Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2013 20:11 - ЕМИГРАЦИЯ И ШИЗОФРЕНИЯ ЧАСТ І
Автор: djani Категория: История   
Прочетен: 12541 Коментари: 19 Гласове:
15

Последна промяна: 20.05.2020 14:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
ЕМИГРАЦИЯ И ШИЗОФРЕНИЯ

ЧАСТ І

                                  

     Категорично най-сериозния проблем пред държавата ни е демографския. Жителите на Република България, най-вече етническите българи сред тях, са измежду най-бързо западащите държавни и етносни популации в света. Предизвикано от неблагоприятния ефект на емиграцията и свило се възпроизводство, главоломното намаляване на демографската тежест на българското общество на международно и регионално ниво предначертава понижаването на неговия политически, икономически и културен потенциал, смаляването на съвкупната му значимост, самостойност в бъдещия несигурен свят на глобален демографски растеж. Предвижданията за демографския статус на България до 2050 г. са крайно песимистични. Освен катастрофално ниската раждаемост на държавно творческия етнос – българския, може би още по-тревожен е този с прогресивно нарастващата, почти в геометрична прогресия емиграция. Причините и са основно икономически. В Европейския съюз, пропорционално на населението сме с най-висок индекс на емиграция.  По непълни данни на НСИ за 20 години над 1.6 млн. души са избрали тази участ. Което е истинска катастрофа и заплашва самото съществуване на държавата, като такава. За да проникнем издълбоко в проблема за емиграцията, следва да се разбулят съкровените тайни на националното ни битие.

В момента политиката на ЕС спрямо отделните националности прилича досущ на описаното в „Марксизма и националния въпрос” на Ѝ. В. Сталин. В глобалистката и по същество интернационалистична борба за „освобождаване” и уравняване на националностите, отсъства възприемането и любовта към националния образ. Всъщност това е политика за всеобщо разрушаване на националностите и води до тържеството на „демокрацията” и космополитизма. Това е антиисторическа абстракция, измислена за отричане на неповторимата реалност, наречена националност. Националността не може да бъде откъсната от конкретната история и правото и на съществуване не може да се разглежда абстрактно. Всъщност важен е конкретния човек от плът и кръв, неговия род и племе, националния човек. Борбата за уравняването му е интернационална по характер. Борба, която отвлича и откъсва националния човек с род и племе от майчинството и бащинството на нацията. Всъщност потиска се живият, конкретен, национален човек, а се „освобождава” отвлечения, имагенерен човек. Всяко национално битие заслужава разбиране и съчувствие. Но това не означава уравнително и смесително отношение.

            Нацията е предимно историческа, а не абстрактно-социологическа категория. Тя е породена от конкретна историческа действителност и смисълът и е недостъпен за тези, които боравят само с абстрактни социологически категории. Защото дълбоко в тайнствени ирационални дълбини се затаява битието на нацията. То не се изчерпва само от расата, езика, религията, територията и държавния суверинитет, макар че тези белези са съществени за националното битие. Най-вярно би било то да съществува като единство на историческата съдба. Осъзнаването на това единство е националното съзнание. Но това е ирационална категория. Защото това съзнание е потопено в глъбините на живота, в недрата на неповторимата и конкретна историческа реалност за всяка нация. Образуването на историческа националност е сложно взаимодействие от смесване на раси и народности. Нацията не е емпирично явление на някакъв отрязък от историческото време. Тя е мистичен организъм, а не само феномен на историческия процес. Нацията не е днешното поколение, нито сбор от всички поколения. Тя е нещо изначално, жив субект на историческия процес. В нея живеят и съществуват всички предишни, както и съвременното поколение. Националното битие побеждава времето. Духът на нацията се противопоставя на това, миналото да бъде асимилирано от настоящето и бъдещето. Той не може да допусне изключителното тържество на бъдещето над миналото. Задължително националното битие и съзнание има религиозна основа и дълбочина. Религията установява връзката и родството, преодолява чуждото влияние и човек намира  тази връзка именно в родината. Всъщност тази религиозна основа е съхранила нацията ни през 500 – те години османско владичество. Всеки опит да се откъсне националността от тази религиозна дълбочина  я подлага на опасност от разлагане.

            Истинското национално съзнание е дълбочинно понятие. То е консервативно, не защото е враждебно на настоящето и бъдещето, а защото признава нашите бащи, деди и предци като толкова живи, колкото самите нас и идните наши потомци. Животът на нацията, националния живот е в неразривна връзка с предците и почитането на техните завети. В националното живее традицията.

            Комунистическия интернационалзъм и съвременния глобализъм са религията на бъдещето. Те не познават граници в своите претенции. Не признават надгробните паметници. Тази религия на всепроникващото бъдеще няма грижа за връзката с предците и паметта за тях. Националното съзнание е дълбоко противоположно на този дух. Интернационализма и глобализма се стремят да ограничат силата на народите, да спрат разцвета им. Искат да пренасочат движението им в празни пространства, наречени работни места. В празни абстракции, като „свободно движение на хора, стоки и капитали”. Иска да угаси волята на нациите за живот, за исторически възход. Пленява морално с отричането на националния егоизъм. Но зад това отричине, което тласка към пътя към небитието са скрити само личното самоутвърждаване, класов и личен егоизъм, жажда за лично блрагоролучие, отказ от жертви в името на историческото издигане на народа си. Унищожава се миналото на нациите и не ги допускат към собственото им бъдеще. Тласкат ги към друго бъдеще, страшно с идеологическата си пустота и безпереспективност. И в най-елементарния, инстинктивен национализъм има повече жизнена правда, отколкото в интернационализма и глобализма.

            В английския език има две думи със самостоятелно значение - nation и people. В българския няма съответните точни думи. Но, все пак народа е предимно количествено определение – сбор от Ивановци, Марии, Хасановци, Киркоровци, Мошета и т.н. Това е просто маса от хора. А какво е нацията? Тя не е една или друга класа, или прослойка. Не е емпиричен сбор на живущите в границите на държавата. В нацията влизат не само човешките поколения, но и земята ни с камъните на църквите, крепостите, къщите ни, надгробните паметници, старите ръкописи и книгите. За да се долови духът на нацията трябва да се чуят тези камъни, да се прочетат избелелите ръкописи и книги. С гласа на нацията говорят не само живите, но и мъртвите, великото минало, жалкото ни настояще и загадъчното бъдеще.

            Но глобализацията иска да заглуши гласа на измрелите поколения, да убие чувството за минало и принадлежност. Това поколение, което скъсва всякаква връзка с националното  минало, никога няма да изрази духа на нацията и волята и. Защото тази воля и дух са възкресяваща, а не смъртоносна сила. Крайно време е да се обърнем не към народа, а към нацията , т.е. не към количественото, а към качественото, не към повърхността, а към дълбините на народната душа. Нацията е дух, Божи промисъл, който емпиричния народ може да осъществи, или погуби. Трябва да бъдем не само народ, но и българи. България е безкрайно по-ценна и по свещенна, отколкото човешкото население в едно или друго време, в една или друга своя част.

            Държавата е определящ белег на битието на нацията. Всяка нация се стреми да има своя държава, да я укрепва и засилва. Това е здравия инстинкт на нацията. Чрез държавата, нацията разкрива всички свои претенции и потенциал. От своя страна държавата трябва да има своя национална основа, национално ядро, макар и в смесен състав от национални малцинства. Българската държава е била винаги българска държава. Тя е имала в основата си българско ядро и е осъществявала българската национална идея. Държава, която няма национално ядро и национална идея, не може да има творческо начало и живот. Ако нацията изгуби своята държава, своята самостоятелност и суверинитет, това е огромно нещастие и тежка болест, която осакатява душата на нацията. Пример за това е легендата за скитника – евреин. Нация без собствена държава почти две хилядолетия. Довело да изменение на душевността на този народ, прокуден и принуден да се пръсне по света. Извор на безкрайни страдания и конфликти. И ние все още носим белезите на 500 години държавно безвремие, като това се е отразило пагубно на националното ни самочувствие и самосъзнание.

            Има два типа разбиране на национализма. Може да бъде идеализация на стихийните качества на народа, самодоволство, което да не допуска никаква критика и самокритика. Това е стихиен национализъм и в ниските си прояви може да се окачестви като зоологически национализъм. Но този тип национализъм може да преминава също и в отричане на националната идея и да превърне критиката на националността в самоотричане и самоизтребване. Всъщност това напоследък се е превърнало в наша национална особеност и причините са комплексни. И всички интернационалисти, глобалисти, уравнители, опростители и смесители са убийци на живото същество, носещо името България.

            Смятам за огромна привилегия, да илюстрирам мислите си със стихове на обичаната от мен българска поетеса Румяна Симова, съпреживяваща със сърцето си нашата българска съдба...в емиграция:       

 ЕМИГРАНТИ 

Живеем порядъчно. Плащаме сметките.
В събота сутрин пием кафе.
Заедно. Бършем умора в салфетките
и се надлъгваме, че сме добре. 
Ситни дантели покрай ъглите
на потъмнелите ни очи.
Имаме тръни наболи в душите.
Ех... Емигранти... Навън пак ръми.
Пием кафето и някакси бързаме.
Нервни, припряни... Кой знае защо. 
Никой не пуши. Езиците - вързани.
Малко етническо общество.
Като роднини сме. Не се обичаме,
но сме си близки... Самотни души.
Уж сме различни, а си приличаме.
Вън задължително тъжно ръми.
Ей ги децата ни - чуждоезични.
По им е лесно казват така.
Уж са си наши, а са различни.
С други очи възприемат света.
Събота сутрин... Кафето е рядко.
Бледо, размито "филтър кафе"...
Никой не ще да се връща обратно.
Навик... Живеем си тука добре.
Време е. Тръгваме. Леки прегръдки.
"Бай" за довиждане... Вънка ръми...
Бързо колите поемат по пътя.
И до дома все така ни боли.

Румяна Симова
2004 г. Палмерстън Норт, НЗ

 




Гласувай:
23


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. lidislidis - Голяма поетеса, нема, що.......!! Салюти и надписани прочита!!!
22.02.2013 20:25
Личното Ви мнение, не бива да прераства в реклама и култ...тъй. като е субективно! Мина времето на ''циганките, които хвалеха, или се хвалеха сами''...Иначе има някои истини в поста Ви...Поздрави и приятен ден!:)
цитирай
2. djani - Ех Лидис, Лидис...
22.02.2013 20:35
lidislidis написа:
Личното Ви мнение, не бива да прераства в реклама и култ...тъй. като е субективно! Мина времето на ''циганките, които хвалеха, или се хвалеха сами''...Иначе има някои истини в поста Ви...Поздрави и приятен ден!:)

Пак се изживяваш като Торквемада...за пишещото братство. Някой да те е назначавал?
цитирай
3. lidislidis - Нищо лично...:)
23.02.2013 00:13
Мен не ме е назначил нито СтаниШеф, нито'' Свети Бойко'':)
Нито пък "Свободните" ''поети'' са ми мерило!
Поздрави за теб!:))
цитирай
4. marknatan - Глобално общество под егидата на ...
23.02.2013 01:12
Глобално общество под егидата на капитализъм не може да съществува, нито капитализъмът ще се самоограничава, поради дефиницията на естеството капитализъма. Капитализмът винаги има национални интереси .
За пример : Водещият американски капитализъм не произвежда харвардски възпитаници или свои възпитаници за да ги изнася в Средна и Далечна Азия или Африка, и с това да разрушва устоите на собственото си благоденствие. Това се отнася и за държавите от Европейският съюз. Никой не финансира едно обучение в т.нар. айви лига щатски или други водещо западни университети, обучение струващо стотици хиляди за да бъде подарено това национално богатство на страни от третия свят, щото вижте капиотализъма се бил глобализирал и те ще отидат да работят за осем долара на час в София на пример, за да помогнат на суровинния придатък България да се аклиматизирала в европския съюз в квотата си за доматите. Ами как ще върнеш сто хиляди долара заем за обучение, ако започнеш работа за осем долара на час ?
Или както се демонтрира, от краткия пример, капитализма е това, което е разкрито от дядо Маркс и те ще си следват законите на капитализъма, докато обществото не им наложи да се променят.

лейди лидис е посочила съвсем коректно, че се опитваш да постулираш клишета ( безсъдържателни кйлишета е нещо като северните тракийци мизийците на офцата серафимов та затва не епитетизирам лелел кво сложно служебно пунятие сформих б.а. 0

Хареса ми изложената статистика в началото, но и не Ооакавах повече, след заявеното "Жителите на Република България, най-вече етническите българи сред тях, са измежду най-бързо западащите държавни и етносни популации в света."

да изсипваш безмислици за нации и други взети от назаем простотии лейди ги нарича субективности щото е лейди ама са клишираните тъпни тип гетски лизачи


нещо за северните тракийци мизийци етническите българи и др граждани на България в контекста на нациите за психопатска употреба ли имаш във втората си част ?


Отиди проичети лейди лидис има един пост за ЕТНИЧЕСКИТЕ БЪЛГАРИ ха ха ха Kaква Тракия? Каква гордост?

http://lidislidis.blog.bg/history/2012/10/19/kakva-trakiia-kakva-gordost.1011412
цитирай
5. mileidi46 - :)))
23.02.2013 04:53
Еее,е как може да харесваш нечий стих,ако не е на лидис?Та тя е ,,поетесата "на всички времена..!!:))
А,и фотографката..:))...Луд умора нема..

А след бунта...като гледам какво става..нямам никакви очаквания..Пак ще се оставим да ни изработят!!
дано да се лъжа..ама българина пак забрави за какво е излезнал на улицата,и масово взе да реве за бат Бойко..:((((
цитирай
6. djani - Блога е за всякакви...
23.02.2013 09:10
mileidi46 написа:
Еее,е как може да харесваш нечий стих,ако не е на лидис?Та тя е ,,поетесата "на всички времена..!!:))
А,и фотографката..:))...Луд умора нема..

А след бунта...като гледам какво става..нямам никакви очаквания..Пак ще се оставим да ни изработят!!
дано да се лъжа..ама българина пак забрави за какво е излезнал на улицата,и масово взе да реве за бат Бойко..:((((

Малко лудост е добра подправка за манджата. Като нервозно чушле...
цитирай
7. djani - Във втората част ще коментирам раздвоеното съзнание на емигранта.
23.02.2013 09:20
[quote=marknatan]Глобално общество под егидата на капитализъм не може да съществува, нито капитализъмът ще се самоограничава, поради дефиницията на естеството капитализъма. Капитализмът винаги има национални интереси .
За пример : Водещият американски капитализъм не произвежда харвардски възпитаници или свои възпитаници за да ги изнася в Средна и Далечна Азия или Африка, и с това да разрушва устоите на собственото си благоденствие. Това се отнася и за държавите от Европейският съюз. Никой не финансира едно обучение в т.нар. айви лига щатски или други водещо западни университети, обучение струващо стотици хиляди за да бъде подарено това национално богатство на страни от третия свят, щото вижте капиотализъма се бил глобализирал и те ще отидат да работят за осем долара на час в София на пример, за да помогнат на суровинния придатък България да се аклиматизирала в европския съюз в квотата си за доматите. Ами как ще върнеш сто хиляди долара заем за обучение, ако започнеш работа за осем долара на час ?
Или както се демонтрира, от краткия пример, капитализма е това, което е разкрито от дядо Маркс и те ще си следват законите на капитализъма, докато обществото не им наложи да се променят.

лейди лидис е посочила съвсем коректно, че се опитваш да постулираш клишета ( безсъдържателни кйлишета е нещо като северните тракийци мизийците на офцата серафимов та затва не епитетизирам лелел кво сложно служебно пунятие сформих б.а. 0

Хареса ми изложената статистика в началото, но и не Ооакавах повече, след заявеното "Жителите на Република България, най-вече етническите българи сред тях, са измежду най-бързо западащите държавни и етносни популации в света."

да изсипваш безмислици за нации и други взети от назаем простотии лейди ги нарича субективности щото е лейди ама са клишираните тъпни тип гетски лизачи
нещо за северните тракийци мизийци етническите българи и др граждани на България в контекста на нациите за психопатска употреба ли имаш във втората
цитирай
8. faktifakti - Предизвикателство е да образоваш .
23.02.2013 13:01
Пожелавам задълбочените ти статии да бъдат прочетени и осъзнати от повече хора.
цитирай
9. djani - Старая се,
23.02.2013 13:49
faktifakti написа:
Пожелавам задълбочените ти статии да бъдат прочетени и осъзнати от повече хора.

Да не се движа по повърхността. Анализирането е стихията на бившия криминалист. Професионална деформация...
цитирай
10. get - . . . тъпни тип гетски лизачи. нещо за ...
23.02.2013 20:25
4. marknatan написа:
... тъпни тип гетски лизачи.
нещо за северните тракийци мизийци етническите българи и др граждани на България в контекста на нациите за психопатска употреба ли имаш във втората си част ?

- Сатанаилчо, драматична грешка не толкова на кръвен, а на интелектуален инцест(!) - колко пъти да ти обяснявам, че за теб важат думите "Ти си дете на "князът на този свят" ... а той е, баща на лъжата !"

- Защото северните мизийци са(по Д. Хоматиан ?): "Този велик наш отец и светилник на България бил по род от европейските мизи които народът обикновено знае и като българи. Те били изселени в старо време от военната сила на Александър ... към Северния океан и Мъртвото море, а след като минало много време, със страшна войска преминали Дунава и завзели всич­ки съседни области: Панония и Далмация, Тракия и Илирик, а и голяма част от Македония и Тесалия."
- Тъй, като си дементен, като един Метусалем, специално на теб обяснявам(!) - Мизите и гетите, поселяват от 3-ти век пр.н.е. същите места, където е и съвременна Мизия(не само от бреговете на Балтика до Румъния).
- А във старо време(преди Ацко Великиот) цяла централна и западна Анатолия се е наричала (?) "... called Asiatic Thracia, to distinguish it from Thracia proper." по силата на казаното в книгата на George Perrot , "HISTORY OF ART IN PHRYGIA, LYDIA, CARIA, AND LYCIA ..." в която той още пояснява (!) ? - "Herodotus and Xanthus of Lydia, who wrote about the fifth century B.C., are agreed in placing the cradle-land of the Phrygians, MYSIANS (!), and Bithynians in Thrace, whence they penetrated into Asia Minor across the straits".
- Така че, без значение са твоите исторически ПРИЩЕВКИ И ПРЕДПОЧИТАНИЯ относно ИСТОРИЧЕСКАТА И-С-Т-И-Н-А ! - (Това е факта !), а не както ти се иска понятийно и културно ДА ПОСТАВИШ равенство между тюрки-траки, които ти за авторитет наричаш "тУраки" ?!
- Ако го правеше от простотия(?) да кажех простено да ти е ! - но ти го правиш тенденциозно - поради това си ЛЪЖЕЦ !
цитирай
11. djani - Аман, бе хора, какво общо имам с пуническите ви тракийски войни. Та това е есе!!!
23.02.2013 22:52
get написа:
[quote=4. marknatan] ... тъпни тип гетски лизачи.
нещо за северните тракийци мизийци етническите българи и др граждани на България в контекста на нациите за психопатска употреба ли имаш във втората си част ?

- Сатанаилчо, драматична грешка не толкова на кръвен, а на интелектуален инцест(!) - колко пъти да ти обяснявам, че за теб важат думите "Ти си дете на "князът на този свят" ... а той е, баща на лъжата !"

- Защото северните мизийци са(по Д. Хоматиан ?): "Този велик наш отец и светилник на България бил по род от европейските мизи които народът обикновено знае и като българи. Те били изселени в старо време от военната сила на Александър ... към Северния океан и Мъртвото море, а след като минало много време, със страшна войска преминали Дунава и завзели всич­ки съседни области: Панония и Далмация, Тракия и Илирик, а и голяма част от Македония и Тесалия."
- Тъй, като си дементен, като един Метусалем, специално на теб обяснявам(!) - Мизите и гетите, поселяват от 3-ти век пр.н.е. същите места, където е и съвременна Мизия(не само от бреговете на Балтика до Румъния).
- А във старо време(преди Ацко Великиот) цяла централна и западна Анатолия се е наричала (?) "... called Asiatic Thracia, to distinguish it from Thracia proper." по силата на казаното в книгата на George Perrot , "HISTORY OF ART IN PHRYGIA, LYDIA, CARIA, AND LYCIA ..." в която той още пояснява (!) ? - "Herodotus and Xanthus of Lydia, who wrote about the fifth century B.C., are agreed in placing the cradle-land of the Phrygians, MYSIANS (!), and Bithynians in Thrace, whence they penetrated into Asia Minor across the straits".
- Така че, без значение са твоите исторически ПРИЩЕВКИ И ПРЕДПОЧИТАНИЯ относно ИСТОРИЧЕСКАТА И-С-Т-И-Н-А ! - (Това е факта !), а не както ти се иска понятийно и културно ДА ПОСТАВИШ равенство между тюрки-траки, които ти за авторитет наричаш "тУраки" ?!
- Ако го правеше от простотия(?) да кажех простено да ти е ! - но ти го правиш тенденциозно - поради това си ЛЪЖЕЦ
цитирай
12. coacoa11 - хубава статия. и стиховете са добри, дават смисъл и емоция.
23.02.2013 22:53
четеш се като топъл хляб и без рекламата, която ти правят :)
Поздрави!
цитирай
13. djani - Моето умно жабче...
24.02.2013 09:05
coacoa11 написа:
четеш се като топъл хляб и без рекламата, която ти правят :)
Поздрави!

Което е един от добросъвестните ми и талантливи критици, без да ме рекламира.
цитирай
14. get - - Хм-ъм, колега ? - да ви попитам и аз в качеството си на бивш криминалист, какво ви е становището ...
24.02.2013 12:20
... за лениновата постановка, по въпроса за "ЗА ЛОЗУНГА „ЕВРОПЕЙСКИ СЪЕДИНЕНИ ЩАТИ” излязла в бр.40 на „Социал-Демократ” ?
- Защото правилна е вметката ви(позоваването) на "най-великият лингвист" и "баща на народите" Йосиф Джугашвили:
djani написа:

В момента политиката на ЕС спрямо отделните националности прилича досущ на описаното в „Марксизма и националния въпрос” на Йосиф В. Сталин.

- Така че, по-малко мистика(интуиция) и повече обективност при ... анализа и оценката на "оперативната обстановка" !

- Междувпрочем в интерес на истината, есето ви ми харесва ! - гласувам "за" !
цитирай
15. denijane - Сложих ти плюс, въпреки че не съм ...
06.03.2013 00:02
Сложих ти плюс, въпреки че не съм сигурна, че съм съгласна. Прав си. Но и не си.
От една страна, нацията е илюзия. Всички се раждаме голи, без минало и без бъдеще. И макар че гените говорят, те говорят доста тихичко. Оставят ни свободата да се наречем каквито пожелаем. Дори и земята и тя не ни принадлежи. Когато ходихме в Гърция на почивка си мислех, ето тая земя е била наша. Но ако беше още наша, сега щеше да пустее. А те се грижат за нея, обичат я, изхранват се от нея. Ние сме загубили всякаква връзка със земята ни, вече като че ли в главите ни, тя е символ само на кал. И на луди еколози прегръщащи дърветата.
Но в крайна сметка, за самата земя има ли значение чия е? Може ли изобщо тя да бъде нечия. Ние сме само гости на тази планета, нищо не ни принадлежи. Абсолютно нищо в тази Вселена не е наше собствено. Дори съзнанието ни не е наше - един удар по главата и си някой друг. Така че ние нищо не притежаваме. Искани се да притежаваме, слагаме си етикетчета, граници. Но истината е, че тези етикетчета важат, само докато не дойде някой по-силен от нас и не ги промени. Силата на интернационализма и глобализма е, че благодарение на тях няма войни. Поне не и за земя. Границите най-накрая са стабилни и няма нужда да бъдат охранявани. Хората са свободни да идат където поискат и да бъдат каквото поискат. Е, не българите, ние не сме особено свободни, но останалите са. Състояние, което всъщност много се доближава до естественото, все пак в античността, гражданите (за разлика от робите) са можели да живеят където поискат. Човек има нужда от тази свобода, защото тя е естествена.
От друга страна си напълно прав. Без граници, националността, националните идеи и цели стават много трудни за поддържане. В момента, в който вече няма врагове и няма прегради, когато стане по-лесно да се преместиш, отколкото да се бориш, нацията трябва да пренапише идентичността си, ако иска да оцелее. Трябва да намери нов смисъл да съществува, да предложи нещо на гражданите си, за което си заслужава да
цитирай
16. denijane - останеш. Предполагам, че това е ...
06.03.2013 00:15
останеш. Предполагам, че това е една от причините за бавното развитие на преносимостта на осигуровки и привилегии през границите в ЕС. За да задържат гражданите си, да им предложат нещо повече от другите. Но така или иначе, нужно е нещо, което да накара хората да останат. И това не може да бъде призива за величието нацията. Нацията е велика точно толкова колкото народа, който я изгражда.
Аз съм ужасен патриот. И въпреки това, от няколко месеца вече не съм в България. Не защото тук е по-лесно, защото към момента не е. А защото не издържах вече да гледам опитите на народа ни да се самоубие ритуално. На нацията да изчезне, докато си ръкопляска за брилянтното изпълнение и се убеждава, че то всъщност така трябва. Имах нужда от дистанция. И открих, че дистанцията не помага. Но надеждата помага. Надеждата, че мога да бъда щастлива, макар и част от мен да вие от болка, че е далече от най-любимото ми нещо - земята.
Но този живот ни е даден, за да се развиваме, да създаваме, да преоткриваме себе си. В настоящата версия на БГ действителност, това е по-скоро като един постоянен ад. Всеки ден откриваш нова възможност да страдаш. И то не защото има някакви обективни причини, а просто защото колективното българско съзнание е решило, че ще се страда. Ами не ми се страда! Искам да се усмихвам, да ми се случват хубави неща. И макар и да идва пролет, и да съм далече от лалетата, които с толкова любов отгледах и розите ми и дърветата, пролетта винаги ще съществува. Това което няма да съществува винаги, е личността ни. И всички пропуснати възможности, които са ни подминали, защото живеем в скапана черна дупка.
Вярвам, че нацията е жива. Вярвам, че съзнанието се организира в йерархични структури. Всяка група съзнания раждат едно такова - на ниво клас, град, етнос, държава и т.н. И тази структура, тя отразява миналото и бъдещето ни, мислите ни, настроенията ни, страданията. Всичко. Проблемът на нашата свръх-структура е, че съставните и части - хората - са празни.Празни от идеали и цели
цитирай
17. denijane - Празни от мечти. Празни от каквото и ...
06.03.2013 00:24
Празни от мечти. Празни от каквото и да е, освен желание да оцелеят. Мисля, че колективното ни съзнание от много време насам е на ниво стадо изплашени кози. Не искам да обидя народа ни, той е измъчен, излъган и разочарован. Той е пречупен в битка на много по-големи сили, от това с което можем да се борим в момента. Излъган е и от собственото ни минало, обещало ни величие, а довело ни до пълна мизерия. Затова си има много и конкретни исторически причини. Но това не е извинение. Извинения в този живот няма. Или ставаш и се бориш, или си лежиш в калата и стенеш. Никой няма да дойде да те вдигне. Никой няма да ти подаде ръка. В природата, всичко е въпрос на оцеляване. А хората са все пак част от природата. И макар и да сме един вид, борбата продължава. А причината ние да сме на земята е, защото сме силни. Много много силни. Затова основната цел на големите играчи е да ни държат на земята. За да не си спомняме. За да сме кротки. Българският лъв, той не е лъв. Той е дракон. Дракон, който е роден да властва и да носи ред и величие. Така е било, може би, ако успеем да се съвземем, така и ще бъде. Но докато реагираме на всяко предизвикателство, тропайки с крак и сърдейки се, че те нас не ни уважават (а те наистина не ни уважават), нищо няма да се случи. Защото нацията, като всяка друга свръх-структура се захранва от енергията на елементите й. Това е законът на свръх-структурите - колкото повече енергия вкараш в тях, толкова повече ти връщат. Ние спряхме да вкарваме енергия. Спряхме да се чустваме част от едно цяло, нещо повече, започнахме да се мразим, да се обвиняваме един друг за общата мизерия, вместо да търсим вината в себе си, започнахме да се сърдим на живота, и живота се разсърди на нас. А свръх-структурата наречена национално самосъзнание се разпадна. Ние имаме нужда да преоткрием себе си. Да поемем отговорност. Да пожелаем да живеем в една обща държава. Да я изградим отново. Докато това не се случи, няма да има нация. Няма да има бъдеще.Хората ще бягат, за да живеят
цитирай
18. djani - На DENIJANE...
06.03.2013 09:09
Жани, радвам се, че обсъждаш постинга ми с този прочувствен и пространен коментар. Това, което съм написал в никакъв случай не е упрек към когото и да е. Дори не знам нищо за теб, освен никнейма ти, както и това, че си вън от Родината. Получих на "лични" и във ФБ много отзиви, дори от деца на мои близко, които съм дондуркал на коленете си. Повечето се чувстват засегнати, защото човек дори и да извърши престъпление винаги търси оправдание пред безмилостната си съвест. Нея не можем да я заблрудим. Повярвай ми, защото като криминалист съм посрещал, като свещенник самопризнания, които са звучали като изповед. Човек може да се скрие от всичко, но не и от съвестта си. А тя крещи, особено за честните и чувствителни натури, каквато си ти. Но, светът се променя. Човек вече навсякъде се чувства почти като у дома си. А ако пребивава в страна на миналите си прераждания е равнозначно да се върнал към самия себе си...
цитирай
19. denijane - О, джани, не се чувствам засегната. ...
06.03.2013 14:27
О, джани, не се чувствам засегната. По-скоро споделям мисли по въпрос, който в момента силно ме вълнува. Не бих го нарекла съвест, по-скоро любов. :) Така или иначе всеки избира пътя си сам. Просто ми е мъчно, че като нация сме толкова объркани и отчаяни, че сме на път да загубим смисъла си да съществува ме като такава. Това е.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: djani
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3247432
Постинги: 928
Коментари: 3372
Гласове: 4680
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031