Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2011 20:06 - Анти СПАРОТОК 2 - за ИЗВОРИТЕ и...
Автор: germantiger Категория: История   
Прочетен: 19428 Коментари: 23 Гласове:
10

Последна промяна: 22.07.2012 07:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

УВАЖАВАМ ПАВЕЛ СЕРАФИМОВ - СПАРОТОК. Винаги е демонстрирал такт, респект-уважение, не е трил мои коментари, винаги е отговарял, по възможност с армент!
"ТУК" ЩЕ "СПОРЯ"-ДИСКУТИРАМ НЕ САМО С НЕГО, А С ЕДИН ОТБОР ЮНАЦИ!

ДНЕС - 4 ПОСТИНГА ПОРЕД АНТИСПАРОТОК (наречени така за да провокирам интерес), убеден съм, че много от аргументите на Спароток са истинни, любонародното му дело на търсач, събиратеч (според някои и откривател), трябва да се окуражава.

Аз споря с това, което за мен е неистина, лъжата не приветствам и не окуражавам!
Надявам се, да няма цинични, нагли коментари, ако се появят нямам проблем с такива, убеден съм в баглостта и грубостта като лексика съм дори забележителен!

......

ЧЕСТИТА ВОЛЕЙБОЛНА ПОБЕДА ПЪРВА ДНЕС НАД РУСИЯ!!!

......

"МОИТЕ АРГУМЕНТИ" ВСЪЩНОСТ НЕ СА МОИ, А ОСНОВНО НА МАНОЛ ГЛИШЕВ!
За мен той е подготвен, ясен, конкретен и професионално точен!
Ще ползвам също "мое" знание или на други!

......

Нета едва ли е място за сериозен спор или последователен такъв, за това в 4 потинга днес ще маркирам "микс" от "доказателствен материал" контра-Спароток. Вероятно в следващ постинг ще посоча моите акценти. Ако всички тук четат "гювеч", то това е "плод" на "вашия" хаос, аз само отразявам и предалагам трибуна! какво аз мисля и как бих го представил ще покажа в друг пост и в друго време след тези!
СЕГА САМО МАРКИРАМ!


 
ОТ МЕН - ЗА ДОСТОВЕРНОСТТА НА ИСТОРИЧЕСКИТЕ ИЗВОРИ И ТЯХНАТА КОМИЧНОСТ „НА МОМЕНТИ”:

Ако се „сборува” написаното от Плутарх за галската война на Цезар ще „излезе”Цезар превзел с щурм 800 града за 9 години, покорил 300 народности, сражавал се срещу 3 милиона души, от тях 1 милион убил и толкова пленил...Цезар пише, че в битката при Фарсала Помпей губи 15 000 убити и 24 000 пленени, докато сами Цезар пише за свои загуби 200 войници и 30 заслужили центуриони...

За войската на Дарий Ксеркс нахлула в Елада през 480г.пр.н.е., Херодот пише, че тя наброявала 1 700 000 пехотинци. „А изчислили ги по следния начин: като събрали на едно място 10 000 души и ги натъпкали, колкото може по-натясно, описали отвън кръг. След това ги пуснали и оградили кръга с ограда, чиято височина достигала до човешки пъп. Това като направили, вкарвали в оградата други, догдето преброили всички по тоя начин.”

...

ТЪЙ-КАТО СПАРОТОК И ДРУГИ ЦИТИРАТ ХЕРОДОТ ЗА НАЙ-МНОГОБРОЙНИЯ НАРОД СЛЕД ИНДИЙСКИЯ - ТРАКИЙСКИЯ ТО ЕТО ОЩЕ КОЛКО МНОГОБРОЙНИ НАРОДИ ИМА, ИНФО ОТ МАНОЛ ГЛИШЕВ И КОЛКО СИ ПРИПИСВАТ ТРОЯНСКО ПОТЕКЛО, ЗАЩОТО НАЛИ НАРОД ФИР-БОЛГ В ИРЛАНДИЯ СИ Е ПАК БЪЛГАРИН, ЕРГО АЙРИША Е БГ:

Иначе съди сам: в "Инглинга сага" пише, че и шведите произхождат от Троя. Същото казва Мехмед ІІ в писмо до Шарл VІІ - че османците имат троянско потекло. А шотландците се имат заскити, както пишат бароните в Арброутската декларация от 1325 г. Такива "сведения" са си чиста митология. 

Още в XII в. Галфрид Монмаутски, следвайки Вергилиевата "Енеида" и първоизточниците на уелския "Мабиногион" прикача на британския народ (практически - на уелсците) митологично потекло, сродно с това на античните римляни.

За "най-многобройни" са обявявани всички странни и чужди на автора на съответния текст народи. И в Англосаксонската хроника пише същото за скандинавците. И в "Gesta Danorum" пише същото за ободритите. Всички те няма как непременно да са един и същи народ :)

Даките в текста на "Декларацията" най-вероятно са датчани. През ХV век Томас Малори твърди, че Артур бил "император на Британия, Италия, Африка, Галия, Испания, Ирландия, Германия и Дакия". У някои свръхпатриотични уелски автори (като Giraldus Cambrensis) Артур е наречен владетел на Британия, Франция и… отново Дакия. Както готите са отъждествявани с гети (оттам може би и появата на т.нар. "гаути" от саксонското "Geats" в "Беоулф"), а шотландците, шведите и българите (от страна на ромеите) - със скити, така и датчаните (или даните) са били архаизирани като даки. Уелсците пък са си прикачили троянско потекло.А в легендите за произхода на тоя и оня народ от легендарни градове и събития никой здравомислещ човек не вярва. Римляните били бегълци от Троя... Божичко, Европа е пълна с такива разкази, кой от кой по-недостоверни. Пък и ако миграциите са невъзможни, както сам казваш, какви бегълци изобщо?

1. ОКАЗВА СЕ КАКВО - ТРАКИТЕ НЕ СА МНОГОБРОЙНИЯ НАРОД, ИМА ОЩЕ "БОЛ" СПОРЕД БОЛ АВТОРИ И ИЗВОРИ! КРАТКО И ЯСНО, ФАКТ!

2. ОКАЗВА СЕ КАКВО - ТРОЯНСКО ПОТЕКЛО СИ ПРИПИСВАТ ИЛИ ПРЕТЕНДИРАТ БОЛ НАРОДИ, СПОРЕД АВТОРИ, ИЗВОРИ И ВРЕМЕНА! КРАТКО И ЯСНО, ФАКТ!

...

СЕГА КОФТИ ИЗВОРИТЕ ако не се лъжа имам ги от webster във вибокс7, всички знаем, че има и такива:

"Има само едно тракийско племе, което е способно да преброи до 4" Аристотел

За обичайте на траките говорят Херодот и Солин... Ще разгледаме и двете известия:

Останалите траки имат следните обичаи: те продават децата си в робство в чужбина; девиците не ги пазят, ами ги оставят да се сношават с мъжете по свой избор; напротив, омъжените жени пазят строго; те си купуват жените от родителите им срещу много пари. Да бъдеш нашарен с белези, се счита благородно; който няма белези не е благороден. Да стоиш празен, това се смята най-хубаво, да обработваш земя - най-безчестно, да живееш от война и грабеж - най-хубаво. Това са най-забележителните им обичаи. Богатите се погребват така: трупа държат изложен три дни наред; колят разни жертвени животни и се угощават, като най-напред оплакват умрелия, като го изгарят или просто го заравят в земята. После издигат могила и устройват разни състезателни игри, при това най-големи награди се определят за единоборството според значението му. Такова е погребението при траките.

Тея, които биха желали да го проучат грижливо, лесно ще схванат, че варварите траки презират смъртта поради някакво естествено внушение на мъдростта. Всички траки зачитат единодушно доброволната смърт, като едни от тях вярват, че душите на умрелите отново се възвръщат в горния свят, а други мислят, че душите след смъртта не загиват, а стават по-щастливи, отколкото приживе. У повечето траки ражданията предизвикват скръб, пък и тоя, току-що станал баща, поема с плач рожбата си. Напротив, погребенията им биват дотолкова съчетани с веселие, че радостно съпровождат починалите чак до гроба им. Мъжете се хвалят с броя на жените си и многобройният брак им осигурява почит. Жените, които държат на своя свян, се хвърлят върху кладите на починалите си съпрузи и стремглаво поемат пътя всред пламъците, като считат това за най-голямо доказателство на своето целомъдрие. Жените, които преднамеряват да се омъжат, отиват при съпрузите си не по волята на родителите си. Тия от тях, които надминават останалите по хубостта си, искат да бъдат предоставени на публично наддаване и, като бъде допусната свободата на преценяването, се омъжват не заради нравите на мъжа, а заради дадената от него цена. А жените, които измъчва грозната им външност, купуват със зестрите си тия мъже, с които искат да се свържат. Когато пируват, и двата пола обикалят огнището и хвърлят в огъня семена на треви, които растат в Тракия. Зашеметени от техния дим, смятат за веселие да подражават пияните, като при това чувствата им придобиват болезнен характер.

Тракийският цар Диеглис, като получил царската власт и работите му неочаквано се наредили щастливо, не управлявал поданиците си като приятели и съюзници, но властвал над нях жестоко като на купени роби или пленени неприятели. Той убил по позорен начин голям брой отлични траки, а не малък брой изтезавал и подлагал на издевателства. Не оставил нито женска, нито детска красота незасегната, нито скъпоценни имоти – неотнети, и цялата си държава изпълнил с безчинства. 

Зибелмий, синът на Диеглис, следвайки усърдно бащината си кръвожадност и хранейки омраза към траките поради това, което те били сторили на баща му, достигнал до такава жестокост и безчинство, че избивал с цялото семейство тези, на които бил разгневен. За обикновени провинения едни разсичал на части, други разпъвал на кръст, а трети живи изгарял. Той посичал децата пред очите на родителите им и дори в техните обятия и насечените им части поднасял на близките им, като подновявал онези стари угощения на Терей и Тиест.

Диодор

Скитите, наричани готи, преминали в голям брой река Истър във времето на Деций и опустошили римската област. Те обградили избягалите в Никопол мизи. Обаче Деций ги нападнал, както разказва Дексип, и ако и да убил тридесет хиляди души, бил победен в сражението. Той загубил дори Филипопол, който бил превзет от тях, и много траки били избити.

Хереней Дексип от Атина

ФАКТ 3:
ОКАЗВА СЕ, ЧЕ ТРАКИТЕ ИМАТ И ДРУГО "ЛИЦЕ", като всеки народ впрочем според автора писал за тях! ТОВА ЛИЦЕ Е ГРОЗНО ЛИ, СРАМНО ЛИ, но нали го е писал елин, вероятно манипулира "пича"?! ЯСЕН И ТОЧЕН Е ФАКТА - ТРАКИТЕ СА БОКЛУК СПОРЕД ЧАСТ ОТ ИЗВОРИТЕ И АВТОРИТЕ (не според мен, аз траки не познавам, освен Спароток)!

...

ОЩЕ ЗА ТРАКИТЕ имам го от webster във вибокса

Защо на Панагюрското златно съкровище са изобразени глави на негри? Кога преди христа на Балканите е имало негри, та траките да ги изобразят на златните си блюда?
Специално тези орнаменти ни отвеждат по-скоро към Мала Азия или Африка - територии, които Персийската империя е владяла.< ТОВА Е ВЪПРОС ОТ ПОЗНАТ

Покойния траколог - Д-р Георги Китов относно писмеността на траките:
"Траките са народ без собствена писменост. Техните надписи са на старогръцки. Или са със старогръцки букви на тракийски. За нас остават неразгадаеми, тъй като е много трудно да се направи анализ на думите и да се установи какво точно са искали да кажат древните. Това е все едно един българин да пише в интернет на латиница и да бъде разчетен от човек, който не знае български език. "

През 4 век започнали драматични промени във външния вид, отразяващи гръцко влияние. Доказателствата идват от стенните рисунки в гробниците близо до Казанлък ( началото на 3 век ), Александрово ( началото на 4 век ) и Свещари ( 3 век ). Те също осигуряват първите цветни мостри. Те показват че брадите, татуировките, мантиите, обувките, шапките и възлите на косите, всички те са изчезнали. Археологическите сведения доказват също че по това време някои траки започнали да носят ( обичайно три ) бронзови или златни торки ( торк – метални огърлици или накити носени от древните гали , германци и британци – бел. Пр )В началото на 3 век в рисунките от гробницата в Казанлък тракийския шлем е най – често виждан., но двама воини носят странни жълти кръгли плоски отгоре шапки. Те може би са от неизвестно тракийско племе, но е по вероятно те да са македонски аристократи носещи разновидности на техните характерни кожени шапки kausia. Едната фигура обаче е гологлава ( без шапка ) и с дълга коса като една друга по – ранна фигура при Александрово. Други пехотинци в рисунките от Казанлък носят бронзови атически шлемове повечето със светло сини гребени.Като противоположност воините изобразени върху севернотракийските ( гети или трибали ) произведения на изкуството от метал обичайно са гологлави. Едно изключение е воин изобразен отстрани на златен шлем от Котофенести който носи шлем от скитски тип. Обаче по – прочути са пет богато украсени конически златни и сребърни шлемове от различни места в Румъния. Те имат очи и вежди украсени и позлатени отпред и щампирани и позлатени животински и човешки гигури около страните. Техните високо разположни сводове на черепа може би позвялявали повече място за прическата с възел на върха на този който ги носи. Те имат правоъгълни протектори за бузите къс протектор за шията и изрязани отвърстия за ушите и лицето. Възможно е по – малко богато украсените екземпляри от същия общ модел да са били носени в битка. Един илирийски, един атически и няколко халкидически шлема също са били открити в гробове на гетите.

Независимо от очевидното сходство с келтските мечове и големия брой дълги келтски мечове в българските музеи малко е вероятно келтските мечове да са повлияли на тракийските. Дължината на кривото острие е може би това което отличава тракийския меч от другите ранни ( гръцки ) мечове. < „ТЕ ТАКА”...НАЛИ В ГЕРМАНИЯ ИМАЛО ТРАКИЙСКИ РОМФЕИ, ТА ЗНАЧИ СПОРЕД БЪЛГАРИ ТУК И ГЕРМАНЦИТЕ СА ТРАКИ ЛИ, БЪЛГАРИ ЛИ...ТА ПИТАМ ЩО „ИМАТЕ” ТУКА МИКС ОТ МЕЧОВЕ И ОБЛЕКЛО...САМО ЛУМПЕН ЛИ НЕ ОСЪЗНАВА ВЗАИМСТВАНЕТО, КОНТАКТА, ВЗАИМНОТО ПРОНИКВАНЕ МЕЖДУ НАРОДИТЕ?!

ОТ МЕН
Сега отварям автореферата на Валери йотов Василев на дисертация за присъждане на научната и образователна степен „Доктор” – Въоръжението и снаряжението от българското средновековие VIIXI век и ето един пасаж за МЕЧ.

Първо пише извори, методика итн, после количеството на находките, тяхното състояние итн. А ето цитата:

„Любопитно е, че повечето имат първообрази или са повлияни основно от образци със северен (варяжки) или северноевропейски произход. ЦЕНТРОВЕТЕ НА ПРОИЗВОДСТВО НА МЕЧОВЕ СЕ ЛОКАЛИЗИРАТ ПО СРЕДНОТО ТЕЧЕНИЕ НА Р. РЕЙН, ОТКЪДЕТО СЕ ИЗНАСЯТ ПРЕЗ СЕВЕРНА ГЕРМАНИЯ КЪМ СКАНДИНАВИЯ. ПОСРЕДСТВОМ ВАРЯГИТЕ (В СЛУЧАЯ НОРМАНИТЕ) И ЧРЕЗ ТЪРГОВИЯ ПОПАДАТ НА МНОГО МЕСТА В ЗЕМИТЕ НА ДНЕШНА РУСИЯ И НА БАЛКАНИТЕ.”

„Ко стана”... сега германци ли са българите по „аналогия” щом германите са траки поради факта на тракийските ромфеи в земите на древните германи?! Не, разбира се!

Разбира се има археология, етнография итн...та за тракийските ромфеи в Германия...то келтите са имали тук държава нали Тиле ако не греша, около днешен Ямбол предполагаха, че е... тогава някой тарикат-западняк да ни пише нас келти... всъщност извини ме за иронията - пропуснах - те и келтите бяха българи, виж келтогерманите дето са били гъз до гъз и в много извори това е писано нямат много общо според теб или други българи! А, че имат общо извори и за визията им колкото искаш, за антропо"образа" им!

Обаче за много българи днес и келтите са българи, е как, нали в древноста са били страшилище, че и германци са им служили - разбира се, че са българи, няма начин!

ФАКТ 4 - ОСВЕН ТРАКИЙСКИ РОМФЕИ "НАВСЯКЪДЕ", ЯВНО ИМА КЕЛТСКО И ГЕРМАНСКО ВЪОРЪЖЕНИЕ, ЗА ЕЛИНСКО ДА НЕ ГОВОРИМ В НАШИТЕ ЗЕМИ!
Сложно за разбиране лие, не чувам... не чух?!

...

ОТ МЕН ТАМ КЪДЕТО КЬОРАВО ТРАКИЙСКО НЕ СЪЗИРАМ (вероятно защото съм сляп като Бах-баща не Омир)?!

ТУК ЧЕТЯЩИТЕ АКО СЕ ЗАРОВЯТ ЩЕ ЗАНЕМЕЯТ В РАЗЛИКАТА ГЕРМАНСКО И ТРАКИЙСКО ИЛИ БЪЛГАРСКО!

Германските имена (сайта е за "всякакви"), в случая германските и готски или франкски имена далеч от българските:
http://www.behindthename.com/nmc/ger.php

Тук етнология, после приказки и сказания събирани по цяла Германия и далеч от българските въобще!

http://www.sagen.at/index.html
http://www.sagen.at/texte/sagen/sagen.htm < тук за всяка държава

 ето и билдгалерията
http://www.sagen.at/fotos/index.php

http://literaturnetz.org/maerchen
http://www.1000-maerchen.de/1518d97d8d0a88911989259659470c58/classics,1.htm

 Средновековие
http://www.genealogie-mittelalter.de/
Примерно името Аделайд/Аделхайд има родителите, съпрузите, децата им, обаче нема българско име примерно
http://www.genealogie-mittelalter.de/adelheid_fuerstinnen/adelheid_fuerstinnen.html

Пак за Средновековие и автори
http://www.stefanjacob.de/Geschichte/Unterseiten/Literatur.php?Auswahl=Fr�hmittelalter

 ТУК САМО ИЗВОРИ ДА ИСКАШ ИМАМ ГИ ОТ KORDON ТУК В БЛОГБГ
http://www.vostlit.info/Texts/Dokumenty/index.phtml?id=2070

 ... и баварския, който няма потресаваща разлика въобще с германските диалекти, но е явно различен от български:
http://www.bayrisches-woerterbuch.de/z.html
 

 В ТОЗИ РЕД НА МИСЛИ СЕМПЛО ЕПОС И САГИ пак от мен

image

image

 Локи и Идунн и все златокоса е описвана, па после тоя да и отреже косите, но пък още по-после той, чашата с отровата, змията, че и жена му в помощ - аман му е работата!

image

image

Предходните от Йон Бауер-пведа, хубаво е рисувал удавника, че и съпругата му е била красавица!

image

image

image

Тролове ТИПИЧНИ ЗА ТРАКИТЕ НАЛИ, ВЪОБЩЕ В БЪЛГАРСКАТА МИТТРАДИЦИЯ, иначе тролчетата за предпочитане от Киттелсен норвега или Лидберг пак шведа ;)

СЛЕДВА ОЩЕ ТРАКИЙСКА МИТОЛОГИЯ КОЯТО ВЪОБЩЕ НЕ ПРИТЕСНЯВА АВТОХТОНИСТИТЕ, ЧЕ ВСЪЩНОСТ СЕ НАРИЧА ГЕРМАНО-СКАНДИНАВСКА И НЯМА ОБЩО С ТРАК-ТАРАКА-ТРАК!

image

На Ларри Макдугъл по "Рапунцел"... още следат от него

image

image

Следва един модерен женски нощен елф, ако не знае Спароток елфа е джърманик като митология и въобще значи тракийски - без съмнение, нали ;)?!

image

И вече модерните вайкинги, нордсмени, въобще съвременна интерпретация, чудя се кога ли Беовулф тържествено ще бъде обявен примерно за тракиец?

image

БАШ ТРАКИ НАГОРЕ, А, НЯМА ШАШ-БЕЖ!

Следват германци на римска служба

image

ОТ МЕН КОМЕНТАР КЪМ МАРКНАТАН преди време:

За да не се съмняваш за германския войник на служба в Рим или като враг на Рим и то "изворово":

 В надгробните паметници на войници от германския корпус гардове на императора са записани много такива именно за германци, пример ти давам:

 Валент, германец, батав по племе... има такива камъни за произход и упоменаване на германец фриз, германец от племето убии итн итн...

 Ариовист получава титула Rex Germanorum от Цезар... на латински колкото искаш има за германците

image

Ателфлайд повела своите саксонци в "англия" в бой срещу датските викинги. Обаче установихме според Щапаров, маркнатан и други знайни и незнайни, че саксите са троянци, ерго мизи, ерго българи, а в Англен откъдето са датските юти има пръст и пишка вероятно Атила и пак хуните ерго българите - това което виждаме на рисунката е братоубийствена трако-българо-хунска сеч!!! Почти ще възкликна БАААХТИ!!!

Следват германските средновековни армии, незадължително от германци, а от германските народности да ги наречем:

image

image

image

БУРГУНД ГОРЕ, ЕРГО БЪЛГАРИН, ЩЕ ЦИТИРАМ МАТЕРИАЛ НА МАНОЛ ГЛИШЕВ:

Иберо-готският ранносредновековен автор Исидор от Севиля в девета книга, четвърта глава, параграф двайсет и осми на своите "Етимологии" казва следното: "Burgarii a burgis dicti, quia crebra per limites habitacula constituta burgos vulgo vocant."

 Разбира се, тук уточненията, че българи в Испания винаги е имало, са ненужни. Исидор, то се знае, е българин по няколко линии. Първо, името Исидор е от египетски произход, както можем да прочетем от страниците на краткия илюстрован "Шамполион" на Кристиан Жак, а за египтяните вече се разбрахме, че са си наши хора. Второ, Исидор работи в кралството на вестготите, а за всички готи още Йорданес черно на бяло е написал, че са гети, тоест траки, демек чисти българи. И трето, ирландският и шотландският фолклор твърди, че племето на скотите е дошло в Ирландия и Шотландия от Испания, а няма човек, който и за миг да се усъмни, че скотите са скити - те пък пак са си българи. За който не вярва, има железен аргумент - шотландците имат гайди, испанците имат гайди, българите също имат гайди. Има ли нужда от повече обяснения? Испания е стара българска земя, Севиля е хубав български град, а Исидор от Севиля, авторът на "Етимологиите" е българин, та дрънка. Толкова за автора. Разбира се, щом е българин (ама истински, а не родоотстъпник), той е връх на достоверността.

 Да се спрем на неговата мисъл: "Бургарии, наречени така заради бурговете си, защото многобройните си обиталища, установени по границите, наричат бургове на простонароден език."
Е, намерили са се злонамерени антибългарски автори, които да посочат, че става дума за род войска, разположена по границите и съставена от германски федерати в късната Римска империя, защото в германските езици се срещат "burg", "burgh", "borg" и "borough" за "крепост" или "град". Ние обаче няма да се подведем от това, защото знаем, че в Шотландия (където живеят, както се разбрахме, български скоти или скити) се намират строежи, наречени "broch" - броховете са високи кули, издигани от старото население на шотландските хълмове и името им достатъчно наподобява бурговете на бургариите, за да стане ясна пълната несъстоятелност на германските претенции. Освен това името на съвременния български град Бургас очевидно не идва от никой германски език (по-скоро и старите бургове носят българско име), така че просто не остава място за съмнение кой от кого произхожда. Някой човеконенавистен дошляк би казал плахо, че името на Бергас идва от гръцкото "pyrgos", което значи "кула", но такава инсинуация ще пресечем тутакси с простото твърдение, че гърците са незначително племе грабители, усвоило от българите всички по-важни научно-технически, архитектурни и литературни познания. Пиргос идва от Бургас, а не обратното, другари!

Тези бургарии (вероятно хранещи се с бургери, хамбургски салам и булгур и водещи бюргерски живот) не ще да са никои други, ами българските арии. Строейки красиви бургове край римския лимес, те слагат началото на една нова държавотворческа култура край Дунав и Рейн. Франки, лангобарди, тюринги, саксонци, лангобарди, баварци - това са все германските клонове на великата бургарска цивилизация в Централна и Западна Европа, зародила се в края на Античността. 

 Когато говорим за "германска група езици" и за "германски народи", трябва да имаме предвид, че това са условни названия, употребявани, за да не се обърква централноевропейската група българи с други, все така български групи народи и езици - като келтската, индо-иранската, романската и пр. Произходът на германските българи трябва да се търси у гетите, които, ставайки готи, се смесват с примитивните дотогава тевтонски обитатели на горите на Централна и Западна Европа и ги облагородяват битово, нравствено и политически. 

 Ние, разбира се, знаем, че в V в. сл. Хр. така наречените бургунди създават свое кралство в дотогавашния Лугдунски диоцез на Галия - между реките Рейн и Рона. Бургундите, естествено, са същите бургарии - български арийци, строящи бургове. Не може да има грешка - късноримският автор Сидоний Аполинарий, пратеник на Рим при този чудесен народ, твърди в писмата си, че бургундите са весели, шумни и едри хора: такива могат да бъдат само българите; още повече, Сидоний добавя с тънката наблюдателност на истински писател, че бургундите са човечни, приятелски настроени и искрено обичат песните. Това може да бъде описание само и единствено на българи, разбира се.

Че бургундите и бургариите са чисти българи свидетелства и блестящото бъдеще на областта Бургундия (нека напомня, че навсякъде българите като истински държавотворен народ оставят името си - в нашата Дунавска и в северната Волжка България, а ето че и в Бургундия, която би било по-правилно да наричаме Западна или Рейнска България). Бургариите, бургундите или просто българите създават в Бургундия една разкошна култура, която вдъхновява цялото западноевропейско Средновековие за най-красивите му достижения.
Бургундското вино е прочуто и до днес - защото е българско, разбира се. 

 За повече факти относно българо-бургундската цивилизация от ХІV-ХV в. препоръчвам прекрасната монография на Йохан Хьойзинха "Залезът на Средновековието". Новата Бургундия (дукстовото) е по-скоро френскоезична, но това само идва да покаже, че българският дух е адаптивен и издръжлив.
Най-високият орден, връчван от бургундските дукове като особено благоволение е този на Златното руно (впоследствие, когато дукството преминава в ръцете на Хабсбургите, орденът е даван от австрийския (или т.нар. Свещен римски) император, а и до днес награждаването с него е един от прерогативите на испанските крале). Разбира се, Златното руно не е някакъв гръцки митологичен мотив, както си мислят невежите, а чисто български символ на стремежа към пътешествия и открития, да не кажем на стремежа към овчарлък. 

 След това изложение смятам, че очевидността на произхода на германската и френската култура от български корен повече не може да се отрича.

СЛЕДВАТ ТИПИЧНИТЕ ЗА БЪЛГАРСКАТА БОЙНА ТРАДИЦИЯ РИЦАРИ

image

image

image

image

Тук епископа Херманн бяга от стония, а братята слИвяни го гонят, а стига уе - на картина германците като жертви - германка и нейното дете гонени, тези "изверги" могат да само хищници, да не повярваш и жертви. Не е тук мястото да пиша за полско-литовските избивания на германски колонисти...

Следват още тевтонци, примери за магистри, дори Велики, абе смех:

image

image

И черепите в Горна Австрия в Санкт Флориан, нямат общо с темата, но ме присетиха за предния ми постинг с антропологията - тук има доста "понтиди" за изследване ;), нема начин всичко е тракийско, въобще средиземноморско!

image

ОТ МЕН

ЗА БЪЛГАРИТЕ – КОМИКА ГАНЧО ЦЕНОВ:

 След един бърз поглед на „Произходътъ на българите” забелязах невежеството му в имената на рик-не били характерни за германците-готите... вероятно пропуска имена като Фридрик/их, Седрик/их, Фридерике-колко щеш германски принцеси с това име, най-известна сестрата на Луизе фон Пройссен, пропуска имена като Хилдерих, Теодерих (няма да коментирам), Либих, Улрих, званието фенрих...

Пише Ценов, че Вулфила и Улфила било Вълко или Въло...не били германски... Вулфила явно не му звучи като Волф, Беовулф, Улфила не му звучи като Улф, Урс въобще... но като Въло му допада... Мир не било германско-да, така е, нищо, че местоименията се превръщат от дих в дир, от мих в мир, за вир-ние не коментирам, за Донир-Донар няма дори да пиша, за Фенрир не е чувал ли, Херсир итн...

 Вече имам и германски имена от митовете завършващи на ир и мир по повод Ганчо Ценов, които той твърди, че не са германски и не се „сеща” такива:

Фимбултир-великият дух на света преди всяко нещо-сътворителя от бездната на космоса.

Кладенеца Хвергелмир

Първото живо същество великана Имир

Дъщерята на Имир-Бур

Бергелмир-единственото дете на Имир незахвърлено в морето оцеляло от убийствата на боговете срещу децата

Ножа на Один-Гунгир

Осмокракият му кон-Шлайпнир

Мамир/Мимир-великана който пазел извора на знанието

Химир и Тир-великан и неговия син в двубой с Тор

Вълка Фенрир в края на света...но и началото на нов свят след залеза на боговете

Балдр-сина на Один и Фригг и Суртр-господарят на Муспелхайм

 ......

Отново за Ганчо Ценов според който имена като Вулфила и Улфила не са готски-германски...да ама не, обаче явно са готски-германски

Аудумла-кравата на живота в митовете

Валхала-царството на мъртвите и задгробния живот, всъщност дворец на радостта направен от злато

Беовулф със своя отряд гаути

Дворец Хиндарфил

Хермодр-отново име макар не на „мир” или „ир”

Фраир-бог на слънчето сред ваните

„Думи на Фафнир”-германска сага

В трите общи саги-„Думи на Регин”, „Думи на Фафнир” и „Думи на Сигрдрива” се срещат още имена с подобно „звучене”-Хрейдмар-баща на Отр, Регин и Фафнир, също и един бог от аз/сите-Хенир.

За имената на –мунд

Думата мунд-уста на германски

Мундарт и диалекта „му”

Мундатвалд

Думата конунг

Торисмунд

Зигмунд

Сигизмунд

Кунигунде

„Първа песен за Хелги, убиеца на Хундинг”

 Sparotok преди:
Имена с частица МУНД не са германски, МУНДУК е име на бащата на Атила, МУНДепа е тракийски топоним. И Мундук и Мундепа са свързани с глагола мътя, разбунвам.

 Мой отговор
Разбира се, че прочетох поста ти преди ден за мунд, но започващи думи и също по-малко от тези които аз посочвам сега, а ако спомена всички топоними и селища днес в Германия на мунд ум ще ти зайде.
Забележи днес това "звучене" е характерно дори за шведите примерно Бьорклунд и за днешните езици от германска езикова група, но за българския макар спорно включен в "славянската” езикова група те не са характерни!
 

Sparotok каза:
Явно не знаеш, че рих, райх не са германски думи. Вземи един съвременен етимологически речник и ще се увериш в това.
Тракийската дума рез означава цар, документирана е в Илиада (8-ми век преди Христа) и на Линеар А надпис от 17-ти век преди Христа ( НТ 13)...
През 5-ти век преди Христа е документирана санскритската раджа -цар...прави си изводите.

 Мой отговор
Именно-думата може да има вековен произход, чужд или "общочовешки", НО НАРОДА СПОРЕД СВОЕТО СЛОВНО БОГАТСТВО и "звучене" я променя и "усвоява".
Именно защото их, мунд, унд са характерни германски точно за това теудо е теодорих с изв. за напосоки примера.
Смисъла на казаното от мен убеден съм разбра!
Ако желаеш след време да ти посоча всичко на мунд в топонимията на Германия или в тази на Скандинавия "от Готтланд нататък"?

 ВПЕЧАТЛЕНИЕ ОТ "СПОРА" - НА ПОСОЧЕНИТЕ ОТ МЕН ИМЕНА, ТОЙ ОТВЪРНА С ДВЕ ИМЕНА НА -МУНД, БЕЗ ДА ПОСОЧИ ХИДРОНИМИ И ТОПОНИМИ, АЗ ПОСОЧИХ ДЕСЕТКИ ИМЕНА, МОГА ОЩЕ ПОВЕЧЕ. НА МОИТЕ ДОВОДИ ТОЙ НЯМАШЕ ОТГОВОР И ТОВА ЛИЧИ ЯСНО! АКО ТОЙ НАЗОВЕ ИМЕНА, ТЕЗИ КОИТО АЗ ЩЕ ПОСОЧА ЩЕ СА ПОВЕЧЕ (те са много повече)! Единствената корекция, която той направи на Ганчо Ценов беше името не Вулфила, не Улфила, било Орфил, че да го докараме до Орфей предполагам?!
ФАКТ!!!

......

ОТ МЕН ОЩЕ

По повод на готите дето уж били българи думите

Готтесберге

Гьоттинген

имената Готшалк

Готтард (вкл. прохода св. Готтард)

Готтланд в Скандинавия

старото название Готтенхафен

племето готони/гутони споменато от Тацитус още

думата Готт-Бог
 

Имената франкски, основно на крале, техни синове, жени и свита:

Хлотар (дн. Лотар)

Хлодвиг-Хлодовиг (дн. Лудвиг)

Хилдерик

Меровиг

Ландерих

Огер-Одгер-Аутхар

Гунтрам (Гунар, Гунтер, Гюнтер)

Фредегунд (имена на гунд още и още мога да посоча)

Дагоберт

Хилдеберт (Херберт, Хуберт)

Хлодомер

Фарамунд (Розамунд, имена на мунд още цяла група)

Тотила за който отново претендират „некои” бългхари тръгва в едно сказание с тримата свои приближени Вулдерих, Рудерих и Блиндин

Теодерих (не само вест/визиготския с това име)

Завършек на ик, иг, их са различни „форми”, някои и на произнасяне досега, примерно Лайпциг се пише, но се произнася ЛайпциХ, също имена като Фредерик, днес са ФридриХ итн...

 

Почти винаги за жени вземат принцеси от други германски народи като:

Клотхилд-бургундка (то и бург я „изкараха” българска дума)

Хилдегард-баварка (чудно и баварците бяха българи нали, а името и в германската традиция на имена завършващи на –гард мога да напиша цяла група ;)

Теоделинд-Детлинд (баварска принцеса)

Още пример с вандал Гензерих-Гелимер-Хилдемер (защото вандалите Натан тук в блога и тях ги зачерква като германци...)

Берих крал на готите при преселението им и то петия им крал (нали и готите „станаха” българи ;)

Фридигерн-гот (този беше и „онзи”, който 378г. мачка и убива императора Валент, сина му и армията при Адрианопол, но той щом е гот значи ерго българин е за теб). Чудно защо тогава името Фридигерн се „родее” с Фрида, Елфриде, Фридхелм, Фридман, Фридланд (не онзи в Бохемия Валенщайнския който съм посещавал лично при чешките шлюхи), Фридрих, а герн и герне на германски език да ти преведа ли – кое от това е българо-тракийско или трако-българско?!

Боемунд-баварец

Инграм също

Атаулф и Аларих братята ги знаем готи

Илдебад-гот

 

Сказания за германските народи в които не се споменава въобще българин:

Преселението на готите

Срутилият се мост

Защо готите нахлули в Гърция

Фридигерн

Смъртта на Атаулф

Сказание за Гелимер и Гелимер в сребърната верига

Три сказания за хуните вън от темата, за тях има още

Тотила изкушава светеца

4 сказания за Албоин и неговата Розимунд

Агилулф и Теуделинд

Лойпихис

Хилдерик и Базина

Ножицата и мечът

Венчавката на Кротхилд

Спящията крал

Пристъпващата гора и звънтящите камбанки

2 сказания за Хилдегард

2 за Теоделинд

3 за Хлотар

5 за Дагоберт

За Карл Велики над 10 сказания, от тях имена не извадих, много ще е!



......

ОТ КИРИЛ МИЛЧЕВ, КОГОТО НЕ ПОЗНАВАМ, НО ПРОЧЕТОХ В ДРУГ БГФОРУМ – ЗАЩО ГОТИТЕ НЕ СА БЪЛГАРИ!

Йордан пише De origine actibusque Getarum, повече известна като Getica, през 551 г. и основно ползва като исзточник готската хроника на Касиодор (487-583), завършена до 530 г. Последната е на латински и е „опит да се създаде за германския народ такова благородно минало, каквото е имал Рим” (Ото Манчън-Хелфън). Йордан също пише своята хроника на латински, но за разлика от високообразования Касиодор, неговият латински е много лош. Самият Йордан, който е бил и духовно лице, признава в Гетика, че е слабо образован. Това е видно не само на формално-езиково ниво, но и като съдържание на летописа му. В него Йордан смесва две хипотези за произхода на готите. От една страна, следвайки Касиодор, Йордан отъждествява миналото на готите и тракийските гети, а от друга – преразказва немски легенди за произхода на готите от о. Скандза (Скандинавия). Между другото, очевидно Касиодор е теоретикът в древното минало на тракийските гети да бъде отъждествено с готите, вследствие на което той задълбочено проучва и дава сведения за траките от извори, които днес в голямата си част отсъстват, но благодарение на компилациите на Йордан учените могат да експлицират „тракийският пласт” в хрониката на Касиодор и да разширят познанията си за траките. Естествено, германското готско минало няма нищо общо с това на тракийските гети, но масовите сведения на късно – античните автори, че гети и готи са едно и също (Йордан цитира само Павел Орозий, ок. 415 г.), е предпоставка за размисъл дали действително името на припонтийските траки гети не е заето като етноним (готи) от германските племена, които очевидно асимилират тези траки в териториите около Карпатите.

От Херодот знаем, че балканските гети, които били най-войнствените траки, са включени във войските на персийският цар Дарий, с които той форсира Дунав и отива да воюва със скитите. Очевидно оттогава част от траките-гети колонизират територии по северното Черноморие. Много от сведенията в Гетика на Йордан трябва да се интерпретират внимателно. Така например, той твърди, че остроготи и визиготи било най-древното разделение между готите, но Амиан Марцелин знае други етноними. Йордан пише, че хуните произлезли от вещици, което явно демонстрира степента му на суеверие. Л.Н.Гумильов смята, че това сведение на Йордан носи информация за расата на хуните (???). Интересен факт е, че до победата на хуните над готите, Йордан описва миналото на готите дори в Античността, без да загубят война. Що се отнася до данните за хуните около времето на Атила, Касиодор и Йордан основно са ползвали Приск Панийски, но Йордан дава и свои сведения. Той нарича бащата на Атила – Мундзук, и с това име ни е оставил в загадка, до момента, в който стана ясно, че то е прозвище, получено от топонимът Мундияк, упоменат от Олимпиодор и обхващаш земите на север от дн. Букурещ...

......

ОТ МАНОЛ ГЛИШЕВ

Едно липсва в историографията ни. Погледът към нормалността. Не към величието и едрите обобщения, а към ежедневието, семейството, занаятите, комуникациите. 

Господи, петимен съм да прочета нещо за храната, стокообмена и облеклото на българите и славяните в Дунавска България! Или за ежедневието на българите през Средновековието - от който и да е конкретен период. Скоро си купих "Обикновеният човек през Средновековието", не харесах всичко, но се замислих, че такава книга за Балканите май... няма. "Средновековният свят: културата на мълчащото мнозинство" на Арон Гуревич също е прекрасна книга, но къде са нашите автори? Все по канове/ханове гледат. Всякакви глупости съм чул и чел, но така и никъде не съм мярнал описание на българска къща от 12 век примерно, описание на облеклото на един селянин и гражданин от него време, какво са яли (като е имало ядене), как са се къпали и въобще как са живели в ежедневието си.

 Знам например колко е била дневната надница на един немски зидар в 14 век, но колко е била тук и какво е можел да си купи с нея?
А за цивилизацията, достатъчно е да погледнем как още в 11 век на запад, не държавата, не краля, а град е вдигал грандиозни катедрали, докато тук по времето на второто царство сме вдигнали някоя и друга църквичка и толкоз.
 

 Докато медиевистиката се развива, ние тук водим пещерни разговори за това какви могъщи фентъзи-империи били изградили болг-ариите, колко тайнствено-мистични са траките, как Вента Белгарум в Британия и Фир Болг в Ирландия са българската следа в британската история и прочие глупости. Вече и малките деца знаят, че Белг и Брен, водачите на келтското нашествие в Македония и Гърция през 279 пр. Хр., са българи. За сметка на това си нямат и представа, че, например, през ХV в. на Кипър е имало български наемници или че жупан-тарканът Зитко от еди-кой си надпис от ІХ в. съвсем реално е държал на склад толкова и толкова ризници. 

 Вместо с факти, се давим с хиперинтерпретации, с Петър-добревщини и трако-македоно-автохтонска глупология. Вместо да четем чужда историография, вместо да четем собствените си археологически известия, ние се хвърляме по моментни хрумки, изскочили от случайна аналогия между френска миниатюра от ХV в. и китайски сребърен сервиз от VІІ в.   

Изключителен, креслив примитивизъм цари в масовите представи за миналото ни. Нито един отчетлив образ на обикновено частно лице - само мъжествени образи на канове, династи и Орфеевци. Нито едно човешко лице - само отсечени в гранит Бащи на нацията, при това на някаква въобразена нация. България, поне мнозинството от четящите и интересуващите се от история, се е взряла в новата си, сега изграждаща се митология и нехае пред фактите. Презира нормалността. Помежду си нашите новоизрасли специалисти, един от друг по-неквалифицирани, се уверяват, че имат свещеното право да обръщат представата за това какво е наука с краката нагоре. А междувременно простата истина е, че нито един български автохтонист или привърженик на иранската хипотеза не е популярен сред колегите си историци, филолози и прочие професионалисти в чужбина. Нито в Русия, нито в Германия, Франция или Великобритания медиевистите не четат и не цитират Петър Добрев, Божидар Димитров, Георги Бакалов или Цветелин Степанов. Ако изобщо български автори се споменават в чужди издания, това са днес удобно забравените Златарски (който въпреки недостатъците си и остарелите места е методологичен до мозъка на костите си) и Бешевлиев (прокълнат завинаги в псевдонаучните брътвежи на "иранисти" и автохтонисти). На това отгоре обяснението на плахо промъкналия се въпрос: "Защо не четем чужди автори и защо те не ни четат?" е от параноично-шовинистичен характер: не ги четем и не ни четат, защото целта на чуждите автори (явно - на всички) е да съсипят истината за българската славна история, която се състои само от огромни империи, владеещи фантастични територии от Нил до Арктика и от Британия до Корея. Това е турбащина, както би се изразил Младен Сърбиновски.

......

ЩЕ ЗАВЪРША С ИЗВОР

"Inter vero Thracian vel Macedoniam et Mysiam interiorem modo Bulgari habitant qui ex supra scripta majore Scythia egresi sunt"

В Мизия Тракия и Македония отскоро българи живеят, които доидока от голема Скития

Пълният цитат от Равенският Хронограф
 Ако не греша имам го от futbolistka във вибокса.

СЛЕДВА ТРЕТИ ПОСТИНГ ВЕЧЕ ОСНОВНО КОНЦЕНТРИРАН ПРОТИВ АВТОХТОНИЗМА!

 
ВСЪЩНОСТ АТАКАТА НЕ Е СРЕЩУ АВТОХТОНИЗМА, ТОЙ МОЖЕ ДА Е ИСТИНЕН, МОЖЕ ДА СЕ СПОРИ ЗА "ПАНТРАКИЗМА" НА НЯКОИ НЕГОВИ ПОДДРЪЖНИЦИ! ЛОШО НЯМА, МОЖЕ ПЪК ДА СА БЛИЗО ДО ИСТИНАТА, А ДРУГИТЕ ДА ГРЕШАТ!ВЪПРОСА ЗА ПРОИЗХОДА ОСТАВА "ОТВОРЕН" И НЕ СИ ВЪОБРАЗЯВАМ, ЧЕ СЪМ НАЯСНО С НЕГО, СЪС СИГУРНОСТ ПАВЕЛ СЕРАФИМОВ-СПАРОТОК Е В ПЪТИ ПО-ПОДГОТВЕН ОТ МЕН!

 ЧЕСТИТА ВОЛЕЙБОЛНА ПОБЕДА ПЪРВА ДНЕС НАД РУСИЯ!!!

 

 

 

 

 




Гласувай:
14



1. germantiger - ...
30.06.2011 20:56
анонимен написа:
:))) ей бюргер


Кажи "бе хамбургер", я дьонер направо и дай да върви, лънгър ;)
цитирай
2. saadi - Значи предполагаш , че на отделни места в Германия
30.06.2011 22:00
може да има хора , които не произхождат от българите ?
цитирай
3. mglishev - Божеее,
30.06.2011 22:07

колко материал съм изписал... де и да ми го плащаха, под пари щях да остана :D
цитирай
4. syrmaepon - Като стана въпрос за това
01.07.2011 10:30
"Осмокракият му кон-Шлайпнир
Мамир/Мимир-великана който пазел извора на знанието
Химир и Тир-великан и неговия син в двубой с Тор
Вълка Фенрир в края на света...но и началото на нов свят след залеза на боговете
Балдр-сина на Один и Фригг и Суртр-господарят на Муспелхайм"

малко хипотези и от мен )))

http://syrmaepon84.blogspot.com/2009/09/blog-post.html

http://syrmaepon84.blogspot.com/2009/08/blog-post_20.html

А за Фир-Болг и шотландците не си прав ))))) скити са ... е поне малко
цитирай
5. germantiger - ...
01.07.2011 13:56
Имам излизане, по-късно ще видя постингите ти сирма, както винаги съм казвал - аз за древна и българска история претенция да знам в детайл нямам, всичко може да е, може и да не е. Въпросите са отворени, а знанието в развитие.
цитирай
6. dolsineq - "Защо на Панагюрското златно ...
01.07.2011 14:35
"Защо на Панагюрското златно съкровище са изобразени глави на негри? Кога преди христа на Балканите е имало негри, та траките да ги изобразят на златните си блюда?" - траките са били добри мореплаватели, че и пирати дори, та защо тогава да не са могли да пътешестват до Африка и на място да видят негрите. Какво ще кажеш за това, тигре?...;)
цитирай
7. letopisec - Благодарности
01.07.2011 15:37
благодаря Ви, че сте цитирали мой постинг за "Готи и траки", казвам се Кирил Милчев, не Константин, с интерес прочетох постинга ви и реших да напиша и аз, но за "Про спароток". Доскоро.
цитирай
8. joysii - 7. dolsineq
01.07.2011 21:42
Долсинея, абе ти като че ли си им раливала виното по чашите на траките ,та така добре ги познаваш!
Да не си преродена тракийка ,бе маце, и сега да ти изплуват фрагменти от минал живот?
Без майтап, дали се усещаш колко не си в час?
цитирай
9. germantiger - За syrmaepon
01.07.2011 21:52
Общите митмотиви или мотиви в епоси на различните народи вероятно са "продукт" на общото ни индоевропейско минало или контакта на различни племена и каквито са известния хунски съюз (дори контакта с определяните като неевропейци суоми или угро-фини итн). Общите мотиви вероятно по-добре от мен знаеш са много, а кой какво е дал и кой на кого еповлиял или "първи" е спорно и трудно определимо (да се надяваме не невъзможно).
Ако това си искал да кажеш с двата твои линка, съм съгласен!
цитирай
10. germantiger - ...
01.07.2011 21:57
dolsineq написа:
"Защо на Панагюрското златно съкровище са изобразени глави на негри? Кога преди христа на Балканите е имало негри, та траките да ги изобразят на златните си блюда?" - траките са били добри мореплаватели, че и пирати дори, та защо тогава да не са могли да пътешестват до Африка и на място да видят негрите. Какво ще кажеш за това, тигре?...;)


Ще кажа, че е удобно за теб или "вас" или тезата която защитавате, ще кажа, че е свободно, мотивирано лековато, а от мен прието с усмивка. Имало е бол пирати, някои доказани флотоводци, докато тракийския флот е "световноизвестен" нали ;), въобще това атинския флот срещу персийския ряпа да яде.

Сега сериозно - всичко е възможно, не изключвам нищо, но здравия смисъл (макар да не е винаги препотвърден в историята) ми подсказва, че твоето обяснение е опит за измъкване с маниер, вярно неуспешно ;)
цитирай
11. germantiger - !!!
01.07.2011 21:58
letopisec написа:
благодаря Ви, че сте цитирали мой постинг за "Готи и траки", казвам се Кирил Милчев, не Константин, с интерес прочетох постинга ви и реших да напиша и аз, но за "Про спароток". Доскоро.


МОМЕНТАЛНО ЩЕ ПОПРАВЯ ГРЕШКАТА МИ В БЛОГА И БЛАГОДАРЯ ЗА НАПИСАНОТО ОТ ВАС, без ирония наистина благодаря!
цитирай
12. syrmaepon - Общите мотиви
02.07.2011 08:57
безпорно говорят за контакти между някои народи,кога точно са станали за първи път тези контакти е друг въпрос.Освен това ,ако има продължителен контакт ,то тогава не е ли по-логично да има взаимно влияние,тоест и двата контактуващи народа да си повлияят и взаимстват.Понякога ми се струва,че анализаторите предпочитат да дават превес на едни пред други,което смятам за некоректно.Само чист безпристрастен анализ може да ни доведе до истината - ако това е възможно

germantiger написа:
Общите митмотиви или мотиви в епоси на различните народи вероятно са "продукт" на общото ни индоевропейско минало или контакта на различни племена и каквито са известния хунски съюз (дори контакта с определяните като неевропейци суоми или угро-фини итн). Общите мотиви вероятно по-добре от мен знаеш са много, а кой какво е дал и кой на кого еповлиял или "първи" е спорно и трудно определимо (да се надяваме не невъзможно).
Ако това си искал да кажеш с двата твои линка, съм съгласен!

цитирай
13. demograph - Постингите ти са автохтонен принос
03.07.2011 00:10
"...И трето, ирландският и шотландският фолклор твърди, че племето на скотите е дошло в Ирландия и Шотландия от Испания, а няма човек, който и за миг да се усъмни, че скотите са скити - те пък пак са си българи."
....................................................................................................................
Не задълбах много, но тук реших да те хвана в крачка. Ей така - знам, че ще се изкефиш. Та...Имам копие от декларация/писмо/ приета от шотландскя парламент до папата, в която/което писмо/ The Scotish Parliament еднодушно и колянопреклонно моли негово светейшество Папата да отчете древния произход на шотландците и техния славен път от Скития през Светите земи/които още на са били осветени от евреите и гърците/, през жегите на Африка и опасните шубраци на Ибери, върху пробитите лодки през Бискайско мора..та до Скотия, И да признае правото им на собсвена държава, което англите оспорвали, наричайки ги Vulgarni. Черно на бяло са си написали, че са българи,както ти казвам. Да се заям ли и за други твои позоввания на Глишев? "Не тръгвай след бръмбар защото ще те заведе на лайно" се казва в една мъдра фригийска/бригийска,бръгийска,блъгарска поговорка. Трий бързо опасните си изрази и се забавляай за здравето на дошляците.
цитирай
14. germantiger - ...
03.07.2011 00:20
demograph написа:
"...И трето, ирландският и шотландският фолклор твърди, че племето на скотите е дошло в Ирландия и Шотландия от Испания, а няма човек, който и за миг да се усъмни, че скотите са скити - те пък пак са си българи."
....................................................................................................................
Не задълбах много, но тук реших да те хвана в крачка. Ей така - знам, че ще се изкефиш. Та...Имам копие от декларация/писмо/ приета от шотландскя парламент до папата, в която/което писмо/ The Scotish Parliament еднодушно и колянопреклонно моли негово светейшество Папата да отчете древния произход на шотландците и техния славен път от Скития през Светите земи/които още на са били осветени от евреите и гърците/, през жегите на Африка и опасните шубраци на Ибери, върху пробитите лодки през Бискайско мора..та до Скотия, И да признае правото им на собсвена държава, което англите оспорвали, наричайки ги Vulgarni. Черно на бяло са си написали, че са българи,както ти казвам. Да се заям ли и за други твои позоввания на Глишев? "Не тръгвай след бръмбар защото ще те заведе на лайно" се казва в една мъдра фригийска/бригийска,бръгийска,блъгарска поговорка. Трий бързо опасните си изрази и се забавляай за здравето на дошляците.


Аз приемам всяко инфо, нп!

Няма гаранция, че утре или след година няма да мисля различно от това което мисля днес, за това съм готов за различно инфо, освен умишленогаврещо се с това което обичам.
цитирай
15. germantiger - ЗА СПАРОТОК
03.07.2011 00:25
Независимо от някои наши различия, евентуално мои резки коментари, евентуално и негови смели заявления - днес Павел ме впечатли човешки на лс!

Спорил съм с различни потребители, с него убеден съм, дори отново да споря пак, то УВАЖЕНИЕТО МИ НЯМА ДА БЪДЕ РАЗКЛАТЕНО въобще. Уважение към него и за него!
цитирай
16. vbu - 14. demograph - Постингите ти са автохтонен принос
06.07.2011 21:07
Vulgarni какво общо има с Bulgari - Българи? Или може би старите българи са имали особен начин на поведение - известен като вулгарност? И от гръцкото Вулгарос - Българин, се е разпространило и на Запад, но не имайки в предвид определена народност а черта на характера. Вулгарен са наричали и латинския говорен от простолюдието в провинциите на Римската империя. Така че англите по-скоро са ругаели скотите-скити-булгари с това прозвище. И португалците и холандците минават по едни и същи морски пътища за да основат колониите си на Изток, но са съвсем различни нации, мисля. (Игнорирам общия им тракийски корен).
цитирай
17. germantiger - ...
07.07.2011 01:19
А СЕГА ВЕЧЕ ПО СЪЩЕСТВО
00:20
Скулптурите на:
Мирон
Фидий
Поликлет
Томотей
Скопас
Праксител
Лизип
Дайнес елинския колонист тук
Екзекий във вазовата живопис

Епоса на:
Омир
Хезиод

Драмите на:
Есхил
Софокъл
Еврипид

Сицилийската драма на:
Епихарм
Софрон

комедията на
Аристофан

...създателя на идилията Теокрит
въобще това Новоатическа комедия и Александрийска поезия с техните творци, също мога да посоча именен показател...

Иначе това
Силох
Симонид
Пиндар
Сократ
Платон
Изократ
Демостен
Аристотел
Диоген

Чудя се обаче да почна ли по именен показалец
НЕ СЕ МАЙТАПЯ НАД 100 ИМЕНА СА...
То само на Сафо знам почти 10 нейни ученички сътворили стихове, не само преспали с нея или около нея!

...

ТОВА ВСИЧКО Е ШИБАН ГРЪК или тези всички са траки?!
Та къде и кой е тракийския отговр на всичко това което се нарича:

- философска мисъл
- социологическа мисъл
- военно-теоретична ако щете
- литература, скулптура

Ако желаете, аз ще постна примерно 100 елински творци и философи, а някой който знае да обясни кои от тях са траки, кои са повлияни от траките и въобще защо тези творци не струват и елинското е боклук... след това аз ще постна още 100.

НЕ СЕ ЗАЯЖДАМ, А КАЗВАМ ЧЕ ЧОВЕК ТРЯБВА ДА УВАЖАВА ЧОВЕШКИЯ ГЕНИЙ И НА ДРУГИ НАРОДИ, дори това да са омразни гърци (макар елини и гърци да не са едно и също). И не аз трябва да се оправдавам или извинявам за коментара си, а кощунството което забелязвам - въобще да се отрича елинската цивилизация, вместо да се разкрива какво в нея вероятно не е нейно, а повлияно от тракийци или дори тракийско в началото си.
цитирай
18. germantiger - ...
11.07.2011 00:15
Ще отбележа под постингите ми за Спароток и Александър Велики:

Гърците не са ми на сърце!
Правя разлика между антични елини и днешни гърци също.
Нещо повече, скоро ще напиша постинг в който ще спомена престъпления на гръцките андарти, гърци-убийци и престпници да се чуди човек сърбите или грЪците са по-боклук (не всички разбира се, а тези клали ни и прочиствали векове наред)!
цитирай
19. germantiger - ...
12.07.2011 00:05
НЕОБХОДИМО ОБЯСНЕНИЕ, БЪЛГАРСКО - ГЕРМАНСКО
(ползвам мой коментар под един постинг)

АЗ ИСКАМ ДА СЕ УЧА ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ В СВЕТА ЗА КАКВОТО И ДА Е, факт е, че сред световното, то - българското заема малък дял, този ми избор, може би дразни?!

Искам да съм глобален в знанието и регионален в пазенето. Това, че ще избера запада в професионализъм и почти всичко, не значи, че не бих си пазил българското и искам то да се развива! Обаче за някои от вас това е недопустимо - искате не само да си пазите курника, но и да сте най-големи сред света, е да де, но няма как да стане нито за българи, нито за германци, нито за друг народ.

Вие сте водени от патриотарство, еле траките са българи и те са първи, велики и всевелики в античността, вие се "облягате" на желанието да сте (дори когато и ако не сте)! Аз "стъпвам по пътя" - всекиму според заслугите (или поне се опитвам, но разбира се имам своите предпочитания).

Избрал съм Германия съзнавайки, че не мога да съм германец, както не мога да съм и българин. Аз съм и двете - ако някой мелез ти каже - аз съм такъв(!), значи те лъже! Реално той или аз не можем да сме едно от две. Това не притеснява моя избор да мисля за германското в историята и културата като нещо над българското.

Причините поради които това е така са историческа съдба, ако щеш "шанс или нещастие", има обяснение, дори оправдание, има и постижения в които България е над Германия, но обикновено е забележимо обратното. Избора ми не трябва да обижда никого и той е мое право, всичко друго е демагогия.

Аз съм избрал едно с приоритет, на първо място, но не искам, няма и не мога да се отрека от другото, напротив - българското е изградило у мен фундаментални качества и те са ми били от полза!
цитирай
20. carmen - е, добре, аз едно не мога да разбера, ...
08.09.2011 15:41
е, добре, аз едно не мога да разбера, доказан факт е, че тук е живял народ наричан траки, още мизи, а и пеласги. Ние живеем на това място СЕГА. И от всичко прочетено, понякога и набързо и на диагонал, но все пак прочетено, разбирам, че това шведи (тяхна политика на държавно ниво да бъдат траки от 2003г), това сърби - братя трибали, румънци - даки, сега нещо и от Турция се чуват вопли, че са траки, та всички тези искат да бъдат траки, онези дето броят до 4, дето продават децата си робство, мръсните и вулгарните и да не изреждам повече. И то искат да бъдат техни потомци народи, които далеч не живеят тук. А ние, които сме тук, и които няма начин да не носим гените им, просто набийте си го в главите НИЕ НОСИМ ГЕНИТЕ ИМ, та ние да идваме от къде? от Хиндукуш, Тарим, Иран, Камчатка, Марс?М? Не ви знам на антиавтохонците позицията, там единни ли сте, откъде са пристигнали конете?
Ако се спре това глупаво въртене в кръг заради някаква малка орда, която държите да наричате прабългари, ще видите че всичко е въпрос на терминология. Който не иска да приеме траките изпада в жестоки парадокси.
А колкото до сградата има ли нещо по-важно от фундамента! Може би сега разбираш защо куцо и сакато иска да е от Троя и от тези земи, иначе как ще си пришие такъв фундамент:D
цитирай
21. germantiger - ...
08.09.2011 15:50
carmen, това с пришиването на фундамент за шведите преди векове, СЕГА ТАМ НЯМА ТАКИВА НАПЪНИ, виж напъните НА БАЛКАНИТЕ СО ЗОР СЕГА ГОЛЯМ!
ТРОЯ НЕ Е ТРАКИЯ, carmen...
Троя е "тракийска" за автохтонистите.

А автохтонисти са тези за които българите са траки (и половината свят също тракийски, бъркаш ги, но СМИСЪЛА НА ДУМИТЕ ТИ РАЗБРАХ).
Всяка теория има право на "живот", а какъв и колко продължителен ще е той зависи от аргументацията и добросъвестността.

Наложил съм модерация, защото:

- разбирам за коментари под мои постинги след седмици понякога
- не мога бързо и точно да отговоря като не знам къде има нови
- води ме "удоволствието", да забраня на псувачите писането

До момента не съм одобрил само 3 коментара ако добре помня (един поради бъг на блога - коментар на мерлин, един на солчо с псувни и 2 на маркнатан-марко магаренцето отново цинични. НА ДВАМАТА НА ЛС СЪМ ИМ ОТГОВОРИЛ ПОДОБАВАЩО И ОНОЖДАЩО, да ме прощаваш за лексиката ;)
цитирай
22. анонимен - Траките са повече от древен народ и ...
22.02.2012 13:48
Траките са повече от древен народ и доказателства за това има! Ако вярвате на учебниците от университета и училище или техните автори, просто няма смисъл да изказвате мнение. Историята се пише от интересите на някой, не от фактите, тя бива манипулирана! Има исторически мистерии, които ние никога няма да разберем!
цитирай
23. germantiger - ...
04.01.2013 10:05
1. Признавайте вашите грешки

2. Признавайте грешките на светилата които четете

3. Признавайте моженето и знанието на другия като народ или цивилизация

4. Не грабете от чуждото и бъдете внимателни и добросъвестни в изследванията

5. Като не знаете нещо - казвайте - признавайте - благодарете и на научилия вас

6. Никой не е по-голям от света - дори да бяхте прави във всичко (а не сте) света не е тракийски, а заслуга другиму - други са народите и умовете градили с хубаво и лошо света какъвто го живеем

На човешко ви уча - срамно е аз да го правя - по-големи сте от мен!
Колкото до претенцията да вземете античността - не съм балама - ако траките са първи тук, това е МЕГАВАЖНО - това дава претенцията за Балкани - само глупак би не знаел защо е толкова важно да сте автохтон!

Аз нямам против траките да са българите след векове, защо да нямат тази претенция и защо да не са фундамент на Балканите - това ви доказване уважавам и може би сте на прав път, в това съм почти съгласен с вас, почти напълно!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: germantiger
Категория: История
Прочетен: 4621230
Постинги: 412
Коментари: 7517
Гласове: 21816
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031