Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.11.2010 08:30 - Troy - is it real? (Истина ли е Илиада?)
Автор: d3bep Категория: История   
Прочетен: 91090 Коментари: 121 Гласове:
44

Последна промяна: 11.11.2010 10:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Истина ли е Илиадата? Възможно ли е троянската война да е една от най – големите измами в историята?
Имаше една поредица на national geografic – “is it real”? Различни легенди и феномени там биваха разпъвани на кръст. Е, в моята версия аще разпъна легендата за Троя.

Защо събарям „Троя”?

Защо наистина? Има ли логика? Та Бога ми, аз съм откърмен с това произведение. Много малък, преди училище се научих да чета и това ми беше първата книжка. Чел съм я в преразказа на Кун, в оригиналите на Омир… Дори съм се пробвал на латински…. Не че ми е омръзнала и няма никога вече да я ползвам, не…
Тогава… може би просто мразя гърците? Дали? Това би било самоомраза някаква. Аз, както и много други морски чада, имам достатъчно гръцка кръв при нужда и да се самообявя за грък. Не, не е това.
Истината е, че колкото повече чета, по – лошо става. Повече затъвам в очевидната измама и се дразня .И вече просто не мога да търпя.
И тъкмо защото съм обичал тази книга , защото отлично я познавам, гибелта й ще е толкова по – тежка. Ще я отнеса като Аякс Теламонид агресивна баба с ръжен. Ще я разкъсам като перушинесто пиле в зъбите на ДЗВЕР…
Съжалявам, аз бях до тук. Повече не мога да продължавам. Не те обичам вече.
Не, няма друга. Няма и да има.
Просто… ти не си тази ,за която те мислех!
Сбогом!

Развенчаната легенда

През 90-те години се популяризира една теория за Илиада. Литературни анализатори казаха, че творчеството е било напластявано. Как? Ами, твърдяха те, Омир е ползвал по – старо произведение. То е разказвало как войски, под предводителството на Ахил са обсаждали Троя и Ахил е загинал в битка с троянския герой – Хектор.
Теорията бе осмяна, но ме накара да се замисля. Няма ли логика? Патрокъл е никому неизвестен герой, живеещ в палатката на Ахил. Няма никакъв свестен подвиг, сервитьор е и оправя леглото.  И изведнъж се тупва пред всички, като негов двойник, унищожава герои, като Сарпедон, зевсов син, който самият Аякс не е успял да повали… В сватбените доспехи на Ахил, божествени и правени лично за него? И умира. Лично от ръката на Хектор.
Логично е поетът да е измислил сериал, „спасил” Ахил, добавяйки 16-та песен, патроклия, после и без това разгневения Ахил,буквално решава войната… Пък и как сам да измисли всичко и да го предаде?  А по – късно други автори добавят и падането на Троя и други художествени измислици. В Илиада Троя не пада, но всички приемаме Илиада все едно че Троя е паднала….
Интересна теза. Обаче отмря. Но не се свърши тук.

Стъпалата към ада

Кога е датирана Троя? Това ли ще да е първия въпрос? Ще се учудите на дати, дори от елински автори, камо ли от днешни. Евфор определя 1135 пр.х. , Сосибий – 1172, Ератостен 1184, Тимей 1193, Парийската стела – 1208, Дикеарх 1212, Херодот – 1250, и прочие. Съвременните учени приемат 13 в.пр.хр. най – често за „дата”.
Къде е Троя? Голям гръм ни удари и с отварянето на шлимановата забележителност. Само бърз поглед ми показа, че въпросната „Троя” не е адекватно разположена на омировия разказ, че чешмичката покрай нея изобщо няма нищо общо с „буйния Скамандър”, в който Ахил гони, настига и дави приамовите синове. Че ако ще да има планина Ида, тя се пада … от грешната страна на града? Споделих това с колеги в Интернет. Тогава го взеха на присмех.
Макар и мен колегите да не ме вземаха насерозно, явно имаше и други и правителството на Турция взе насериозно заплахата и плати на голяма агенция, която проучи „Троя” и заключи, че няма как Троя да не е била там, само реката попресъхнала.  Е ние верваме, как иначе?
Както виждате обаче, на основните два въпроса: къде е и кога е – няма свестен отговор.
Хубаво де… Вие чули ли сте някой грък да се е наричал Омир?  Не сте. Ὅμηρος (Омирос) на гръцки означава заложник. Не всеки човек иска да кръсти детето си така. Как ви звучи това име за известен поет? На мен по – скоро ми прилича на название на човек, от който са получили, преписали или заменили нещо.
Пизистрат от Атина в средата на 6 в.пр.н.е. поръчва на Ономакрит произведения. Последният написва за пръв път на гръцки Илиадата  и орфеевите химни,вторите  недостигнали до нас. За Илиада дотогава казват, че се е предавала устно.

Ясните улики на голямата кражба

Вие виждали ли сте някога гърците да използват колесници? За бой?
Не, не сте.  Гърците ползват колесници за залагания и състезания, за рисунките и за легендарните „си” герои.
Гърците нямат, и никога не са имали военни колесници .Освен в „Илиада”. Там всеки има такава. Но в освободителната битка при Маратон гърците са били сметнати за луди от врага, поради факта ,че нямали нито конници, нито даже стрелци. Близо 10 века след „Илиада”?
А известно ли ви е ,че гърците величаят Дарий като първият човек, успял да пригоди кораби за пренос на конница и колесници? Как тогава гърците са пренесли колесниците и конете?
А  известно ли ви е, че първата морска битка гърците(по Тукидид, „Пелопонеската война”) си датират някъде около 6 в.пр.н.е. и оттогава си датират и бойните кораби?
През 480 г.пр.н.е. опит на Лоетихид и Ксантип да докарат военен флот при Микале е посрещнат остро, защото е считан за откачен и опасен поход. Микале е в Мала Азия, там е и Троя. Причината, че само години преди това голям персийски флот загива от буря на гръцкото крайбрежие – корабите им не могат даже тогава да прекосяват морето без огромен риск.
Известно ли ви е, че гръцките кораби от по – старо време са черупчести, без палуба? Ако не можете да ги видите в музей, вижте аргонавтите .Бойци и гребци едновременно. Как такъв кораб пренася армия за да обсади град, носи обсадни съоръжения и провизии  и защо троянците не са ги нападнали на няколко километра от града си, по крайбрежието? За тях това би било лека разходка. А гръцките воини най – малкото са гребали хиляди километри.
Забелязали ли сте, че в Илиада силен съюзник на Троя са Дарданците? Обаче те идват като съюзници. Къде е абсурда? Посочената Омирова Троя е на Дарданелите, значи във владенията на дарданците. Съвременните учени решават абсурда, като твърдят, че Троя била на морето, а дарданите – в планината, горяни. Обаче не се сетиха да обяснят корабите на Анхиз и колесниците на Еней с парашути ли са ги спускали от планината тогава…
Тукидид, един доста вманиачен в Илиада, но относително достоверен автор твърди  ,че тя се е случила, но оспорва броя на корабите и държавите, участвали в нея, твърди че даже в неговото време е крайно невъзможно да се събере такъв боеспособен флот.
В Илиада се описват подрбно тракийски съюзници на Троя .Например във втора песен, 837, пише за Азий: „Азий Хиртаков, докаран от едри коне златожълти чак от далечна Арисба и чак от реката Селеент.”. Но за същата река Страбон в География, 8.3.5 пише: „Между Хелонатас и Килене се влива реката Пеней. Също така и реката Селеент, която е спомената от поета(Омир) и изтича от Фолое.” Това е откровено навътре в същинска Гърция. Има и доста други съмнителни пасажи. Ако там са живели траките: Къде тогава са живели гърците?
Имате ли идея, как е възможно седем века Илиада, сама по себе си огромна – 24 песни, 300 съвременни страници дребен шрифт, без да добавяме към нея Одисея – да е предавана от уста на уста? Как? Наизуст? Това не може да го направи само Омир. Иска се поне голяма школа по изучаването й. Иначе как ще е оцеляла от Омир до написването й от Ономакрит?
И в крайна сметка, защо гърците нямат друго произведение, исторически преразказващо Троя, а имат само едно… Обаче пък изпадащо в крайни подробности, и то след хилядолетие? Не е ли странно? Или е по – странен фактът, че въпреки подробностите, им се налага да фантазират за мястото на Троя, датата на Троя и собствените си герои, и то във време, когато на мястото на Троя в описаните години  е имало големи държави и са описали чудесно всякакви събития.
А в „Исторически новели” таткото на историята – Херодот, твърди , че Елена завършила живота си в Египет, при някой си фараон Протей, който я грабнал от Александър – Парис и гърците вече не я видели!
Предстои да изясним тази загадка.
Бутахме Илиада оттук и оттам. Клати се ужасно силно, но не пада.
Наистина ли? Да видим.
Вдигайте знамената и тръбите да свирят! Щурм през Скейската порта!

Политическо положение в района и времето на „Троя”

imageВ годините, за които е датирана Троя, в района доминират големи империи, а не градове – държави.
Хетите тъкмо са започнали да се възстановяват. Те са нанесли сериозно поражение на Митани и са я привлекли като съюзник, и са си върнали морският излаз на западна Мала Азия и имат сериозна система от съюзи сред тракийските племена.
Но хетският възход се крепи на несигурен стълб: търговия, победи  и военни съюзи. Които рано или късно ще доведат до нова война. До войната за Кадеш.
Кадеш е странно явление. Изглежда е полунезависим град под хетско влияние. Той вече векове е „ябълката на раздора”, особено за Египет. Кадеш е тип „полис”, с търговски съюз, който оглавява  – Амуру, но странното е, че докато Кадеш се сражава на страната на хетите, преките му съюзници са на страната на Египет и дори имат пряко участие в спасяването на египетската експедиция от гибел.
Египет е тъкмо надживял безкрайните проблеми с хиксосите и събитията от по – късния „изход”. Успява да възстанови старата си религия и система, но същността му е променена. Той се е превърнал в това ,от което най – много е бягал.
И тъй, възстановен, обновен, във възход, Египет във времето на 18-та и 19-та династия е на път да покаже на света величието си за един последен път.
Този път, като империя.  

Кадеш – зона на конфликта

imageКадеш е в днешна западна Сирия. Ограден от планини, в близост до морето, , той топографски отговаря на Троя от географското й описание далеч п о-добре от Шлимановата илюзия. Река Оронт е в непосредствена близост, голяма, пълноводна и проходима.
И е ясно доказателство за това, колко хиляди километра в поход са били готови да преминат траките, дори в онези години, дори и за война, която не е била тяхна?
Кадеш постоянно се върти между хетите ,Митани и Египет. Кадеш е обект на завоюване от Тутмос III. После, при отстъпника Ехнатон градът, и други територии , се отмятат. По времето на Сети I, Бащата на Рамзес, империята прави най – голямото си и трайно завоевание на север, включващо и Кадеш. При Рамзес обаче Кадеш се отмята и става повод за война.

Битката при Кадеш

Годината е 1274 пр.н.е. Подобно на гърците, които преплували морето, египтяните изходили пустинята. Марш от над 1500 км., повечето сред пустиня ,в колона на четири дивизии(отряда) египтяните приближавали Кадеш. Първият отряд, Амун, форсирал река Оронт и направил лагер. Приближавал вторият отряд, Ра, а назад били отрядите Птах и Сет.
Хетите съзрели възможността си. Със съгледвачи излъгали Рамзес ,че армията е далеч и когато той се разположил свободно, група от около 2500 колесничари връхлетели колоните на движещата се „Ра”. От лагера не могли да им помогнат, „ Ра” била пръсната като дивизия, но за късмет повечето египетски колесници – леки, бързоходни и стрелкови, оцелели пред тежките хето – митанийско - тракийски ударни.
После колесниците нанесли удар по лагера на „Амун” и почти нахлули вътре.
А какво говореше Илиадата? Гърците, идвайки от дълъг поход трудно и с много жертви (първият герой пада жертва)форсират брега и правят лагер… Който лагер е обсаден от троянците и последните насмалко не го превземат.
В тежките условия според египетската традиция блести Рамзес, който пише по надписите, че се хвърлял от колесницата в челните редици на боя и сам предизвиквал враговете и водил своите в атака. Дори му ги нямало кочияша и щитоносеца. Същи Ахил. И между другото няма съмнение ,че е бил войнолюбец. Но за египетската традиция само благодарение на него египтяните успяват да се организират, да дадат отпор и да направят излази от лагера.
Хетите губят устрем, стават и няколко тежки катастрофи, запречващи движението. Решаващ обрат става обаче ,когато в битката се включват идващите съюзници от Амуру, и се връщат считаните за изгубени пръснати египетски колесници. imageУдарени от няколко страни, неподкрепени от пехота и стрелци в достатъчен брой, колесниците на хетите бягат. Налага им се обаче да бягат през река Оронт и много от тях се издавят .В Илиада - Ахил и Аякс решително идват на помощ на загиващите гърци, и Ахил отблъсква нападателите от стана и ги дави в реката.
Води се една тотално различна за страните битка. С обездвижени, непълни по брой, но пък от всякакъв вид сили Рамзес опитва да се избави от хетския натиск, докато хетите почти не успяват да вкарат пехота в боя.
Ето ги и колесниците от Троя. Това е най – великата колеснична битка в историята, само пехота и колесници. Според сведенията – между 5- и 7000 колесници са се сражавали. И тракийските, и хетските ударни, и митанийските с шипове на колелата,  и египетски стрелкови.
Това е и повратната точка, след тази битка армиите на повечето държави се отказват от колесницата и започват да развиват конницата, макар че колесници се срещат и по – късно.
Обсадата продължава… Чак на 4-тата или 5-тата година Рамзес вреемнно влиза в Кадеш. После пак го освобождава.
15 години по – късно му се предлага мирен договор с хетите, скрепен с женитбата му с хетска принцеса. Вече възрастен, той приема. Кадеш остава в хетското царство.

Троя и Хетската страна

Хетският цар бил далновиден, още преди началото на конфликта той започнал да сформира система от съюзи. Най известният съюз от тях е т.нар. договор с Алаксанду, цар на Вулуса.
Преводът на договора е мой, от английски, също и съкращенията.
„Това казва мое величество, Муватали, велик крал на хетите, обичан от буреносния бог на мълниите, син на Мурсили, велик крал, Герой…
(изрежда се стари приятелства и прочие)…
Когато баща ми стана бог, ти, Алаксанду, запази верността си към мен. После, когато…(Маса?)... започна война с мен, ти ме призова. Аз победих страната Маса…(изреждат се общи битки и случки и се призовава към вярност, кълнат се в богове, включително и Апалюна – Аполон?)…
Единият трябва да помага разполага военни сили в помощ на другия, както и обратното, и всеки трябва да пази лоялността си към другия!
И ако някой враг се мобилизира и движи военна сила към границите на земята, която аз ти дадох(васал?) , които са освен това, граници на хетската държава….”
Да не продължаваме , договорът е дълъг, завършва с клетва на боговете. На места сАлаксанду  явно се показва близост, и се изреждат цели династии назад съюзнически отношения. Договорът е много дълъг. Касае ключов съюзник.
Знаете ли кое е странното? Договорът е подписан след  1280 пр.н.е., няколко години преди Кадеш. Видимо Алакасанду е хет или тракиец. Защо – следете ми мисълта и ще видите на чия страна (е трябвало да бъдат) гърците. В договора царят омаловажава потеклото, т.е. намеква за особен начин на домогване на Алаксанду до властта ,ако и той да е вписан като син на предишния крал.
В писмото виждаме … Зевс и Аполон? Закрилниците на Троя? Оказва се че не са хич гръцки богове… Но ето ги, като пазачи на „Троя”.
Виждаме хетския цар да се нарича герой? Като тракийската традиция? А баща му – бог?
Алаксанду не е ли Александър – Парис? Захвърленият син, бащата на който се отрекъл от него, но после синът пораснал герой и се върнал само няколко години преди обсадата, за да бъде възцарен отново . И намек за това даже има в договора… Договорът е точно в последните мигове преди Кадеш, в него Алаксанду се задължава да бъде пръв във войната и да брани целите граници на империята.
И явно въпреки големият зор на гърците да изведат Александър като гръцко име, от „Владетел на мъжете”, все нямат късмет. Хетски герой се кичи с него, победоносния македонски цар го носи… А както виждаме в Илиада и самите те го дали на врага си. Явно името е далеч по  -старо, с друг корен.
Отиваме и по – далеч. Муватали, хетски цар,  е само едно от многото деца на цар Мурсили. Той има общо трима еднокръвни братя и много сестри, и  много доведени и полузаконни . Записани са 4 официални сина на Мурсили от една от двете му офциални кралици, от втората има синове, но им нямаме имената, а има и други синове, от държанки. Това е било характерно за хетите и Египет,Рамзес  е имал – по памет цитирам – 96 сина.
Повечето от братята на Муватали активно му помагат. А Троя е отбранявана – да напомним – от 50 братя. Струва ми се че ги намерихме.
Братята на Хетусили, участващи в битката ,загиват в нея. Като приамовите синове.
В битката загиват няколко царски кочияша и щитоносци със записани имена – спомнете си за Хекторовия Автомедонт.
Обсадата продължава доста дълго време, и неговия брат, Хетусили, (Хетус – или – значи „От Хетуша, бтв. Хетският и египетският, както и българският, имат явни остатъци от генитив) бил реалният командир на отбраната на Кадеш. Хетус… Не се иска много въображение за да видим в него… Хектор? Със зле поречетени и преразказани подир 1000 години йероглифи.
А във властната хетска царица Пуду  Кхеба, участник и в дипломатически преговори, май не е трудно да видим…  Хекуба? А  нейна закрилница е покровителката на дома, богинята майка Кхеба.
Търде много съвпадения наизскачаха от хетската страна май. Хайде сега да обърнем взор към Египет. Може пък той да ни обърне представите? Може всичко да е моя фантазия?

Египетската „Илиада”

Египет е описал битката при Кадеш много подробно. От папируси, стели в Азия та до храмовете в южен Египет, както и посветеният в голяма степен на нея храм в Абу Симбел, Рамзес е направил чудеса за да се запомни битката и да се възвеличи името му.
Войната за него приключва, като хетският цар идва изненадващо на крака и му води дъщеря си за съпруга. Случката е подробно описана.  Войната приключва заради жена.
Хатусили води лично „красивата Елена” на крака на фараона. Той е толкова изненадан ,че едвам успява да събере армията си за посрещането.  Името на принцесата по бащина линия не е запазено, но Рамзес й дава Египетското МаттХорНеферуРе , което ще рече нещо като „ Маат и Хор  с красотата на Ра”. Т.е. момата е била поне красива. Припомняме: Илиада приключва, като внезапно при Ахил се явява старият Приам, незабелязано стигнал до стана и двамата сключват примирие.
Но съдбата на Елена не я отминава. Рамзес веднага кара нея и баща й да маршируват пред армията, докато него явно го носят отзад. Отгоре на това вдига на съпругата си чудесен храм до своя и посвещава двата на победата над хетите – спорен факт. Към това унижение обаче добавя и друго.   В храма нищо не пише за хетската си царица ,а го посвещава на друга, неизвестна, която кръщава просто „Най – красивата”(Нефертари). А няколко години по – късно просто се жени за друг хетска принцеса – вероятно нейна сестра… Не прилича ли историята на женения за Клименестра водач на гърците, който се домогвал до сестра й – Елена…?
В Абидос, Луксор, Карнак, Абу Симбел и Рамесеума са основните места, където Рамзес е обрисувал битката. Всичките му врагове са събрани и описани там. Ще използвам обединената им таблица по Гарднър(Gardiner, Alan, The Kadesh Inscriptions of Ramesses II (1975) pp. 57), позволявайки си малка волност: Ще пусна директен паралел с Илиадата.
Вижте:

  Египетско име   Прочит   Превод   Свидетелство (I=цитат от Илиада)   Статус в Илиада
t atti Хети Уточнихме в предната подточка Троя
Nhrn Nahrin Митани(сирия – иран) Спорен съюзник, бил и на двете страни  
I҆rw Arzawa / Irtaw Арзави/ Ирзави I.2, , 835, “Тези, които живееха около Практий, в Перкота,в Сест, и в Абид, и далече вбожествена древна Арисба, водеше Азий Хиртаков( Възможно съвпадение с Irtw(Irtu –Арзава– Хиртаков - Арисба. Алтернативно – група ликийци).). Съюзник на Троя
Pds   Pitassa Питаши I., 17.,322., “Еней да не беше подтикнат в боя от бог Аполона, взел образа на Перифанта,син на Епита…”( Възможно съвпадение с Pds(Pitasa – Epitos). Съюзник на Троя
Drdny Dardania Дарданци I. 2, 819 «Вожд на дарданците беше известният син на Анхиза». Съюзник на Троя
Ms Misa Мизи I., 2, 858 “Мизи начело със Хромий и Еном, вещ птицегадател”. Съюзник на Троя
Krkš   Karkisa Карийци I.,2, 867 „Наст бе водач на карийци, известни със говор незвучен. Съюзник на Троя
Krkmš Carchemish, Кархемъш(хетски град) Става част от империята.  
Qd Qad Кад – неизвестно място ??????(няма)  
Qdš Kadesh Кадеш(градът на битката) Част от хетската империя  
Ꜥkr   Ugarit Угарит(Ливан) Също град със спорен статут и предишни отношения с Египет.  
Mwšꜣnt Mushanet Мушанети – незнайни. ??????(няма)  
Kškš Kiska Гисги I.2, 864, “А пък меонци предвождани бяха от Местъл и Антиф, рожбите на Талемен и на езерна нимфа Гигея”(Меонцие са живели в Мала Азия, предполага се където и Гисгите). Съюзник на Троя
Lk   Lukka Ликийци I.2, 876, “А Сарпедон със почтения Главк пък доведе ликийци”. Съюзник на Троя
Qwdn Kizzuwatna Киликийци I., 6, 359, “Еетиона,… царуващ над много мъже киликийци. Бе дъщеря му съпруга на меднохитонния Хектор. Съюзник на Троя
Nwgs Nuḥḥašši Нухаши(Сирия) Неясен статут  
I҆rwnt Arawanna Аруани Неуточнен град  
lb alba Алепо(Сирия) Несигурен съюзник.  
I҆ns Inesa Инеси (незнайни) Откъслечно упомента в Илиада, Минес, цар на Лирнес, съпруг на Бризеида, убит от Ахил.( Възможно съвпадение с Ines(Инес). Съюзник на Троя

И какво излезе?
Абсолютно всички известни тракийски съюзници на хетите съвпадат 1:1 с описаните в Илиада съюзници на Троя… Общо взето в Илиада не пише само временно отделилите се градове и блуждаещите съюзници. А и тая таблица не е цялата от един храм.
Възможно ли е гърците просто да са намерили тракийско описание „на несъществуващият тракийски език” и да са го присвоили и да са съчинили история със свое участие, наедро, за да се възвеличат?
Очевидно , да, или очевидно поне са ползвали за основа за Илиадата египетски надпис.
Виждаме Троя. Виждаме героите. Виждаме траките, хетите и египтяните, сътворили най – голямата епопея в историята. Виждаме дарданците, изтъкнати като съюзници номер едно.
Но не виждаме гърците?
Много просто, те не са съществували.

Свидетелствата на епохата

В двореца на Муватали са намерени близо 300 писма, външна кореспонденция .Много от тях са на непознатии неразчетени езици, вероятно „несъществуващият” тракийски.
Писма има и царица Кхеба, и баща му, Мурсили, и брат му, Хатусили, и много други хетски династи, съюзници, има запазени и договори, стели и прочие .Има достатъчно материал, който ако се предостави ,да се анализира.
Има само едно сигурно нещо в анализа засега: нито едно от писмата няма нито оригинален гръцки прочит, нито, преминало през прочит на друга азбука ,да има някакво гръцко звучене. Гърците никакви ги няма в тази епоха.
Още по – ясно и категорично е това при египтяните. Те добре познават гърците, ясно ги определят – включително и географски, и ясно ги различават от морски народи(египетско понятие) и други. Гърци те никъде не са упоменали, в десетките свидетелства от различен характер. Те просто няма къде да се вместят в нашествията на епохата.
Битката е най – добре документираната в древността.  Описана е в стели в Хетската империя, та до храмовете в Нубия в Египет .Имаме писма, договори, посвещения и прочие на три континента. Твърде вероятно и траките да са занесли свидетелство за нея по родните си земи.
Дори – малко известне факт – ООН пази като „талисман” сребърно копие на договора между Египет и хетите. Като първи международен договор за мир.
А прословутата Троя няма нито едно свидетелство, извън Илиада. Даже самите гърци не могат да кажат къде, какво и как е станало, и кой го е правил. Траки – косвено свидетелства Илиада  -живеят тогава по техните земи, а родословието на много от царете си - герои така и не успяват да изведат.
А Хетския цар се героизира. И търси покровителството на Аполон и Зевс… Когато още нямало гърци.
Очевидно гърците (пак) направиха с чужда пита помен.

Timeo Danaos et dona ferentes

А история като пишат – дважди се пази.
Е добре де , скъпи елини, нямало ли е някакъв по – интелигентен начин за преписване? Или сте бързали…
Ето как те излъгаха всички да повярват в тяхната Троя и Илиада, и накараха светът да забрави истинската случка, добила световна известност. Как се вписаха в чуждата история, изхвърлиха Египет от нея. А Египет още пази писмата от онея години, в които крито – микенската цивилизация, „предводителка” на „армиите ахейски”, в лицето на царя на Крит отчита данъци на господаря си - Египет. Можем да ги представим. Гърци няма, има египетски представител в Крит. И дори се смята, че са имали влияние и върху част от Гърция. Така че изборът им на водач за експедицията никак не е лош.
Но, историята е категорична.
„Троя” е познала траките и хетите. Видяла е египетските сили и много азиатски народи.
Но гърци не е виждала, тях още не ги е имало на сцената .Те по – късно са се явили, прибарали са архивите, преписали са и са досъчинили историята и са се вписали геройски в нея, като са дали на целия свят да разбере подвига им. А истинският им „подвиг„ е останал скрит.

Е, казвам , за мен днес беше последният ден на съществуване на Илиадата. Днес за мен Троя падна окончателно и не се очаква повече да се изправи.
Дали и за вас е така – вие кажете!


©2010 Стефан Симеонов


Тагове:   траки,   кадеш,


Гласувай:
46


Вълнообразно


1. liliyanaandreeva - Това е художествена измислица!
11.11.2010 09:28
Която не съвпада с реалността!

ИЛИЯ = 1312 кв.км = 41 кв.км . 4 . 8 квадрата - това е каландарен град

И = 1 = Идрогено - хим.ел. №1
Л = 3 = Литий - хим.ел. №3
И = 1 = Идрогено - хим.ел. №1
Я = А = Е = 2 = Хелий - хим.ел. №2

цитирай
2. d3bep - :)
11.11.2010 09:37
Кометирайте свободно, само държа да кажа, че права или крива, държа статията ми да не се ползва в комерсиални трудове без разрешение. Поработил съм по нея.

Поздрави!
цитирай
3. karambol5 - Иде ми да цвиля от възторг пред на...
11.11.2010 10:02
Иде ми да цвиля от възторг пред написаното ;)))
Поздравления !
цитирай
4. d3bep - Иде ми да цвиля от възторг пред на...
11.11.2010 10:10
karambol5 написа:
Иде ми да цвиля от възторг пред написаното ;)))
Поздравления !

Хаха :) Е благодаря за възторжената и емоционална оценка:)
Доста писане падна, щом статията ви радва, значи не е било съвсем графомания...
цитирай
5. karambol5 - Ако всичко в учебниците по история ...
11.11.2010 10:17
Ако всичко в учебниците по история беше написано така ,учениците щяха да да се избиват кой първи да влезе в час ;))))))))))))
Графоманията е далеч от написаното :)))))))))))))))))))))
Това е КЛАСИКА :)))
цитирай
6. анонимен - Ще се изразя парадоксално - &quo...
11.11.2010 11:05
Ще се изразя парадоксално - "без коментар", но само заради израза... Поздравявам автора за усилията и блестящия резултат!

"Според анонимни автори от средновековието когато представителите на Ватикана дошли да сключат унията с цар Калоян в един от разговорите с нашите първеннци в определено поучителен стил са заговорили за минали велики народи и за това че, Рим е произлязъл от тях а видиш ли Българите са все още един млад и още недорасъл народ. Говорейки за това те споменали за Троя и водената война в следствие на което от жителите бегълци по късно се е съградил Рим. На тези думи Калоян се засмял и отвърнал:
,,,...Че кой по добре от нас ще знае за Троя и за войната срещу нашите прадеди...”.
http://www.protobulgarians.com/Statii%20ot%20drugi%20avtori/Mitko%20Belchev/Troya%20velikata.htm
цитирай
7. анонимен - анонимен 8 съм аз, missionpossible
11.11.2010 11:05
анонимен 8 съм аз, missionpossible
цитирай
8. get - Е-е-х Кадеш, Кадеш ... :)))
11.11.2010 11:08
Е-е-х Кадеш, Кадеш ... от една година се въртя "около него" и сега разбирам, какво ми е привличало любопитството !!?

Чета ... стоя със зинала уста и ... мълча-а-а !?
Завист, завист ме изпълва ... БЛАГОРОДНА !! :)))(ма пак ще чета и сравнявам !) - Защото статията е върхът ! ... недай си боже ... мита за Икар ... приготви си пара-средства(летателни) - приятел ! - щот сега идват "хищниците" и тълпата гладна за зрелища :)
цитирай
9. d3bep - Е, d3bep-Кво да ти кажа?-Чета, м...
11.11.2010 11:18
kansandilh написа:
Е, d3bep-Кво да ти кажа?-Чета, мълча, мисля и...се дзверя! Иде ми да стана и да си изхвърля Илиадата...Ама... що бре?-я по-добре гърците!
Супер си!

Благодаря :) Реших, че като изконен читател на Илиадата най добре да изпиша всичко каквото м ие насърце... Мисля си ,че не съм предубеден към, или против нея...
цитирай
10. d3bep - Ще се изразя парадоксално - &quo...
11.11.2010 11:24
анонимен написа:
Ще се изразя парадоксално - "без коментар", но само заради израза... Поздравявам автора за усилията и блестящия резултат!

"Според анонимни автори от средновековието когато представителите на Ватикана дошли да сключат унията с цар Калоян в един от разговорите с нашите първеннци в определено поучителен стил са заговорили за минали велики народи и за това че, Рим е произлязъл от тях а видиш ли Българите са все още един млад и още недорасъл народ. Говорейки за това те споменали за Троя и водената война в следствие на което от жителите бегълци по късно се е съградил Рим. На тези думи Калоян се засмял и отвърнал:
,,,...Че кой по добре от нас ще знае за Троя и за войната срещу нашите прадеди...”.
http://www.protobulgarians.com/Statii%20ot%20drugi%20avtori/Mitko%20Belchev/Troya%20velikata.htm

Благодаря за поздравите!
върдението Ви е много интересно .

Има още доста интересни факти за хетите между другото, които просто нямаха място в статията. И без това стана големичка.

Вижте например картинката на хетски колесници от Абидос, която нарочно съм дал.
Вижте дългите им коси.
И странните щитове.

После погледнете популярния тракийски щит тип "луна".
В колесницата е нормално щитът да е малко по - олекотен ,самата колесница и конете дават някаква защита. А и Луната е от по - късно време.
Много неща има, просто много...
цитирай
11. d3bep - Е-е-х Кадеш, Кадеш. . . от една го...
11.11.2010 11:28
get написа:
Е-е-х Кадеш, Кадеш ... от една година се въртя "около него" и сега разбирам, какво ми е привличало любопитството !!?

Чета ... стоя със зинала уста и ... мълча-а-а !?
Завист, завист ме изпълва ... БЛАГОРОДНА !! :)))(ма пак ще чета и сравнявам !) - Защото статията е върхът ! ... недай си боже ... мита за Икар ... приготви си пара-средства(летателни) - приятел ! - щот сега идват "хищниците" и тълпата гладна за зрелища :)

Абсолютно огромна част от гръцките митове са си чисто плагиатстване... От египтяните трудно се чете и трудно някой да докаже плагиатстване... Траките пък "нямали" писмо... И ето как всичко става гръцко.
Имат и те потоп - Девкалион И Пира, само дето е с някоко хилядолетия подир този на Утнапищим...
Имат Прометей, дето изваял човекът от глина и му вдъхнал душа, сам одето е няколко хилядолетия след Хнум, който изваял човека на грънчарско колело и го съединил с неговата Ка, а след време разчленил божественото грънчарско колело и го дал на хората....

И тъй, и тъй... Книга може да се напише...
Но на Илиадата си те най - много държат.
цитирай
12. анонимен - бургас
11.11.2010 11:36
Добра статия Дзвер,браво!Може би е вярна теорията ти,може би не..Има ли някои световни капацитети,които да подкрепят твоята идея?Защото не вярвам ти да си първия забелязал връзката с Египет и хетите.И защо светът мълчи за лъжливата история на много народи и събития??
цитирай
13. d3bep - Добра статия Дзвер, браво!Може би е ...
11.11.2010 11:46
анонимен написа:
Добра статия Дзвер,браво!Може би е вярна теорията ти,може би не..Има ли някои световни капацитети,които да подкрепят твоята идея?Защото не вярвам ти да си първия забелязал връзката с Египет и хетите.И защо светът мълчи за лъжливата история на много народи и събития??

Принципът на световните капацитети е , че работят върху това ,върху което се плаща.
Тук веднага идва въпросът: А кой плаща?
Отговорът му е разковничето ,в американските филми има ясен принцип: "следвай парите".

Като цяло обаче не мисля че капацитет е това, което трябва на теорията ми, за да е вярна.
Има доста доказателства от всички посоки и доста доказателства против Илиада, пак от всички посоки. ТОва, коеот наричате "капацитет" евентуално е някой, който да ми заграби работата, а не е доказателство по теорията, нека направим разликата.

Но ще се радвам да чуя някои "про", настроени капацитети.
Дори си бях поканил "адвокат на дявола", ама нещо не идва....
цитирай
14. zelas - Браво, приятелю! Голям труд си х...
11.11.2010 11:50
Браво, приятелю! Голям труд си хвърлил.
Ще четем, препрочитаме преди да направим някакви коментари, за да уважим труда ти подобаващо.
цитирай
15. malchaniaotnadejda7 - Впечатляващ анализ, d3bep!
11.11.2010 12:00
Непременно трябва да го патентоваш и публикуваш. Египет, траките, Крит, първият мирен договор... Ще се връщам кам този текст. Много труд! Огромна информация, която си синтезирал неоспоримо и блестящо... Благодаря ти!
цитирай
16. d3bep - Браво, приятелю! Голям труд си х...
11.11.2010 12:02
zelas написа:
Браво, приятелю! Голям труд си хвърлил.
Ще четем, препрочитаме преди да направим някакви коментари, за да уважим труда ти подобаващо.

Чакам с нетърпение ,знаеш че сме я нищили тая тема...
Доста е писаното и трудно се чете ,съзнавам го но всичко е на едно място...
цитирай
17. d3bep - Непременно трябва да го патентоваш ...
11.11.2010 12:03
malchaniaotnadejda7 написа:
Непременно трябва да го патентоваш и публикуваш. Египет, траките, Крит, първият мирен договор... Ще се връщам кам този текст. Много труд! Огромна информация, която си синтезирал неоспоримо и блестящо... Благодаря ти!

То патент мисля че няма да ми дадат, но авторско право над статията, имам :)
Благодаря за суперлативите, и аз се чудя дали да не я пуснем поне в някое издание.
цитирай
18. balkanec - Пълен шаш
11.11.2010 12:55
Това ни обръща представите за древността с главата надолу.
Не може да се отрече че въпросите са съвсем смислени.
Наистина е трудно да се коментира, преди човек да го препрочете поне няколко пъти и да го асимилира.

Поздравления за труда!
цитирай
19. balkanec - Наистина
11.11.2010 13:05
когато бегло попрегледах данните за времето на Троя и общата ситуация около нея ми направи впечатление:
че Троя не е някакъв "стълб в морето".
Има Хетска империя наблизо и никак не е ясно, защо най-голямата близка сила - хетите - отсъстват от Илиадата...

Може би 10 години са седяли отстрани и са гледали театър?

Но това е само коментар на един който бегло е преглеждал нещата.
Други по-запознати да коментират този труд...
цитирай
20. tzarkarui - Кадеш
11.11.2010 13:32
:) Браткиш, поздравление за статията. Невероятна е! Гърчолята по времето на битката за Кадеш са били роби - щото за друго не ставали - та нищо чудно тези роби да са били при тази битка - като прислужници на бойците. И да са запомнили това-онова. И понеже разлика м/у гърчоля, евреи, и мингияни няма, общото м/у тях е цапцарапа (като изключим сексуалната деградация - педерастия+педофилия). Така както Ономакрит открадва Илиадата, така и евреите открадват Сол Амон и го правят на Соломон - абе рязанопластелинкова© история с привкус на "Цветовете на Дъгата" (символ на хомосексуализъм).
Привет за статията. Удоволствие е да те чета.
цитирай
21. panazea - Толкова фактически материал !
11.11.2010 13:40
Трябва да се чете внимателно !
Това , че гърците са пренаписали книгите и са деформирали истината , в това няма съмнение!
Колкото е по-стар авторът , толкова е по-автентично и без корекции произведението му !
Поздрав за теб , за твоите изследвания!
цитирай
22. d3bep - когато бегло попрегледах данните ...
11.11.2010 13:58
balkanec написа:
когато бегло попрегледах данните за времето на Троя и общата ситуация около нея ми направи впечатление:
че Троя не е някакъв "стълб в морето".
Има Хетска империя наблизо и никак не е ясно, защо най-голямата близка сила - хетите - отсъстват от Илиадата...

Може би 10 години са седяли отстрани и са гледали театър?

Но това е само коментар на един който бегло е преглеждал нещата.
Други по-запознати да коментират този труд...

Благодаря, колега!
Сигурен съм, че и аз имам още какво да науча, еъзможно е и моята теза да се развие с времето, но като цяло...

Ударите са твърде много.
От различни посоки.
И всичките уцелвват някак си една точка...
Съмнението е доста основателно.
А дори ще ви кажа ,че четете леко окастрена версия...
цитирай
23. d3bep - :) Браткиш, поздравление за ста...
11.11.2010 14:00
tzarkarui написа:
:) Браткиш, поздравление за статията. Невероятна е! Гърчолята по времето на битката за Кадеш са били роби - щото за друго не ставали - та нищо чудно тези роби да са били при тази битка - като прислужници на бойците. И да са запомнили това-онова. И понеже разлика м/у гърчоля, евреи, и мингияни няма, общото м/у тях е цапцарапа (като изключим сексуалната деградация - педерастия+педофилия). Така както Ономакрит открадва Илиадата, така и евреите открадват Сол Амон и го правят на Соломон - абе рязанопластелинкова© история с привкус на "Цветовете на Дъгата" (символ на хомосексуализъм).
Привет за статията. Удоволствие е да те чета.

Добре дошъл отново!
Благодаря за поздравите!
Тебе те чакам всеки момент с твоя материал, който беше започнал :)

Да, това е една от многото кражби на историята... Има хора, за които пренаписването на архивите както им отърва е вид професия...
цитирай
24. d3bep - Трябва да се чете внимателно ! ...
11.11.2010 14:01
panazea написа:
Трябва да се чете внимателно !
Това , че гърците са пренаписали книгите и са деформирали истината , в това няма съмнение!
Колкото е по-стар авторът , толкова е по-автентично и без корекции произведението му !
Поздрав за теб , за твоите изследвания!

Благодаря, panazea! Поздрави и на теб, аз пък се радвам на заинтересовани и внимателни читатели!

Поздрави!
цитирай
25. balkanec - Ето и някои примери
11.11.2010 14:34
защо гърците се самоидентифицират с египтяните:

Семитския произход на гърците

http://balkanec.blog.bg/history/2010/10/05/semitskiiat-proizhod-na-gyrcite.616051
цитирай
26. get - Приятелю едно подсказване ... :))
11.11.2010 14:34
tzarkarui написа:
:) Браткиш, поздравление за статията. Невероятна е! Гърчолята по времето на битката за Кадеш са били роби - щото за друго не ставали - та нищо чудно тези роби да са били при тази битка - като прислужници на бойците. И да са запомнили това-онова. И понеже разлика м/у гърчоля, евреи, и мингияни няма, общото м/у тях е цапцарапа (като изключим сексуалната деградация - педерастия+педофилия). Така както Ономакрит открадва Илиадата, така и евреите открадват Сол Амон и го правят на Соломон - абе рязанопластелинкова© история с привкус на "Цветовете на Дъгата" (символ на хомосексуализъм).
Привет за статията. Удоволствие е да те чета.


За кого казват, че войната била жътвата му ?
Бертолд Брехт в пиесата си "Майка кураж и нейните деца" ... Какво ли иска да ни подскаже с образът на старата маркитантка, която се мъкне след армиите ?

С уважение и се пресъединявам към въпроса на стопанина ?!

цитирай
27. d3bep - защо гърците се самоидентифицират ...
11.11.2010 14:40
balkanec написа:
защо гърците се самоидентифицират с египтяните:

Семитския произход на гърците

http://balkanec.blog.bg/history/2010/10/05/semitskiiat-proizhod-na-gyrcite.616051

Те може и да се пробват, но лошото е че египтяните винагиг идентифицират ясно, и то - лошо... Имат не особно ласкаво мнение за тях. И то различно от простите пустинни номади и вражеските народи, към гърците е някаква форма на директно презрение.
цитирай
28. анонимен - ZHTO HELLAS!!!
11.11.2010 16:47
АБЕ БАЦЕ..АИ ДА ТЕ ПИТАМ ПАК - КОИ ОТРИЧА БИТКАТА ПРИ КАДЕШ...АКО МОИТЕ ВЕЛИКИ ПРЕДЦИ СА СИ ИЗМИСЛИЛИ ПРОСТО ИЛИАДА НА БАЗА НА БИТКА ПРИ КАДЕШ....НАЛИ ЗНАЕШ, ЧЕ САМАТА БИТКА В КАДЕШ НЯМАШЕ Д БУДЕ ЗАПАЗЕНА ДО ДНЕС.......ТИ СИ ЛЮБИТЕЛ,МОЖЕ ДА ПИШЕШ КАКВО СИ ИСКАШ......
ДА СИ ЧАСТ ОТ ЕЛЛАДА Е ВЕЛИЧИЕ, ДА СИ ВУЛГАРОС Е НАКАЗАНИЕ!
цитирай
29. анонимен - Браво. Браво.Браво.
11.11.2010 17:07
Изкефих се . Нямам думи за да изразя възторга си към материала и труда който си положил да се добереш да фактите . Но по важно е ,че си подложил на съмнения "Илиадата" и аргоментирано в прав текст изобличаваш КИР / МРЪСОТИЯТА / в плагиятство . Давай гласност.
цитирай
30. d3bep - АБЕ БАЦЕ. . АИ ДА ТЕ ПИТАМ ПАК - КОИ ...
11.11.2010 17:23
анонимен написа:
АБЕ БАЦЕ..АИ ДА ТЕ ПИТАМ ПАК - КОИ ОТРИЧА БИТКАТА ПРИ КАДЕШ...АКО МОИТЕ ВЕЛИКИ ПРЕДЦИ СА СИ ИЗМИСЛИЛИ ПРОСТО ИЛИАДА НА БАЗА НА БИТКА ПРИ КАДЕШ....НАЛИ ЗНАЕШ, ЧЕ САМАТА БИТКА В КАДЕШ НЯМАШЕ Д БУДЕ ЗАПАЗЕНА ДО ДНЕС.......ТИ СИ ЛЮБИТЕЛ,МОЖЕ ДА ПИШЕШ КАКВО СИ ИСКАШ......
ДА СИ ЧАСТ ОТ ЕЛЛАДА Е ВЕЛИЧИЕ, ДА СИ ВУЛГАРОС Е НАКАЗАНИЕ!

Твърдението ти е доста вярно, но самият факт, че ти ясно признаваш, че гърците биха си послужили с по - голяма измама, показва че вероятно не си грък...

По тоя въпрос толкова.

По другия:
Не могат великите ти предци това да го направят приятелю.
Това е кореспонденция между три големи държави.
10 малки.
Това са 5 от най - големите храмове в египет, и не че много храмове, като рамесеум и прочие, където всъщност сигурно е пишело нещичко по въпроса, не са били разрушени.
Това са езици и писмености, които често твоите велики предци не са владеели. Та много трудно първ ода се доберат до архивите, второ да ги разберат и накрая да ги унищожат.
Въпреки това много е унищожено, пак казвам ,за кадеш иамме доста малко останало. И унищожението е по - голямо от хетска страна... Баш където е "троя"....
Но и "мааааалкото" останало е доста показателно...

Бъди каквото си искаш величие.
цитирай
31. d3bep - Изкефих се. Нямам думи за да изразя ...
11.11.2010 17:27
nikstan написа:
Изкефих се . Нямам думи за да изразя възторга си към материала и труда който си положил да се добереш да фактите . Но по важно е ,че си подложил на съмнения "Илиадата" и аргоментирано в прав текст изобличаваш КИР / МРЪСОТИЯТА / в плагиятство . Давай гласност.

Благодаря колега.
Принципно не ми е целта да търся кой къде какво откраднал... Но тука просто...
Сигурно щеше да е по - добре да чета подробности за събитията, без да познавам Илиадата... ТО просто си се говори как са обстрелван ии се обръщат дарданск ии хетски колесници... Александър, Парис, Хекуба... Зевс и Аполон...
Търпението на човек просто стига до някъде... Аз отдавна смятам че Илиада не е реална, но чак такова чудо и на мен ми дойде в повече... Някои от фактите реално ги знам отдавна, но много други просто ми избодоха очите....

Цялата основа е менте. Оттам нататък гръцкия принос са предимни "героите" им и "подвизите" им...
Даже направо казвам, има и списък от двете страни със загинали герои... Сещайте се в Илиада защо има таквиа изрежданки....
цитирай
32. анонимен - до дзверо
11.11.2010 17:46
любител съм на развенчаните митове. Твоят опит има шансове за успех. Гледах последната американска кинопродукция за похода на аргонавтите. Бях смаян и изпълнен с възмущение, когато във филма беше показан ТРАКИЕЦЪТ ОРФЕЙ КАТО ЧЕРНОКОЖ. Бях възмутен не защото съм против чернокожите или имам някакви расови предразсъдъци, а защото бях дъбоко убеден, че ТРАКИЕЦЪТ ОРФЕЙ Е БЕЛОКОЖ. Твоята интерпретация на Илиадата ме кара да погледна по нов начин на американското виждане за един ЧЕРНОКОЖ ОРФЕЙ! МОЖЕ БИ НЕ Е СЛУЧАЙНА ПРИУМИЦА НА АМЕРИКАНСКОТО ПРИПАДАНЕ ПО РАСОВОТО РАВНОПРАВИЕ ДО СТЕПЕН НА ИЗДИГАНЕ В РАНГ НА ПРЕВЪЗХОДСТВО НА ЧЕРНОКОЖАТА РАСА. Поздравления и продължавай! Търсенето на Истината винаги си заслужава.
цитирай
33. iuliuscaesar - доста труд си полжил трябва да пр...
11.11.2010 18:18
доста труд си полжил трябва да призная, но всичко е отишло на вятъра. естествено изводите ти са вятър работа, като гледам тука кви апологети имаш чак смешно ми става.
цитирай
34. d3bep - доста труд си полжил трябва да пр...
11.11.2010 18:29
iuliuscaesar написа:
доста труд си полжил трябва да призная, но всичко е отишло на вятъра. естествено изводите ти са вятър работа, като гледам тука кви апологети имаш чак смешно ми става.

Е трябва да има и един противник, маакр че точно на теб някак си никога не ти се е отдавало.

Принципно в статията има не повече от стотина довода. Но м исе наложи да я поотрежа, защото блог .бг отказа да ми я публикува ,заради размер.

Ще кажа още нещо.
Основният подробен източник за битката от египетска страна знаеш ли кой е, драги?
Кръстен е "ПОЕМАТА".
Поемата я има записана на 8 места, храмове и пилони, и се счита, че до нас е стигнала КРАТКАТА версия(която е доста подробна), а дългата е БИЛА УНИЩОЖЕНА...
Оставям на колегите да се сещат за Омир...
ПОЕМАТА на Омир.
цитирай
35. d3bep - любител съм на развенчаните мит...
11.11.2010 18:31
анонимен написа:
любител съм на развенчаните митове. Твоят опит има шансове за успех. Гледах последната американска кинопродукция за похода на аргонавтите. Бях смаян и изпълнен с възмущение, когато във филма беше показан ТРАКИЕЦЪТ ОРФЕЙ КАТО ЧЕРНОКОЖ. Бях възмутен не защото съм против чернокожите или имам някакви расови предразсъдъци, а защото бях дъбоко убеден, че ТРАКИЕЦЪТ ОРФЕЙ Е БЕЛОКОЖ. Твоята интерпретация на Илиадата ме кара да погледна по нов начин на американското виждане за един ЧЕРНОКОЖ ОРФЕЙ! МОЖЕ БИ НЕ Е СЛУЧАЙНА ПРИУМИЦА НА АМЕРИКАНСКОТО ПРИПАДАНЕ ПО РАСОВОТО РАВНОПРАВИЕ ДО СТЕПЕН НА ИЗДИГАНЕ В РАНГ НА ПРЕВЪЗХОДСТВО НА ЧЕРНОКОЖАТА РАСА. Поздравления и продължавай! Търсенето на Истината винаги си заслужава.

Е това с чернокожия орфей сме го дискутирали ,колега, това е отделен проблем!
Поздрави!
цитирай
36. get - Отговор до анонимен 35 - до дзверо ... любител съм на развенчаните митове
11.11.2010 18:36
любител съм на развенчаните митове. Твоят опит има шансове за успех. Гледах последната американска кинопродукция за похода на аргонавтите. Бях смаян и изпълнен с възмущение, когато във филма беше показан ТРАКИЕЦЪТ ОРФЕЙ КАТО ЧЕРНОКОЖ. Бях възмутен не защото съм против чернокожите или имам някакви расови предразсъдъци, а защото бях дъбоко убеден, че ТРАКИЕЦЪТ ОРФЕЙ Е БЕЛОКОЖ. Твоята интерпретация на Илиадата ме кара да погледна по нов начин на американското виждане за един ЧЕРНОКОЖ ОРФЕЙ! МОЖЕ БИ НЕ Е СЛУЧАЙНА ПРИУМИЦА НА АМЕРИКАНСКОТО ПРИПАДАНЕ ПО РАСОВОТО РАВНОПРАВИЕ ДО СТЕПЕН НА ИЗДИГАНЕ В РАНГ НА ПРЕВЪЗХОДСТВО НА ЧЕРНОКОЖАТА РАСА. Поздравления и продължавай! Търсенето на Истината винаги си заслужава.
=КРАЙ=

Отговорътт на въпросът Ви се съдържа в - http://demograph.blog.bg/politika/2010/09/02/black-or-white-athena-or-black-amp-white.599584
ТУК - http://demograph.blog.bg/politika/2010/09/01/anaryas-the-others-neariite-demek-drugite.599323
... А СЪЩО МАЛКО ПО-КЪСНИ И РАННИ ПОСТОВЕ в същият блог

Това е и отговор към iuliuscaesar - Аве божествений(нали така се титулуваше) !
цитирай
37. iuliuscaesar - за пръв път си пуснал тема която ми е ...
11.11.2010 18:37
за пръв път си пуснал тема която ми е по вкуса. за това досега не съм ти опонирал.
ако искаш сега може.
цитирай
38. d3bep - за пръв път си пуснал тема която ми е ...
11.11.2010 18:43
iuliuscaesar написа:
за пръв път си пуснал тема която ми е по вкуса. за това досега не съм ти опонирал.
ако искаш сега може.

Никога не съм те спирал, но доста пъти си бил в противоречие с мен и с всички без да имаш прилична мотивация.
И все още не виждам да имаш доводи :) Ако сега ги събираш от Нета, както подозирам, Юлко... Само ще изпъдим хората от хубавата тема.
В заяждания на дребно не ми влизай, ако имаш какво да кажеш реално, казвай!

Поздрави!
цитирай
39. d3bep - Откъси от текста
11.11.2010 18:48
Откъси от текста на оцелялата част от египетската поема имаме ето тук:

http://www.reshafim.org.il/ad/egypt/kadeshaccounts.htm
цитирай
40. iuliuscaesar - статията ти е доста дълга за да се ...
11.11.2010 19:08
статията ти е доста дълга за да се коментира по тоя начин, но все пак могат да се направят няколко забележки:

1.това все пак е поема не е история и е нормално да има измислени и украсени неща. мисля че всички ще се съгласят.

2.относно напластяанията - наистина е така. илиада не е еднородна поема и в нея личат добавки от различно време. например споменати са както бронзови така и железни оръжия, т.е. различно време (към 1000г. е границата за желязото в гърция). има и други податки които не е нужно да се коментират тук.

3.да предполага се че омир не е гръцко име, но дали изобщо е имало такъв човек???

4.устно предаване на поемите - да възможно е днес има хора които знаят наизуст корана. има и състезания по този въпрос. даже скоро гледах българчета мюсюлманчета как се подготвят за такова състезание и то при положение че не знаят и дума арабски. в средновековието пък е имло подобни трубадури. всички знаете за тях. иначе е нормално да са съществували доста различия.

5.колесници - стегни се малко. в документите написани на предомиров гръцки - Линеар Б има доста споменавания за колесници. това както вероятно знаеш са инвентарни надписи и е записано колко колесници са изработени колко има на разположение и т.нат. направи си труда да издириш тея документи и да се образоваш. естествено колесниците са използвани от аристократите. в класическо време гърците не използват колесници за война, но пък ги използват за състезания - справка олимпийските игри. и не разбрах какво те учудва че са изоставили клесниците - те по правило са доста неефективни. и постепенно отживяват при всички народи. това е развитие на военното дело.

http://www.salimbeti.com/micenei/chariots.htm - ето ти нещо по въпроса. разбира се трябва да се четат научни книги и археологически доклади, но за аматьори като вас това е добре.
цитирай
41. iuliuscaesar - 6. кораби - същото като колесниците ...
11.11.2010 19:35
6.кораби - същото като колесниците - ето ти линк към същия сайт:
http://www.salimbeti.com/micenei/ships.htm.

7.за древната ортография изобщо не си чеши езика. далече си от истината.

8.по времето на илиада имало големи империи там а не градове - отново неподготвен. единствената империя е тази на хетите, но тя никога не е имала ефективен контрол над крайбрежието където се намира Троя.

9.хетите имали договори с тракийските племена - къде са тези тракийски племена бе човек??? къде го прочете това. в хетските документи траки никъде не пише. има ги само във въображението ти.

10.траките били преминали хиляди километри за да воюват при Кадеш - Я стига!!! къде са ти доказателствата??? къде в изворите се споменават траки в тая битка???

11.сравненията между битката при Кадеш и събитията развиващи се в цялата поема Илиада са нелепи и изсмукани от пръстите. много добре го знаеш.

12.договорът който цитираш между хетите и вилуша първо е спорно да се отъждестви с троя и парис. това ти е ясно нали.

13.как го искара тоя от вилуша трак??? стига свободни съчинения.

14.александръ тракийско име - ха ха ха. успокой се гръцко е.

15.тракийските съюзници на хетите 1:1 с илиада - кои са тия тракийски съюзници на хетите. в кои хетски или египетски документи пише за тракийски съюзници???

16.елините използвали тракийско описание на илиадата - тук вече навлизаме в сферата на фантастиката.

17.не виждаме гърците - в какъв смисъл??? ахейците се споменават многократно в египетски и хетски документи.

18.в илиада критският цар идименей е просто подчинен съюзник на микенския цар. така че ги остави тия работи за крит и египет.
цитирай
42. iuliuscaesar - http://www. salimbeti. com/mi...
11.11.2010 19:36
http://www.salimbeti.com/micenei/ ето ти линк към тоя сайт доста е добър.
цитирай
43. tit - "Ако там са живели траките: Къде тогава са живели гърците?
11.11.2010 20:17
Поздравления!!!!

Не ще съмнение, че древната история е "погърчена" - и Вие добавихте още един темел в тази теза!
цитирай
44. d3bep - :) Юлко,
11.11.2010 20:31
Квалификациите са изтрити, благодаря, че ги отдели в отделен пост.
От всичките ти коментари си заслужава да отговоря само на:
5. Пишеш, без да четеш ,Казал съм ,че гърците ОПИСВАТ наличието на колесници, но НЯМАТ бойни такива. Иначе и по вазите ги има сколесници, но липсата на бойни колесници и документирани битки е ФАКТ.
6.... Направо ме изумяваш. Това че някой ти е написал че сайта бил за гръцки кораби за теб го прави доказателство? Къде виждаш ПАЛУБНИ кораби и знаеш ли чии са тея кораби всъщност? Жокер - не са гръцки! Знаеш л икакво е палубен кораб въобще??? Явно не!
7. Понятието ортография означава правопис, не ползвай непознати за теб думи! Че и да ме квалифицираш с тях! Древен правопис не съм знаел.
9. Тракийските племена са в табличката. Гледаш таблицата на египтолога. Гледаш моята добавка от илиада, после ги търсиш тея племена в Илиада къде и как са описани.
Да, има някои, които в Илиада не са описани като тракийски, но са доказуемо тракийски.

Виж, интересът ти към статията ме радва, но си доста неподготвен за истински спор... Моля те да спреш да спамиш :) Такива твърдения, като "гърците са споменаван ив различни египтски документи" и "как тъй мизите са траки" "египетските кораби от микена са гръцки от 2-ро 3-то хилядолетие преди христа" и други подобни глупости са излишни и ще почна да ги трия.

Чети и се образовай ,тая статия ти е точно за това.
Ти четеш един ред, отваряш гуглето и търсиш опровержение.
Разбрал - недоразбрал се изсипваш и шляпаш квалификации.
Помолих те да не го правиш, правиш го, не ти се получава, но и статията не съм я писал за теб, така че ще те трия.
Ако имаш някакъв свестен довод, заповядай, измисли го добре и го мотивирай добре.
Иначе.. .Целит ти спам замионава едновременно. Всички сме ти сърбали попарата, ако ще ходиш сам оза да се мъчиш да принизяваш и унищожаваш неща, на които не си способен... пиши в блога си.


Поздрави!
цитирай
45. d3bep - Поздравления!!!! Не ще съм...
11.11.2010 20:36
tit написа:
Поздравления!!!!

Не ще съмнение, че древната история е "погърчена" - и Вие добавихте още един темел в тази теза!

Благодаря... Както виждате, основното им "литературно" произведение не съществува.
Питам се къде ли е оригинала(пълния текст) на египетската поема и какво ли се е случило с него.
цитирай
46. d3bep - :)
11.11.2010 21:38
Юлко, предупреден си.
Не желая да коментирам с теб и да слушам квалификациите ти по отнощение на мен и на всички.
Чети си нета и се образовай сам.
Много добре те виждам всичко, коеот вадиш откъде го вадиш, всичко съм опровергал в статията.
Но рпосто .. съжалявам ,не желая да коментирам с теб.

Ходи в блога си. Не ме карай да слагам ограничения.
Намери си някой знаещ... колкото теб и си се карай с него.

Или пусни контрастатия в блога си ,все тая.
цитирай
47. iuliuscaesar - то с триене няма как да стане. поне ...
11.11.2010 21:41
то с триене няма как да стане. поне отговори къде видя траки в цялата тая работа.
дори и мизи и квито искаш още??? в кои документи пише траки, или пък мизи или други???
не бива да приемаш желаното за истина. и когато изследваш един въпрос да си предварително обременен.
и по-важното откъде научи за тоя тракийски или египетски оригинал на илиада. ако вземеш че го докажеш това ще получиш нобелоа награда.
значи траките създали поемата илиада, ами къде са им драматурзите, поетите, историците, географите, философите.
щом гърците са приписали от тях значи трябва да имат.
цитирай
48. d3bep - :)
11.11.2010 21:50
За послден път ти отговарям, макар че па кне заслужаваш.
Мизите ги има в египетската таблица.

Сега да ти обясня защо не заслужаваш:
да допуснем, че ти отнякъде намериш неоспорими доказателства, че мизите са , да речем , китайци.
Дръпнати очички и прочие.
И?
Какво от туй?
Какво бърка това гръцката кражба? Добре, не са траки, китайци са, ти знаеш това по - добре от всички.

Не знам с тая мания да спориш зарад испора и то бързо, неосмислено, как ти се отразява в живота.
на мен обаче ми се отразява зле.
Повече такива форми да ми губиш времето и да ми харчиш нервите, или няма да бъдат толерирани, или ще бъдат игнорирани.

Преди да пишеш, запознай се с колкото може повече факти, защото аз не съм на 2-3 сайта дошъл тука.
Осмисли въпроса си , има ли смисъл...
И после задай, контрирай и прочие, а не да засипваш с безмислени квалификации и ненужни - дори на теб - аргументи.

Предлагам ти пак ,ако имаш друга теория, да си я изложиш в сайта. Прогръцката я знам, опровергал съм я отлично, и с документи, и с аналогии, и с нейни слабости, но ти ако си й фен, пиши си я при теб. Ахиява били...

Поздрави, ине злоупотребявай с търпението ми и търпението на всички!

ПП. За липса на здрав разум и обмислена реакция ти е изтрит още един пост.
С ей такова съдържание.
iuliuscaesar написа:

какъв ти е аргумента - по-късно гърците нямали колесници. и кво от това??? това сериозен аргумент ли е при положение че имаш преки писмени свидетелства от инвентарни списъци за наличие на колесници???


Защо пак пишеш преди да успееш да помислиш, помисли сам. Горе съм ти писал ,че гърците имат колесници, НО НЕ И БОЙНИ.
ЧЕТИ БРЕ!!!
цитирай
49. get - Приятелю iuliuscaesar - успокой се ... !
11.11.2010 21:53
iuliuscaesar написа:
сега виждам че има и египетски оригинал на тая поема????
откъде имаш сведения за тоя оригинал??? или просто сравни два момента и реши, че има такъв???

по същата логика ти казвам че одисея е оригинал от атлантида щото страната на феаките съвпада с описанието на атлантида.

пък и категоричен - "основното им литературно произведение не съществува".

съществува съществува има го във всяка една библиотека, пък и на гръцки написано. е бати странната работа.

а египетското и тракийското някой зъл грък го е изтрил.


Приятелю iuliuscaesar - успокой се ще вдигнеш кръвно ... :))
Страх ме е да споделя, което мисля за да не влоша нещата, но относно ... корабна архитектура и корабоводене(за теб са енигма) ... извинявай ама не можа да ме убедиш с тези картинки ... че конче нарисували и корабче добавили за по-голяма убедителност - Хе-хе ! - само да не е магаре ?
Вместо да ми сочиш тези сайтове, вземи прочети "Корабите"том І-ви от Чони Чонев, по професия е капитан(моряк) и историк(морска история) или италианеца О. Курти ... тези двамата за начало са достатъчни.
Тогава ще ти стане ясно, доколко корабите от тази епоха могат да се ползват за карго-животни .. проблемните насипни или течни товари и т.н.
Прощавай приятел но бъркаш, на практика това не е можело да стане и това специално в Илиадата е един мит, който вие "сухоземните" ... го повтаряте без да се замислите или по причина, че нямате знания за нещата ?
На базата на това - Забрави, че колесниците и теглителната сила са карани с кораби през Тракийско, по-късно известно, като Егейско море.

Прощавай ако те разочаровам !
цитирай
50. marknatan - Споменах в блога си(преди пуб...
11.11.2010 21:56

Споменах в блога си(преди публикуването на тази статия б.а.) ,че са налице и сцени от троянската война от гръцки вази ,които сцени не са описани в троянската война .
Или още тогава в далечната античност 6 в.пр. н.е. тава е един епос.
Тук само ще се съглася с написаното от цезаря.В добавка на една популистика ,която сама по себе си си противоречи логочески. Т.е. няма смисъл от каквато и да е критика.
Омир не знае за съществуването на Египет,това се подчертава и от Херодот.
Обаче Тракийците били египтяните.
И Тракийци са участвували в Троянската война.
???
Троянската война се популяризира от Вергилий и последствие заляга в основата на всички народи.
на пример Франките в своята история твърдят същото за което говори и Калоян. Че след Троянската война те са избягали в северното черноморие,а от там на запад.
Самият епос е изключително популярен и по времето на Александър Трети. Неговият любимец е Ахил.Та майка му е от рода на Ахил.И той го имитира във всичко ,дори в това че се показва като него със своя Патрокъл.
Александър е вече история.
Добре е да се запознаете и с фалшификациите на великата германска мисъл от 19 век,вкл. златната маска от микена,съкровияето на елена и т.н.
натан
цитирай
51. d3bep - Добре е да се запознаете и с ф...
11.11.2010 21:59
marknatan написа:


Добре е да се запознаете и с фалшификациите на великата германска мисъл от 19 век,вкл. златната маска от микена,съкровияето на елена и т.н.
натан

Ами колега, благодаря за включването, ама то...
Чудя се всъщност какво има толкова за запознаване.
Това са "откритията" на Шлиман - известен в живота преследван мошеник, който станал честен археолог и открил де що има.

Та баш той "открил" и въпросната "Троя"...
Какво повече да кажем по въпроса?
цитирай
52. анонимен - Още за Троя
11.11.2010 22:11
Поздравления, чудесен анализ, отдавна тук-там се чуват самотни (а може би не толкова) гласове, че нещо с Троя не е наред. Повечето обаче са, дали развалините , обявени за Троя всъщност са на Троя, а аз се съмнявам в достоверността на самата история, описана в Илиада-та (станахме двама). Щях да пиша, но тъй като темата вече е подета ще добавя коментар. Анализиралите произведението професионалисти са единодушни в едно, Троя от Троянската война е фригийски град. Новото фригийско царство се установява в Мала Азия след завладяването на Бригея от македонския цар Пердика и това е станало 900-675 г пр. хр. Троянската война се датира ок 1300г пр хр. , т.е. изобщо не би могла да бъде в Мала Азия, ако горното е вярно, тъй като по това време там Фригия не е съществувала. Второ, на същите тези карти на Нова Фригия, Троя (Илиум)е извън границите и ???
цитирай
53. iuliuscaesar - стефане виж сега ти пак не ме разб...
11.11.2010 22:12
стефане виж сега ти пак не ме разбираш.
да ти обясня по-просто какво те питам:
идеята не е дали мизите са траки или китайци, идеята е къде в хетските или египетските документи пише "мизи" защото както знаеш всичко си е гола вода предположение. няма как да знаеш това което е написано в египетски документ дали се отнася за мизи защото не пише мизи. това е идеята.
я цитирай на хората как е изписано в оригинала? мизи ли е???
ще ти дам друг пример смята се че в асирийските документи когато се говори за мушки се има предвид фриги. ама така ли е???
по същия начин в египетските документи не пише мизи. ще те питам пак, кое от египетските имена на племена споменати в техните текстове ти реши че означава мизи??? и на каква база??? само на някакво мъгляво сходство в буквите, или самите египтяни са указали че тоя народ идва примерно от северозападна мала азия.

другия ми въпрос е как реши че е имало тракийска илиада, или египетска. и с какви букви са я записали траките??? и кой от тях я е записал при положение че нямат никакви традиции в това???

прости въпроси на които можеш да се опиташ да отговориш. мисля че не са безмислени.
цитирай
54. iuliuscaesar - гет и ти си out of order. никъде не съм ...
11.11.2010 22:14
гет и ти си out of order.
никъде не съм твърдял че са прекарвали някакви колесници някъде.
къде го прочете в мой коментар???
казвам че микенците са имали флот и то доста силен и то доста продължително време. казвам че са имали и колесници. всичко това се потвърждава от източниците.
казах и че това е поема и нещата се преувеличават и дори измислят.

не ми вменявай неща, които не съм казвал.
цитирай
55. get - iuliuscaesar - и ти си out of order. Ама някъде си !!! ...
11.11.2010 22:37
iuliuscaesar написа:

....
6.кораби - същото като колесниците - ето ти линк към същия сайт:
http://www.salimbeti.com/micenei/ships.htm.



Моритури те салутант !
П.П. И що е туй понятие Гърция хиляда години преди Христа ??!
цитирай
56. d3bep - :) Цезарю
11.11.2010 22:38
Сър Алън Гардинър е вероятно най - добрият съвременен египтолог.
Прочитът на понятията е 100 % негов.
На Йератика думите се изписват фонетично и прочитът им на египетски е 100% точен.
Аз съм ти дал крайният прочит. Не знаех, че си искал йероглифите, ако е крайно наложително, и абсолютно не можеш да ги намериш сам, ще ти ги намеря. Дал съм ти фонетичния прочит.

Т.Е. ПИШЕ МИЗИ.

Преводът също е негов
Преводът на гърците е по - скоро условен ,отколкото на египтяните. Египтяните имат отлично съхранени стотици хиляди каменни надписи и много папируси и всъщност са по - сериозни учени, отколкото гърците някога могат да станат.

Т.е. ПОНЯТИЯТА НЕ СА ПОД СЪМНЕНИЕ.

Празните ти твърдения биха имали смисъл, ако бях намерил ЕДНО СЪВПАДЕНИЕ.
Ако съпваденията са 20, в едно и също нещо, както е в случая, е видно че говориш празни приказки на вятъра. Даже и да не са точн отова мизите, дардани, ликийци и киликийци и прочие египтяните отличн оса знаели къде се намират.

Моя е аналогията с Илиада. Гардинър е преводач, разкодиращ стари египетски паметници, не е аналитик на Илиада. Това е добавеното от мен, поне се ограничи да спориш там, където би имал някакъв шанс за тройка....

Египетската илиада ти я дадох! Поемата за Кадеш. Два пъти ти я дадох лично на тебе! Е не ми казвай, че не схващаш аналогията.

Затварям свободното писане в блога за известно време. Явно това ти е целта, печелиш, коментарите ще минават модерация.

Явно че с човек с който не мога да се разбера каквото и да опитвам, е излишно да се мъча да се разбера с добро!
цитирай
57. lado - Здрасти. Тоя Шлиман. . . . Та в един ...
11.11.2010 23:21
Здрасти. Тоя Шлиман .... Та в един момент отпреди 20 години се промъкнаха археологически опровержения ,че той е намерил накитите на Елена. Щото ги намерил в пласт "Троя" 4, а трябвало да са в "Троя "7 (по бегли спомени) , пък после обясненията на ландшафтни специалисти как морето се е отдръпнало от тогавашната брегова линия (опити да се нагласи местоположението) Та тази Троя на Шлиман не става.
Трудът ти е доста аргументиран. Омръзнаха ми тия "гърци" - давайте, развенчавайте ! Айде да не цитирам древните им летописци, които потвърждават , че не са могли да плават, без да виждат брега - страх ги било...
Големи комплименти!
цитирай
58. d3bep - Здрасти. Тоя Шлиман. . . . Та в един ...
11.11.2010 23:30
lado написа:
Здрасти. Тоя Шлиман .... Та в един момент отпреди 20 години се промъкнаха археологически опровержения ,че той е намерил накитите на Елена. Щото ги намерил в пласт "Троя" 4, а трябвало да са в "Троя "7 (по бегли спомени) , пък после обясненията на ландшафтни специалисти как морето се е отдръпнало от тогавашната брегова линия (опити да се нагласи местоположението) Та тази Троя на Шлиман не става.
Трудът ти е доста аргументиран. Омръзнаха ми тия "гърци" - давайте, развенчавайте ! Айде да не цитирам древните им летописци, които потвърждават , че не са могли да плават, без да виждат брега - страх ги било...
Големи комплименти!

Благодаря, Ладо!
Проблемът не е само до омръзване, а до очевидната измислица.

Проблемът е, че илиада се ползва като обосновка за потекло, за история, за народи и прочие. Илиада не е просто някакво си стихче, поема, както се опитва колегата Цезар да изкара.

Използвам случая и да вметна, че той е баннат от блога. ОЗначава ,че коментарите му няма да се допускат, без значение какви са, докато ен придобие чувство за мяра и аргументираност за участие в темите, а не да бълва милиони заяждания на въпреки, квалификации ,обиди и прочие.

Ако някой много м ухаресва коментарите, или чувства някаква правота в позициите му, да зададе въпросите отново, отговарям!
цитирай
59. marknatan - цезаря е задал резонни въпроси, на ...
11.11.2010 23:52
цезаря е задал резонни въпроси ,на които се отговаря с авторовата представа представена ни за история.(боцмановия подход за екстрасенсите)
Мизите били египтяните,а египтяните били траките,и мизите били траките

След като коментираш Омир,а той различава траки от мизи ,да си налагаш днешната представа,че траки са мизи или египтянита са траки и т.н. е шарлатанство.
Омир и не само е обособил ,различил и нарекъл различни народи с различни имена.
Не може днес да правиме обобщаване.
А някой в блога може ли да отговори кой унищожи културата Караново,културата Варна и др.под. точно от днешните ни земи и как след тяхното унищожение нещата ,материалните предмети след тях се върнаха ,регресираха и бпха по примитивни. Кои са тези новите ?
цитирай
60. marknatan - Добре е да се запознаете и с ф...
12.11.2010 00:08
d3bep написа:
marknatan написа:


Добре е да се запознаете и с фалшификациите на великата германска мисъл от 19 век,вкл. златната маска от микена,съкровияето на елена и т.н.
натан

Ами колега, благодаря за включването, ама то...
Чудя се всъщност какво има толкова за запознаване.
Това са "откритията" на Шлиман - известен в живота преследван мошеник, който станал честен археолог и открил де що има.

Та баш той "открил" и въпросната "Троя"...
Какво повече да кажем по въпроса?

Троя си съществува на всички антични карти и във всички антични автори от бащата на историята на сам.Дори ако има някои що годе запознати с история на Рим може би са прочели,че точно там един император празнува 1000 г от Рим,тъй като както споменах Вергилий по заповед на Август извежда римската история от троянската.
Шлиман след 500 г "христинска" култура като германски реформатор показва слона в стаята който никой не вижда.

Статията ти е илюстративна и както казах несвързана и нелогична,налагаш своята представа за историята в която да речем мизи били траки ? което са египтяните и др.под.
и в това е поста ми ,ти кометираш Шлиман,при все ,че съм написал германска мисъл,а не Шлиман.

След като омир не познава египтяните е безмислено да му слагаш думи в устата ,че мизите били траките които са египтяните.
цитирай
61. d3bep - Мизите били египтяните, а еги...
12.11.2010 08:23
marknatan написа:

Мизите били египтяните,а египтяните били траките,и мизите били траките

С

Здравейте колега.
Това, че намирате твърденията на юли за твърде сериозни, говори зле за Вас... Аз лично отдавна смятам ,че ми е под нивото да му отговарям и добре знам какво цели всъщност.
Всъщност той го прави навсякъде, където иам някакви смислени постове. Даже не следва определена линия .Прави го при Спароток, прави го при Боцмана, при Сол Инвиктус... Макар че сме били опоненти с тях. В абв мисля че го баннаха. При мене, при сарадива... Неговите доводи са далеч от история и навсякъде ги бълва.
Той просто разваля чуждото дело и се мъчи да привлече внимание към себе си. Първосигнално. Действията му нямат нищо общо с познания. Даже и с интерес нямат. Но аз предпочитам да не проявява интерес към мен.

Като цяло обаче и във Вашите постове не видях никакви смислени доводи. Не знам кое Ви подведе за такава остра, подобна на неговата реакция.
Това отгоре е щуротия някаква. Никъде не съм казал някой с някого да е идентичен.
Така че шарлатанство е вашият пост и не съм сигурен дали това не е просто някакъв друг акаунт на Юлко. Той действа точно по този начин:
1. Хваща ми думите.
2. Донажда към тях нещо от себе си.
3. Почва да разсипва и ругае това, коеот е донадил.
Това правите и Вие. 1:1.

marknatan написа:

Мизите били египтяните,а египтяните били траките,и мизите били траките

[quote=marknatan] След като омир не познава египтяните е безмислено да му слагаш думи в устата ,че мизите били траките които са египтяните.

Това е втори типичен пример за същото нещо, ако прочетете статията ще стане ясно защо. Това са двата довода в странните Ви постове общо взето, само дето аз не съм казал че Илиада е писана от Омир и въобще съм изразил съмнение в легендата за него.

marknatan написа:

Троя си съществува на всички антични карти и във всички антични автори от бащата на историята на сам.

Да, добре. Карта се дава с карта, годиан на създаваен и автор. И като изкараме някоя "карта" дали може мда изведем и град, архивите на който пазят някакви отношения с Троя? Защото той Платон например може да е нарисувал и карта с Атлантида.
Ето една, супер подробна е, тръгвайте!
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/42/Atlantis_map_Kampanakis.jpg
Не може да сбъркате. То има градове, планини, вулкан означени, действащи, бездействащи... Според мен ще я намерите, бъдете първи!

Вие по римска карта кораб управлявал ли сте? А бихте ли?

marknatan написа:

Дори ако има някои що годе запознати с история на Рим може би са прочели,че точно там един император празнува 1000 г от Рим,тъй като както споменах Вергилий по заповед на Август извежда римската история от троянската.

Тук да не се бъркате нещо? Имам поне отлични познания по Рим. Какви са тея 1000 години от история, какво прави вергилии в тях и какво общо имат с Троя?
Имам чувството , че Вашите представ иса уплетени от странен прочит на изворите. Можете ли да кажете на Аудиторията, по какъв начин точно неукият варварин Марк Филип Арабина е открил Троя, след като учените 2000 години преди него не са успели? И, на кой източник се позовавате, твърдейки че Арабина е открил троя и е възпроизвел празненства ТАМ?
цитирай
62. анонимен - xxl
12.11.2010 10:29
istori4eski,dokumentalno i vsj4eski ve4e se dokazva 4e garcite sa kradci na istoria i izpe4eni lajci.
цитирай
63. saradiva - !!!
12.11.2010 10:45
Дзверилис, този път си ги ошамарил с желязна ръкавица, приятелю! Очаквай настървените - те са доказателство, че си хвърлил камък в блатото и си показал, че не е читава земя...
Не зная дали има други чужди учени толкова да бранят кражбите на гърчулята, колкото българските измекяри от БАНята... и техните акробати из форуми и блогове...
А цялата им цивилизейшън на "древните гърци" е точно това - видели ваза, лепнали пет букви и ааайде "гръцки артефакт", видели храм - льоп пет букви - пак става "гръцки"... кокошкарска кражба на история... основа за многовековно изтъпанчване за "майка и баща на европейската цивилизация"... "Традиционно древни"
И все до "Илиадата" и до "Омир" я докарват работата, кога им стане притеснено, че ще ги изхващат... Пък ето го - ти седна, прочете, разгледа и написа...
А навсякъде в учебниците - "древни гърци", "старогръцки", "гръко-едикви си" и т.н..
Пък самите гърци и до днес се назовават ... елини!
Що?! - мълчат... или пък натъкмяват там нещо, колкото да не светят пробойните...
ОБАЧЕ
Проблемът е именно в това - защо гърчулята - като държава, попове и прочее народонаселение, се изтрепват да подчертават всичко елинско, работят в името на Еласс, пишат, търсят, публикуват, веят байраци, събират попове, ...учени, университети... празници и т.н. ВСИЧКО е пропито от този стремеж да се утвърди историята им и приноса на елините в световната, даже във вселенската възвишеност...
А паралелите им в България ... им припяват...
А кои "учени" ще работят за България?!
Един Чилингиров само не стига!!!
Апропо той самият казва - "Гърците са много смешни - те крадат история, обаче..."
Завършекът ще го поднеса в следващия си постинг.
...

Вчера имах интересен разговор с една гъркиня, живее в България, разказа ми какво е учила по история - за склавите, за славите, за вулгарите...
И това ще опиша... интересни неща ми разказа жената
Ама на всяка втора дума .. ами то това в Илиадата е описано, значи е вярно...
Тъй са хората
Пък тук...

Добре че го написа това, Дзверилис!-
Нали четеш в коментарите - всеки мислещ се е досещал, всеки родолюбец се е ядосвал на гръцката кражба на история.
И всеки бг-прАфесор мълчи... И лелее по "Византия" и "гръцките богове"...
Продължавай да търсиш и пишеш - и да ги шамариш с желязната ръкавица...
Поздрави!

П.П. Дзверилис /с лявото краче напред/...
цитирай
64. d3bep - :)
12.11.2010 11:08
Колеги, моля да се пише на кирилица.

Точно това е, Саре, добре си вникнала в същността.
Тъкмо поради тая причина атакувах от всички посоки, защото има тенденция изворите да се извращават и нещата да се гледат едно по едно. По тоя начин аудиторията се заблуждава, историята се извращава, а единственото коеот остава едно и цяло по случая, е Илиадата... Тя бива непокътната, а истинската история - фрагментирана.
ТОчно заради това в една тема съм изкарал ВСИЧКО за Кадеш и ясно съм го обозначил и всичко отлично показва гръцката лъжа.

Лъжата обаче винаги се е развивала с лъжи.
Това правеше и в този момент. Гърчуляците бяха прибарали договора с Алаксанду и се мъчеха да изкарат, че той е грък!
Точн отова имаше предвид и Юлко в един от постовете си за ахиява. Търсейки името на Алаксанду ,е попаднал на прогръцката монография, разпростраенна в Интернет.
Само дето тя(монографията им) така и не обяснява откога Парис станал гръцки герой, що е с тракийска шапка и откога ахейци е име на полис, без да говорим за менте превода на понятието.

И това чакаше и всичко останало по въпроса.
Египтолозите мънкат. Абе то май... Има и тука една поема, ама я нямаме цялта....
Абе ей!!!
Ясно че зависят от тоя, дето им плаща.

И виж Гардинър каква хубава табличка човека... СЛънце. Ама само се иска да си чел илиадата, за да се сетиш!
И няма никакво значение дали траките са фриги или фроготе ликийци, както се опитват да подведат аудиторията двамата колеги.
При всички положения са 1000 % ОТКРАДНАТИ и ПРЕПИСАНИ В ИЛИАДА. Метят просто спора където им е угодно. Еднаквостта между двете произведения по никакъв начин не се променя от нова теория за произхода на племето.

А на отделните проблеми, ак оима чак такъв интерес, ще посветим отделна тема...
А тази мсиля, че идва тамън навреме... да видим.
цитирай
65. анонимен - бургас
12.11.2010 13:33
Защо не ги банваш всичките глупаци,които си смучат от пръстите антибългарски глупости и защитават чужди теории? То си личи,че са купени душици на които не им дреме за истината на българския народ!Твоя блог и подобните му са само за родолюбци а не за продажници и подлоги.Искаме да научим истината,за другото достатъчно са ни лъгали.Поздравления:)
цитирай
66. d3bep - Защо не ги банваш всичките глупаци, ...
12.11.2010 13:45
анонимен написа:
Защо не ги банваш всичките глупаци,които си смучат от пръстите антибългарски глупости и защитават чужди теории? То си личи,че са купени душици на които не им дреме за истината на българския народ!Твоя блог и подобните му са само за родолюбци а не за продажници и подлоги.Искаме да научим истината,за другото достатъчно са ни лъгали.Поздравления:)

Не искам да ги банвам и не сикам всички да са на моето мнение, ама искам да се спазва някакво минимално уважение поне към приличието и към чуждия труд.
А и не мога, единственият вариант за бан е това, дето направих - ограничение за всичк ии постовете на определен колега не минават филтъра. Но аз не съм пъдар!

На Юлко от снощи съм му изтрил към 10 постинга. Оставените пак са много, и пак в тях ще прочетете обиди към мен и към читателите, от едно хлапе, коеот нищо свястно не е сътворило...

Но за съжаление това е... Писал съм доста... За таквиа елементи няма възможност да преборят нещата в цялост, затова хващат някоя запетайка, прилагателно и почват да го съсипват, с надеждата че читателят ще се подведе, че съмнителното доказателство на странната им теза означава несъстоятелност на моята теза цялата...

За сума от нещата , които е коментирал ,аз съм писал други неща в статията, различни от тея дето ми приписва... Но той не е чел, а се надява и други да не са...

Е ок, но аз съм писал подробен труд за тея, дето ЩЕ ГО ЧЕТАТ.
Дребнавите истории само замазват статията и пак рискуват да бъдат изтрити.
цитирай
67. анонимен - боцман - мнение 1
12.11.2010 14:40
--- Здравей Стефане,
Поздравления за статията. Като начало съм я копнал ето тук: https://sites.google.com/site/runiistorianew/troy---is-it-truth-istina-li-e-iliada
Ако я допълниш (я тя може да бъде тройно по-дълга и по-обстоятелствена според мен), ще я внадим или преправим всичко. Тъй като не ми се обръща езика да хваля мъже, от уважение към труда ти, ще взема да сритам един, който си го заслужава – iuliuscaesar.


1.това все пак е поема не е история и е нормално да има измислени и украсени неща. мисля че всички ще се съгласят.
--- Трудно можеш да убедиш някой, който има малко мозък в главата, че Илиадата, не е, И история. Така, както СА история „Опълченците на Шипка”, „Обедването на В. Левски” и т.н. Сигурно е пропуснал тези лекции колегата iuliuscaesar, ако въобще е бил на такива.
3.да предполага се че омир не е гръцко име, но дали изобщо е имало такъв човек???
--- Дали е човек, човеци или нарицателно на неизвестна величина е без значение. Омир се използва, като автор и за нас е безразлично неговият пол, раса, и т.н.

устно предаване на поемите - да възможно е днес има хора които знаят наизуст корана.
--- Потвърждава се нещо, което е всеизвестно и неоспоримо, с многозначителното – възможно е. Навярно iuliuscaesar не е чувал за Фирдуоси, най-великият арабски поет, който три дни е рецитирал поемата си от 60 000 стиха на шаха, тъй като не е могъл да пише.

5.колесници - стегни се малко. в документите написани на предомиров гръцки - Линеар Б има доста споменавания за колесници.
--- Линеар Б и „колесници”. Трябва да си много „учен” за да не знаеш, че „Линер Б” не е декодер на крито-микенската писменост. Чул-недочул, прочел ама не разбрал.

продължава -> -> -> ->
цитирай
68. анонимен - боцман - мнение 2
12.11.2010 14:42

това както вероятно знаеш са инвентарни надписи и е записано колко колесници са изработени колко има на разположение и т.нат. направи си труда да издириш тея документи и да се образоваш.
--- „Превода” на „Линеар Б” (една писменст със над 200 графеми) е представен посредством 20 графеми. По този начин на всеки 10 графеми от оригинала съответства една от декодера. Ами по-този начин могат да се прочетат и марсиански чинии в текста. Тези проблеми явно iuliuscaesar не ги е и чувал и ползва информации от кварталното кафене.

естествено колесниците са използвани от аристократите. в класическо време гърците не използват колесници за война, но пък ги използват за състезания - справка олимпийските игри. и не разбрах какво те учудва че са изоставили клесниците - те по правило са доста неефективни. и постепенно отживяват при всички народи. това е развитие на военното дело.
--- Колесниците били неефективни ? Това може да го твърди само селянче, цял живот е пътувало на задника на мулето из Родопите. „Отживявали” при всички народи ! Естествено това са народите, които iuliuscaesar познава – селяните от съседните махали. При всички останали „народи”, които воюват, колесниците не само не „отживяват”, ами се развиват непрекъснато, за да достигнат днешните си прототипи – танкове, бронетранспортьори и т.н. Такива чобански разсъждения за военното дело, явно са от момче, което не е помирисвало войнишки хляб.

продължава -> -> -> ->
цитирай
69. анонимен - боцман - мнение 3
12.11.2010 14:43
ето ти нещо по въпроса. разбира се трябва да се четат научни книги и археологически доклади, но за аматьори като вас това е добре.
--- И като за епилог – предложения на чобанчето, кое е научно и кое не. Абе алаанколу, що не ходиш да си арбитър на онези помачета, дето се състезават по арабски наизустявания, ами си взел да се буташ сред хората, та и „хасан да стане човек”. Ти интелигенте, хабер си нямаш от правопис, акъл си взел да даваш за съдържание. Аре марш у втори клас на помашкото училище да си завършиш обучението по бълг. език, къде е точка, къде е главна буква, а не туркуляшката една страница – едно изречение, само у Истамбул – на Капалъ чарши.

За автора – още веднъж поздравления и „седем фута чиста вода под кила”.
цитирай
70. kabuli - А произхода на името "Троя...
12.11.2010 15:18
А произхода на името "Троян", което съдържа изцяло името Троя в себе си? Защото бях чел преди много години, че Троя е в България (Троян), което се потвърждава от думите на Калоян, че кой може да знае по-добре за Троя, тъй като в битката за нея са воювали прадедите му (ни).
цитирай
71. d3bep - До боцман!
12.11.2010 15:53
Здравей!
Благодаря за ппуляризацията на материала! Естестено че нямам против.
Радвам се да те видя тук :) Знам, че това е голямо признание при условие ,че ми се струва ,че не обичаш блоговете!

Благодаря и за подкрепата :)
Не предизвиквайте обаче вече Юлко, той ми обеща, че няма да пише... Каза ми е за нищо не ставам и си тръгна :) Предпочитам така отклкото да седя като пъдарин или да наказвам всички заради него...
Въобще излишно се хабиш на всичките му коментари, те са скалъпени оттук оттам. Описите вероятно не са на линеар Б, сигурно има предвид прочутите описи на Алкивиад. Само дето е пропуснал, че Алкивиад е бил на война по време на описа, пък не си е взел колесницата.. Защо ли? Ами сигурно защото е бил известен организатор на комар с колесници и коне и при него бил инай - скъпите, значи говорим за... спортна колесница... А Аз в статията съм писал
"Гърците ползват колесници за залагания и състезания, за рисунките и за легендарните „си” герои.Гърците нямат, и никога не са имали военни колесници ."
Идеята за отпадащите колесници също е копирано изречение от статията... Изобщо много от търденията му против мен са мои изречения... Така че остави.
Идеята е аз да влеза в спор, не той да участва.

По другите въпроси...
Нямам претенции да съм новия Шлиман. Отделно дето не се гордея със стария...
Но, и аз като теб ще продължавам да се ровя...
Има още доста неща, които могат да излязат, а обичам да се ровя и да анилизирам надълбоко. Какво ще излезе, ще видим...
Още веднъж мерси за оценката и подкрепата и поздрави!

цитирай
72. d3bep - А произхода на името "Троя...
12.11.2010 16:12
kabuli написа:
А произхода на името "Троян", което съдържа изцяло името Троя в себе си? Защото бях чел преди много години, че Троя е в България (Троян), което се потвърждава от думите на Калоян, че кой може да знае по-добре за Троя, тъй като в битката за нея са воювали прадедите му (ни).

Колега, ако имате на какво да опрете хипотезата, че Троян е Троя...
Изложете го, направете го. Но само Троян и траки не е достатъчно в търсене на географски обект със значима история.

В етимологията на името не мога да се включа със спор. Бих опитал да го изведа от "три", но не се сещам за нещо съществено от характеристиките на описания град, което да води към тази мисъл.
Макар че ако се замислите, моята хипотеза никак не отрича сродството с нас.

Но гола именна аналогия и етимология е опасна, защото пък рискуваме да вземат да наскачат северняците, че има народи, където всеки втори се казва Трой и имат и таквиа населени места :)
цитирай
73. d3bep - поздравления! Радвм се и благ...
12.11.2010 16:14
martosblack написа:
поздравления!

Радвам се и благодаря за оценката :) Дано да развиете тази обич към историята така ,че скоро да имаме още един човек, развиващ обичта към историята у другите!

Поздрави !
цитирай
74. zelas - Троян идва от римският път Виа Тр...
12.11.2010 17:11
Троян идва от римският път Виа Траяна Нова (Via Traiana Nova) минаващ от там.
цитирай
75. анонимен - 78. zelas
12.11.2010 18:17
И как един и същ народ, с един и същ език, запомни Траян в приказките си като Траян с магарешките уши, но наименува града, стоящ на Виа Траяна, Троян?
цитирай
76. d3bep - :)
12.11.2010 19:26
Излишно е да се дърлите, колеги! Ако имате идеи, развийте ги :) Ще бъде лошо ако закотвим само на едно име.
Защото, ако изведем Троян от Троя, Анхиало от Анхиз, а село Глава от Главк, това ще бъде само любопитен факт. Развийте го.

Поздрави!
цитирай
77. iameverywoman - Леле...:) и аз като морско чедо с еди`къв си % гръцка кръв се поразстроих от материала :))
12.11.2010 19:35
Дзвер, доста сериозен труд си хвърлил, браво за което!
Чак ме хвана яд, че нямам тъй задълбочени познания по история (особено по тази на древността).., пък и от училищните години (когато изучавахме "Илиада" в часовете по литература), не съм чела книгата и ми се губят подробности, та да мога в пълнота да оценя написаното... Но дори и за лаик като мен повечето аргументи са приведени достатъчно разбираемо, а и самата статия е написана увлекателно. Още веиднъж поздравления!
цитирай
78. анонимен - :)
12.11.2010 20:39
Поздравления! Истината трябва да се казва, даже и когато боли!
Успех!
цитирай
79. d3bep - :)
12.11.2010 22:39
Благодаря ви, колеги!
Имате време да възприемате статията. Дори съпругата ми не я възприе отведнъж...

Поздрави!
цитирай
80. анонимен - От еlk
12.11.2010 23:28
Поздрави от долината на Тракийските царе! Много интересна статия.Чета всичко с голям интерес.Как само са ни лъгали за нашата история и за заслугите на гърците за това което днес наричаме цивилизация.Но всичко си идва на мястото благодарение на Вас будители - търсещи истината.Желая Ви успех.А за гърците - горко им.Да покрият главите си с тогите.Срам Срам.Голям срам.За тях това е началото на края като носители на всичко прогресивно.
цитирай
81. анонимен - Sorry 4e ne pi6a na kirlitza...
13.11.2010 01:26
Timeo Danaos et dona ferentes... Latinskija da ne tie slab?... 6to go iztiposa tva v Bloga togava?!

Zna4i mislja, 4e ima garzi v Iliadata... Danaitzite= Garzi, spored nekoi= Ellini = strari afrikanski rapari ot getata+ beli (evropeidi)

Da sa jivi i zdravi vsi4k!
цитирай
82. анонимен - A Вергилий ?
13.11.2010 09:19
Освен "Илиада", има препратки към Троя в другата основна работа на Омир, "Одисея", както и е разработен от римския поет Вергилий в неговата Енеида. ???????????????
цитирай
83. solinvictus - . . . . . . . . . . . . . . . „Това казва мое ...
13.11.2010 10:53
...............„Това казва мое величество, Муватали, велик крал на хетите, обичан от буреносния бог на мълниите, син на Мурсили, велик крал, Герой…
(изрежда се стари приятелства и прочие)…
Когато баща ми стана бог, ти, Алаксанду, запази верността си към мен. После, когато…(Маса?)... започна война с мен, ти ме призова. Аз победих страната Маса…(изреждат се общи битки и случки и се призовава към вярност, кълнат се в богове, включително и Апалюна – Аполон?)…
Единият трябва да помага разполага военни сили в помощ на другия, както и обратното, и всеки трябва да пази лоялността си към другия!
И ако някой враг се мобилизира и движи военна сила към границите на земята, която аз ти дадох(васал?) , които са освен това, граници на хетската държава….”

Интересно Кой е Богът на мълниите ,може би Зевс?Клетвите,които дават сигурно са от ....Озирис?

................Да не продължаваме , договорът е дълъг, завършва с клетва на боговете. На места сАлаксанду явно се показва близост, и се изреждат цели династии назад съюзнически отношения. Договорът е много дълъг. Касае ключов съюзник.

Как на най интереното няма да продължаваме ,давай !Ти поне знаеш ингилизки преведи го или дай линк да го разгледаме !
И това с копието е супер къде е?

.............Битката е най – добре документираната в древността. Описана е в стели в Хетската империя, та до храмовете в Нубия в Египет .Имаме писма, договори, посвещения и прочие на три континента. Твърде вероятно и траките да са занесли свидетелство за нея по родните си земи.

Разбира се всички колесници които намираме са сигурно плячка оттогава!И не можах да схвана понеже съм от бавносгряващите къде изостанаха митаните ?
И от поста не разбирам хетите какви са гърци,траки,елини,перси,ерани,ирани,мидяни?
цитирай
84. анонимен - Не съм историк. Но историята ми е ...
13.11.2010 11:56
Не съм историк. Но историята ми е интересна. И аз като теб съм препрочитал Н.А.Кун. Но трудът ти заслужава повече от внимание. Копирах си го. Вечерно време в кварталната кръчма често коментираме историята. Заслужава си и приятели да го прочетат. Но погледни какво намерих. Ще ми е интересно да го коментираш.

http://www.troia.subtle-bg.com/
цитирай
85. анонимен - Доста интересна гледна точка .
13.11.2010 23:54
Съвсем не съм изненадан обаче . Гърците положително са един доста послъгващ народ . Заниманията ми в областа на физиката , ми налагат да поназнайвам малко и математиката . След като изгледах филма "300" , където се разказва историята за това как 300 спартанци спират 1 000 000 перси , реших да направя някои изчисления и те (изчисленията ) се оказаха , меко казано , потресаващи . Вие като историк имате ясна представа къде е Персия и къде Гърция и за колко време едномилионна армия би изминала този път . Ако решите и да пресметнете колко храна би изяла такава армия , нещата стават още по-сериозни .
Та , мисълта ми е , че вярвам в написаното в "Илиада" също толкова , колкото и в разказа в някакъв холивудски филм .
Дори и да е имало някакви гърци (които впоследствие са разпространили историята в Елада) , те едва ли са били герои и главни действащи лица . По-скоро обслужващ персонал , който след това е впечатлявал древногръцките мадами с измислени разкази за собствения си героизъм :-))
Явно , че мъжете преди 3000 години не са се различавали особено от съвременниците си от 21-и век .
цитирай
86. анонимен - една интересна трактовка на троянската война направена от Дион Златоуст през 1 век
14.11.2010 10:27
за съжаление на руски:
http://www.mith.ru/cgi-bin/yabb2/YaBB.pl?board=mith;action=display;num=1085488905
цитирай
87. анонимен - Никита
14.11.2010 15:05
Значи според мен проблема на iuliuscaesar е че през цялото време доказва че "Никита" е американски игрален филм а не сериал.
Колега "Никита" е Френски филм.
цитирай
88. d3bep - :)
14.11.2010 18:26
Здравейте колеги.
Няколко дни ме нямаше.
На провокаторите мисля да не отговарям. Съжалявам ,смятам че това е правилно, Все още допускам свободно да пишат нерегистрирани, но при нужда винаго това може да спре!

Колега 86, Вергилии има толкова връзка с Илиада, колкото аз се познавам лично с Хан Аспарух! Даже за мен май е малко по - вероятно :) Вергилиевите приказки са си чиста проба героичен апотеоз, че даже и при свършен факт е писал разни неща за Картаген...

88, не разбирам какво искате да коментирам... няма и много време за линка, обаче поразгледах, но не виждам кое предполага коментар точно и в каква връзка... Писмото ли, артефактите ли... Моля, конкретизирайте...

89, да, нещо такова мисля и аз и съм го изразил ясно.

90, явно оттам е произлязла идеята за :гибелта на Ахил", кояот литераторите са изказали .Чудесен материал; благодаря!

91. Мисля, че проблемът е по -скоро разни хора като завиждат и се мъчат да рушат :)

Поздрави на всички ,вече съм на линия!
цитирай
89. d3bep - . ---- Не те разбирам какви демони ...
14.11.2010 18:39
solinvictus написа:
.----

Не те разбирам какви демони гониш.
Въпросният бог е явно първообраз на Зевс. Ако намекваш че е митра, е, не мисля. Мисля, че Митра е късно отроче.

Ако намекваш че хетите нямат общи неща в пантеона с египтяните също не мисля. Всъщност, и те не мислят. А договори межд удвете страни, има!

Какви са хетите... е въпрос на време. Тихо сега ,че тука както гледаш ме атакуваха че мизите не били траки, ти искаш сега сам да си девалвирам статията... Ще видим какви са...

Статията продължава. Това вече е ясно....

ПП. Договорът го има в Интернет кто откъси, но пълната му версия е платена... Във всеки случай хетски договори има бол, можеш да разгледаш, просто се поразтърси.

Нищо , че хетският език и той бил "мъртъв"....
цитирай
90. solinvictus - Митра бил късно? Той е споменат и...
14.11.2010 19:38
Митра бил късно? Той е споменат именно в договор с хети и митани,или е фалшфикация или тоя Митра не е Оня,също както и западноевропейските папагали го повтарят!
Няма двама Митри един да го ползваме късно и един рано!
И тря си обективен ,а не субективен!
Знаеш ли кой изпълнява образа на демона...
ай да те видя ся тракиетц?хехе
цитирай
91. анонимен - Чета с удоволствие!
14.11.2010 21:36
Не ти вярвам изцяло /надявам се не се сърдиш/, но уважавам хора със собствено мнение и с желание да го защитят. Гърците са опасни. Не ги мразя и аз. Никак не ги мразя, но прозира, че и ти си съставят историята с голямата баданарка - лъжене и мазане.
Пиши! Ако това не е професионалното ти занимание, то може би трябва да се направи нещо написаното да стигне до съответните хора, а те може и да открият рационално зрънце.
цитирай
92. анонимен - лаконичен
14.11.2010 23:42
Съжалявам за загубеното време !И моето и твоето !
цитирай
93. d3bep - Не ти вярвам изцяло /надявам се не се ...
15.11.2010 07:51
анонимен написа:
Не ти вярвам изцяло /надявам се не се сърдиш/, но уважавам хора със собствено мнение и с желание да го защитят. Гърците са опасни. Не ги мразя и аз. Никак не ги мразя, но прозира, че и ти си съставят историята с голямата баданарка - лъжене и мазане.
Пиши! Ако това не е професионалното ти занимание, то може би трябва да се направи нещо написаното да стигне до съответните хора, а те може и да открият рационално зрънце.


Колега, водел съм разговори, но може би няма да е точно по тоя начин. Така го виждам.
Сред нашите учони все още битува панелинизма и завъртат омагьосан кръг, спасявайки Илиада с Крито - Микенската култура, и Крито - микенската култура с Илиада.

Крито Микенската култура е едно евтино менте, сътворено от Шлиман, Очаквайте по - нататък малко "опровержения" в крито - микенщината.
Идеята е едва ли не, че крит и микена са некви пусти земи и идват гърците и културата им пада от марс(орион)... Тя е пораждат, и после всъщност доста различната гръцка култура идва едва ли не от крит.
Абсурдът е че най - естественото потвърждение на тая теория е Илиада. Където имено микенец е предводител.
А най - естественото потвърждение на Илиада водят ... Крито - микенската култура. Макар че тя за слепите даже няма нищо общо. Но понеже била съвременничка....

Троя също е "откритие на Шлиман".
И се получава така, че по дело за убийство нашите учони призовават като единствен свидетел на обвинението срещу убиеца самият убиец и го карат да свидетелства срещу себе си... Троя спасяват с Крит и Крит със Троя... А зад двете седи фундаментален измамник, световно известен с измамите си, но "честен археолог", който къде що бръкнал, разкрил супер култури....

А че "учените"(не всички) от години приписват и тълкуват едни и същи истории, без в почвечето случаи да вложат разум и познание за света, че предимно и само се преповтарят, нарчайки това "научен подход" е ясно на всеки :)

Поздрави!
цитирай
94. get - Правилно ли е като термин крито-микенска култура ?
15.11.2010 09:19
Според мен би следвало да се използва крито-минойска и йонийска, за този период и тази култура.
Микенската по-скоро е продлъжител на Крито-минойската ... но е отделна култура !
Просто изказвам становище !

С уважение !
цитирай
95. d3bep - Според мен би следвало да се изпо...
15.11.2010 10:10
get написа:
Според мен би следвало да се използва крито-минойска и йонийска, за този период и тази култура.
Микенската по-скоро е продлъжител на Крито-минойската ... но е отделна култура !
Просто изказвам становище !

С уважение !

Да, критска си е по - правилно, но нали намериха там едно грънци с надпис и обявиха в следствие на това, че микенската е пряк продължител!
Та съществува и понятието крито - микенска, макар че точно както казваш ,терминологията м уе спорна.
Но все едно! Идеята е проста.
Тя била на гърци, които през 1500 г.пр.н.е. ДОМИНИРАЛИ в средиземноморието и ДАЛИ КУЛТУРА на всички останали... Ако не беха те... Още да сте откарали в пещерите!
Който си нема работа, верва. Който си има, не се занимава... И така...
цитирай
96. анонимен - Георги Велев "Непрочетената ...
15.11.2010 10:12
Георги Велев "Непрочетената Илиада"
цитирай
97. d3bep - Георги Велев "Непрочетената ...
15.11.2010 10:31
анонимен написа:
Георги Велев "Непрочетената Илиада"

Прехвърлих анонса на книгата.
Много интересни разсъждения, но с това, коеот е описано като теза, не съм много съгласен - че египтяните от Александрия сами написали илиадата за гърците.
Ако ви интересува какво пишат за гърците египтяните в Александрия от тази епоха, прочетете ръкописите от Наг Хамади или примерно Корпус Херметикум.
Това са твирения точно на тази епоха, точно от Александрия.
Вътре пише за гърците.

Така че насоката му е вярна, но не споделям точното заключение. Септуангитя представлява кодифициране на некодифицирана религия, не е невъзможно библиотека да го направи. Ама да хване собствената си поема и да я напише на други, не ми се вярва толкова.

Освен това силно се преекспонира гръцкото в Птолемеите. Прочетете статиите ми за Нестинарството, особено втората. Ако не ви харесат, прочетете за отношенията между Македонски и Филип и Гърция и между ранния Птолемеев Египет и гърция. Не са толкоз топли.
цитирай
98. анонимен - stic
15.11.2010 11:11
Oтличителна черта на обсъжданата статия е нейната задълбоченост. Поради това ми е странно, че след "Прехвърлих анонса на книгата." авторът й изказва категорични становища, които може да се окажат погрешни.
цитирай
99. d3bep - Oтличителна черта на обсъжданата ...
15.11.2010 11:40
анонимен написа:
Oтличителна черта на обсъжданата статия е нейната задълбоченост. Поради това ми е странно, че след "Прехвърлих анонса на книгата." авторът й изказва категорични становища, които може да се окажат погрешни.

Точно заради това съм написал предното мнение, коеот е всичко друго, но не и категорично. Съгласете се колега ,не мога да чета подробно всяка книга и сайт по въпроса; принципно би било по добре да има ясни становиша ,а не да постваме книги или нещо си.
Това мога да кажа по въпроса, това правя. Така е формулирана тезата на книгата. Не казвам как е защитена, казвам аз какво знам по въпроса. Не знам дори дали е вярно формулирана от издателя.

Така че забележката е излшишн, сам умишлено казвам ,че не съм чел книгата за да ми се иска становище. Достатъчно съм умен да го скрия ако реша да заблуждавам някого или да нападам нещо.
Книгата просто не е предмет на обсъждане в статията.

Поздрави :)
цитирай
100. анонимен - Скептик
15.11.2010 19:36
Интересно ми е ,как ще ми обясниш факта ,че където е копнал този "фундаментален измамник" е открил по нещичко ? Имам едно предложение : вземи си кирка и лопата ,и докажи правотата си !"Уйдурмите" (както казваше един мой даскал) са лесни , трудно е доказването !
цитирай
101. d3bep - Интересно ми е, как ще ми обясниш ...
15.11.2010 21:54
анонимен написа:
Интересно ми е ,как ще ми обясниш факта ,че където е копнал този "фундаментален измамник" е открил по нещичко ? Имам едно предложение : вземи си кирка и лопата ,и докажи правотата си !"Уйдурмите" (както казваше един мой даскал) са лесни , трудно е доказването !

Ооо, даааа! Абсолютно съм пропуснал героизмите...
Та открил е.
1. Троя
2. Микена.
3. Тиринт.
4. Съкровището на Приам.
5. Погребението на Агамемнон.
6. Бижутата на Елена.
7. Критските съкровища и златни маски.

Пропуснах ли нещо?
А, да, пропуснах да кажа, че ако действително си мислите, че лицето е "вземало кирка и лопата", разговорът ни е неравностоен, вие дори не знаете кой е той...

На въпроса "Как"...
Ами как.
Лицето е бил популярна мутра и изнудвач на златотърсачи.
Имал е банка(как?) с кояот е давал зверски кредити и е монополизирал изкупуването на калифорнийско злато от златотърсачи, никой не е можел да продаде на друг освен на него.
За 6 месеца, повече от милион златни долара по официални данни, и тонове злато. Понеже е бил млад, умен и предприемчив.
Как, как... Ами как ли?

Как, как... Да не е о злато? Или със злато?
Някои от откритията му излязоха купени на битака. Други фалшифицирани. В момента се счита, че по т.нар. троя най - големите повреди са от шлимановите разкопки. Самият той е преследван фалшификатор и измамник. Общо взето за повечето твърдения в автобиографията му има доказателства единствено че не са се случвали.
Кажете на Вашият учител да продължава да мъчи история. Ще му се отдаде.
Все някога... Дай боже...
Всъщност, защо на него?
цитирай
102. анонимен - Скептик
15.11.2010 23:37
Наистина е нанесъл щети ! Да, сгрешил е в някои неща ! НО Е ПОЛОЖИЛ ОСНОВИТЕ на съвременната археология!!! Ако беше запознат с резултатите от изследванията на Джон Крафт и Джон Луис http://gsa.confex.com/gsa/2001AM/finalprogram/abstract_25431.htm
публикувани точно преди девет години,щеше да си спестиш загубеното време! Апропо , с този си "труд" заемаш видно място до Емил Форер ,Иман Уйлкинс и Филип Винси !
цитирай
103. d3bep - :)
16.11.2010 08:16
КОлега, не ми се говорят глупости.
Пределно ми е ясна цялата картинка.
Да, положил е основите на голямата измама, че европейската култура произлиза от гърците. В крайна сметк,а гърците са го спасили от преследване от няколко държави - в Америка го е чакал публичен линч. Дали са му и жена. И гражданство.
Иначе е щяло да се наложи гражданството си (пак) да фалшифицира.
Събрал е находки от различни краища на света, и ОПРЕДЕЛЕНО от различни периоди, някои даже от различни ери, и ги е нарекъл намерени съкровища.
И, разни брилянтни умове в науката "доказали" откритията му.

Дали съм си загубил времето, това ще решат читателите, не вие.
Благодаря Ви за изказаното мнение.
Никого не мога да спра да се възхищава от лъжи. Ако това са основите на съвременната археология, следва да се замислим.

Айде, че трябва да работявърху следващата статия. На критския проблем и героя шлиман ще посветя отделна статия от троянския цикъл.
цитирай
104. анонимен - stic
16.11.2010 09:14
Разглежданата статия задоволява българската потребност от яростно отрицание. Най-добре тази отвратителна черта (следствие от турското робство) от националния ни характер е анализирана от Емилиян Станев: "Защото познание, придобито с постоянно отрицание, се губи като вода под пясък и който нарича днес златото желязо, а утре желязото - злато, е осъден на вечна бедност." ("Антихрист") Ем. Стнев привежда за пример и един разказ на Чудомир, в който двама българи стоят пред Паметника на народите в Лайпциг и единият казва: "Само две кила барут му трябват!"
Да си спомняте някое правителство у нас да е продължило политиката на предходното? (Как е в САЩ например?)
Каквото и да пише d3bep, дори да е абсолютно прав, а той не е), то няма никакъв смисъл. Така или иначе, "Илиада" е прекрасна литературна творба (на тая тема авторът е очевидно напълно некомпетентен) и е вградена в основите на световната култура и да се предлага да бъде изхвърлена на боклука означава да се отрича самата духовност.
цитирай
105. d3bep - :)
16.11.2010 09:33
Явно колкото по -сериозен е удара, повече са хиените.
Така ще е.
Какво да ви кажа - доказателствата са доста стабилни и боли...
Знам, че поколения са се дипломирал ивърху таиз творба. И няма да се дадат без бой.

Знам ,че всъщност вероятно знам повече за илиадата от голяма част от "учените".

Знам, че нямате ниаккви контрадоказателства, освен евтино озлобление...

Но не знам дали знаете:
Аз не отричам творбата.
ОТРИЧАМ АВТОРСТВОТО Й.
НЕ КАЗВАМ ЧЕ НЕ СЕ Е СЛУЧИЛА.
НАРПОТИВ, КАЗВАМ ВИ КЪДЕ, КОГА И КАК СЕ Е СЛУЧИЛА.
НЕ КАЗВАМ ЧЕ Я НЯМА.
НАПРОТИВ, ДАВАМ ВИ ПЪРВООБРАЗА Й. ЕГИПЕТСКАТА ПОЕМА ЗА КАДЕШ.

ДАВАМ ВИ ИСТИНАТА ЗА НЕЯ. ЗАЩО НЕ СТЕ СТИГАЛИ ДО НЕЯ - САМ ПОМИСЛЕТЕ. ИСТИНАТА Е, ЧЕ ТЯ СЕ Е СЛУЧИЛА, ОПИСАНА Е, НО НА ДРУГО МЯСТО И Е ПРИПИСАНА НА ДРУГИ. БИЛА Е ОТКРАДНАТА. НА ВАС ВИ ХАРЕСВА ОТКРАДНАТА. ОК. ИСКАТЕ НИКОГА ДА НЕ ДОКАЖЕМ КРАЖБАТА.

ХОРАТА СА РАЗЛИЧНИ, НЯКОИ ОБИЧАТ ИСТИНАТА, НЯКОИ ГОВОРЯТ ЗА ИСТИНАТА, НО НЕ Я ИСКАТ... ЗАЩОТО ГИ Е СТРАХ. ИЛИ ГИ МЪРЗИ. ЗАЩОТО СА СВИКНАЛ ИДА СЕ ОТНАСЯТ СЪС ЗНАНИЕТО КАТО С ПАРИ В БРОЙ. КЪТАТ ГО, И СЕГА ИДВА НЯКАКЪВ ДА ИМ ГО ДЕВАЛВИРА И ДА ТРЯБВА ДА УЧАТ ОТНОВО.. НЯМА ДА ГО НАПРАВЯТ, НАЛИ ???

По скоро ще ме изкарат какъвто дойде.
Но вижте доказателствата приятелю... Отворете си очите!!!
ТЕ СА ПОВЕЧЕ, ОТКОЛКОТО НЯКОГА ЩЕ ИМАТЕ ЗА ПЪРВООБРАЗА НА ИЛИАДА.

За Илиада доказателствата ви са от типа "съкровището на приам" на Шлиман.

Оттук нататък злобни и немотивирани коментари, не по темата, няма да бъдат допускани... Изчакахте малк ода намалее интереса и почнахте, като хиени.
Нямам голям зор да пишат анонимни, ако въобще са различни хора.
цитирай
106. get - до Анонимните ... страшно е да не пиеш от Извора на забравата
16.11.2010 11:05
Да-а - Колко е щастлив тоз, който живее в Света на Хипнос, Ерос и Танатос ... :))
Не на всеки му достига Дух, да се изправи пред фактите и приеме истината !

Да, страшно е ... когато не пиеш от Извора на забравата !

Добилите смелостта да погледнат в себе си, и а ако след това "не загубят ума и дума"(Какво ли казал народът ни с това) - им е даден Шансът ... !!!

Духът :) да е с теб Авторе !
цитирай
107. анонимен - Скептик
16.11.2010 16:14
"Оттук нататък злобни и немотивирани коментари, не по темата, няма да бъдат допускани... ." Това се отнася само за опонентите ти или и за клакьорите ти ?
цитирай
108. d3bep - "Оттук нататък злобни и не...
16.11.2010 17:03
анонимен написа:
"Оттук нататък злобни и немотивирани коментари, не по темата, няма да бъдат допускани... ." Това се отнася само за опонентите ти или и за клакьорите ти ?

Аз опоненти не видях.
Ако наричаш опониране превъзнасянето на лицето Шлиман и апологетите му, значи сме на различно мнение.
ВЪпрек иче и там като цяло няма как мислещ човек да се съгласи с теб, това е съвсем отделна тема, забиването в която може да има за цел само да свали мерника от доказателствата в тази теза.

Така че, не не си опонент, ако за това ме попита. Нито ми обори доказателствата, нито ми даде по - добри. Просто измести темата към пълен офтопик.

И да, санкцията касае и тебе.
цитирай
109. saradiva - Май е време зя рязане...
17.11.2010 00:23
d3bep написа:
Явно колкото по -сериозен е удара, повече са хиените.
Така ще е.
Какво да ви кажа - доказателствата са доста стабилни и боли...
Знам, че поколения са се дипломирал ивърху таиз творба. И няма да се дадат без бой.

Знам ,че всъщност вероятно знам повече за илиадата от голяма част от "учените".

Знам, че нямате ниаккви контрадоказателства, освен евтино озлобление...
...

Оттук нататък злобни и немотивирани коментари, не по темата, няма да бъдат допускани... Изчакахте малк ода намалее интереса и почнахте, като хиени.
Нямам голям зор да пишат анонимни, ако въобще са различни хора.



Май наистина хвърляме много енергия, Дзвер, да се занимаваме с чешиезици!
Аз вече ги трия. Оставих два-три коментара, да се знае, че ги има. Време е за рязане!
Стига толкова!

цитирай
110. kosara2008 - и тук, като други огнища на истинската История,ще се връщам и ще оставам за дълго...
22.11.2010 11:57
блогобществото и всеки, на когото не му е чужда мисълта за Истината трябва с блогоговение и уважение да присъпя и чете Твоят труд базиран на историчски документи пред които"фактите" на данайците, нарекли се гърци!!!мълчат и затъват все по-често в блатото на лъжата си от такива прекрасни хора като теб, тенкс и съм ти приятел до Завинаги!:)

обещавам да се връщам кам Илиядата по твоя безспорно верене вече! прочит!!!

Б л а г о д а р я..........................................
цитирай
111. d3bep - :)
22.11.2010 13:10
Моля :) Радвам се че приемате така с отворено сърце работата ми.
По въпроса може и още да се пише. Како и за първоначалната илиада, така и за произхода на Одисея, защото и тя е горе долу толкова "оригинална".

Крито - миньойската хипотеза пък е мъртво родена по определение... ДОкументи и картини не виждат бял свят и не се анализират в контекста й... А те я пращат в небитието... Крит НЕ Е независима държава. Гърците НЕ СА го основали.
Изненадващо, но абсурдната Миньойска теория на лицата Евънс и Шлиман е единствената теория за произход на някой от някого си, КОЯТО НЕ Е ВИДЯЛА СЕРИОЗНА КРИТИКА. Никога. А тя е мъртв ородена. Започвайки от аналогии, минавайки през доказателства и стигайки до факта, че златните маск ии прочие Шлиман ги е купувал, а не ги е намирал, маакр че ги изкарал намерени биографиите си.

Но като цяло не целя повсеместно унищожение на гърците, просто ми се наложи да разкъсам задушитеният саван ,с който са ни обвили и се мъчат да ни вменяват произхода си.
цитирай
112. liliyanaandreeva - ВСИЧКИ ДРЕВНИ ПИСАНИЯ СА ОПИСАНИЕ НА ЕДИН МОДЕЛ ЗА ЧОВЕШКО БИТИЕ...
27.11.2010 13:20
...с оптимални параметри.Но тогава хората са нямали нужните познания по науките и не са имали съвременните математически,химически и биологично-медицински езици.Затова са се изразявали по един художествено - повествователен начин.Това е целта на моето изследване.В Библията,Откровението,Корана,Тората,Кабарата и прочие митове от цял свят се описва едно и също нещо: балансирано,справедливо,рентабилно и етично човешко битие в календарни градове с оптимални параметри.
цитирай
113. cindy - Като бях в Германия, гледах една изложба за Троя
05.12.2010 12:12
Имаше ескпонати от цял свят - даже и от Китай?! Включително и книжката, която бащата на Шлиман му подарил и оттам му се разпалил интереса към Троя.
Но и в интерес на истината като бях миналата година в Троя, нещо се усъмних в историческата достоверност. Но пък турците са го направили машина за пари. Толкова е истинска, колкото къщата на Жулиета във Верона :)
Но хората имат нужда да вярват в митове...
цитирай
114. d3bep - Имаше ескпонати от цял свят - даже и ...
05.12.2010 12:24
cindy написа:
Имаше ескпонати от цял свят - даже и от Китай?! Включително и книжката, която бащата на Шлиман му подарил и оттам му се разпалил интереса към Троя.


Троя е превъзнесена от Рим, римляните си извеждат родословието от троя.
От тая гледна точка наличието на "еспонати" едва ли подлежи на съмнение, но те са фабрикувани в по - късна епоха.
цитирай
115. cindy - О, не - нямах предвид, че са били "исторически"
05.12.2010 12:40
По-скоро бяха всякакви съдове със сцени от Троянската война, картини и всичко посветено на нея. Разбира се, че са били от по-късни времена.
На мен тогава изложбата много ми хареса, като оживяла приказка беше. Бях си взела аудиогид и се мотаех там, гледах и слушах - някъде към седем часа откарах и ми беше много интересно
Обаче в другата сграда като отидох и видях схемата за градовете на мястото на Троя, същата я има и в музея в Турция, усетих някакво разочарование.
По-добре да си остане приказка, не ми се връзва с камънаците в Троя. А и като ни посочи турският гид мястото на битката между Ахил и Хектор - една нива в подножието с някакъв трактор там, чак ми стана смешно. :)
цитирай
116. d3bep - По-скоро бяха всякакви съдове със ...
05.12.2010 12:49
cindy написа:
По-скоро бяха всякакви съдове със сцени от Троянската война, картини и всичко посветено на нея. Разбира се, че са били от по-късни времена.
На мен тогава изложбата много ми хареса, като оживяла приказка беше. Бях си взела аудиогид и се мотаех там, гледах и слушах - някъде към седем часа откарах и ми беше много интересно
Обаче в другата сграда като отидох и видях схемата за градовете на мястото на Троя, същата я има и в музея в Турция, усетих някакво разочарование.
По-добре да си остане приказка, не ми се връзва с камънаците в Троя. А и като ни посочи турският гид мястото на битката между Ахил и Хектор - една нива в подножието с някакъв трактор там, чак ми стана смешно. :)

ТракТолозите ровят, явно. Търсят падналия шлем на блестящият с шлема си Хектор....
цитирай
117. cindy - Хе-хе :)
05.12.2010 17:40
Готин разговор за Троя си спретнахме, докато тука в блога ми глозгат кокалите. :)))) Ако не си забелязал, имаш честта да си говориш с най-одумваната днес личност в блога. :)

Между другото Шлиман е бил търговец, а не банкер. Не се учудвам, че е открил златно съкровище, защото там буквално всяка педя земя е свързана с история. А това със съкровището според мен си е чист късмет. Но все нещо е щял да открие там, няма начин! :)
цитирай
118. d3bep - Готин разговор за Троя си спретн...
05.12.2010 17:56
cindy написа:
Готин разговор за Троя си спретнахме, докато тука в блога ми глозгат кокалите. :)))) Ако не си забелязал, имаш честта да си говориш с най-одумваната днес личност в блога. :)

Между другото Шлиман е бил търговец, а не банкер. Не се учудвам, че е открил златно съкровище, защото там буквално всяка педя земя е свързана с история. А това със съкровището според мен си е чист късмет. Но все нещо е щял да открие там, няма начин! :)

Колежке, извинете ме, но аз във женски виртуален боой не участвам :) Само гледам...
Като цяло е предимно и само весело, стига да не го вземате навътре.

Що се отнася до шлиман - въпрос на трактовка какъв е бил. Банките по негово време не са това, коеот са днес и той е играел точно такава роля - тип обменител и заложна къща. Ако предпочитате да го наричате "търговец" - ок. Търговецът със злато е и обменител на злато. Също и търговецът с валута.

Що се отнася до другото, мисля ,че изпускате няколко десетки негови "открития", все световни. Но както и да е :)

Поздрави!
цитирай
119. анонимен - Към Боцмана
07.12.2010 17:25
............Навярно iuliuscaesar не е чувал за Фирдуоси, най-великият арабски поет, който три дни е рецитирал поемата си от 60 000 стиха на шаха, тъй като не е могъл да пише.

Боцмане този поет Фирдоуси не е арабин и не е творил на арабски.
цитирай
120. demograph - Гърците са си били в месопотамско и са се сни/ошавали в тръстиките
21.11.2012 17:30
tit написа:
Поздравления!!!!

Не ще съмнение, че древната история е "погърчена" - и Вие добавихте още един темел в тази теза!

цитирай
121. d3bep - Гърците са си били в месопотамско и ...
21.11.2012 17:51
demograph написа:
Гърците са си били в месопотамско и са се сни/ошавали в тръстиките

:)
Не знам откъде си го чел това, но е обективната истина.
Ровейки из едни стари кодекси ги намерих и аз...

Всичко съвпада, и ше ми се правят на незнам си какви....
От месопотамия са. И азбука от района са крали, и в библията ги има написани точно там ,дето трябва....

Египтяни били, молетиса.
Свърши се с тая теория.
Египтокрадци са най - обикновени. И действително са сродна на евреите триба.
Което ясно си им личи по поведението и делението на света на "варвари" и "нас".
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: d3bep
Категория: История
Прочетен: 1717312
Постинги: 49
Коментари: 3300
Гласове: 5110
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031