Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2011 22:00 - Анти СПАРОТОК 4 - след постинг 3...
Автор: germantiger Категория: История   
Прочетен: 32879 Коментари: 41 Гласове:
17

Последна промяна: 22.07.2012 07:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
УВАЖАВАМ ПАВЕЛ СЕРАФИМОВ - СПАРОТОК. Винаги е демонстрирал такт, респект-уважение, не е трил мои коментари, винаги е отговарял, по възможност с армент!
"ТУК" ЩЕ "СПОРЯ"-ДИСКУТИРАМ НЕ САМО С НЕГО, А С ЕДИН ОТБОР ЮНАЦИ!

ДНЕС - 4 ПОСТИНГА ПОРЕД АНТИСПАРОТОК (наречени така за да провокирам интерес), убеден съм, че много от аргументите на Спароток са истинни, любонародното му дело на търсач, събиратеч (според някои и откривател), трябва да се окуражава.

Аз споря с това, което за мен е неистина, лъжата не приветствам и не окуражавам!
Надявам се, да няма цинични, нагли коментари, ако се появят нямам проблем с такива, убеден съм в баглостта и грубостта като лексика съм дори забележителен!

......

ЧЕСТИТА ВОЛЕЙБОЛНА ПОБЕДА ПЪРВА ДНЕС НАД РУСИЯ!!!

......

"МОИТЕ АРГУМЕНТИ" ВСЪЩНОСТ НЕ СА МОИ, А ОСНОВНО НА МАНОЛ ГЛИШЕВ!
За мен той е подготвен, ясен, конкретен и професионално точен!
Ще ползвам също "мое" знание или на други!

......

Както споменах в постинг 3, наскоро четох тук, че Тор е тракиец, нежели Бог германо-скандинавски, в този ред на мисли ТОЛКИН-СТАРШИ Е ФАЛШИФИКАТОР С ТАЗИ СИ КНИГА, МРЪСНИК! Не скандинавски са боговете, по-вероятно е сагите да са тракийски ;)

image

Нета едва ли е място за сериозен спор или последователен такъв, за това в 4 потинга днес ще маркирам "микс" от "доказателствен материал" контра-Спароток. Вероятно в следващ постинг ще посоча моите акценти. Ако всички тук четат "гювеч", то това е "плод" на "вашия" хаос, аз само отразявам и предалагам трибуна! какво аз мисля и как бих го представил ще покажа в друг пост и в друго време след тези!
СЕГА САМО МАРКИРАМ!

ПРОДЪЛЖЕНИЕ ОТ ПОСТИНГ 3
ОТ МАНОЛ ГЛИШЕВ КОНКРЕТИКА САМО ТЕКСТОВЕ:
 

І. Бронзовата и ранножелязната епоха. Индоевропейци и палеоевропейци. Поява на траките 

 Още в ХVІІ-ХVІ в. пр. Хр. индоевропейски нашественици навлизат в Европа през териториите на север от Черно море. Това са прадедите на траките, ахейските гърци и италийските племена, от които ще произлязат римляните. те все още ползват само бронзови сечива и оръжия.

 Ок. Х в. пр. Хр. ще придойдат дорийските гърци - преките предтечи на елините. С тях идва желязото.

 В VІІ-VІ в. преди Христа В Европа ще се появят нови индоевропейци - келтските и първата голяма вълна германски народи. В V в. в земите на днешна Украйна, този коридор от Азия, ще се намират  вече скитите, също индоевропейци от иранската група. В ІІІ-VІІ в. сл. Хр. през дотогавашните скитски земи ще преминат нова вълна германи, още ирански народи и славяните. С тях и след тях на запад вече се придвижват и неиндоевропейски народности - угро-фински и тюрко-алтайски.

 Ако някой смята, че индоевропейците са си близки роднини, нека сравни например английски с урду - и двата езика са част от индоевропейското семейство, но принадлежат на обособени групи.

 Индоевропейски народи се разселват още в Иран, Индия и Мала Азия.

 В Европа първите индоевропейци заварват палеовропейското население, някои представители на което все още може би живеят в матриархатно общество (към ХVІІ в. пр. Хр.) без частна собственост, без държавни образувания и почти не ползващи бронз (такива общности вероятно е имало в Испания). Днес оцелели наследници на това население донякъде са баските.

 На Балканите прадедите на ахейците и траките заварват палеоевропейско население с относително богата материална култура - Варненският некропол вече е бил изключително стар по време на ахейското и тракийското заселване, а и минайски Крит не е далеч.

 Предахейското население на Гърция е наречено пеласги. Те се родеят с минойските критяни и вероятно заедно имат северноафрикански произход - както палеоевропейците от Испания и тези от Балканите произхождат от земите между Сахара и Средиземно море и на прадедите им се е наложило да пресекат морето, за да открият нова родина със засушаването на Африка. Може би това население има родствени и езикови връзки и с Египет. Във всеки случай поддържа търговски контакти със страната на фараоните.

 На Крит се заражда, процъфтява и загива минойската култура с двореца в Кносос, красивите фрески, писмеността тип Линеар "А" и първия голям флот в Европа. Ок. 2500-1700 г. пр. Хр.

 Ахейците са тези, които превземат Крит, създават микенската култура с циклопските градежи и усвояват линеарната писменост ( тип "Б") от минойското (предгръцко) население на острова, на свой ред излизат по море и водят Троянската война. ХV-Х в. пр. Хр. Това е епохата на първоначалното съставяне и устно разпространение на митовете за Олимпийските богове. 

 Дорийците завладяват Гърция и Крит след своите сродници, ахейците. След дорийското нашествие огромните микенски крепости са изоставени. Започват Тъмните векове на Елада. Това се нарича още Омирова епоха. Х-VІІ в. пр. Хр. Вероятно свързани с дорийските елини са и македоните. Към VІІІ в. пр. Хр. се появяват първите буквени надписи. Класическата гръцка писменост, заменила линеарите след близо двеста и петдесет годишен безписмен хиатус е повлияна от финикийското сричково писмо.

 Траките и пеласгите/минойците нямат езикова или етническа близост помежду си, а вероятно нямат и значими контакти. Известна близост има по-скоро между гръцките и тракийските общности.

 Траките не ползват линеарната писменост и нямат своя писмена система. След началото на Великата колонизация започват да употребяват класическите гръцки букви.

За този период добра и достъпна информация предлагат "Гръцките митове" на Робърт Грейвз и "Гръцката цивилизация" на Франсоа Шаму.  

 

ІІ. Античността

 Траките още в VІІ-VІ в. преди Христа влизат в дълготрайни контакти с вече излизащите от Тъмните дорийски векове елини. Това е периодът на Великата гръцка колонизация (и на Архаичната епоха в историята на гръцкото изкуство), когато гръцки преселници основават нови градове по цялото Средиземноморие и Черноморие. В V-ІV в. пр. Хр. вече има доста аристократични семейства със смесен гръко-тракийски произход както в Тракия, така и в Гърция.

 V в. пр. Хр. е така наречената Класическа епоха - разцветът на гръцките полиси, класическата архитектура, скулптура, литература и философия -  и Гръко-персийските войни.

 От ІV в. пр. Хр. със завоеванията на Александър Велики земите на траките влизат в състава на елинистическата културна зона, която обхваща региони от Индия до Дунав и от Нил до Амударя. Войните на Диадохите и Епигоните довеждат на Балканите огромен брой чуждестранни наемници (и извеждат доста траки като наемници в далечни страни).   

 Освен с гърците траките влизат в контакт и с народите на север от Дунава - скитите и даките. При контактите между траки, скити и елини различните култури си оказват известно взаимно влияние. Това не означава, че скитите са траки.

 От І в. сл. Хр. целите Балкани стават част от Римската империя. Римляните имат провинции в Елада, Илирик и Македония още от ІІ в. пр. Хр. Създадени са бази по Дунав и там са настенени легиони. Освобождаващите се от служба ветерани остават в близост до гарнизонните селища и често създават семейства.

 В целия период от VІІ в. пр. Хр. до ІІІ в. сл. Хр. балканските населения - тракийски племена, македони, илири и далмати - са изложени на все по-засилващото се влияние на гръцката, а от ІІ в. пр. Хр. - и на римската култура. Езикът, религията, градският живот, именната система, институциите, монетите, каменните надписи, архитектурата - всичко сочи имперската културна хегемония. Става дума за създаването на едно синкретично общество, ползващо гръцки език (и латински в западната част на полуострова), почитащоедновременно местни (тракийски), гръцки, ориенталски и римски божества, получило към началото на ІІІ в. пълно римско гражданство, живеещо и търгуващо в градове, строени по Хиподамовия план,носещо гръцки и римски имена. Балканските жители 200 г. сл.  Хр. просто не са идентични с онези от VІІ-V в. пр. Хр. Изминали са векове и Балканите са станали част от една световна империя.    

 От ІІ в. сл. Хр. тракийските лични имена изчезват напълно от епиграфските паметници.

 От ІІІ в. започват едновременно кризата на империята и поредицата нашествия, известна като Велико преселение на народите. Докато наред с други части на Средиземноморието Балканите са обезлюдявани от граждански войни, тук последователно нахлуват и се опитват да установят владенията си готи (ІІІ -ІV в.), хуни (V в.), авари (VІ-VІІ в.) българи (VІ-VІІ в.) и славяни (VІ-VІІ в.). Големи части от полуострова остават практически ненаселени или пък етническият им облик се изменя.

За Античността литературата е огромна. Отново "Гръцката цивилизация" на Шаму си струва преглеждането. Също и "Римската цивилизация" на Пиер Гримал, "Светът на Късната Античност" на Питър Браун, "Римска история" на Теодор Момзен, "История на Иран и на иранския народ" от Жан-Пол Ру, както и "История на византийската държава" от Георгий Острогорски.

 

ІІІ. Късна Античност и Ранно Средновековие 

 В ІV в. по-голямата част от населението на Римската империя (включително и жителите на  балканските провинции) се покръства. В края на века старите езически култове са забранени. 

 В конкретния случай, когато говорим за траките в тези процеси, дори не е от особено значение дали българите са от ирански, смесен степен или тюрко-алтайски произход. Простият факт е, че за българи европейските извори не говорят до ІV в. сл. Хр. В края на този век българи за първи път са споменати от римляните. Очевидно е, че българите от ІV-VІІ в. не са идентични с траките.

 Някаква част от населението отпреди нашествията на варварите може и да е оцеляла до VІІ в. Знаем, че има надписи на гръцки от VІ в., следователно някакъв брой от местните ромеи, сиреч римски граждани (вероятно от тракийски произход, но и не само) може да е просъществувала напук на нашествия, граждански войни и прочие. Българите са заварили доста славяни, тук-там някой гръкоезичен, християнизиран тракийски ромей със смесен произход, а защо не дори малобройни готи и/или хуни.

 Със сигурност обаче не са заварили "жреца Терес" във всичкия блясък на тракийската му идентичност, както е в романите на А. Дончев и в желанията на поддръжниците на автохтонната (тракийска) хипотеза за произхода на съвременната българска нация.

 Вярно е, че някои названия на антични празници са оцелели почти до наши дни. Русалиите от Rosalia, например. Вероятно славяните са влезли за достатъчно дълъг период в контакти с някакво местно по-старо население, за да стане така. Може в отделни райони това население да е оцеляло в относително голям брой (примерно в планински местности, както би посочил Бродел).

 Но и това старо балканско население не е чисто тракийско. Гръцкият примес у него не е малък, нито нов. Примесът от римските ветерани от най-различни провинции също е значителен. Личните имена от надписите от V-VІ в. са все латински и гръцки. Езикът на това население е гръцкият. Религията му е християнска. Имената на старите му празници очевидно не са тракийски, а гръцки и римски (отново стигаме до Rosalia). В западните краища на днешна България, в Македония и Сърбия вероятно има и латинскоговорящи жители. Общо взето, говорим за късноантични, етнически разнородни ромеи според картината, която Питър Браун рисува, а не за траките на Херодот.

 Между другото, самите отделни общности от такова население често имат свои собствени местни названия, които са възникнали явно в епохата на късната Римска империя и не са идентични с имената на някогашните тракийски племена. Бешевлиев говори например за "сермесиани", когато има предвид ромеите около Сирмиум под аварска власт.

 За старото имперско население със смесен произход знаем, че до голяма степен е изгубило градския си бит към VІІ в. Струва ли си да идентифицираме изцяло това население с траките? Може би трябва да говорим за "трако-римляни", както сме свикнали да говорим за гало-римляни, иберо-романи и романо-брити.

 Може би най-тракийското, което ни е останало, са няколко топонима и хидронима.

 За Галия поне знаем, че Меровингите наследяват гало-римската епископска мрежа и отначало издигат на епископски катедри гало-римляни. На Балканите обаче епископската мрежа към VІІ в., когато българите се настаняват трайно тук, епископска мрежа вече реално няма. Дори тази връзка с късната Античност е прекъсната. Може би в това отношение най-голяма прилика има между бившите балкански и британски римски провинции - и в Британия, и на Балканите действащи диоцези се запазват само в най-западните части на региона. Тоест в Уелс и респективно в Далмация и Илирик.

 Вероятно е каракачаните, албанците и власите да са част от това старо романо-балканско население. Донякъде може би и славянизираните жители на хърватското крайбрежие, които до ХІХ в. запазват романския характер на градовете си. 

 Знаем, че другите европейски римски владения са трайно заселени общо взето от по един варварски народ и във всеки случай можем да определим границите между отделните варварски територии. На Балканите обаче няма граница между славяните и българите след VІІ в. Вместо един, имаме два нови варварски суперстрата (използвам "варварски" като технически термин, а не като оценъчно понятие). Това несъмнено ни отдалечава още повече от траките.

 Спорадичните именувания на българите като "скити" у византийските автори определено не означават, че българите са траки (нито дори скити в действителност). Траките и скитите не са били един и същи народ. Византийските автори наричат българите с много имена: "хуни", "скити", "мизи"... няма как всички тези названия да са точни. Едно е сигурно - никога чужд или български средновековен автор не е наричал българите "траки".

 Византийските автори често наричат и османските турци "перси" (а е очевидно, че турците няма как са перси) или маджарите - "турки" (а маджарите всъщност са от угро-фински произход макар да са бивали в чест контакт с тюркски народи - например аварите и българите). Трябва да се внимава с имената, употребявани от хронистите.

Тук подходящи отново са "Светът на Късната Античност" от Питър Браун, "Римската цивилизация" на Пиер Гримал, "История на византийската държава" от Георгий Острогорски, "Цивилизацията на средновековния Запад" от Жак Льо Гоф, "История на Първата българска империя" от Стивън Рънсиман, "Самуиловата държава" от Сърджан Пириватрич, "Първобългарски надписи", "Първобългари: история" и "Първобългарите: бит и култура" от Веселин Бешевлиев.

 

ІV. Високо и Късно Средновековие. Най-нови етнически фактори 

 Отделно от това има (вторична) тюркизация на българските земи през ХІІ в. Дори човек да не споделя тюрко-алтайската теория, а иранската хипотеза за произхода на първите българи, все пак фактът на ужски, кумански и печенежки нашествия на Балканите в ХІІ в. остава. Става дума за тюркски народи, повлияли на демографската и политическата реалност на Второто българско царство. 

 За Кръстоносните походи в ХІІ в., татарските нашествия през ХІІІ в. и османското завоевание в ХІV-ХV в. като демографски фактор няма нужда да се разпростирам. Известни са и фактите около гагаузките и татарските настанявания в Добруджа и Шуменско в ХVІІІ-ХІХ в.

Георгий Острогорски, "История на византийската държава"; Иван Божилов, "Българите във Византия", "Фамилията на Асеневци" и "Седем етюда по средновековна история"; Вера Мутафчиева, "Османска социално-икономическа история".

 

V.  Полиетнизъм у българите. Степни характеристики

 Българските набези на Балканите започват още в V-VІ в. Първоначално вероятно заедно с хуните, а по-късно и самостоятелно българи участват в плячкосването на римските/византийските владения на полуострова. Етническият състав на тези ранни българи преди трайното им установяване и създаването на нашата Дунавска България е предмет на спорове. Двете най-широко застъпени тези (извън автохтонната) са тюрко-алтайската и иранската.

 Според тюрко-алтайската теория (която и аз до голяма степен споделям) българите са степен народ с тюркски език, обособил се в Западнотюркския каганат. Именната система (например Омуртаг и Токту), титулатурите (багатур, боил, кан), редица запазени в каменни надписи технически термини (например "тулсхи" и "кюпе" за части от доспехи) и запазените изображения в миниатюри говорят в полза на тази теория.

 Според иранската хипотеза (някои твърдения на която не мога да отхвърля) българите са индоевропейски народ (като хети, перси, индуси, траки, гърци, келти, германи и славяни). По-точно степен ираноезичен народ - като алани, парти, скити и сармати. Няколко имена (например Аспарух/Есперих)  и отделни запазени обичаи у българите (включително връзването на червени повязки напролет) вероятно сочат към близост с аланите и сарматите  - индоевропейски ираноезични народи, родствени с античните скити.

 Възможността за полиетнизъм у българите също не е за подценяване. Името Телериг вероятно е от готски произход. Известно е, че във византийските наемни отряди от V-VІІ в., в Западнотюркския каганат, в Аварския каганат, в Хунския съюз и в Хазарския каганат групи българи са имали възможността за близки контакти с ирано- и германоезични номади. Контактите на българи и угро-фини са разгледани подробно в "Тюрко-българи и маджари" на Петер Юхас, както и в "Неаполитанските Анжуйци в Унгария" на Балинт Хоман.

 Независимо от конкретния си (тюркски, ирански или смесен) произход, ранните българи очевидно са степен народ. Т. нар. Волжка или Волжко-Камска България с центрове в гр. Казан и Болгар, възникнала в VІІ в., приела исляма и в крайна сметка завладяна от татарите в ХІІІ в., където и до днес жителите се самоопределят като "болгары/болгарлар", а не като татари, е  област с изявен тюркски, а не  индоевропейски демографски и езиков характер. Това изключва тракийско (автохтонистко) обяснение за съществуването на Волжка България, а до голяма степен и иранско такова.

 Употребата на руни у ранните българи също сочи степен произход. Руни се срещат у германски, ирански, угро-фински и тюркски народи от Скандинавия до Согдиана, преминали през степен етап на съществуване. Но не се срещат при траките.

 Индоевропейските особености на Дунавска България се дължат най-вероятно на силното славянско присъствие на Балканите (гръцко, германско и ираноезично също, до някаква степен). Причините да не е вероятно значимо тракийско влияние в етногенетичния процес на модерните българи бяха посочени по-горе.

Вече споменатите трудове на В. Бешевлиев; Цветелин Степанов, "Българите и степната империя през Ранното Средновековие", "Българи и хазари през Ранното Средновековие, "История срещу псевдонаука: древнобългарски етюди".

......

ЗА ЕЗИЦИТЕ ГЛИШЕВ КЪМ ПОТРЕБИТЕЛКА

Това, че наричаме "български" различни езици от различни групи, семейства и епохи, може би не ти е ясно. Ами тогава сравни каменния надпис на ичиргу боила Зитко от Бял бряг с Битолския надпис на цар Йоан Владислав и с кой да е текст, който някога сама си писала. Става дума все за български език... само че в единия случай надписът е тюрко-алтайски (защото ще намериш подобна лексика и синтаксис в старотюркските Орхоно-Енисейски надписи), във втория е старобългарски (от славянската група), а в третия е съвременният български (пак от славянската група, но без падежите и с опростена морфология). А надписите все са български и все са на родния език на авторите си.

И да, съществува рето-романски (четвъртият официален език на Швейцария). Съществува сорболужишки (езикът на славянското малцинство в Германия). Съществуват бретонски, ирландски гаелски, шотландски гаелски и уелски (последните говорими езици от келтската група на индоевропейското семейство). Съществуват фризийски и източнофризийски (малцинствени езици съответно в Нидерландия и Германия, изключително близки с английския и датския, говорени по бреговете на Северно море и на о-в Хелголанд). Съществуват кастилски, галисийски и каталонски (трите романски езика на съвременна Испания). Има го провансалския в южна Франция, който не е диалект на френския, а по-скоро на каталонския. И на това отгоре провансалският си има и второ име - окситански. Съществува сардински език (доста близък до латинския със запазения си винителен падеж). Както виждаш, нещата не са едноцветни. И всички тези езици имат диалекти, жаргони, старинни версии... Точното наименование не е някаква прищявка, както мислят неподготвените. То е необходимост. И е добре да се знае, че има и реални правописни и правоговорни разлики между старобългарски и църковнославянски. Както и че езикът на първите българи изобщо не е идентичен с този, който сме свикнали за удобство да наричаме старобългарски (за удобство, защото фактически това е езикът, на който св. св. Кирил и Методий превеждат Евангелията първо за моравците, а не пряко за българите). На езика на първите българи е именно надписът от Бял бряг, който ти посочих по-горе. На старобългарски е Битолският надпис на Йоан Владислав, който също можеш да се намериш в нета. И двата са оригинални и официални каменни надписи от българските земи, а не фалшификати или руски копия, та не можеш да се усъмниш в тях. И двата са на език, който е бил роден за българите към момента на съставяне на съответния надпис. А разликата е огромна. Опитай се да възприемеш изводите от този факт.

Примерно английският се е променял много. В Х в. е имал падежи и към деветдесет на сто германска лексика. Този му вариант наричаме англосаксонски или староанглийски. В ХІV в. вече няма падежи и около седемдесет на сто от лексиката му е френска. Това вече е началото на английския, какъвто го знаем днес. Наричаме го средноанглийски. Има и новоанглийски, естествено - именно езикът, който е говорим днес и за чието оформяне може би най-голяма е заслугата на стария Бил Шекспир.

 Българският също се е променял много през вековете и затова говорим за език на първите българи, за старобългарски, среднобългарски и новобългарски.

......

ОТ МЕН
 

 

БЪЛГАРСКАТА НАУКА ДА СЕ ЗАГАЩИ 

ДА СИ ДАДЕ ВРЕМЕ И ТЪРПЕНИЕ 

ДА СЕ ОСИГУРИ С ПАРИ

С РЕСУРС И СЪДЕЙСТВИЕ НА ДРУГИ НАУКИ И ИНСТРУМЕНТАРИУМ

НА ПЪРВО МЯСТО С ДОБРОСЪВЕСТНОСТ

ЗАЩОТО ТЯ Е В ДЪЛГ КЪМ БГИСТОРИЯТА 

ДА ЗАПОЧНЕ СЕРИОЗНО ДА ИЗСЛЕДВА ПРОИЗХОДА НА БЪЛГАРИТЕ

И ДА ЩРИХОВА ПОНЕ НЯКАКВИ "РАМКИ" - АВТОХТОННАТА ЛИ ТЕОРИЯ, ДРУГА ЛИ?! 

БЪЛГАРИТЕ НЯМАТ АРГУМЕНТИРАН И СЕРИОЗЕН ОТГОВОР ЗА БЪЛГАРСКОТО В ДРЕВНОСТТА, ТЕ ИСКАТ ДА СА ИЛИ ВСИЧКО И ВСИЧКИ БЕЗ ЗАДЪЛБОЧЕНО И ДОБРОСЪВЕСТНО ИЗСЛЕДВАНЕ, ИЛИ ИСКАТ ДА СА "ЕЛИТАРНИ" ТЕЗИ ПРОТИВ ТРАКИТЕ ИСКАТ БЪЛГАРСКОТО ДА Е "СИНТЕЗИРАН", ЕКСТРАКТ БЕЗ ПРИМЕСИ!

Българската наука е слаба и немощна в отговора си за произхода, вероятно защото е смазана от щампи, стари постулати унижаващи и извращаващи българското, а днес в интернет националиста компенсира с желание за "божественост" и свръхбългарщина.

  Трябва да се работи, многогодишно, къртовски дето казват, добросъвестно, айде да не ставам драматичен - отдавайки се! Това Спароток го има и може впрочем и това му харесвам.

И клип по повод първия мипостинг за антропология






Гласувай:
18



1. joysii - Брилянтно! Намерил си време и ...
30.06.2011 22:28
Брилянтно!
Намерил си време и търпение да оформиш тези невероятни постинги.
Поздравления.
Всъщност - това е истината.
А не написаното от Спароток.
цитирай
2. germantiger - Цитирам госткоментарите защото системата на блогбг ги трие след време.
30.06.2011 23:03
анонимен написа:
Спароток не твърди,че германците са българи бе човек,то се вижда от километри че не са:),повечето българи са наследници на тракийските племена,някои са аспаруховци които според мен не са траки(тука не подкрепям Спароток) и разни печенеги и темподобна паплач,то се вижда и по българските физиономии,много народ е изчезнал от тук при появата на турците и то основно руси тракийци,останали са повече прабългарчета,но сериозно надолу от стара планина аспарухчета не е имало


Аз не споря със Спароток.

1. Инфото ми е основно от други потребители, не е мое!
2. Аз споменавам в началото, че споря "индиректно" и с други, според които готи, бавари и франки са траки.
3. Споменавам, че ползвам ника на Спароток за предизвикване на вниманието, а и по същество хората които цитирам спорят с него!
цитирай
3. valsodar - Браво за труда, който си вложил за да ...
01.07.2011 00:42
Браво за труда, който си вложил за да напишеш това.
Браво на тези, които намериха време да ти помогнат.
Крайно време си беше, да се мине от графа фантасмагории към раздел наука.
А всяка една наука, се базира преди всичко на факти!
Не на сънища, на врачки и баячки, а на факти.
Знаем за миналото си само до там, до където се простират фактите, които са ни известни до този момент за него. Всичко останало, са догадки и свободни съчинения. :)
цитирай
4. joysii - 4. valsodar
01.07.2011 10:32
Тигърчето е проявило ум и търпение да опонира културно на измишльотините на Великия.
НО той няма да посмее и дума да обели като реакция.
Когато срещне аргументирано противопоставяне на своите глупости, веднага потъва в дупката си.
Не му стига акъл да отговори.А няма и какво, защото знае,че Тигърчо, и особено М Глишев, са прави.
Така ще стане и сега.
Тези,които знаем част от написаното в четирите постинга, и тези, които ги намират за смислени - ще ги прочетат и одобрят.
А стадото на господинчото/сещаш се кой/ ще продължи да блее възторжено в негова чест.
цитирай
5. mglishev - Не знам как
01.07.2011 13:09
стигнахме и до Толкин. Който, разбира се, е трако-българин :D
цитирай
6. germantiger - ...
01.07.2011 13:59
От мен е първия постинг по темата и вярно оформлението на следващите, както видеа и фотоси, иначе инфото е основно и почти само от МАНОЛ ГЛИШЕВ, само т инфо също е спорно - трупането на знание ти знаеш е процес в развитие. Може Спароток да е прав, може и да не е, същото се отнася за всяка друга позиция.
цитирай
7. mglishev - Да де,
01.07.2011 14:56
въпросният Глишев съм си аз, така че знам това :D А инак не, горкият Спароток няма как да е прав, защото непрекъснато сам си противоречи.
цитирай
8. valsodar - ;
01.07.2011 15:48
A на първият постинг много се смях на антроположките извадки и сравнения. Глупостта най-лесно се трепе с хумор. Навремето, когато отново започнаха да го издават, четох Съсълов - много смел автор, но опиращ се в тезите си, на други преди него. Пак така, с езикови съпоставки, но далеч по-умерен. Каращ те да се замислиш, но ненатрапващ се. Арийските препратки при него, ги отдадох на времето, в което е писал ( търсили сме съюзници, а не врагове ) та, може би и затова, прабългарите според него бяха положили основата на японската аристокрация и бяха пак и в основата на арийската нация.
Изобщо, Историята като наука, твърде често по най-користен начин е била експлоатирана изцяло за политически цели, да подкрепи тази или онази доктрина, оправдавайки част от настоящето, с неосъществили се събития в миналото... - Спароток за мен не прави изключение, той също иска да използва откъслечната си фактология така, че да скалъпи удобна за неговите цели теория. Чии цели точно ще обслужи най-добре тя, май вече може ясно да се види.
цитирай
9. mamkamu - Чудесно...
01.07.2011 15:57
Поздрави за Манол Глишев!!! Изисва се наличие на голяма доза търпение за да обясняваш всичките тези неща на Спароток. И естествено систематизирани знания.

Браво и на теб, germantiger, за това, че си ги събрал в едно. Направо може да излезе прекрасна студия наречена например "Заблудите на съвременните автохтонисти" или пък "Чалгата и автохтонната идея" или "Историята е наука, не театър" :)))
цитирай
10. germantiger - ...
01.07.2011 22:06
Благодаря на joysii, valsodar и mamkamu за подкрепата - да ви се връща, ако ли не, обаждайте се за да съм солидарен при нужда!

mglishev - той си знае, нали всъщност е в ОСНОВАТА на постингматериалите ми (без първия)!
цитирай
11. mglishev - mamkamu,
02.07.2011 02:03
статията вече се готви. Част от сборника на конференцията "Измерения на фантастичното в съвременността" на ЮЗУ. Заглавието е: "Тракоавтохтонизмът: криза на идентичността и криза на авторитета".
цитирай
12. germantiger - ЗА СПАРОТОК
03.07.2011 00:35
Независимо от някои наши различия, евентуално мои резки коментари, евентуално и негови смели заявления - днес Павел ме впечатли човешки на лс!

Спорил съм с различни потребители, с него убеден съм, дори отново да споря пак, то УВАЖЕНИЕТО МИ НЯМА ДА БЪДЕ РАЗКЛАТЕНО въобще. Уважение към него и за него!
цитирай
13. анонимен - Няколко забележки към текста
03.07.2011 03:29
Като цяло текстът е научно издържан, хронологичните рамки за преселенията на индоевропейците са приемливи, но има няколко точки, по които не съм съгласен с автора Манол Глишев:
Описвайки тюрко-алтайската теория, той споменава, че имената Омуртаг, Токту, както и титлите багатур, боил и кан са с неуспорим тюркски произход.
нещата обаче не стоят точно така.
"Багатур" има съответствие със памирският термин "Бахатур" означаващ тежко въоръжен конник. "Кхан" има паралел в индо-иранският език Пущу със значение "вожд" , но все пак нека не забравяме, че точната българска титла е KANAΣYBIΓI , а не тюркското "хан". Боила също присъства в иранските езици (сарматски).
За името Токту може да се поспори. Има монголски хан Токту, но има и кушанско (тохарско) име Такту. За Омуртаг незнам кое му е тюркското съответствие? Но знам за няколко ирански такива. Едното е със иранското "Murdtag" т.е. езичник, другото е със алански и със значение "Орел"
А и никак не сме били степняци-номади. Разполагам с арабски извори, в които се споменава, че сме били земеделски народ, а и на номади не отива много да строят крепости като Судак, Болгар, Плиска както и защитни валове като Аспаруховия вал.
И последната ми забележка е за "славянското присъствие на Балканите" и по-конкретно за нашите земи. За него липсват доказателства и е под голямо съмнение, още повече, че легендарните 7 племена и Севери са били прокудени. Също така днешният български е причислен към славянската езикова група доста условно.
Иначе браво за материала. Спароток да му мисли...
--От Webster--
цитирай
14. germantiger - Цитирам госткоментарите, защото системата на блогбг ги трие след време.
03.07.2011 04:08
анонимен написа:
Като цяло текстът е научно издържан, хронологичните рамки за преселенията на индоевропейците са приемливи, но има няколко точки, по които не съм съгласен с автора Манол Глишев:
Описвайки тюрко-алтайската теория, той споменава, че имената Омуртаг, Токту, както и титлите багатур, боил и кан са с неуспорим тюркски произход.
нещата обаче не стоят точно така.
"Багатур" има съответствие със памирският термин "Бахатур" означаващ тежко въоръжен конник. "Кхан" има паралел в индо-иранският език Пущу със значение "вожд" , но все пак нека не забравяме, че точната българска титла е KANAΣYBIΓI , а не тюркското "хан". Боила също присъства в иранските езици (сарматски).
За името Токту може да се поспори. Има монголски хан Токту, но има и кушанско (тохарско) име Такту. За Омуртаг незнам кое му е тюркското съответствие? Но знам за няколко ирански такива. Едното е със иранското "Murdtag" т.е. езичник, другото е със алански и със значение "Орел"
А и никак не сме били степняци-номади. Разполагам с арабски извори, в които се споменава, че сме били земеделски народ, а и на номади не отива много да строят крепости като Судак, Болгар, Плиска както и защитни валове като Аспаруховия вал.
И последната ми забележка е за "славянското присъствие на Балканите" и по-конкретно за нашите земи. За него липсват доказателства и е под голямо съмнение, още повече, че легендарните 7 племена и Севери са били прокудени. Също така днешният български е причислен към славянската езикова група доста условно.
Иначе браво за материала. Спароток да му мисли...
--От Webster--

цитирай
15. анонимен - "Троловете" тайгър-мауси в блога? Знаете ли ги?
03.07.2011 21:43

Панто - самоопределил се трол лайно! Пише дълги безмислени разказчета и се мисли за оригинален. Мозъчни гънки - 2-3, получени от удари по главата. Социален статус - неграмотен, самотен, нещастен и пристрастен към социално-клюкарските мрежи. Пъзлив, обидчив, не може да даде адекватен отговор, върти латерната с познати фрази. Ако го хвалиш си добър, който и да стои зад ника. Ако го плюеш, си враг, нищо че пак си ти, но зад друг ник. Модерацията - задължителна!

Рустам - нещастен, остарял, парясан даскал, прекарващ времето си пред допотопна щайга с тумбест монитор. Както се казва "Барабар Петко с мъжете". Умствено ограничен, но по селски мазен и хитър. За да не го плюят, предпочита да лиже плюнките на плюещите на далеко. Трол мечта, но само негова си мечта. Модерацията - задължителна!

в основата на всички разправии в блога е оня даскал олигофрен от Бургас - Рустам и клонираните му профили. Гответе се да го трепаме. Намерих му адреЗа и ИП-то. Рустаме, пази се. Като те свършим ще почнем Турбото.
IP address: 93.155.227.200 в училището
IP address: 77.77.128.127 дом.
цитирай
16. germantiger - "Неа се пуашиш копеуе"...
04.07.2011 22:18
анонимен написа:

Панто - самоопределил се трол лайно! Пише дълги безмислени разказчета и се мисли за оригинален. Мозъчни гънки - 2-3, получени от удари по главата. Социален статус - неграмотен, самотен, нещастен и пристрастен към социално-клюкарските мрежи. Пъзлив, обидчив, не може да даде адекватен отговор, върти латерната с познати фрази. Ако го хвалиш си добър, който и да стои зад ника. Ако го плюеш, си враг, нищо че пак си ти, но зад друг ник. Модерацията - задължителна!

Рустам - нещастен, остарял, парясан даскал, прекарващ времето си пред допотопна щайга с тумбест монитор. Както се казва "Барабар Петко с мъжете". Умствено ограничен, но по селски мазен и хитър. За да не го плюят, предпочита да лиже плюнките на плюещите на далеко. Трол мечта, но само негова си мечта. Модерацията - задължителна!

в основата на всички разправии в блога е оня даскал олигофрен от Бургас - Рустам и клонираните му профили. Гответе се да го трепаме. Намерих му адреЗа и ИП-то. Рустаме, пази се. Като те свършим ще почнем Турбото.
IP address: 93.155.227.200 в училището
IP address: 77.77.128.127 дом.


Гумената кукла си ми ти, анонимен ли интимен?!
Ти си коментираш нещо подпостинга ми, какво бе орльо... ?
цитирай
17. germantiger - ...
07.07.2011 02:11
А СЕГА ВЕЧЕ ПО СЪЩЕСТВО
00:20
Скулптурите на:
Мирон
Фидий
Поликлет
Томотей
Скопас
Праксител
Лизип
Дайнес елинския колонист тук
Екзекий във вазовата живопис

Епоса на:
Омир
Хезиод

Драмите на:
Есхил
Софокъл
Еврипид

Сицилийската драма на:
Епихарм
Софрон

комедията на
Аристофан

...създателя на идилията Теокрит
въобще това Новоатическа комедия и Александрийска поезия с техните творци, също мога да посоча именен показател...

Иначе това
Силох
Симонид
Пиндар
Сократ
Платон
Изократ
Демостен
Аристотел
Диоген

Чудя се обаче да почна ли по именен показалец
НЕ СЕ МАЙТАПЯ НАД 100 ИМЕНА СА...
То само на Сафо знам почти 10 нейни ученички сътворили стихове, не само преспали с нея или около нея!

...

ТОВА ВСИЧКО Е ШИБАН ГРЪК или тези всички са траки?!
Та къде и кой е тракийския отговр на всичко това което се нарича:

- философска мисъл
- социологическа мисъл
- военно-теоретична ако щете
- литература, скулптура

Ако желаете, аз ще постна примерно 100 елински творци и философи, а някой който знае да обясни кои от тях са траки, кои са повлияни от траките и въобще защо тези творци не струват и елинското е боклук... след това аз ще постна още 100.

НЕ СЕ ЗАЯЖДАМ, А КАКЗВАМ ЧЕ ЧОВЕК ТРЯБВА ДА УВАЖАВА ЧОВЕШКИЯ ГЕНИЙ И НА ДРУГИ НАРОДИ, дори това да са омразни гърци (макар елини и гърци да не са едно и също). И не аз трябва да се оправдавам или извинявам за коментара си, а кощунството което забелязвам - въобще да се отрича елинската цивилизация, вместо да се разкрива какво в нея вероятно не е нейно, а повлияно от тракийци или дори тракийско в началото си.
цитирай
18. germantiger - ...
11.07.2011 00:12
Ще отбележа под постингите ми за Спароток и Александър Велики:

Гърците не са ми на сърце!
Правя разлика между антични елини и днешни гърци също.
Нещо повече, скоро ще напиша постинг в който ще спомена престъпления на гръцките андарти, гърци-убийци и престпници да се чуди човек сърбите или грЪците са по-боклук (не всички разбира се, а тези клали ни и прочиствали векове наред)!
цитирай
19. solinvictus - Римляните имат провинции в Елада, ...
11.07.2011 21:53
Римляните имат провинции в Елада, Илирик и Македония още от ІІ в. пр. Хр. Създадени са бази по Дунав и там са настенени легиони.

Освобождаващите се от служба ветерани остават в близост до гарнизонните селища и често създават семейства.

Няма провинция Елада.
Това за ветераните е някакво предположение с обезателното обясненеие :" ...не може да бъде по друг начин?" или "...грцизирането и романизирането на населението било задължително!..."

Как си обясняваш един трак от бесите служил 30 год(сигурно) в "греат британ"и се върнал в Родопите?
Дали той само така е направил или всички грцки наемници(тракийските били и те грци)
Много повърхностни тези защитават тия от кръга "глишефски" и цитатите им не вършат работа (папагалска история)
цитирай
20. germantiger - ...
11.07.2011 22:37
Както ти няма да си обясниш не един трак, не турма, не кохорта, а легион батави в Британия и в алия, от които хиляди подкрепят германското възстание на Цивилис срещу римляните, възстание насмело няколко римски легиона, лагерите им и една армия. По същия начин може да си обясниш защо целиплемена в Галия признават германското си родство и се приобщават към възстанието, има записани речите им като послание към Веледа, тя разбира се не е тракийска богиня и няма да ти е толкова ясна (за сметка на това е историческа личност описана от не един римлянин)!

Чакам претенцията за тракийски ерго български Галия и Британия, засвидетелствана в няколко постинга "барабар" (да ме прощаваш за турцизма), барабар с цитираните надписи. Иначе има цели легионерски гробища германски, но това не се знае тук с надписите изрично упоменати за германци, обаче сещам се за келтската държава Тиле около Ямбол ли беше предполагаемо (те и келтите са българи нали), ама смех ;)

Та да те посъветвам слънце мое, постави акцент, изведи ясни въпроси, формулирай теза, в твоя коментар спориш с някой, цитираш ли някой и защо в два абзаца започваш веднъж че има Елада, след това че няма, апропо Тракия какво е - провинция за Рим също в един етап. Не защитавам тези на Манол Глишев, а съм им дал трибуна (без негово желание, вярно избора е мой), представям ги в моя блог, защото ми се струват обосновани, аргументирани и още никой по същество не ги е сринал, нямам нищо против някой да го стори. Лично аз не мисля, че българите са тюркски народ, но и не мисля, че са траките.
цитирай
21. germantiger - ...
12.07.2011 00:11
НЕОБХОДИМО ОБЯСНЕНИЕ, БЪЛГАРСКО - ГЕРМАНСКО
(ползвам мой коментар под един постинг)

АЗ ИСКАМ ДА СЕ УЧА ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ В СВЕТА ЗА КАКВОТО И ДА Е, факт е, че сред световното, то - българското заема малък дял, този ми избор, може би дразни?!

Искам да съм глобален в знанието и регионален в пазенето. Това, че ще избера запада в професионализъм и почти всичко, не значи, че не бих си пазил българското и искам то да се развива! Обаче за някои от вас това е недопустимо - искате не само да си пазите курника, но и да сте най-големи сред света, е да де, но няма как да стане нито за българи, нито за германци, нито за друг народ.

Вие сте водени от патриотарство, еле траките са българи и те са първи, велики и всевелики в античността, вие се "облягате" на желанието да сте (дори когато и ако не сте)! Аз "стъпвам по пътя" - всекиму според заслугите (или поне се опитвам, но разбира се имам своите предпочитания).

Избрал съм Германия съзнавайки, че не мога да съм германец, както не мога да съм и българин. Аз съм и двете - ако някой мелез ти каже - аз съм такъв(!), значи те лъже! Реално той или аз не можем да сме едно от две. Това не притеснява моя избор да мисля за германското в историята и културата като нещо над българското.

Причините поради които това е така са историческа съдба, ако щеш "шанс или нещастие", има обяснение, дори оправдание, има и постижения в които България е над Германия, но обикновено е забележимо обратното. Избора ми не трябва да обижда никого и той е мое право, всичко друго е демагогия.

Аз съм избрал едно с приоритет, на първо място, но не искам, няма и не мога да се отрека от другото, напротив - българското е изградило у мен фундаментални качества и те са ми били от полза!
цитирай
22. solinvictus - От това по ясно и елементарно не м...
12.07.2011 01:13
От това по ясно и елементарно не мога!
Цитирам копипейста дет си го приложил като умности на "кръгът" или елипсата глишефска.
В този цитат се предполага или по просто се фантазира на тема "романизирани"траки! И за това!
Имам военна диплома на тракиец служил във британия намерена в Родопите!
Е ,ти как си го обясняваш това?
Този артефакт е скорошен и веднага(дизмомент) е изкупен от ингилизите...може би по патриотарско самочуствие или ....?

Ако се затрудняваш няма нищо ,потърси из писанките на гуруту ти може да е написал някоя още по голяма глупост!

п.п. българите са били траки,скити,мизи,илири,сармати,даки,ромеи,турки,хуни ...
даже има и испанци и египтяни!
По това време под българи не се разбира ЕТНОС в понятието което го разбиране сега!
капиш?
цитирай
23. solinvictus - демагогия е че наричаш българите ...
12.07.2011 01:22
демагогия е че наричаш българите патриотари и се кланяш на германските шовинисти!... и това било нормално?!?!?!
Голяма тъпня е да сравняваш по този начин германци и българи!
Но щом си почнал ще трябва да ти се каже че :
-българите нямат поетите и философите от времето когато са ги имали германците ,защото сме били в турската тъмнина!
Но нямаме и Доктор Менгеле,душегубките...нямаме Освиенцим,нямаме резервати за индиянци,нямаме Света Инквизиция,нямаме Атомна бомба,нямаме избити с нервнопаралитичен газ и нямаме ...какво?
цитирай
24. germantiger - ...
12.07.2011 03:37
solinvictus написа:
От това по ясно и елементарно не мога!
Цитирам копипейста дет си го приложил като умности на "кръгът" или елипсата глишефска.
В този цитат се предполага или по просто се фантазира на тема "романизирани"траки! И за това!
Имам военна диплома на тракиец служил във британия намерена в Родопите!
Е ,ти как си го обясняваш това?
Този артефакт е скорошен и веднага(дизмомент) е изкупен от ингилизите...може би по патриотарско самочуствие или ....?

Ако се затрудняваш няма нищо ,потърси из писанките на гуруту ти може да е написал някоя още по голяма глупост!

п.п. българите са били траки,скити,мизи,илири,сармати,даки,ромеи,турки,хуни ...
даже има и испанци и египтяни!
По това време под българи не се разбира ЕТНОС в понятието което го разбиране сега!
капиш?


Предполагам това е на жабарски, все едно аз да ти кажа амджик суратлъ, може пък да ме разбереш?!

Момче, "гледам" те, че си объркан хлапчо, а именно:
"Военна диплома", сам ли ще се коригираш или да те почакам ден-два?!
За българите си прав, те са били всичко и нищо, пропусна че са апонци, южноамерикански бол индиплемена, българите са още готи, франки, бавари, славяни, тия от чечня, ония от Волжка, угро-фини, иранци, пруси, келти без съмнение, въобще предполагам само за цигани претенция да са българи няма или?! ;)

Пак да ти спомена слънчо, Глишев не ми е гуру, но като те чета теб се чудя, да не е психиатър ако се е занимавал да комуникира със слънчев протуберанс - гледам си засветил ти със слънчев ореол. Може пък да е от слънцето, горещини са последните дни?!

Хареса ми, обаче лафа:
"Имам военна диплома на тракиец..."
...в кой джоб я криеш, на бюрото ли си я държиш или в рамка, съхраняваш я добре, не се съмнявам, искрено се надявам да не е свидетелство на освидетелстван.

Ей слънчасал, не се нервирай, не се напъвай, покажи дипломата в женски род ме кефи как го усещаш класическия език! Та направи един постинг за дипломатА, а аз с интерес ще го прочета.
цитирай
25. germantiger - Съгласен съм...
12.07.2011 03:50
solinvictus написа:
демагогия е че наричаш българите патриотари и се кланяш на германските шовинисти!... и това било нормално?!?!?!
Голяма тъпня е да сравняваш по този начин германци и българи!
Но щом си почнал ще трябва да ти се каже че :
-българите нямат поетите и философите от времето когато са ги имали германците ,защото сме били в турската тъмнина!
Но нямаме и Доктор Менгеле,душегубките...нямаме Освиенцим,нямаме резервати за индиянци,нямаме Света Инквизиция,нямаме Атомна бомба,нямаме избити с нервнопаралитичен газ и нямаме ...какво?


Ако се интересуваш живо още:

- нямат ФИЛОСОФИЯ.. на имената Кант, Нитцше, Хегел.. няма какво да отговориш, ако трябваше да ги редя подред щях да започна с Бьоме, Кант, Фихте, Шеллинг и Хегел като приятели заедно учили и Нитцше, въобще няма да споменавам хора като Лайбниц, Якоби, Фриз.. ако препиша цялото само съдържание на трети том на История на философията на Хегел!!!

- ще спомена три стълба:
БАХ.. БЕТОВЕН.. ВАГНЕР..
Ще пропусна Букстехуде преди Бах, Хендел, ще забравя Глук, в по ново време няма да споря за Карл Орфф или Хиндемит...

- пътища нямат, но държава имат, айде това няма да го коментирам, това в живопистта, литературата и архитектурата Ренесанс или Просвещение, или предбарок, барок, класицизъм, роматизъм итн итн Дюрер, Кранах, Холбайн-мл., другите няма да ги изброявам, десетки са..

- материални каруци като Мерцедес, БМВ, Порше, Ауди, другите няма да ги споменавам, тези струват.. Ако трябва да пиша за оптика, машини, ще стигна до японския език в който буквално има германски думи в машиностроене

- 53 нобелови лауреати също не, германските ако добре помня бяха толкова в науката, не в изкуството, поне до скоро

- за германците по света, че то половината големи в Холивуд са с германска кръв или микс:
Аджелина Джоли 1/4, Ким Бейсинджър 1/4, Камерън Диас 1/4, Сандра Бълок 1/2, Чарлийз Терън 1/2, Катерин Хайгл 1/2, Кирстен Дунст 1/2, Джоуди Фостър 1/2, Ума Търман 1/2, Патрисия Каас 1/2, Рене Целвегер 1/2, Тифани-Амбър Тисен 1/2, Съмър Глау 1/2, Кевин Костнер 1/2, Бруно/с Уилис 1/2, Дакота Феннинг 1/2, Джуъл Килхер 1/2 швайц, Триша Хелфер 1/4, Леонардо ди Каприо 1/4, Мишел Пфайфер 1/4, Катрин Мьонинг 1/4, Елизабет Шу 1/8, Виктория Спайс-Бекъм някой си прадядо, а Маттиас Хюз 100%-гер.кръв.

Правилно посочваш основата причина БЪлгария да няма това, което света, онзи на запад се е ползвал и е движил човечеството, за съжаление си прав.
За геноцида, който силните са си позволявали също си прав, това е цената която България не е платила като е нямала силата векове наред, съхранила се е без да бъде опетнена с престъпления против човечеството!
цитирай
26. germantiger - ...
12.07.2011 03:58
Грешиш обаче в едно - това за патриотарството и шовинизма.

Няма по-големи шовинисти от балканските народи, евентуално франсетата на моменти могат да се пробват в изблик, но шовинизъм в "германия" няма.

В "германия":

- има повече турски, нежели германски знамена
- на германския флаг драскат полумесец с гавра, това с българския още не се случва
- подиграват се с германския химн в турските му варианти, обществено се практикува
- пълнят стадиони и зали с турци, колкото дпс тук никога не би могла
- сайтовете за ислям са толкова колкото тук никога няма да има
... НА УЛИЦАТА ЦАРУВА РУСКАТА МАФИЯ...
ТУРСКАТА... КЮРДСКАТА... АРАБСКАТА... ПОЛСКАТА... АЛБАНСКАТА... ВИЕТНАМСКАТА И КИТАЙСКАТА ДОРИ!

"Германците" днес са един от най-гостоприемните и безродни народи, те и за това умират, нещо си се объркал за шовинизма - германския, слънце ;) В момента в Европа няма по-търпелив народ от ликвидирания германски, евентуално холандците могат да са му конкуренция в някои отношения. Гмежта която е в Германия никога няма да има равна в Бъгария, ако ще всичкото сиганин тук по две да го умножиш. За това ти се чудя що се "прайш" на ощипана госпожица или впечатленията ти от света се изчерпват с военната диплома на тракиец в Британия, алоууу олум?!

Това от което българина днес реве, че ставало мангалско тук, отдавна е там на запад и западните народи първи бяха подложени на този "експеримент", така-че не ми мрънкай патриотарски, защото това което чета в български блогове няма равно в западни форуми и блогове. Хубаво е да идеш малко по света, обаче в т.нар. бели страни, в щатите които много ги мразите, та да видиш къде е света и що е то разлика. Разбира се, съвършенно място няма, и там са много язвите, обаче България за жалост има много да работи и наваксква, а с тези управляващи, които мачкат и гонят българскиа нрод и неговото трудоспособно население, песрпектива обнадеждаваща не виждам не само аз!

Безогледния, вероломния начин по който НЯКОИ бгнационалисти си присвояват история прилича само на фиромския или тюркския.
Така както днешен македонец краде история, така както турците пишат всичко тюрк за каквото и да е, по подобен начин и днешния български патриотар се опитва да тъпче и влачи история.
Ако ти пиша истини и от тях те боли или сърби, съжалявам - имам намерение да ти покажа колко си ми улав!

Обаче не си Мунчо ти, а Колчо кьоравия, капиш, некапиш, аре към браздата пиш...
цитирай
27. germantiger - За слънчевото момче
12.07.2011 04:26
За теб смисъла на историята и национализма е да се помпаш със самочувствие?!
Аз предпочитам в залата, не в миналото!

За теб идеята е да покажеш как великана в миналото е бил тракиец, еле българин?!
За мен титаните са ясни, тях боговете ги биха!

Работата на българската история трябва да е:

доблестна
сериозна
педантична
продължителна
по възможност обективна
разбира се с пари, време и подкрепа на държавата
... другото е бош лаф и изхвърляния

Оттам-нататък гради самочувствие с право, популяризирай скрито, ограбено или преиначено българско минало, но не преиначавай и чуждото или внимавай със спорното, защото става дума за Античност, не за "кво пи вчера, кво сънува снощи"!
цитирай
28. germantiger - ...
12.07.2011 15:41
solinvictus, представяй каквото пожелаеш, пиши-поствай, проблем нямаш, аз обикновено чета и преглеждам всичко и от всеки!

Формулирай обаче основната си мисъл или акцент, ако са няколко изведи ги, примерно какво искаш да кажеш:

- Траките са първи в това и това или във всичко
- Този или онзи е крал от историята ни

Ако идеята ти е да уязвяваш мен, не пилей енергия, трудно ще стане, предизвикваш да съм циничен и аз към теб, така-че избирай "линия" на поведение. Насочи се към конкретиката и това, което знаеш или към провокацията лично към мен.
цитирай
29. solinvictus - Германците са единствените които ...
12.07.2011 21:17
Германците са единствените които знаят цената на човешкото тяло като матреал!
Те са единствените с такава генетична увреденост да паднат толкова ниско в Човешката история!
Никога и няма да се забрави това което извършиха!
По време на война да изтребваш мирното население е низкият човешки акт!
Това са го вършили и ингилизите,испанците,японците и разбира се руснаците!
За туржите изобщо нема да споменавам штот сме им яли попарата!

Като ми казваш момче и ми става хубаво ...връщаш ме в началото на 70-те хаха
Ми какво да ти доказвам на теб,щом си фен на кръга "глишеф" е безмислено!

Четете си Гиби Миби и те това ...папгалите са увеличават!

Аз се забавлявам с историята ,хоби ми е ....разбираш ли?- още от времето когато когато баща ти хич не му е било на акъла да те прави!

Ай жив и здрав носи си новите дрехи и си пей!
цитирай
30. germantiger - ...
12.07.2011 21:30
Забавление е това което правя аз - имам едно книжле издадено в БГ, мисля и по TV може да ме гледаш скоро.

Невеж си за геноцида в световната история - той започва от древни времена, особено блести в Рим, после в ново време достига апогея си в империи като Британската, Френската и Руската на първо място, преминава през комунистите където и когато са, а Хитлер и неговор време са част от този тъжен и престъпен световен "процес", ни повече, ни по-малко!

В този ред на мисли, действително България не е опетнила името си с масови изстъпления (има и български такива), но те са изключения и в отговор на съседските в пъти по-зверски и нечовешки от българските.

Нищо особено не съм постигнал с история в БГ, но именно за мен е забавление - тъкмо аз съм този, който коригира такива като теб.
Аз да ти говоря за българска история и то в български форум, е това е повече от забавление.

Ако си бил момче в началото на 70-те, ти желая живот и здраве още много... за да се забавляваш с военната диплома на тракиец. Ти се забавлявай с дипломата, а аз с такива като теб ;)

Света не започва и не свършва с конската опашка, жив и здрав слънчо.
цитирай
31. solinvictus - AUXILIARY DIPLOMA GIVEN BY EMPEROR ...
13.07.2011 01:26
AUXILIARY DIPLOMA GIVEN BY EMPEROR MARCUS AURELIUS TO THIA TIMARCHUS F. DACO, AFTER 26 YEARS OF SERVICE WITH THE COHORT II GALLORUM VETERANA IN BRITAIN, STATIONED AT THE ROMAN FORT IN OLD PENRITH IN CUMBRIA, UNDER THE PREFECT T. DOMITIUS HERON OF NICOMEDIA AND THE GOVERNOR OF BRITAIN, ULPIUS MARCELLUS, UNDER THE CONSULS SERVIUS SCIPIONE ORFITUS, AND D. VELIUS RUFUS. COPIED AND CHECKED FROM THE BRONZE TABLET SET UP IN ROMA ON THE WALL BEHIND THE TEMPLE OF AUGUSTUS, NEAR THE STATUE OF MINERVA. WITNESSES: C. BELLUS URBANUS, L. SENTUS CHRYSOGONUS, TI. JULIUS CRESCENTIS, L. PULLUS MARCIONIS, S. VIBUS ROMANUS, C. PUBLICUS LUPERCUS, M. JUNUS PIUS


Thia Timarchus f. Daco (of Thrace) (178 until his death); 2. Found at Rhodope Mountains, Bulgaria (ca. 1990)

Ай да не си валат!хехе
цитирай
32. germantiger - ...
13.07.2011 02:23
Ко кайш, че не чух... ;) ?!

Има гробища от римско време с плочи на германски гардове, отряди от стотици войскари... вероятно трябва да направя извода, че Рим и Италия са германски народи?!

Този документ, който аз не виждам да е цитиран къде, какво, кога, та дори и да го има какво казва, че Британия е тракийска... ко кайш не чух?!

Варяги на византийска служба, значи ли, че Византия е скандинавска... ко кайш, я по-смело и по-високо?!

Наемници турци на Осман на Балканите, та турски ли са Балканите следствие на това?!

Апропо кръстоносци на Балканите, та тук западноевропейско ли е, впрочем тук е имало келтска държава, имало е английско поселение, имало е поселения на готи, та ко кайш... ?!

Цезар онзи "Гайъс, Джулиъс" е ползвал германска кавалерия в Африка и това ясно е записано, та Африка е германска, а... ко кайш, Мунчо, ех Колчо да не си капо или?!

...

Няма нищо чудно в това такиец да е служил в Британия, както тук са служили римляни или всякакви. Интересен факт, популяризирай го, аз също ще го запомня, друг е въпроса какви изводи за теб или за мен следват от този факт.
цитирай
33. solinvictus - Каква е изгодата за тебе не знам ? За ...
13.07.2011 21:18
Каква е изгодата за тебе не знам ? За мене е ясно че тия дето са изтребили траките са като фантазми има ги само в чугунените глави на разни кръгове хахаха
Не можеш да стоплиш каква е връзката...разбирам!
Назубрянето на разни теории от минтиливците води до тотална импотентност при разчитане на артефакти.
Ало вземеш докладите на археолозите и техните предположения се вижда колко им е слаба подготовката по религии символи и т.н. ама те не са виновни ,така ги учат разни папагали които са завършили АОНСУ ...

Тази диплома показва нагледно че тия миграции са ала бала !
Готската култура в България се заключава само в конски сбруи и гребени за чесане на кобилите когато ша са кобилят!хахаха
Такаваз им е била културата на полудивите германски племена!
Виждал ли си в Испания "визиготска" църква?
Според теб визигодите(вестготите) в хиспания германци ли са?
И ако да защо хиспанците не разбират и бъкел от алемански?
Има много артефакти които не могат да ги разчетат щото са олигофрени!

Чувал ли си за "Благородната Тракийска Конница"?
цитирай
34. germantiger - ;)
13.07.2011 22:01
Както винаги неподготвен сте Слънче мое, нали не е национална черта ;)

- Готите първо създават Тулузкото кралство 418-507г.,
- После съграждат кралството от Тулуза/Франция в Толедо/Испания 507-567г...
- Следват етапите на възраждане на визиготското кралство при Леовигилд и Реккаред 568-601г.
- След това е Толедската държава 601-711г.

И разбира се не знаеш за държавата на суебите/швабите в Испания 409-585г.

Ако желаеш мога да ти конспектирам всеки от периодите с имената на кралете и участниците в борбите, та ще се наслушаш на "бая" германски такива.
Аз с кралства, а той с диплома от Родопите... кефиш "брат"!
цитирай
35. solinvictus - Ай кат знайш мого защо са искали да ...
14.07.2011 01:17
Ай кат знайш мого защо са искали да правят по голяма църква от Света София ?
Кой и къде?
Как маврите са ги завладяли с 15 000 вандали?
И защо хиспанците не се идентифицрат с тях?
Кое е им е германското ?
Явно с мисленето ти е трудно...хехе виж тия реферати и студентски теми ги пращай на глишеф ,да ти прай оценки !
Чувал ли си за "Кракът на Патката"?
хехехе

п.п. аве вие освен русняшки папагали и српски мекерета друго не четете ли?
Сега чакаме от македонянската академия новата хистория?

Преведи ли текста от дипломата?
цитирай
36. germantiger - ... ;)
14.07.2011 15:29
Както винаги невеж, майтап няма - явно ти е "черта" не откъм гъза надявам се;)

Сега сериозно - книгата от която ти маркирах периодите е История на вестготите от Дитрих Клауде (ДИТРИХ КЛАУДЕ НЕ Е НИТО СЪРБИН, НИТО РУСНАК, НАЛИ КАЛИТКО). Така-че леващките ти заявления, че чета српи и русняшки автори издиша!
Умишлено не ти посочих инфо от книгата Готска Испания на А.Р. Корсунский, мога и оттам и от още бол книги за готите.
Още което не знаеш-испанците имат над 10 германски имена сред своите, а можеш да припознаеш готското на много места там - било в лица като ф.Торрес или Ж. Пике, било в Кастилия итн

Понеже често ми задаваш "твои" си въпроси, сега аз ще ти задам също мои:

1. КОГА БЪЛГАРСКИ ПЕШАК Е ВОЮВАЛ И ДАВАЛ СОБСТВЕНА КРЪВ ОСВОБОЖДАВАЙКИ ГЕРМАНСКИ ЗЕМИ, КАКТО ГЕРМАНСКИЯ ВОЙНИК ОСВОБОДИ БЪЛГАРСКИ ЗА БЪЛГАРИТЕ 1941Г?

2.КОГА БЪЛГАРСКИ КАЙЗЕР Е УПРАВЛЯВАЛ ГЕРМАНСКАТА ИМПЕРИЯ, КАКТО ГЕРМАНЕЦ ПО КРЪВ САШО БАТЕНБЕРГ БЕШЕ БЪЛГАРСКИ КНЯЗ?

ОТГОВОРА НА ДВАТА ВЪПРОСА ГО ЗНАЕШ - НИКОГА ;)
Но ще ми се да ми отговориш по-различно, по твоя фантазен начин, грандоганьовския та да се позахиля още днес и утре и вдруги ден, ще те питам тези въпроси докато фантазията ти заработи и роди поредния бисер.

P.S.
Нямаш проблем да ти превеждам от германски, англуийски и руски езици - ежеднвено чета на тях, български почти не използвам в смисъл на литература.
цитирай
37. solinvictus - Вижда се, че си по клишетата!Не ми са ...
14.07.2011 20:44
Вижда се ,че си по клишетата!Не ми са интересни...приказки и лехенди!!!

На "твоите" вАпроси, които са ...как да кажа? - нифелни
Германските войници показаха на света ПАДЕНИЕТО на ЧОВЕШКАТА РАСА.До къде може да стигне алчността и миердата на увредени мозъци!

За хиспанцките алемани си босичък и не ми е интересно!
Тря са връщам в осми клас! хехехехе
цитирай
38. germantiger - ...
14.07.2011 20:54
Винаги е приятно, когато онодя балкански боклук като теб ;)
Бележка за "Българина": българина често си позволява да плюе другите народи в собствените си постинги и най-често след това се оплаква защо е обиждан в отговор, чудна логика и мрънкане.

P.S.
Много нежно се изтегляш мекичък...
Поне разбра, че Дитрих Клауде не сърбин или московец, ако желаеш да ти посоча германските имена в испанския, Слънце мое.
И нали се сещаш:
СВЕТА НЕ ЗАПОЧВА И НЕ СВЪРШВА С КОНСКАТА ОПАШКА ;)
цитирай
39. rizar - От един Неглишевец
26.09.2011 21:11

Германтигре, просто не може да се говори с вас .

Попитах 100 мангарските тюрковъди за доказателства на измисления бог Тангра при българите.
Освен екстраполирането на един счупен надпис, който "нямало как по други начин да се чете" и една турска манипулация на Шльоцер тюрковъдите нямаше какво друго да извадят.

Тебе те питам 3 нещица отговори ми просто и ясно -

1.От кой извор се разбира ,че готите-немци са почитали скандинавски богове ?
2.Кога точно изчезнаха гетите-траки - година и място на събитието и кой каза, че гетския народ е изчезнал, като само споменаването му поставя в цайтнот дълго време римския истаблишмънт.
3. След като тракиеца Галерий е искал да преименува Римската империя в Дакска в началото на IV в. , то ерго на една тъпа провинция ли е искал да кръсти управляваната от него империя или е имал впредвид името на гетското племе от което той произхожда, от което е роден и от което е цялото население на империята на Балканите в данния момент.
цитирай
40. germantiger - От също друг Неглишевец (Манол го уважавам, но не споделям всяка негова теза)!
27.09.2011 14:15
1. Идея нямам кои са изворите, предлагам Ви идейно да се усетите, че боговете не са скандинавски или балкански или примерно сибирски, а германо-скандинавски на народите, или примерно сливянски на сливянските народи итн. Има разлика между география, религия, после етнос, народ и нация - убеден съм, знаете ги тези процеси, но Ви ги припомням ;)

2. Идея нямам кога са изчезнали гетите и това в случая не ме занимава - нямам претенция да знам тази история, разбирам от война, военна история и най-вече ВСВ. Пропуснали сте въпросителния знак във втори и трети "въпроси" както ги наричате. Струва ми се, че се опитвате да утвърждавате положения - Ваша гледна точка, а не да питате. Най-убеден съм, че Вие всичко знаете и трябва аз да питам Вас, не Вие мен!

3. Проблемите на пребитите от Александър и от Рим траки, не е проблем на германското-готско. Ако гетите "изчезват" според вас пряко здравия смисъл как това доказва, че готитъе не са германци?! Съмнението в нещо, не доказва друго "нещо"! Липсата на един отговор, не дава отговор на друг впрос автопматично (само в редки неисторични случаи).

А про по - НЕ МОГА ДА ВИ ПОСОЧА ТОЧНА ДАТА, МЯСТО, МОМЕНТ НА ИЗЧЕЗВАНЕ НА ГЕТИТЕ, ЗАЩОТО ИЗЧЕЗВАНЕТО НА НАРОДИ В ИСТОРИЯТА Е ПРОЦЕС, А НЕ МОМЕНТНА ХРУМКА. Ако не съзнавате това, бих могъл да Ви го поясня.

...

След като бях коректен да отговоря незадоволително на въпросите Ви, бихте ли ми отговорил възпитано на само един мой:

СВЕТА ЗАПОЧВА ЛИ И СВЪРШВА ЛИ С КОНСКАТА ОПАШКА?

С добри чувства - бъдете жив и здрав!
цитирай
41. germantiger - ...
04.01.2013 10:04
1. Признавайте вашите грешки

2. Признавайте грешките на светилата които четете

3. Признавайте моженето и знанието на другия като народ или цивилизация

4. Не грабете от чуждото и бъдете внимателни и добросъвестни в изследванията

5. Като не знаете нещо - казвайте - признавайте - благодарете и на научилия вас

6. Никой не е по-голям от света - дори да бяхте прави във всичко (а не сте) света не е тракийски, а заслуга другиму - други са народите и умовете градили с хубаво и лошо света какъвто го живеем

На човешко ви уча - срамно е аз да го правя - по-големи сте от мен!
Колкото до претенцията да вземете античността - не съм балама - ако траките са първи тук, това е МЕГАВАЖНО - това дава претенцията за Балкани - само глупак би не знаел защо е толкова важно да сте автохтон!

Аз нямам против траките да са българите след векове, защо да нямат тази претенция и защо да не са фундамент на Балканите - това ви доказване уважавам и може би сте на прав път, в това съм почти съгласен с вас, почти напълно!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: germantiger
Категория: История
Прочетен: 4621154
Постинги: 412
Коментари: 7517
Гласове: 21816
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031