Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2017 23:32 - ПЛОД С ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН СЪСТАВ ПАЗИ ОТ БОЛЕСТИ И ГИ ЛЕКУВВА
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 1715 Коментари: 2 Гласове:
12

Последна промяна: 07.09.2017 03:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Аронията- плод с   изключителен състав пази от болести и ги лекувва Болестите на модерната цивилизация отстъпват пред аронията- храст от 1,5- 3 м. След 3-4 години добива от черни топчета да стигат  4-12 килограма. Най-известна е черноплодната арония. В Русия се нарича  рябина. И там я използват заради лечебните й свойства. Идва от Северна Америка. Вирее в умерения климатичен пояс, при зимните застудявания и летните жеги. На вкус е доста стипчива. Не става за директна консумация. Но пък е идеална за всичко останало: сок, вино, сладко, ликьор… и всичко в този дух. Оказа се, че е богата на всякакви витамини и най-вече на  витамин Р. Благодарение на него се укрепва съединителната тъкан,  предотвратява капилярните кръвоизливи. Използва се за възстановяване след инфаркт, инсулт и други болести на сърдечносъдовата система. Аронията е силен имуностимулант. Пресен сок от арония се препоръчва и за нормализиране на високото кръвно налягане. Съдържа още калий, фосфор, магнезий, желязо, йод. Препоръчва се за диабетици. Дава положителни резултати и при лечение на рак на черния дроб. Забележете има антирадиационен ефект – пази от лъчения на компютри мобилни телефони и др. радиационни лъчи. Според  руски и американски учени. Аронията действа срещу нервни напрежения и разстройства , главоболие, преумора, , както и стимулира регенерирането на мускулната и костна тъкан. Профилактика:  има антисептични свойства – предпазва от вирусни и бактериални инфекции, облекчава бронхити. Отразява се благоприятно на растежа на децата.
И има противоалергичен ефект. Подходящ е за малки деца, бременни и хора, които се подлагат на диети. Идеален за разтоварващи дни и пречистващи организма диети. Има силен диуретичен ефект. Препоръчва се и при бъбречни възпаления и нарушение на работата на щитовидната жлеза.
Използвайте аронията профилактично и след това да се хвалите – от аронията ли е или не, не знам, но цяла зима не боледувах. Прочети още на:   
http://www.az-jenata.bg/a/4-za-doma/19910-lechebnite-svoistva-na-aroniiata/

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ:Аронията е храст. Дава плодове подобни на глог. Могат да се приемат директно или под формата на чай или сироп. Плодовете на аронията влияят благоприятно върху организма и стимулират лечението на множество заболявания като сърдечни проблеми, ревматизъм, лош холестерол, кожни увреждания. Чаят от сушена арония спомага на щитовидната жлеза, възстановяване след лъчетерапия и химио терапия. Благотворно влияе върху цялостното състояние на тялото.
Плодовете от Арония се препоръчват за бременни, деца, диабетици и активни спортисти, при пречистващи диети. В комбинация с плод или ябълков сок действа  очистващо на кръвоносната и на отделителната системи. Аронията се приема в малки дневни дози 25-35 грама.  не губ своите полезни качества,Когато се приготвят като чай, от сушени плодчета , а чаят  има много приятен вкус.
 ЦЕНА ЗА КИЛОГРАМ АРОНИЯ:   9.00 лева   СЪСТАВ:  Сушени плодове от храст Арония (Aronia)  В изсушен вид плодът на аронията не променя своите качества и свойства.

ПРИЛОЖЕНИЕ:Обща профилактика: от плодовете на аронията се приготви чай или сироп за обща профилактика, както и за лечение на множество заболявания. Вкусът на чая от арония подобен на вкус на чая от боровинка. Богат е на витамини P, E, С, К, В2, желязо, калций магнезий, калий, , фосфор, манган, мед, молибден, каротин, витамини от В-групата, органични киселини, дъбилни вещества, въглехидрати съдържа високи нива на йод. С органични киселини превъзхожда  ягоди, малини, червеното френско грозде и мандарините. Тонизиращ е ефекта  за жизнените сили на организма. Нервни разтройства, умора ги преодоляване, стимулира кръвообразуване, обмяна на веществата. регенерирането на мускулната и костна тъкан-( тялотосамо си създава колаген естествен колаген )  Стимулира растежа на децата. Диабет: при лечение на заболявания като диабет, лъчеви увреждания и хипертония, аронията  дава много добри бързи  резултати. В сока на аронията няма захароза, но за сметка на това съдържа сорбит, поради това този сок е подходящ за диабетици- Комбинация сок от арония и пектин спомагат организмът да изхвърли радиоактивни вещества и йони на тежки метали.
За диабетици може да се приготви следния чай от арония:
1 супена лъжица натрошени сушени плодове от арония се заливат с 1 чаша вряла вода, престояват 30 минути и се прецеждат. Чаят се приема по следния начин -  2-3 с.л., по 3 пъти на ден. Съхранявайте чая от арония на хладно място.
 Срещу грип -  аронията има антисептични свойства и спомага в борбата с грипа.  Предпазва от бактериални и вирусни инфекции. При бронхит, чаят от плодове на арония може значително да облекчи дишането.
Срещу лош холестерол: балансира нивото на холестерола, както и цялостното повишаване на естествения имунитет на човешкото тяло, като занижава риска от злокачествени заболявания. Спомага и за производството на т.нар. „добър холестерол“ - HDL.
 За детоксикация на организма – плодовете на аронията могат да се прилагат за детоксикация и пречистване на тялото, след лъчетерапия и химиотерапия. Аронията може да се приема и срещу лъчева болест.
При стрес – плодовете на аронията внасят баланс в процесите на възбуждане и подтискане в главния мозък, като по този начин намаляват емоционалния дисбаланс и понижават нивото на стреса.
Като антиоксидант – плодовете на арония са мощен антиоксидант и спомагат за регулиране на теглото и срещу стареене. С наличието на високи нива на антоциани, аронията спомага за баланс на теглото и за регулиране на кръвната захар.
След лъчетерапия и химиотерапия – аронията може да се добави към съществуващото лечение за повишаване имунната система и за детоксикация. Тъй като аронията съдържа антициани, е полезна в диетата на онкоболни пациенти. Аронията има свойството да премахва свободните радикали, които вредят на клетъчните мембрани и променят състава на клетките в тялото, затова аронията е подходяща за профилактика срещу ракови заболявания.
За баланс на щитовидната жлеза – аронията съдържа 4 пъти повече йод от другите плодове, както и фенолкарбонови киселини, което я прави изключително полезна за прием при йоден дефицит и за балансиране функциите на щитовидната жлеза.
Срещу жлъчни болести – приемът на арония при жлъчни болести оказва положителен ефект; плодовете на аронията подобряват работата на черния дроб и спомагат за образуването и отделянето на жлъчния сок.
Срещу кожни увреждания – помага при кожни увреждания.
Срещу алергии – плодовете на аронията имат положително качество при лечение на алергии, тъй като съставките, съдържащи се в аронията, засилват имунната система и повишават общото благосъстояние на организма.
Срещу ревматизъм
При стомашни заболявания –
Ако страдате от заболявания на стомаха (гастрит с намалена киселинност на стомаха), плодовете на аронията оказват много благотворно влияние тъй като повишават киселинността и активират действието на стомашния сок.
Срещу високо кръвно налягане  чаят приеман 3 пъти дневно за 4 седмици, регулира кръвното налягане в нормалните граници при наличие на лека хипертония. След 4 седмици се прави почивка от 2 месеца, след което приемът на чай от арония може да се повтори за още един цикъл от 4 седмици. По този начин ефектът от плодовете на аронията ще бъде максимален. При атеросклероза и хипертония аронията може да се приема заедно с шипка или черен касис, тъй като те са богати на витамин C, който стимулира по-доброто усвояване на витамин Р.                                                                                                             Срещу главоболие – причината високото кръвно налягане, а плодовете от арония го балансират и нормализират, така че ефектът от аронията повлиява и срещу главоболие                                                             При сърдечно-съдови заболявания – при заболявания на сърцето приемът на плодове на арония 3 пъти дневно по 30- 40 грама                                                                                                              За подсилване на паметта – аронията помага да се концентрирате и да помните по-лесно                                                                                                               Други - при лечението на хеморагична диатеза, заболяване с повишена крехкост и пропускливост на съдовата стена (алергичен васкулит, скарлатина, морбили, капилярна-токсикоза, екзема, дерматит, невродермит, кръвоизливи от различен произход).
Противопоказания: 
–  УПОТРЕБАТА НА АРОНИЯ НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВА ПРИ:, язва на дванадесетопръстника, стомаха, гастрит с висока киселинност, при повишено кръвосъсирване, при склонност към тромбофлебит. Черната арония съдържа много аскорбинова киселина, затова ако страдате от стенокардия или хипертония, аронията трябва да се приема в малки дози  Предозирането може да доведе до повишено съсирване на кръвта и заплашва от образуването на тромби. Консумация арония- консуъмация до 25-30 грама дневно.
Други приложения:  Плодовете от арония използват в кулинарията за производство на сладко, конфитюри и за  вино и ликьори, но има високо съдържание на дъбилни вещества, при консервиране се комбинира с други плодове. Рецепта за сок от арония: Измийте плодовете от арония и ги залейте с гореща вода (60 градуса), като дозирате 100 милилитра вода на 1 килограм плодове. Така залети, плодовете трябва да се поддържат топли и да се разбъркват внимателно около 30 минути. След като са киснати половин час в топла вода, плодовете от арония стават меки и трябва да се счукат – от образувалата се каша се изцежда сок от арония.  Рецепта за шейк от арония:  Продукти:1 чаша прясно мляко  1лъжичка мед  1 ванилов екстракт 1 шепа плодове от арония 2 чаши кисело мляко
Приготвяне:Разбийте всички съставки с блендер и оставете замалко в хладилник, за да се изстуди. След това налейте шейка от арония в чаши и сервирайте.
рецепта за сладко от арония:  Продукти:  3-4 ябълки  1 кг плодове от арония  1.5 кг захар  1 пакетче лим. киселина   Приготвяне:Измийте плодовете от арония и ги сложете за 3-5 минути във вряща вода. После ги накиснете в студена вода за да се охладят и ги поставете в тенджера. Добавете 2 чаши вода и 500 г захар. Оставете тази смес да заври и я варете 3-4 минути. Изчакайте няколко часа, сложете я пак да заври и добавете останалата захар. Ябълките предварително почистете, нарежете на парчета и пуснете за 8-10 минути във вряща вода, като внимавате да не се разварят. Добавете към сладкото, когато то е почти готово. След като свалите сладкото от котлона, добавете пакетчето лимонтозу. Разпределете сладкото от арония в бурканчета. ПРОИЗХОД И ФАКТИ: Аронията произлиза от Северна Америка и представлява храст,  висок 2,5 м, от семейство Розоцветни. Познати са 15 вида арония, най-широко разпространена от които е Черната арония или т.нар. Черноплодна офика (Aronia melanocarpa). Храстът на аронията дава плодове, които много наподобяват нашия глог или руската рябина. Плодовете приличат на плодовете на касиса, но са доста по-стипчиви на вкус.В Европа аронията е внесена през 1850 г., като Германия е първата страна, която се докосва до нейните положителни свойства. През 20-ти век аронията е пренесена и в Русия. Първо аронията се отглежда по-скоро за красота. храстите на аронията са красиви, с хубави цветове и листа. По-късно са открити и оценени и нейните лечебни качества.  През 1959г. Руският фармакологичен комитет включва плодовете от арония в състава на космическата храна. Най-ценната съставка на аронията са полифенолните съединения- витамин Р.  има противосклеротично, капиляро укрепващо, противо възпалително действие. Няма друго растение с толкова високо съдържание на полифенолни (Р-активни) вещества. Аронията съдържа дори повече от грейпфрута и гроздето – двата плода, които са изследвани най-много за P-вещества.  В България е внесена през 70-те години на 20-ти век, като първо от нея започва да се произвежда сироп. По-късно сок,  конфитюр, арония на таблетки и чай.  В Северна Америка от векове сушените плодове се използват от племената  като храна и чай. Храстът на аронията се отглежда не само заради своето приложение в медицината и кулинарията, но и като декоративен храст.- красив и много устойчив. Става много висок – до 2,5- 3  метра използва се, като жива ограда, включително и на промишлени сгради-  устоява на замърсена среда.

ПАЗАР ПРЕДЛАГА:  Сушена Арония :  Тези плодове се приемат директно или под формата на чай или сироп.  Когато се приготвят като чай, плодовете на сушената арония не губят своите полезни качества, а самият чай има много приятен вкус.Влез, поръчай!

ОТ интернет: 
ФИТОХИМИКАЛИТЕ В АРОНИЯТА БОРЯТ СВОБОДНИТЕ РАДИКАЛИ В ОРГАНИЗМА, КОИТО СЕ ОБРАЗУВАТ В РЕЗУЛТАТ НА ЕСТЕСТВЕНИТЕ ПРОЦЕСИ В КЛЕТКИТЕ НИ. АНТОЦИАНИДИНИТЕ ПРЕДПАЗВАТ КРЪВОНОСНИТЕ СЪДОВЕ НА РЕТИНАТА И ПОМАГАТ ЗА ПОДДЪРЖАНЕ НА ДОБРО ОЧНО ЗДРАВЕ. ТЕЗИ АНТИОКСИДАНТИ ПРЕДОТВРАТЯВАТ ОКИСЛЕНИЕТО НА МАЗНИНИТЕ И ОБРАЗУВАНЕТО НА ХОЛЕСТЕРОЛНИ ПЛАКИ В АРТЕРИИТЕ.

ХИМИЧНИЯТ СЪСТАВ Е БОГАТ. ПЛОДОВЕТЕ СЪДЪРЖАТ ВИТАМИНИ А, C, P, B. ОСНОВНО СВЪЗРВАМЕ АРОНИЯТА С АНТИОКСИДАНТНИЯ Й ЕФЕКТ, КОЙТО СЕ ДЪЛЖИ НА ВИСОКОТО СЪДЪРЖАНИЯ НА ПОЛИФЕНОЛИ ФЛАВОНОИДИ, ВКЛЮЧИТЕЛНО АНТОЦИАНИДИНИ И РУТИН.

АРОНИЯТА ПОДОБРЯВА ДЕЙНОСТТА НА СЪРДЕЧНО-СЪДОВАТА СИСТЕМА. РЕДОВНАТА УПОТРЕБА НА СОК ОТ АРОНИЯ, В КОМБИНАЦИЯ С ПОДХОДЯЩА ДИЕТА СЕ ИЗПОЛЗВА ЗА ПРЕВЕНЦИЯ И ЛЕЧЕНИЕ НА СЪРДЕЧНО-СЪДОВИ ПРОБЛЕМИ – ПРИ ХОРА С ФАМИЛНА ОБРЕМЕНЕНОСТ, ВИСОК ХОЛЕСТЕРОЛ, ХИПЕРТОНИЯ, АТЕРОСКЛЕРОЗА.

ПРОУЧВАНЕ, НАПРАВЕНО ПРИ ПАЦИЕНТИ, ПРЕКАРАЛИ СЪРДЕЧЕН УДАР, ПОКАЗВА,ЧЕ ПРИ УПОТРЕБА НА ЕКСТРАКТ ОТ АРОНИЯ, ТЯ НАМАЛЯВА ВЪЗПАЛИТЕЛНИТЕ ПРОЦЕСИ В ТЯЛОТО И ПОНИЖАВА СТОЙНОСТИТЕ НА КРЪВНОТО НАЛЯГАНЕ. АРОНИЯТА Е ЧУДЕСЕН ИЗБОР ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА СРДЕЧНО-СЪДОВТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ.

СВЪРЗАНИ СТАТИИ..

СВОБОДНИ РАДИКАЛИ И АНТИОКСИДАНТИ (ВИДЕО) КОМЕНТАРИ 00
ПШЕНИЧНА ТРЕВА - ЗАРЕЖДА С ВИТАМИНИ И АНТИОКСИДАНТИ КОМЕНТАРИ 00
3 СУПЕР ХРАНИ ЗА ПО-ДОБЪР ВЪНШЕН ВИД КОМЕНТАРИ 00


АРОНИЯТА ОКАЗВА БЛАГОПРИЯТЕН ЕФЕКТ ВЪРХУ СТОМАШНАТА ЛИГАВИЦА. ПРОАНТОЦИАНИДИНТЕ ИМАТ ПРОТЕКТИВНО ДЕЙСТВИЕ ВЪРХУ СТОМАШНАТА МУКОЗА, ОКАЗВАЙКИ И СЛАБ ПРОТИВОВЪЗПАЛИТЕЛЕН ЕФЕКТ, ПОДПОМАГАТ ЛЕЧЕНИЕТО НА ГАТРИТИ, ЯЗВИ И СТОМАШНИ КИСЕЛЕНИ.

ПЛОДОВЕТЕ НА АРОНИЯТА СА ЕСТЕСТЕСТВЕН ХЕПАТОПРОТЕКТОР. МОЩНИТЕ АНТИОКСИДАНТИ В ПЛОДА НАМАЛЯВАТ НАТРУПВАНЕТО НА КАДМИЙ И ДРУГИ, УВРЕЖДАЩИ ЧЕРНИЯ ДРОБ, СУБСТАНЦИИ.

АНТОЦИАНИДИНИЕ И РУТИНЪТ ПРЕДПАЗВАТ РЕТИНАТА ОТ ВРЕДНОТО ВЛИЯНИЕ НА СВОБОДНИТЕ РАДИКАЛИ КАТО ПО ТОЗИ НАЧИ ПОДОБРЯВАТ ЗРЕНИЕТО. СОКЪТ ОТ АРОНИЯ СЕ ПРЕПОРЪЧВА ЗА ДОБРО ОЧНО ЗДРАВЕ ОСОБЕНО ПРИ ПАЦИЕНТИ С КОКОША СЛЕПОТА И КЪСОГЛЕДСТВО.

ПРОВЕЖДАНИ СА ПРОУЧВАНИЯ ПРИ ПАЦИЕНТИ, СТРАДАЩИ ОТ МНОЖЕСТВЕНА СКЛЕРОЗА. ПРОУЧВАНЕТО ПОКАЗВА, ЧЕ ПРИ ДОБАВЯНЕ КЪМ ДИЕТАТА НА ЕКСТРАКТ ОТ АРОНИЯ, ТРИ ПЪТИ ДНЕВНО В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА 2 МЕСЕЦА, СЕ ПОДОБРЯВА ДЕЙНОСТТА НА СЪРЦЕТО И СЕ НАБЛЮДАВА ПОДОБРЕНИЕ НА ОБЩАТА СИМПТОМАТИКА. И ВСЕ ПАК ИЗПОЛЗВАНЕТО НА АРОНИЯ ПРИ АВТОИМУННИ ЗАБОЛЯВАНИЯ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТРЯБВА ДА БЪДЕ СЪОБРАЗЕНО С МНЕНИЕТО НА СПЕЦИАЛИСТ!2450


Фитохимикалите в Аронията борят свободните радикали в организма, които се образуват в резултат на естествените процеси в клетките ни. Антоцианидините предпазват кръвоносните съдове на ретината и помагат за поддържане на добро очно здраве. Тези антиоксиданти предотвратяват окислението на мазнините и образуването на холестеролни плаки в артериите.

Химичният състав е богат. Плодовете съдържат витамини А, C, P, B. Основно свъзрваме Аронията с антиоксидантния й ефект, който се дължи на високото съдържания на полифеноли флавоноиди, включително антоцианидини и рутин.

Аронията подобрява дейността на сърдечно-съдовата система. Редовната употреба на сок от арония, в комбинация с подходяща диета се използва за превенция и лечение на сърдечно-съдови проблеми – при хора с фамилна обремененост, висок холестерол, хипертония, атеросклероза.

Проучване, направено при пациенти, прекарали сърдечен удар, показва,че при употреба на екстракт от арония, тя намалява възпалителните процеси в тялото и понижава стойностите на кръвното налягане. Аронията е чудесен избор за превенция на срдечно-съдовте заболявания.

Свързани статии..

Свободни радикали и антиоксиданти (видео) Коментари 00
Пшенична трева - зарежда с витамини и антиоксиданти Коментари 00
3 супер храни за по-добър външен вид Коментари 00


Аронията оказва благоприятен ефект върху стомашната лигавица. Проантоцианидинте имат протективно действие върху стомашната мукоза, оказвайки и слаб противовъзпалителен ефект, подпомагат лечението на гатрити, язви и стомашни киселени.

Плодовете на аронията са естестествен хепатопротектор. Мощните антиоксиданти в плода намаляват натрупването на кадмий и други, увреждащи черния дроб, субстанции.

Антоцианидиние и рутинът предпазват ретината от вредното влияние на свободните радикали като по този начи подобряват зрението. Сокът от арония се препоръчва за добро очно здраве особено при пациенти с кокоша слепота и късогледство.

Провеждани са проучвания при пациенти, страдащи от множествена склероза. Проучването показва, че при добавяне към диетата на екстракт от арония, три пъти дневно в продължение на 2 месеца, се подобрява дейността на сърцето и се наблюдава подобрение на общата симптоматика. И все пак използването на арония при автоимунни заболявания задължително трябва да бъде съобразено с мнението на специалист!2450

Прочети още на: http://www.puls.bg/health/herbs/news_28485.html
 








Гласувай:
12


Вълнообразно


1. to4icata111 - Ценна информация! Благодаря!
12.08.2017 00:13
Ценна информация! Благодаря!
цитирай
2. kvg55 - Аронията е изключително полезен ...
16.08.2017 13:00
Аронията е изключително полезен плод. Жена ми много обича сок от арония.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 14254644
Постинги: 5609
Коментари: 13044
Гласове: 68327
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930