Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.05.2018 12:45 - Какво символизира празникът на розата в град Карлово
Автор: eloiz Категория: Изкуство   
Прочетен: 5473 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 На Карлово му предстои да посрещне точно 300 гости за Празника на розата в града, който ще се състои на 25 и 26 май, според Петя Найденова, директор дирекция "Хуманитарни и социални дейности" към община Карлово, след всички неуспешно опити за обръщане на внимание върху проблемите на част от населението на  града и общината, които изтекоха дори и по централните медии напоследък. Ето това пише в комюникето,  http://www.karlovobg.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=13057:-300-&catid=34:2009-07-15-08-58-25&Itemid=124&Itemid=86 - община Карлово държи да подчертае, че "Искаме празникът да си бъде празник. Надяваме се те (протестите на розопроизводителите - бел. моя, съгласно съдържанието по-горе) да не се отразят на празника, защото той символизира други неща". Колеги, не зная какво точно символизира празникът на розата в този му вид, който е прекрасен за 300 туристи от Япония, Китай и техни превъзходителства посланиците на държавите, които пожелаят да подишат чист въздух извън София, но е факт, че въпреки, дето празникът започва по традиция с "розобер" в специално избрана розова градина, неслучайна, то днес малцина знаят, как всъщност се берат рози... Знаете ли как се усмихват хората в градините, заденати с чувалите, докато берат в пика на кампанията, когато все се пада този празник, и честно казано, им е жал, че не могат и те да се порадват на балоните, Царицата на розите, поничките, програмата на самодейците от съседните села, чуждите фолклорни състави... Не зная какво точно символизира този празник, но беше редно г-жа Найденова, поне да не бъде толкова категорична, ами да благодари, дето въпреки всичко, розоберачите и розопроизводителите няма да нарушат тази година празника, въпреки огромните си финансови загуби, защото и те са част от общността, един вид, от празника, и не са направили нищо лошо, че да ги отлъчват и да се отнасят към тях като към някакви стачкопрестъпници. Г-жа Найденова вече е направила изявлението, късмет, колеги, дето никой не се интересува от него, хихи, репортажът за празника ще бъде от шествието на Царица Роза, от Историческия музей с дестилериите там и от танца на Ф "Розова долина", късмет, наистина)). Тц, само дано кметът не си позволи и той, от позицията на другостта, да изяви мнение, като нищо, ако няма протест на 26-ти пред центъра на розопроизводители))... 
Аз не мога да не се изкажа и още по един въпрос - в понеделник ден, в приложението на в-к "Телефграф" за селско стопанство, излезе една очеркова статия, написана в много сладкодумен тон, за проблемите на розобера в Розовата долина. Колеги, аз бях права, дето медиите няма да ни снимат с найлоните на главите - на снимката към статията се мъдреше, за почува да репортерката, един брат - ром, като се намекваше, дето почти всички берачи на рози, били като този ром, хора с малки доходи или без такива, които работят сезонно и много упорито, все пак, явно - не бяха ходили репортерите, в други градини, и бяха много учудени, ама го прикриваха със сладкодумие и скудоумие. Ко ле ги, то е верно, че аз лично, на връщане от нивата, изглеждам по-зле и от този колега, и даже малко се срамувам от чистачката на блока, като се появя с калните ботуши и пр., обаче никой не писа в "Телеграф", (само е загатнато), дето колегите роми берат също като нас - аз, майка ми и още няколко възрастни жени от Карлово, коя с шипове, коя с артрит, с огромни усилия, ее, пак се хваля, но, както каза вчера леля Катя на нивата, тук всички сме равни, колеги -  въпреки, че аз съм читалищен секретар и доктор по литература (и най-слаб берач)), майка ми - бивш директор на детска градина, две от трите най-добри берачки в бригадата - бивши лаборантки, третата най-добра берачка - отличен техник, работник производство, та така. И една жена агроном имахме даже). 



Гласувай:
3



1. nedovolen - Какво символизира и аз не знам, но ...
29.05.2018 16:32
Какво символизира и аз не знам, но знам, че символа на розата е изкривен от съвременните КУЛТуртрегери. За мен розата е символ на света.

И е абсолютно здравословно изяждане ежедневно 1 суров цвят от роза, като предварително му се помолиш да ти прости и му обясниш защо го приемаш.
С пожелание към всички берачи, да се молят на Господ и всяко откъснато цветче да им прости.
Растенията и животните знаят всичко за хората. Обратното е изключително рядко.
Успех в розобера!
:)))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eloiz
Категория: Изкуство
Прочетен: 1659307
Постинги: 892
Коментари: 932
Гласове: 2596
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930