Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.12.2014 07:47 - ЖЕНА и ВОЙНА 2
Автор: germantiger Категория: История   
Прочетен: 25917 Коментари: 47 Гласове:
54

Последна промяна: 06.12.2014 13:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Жени-пирати - ИСТИНА извън филмите

МЕРИ РИЙД и
АНН БОННИ

ЖАННА ДЕ БЕЛВИЛ 

Момиче на боен кораб, в пехотен полк, в кавалерия...
На дуел вместо мъж и срещу друг мъж...
Бременна в тъмница
6 дни в лодка без храна и БЕЗ ВОДА, с умиращ син в ръцете

Първо три клипа, а надолу инфото

image
 Keira Knightley в лигавия филм-поредица


http://www.vbox7.com/play:13b3c2fea5

 "Речта" на Elizabeth Swann - цялата реч е секс за мен
  - погледа след 0.04 - нейния и пак след 0.20 - секс нали
- на 1.30 не рептилии и марсианци - лалугери има сред нас - наше ляво монгола ;)
режисьор и оператор не са се разбрали ;) лалугера постоянно мени позициите си в лентата - стават грешки като часовници в Гладиатор и самолети в Троя
- на 1.47 много е горд с нея
- чичо на 1.49 - измий си зъбитеее
- на 1.52 мисли за парите
- от 1.57 до 2.00 "валкирия"
- политкоректните боклуци на 2.06 негри и лоция, флотоводене - 8-то чудо на света
- мангал на 2.01 - ко каза - нищооо (на фона на момата нищо)
- политкоректния дамски боклук на 2.15 ще драйфа в морето с тази физика
- политкоректния боклук на 2.20 с тази "екипировка" не може да "води" бой
- на 2.40 хвани я за... ;) :) :О

http://www.vbox7.com/play:a9e45dd363

Симпатично с чудесна музика - Орландо Блуум и Кирката

http://www.vbox7.com/play:c4178633be

Нордическите пичове от сериала Black Sails

..........

 Това е втория от поредицата ЖЕНА И ВОЙНА
Намерението ми за поредица постинги:
3 – Завършек на темата от постинг 1 – жените войни славянки, индийки, китайки, японки и индианки (в част първа амазонки, степнячки и келто-германки)
4 – Жените – шпиони
5 – Жанна Д’Арк в малко известни факти
6 – Мери Рийд и Анн Бонни – голям като обем, постинг за тях
 Владеенето на различни типове оръжие, юмручния им бой, стрелба в слабохарактерните им другари, дори флотоводенето на лидера Мери Рийд СЪС СОБСТВЕН КОРАБ
..........

ИЗПЪЛНИТЕЛКАТА НА АНН БОННИ В BLACK SAILS - CLARA PAGET

image

image


МЕРИ РИЙД

Мери се ражда в Англия от жена омъжена за моряк – той я оставя бременна и отплава, след което тя няма „ни вест, ни кост” от него, а ражда син... Явно самотата, бързо й е досадила, и тя забременява пак – от кого, историята не е оставила свидетелство. За да не се излага пред съседите, тя напуска местоживеенето си и се уединява в „провинцията” – там за нещастие нейния син умра, но малко след това тя ражда дъщеря. Поради бедността, майката се решава на риск – да представи на по-заможната си свекърва Мери за момче – измамата успява, и двете - майка и дъщеря започват да получават скромна сума всяка година. Малката Мери е посветена в блъфа и играе успешно ролята си, защото е възпитавана като... момче. След смъртта на възрастната роднина, майката намира работа на поотрасналата Мери като лакей в богат дом – „момчето” вече е 13 годишна скрита девойка.

С времето обаче, тя все повече показва склонност към оръжия и сама си намира „работа” на ВОЕНЕН кораб. Прослужвайки за кратко, Мери се наема в ПЕХОТЕН ПОЛК ВЪВ ФЛАНДРИЯ, където участва в няколко сражения и показва храброст, но не й позволяват да се издигне в службата. Тя пробва в КАВАЛЕРИЯТА и участва в няколко кавалерийски атаки, но тогава се появява „проблема” ;)

Мери СЕ ВЛЮБВА, КАКТО КАЗВАТ БЕЗПАМЕТНО, В МЛАД ФЛАМАНДЕЦ - НЕЙН КОЛЕГА. Тя занемарява службата си – не почиства добре оръжието си, вече не се хвърля напред в бой, прави го единствено, когато трябва да конвоира обекта на любовта си и заради него е готова да умре. Колегите им не разбирали тази страст на „младия кавалерист”, самия фламандец също се учудвал на тези „знаци”, но в един от случаите те се оказват заедно в една палатка (Мери била изобретателна, като всяка жена пожелала определен мъж) и тя му разкрива „тайната си” ;)

Младия фламандец се опитвал да „консумира” (както днес идиотски наричат) любовта, но Мери го отблъсквала решително, както страстно му говорила думи на любов. Младежа разбрал, че първо трябва да я направи свеоя жена, за да я има като любовница, и й предложил брак, към което тя се стремила. Двамата уговорили дата и когато полка се прехвърлял в зимни квартири, тя си купила за първи път женски дрехи. Оженили се и техния брак станал широко известен, скандален за пресата, но пък колегите им ги приветствали и посещавали, подарявали им нещо полезно за дома (който двамата устройват около замъка Бреда), обядвали с тях итн. За жалост щастието било кратко – мъжа й почива, а мира сключен в Рисуик оставил полка без работа. Спестената от младото семейство малка сума била изхарчена и Мери отново влязла в ролята на мъж намирайки си нов полк в Холандия по границата, но там била за кратко – скоро се качва на кораб за западните Индии - „Вест-Индийската” компания.

КОРАБА Е АТАКУВАН И ЗАГРАБЕН ОТ ПИРАТИ – МЕРИ РИЙД, КАТО ЕДИНСТВЕНИЯ АНГЛИЧАНИН НА БОРДА Е ОСТАВЕНА СРЕД ПИРАТИТЕ. Скоро краля подписал указ с амнистия за всички пирати и нейните нови колеги слезли на сушата, за да живеят спокойно – финанси обаче нямали и... разбрали, че губернатора на острова Ню Провидънс – Уудс, замисля удар срещу испанците. Мери Рийд и нейните „колеги” веднага се предложили, но след излизането на корабите в открито море – екипажите се разбунтуват и избиват капитаните като превземат съдовете. Връщат се към стария си занаят – пиратството, а сред тях и Мери Рийд. (Ще изпреварим събитията – по-късно в процеса на който е съдена след години, тя заявява, че на сила е била принуждавана да участва в боевете, но бързо се намират двама свидетели, които упоменават, че едва ли е имало други които толкова неистово да са искали да влязат в абордаж като двете Мери Рийд и Анн/Енни Бонни).

ТАЙНАТА НА МЕРИ РИЙД, ЧЕ Е ЖЕНА ПРОСЪЩЕСТВУВА ГОДИНИ – всички я мислят за красив юноша и В НЕЯ СЕ ВЛЮБВА АНН БОННИ – самата Анн е друга голяма история, но по това време тя е любовница на пиратския лидер Джак Рекхъм, който ревнува и заплашва младия юноша (без да знае, че това е момичето Мери Рийд), да му пререже гърлото ако докосне неговата Анн. Мери разкрива пред Анн, че е жена, а самата Анн, за да предотврати сблъсъка, споделя тайната пред Рекхъм заклевайки го да не я разкрива. Клетвата свързва тримата, а за останалото мълвата мълви ;) Любовта отново „намира” Мери Рийд в лицето, а както Мери казва и в тялото (което тя намирала за добре сложено) на един новопоявил се след пореден рейд, млад мъж на кораба – щурман-холандец. Тя го приближава към себе си, водейки разговори, колко противен е пиратския живот (а за него, той е бил такъв тогава) и му разкрива тайната си/всъщност и физиката си. Започва страстна взаимна любов, но в един период когато са на пристан, новия младеж се сблъсква с един от старите пирати – назначава се по традиция двубой за който Мери разбира. Тя изпитва страх да не загуби своя любим и без той да знае започва скандал с другия пират – предизвикан е нов двубой на който излиза Мери Рийд!

ДВА ЧАСА ПРЕДИ ДВУБОЯ НА ЛЮБИМИЯ СИ – ТЯ ПЕЧЕЛИ СВОЯ – ДВУБОЙ ПРОВЕДЕН НА БРЕГА С ИЗБРАНИ САБИ И ПИСТОЛЕТИ! ПРОТИВНИКА Е УБИТ!

След този случай, двамата с любимия си дават дума, че са мъж и жена, макар и без свещенник, а скоро след това тя забременява. По-късно на процеса, тя заявява, че не е била с никой друг на кораба, освен с мъжа си, какъвто го нарича през целия процес, а когато изискват да свидетелства какво е вършил той като пират – тя замълчава за конкретика, наричайки го единствено и само добър човек. В ТЪМНИЦАТА ТЯ СЕ РАЗБОЛЯВА И УМИРА БРЕМЕННА... треска.


Black Sails сериала

 image

image

image


ЕНН БОННИ

Тя се ражда в малкото градче Корк в Ирландия, като дъщеря на адвокат, но НЕЗАКОННОРОДЕНА, плод на връзката му с една от слугините. Детството й опровергава старата английска пословица, че незаконнородените деца са най-щастливи – адвоката скоро става търговец, отплава за Каролина и придобива плантация. Майката на Анн умира, а бащата прехвърля цялата тежест на стопанството на плещите на младата Анн. Девойката имала рязък нрав – веднъж нахапала жестоко юноша, който се приближил към нея въпреки нежеланието й, а в друг случай УБИЛА ЕДНА СЛУГИНЯ С КУХНЕНСКИЯ НОЖ, за несвършена работа и провинения.

Когато живеела в дома на баща си – адвоката, Анн била считана за добра партия – имало кандидати, но тя изумила всички, когато се оженила за простия матрос Джеймс Бонни – баща й бил бесен и я прокудил от дома. Матроса също бил хитрец и Анн не знаела, че той бил привлечен от богатството й – скоро отивайки в Ню Провидънс, те се разделят, а тя среща капитан Джак Рекхъм (Калико-Джек). Пирата и тя се влюбват, Анн облича мъжки дрехи и го последва в океана. Поради напреданалата бременност, той за кратко я смъква в Куба, където я поверява на свои доверени хора, докато тя роди – след това отново се събират на кораба.

След указа за аминистия те слизат пак на брега, но са наети от губернатора Роджърс за война срещу испанците – Рекхъм, Анн и други ПРЕВЗЕМАТ ГУБЕРНАТОРСКИЯ КОРАБ В ОТКРИТО МОРЕ и го превръщат в свой, преименуват го на „Драгун”... започват „приключенията им” (с Мери Рийд и други легендарни лидери). Когато по-късно са пленени, най-горе прави на палубата (другите се крият) пред възможните куршуми и срещу хладното оръжие са изправени само трима на кораба – Анн, Джак Рекхъм и Мери.

ЕНН БОННИ СЪЩО ПОПАДА В ТЪМНИЦАТА БРЕМЕННА... поради нейния баща адвокат и търговец имащ плантации вече в Ямайка, постоянно забавят изпълнението на присъдата обесване – това отлагане става много пъти, след което най-накрая Анн е освободена. Джак Рекхъм е обесен, като преди смъртта, му оказват изключителна чест – позволяват му среща с Анн, тя обаче не го утешава, а му заявява само едно: „Ако Вие се бяхте били като мъж, сега нямаше да Ви бесят като куче!” (преди това дори прави забележка за жалкия му външен вид). Всъщност Калико-Джек е хванат в пиянския си сън на остров Кей Грийн след успешен рейд и пиратски запой – английските морски пехотинци залавят почти всички и то без бой.

ПРОЦЕСА НАД МЕРИ И ЕННИ СЕ СЪСТОЯЛ НА 16 НОЕМВРИ 1720Г. В САНТИЯГО ДЕ ЛА ВЕГА НА ОСТРОВ ЯМАЙКА. Всички членове на екипажа са осъдени на смърт, заедно с девет ловци на костенурки, дошли предната вечер само за запоя.

 image

Keira Knightley + Penelope Cruz

image


ЖАННА ДЕ БЕЛВИЛ

Майка на двама синове, съпруга на един от ярките аристократи на Бретан – Оливие де Клиссон, а тя – „подивяла” със стичащи се по ръцете й кръв, съввем млада жена!

Първо действа на сушата – събира своя „банда” (половината от съратниците й всъщност са с гербове на щитовете), атакува замъци и убива, убива, убива... Защо? ОТ ОМРАЗА! Мъжа й, радетел за независимост на Бретан и член на партията на Монфор е заловен в Париж, където отива, за да преговаря мирно. Жанна нарича французите предатели и започва своята борба – тя продава всичките си скъпоценности, имуществото си и закупува три въоръжени английски кораба, като взема на тях двамата си невръстни синове (Оливие младши е само на 7 годинки) и ги заставя да произнесат клетва – да отмъстят за главата на баща им!

Нахвърля се на всеки френски кораб, без значение военен или търговски е – можем ли да я наричаме корсар – да, защото има разрешение от Едуард английския крал за каперство. Напада портове, кораби в самите пристанища и дебаркира на брега, подпалва замъци – веднага, след което излиза в открито море.

Филипп де Валуа насочва срещу нея най-силните си кораби и екипажи – тя ги разбива един след друг, а няколко дори пленява. Тогава краля е принуден да изпрати боен флот с единствена задача – да ликвидира „ВДОВИЦА НА ТРАГЕДИЯТА”, както я наричат. Нейната ескадра е обкръжена, спасение няма, но... Жанна се измъква в малка лодка в апогея на боя, заедно с двамата си вездесъщи синове.

6 ДНИ ТЯ Е В ОТКРИТО МОРЕ В МАЛКОТО „КОРИТО” – БЕЗ ХРАНА И ПО-СТРАШНОТО – БЕЗ ВОДА! МАЛКИЯ СИН ЗАПОЧВА АГОНИЯ И СКОРО УМИРА В РЪЦЕТЕ Й...

„Волята на съдбата” я изхвърля на родния бряг и след време тя ще стане благородна прикрита дама, мила съпруга на Готие де Бентле, а нейния голям и оцелял в лодката син (след такова сурово детство) ще се превърне в както го наричали – блестящия, ужасния, всемогъщ, но и великодушен конетабъл Оливие де Клиссон.


Penelope Cruz

image


 В клипа - от популярната игра Assassin"s Creed 4: Black Flag - персонаж нордид - Edward Kenway

http://www.vbox7.com/play:4f9531ca9b


 




Гласувай:
56



Следващ постинг
Предишен постинг

1. pvdaskalov - Браво!!!
06.12.2014 09:44
Така стилно е представено всичко, че е истинско удоволствие да се изчете открай докрай съдържанието, а музикалните клипове да се изслушат по няколко пъти.
Поздрави за успеха!
пс - критичните слова в началото са уместни...
Пиер
цитирай
2. aip55 - Покъртителни сюжети тигре!
06.12.2014 10:37
Повод за замисляне и писане по тях. Поздрав и от мене, защото ми даде идея да напиша нещо ново! Благодаря ти искрено за това!
цитирай
3. germantiger - СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРЯ!
06.12.2014 10:37
pvdaskalov написа:
Така стилно е представено всичко, че е истинско удоволствие да се изчете открай докрай съдържанието, а музикалните клипове да се изслушат по няколко пъти.
Поздрави за успеха!
пс - критичните слова в началото са уместни...
Пиер


Началото не ми се е получило, можех и без "обясненията" за бъдещи постинги, както и без халтурния първи коментар на първия линк ;)
цитирай
4. joysii - Какви жени само! Тигърче, поз...
06.12.2014 10:47
Какви жени само!
Тигърче, поздрави.
Чудесен постинг.
Как си ти?
цитирай
5. germantiger - :)
06.12.2014 10:49
joysii написа:
Какви жени само!
Тигърче, поздрави.
Чудесен постинг.
Как си ти?


"Ами" като гледам първия клип - речта и Кийра и... как да съм... ;) О'Танненбаум
цитирай
6. germantiger - ...
06.12.2014 10:53
aip55 написа:
Повод за замисляне и писане по тях. Поздрав и от мене, защото ми даде идея да напиша нещо ново! Благодаря ти искрено за това!


Такива сюжети се стремя да намирам и подбирам - защото има в изобилие, поне що иде реч до световните и моята осведоменост (нескромно ще изтъкна;)

Нямаме време за ординарно инфо, аз поне търся екстраординарното (така непрецизно казано/написано).
цитирай
7. troia - Това се
06.12.2014 11:44
казва живот! Има си всичко в него и то по много. Силни и смели жени, но слабото им място е любовта.:))
Много ми хареса постинга ти. Кратко и синтезирано си поднесъл едно интересно четиво.
цитирай
8. allvin - :)
06.12.2014 11:51
Хубав пост! :) Нека и съвременните българки се замислят поне малко и да не тичат само по Молове-те, а да започнат да ,,тичат" и към сърцата си и най-вече към Сърцето на Вселената ... :) :) :)
цитирай
9. germantiger - ...
06.12.2014 12:05
troia написа:
казва живот! Има си всичко в него и то по много. Силни и смели жени, но слабото им място е любовта.:))
Много ми хареса постинга ти. Кратко и синтезирано си поднесъл едно интересно четиво.


Някои със сигурност са били и просто изроди, но със сигурност са имали силна мотивация каквито и да са били :)

Постинга беше импулсивен и непланиран в "поредицата" Жена - Война и със сигурност съкратих доста от дори "екстрактираното" инфо.
цитирай
10. germantiger - ...
06.12.2014 12:06
allvin написа:
Хубав пост! :) Нека и съвременните българки се замислят поне малко и да не тичат само по Молове-те, а да започнат да ,,тичат" и към сърцата си и най-вече към Сърцето на Вселената ... :) :) :)


Красиво си го написал, а "по моему" ще е да тичат към нашите и към техните си сърца ако можем в една посока :)
цитирай
11. batogo - !!!:))) Поздравления!
06.12.2014 13:14
Хареса ми жизнеността и волята в постинга. Майстор си!
цитирай
12. tutankhamon661 - !!!!!!!!!!!!!!
06.12.2014 14:44

Пиратите винаги са ми били любима тема.

Каквото съм намерил, всичко съм прочел.

цитирай
13. veilet - Гордея се, че е имало такива &quo...
06.12.2014 14:48
Гордея се, че е имало такива "силни" Жени на света, че и се запитвам: ако всички бихме били като тях за какво са ни Мъжете?! Поздрав за впечатляващия постинг!!!:)))
цитирай
14. germantiger - ...
06.12.2014 14:57
tutankhamon661 написа:

Пиратите винаги са ми били любима тема.

Каквото съм намерил, всичко съм прочел.



Този постинг се "основава" върху Нойкирхен, Мериън и щях да стигна до Ръш и Шей, но тях ги оставих живот и здраве за 6-и постинг - техните книги са само за Мери и Анни. Та Нойкирхен сигурно си го чел, той само е на български от другите споменати от мен.

И БЛАГОДАРЯ ЗА ФЕЙСБУК ДОБАВЯНЕТО - цефулестен ми спомена, че бил влязъл през твоя добавка или каквото е там във фейсбук.
цитирай
15. germantiger - А аз ти благодаря за поредния, но почти сигурен съм не и последния ти коментар при мен - разчитам винаги на теб, макар да не е задължително
06.12.2014 15:00
veilet написа:
Гордея се, че е имало такива "силни" Жени на света, че и се запитвам: ако всички бихме били като тях за какво са ни Мъжете?! Поздрав за впечатляващия постинг!!!:)))


Да се замисли човек дори жени ли са ;) не случайно им е ходило да се прикриват в мъжки "камуфлаж" ;)
цитирай
16. viva1122 - G_T - Поздравления!
06.12.2014 15:08
Както винаги - интересно - силно - впечатляващо!
цитирай
17. germantiger - Благодаря ТИ
06.12.2014 15:12
viva1122 написа:
Както винаги - интересно - силно - впечатляващо!


И доста вдетинено и комично в коментарите към първия линк, но нали "си се" забавлявам" незряло за възрастта ;)
цитирай
18. viva1122 - И ...:)
06.12.2014 15:58
- Постинга си е твой - забавлявай се както пожелаеш - знам ли, може и да си в тази възраст :)))
- а аз гледах просто клиповете с интерес -:)

- И последно - Благодаря!
цитирай
19. germantiger - ...
06.12.2014 16:24
viva1122 написа:
- Постинга си е твой - забавлявай се както пожелаеш - знам ли, може и да си в тази възраст :)))
- а аз гледах просто клиповете с интерес -:)

- И последно - Благодаря!


Всеки постинг е удоволствие и забавление, предполагам за всички нас когато праим постинги :)
Просто аз съм по-невъздържан, както чудесно знаеш.
цитирай
20. gosho568 - Интересен постинг за пиратите. . . с ...
06.12.2014 16:32
Интересен постинг за пиратите... с доста от нещата не бях запознат! Поздрави! :)
цитирай
21. dinkov - Динков
06.12.2014 17:43
germantiger - интересно си ги поднесъл историите. Като юноша бледен четях всичко безразборно, а пиратите ми бяха любимо четиво. Че знам и за трите героини, но въпреки това пак ми беше занимателно. Нали съм си момченце :)
Поздрав.
Ицко
цитирай
22. germantiger - Благодаря
06.12.2014 17:57
gosho568 написа:
Интересен постинг за пиратите... с доста от нещата не бях запознат! Поздрави! :)


Това за дамите ще има продължение след време.
Ако трябва да направим за мъжете-пирати, то ще е енциклопедия (каквито впрочем за пиратството има;)
цитирай
23. germantiger - ...
06.12.2014 17:59
dinkov написа:
germantiger - интересно си ги поднесъл историите. Като юноша бледен четях всичко безразборно, а пиратите ми бяха любимо четиво. Че знам и за трите героини, но въпреки това пак ми беше занимателно. Нали съм си момченце :)
Поздрав.
Ицко


Аз пък в детските си и юношески години не съм чел нищо за пирати с изключение на Последните флибустиери или Плаващият остров или нещо друго - в заглавието все пак имаше флибустиери - поплярна книга от бай тошово време ;)

Пиратствово леко ме заинтригува последните 2 години.
цитирай
24. germantiger - ...
06.12.2014 18:15
batogo написа:
Хареса ми жизнеността и волята в постинга. Майстор си!


Луд умора няма ;)

Директност и сила и драматизъм, също жизненост и воля както по-мелодично си го написал ти.
цитирай
25. dinkov - Динков
06.12.2014 18:28
germantiger - слава Богу, братята комунисти поне пиратите бяха оставили без политико-партийна оценка и имаше тук-там книги за тях. Една дебела " Великите мореплаватели на 18 век". Там нямаше много пиратство с изключение за Френсис Дрейк, но пак бе много занимателна. Също за големите корсари и каперството имаше една, на Майн Рид имаше "Белия кораб" ли, вече съм забравил, но най-хубавата мисля, че е "Капитан Блъд" и "Дневникът на капитан Блъд" не съм сигурен, но автора трябва да се казваше Рафаел Сабатини. Ако ти попадне в ръце, прочети я, навярно ще ти хареса. Сещам се и в списание "Антени" един брой бе половината за пирати. Ако намеря време с удоволствие бих ги препрочел и сега. Благодатна тема. Абе, знаеш ли ? Готините мъже и на 100 години да станем пак си оставяме по малко момченца :). Някой може да ни се смее, но проблема си е негов, а това състояние не е лошо :)
Ицко
цитирай
26. germantiger - ...
06.12.2014 19:06
dinkov написа:
germantiger - слава Богу, братята комунисти поне пиратите бяха оставили без политико-партийна оценка и имаше тук-там книги за тях. Една дебела " Великите мореплаватели на 18 век". Там нямаше много пиратство с изключение за Френсис Дрейк, но пак бе много занимателна. Също за големите корсари и каперството имаше една, на Майн Рид имаше "Белия кораб" ли, вече съм забравил, но най-хубавата мисля, че е "Капитан Блъд" и "Дневникът на капитан Блъд" не съм сигурен, но автора трябва да се казваше Рафаел Сабатини. Ако ти попадне в ръце, прочети я, навярно ще ти хареса. Сещам се и в списание "Антени" един брой бе половината за пирати. Ако намеря време с удоволствие бих ги препрочел и сега. Благодатна тема. Абе, знаеш ли ? Готините мъже и на 100 години да станем пак си оставяме по малко момченца :). Някой може да ни се смее, но проблема си е негов, а това състояние не е лошо :)
Ицко


Ако трябва да избирам между щастието и присмеха - решително и без много да му мисля избирам щастието!

Да се чувствам щастлив, понякога "нередовен" - та това е безценно ;)

Сабатини го знам като автор (вярно след тенисистката го научих), но имах нещо друго от него и го бях разгръщал. Сещам се и за трилогията ли беше за Сандокан дали не беше от Рид тя или Май - както и да е - Сандокан се сещам, но тъй-като нещо не беше бял онзи или смесен = спрях да го чета.
цитирай
27. nbrakalova - Впечатляващите съдби...
06.12.2014 20:40
Възхищението или възмущението, присъдите във времето, дори личното възмездие едва ли смекчават унижението, страданието, загубата...
А дали има съдби, които да не са впечатляващи, макар останали в тишината си?
цитирай
28. leonleonovpom2 - Поздравления, Германтигър!
06.12.2014 23:37
Чудесно си подредил и сглобил нещата в постинга!
От друга страна пък някои по-особени жени, могат да използват написаното за по-високи амбиции-за наша сметка!
Но без жени и без такива жени, животът не е интересен, така, че пълна шестица!
Лека нощ!
цитирай
29. germantiger - ...
07.12.2014 06:30
leonleonovpom2 написа:
Чудесно си подредил и сглобил нещата в постинга!
От друга страна пък някои по-особени жени, могат да използват написаното за по-високи амбиции-за наша сметка!
Но без жени и без такива жени, животът не е интересен, така, че пълна шестица!
Лека нощ!


Днес маса жени, както и маса мъже са нежени и немъже - всички заслужаваме един "здрав бой" от живота, но с бой НЕ СЕ ПРОУМЯВА това що е до душа, морал и пр.

Благодаря ти за оценката - и все пак в началото съм прекалил с изображенията и клиповете.
цитирай
30. germantiger - ...
07.12.2014 06:33
nbrakalova написа:
Възхищението или възмущението, присъдите във времето, дори личното възмездие едва ли смекчават унижението, страданието, загубата...
А дали има съдби, които да не са впечатляващи, макар останали в тишината си?


Обикновено във всеки човек и особено в историческите личности и техните дела има поне две (ако и повече "страни") добро и зло, хубаво и лошо - според автора или целта се акцентира различно.

Пиратството вероятно е героизирано повече отколкото заслужава, много от тези са били главорези.

Външните прояви и проявления се забелязват и правят впечатление.

Вътрешните за които пишеш ти в света на менталното, душевното - не се забелязват и трудно се разбират от другия и различния - за това те остават незаслужено както пишеш в тишина...
цитирай
31. sande - Поздравления , Тигре! Отново си върховен!
07.12.2014 16:48
Много интересна тема. Непозната за българите.

Сещам е за "Козия рог", хубав филм. Героинята става хайдутка. Но всичко е прекалено битово, нашенско, регионално, балканско, маломерно и познато. Разбира се - мило и родно.

Много интересни са тези истории, които разказваш. Това са други светове. Магични и непознати.

Поздравления! Това е твоята тема.

Благодаря ти.
цитирай
32. nbrakalova - към sande
07.12.2014 19:25
Позволявам си бегъл коментар по повод битовото, регионалното, маломерното в сюжети като този на "Козия рог".

Злото (или безнравственото), доброто, страданието или унижението (като второто е равносилно също на убийство, защото може да бележи житейската съдба) са еднакво силни, независимо от историческото време или място на действие. Злото е зло по всяко време и на всяко място, добрият жест може да съживи душевността и даде старт на действеността по всяко време и на всяко място.
цитирай
33. valben - Ех, че интересно!
07.12.2014 19:49
Съжалявам, че не чета твоите неща толкова често. Но ще се корегирам. Без да чета останалите коментари направо признавам - страшно ми хареса. Научих неща, които не бих могъл да науча от други места. Благодаря!
цитирай
34. get - @ 31. sande - Поздравления , Тигре! Отново си върховен! - Ако Македония имаше море, вероятно щяхме да ...
07.12.2014 21:02
... имаме и буканерки-флибустерки, тоест пиратки :)))!

Дали се чуло, видело,
мома войвода да бидит
на седамдесет сеймени,
на тия гори зелени,
на тия води студени,
с кадифе фустан до земя
со тънка пушка на рамо,
чифте пищоли на пояс?
Сеймени я завидели,
силна поплака сториле:
- Нейкиме мома булюкбаш!
Мома им веле, говоре:
- Това сос сръдба не биват
това сос лютба не биват!
Месите пресна погача,
турите алтан во неа,
скършите парче по парче -
кому алтанот ке паднит,
той булюкбаша да бидит.
Месиле пресна погача,
кладоха алтън по неа,
скършиле парче по парче,
на сите по две парчина,
моме се даде едно парче -
нейдзе се падна алтанот.
Делии я завидоха,
силна поплака сториха:
- Нейкиме мома булюкбаш!
Мома им веле, говоре:
- Това сос сръдба не биват,
това сос лютба не биват,
Земайте пърстен от ръка,
вързейте пърстен на бука,
фърлейте редом на нишан -
кой ке удари пърстенат,
той ке си бидет войвода.
Зедоа пърстен от ръка,
вързаа пърстен на бука,
сите фърляа со редом,
нокой ми пърстен не удари.
Мома си веле, говоре:
- Подай ми, чауш, пушката!
Пушката пукна от ръка,
падна ми пърстен от бука.
Пак ми се сърдат сеймени,
пак ми се лютат делии -
нейкят си мома войвода.
Пак мома веле, говоре:
- Земайте камен, фърлейте,
кой ке ме мене надфърлит,
той млад войвода да бидит
и мене да ме кердосат.
Сите ми с редом фърляа,
никой камен не надфърли
десет чекори по тамо.
И седемдесет дружина
отбраа Сирма войвода.

цитирай
35. atil - Има такава преведена и издадена ...
07.12.2014 22:03
Има такава преведена и издадена книга. За жените - пиратки, мисля че я имам, но сега не мога точно да цитирам заглавието, но се впечатлих тогава, когато я прочетох за пръв път.
Определено са оставили диря и този "занаят"!
цитирай
36. germantiger - ...
07.12.2014 22:14
atil написа:
Има такава преведена и издадена книга. За жените - пиратки, мисля че я имам, но сега не мога точно да цитирам заглавието, но се впечатлих тогава, когато я прочетох за пръв път.
Определено са оставили диря и този "занаят"!


На български имам само "Пиратите" от Хайнц Нойкирхен - този постинг направих и съкратих върху негово инфо и най-вече книга на французина Мериан, която на български едва ли е превеждана.

Отделно след време живот и здраве ако направя цялостен постинг за Анн и Мери, то ще преведа доста от няколко пиратски "енциклопедии" и две книги писани точно за тези двете, но обединени в една.

Чудесно е ако има книга на български за жените пиратки и я препоръчаш.
цитирай
37. atil - Мисля че е от английски автор, тия ...
07.12.2014 22:31
Мисля че е от английски автор, тия дни ще проверя, библиотеката ми е на вилата..А тази от О.Нойкирхен я знам, много е добра и интересна. Ползвах я веднъж вече тук в блога...
цитирай
38. germantiger - ...
07.12.2014 23:51
valben написа:
Съжалявам, че не чета твоите неща толкова често. Но ще се корегирам. Без да чета останалите коментари направо признавам - страшно ми хареса. Научих неща, които не бих могъл да науча от други места. Благодаря!


Част от инфото както казва троя (от блог.бг) може да е добръ сюжет за лирика или проза ;)
цитирай
39. germantiger - ...
07.12.2014 23:54
sande написа:
Много интересна тема. Непозната за българите.

Сещам е за "Козия рог", хубав филм. Героинята става хайдутка. Но всичко е прекалено битово, нашенско, регионално, балканско, маломерно и познато. Разбира се - мило и родно.

Много интересни са тези истории, които разказваш. Това са други светове. Магични и непознати.

Поздравления! Това е твоята тема.

Благодаря ти.


Подобни сюжети (убеден съм повече от мен знаеш) с няколко български жени-хайдути, а един с българин последно има в блога на атил (мисля един от последните му постинги) ;)

За оценката благодаря - ти си много щедър към мен, а стремежа ми към световните теми отдавна си усетил, но дано не съм досадил.
цитирай
40. germantiger - ...
08.12.2014 00:06
get написа:
... имаме и буканерки-флибустерки, тоест пиратки :)))!

Дали се чуло, видело,
мома войвода да бидит
на седамдесет сеймени,
на тия гори зелени,
на тия води студени,
с кадифе фустан до земя
со тънка пушка на рамо,
чифте пищоли на пояс?
Сеймени я завидели,
силна поплака сториле:
- Нейкиме мома булюкбаш!
Мома им веле, говоре:
- Това сос сръдба не биват
това сос лютба не биват!
Месите пресна погача,
турите алтан во неа,
скършите парче по парче -
кому алтанот ке паднит,
той булюкбаша да бидит.
Месиле пресна погача,
кладоха алтън по неа,
скършиле парче по парче,
на сите по две парчина,
моме се даде едно парче -
нейдзе се падна алтанот.
Делии я завидоха,
силна поплака сториха:
- Нейкиме мома булюкбаш!
Мома им веле, говоре:
- Това сос сръдба не биват,
това сос лютба не биват,
Земайте пърстен от ръка,
вързейте пърстен на бука,
фърлейте редом на нишан -
кой ке удари пърстенат,
той ке си бидет войвода.
Зедоа пърстен от ръка,
вързаа пърстен на бука,
сите фърляа со редом,
нокой ми пърстен не удари.
Мома си веле, говоре:
- Подай ми, чауш, пушката!
Пушката пукна от ръка,
падна ми пърстен от бука.
Пак ми се сърдат сеймени,
пак ми се лютат делии -
нейкят си мома войвода.
Пак мома веле, говоре:
- Земайте камен, фърлейте,
кой ке ме мене надфърлит,
той млад войвода да бидит
и мене да ме кердосат.
Сите ми с редом фърляа,
никой камен не надфърли
десет чекори по тамо.
И седемдесет дружина
отбраа Сирма войвода.



Сирма от блога да си види баладата ;)

А при Атил и постинг за МЪСТ - за един българин!
цитирай
41. minevv - да
08.12.2014 09:02
Благодаря за поста!!
Както винаги стойностен и задълбочен ..
и както винаги-благодаря за красотата!!
цитирай
42. ernest - Жанра си е класика
08.12.2014 14:16
Вече съм гледал над 90 филма в пиратски приключенски жанр и продължавам.

Сред пиратските филми с жени пиратки съм гледал около 7-8. Проверих си какво имам и тези мога да ви ги препоръчам:

Anne of the Indies (1951)
Buccaneer's Girl (1950)
The Pirate Queen (aka. - The Tiger of The Seven Seas) 1962
The Lion of st. Mark (1963)

Има и един съвсем нов корейски The Pirates от 2014
цитирай
43. atil - За книгата. Казва се "МОРЯ...
08.12.2014 16:49
За книгата. Казва се "МОРЯКЪТ, СМЪРТТА И ДЯВОЛЪТ", издателство "Георги Бакалов", Варна, 1980 год. от Хелмут Ханке.
Оказа се че не е посветена на жените-пиратки, но между другото се разказва и за по-известните от тях. Затова съм се сетил за нея.
Във връзка с моите занимания напоследък с историята на Волжка България, интересно е да се знае, че по големите реки на Източна Европа, както и в Черно и Каспийско море имало пирати. Наричали ги - ушкуйници. По името на модела български кораб, който ползвали - учкаек. Лек платноход с плитко газене, удобен и за речно и за морско плаване.
Тамошната България имала сериозни проблеми с тези разбойници, не веднъж ги разбивали, но те отново се възтановявали и продължавали набезите си.
Дори по времето на Стенка Разин имало такива и те се включили в неговия поход.
цитирай
44. planinitenabulgaria - Аз съм зодия "Риби" и поради това през целия си живот съм осъществявал
08.12.2014 17:11
творчеески и всакакви контакти с жени. Възприемам жените като истински когато извървяват пътя на естественото си Божие употребление - да дават любов, да продължават живота на земята, да бъдат обичани. На жените не им отиват мъжки изяви според мен. Стефан Данаилов пееше някакав песен, "Моето мъжко момиче". Ако някоя жена пък запее песен "Моето женско момче" звученето не е ли еднакво пародийно. Понякога жените имат изяви на мъж и те са по две направления. Първото е, когаато нивото на тестостерона в кръвта им надвиши този на естрогена.
Второто направление е когато психиката на жената се разклати и тя търси нестандартни изяви да се закрепи. И в нашата история има жени хайдутки, по-смели от мъжете, принудени да станат такива. Сега пиша нещо за Ком и си стомням една такава героиня от с. Чипровци, Деяна войвода. Тя е била принудена да стане такава както т. н. черни вдовици от Чечня, на което джелатите на Путин убииват мъжете. Четивото за тези жени е интересно, но да се реши някой да осъществи контакт с такава жена - не му завиждам.
цитирай
45. syrmaepon - Извинявам се че малко късно ще чета написаното, но имаше обективни причини
10.12.2014 10:38
germantiger написа:
get написа:
... имаме и буканерки-флибустерки, тоест пиратки :)))!

Дали се чуло, видело,
мома войвода да бидит
на седамдесет сеймени,
на тия гори зелени,
на тия води студени,
с кадифе фустан до земя
со тънка пушка на рамо,
чифте пищоли на пояс?
..........
И седемдесет дружина
отбраа Сирма войвода.



Сирма от блога да си види баладата ;)


А при Атил и постинг за МЪСТ - за един българин!



Аз само нося името Сирма, но не приличам на истинската Сирма войвода, но поне се надявам, че името ми носи кураж )))

Иначе какво да кажа за пиратките и хайдутките ))) Има си мъжки момичета, още от дълбока древност
цитирай
46. germantiger - ...
12.12.2014 15:54
Надявам се, някой да погледне препоръчаното от теб, защото убеден съм - заслужава си!

За жалост аз съм "дете" на днешния ден и комерса ;)

Гледам филми само от 90-те години на 20-и век и до днес - преди 1990 почти нищо не гледам с редки изключения като "Хищникът" на Арнолд примерно (разбира се, и малко други).

Знам, че има толкова много и то достъпни филми по т.нар. класически произведения преди 1990г., но за жалост, когато опитам да ги гледам не ме грабват и дори не ме докосват, както се казва...
цитирай
47. bojil - Както разбираме, жени-воини е и...
17.12.2014 17:20
Както разбираме,жени-воини е имало във всички епохи и всички страни- въпрос на личен манталитет или крайна необходимост.
цитирай
48. ernest - Ако не прекаляват са фантазиите
17.12.2014 17:48
като в Карибски пирати, повечето съвременни филми са направени по-добре, по-ефектно. Cutt throat Island примерно е супер. Този новия корейския е много хубав и преди 30-40 години не биха могли да направят толкова добре подобен филм. Аз тези най-старите от нямото кино не мога да ги гледам. Без звук много стари ми идват, ама и тях има хора ги гледат. Първия пиратски мисля, че бе от 1928 г. От новите има и един руски пиратски с пиратка: Записки экспедитора Тайной канцелярии. Според много хора най-хубавите филми са направени през 80-те и началото на 90-те, но аз не прекалявам с такива изказвания. Специално в жанра пиратски филми през 80-те е най-зле. Аз лично се радвам на интернет, че дава достъп и до стари филми, които иначе никога не бихме чули.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: germantiger
Категория: История
Прочетен: 4620624
Постинги: 412
Коментари: 7517
Гласове: 21816
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031