Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.10.2013 00:34 - ГЕРОИЗЪМ 7 – ТИТАНИЧНО
Автор: germantiger Категория: История   
Прочетен: 12814 Коментари: 21 Гласове:
39

Последна промяна: 10.10.2013 10:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

КАПОРЕТТО - лаконично

 Грандиозната победа на германци и австрийци – 1917г.
 

Най-великото сражение в планинско-горист масив за всички времена

Поздрав за ns4e - утре започва образованието си в чужбина
http://www.vbox7.com/user:ns4e?p=allvideos
 НАД 100 ПРЕВОДА НА ГЕРМАНСКИ LIEDER-И И КЛАСИКМУЗИКА


image

Германци и австрийци правят преходи с продължителност 13-19 часа в продължение без прекъсване на 7 денонощия! Това с над 39 кг лично снаряжение на гърба, катерят планини в проливен дъжд, снежни виелици, спирайки на бивак буквално в кал, без топла храна и по отвратителни пътища!

За 8 дни италианците губят 250 000 души и 2 000 оръдия (от общо 2 400 ор. в „първа линия”). При нататъшното развитие на операцията италианците губят вече 650 000 души и над 3 000 ор. (половината от въобще наличната им артилерия на фронта)!

За 2 години боеве с австрийци и германци, италианския главнокомандващ Кадорна сменя, понижава и разжалва:

217 генерали
250 полковници
335 майора
 

Защо няма германски филм за това (и за още милион германски герои), просто защото днес няма Германия и германци - днешните дрисльовци само смеят да се нарекат такива! А филм няма и да има! Или ако (има) ще е политкоректен и всъщност милите макарони ще са някак победители (морални, мейби)?!

...

„Предистория”

15 май 1916г. австрийско настъпление, а точно от 15 юни италианско контранастъпление.
Италианците губят 150 000
Австрийците губят 80 000

От 6 до 8 август италианците са в настъпление
Загубите са 70 000 италианци
и 80 000 австрийци

От 29 май до 5 юни 1917г.
Италианците губят 115 000
Австрийците се лишават от 70 000

От 18 август до 15 септември италианците са в офанзива
Загубите в италианци са 170 000 (40 000 убити, 110 000 ранени и 20 000 POW)
Загубите в австрийци са 90 000 (15 000 убити, 45 000 ранени и 30 000 POW)

Всичко за 28 месеца 1915-1917 италианците дават едно сражение в отбрана при Трентино и 11 сражения при Изонцо повечето в настъпление. Те – италианците винаги имат числено превъзходство и почти винаги губят повече!

Германците наричат сражението при Толмайн (Толмино), но световно то получава популярност като Капоретто. Тогава са казвали за италианския войник - силен в атака и слаб в дефенз.

...

Състояние

При влизане в ПСВ италианската армия рязко увеличава числеността си, което води до недостиг на офицерски и унтерофицерски състав. Увеличения състав предизвиква дефицит на модерно въоръжение, впоследствие и недостатъчно подготовка като обучение на редовия състав.

Пример: в австрийската дивизия е имало 72 картечници (48 леки или ръчни и 24 тежки на рама), в италианската дивизия само 36 картечници (18 леки и 18 тежки).

Пример: австрийската дивизия е разполагала със 72 оръдия, докато в италианската средния калибър е бил подчинен на корпусния командир – ще рече ит. артилерия е изоставала в поддръжка, движение и най-вече огън своевременно според заявките.

Пример: ит. арт. неумела в преграден огън (заградогън е русизъм), без подготовка в контрабатарейна борба, изключително неефективна в пренасяне огъня от една цел към друга.

Стила на ит. главнокомандващ Кадорна: примерно в 8-и армейски корпус за 12 месеца сменя 12 командващи, а в някои полкове за 2 години "текучеството" е 10-15 полкови командващи. Пораженията предизвикали тази практика, а самата тя задълбочила и провокирала следващи трагедии.

Проблеми имат и австрийците: през юли 1917г. 19 австро-унгарска дивизия комплектована с чехи предава без бой позициите си на руснаците, на 18-19 септември 1917г. в Карцано чешки и словенски предатели офицери превеждат в австрийския тил 5 италиански батальона за удара при Трент. На 6 октомври се предава пак без изстрел австрийски миноносец с екипаж предимно от чехи. След този случай, чешките дивизии са ползвани само в тила при строителни мероприятия.

...

Подготовка

Италианците възприемали масива на Юлиевите Алпи като толкова трудно проходим, че не допускали възможност за масова австро-германска офанзива.

Германци и австрийци ползват над 100 000 вагона, 2 400 локомотива за съсредоточаване и тилово осигуряване. Трафика е по 80 влака в продължение на 30 дни непрекъснато! След подход на войските на място те са подложени 10 дни на учения. В една бурна зимна нощ в дере се свличат над 50 камиона, но това не отказва германци и австрийци при разгръщането.

Войските, които ще настъпват и ще победят са пруски, силезийски, баварски, тиролски и австрийски, иначе казано подготвени за бой в особени условия – планинския терен, издръжливи и мотивирани!

Заемайки изходно положение на дистанция ок. 1 000 м от противника (изключително близо), германците забраняват движението денем, изработват детайлни нощни графици, прилагат движениев също в мъгли. За да не бъдат разпознати като германски войски са им раздадени австрийски шлемове и дори босненски фесове. На фронта временно идват най-успешните германски изстребителни авиоотряди.

Задачите на артилерията са разработени детайлно до „мащаб” примерно гаубичен взвод с цел определено и точно фиксирано италианско 1 оръдие. Това превъзходство на германци и австрийци в професионални качества и организация е един от факторите осигурили им успеха над иначе числено превъзхождащите ги италианци.

На австро-германците е заповядано да настъпват без оглед на уставните „нормативи” и без значение дали се бавят съседите на стиковете им.. Препоръчано е дори според условията и обстановката да излизат извън определената за частите полоса. Изпълнявайки това австро-германците буквално започват „скоростно състезание”:
Категорична заповед движебнието да продължава ден и нощ без „спирка”!
„Пробивай напред и преследвай!”

...

БОЯ

Газовата атака (новост за италианците на техния фронт) е абсолютна трагедия за тях – откриват по 500-600 трупа "на гроздове" в много места, както пишат очевидци, без противогази.

Още в първия ден на настъплението 24 октомври е напълно унищожена 19 ит. дивизия. Точно в този ден климата е бил снежна виелица в планините, леден дъжд по склоновете, в долините мъгли и понижена видимост. Италианците не очакват атака в това време и са с намалена бдителност!

Ит. арт. пропуска възможността да приложи преграден огън, допуснати са грешки и в ноща преди атаката на германците – италианската 43 див. получава заповед за изтегляне на позиции в тила, но заповедта е сведена до една от двете й бригади. Впоследствие другата попада в плен на сутринта.

Упорито отбраняващата се 46 ит. див. е разполовена от няколко минни взрива на австрийците. 12 силезийска германска див. атакува северния бряг на р. Изонцо срещу 4 ит. корпус – германците пробягват дръзко 300 м отделящи ги от врага, помитат две ит. роти и вземат в плен ит. командир на полк на командния му пункт. После преодоляват 3 ит. батальона и громят отбраната на 4-и кор. Ит. артнаблюдатели забелязват настъпващите германци, но не допускат, че това са германци проникнали така дълбоко. Силезийците вземат трофеи група ит. тежка артилерия в подножието на планината Коловрат, която не е произвела нито един изстрел. Към 15 часа, 12 див. превзема населения пункт Капоретто, а вечерта нейния авангард след щиков бой завзема дефилето Робик! За 1 ден силезийците преминават с бой в планинска местност 27 км, което е потресаващо за ПСВ (за срв. През ВСВ дори танковите дивизии изминали за ден 30-40 км в предимно равнинен релеф се считат за изключително постижение)!

Батальон от лайб-пехотен полк атакува северния скат на Коловрат, войниците се катерят, някои пропадат в пропасти но достигат височината Пиатто и през ноща след изненадващ щурм пленяват 300 италианци в укритията им на върха! За удара към височината Стол, ген. Краус насочва 22 пд за която пише: 4 б-на след непрекъснат нощен марш трябваше през деня да катерят планина и после да водят бой, а след победата да се върнат назад и да нарамят раниците си оставени в тила преди атаката. Самата атака е извършена без артилерийска подготовка с цел изненада която успява! Германо-австрийците предприемат нов подход и методи – тъй-като собствената им артилерия не може да ги следва бързо в дълбочина на офанзивата, то те събират и формират групи от отличили се до момента в бой войници.. заповедта е тези кампфгрупи да проникват напред безогелдно, да не дават почивка на отстъпващия враг, да го деозрганизират, да избягват и заобикалят силните противникови фортсектори. Групите често атакуват взаимодействайки се по 2-3 на една цел, а в тяхна единствена поддръжка са им придадени огромен брой картечници.

22 пд абсолютно лишена от всякаква артилерия, превзема планините Кавалло и Циффине, отразява няколко италиански контраатаки и дори започва спускане в долината.. Лявата колона на Алпийския корпус благодарение на един ротен командир с дързък маньовър пролазва планината Маддалессена на 800 м височина и я превзема отново изненадвайки неподготвените спагети. 26 пд също без арт. Щурмува хребета на пл. Пурджессимо, отблъсква многобройни контри на резерва от 62 ит. див., а победата е извоювана изключително в ръкопашен бой и схватки с ползване масово на гранати. На гребена Кастел дел Монте италианците са в удобни бетонни съоръжения, 5-а пруска дивизия успява да обходи тези позиции и с удар откъм тила в обход да плени 3 000 ит. и 20 картечници. 200 пд пленява 12 000 POW край Делиция, 25 пд при Кондроито взема 15 000 италианци в края на октомври. В карпинските предАлпи е взет в плен целия 12 ит. корпус! На 11 ноември 22пд и див. „Еделвайс” отрязват част от ариергарда на 4 ит. Армия и пленяват над 10 000 души и 100 оръдия.

При последващото настъпление на вече изтерзаните, оредели и също уморени австро-германци в средата на ноември отново са постигнати успехи. Примерно див. „Еделвайс” разполага с 4 000 души вместо с 15 000, има само по 50 патрона на стрелец и до 20-30 снаряда на ствол/дуло оръдие! И при това положение не са рядкост бойни стълкновения като примерно отделна рота без артподготовка атакува масива Пертика и успява, а други два б-на завземат планините Прассолан и Кампиньолу вземйаки и 600 ит. в плен!

...

Погрома

От 27-и до 31-и октомври изостаналите, загубкли своите части и дезертирали жабари са мегачислото 300 000, а бежанците със съдба достойна за оплакване над 400 000...

Кадорна пише до съвета на министрите: „2 Армия е загубила 180 000 в плен, 400 000 са в състояние на дезорганизираност изгубили всякаква морална устойчивост.”

Очевидци говорят, че в италианския тил зрелището е умопомрачително – запалени разграбени от самите бягащи италианци складове, горящи постройки, хаос от бежанци смесени с войските, липса на всякаква дисциплина. Позорното е, много италиански части в тази обстановка започват да грабят собственото си население!

...

Акцент в края с боен пример/епизод

4 часа през ноща!

Дъждовна нощ, планинска местност и германци в опит да достигнат италианските позиции. Офицера трудно се ориентира в мрака, няма контакт с противника и опитва да освети картата с джобното си фенерче... следва картеч от височината, италианците откриват стрелба, а германците залягат принудително. Войниците скоро се унасят и заспиват смъртно уморени, а офицерите се събират на импровизиран съвет. Решението е атака без огън в мълчание, като за ориентири избират да атакуват в зоните между проблясъците на италианските картечари! Малко преди сутринта височината е превзета за минути, а след това след учличен бой е превзето и очистено цялото село Байварс!


СЛЕДВАЩИТЕ ДВАМА С ИЗОБРАЖЕНИЯ ОТ ВСВ,
НО РОММЕЛ И ШЙОРНЕР ПОЛУЧАВАТ Pour le Merite именно през ПСВ и ДВАМАТА УЧАСТВАТ В СРАЖЕНИЕТО ПРИ КАПОРЕТТО И СЕ НАДПРЕВАРВАТ, дори наблюдавайки движението на частите си от няколко хижи, кой ще завоюва повече победи
Швабата

image
Бавареца

image

  За ns4e-ИННА






Гласувай:
39



1. kostadin - Интересно защо измерваш герман...
09.10.2013 09:42
Интересно защо измерваш германците с тяхните върхове ?
Не трябва ли да се замислиш ,как така цели народи се изколват по между си и на кого е нужно това?
Даваш ли си сметка колко нещастия е донесъл възхода на тази или друга нация,които са използвали принципите на силата?
На тебе лично това ли ти доставя радост или отвръщение?
цитирай
2. sande - Много интересна информация ,или какво знаем / не знаем за ПСВ!
09.10.2013 09:55
Веднага става ясно, че в България знаем много малко за Първата Световна Война.

Нямам пред вид специалистите - историци. Но близо половин век българската история бе идеологизирана и в Училищата и Университетите се учеше историята според комунистическата доктрина.А за Капоретто не сме и чували.
Четяхме за героичните подвизи на българската войска на македонския фронт, за Дойранската епопея, за полковник Каварналиев, за генерал Вазов. И някои чудни работи - войната била авантюра на царския двор, - комунисти били против нея, Георги Димитров, Райко Даскалов ходели по фронтовете да бунтуват войниците и пр. Освен загубата на войната, ние - единствени в света ! - имаме паметник на дезертьора!
цитирай
3. vmir - Иронията на войната е в това, че я губят от страх онези, които не са подготвени за нея, очевидно, защото не им е трябвала.
09.10.2013 12:38
Иначе, войната е възможност да се проявят камества на характера и волята, затова всички се стремят неудържимо към нея, но най-вече пацифистите, които лекомислено набеждават благоразумието във всички смъртни грехове и така оправдават поддържането на армии, които в определен момент започват да доказват полезността си и да развличат публиката, която скучае и се доказва чрез победите на синовете си, докато не получи известие за геройската им смърт. В интерес на истината, немалка част от родителите на загинали във войните, се чувстват горди и дори щастливи от загубата си, правителствата се грижат за подхранване на тази гордост, и това е гаранция, че масовите изтребления са необходими на народите, защото им гарантират свободата да приказват за другите каквото им подхвърлят и да си го приписват като собствено прозрение, за да изглеждат наблюдателни, умни и съвестни.
цитирай
4. germantiger - Да
09.10.2013 14:44
kostadin написа:
Интересно защо измерваш германците с тяхните върхове ?
Не трябва ли да се замислиш ,как така цели народи се изколват по между си и на кого е нужно това?
Даваш ли си сметка колко нещастия е донесъл възхода на тази или друга нация,които са използвали принципите на силата?
На тебе лично това ли ти доставя радост или отвръщение?


Съгласен съм с теб и бих написал същото каквото и ти, НО:

Пиша така и за това, защото за споменатото от теб се е писало бол много и ще се пише

Пиша така, защото за тези победи знаят малко хора, да не кажа единици

Иначе казано Костадине, съгласен съм с теб, но аз представям другото, което рядко се представя и заедно с това съм съгласен с първото споменато от теб.

Що иде реч до радост и отвращение - предизвикват у мен различни "неща", степента на радост и отврат се различават.

Приемам обаче едното и другото като абсолютно съпътстващи човека и за мен не е трагедия нито прекрасното, нито грозното и противното - напротив, желая да ги познавам и гледам отблизо.
цитирай
5. germantiger - ...
09.10.2013 14:51
sande написа:
Веднага става ясно, че в България знаем много малко за Първата Световна Война.

Нямам пред вид специалистите - историци. Но близо половин век българската история бе идеологизирана и в Училищата и Университетите се учеше историята според комунистическата доктрина.А за Капоретто не сме и чували.
Четяхме за героичните подвизи на българската войска на македонския фронт, за Дойранската епопея, за полковник Каварналиев, за генерал Вазов. И някои чудни работи - войната била авантюра на царския двор, - комунисти били против нея, Георги Димитров, Райко Даскалов ходели по фронтовете да бунтуват войниците и пр. Освен загубата на войната, ние - единствени в света ! - имаме паметник на дезертьора!


И с теб съм в съгласие !

Всъщност нормално е в българските училища да се учи първо БЪЛГАРСКОТО, защото убеден съм в германските примерно едва ли се знае за Дойранската епопея и чутовна победа, както и в други небългарски училища. Сега вече аз намирам за проблем, че вероятно в германските и за Капоретто не се учи, но да не започвам "маниакалната" си тема ;)

P.S.
Ако днес учат за Каварналиев - то това ще е добре!
Поне тези с интерес го намират.
цитирай
6. germantiger - ...
09.10.2013 15:12
vmir написа:
Иначе, войната е възможност да се проявят камества на характера и волята, затова всички се стремят неудържимо към нея, но най-вече пацифистите, които лекомислено набеждават благоразумието във всички смъртни грехове и така оправдават поддържането на армии, които в определен момент започват да доказват полезността си и да развличат публиката, която скучае и се доказва чрез победите на синовете си, докато не получи известие за геройската им смърт. В интерес на истината, немалка част от родителите на загинали във войните, се чувстват горди и дори щастливи от загубата си, правителствата се грижат за подхранване на тази гордост, и това е гаранция, че масовите изтребления са необходими на народите, защото им гарантират свободата да приказват за другите каквото им подхвърлят и да си го приписват като собствено прозрение, за да изглеждат наблюдателни, умни и съвестни.


Поредното ми - трето съгласие с коментар под постинга!

Твоя поглед е полезен да не кажа ценен с различния "ъгъл", който често предлагаш - къде философски, къде стратегически, това харесвам и в блогъра kordon по подобие на теб.
цитирай
7. kordon - от kordon до germantiger
09.10.2013 21:55
Много интересна и полезна информация, за която нямах представа. Намирам за похвално това, че популяризираш неизвестни епизоди от историята, които за болшинството от нас са неизвестни. Има толкова много бели петна в познанията ни за миналото (много често съвсем умишлено скривани от обществеността), че представата ни за историята, внушена от официалната пропаганда, е съвсем различна от действителността. И въпреки че винаги ще има недоволни от разкриването на историческата правда, тъй като тя разрушава митологията, в която вярват, това не трябва да е повод за отстъпление, съжаление или извинения, защото истината е по-важна от всичко и всеки, който работи за тази кауза, е достоен за уважение.
цитирай
8. germantiger - ...
10.10.2013 10:55
Благодаря за оценката и окуражаването Кордон!

За истината си го написал великолепно, за такива изречения бих стиснал ръката на всеки казал или написал това!

Впрочем Капоретто е известно сред военните по света, също и сред част от историците, просто в България е дълбоко неизвестно, иначе по света е бих казал едно от известните за ПСВ, макар тя да остава винаги в сянката на ВСВ (логично и заслужено в такава сянка) и все пак.
цитирай
9. proximus - Преди време Божидар Димитров беше ...
11.10.2013 22:21
Преди време Божидар Димитров беше казал някъде че в света има три народа родени да воюват - немският, българският и японският. Колкото и на моменти да ми накъртва национализмът му, разни отделни битки, събития, го потвърждават. Може би и за това не е случайност, че и ние и те сме заплашени от заличаване в перспектива. Но нека не давам воля на типично българското, че все някой друг ни е виновен :-)
Поздравления за музиката, великопно празнично звучи.
цитирай
10. germantiger - ...
11.10.2013 22:36
Моите спомени ме подсещат, че всъщност полковник Йотов (вече покойник) щеф на военно-историческия национален край София беше казал тези думи, като народите бяха българския, руския и германския.

Аз не съм съгласен с подобни "определения и деления", защото въздуха е американски и дълго време е бил, а водата английска векове наред, а това също е война - въздуха и водата.

Отделно от това германците също са имали в своята история времена в които са били здраво бити - от Рим немалко са бити въпреки единични но впечатляващи германските победи, бити са от Наполеон I итн.

...

Иначе благодаря за положителния, добронамерен коментар, ти самия споделяш написаното от мен (убеден съм, то личи в коментара ми след споменатите думи дори).

Поздрави!
цитирай
11. amiayalom - Здравей!
12.10.2013 10:15
Това за щатите и кризата беше несвързано, непоследователно и аматьорско. Тази статия е доста впечатляваща. Но искам да ти кажа, че трябва да навестяваш и немските блогове и да впишеш досегашното си творчество там, за да научат и те за миналото си. Много невежество по отношение на историята от древността до наши дни и то при хора от добра семейна среда( става въпрос за Бундесрепубликата)! Засрамвал съм се заради тях.
цитирай
12. vmir - Поздравления с един от върховете на само на германското, но и на световното музикално изкуство:
12.10.2013 10:16
http://www.youtube.com/watch?v=GD3VsesSBsw

Носи ми усещане за мистика, дух и вечност, а е от възхода на фашизма в Германия, толкова прекрасно и ярко, че не са посмели да го забранят.
цитирай
13. proximus - Ами този очевидно цитат, го бях чул ...
12.10.2013 12:38
Ами този очевидно цитат, го бях чул от БД преди доста време. Така че допускам възможни реинтерпретации в главата ми с времето :-)
А въздуха, принадлежащ на американците, не е в резултат на някакъв извънреден боен дух, а резултат от инвестиции в образование и технологии. Така модерните напследък "дрони" го потвърждават. Както и морският бой до голяма степен изисква технологичен напредък, тактика, познание и хитрост.
И във въздуха, и във морето, липсва директният контакт очи в очи с противника, и рядко персоналът е подложен на значителни лишения. Казвайки това, ни най-малко не подценявам резултатите от владеенето им.
Полк. Йотов, предполагам е имал на предвид способностите на масата от мъжкото население да понася студ, глад, физическо напрежение, ниска хигиена, жестокостокости и смърт, запазване на морала, психическа устойчивост и вярност в бой срещу по-силен противник. За добро или зло всички тези качества, отдавна не са достатъчни за печеленето на война.
цитирай
14. veilet - Похвален е трудът, който си вложил, ...
14.10.2013 09:18
Похвален е трудът, който си вложил, за да представиш на блогърите тук поредица от факти. Лично за себе си бих казала, че съм пълен 100% лаик по отношение на Първа световна война. Отчитам я като "отрязък" от човешката история и нищо повече. Именно затова оценявам всичко допълнително като информация, което би попълнило незнанието ми за нея.....
цитирай
15. vencivvg - Велики са Германците ! ! !
21.10.2013 11:37
Ясно е, че Германците са най-добрите войници.
Разбира се не само във войната са добри,
Германия има водеща роля и в икономиката от много, много отдавна.
Но тук темата е за военните им умения.
Разбира се Германците са били побеждавани военно,
почти няма народ който да не е,
но това става когато противната страна е била във върхова форма
( например Франция при Наполеон ).
В Първата и Втората световна война мисля Германия не е победена с военно майсторство.
И в двете войни противникът има десетократно повече армия и ресурси - какво майсторство има в това да победиш десетократно по-малка армия.
Ако Германия имаше съизмерима армия и ресурси както противниците си
изобщо нямаше да има нито Първа нито Втора световна война,
всичко щеше да приключи за по-малко от месец.
цитирай
16. allvin - Героите са си герои!!!
21.10.2013 11:56
От тази герои в тази армия през първата световна по-късно се появи и Вермахта; и ако Хитлер беше по-внимателен,нямаше да се поддаде на изкушението да притежава ,,Единственият пръстен" на всесветската власт,който Луцифер му предложи,и нямаше да има такъв разгром после. Аз на мястото на Хитлер щях да държа завзетите територии в Западна Европа и толкова,както,ако имам възможност,ще върна на България Македония и евентуално Беломорска Тракия и дотук - не ми трябва нито Европата,нито целия останал свят.Но това е мое лично мнение и никого не заангажирвам с това.И ако Хитлер беше чел по-внимателно Библията,щеше да открие пророчеството,че ,,желязото"(Западна Европа),и ,,калта"(Източна Европа),няма да се съединят - просто защото не могат!!! А втората част на пророчеството си я намерете сами,защото засяга и днешните времена и съдбите на чатещите тук блогъри ...
цитирай
17. joysii - Тигърче, клипът е великолепен - ...
01.11.2013 12:32
Тигърче, клипът е великолепен - спря ми дъха, разтуптя ми сърцето!!!!!
Обожавам Виена, Шьонбрун...и ...всичко австрийско.
Поздрави, мнооого!
цитирай
18. bven - днес няма Германия и германци?!
01.11.2013 15:33
Според мен германците са почти като всички останали в ЕС, особено след като се знае официално, че пионерчето Меркел е била подслушвана години наред. То и не може да е другояче - какво е ЕС и САЩ?
Колкото до истинската история на Европа и света - нека изчакаме още малко, да излязат наяве скритите от хилядолетия истини...
цитирай
19. nbrakalova - "Защо няма германски филм за това (и за още милион германски герои),"
21.11.2013 00:15
И защо вероятно няма да има?
Не защото няма Германия, а защото се страхуват да не би да я има, такава каквато може да бъде. Германия не се ограничава толкова отвътре, тя се потиска и ограничава преди всичко отвън чрез начини и средства, с които днес т.нар. победители разполагат. В най-общ план, те не могат да попречат на влиянието й в духовен, философски и културен мащаб, в 'моженето' (!), но що се отнася до осъществяването на това 'можене' с неговите резултати, за тях е било, е, и ще бъде заплаха. Те не желаят силна Германия, защото това е против техните интереси.
И въпреки това, въпреки 'ставащото' в нея, днес Германия е най-стабилния фактор в Европа.

Добре е да се спомнят героите и тяхната саможертвеност, макар времето, в което живеем да е разменило понятията за героизъм, а саможертвата да поражда снизходителна усмивка.
Капоретто буди респект...
цитирай
20. bogomil - Интересен постинг
19.12.2013 06:49
Уважаеми germantiger,
В този постинг вие представяте много богат и убедителен с факти и аргументи материал за Първата световна война. В тази война България е съюзник на Германия. Въпреки някои победи (България няма загубена биткта) България губи войната. За съжаление Германия губи войната....
Благодаря ви за интереса, който сте проявил към моя постинг относно спомените на капитана на легендарния параход "Радецки" , засягащ важен момент от предосвобожденската епоха, свързана с Великото българско възраждане и нашата национално политическа революция. Благодатря ви за оценката и поздравленията.
Все повече се убеждавам, че вие цените не само онова, което е свързано с миналото и настоящето на Германия, но и това на България. Това прави много приятно впечатление. Вие сте достоен за уважение образован, знаещ и можещ блогер, читател и приятел, чиито постинги винаги са високо оценени! Във Вашия блог помествате твърде интересни постинги.

с поздрав, уважение и най-добри пожелания за приятно посрещане на коледните и новогодишните празници

www.bogomil.blog.bg
цитирай
21. germantiger - ...
19.12.2013 21:56
Всъщност българите имат загубена битка - пробива при Добро поле и излизат от товйната преди Германската империя, търпейки в пъти по-малки *вкл.дял от населението и мобилизираните) отколкото всяка друга изтърпяла повече страна и народ.

Положителен и ВЕЛИКОЧОВЕШКИ за българите факт е, че тяхната армия няма поредица от загуби, не запетнява името си с масови насилия и ползване на химическо оръжие, както и това, че българската армия воюва за каузата на националното обединение!

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: germantiger
Категория: История
Прочетен: 4612070
Постинги: 412
Коментари: 7517
Гласове: 21816
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031