите книги на елински.

Иначе аз съм учил старогръцки, латински и старобългарски, убеден съм не съм само аз, ти може и по-добре да ги владееш, но пак да те питам от тези гърчоля както им казваш какво си чел, видял и какво тук е крадено, щото да ти кажа не е крадено, а плод на автори:

Айде пак, че трудно се учим :)

КОНКРЕТНО, не с ЛАЛАДЖИЙСВТО, кое тук е тракийско или египетско щом така предпочиташ и защо си мислиш въобще, че си доказал ти или друг, че Египет е тракийско-пиратски примерно или Елада пеласгийско-тракийска.

Като е Зевс за теб и други Зевс Пеласгийски, да попитам 6-метровата му преди векове златна статуя от тракиец ли е сътворен,а от пеласг някой или от елин?

На Платон томовете от тракиец ли, от египтянин ли са написани или драмите елински кой египтянин го е играл Моцарт, а гърка Салиери?
цитирай
127. germantiger - Пак да попитам КОНКРЕТНО, НЕ ЛАЛАДЖИЙСКИ и витиевато... ;)І
07.07.2011 16:01
Скулптурите на:
Мирон
Фидий
Поликлет
Томотей
Скопас
Праксител
Лизип
Дайнес елинския колонист тук
Екзекий във вазовата живопис

Епоса на:
Омир
Хезиод

Драмите на:
Есхил
Софокъл
Еврипид

Сицилийската драма на:
Епихарм
Софрон

комедията на
Аристофан

...създателя на идилията Теокрит
въобще това Новоатическа комедия и Александрийска поезия с техните творци, също мога да посоча именен показател...

Иначе това
Силох
Симонид
Пиндар
Сократ
Платон
Изократ
Демостен
Аристотел
Диоген

Чудя се обаче да почна ли по именен показалец
НЕ СЕ МАЙТАПЯ НАД 100 ИМЕНА СА...
То само на Сафо знам почти 10 нейни ученички сътворили стихове, не само преспали с нея или около нея!

...

ТОВА ВСИЧКО Е ШИБАН ГРЪК или тези всички са траки?!
Та къде и кой е тракийския отговр на всичко това което се нарича:

- философска мисъл
- социологическа мисъл
- военно-теоретична ако щете
- литература, скулптура

Ако желаете, аз ще постна примерно 100 елински творци и философи, а някой който знае да обясни кои от тях са траки, кои са повлияни от траките и въобще защо тези творци не струват и елинското е боклук... след това аз ще постна още 100.

НЕ СЕ ЗАЯЖДАМ, А КАКЗВАМ ЧЕ ЧОВЕК ТРЯБВА ДА УВАЖАВА ЧОВЕШКИЯ ГЕНИЙ И НА ДРУГИ НАРОДИ, дори това да са омразни гърци (макар елини и гърци да не са едно и също). И не аз трябва да се оправдавам или извинявам за коментара си, а кощунството което забелязвам - въобще да се отрича елинската цивилизация, вместо да се разкрива какво в нея вероятно не е нейно, а повлияно от тракийци или дори тракийско в началото си.

...

Прощавай некоректните примери, но то моето ако е некоректност "вашето"...?!

То хубаво, че Джон Атанасов участва в процеса компютър (не му е той изобретателя всъщност), но защо днес най-качествените компютри са американските делл и ейпъл-маковете им... ?!
Китайците измислили барута, но барута други са го направили това което днес е.
цитирай
128. merlin68 - тигър,
07.07.2011 16:23
в пост 123. не си ме цитирал много коректно, изпуснал си основното, но както и да е:)
Руски се учеше, но в това не виждам нищо лошо и днес се учи поголовно английски, и в това не виждам нищо лошо, лошо е когато се порусначваш, или поангличанваш и прочие по... Никой на времето не ни е казвал, учи руски, защото без руски си за никъде, а днес това е масова практика! Схващаш ли тънката разлика?
Петък - вечер на руското кино, обикновено доста тъп филм сделан в СССР. Но обикновено само в петък, дълго след този период не исках въобще да погледна руски филм:) Но пък когато отново започнах да гледам установих, че има и много стойностни руски филми. Не бих казал, че са ни заливали с руска музика и култура, поне през 80 те години нямаше такова нещо. Даваха и много западни филми, при това много добре подбрани и все стойностни за разлика от повечето съветски, направо съм с чувството, че през соца искаха да ни отвратят от руското, това ми впечатление се допълва и от глупавите лозунги които се вееха.
Но пак подчертавам, нашата култура не бе потискана и бе в много по-добро състояние от днес и най-важното на нас не се гледаше като на втора ръка хора, а като на братя и имахме не по-лош стандарт на живот от руснаците, това се отнася и до германците в ГДР.
В ЕС такова нещо няма! В ЕС ни грабят и ни лъжат, че сами сме си виновни, да не задълбавам относно целенасочената към изчезването на българският етнос демографска политика. А демографската политика не се отнася и само до България! Целият ЕС днес се е превърнал в някакъв имитатор на американския модел и въобще не отива на добре. САЩ са новите "демократи" от гръцки и римски тип правещи демокрация за самоизбрани на основата на чуждото робство.
цитирай
129. merlin68 - "Впрочем мерлин думата Ро...
07.07.2011 16:32
germantiger написа:
merlin68 написа:
"Впрочем мерлин думата Россия е от скандинавското рос, та дори името на Русия не е славянско, но това е детайл ;)"

Това ти твърдение е смехотворно и отразява същността на западната културна инвазия, умопомрачителен опит за налагане на някакво превъзходство:) За съжаление не може да не признаем, че в душевността (както българска, така и руска, въобще славянска) има една свръх лековерност, една простота, която е склонна да се лови на всякакви чужди въдици, затова и днес историята ни е така окрадена.


Учудвам се, че не знаеш това, но всъщност не се учудвам - това не е западно твърдение, а руско и установено не от днес. Знае се и го има и на български и на руски. Можеш да си го потърсиш в нета без проблем и не е "нова комична" наука, а установено и варяжко. Просто не го знаеш!


Знам го тигър, много добре, затова беше и коментарът ми за лековерните славянски душици. Днес и руснаците учат също такава невероятна история както и ние, и дори историята за произхода на руската държава е уникално сходен с произхода на българската - направо лети в един калъп.
Обединили се славянските племена, победили враговете си (включително и варягите) и изведнъж осъзнали, че им трябва владетел, и какво да правят тръгнали да го търсят и си намерили Рюрик във варяшко, харесали си го и го взели за княз:))) Трагикомично, но такава е руската история и до ден днешен, въпросът след като са се обединили и победили враговете си, дали вече не са си имали водач, е явно незначителен за официалната им история. Незначителен е и въпроса защо са си взели княз от победените в това време от тях варяги. Съвсем друг въпрос е, дали Рюрик е бил варяг, но нека русите сами се оправят с историята си, ние да гледаме нашата.
цитирай
130. germantiger - ...
07.07.2011 16:53
Не съм те цитирал конкретно, мерлин защото не ми оставаха после символи след твоя цитат да напиша моята мисъл, а не правя "трика" с редактирането и добавяне на текст, просто не го правя. Коклкото до твоя цял коментар той може да се прочете целия нагоре и не съм го както виждаш изтрил или редкатирал.
цитирай
131. d3bep - Едно си баба знае, едно си бае. Тр...
07.07.2011 17:06
Едно си баба знае, едно си бае.
Траки, траки.
Има време, млад си, ще се научиш. Да ми редиш списъците по уикипедия на елински фолософи няма да ти свърши работа, по всичките основни имам какво да кажа, но не мисля да го казвам тук.
Няма да ме разбереш, няма да се опиташ ,а не съм толкова глупав че да си гърмя патроните напразно.

Каот имаш мерак, чакай, ще се чуе.
цитирай
132. merlin68 - Не е проблем това с цитирането, р...
07.07.2011 18:04
Не е проблем това с цитирането, разбира се, че може да се прочете коментарът ми по-горе. Не те обвинявам в прикриване, просто си помислих, че точно същността не си цитирал, но да разбира се, че мястото е ограничено.
цитирай
133. germantiger - ...
07.07.2011 18:09
d3bep написа:
Едно си баба знае, едно си бае.
Траки, траки.
Има време, млад си, ще се научиш. Да ми редиш списъците по уикипедия на елински фолософи няма да ти свърши работа, по всичките основни имам какво да кажа, но не мисля да го казвам тук.
Няма да ме разбереш, няма да се опиташ ,а не съм толкова глупав че да си гърмя патроните напразно.

Каот имаш мерак, чакай, ще се чуе.


Гледам ти като възрастен не си се научил, че дори и грешки ти поправях! Разбира се, на всеки се случва да греши, това без ирония.

Имената не са от Уики, а от три книги, едната История на древногръцката литература, втората Истори на изкуствата и третата Социологическа мисъл на древна Елада, мога да ти посоча авторите и годините на издаване, философите ги пиша по пмает, и тях ги имам на томове.
цитирай
134. nbrakalova - В сериозния разговор (и към финалната фраза на german_tiger.125)
07.07.2011 19:02
не мога да се сдържа да не прибавя една усмивка по повод убеждението на merlin68, „..., че живеехме като равни...”.
Предполагам, че в тази констатация не се включва драмата по подравняването. :)
цитирай
135. germantiger - Продължавам да питам КОНКРЕТНО
07.07.2011 21:05
Пак да попитам КОНКРЕТНО, НЕ ЛАЛАДЖИЙСКИ и витиевато... ;)І
16:01
Скулптурите на:
Мирон
Фидий
Поликлет
Томотей
Скопас
Праксител
Лизип
Дайнес елинския колонист тук
Екзекий във вазовата живопис

Епоса на:
Омир
Хезиод

Драмите на:
Есхил
Софокъл
Еврипид

Сицилийската драма на:
Епихарм
Софрон

комедията на
Аристофан

...създателя на идилията Теокрит
въобще това Новоатическа комедия и Александрийска поезия с техните творци, също мога да посоча именен показател...

Иначе това
Силох
Симонид
Пиндар
Сократ
Платон
Изократ
Демостен
Аристотел
Диоген

Чудя се обаче да почна ли по именен показалец
НЕ СЕ МАЙТАПЯ НАД 100 ИМЕНА СА...
То само на Сафо знам почти 10 нейни ученички сътворили стихове, не само преспали с нея или около нея!

...

ТОВА ВСИЧКО Е ШИБАН ГРЪК или тези всички са траки?!
Та къде и кой е тракийския отговр на всичко това което се нарича:

- философска мисъл
- социологическа мисъл
- военно-теоретична ако щете
- литература, скулптура

Ако желаете, аз ще постна примерно 100 елински творци и философи, а някой който знае да обясни кои от тях са траки, кои са повлияни от траките и въобще защо тези творци не струват и елинското е боклук... след това аз ще постна още 100.

НЕ СЕ ЗАЯЖДАМ, А КАКЗВАМ ЧЕ ЧОВЕК ТРЯБВА ДА УВАЖАВА ЧОВЕШКИЯ ГЕНИЙ И НА ДРУГИ НАРОДИ, дори това да са омразни гърци (макар елини и гърци да не са едно и също). И не аз трябва да се оправдавам или извинявам за коментара си, а кощунството което забелязвам - въобще да се отрича елинската цивилизация, вместо да се разкрива какво в нея вероятно не е нейно, а повлияно от тракийци или дори тракийско в началото си.
цитирай
136. merlin68 - не мога да се сдържа да не прибавя ...
07.07.2011 21:47
nbrakalova написа:
не мога да се сдържа да не прибавя една усмивка по повод убеждението на merlin68, „..., че живеехме като равни...”.
Предполагам, че в тази констатация не се включва драмата по подравняването. :)


Г-жо, вие за пореден път ме удивлявате с изразяването на безпочвена снизходителност, или не знам как да нарека усмивката ви по повод на твърденията ми, явно или не разбирате какво пиша, или си имате някакво свое ново тайно послание. Четете по-внимателно моля, не говоря за комунистическо уравняване на стандарта между фабрикантката nbrakalova и зидарчето Мерлин, говоря за еднаквият стандарт между победителите руснаци и победените германци и българи. Ако по въпроса имате възражения ще помоля да ги изразите по дискусионен начин, а не чрез усмивки и тайни послания, но не мисля, че това ще се случи:)
цитирай
137. nbrakalova - 1. 137. merlin68 - не мога да се сдържа да не прибавя ...
08.07.2011 09:39
nbrakalova написа: не мога да се сдържа да не прибавя една усмивка по повод убеждението на merlin68, „..., че живеехме като равни...”.
Предполагам, че в тази констатация не се включва драмата по подравняването. :)

Г-жо, вие за пореден път ме удивлявате с изразяването на безпочвена снизходителност, или не знам как да нарека усмивката ви по повод на твърденията ми, явно или не разбирате какво пиша, или си имате някакво свое ново тайно послание. Четете по-внимателно моля, не говоря за комунистическо уравняване на стандарта между фабрикантката nbrakalova и зидарчето Мерлин, говоря за еднаквият стандарт между победителите руснаци и победените германци и българи. Ако по въпроса имате възражения ще помоля да ги изразите по дискусионен начин, а не чрез усмивки и тайни послания, но не мисля, че това ще се случи:)
--------
Да, г-н Мерлин, няма да се случи по причини, които, пак ще кажете, че няма да схванете. Тъй като освен стандарт на живот съществува фактът и понятието живот, не мога да отделя стандарта от личността. Моят стандарт на живот, например, зависеше от отношението на управляващите не само към личността, но и към живота въобще. А това отношение зависи/зависеше от философията на управление. Тя, от една страна, формира управляващите (искрено или лицемерно), а от друга – им дава претекст за права. Правата на модната и наложила се философия от коментираното време даде възможност и старт на неграмотния, невежия, на злобния, изпълнен с мотива на завистта и неосъзнати комплекси човек. Това не е философия, която издига човека, а е оръдие в ръцете на такива, които да го принизят, приравнят и използват. Имах предвид, че ако, и когато той се съпротивява/ше, изповядващите я го „уеднаквяват/ха” морално или физически към счетеното удобно за тях равнище. От тази гледна точка, в така изразената ми усмивка имах предвид съвсем същински житейски неща.
цитирай
138. nbrakalova - 2. 137. merlin68 - не мога да се сдържа да не прибавя ...
08.07.2011 09:40
Мълчаливо или гласно много добре се знае, че въпросният еднакъв стандарт изключваше възможността някой да бъде една глава над другите, да не говорим за над управляващите. И нямаше значение дали той можеше да бъде фабрикантката „n” или зидарчето „z”. Защото за мен стандарт на живот не означава само домати, краставици, апартамент и някои други екстри на безотговорността. Такива „глави” в буквалния или преносен смисъл се отсичаха, като се правеше всичко възможно да нямат зародиши. И ако ми опонирате, ще Ви контрирам отсега: нима дадените в повече жертви на глава от населението след „победата” не е с размерите и понятието на братоубийствена война поне у нас, в България? Сега вече не се усмихвам.

Говорите за „еднаквия стандарт между победителите руснаци и победените германци и българи”. Само маркирам, че самият този стандарт включваше в себе си два: един – за управляващите, и другият – за останалите. Смайва ме не изобщо пропагандното и манипулативно жонглиране с понятието равенство, а това, че то не се схваща от повечето хора и днес. Аз не говоря от трибуната на академично ниво, нито с количество фактология, а от живия живот, от там където не само се чуваше, но и действаше онова: „Долу! Долу! На колене!”, но не в смисъла и от устата на крал, та дори считан за луд...

ДРУГАТА ПРИЧИНА, ЗА ДА НЕ ДИСКУТИРАМ, а бях достатъчно пространна, Е, ЧЕ ВЪПРОСЪТ Е ИЗВЪН ИДЕЯТА НА ПОСТИНГА.
цитирай
139. merlin68 - г-жо nbrakalova,
08.07.2011 15:58
"Да, г-н Мерлин, няма да се случи по причини, които, пак ще кажете, че няма да схванете."
Първо, ще ви разочаровам, схващам много добре аргументираните мнения - вашето не е такова, приведете аргументи и ще го схвана.
Второ, очевидното не схващане на съвсем очевидни неща, явно е присъщо на вас.
В СССР, БЪЛГАРИЯ, ПОЛША, ГДР И ОСТАНАЛИТЕ СТРАНИ ОТ СИВ И ВАРШАВСКИЯТ ДОГОВОР СЪЩЕСТВУВАШЕ ЕДНАКЪВ СТАНДАРТ НА ЖИВОТ (ГОВОРЯ ЗА РАВЕН СТАНДАРТ МЕЖДУ СТРАНИТЕ ЧЛЕНКИ, А НЕ ЗА ВЪТРЕШНА РАВНОПОСТАВЕНОСТ НА НАСЕЛЕНИЕТО В ОТДЕЛНИТЕ СТРАНИ). С това не искам да покажа колко добър или лош е социализмът, а това, че победителите руснаци не поставиха в подчинено икономическо положение народите на които наложиха политическият си модел. Днес в ЕС, това въобще не е така и към някои страни и народите им (включително България) се подхожда икономически (а и не само) като към колонии. С това си твърдение не визирам по никакъв начин плюсове или минуси на социализъм и капитализъм, напротив, смятам, че тези два обществени строя нямат нищо общо с констатациите които правя. По-скоро говоря за сблъсък на цивилизации. От една страна имаме цивилизация изграждаща всичко със свой ресурс а от друга имаме паразитна цивилизация изграждаща собственото си благополучие за сметка на чужд ресурс. В този смисъл не се отклонявам (за разлика от вас) от темата на постинга, или поне от връзката му с "елинизма". Защото елинизма е точно една такава паразитираща култура.
"Походите на Александър запознават Изтока с културата на Запада.А за древния свят тя е един забележителен връх,до който никой не е достигал.Чувството за свобода непрекъснато обогатява човека с нови преживявания,с нови идеи и ново мислене."
Колко красиво, нека видим що за "свобода" дарява на изтока елинизма изразен от "прочутият философ Аристотел"
"за един човек е полезно и справедливо да бъде роб, за друг — господар."
Елинизмът има за основа робството, но пък носи свободата:)))
цитирай
140. merlin68 - г-жо nbrakalova,
08.07.2011 20:13
Иначе това което пишете ми изглежда интересно и достойно за друга дискусия, защо не го оформите в постинг и ще си коментираме философията на управление, в оня период и в други периоди, ще видим какво ще излезе.

Но пак подчертавам, коментарите ви върху моите коментари, не кореспондират с това за което аз говоря:)
цитирай
141. germantiger - В БИТКАТА ПРИ РЕКА ИСА АЛЕКСАНДЪР Е ...
09.07.2011 16:30
анонимен написа:
В БИТКАТА ПРИ РЕКА ИСА АЛЕКСАНДЪР Е ПРИТИСНАТ ОТ ВОЙСКИТЕ НА ДАРИЙ, В КРИТИЧНИЯ МОМЕМНТ, (ПИШЕ ЛИЧНИЯ МУ ИСТОРИОГРАФ КАЛИСТЕН) ИЗ0ВКВА ПРИ СЕБЕ СИ ЛИЧНАТА ГВАРДИЯ ОТ 500 ВЪОРЪЖЕНИ КОННИЦИ ОТ СОБСТВЕНОТО МУ ПЛЕМЕ И ИМ ДАВА УКАЗАНИЯ. ТОЙ ПИШЕ, ЧЕ НЕ ЗНАЕ КАКВО ИМ Е КАЗАЛ, ЗАЩОТО Е ГОВОРЕЛ НА СОБСТВЕНИЯ ИМ ЕЗИК, АТОЙ ЗНАЕЛ САМО ГРЪЦКИ !!!!


То хубаво, но това значи някакъв тракийски, та кой го е чул и доказал и още нещо, та бил ли е Александър скити, бактри и планинци - да, последно кои кандидатстват за трако-българи и кои не, или всъщност всички са траки от Япония на Съсълов, до южна Америка на Нуритдинов и Яруллина ;) ;) :О

Иначе Калистен как е разбирал Александър и командите му въобще, във всички останали случаи - къде е "тракийския" в тях?!

И пак да питам или напомня - Александър смазва бактри, бие скити и побеждава "планински племена", за кои от тях се претендира да са протобългари примерно за ирано-арии, да са траки според автохтонистите или други?
Оставям настрана факта, че съм чел комикси от типа - турчин ми пише - Александър не е победил тез или онез, да да, ама всички ги е помлял - факт.
цитирай
142. merlin68 - тигър,
09.07.2011 17:12
нещо се изнервяш, дишай дълбоко и мисли:)
"То хубаво, но това значи някакъв тракийски, та кой го е чул и доказал"
Анонимен ти е дал отговорът - чул го е КАЛИСТЕН и с това, че го пише го доказва. Но не разбира езикът на Александър и не знае какво точно казва на войниците си.
"Иначе Калистен как е разбирал Александър и командите му въобще, във всички останали случаи - къде е "тракийския" в тях?!"
Очевидно в останалите случаи Александър говори на гръцки и личният му историограф го разбира. В конкретният случай обаче Александър (явно под голямо напрежение) се обръща към личната си гвардия на собственият им език (може би и защото не всички от гвардията му са знаели гръцки).
цитирай
143. germantiger - ...
09.07.2011 17:45
merlin68 написа:
нещо се изнервяш, дишай дълбоко и мисли:)
"То хубаво, но това значи някакъв тракийски, та кой го е чул и доказал"
Анонимен ти е дал отговорът - чул го е КАЛИСТЕН и с това, че го пише го доказва. Но не разбира езикът на Александър и не знае какво точно казва на войниците си.
"Иначе Калистен как е разбирал Александър и командите му въобще, във всички останали случаи - къде е "тракийския" в тях?!"
Очевидно в останалите случаи Александър говори на гръцки и личният му историограф го разбира. В конкретният случай обаче Александър (явно под голямо напрежение) се обръща към личната си гвардия на собственият им език (може би и защото не всички от гвардията му са знаели гръцки).


Ако аз според теб се изнервявам, то теб трябва да те сърби и боли от битите кандидатпредци или ?!

Наистина ясно чета безсилието ден след ден под постинга ми:

1. По предмета на темата ми, а именно ПОБЕДИТЕ НА АЛЕКСАНДЪР НИКОЙ НЕ ГИ ОСПОРИ ПО СЪЩЕСТВО, не "чух" и не видях, някой да посочи че не е бил бактри, скити и планинци, нещо повече - четящите тук научиха явно, че ги е победил.

2. Никой не оспори и не опроверга заключението ми, че по дух, възпитание и мисия Александър е елин.

...

Въобще "тишина" по същество!
цитирай
144. merlin68 - Това по същество
09.07.2011 18:36
Ами чудя се защо ти трябваше да се трепеш цял половин час да правиш този пост, след като можеше да го сглобиш и за минута:
Александър Македонски би бактри, скити и планинци - пукнете се от яд:)))
И да добавиш за да ни е яд още повече:
Аз германският тигър много се кефя на това, понеже той не е бил само немците:)))
цитирай
145. germantiger - ...
09.07.2011 18:44
merlin68 написа:
Ами чудя се защо ти трябваше да се трепеш цял половин час да правиш този пост, след като можеше да го сглобиш и за минута:
Александър Македонски би бактри, скити и планинци - пукнете се от яд:)))
И да добавиш за да ни е яд още повече:
Аз германският тигър много се кефя на това, понеже той не е бил само немците:)))


Ето това била болката ти...

Радва ме, че след няколко дни писане най-сетне събра мъжество да ми го заявиш или най-накрая си събра мислите за да го изведеш стегнато като "позиция".

Разбира се, отново грешиш...

Със същия успех бих направил постинг за римляните, които не зависимо, че са губили от германци, бол пъти са ги били, бих направил същото и за Наполеон, който позори прусаците. Уважавам чуждото умение на война, не войната на този с многото, а онзи с гения. В този ред на мисли нямам проблем някой с умение да е победил примерно германци.

Явно обаче тук за някои това е болезнен проблем и то проблем, когато бити са не със сигурност българи, а кандидат такива?!
цитирай
146. merlin68 - А, иначе
09.07.2011 18:45
относно елинизма, култура или етнос, а също и що за култура е той, се получи дискусия и лично аз научих доста неща. Що се отнася до Александър, той едва ли може да се нарече елин (нито ако приемем, че елин е равно на грък, нито пък в качеството на елинизма като култура). Изводът ми е, че елинизма не е интересувал особено Александър, който можем по-скоро да отъждествим с Ахил, но не и с Аристотел. И освен това мнението на дзвер, че елинизма използва Александър считам за съвсем правилно.
Не видях тигър, някой да опровергае това цитирано от мен мнение:
"Трябва дебело да се подчертае: СКРИТИ ЗАД МАКЕДОНСКИТЕ ЩИТОВЕ, ГРЪЦКИТЕ ТЪРГОВЦИ И КУРТИЗАНКИ РАЗПРОСТРАНЯВАХА ТЪЙ НАРЕЧЕНИЯ ЕЛИНИЗЪМ ПО ОБШИРНАТА ИМПЕРИЯ, ЗАВОЮВАНА С ЦЕНАТА НА МАКЕДОНСКАТА КРЪВ, С ЦЕНАТА НА ОБЕЗКЪРВЯВАНЕТО НА МАКЕДОНИЯ."
цитирай
147. germantiger - ...
09.07.2011 18:51
merlin68 написа:
относно елинизма, култура или етнос, а също и що за култура е той, се получи дискусия и лично аз научих доста неща. Що се отнася до Александър, той едва ли може да се нарече елин (нито ако приемем, че елин е равно на грък, нито пък в качеството на елинизма като култура). Изводът ми е, че елинизма не е интересувал особено Александър, който можем по-скоро да отъждествим с Ахил, но не и с Аристотел. И освен това мнението на дзвер, че елинизма използва Александър считам за съвсем правилно.
Не видях тигър, някой да опровергае това цитирано от мен мнение:
"Трябва дебело да се подчертае: СКРИТИ ЗАД МАКЕДОНСКИТЕ ЩИТОВЕ, ГРЪЦКИТЕ ТЪРГОВЦИ И КУРТИЗАНКИ РАЗПРОСТРАНЯВАХА ТЪЙ НАРЕЧЕНИЯ ЕЛИНИЗЪМ ПО ОБШИРНАТА ИМПЕРИЯ, ЗАВОЮВАНА С ЦЕНАТА НА МАКЕДОНСКАТА КРЪВ, С ЦЕНАТА НА ОБЕЗКЪРВЯВАНЕТО НА МАКЕДОНИЯ."


Е как ще го опровергае някой, то 90% сте на мнение "майка им гръчка и преди и сега", аз съм само "на сега" ;)

Как да го опровергае някой, като всички му се радват на "становището", НЯМА И ЗАЩО ДА БЪДЕ ОПРОВЕРГАВАНО ТО НЕ СЪДЪРЖА НИКАКВИ ФАКТИ ПОДОБНИ НА МОИТЕ В ПОСТИНГА И НИКАКВИ АРГУМЕНТИ В КОНКРЕТИКА. Оспорва се нещо базирано върху доказателствен материал.

Самия аз не съм го подложил на "критичен" анализ просто защото ми се струва логично и защото не влиза в противоречие с моите две тези, които съм подчертал, евентуално ако е вярно ги допълва.
цитирай
148. merlin68 - Ти май не помниш двете си тези (до...
09.07.2011 19:04
Ти май не помниш двете си тези (добре, че не са повече, че тогава...:)))
Първата за това, че Александър победил всички тия дето ги редиш - спор няма, така е. Ако толкова държиш, мога и да опонирам малко, за по-интересно:))) Например в изнесените от теб цифри сякаш убитите скити са по-малко от загубите на Александър, значи победа...но пък пирова:)))
Втората ти теза, че Александър е елин, всъщност се нуждае от доказателства които ти не даваш, всичко което каза в тази насока бе подложено на сериозно съмнение и горният ми коментар въобще не подкрепя тезата ти за елинът - Александър, не знам къде видя такава подкрепа.
цитирай
149. germantiger - ...
09.07.2011 19:18
merlin68 написа:
Ти май не помниш двете си тези (добре, че не са повече, че тогава...:)))
Първата за това, че Александър победил всички тия дето ги редиш - спор няма, така е. Ако толкова държиш, мога и да опонирам малко, за по-интересно:))) Например в изнесените от теб цифри сякаш убитите скити са по-малко от загубите на Александър, значи победа...но пък пирова:)))
Втората ти теза, че Александър е елин, всъщност се нуждае от доказателства които ти не даваш, всичко което каза в тази насока бе подложено на сериозно съмнение и горният ми коментар въобще не подкрепя тезата ти за елинът - Александър, не знам къде видя такава подкрепа.


Ама си ми душа ;)

СПОРЕД КУРЦИЙ ЗАГУБИТЕ СА:

МАКЕДОНЦИ 60 КАВАЛЕРИСТА И 100 ПЕХОТИНЦИ УБИТИ (1000 РАНЕНИ)

СКИТИ 1000 УБИТИ (И 150 ПЛЕНЕНИ)

...

Специално за теб още веднъж

1000 убити скити, 160 убити македонци
множество ранени скити, 1000 ранени македонци
150 пленени скити, 0 пленени македонци

Защо не е дадено числото ранени скити, просто е - защото македонците бриоят своите загуби, не хващат на коня дирята да броят и скитските (не са си у тях).

Брой бе човек, чети 160 убити за 1000, пирова победа ли е това, ама смех ей ;)
цитирай
150. merlin68 - цитерам теб тигър:
09.07.2011 19:40
3. СКИТИТЕ И СПИТАМЕН БИЯТ МАКЕДОНСКА АРМИЯ (ПРЕСИЛЕНО КАЗАНО ЗА 2-3 000 ДУШИ), НО НЕ СЪМНЕНО ТОВА Е ГОЛЯМ ОТРЯД, ТЕ ГО РАЗМАЗВАТ, НО НЕ ИЗБИВАТ АРМИЯ И НЕ ДО КРАК - КАВАЛЕРИЯТА СЕ СПАСЯВА, НЕЗАВИСИМО ОТ ТОВА ОБАЧЕ СТАВА ДУМА ЗА ПОБЕДА И ТО НЕ МАЛКА.

Не бих казал, че е пресилено, дори напротив като се има предвид, че източниците са македонски:)))
цитирай
151. germantiger - ...
09.07.2011 19:58
merlin68 написа:
3. СКИТИТЕ И СПИТАМЕН БИЯТ МАКЕДОНСКА АРМИЯ (ПРЕСИЛЕНО КАЗАНО ЗА 2-3 000 ДУШИ), НО НЕ СЪМНЕНО ТОВА Е ГОЛЯМ ОТРЯД, ТЕ ГО РАЗМАЗВАТ, НО НЕ ИЗБИВАТ АРМИЯ И НЕ ДО КРАК - КАВАЛЕРИЯТА СЕ СПАСЯВА, НЕЗАВИСИМО ОТ ТОВА ОБАЧЕ СТАВА ДУМА ЗА ПОБЕДА И ТО НЕ МАЛКА.

Не бих казал, че е пресилено, дори напротив като се има предвид, че източниците са македонски:)))


Източниците не са македонски, а гръцки (скитите пък тогава въобще нямат "източници" за този бой, дали иронизирам ли какъв велик народ, а иначе безмълвен в случая, то и народ не е тогава), ей въобще не ти се получава в серия от коментари.

Разбития отряд не е македонски, а с голям брой наемни немакедонски войски. Също така той не е воден от Александър, иначе казано остават отново фактите:

1. АЛЕКСАНДЪР БИЕ ВСЕКИ СРЕЩУ НЕГО, БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ
2. БИЕ СКИТИТЕ И ТО В СРАЖЕНИЕ СЛОЖНО С УСЛОВИЯ ПРОТИВ НЕГО, ФОРСИРАНЕ ИНТ
3. БИЕ БАКТРИТЕ ДА НЕ КАЖА "НА МОМЕНТИ" ПОЗОРНО ЗА ТЯХ

Скитите действат под командване на Спитамен заедно с бактрийски възстанници, тоест победата не е скитска, а обща, на всичкото отгоре водещия ум и лидера не е скит.
Забележи няма един споменат тогава скитски "перзонаж" с име дори!
цитирай
152. merlin68 - Да, няма споменато име в гръцките ...
09.07.2011 20:12
Да, няма споменато име в гръцките източници:) И когато ти е кеф, Александър е грък, а когато това не ти отърва (като за източниците) става не грък:)
И не виждам какво се нервиш, както писах по-горе опонирам малко, за по-интересно, колкото да се покефиш малко, а ти се нервиш?!
Спор няма, Александър печели тази така наречена война със скитите, е вярно, че по твои данни губи 2-3000 души при 1000 убити скити, но това си е война и жертви има, а той печели.
цитирай
153. germantiger - ...
09.07.2011 20:16
merlin68 написа:
Да, няма споменато име в гръцките източници:) И когато ти е кеф, Александър е грък, а когато това не ти отърва (като за източниците) става не грък:)
И не виждам какво се нервиш, както писах по-горе опонирам малко, за по-интересно, колкото да се покефиш малко, а ти се нервиш?!
Спор няма, Александър печели тази така наречена война със скитите, е вярно, че по твои данни губи 2-3000 души при 1000 убити скити, но това си е война и жертви има, а той печели.


Не се нервя, а всеки път вземам повод от думите да направя видима разликата между моето знание и твоето незнание в случая или ненаблюдателност, липса на пунктуалност итн ;)

Ти сам призна болката си няколко коментара нагоре. Както виждаш пускам твоите коментари и винаги коментирам след теб, ползвам се от тях.
цитирай
154. merlin68 - :)
09.07.2011 20:28
Пропусна да пуснеш един мой коментар, свързан точно с "болката ми" за която говориш, но не те упреквам, може би си го изтрил неволно.
Във всеки случай ако страданието ми ти носи удоволствие, ще продължа мъките си:)
Само ще спомена, че лично според мен бактрите нямат нищо общо с българите.
цитирай
155. nbrakalova - към merlin68 - 141, 142
10.07.2011 14:42
„приведете аргументи и ще го схвана”
Един от аргументите е собствения ми живот, както и на други около мен.

„победителите руснаци не поставиха в подчинено икономическо положение народите на които наложиха политическият си модел”?
Нима? Поне за България моето невежество няма да се съгласи с това.

„От една страна имаме цивилизация изграждаща всичко със свой ресурс а от друга имаме паразитна цивилизация изграждаща собственото си благополучие за сметка на чужд ресурс.”
За мен няма такава цивилизация, която се е изградила или ще се изгради със собствен ресурс.

„Защото елинизма е точно една такава паразитираща култура.”
Това Ви мнение не подлежи на коментар, поне не мой.

Елинизмът има за основа робството, но пък носи свободата:)))
Влагате съвременна конкретна идеология към едно начало, което е повлияло, за да се стигне до него. Нямам желание - нито аргументирано, нито неаргументирано - да споря, споделяйки, че всеки т.нар. демократичен строй практически е също основан до известна степен на робството, само че не буквално физическото, обличайки го в подходяща фразеология, идеология и икономически лостове. Свързано е с винаги актуалния въпрос за надмощието – от личностно през имперско до това на всяка цивилизация, заедно с влиянието и интерпретациите около тях.

Приемам, че имаме различен поглед, оценяване, пристрастия и съпричастие. И в това няма нищо лошо. Вие държите на фактите, но интерпретирайки ги, според Вашето виждане и за историята, която, вероятно, Ви е необходима. Аз също държа на фактите не само тогава, когато са се случили, но и на тяхното влиянието до днес. Моята усмивка, дори и да съм я извадила от контекста или да съм я вмъкнала в него, не предполагаше диалог. Благодаря за любезния Ви жест в отговор 141, от който едва ли ще се възползвам. Ще се съглася с подчертаването, че съм нарушила насочеността на коментарите Ви. Явно, съм си позволила за пореден път да подходя емоционално в повече от необходимото.
цитирай
156. merlin68 - към nbrakalova
10.07.2011 18:01
"Един от аргументите е собствения ми живот, както и на други около мен."
- Би трябвало да разбирате, че този аргумент няма как да го схвана:)

„победителите руснаци не поставиха в подчинено икономическо положение народите на които наложиха политическият си модел”?
"Нима? Поне за България моето невежество няма да се съгласи с това."
- А невежеството ви освен несъгласие, има ли аргумент?

"споделяйки, че всеки т.нар. демократичен строй практически е също основан до известна степен на робството"
- Съгласен съм с вас по отношение на това което днес наричаме "демокрация", тя почива точно върху елинският модел. Има обаче надстройка над примитивизма на Аристотел по отношение на робите и господарите. Днес по-голямата част от господарите, дори не подозират, че зад благополучието им стои робски труд, а голяма част от робите, не подозират, че имат господари - елините ряпа да ядат.

"Вие държите на фактите, но интерпретирайки ги, според Вашето виждане и за историята, която, вероятно, Ви е необходима. Аз също държа на фактите не само тогава, когато са се случили, но и на тяхното влиянието до днес."
- Това ви твърдение мога да го приема само ако го аргументирате, иначе е проява на голословщина.
цитирай
157. oranjevia - Относно александровата победа над бактрите
10.07.2011 23:22
ТА не разбрах тигре защо след като е победил тъй славно и величаво бактрите се е оженил за бактрийка /а не я е взел за придворна курва например/,не му е стигнало ,че оженил и войниците си за бактрийки.И не мислиш ли ,че доста от онова което са писали древните е просто пиар и е писано в стил величаво придворно слово.А истината може да е съвсем друга -например че е започнала партизанска война която е поставила под въпрос похода му в Индия например?
цитирай
158. germantiger - ...
10.07.2011 23:30
oranjevia написа:
ТА не разбрах тигре защо след като е победил тъй славно и величаво бактрите се е оженил за бактрийка /а не я е взел за придворна курва например/,не му е стигнало ,че оженил и войниците си за бактрийки.И не мислиш ли ,че доста от онова което са писали древните е просто пиар и е писано в стил величаво придворно слово.А истината може да е съвсем друга -например че е започнала партизанска война която е поставила под въпрос похода му в Индия например?


В този ред на мисли може да е пиар и положението на съпруга на Рошен, "дет се вика" може да му е била парцалената курва (кукла исках да кажа).

Сега сериозно: древните може да са писали всичко, но това е на което "стъпваме", изворовия материал е сериозен, да не кажа основен източник, колкото до пиара - автохтонистите го правят за траките днес цитирайки именно тези антични автори, най-често избирателно.

Иначе грешиш в някои детайли: Александър не е оженил войниците си за бактрийки, първо е оженил голяма част за персийки, после друга част за различни подвластни, вкл. бактрийки и разбира се въобще не е оженил всичките си войници. Нито "сватосването" на войската е било масово, то е ставало сред част от "височайшите" доверени му масово.

А, че ги е бил - бил ги е, но той е побеждавал всеки без изключение, нито са били първите, нито последните, това не ги прави по-малко значими обаче или забележителни, във всеки случай обаче не са били непобедими.
цитирай
159. germantiger - ...
11.07.2011 00:10
Ще отбележа под постингите ми за Спароток и Александър Велики:

Гърците не са ми на сърце!
Правя разлика между антични елини и днешни гърци също.
Нещо повече, скоро ще напиша постинг в който ще спомена престъпления на гръцките андарти, гърци-убийци и престпници да се чуди човек сърбите или грЪците са по-боклук (не всички разбира се, а тези клали ни и прочиствали векове наред)!
цитирай
160. shtaparov - Някои добавки:
11.07.2011 17:13
Разрешете да добавя няколко щрихи към историите около Александър. Още преди неговото възцаряване Демостен казва,че Филип и Александър не са елини,а Барбари /Бургари/,които говорели с войниците "на техния си език". Затова македоните не подчиняват и не поробват Траките /Бригите,Блъгите/,
понеже те самите са Тракийско племе,а само ги обединяват. Но същото преди тях прави и Ситалк- включва,макар и временно македоните в своята обединена Тракийска империя. Дали обединителите ще са одриси,македони или гети,
на Траките им било все едно,и те схващали Александър като свой Тракийски цар,а не като "гръцки". Друг е въпросът,че Александър бил човек с много лица и пред Траките бил Тракиец,пред египтяните-египтянин,за елините бил елин,а за персите-персиец. Но това бил неговият стил на управление,а той себе си вероятно е схващал като елин,макар и натурализиран. Но по неговото време нямало толкова голямо значение дали си елин или Бургарин и не е имало ясна идея за разграничаване на отделните народности,понеже допирните точки
между тях били прекалено много,а разликите все още не били силно изразени.
И лицата,получили елинско възпитание,лесно ставали елини /натурализирани разбира се/,понеже тогавашните учители им преподавали,че хората в познатия на елините свят се делят на две основни групи:
1. Елини,които се самоназовавали "господари" в своята идеология на професионални паразити.
2. Барбари /Бургари/,които упорито били определяни от елините като роби. Сиреч- Бургарите били онзи постоянен контингент,от който елинските колонизатори и завоеватели набирали своите роби. Но тогава не е имало и друг начин,понеже други народи около тъй наречените елини съвсем е нямало,а огромният масив на Бургарските народи все още не се бил разпаднал на толкова много народи,колкото виждаме днес. Сиреч-елините се схващали като хора,
имащи не отделна народност,а отделна професия от останалите- професията на воини,пирати,търговци и колонизатори! А Тракийските царе не обичали да бъдат роби.
цитирай
161. germantiger - Цитирам госткоментарите, защото системата на блогбг ги трие след време.
11.07.2011 17:58
анонимен написа:
Цялата история на Източното Средиземноворие е съшита с бели конци. Пример от по-близката история:

Византийците (ИРИ) уж много воювали с арабите и седжукските турци, а няма никакъв превод на Корана на гръцки през Средновековието. Вековни военни и идеологически противници, а не се изучават!

Greek
To Iepo Kopanio (Greek). Islam International Publications Limited (1989).

Latin

First translation (1141–1143) under the auspices of Peter the Venerable, made by a group led by Robert of Ketton (or Roberto Ketenese, or Robertus Retenensis), known as the Lex Mahumet pseudoprophete;
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_translations_of_the_Qur%27an

цитирай
162. merlin68 - shtaparov,
11.07.2011 19:44
Това което казваш е интересно, но мисля, че трябва да се изчистят понятията които използваме. Струва ми се, че в понятията "елин" и "грък", всички включително и ти, влагаме различен смисъл, един път приравняваме "елин" към "грък" (като етнически синоними), а друг път придаваме на понятието "елин" не етнически, а културен характер. Ето тук в твоят текст противоречието се вижда:
"Но по неговото време нямало толкова голямо значение дали си елин или Бургарин и не е имало ясна идея за разграничаване на отделните народности,понеже допирните точки
между тях били прекалено много,а разликите все още не били силно изразени."
И вторият пасаж:
"1. Елини,които се самоназовавали "господари" в своята идеология на професионални паразити.
2. Барбари /Бургари/,които упорито били определяни от елините като роби. Сиреч- Бургарите били онзи постоянен контингент,от който елинските колонизатори и завоеватели набирали своите роби."
Аз не бих казал, че точно "бургарите" са определяни като роби, като роби са определяни всички варвари - хора не знаещи гръцки или не отговарящи на приетите от полиса ценности.
Виждаш ли противоречието, един път изразяваш тезата, че не е имало разграничение между "елини" и "бургари", понеже допирните им точки били много, а от друга, казваш, че едните гледали на другите като на роби, по-голямо разграничение от това може ли въобще да има?
Употребяваш "елин" и "бургарин" като етноси (народности) но прав ли си да твърдиш, че не е имало ясна идея за разграничението им като народности? Езика е бил ясно разграничение за това. Съвсем друг е въпросът, че за гръцките полиси, вероятно не е имало голямо значение дали си "гръг" или "бургарин", говориш ли гръцки и си богат, изповядваш ли философията на това общество, значи си елин. Следователно "елин" не е равно на "грък", защото вероятно част от гърците също са ползвани като роби.
В този смисъл, трябва да се разграничи понятието "гръг", като етнос, от понятието "елин", като култура, гражданство.
цитирай
163. germantiger - ...
11.07.2011 19:58
Щапаров надявам се, няма да се съгласиш с "нещо в твой стил", примерно:

Траки-Тураки-Турки-Турци

Струва ми се дори по-логично след твоето:
"Разрешете да добавя няколко щрихи към историите около Александър. Още преди неговото възцаряване Демостен казва,че Филип и Александър не са елини,а Барбари /Бургари/,които говорели с войниците "на техния си език". Затова македоните не подчиняват и не поробват Траките /Бригите,Блъгите/"

... тук липсват и блогърите, щапаров?!
цитирай
164. germantiger - Обаче ето това е върха ;) ОТ ЩАПАРОВ
11.07.2011 19:59
ЩАПАРОВ "каза":

1. Титлата Конунг е Българска и означава Къненз.
2. Рьодрек= Фредрек/Фредерик/ и Ладлав/Владелав/,ще рече Владислав: Българско име.
3. Варяги=Буруги/Бълъги,Беляки,Болъги/.
4. Ярицлейф /"шведско" име/=Ярисляв/Ярослав/: Българско име! Естествено,че името Ярицлейф произлиза от формата Ярослав или от форма,много близка до нея,а не обратното!
5. Гардарики/варяжко име на Новгород/= Гардарича/Градарича,Граденича,
Граденица/: Българско име.
6. Орхан е тюркска форма на Българското име Ордан/Йордан/- има изяснен механизъм,по който тюрките са я заимствали от Българите! Орхан не е единственото древно-Българско име,заимствано от тюрките: нека не се разпростирам нашироко,но трябва да добавя,че тук влиза и името на основателя на османската династия,понеже Осман= Хусман/Гусман/,т.е. Кузман: Българско име!
7. Олаф/"скандинавско" име/=Олег/Волег/,т.е. Велик/виж фам.Великови/,но също и Вълък/Влък,Вълк,Вук,и пр./ Тези имена се родеят разбира се и с прадревното Българско име Аляк/виж фам.Алякови/!
8. Олгу= Велку/Велки,Велики,Велик/! Т.е. Олгутаркан= Велки Таркан /Велик Таркан/.
9. Оглу /"тюркска" дума: главен/= Олгу /Велку,Велки,Велики,Велик,което се тълкува и като "Главен"/: Българска дума в тюркизиран вариант!

...

Щапаров, няма да споря с теб, просто немея, къде да споря - думи нямам :)
цитирай
165. merlin68 - Тигър,
11.07.2011 20:17
не е съвсем коректно според мен, да копираш тук цитати на shtaparov, от други постинги, а още по-малко ако са от личната ви кореспонденция.
цитирай
166. germantiger - ...
11.07.2011 20:27
merlin68 написа:
не е съвсем коректно според мен, да копираш тук цитати на shtaparov, от други постинги, а още по-малко ако са от личната ви кореспонденция.


Отново бързаш, а мен кориш в импулсивност, мерлин ;)

Цитирал съм "нещо", което щапаров пише и поства с копи-пейст под десетки постинги в блогбг на различни потребители! Не е от личната ни кореспонденция, а нещо, което той самия иска да се знае и чете. Честно казано като се замисля трябва да е благодарен, че му го популяризирам, макар с ирония в случая (за него обаче написаното е СЕРИОЗНО)!

Лошо няма, всеки си избира и гради позиция, може да е прав, нека да аргументира в блога си, за културен и етичен поне - винаги е бил.
цитирай
167. germantiger - ...
12.07.2011 00:08
НЕОБХОДИМО ОБЯСНЕНИЕ, БЪЛГАРСКО - ГЕРМАНСКО
(ползвам мой коментар под един постинг)

АЗ ИСКАМ ДА СЕ УЧА ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ В СВЕТА ЗА КАКВОТО И ДА Е, факт е, че сред световното, то - българското заема малък дял, този ми избор, може би дразни?!

Искам да съм глобален в знанието и регионален в пазенето. Това, че ще избера запада в професионализъм и почти всичко, не значи, че не бих си пазил българското и искам то да се развива! Обаче за някои от вас това е недопустимо - искате не само да си пазите курника, но и да сте най-големи сред света, е да де, но няма как да стане нито за българи, нито за германци, нито за друг народ.

Вие сте водени от патриотарство, еле траките са българи и те са първи, велики и всевелики в античността, вие се "облягате" на желанието да сте (дори когато и ако не сте)! Аз "стъпвам по пътя" - всекиму според заслугите (или поне се опитвам, но разбира се имам своите предпочитания).

Избрал съм Германия съзнавайки, че не мога да съм германец, както не мога да съм и българин. Аз съм и двете - ако някой мелез ти каже - аз съм такъв(!), значи те лъже! Реално той или аз не можем да сме едно от две. Това не притеснява моя избор да мисля за германското в историята и културата като нещо над българското.

Причините поради които това е така са историческа съдба, ако щеш "шанс или нещастие", има обяснение, дори оправдание, има и постижения в които България е над Германия, но обикновено е забележимо обратното. Избора ми не трябва да обижда никого и той е мое право, всичко друго е демагогия.

Аз съм избрал едно с приоритет, на първо място, но не искам, няма и не мога да се отрека от другото, напротив - българското е изградило у мен фундаментални качества и те са ми били от полза!
цитирай
168. shtaparov - Това което казваш е интересно, но ...
12.07.2011 02:33
merlin68 написа:
Това което казваш е интересно,но мисля,че...в понятията "елин" и "грък"всички...влагаме различен смисъл,един път приравняваме "елин" към "грък"...,а...на понятието "елин" не етнически,а културен характер.Ето тук в твоят текст противоречието се вижда:"Но по неговото време нямало толкова голямо значение дали си елин или Бургарин и не е имало ясна идея за разграничаване на отделните народности,понеже допирните точки между тях били прекалено много,а разликите все още не били силно изразени."
И вторият пасаж:
"1. Елини,които се самоназовавали "господари" в своята идеология на професионални паразити.
2. Барбари/Бургари/,които упорито били определяни от елините като роби. Сиреч- Бургарите били онзи постоянен контингент,от който елинските колонизатори и завоеватели набирали своите роби."
Аз не бих казал,че точно "бургарите" са определяни като роби,като роби са определяни всички варвари- хора не знаещи гръцки или не отговарящи на приетите от полиса ценности.Виждаш ли противоречието,един път изразяваш тезата,че не е имало разграничение между "елини" и "бургари",понеже допирните им точки били много,а от друга,казваш,че едните гледали на другите като на роби,по-голямо разграничение от това може ли въобще да има?
Употребяваш "елин" и "бургарин"като етноси(народности)но прав ли си да твърдиш,че не е имало ясна идея за разграничението им като народности?Езика е бил ясно разграничение за това.Съвсем друг е въпросът,че...не е имало голямо значение дали си "гръг" или "бургарин",говориш ли гръцки и си богат,изповядваш ли философията на това общество,значи си елин. Следователно "елин" не е равно на "грък",защото вероятно част от гърците също са ползвани като роби.В този смисъл,трябва да се разграничи понятието "гръг",като етнос,от понятието "елин",като култура,гражданство.


Противоречие няма.Разликите в началото са били класови,а не народностни. Гърците се имали за "господари",понеже били потомци на роботърговци,
семитизирани в Галилея,където променили езика си.
цитирай
169. shtaparov - Благодаря на germantiger!
12.07.2011 02:36
Благодаря на germantiger за съпричастността.
цитирай
170. nbrakalova - 168. german_tiger: "НЕОБХОДИМО ОБЯСНЕНИЕ, БЪЛГАРСКО - ГЕРМАНСКО..."
12.07.2011 09:16
Това е ясно видимо във всичко споделено, но явно се налага да бъде и написано.
цитирай
171. germantiger - ...
12.07.2011 15:30
nbrakalova написа:
Това е ясно видимо във всичко споделено, но явно се налага да бъде и написано.


... и да бъде осъзнато от други също се налага, но аз съм скептичен.
цитирай
172. nikikm - Бая
21.07.2011 21:37
труд си положил,ама бадева! Четох търпеливо,подчертавам,търпеливо,до някъде и ...стана ми лошо. Имаш хубави неща,за да ни примамиш и други,за да ни унищожиш.И си мислиш,че ние сме "всеядни". Но не сме! Дет са казва:"хубава жена,ама развалена"!
цитирай
173. germantiger - ...
21.07.2011 21:41
nikikm написа:
труд си положил,ама бадева! Четох търпеливо,подчертавам,търпеливо,до някъде и ...стана ми лошо. Имаш хубави неща,за да ни примамиш и други,за да ни унищожиш.И си мислиш,че ние сме "всеядни". Но не сме! Дет са казва:"хубава жена,ама развалена"!


За откровения коментар благодаря (ако наистина е честен), мисля че е?!

Нямам намерение да примамвам, мамя или отблъсквам, камо ли да храня ВАС.
В тази разлика която си направил между мен и "останалите", ако това са интерпретиращи историята според желанията си, не според фактите, единствено си прав!
Жив и здрав бъди.
цитирай
174. demograph - Биографиите на Александър трябва да се четат с антигръцки филтър
29.07.2011 04:13
Който умее това -стига до истината, който не го умее, коментира комикси. Истина е следното: 1/Филип е бил "избран" за водач на гърците/доколкото са били гърци всички тия самонаричащи се по-рано гърци, а по-късно самонарекли се елини/ точно както атинските гърци са избрали Рим за господар и са се продали, а после развиват за смях на публиката героични театри за ужгероична, ужсъпротива. Били са се храбро само критяните и после макетата, а те знаете кои са били. Филип е бил владетел на Македония, която е включвала цяла Тракия..2/Александър е бил император И на "Цяла Гърция", не само на Тракия и Азия. Войските му са били основно траки. "Гърците не стават за войници, а само за слуги"/Май Плини го казва/. Той е презирал гърците, но е уважавал учителите си и културата създадена от тях, които са били траки до един. Той е станал оръдие на гръцката подлост, точно както някой наши управница са били и сега са маши на чужди сили. Завладял е "света" защото светът е бил тракийски и градовете и войските са се предавали и присъединявали към него. Ако беше грък никога нямаше да постигне това. Изпълнил е задачата и е бил ОТРОВЕН от гърците! Последните му месеци са битка срещу заговорниците, но късно се обръща към сънародниците си траки за помощ. Майка му Олимпия избива маса народ, когато разплита заговора срещу него. 3/ Елинския свят не е гръцки свят, както "гръцката"азбука не е гръцка. Дори и митичния цар Елин не е нито цар, нито грък..Записите на тракийски истории са унищожавани систематично и до ден днешен от същите тези мургави хитреци..Филмите са бягане пред вятъра, защото истината за траките /Александър включително/ излиза на бял свят.Филмите са началото на коварна манипулация за омаловажаване в аванс на това, което скоро ще се признае през зъби. А то е, че едничкото свързващо гърците с "първата" демокрация и "класическата" култура е това, че обитават GR. "Класическия" свят е развенчана немска измислица. Цивилизования свят в древността е бил тракийски, какъвто е и сега.
цитирай
175. germantiger - ...
29.07.2011 13:03
1. Наистина е жалко, че никой българо-трак или трако-българин или просто българин от блогбг по същество не оспори инфото ми! Именно това, че Александър е смлял от бой всички кандидатбългари - бактри, скити и различни планински племена. Това не е нещо срамно или изключително - всички народи са губили или побеждавали и това е естетвено. Оставам настрана невежеството, че сватбата му с Роксана-Рошен е с цел подчинение на планинците (всъщност той ги бие и нея я пленява).

2. Безсилието да се опровергае и другия факт - Александър е елински "продукт" и света в древността е елински на Балканите по простата причина, че траките нямат дори мижав отговор на елинската социологическа, философска и математическа мисъл, нямат изкуство и оставени писмена след себе си сравними на висотата на изкуството в Елада или писменото наследство с което гърците могат да ни удавят буквално - това писмено наследство продължава да се твори и в римско време.

3. Другото, което ти демограф коментираш е спорно, нещо повече - на автохтонистите се пада задачата да докажат твоите тези, до сега не са го направили категорично и подредено, пожелавам им го без ирония да го сторят, наистина!

...

Останалите ти заявления кой се е бил храбро, кой въобще не е, кой какъв е бил (защото ние сме знаели, че кажи го де), вече друга работа е да го докажеш, та тези лековати подмятания оставам без коментар.

Хубаво е следващия път като коментираш, да се сещаш, че днешния бял свят е стъпил на антична Елада, класическия Рим, Ренесанса-Просвещението-Реформацията, Християнството и всичко това западноевропейско и след това на западноевропейската научна мисъл и грандиозна култура. Германската музика и философия няма да коментирам, защото те са фундаментални. Към всичко това можем да добавим руската култура и отделни постижения на източно-европейските народи. Сред тях българите изпъкват с писменост практикувана оттук до Монголия, това е също впечатляващо!
Другото е бош лаф от теб ;)
Жив и здрав бъди!
цитирай
176. merlin68 - "Иначе да те питам кое и какво ...
30.07.2011 16:20
"Иначе да те питам кое и какво прави Александър българин, понеже ти споменаваш, че гърците си го присвояват, та те питам какво го прави българин (защото нали траките са българи според автохтонистите) - нали се сещаш?!"

Тигър, ние не можем да наречем Александър българин, защото българи като название по това време не е имало, но със сигурност той не е грък. След като си чел толкова много за него, би трябвало да са ти известни и твърденията на биографа му Калистен и тези на Демостен, че нито Филип, нито Александър, нито македоните са гърци. Не са гърци, а тракийско племе и в този смисъл, Александър е по-близък до нас, отколкото до гърците. Това, че е бил заобиколен от гърци и възпитам по елински е неоспоримо, въпросът обаче е не са ли го използвали гърците, и отговорът е - да. Припомням ти по памет, защото не ми се търси точният цитат:
Скрити зад македонските щитове, гръцките търговци и куртизанки, разпространяваха така наречения елинизъм из обширната империя, завладяна с цената на македонската кръв, с цената на обезлюдяването на Македония.
Това е истината! И между впрочем Ахил не е грък, както и по-голямата част от персонажите в Илиада. Но на гърците им е бил нужен точно нов Ахил и Аристотел им го е осигурил в лицето на Александър.
цитирай
177. shtaparov - Александър е натурализиран,а не истински грък
20.08.2011 21:37
Който умее това -стига до истината,който не го умее,коментира комикси.Истина е следното: 1/Филип е бил "избран" за водач на гърците/доколкото са били гърци всички тия самонаричащи се по-рано гърци,а по-късно самонарекли се елини/ точно както атинските гърци са избрали Рим за господар и са се продали, а после развиват за смях на публиката героични театри за ужгероична,ужсъпротива. Били са се храбро само критяните и после макетата,а те знаете кои са били.Филип е бил владетел на Македония,която е включвала цяла Тракия..2/Александър е бил император И на "Цяла Гърция", не само на Тракия и Азия.Войските му са били основно траки."Гърците не стават за войници,а само за слуги"/Май Плини го казва/. Той е презирал гърците, но е уважавал учителите си и културата създадена от тях,които са били траки до един.Той е станал оръдие на гръцката подлост,точно както някой наши управница са били и сега са маши на чужди сили. Завладял е "света" защото светът е бил тракийски и градовете и войските са се предавали и присъединявали към него. Ако беше грък никога нямаше да постигне това. Изпълнил е задачата и е бил ОТРОВЕН от гърците! Последните му месеци са битка срещу заговорниците,но късно се обръща към сънародниците си траки за помощ.Майка му Олимпия избива маса народ,когато разплита заговора срещу него. 3/..."гръцката"азбука не е гръцка.Дори и митичния цар Елин не е нито цар, нито грък..Записите на тракийски истории са унищожавани систематично и до ден днешен от същите тези мургави хитреци.Филмите са бягане пред вятъра, защото истината за траките /Александър включително/ излиза на бял свят.Филмите са началото на коварна манипулация за омаловажаване в аванс на това, което скоро ще се признае през зъби...Цивилизования свят в древността е бил тракийски, какъвто е и сега.
Както вече добре знаем,Александър с елините е бил елин,с Траките- Тракиец,с персите- пеирсиец и т.н. Но произходът му е,както казва Демостен, Барбарски /Бургарски/!
цитирай
178. germantiger - Детайли и фундамент
21.08.2011 00:29
Щапаров, независимо от разликите помежду ни и споровете - аз те уважавам, заради респекта, уважението, което ти демонстрираш към другите, стремежа към истина, търсенето, четенето, мисленето и знанието което обладаваш.

В предходния ти коментар обаче грешиш:

- грешиш, че войските на Александър са основни от траки - напротив - те са от македонци, гърци и тракийски наемници казано условно на трето "място'

- грешиш, че градовете са се предавали пред него, защото античния свят е бил тракийски - напротив - явно не знаеш, боевете му вън от градове, фактически чутовните му победи, също явно пропускаш обсадата на Тир, както и борбата на Александър дори с възстаналите срещу него - борба опасна и ожесточена.

- Индия също така "далеч" не е тракийска, а "до" нея стига и дори побеждава...
цитирай
179. audan - Барабар Ауданъ с мъжете
21.11.2011 22:32
Брей, доде се усетя и - 128 мнения! Явно бая духове сте разбунили. :)

Моите уважения към един човек, който уважавайки чуждото мнение, излага и своето. Бройте ми за Ваш фен ... което не значи, че ще съм съгласен с тезите Ви, разбира се. :)..

Тъй като не съм ясновидец (все още), то не знам как е било, та само предполагам, както и всички ние. Та ето две интересни момента, които ме заинтригуваха.

САМИТЕ БАКТРИЙЦИ НЕ ПОКЗВАТ УПОРСТВО ПРЕДАВАЙКИ СЕ В ЦИТАДЕЛА, НЕ ПОКАЗВАТ УМЕНИЕ - ОСТАВЯЙКИ БЕЗ ДОСТАТЪЧНА ОХРАНА ВОДОПРОВОД И ВРАТИ, В РЪКОПАШЕН БОЙ ОТСТЪПВАТ В КИРОПОЛ ПРИ СЛУЧАЙ ЧЕ ИМАТ В НАЧАЛОТО ПРЕДИМСТВО МНОГО СРЕЩУ МАЛКО МАКЕДОНЦИ И САМИЯ ЦАР ВО ГЛАВE

Интересно защо бактрийците оказват вяла съпротива. Много интересно. Интересно е и това:
САМИТЕ СКИТИ МУ [на Александър] СЕ ИЗВИНЯВАТ ДОРИ, КОЕТО НЕ Е ХАРАКТЕРНО ЗА ГОРДОСТТА ИМ


Ако приемем, че бактрийци, скити и македони са просто клонове на един народ, то нещата се обясняват. Нали помните Херодот: "Тракийската народност е след индийската най-многобройната в света. Ако тя бе единна и се бе управлявала само от един владетел, тя би била непобедима и според мен най-могъща от всички народи, които съществуват."
Но и да не сте познавали някогашните ни предци, погледнете съвременните ни. Същото положение е. Да вземем само Балканите, дори. Караме се бием се, но когато небалканец се намеси, то той е враг на всеки тук. Явно бактрийци и скити не виждали в Александър чужд. Да, присмиват му се, обстрелват го, но да приемат толкова ... леко властта му? Съмнително ми се вижда.

А що се отнася до причината на смъртта му, то в Индия имат следната версия.
Свещениците го убили с хитрост - дали му да сложи корона. Уж била символ на Господаря на Индия. Отпреде й имало скъпоценен камък, който повредил хипофизата му, когато се изправил пред тълпата и ... Слънцето.
цитирай
180. vladpomak - Germantiger или какъвто още се величаеш
02.01.2013 23:35
Човека, най-искрен и добронамерен съвет - иди час по-скоро при психиатър! Разбери - казвам ти го добронамерено и без желание да те уязвя! - не си добре психически, ама никак! Иди на психиатър преди да си направил някаква сериозна беля! Чел съм постингите ти и в други форуми - когато се разбеснееш губиш всякакъв контрол върху себе си и това е страшно. А мисля някъде твърдеше, че си бил командос или нещо такова - още по-лошо тогава! И помни - има душевно объркани хора, които обаче си дават сметка за състоянието си и успяват да се контролират или да потърсят помощ когато усетят че не могат повече да се контролират. Опасявам се че ти не си от тая категория.
цитирай
181. germantiger - Помак... ;)
03.01.2013 08:12
Четейки коментара ти, предполагам, че поведенчески модели или ролеви игри в психологията не са ти понятни (да прощаваш русизма). Въздействието и манипулацията, писането в маниер с цел да впечатлиш и повлияеш четящитевероятно не владееш и не можеш със средствата които мога аз. Не правиш елементарна разлика между поведение в нет и непознаване човека вън от него. Благодаря за твоята загриженост и грешните ти заключения - изкушавам се да заключа, че за твоята висдима възраст на аватара ти (ако еличен) си твърде наивен и прибързан за възрастта ти, надявам се не инфантилен?!

По същината на постинга или темата неси написал нищо - предполагам следствие от твоето невежество или болка. Това - племена инароди с вероятен или невероятен бгпроизход да са бити от Сашо Мегалото не е трагедия, а историческа истина в която няма нищо срамно - въпрос на зрялост е да го съзнаваш!

А пропо в бгфоруми не пиша, в други блогове мисля два съм прекратил да поствам преди може би годфина и повече.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: germantiger
Категория: История
Прочетен: 4621201
Постинги: 412
Коментари: 7517
Гласове: 21816
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031