Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.11.2017 22:46 - Дмитрий Хворостовский вече е във вечността
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 2881 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 23.11.2017 22:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

 Иван Върбанов, 22 ноември 2017 г. | Световнопризнатият руски баритон Дмитрий Хворостовский почина в Лондон след продължително боледуване. Новината бе потвърдена от ТАСС и говорителката на артиста в Русия - Анна Ильина. Официално съобщение бе направено и от вицепрезидента на 21C Media Group Шон Майкъл Грос, който е официален представител на Хворостовский в Лондон.  

Изключителният оперен певец е почитан в 3,20 ч. на 22 ноември, след почти двугодишна борба с изключително тежката болест – рак на мозъка. Последните си дни артистът е прекарал в обкръжението на близките си в хоспис, в околностите на Лондон.   Семейството на Дмитрий Хворостовский потвърди новината за кончината му. 

В края на 2016 г. баритонът прекрати своите изяви на оперната сцена, заради усложнения в здравословното му състояние. Въпреки заболяването си той не преустанови концертната си дейност. През юни 2017 г.  взе участие в австрийския фестивал „Gragenegg”, където представи концерта „Дмитрий и приятели“. През септември миналата година Дмитрий Хворостовский бе удостоен с  държавната награда на Руската Федерация – ордена „За заслуги пред Отечеството“ 4 степен.    Капсули с неговия прах ще бъдат съхранявани в Красноярск и Москва.   

Руският баритон с изключителен и уникален стил след 1994 г. се премести да живее в Лондон.    Хворостовский се ражда преди 55 години в Красноярск. Баща му е химик – технолог, влюбен в музиката и пеенето и от ранно детство заставя сина си да започне да свири на пиано. Майката е лекар-гинеколог. Родителите виждали в сина си бъдещ пианист, а самият той след като чува запис на Шаляпин, едва 3-годишен, уверено решава, че ще стане певец. Дмитрий става пианист и вокал в местната рок-група „Дъга“. След време постъпва в Красноярския институт за изкуства. Още като студент става солист на Красноярския театър за опера и балет. През 1989 г. става победител в конкурса за оперни певци в Кардиф – форум, който дава старт на световната кариера на много оперни певци. Година по-рано печели и Гран-При на конкурса в Тулуза, Франция.  

След завоюване на трофея на Би Би Си в Англия певецът е засипан от предложения. Приема да бъде част от трупата на  Болшой театър. Първата сцена на Русия приема Дмитрий с думите, че той е звезда и веднага е включен в стажантската група на дебютантите, но така или иначе не получава възможност да пее. 

Разочарованият певец решава да се премести в Лондон със семейството си.  Избира да бъде гастролиращ оперен певец – без да има щатен договор с нито един театър. Хворостовский споделя в интервюта, че се отнася доста скептично към практиката да има постоянен договор с един театър и че е резервиран към принципите на репертоарните театри. Харесва му европейската практика в театрите да има само щатни оркестър, хор и балет, а солистите да са гастролиращи звезди. В същата година получава покани и пее в Ковънт Гардън и в Ла скала, във Виенската държавна опера и в Метрополитен, в Мюнхен и Чикаго. Появява се на сцената на Маринския театър, където работи с гениалният диригент Валерий Гергиев. Така започва стремителната му кариера и щастливият път на успешен оперен певец.   

Хворостовский се грижи за своето многочислено семейство в Лондон. От първият си брак с балерина от кордебалета в Красноярск има близнаци, а от вторият си брак, с красавицата Флоранс Или, още две деца – момче и момиче.   

Певецът бе приел минимум два пъти да се връща в родната си - Русия, за да реализира концерти пред сънародниците си. Сред запомнящите му участия бе удивителният концерт на Червения площад с Ана Нетребко. В края на септември 2015 г. е последното участие на Хворостовский на оперната сцена в „Трубадур“ като Граф Ди Луна с Нетребко.    Руският блестящ баритон има огромна дискография, която реализира в партньорства с Филипс. Превъплъщава се в централните партии на много оперни заглавия, но коронни остават ролите му в: „Евгений Онегин“ на Чайковски; „Дама Пика“ и „Царска невеста“ на Римски-Корсаков; „Травиата“, „Трубадур“, „Дон Карлос“, „Риголето“, „Симоне Боканегра“ на Верди; „Пуритани“ на Белини; „Селска чест“ на Маскани; „Палячи“ на Леонкавало; „Сватбата на Фигаро“ и „Дон Жуан“ на Моцарт; „Севилският бръснар“ на Росини; „Фаворитката“  и „Любовен елексир“ на Доницети; „Фауст“ на Гуно.   Полетът на Дмитрий бе прекъснат преди две години, когато най-успешният баритон на новото време бе диагностициран с фаталната болест - рак на мозъка. През последните 24 месеца Хворостовский се бореше  с болестта си, като периодически правеше концерти.   

Дмитрий Хворостовский вече е във вечността! Поклон пред паметта му! Поклон пред великия му талант и глас! Хворостовский остава завинаги в световната музикална съкровищница!  



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2529260
Постинги: 965
Коментари: 364
Гласове: 673
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031