Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.02.2016 19:22 - СТРЕЛБА – как, в какво и с видео
Автор: germantiger Категория: Политика   
Прочетен: 14086 Коментари: 52 Гласове:
51

Последна промяна: 13.02.2016 15:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

СТРЕЛБА - практика
Преди темата стрелба: Бог да прости Трифон Иванов!
Другите звезди в отбора бяха "напред", той назад в дефанз.
Дано и във Виена с нещо малко да го почетат...


13-годишната американка има и по 2-8 годишни

     Излишно е да споменавам класификации на оръжие, ремонт, поддръжка, чистене, както и безопасност преди, в стрелба и след стрелба. Всичко това всеки работещ или имащ оръжие (придобиване, съхранение и после носене и употреба на оръжие) трябва да знае и може според това което има. Ще спомена единствено практика, част от опита ми извън БГ и минималния досег, който имах наскоро с това в България. 

„Щрихи” оръжие лаконично: открития клас пистол/ети на „запад” позволява магазин/пълнител/патронТаш (от Таше на германски, НЕ Даш) вместимост аммо до 25 патрона. Много от стрелците които се пускат на тестове и шампионати в дома си имат машинки които само зареждат до 1 000 патрона за час. Всеки стрелец може сам да прецени разбира се, в определените граници заряда/нитробарута в гилзата итн, да създава по свое удобство боеприпас и ДА ТУНИНГОВА ОРЪЖИЕ, лично да го прави, не само фирмено е тунинговането. Особено специфично е тунинговането на спусъка като натиск/кг, примерно всеки с оръжие знае, че револвера има тежък спусък при обиране, но световния шампион, „дядото” Джерри Мичълек държи бол рекорди за бърза стрелба въпреки това, както и уникалното презареждане с невероятна бързина при положение, че револвера е именно с този недостатък в бавно зареждане. Бележка за ефективността на едно оръжие, която ефективност е плод на оръжие, боеприпас – качество, форма, заряд, калибър итн, пробивна поразяваща сила итн, „та” след раняване от пистолет оцеляват към 80% от жертвите, при рани от щурмови карабини/автомати оживяват до 50% от поразените и при рани от гладкостволно оръжие само ок. 20%.

„Щрихи” история лаконично: няма да пиша за минало, барути, развитие на оръжие и пр. Споменавам само майор Фойербайн и Сикс тренирали китайската полиция след 1930 г., която преди това търпяла високи загуби в бой с китайската мафиа тонг. Двамата американци създали първите полигони, извън стрелбищата и упраженията които и досега правят без особена връзка с реалния бой. Те създали най-разнообразни трасета, бариери, реквизит, започнали практика с китайската полиция, след което шанхайските полицаи вече губили само 40 свои за 250 мафиоти в бой. 30-те години на 20-и век е създаден от Макгивърсън таймера, самия той за 2,5 сек. е поразявал 5 пъти карта на дистанция 5 м. След това става известна „стойката на Уивър”, самия той печели бол двубои и състезания, предизвикателства с точност, не толкова с бързина. Днес стойката и хвата на Уивър не се ползват, защото са с една ръка за пистолет, а това е с много слабости, при него ръката е била изпъната и рамото е поемало отката по подобие на прикладването примерно с щурмова карабина, тук му казват с автомат например.

„Щрихи” друго лаконично: вън от БГ се слагат задължително антифони на всички, не само на стрелците, но и на съдиите, инструкторите и НА ПУБЛИКАТА, ВКЛ. НА МАЛКИ ДЕЦА И БЕБЕТА, слагат се съшо така пластик очила, които отново предпазват от фрагменти, гилзи. Лично аз предпочитам стрелба без „слушалки” и „очила”. Навън от БГ има антифони, които са с батерийки и СНИЖАВАТ ПОЧТИ ДО КРАЙ ЗВУКА ОТ ИЗСТРЕЛА, НО УВЕЛИЧАВАТ ОСТРОТАТА НА ВСЕКИ ДРУГ ЗВУК – НАПРИМЕР ЧУВАЛ СЪМ ЗВУЦИ ОТ ДРЕХИТЕ СИ, КОИТО ИНАЧЕ В НОРМАЛНИЯ ЖИВОТ НЕ СЪМ И ЧУЛ – как се постига това технически не знам и не ме интересува, но е озадачаващ факт. Оставям настрана какво трябва да носите при стрелба ако сериозно се занимавате с това, не само всичко „покрай оръжието”, което ербап знаете, но и степлер, таймер, батерии за таймера и наушниците, планшет, химикал, аптечка, вода, ако щете и антислънце крем, но с него не си мажете ръцете, зщаото ще... смешно и трагично ще стане с оръжието ако сте без ръкавици например J. През зимата ако ви се пука кожата не се намазвайте с гел срещу напукани ръце и така да идете на стрелба, зщаото... пак смях J Щрихите не станаха „хич” лаконични, а колко спестих... започвам отзад – напред, вместо да започна класически с безопасност, команди и мишени... Стойката и хвата веднага провокират интереса и за това първо с тях, после с останалото!

 

СТОЙКА И ХВАТ 

Краката на ширината на раменете, леко съвсем леко свити в коленете, МОЯ ОПИТ и предпочитание със съвсем леко ляв крак напред. В БГ видях наскоро „стойка” с почти напълно събрани крака?!?!?! Тялото и главата леко напред, не прекалено агресивно до навеждане, не, но леко напред – в БГ видях стойка от кръста с тяло назад?!?! С две ръце към пистолета и две длани на ръкохватката – е БГ видях това, но и с една ръка на пистолет (?!) – ок, това е според предпочитание, но е боклук в практика, освен ако не правите това от дете и сте феномен. Пистолет се контролира с две ръце, като силната ви ръка с която го държите и с която стреляте (пр. дясната) обхваща с трите долни пръста ръкохватката, палеца обхваща вляво като контра, показалеца ще е на спусъка, когато стреляте, иначе винаги е по продължение като изпънат напред и извън спусъка и скобата му. На спусък сте само при стрелба и противник в живота, вкл. И без противник но в сгради зони и това вече е война у темата е различна от това сега и днес. Лявата ръка е от ляво, с четирите долни пръсти обхващате десните три разбира се, не цялостно – показалеца на лявата ръка с най-голямата му дебела горна фаланга на пръста месестата част подпира спусковата скоба, а трите леви пръсти под показалеца доколкото могат обхващат десните също на ръкохватката. При момичета, жени, хора с къси пръсти има и малко по-различен хват вариант на този, но почти същия. Палеца на лявата ръка е по продължение на пистолета, не отзад на пистолета, защото затвора който рита назад при изстрел ще ви отнесе този палец ако е отзад с кожа, месо или дори може да ви го чупи. Двете ръце отгоре погледнати, което вие не може да видите, но може да си представите правят нещо като триъгълник, isosceles му казваха и пишеха англоговорящите. Ръцете са леко свити в лактите, при някои са изпънати, но това след практика си решава стрелеца сам, излишно и грешно е да стискате зверски оръжието първо зщаото е умора за вас, второ защото така потрепервате и трето много хора правят тази грешка от притеснение – имат нещо като реакция преди самия изстрел, под сек. преди изстрела, защото са много респектирани. При пистолета е излишно – след откат той „сам се връща” в почти изходна позиция както сте целили преди това, всеки стрелял знае това – пистолета сам се връща и няма защо да го мъчите себе си и него. Звука също е алабала макар също да зависи от пистолета, поне за мен не е впечатляващ, револвера вече е по-респектиращ. Първия път в живота ми помня само иззвъняването в ушите ми, след това нито веднъж в целия ми жовот никога го нямах втори път. Много хора, инструктори и разбирачи ще ви говорят за респекта от оръжието, не се респектирайте – оръжие без патронташ/магазин е нищо повече от предмет метал, пластика и оптика – човека прави оръжието като кадърност или некадърност.

 

ПОВТАРЯМЕ

- силната ръка държи пистолета за ръкохватката, показалеца е изпънат вън от спусъка и скобата, ще влезе при стрелба

- палеца на силната дясна ръка е контра вляво, но не отзад вдигнат, а по ръкохватката обхванал отляво

- слабата лява ръка отдолу е с показалец подпрял с месестата си част отдолу спусковата скоба, другите три пръста поднего обхващат част от десните на ръкохватката

- палеца на лявата ръка е по протежение на пистолета и отново не е отзад или високо горе за да не ви го отнесе затворния модул/блок

- ръцете са леко сгънати в лактите, много леко, двете ръце правят триъгълник почти гледани отгоре

- НЕ стискайте прекалено, пистолета след изстрел сам се връща в положение, не се респсктирайте и не се шашкайте, зщаото някои реагират преди изстрел за миг и губят точност

 

МОЯ ОПИТ – леко стягам раменете, само раменете, не прекалено, понякога изпъвам и повече ръцете и абсолютното – ТРЕНИРАЙТЕ ТОВА ПОСТОЯННО, ИМА УПРАЖНЕНИЯ ЗА ВСИЧКО, НО ТУК АЗ ТЯХ НЕ МОГА ДА ПРЕДЛОЖА, има упражения дори със затоврени очи и не се шегувам въобще, но това в постинг не е удобно да се предложи, а може би и неправилно. В Бг видях, че хвата е отдолу с цяла ръка, без показалеца на лявата да подпира спусковата скоба, това е хват преди години, преди 1998 г. със сигурност, но лошо няма – всеки както може и прави най-добре. Вън от БГ стрелец прави по 300-400 изстрела по 2-3 пъти седмично, преди теста може дори 10 дни с 500 до 1000 изстрела ежедневно. Разбира се, това в Бг няма как да стане защото тук „нямате” пари за армията, как е при спецподразделенията „ви” не знам.

 

ПРИЦЕЛВАНЕ 

ЦЕЛИ СЕ С ДВЕ ОТВОРЕНИ ОЧИ – в БГ видях, че хората още се прицелват с едно затвопрено око – вероятно така са ги учли в армия, полиция, в къщи, както са били обучавани войниците векове наред. Спецовете са доказали, че при затоврено око, зрението на отвореното пада до 15-20%, вън от БГ никой на ниво не цели със затворено око, винаги с две отворени, ако това ви пречи на слабото око се слага „скотч”, не усики разбира се, а така му казваха, като леко прозрачна лентичка, посел се маха и човек свиква с две очи, като водещо му е силното – това с което вижда по-добре. МОЖЕ ДА СЕ ЦЕЛИ С ОЧИЛА, вашите диоптрични – пример – хора с очила и лошо зрение поразяват много често по-точно мишени от хора без очила – абсолютен факт и при мои лични наблюдения! Аз от 2009 година съм с очила и от 2011 излизам с тях навън и си позовлявам да стрелям с тях, последно бях от 5 изстрела в 4 мишената без да съм прецизен и с темп на стрелбата – без рпибиране, без дишане-издишане при прибиране. Оръжието беше напред, без сваляне, без почивка за 5-6 изстрела или за 8 или 15 почивката е излишна, при 25 ок, но всичко зависи от човека.

 

СИЛНОТО ВИ ОКО – „трик” с определяне в дома ви сега

Можете да го направите веднага, моментално – съберете пръстите на двете си ръце в нещо като неправилен кръг – долу палците един срещу друг допрете и горе съберете останалите един срещу друг с допир. В това като „полукръг”, нека в средата му е някакъв по-отдалечен в стаята предмет или такъв в коридора ви. Приближавайте бавно ръцете в кръг, като гледайте предмета да остава централно на същшата централна позиция, гледайте него, а без да мислите леко приближавайте ръцете към вас. Горе-долу като са пред носа ви спрете и...... вижте как този полукръг от пръсти се е приближил в ляво или дясно, към едното ви око, но не е в средата между двете въобще (освен ако има природен феномен с напълно еднакво силни очи). Неусетно формата направена с пръстите на двете ви ръце ще е отишла в ляво или дясно – това ви е силното око. Кофти е ако сте десняк, а по-добре виждащото ви око е ляво, здраве да е...

 

МЕРНИК – МУШКА – ЦЕЛ/МИШЕНА

Събирате в една равнина мерника „към вас” и мушката „към връха” над дулото на цевта. Мушката е „това отпред” за хората без опит, мерника е „дъгата” на пистолета или „това” към вас по-близкото казано така за незнаещите. Мушката трябва да „влезе” между дъгата на мерника и да са в една равнина, само при стрелба в стая или по близки мишени може от кръст, крак или без събирането им, но това е друга тема и война, сега иде  реч просто за стрелба. Гледате с две очи точно тях, не мишената – в БГ видях, че всичкйи гледаха и си го казваха мишената, те почти не се интересуваха от мерник и мушка, а съсредоточаваха поглед на мишената според дистанцията пред тях, гледаха повече нея. НЕ! Никой не им каза дума(?!) – гледа се мерника и мупката да са заедно, тях гледате ясно и остро, посел мишената която ако е на сериозна дистанция трябва да е „неясна” в погледа ви и само да хванете нейния приблизителен център, говорим за прицели без оптика. 

 

ПОВТАРЯМЕ

- събирате мерник и мупка заедно равни, тях гледате остро и съсреточено

- мишената да е „разплута” в очите ви, нея я маркирате с очи след мерника и мупшката и хващате центъра й приблизително, когато е далеч

- ако мишената е близо под 10 м или 7 или дори 5 тогава не гледате почти мерник и мушка, а съсредоточавате и ясно гледате мишената с А, B, C, D – алфа, браво, чарли, делта казано „на запад”, тук с числа бяха попаденията, всъщност зоните за попадения и точкуване.

ЗАДЪРЖАТЕ ДЪХА НА ВДИШВАНЕ ИЛИ ИЗДИШАНЕ, СПОРЕД ЧОВЕКА И ОБИРАТЕ/НАТИСКАТЕ ПЛАВНО СПУСЪКА за непрофесионалисти – плавното обиране дърпане на спусъкла ви дава точност, при рязкото му дърпане оръжието обикновено с милиметри дърпа надолу, а на една сериозна дистанция това са зони попадения или десетки сантиметри отклонение. За траектория над мишената или както тук му казват недольот надолу „под” мишената и корекции при стрелба няма да пиша – това се учеше в казармата и разбира се зависи от бол неща – дистанция на мишената, боеприпас, оръжие, климатични условия итн – това вече е война и не стрелба за каквото иде реч тук.

 

ДВИЖЕНИЕ НА РЪЦЕТЕ С ОРЪЖИЕТО

Грешката в БГ сега – повечето при прицелване сваляха оръжието като на америакснки екшън филм отгоре – надолу или като бай Чапаев, който и око затваряше на съветските филми от детството ми. Движението отгоре – надолу скрива временно мишената за един стрелц на ниво. Движението отдолу – нагоре като Мария Гроздева или таню Киряков също е грешка – това не е олимпийска или спортна стрелба, където правят това – това е грешка в боя защото мерника и мушката се появяват сякаш ‘внезапно” пред врага или мишената и пак за стрелец на ниво той губи време и никога не прави така. Движението е отдолу-нагоре за стотни пред гърдите, повтарям пред гърдите и после напред по линия на противника или мишена. Така един трениран стрелец може да произведе изстрел и попадения без прицелване докрай и без изпъване на ръце, нетипчино е, нехарактерно е, но това се учи с практика.

 

МИШЕНИ И КОМАНДИ

Има бол, няма да влизам в темата – картонени, пластик, сотмана, неподвижни, мобилни, появяващи се суингър мишени, легални, накзателни, без накзание, класически, универсални, най-трудните мишени появяващи се в поцеп за кратко... Поппери – падащи стоманени, много често активират други двищещи се с различна скорост и направления, или клатещи се, хората без опит ги целят по средата на пътя им, вместо в долна или горна „мъртва” точка, когато мишената незабелжимо почти спира ход, стрелците на ниво могат да ги маркират без тези две положения навсякъде, но това е друго. Има също бонусни мишени, декорации на полигона, вода, кал, може да започваш тест от седеж на мотор или в автомобил, легнал или нарочно държащш в едната ръка поднос като келнер или със стол който трябва да отместиш до крака ти. Нормалната реакция е да го изриташ колкото можеш по-силно настрани зщаото ти пречи или да хвърлиш подноса силно с ръка, това правехме всички, но всъщност е правилно просто да осовбодиш ръката си и той да се хлъзне надолу, вместо да губиш сила и ВРЕМЕ хвърляйки го с нерви. Има дробящи се, има чинии да го наречем но и такива с форма въобще не на чинии мишени, ако иде реч за армия тогава има бол друго – дим, газ, вода, екипировка която е в тежест по теб, стрелба нощем, след без сън, след преход и след бягане. ДВИЖЕБИЕТО С ОРЪЖИЕ В АРМИЯТА МОГА ДА КОМЕНТИРАМ В СЕРИЯ ПОСТИНГИ и то е коренно различно от позьорската стрелба на стрелбище. Комично и трагично е как полицаи и военни в БГ могат с години да си вземат зачьотите и парите при стрелби все на 25 или 50 м половин живот, но живота не е поза на стрелба и винаги от определени дистанции – тренинг на стрелба не само от коляно или лег, има бол стрелби от прозорец, от тунела на Купър, който ако свалиш горните летви ти пишат наказание, стрелба без отлепяне на двете ходила не зависимо че се показваш от укритие, не почиваш опрян с гръб в това укритие, защото това вреди на позциията ти при показване за примерно 2 сек. Стрелба с начало на теста с гръб към мишените наречено „Ел Президент”, седнал във вертолет преди началото на теста, оръжието не в теб итн итн итн

В БГ видях военен с десетилетия опит който сложи кобура си отзад?!, оръжие там не се слага – тълпа може с лекота да ти го отнеме, то е далеч от ръката ти и бързината, но човека така е свикнал, не коментирам бързи кобури или оперативни кобури на гърдите при война и мисия. А сега командите, които не знам или не помня с точните им съответствия в бг армията, тук за пистолет бяха Лентувай – Пълни – от теб Готов за стрелба – Огън – от теб Стрелбата завърших – Изпразни (особена последната команда нали ;)

Load and make Ready ili Make Ready

Are You Ready

Standby

start signala kojto 4uwa[

Stop

Unload and show clear

Hammer down, Holster

… Range is clear и напускане

Особени са стрелбите на „Звезда” с 5 чинии, като поразявайки и падайки всяка, другите започват да се клатят като последните две са трудни, теста на „Билл Дрилл” 6 попадения за 2 сек. в зона А, фигурата на „Бианки”, това в бг армията предполагам няма...

 

СПЕЦИФИКА

За движение с оръжие и бой няма да пиша, споменах това в началото, но ако човек желае да знае нещо, то това е задължитълно и е различно от само стрелбата. Въобще тактиката на боя било полеви, било в град, било в особени условия е коренно различно и пъти повече практика отколкото гайд, менюъл и знание.

С „две думи” – стратираш рязко и намаляваш скорост преди позиция за стрелба, бягаш леко наведен, не прекалено, но наистина приведен оръжието и ръката срещу целта или в направление на мишената независимо от направлението на твоя бяг, пори близки мишени агресивно пренасяне на оръжието от цел към цел. При дивжение с оръжие ГОРНАТА ЧАСТ НА ТЯЛОТО БЕЗ КОЛЕБНАНИЕ И ПО ВЪЗМОЖНОСТ НЕПОДВИЖНА, движиш само краката, нисък център на тежестта, движение на краката по една мислена линия, меко. Магазините/пълнителите на колана не един до друг а добре отделени за по-удобно дърпане с пръст надолу изпънат по протежение нна пълнителя който е надолу с патроните поставен, ЗАРЕЖДАНЕТО В ДВИЖЕНИЕ Е ДРУГА ГОЛЯМА ТЕМА, за която тук място няма поради ограничение в блог.бг на размера постинг. Ако изтървеш пълнител на земята при презареждане – НЕ ТЪРСИ ДОЛУ, ВЗЕМАЙ НОВ ако разполагаш с достатъчно такива, ако търсиш на земята, губиш врага от полезрение и това може да струва всичко. Стреляш не когато крака отлепя тялото и не когато другия стъпва на земята след стъпка – стреля се „между стъпванията” казано неточно, без задържане на дъха итн итн итн

Шампионите на practical shooting по „мое време” бяха Джерри Мичълек с револвер, той още тогава беше към 50 годишен, а вчера когато реших да правя постинг и се заинтересовах, с инзненада разбрах че и над 60 г. този човек действа, поставя рекорди не само в клас ветерани, но световни въобще, не намерих шампиона от моето време Майкъл Войт, видях че Ерик Грауффел още побеждава и титулован, Тодд Джаретт също. Има и нови герои – Роб Фогел, американец въпреки германското име, както и потърсих германци сред които Дирк Фрай е ниво. По мое време руснаците не бяха победители, в момента отново не са номер 1, въпреки някои победи. Това не го казвам/пиша за да уязвя българина/малкия руснак, а защото е факт, че сред тези няма българи и руснаците десетилетия наред не бяха лидерите – в бъдеще може и да има. Българина е показал, че има отношение към оръжието, съобразителен и читав е, значи при сериозна подготовка ще завоюва своето място. Руснаците имат традиции, база в стрелбата, производство на оръжие и винаги са заемали своето място.

 

ПСИХИКА 

Хора с еднаква техника на стрелба и тестове, дават различни резултати на проверка, състезание или в бой – разликата е в психиката разбира се! За да си ок – учи, тренирай, не подценявай нищо от исканото от теб, свърши своята работа колкото можеш и по много. Тренирай сам с напрежение – прави си сам напрежението с таймер и зумер, който те нерви защото го настройваш на параметри в които да не влезеш и да не можеш толкова. Стреляй с колеги, въведете награда – цигари, бира навън, патрони, нешо дребно, но което да прави нещата състезателни постоянно.

Не пий преди теста, спи, предния ден посети полигона ако е разрешено, огледай всичко, наблюдавай инструкторите които ден преди това минават трасето, поразходи се около полигона дори вечер, преди самия тест се отърви от досаден събеседник. СУТРИНТА НАВЪРТИ ЛЕЙКОПЛАСТ КАКТО ПИСАХ В НАЧАЛОТО НА ПОСТИНГА, ако си ок без него няма проблем, аз поне винаги усилвам с нещо хвата си или тунинговам нещо, зщаото знам как и бол трикове за които масата не знаят. Огледай другите и тяхното шашкане – един дъвчи дъвка после ще я махне, друг говори шеги, можеш и ти да пуснеш някоя колегиално, като видиш някой свит прегърбен, с кисел поглед, вероятно той ще е губещия.

Влез със самочувствие на теста, МОЯ ОПИТ – аз винаги показвам широк гърб и мускулатура, не прекалено, но леко арогантно, усмихвам се дори леко когато съм към мишените, не на иструкторите разбира се...

- мисли за твоите победи и опит над другите там

- мисли за нещо хубаво – любима жена, някой има любима кола

- бавно вдишай и банво издишай, някой броят на това

- разхлаби тогава гърб, мускули, лице и китки за миг

- проиграй всичко за последен път в главата си – команди и трасе

- дори ако трябва малко се ядосай, да минава и да се маха теста 

................ 

На оръжието може да се монтират колиматорни прицели с които примерно един начинаще стрелец може да си вдигне точността още от първия път с 50%, да се слага дулен компенсатор срещу отката, много подстволни допълнения от различни осветителни компоненти до гранатомети итн. МОЯ ОПИТ – разгрявате китките с леки въртения, от раменете също, ПРЕДИ ТЕСТА СИ СЛАГАТЕ ЛЕЙКОПЛАСТ НАВЪРТЯН НА ЛЕВИЯ ПОКАЗАЛЕЦ И ПАЛЕЦ,  НО ЛЕЙКОПЛАСТ-КОЖА БЕЗ НЕГО-ПАК ЛЕЙКОПЛАСТ РЕДУВАТ СЕ. Така по-лесно теглите затвор. Ние си слагаме пластик на личното оръжие автоматичното вън от БГ, слагахме си резка боя на мушката и мерника, световлакно. Сложете си лейкопласт само на върха на десния палец – така с лекота ще натиснете щифта на пружината на пълнителя при пълнене на патроните и няма да си чупите или поврдеите нокътя, айретен, че ще заредите преди другите да са вкарали и половината патрони ако не са професионалисти. Не спагайте лейкопласт на върха на левите си пръсти, за да са чувствителни при вкарване на патроните в магазина/пълнителя, само около пръстите навийте. 


 

"СИСТЕМИТЕ" на точкуване или срещшу противник
20:53 примерно по системата комсток можеш да му вкараш в него или мищшената 1-2 или 3-4 попадения и ще ти се зачете най-доброто, според вирджиния системата точно ти казват на тази мишена имаш 1 изстрел, на тази 2 обикновено не повече та така и с "врага" казано на шега

на лидер или въоръжен тежко по комсток, на "дете" с оръжие или жена - вирджиния
 Това което НЕ ВЛЕЗЕ В ПОСТИНГА, поради ограничение в обема

- всеки тест трасето, разположението, а понякога и положението на различни мишени се променя

- минаваш трасето с инструктора и наблюдаващия, но винаги остават няколко мишени, които не ти показват, поне една е появяваща се, стремеж към изненада

- тест се провежда също в дъжд и сняг, това не са причини да се отложи, напротив, изпитанието е повече и за подготовката е по-добре, реалния бой не е само в чудесно слънчево ненапекло време

- при порпуск непоразяване на бонусна мишена няма наказание, при поразяването й обаче има бонус, бонусните са еднократно появяващи се

- при "тренинг" куршумите със стоманен сърдечник са забранени и не се ползват защото рикошетират в стоманените мишени

- някои ползват двоен колан, при всички класове оръжие кобура и пълнителите/патронташите/магазините са "през кръста", в открития клас и револверите пълнителите може да се крепят навсякъде по избор на стрелеца

- някои тренинги са с пневматични модели, с лазерни пистолет-тренажори или с "нищо", буквално можеш да правиш упражения дори в времето за почивка/личното време или ако си "гражданин" в дома си

- пристрелка можеш да направиш непрецизна и сам - сядаш зад маса, под хвата с ръцете има възглавничка примерно, мишена на 25 м, после и на 50 м, изстрелите са от 3 до 5 - средната точка на попадение приблизително е тази която зачиташ

- на точността и събраността на попаденията влияе първо качеството на боеприпаса, ако оръжието е прекалено смазано правиш 2-3 изстрела, които не зачиташ, при много смазано оръжие понякога пистолета може да "произведе" едновременно един след друг с едно нбатискане на спусъка дори 2 изстрела

- на откат се свиква като стреляш с няколко халостни и еидн боен патрон, така не прибързваш с реакция преди изстрел

- разбира се преди стрелба си изтриваш ръцете да не са потни, НЕ МИГАШ ТОЧНО ПРЕДИ ИЗСТРЕЛ

- изключваш/сваляш предпазителя на пистолет с един пръст на държащата ръка, неподготвените хора го правят с другата ръка, държат оръжието с дясната например и свалят предпазителя с лявата, това може да се направи само с палеца на дясната държаща ръка и трябва да се прави така, много от модерните пистолети вече се произвеждат без предпазители, а с друг механизъм заместващ това, но днес отпада тази губеща време и досадна "операция" с предпазителите

- при стрелба от неудобни позиции краката са по-широко поставени от ширината на раменете, можеш да се опреше на перила, предмет, да се хванеш за нещо и по изключение да стреляш с една ръка

- някои теглеха/изваждаха пистолет от кобур с два пръста - бързо е, но е несигурно, други класически с по-силно и рязко натискане на ръката която хваща и изважда, но не прекалено "забиване" ръката надолу, не толкова

- упражнение за съсредоточаване погледа - избираш два предмета в приблизтиелно една "линия" развнина в стая, но единия по-близо, другия доста по-назад: първо гледаш ясно този отпред, псоел прехвърляш поглед до ясност на този назад, елементарно и така няколко пъти, после почивка

- упражение "на сляпо": пистолет срещу мишена и прицелване, задържаш... все едно запомняш на ум... ПОСЛЕ ЗАТВАРЯШ ОЧИ, връщаш пистолета в кобура, вадиш и целиш със затворени очи... отваряш очи и гледаш дали си в мишената... след доста опити ще достигнеш това ниво и дори ще стреляш със затворени очи и дори ще поразиш мишена 

има бол упражнения за всичко, без оръжие, разгряване, с оръжие без стрелба, със стрелба итн итн итн - има буквално десетки упражнения и вероятно в момента някой създава още и още




Гласувай:
52



1. germantiger - ...
12.02.2016 20:45
С последния клип от тубата с Дирк Фрай гледайте СЛЕД ПЪРВАТА СТРЕЛБА, дори след втората и третата.

При клипа самостоятелно с Ерик Графьол гледайте с камерата от кепето му - като на "видеоигра" е казано на шега.
цитирай
2. germantiger - За дамите, да ми проащват скепсиса
12.02.2016 20:49
Разбира се, това не е война.

Съвсем различно е с екипировка и снаряжение, съвсем друго с противник.

Жените при стрелба имат порблеми, но в тази спортна, бойна и стрелба статична може да са ок, има жени с чудесни резултати.

Проблема с жените при война обаче е друг и той отказва почти участието им масово, зщао:

- женмата има проблем с гледки на убити деца

- жената има проблем с гледки в училища или инвалиди или болници или родилен дом - проблем с убитите там, не с родилния дом, та тя е била там

- жената има проблем чисто физически - по-бавни рефлекси и физическа сила и по-малко бързина, не иде реч за полицаи с тумбаци и шкембета по улиците, говоря за подготвени войскари

- жената създава и проблем в мъжки колектив - конкуренция между мъже итн, оставям настрана цикъла и др.
цитирай
3. germantiger - 'СИСТЕМИТЕ" на точкуване или срещшу противник
12.02.2016 20:53
примерно по системата комсток можеш да му вкараш в него или мищшената 1-2 или 3-4 попадения и ще ти се зачете най-доброто, според вирджиния системата точно ти казват на тази мишена имаш 1 изстрел, на тази 2 обикновено не повече та така и с "врага" казано на шега

на лидер или въоръжен тежко по комсток, на "дете" с оръжие или жена - вирджиния
цитирай
4. germantiger - ...
12.02.2016 21:05
В ПОСТИНГА НЕ ИДЕ РЕЧ ЗА ВОЙНА, НЕ ИДЕ РЕЧ ЗА СНАЙПИНГ И ЗА СПЕЦИАЛИЗИРАНА ПОДГОТОВКА НА ОТДЕЛЕН ВОЙНИК.

ОТ ФИЗИЧЕСКА, ПРЕЗ ДВИЖЕНИЕ С ПРЪЖИЕ, ПРЕЗ ПРЕПЯТСТВИЯ, НЕ ИДЕ РЕЧ ЗА ТАКТИКА НА БОЙ В ПОДРАЗДЕЛЕНИЕ, ЧАСТ КОЕТО СЕ ИЗИСКВА ОТ ОТДЕЛНИЯ ВОЙСКАР.

НЕ ИДЕ РЕЧ ЗА ПОДГОТОВКА В КОНФЛИКТ, ГРАД ИЛИ ЛОКАЦИИ С МИНИМАЛНА ЧОВЕШКА АКТИВНОСТ, КАЗАНО "ПРИРОДА"
цитирай
5. viva1122 - - една жена с първи коментар -:) и то на на каква тема - но защо пък не.
12.02.2016 21:19
Интересно и добре поднесено и образно. Възприемам постинга само с образователна цел и да - хареса ми и даже си направих опита за СИЛНО ОКО - :) бях забравила кое е все пак не е излишно да се знае.
Момиченцето от първия клип ме впечатли особено и си мислех, сега ако може и практически опит да има - шегувам си:)

Поздравления за темата и представянето - обичам да чета дори и по такива "не женски" теми, стига да са достъпно поднесени, както в случая!

цитирай
6. germantiger - ...
12.02.2016 21:25
Благодаря ти, за първия коментар, особено от дама :)

Момиченцето е популярно в щатите канено е в "някоя и друга" телевизия, има семейства америакснки които си правят маса клипове така - с децата, с жените.

Има някои нарочно ефектни "кънтри изглеждащи" хубавици коугърлс нарочно с оръжие, но веднага им личи че имат опит и не е само позьорщина.

СЪРДЕЧНО ТИ БЛАГОДАРЯ ЗА ПЪРВИЯ КОМЕНТАР.
цитирай
7. born - Постингът ти е познавателен и полезен
12.02.2016 22:39
Както за любители, така и за професионалисти. При професионалистите може би ще има различни становища по някои детайли.Но по-принцип детайлите са субективни в зависимост от опита и ума на стрелеца.
Специално за антифоните, за които казваш, че чуваш шума от дрехите, а смекчават до поразителна степен шума от изстрела, обяснението е следното.
Човешкият слух усеща шумове от 16 до приблизително 20000 херца. Разбира се, нормален слух е с осезания между 60-70 до 16000-18000 херца. Елиминиране на целия диапазон е трудно достижимо и ще е доста обемисто, затова антифоните са така изработени, че убиват вибрациите в определена зона. Има антифони за инфразвук /т.е. в ниската част/ има и в ултразвуковия диапазон /високата/. Освен това не е възможно пълно погасяване на децибелите, а във възможно най-ефективния порядък.
Ако въпросът те интересува практически и теоритически знаеш как да се свържеш с мен. Поздрави. Стефан.
цитирай
8. troia - Привет!
12.02.2016 22:43
Беше ми интересно да прочета, защото се сетих за "буйната" си младост, когато стрелях, стрелях и нищо не улучих. Бях толкова зле, че умрях от смях над себе си. Просто не виждах добре мишената, а и хапвах зелени сливи /не се шегувам/, което противоречи на всички изисквания за успешна стрелба. Извинявам се са за отклонението.:)) Мисля си, че трябва да ти идва отвътре за тази работа. Сега ако ми предложат да избирам стрелба или скачане с парашут, определено бих избрала второто. Вижда ми се по-вълнуващо. Стрелбата винаги я свързвам със вероятността да убиеш някой, а мен това ме ужасява. Виж с парашута ще убиеш само себе си.:)
Пак ще повторя, хубав постинг и ми беше интересно. Предполагам, че ако човек има желание може да се научи и от тези напътствия. Като всяка работа си има тънкости, а тук ти не си ги спестил, особено че силата на оръжието зависи от човека, а само по себе си нищо не е страшно.
Поздравления за мъжкия постинг!
цитирай
9. born - Въпрос
12.02.2016 22:44
Употребяват ли се очила с жълти стъкла ?
цитирай
10. germantiger - ...
12.02.2016 22:49
born написа:
Както за любители, така и за професионалисти. При професионалистите може би ще има различни становища по някои детайли.Но по-принцип детайлите са субективни в зависимост от опита и ума на стрелеца.
Специално за антифоните, за които казваш, че чуваш шума от дрехите, а смекчават до поразителна степен шума от изстрела, обяснението е следното.
Човешкият слух усеща шумове от 16 до приблизително 20000 херца. Разбира се, нормален слух е с осезания между 60-70 до 16000-18000 херца. Елиминиране на целия диапазон е трудно достижимо и ще е доста обемисто, затова антифоните са така изработени, че убиват вибрациите в определена зона. Има антифони за инфразвук /т.е. в ниската част/ има и в ултразвуковия диапазон /високата/. Освен това не е възможно пълно погасяване на децибелите, а във възможно най-ефективния порядък.
Ако въпросът те интересува практически и теоритически знаеш как да се свържеш с мен. Поздрави. Стефан.


Явно тов е обяснението защото е логично и издържано. Аз никога не съм се интересувал от техническата страна и не съм изкушен технически, макар да има лаф, че всеки германец винаги носел отвертка в себе си в смисъл да работи поправя нация техническа, аз никога не съм бил привлечен от техниката и никога от математиката например, отвертка единствено нося като нерегламентирано по целия свят (поне който знам) "оръжие", разбира се не през детектори и на летища итн.
цитирай
11. germantiger - Предполагам навсякъде и тук също
12.02.2016 22:55
born написа:
Употребяват ли се очила с жълти стъкла ?


Тук никой не ни предложи никакви, аз лично предпочитам без или имам опит с "армейски", тъмни плътни към шлем, не нежнии "висящи", а обрани отстрани и усилени.

По ваше време или по време на Варшавския договор имаше ли? Кога са навлезли всъщност...
цитирай
12. germantiger - ...
12.02.2016 23:06
troia написа:
Беше ми интересно да прочета, защото се сетих за "буйната" си младост, когато стрелях, стрелях и нищо не улучих. Бях толкова зле, че умрях от смях над себе си. Просто не виждах добре мишената, а и хапвах зелени сливи /не се шегувам/, което противоречи на всички изисквания за успешна стрелба. Извинявам се са за отклонението.:)) Мисля си, че трябва да ти идва отвътре за тази работа. Сега ако ми предложат да избирам стрелба или скачане с парашут, определено бих избрала второто. Вижда ми се по-вълнуващо. Стрелбата винаги я свързвам със вероятността да убиеш някой, а мен това ме ужасява. Виж с парашута ще убиеш само себе си.:)
Пак ще повторя, хубав постинг и ми беше интересно. Предполагам, че ако човек има желание може да се научи и от тези напътствия. Като всяка работа си има тънкости, а тук ти не си ги спестил, особено че силата на оръжието зависи от човека, а само по себе си нищо не е страшно.
Поздравления за мъжкия постинг!


Аз пък категорично нямам желание за парашутни скоскове, както и за екстремни бънджи скокове, никога не саме привличали, нито орблъсквали, нямам отношение към това поне засега ;)

На теб не би ти подхождало да си с оръжие в ръка понеже си крехка и нежна, макар да има много ефектно изглеждащи и с оръжиуе красавици.

Твоята сила е другаде. а за хората не се ужасявай, някои са си убити и без да ги трепеш ;)

Много ти благодасря за изненадващия коментар и за настроението!
цитирай
13. born - Употребяват ли се очила с жълти с...
12.02.2016 23:41
germantiger написа:
born написа:
Употребяват ли се очила с жълти стъкла ?


Тук никой не ни предложи никакви, аз лично предпочитам без или имам опит с "армейски", тъмни плътни към шлем, не нежнии "висящи", а обрани отстрани и усилени.

По ваше време или по време на Варшавския договор имаше ли? Кога са навлезли всъщност...

Вероятно съм се ззблудил поради ниска компетентност по въпроса. По принцип такива стъкла се ползваха при ниска видимост /мъгла/.
цитирай
14. germantiger - ...
12.02.2016 23:47
Не се заблужадаваш защото очила за стрелба shooting glasses има бол по цвят и плътност.

А най-популятните очила днес са тези с които последно гледах star wars i-max които си закупих преид прожекцията като уж по-модерни от 3д и вярно имаше разлика, да проащваш шегата.

Иначе казано - не се заблуждаваш за "жълтите" въобще.
цитирай
15. audan - "Мы мирные люди, но..."
13.02.2016 09:26
Браво, Тигре! о7

Благодаря ти за полезното четиво! Благодаря от името на онези българи и българки, които никога няма да имат досег с оръжие по финансови причини.
Един богат човек може да си плати и изкара курс по стрелба. После да си закупи подходящо оръжие и да тренира редовно в тировете.

Бедният, обаче, не може да си позволи това разхищение на пари. Но скоро може и на него да му се наложи да хване оръжието. Затова и ти благодарих. Теория е, но не суха, а взета от личния ти опит..
цитирай
16. mt46 - Поздрав!...
13.02.2016 09:55
В казармата съм ги учил тези неща... Две години съм носил автомат, само дето не съм спал с него в леглото... Стрелял съм отлично с АК по мишени...
цитирай
17. syrmaepon - Браво - топчето пукна! В следващия ...
13.02.2016 10:53
Браво - топчето пукна! В следващия пост - какво да турим на байрака )

Като жена и мен ме впечатли първото видео. Стреляла съм само на НВО с калашник, така че имам слаба представа. Разбрах тогава, че в мирно време не е за всеки /поне при жените/стрелбата, но то за всяко нещо е така. Лично аз по-зле бих се справила с бродирането ) ужасна мъка е това .
цитирай
18. germantiger - ...
13.02.2016 12:25
audan написа:
Браво, Тигре! о7

Благодаря ти за полезното четиво! Благодаря от името на онези българи и българки, които никога няма да имат досег с оръжие по финансови причини.
Един богат човек може да си плати и изкара курс по стрелба. После да си закупи подходящо оръжие и да тренира редовно в тировете.

Бедният, обаче, не може да си позволи това разхищение на пари. Но скоро може и на него да му се наложи да хване оръжието. Затова и ти благодарих. Теория е, но не суха, а взета от личния ти опит..


Другарите винаги са "държали" оръжието в "себе си", т.нар. народ не рискуват да го има, почти всяка власт е така, не само другарската.

В щатите и швейцария например е друго - там оръжие бол, тази която яде руба и зеле (лидис) беше пиусала, че и във Финландия бол оръжие в населението.
цитирай
19. germantiger - ...
13.02.2016 12:30
От познати знам, че курса им струва "различно"?! от 180 до 240 лв, защо е тази разлика - вероятно според фирма, оръжие, боеприпаси, стрелби?!

След това разрешителните за придобиване, съхранение, носене и употреба на ООБ
цитирай
20. germantiger - ...
13.02.2016 12:33
mt46 написа:
В казармата съм ги учил тези неща... Две години съм носил автомат, само дето не съм спал с него в леглото... Стрелял съм отлично с АК по мишени...


В българската "ми" казарма обучение с Макаров например (почти) нямаше!

Поздравления за стрелбата по мишени, но аз не съм привърженик на нея повече от необходимото - като начало и основа да, след това абсолютно не - живота и боя не е поза на стрелбище и мишени, тъкмо обратното - хора стреляли по мишени половин живот често пъти са трагични на един сложен полигон или дори в бой. Слава Богу война в Европа от десетилетия няма, не иде реч за сръбските веойни и това в Украйна сега.
цитирай
21. germantiger - ...
13.02.2016 12:35
syrmaepon написа:
Браво - топчето пукна! В следващия пост - какво да турим на байрака )

Като жена и мен ме впечатли първото видео. Стреляла съм само на НВО с калашник, така че имам слаба представа. Разбрах тогава, че в мирно време не е за всеки /поне при жените/стрелбата, но то за всяко нещо е така. Лично аз по-зле бих се справила с бродирането ) ужасна мъка е това .


На бас, че с бродирането аз съм още по-зле ;)

Момиченцето не се придвижва добре, не му и трябва. Знае си трасето, опростено е, не е сериозно въобще това което покрива, но за дете - само почитания и аплаузи!

Хората в клиповете са с тунинговано оръжие и с такова дори и ти ще имаш попадения, не се шегувам.
цитирай
22. germantiger - Това което НЕ ВЛЕЗЕ В ПОСТИНГА, поради ограничение в обема
13.02.2016 13:06
- всеки тест трасето, разположението, а понякога и положението на различни мишени се променя

- минаваш трасето с инструктора и наблюдаващия, но винаги остават няколко мишени, които не ти показват, поне една е появяваща се, стремеж към изненада

- тест се провежда също в дъжд и сняг, това не са причини да се отложи, напротив, изпитанието е повече и за подготовката е по-добре, реалния бой не е само в чудесно слънчево ненапекло време

- при порпуск непоразяване на бонусна мишена няма наказание, при поразяването й обаче има бонус, бонусните са еднократно появяващи се

- при "тренинг" куршумите със стоманен сърдечник са забранени и не се ползват защото рикошетират в стоманените мишени
цитирай
23. germantiger - Това което НЕ ВЛЕЗЕ В ПОСТИНГА, поради ограничение в обема +
13.02.2016 13:15
- някои ползват двоен колан, при всички класове оръжие кобура и пълнителите/патронташите/магазините са "през кръста", в открития клас и револверите пълнителите може да се крепят навсякъде по избор на стрелеца

- някои тренинги са с пневматични модели, с лазерни пистолет-тренажори или с "нищо", буквално можеш да правиш упражения дори в времето за почивка/личното време или ако си "гражданин" в дома си

- пристрелка можеш да направиш непрецизна и сам - сядаш зад маса, под хвата с ръцете има възглавничка примерно, мишена на 25 м, после и на 50 м, изстрелите са от 3 до 5 - средната точка на попадение приблизително е тази която зачиташ

- на точността и събраността на попаденията влияе първо качеството на боеприпаса, ако оръжието е прекалено смазано правиш 2-3 изстрела, които не зачиташ, при много смазано оръжие понякога пистолета може да "произведе" едновременно един след друг с едно нбатискане на спусъка дори 2 изстрела
цитирай
24. germantiger - Това което НЕ ВЛЕЗЕ В ПОСТИНГА, поради ограничение в обема + +
13.02.2016 13:28
- на откат се свиква като стреляш с няколко халостни и еидн боен патрон, така не прибързваш с реакция преди изстрел

- разбира се преди стрелба си изтриваш ръцете да не са потни, НЕ МИГАШ ТОЧНО ПРЕДИ ИЗСТРЕЛ

- изключваш/сваляш предпазителя на пистолет с един пръст на държащата ръка, неподготвените хора го правят с другата ръка, държат оръжието с дясната например и свалят предпазителя с лявата, това може да се направи само с палеца на дясната държаща ръка и трябва да се прави така, много от модерните пистолети вече се произвеждат без предпазители, а с друг механизъм заместващ това, но днес отпада тази губеща време и досадна "операция" с предпазителите

- при стрелба от неудобни позиции краката са по-широко поставени от ширината на раменете, можеш да се опреше на перила, предмет, да се хванеш за нещо и по изключение да стреляш с една ръка
цитирай
25. viva1122 - и още...
13.02.2016 13:30
- и от коментарите, разбирам и още и още подробности, като за постинг информации, но интересни...

- и още малко по темата

Аз мисля, че ”от всяко дърво свирка не става” и умението в стрелба е вид даденост и дали ще се развие зависи от човек и обстоятелства. Не от всеки мъж става войник и може да има успехи в стрелба, но това не го прави по-малко мъж, както и жена, която има заложби и може да стреля, не я прави по-малко жена. Затова армията не трябва да е от донаборници, а от доброволци, но това е друга тема...
Също така е много важна и не на последно място психиката на човек – да запази спокойствие или хладнокръвие, ако зависи от обстоятелствата и всичко да е примерено и логично /да мисли правилно и логично дори ако не е заучено/.
И да – стрелбата на полигон, не е като на живо – все едно да кажеш на противника „чакай сега малко да заема стойка и да се премеря” :) затова е важно да има полигони с възможност при различни условия и мишени да се стреля, както си показал в клиповете. Затова ми хареса и момиченцето, че не е на стрелбище, а в гората и смяна на оръжие и показва, че има даденост, а по-нататък зависи от развитието на дарбата му – но го гледам с удоволствие, поне тук в клипа.
цитирай
26. germantiger - ...
13.02.2016 13:49
viva1122 написа:
- и от коментарите, разбирам и още и още подробности, като за постинг информации, но интересни...

- и още малко по темата

Аз мисля, че ”от всяко дърво свирка не става” и умението в стрелба е вид даденост и дали ще се развие зависи от човек и обстоятелства. Не от всеки мъж става войник и може да има успехи в стрелба, но това не го прави по-малко мъж, както и жена, която има заложби и може да стреля, не я прави по-малко жена. Затова армията не трябва да е от донаборници, а от доброволци, но това е друга тема...
Също така е много важна и не на последно място психиката на човек – да запази спокойствие или хладнокръвие, ако зависи от обстоятелствата и всичко да е примерено и логично /да мисли правилно и логично дори ако не е заучено/.
И да – стрелбата на полигон, не е като на живо – все едно да кажеш на противника „чакай сега малко да заема стойка и да се премеря” :) затова е важно да има полигони с възможност при различни условия и мишени да се стреля, както си показал в клиповете. Затова ми хареса и момиченцето, че не е на стрелбище, а в гората и смяна на оръжие и показва, че има даденост, а по-нататък зависи от развитието на дарбата му – но го гледам с удоволствие, поне тук в клипа.


За доброволното рекрутиране/набиране съм напълно съгласенс теб!

Аз съм ПРОТИВНИК НА ВРЪЩАНЕТО НА НАБОРНАТА СЛУЖБА В БГ, защото ако ще се прави нещо поне според мен то трябва да се прави качествено или въобще да не се прави. Против съм компромисите в граденето на армия.

В българската казарма имаш поделения на ниво, но масата бяха под ниво и за това от такава казарма смисъл според мен няма. ВОЕННО ОБУЧЕНИЕ ДА, КАЗАРМА НЕ.

За мъжа и жената също мисля като теб - има велики мъже в историята, които са били дори пацифисти, но са оставили след себе си изкуства, наука...
цитирай
27. germantiger - Това което НЕ ВЛЕЗЕ В ПОСТИНГА, поради ограничение в обема + + +
13.02.2016 14:00
- някои теглеха/изваждаха пистолет от кобур с два пръста - бързо е, но е несигурно, други класически с по-силно и рязко натискане на ръката която хваща и изважда, но не прекалено "забиване" ръката надолу, не толкова

- упражнение за съсредоточаване погледа - избираш два предмета в приблизтиелно една "линия" развнина в стая, но единия по-близо, другия доста по-назад: първо гледаш ясно този отпред, псоел прехвърляш поглед до ясност на този назад, елементарно и така няколко пъти, после почивка

- упражение "на сляпо": пистолет срещу мишена и прицелване, задържаш... все едно запомняш на ум... ПОСЛЕ ЗАТВАРЯШ ОЧИ, връщаш пистолета в кобура, вадиш и целиш със затворени очи... отваряш очи и гледаш дали си в мишената... след доста опити ще достигнеш това ниво и дори ще стреляш със затворени очи и дори ще поразиш мишена

има бол упражнения за всичко, без оръжие, разгряване, с оръжие без стрелба, със стрелба итн итн итн - има буквално десетки упражнения и вероятно в момента някой създава още и още
цитирай
28. viva1122 - така е...
13.02.2016 14:20
- Съгласна съм с теб - за всичко си има упражнения и тренировки и така стигаш до момента, когато действаш уверено и механично, без да се замисляш - като при всеки спорт и механична дейност.

Например - писането на клавиатура. Отначало гледаш буквите и писането става бавно и си има и упражнения за това. После с много упражнение и много писане идва и бързината, а после и писането без да гледаш в клавиатура :) - извинявай за отклонението и сравнението, но това ми хрумна

Много полезна информация в коментари - разбира се на любителско ниво и така трябва да е.

Благодаря, G_T!
цитирай
29. viva1122 - но...
13.02.2016 14:39
забравих да спомена, че в моя пример има съществена и много важна разлика.
Умението в стрелба би могло да ти спаси живота /ако се наложи - дано не се налага/, а при писането няма никакво значение бързината и писането на сляпо, а това КАКВО пишеш и писателски умения.
Още веднъж, извинявай за отклоненията ми!
цитирай
30. germantiger - ...
13.02.2016 14:49
viva1122 написа:
забравих да спомена, че в моя пример има съществена и много важна разлика.
Умението в стрелба би могло да ти спаси живота /ако се наложи - дано не се налага/, а при писането няма никакво значение бързината и писането на сляпо, а това КАКВО пишеш и писателски умения.
Още веднъж, извинявай за отклоненията ми!


Благодаря за коментарите, сравнението с клавиатурата е близко може би, на всеки от нас които пишем често в интернет и аз понякога съм се замислял как почнах и каква машина съм сега пред клавишите :)

Умението и опита в стрелбата може да спаси даж Боже и живота на други. Един некадърен "стрелец" в стремежа си да порази противника, може да не успее зщаото е нточен и да уцели невинни хора встрани от "мишената".
цитирай
31. sande - Ако се върне службата в Армията, това ще бъде фарс!
13.02.2016 16:48
Огромни разходи - резултати ллачевни.

Затворена страница.

Виж, в учебните заведения - може.
цитирай
32. germantiger - ...
13.02.2016 17:02
sande написа:
Огромни разходи - резултати ллачевни.

Затворена страница.

Виж, в учебните заведения - може.


Напълно съм съгласен с теб!

Да се прави нещо на парче, некачествено, ербаплъшки, по стар маниер - не.

Да има военно обучение в училищата - да, да се прави професионална армия на ниво - да, такива качествени поделения имаше и в старото време достатъчно, но масовката беше "шапкозакидателска" и безхабериленко, поне по мое време в бг.
цитирай
33. katan - Бог да прости Трифон Иванов!
13.02.2016 17:14
Бог да Го прости!
Потресена и покрусена съм от скръбната вест!
От обед насам ми е много криво.
Извини ме, че не вземам отношение по темата!
цитирай
34. audan - Мушка и мерник
13.02.2016 17:39
Бях толкова потресен, че никой не е обучаван да следи , освен мишената, мушката и мерника. Толкова потресен, че забравих да го спомена в първия коментар.

Явно сега обучават "каубои", както ги наричам - такива, които само стрелят в тавана след 5-тата ракия или "хулигани", които стрелят от метър-два по конкуренти от съседна банда.

Това да се концентрираш единствено в целта, обаче, не е лоша тактика. Тя е отпреди стрелата и куршума.
Да кажем, че имаш камък или метателно копие в ръката. Гледаш целта. Не мислиш как да хвърлиш. Не мислиш за разстояния, маса, физическото ти състояние и възможности... за нищо. Просто гледаш целта. Хвърляш и я поразяваш. Не мислиш как го правиш. просто го правиш.

Това го твърдя от личен опит при мятане на различни случайни камъчета и мишена на около 20 метра от мен. Когато правя преценки - губя, концентрирам ли се изцяло само върху мишената - винаги уцелвам. И интересното е, че още с отделянето на камъка от ръката ми по някакъв странен начин знам дали съм уцелил или не.

Предполагам, че същото би могло да се получи и с каквото и да е ръчно оръжие, стига да сте свикнали с него, а да нямате "респект" от него, както го написа. Оръжието е средство, а ние сме истинският извършител.

----------------------------
Жените и оръжията

Да, жените не са създадени да се занимават с бой и оръжия. Жените дават живот, а чрез оръжието се отнема живот. Оръжието е средството на мъжа, чрез което защитава живота на избрана от него група от друга група.

Но... жените имат добра интуиция и затова са по-точни при стрелбата. Звучи странно, но е така. :)
Да не забравяме жриците на Кибела и техния ритуален лов. По-късно са се отделили в нещо като орден и са известни като амазонки. От тях доста бой са изяли гърчолята, докато нито един "трак" не се оплаквал. Защо ли? Да не би да е, защото "амазонките" са си "тракийки"?! :)
цитирай
35. getmans1 - Поне прочетох, при първа възмож...
13.02.2016 17:47
Поне прочетох, при първа възможност ще гледам и видеото.

Общо взето за мен не са нови неща, но в спорта и по онова време си целеше с две отворени очи, колкото за пушечното месо, нали знаеш то беше без цена важно бе да се пушка даже и със две затворени
цитирай
36. germantiger - ...
13.02.2016 17:51
katan написа:
Бог да Го прости!
Потресена и покрусена съм от скръбната вест!
От обед насам ми е много криво.
Извини ме, че не вземам отношение по темата!


Аз също съжалявам за Туньо.

Първо беше пич на терена, псоел и в живота - той не влезе във футболната власт, гледаше си скромния или нескромне, успешен или не бизнес - сам си вървеше по пътя, а не с боби, сирака, христо, емо, любпо и другите тарикати.

Гледах го доста напълнял последните години и жалко за ранната смърт, все пак мъж на 50 г.
цитирай
37. germantiger - ...
13.02.2016 17:53
getmans1 написа:
Поне прочетох, при първа възможност ще гледам и видеото.

Общо взето за мен не са нови неща, но в спорта и по онова време си целеше с две отворени очи, колкото за пушечното месо, нали знаеш то беше без цена важно бе да се пушка даже и със две затворени



"ааа стига ве", разсмя ме... сега като се замисля сериозно и такива е имало, които мижат с две очи, винаги има по някой вечно неразбрал и все в издънка мУж...
цитирай
38. germantiger - ...
13.02.2016 17:56
audan написа:
Бях толкова потресен, че никой не е обучаван да следи , освен мишената, мушката и мерника. Толкова потресен, че забравих да го спомена в първия коментар.

Явно сега обучават "каубои", както ги наричам - такива, които само стрелят в тавана след 5-тата ракия или "хулигани", които стрелят от метър-два по конкуренти от съседна банда.

Това да се концентрираш единствено в целта, обаче, не е лоша тактика. Тя е отпреди стрелата и куршума.
Да кажем, че имаш камък или метателно копие в ръката. Гледаш целта. Не мислиш как да хвърлиш. Не мислиш за разстояния, маса, физическото ти състояние и възможности... за нищо. Просто гледаш целта. Хвърляш и я поразяваш. Не мислиш как го правиш. просто го правиш.

Това го твърдя от личен опит при мятане на различни случайни камъчета и мишена на около 20 метра от мен. Когато правя преценки - губя, концентрирам ли се изцяло само върху мишената - винаги уцелвам. И интересното е, че още с отделянето на камъка от ръката ми по някакъв странен начин знам дали съм уцелил или не.

Предполагам, че същото би могло да се получи и с каквото и да е ръчно оръжие, стига да сте свикнали с него, а да нямате "респект" от него, както го написа. Оръжието е средство, а ние сме истинският извършител.

----------------------------
Жените и оръжията

Да, жените не са създадени да се занимават с бой и оръжия. Жените дават живот, а чрез оръжието се отнема живот. Оръжието е средството на мъжа, чрез което защитава живота на избрана от него група от друга група.

Но... жените имат добра интуиция и затова са по-точни при стрелбата. Звучи странно, но е така. :)
Да не забравяме жриците на Кибела и техния ритуален лов. По-късно са се отделили в нещо като орден и са известни като амазонки. От тях доста бой са изяли гърчолята, докато нито един "трак" не се оплаквал. Защо ли? Да не би да е, защото "амазонките" са си "тракийки"?! :)


За себе си ти си прав!

Знам изключителни похвати с камък, нож и пр. хвърляне но никога не ми се получаваше от първия първите опити и никога не бях особено добре, да го кажем, бях "средняк". Сега също съм си позволявал в извънградско да хвърлям камъни по цел и в движение и отново същото - в това нямам талант, но и не съм некадърник. Имам точна ръка с гранати да.

С риск да покажа ясно различие между нас - амазонките не са тракийки нито по гео"ситуиране", нито през вековете когато са споменавани. Може да е имало всякакви амазонки ако въобще ги е имало, но ареала на обитаване им е от Балканите, през много места в Азия, зад каспия, на север до... земите на дн, чехия дори и това векове наред митове - несериозна работа :) Амазонките също са яли бой впрочем и то точно от гърците.
цитирай
39. vishnichka - Бог да прости Трифон Иванов,
13.02.2016 18:05
разбирам изчерпателността и патоса на поста ти, аз се надявам никога да не ми се налага да се обучавам на военни умения. Дори не съм се замисляла кое как да е, защото съм и левичарка. Ненавиждам войната и оръжията...
цитирай
40. germantiger - ...
13.02.2016 18:12
vishnichka написа:
разбирам изчерпателността и патоса на поста ти, аз се надявам никога да не ми се налага да се обучавам на военни умения. Дори не съм се замисляла кое как да е, защото съм и левичарка. Ненавиждам войната и оръжията...


Разбирам човешката ти хуманна и антивоенна позиция, макар да не я споделям.

Бог да го прости Туньо, беше образ и лидер!

Благодаря ти за ясния и честен коментар.
цитирай
41. anin - Тигърчее,
13.02.2016 19:11
Полезни препоръки даваш, но викам, дано не се налага да стреляме!
цитирай
42. germantiger - ...
13.02.2016 19:20
anin написа:
Полезни препоръки даваш, но викам, дано не се налага да стреляме!


Абсурд!

Никой не очаква и не би поискал от неподготвени и невъоръжени хора да решават проблеми със стрелба.

Аз също се надявам като теб на същото.
цитирай
43. nacionallist - Хитлер беше прав, бялата раса е п...
14.02.2016 16:49
Хитлер беше прав, бялата раса е подложена на геноцид и тероризъм и то съвсем законен. Дори и в САЩ вече наложиха някакъв моратортиум върху носенето на оръжия. Ако либералката Меркел продължава да вкарва още ислямска измет в Германия Европа съвсем ще заприлича на коптор. :(

Надяваме се на младите бели мъже възпитавани в духа на консерватизма и дясното да започнат в най - скоро време да действат по въпроса с освобождаването на Германия и бяла Европа от арабско - негърската - ислямска сган.
цитирай
44. veilet - Постинга показва, че си подвижен ...
15.02.2016 08:50
Постинга показва, че си подвижен наръчник по стрелба, със задълбочени знания и премерен личен опит. Определено в настръхнали моменти примерно за държавата хора с такива умения отиват на преден план и са повече от нужни. Поздравления за знанията, това си е обаче изкуство, което ти си овладял, а не проста теория!!!Mein Hut runter!!!:)))
цитирай
45. minevv - велико
15.02.2016 09:44
Ще го иззползвам ;-) скоро
цитирай
46. kvg55 - Поздравления за знанията ти. Имам ...
15.02.2016 17:41
Поздравления за знанията ти.
Имам оръжие (пистолет), ходех на стрелби, имах и добри попадения ,но от две години не проявявам никакъв интерес към оръжието. Ако турците налетят ще се стегна и окажа съпротива.
цитирай
47. planinitenabulgaria - Изненада!
18.02.2016 20:56
Очаквам от теб теми, свързани с духовността, с непреходните ценности. Нека такава бъде следващата. Като човек, носещ в кръвта си два етноса трябва да притежаваш най-добрите качества и на двата едновременно. Към тази цел трява да се стремиш. До сега имаш големи успехи, но винаги има още.
цитирай
48. panazea - Казваш , време е вече да преминем от теория към практика !
24.02.2016 11:37
И ни даваш наръчник ! Добре , ще се подготвим поне теоритично !
цитирай
49. minevv - „стойка” с почти напълно събрани ...
29.02.2016 13:56
„стойка” с почти напълно събрани крака - нова позиция- инструкторите я смятат като най-добра.
До 50м- не влияят гравитация, влажност и центробежна.
Прострелването на мерника- мисля че стандартното е най добро1
Май остава само дишането и "замръзването"
цитирай
50. germantiger - ...
23.03.2016 19:39
minevv написа:
„стойка” с почти напълно събрани крака - нова позиция- инструкторите я смятат като най-добра.
До 50м- не влияят гравитация, влажност и центробежна.
Прострелването на мерника- мисля че стандартното е най добро1
Май остава само дишането и "замръзването"


Напротив - влияят и то точно на 50м като "норматив" вкл. в закрито стррелбище, не иде реч за дъжд, климат, вятър итн

Що иде реч до стойката - със събрани крака в "мирно" е неестествено и несигурно като опора, към отката също не е ок, макарт при пистолета той да е незнанчителен сравнен с револвер или друго оръжие още повече от леки стрелкови.
цитирай
51. allvin - Професионално!
05.04.2016 01:11
Още от първите постове си личеше, че си професионалист, а тук вече направо се ,,развихри" като буря! ;) Много хора могат само да ти ,,дишат прахта", или да стоят отстрани и да гледат с отворена уста ... хах... а между впрочем изразът ,,бай Чапаев'' определено ме ,,изкефи" яко!...хахахахаха... :) ... Военно обучение - да!, и после който се прояви или има желание да влиза в армията, където да започва същинското му обучение, а то трябва да е на нивото на спец-частите. В момента българската армия не е особено боеспособна,защото повечето ,,войници" са си аматьори. Това е положението за съжаление!
цитирай
52. allvin - Професионално!
05.04.2016 01:32
Още от първите постове си личеше, че си професионалист, но тук направо се ,,развихри", а повечето хора стоят отстрани с отворени уста - като ,,бай Чапаев" например ... хахахахаха... Военно обучение -да!, а после който се е проявил и иска да продължи - моля, заповядайте в армията!; защото в момента тя не само е малка като численост, а е малък и ,,огънят" в сърцата на войниците, повечето от които са си чисти аматьори - за съжаление ...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: germantiger
Категория: История
Прочетен: 4619538
Постинги: 412
Коментари: 7517
Гласове: 21816
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031