Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.02.2018 13:34 - Войните на Русия срещу хода на историята - 2
Автор: strannica Категория: Политика   
Прочетен: 2699 Коментари: 3 Гласове:
8

Последна промяна: 06.02.2018 17:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Началото на статията - в предишния постинг

И както в миналото са безумни Романови с техните златни еполети, така в по-ново време са безумни андроповци и черненковци с техните сиви шапки. 

image
Николай ІІ през 1915 г.


И както в миналото Романови не разбират, че всичко, което вършат, ги води към един вагон на гара Псков, където последният от тях ще се отрече от престола, така и върволицата генерални секретари не може, не е в състояние да разбере, че всичко, което вършат, ги води към Беловежската гора, където трима мъже ще подпишат смъртната присъда на империята.

Но има и нещо ново в този неизменен, продължил два века процес на потушаване на революции и угнетяване на народи.

Новото е в това, че с времето силите на жандарма отслабват, дължината на страшните му мустаци намалява, скъсяват се дългите му някога ръце, които са стигали до Италия, протягали са се към Париж, стискали са за гърлото Будапеща.

Някога Русия е имала невъобразима мощ. Тази мощ, тези необхватни пространства, тези дивизии, които се появяват в Европа след едно махване на царската ръка, тези неогъващи се гърбове и мозъци на императорите – всичко това изглежда непоклатимо и вечно. Но Русия, принадлежаща на царете,  и Русия, принадлежаща на генералните секретари, с десетилетия  и с векове е изразходвала себе си, отдавала е своята кръв и своя живот за различни бълнувания, силите й са се изцеждали във войни и усилия за потушаване на революции, за сдържане на процеси, които не могат и не трябва да бъдат сдържани. Русия губи силите си, потискайки други народи, и забравя за своя. Всичко, срещу което действа Русия, така или иначе се случва.

Френската революция сияе през вековете, Унгария се отделя от Австрия, Полша е независима, Чехия и Словакия живеят без нас – а в какво положение сме ние?
Със заплата от 125 долара? С авариен жилищен фонд? С обезлюдния Далечен изток? С 20 милиона под чертата на бедността? С два процента от световния БВП?

През 1799 г. бодрякът Суворов се кани да очисти от революционните френски войски далечната Швейцария. През 1830 г. Николай Романов заплашва, че ще премине през цяла Европа и ще стигне до Белгия, за да я накаже за нейната революция. През 1848 г. Паскевич усмирява Унгария. През 1980 г. съветското Политбюро умува по какъв начин да стисне съседна Полша за пореден път… Но през 2014 г. се случва революцията в Киев и мъртвата, отживяла времето си власт губи вече не далечната Франция и дори не съседната Полша, а губи близката Украйна.

 image

Рисунка Пьотр Саруханов, "Новая газета"


И този процес не може да бъде спрян. Могат да бъдат приемани драконовски закони, да бъдат хвърляни в затвора петрашевци и дисиденти, да бъде пребиван политзатворника Боголюбов и да бъде изтезаван политзатворника Дадин, могат да бъдат накарани поляците със собствени средства да си построят затвор във Варшава, а германците – стена в Берлин, могат да бъдат обесени поляка Ромуалд Траугут и унгареца Имре Над, може да бъде спирано свободното книгопечатане през 1848 г. в Берлин и през 1948 г. отново в Берлин, може в продължение на сто години „православие, самодържавие и народност” да бъдат противопоставяни на „свобода, равенство, братство”, може всичко това и още много неща, страшно много безсмислени и изпразнени от съдържание неща…

Но жандармът се спаружва. Той вече няма сили. Времето му е отминало и не могат да му помогнат дори такива анаболи като хапчета омраза и пропагандни таблетки. Революцията и свободата, които жандармът в продължение на 200 години преследваше из цяла Европа, сами му дойдоха на крака и са на границата – на 500 километра от Москва.

Превод от руски
Автор: 
Алексей Поликовский, "Новая газета"




Гласувай:
9



1. 1997 - Не съм сигурен
06.02.2018 14:14
че благодетел им стои пред портите.
Русия знае защо я обкръжават с оръжейни установки.
цитирай
2. kolevn38 - Преди да дойде Путкин на власт никой не заобикаляше Русия с нищо.
06.02.2018 14:30
След 18 години правление на вашият царюк поскуднiь нещата седят по коренно различен начин. Защо?
цитирай
3. barin - От руснаците за най-добри призн...
30.10.2019 22:24
От руснаците за най-добри признавам Суворов, Кутузов, жар Петър и Екатерина Велика. По време на Кримската война и войната срещу Япония 1905 г. има много слаби генерали. Срещу Турците имат успехи, но на Османската империя други им помагат. Политиката на Путин е такава, че Русия е обградена с оръжейни установки от НАТО-вски държави.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: strannica
Категория: Други
Прочетен: 1500925
Постинги: 440
Коментари: 1501
Гласове: 8985