Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2013 03:20 - СВЕТОВНО И/ИЛИ БЪЛГАРСКО - инфо и въпроси
Автор: germantiger Категория: История   
Прочетен: 32927 Коментари: 53 Гласове:
21

Последна промяна: 30.03.2013 20:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

ИЗБИРАЙТЕ ПОЗИЦИЯ:

ДОБЛЕСТНИ ПРЕД ИСТИНАТА ИЛИ ИЗМИСЛЕНИ ПРЕД СЪРЦЕТО

МОГА ДА ПРИЗНАЯ ЧУЖДОТО УМЕНИЕ И ТРЯБВА ДА ГО ПРИЗНАЯ, МОГА ДА ПРИЗНАЯ КОЙ Е БИЛ ГЕРМАНЦИ И КОЙ Е БИЛ БЪЛГАРИ, ТОВА НЕ МЕ ПРАВИ ПО-МАЛЪК, НЕ СЕ СМАЛЯВАЙТЕ И ВИЕ!

image

Заглавието като „лозунг” няма цел да засегне българите, а да предизвика…

Пиша постинга провокиран (в нелошия смисъл) от няколко млади потребители в група към вибокс7 – сайта.

Ако в блог.бг се пишеше срещу българското ден ката ден, аз в „контрапункт” щях да правя други постинги – наречете го, ако щете „поведенчески модел”.

..........

Мотиви да предложа последващото инфо са също:

от години в бгсайтове, форуми, блогове чета как западното крепостно дело бледнеело пред българското в средните векове (без пишещите да отворят поне един от много инженерни или минно-сапьорни „речници” и произхода на терминологията да се знае)

нещо повече – дори  Рим, Картаген били сянка пред Плиска и Преслав (без значение за пишещите период, епоха итн), за полева фортификация въобще не иде реч при тях, за знание, че фортификационни ансамбли се изпълняват до и след ПСВ включително

фортификацията и на света – античен и европейски (вкл. Средиземноморски) не издържала сравнение с великото българско (без значение за пишещите кога България я има и кога не в медиевистиката като държавност) 


Защо постинга ми не „бива” да дразни четящите:

Нет-а се дави в инфо за превеликото родно, така се пише вече „модно”, а истинно дали?
Посяга се и се присвоява всичко, което българина хареса или иска да е и да бъде!

„Крещи се”, че друг граби от българската история, а всъщност често българи грабят.
„Крещи се” срещу пишещи безродници, а те са единици,  в отделни групи дори нито един.

Така и трябва да бъде, но…!
Не на патриотарите и лъжата!
Не на гаврата с история – чужда също!

Имате кауза справедлива - бгисторията е изгаврена от други.
В това тракоавтохтонистите тук в блога имат абсолютно право и чувство за сраведливост - мярата обаче?!


За знаещите, уважаващи и любородни българи:

Извинете ако този постинг ви подразни – не срещу вас го пиша!

Благодаря за вашето търпение и толеранс да пиша почти винаги небългарски теми, а вие да четете!

Пак вие с пълно право можете и трябва да пишете за българските върхове, които аз признавам, че не знам в детайл – мой пропуск!
 

 

КОНКРЕТИКА, НЕ ЛАЛАДЖИЙСТВО, САМО „МАРКЕРИ, АКЦЕНТИ”

ОТ МЕН СВЕТА, ОТ ВАС БЪЛГАРСКИЯ ОТГОВОР (ако го има по достойнство):

 

Още Йерихон 6 800 г. Пр.н.е. (да 6 800 бил укрепен), а неговите обитатели изтребени след бой – обсада или щурм от други хора в каменния век – няма грешка!

ВАВИЛОН стените му  достигат 21 метра дебелина – няма грешка, 21 м и по две колесници разминаващи се върху тях след подход по насип!

Подобна дебелина в България къде и кога?

КАРТАГЕН пристанището му с възможност за док на 220 големи съда – няма грешка – големи съдове в онова време. На част от „доковете” е имало закрития (да, изкуствено съградени) създадени за корабите. По средата на Кофон (пристанището и залива) е имало остров с арсенали, работилници и складове, както и минипристанище. А пропо в онези времена Картаген е имал население 700 000 души, а окръжността на укрепения град е достигала 29 км (стария град, предградието Мегара и цитаделата Бирс). Града е имал трипоясна фортификационна системата с 4 етажни кули, възможност за помещаване на 24 000 гарнизон, конюшни за 4 000 коня и стоянки за… 300 слона – не 30, а 300, отново няма грешка в цифрата!

Къде в България са мегапристаните (след като векове някои от тях не са отвоювани от гърците), кой е българския отговор на този град като население, за слоновете не питам – тук такива в ПБЦ и ВБЦ няма като военен инструмент?

 

ГИГАНТСКИ ЛИДЕРИ, ПАРК И ОБСАДИ

ЕЛИНСКИТЕ ТИТАНИ – Дионисиус I укрепил Сиракуза и прилежащата местност с 27 км укрепления и фортификационни елементи, а крепостта Евриал така и не била превзета от никой въпреки обсадите до римляните през 211г.пр.н.е. поставили точка на делото на Архимед и Дионисий.

Къде са българските трактати за фортификация, кой е бготговора на Еней Тактик 350 гпрне, на Ктесиб от Александрия написал изгубен труд 270 гпрне, но не изгубения „Подготвка на бойни машини и „артилерия” от Битон 240 гпрне или на Филон и неговата „Белопейка” – само за производството на снаряди (разб. „фрагменти” за обстрел) в 200 гпрн.е? А кой е тракийския Флавиус Вегециус с неговата римска Rei militaris instituta/Epitomia rei militaris? Или Маркус Витривиус и произведението му De arhitectura – траките кога са сътворили подобно? Коя и от кого и има ли я българската „Полиоркетика”?!

И като дойде реч за Деметриус Полиоркет – превземащия градове син на александровия Антигон Едноокия...

СВЪРЗАЛ 4 ТЪРГОВСКИ СЪДА, НА ТЯХ „ИНСТАЛИРАЛ” 2 ОБСАДНИ КУЛИ СРЕЩУ РОДОС И ПРОВЕЛ НОЩНА АТАКА С ТЯХ...

СЪЩИЯ ТОЗИ САМО НА 31 ГОДИНИ И СЪЗДАЛ „ХЕЛЕПОЛИС”  – ВИСОЧИНА 43 МЕТРА (141 фута) 430 КВАДРАТНИ МЕТРА В ОСНОВАТА (4628 квадратни фута) УПРАВЛЯВАН ОТ ЕКИП НАД 200 ЧОВЕКА С 8 КОЛЕЛА И МЕХАНИЗЪМ ЗА ЗАВИВАНЕ...

ТАЗИ КОЛОСАЛНА КУЛА В КАМЕНОМЕТИ, ТАРАНИ НА НЯКОЛКО ЕТАЖА В СЕБЕ СИ , ПОКРИТА С МЕТАЛНИ ПЛАСТИНИ ЗА ЗАЩИТА И МОКРИ КОЖИ СРЕЩУ ОГЪН, А ТАРАНИТЕ В ОСНОВАТА БИЛИ... 54 МЕТРОВИ (пак споменавам – няма грешка) НА ВЪРТЯЩИ СЕ БАВНО ЦИЛИНДРИ, СЪЩО И 24 МЕТРОВИ ДА ГИ НАРЕЧЕМ ШИПОВЕ ОТ ДЪРВО ЗА ПРОБИВ... 

В КУЛАТА ЕКИПИ ЗА ГАСЕНЕ НА ПОЖАРИ И ПОСЛЕ ОБАСАДАТА И 15 МЕСЕЦА БОЙ С РОДОСЦИ, ПАДА СТЕНА, ТЕ СТРОЯТ НОВА, НОЩНИ АТАКИ, ВЪВ ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ С ФЛОТ СЪЩО, ТЕ ПРОКОПАВАТ РОВОВЕ ИТН ИТН ИТН ИМА КНИГИ САМО ЗА ТОВА... А СЛЕД ТОВА НЕУСПЕХА, ИЗОСТАВЕНАТА КУЛА, РОДОСЦИ ПРОДАВАТ МЕТАЛА И С ПАРИТЕ СТРОЯТ РОДОСКИЯ КОЛОС...

Подобни специфични и интересни „детайли” в историята колкото щеш – примерно Манчестър – римски лагер създаден всъщност, Лувъра в Париж също... или запазените части от римски военен лагер в СУХИЯ КЛИМАТ при еврейската Масада и до днес 1900 години след сражението!!! Или „случая – находката 19-та кула” при Дура Европос където при срутване на подкоп с цел да се разруши основа на стена или „излезе” под нея се „образува” изключителната археонаходка за римското и сасанидското военно дело от онези векове. Скелети, в пълно омбмундирване, шлемове, ризници/доспехи, мечове, щитове, брадви и дори монети запазени до днес под земята и въздуха!

Та кой е българския Деметриус Полиоркет ??? Де го, има ли го?!

image

image

image

image

image

image

ТОВА Е ПОЛЕВА ФОРТИФИКАЦИЯ, ВПОСЛЕДСТВИЕ ОКОЛО НЕЯ МОЖЕ ДА СЕ ФОРМИРА КОЛОНИЯ ИЛИ СЕЛИЩЕ. В началото обаче, това се прави от римския войник и то за потресаващо кратко време и в бол варианти - кога и къде армията на Симеон Велики примерно е съградила в една кампания няколко десетки такива както всеки римски легион по няколко за месец дори? И ако е съградила - влиза ли в сравнение с "това"?


image

 

ЦЕЗАР ПРИ АЛЕЗИЯ

СЪЗДАВА 7 УКРЕПЕНИ ЛАГЕРА, 23 ФОРТА И ВСИЧКО ТОВА „НА РЪКА” САМО ОТ РИМСКИТЕ ЛЕГИОНЕРИ ПОЛЕВА ФОРТИФИКАЦИЯ ПРЕРАСТНАЛА ЕДВА ЛИ НЕ В „ДЪЛГОВРЕМЕННА”

ПРОКОПАНИ ТРАНШЕИ ОКОЛО БЛОКИРАНАТА АЛЕЗИЯ И ВЕРСЕНЖЕТОРИКС ГАЛА В НЕЯ, А ЗЕМЯТА ОТ ТРАНШЕИТЕ ПОЛЗВАНА ЗА ВАЛ, ОТДЕЛНО ЧАСТОКОЛ, КУЛИ НА 25М ЕДНА ОТ ДРУГА ЗА ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ И ФЛАНКИРАНЕ...

ЦИРКУМВАЛАЦИОННАТА МУ ЛИНИЯ И ОЩЕ ЕДНА РАЗВИТА СРЕЩУУ ГАЛСКАТА ВОЙСКА ОТВЪН В ПОМОЩ НА ОБСАДЕНИТЕ, ТА РИМСКИТЕ УКРЕПЛЕНИЯ ДОСТИГАТ 28 КМ (17,4 мили)

ЯМИ V-ОБРАЗНИ, ПО ПЕТ РЕДА КОЛОВЕ ЗАОСТРЕНИ В ТЯХ, КАМУФЛИРАНИ РАЗБИРА СЕ, cippi, lilia, stimuti, ТОВА СА ТИПОВЕТЕ ЯМИ С КОЛОВЕ И КОПИЯ, ПЛОЩАДКИ ЗА ВОЙСКИТЕ, МЯСТО ЗА МАНЕВРИРАНЕ МЕЖДУ ВЪТРРЕШНИТЕ И ВЪНШНИТЕ ЛИНИИ, СВРЪЗКА И КОМУНИКАЦИИ, ЧАСТИ В РЕЗЕРВ РАЗГЪРНАТИ НА ИНТЕРВАЛИ ЗА ДА МОГАТ ДА СЕ НАСОЧАТ КЪМ ВСЯКА АТАКУВАНА ТОЧКА НА ЛИНИИТЕ С МИНИМАЛНО ЗАКЪСНЕНИЕ...

Сраженията, рисковете, намесата в края на гермаснката наемна кавалерия за Цезар решава боя с деблокиращите и впоследствие съдбата на обсадата - друга история и кървава драма...

 
"ТЕХНИКА"

Катапулти (ката – пробивам, пелте – щит), които навесно хвърлят 160 килограмови „фрагменти” камъни и правят това с баллистите на дистанции от 280 до 560 метра. Виней, онагри, мангонели, костенурки, тарани нар 14 метра, мускули (обсадна „машина”, не физиологията) . Кои са характеристиките на бг цитаделите (от фр. Citadelle и ит. Citadella, при елините това е Акропола, а при римляните Капитолия), кои са параметрите на бгсамбуките – стълби до 17 метра позлвани по света при щурм (а тук?!), колко типа са бгкулите, защото „световните” са десетки, а брустверите, а машикулите (от фр. Mache-col – бий в главата в превод) за поразяване на мъртвото пространство под крепостните стени и срещу атакуващите? Къде и колко пъти успешно българите ползват мантелети – подвижни щитове за цели отряди войници приподход за щурм или подкопи? Български „гайдове” и запазени „ръководства” за средновековни берфруа (berfrei/berfroi/beffroi/belfry от фр. към англ.), къде са такива за антични gastrophetes, oxybeles – български ?!

Къде са примерите за български победи познати и учени по света, кои са българските и къде са – циркумвалационни линии (от лат. Cirkum – в кръг и vallare – укрепвам) или контравалационните линии? Кои са българските инженери или сап специалисти известни на света от Античността и средните векове – кои победи световни са постигнали и от кой чужденец са били ангажирани, защото света е ангажирал от араби, до запевропейци и византийци оставили дори трактати (още римляните)? Фридрих Барбаросса и Филипп Август са имали свои корпуси от сап-миньори. Къде са бгобразците на подкоп и контраподкоп, на галерии, атака с газове дори, които света демонстрира в онези времена (не по-късно, когато България за жалост я няма)?!

image
 

 image

image

image
 
 

ЗАМЪЦИТЕ ВЪВ ФРАНЦИЯ ПРЕЗ СРЕДНИТЕ ВЕКОВЕ ДОСТИГАТ………. 50 000 – не 5 000, само във Франция 50 000! Колко са българските „фортове”, а сравнени с цяла западна Европа, която маргинализирате и иронизирате?

Западняците строят като кръстоносци замъци и в Светите земи – мнопоясно строителство (трислойно при КдШ), двойни външни стени, като всеки пояс крепостни стени е над предходния като възвишение. Това са да ги наречем стени донжони (не само донжоните като елемент) в крепостното дело на стени и кули. Крак де Шевалие в Сирия е иманно такъв мегазамък в 1142г. Предаден от граф Триполи на хоспиталиерите владяли го до 1271г. Европейците взаимстват и усъвършенстват елементи на византийците и най-вече на сарацините, именно това усъвършенства още повече фортификационните им умения и знания. Българите нямат този опит в Изтока, нямат бойния опит да превземат и съграждат в чужди земи подобни твърдини – и все още западния човек ви изглежда неспособен?! А замъка Шато-Гайар в превод по смисъл наглия замък? Няколко ешелона отбрана, ровове не само „отвън”, но и между линиите на крепостните стени, кръгъл донжон en bec (изсечен в скала като „клюн”), независим форпост шатле-chatelet – малък замък), кули на всеки приблизително 100м (полет на стрела), което позволявало дори завземането на една кула да не води до падане на отбраната, защото обстрел и контри от две съседни на нея кули я поставял в критично положение, основи на скали непозволяващи подкопи, с единствен път лежащ на тесен каменен мост. Сраженията на Филипп Август, Гийом Бретонски, Уилям Маршал (Гийом де Марпал) и най-вече Роже де Ласи са цяла епопея с дори бременна жена родила между двете армии на „ничия земя”...

Възраждат се „на места” и обсадните кули – при християнската обсада срещу Лиссабон през 1147г. кулата Е ВИСОКА 29М., мобилната кула за атака към Париж паък е НАПРАВЕНА ОТ ВИКИНГИТЕ (да – тези „варвари”, които според много от "вас" едва ли са могли да строят - за навигацията, локацията и бързоходните им дракери, после дали начало на когове няма да питам) та викингската кула е на 16 колела... Берфруа-та/кулата на Хаим I Арагонски срещу Майорка има 2 платформи на втория и третия етажи с десанти. Има и комични случаи – една от подвижните кули на меченосците – ливонските рицари в Прибалтика се обръща след силна буря. Жофруа V ползва 12-и век античния гръцки огън при Монтрьой Белл, „МЕТАЛНИЯ ДЪЖД” НОВОВЪВЕДЕНИЕ НА ЕДУАРД I ПРИ ЕДИНБУРГ 13-И ВЕК, и мятането на части от човешки тела през 1490г. При Малага, но тогава вече България я няма.

За финал примера с АНТИОХИЯ – СТРОЕНА 300 Г.ПР.Н.Е., ПРЕВЗЕМАНА, ВЪЗСТАНОВЯВАНА (от византийците в 11-и век), СЪГРАЖДАНА ПАК И ПАК ДО МОМЕНТА КОГАТО ПОПАДА В РЪЦЕТЕ НА КРЪСТОНОСЦИТЕ ИМАЛА ТОГАВА... 400 КУЛИ, не 40, 400 да!

Българската Антиохия е???

А пропо при обсадата на Кале, крал Едуард III Английски ползва 10 оръдия (при положение, че в и около лондонския Тауър има над 100) – това става1346-1347г. – къде е българската артилерия срещу турчака???

 ..........

В постинга се въздържах от схеми на фортификационните елементи (света има серии книги за това), „метражи”, математика, „идеални замъци като идеи”, дори тъмници и подземия – отделна „наука казано на шега”, разбира се не стигнах до италианци, французи, испанци, холнадци и германци или дори до татарите (ЗАЩОТО КРЕМЪЛ ВСЪЩНОСТ НА ТАТАРСКИ ЗНАЧИ КРЕПОСТ), дьо Вобан, Кухорн и десетките като тях до Шварте са друга тема, когато България е под турска власт или млада трета българска държава.

 

image

ГРАУДЕНЦ - 7 ЕТАЖА С 26 ХАМБАРА - КЪДЕ Е БЪЛГАРСКИЯ АНАЛОГ И ТО НА МОРЕ?!

image

 image
 

Завършвам с написано от мен в друг мой постинг към „БГТРАКИТЕ”  скоито често спорим в блога, при цялото ми УВАЖЕНИЕ към някои от тях (тяхно към мен също):

Признавайте вашите грешки

Признавайте грешките на светилата които четете

Признавайте моженето и знанието на другия като народ или цивилизация 

Не грабете от чуждото и бъдете внимателни и добросъвестни в изследванията 

Като не знаете нещо - казвайте - признавайте - благодарете и на научилия вас

 

"МОЯ ПРОБЛЕМ" С БГТРАКИТЕ В БЛОГА:

1. АЗ, КАКТО И ПОВЕЧЕТО ОТ ВАС ХАРЕСВАМЕ И ТЪРСИМ СЪВЪРШЕНСТВОТО

2. ПРИМЕР ЗА ТАКОВА В ПЕРИОДИ Е РИМСКАТА АРМИЯ, ПРИМЕР Е И АЛЕКСНАДЪР МЕГАЛОТО

3. ПОЯВЯВА СЕ БГТРАК И ПОСЯГА ПРИСВОЯВАЙКИ ПЪРВОТО, А ПО ВТОРИЯ ПЛЮЕ

4. АЗ ГРАБИТЕЛИ И ХУЛЯЧИ НА ВЕЛИКОТО НЕ ТЪРПЯ И НЯМА ДА ЗАМЪЛЧА

5. БГТРАКЪТ МИ ПИШЕ - ЗАЩО СИ ПРОТИВ НАС - ЗАЩО НИ ПРЕЧИШ, НЕ СИ ЛИ БЪЛГАРИН

6. В "ПРЕВОД" ТОВА Е - ЗАЩО НЕ ГРАБИШ С НАС БЪЛГАРИНО 

7. АЗ КРАДЕЦ И ПЛЮВАЧ НЯМА ДА СТАНА ИМАЙКИ ОБЩО С "ВАС" ПО РОДСТВО

ТОВА ВИ Е ПРОБЛЕМА С МЕН И МОЯ С ВАС - ПОСЯГАТЕ НА СЪВЪРШЕННОТО У ХОРАТА, ОТНЕМАТЕ ИМ ГО И ГО ВАЛЯТЕ ВЪВ ВАШЕТО НЕ ЗНАНИЕ И "МАЛКОСТ" - НЕ ПИПАЙТЕ ТИТАНИТЕ, НЕ ПЛЮЙТЕ ЧУЖДИЯ ГИГАНТ, ИМАТЕ СВОЙ!

Ако германец ми драска, че съм родоотстъпник понеже се прекланям пред Наполеон I, а той видиш ли, смазал от бой германските пруси - ще му кажа, че е идиот! Няма проблем да се навеждам пред корсиканеца помлял германци, пред римлянина бил германи преди и след Тевтобургската гора!

 

ИЗБИРАЙТЕ КАКВО СТЕ

КРАДЦИ ИЛИ ТЪРСАЧИ НА ИСТОРИЧЕСКА ИСТИНА

КАЛЯЩИ ЧУЖДОТО ВЕЛИКО ИЛИ ВЪЗДИГАЩИ СВОЕТО - ИМА ГО

image

 
НИКОЙ НЕ Е ПО-ГОЛЯМ ОТ СВЕТА

 ЗАЩО ТРЯБВА ЧЕСТО ДА УНИЖАВАТЕ ЧУЖДОТО (дори да не го познавате и да грешите срещу истината) ЗА ДА ПРЕБЪДЕ СВОЕТО?!

ВЕРОЯТНО В ОТГОВОР АЗ СЪЩО ГРЕША - ЗАСЯГАЙКИ?! ТОВА Е РЕЗУЛТАТА, КОЙТО ВИНАГИ ЩЕ ПРЕДИЗВИКАТЕ АКО НЯМАТЕ АРГУМЕНТ.







Гласувай:
21



1. germantiger - ...
29.03.2013 04:21
Ако никой не правече германските готи - траки (и то спорно български), ако рядко някой си позволяваше да грачи и храчи по Александър Велики - то аз със сигурност нямаше да напиша постинг като този и доста други подобни от мен.

Иначе казано - моето е реакция!

Всъщност психомотива е ирелевантен към истината и няма лошо всеки да пише, предлага и разсъждава, стига да се аргументира добросъвестно.
цитирай
2. andrei - Какво имаш в предвид,като казваш-
29.03.2013 09:48
световното над българското?Доколкото имам познания,българското културно и историческо наследство е част от световното(колкото и определението СВЕТОВНО да е много обобщаващо,невярно и преднамерено)!!!Ха сега се размисли по-задълбочено върху това което си написал...Акцента ти пада предимно върху Римската Империя.Направи си труда да провериш,колко от римските императори са с български корен,тогава разпознавани като тракийци.Повече от 12 века преди изобщо да е съществувала Римската Империя,българите са изградили десетки държави с висока култура, държавно развитие и строителство.Не е наша вината,че сме едни от най-древните народи на земята.Това не е патриотарство,а знание за себе си,което макар и трудно е признато и от други държави и народи!!!
цитирай
3. vmir - Добър постинг, който с удоволствие приемам за български и патриотичен, защото
29.03.2013 10:36
патриотизъм е да правиш добро на нацията си, което няма много общо с изявите на претенциозния отбъскващ примитивизъм, непознаващ или незачитащ постиженията и достойнствата на другите. Няма по-жалък, нищожен и безпомощен от безхаберникът, който не познава другите, но е убеден в превъзходството си над тях. Такива хора заради моментната конюнктура и тактически авантюри, обезсмислят истинското величие на предците си, защото неуморно рушат обективните критерии за оценяване на великото и за това получават презрението на познавачите и недоверчивата предпазливост на сънародниците им.
цитирай
4. germantiger - Към андрей
29.03.2013 15:17
Коригирах си заглавието, с което мисля, че сгреших.
В немалка степен твоя коментар ме подтикна към това.

Императори на Рим с български корен няма.
Българите се появяват "изворово" в Европа 3-4 век след новата ера - факт.
Тракийски военачалници има в ИРИ (Белизариус/Велизарий е един изключителен такъв), но ЗРИ има всякакви (германски примерно немалко и то победители, повече примерно от тракийските).

Максимин тракиеца нито по баща, нито по майка е тракиец, а да го кажем гото-алан ако добре помня, както Клавдий не е британец, нито Друс германец, независимо от прозвищата Британик, Германик, други Сириец итн. Сирийци впрочем и всякакви мелезирани начело на Рим в късната империя има колкото пожелаем - това всъщност съпътства и упадъка.

...

По същината и конкретиката на постинга ми не си предложил нищо като информация!
Надявам се, си разбрал, че написаното от мен е вследствие ПЪРВО българския "почин" да се отдели и представи над света патриотарското, не моето желание да диференцирам едното от другото.
цитирай
5. germantiger - Към vmir
29.03.2013 15:20
Коригирах заглавието на постинга ми, което не беше докрай коректно и явно провокативно - иначе казано търпя критика.

ЗА БЕЗХАБЕРИЕТО СЪМ АБСОЛЮТНО СЪГЛАСЕН С ТЕБ!
КАТЕГОРИЧНО!

Презрението на познавачите - написал си и си го обяснил с едно изречение точно - не бях се замислял.

Благодаря за задълбочения, дори философски коментар от теб - има и народопсихология за днес, ако щеш и социология в него.
цитирай
6. pvdaskalov - Как приемам постинга на Gеrmantiger...
29.03.2013 19:05
Ще кажа директно: като един як шамар, който напълно заслужаваме заради хора, които се кефят и величаят с псевдоисторически изследвания. А щом тази плесница я наричам заслужена, въобще нямам намерение да упреквам за каквото и било автора на постинга. Обратното. Трябва да благодарим, че той толкова деликатно, но в същия момент компетентно посочва грешките. Аз съм от една година в Блог.бг и преглеждах с усмивка писаното как тракийци и прабългари едва ли не произхождат от Адам и Ева. Занимавал съм се професионално с античното култово строителство. Оказа се, че геометрията, красивите пропорции от редицата на Фибоначи, константите "пи" и "корен от 2" са търсени още в Древен Египет и всяко поредно откритие, ведно с култа към владетеля, е увековечавано по най-достоен, най-величествен начин, за да тръгнат тези знания по Средиземноморския свят, век след век усъвършенствани от други народи. Десетте книги на Витрувий съм изял с кориците. Той е залегнал в основата на средновковното строителство в Европа. Има и достатъчно данни за неведомите пътища на знанието. В същата насока пише и Плутарх...
Gеrmantiger, изненадан съм не толкова от изнесените данни, защото всъщност те са от съществуваща научна литература, а от този деликатен, приятелски тон, от това систематично и убедително поднасяне на фактите.
Моля ви, колеги блогъри, заслепени от вярата в глобалната роля на траки и прабългари, туширайте тези излишни напъни. Вашите изследвания могат да бъдат полезни, но след усвояването на методите и методологията на историческата наука. Скоро прочетох една препоръка - учените да си гледат своите научни иаследвания и научна литература, а ние тук ще си пишем, каквото си знаем. Макар че всички - и учени, и лаици - би трябвало да са равноправни в Блог.бг, не ви ли прави впечатление, че повечето от сериозните учени не искат да си губят времето в оборването на тези и аргументи, които нямат нищо общо със здравия разум. Ако ние бяхме толкова велики, защо сме в дъното на повечето класации?
цитирай
7. podvodni - Подводни
29.03.2013 19:16
Ще се учудиш ли, че тези "автори" и "писания" на които се опираш, са на възраст не-повече от 100 години и реално, половината ( да не кажа 90% от това "наследство") е лека фантазия и съвременна манипулация.
Негодуваш срещу тракоманите!?
Добрее!
А знаеш ли кои или по-точно кога и с кого са се появили траките? Можеш ли да направиш връзка между траки и даки? Ще се изненнадаш ли, ако ти кажа, че това е едно и също наименование?
И всъщност от къде произлиза ТРАКИ?
ТРАК - ДАК - ДаК-АР - ДК-АР-СС
Същото е с МАКЕДОН(ц)ИТЕ - МК-ЕРИ-ДАН.
Всъщност историята такава каквато я знаем (ни се импринтва в главата) не е съществувала.
Това което обясних за траките и македоните се отнася за един период от преди 15 000 години когато плодородни земи се превръщат в днешните пустини (буквално). И след този период траки и македони поставят началото на днешната цивилзация. Вече през новото хилядолетие те стават известни под името БА-АЛ-КА-АРИЙ.
цитирай
8. zaw12929 - Вашият постинг е за похвала- интересен, дава богата информация...
29.03.2013 19:36
Всичко написано е направено с дизайн... какво му липсвяа на запада
Но нямате в тези грамади златните уникати- най старите и с непостижимо майсторство съдове от съкровища древни от земите ни
богати и днес на злато и изкусни майстори. Злато, което се краде , докато ние умираме в бедност ... сега, откакто станахме членове на ЕС .... да ни ограбва

През средновековието, лишен от технически средства бълггаринът съумява на ковашкото огнище да изкове устройства за гайтани да произвежда колими, платове, съдове. Ние имаме уникална музика и танци ... но днес нито ни се пее, нито ни се смее... нашите богатства изтичат към лакомия запад...
През836-39 година един българин- Добри Желязков- построява тъкачница на три етажа, която на предната си фасада е имала 120 прозорци и най важното е осигурявала всичкия шаек за обличане на най голямата за времето европейска армия - турската.
Един мъж бил инженер, технолог, архитект и организирал строителството, като и обучил и строители и тъкачи
И днес най умните български младежи са привлечени да работят на Запада, който има възможности да им плаща, докато България е колония, която се ограбва и загива
Ние сме превърнати в задния двор на лакомата Европа но азиатците ще възмездят скоро за всичките ни нанесени вреди и огорчения. Аз не вярвам на Заапада
Като дете учен невски и имах друго мнение за Запада, но днес виждам само една алчност и безчовечност.
цитирай
9. zaw12929 - А знаете ли за Балдуиновата кула в ...
29.03.2013 19:42
А знаете ли за Балдуиновата кула в старата ни столица Велико Търново- Време е да я посетите и пред подвига на българите да се поклоните и свещичка за загиналите Балдуин и войните му да запалите... Амин

Дошли кръстоносците ... да ни завоюват- нали западняците са си по професия- колонизатори и са яли бой от българите... я научи тази история... ние се гордеем и има защо
цитирай
10. germantiger - Към podvodni
29.03.2013 19:43
Поради заниманията ми с ВСВ, вероятно съм по-наясно и по-мнителен към историята дори от теб. Не се съмнявам в ставащите "в нея и около нея" фалшификации или "борби' и то не от днес!

Във всеки случай ти първи трябва да се усъмниш в това, което четеш във фразьорски и фантазьорски бгсайтове и бгфоруми днес, нежели с историята в извори.

Моя постинг се базира на изследвания и извори (колкото и спорни да са те), а твоето заявление се базира на... това, което четем в последните години за всесветовните траки, за Господ е българин (да ме прощава "Мичмана"), за въобще бгтраки от южна Америка до Япония?

Това не те ли учудва повече от изхвърлянията на Цезар в Де Белло Галико, Де Белло Цивили, Де Белло Александрино, Де Белло Африкано и Де Белло Хиспаниенси, примерно?!
цитирай
11. germantiger - За Балдуин(един от многото поредни)
29.03.2013 19:49
ВСЪЩНОСТ КРЪСТОНОСЦИТЕ НЕ "ИДВАТ ДА НИ ЗАВЛАДЯВАТ" КАКТО ПИШЕТЕ!

- КАЛОЯН НАВЛИЗА В ТЯХНА/БИВША ВИЗАНТИЙСКА ТЕРИТОРИЯ
- КАЛОЯН ГИ АТАКУВА/РЕЙДИРА И ПРЕДИЗВИКВА ДНИ НАРЕД
- РИЦАР НА БГЗЕМЯ НЕ Е СТЪПВАЛ ОТ ТОЗИ 4-И ПОХОД

Независимо от това победата на Калоянис е изключително постижение, майсторски планирана и осъществена. Решението му да отслаби "латинците" е със стратегически последствия и оправдано, макар той формално да е завоевателя.
цитирай
12. germantiger - Към zaw12929
29.03.2013 19:50
За състоянието на България си прав и с почти всичко написано от теб съм съгласен!

Фкат е, че младостта и интелекта на България (част от него) се губи в посока други западни общества и работи за тях, но причините да е така за мен са следните:

1. БЪЛГАРИЯ Е ТРАГЕДИЯ ЗАЩОТО НЕ ОСЪДИ ЧЕРВЕНИТЕ - РУСКИ КРЕАТУРИ
ПАК ЧЕРВЕНИТЕ СЪЗДАДОХА КВАЗИИКОНОМИКА - ПАК РУСКИ ВЪЗПИТАНИЦИ

2. МАНТАЛИТЕТА НА БГРАБОТНИКА (не всичкия) ДА СПИ, КРАДЕ И СКАТАВА НА РАБОТНОТО МЯСТО
МАНТАЛИТЕТА НА БГРАБОТОДАТЕЛЯ (не всичкия) ДА ПЛАЩА МАЛКО И СЪС ЗАКЪСНЕНИЕ

3. ЕДВА В КРАЯ ИДВА ВИНАТА НА РУСКОТО ГАЗОВО И ВСЯКАКВО ЛОБИ, ТУРСКО И АМЕРИКАНСКО - "ВЪНШНАТА РАМКА"

Това са му проблемите на българина лаладжия - първо вътрешни и руски, после външни - всякакви.

Вероятно Вие също имате своята правота и вините т.нар. Запад в неговите кривици. Лафа за възмездяването от азиатците няма да коментирам - не плачете на чужд гроб тъй-рано, когато собствения е "належащ" за жалост.

А пропо интернет-а който ползвате и Ви дава възможност на позиция - публична е отново западно творение, че и американско милитъри!

...

Балдуиновата кула съм посещавал няколко пъти - от дете, през юноша и до мъж, имам палитра спомени на Царевец, наскоро прочетох със съжаление, че туристи я "обезкостявали" с вандализма си?!

...

За Добри Желязков и инфото от Вас - само възхищение и признание - заслужено!
цитирай
13. hopfen - Колега, винаги с интерес
29.03.2013 19:56
съм прочитал и препрочитал твоите постинги, многото труд и вещина при подготвянето са печелили респекта ми, но...винаги съм се питал докога ще е това надхващане и наддаване, до кога в исторически план ще показваме кой е по-по и най-най...При всяка една нация има специфично изражение на нейния, манталитет, народопсихология, култура и традиции в изгаждането и строителството на населените места, на всички ония инженерно-технически съоръжения, храмове, крепости и др. за които споменаваш тук.
Както правилно си написал, едно е да се сравнява и анализира, друго...абе другото го бих нарекъл заяждане и болнав национализъм.
За търсачите на историята:
Наздраве!
цитирай
14. germantiger - Към hopfen
29.03.2013 20:14
Благодаря за оценката, надявам се, я заслужавам!

...

Предполагам нито ние, нито друг по света скоро (или някога) ще спре "да си ги мери".

Това явно е характерно за човешката психика и признавам понякога доставя удоволствие вкл. на мен (убеден съм и на всеки друг).

От друга сте прав, че това едва ли изгражда, може би губи енергия, дълбочина и измества сериозните въпроси и търсения и със сигурност при "мерене" страда обективността (доколкото е възможна). Аз също търпя критика в блога ми превъзнасяйки германското (при положение, че съм наясно с "бол" негови минуси).

Задължително обаче, "меренето", въздействието, емоцията дори изиграна остава следа и запомня един постинг - понякога трябва умишлено да я търсим и умеем - знаете го!
цитирай
15. germantiger - Коментара Ви, е великолепен!
29.03.2013 20:17
pvdaskalov написа:
Ще кажа директно: като един як шамар, който напълно заслужаваме заради хора, които се кефят и величаят с псевдоисторически изследвания. А щом тази плесница я наричам заслужена, въобще нямам намерение да упреквам за каквото и било автора на постинга. Обратното. Трябва да благодарим, че той толкова деликатно, но в същия момент компетентно посочва грешките. Аз съм от една година в Блог.бг и преглеждах с усмивка писаното как тракийци и прабългари едва ли не произхождат от Адам и Ева. Занимавал съм се професионално с античното култово строителство. Оказа се, че геометрията, красивите пропорции от редицата на Фибоначи, константите "пи" и "корен от 2" са търсени още в Древен Египет и всяко поредно откритие, ведно с култа към владетеля, е увековечавано по най-достоен, най-величествен начин, за да тръгнат тези знания по Средиземноморския свят, век след век усъвършенствани от други народи. Десетте книги на Витрувий съм изял с кориците. Той е залегнал в основата на средновковното строителство в Европа. Има и достатъчно данни за неведомите пътища на знанието. В същата насока пише и Плутарх...
Gеrmantiger, изненадан съм не толкова от изнесените данни, защото всъщност те са от съществуваща научна литература, а от този деликатен, приятелски тон, от това систематично и убедително поднасяне на фактите.
Моля ви, колеги блогъри, заслепени от вярата в глобалната роля на траки и прабългари, туширайте тези излишни напъни. Вашите изследвания могат да бъдат полезни, но след усвояването на методите и методологията на историческата наука. Скоро прочетох една препоръка - учените да си гледат своите научни иаследвания и научна литература, а ние тук ще си пишем, каквото си знаем. Макар че всички - и учени, и лаици - би трябвало да са равноправни в Блог.бг, не ви ли прави впечатление, че повечето от сериозните учени не искат да си губят времето в оборването на тези и аргументи, които нямат нищо общо със здравия разум. Ако ние бяхме толкова велики, защо сме в дъното на повечето класации?


Благодаря за думите и оценките към мен, за втори път днес - едва ли ги заслужавам!

Всъщност не съм аз този, който трябва да раздава шамари и позицията ми не винаги е била коректна към българското или тракийското!

В частния живот и извън нет-а често съм правил антибългарски обобщения, но преди години никога не бих си направил дори "вътрешна" бележка. Днес рядко ще кажа директно контрабългарско заявление, а вътере в себе си почти винаги се коригирам, когато виня българите в нещо, често и не съм прав!

Не винаги съм спазвал културен или колегиален тон, не винаги съм бил истинен докрай, същото обаче се отнася мисля и за опонентите ми - хора сме, нормално и така ще е.

В този постинг поне 2 пъти съм прекалил с предизвикателния тон или въпроси, и в това търпя критика.

Почитания за това, което знаете, прочел сте и явно овладял покрай професията - както стана дума на лс - Вие сте чели архитектурата на Витрувиус, доката аз само кореспондиращото с фортификация и други автори при него.
цитирай
16. get - - Предизвикателно-менторско и некрасиво, като пост и последващи изказвания камараде Germantiger ! :((
29.03.2013 20:32
germantiger написа:
За състоянието на България си прав и с почти всичко написано от теб съм съгласен!

... но причините да е така за мен са следните:

1. БЪЛГАРИЯ Е ТРАГЕДИЯ ЗАЩОТО НЕ ОСЪДИ ЧЕРВЕНИТЕ - РУСКИ КРЕАТУРИ
ПАК ЧЕРВЕНИТЕ СЪЗДАДОХА КВАЗИИКОНОМИКА - ПАК РУСКИ ВЪЗПИТАНИЦИ

2. МАНТАЛИТЕТА НА БГРАБОТНИКА (не всичкия) ДА СПИ, КРАДЕ И СКАТАВА НА РАБОТНОТО МЯСТО
МАНТАЛИТЕТА НА БГРАБОТОДАТЕЛЯ (не всичкия) ДА ПЛАЩА МАЛКО И СЪС ЗАКЪСНЕНИЕ

3. ЕДВА В КРАЯ ИДВА ВИНАТА НА РУСКОТО ГАЗОВО И ВСЯКАКВО ЛОБИ, ТУРСКО И АМЕРИКАНСКО - "ВЪНШНАТА РАМКА"

Това са му проблемите на българина лаладжия - първо вътрешни и руски, после външни - всякакви.

...
...

Балдуиновата кула съм посещавал няколко пъти - от дете, през юноша и до мъж, имам палитра спомени на Царевец, наскоро прочетох със съжаление, че туристи я "обезкостявали" с вандализма си?!

...

За Добри Желязков и инфото ... !


- Та да те питам ... "руските" червени - не се ли учеха от германските "червени" ?
- Един път се държиш менторски(назидателно) второ ни "илюминираш"(сугестираш) като създателите на Geschichte der deutschen Sozialdemokratie ! - ма то на тях им е простено ... Щот - познай от тези така наречени "Голямата петорка" са германци ? - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Arbeiterbew.jpg - Та накрая ще проключа с въпроса - Ква ти е целта ? - да смачкаш и малкото ни останало достойнство и чувство за себеуважение ли ?!

- А и с ГОЛяМИ БУКВИ - пишем тези небивалици !
germantiger написа:

ВСЪЩНОСТ КРЪСТОНОСЦИТЕ НЕ "ИДВАТ ДА НИ ЗАВЛАДЯВАТ" КАКТО ПИШЕТЕ!

- КАЛОЯН НАВЛИЗА В ТЯХНА/БИВША ВИЗАНТИЙСКА ТЕРИТОРИЯ
- КАЛОЯН ГИ АТАКУВА/РЕЙДИРА И ПРЕДИЗВИКВА ДНИ НАРЕД
- РИЦАР НА БГЗЕМЯ НЕ Е СТЪПВАЛ ОТ ТОЗИ 4-И ПОХОД

- Тъй е Калоян, произлизал ... Как беше според теб "от кумански род" :)) !
- Досега чета само суперлативи за германското - ама инак си и "Бг патриот" ?
- Ако се опитам да кажа, нещо противно на "правилната теория", че готи не са германи или славяни - Ужас !
цитирай
17. germantiger - Гет-е, нещо изтървал си нервите, позаблудил си се!
29.03.2013 20:47
Църквата си улучил Гет, но иконата не си познал...

1. Патриот български никога не съм бил и никога не съм заявявал, че съм. Симпатизирам на доста български да ги наречем неща и съм направил по нещичко за българското вкл. сред познати по света - не е много, но и малко мисля не е.

2. За чевените простичко:
В Русия те избиха десетки милиони, в Германия - фрайкорпсите и обществото ги смаза и задуши и изби. Германскиия червен не беше руския червен, че и българския червен не беше. Руските и тукашните истории с лагери създадени от червени, възстанията 1923г. нямат аналог в Германия - просто германеца не допусна червени изверги - други народи ги прегърнаха дори.

3. За Балдуин ти пиша факти, ако не ти се харесват, то това е твой проблем, не мой?!
Балдуин както казах на бгземя не стъпва и не атакува България, той и латинците му не са завоеватели на България - това е мит. Победата на Калоян над тях пък е велика и трябва да се знае, учи, помни и гордее - няма съмнение.

...

Можеш да теоретизираш колко щеш - за готи, за траки, за марсианци.
Въпроса е как ще се аргументираш - до момента винаги с лекота моите аргументи са маргинализирали вашите. Лошо няма - след време може да е друго.
цитирай
18. podvodni - Подводни
29.03.2013 22:55
Тигре, не се заяждам, просто излагам факти. Всъщност, наистина трябва сериозно да се съмняваме и не само това. Трябва да проверяваме и най-вече да мислим със собствената си глава. Та в тази връзка съм напълно сигурен, че "проверените" и "авторитетни" автори са плод на нечия мисъл, айде да не е от последните 100, но от последните 200 години.
Ще ти посоча някои странности от историята.
По времето на Рим, а и по-рано, не е било проблем да се въоръжат войски с численост 10,20,30, че и 50 000 души. Лъкове, стрели с железни остриета, копия, мечове, щитове (метални), шлемове, ризници идр. изделия от метал. Но през средновековието, изработване на една рицарска броня е струвало цало състояние ( имение, наследство и пр.), но не е било проблем изработването на халчести ризници (!!). Можеш да си представиш коя изработка е била по-трудоемка и по-материалоемка. В древният Рим е била развита ВиК ситемата, а през средновековието градовете (в Западна Европа), буквално, са плували във фекалии. Христофор Колумб е тръгнал да дири път към Индия в западна посока, но странно защо не е взел със себе си подобаващи стоки за размяна, а вместо това е взел дрънкулки, цветни стъкълца, огледалца и пр. кичозност. Не бива да се забравя, че по това време Индийските и Китайските стоки са били добре познати в Европа благодарение на арабските търговци. Съвсем естествено е да се знае тяхната стойност, нали така? Странното в случая е, че не се еотправил през Суецкият канал, ами е тръгнал на запад. Изглежда е знаел точно къде и защо отива, а Индия е била само "прах в очите". Между другото, Суецкият канал се ползвал още от врмето на Рамзес, който го и прокарва. Представяш параметри на различни крепостни стени около градове от средновековието които са просто невероятни, но са превземани благодарение на стенобойни машини. Тези машини трябва да са били доста по-ефективни в сравнение с днешните оръжия. продължава ...
цитирай
19. podvodni - Подводни
29.03.2013 23:28
Искам да ти припомня за крепостта Кьонинксберк която с доста по-скромните си параметри на съоръженията е успешно устоявала на съветската артилерия през ВСВ.
Относно другите чудатости за които пиша.
На много места в пустинните области са открти огромни полета от вулканично стъкло. Нали знаеш как се получава, от какъв материал и при каква температура. Да не говорим за руйните от каменни поселища които са били, буквално, стопени. Представяш ли си как се топи камък до течно състояние. Нали си наясно, че не е с дървени или други въглища? А още по9необяснимото е наличието на високи нива на радиоактивност, даже и в останки от скелети датирани на възраст 15 000 години.
Писах ти за наименованието на народа ни - БА-АЛ-КА-АРИИ. Всъщност БА и КА са двете полярности по известни като ИН и ЯН. КА -мъжка енергия (полярност), БА- женска. АЛ е названието за БОГ (създател, творец, първоизточник). АРИИ - арийци, арианци (езерото Ариана на кого мислиш е кръстено), Орион, орионци, орел. Всъщност занак на рода Дуло IYI, погрешно превеждан като ИУИ (от незнание) е точно това - БА-АЛ-КА - от женско+мъжко ( в двата края като равнопоставени по сила) произлиза БОГ в неговото материално съществуване. Сиреч, ЧОВЕК.
Едва ли трябва да ти припомням колко градове и местности носят името ВАРНА, Загоре, Бургас БААЛКААН и техните производни.
За името на българският владетел "Калоян" който съвсем неправилно се приема, че е гръцко и ти го зовеш Калоянис.
Истинското име е КХ-ХАЛА-АН.
КХ - запад, смърт. В случая - носещ смърт. Запад произлиза от западам, западане, умиране и т.н.
ХАЛА - змей, дракон,
АН - небесен,върховен владетел. АН-НУН-КХ (Анунаки) - боговете(върховните небесните) носещи смърт.

Понеже ясно показваш, че си специалист по въпросите на ВСВ, ще ти задам един наистина сериозен въпрос!
Кога е началото на ВСВ?
цитирай
20. oranjevia - Това пък сравнително противопо...
30.03.2013 15:55
Това пък сравнително противопоставяне на крепости къде го измисли?Я дай линк да прочетем ,че нещо ми се губи.В България през средновековието е имало много крепости,повечето разрушени през османско време за съжаление.
цитирай
21. get - Църквата си улучил Гет, но иконата ...
30.03.2013 19:32
germantiger написа:
Църквата си улучил Гет, но иконата не си познал...

1. Патриот български никога не съм бил и никога не съм заявявал, че съм.
...
2. За чевените простичко:
Германскиия червен не беше руския червен, че и българския червен не беше. Руските и тукашните истории с лагери създадени от червени, възстанията 1923г. нямат аналог в Германия - просто германеца не допусна червени изверги - други народи ги прегърнаха дори.

- Тоя познаваш ли го ? - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e8/Bundesarchiv_Bild_101I-139-1112-17%2C_Heinz_Guderian.jpg
- Службата му като военен започва от 1907 г. Прескачам няколко етапа (...) и стигам до работата му в Германското военно разузнаване(отчасти прикрито, като офицер по логистика).
- От 1-ви апрел 1930 г. инспектиращ(направленец) на танковото учиище "Кама" в Казан СССР. После повишение в нач. щаб. моторизираните войски на Райха. Февр. 1938 г. началник на танковите войски.
- Но за мен не е интерес военната му биография, а ей тази снимка съвместно с комбриг Симеон Кривошеин от Брест-Литовск: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a5/Armia_Czerwona%2CWehrmacht_23.09.1939_wsp%C3%B3lna_parada.jpg
- Това можоеш да го намериш в "Erinnerungen eines Soldaten" !
- За мен Третият райх и СССР, ще си останат в съзнанието ми братя близнаци !
- Поради това пресилваш с: "Германскиия червен не беше руския червен, че и българския ..."
germantiger написа:

3. За Балдуин ти пиша факти, ако не ти се харесват, то това е твой ... ?!
...
Можеш да теоретизираш колко щеш - за готи, за траки, за марсианци.
Въпроса е как ще се аргументираш - до момента винаги с лекота моите аргументи са маргинализирали вашите.

- И какви са правните, християнските или най-общо моралните предпоставки "латинците" да бъдат по тези земи ? - От кога, нормандските рицари, имат(наследствени) ленове по тези земи ?
- Относно готи - Що мога да кажа, срещу немската и руска историографии, които са монополизирали ВЪПРОСА ?!
цитирай
22. germantiger - ...
30.03.2013 19:56
oranjevia написа:
Това пък сравнително противопоставяне на крепости къде го измисли?Я дай линк да прочетем ,че нещо ми се губи.В България през средновековието е имало много крепости,повечето разрушени през османско време за съжаление.


Не съм го "измислил" аз - първи българи го правят по форуми и групи, до Рим и Картаген стигнаха - бледнеели двата пред бгстолиците ?!

Линк искаш да ти дам или намеря, а кафенце да ти направя, градинката и лозето да ти прекопая - аз за за вас и тезите ви инфо да събирам - защо? Вие да не сте от мързеливците по тия геоширини, надявам се, то не си сред тях или?!

Инфо за бгфортификация имам в няколко книги (за средновековна в 3) - пред споменатото от мен световно бледнее:

Защото средновековна България е нямала пристанище за 220 големи съда и с част покрити позиции.
Защото е нямала стоянки за 300 слона
Нямала е подвижни кули на 43 метра височина
Нямала е мобилна кула с основа 430 квадратни метра
Нямала е тарани на 54 метра дължина
Нямала е циркумвалационни линии на 28 км протежение направени срещу една крепост със спа на ръка от полеви войски
Не е превзела Константинопол, а рицарите са го свършили за няма 2 дни, боя дори за ден
Нямала е малтийските фортификационни ансамбли обхващащи едва ли не няколко залива
Нямала е 50 000 замъка или крепост с 400 кули
... 7 етажна кула с 26 хамбара...

Ясен ли съм или да добавя още - инфото от вчера моето се базира на 3 книжни и 1 сканирана книга - имам буквално още десетки за световна фортификация, мога и оттам да събера?
цитирай
23. germantiger - Към Гет
30.03.2013 20:05
Посочения от теб не го познавам - починал е 20 години преди да се родя аз и години преди да се родиш ти, но познавам няколко от многото му наследници с което се гордея, посещавал съм и гроба му - всъщност гробницата на двата рода свързани в тази фамилия! Вероятно съм единствения българин който познава няколко от наследниците на Гудериан - ти сред тях ли си?

...

Снимки казваш - имам няколко на подиума и в усмивки - вярно.

А ти снимки на ладимир Стойчев снимка имаш ли?

На цялата българска парашуутна дружина обучавана и екипирана от германци, а после била срещу тях снимки има ли - "щото" аз - да?!

Снимка на Радко Димитриев бгпредателя минал на руска служба през ПСВ и бит от Макензен-баща имаш ли?

А на комитета спасил българските евреи снимки имаш ли?

Имаш ли фотос на генерал Заимов - предателя, да разменим със Зорге?!

Та Гете - българската курвенска политика да бъдеш с Германия и псоел да я предадеш е НАПЪЛНО ОПРАВДАНА, ЗАЩОТО В ПОЛИТИКАТА НЯМА МОРАЛ, А ИНТЕРЕСИ, но ти на "морал" да ме учиш - айде моля ти се, да не е сопчикар ;)

Последно - снимки на българските генерали обучавани в Съветска Русия преди 1990г. имаш ли, щото псоле голяма част от тях днес са НАТО-вци?

...

Иначе коментара ти е по същината на постинга ми ;)

Преди време мисля те питах - последно - харесва ти, че българите човешки са спасили евреите тук (защото аз наистина мисля това за човешко и добро) или антисемитизма ти надделява (или просто желаете да сучите от две майки, а тя само една - България)?
цитирай
24. get - - Иначе ... Софистика и казустика от които се е родил ... романтизма, докарал ни "арийството" !
30.03.2013 21:17
germantiger написа:

...
Преди време мисля те питах - последно - харесва ти, че българите човешки са спасили евреите тук (защото аз наистина мисля това за човешко и добро) или антисемитизма ти надделява (или просто желаете да сучите от две майки, а тя само една - България)?

- Българина през най-новата си история не е водил завоевателни или агресивни войни ! - но иначе го имат за "прусак" и великошонист ! - интересно кой ли е правил такива неверни сравнения по отношения на нас !
- България е нямало, как да заобиколи КАЗУСА - ОСТА ! - За това прочети - срещи на високо равнище Молотов-Рибентроп в Берлин; последвани от "Соболева акция" (2 ноември 1940 г.) ; наложеното ни икономическо споразумение "Нойбауер"(мисля така бе ... името ?). Стоящата на границата ни армия на маршал Лист, която така и така щеше да мине през българска територия ... а тогава, по доковете на варненският корабостроителен завод(Кораловаг) е имало позиви "Да живеят другарите Сталин и Хитлер, верни синове и водачи на междунарнодното работническо движение" ! (това лично от работници очевидци го знам !).
- Тоест, като малка страна сме били поставени пред ситуацията "казус бели" ~ "казус окупасион" ?
- Кога Чърчил ни се кара, че не сме спрели германската армия и сме присъединили към "Оста"(за което така е настоявал таварищ Соболев) - един български патриот национал революционер му отговаря в уводната статия на в-ка си "Зора" - "А вие защо не ги спряхте" - явно визирайки Мюнхенското споразумение(Н. Чембърлейн) и т.н. .... и т.н. !

- Но ще те попитам - Защо пропусна да коментираш, за военното сътрудничество м/у Германия и СССР от НАЧАЛОТО на 40-те години, като това не е само "танково училище "Кама" или полигона при Липецк ?!
- Как тъй стана, че ДЕСЕТ ГОДИНИ ПО-РАНО ... СТРАТЕГИЧЕСКИТЕ СЪЮЗНИЦИ ОТ НАЧАЛОТО НА "ВСВ" се учеха на "военно дело" един от друг ?!
- Миналата годена за "9 май", западните държави издадоха индулугенция "за невинност" на рОСсите, сега остава да оневинят и ... Й ?
цитирай
25. allvin - Поздрави!
30.03.2013 23:17
Да,някога в древността е имало велики градове - Вавилон,Рим,Тир,Картаген,Ерусалим,Константинопол и други,но всички те отдавна са само история ...

Поздравления за поредния написан професионално постинг! :) Клиповете също си ги бива! :)
цитирай
26. germantiger - ...
31.03.2013 06:44
Българина Гет, е водил завоевателни войни през целия 20-и век - атакува първи Балканската война, пак първи атакува Междусъюзническата война и пак първи настъпва Първата Световна война.

Разбира се, че каузата му е справедлива и се бори да освободи своите братя в други държави, но българина (всъщност държавата България) напада и желае да присъедини чужди територии, независимо, че те са етническо българско пространство в ония времена. Де юре българина е завоевател, както много други в тези войни (макар имали напълно справедлива кауза). Думата завоевател не е проклятие, настъпателните войни не са чума бягайки ти от тази лексика.

Разбира се, че България е поставена в такава ситуация - почти безизходна, но това не отменя българския избор направен съзнателно и според мен в съгласие с българските интереси. Да ми твърдиш обаче, че българския озбор е следствие само от външна заплаха можеш пред някой гимназист - на мене - не ;)
Българския избор е осъзнат, логичен и в интерес на България, защото вследствие на него България получава за админстриране без своя кръв, но с германска пролята българските си земи в егейска Тракия, Македония, част от западните покрайнини и острови в Егейско море.

...

Военното сътрудничество между германия и СССР не съм пропуснал да коментирам ;) Първо драги ми, ти спамиш под постинга ми, който няма и хабер общо със СССР или Райха на Хитлер.

Второ ти мисля не си посочил изрично да коментирам споменатото от теб, нито можеш императивно да ми наложиш или изискаш нещо от мен.

И понеже съм ларж - ще коментирам специално за теб:
Сътрудничество има
То е логично и в полза на двете страни
В историята бол страни са го правили вкл. България
Свеъа знае за това сътрудничество и то не е тема табу - напротив
цитирай
27. germantiger - Към подводни
31.03.2013 06:52
Разбира се, че е добре, да не кажа задължително да се съмняваме във всичко.
В манипулирана, интерпретирана според интереса и статуквото наука като историята - обезателно трябва да се съмняваме!

След това принципно съгласие - следва моето несъгласие с теб:

- търсиш сламката в моето око, а не виждаш траверсата, не гредата в своето
- посоченото от мен инфо се основава на извори, на гайдове и ръкововдства или просто книги как се създават обсадни "машини" и техника, на запазени части от тези машини
- на възстановки и "опити" или експерименти с такива реконструкции
- на пораженията запазени и до днес по някои крешостни стени или изследвани преди век и "нещо" и не на последно място на фактическия резъултат, че еди-коя си крепост е превзета и срината в определени пунктове - тези писани в извор или разкрити при разкопки

Твоето инфо се основава на много по-малко и ти едва ли можеш да го аргументираш както аз - моето, нещо повече - възможно е част от предложеното от теб да е свободна фантазия.

При все това аз приемам твоето мнение и те подкрепям, защото вътре в себе си знам, че всичко трябва да се проверява и препроверява, че историята е подменяна и често ползвана, а това за което ти пишеш - аз също съм попадал на такава информация и несъмнено в нея има истина. Би могло дори да си прав напълно или почти във всичко което си написал (макар аз да се съмнявам) и все пак ти и мислещите като теб трябва да направят система, да подредят аргументите и да ги "сблъскат" с нека я наречем официалната наука. Докато не направите това - твоите разсъждения или инфо остава някак "във въздуха" - засега!
цитирай
28. germantiger - ...
31.03.2013 06:54
allvin написа:
Да,някога в древността е имало велики градове - Вавилон,Рим,Тир,Картаген,Ерусалим,Константинопол и други,но всички те отдавна са само история ...

Поздравления за поредния написан професионално постинг! :) Клиповете също си ги бива! :)


Благодаря, Алвин за окуражаващия и оценяващ коментар!
Дай Боже и за в бъдеще да има велики градове, както крепостта Царевец е била .
цитирай
29. get - - Спам ли било ? - я се вземи в ръце !
31.03.2013 11:37
[quote=germantiger] Военното сътрудничество между германия и СССР не съм пропуснал да коментирам ;) Първо драги ми, ти спамиш под постинга ми, който няма и хабер общо със СССР или Райха на Хитлер.
[quote]
- За военно и икономическото, плюс политическо сътрудничество, от ТРИДЕСЕТТЕ ГОДИНИ - НАЧАЛО бе в отговор на поста ти:
[quote=germantiger] а/ Радко Димитриев бгпредателя минал на руска служба през ПСВ ... б/ на генерал Заимов - предателя, да разменим със Зорге?! ... в/Гете - българската курвенска политика да бъдеш с Германия и псоел да я предадеш е НАПЪЛНО ОПРАВДАНА, ЗАЩОТО В ПОЛИТИКАТА НЯМА МОРАЛ, А ИНТЕРЕСИ, но ти на "морал" да ме учиш ... [quote]
- Щом за теб НЯМА МОРАЛ, има ли смисъл повече да говорим - или ще се надуваме, като пъпчиви пубертети НАЦИОНАЛ ШОВИНИСТИЧНИте си МУСКУЛИ ?!
- Кой(какви историци по произход) вкараха в научна употреба - германо-арийството, викингството, от там готицизма ... византизма, правила за четене на "гръцки език" ... туранизма на нас българите(ерго тюркизма или още угърският ни произход).
- На балканите имаше ли някакво друго древно население - освен елини ... което трябвало да се разбира "гърци" ! - какъв по произход, бе първият им крал на тези "антиЧки" гърци ?
- Защо трябва да чета - че П/Бергам бил създаден от троянски преселници, тоест ГЪРЦИ, след войната. Като казвам П/Бергам(второто е правилно а не според изкилиферченото еразмово(гершензоново) правило) ... анализирай и дай ми аналог , на това Берг/Пирг/Бург(ас) в гръчкият език.
- А това Берг/Перг/Бург е прототипа(праобраза) на УКРЕПЛЕНИЕ - издигнато място ?
- Защо трябва да чета германското-руските ерцаз-шонинистични теории ... произхода на протоевропейският език, а от там германски и славянски доводи - за буково-пъстървовият признак отличаващ етносният-езиковият признак за европеизъм ?
- Защо трябва да чета глупостите(историко-библеистки) - че Иерихон, Иерусалим, Картаген, Тир, Пергам, С(з)идон, В/БаЛв/бЕлон, Баал/Бик ... че били все имена от думи от северозападно семитски език ?
- Защо белопенестата Аркадия, аркосци и най-старият град Аргос създаден от пелазго/аркОсци - следва да ми се пише? - (че е) Създаден от гръчките навлеци ?!
- А поради белопенестите морета обграждащи Пелопонес(характеризиращият се с бурни морски води около пелопонес) ... От "пелазгите" са създадени градовете Коринт и Истмус - плюс свързващият ги античен път Диолкос - който се ползвал за пренасяне(товари) ... дори и превоз на кораби ?! - през кАринтският провлак !!
цитирай
30. podvodni - "Като се базира на античното ...
31.03.2013 12:52
"Като се базира на античното учение за сферообразната форма на Земята и на неверни изчисления на учени от XV век, той съставя проект за западния, според неговото мнение, най-кратък морски път от Европа до Индия....... След дълго забавяне кралят предава проекта му на съвет от учени, които трябва да преценят неговата целесъобразност. Този съвет се състои от 4 известни за времето си астрономи и картографи, сред които е и германецът Мартин Бехайм. Съществуват предположения, че тези учени са се усъмнили (и с право) в изчисленията на Колумб и това е било основното им основание да отхвърлят проекта. В началото на 1485 г. съветът дава отрицателното си мнения на краля и той отхвърля проекта на Колумб........той решава да се премести в Кастилия. Там с поддръжката на андалузки търговци и банкери организира правителствена океанска експедиция. .......В периода между 1492 и 1504 Христофор Колумб предприема четири изследователски експедиции по указ на испанския крал.......Събитията по време на тези експедиции той описва в бордовите си дневници. Оригиналите на тези дневници не са запазени, но Бартоломе де Лас Касас прави частично копие, което е достига до наши дни.........Те с плуване достигаха до нашите лодки и ни носеха папагали, памучна прежда, земеделски сечива и много други предмети, които обменяха за дреболии, давани от нас....тук за първи път испанците виждат "сухи листа, които се свиват на тръбичка, запалват се и димят в устите им" - първо указание за тютюна....."

Копнах ти една малка част от инфото за Христофор Колумб. В тези няколко реда има доста противоречащи си неща. Мога да ти извадя хиляди ихиляди такива. Сигурен съм, че ще ги намеря и тези документи на които ти опираш своите знания. И защо трябва да се сблъсквам с "официалната наука"? Нима тлябва да се търси одобрение от институция която поддържа лъжи?

Имах въпрос към теб за началото на ВСВ. Отговори на него ако обичаш!
цитирай
31. atil - Балдуиновата кула е копие на една ...
31.03.2013 16:07
Балдуиновата кула е копие на една запазена кула от Червненската крепост, нашия областен град в миналото. Сравненията на Плиска и Преслав с древните градища не са удачни, по-удачни са сравненията с градищата по тяхно време. Това се отнася и за погребалните обичаи - един гради пирамида, друг могила, трети нищо не гради а слага само един камък. Зависи с колко хора и средства разполагаш а не какво знаеш и какво можеш. Сталин също лесно е градил и имал грандиозни проекти защото имал безгранична власт и много роби! Така както древните тирани и сатрапи...
Колкото до тракийските бунаци и фантазьори у нас, днес, тях отдавна не ги коментирам, тракийските племена на Балканите са една малка част от древнобулгарската диаспора, със своите достойнства и недостатъци, но държавното им безсилие, междуособици и продажната им ,покварена и корумпирана аристокрация не им дала възможност за историческо битие през новата ера. Приноса им и отношението им към българската държавност и народност след 7-ми век тук е минимален!
цитирай
32. germantiger - ...
31.03.2013 16:17
Случва ти се Гет - манипулираш.

Това предполагам е "рефлекс" или практика от миналото ти на милиционер и полицай, а между двете в България почти никога не е имало разлика - от системата познавам няколко човека и то не от висшия ешелон. Теб обаче, намирам за по-различен и поне в нета достоен родолюбец.

Иначе казано за морал по полицейски не бива да говорим, а ти пишеш не по милиционерски за него, но четеш по милиционерски.

Какво в моето (и световно) съжедение, че в политиката няма морал не ти е ясно ;) ?!

Ако ти търсиш в политиката морал, то както казах политиката на България в две световни войни и особено във втората към Германия е как да я наречем - като на чочарка?! Тъй-като морал няма, а интереси между държавите, то българската държава не е проститутка или според теб - морално е? Бих се съгласил впрочем.

...

Ако на теб не ти е приятно да четеш за Йерихон, Тир или много други градове в Античността, то на теб не ти е приятна (?) истината - докажи, че всичко това е протобългарин - направи една стройна система, покажи и "сложи на масата" аргументите си, сблъскай ги с науката и знанието и тогава може да се почувстваш приятно.

Свободните съчинения, които дори не са етимологии с думането и думите са позволени за всеки - споменавал съм на теб и щапаров, че траки - тураки - турки - турци е идиотизъм, но според играта с думи е по-вероятен от Берг и Пергам. А пропо общия език на хората дали началото на евронародите предполага дори и вашата истинност, но не прави другите народи българи или траки и не променя факта, че българските постижения не са шведски примерно поради родството на хората в предисторичността да я наречем примерно. Левски не е корсиканец, нали?!
цитирай
33. atil - Иначе богато за общата култура и ...
31.03.2013 18:46
Иначе богато за общата култура и познавателно, патриотарството според мен е фалшив национализъм, може би са една и съща монета с нихилизма. Един нихилист като реши , че станал нещо друго и се оказва , че се изявява като патриотар.
Лекарството за другите е в тази памет която са ни оставили нашите предци. Там и за Йерихон има и за Предгръцка Елада и т.н. Само не трябва да се забравя ,че историята на българската държава на Балканите почва от 7-ми век. А днешната народност тук се формира до края на 10-ти век.
цитирай
34. get - - От това което изразяваш в изказването си ЯСНО - Какво представнлява за теб "морала" в ... ?
31.03.2013 19:08
27.germantiger написа:
Военното сътрудничество между германия и СССР не съм пропуснал да коментирам ;)
Първо драги ми, ти спамиш под постинга ми, който няма и хабер общо със СССР или Райха на Хитлер.

- И това !
23.germantiger написа:
... ЗАЩОТО В ПОЛИТИКАТА НЯМА МОРАЛ, А ИНТЕРЕСИ, но ти на "морал" да ме учиш - айде моля ти се, да не е сопчикар ;)

- Здраве му кажи, на такъв "морал" проповядван от теб !

- А свободните съчинения(исторически) ги прави не нашата ПАПАГАЛСКА, историческа наука, която просто повтаря написаното от ГОЛЕМИТЕ "БРАТЯ" (или "Велики" сили) ?
- Това поради сервилното поведение на голям дял от пишещите тогава учени бг. ... получили образование(научно "признание") в Русия, Австрия и Германия !
32.germantiger написа:

... идиотизъм, но според играта с думи е по-вероятен от Берг и Пергам.

- и съвсем не ми е мания, да чета(коментирам) за Тир или Иерихон ?
- Първо, ако направиш справка, ще видиш че имаме дума в PIE *bherg
- Второ - Защото тези градове са едни от НАЙ-ДРЕВНИТЕ и първи образци на УКРЕПЕНИ СЕЛИЩА - Същите НЕ СА строени от ГОВОРЕЩИ ПРОТОСЕМИТСКИ ЕЗИК(германски или тюркски), а ПРОТОЕВРОПЕЙСКИ език !

- А относно турчеещите се твои читатели от вида Атил-Агахан с неговото изхвърляне: "тракийските бунаци и фантазьори у нас, днес, тях отдавна не ги коментирам, тракийските племена на Балканите са една малка част от древнобулгарската диаспора ..."
- Айде холан, кардашлар - Що не престанеш с пантураканските политически, а НЕ ИСТОРИЧНИ ТЕОРИИ, които докарват много на това, в което ме обвиняваш като казвате че съм твърдял: ВСИЧКИ НАРОДИ ПРОИЗЛИЗАЛИ ОТ БЪЛГАРИТЕ - НЕ Е ВЯРНО такъв е подхода на Германски, Руски и съвремена турска ПАН-НАЦИОЛИСТИЧНИ ДОКТРИНИ !!
- При мен е точно обратното на шовинист-империалстическите исторически школи - Не от българите произлизат всички народи около Черно море, Балкани и източно средиземноморие - а обратното от тези всички населевали в древността ... единствен автентичен(наследник) народ ! - Е този на нас БЪЛГАРИТЕ ! - не на турки, гърци, германски-готи или урало-азиатски угри (московити) !

- Привършвам с ... обръщение към ТуркоФИЛА - Няма как да свързваш строеното по времето на Рим с някакви прабУлгарски(по същноста си пантурански) псевдо научни теории !!
- Плиска, Преслав, Дръстър(и др.) са строени през ЧЕТВЪРТИ ВЕК !! - не от прабУлгури а от местно балканско население с помощ и финансово участие от имп. Константин Велики - по произход МЕСТЕН (!) - А не Уралските мордвА, говорещи, някакъв вероятно прото тЮркче !! - Анадън му ибрик ?
- Наместо да зяпаш към азиатските територии, и говориш САМО за Казан-Тюркче, говори за Биляр, Самара Саратов, Курск ... Орел ? - Там е истината !
- Не може да съществува, както е в шантавите ви/ти теории ЕДИН НАРОД говорещ билингва - Това ако не е ментална, то е поне лингвистична шизофрения, най-малко !
цитирай
35. nbrakalova - Положително!
01.04.2013 00:38
Величието на древността е впечатляващо дори само като информация - и в дело, и в мисъл! Но кое е, къде и в какво се състои съвременното величие?! Задавам въпроса най-вече, за да маркирам темата за смирението, което би трябвало да изпитва съвременният човек спрямо постигнатото от "древните", които, да не забравяме, не са разполагали дори с идея за "съвременните" ни технологии. Ако някой би им "пророкувал" за възможностите на ХХІ век, сигурно са щели да ни мислят за извънземна цивилизация :) . С тогавашните техни "технологии" постиженията им са устояли с хилядолетия. Дълбоко се съмнявам обаче, въпреки впечатляващото днешно самочувствие, съвременните PVC постижения да оцелеят повече от няколко десетки години :) , изглеждайки скоро след завършването им твърде мизерно занемарени... :)

Поздравления за коментар 6. pvdaskalov, който не мога да цитирам.
цитирай
36. anonymousbulgaricus - Разбирам какво те е предизвикало да ...
01.04.2013 14:23
Разбирам какво те е предизвикало да напишеш този пост и да търсиш тази остра полемика. Но, винаги има едно важно, но!

Българското е значима част от световното културно и историческо наследство, а световното такова в различните си периоди и прояви е влияло върху българското.

Всяко индивидуално културно-историческо наследство спрямо многообразието и времево-пространствената рамка е несравнимо, колкото и богато и да е. Т.е. ако приложиш същото мерило като вместо "българско", смениш всеки друг народ, нация или държава все същото ще се получи като извод. Та дори и Римското спрямо световното е една малка прашинка, а то е огромно.

Освен това е крайно погрешно да се правят такива сравнения на база на общи или не толкова белези и факти от историята. Несъпоставими си. Всеки народ или държава в своята битност, особено ако е по-дълга са имали своите възходи, спадове, възторзи, достижения и загуби. Няма никой и никога, който може да претендира за превъзходство над останалите - под каквато и да е форма - икономическа, политическа, военна, интелектуална, расова и т.н. Дори в случаите, в които такова превъзходство е съществувало, то е винаги нетрайно и в основата си е плод на много и различни фактори.

И накрая - Българската история е богата, дълга, наситена с всякакъв тип събития. Оставила е спомена за изключителни политически, военни, стопански, културни, архитектурни, фолклорни, художествени и т.н. достижения. Дала е много страховити със своето величие и недостижимост личности, на които целия свят се е възхищавал или е уважавал, нормално дала е и другото. Повлияла е на развитието на много народи, в които е влизала в контакт и самата тя е повлияна от тях в най-различни аспекти и смисъл.

Хубава ни е историята и като изследователски материал и като причина да се гордееш, че имаш българска кръв и като поучително четиво. Не зная дали е по-хубава или по-лоша от нечия друга, но си е нашата и който се опитва да бяга от нея - далеч не стига!

Поздрави!
цитирай
37. letopisec - Поздравления, аз се чудя онова мюре, падретоантони, за кого го пратия тоя път, явно за теб...успех
01.04.2013 15:09
"МОЯ ПРОБЛЕМ" С БГТРАКИТЕ В БЛОГА:

1. АЗ, КАКТО И ПОВЕЧЕТО ОТ ВАС ХАРЕСВАМЕ И ТЪРСИМ СЪВЪРШЕНСТВОТО

2. ПРИМЕР ЗА ТАКОВА В ПЕРИОДИ Е РИМСКАТА АРМИЯ, ПРИМЕР Е И АЛЕКСНАДЪР МЕГАЛОТО

3. ПОЯВЯВА СЕ БГТРАК И ПОСЯГА ПРИСВОЯВАЙКИ ПЪРВОТО, А ПО ВТОРИЯ ПЛЮЕ

4. АЗ ГРАБИТЕЛИ И ХУЛЯЧИ НА ВЕЛИКОТО НЕ ТЪРПЯ И НЯМА ДА ЗАМЪЛЧА

5. БГТРАКЪТ МИ ПИШЕ - ЗАЩО СИ ПРОТИВ НАС - ЗАЩО НИ ПРЕЧИШ, НЕ СИ ЛИ БЪЛГАРИН

6. В "ПРЕВОД" ТОВА Е - ЗАЩО НЕ ГРАБИШ С НАС БЪЛГАРИНО

7. АЗ КРАДЕЦ И ПЛЮВАЧ НЯМА ДА СТАНА ИМАЙКИ ОБЩО С "ВАС" ПО РОДСТВО

ТОВА ВИ Е ПРОБЛЕМА С МЕН И МОЯ С ВАС - ПОСЯГАТЕ НА СЪВЪРШЕННОТО У ХОРАТА, ОТНЕМАТЕ ИМ ГО И ГО ВАЛЯТЕ ВЪВ ВАШЕТО НЕ ЗНАНИЕ И "МАЛКОСТ" - НЕ ПИПАЙТЕ ТИТАНИТЕ, НЕ ПЛЮЙТЕ ЧУЖДИЯ ГИГАНТ, ИМАТЕ СВОЙ!
цитирай
38. allvin - Да, някога в древността е имало в...
02.04.2013 01:07
germantiger написа:
allvin написа:
Да,някога в древността е имало велики градове - Вавилон,Рим,Тир,Картаген,Ерусалим,Константинопол и други,но всички те отдавна са само история ...

Поздравления за поредния написан професионално постинг! :) Клиповете също си ги бива! :)


Благодаря, Алвин за окуражаващия и оценяващ коментар!
Дай Боже и за в бъдеще да има велики градове, както крепостта Царевец е била .


Да,Царевец е била много красива крепост,а и доста трудна за превземане.

Теночтитлан,столицата на Империята на Ацтеките(там сега се намира столицата на Мексико-Мексико-Сити),също е била много красив град. Испанците са я наричали ,,Венеция на Новия Свят".

Друг много красив град е била и древната столица на Империята на Инките - Куско,който си съперничел със своите златни дворци със Вавилон,представен от Бога във пророческо видение за съдбините на този свят като златната глава на една статуя(Империите на древния свят та чак до днешна Европа).Във Куско е имало тонове злато- ,,Град Куско, в перуанските Анди - символ на могъществото на страната, бил един от най-красивите градове на света, който блестял със стотиците си, обсипани със злато, дворци и храмове. Особено силно поразявал с великолепието и разкоша си храмовият компекс.

Главна постройка в него бил храмът на бога на слънцето, в който само златото се измервало в тонове. От злато били прозорците, вратите, стените, покрива, пода, таваните и култовите предмети. В центъра се намирал многометров диск от чисто злато, символизиращ бога на слънцето. Около храма се намирал дворът Интипампа ("Златно поле"), а в него - изработени от злато дървета, заедно с птиците, растения и треви, пуми, ягуари, лами, змии, пеперуди, пастири и др. Всички те били в естествена големина и се движели с помощта на изкусни механизми."

Какво ще кажете,а? Представете си само как рано сутрин Слънцето изгрява и когато лъчите му докоснели всичкото това злато какво сияние се получавало! Все едно звездите слизали на Земята ... :)))
цитирай
39. germantiger - Към anonymousbulgaricus
02.04.2013 01:28
КОМЕНТИРАЛ СИ:
Всяко индивидуално културно-историческо наследство спрямо многообразието и времево-пространствената рамка е несравнимо, колкото и богато и да е. Т.е. ако приложиш същото мерило като вместо "българско", смениш всеки друг народ, нация или държава все същото ще се получи като извод. Та дори и Римското спрямо световното е една малка прашинка, а то е огромно.

НАПИСАЛ СЪМ В ПОСТИНГА ПРЕДИ ДНИ:
НИКОЙ НЕ Е ПО-ГОЛЯМ ОТ СВЕТА
В много мои постинги категорично съм споменавал, че световната съкровищница що иде реч за култура и изкуства или война и наука надминава родното на всеки един народ и това е нормално, естетсвено.

КОМЕНТИРАЛ СИ:
Освен това е крайно погрешно да се правят такива сравнения на база на общи или не толкова белези и факти от историята. Несъпоставими си. Всеки народ или държава в своята битност, особено ако е по-дълга са имали своите възходи, спадове, възторзи, достижения и загуби. Няма никой и никога, който може да претендира за превъзходство над останалите - под каквато и да е форма - икономическа, политическа, военна, интелектуална, расова и т.н.

НАПИСАЛ СЪМ В ПОСТИНГА ПРЕДИ ДНИ:
Мотиви да предложа последващото инфо са също:

от години в бгсайтове, форуми, блогове чета как западното крепостно дело бледнеело пред българското в средните векове (без пишещите да отворят поне един от много инженерни или минно-сапьорни „речници” и произхода на терминологията да се знае)

нещо повече – дори Рим, Картаген били сянка пред Плиска и Преслав (без значение за пишещите период, епоха итн), за полева фортификация въобще не иде реч при тях, за знание, че фортификационни ансамбли се изпълняват до и след ПСВ включително

фортификацията и на света – античен и европейски (вкл. Средиземноморски) не издържала сравнение с великото българско (без значение за пишещите кога България я има и кога не в медиевистиката като държавност)

ПРЕВЪЗХОДСТВО ОБАЧЕ Е ИМАЛО В РАЗЛИЧНИ ПЕРИОДИ И ОТ РАЗЛИЧНИ НАРОДИ В РАЗЛИЧНИ ДА ГИ НАРЕЧЕМ ОБЛАСТИ. Като претенция за изначално превъзходство - не, това е грешно и тук спор с теб нямаме!

КОМЕНТИРАЛ СИ:
Хубава ни е историята и като изследователски материал и като причина да се гордееш, че имаш българска кръв и като поучително четиво. Не зная дали е по-хубава или по-лоша от нечия друга, но си е нашата и който се опитва да бяга от нея - далеч не стига!

ОТ МЕН:
Тук търпя критика, защото аз често "бягам" от бгисторията или не я познавам в детайл, поне го съзнавам.

Иначе казано или не си прочел внимателно (не е и задължително) постинга ми, защото с коментара ти потвържаваш написано от мен или просто акцентираш на тази да я наречем "поука" от написаното - за това с теб бих се съгласил напълно!

Благодаря за коментара ти, ясно написан и правдиво!
цитирай
40. germantiger - Към atil
02.04.2013 01:35
Задавал съм си въпроса защо автохтонистите в блога бягат от темите за волжките българи или почти никога не коментират тамошните белокаменни градове преди въобще дървена Москова да стане белокаменна.

За тези волжкобългарски или дори други азиатски градежи почти нищо не се пише от бгтраките, при положение, че могат да "обединят" подобно на теб тукашно и тамошно (с което аз далеч не съм съгласен, но допускам за възможно). Защо градежа и величието за което ти пишеш в блога си е маргинализирано и подминавано - явно борбата е за автохтонизъм и "дошлячество", не толкова за истинност.
цитирай
41. germantiger - Към letopisec
02.04.2013 01:38
Написах следващия рекоментар към atil, но с пълно право подхожда и към твоята тема за хуните, можеш да добавиш хуните след волжките българи, а и това е продължение в различни исторически периоди или да ги "замениш" в коментара ми:

Задавал съм си въпроса защо автохтонистите в блога бягат от темите за волжките българи или почти никога не коментират тамошните белокаменни градове преди въобще дървена Москова да стане белокаменна.

За тези волжкобългарски или дори други азиатски градежи почти нищо не се пише от бгтраките, при положение, че могат да "обединят" подобно на теб тукашно и тамошно (с което аз далеч не съм съгласен, но допускам за възможно). Защо градежа и величието за което ти пишеш в блога си е маргинализирано и подминавано - явно борбата е за автохтонизъм и "дошлячество", не толкова за истинност.


КОЙ Е ПАДРЕТО АНТОНИ И КАКВО МЮРЕ ИЛИ ЗА МЕН ;) ?!
Благодарен съм ако ми сигнализираш.
цитирай
42. allvin - Последни новини за ,,изгубеният град на инките" - Мачу-Пикчу
02.04.2013 13:24
На впечатляващо откритие в свещения за инките град Мачу Пикчу се натъкна френски археолог. След дългогодишни ракопки Тиери Жамен попаднал на неизвестен досега тунел, в който се смята, че е скрито голямо съкровище. Неотдавна той разбрал за слухове, че в подземието на самия център на Мачу Пикчу има запечатани врати, които напомнят на вход на гробница.

http://www.tvevropa.com/bg/news/entertainment/view/83150

Освен столицата Куско, друг голям град на инките, Мачу-Пикчу (Вилкапампа, както го наричали те) пази ревниво своите тайни. Разположен е високо в Андите, на непристъпно плато между върхове Мачу-Пикчу ("Стара планина") и Уайна-Пикчу ("Млада планина"). Дълбоко в пропастта под него се пени река Урубамба.

Градът бил защитен от дебела стена, изградена от внушителни каменни блокове. На всички околни върхове били изградени наблюдателни постове, чиито развалини се виждат до днес. Към града-крепост водела тясна пътека, позволяваща на малка група войни да отблъскават натиска на цяла армия. По мнението на специалисти, Мачу-Пикчу бил образец на хармония, целесъобразност и компактност. Възхищение будят тук и величествения храм на бога на слънцето, намиращ се на самия връх на платото, и слънчевият часовник ("Интиутан"), и акведуктите, пробити в камъните, и някогашните фонтани. Дворците, храмовете и жилищните постройки били вдълбани частично в скалите и частично изградени от прецизно обработени каменни блокове. В скалите били изсечени стаи, стълби, водоскоци и басейни. Прозорците на храма на бога на слънцето били разположени така, че в тях прониквал винаги първият и последният слънчев лъч. От подножието, до върха на платото били изградени тераси, с дължина до 400 метра и запълнени с пръст. Благодарение на чудесно изградената иригационна система, на тези тераси отглеждали сочни плодове и зеленчуци. Мачу-Пикчу бил открит през 1911 година от експедицията на американския учен Бингъм, придружаван от колегите си Хари Уорд и доктор Ъруин.

http://www.studentskigrad.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=636:2011-04-26-10-47-39&catid=67:istoriarazrabotki&Itemid=99
цитирай
43. leonleonovpom - За Пудаскалов-№ 6
02.04.2013 20:55
Всички произхождат от Адам и Ева , не само българите и не е само тяхно домогване това. Извинявам, се че се включвам късно. Когато именуващите се учени не са си свършили както трябва работата и са оставили широко неизследвано поле ,да не се сърдят на лаиците, за каквито ги смятат.Да, аз съм лаик за тях, но в моята област, в която със сигурност не съм такъв, такова нещо не бих търпял. Такова начало на българската история, което в посолствата да се размахва като наша гордост. . Писал съм абсурдите, реални, без кавички в моя пост, няма да ги повтарям тук.
Иначе за Германтигър поздрави за материала, качествен е. Що се отнася за фортификация, за кратко видях дебелината на високите стени на Анхиало, както ги е описал Овидий на път за заточението си от Август за Томи/ Кюстенджа/ Проф Коройотов има статия за това. Бяха няколко метра дебели, достатъчни да се движат колесници върху тях. Впрочем това е документирано с монета на имп. Комод с две колесници на близнаците Диоскури
Поздрави!
цитирай
44. oranjevia - Х-м помолих просто за инфо. . . Но ...
03.04.2013 00:30
Х-м помолих просто за инфо...Но първо-в България не са се въдели никога слонове.Второ кула с 43 метра височина е невъзможна технически неподвижна, та камо ли подвижна в онези времена.Таран 53 метра също.Не мисля че многото замъци са гаранция за силна държава-30 000 араба опаткват Испания та чак до Франция в 8 ми век.Турците достигат Виена и само заради разтегнатите логистични линии не превземат и останалото.Многото макар и по- малки български крепости са вършели същата работа.Константинопол е трудно превзимаем град по правило.А и след като го превземем какво- оттатък са турци и араби.По добре христянска държава за съсед от арабите, схващаш ли?Ромеите не колят цели градове,нито вземат кръвни и разни такива интересни данъци.Само тъпите и нагли западняци за 1000 години така и не проумяха тези неща.Та там май на запад между свои е друго-водят се в повечето случаи едни дребни войнички между високоблагородни,но некъпани господа,дето си хвърлят лайната през прозореца.Когато ония от 4 тия кръстоносен поход минават през България, Калоян им предлага съюз.Френците грубо и високомерно отказват обиждайки на произход.По нататък историята е ясна.От всичките западняци само Владислав IV Ягело /поляк и славянин/си дава сметка що за опасност са турците и тръгва да воюва с тях в България,независимо че е католик а българите не са много славяни.И венецианците превозват турската армия за по1 дублон на човек до Варна.Типично западно чувство за общност и принадлежност към цивилизация.Толкоз.
цитирай
45. oranjevia - Строежа на укрепени феодални за...
03.04.2013 00:46
Строежа на укрепени феодални замъци не е разпространена традиция в страните с ортодоксално християнство.Нито в Русия,нито във Византия .
цитирай
46. germantiger - ...
03.04.2013 03:15
- Византийците не само колят цели градове, а насичат част от жителите им - показно, след това ги "варят" в големи котли - засвидетелствани примери има - срамни.

- Турците два пъти стигат и обсаждат Виена, като втория път са разбити на първо място от германската пехота и изклан еничарския корпус в траншеите, нежели от полските крилати на Собиески грабили османския лагер - за това мисля да направя отделен постинг.

- На запад векове наред се водят най-кръвопролитните войни, а що иде реч за средновековието - в късното такова именно българска армия не излиза в нито "едно мащабно класическо" сражение разгърната срещу турска на Балканите - две битки при Марица (едната тук наричат при Черномен) и при Косово поле българите са съюзници или васали на сърбите - нито едно сражение на разгърната българска армия срещу турци - позор.

- Ягело освен пояк и славянин е и педераст (прощавай гей - нищо лошо), именно неговата глупост коства живота и провала на похода му - Хунияди е гръбнака на войните срещу турците и то поредни няколко.

- Според изворите арабската войска срещу майордома Карл Мартел "Чука" при Поатие срещу франките надвишава тази на арабите бити от Тервел, просто детайл без да омаловажавам величието на свети Тревелий - заслужено!

- Кула 43 м и тарани 54 м са абсолютно възможни, както възможни са пирамидите, Вавилонската кула, Стоунхендж, Родоския колос, Китайската стена, 12-метровия златен Зевс, подкопи десетки метри под крепостни стени, насип километри в морето до Тир итн итн итн (за другите континенти, цивилизации и градежи няма да пиша).

- Преди Ягелон-а, императора на Свещената Римска империя на Германската нация се проваля при Никополис - първия опит на кръстоносци основно френски рицари да се бият срещу турците завзели България. Същия Сигизмунд император на Германия и крал на Унгария, според легендите е бащата на Ян/ош Хуняди (едва ли истинен обаче;) Първи западняк се пробва да "освободи" България - факт!
цитирай
47. oranjevia - В България са открити руините на ...
03.04.2013 13:06
В България са открити руините на около 1000 крепости,повечето разрушени от османците.Поатие 732г.- французи 20 000-30000 срещу между 20000-80000 араба/ не е много ясна бройката.Константинопол 716 г българи 80000/40000 лека и 40000тежка конница/срещу 200 000 араба.Между другото българите разполагат с тежка бронирана кавалерия още при основаването на Дунавска България,а предполага се още при Бузан/онзи срещу Теодорих дето не победил ,но го спрял и император Зенон вдигнал паметник- българина върху вола/.Все пак старите българи са скито-сармати антропологично ,като произход от 2-3век са в Сарматия поне и като склонност към черепни деформации.
цитирай
48. germantiger - ...
03.04.2013 14:07
ИЗВОРОВО (не само защото колегите в блог.бг обожават да цитират фантазиите на извори които им звучат пробългарски), ТА ИЗВОРОВО ПРОФРАНКСКИ (НЕ ФРАНЦУЗИ КАКТО ГИ НАРИЧАШ, франките):

Павел Дякон в Историята на (лонго)бардите пише за ЗАГУБИ:

375 000 МЮСЮЛМАНСКИ (няма грешка в цифрата, НЕ 37 500 И НЕ 3 750)

1 500 ХРИСТИЯНСКИ

Разбира се, това е нереален комикс, но така или иначе основния източник от който познаваме историята са изворите (добри, лоши, манипулирани или истинни). Това изворово свидетелство надминава всичко за Тервел. Реално дали мащаба е надминавал е въпрос на спор сред историците, аз не приемам позиция.

...

Написал си за 1 000 крепости в България - чудесно, аз споменах за 50 000 във Франция, споменатото инфо от теб е интересно и на място, но не променя това, което съм постнал, а именно - факта, че само във Франкската империя е имало пъти повече фортификация отколкото в България и това мое сравнение е ПРЕДИЗВИКАНО ОТ ГОДИНИ ЛАФОВЕ В НЕТА, ЧЕ НЕ САМО "ФРАНЦИЯ", А ЦЯЛА ЗАПАДНА ЕВРОПА ОТСТЪПВАЛА КАТО ГРАДЕЖ И КРЕПОСТНО ДЕЛО НА БЪЛГАРИЯ - АБСОЛЮТНО НЕВЯРНО. Реагирам след поредица четени материали или дискусии в групи във вибокс7 примерно, в един форум и тук в блог.бг в отделни засягащи подобно коментари.

Отделно ако погледнеш мегакатедралите на запада, разликата е...

...

За крепостното дело или фортификацията на ПБЦ и ВБЦ може да се напише доста, аз поне имам 2 тома + 1 отделна книга за това, друг вероятно има и повече инфо. Примерно в блог.бг не съм срещал постинг за бгфортификация, но това, че аз не съм срещал, разбира се, не значи, че няма?! Не ти пречи при желание с такъв постинг - ти да започнеш блога си в постинги.

Победите на Тервел и Мартел за мен са абсолютно повратни и съдбовни - едната за Балканите и европейския юго-изтока, дригата за европейския запад. Тервел е оказал решителна помощ на Византия, докато франките бранят себе си, в този ред на мисли има и нещо издигащо или поне допълващо образа на Тервел положително.
цитирай
49. get - Победите на Тервел и Мартел за мен ...
03.04.2013 22:37
49. germantiger написа:

Победите на Тервел и Мартел за мен са абсолютно повратни и съдбовни - едната за Балканите и европейския юго-изтока, дригата за европейския запад. Тервел е оказал решителна помощ на Византия, докато франките бранят себе си, в този ред на мисли има и нещо издигащо или поне допълващо образа на Тервел положително.

- Да попитам, блоговият ни милитарист и специалист по фортификация и военно-инжинерно дело - Защо се пропуска, участието и на хазарите в тези събития ?
- Дали Тервел е действал - Щот така му е скимнало ... или участието му в борбата срещу триумфално шестващият ислям(в лицето на Омаядите) е било по-скоро резултат от държавническо мъдро решение ?
- Защо, когато Тервел нанася поражение(717 г) над арабите ... абсолютно същото(координирано) като действия, правят и хазарите през 717/718 г. в Прикавказието !
- Това става по време, съвпадащо с хаган Ибузир Гляван (сестрата на който, става византийска василевса) ?
- За К. Мартел - няма смисъл(...), тъй като много е коментирано !
- Но от тук възниква(става) нещо СТРАННО, което много ме смущава - Хазарският каганат пада подчинен под ударите на арабите - И ? - наместо исляма(!) приемат ... юдаизма ?

- Някой може ли да ми(ни) отговори, на тази загадка ?
цитирай
50. anonymousbulgaricus - Германтигре, тръгнах да ти пиша ...
04.04.2013 14:24
Германтигре, тръгнах да ти пиша коментар, но се получи като за кратък и неизчерпателен пост по темата и затова ще го пусна като отделен пост в моя блог, пък ако искаш заповядайте да коментираме и да се обогатяваме с факти, защото пиша на прима виста и не съм много изчерпателен във фактологията.
цитирай
51. germantiger - ...
04.04.2013 19:41
ЛИНК КЪМ ПОСТИНГА НА anonymousbulgaricus, който приветствам!

http://anonymousbulgaricus.blog.bg/history/2013/04/04/bylgarskiiat-prinos-v-svetovnata-istoriia-7-15-vek-kratko-i-.1071467
цитирай
52. germantiger - ...
04.04.2013 23:55
49. get -
03.04 22:37
- Но от тук възниква(става) нещо СТРАННО, което много ме смущава - Хазарският каганат пада подчинен под ударите на арабите - И ? - наместо исляма(!) приемат ... юдаизма ?

- Някой може ли да ми(ни) отговори, на тази загадка ?

...

Аз не мога да ти отговоря, защото не съм се замислял въобще до момента!
Колкото до Тервел и хазарите, също не съм мислил по съждението ти и въобще не ми е хрумвало за хазарите, а може и да трябва?!
цитирай
53. get - 49. get - 03. 04 22:37 - Но от тук ...
05.04.2013 10:53
germantiger написа:
49. get -
03.04 22:37
- Но от тук възниква(става) нещо СТРАННО, което много ме смущава - Хазарският каганат пада подчинен под ударите на арабите - И ? - наместо исляма(!) приемат ... юдаизма ?

- Някой може ли да ми(ни) отговори, на тази загадка ?

...

Аз не мога да ти отговоря, защото не съм се замислял въобще до момента!
Колкото до Тервел и хазарите, също не съм мислил по съждението ти и въобще не ми е хрумвало за хазарите, а може и да трябва?!


- Би следвало !
- Не знам защо се преекспонира писмото на хакан Йосиф до кордобският юдеин Хасдай, а не се коментират такива страни(смущаващи) факти, като:
а) династичното свързване(чрез брак) на хазари с "византийци";
б) ибн Фадлан място роля и значимост ... тоест, в качеството си на какъв пребивава в този регион; коментират го като обективен източник, но относно него четем(?): Някъде около 922 години АХМЕД ИБН ФАДЛАН >>>З-А-Б-Р-А-Н-Я-В-А<<< !?! епоса „ШАН КИЗИ ДАСТАНИ” на МИКАИЛ БАШТУ" ! - Кой е той и в качеството си на какъв е, та да забранява, разпространението на варианта, на историята писана от волжският "тюрк" с НЕТЮРКСКИ имена МИКАИЛ БАШТУ - „ШАН КИЗИ ДАСТАНИ” ?
в) третият факт - хазарите приемат "юдаизма", в същото време българите от този регион приемат "исляма" и арабското писмо ?
- От тук следващото ОСНОВНО като питане - Юдаизма от Багдадският халифат ... или през Византия прониква(се възприема) от хазарите ? - защото знаем, че не етносното(като признак) а РЕЛИГИОЗНОТО Е ОПРЕДЕЛЯЩОТО за "арабската" военна експанзия, за този исторически период ?! - Тоест в този исторически период не са толкова на държавно-етносен признак ... а по-скоро на Верско-държавен ?!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: germantiger
Категория: История
Прочетен: 4619544
Постинги: 412
Коментари: 7517
Гласове: 21816
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031