Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.08.2010 21:05 - ПЕРЛИТЕ НА ФРЕНСКАТА РИВИЕРА- МАРСИЛИЯ, НИЦА, МОНАКО
Автор: vl999 Категория: Туризъм   
Прочетен: 9717 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 09.08.2010 16:43


 Красива е Френската ривиера, като французойките - хем пищна, хем загадъчна. Другото име на Френската ривиера е Лазурен бряг и се простира от гр. Тулон до гр. Ментон на границата с Италия, разположен по югоизточния бряг на Средиземно море. Тук посетих 3 от перлите му - Марсилия, Ница и Монако. Ето нещо интересно за Френската ривиера.
                    ФРЕНСКАТА РИВИЕРА - ЛУКС И СПОКОЙСТВИЕ Блясъкът на Лазурния бряг донякъде е достъпен и за туристи

  image

Действително на френската Ривиера всичко е блясък. Като се започне от отблясъка на синьо-лазурното море, през луксозните хотели и потънали в цветя екзотични паркове, през супемодерните яхти и луксозни лимузини. Тя е синоним на лукса, на високия стандарт, в който няма бедни и просяци. Това е мястото, където се събира световният елит, престижно място за най-богатите хора и тържества. Хубавото е, че този друг, различен от нашия свят, все пак донякъде е отворен и за простосмъртни туристи, дошли за ден - два да видят митичния бряг - мечта и копнеж за всеки човек. Може би ще попитате как се чувствахме сред целия този разкош, предназначен за други? Трудно ми е да определя, но нещо като хора, допуснати например до предверието. И все пак щастливи от шанса да влезем в Двореца на принц Рение, сега управляван от принц Алберт в Монако и в неговата екзотична градина, в прочутото казино на Монте Карло или да минем по пистата на Формула 1; да поседнем на плажа до прочутия булевард "Кроазет" в Кан или да се разходим по не по-малко известния булевард "Променад дез Англе" в Ница. Всъщност тук природата наистина е изсипала своята цветна и лазурна щедрост със средиземноморския климат и закътаните красиви заливи, украсени от дълги плажове и градини, ухаещи на мимози, рози, хризантеми, маргаритки и теменужки, с тежки сенки от палми, евкалипти, лимонови и портокалови дървета.

imageСтолица на Ривиерата е 400- хилядният град Ница, построен в устието на река Полион по брега на Залива на ангелите, защитаващ града от хладни ветрове, идващи от приморските Алпи. Наричат го още розовата долина на Франция. Той е шестият по големина град във Франция и най-големият на френската Ривиера. Според проучване всеки втори французин мечтаел да живее тук

заради 250-те

слънчеви дни,

живописното съчетание на море и планина, морския бриз, заради който и през лятото не е горещо. Температурата през зимата е от 8 до 15 градуса, а въздухът лекува дихателни и нервни проблеми. В околностите на града вили имат десетки знаменитости от киното и шоубизнеса. Още с влизането в Ница се движим по прочутия 7-километров крайбрежен булевард, получил названието Английска алея (Promenade des Anglais) заради многото англичани, идвали тук на почивка от началото на XX век. Построен е от англичанина Луис Уей през 1822 г. за следобедни разходки на кралица Виктория под палмите. Оттогава той се е разширил и променил доста, но неизменни са останали сините столове, на които сутрин местните хора и туристите поглъщат дневната си порция йодни пари, а вечер се наслаждават на звездното небе. Много силно е било и руското присъствие. Тук са отсядали Марк Шагал, Бунин, Тютчев, Гогол, тук Чехов е написал "Три сестри". Днес аристократичният маниер на Английската алея е отстъпил на спортното настроение и на любовните срещи. Покрай влюбените двойки и разхождащите се хора препускат колоездачи, ролери и плувнали в пот джогинг-маниаци.

Булевардът тръгва от летището и стига до стария град Ница. По него всяка година от 13 до 25 февруари се провежда знаменитият пролетен карнавал. Маскарадните процесии, парадът на цветята, соаретата, концертите и фойерверките събират над един милион зрители. От едната страна на алеята за разходка и пътя за автомобили е Средиземно море с плаж от дребни камъчета, за да не се променя от пясъка лазурния син цвят на водата, а от другата са подредени един до друг модерни хотели и вили, предимно в стил рококо от периода Бел-Епок. Сред тях е

най-известният хотел "Негреско" с розови заоблени кули, в чийто 420
 елегантни стаи и апартаменти отсядат крале и кралици, президенти и политици, богати бизнесмени, прочути певци, актьори и спортисти. Открит е през 1913 г. по поръчка на румънския цигулар Анри Негреско. Негов архитект е Гюстав Ефел, създателят на Айфеловата кула.

Пълен контраст на този оживен луксозен булевард е старият град, който започва от главния площад на Ница - "Массена" с елегантната градината "Алберт Първи" и красивия бял фонтан с бронзови статуи. Площадът е построен през 1835 г. и е кръстен на името на един от генералите на Наполеон. Той е в обновен вид заради новата голяма гордост на Ница - трамваите, които обикалят града от година насам. По тесните и живописни улички, сред десетки магазинчета, галерии, кафенета, потънали в аромата на цветя и на най-продаваната тук стока - сапуни и есенции от лавандула, мимоза, виолетки, теменужки или торбички, пълни с тревите на Прованс - босилек, риган, мащерка, лавандула, се стига до средновековната крепост и няколко замъка, превърнати в музеи и галерии, сред които на Матис, Марк Шагал, Реноар, Огюст Роден. На една от тези улички под номер 23, където сега се намира кметството на стария град, през 1840 г. умира виртуозът на цигулката Паганини.

Само на 30 км от Ница е другата перла на Лазурния бряг - Кан, с около 70 000 жители. Малкото рибарско селище от края на XIX век сега е един от най-елегантните градове на Ривиерата. Казват, че голяма заслуга за това има британският политик лорд Хенри Питър Бруам, който открива Кан през 1834 г. И докато старият град, над който се извисяват кулите на катедралата и старинният замък, е разположен върху стръмен планински склон, новият супермодерен град обрамчва живописния залив. И тук най-красивите сгради са по крайбрежния булевард "Кроазет", потънал в пищна тропическа растителност.

imageСред тях е хотел "Карлтън", където отсядат световноизвестните кинозвезди по време на филмовия фестивал. Оттук те поемат с лимузините си, за да стигнат до Фестивалния дворец, където по червената пътека се изкачват до своята световна слава. Ние пристигнахме шест дни след финала на тазгодишното 61-о издание на фестивала и червената пътека все още украсяваше митичните 24 стъпала, по които още се носеше уханието на чар, изтънченост, красота, мултиплицирано от стотиците камери и фотоапарати по време на феста. В битката за Златната палма победител тази година е филмът "Между стените" на Лорънс Канте, а наградата за цялостно творчество грабнаха знаменитите Катрин Деньов и Клинт Истууд. В алеята на славата пред двореца 455 звезди са оставили отпечатъци от ръцете си и снимките тук са една от любимите аткрации на туристите. Любопитно е да се знае, че фестивалът в Кан е замислен през 1939 г. като алтернатива на тогава повлияния от фашизма фестивал във Венеция. Най-голямото събитие в света на киното се организира всяка година от 1946-а, с изключение на 1948 и 1950 г., когато е отменено заради липса на средства. Според огласени тук данни домакините печелят по 10 млн. евро за всеки от 12-те дни на феста и неоценима безплатна реклама, която им правят акредитираните световни медии.

Докато Ница и Кан се определят като перлите на Лазурния бряг, Монако е неговата корона. Княжеството е втората най-малка страна в света след Ватикана и най-гъсто населената държава на Земята с население от 32 400 души, живеещи на площ от 1,95 кв. км. Въпреки това един ден не стига за да се види и почувства цялата красота и очарование на това късче земя, оприличено от мнозина на земен рай. Всяка педя от нея е оползотворена и облагородена по възможно най-красивия и хармоничен начин. Състои се от четири района: Монако-столица или Ле Роше - старата част на града с княжеския дворец, Кондамин - територията около пристанището; Монте Карло - жилищна, курортна и хазартна част; и Фонвей - наскоро застроена площ до морето. Повече от 20% от територията е заета от градини и паркове, а по крайбрежната ивица се простират увеселителни заведения, хотелски комплекси и плажове. В Монако всичко е подчинено наimage

лукса и екстравагантността.

Тук действа силна полицейска система и няма никаква престъпност.

Княжеският дворец - официална резиденция на фамилия Грималди, разположен на върха на скала с височина 60 м над нивото на Средиземно море и 800 метра навътре в него, е свързан с живота и любовта на най-бляскавата двойка, най-легендарното семейство, управлявало княжеството - принц Рение III и принцеса Грейс Монакска. Любовта им пламва в хотел "Карлтън" в Кан, където актрисата от Филаделфия Грейс Кели е отседнала в очакване да получия своя Оскар на филмовия фестивал. Сватбата им през 1956 г. се определя като събитие на ХХ в. От тяхната любов се раждат три деца - Стефани, Каролина и Алберт, който наследи княжеския трон от баща си принц принц Рение III. Голяма част от този невероятен приказен живот, завършил твърде рано за принцеса Грейс след катастрофа, може да се види и да се усети в десетките стаи на двореца, част от който е достъпен за разглеждане. В него работят 2 400 човека, а охраната му се състои от 110 карабинери. Точно в 12 без 5 става смяната на караула и това е една от атракциите за туристите. В района на дворцовия комплекс са катедралната църква, където са погребани принц Рение и принцеса Грейс Монакска, съдебната палата, парламентът, музея на Наполеон, Историческият архив на княжеския дворец и Океанографският музей. По архитектура той достойно може да съперничи на двореца. Издигнат е по поръчка на принц Алберт I през 1910 г. също на скала над морето по проект на архитект Делефортри. За разглеждането му срещу 12 евро са необходими часове, за да се види красотата и блясъка на 70-те аквариума с риби от всички морета и океани, всякакви морски обитатели и скелети на динозаври. Част от тази колекция е събирана от самия принц Алберт I. Веднага от музея се влиза в една от най-красивите градини в Европа - Дворцовата, или екзотичната, ботаническата, поръчана също от принц Алберт I. За нея и цял ден не стига, за да се разгледа това богатство от цветя, храсти,

imageкактуси и дървета,

пренесени от

целия свят.

Движиш се из приказното царство и не вярваш на очите си, че съществува такова място на хармонията, тишината и спокойствието, нарушавано само от щракането на фотоапарати и камери. От градината се открива невероятна панорама към морето, към луксозното яхтено пристанище и амфитеатралните хълмове със супермодерни сгради.

От Океанографския музей може да се вземе туристическо влакче, което за час обикаля цялото княжество. Една от най-забележителните спирки е пред казиното на Монте Карло, известно като европейският "Лас Вегас". То е първия игрален дом в Европа и едно от най-старите в света. Построен е в 1878 г. по проект на световно известния архитект Шарл Гарние, който проектира и парижката Гран Опера. По време на икономическата криза в края на XIX век доходите от хазарта практически спасяват страната от банкрут. Комплексът е преустройван многократно. Салон на Ренесанса, Европейски салон, Бялата зала, залата на Американските игри, Салон на грациите, закритите за простосмъртни Зали на Тузовете и огромния салон "Франсоа Медсън" са час от забележителностите в този Дворец на хазарта, пред който от обяд до зори спират суперлимузини. За да попаднете вътре, е необходимо да сте на повече от 21 години, да сте облечени прилично и да имате лични документи за идентификация. И разбира се пари. Туристите могат да опитат късмета си в залата с ротативки, но и те твърде рядко са щедри. На гражданите на Монако е забранено да посещават казиното. Към него има кабаре, също едно от първите заведения от подобен род в света, Оперен театър и зала "Гарн", смятана за най-красивата в казиното. Излизащата към морето фасада на хазартния дворец е обхваната от тераси, на които са поставени бюстовете на Масне, Берлиоз и Дягилев, а целият комплекс е

заобиколен от

разкошни паркове.

От двете му страни са разположени хотел "Париж" с 619 стаи, три ресторанта, 2 бара и 18 заседателни зали и кафе "Париж".

Оттук влакчето се спуска по един от най-острите и опасни завои на рали "Монте-Карло" и Гран при на "Формула 1", известен като Фибата, и се спуска сред луксозни сгради, потънали в цветя, към пристанището. Покривите на по-голяма част от сградите имат площадки за хеликоптери. Атракция за туристите е Японската градина, планирана и построена според ландшафтните традиции на парковете в Япония.

В района Кондамин, бизнес центърът на страната, са съсредоточени офиси и банки, супермаркети и пазари. Тук е църквата "Св. Дева покровителка на страната", огромният пазар, уютната пешеходна улица "Рю Принсес Каролин" пълна с бутици, кафенета и ресторанти. "Фонвей" е търговският център, в който се намират музеят на старите автомобили на принц Рение III с повече от 100 коли, музеите на филателията и нумизматиката. Наслада за очите е паркът "Фонвей" с разкошната му колекция от растителност от цял свят и Розариумът на принцеса Грейс. Тук са Морският музей с огромна колекция от копия на знаменити морски съдове, Зоологическата градина и най-големият в княжеството стадион "Луи II" - гигантски спортен комплекс с 20 000 места и подземен басейн.

В екзотичната градина на дворцовия комплекс има едно езеро, в което, ако хвърлиш монета, желанието ти ще сбъдне. Вече зная защо си пожелах отново да се върна в Монако - заради красивата приказка, която изживях макар и само един ден.
image

Марсилия е голям пристанищен  град с интезивно движение и интересни магазини. От пристанището с корабче се отива до остров Ив, където по книгата на Александър Дюма е бил заточен Граф Монте Кристо/ на снимката долу в дясно/. И още за Марсилия:                                                

 

                                                   Марсилия
image  

Марсилия (Marseille) е вторият по големина френски град след столицата Париж. Макар и да има малко съмнителна репутация и да не еособено посещавана от туристи дестинация, Марсилия има дълговековна история. Градът претърпява тежки времена, но след това постепенно се възстановява, в резултат на което Марсилия днес е един модерен град, който предлага огромно културно многообразие. Почти всички архитектурни паметници на Марсилия са възстановени. Освен това Марсилия е леснодостъпна от столицата Париж благодарение на бързия влак Те Же Ве (TGV).

Марсилия е разположена в югоизточната част на Франция, като е център на региона Прованс-Алпи-Лазурен бряг (Provence-Alpes-Cфte d"Azur region) и на департамента Буш дю Рон (Bouches-du-Rhфne department). Марсилия е най-голямото товарно пристанище на Средиземно море, както и на Франция, а освен това е и четвъртото по големина пристанище в Европейския съюз. Историята на Марсилия започва през 7 век пр. н.е., когато е основан от гръцки търговци от Фокеа в Мала-Азия.

image  

Марсилия се присъединява към Франция през 1481 г. През 1792 г. градът изпраща 500 доброволци в Париж за да подкрепят Френската революция. Тези марсилци пеят марша на Рейнската армия, който покрай тях става известен като Марсилезата. Това е днес националният химн на Франция. Значението на Марсилия като пристанище нараства през 19 век, когато е колонизирането на Африка, откриването на Суецкия канал и буйното развитие на промишлеността.

Старият град на Марсилия е сърцето на този град, като е разположен предимно около старото марсилско пристанище и малко по-насевер. Старият град на Марсилия носи името Льо Пание. Булевард „Ла Канбиер” се разпростира в посока североизток от пристанището, а около него се намира колоритният квартал Магребски. Тук може да посетите големи и шумни пазари, известни с разнообразните си пикантни източни подправки, пъстри африкански платове и тъкани и красиви екзотични растения. Входа на пристанището се охранява от две красиви крепости.

Най-голямата и известна забележителност на Марсилия безспорно е „Нотр-Дам дьо ла Гард” (Notre-Dame-de-la-Garde), която се издига високо над града и е нещо като визитната картичка на Марсилия. На върха на забележителния храм се вижда голямата статуя на Богородица с Младенеца, която е облицована със злато, като за тази облицовка са използвани 29 400 златни пластинки. Няма място в Марсилия, било то по вода или по суша, от където да не се вижда великолепната статуя. Тази католическа църква е построена между 1853 и 1864 г. Нейн архитект е Есперандьо, който е проектирал и Катедрала Дьо Ла Мажор.

image    

В присъствието на 300 000 човека 

 на 21 юни 1931 г. върху статуята на Пресветата Дева, издигаща се на върха на катедралата, е била поставена корона. Статуята на Пресвета Богородица е висока 9, 70 м. и тежи 4 500 кг. Пред входа на базиликата има две статуи. Едната е на Пророк Исая, а другата на Св. Йоан. Камбаната на базиликата е осветена през 1845 г. и е наречена Мария-Жозефина. Тя тежи 8 234 кг., висока е 2, 5 м., като само езикът ѝ тежи 387 кг.


Самата стара част на Марсилия – Льо Пание, е изтъкана от тесни улички и интересни каменни стълбища. През Втората световна война тази част на Марсилия претърпява огромни щети, заради заложения от нацистите динамит, чиято цел била да избие евреите и бойците на съпротивата. В годините след войната археологическите разкопки на това място извеждат на бял свят римски склад, който днес е превърнат в музей.

image

В най-високата част на Льо Пание е разположена една интересна работилница от 17 век. Нейното име е Опис дьо ла Вией Шарите, а днес сградата й е реставрирана в красив бароков стил. Към тази конструкция спада и красив параклис с аркади от розов камък, в който редовно се провеждат различни концерти и изложби. В самата сграда се помещават два музея.
image

 

Ница също е голям и красив град с много музеи и дворци, в които са изложени картини на велики художници.
image
image
И като че ли най-интересно си остава Монако със своите игрални казина и извити улици. Монако – перлата на Лазурния бряг Монако е втората най-малка страна в света (след Ватикана), при посещението в която можете да се насладите на екзотиката и слънчевите лъчи едновременно на Френската и Италианската ривиера.
image   Бреговете й се „къпят” във водите на Средиземно море, а субтропичният й климат я прави привлекателно място за отдих, в което със сигурност няма да скучаете. Княжество Монако ви предлага исторически и културни забележителности, тропическа растителност и безброй мероприятия – всичко създадено с цел да доставя удоволствие на многобройните туристи, избрали това място за своята почивка. Тук се намира един от най-посещаваните курорти в Европа – Монте Карло, известен с блясъка, лукса и хазарта, както и с организирането на рали-шампионати на Formula 1.  И макар  посещението в Монако да изисква значителни финансови средства, целогодишно страната посреща гости от цял свят, които отнасят със себе си незабравими спомени за една „гореща” почивка.                                               Разпол ожение     Монако се намира на 1295 км от София. Територията на кралството е обградена от Франция, Италия и Средиземно море. Разположено е на 18 км. източно от Ница и на около 100 км. от Сен Тропе. Кацнало на една скала, надвесена над лазурносините води, Монако има площ едва 1, 95 кв. км. и от птичи поглед може да бъде видяна цялата. Най-високата точка е 163 м. в подножието на френския връх Анжел. imageВъпреки че е съставено от четири комуни (общини)столицата Монако, основната жилищна и курортна област Монте Карло, пристанищният и бизнес район Ла Кондамин и новопостроената крайбрежна зона Фонтвиеле, Монако всъщност представлява един своеобразен град – държава, тъй като тези общини са почти свързани помежду си. Основните доходи на страната идват от туризма, затова пристанището е основен транспортен възел не само за страната, но и в тази част на Френската ривиера. И независимо от това, че можете, а и е за предпочитане, да го обиколите пеша, Монако разполага с добре развита транспортна мрежа – 1,7 км. ж.п линии и 50 км шосета.      История   Територията на Монако съществува като колония още от X в. пр. Хр – първоначално финикийска, а след това гръцка. През I в. става част от Римската империя. През втората половина на XI в. Генуа окончателно слага ръка върху тези  земи. През 1215 г. генуезците построяват своята крепост на мястото на днешната столица, а през 1297 г. на престола се възкачва първият представител на династията Грималди, която управлява и до днес. Монако става самостоятелно княжество през 1419 г.

Между 1524 и 1641 г. е под протектората на Испания, а след това - на Франция, към чиято територия е присъединено през 1793 г. През 1815 г. обаче Сардиния слага ръка върху Монако. Франция успява да си възвърне контрола през 1865 г. като сключва митнически съюз с княжеството, ала едва през 1918 г. успява отново да получи протекторат върху територията му. През 1949 г. на престола се възкачва принц Рение III, който управлява страната до смъртта си през 2005 г. През това време конституцията е либерализирана, а през 1993 г. Монако става членка на ООН. На 6 април 2005 г., след няколкомесечно регентстване, властта поема синът на принц Рение III и трагично загиналата холивудска актриса Грейс Кели – Албер II.    

                                          Забележителности   Туризмът е основният отрасъл на Монако и затова развлеченията тук са на всяка крачка. Всичко е изискано, стилно, с осезаемо „френско” присъствие – луксът лъха от всяка сграда, от автомобилите и заведенията. Очарованието на стръмните улици, осеяни с екзотична растителност, примамва посетитетлите на княжеството да се впуснат из лабиринта от забележителни величествени постройки, за да стигнат до приказната панорама, откъдето да се полюбуват на залеза и безбройните скъпи бели яхти, хвърлили котви в пристанището. image Едно от първите неща, на които трябва да обърнете внимание при посещението си в Монако, е Кралският дворец, който се издига на ръба на 60-метрова скала. Интересното е, че той не е само исторически паметник. Той е и действаща административна сграда, в която живеят принцът и семейството му. Пред парадния му вход се издига величествена статуя, символ на династията на Грималди, и дежури караул на националната гвардия, който всеки ден, точно в 11:55 часа, изпълнява ритуала по смяната си. От отворената за посетители част на двореца се разкрива удивителна гледка към Монте Карло, която може да бъде ясно видяна с помощта на специално монтирани бинокли. В залите му пък са запазени старинни колекции още от времето на Наполеон, както и негови лични вещи. А разглеждайки отделните помещения, ще научите повече подробности за историческото развитие на Монако. На площада пред входа също така има и старинни оръдия, останали още от времето на Краля Слънце Луи XIV.   imageВ близост до Кралския дворец има още няколко интересни забележителности. Местната катедрала „Св. Николай”, в която почиват тленните останки на много членове от Грималди, включителни и тези на Грейс Кели, е една от тях. Построена още преди XIX  в., днес в нея се изпълняват най-важните религиозни церемонии, а музиката от орган мелодично изпълва малкото помещение на храма. Небезизвестният в Монако и по света Океанографски музей, също се намира наблизо. Монументалната сграда се издига на крайбрежния риф на Монте Карло и е уникален по рода си. Наричат го още Аквариума, защото в подземието на музея се помещава истински шедьовър на модерната архитектура – подземен аквариум с обем над 400 куб. м, в който плуват над 4000 вида риби и над 200 семейства на други морски представители. Всъщност там можете да добиете представа за средиземноморската и тропическата екосистеми като цяло. В сградата, която се извисява над водата, ще видите забележителната колекция от водни обитатели – препарирани и скелети. Също така има богато разнообразие от модели на кораби, оръжия и всякакви предмети, свързани с морето. Музеят е открит през 1910 г. с инициативата на принц Албер I, а за построяването му са били нужни 11 г. В Монако можете да посетите още Музея на восъчните фигури, посветен на династията Грималди, Музея на старинните автомобили, където се съхранява внушителната колекция от 100 превозни средства на принц Рение III, както и Екзотичната градина до Океанографския музей. Създадена също по инициатива на принц Албер I, в нея всеки посетител се чувства като в приказно райско кътче. Кактуси, екзотични цветя, храсти и представители на всевъзможни растителни видове, пренесени от цял свят, съжителстват на огромна площ, в която ще се изгубите, ако не запомните пътя. И ако тази екзотика не ви стига, раходете се до Стария град, където на площ от 7000 кв. м се простира Японската градина, построена по източен образец. А в района Фонвей, в Ла Кондамин, можете да разгледате Розариума на принцеса Грейс и разположените в близост Зоологическа градина и най-големия в княжеството стадион „Луи II” с 20 000 места и подземен басейн.                                                   Развлечения Трудно е да се определи дали казиното в Монте Карло се причислява към забележителностите или към развлеченията. От една страна, то е прославило Монако като „европейския Лас Вегас”, където богаташи от цял свят идват, за да се отдадат на хазарта и разкоша. От друга страна, това е първият игрален дом в Европа, построен през 1861 г., проектиран от френския архитект Шарл Гарние, по чиято идея е издигната и парижката Гран Опера.
image
Казиното е с особено значение за жителите на Монако – именно неговите печалби са спасили страната от банкрут. Любопитното е, че на местните е забранено да го посещават, а снимките вътре също не са позволени. През годините  е преустройвано няколко пъти, а днес дели една сграда с Операта. Във вътрешността на казиното се помещават зали, пресъздаващи различни „епохи” - Салон на Ренесанса, Европейски салон, Бялата зала, залата на Американските игри, Салон на грациите, закритите за простосмъртни Зали на Тузовете и огромният салон „Франсоа Медсън" са само част от тях. За най-красивата обаче смята зала „Гарн”. Към казиното се причислява и едно от първите кабарета в света, което днес е една от атракциите на нощния живот в Монако. Величествената сграда на казиното е обградена от красиви паркове с характерната за района тропическа растителност, а терасите му „висят” над морето, „пазени” от бюстовете на великите композитори Масне, Берлиоз и Дягилев.
В Монако със сигурност няма да ви липсват и места за забавление. През деня се оргазнизират разнообразни музикални и театрални мероприятия, но мнозина идват и заради рали „Монте Карло” и „Гран При” от Formula 1. Стръмните улици и острите завои са направили пистата в Монте Карло една от най-трудните, но и най-прочутите. Тук са се състезавали и са печелили Михаел Шумахер, покойният вече Аертон Сена, Греъм Хил, Ники Лауда и други. image Заведенията, хотелите и ресторантите са безброй. Всяко от тези места има собствена атмосфера и предлага на гостите си какви ли не глезотии. Единственото условие е, че те трябва да разполагат с достатъчно финанси и много време. Обикновено Монако влиза в списъка на задължителните при екскурзия места за посещение, така че това е чудесна възможност да се разходите по Френската ривиера и да опознаете живота там. Ще се удивите от максималната експлоатация на минимална територия, както и от спокойствието, което ще ви обземе щом тръгнете на разходка из района. Дори да не разполагате с огромни суми, самото посещение на Монако ще ви накара поне за един ден да се почувствате като кралски особи. Атмосферата на курорта е такава - просто се оставете да ви завладее. Ето още снимки:
image

image

А ето и няколко клипа за Марсилия, Ница и Монако. Кликнете върху съответния надпис и вижте желаният от вас клип.
1.МАРСИЛИЯ 1
2.МАРСИЛИЯ 2
3. НИЦА И МОНАКО
4.МОНАКО
5. МОНАКО - МОНТЕ КАРЛО
Прятно гледане!


Тагове:   Ница,   монако,   Марсилия,


Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: vl999
Категория: Туризъм
Прочетен: 244102
Постинги: 36
Коментари: 12
Гласове: 23
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031