Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.03.2014 13:12 - ГЕРОИЗЪМ 8 - КРЪВ - КАЛ И СНЯГ
Автор: germantiger Категория: История   
Прочетен: 20160 Коментари: 36 Гласове:
39

Последна промяна: 01.03.2014 17:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 ОСТ ПРОЙССЕН - Източна Прусия - Първата Световна

"Страната на хилядата езера и блата"

ТРАГИЧНО


image

Архитекта на победата при Танненберг от 1914г. Паул фон Хинденбург
Постинга е за втора такава - само в оперативен мащаб от 1915г.

......

„Времето: първо започнаха снежни виелици, натрупаха снежни преспи, които не помни, дори тази страна свикнала на сняг. След 3 дни подухна лек южен вятър и всичко се превърна в блата и езера...

Руските колони излязоха от горите при Волкут и Жабицке...

Германските картечници, гаубици и полеви оръдия, откриха огън първо на 1 200 крачки, после продължиха на 900, дори на 700... снарядите разбиваха гъстите руски колони. Биноклите бяха хвърлени: можеше с невъоръжено око да гледаш как руснаците стигнаха на 150 крачки пред германците... и цели купове тела падаха пред германския огън.

След 2 часа стрелба всичко беше свършено. Последния отчаян опит на ген. Булгаков да пробие към Гродно се провали: заложени бяха няколко хиляди живота. Честта на 20-и руски корпус беше спасена, но това струваше 7 000 човека, които лежаха на пространство от само 2 квадратни версти.

Целия този опит беше абсолютно безумие и в същото време героичен подвиг, който ни показа руския войник в светлина какъвто го знаем от Скобелев и плевенските атаки или в епохата, когато бе покорен Кавказ или може би, щурма на Варшава. От това се вижда, че руския войник може да се сражава и дори добре се сражава. Той понася големи загуби и се държи дори тогава, когато смъртта е неизбежна.”

Щефан Щайнер от Local Anzeiger Berlin

.............


ИЗВЪН ТЕМАТА "ни в клин, ни в ръкав" с БЪЛГАРСКИ СТИХОВЕ ОТ МЛАДА БГАВТОРКА - харесаха ми и два дни преди 3-и март са чудесно начало!
В бъдеще отново ще ползвам нейни творби, разбира се с нейното съгласие.

elincseto
http://www.vbox7.com/user:elincseto

БЪЛГАРИЯ

Българийо, възкръснице, родино,
от свои и от чужди поругана...
Свещена майко, мащехо, любима,
тринайсет века си кървяща рана...

Чедата ти – войници на съдбата,
в житейските си битки оцеляват
и винаги те носят във сърцата,
а някой за жълтици те продават.

Българийо, аз искам да те има,
пред паметта ти днеска чело свеждам:
Батак и Шипка, Сливница са пример
 да имам вяра, обич и надежда.

......
 

След като познати ми споменаха, да предлагам "библиография" - моя (ре)сурс
http://germantiger.blog.bg/history/2014/02/03/moiata-biblioteka.1234797

този постинг преводи от две книги на Белолипецкий и Каменски и герприложение
(за превода - на германски гаубица е Хаубитце и от германски отива в руски език, а като русизъм в български, също така германците пишат Волкут, а при руснаците е Волкуши)
постинга за Капоретто превод от книга на френския полковник Конке
постинга за Бисмарк преввод от книга на Андреас Хиллгрубер
постингите ми за германски героизъм на стотици книги най-вече от германски автори
постингите ми за геноцид извършен над германци от победителите:
Die Fluechtlinge от Guenter Boeddeker
Frauen und Vertreibung от Brigitte Neary
Schweres Gepaeck от Helga Hirsch
постинга за Пайпер:
Patrick Agte - Jochen Peiper: Kommandeur Panzerregiment Leibstandarte
Michael Reynolds – The Devil’s Adjutant 
Чарлс Уайтинг на английски и руски Massacre at Malmedy/Битва в Арденнах
Паул Хауссер SS im Einsatz


Следва ТЕМАТА НА ПОСТИНГА - за какво иде реч:


 Операция на две германски армии срещу 10-а руска армия от февруари 1915г. (не за известното обкръжение при Танненберг от 1914г.). Германците започват да я обхващат, 10 армия разбира се отстъпва, измъква се от дълбок обход, с изключение на нейния 20-и армейски корпус, който е обкръжен и унищожен. Всъщност тази 10 армия ебившата 1-а  армия на Рененкампф бита в Източна Прусия през 1914г., но не ликвидирана докрай като 2-а армия на Самсонов в котела. Тази 1-а армия получила нужните попълнения е „преименувана” в 10 армия за която става дума.

ГЕРОИЗМА Е ГЕРМАНСКИ, ЗАЩОТО ЗА МЕН ОБЕДИНЯВА ДЕЙСТВИЕ, ЗНАНИЕ, УМЕНИЕ, ОПИТ И СЕБЕОТРИЦАНИЕ (с всичко онова което е издръжливост, мобилизация на всички духовни и физически сили) и ЖЕРТВОГОТОВНОСТ. От "другата страна" - руската, в този пример имаме почти само ГОЛА САМОЖЕРТВА, а това (ЗА МЕН) не стига за "ранг" героизъм, което не ми пречи човешки да се прекланям пред руския епос в края!




„ПОДГОТОВКАТА”

Августовските леса, където се разиграва трагедията се простират на 100 км в посока запад – изток и на 60 км север – юг. Способства за погрома и друг факт – германците прехващат „руските” радиочестоти и точно са знаели състоянието на 10 руска армия.

Германците се съсредоточават във виелици, сняг над коленете, влаковете не се движат, автотранспорта също. Предварително раздават топли дрехи на войските си, плугове за чистене на снега, авангардните роти ще бъдат често сменяни поради умора, допълнителна пехора за разчистване на пътища и извличане на артилерията. За да облекчат своите войски, германците оставят болните, слабите и изтощените в тила, намаляват и носимото снаряжение на войник. В такива условия на 25-26 януари започва първия германски удар дал началото на настъпление в оперативен мащаб.

Германците достигат темп от по 60 км преходи не само в ден, но често и в нощ – пеши преходи на пехота, ориентирани почти винаги само по карта, което още повече ги затруднява и засилва риска. От „другата страна” руснаците отстъпват смесени със своите обози, които естествено ги забавят, примерно 29 пд ползва само един път за отстъпление, което е груба грешка и дори няма флангово осигуряване. Руснаците най-често вече са изяли сухарите от неприкосновения си запас, често срещано „явление”още в Руско-Японската война. При тях се появява и паника, стрелба „на сляпо”и особено нощем без цел в тъмнината, викове че в горите има германци... Отстъплението на руските войски, които губят до крак 20-и корпус е наречено „Маратонското бягане от Източна Прусия”.

В 20-и корпус влизат 108 саратовски силен и устойчив полк, 73 пд, която е дивизия от втора линия – ненадеждна и 56 пд получила прозвището „Заднеманско бегаческо дружество” – показателно за слабостта и „нрава” на тази дивизия да отстъпва пред врага („прякора” поради факта, че след натиск на противника състава й упорито се стремял да бяга зад река Неман). Състоянието на 73 пд също не е стабилно като мотивация и дух, пример за това е среща на дозор от 108 полк с двама войници на 73 пд в техния окоп, които на въпрос „– Какво правите тук? Отговорили – Как какво?! Чакаме смъртта!” Самия 108 полк независимо от силния си боен дух на 2/3 е бил в състав запасняци и опълченци. 

 

БОЙНИ ЕПИЗОДИ

Германците изненадващо атакуват отстъпващи в снега два батальона от 291-и полк – руснаците бягат в безпорядък и повечето попадат в плен. При Вишнец, рейдиращи германци завземат лазарета на 27 пд, разпръскват превързочния отряд и две роти опълченци чистещи снега. Отстъплението на руснаците преминава в условия на снежни наноси, виелици и неразпознати пътища. Те изоставят дори ранените си в селата по пътя – германците ги вземат в плен и се грижат за тях доколкото могат. Руските ранени често лежат непревързани в снега, самите руснаци избират сред германските пленници такива, които да преведат тези ранени към германските позиции и доктори, за да бъдат поне някои от тях спасени. Руския корпус губи малкото автотранспорт с който разполага, отстъпващите почиват върху замръзнала земя без подслон, често пъти обхващани по фланговете от германска кавалерия. Германските кавалеристи вземат в трофеи 700 чифта ботуши от руски обоз, а част от руската артилерия е захвърляна от прислугата си само при появата на германци. За това пък има случаи, когато руснаците изоставят амунициите си, но спасяват касата с парите/заплатите на войниците!

105-и и 106-и полкове в бягство търпят огромни загуби – от шестте техни батальона се спасяват единствено 700 души със само 11 картечници, чуват се „гласове” да се захвърли въобще оръжието и да се предадат в плен. При руска контраатака,5-а рота от 2-и батальон на 108-и полк губи половината от състава си срещу само 1 германска картечна позиция бягайки в атака на голо поле срещу германските картечари! При село Голинка руския 23-и Низовски полк само в една атака се лишава от 1 000 свои войници и 19 офицери, германците ги контраатакуват на свой ред във фланг. В края на януари в бой с части от 42 германска дивизия, руския 292-и полк губи абсолютно всички офицери от свой батальон, в градски бой за селището Владиславов.

В опит да излязат от оформящото се обкръжение, на 20 февруари руснаците атакуват село Марковци. Германците ги срещат с картечен и артилерийски огън, докато руските пехотни вериги бавно напредват губейки състава си. Германската артилерия води стрелба от закрити и неизвестни за руснаците позиции. Разкрит/засечен руски дивизион от 53 артилерийска бригада е разстрелян на свой ред от германската артилерия. След 2-3 часа руската атака „спира” залягайки в снега, там пехотинците престояват до настъпване на ноща и спасителната тъмнина. Батарея от 29 артбригада се изкачва на височина край село Старожинци. Попада под обстрел на германски гаубични батареи които я унищожават, а след това започват да изтребват и руската пехота. Картината е трагична – разбити и обърнати оръдия, муниции които се взривяват сред номерата на прислугата, трупове и части разхвърляни безобразно. При Вержболово в 23.00 часа, незначителни германски сили безпокоят отстъпващите и слели се войски на ген. Макаев и ген. Йозефович – възниква паника, руснаците макар в числено превъзходство се разбягват! При брод на река Бобр, казаци се опитват да я преминат – попадат под германски оръжеен и картечен огън, хората и конете пропадат в блато – загубите са огромни!

Руските 27-а и 29-а дивизии имат заповед да пробиват очертаващото се обкръжение без изненада за германците, срещу подготвени германски позиции. Руската артилерия за съпровождане и поддръжка на пробива е разположена на неудобни и открити позиции без наблюдателни пунктове. При германците, най-често ситуацията е друга – примерно при селището Волкушек, предварително и удобно е разположена артилерия, която германците изкусно камуфлират/маскират, укрепват я с картечни позиции/не гнезда, а пред тях лежи река и заблатена местност – няколко руски атаки се разбиват и потъват в тази отбрана. Пехотата на 27 и 29 дивизии атакува срещу силна и интензивна гаубична и картечна стрелба, все пак превзема село Богатъйри, но германска контра я отхвърля. Един батальон от 116 полк се поддава на германска уловка с вдигнат от германците бялфлаг. Руснаците тръгват напред неподготвени да вземат германците в плен, но сами са обхванати и пленени. 115-и полк атакува село Старожинци, под флангови огън руската пехота преминава първата линия траншеи – превзема я, и атакува втората линия, която в ръкопашен бой преминава „от ръце в ръце”, накрая полка „се стопява”...

 

ТРАГЕДИЯТА – В ОБКРЪЖЕНИЕ

При фермата Млъйнок, руски ариергард прави опит за атака – две роти удрят, но срещнати от огън са отхвърлени назад преминали само 200 крачки. След обед германците започват да събират пръснатите и оцелели групи руснаци в плен. От целия ариергард оцелява само неговия командващ, началник-щаба му и точно 4 войника, които на 8 март излизат от обкръжение към позициите на 2-и руски корпус!

Последното действие за 108 саратовски полк е спомената ферма Млъйнок – на преправата се струпват войници, коне, каруци, а от височините безпрепятствено ги обстрелват германците. Тълпи хора и животни се строполяват в блатата - до 10 часа преди обяд, с основните сили на корпуса е приключено!

Финалното действие е в покрайнините на гората край село Волкуши. Последни остават батареите от 53-а и 84-а бригади, заедно с групи пехотинци. Край оръдията лежат убити, някои оръдия буквално се взривяват след детонация на боеприпаси или пръскане от прегряване. Под началника на ариергарда пада убит коня, снаряд до него разкъсва командира на 53 бригада... Последните две резервни роти тръгват в последна атака... След около 200 крачки по тях започва огън, падат десетки убити - оцелелите бягат назад нравствено сринати...

ДА ОЦЕНИМ ГЕРМАНСКАТА ПОБЕДА И ДА СВЕДЕМ ГЛАВА ИМАГИНЕРНО ПРЕД РУСКАТА САМОЖЕРТВА - тези думи за мен значат твърде малко (защото чувствам войната като удар, взрив и тест), но на четящите, надявам се, ще се харесат!

„Под линия” и някои разсъждения

Както гвардията на Бонапарт при Belle Alliance (Ватерлоо) умира, така и 20-и корпус е изтребен трагично. Руснаците не вдигат бял флаг, единици оцелели преминават обръча и фронта, част от тях са посечени в тила от германска кавалерия именно за тази цел или пленявани в зависимост от случая и „избора им”. Опитите за деблокаж също се провалят – 15-и корпус атакува към Ръйгаловка, търпи загуби и отстъпва, 3-и сибирски полк има в началото има успех при Ястржебнъй и Острова, но вследствие на загубите по-късно също е обърнат в отстъпление.

За епилог или Пост Мортем, може да послужат думите на оцелелия поручик Фищенко (2-а батарея, 29-а артбригада):
„... Загърмя вражеската артилерия  в отговор на нашата и започна да ни засипва със снаряди. Те летяха и падаха отпред, отзад, вдясно, вляво, навсякъде в гъсто събраните хора, коне и оръдия. Конете падаха, човешки стон чувах отвсякъде, ранените нямаше кой да превърже и изнесе... Загубихме половината номера, най-способния подпрапорщик беше убит, ранен беше щабс-капитан Кох... с доблестна смърт гинеха нашите славни батареи... Всичко беше свършено, затрещяха германски винтовки, властно излязоха германците, за да вземат като трофеи нашата останала безоръжна крепост.”

И това сражение още веднъж с примери в тактически мащаб показва един от проблемите в руската (а често и в българската армия - без фундаментални исторически последици за втората), а именно – практиката да се отстъпва само след като врага ти наложи бой. Практиката да се приема винаги боя, независимо че знаеш превъзходството на врага в количество, качество (казват му сили и средства тук), в позиция, време (последните на изток почти не се коментират като превъзходство), в мисъл... Противника често налага бой за да те ангажира, забави, да включиш резерв или както казват на изток за да те скове. Без значение, че това се знае –руснаците почти винаги приемат наложения бой, което ги забавя, разгадава и всъщност води чрез волята на противника. Храбростта и жертвоготовността там където не е необходима, често може да бъде вредна – това е толкова просто и толкова неразбрано векове в русия и дори в азия – за това си има обяснение в психология и манталитет.

Другия отново основен проблем при руснаците, особено явен през ВСВ и характерен за всички червени комунистически армии след ВСВ (вкл. българската) е:
КОГАТО ТРЯБВА ДА СЕ УПРАВЛЯВА (понеже не умее), ЛИДЕРА-КОМАНДИРА, ЖЕСТОКО КОМАНДВА (вместо да управлява). И НЕ КОМАНДВА СЪС ЗНАНИЕ И УМЕНИЕ, А С ГРУБО НАЛАГАНЕ НА ВОЛЯ, поради дефицит на професионализъм често пъти.

И един БОНУС детайл - в цивилния живот думата началник е шефа (в офиса или директора). В армията, началника е ПОДЧИНЕН... на командира/командващия. Това е една специфична разлика – има командващ, който „си има” началник-щаб и бол началници на „отдели” или секции в зависимост от армиите по света – началника е подчинен на лидера (макар на самия нач-щаб да са подчинени кой-ли не). В армията първо е командира, след него началника, в цивилния живот началник ще рече „баш шеф”.

..........

 

Започна ВТОРИ СЕЗОН НА ВАЙКИНГС

http://zamunda.net/catalogue.php?catalog=tv&letter=&search=vikings&cat=&comb=no&field=name

С всичките "резерви" към сериала, тъй-като Рагнар Лотброк е ИСТОРИЧЕСКА ЛИЧНОСТ (за която има книги), не просто измислен образ заедно с част от простотиите в сериала.

И отново в края "да постави точка" - Хинденбург

image

 
Три видеа, в две от които "нормално" германеца (англо-сакса в случая) е зло (от чифут режисьор друго не) - въобще филм в който германеца да е герой без съмнение и в сила като бол боклук американски, руски и каквито щете филми - НЯМА

Първия клип със силен текст, който западните народи забравиха
 Втория "момента" на победа и за сакса - невероятно, но факт в подобен филм
Третия клип - недоволен съм, но аз по-подходящ за вкуса ми не намерих от този филм


Защо тези видеа - първите две заради суровостта - ходят на темата
Третото с проблем в бързо менящите се "кадри", но с "намек" за вероятните ми следващи два постинга този и следващия месец










Гласувай:
40



Следващ постинг
Предишен постинг

1. zarenkow - Здравей, не се впечатлявам от детайлите,
01.03.2014 15:34
разбира се и те си имат ценителите и създават необходими сантименти. Повече се впечатлявам от механизмите, от зъбните колела смачкали станиола между себе си в причудливи форми. Наистина от такъв станиол могат да излязат и произведения на изкуството, да намерят ценителите си, но аз съм се вгледал в зъбчатките извършващи всичко това. Поздрав.
цитирай
2. germantiger - Благодаря ти, за ПЪРВИЯ КОМЕНТАР въобще под постинга!
01.03.2014 15:39
zarenkow написа:
разбира се и те си имат ценителите и създават необходими сантименти. Повече се впечатлявам от механизмите, от зъбните колела смачкали станиола между себе си в причудливи форми. Наистина от такъв станиол могат да излязат и произведения на изкуството, да намерят ценителите си, но аз съм се вгледал в зъбчатките извършващи всичко това. Поздрав.


Хинденбург, Лудендорф и смъртта на десетки хора на мен не ми се струва станиол (ако правилно съм те разбрал ;)

Иначе всичко си има мястото и никое няма предимство за мен - тактическия, оперативния и стратегическия мащаб трябва да са всички на ниво, бол държави и "вождове" са пренебрегвали по един от трите и са губили точно заради това.

Моя подход е "гледай всичко" и дръж-води-контролирай всичко (разбира се, може да си специалист само в единия мащаб).
цитирай
3. bojil - Hubawo i interesno podneseno
01.03.2014 16:09
Hubawo i interesno podneseno
цитирай
4. dimenzed - Силен пост!!! По същество без &q...
01.03.2014 16:24
Силен пост!!! По същество без "лаладжийство" както ти самия казваш! Разкриваш доста неясни епизоди впоследствие сражението при Танненберг.
цитирай
5. germantiger - БЛГ
01.03.2014 16:52
Благодаря на bojil и особено на оценката от dimenzed!

Това ми е целта - синтезирано и здраво, без витиеватост и отклонения.
цитирай
6. zarenkow - "смъртта на десетки хора на ...
01.03.2014 17:08
"смъртта на десетки хора на мен не ми се струва станиол" така е , ако не съществуваха метафорите.
цитирай
7. born - В този постинг ми хареса най-вече ...
01.03.2014 22:45
В този постинг ми хареса най-вече проявеното уважение към победения /без значение тактически или стратегически / противник. Абстрахирам се от останалите достоинства на изложеното съдържание- без съмнение отново перфектно подбрано и оформено.
цитирай
8. germantiger - ...
01.03.2014 23:25
born написа:
В този постинг ми хареса най-вече проявеното уважение към победения /без значение тактически или стратегически / противник. Абстрахирам се от останалите достоинства на изложеното съдържание- без съмнение отново перфектно подбрано и оформено.


Може би, не съм го проявил категорично и докрай, но поне малко се опитах, а и е затрогващо! Човек трудно може да остане безразличен към трагедията на победения, особено в този случай.

Благодаря за високата оценка, която не заслужавам в такава превъзходна степен!
цитирай
9. vmir - Войната е тъпо, но неизбежно занимание, което изисква много находчивост
02.03.2014 08:19
и добра подготовка. Може ли да е кеф отстрелването на безпомощна армия, освен ако същата армия не те е застрашавала достатъчно дълго и силно преди това? Аз не вярвам, дори когато си взаимодействат нагласите от различни битки или войни.
цитирай
10. get - - Тигре, винаги при воденето на една война се поставя въпросът за (!) ... Нейната СПРАВЕДЛИВОСТ ?
02.03.2014 12:16
- Ако дадем само една частна трактовка ... на описваната победа на Германската армия в твоя пост , тоест битката за Прусия ? - Вероятно следва да сложим положителен знак на победата в този низ от сражения ! - Но ?
- Зимната кампания, известна като Битката при Таненберг е ? - Част от Първата световна война ?
- А доколко е справедлива, тази война прости ми ... но твърде дълбоко се съмнявам в нейната СПРАВЕДЛИВОСТ ?
- Съмнявам се от позициите на човек, осъзнал НАИВИНИТЕТА СИ, да вярва в "справедливостта" на идеите за "Световната революция" ?!

- За да ме разбереш (и не останеш в обида) би следвало за себе си, да се запознаеш с такива автори писали за Световна(ите) войн(а/и), като прелюдия към "Световната революция", като Маркс, Енгелс, Ленин ... и Троцки ?!

- Ще ти цитирам, само част от "светлите мисли" на "гения"(зъл) на Революцията и задължително следващата(според теоретичните му разработки) я Гражданска война - Вл. Ил. Улянов "Ленин": "Гражданская война есть тоже война; следовательно, и она неминуемо ДОЛЖНА СТАВИТЬ насилие на МЕСТО ПРАВА. (...) Гражданская война НАСИЛСТВЕННО ЭКСПРОПРИИРУЕТ, сразу и прежде всего, банки, фабрики, железные дороги, крупные сельско­хозяйственные имения и т. д. (...) Но именно для того, чтобы экспроприировать все это, надо ввести (...) РАСПОРЯЖЕНИЯ СЪЕСТНЫМИ ПРИПАСАМИ, произ­водства и РАСПРЕДЕЛЕНИЯ ИХ и т. д." - Това е от В. И. Ленин "О марксистском понимании войны".
- Подобни неща ще прочетеш в полемиката разразила се между Ленин и Троцки(изразител на идеите на Ал. Гелфанд "Парвус"), по отношение създаване на "Съветски европейски щати"(!) - ОЩЕ СЛЕД ПЪРВАТА световна война ?!
- За това още можеш да прочетеш в т.30 (пълни съч. на Ленин) в другото "откровение" на не само теоретика, а и "практик" на революцията "ВОЕННАЯ ПРОГРАММА ПРОЛЕТАРСКОЙ РЕВОЛЮЦИИ."

- Още по-озадачаващо става, когато се запознаем с материалите от процеса с/у Карл Радек ... в които той прави намеци и внушения, че за смъртта на австрийският ерцхерцог ... (Дала повод за избухване на войната !) ... е дело не толкова на сръбски националисти(масонерията "Черна ръка" ?) а по-скоро на "бойците-революционера" ... мечтаещи :((!)за "освобождение на пролетариата" !?

цитирай
11. germantiger - В случая напълно обосновано
02.03.2014 13:51
vmir написа:
и добра подготовка. Може ли да е кеф отстрелването на безпомощна армия, освен ако същата армия не те е застрашавала достатъчно дълго и силно преди това? Аз не вярвам, дори когато си взаимодействат нагласите от различни битки или войни.


Задължително е изтребването или пленяването й, защото същата тази КОНКРЕТНО за която става дума руска армия в ТОЗИ ПОСТИНГ преди това:

- гази и ограбва германската земя (до чайник и чаршаф - товаго има в книгите)
- същия този руски 20-и корпус е част от групировка, която повече от половин година е завзела германска земя и е проблем - военен, политически (за ръководството), дори морален (за народа който е окупиран - германски народ)
- в началото боевете се водят на германска земя и само част от финала е на руска имперска земя

Твоя коментар ми дава възможност да разкрия и тези аспекти или условия "окло" сраженията, което в постинга не съмнаправил - ето как някои коментари могат да бъдат полезни по същността на постинга!
цитирай
12. germantiger - ...
02.03.2014 14:07
Съгласен съм, този път бих казал напълно или изцяло, с написаното от теб - Гет.

Посочените от теб автори (които не познавам вдетайл,но все пак може би, достатъчно) ме "карат" да споделям мислите ти. За ПСВ и конкретно този бой също слагам положителен знак от "глендаточка на справедливостта", макар както знаем в една война такава е много трудно да сетърси и намери. За Карл Радек и процеса не знаех.

Уважение за познавателния ти и изпълнен с конкретика коментар, макар той да не епо същността на постинга и темата/предмета,който коментирами предлагам, но коментара ти за мен стои добре.
цитирай
13. get - - Тигре, Германия щеше да я постигне същото, което постигна Русия през 1919 - 21 год. по време на ...
02.03.2014 14:56
germantiger написа:
Съгласен съм, този път бих казал напълно или изцяло, с написаното от теб - Гет.

Посочените от теб автори (които не познавам вдетайл,но все пак може би, достатъчно) ме "карат" да споделям мислите ти. За ПСВ и конкретно този бой също слагам положителен знак от "глендаточка на справедливостта", макар както знаем в една война такава е много трудно да сетърси и намери. За Карл Радек и процеса не знаех.

Уважение за познавателния ти и изпълнен с конкретика коментар, макар той да не епо същността на постинга и темата/предмета,който коментирами предлагам, но коментара ти за мен стои добре.


... планираната Гражданска война и " ...РАСПОРЯЖЕНИЯ СЪЕСТНЫМИ ПРИПАСАМИ, произ­водства и РАСПРЕДЕЛЕНИЯ ИХ и т. д."

- Нещата виж докъде са стигнали ... ?
А)http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cannibalism_russian_famine1921_6_peasants_bouzuluk_district_and_remains_of_humans_they_eatten.jpg?uselang=ru
Б)http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cannibalism_during_Russian_famine_1921.jpg?uselang=ru

- Това е останало не дори в съзнанието а в генетичната памет на население от съвременна Украйна и-и-и ... Централна Русия, Тамбовска, Орловска и др. обл-ти - където срещу въстанническите войски на крестяните, "красните" са използвали, броневлакове, мотопехота(и конница) артерилийско въоръжение с химически заряд и авиация !
- Нямало е война с вземане на пленници - Било е война, на тотално унищожение !
- Германците, като народ следва да са признателни на тези безименни руски хора - тъй като разправата на Червената власт им е ангажирала РЕСУРСА(!) готвен за инвазия в следвоенна и изнемогваща от икономическа разруха(дошла не без помощта на "демокрациите") Германия ?!
- Ако така преценяваме нещата - вероятно няма да имаме още "световни войни" - но колцина, са хората, които знаят истината за това (?) Кой подпалва войните ?!

- Инак, като военен мемоарист си блестящ - давайки оценка "+" конкретно за "Таненберг" довело до освобождениета на ост.Пройсен !
цитирай
14. germantiger - ...
02.03.2014 18:25
Тук според мен си в грешка-просто германеца в ония времена със своето
мислене и действие НЕ БИ ДОПУСНАЛ И НЕ ДОПУСНА това, което стана в Русия -то бе пробвано и в Гермния НО НЕ УСПЯ!

Бе пробвано и по времето на Мустака и отново не стана, защото германския народ имаше съпротивителни сили, фрайкор-и фрайкорпуси и по места показа радикаленотпор на червената идиотия.

В онези времена имаогромна разлика между германец и руснак - първия е много по-цивилизован,много по-свободомислещ и много по-действен и непримирим,без робската психика на голяма част отизточните хора. Всеки, който заплаши доволното бюргерско съществуване и устоите на тогавашното общество го е чакало това в Германия - каквото и получи - шут за червената баварска "република".

Грешиш ипоради други причини - 1917-1918 германските войски забележи ВЛАДЕЯТ УКРАЙНА И СТИГАТ ДО КАВКАЗ -ТОВА МНОГОХОРАНЕ ЗНАЯТ И ГИ УЧУДВА,НО Е ФАКТ,имат икомендатури в Кавказ,но те са проформа и не среалната власт на истински наложенатакава,за това те не "влизат в моята сметка" - с две думи:

като манталитет и образованост
като армия и държавност
като традиции

... германеца вония времена е бил над руснака и никога не би допуснал червен терор какъвто се случи на Изток!
цитирай
15. letopisec - Имам въпрос!
02.03.2014 18:32
Имам въпрос: смяташ ли, че днес германците са една нация уморена от военщина и същевременно защо руснаците все не се уморяват, ето сега в Крим, пак звън на оръжие???... Та въпросът ми е, да не би военщината да е детска болест, от която определени нации не се излекуват или греша?
цитирай
16. germantiger - Към летописец
02.03.2014 19:02
Войната съпътства човечеството отзората на неговата организираност и товае исторически факт. Всеки, който си представя света без военна сила е обречен на зависимост или погиване, въпреки икономическата, която може да притежава.

В този ред на мисли, ако германците са се уморили от война - чака ги смърт, демографската вече е факт, духовната до голяма степен също.

Възпитанието в отвращение към германското (десетки години в BRD/ФРГ) с пълна сила продължава и днес, възпитанието в младите на предателството към родното и военните ценности в смисълана мъжки добродетели също ефакт в "германия".

Що иде реч до военщината като начин на решаване на проблеми,налагане сила навън (това, което правят САЩ и Русия примерно) ГО ОТХВЪРЛЯМ и НЕ ГО ПОДКРЕПЯМ - то е вредно, несправедливо и в този смисъл нечовешко.

Френския "модел" ми харесва - няма милитаризиране на обществото (или поне аз не знам), няма желание да се месиш навсякъде, но където имаш мотивиран и силен интерес - може би да?!

С "две думи":
отказа от война и отказа от възпитание в победи е път към края
стремежа да водиш войни и налагаш своята сила - също е път към погрома (поне човешкия)
цитирай
17. letopisec - Благодаря ти. Твоите думи ме карат да се замисля...
02.03.2014 20:00
germantiger написа:
Войната съпътства човечеството отзората на неговата организираност и товае исторически факт. Всеки, който си представя света без военна сила е обречен на зависимост или погиване, въпреки икономическата, която може да притежава.

В този ред на мисли, ако германците са се уморили от война - чака ги смърт, демографската вече е факт, духовната до голяма степен също.

Възпитанието в отвращение към германското (десетки години в BRD/ФРГ) с пълна сила продължава и днес, възпитанието в младите на предателството към родното и военните ценности в смисълана мъжки добродетели също ефакт в "германия".

Що иде реч до военщината като начин на решаване на проблеми,налагане сила навън (това, което правят САЩ и Русия примерно) ГО ОТХВЪРЛЯМ и НЕ ГО ПОДКРЕПЯМ - то е вредно, несправедливо и в този смисъл нечовешко.

Френския "модел" ми харесва - няма милитаризиране на обществото (или поне аз не знам), няма желание да се месиш навсякъде, но където имаш мотивиран и силен интерес - може би да?!

С "две думи":
отказа от война и отказа от възпитание в победи е път към края
стремежа да водиш войни и налагаш своята сила - също е път към погрома (поне човешкия)

цитирай
18. germantiger - ...
02.03.2014 20:08
Всъщност уклона и духа на думите и коментара ми, трябваше да бъдат по-човешки, с една идея по-пацифистки дори, но характерно за мен - акцента към войната беше в повече.

Зрелостта човешка и хуманизма, изискват друг акцент и друго настроение да преобладава в предишния ми коментар.

Мисля, че Русия никога няма дасеоткаже от военщината и позицията геостратегическа в която се намира,традициите и десетките етноси в нея може би,я оправдават.САЩ и това даси единствената суперсила в момента същоги оправдават,защото всякасила исторически е налагала своятаполитика освен с всичко друго и с меч.


P.S.
Разбира се, световно медийно оправдание за Германия нямаше и няма, въпреки,че НЕ германеца пре ВСВ владееше цяла Африка и половина Азия - владееха ги първо британци и френци. Не Германия беше ликвидирала почти цял континент с индианци,а САЩ и иберийците - още един друг континент.
цитирай
19. get - - Сега със задна дата, аз твърдя, че началото на нашето поражение ЯВНО ЗАПОЧНА със ... !
02.03.2014 22:11
germantiger написа:

Тук според мен си в грешка-просто германеца в ония времена със своето
мислене и действие НЕ БИ ДОПУСНАЛ И НЕ ДОПУСНА това, което стана в Русия -то бе пробвано и в Гермния НО НЕ УСПЯ!
...
...
германеца вония времена е бил над руснака и никога не би допуснал червен терор какъвто се случи на Изток!

... със началото на руската революция !"
- Казва го един (много по-голям от нас двамата с теб, военен стратег) по повод на руската революция, която се осъществи не и без съдействието, както на германският Генерален щаб, така и на германската армия(от това време !) !
germantiger написа:

... германския народ имаше съпротивителни сили, фрайкор-и фрайкорпуси и по места показа радикаленотпор на червената идиотия.

- Германският, както и руският народ, едва ли щеше да има необходимият потенциал, ако "Интернационала" бе РЕШИЛ любимата ти Дойчланд да стане червена ?!

- Само, като пример относно СИЛАТА, наричана от мен, с енигматичната "Интернационал" ... За него не бе проблем, на 5 юни 1916 г., да прати на дъното HMS "Hampshire", с намиращият се на борда му, фийлд-маршал и глава на британското военно министерство Хърбърт Китчънър (по време на Първата световна война) !

- Знаем кой е Е. Лудендорф "бащата" на "Плана Шлифен", а по време на "Таненбергската битка", началник-щаб на Хинденбург, така че и с безспорни заслуги за победата на немската армия, в изт.Прусия ?!

- Този определено смел(и твърде знаещ) човек, в мемоарите си "Моите спомени за войната от 1914 – 1918 години" - категорично отхвърля ШИРОКО ТИРАЖИРАНАТА ВЕРСИЯ, че причината за Гибелта на крейсера "Хемпшир" с лорд Китчънър на борда, е вследствие на торпедна атака проведена от субмарината U-75 на Кайзеровият флот ?!

- Защо е потънал Хемпшир ... все още тъне в мъгла ... дезинформационна ?! - Каква е целта на мисията на военният на UK министър, все още не се твърде коментира !!?

П.П.
В заключение и една смущаваща(твърде) хипотеза относно ... преговорите в Брест-Литовск (3 март 1918 г(?)) - Владимир Улянов - Бланк(със специфичното таваРРищи ?), надхитри военните и дипломатите на Централните сили (?) играейки в интерес на Антантата и-и-и ... това, което наричам "Интернационала" ?!


цитирай
20. nbrakalova - От бойната линия и "по същество…"
03.03.2014 11:34
Трагично е, когато властта се използва за обсебване на територия или дух в личностен или национален смисъл, но – нещо неизбежно в света ни... "Кой прав, кой крив" – поне в случая, авторът на постинга с един от коментарите си отваря очите за основанията в конкретното "задължително изтребване"…
Темата за властта в смисъла на мотивите заедно със явните или скрити стремежи чрез нея, е може би фундаментът, водещ до "неизбежното занимание" война, заедно с науката за нея, в която няма място за съдби, а за цели, използващи и в същото време игнориращи човешките съдби…
Безспорно войната е наука – не за всеки (!), и като такава, тя не оперира с чувства и съдби, а с интереси и факти [които, както в случая, не изключват проявата на човешко правосъдие или възмездие]. Въпреки мащабността й, толкова по-впечатляващ е един такъв "дребен" детайл като отношението на победител към победен. И то в противовес на широко лансираната след ВСВ тенденция – на германец към руския войник... В човешката военна история такива примери не са много и за мен са проява на благородство и дух, който не всеки редови или водач притежават…
цитирай
21. allvin - !!! (: (: (:
03.03.2014 13:24
И този пост е едно доказателство за гадните машинации на онзи урод - Луцифер. На него му е безразлично кои войници и от коя страна на фронтовата линия ще умрат - важното за него е да са колкото се може повече ... Ето и сега в Украйна ,,великите" западни сили успяха да ,,промият" мозъците на част от украинците и доведоха братските народи на Русия и Украйна до ръба на войната, а някой нейде си на запад отвъд океана потрива доволно гнусни банкерски ръчички ... А иначе постът е доказателство за боеспособността и превъзходството на германската армия на бойното поле над всички други,както беше и българската армия в този период,но за съжаление и Германия, и България загубиха войната само заради грешките на некадърни и тъпи политици ... Поклон пред невинните жертви на тази война и героизма на войниците!!!
цитирай
22. germantiger - ...
03.03.2014 14:30
allvin написа:
И този пост е едно доказателство за гадните машинации на онзи урод - Луцифер. На него му е безразлично кои войници и от коя страна на фронтовата линия ще умрат - важното за него е да са колкото се може повече ... Ето и сега в Украйна ,,великите" западни сили успяха да ,,промият" мозъците на част от украинците и доведоха братските народи на Русия и Украйна до ръба на войната, а някой нейде си на запад отвъд океана потрива доволно гнусни банкерски ръчички ... А иначе постът е доказателство за боеспособността и превъзходството на германската армия на бойното поле над всички други,както беше и българската армия в този период,но за съжаление и Германия, и България загубиха войната само заради грешките на некадърни и тъпи политици ... Поклон пред невинните жертви на тази война и героизма на войниците!!!


Никак не съмсъгласен с теб, приятелю!

Моята позиция е семпла и ясна (правилна дали е, един Бог знае)

- голяма част от украинците и особено най-вече младите желаят
свободно даучат на запад
свободно да работят на запад
свободно да опътуват на запад
сега без да са ччленове на ЕС всички три нагоре са трудни и проблематични за тях, макар и не невъзможни

Извън това желание
- Русия иска Украйна за себе си
- т.нар. Запад иска Украйна за себе си

В този "проблем", както аз говиждам - не мога да взема страна категорично
И пак в този проблем, аз като прозападно ориентиран съм с една идея по-на запада
цитирай
23. nbrakalova - Припомняне...
03.03.2014 19:11
"Точно преди 60 години Хрушчов, типично по съветски - раздавайки с широки пръсти нещо, което не му принадлежи ( точно като едни 15 милиарда държавни пари, предложени без никаква демократична процедура за одобрение като подкуп на Янукович от Путин), даде полуостров Крим на Украйна...."
цитирай
24. vmir - Тигре, такова нещо като "Иска Украйна за себе си" e единствено художествен израз, нищо повече.
04.03.2014 07:19
Организираният Запад винаги иска ясни договорни взаимоотношения и цени високо спазването им без излишни усложнения. Същото ИЗОБЩО не важи за Русия, за която и най-малкият формален претекст е предостатъчен, за се изметне и моментално да наруши камара договорености. Те били дали Крим на украинците, значи и т.н. Ми, като дадеш подарък, забравяш за него, бе, толкова ли е трудно да се проумее? Искането на подарък обратно е не просто "дай си ми куклите, на ти парцалите", при възрастните такова нещо неизбежно води до двустранно бъркане в душите и непрестанно вадене на най-кирливи ризи за доказване на собствената правота в погазването на отсрещните чувства. Затова си има правило по въпроса и е гадно да се нарушава от онези граждани на Украйна, които едновременно линчуват украински деца на площада и в същото време реват за помощ от "братска" Русия. Ето така се осира братството, приятелю!
цитирай
25. veilet - Включвам се с огромно закъснение, ...
04.03.2014 08:20
Включвам се с огромно закъснение, за което се извинявам- неотложни задачи за решаване...Постинга е детайлизиран до максимализъм, така щото добивам реална представа за случилото се тогава. Въпреки акцента му, не мога да не отбележа на какви мисли ме води- защо хората воюват при този дар от Бога- човешкия Живот. Не е ли една огромна заблуда целта, и всичко произхождащо от нейното покоряване?!Не искам да остана погрешно разбрана- БРАВО за героизма, ПОКЛОНЕНИЕ пред всички жертви, но пак питам- ЗАЩО...И ми хрумва неочаквано въпроса: А, какво би било развитието на Човечеството без нито една избухнала война?! Войната- не е ли това една непоправима Човешка грешка?! И в този ред на мисли ни в клин, ни в ръкав на постинга, но в точен израз на моят коментар споделям следното:
Алберт Айнщайн умира и пристига на небето. Тъй като е VIP, посреща го самият
Господ:
- Добре дошъл, Алберт! За нас е чест, такъв велик учен, каква велика формула измисли!
А Айнщайн казва:
- Остави я моята формула, аз цял живот чакам този миг, та да видя твоята формула, онази, по която направи човека. Дай да я видя, моля!
Господ се дърпа:
- Това са стари работи, нищо интересно няма, какво толкова...
Но след дълго настояване на Айнщайн, Господ му подава едно смачкано листче:
- Ето я тази формула.
Айнщайн чете внимателно, изведнъж се сепва и казва:
- Но, Господи, тук има грешка?!
- Е, точно това, де...
Със сигурност вече сте подразбрали какво имам впредвид в коментара си. Топлина и човечност на всички съблогъри пожелавам и най- вече на автора на постинга!!!:)))
цитирай
26. germantiger - ...
04.03.2014 11:40
vmir,чудесно разбираш смисъла на думите ми.

Ползвах тази лексика, защото е лаконична и разбираема.

Разбира се, мога да кажа/напиша позицията ми по-витиевато, по-категорично, с "понятиен апарат" или в комбинации - това няма да промени смисъла и същността на думите ми, а само формата (не отричам нейната важност все пак).

Организиранията Запад НЕ винаги желае ясни и регламентирани отношения и тиова чудесно личи в южна Америка, в Азия, особено средна такава, дори в Африка. Разбира се, това е мое мнение в което мога и да не съм докрай прав.

За другото което си написал - имаш моето СЪГЛАСИЕ!
цитирай
27. germantiger - ...
04.03.2014 11:51
Мои съждения, без претенция за абсолютнаистинност:

- свят без война е невъзможен, защото там където има потенция/възможност(организирано и със сила един да вземе от друг) все някой щего направи, опита и реализира - не дали, а кога е въпроса тази потенция да се изпълни и използва

- свят без война е невъзможен и защото нашата човешка история го доказва - това е рационално и неибежно, друг е въпроса, че е антихуманно - делото на войната и животоотнемащо, да не кажа в този ред на мисли - греховно

- най-общо "казано" тъй като сме материални и можем да убиваме, ние ще се убиваме, има го и при животните, а при хората просто нивото на организираност и мисъл е друго - занятието същото

За друго идеше реч в коментара на veilet, не за фактите, а за представата ни какво би било (пак според мен), света би бил:

- в научно отношение нива назад от това днес - войната развива болтехнологии и наука

- в ХУМАННО ОТНОШЕНИЕ ПАК НАЗАД - войната е помогнала (колкото и абсурдно да звучи човек да осъзнава нейната зверска (всъщност своя човешка) природа и да бъде хуманист, именно върху осъзнаване и чувстване на злото се гради част от хуманизма

- пренаселен и с други ценности - много от върховете скоито се гордеем като победи при всеки народ, нямаше да ги има, от там бол образи в изкуството, скулптурата, живопистта, киното нямаше да ги има - бойците и героите или убийците ако щете

За хубавото ако в света нямаше война - всички можем да се сетим или да го напише друг.

Ако трябва да "избирам" свят с или без война -моментално бих избрал такъв без война, но за жалост това е невъзможно.

Вица за Айнщайн е чудесен! ;)

P.S.
РАЗБИРА СЕ, ЧЕ СЕ ОТВРАЩАВАМ ОТ ВОЙНАТА!

ПОСТИНГИТЕ МИ ПОКАЗВАТ И ЧЕ СЕ ВЪЗХИЩАВАМ ОТ ВОЙНАТА
ЗА МЕН В ТОВА НЯМА ПРОТИВОРЕЧИЕ - УЧУДВАМ СЕ, КАК ДРУГИ ИЗПИТВАТ САМО ЕДНОТО, СЛЕД КАТО ВОЙНАТА Е ДВЕТЕ
ИСТИНАТА ЗА ВОЙНАТА И ДВЕТЕ КРАЙНОСТИ В НЕЯ СА АБСОЛЮТНО СЪВМЕСТИМИ ПОНЕ ЗА МЕН
цитирай
28. veilet - Прав си, Кривчо- разбирам и твоята ...
04.03.2014 14:19
Прав си, Кривчо- разбирам и твоята гледна точка. Слънчев поздрав от Де!!!:)))
цитирай
29. syrmaepon - Здравей! Не съм познавач на евро...
04.03.2014 14:42
Здравей! Не съм познавач на европейските войни, но стиховете за България са великолепни. По дух, според мен човек е войн, но войните, особено съвременните и от 20 век са ужасни. Приличат по-скоро на прочистване на територии , от колкото на сблъсък на идеи. За Усрайна всичко е ясно и от запад и от изток. Проблемът е, че хората , които живеят в държавата са 50:50 във вижданията си и не е сигурно ,че едната страна би могла да надделее. За мен е по-важно и в Р,сия и в Усрайна да се утвърди поне малко свобода или по-точно да тръгне такъв процес наистина. За дележа ва куклите и парцалките няма победители.
цитирай
30. vmir - 26. germantiger,
04.03.2014 15:34
germantiger написа:


Организиранията Запад НЕ винаги желае ясни и регламентирани отношения и тиова чудесно личи в южна Америка, в Азия, особено средна такава, дори в Африка. Разбира се, това е мое мнение в което мога и да не съм докрай прав.



Аз правя разлика между желанията, и внимавам много за разликите между тях, особено когато са от различен приоритет. Не вярвам ти например ти да се нуждаеш от преднамерено неясен договор, ако знаеш, че другата страна ще го чете много внимателно, и най-вероятно ще те лъже, че ще изпълнява условията ти. Когато всезнайкото редовно блъфира, че няма проблеми, едва ли ще гориш от ентусиазъм да му обясняваш къде се самопрецаква в желанието да мине за голям отворко, дори да знаеш, че после ще набеди теб. Опитвам се до говоря с обобщения и прeдразположенисти, без претенции за извеждане на правила без изключения.
цитирай
31. rizar - Не знам как да коментирам точно
06.03.2014 11:04
Руската "дебилщина" е предопределена от разгрома на франсетата.
През войната руснаците правят повече политика, но по-малко война.
Спасяват на няколко пъти франсета, италианци, сърби и румънци, именно с такива самоубийствени атаки . Но основната глупост е , че развалят съюза си с Германия, който беше необходим на Европа и света за да няма войни.
За пореден път немци и руснаци клъвнаха англосаксонската въдичка.
цитирай
32. zaw12929 - ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА ПОДРОБНИЯ МАТЕРИАЛ, ЗА ИЛЮСТРАЦИИТЕ!
06.03.2014 17:46
В ТАЗИ ВОЙНА ДЯДО МИ Е УБИТ, БАЩА МИ НЕ Е ВИЖДАЛ БАЩА СИ
бЪЛГАРИЯ ПРЕЖИВЯВА ПЪРВАТА СИ НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА И ВМЕСТО ДА ОСВОБОДИ БЪЛГАРИТЕ, КОИТО БЕРЛИНСКИЯ ДОГОВОР ОРЯЗА- ОТ 7 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ПО МАЛКО ОТ ДВА МИЛИОНА ОСТАВТ ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ... , А СЕГА СА ИЗВЪН ЕС
НАЙ ДОБРЕ Е ДА ИМА ДИАЛОГ
цитирай
33. buumzz - лично мнение
07.03.2014 17:34
За войната - против войната, ясни правила, честна игра, чисти отношения, червени - кафяви, либертарианци и анархисти, Кръстът и Полумесецът ... Всичко това е въпрос на идеологии, които провокират надежди, дори мечти и водят до сблъсък. Винаги ще има войни, кръв и сълзи, това е естествен подбор, и каквото и да говорим, знаем, че отговорът е само един ...
цитирай
34. germantiger - ...
08.03.2014 07:29
buumzz написа:
За войната - против войната, ясни правила, честна игра, чисти отношения, червени - кафяви, либертарианци и анархисти, Кръстът и Полумесецът ... Всичко това е въпрос на идеологии, които провокират надежди, дори мечти и водят до сблъсък. Винаги ще има войни, кръв и сълзи, това е естествен подбор, и каквото и да говорим, знаем, че отговорът е само един ...


Абсолютно съгласие от мен!
цитирай
35. proximus - Преди известно време се сдобих с ...
09.03.2014 16:17
Преди известно време се сдобих с "Помни войната" на полк. Б.Дрангов.
Много интересна книжка, част от съветите и разсъжденията в която, са приложими и в днешният ни мирен живот. Та и в нея една от основните постановки беше за необходимостта да се отстоява всяка педя земя с цената на всичко.
Благодаря за описанието на тези забравени вече битки. Които обаче поради историческа тъпота предстои да се случват отново и отново :) Особено на "братушките". Ние сме ясни.
цитирай
36. allvin - Г-л Мантойфел
26.05.2014 17:13
http://historyofwars.net/2014/05/26/manteuffel/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: germantiger
Категория: История
Прочетен: 4620460
Постинги: 412
Коментари: 7517
Гласове: 21816
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031